Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut undantaget målen för tillgänglighet där måltalen inte uppnås för någon av de 4 indikatorerna som beslutats. Bedömningen är att årets bokslut är upprättat i enlighet med gällande bokslutsinstruktioner och att verksamhetsberättelsen i allt väsentligt ger en rättvisande bild av resultat och ställning. Den interna kontrollen bedöms vara tillräcklig. Rapporteringen är mycket bra strukturerad. Tidigare har granskningsanteckningar överlämnats till förvaltnings- och ekonomichef för avstämning och kontroll. Synpunkter på anteckningarna har beaktats i denna rapport. Bakgrund Landstingets revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer granskat verksamheten inom Habilitering och utbildningsnämnden. Detta som del av underlaget för revisorernas uttalande i revisionsberättelsen med tillhörande redogörelse. Revisorernas samlade bedömning delges då landstingsfullmäktige inför deras beslut i ansvarsfrågan i samband med att landstingets samlade årsredovisning behandlas. Granskningen har under året skett enligt den revisionsplan som upprättas av revisorerna i samråd med landstingsfullmäktiges presidium. Granskning har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed och landstingets revisionsreglemente och omfattat dels ändamålsenlighet, det vill säga om verksamheten bedrivits utifrån fullmäktiges mål och beslut, lagar, avtal och föreskrifter och dels om verksamheten bedrivits på ett sätt som är ekonomisk tillfredsställande, om räkenskaperna är rättvisande samt om den interna kontroll som nämnden ansvarar för är tillräcklig. Balanserad styrning, som är den styrmodell landstinget tillämpar, ger förutsättningar att styra mot och följa upp de övergripande strategiska mål som landstingsfullmäktige beslutat. De fem perspektiven 1 bryts i landstingsbudgeten ner till strategiska mål, vilka är övergripande och gäller för alla verksamheter. 1 I 2013 års budget är de fem perspektiven; Medborgar-, Personal-, Process- och förnyelse-, Miljö- samt Ekonomiperspektivet Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel hemsida: ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 1(14)

7 Nämnderna anger sedan sina åtaganden, kopplat till de strategiska målen, och utarbetar indikatorer vars syfte är att visa i vad mån åtaganden uppnås Enligt budgetdokumentet och reglementet för planering och uppföljning ska åtaganden och måluppfyllelsen kontinuerligt återrapporteras av nämnden, och verksamhetsberättelsen ska utvärdera årets verksamhet samt hur fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Anvisningarna från Landstingets Ledningsstab (LLS) 2 till nämndens verksamhetsberättelse för 2013 anger att nämnden i sin verksamhetsberättelse ska återrapportera till landstingsstyrelsen hur uppdraget för 2013 har genomförts. I berättelsen ska måluppfyllelsen analyseras utifrån resultatet av de åtaganden som nämnden gjort inom respektive perspektiv. Revisionens granskningar 2013 Nedan görs en kort sammanfattning av de granskningar som revisorerna genomfört och avrapporterat under året, och som berör nämndens verksamhet. Rapporterna finns tillgängliga på vår hemsida. Granskningsrapport 2012 Revisorernas bedömning av delårsrapport 2013 Timanställning i Heroma Patientsäkerhetsarbetet Granskning av årsbokslut och verksamhetsberättelse Granskning av delårsrapport 2 avseende mål för god ekonomisk hushållning Granskning av rutiner för hantering av timanställning i det personaladministrativa itstödet Heroma Granskning av ledning och styrning av patientsäkerhetsarbetet i Landstinget Sörmland Revisionsdialog Revisorerna har under 2013 infört ett nytt forum för träffar med nämnderna och förvaltningsledningarna som benämns Revisionsdialog. Revisionsdialogen är en träff utöver den genomgång av bokslutsgranskningen som genomförs i mars-april varje år. Från revisionen deltar en granskningsgrupp bestående av den revisor som är utsedd läsare av protokoll för nämnden, ordförande eller vice ordförande i 2 Anvisningar till nämndens verksamhetsberättelse för 2013, LS-LED ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 2(14)

8 revisionen och en tjänsteman från vårt revisionskontor. Från nämnden deltar presidet och förvaltningschef. Vid dialogen tas eventuella synpunkter eller kritik upp från revisorerna i föregående års revisionsberättelse och eventuella synpunkter från den löpande granskningen under året. I dialogen behandlas även frågor för att kartlägga den interna styrningen och kontrollen i nämnden. Frågor skickas i förväg till nämndens presidium och förvaltningschef. Syftet med revisionsdialogen är att nämndens presidium och förvaltningschef på ett tidigt stadium ska få del av revisorernas synpunkter för att säkerställa riktigheten i underlagen för revisorernas bedömning och därmed också ge revisorerna en mer solid grund för ansvarsprövningen. Dessutom ges nämnden tillfälle att, utifrån revisionsdialogen, agera mot bakgrund av de synpunkter som lämnats av revisorerna. Presidiet för nämnden för habilitering och utbildning och revisorerna träffades den 24 oktober 2013 för dialog. Revisionens uppföljning av tidigare granskningar Revisionen genomför sedan några år tillbaka en mer strukturerad uppföljning av tidigare genomförda granskningar. Följande bedömningar har gjorts efter det att uppföljning skett via skriftliga frågor ut i verksamheterna under året för nedanstående granskning som berör nämnden för habilitering och utbildning; Granskning Samverkan mellan kommuner och landstinget i Södermanlands län avseende barn och unga med psykisk ohälsa (2009) Bedömning efter uppföljning Rapporten omfattade hälso- och sjukvårdsförvaltningen, habilitering- och hjälpmedelsförvaltningen samt landstingsstyrelsen. Projekt Förbättrad vårdkedja för barn och ungdomar med neuropsykiatrisk problematik löper fram till mars Numera deltar habiliteringsoch hjälpmedelsförvaltningen i Länsstyrgrupp för Närvård samt olika arbetsgrupper. Länsgemensamma rutiner har tagits fram avseende SOSFS 2008:20 av kommuner och landstinget gemensamt. Vår bedömning är att förvaltningarna arbetar aktivt med frågorna. Granskningsrapportens synpunkter bedöms att vara beaktade för det fortsatta förbättringsarbetet och för närvarande är någon ytterligare granskning inte aktuell. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 3(14)

9 Landstingets uppföljning enligt reglementet 3 Landstingets uppföljning ska medverka till förbättrad måluppfyllelse genom att bygga på en korrekt och tillförlitlig redovisning och periodiseringar av hög kvalitet. Därtill ska uppföljning möjliggöra utkrävande av ansvar genom att beskriva avvikelserna i förhållande till uppställda mål och beslutad resursfördelning. Efter årets slut ska nämnd lämna en verksamhetsberättelse som utvärderar årets verksamhet samt hur fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Verksamhetsberättelsen ska innehålla ekonomiskt utfall för året och relevanta nyckeltal. Resultatet av den interna kontrollen enligt av nämnden fastställd internkontrollplan redovisas i verksamhetsberättelsen. Nämndens verksamhetsberättelse ska innehålla en rapport över respektive enhet. Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelsen är nämndens återrapportering till landstingsstyrelsen och ska, enligt landstingets reglemente, redovisa hur uppdraget för 2013 har genomförts. I berättelsen ska måluppfyllelsen analyseras utifrån resultatet av de åtaganden som nämnden gjort inom respektive perspektiv. Om större negativ avvikelse jämfört med plan kan noteras avseende vissa mål, indikatorer mm ska, enligt anvisningen, anges vilka åtgärder som har vidtagits alternativt planeras att vidtas. Måluppfyllelsen av de strategiska målen kommer sedan att bedömas i landstingets årsredovisning som avges från landstingsstyrelsens till landstingsfullmäktige. I anvisningen från LLS anges också hur verksamhetsberättelsen ska disponeras samt vilka obligatoriska delar som skall ingå. Habiliterings- och utbildningsnämndens verksamhetsberättelse är mycket väl strukturerad och följer anvisningen väl. Utifrån vår granskning vill vi lyfta fram nedanstående iakttagelser och kommentarer kring några av de indikatorer där måltalen inte uppnås; 3 Reglemente för planering och uppföljning i Landstinget Sörmland LF 29/12 ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 4(14)

10 Medborgarperspektiv För Sjukresor finns en indikator Andel sörmlänningar som är nöjda med sina sjukresor. Målvärdet är satt till 95 % men något utfall redovisas inte i procentform. I stället redovisas ett medelvärde för året på 4,0 på en femgradig skala. Betyget grundar sig på en telefonenkät där 772 slumpvis utvalda resenärer har svarat på en telefonenkät och betygsatt resan inom 6 områden. Utfallet för delår 2, per augusti var 4,25. Sämst omdömen anges avseende om bilarna kommer i tid (inom 10 minuter från utlovad tid) medan tillgänglighet och bemötande av beställningscentralen får högst värde. Personalperspektiv Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid är en av indikatorerna under personalperspektivet med måltalet 4,5 %. Utfallet för år 2013 är 6,9 % för 2012 var motsvarande siffra 5,9 %. Antalet frånvarotimmar har ökat med drygt 20 %, från timmar till timmar. För sjukfrånvaron vid Dammsdal rapporteras en ökning och där uppgår den till 8,6 %. För Habiliteringsverksamheten rapporteras en minskning med den ligger fortfarande högt, 5,6 %. Av verksamhetsberättelsen framgår åtgärder som genomförs för att uppnå måltalet. Landstinget kommer också under 2014 att ta fram systemstöd för att underlätta rehabiliteringsarbetet för chefer. Process- och förnyelseperspektiv Väntetider för nybesök och utredningar/behandlingar 1312 Mål Antal 1212 Väntat nybesök < 90 dgr 80 % 100 % 193 av % (HabV exkl. TolkC) brukare Andel genomf. nybesök < 90 dgr (HabV exkl. TolkC) 86 % 100 % 912 av 1056 nybesök 85 % Andel genomf. nybesök < 30 dgr (särsk. nat. satsn. autismspektrum) Andel påbörjade fördjupade utr/beh < 30 dgr (särsk. nat. satsning autismspektrum) 45 % 90 % 10 av 22 nybesök 67,5 % 80 % 77 av 114 utredningar 62 % 32 av 52 nybesök Av verksamhetsberättelsen framgår åtgärder. Bland annat har AFA-pengar, 3,4 mnkr, använts till 139 utredningar av autismspektrumtillstånd via externa konsulter. Revisionen noterar också att antalet väntande är relativt få. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 5(14)

11 Ekonomiperspektiv En av indikatorerna i ekonomiperspektivet är avvikelse mot budgeterat resultat. Måltalet är satt till noll. Budgeten för verksamhetsåret var ett nollresultat. Utfallet blev 5,7 mnkr. Resultatet fördelar sig enligt nedanstående, enligt information ur nämndens verksamhetsberättelse; Mnkr Utfall 2013 Budget 2013 Utfall 2012 Dammsdal + 3,4 + 2,8 Habiliteringsverksamheten - 3,1-0,1 Sjukresor + 4,5 + 8,5 Förvaltning gemensamt + 0,9 + 1,2 Resultat + 5,7 +/- 0,0 + 12,4 Budgeten för 2013 innehåller inte något budgeterat resultat per verksamhetsdel. I affärssystemet IFS Applications är budget inlagd med -2 mnkr enligt den fasta rapporten ur Måttdatabasen. Budgeten i verksamhetsberättelsen, +/- 0, är enligt den verksamhetsplan som nämnden tog hösten På grund av otydligheter i landstingsbudgeten omkring den overheadkostnad som Dammsdal åläggs att betala till landstinget, uppstod, enligt ekonomichefen, ett missförstånd mellan HH-förvaltningen och centrala ekonomienheten som klarades ut under våren HH hade uppfattningen fram till våren 2013 att det var en 0-budget, men med tillåtelse att driva verksamheten med ett underskott på maximalt 2,0 mkr att täckas av det ackumulerade egna kapitalet. De besked ekonomichefen då fick av budgetchefen i landstinget var att HH skulle rapportera in ett minusresultat på 2, 0 mkr i IFS för att helheten skulle stämma. Enligt ekonomichefen är detta fortsatt otydligt även i landstingsbudgeten för ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 6(14)

12 Granskning av räkenskaper 2013 Granskningen syftar till att pröva om nämndens verksamhetsberättelse ger en rättvisande bild av ställning och resultat. Rättvisande innebär att balansoch resultaträkningens poster är; materiellt rätt (alla poster i resultat- och balansräkningen är fullständigt redovisade och tillhör förvaltningen) formellt rätt (den kommunala redovisningslagen, KRL, samt landstingets regler och anvisningar har tillämpats) rätt periodiserade (alla poster avser redovisningsåret) Nämndernas verksamhetsberättelser innehåller från och med bokslutet 2012 ingen balansräkning. Landstingets samlade balansräkning kommer att redovisas i landstingets årsredovisning. För respektive förvaltning har en saldolista med balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå varit underlag för vår granskning av ställningen vid årsskiftet. Dessa kommenteras nedan under rubriken saldobalans. I den ekonomiska rapporteringen ur affärssystemet IFS Applications är Dammsdal en egen resultatenhet, med egen resultaträkning och saldobalanslista. I den ekonomiska rapportering som går till nämnden redovisas hela nämndens verksamhet som en enhet vilket innebär att de enskilda resultaträkningarna slagits samman manuellt. Vår uppfattning är, liksom tidigare år, att ekonomisystemet, eller annat it-stöd, bör stödja den rapportering som behövs för uppföljning och manuell hantering bör undvikas. Förvaltningen rapporterar inte enligt den fasta rapporten ur Måttdatabasen utan via rapportering ur IFS. Av anvisningarna har vi inte heller kunna finna vilken ekonomisk rapport som ska användas. I detta dokument har vi valt att rapportera utifrån den fasta rapporten i Måttdatabasen. Kontoindelningen i den fasta rapporten har förändrats under 2013 jämfört med 2012, framför allt på intäktssidan. Föregående års värden har korrigerats med anledning av detta. Resultaträkning Väsentliga poster i resultaträkningen kommenteras nedan. Föregående års värden redovisas inom parentes. Vi har stämt av att resultaträkningarna enligt redovisningen överensstämmer med den totala resultaträkningen i verksamhetsberättelsen. Resultatet för HH, RE53, är olika i IFS-rapporterna Resultaträkning kontonivå per verksamhet, respektive Saldo balanskonto per verksamhet , skillnad 350 kr. Skillnadsbeloppet beror på en förändring av kundreskontran som redovisats på Sjukresors egen resultatenhet, RE54, vilken inte längre ska användas. Det har hanterats korrekt i saldobalansen men inte i resultaträkningen. Detta kommer att korrigeras av Samlad redovisning. Det rätta resultatet är alltså det som redovisats i Saldo balanskonto per verksamhet. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 7(14)

13 Prognoser Utfall december 2013 Prognos augusti 2013 Prognos mars 2013 Resultat mnkr + 5,7 +0,7 +/- 0 Under året har inga prognoser per verksamhet redovisats i respektive delårsrapport. Främsta skälet till resultatutvecklingen mellan prognos augusti, +0,7 mnkr, och utfall, +5,7 mnkr, är att Dammsdal förbättrade sitt resultat med drygt 3 mkr jämfört med i augusti. Förvaltningen gemensamt förbättrade sitt resultat med över 2,0 mkr jämfört med prognosen i augusti som, enligt ekonomichefen, byggde på en hög utnyttjande grad av eget kapital för projektet arbetsglädje och stolthet. Plusresultat på Sjukresor samtidigt som Habiliteringsverksamheten visar större minus jämfört med prognosen i augusti. I resultatanalysen förklaras också en del av överskottet med att Dammsdal haft hög beläggning men enligt resultaträkningen så är intäkterna under 2013 för både undervisning och boende lägre än budgeterat. För att möta potentiellt lägre beläggningsgrad under hösten 2013 och våren 2014 har de, enligt ekonomichefen, förberett sig genom att sänka rörliga kostnader så långt det varit möjligt. Bland annat har någon boendeenhet lagts i malpåse och därmed har personalstyrkan kunnat användas mer optimalt. Verksamhetens intäkter Uppdragsersättning/Landstingsersättning tkr ( tkr) Intäkterna är 3,5 mnkr högre än budgeterat vilket beror på tillskottet av de så kallade AFA-pengarna. Patientavgifter och andra avgifter 220 tkr (266 tkr) Intäkterna är i nivå med föregående år och budget. Övriga intäkter tkr ( tkr) Övriga intäkter understiger budget med netto ca 500 tkr. För Dammsdal är budgetavvikelsen -2,1 mnkr och detta avser till största delen lägre intäkter för boendedelen vid skolan. Verksamhetens kostnader Personalkostnader tkr ( tkr) Kostnaderna för personal har ökat med drygt 5 %. Enligt tabellen för samlad analys personal och ekonomi har summa arbetad tid ökat med timmar men enligt verksamhetsberättelsen är ökningen drygt timmar. Enligt ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 8(14)

14 HR-chefen är övertiden inte medräknad i verksamhetsberättelsen. Denna uppgift ska, enligt HR-chefen, korrigeras. Kostnaden understiger budget med drygt 5,8 mnkr. Köpt verksamhet tkr ( tkr) Kostnadsslaget uppvisar en ökning med 11 % och kostnaden överstiger budget med 5,7 mnkr. Här skiljer sig indelningen mycket mellan den fasta rapporten i Måttdatabasen och verksamhetsberättelsens indelning i resultaträkningen. Ökningen beror till stor del på köpta utredningar med hjälp av de så kallade AFA-pengarna. Avvikelsen mellan rapporterna beror på att förvaltningen sedan flera år begärt att få en ändring i kontoplanen så till vida att de vill redovisa Habiliteringsverksamhetens hjälpmedelskostnader som köpta tjänster i kontoklass 5 istället för i konto klass 6, det vill säga mer patientnära. Då de inte fått gehör för denna kontoförändring så har de valt att själva rapportera på det sättet. Lokalhyreskostnader tkr ( tkr) Kostnaden är i nivå med budget och föregående år Övriga kostnader tkr ( tkr) Kostnaden är drygt 3 mnkr lägre än budget. Skillnaden mot budget avser främst lägre kostnader för sjukresor. Avskrivningar maskiner och inventarier 441 tkr (495 tkr) Kostnaden är i nivå med föregående år och något lägre än budget då investeringsnivån varit lägre än budgeterat. Finansiella intäkter tkr (1 115 tkr) Ränteintäkterna är högre än föregående år och budget. Underlaget för att beräkna intern ränta förändrades under 2012 i och med avvecklingen av balansräkningarna. Likvida medel på koncernkonto redovisas inte längre per verksamhet utan ingående eget kapital ligger till grund för ränteberäkningen. Finansiella kostnader 38 tkr (43 tkr) Räntekostnaderna är lägre än föregående år. Underlaget för att beräkna intern räntekostnad förändrades i och med avvecklingen av balansräkningarna. Likvida medel på koncernkonto, och därmed utnyttjande av eventuell kredit, redovisas inte längre per verksamhet utan anläggningstillgångarnas bokförda värde vid årets ingång ligger till grund för ränteberäkningen. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 9(14)

15 Saldobalans Nedan kommenteras större belopp i de saldobalanslistor som ersatt de fullständiga balansräkningarna. En summering har skett av Dammsdals och Habilitering och hjälpmedels saldon i vår redovisning. Saldobalanslistan innehåller de balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå. Pågående ny- till- eller ombyggnad 0 tkr (45 tkr) Saldot är i år omfört till kontot för byggnadsinventarier. IT - tkr (9 tkr) Inga investeringar har gjorts under året i IT-utrustning. Ackumulerade anskaffningsvärden och avskrivningar i redovisningen är avstämda mot anläggningsregistret som hanteras av Samlad redovisning. Årets avskrivning, 9 tkr (9 tkr) har stämts av mellan anläggningsregister och resultaträkning. Byggnadsinventarier 36 tkr (0 tkr) Avser det som förut redovisades på kontot för pågående till- och ombyggnadsprojekt, montering av akustikplattor i tak vid Habiliteringen vid Mälarsjukhuset. Värdeminskning har skett med 9 tkr, det vill säga på 5 år från och med Investeringen är från 2011 avskrivning borde ha påbörjats tidigare. Detta är en förbättringsutgift i annans fastighet i och med att lokalerna hyrs. På sådan investering av värdehöjande karaktär ska, enligt rådet för kommunal redovisning, nyttjanderättshavaren aktivera förbättringsutgifterna som en tillgång. Allmänt gäller att avskrivningstiden ej får överskrida kontraktstiden Övriga maskiner och inventarier tkr (1 399 tkr) Ackumulerade anskaffningsvärden och avskrivningar i redovisningen är avstämda mot anläggningsregistret. Årets avskrivningar uppgår till 441 tkr (487 tkr) vilket också stämts av mot resultaträkningen och anläggningsregistret. Fysisk inventering skedde under 2013 (förra gången 2010) vilket innebär att landstingets interna regel följs som säger att inventering ska ske var tredje år. I samband med den fysiska inventeringen så utrangerades inventarier till ett anskaffningsvärde av tkr. Tillgångarna var fullt avskrivna och utrangeringen påverkade därmed inte resultatet. Blanketten Investeringsspecifikation omfattar enbart HH:s utfall. Utrangeringarna vid Dammsdal redovisas inte på blanketten. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 10(14)

16 Årets investeringar uppgår till 116 tkr och avser i sin helhet HH. För Dammsdalskolan har inga investeringar skett under Gjorda investeringar håller sig inom investeringsramen som var tkr. På blanketten Investeringsspecifikation redovisas även omföringen på 45 tkr av byggnadsinventarierna under 2013 men den har skett tidigare. Kundfordringar tkr ( tkr) Kundfordringar uppgår till tkr ( tkr) och huvuddelen av kundfordringarna avser Dammsdal. Beloppet är avstämt mot kundreskontralistan från Samlad redovisning. Vid Dammsdal redovisas väsentligt lägre kundfordringar, ,2 mnkr, ,2 mnkr, skillnad 4 mnkr. Enligt ekonomichefen har beläggningsgraden sjunkit de sista månaderna av 2013 och även under januari. Det beror framförallt på att elever oplanerat slutat sin vistelse på Dammsdal under höstterminen men fakturering kunnat ske avtalsmässigt under hösten. Påfyllnad med nya elever har successivt skett men med den konsekvensen att ett glapp föreligger runt årsskiftet vilket då påverkar kundfordringarna 31/12. Osäkra fordringar uppgår till 335 tkr (290 tkr). Där avser huvuddelen av de osäkra fordringarna HH och Sjukresor. Beloppet har stämts av mot listor ur IFS för HH respektive Dammsdal. Fakturor som har förfallit sedan 151 dagar, det vill säga är äldre än 6 månader vid 30 dagars kredittid, betraktas som osäkra i landstingets modell för värdering. Dammsdal har bokat årets förändring av osäkra fordringar mot kontot för återvunna kundförluster, i kontoklass 3. Kontot för befarade kundförluster ska användas, kontoklass 7. Årets resultat har netto belastats med 64 tkr (55 tkr) beträffande kundförluster. Samtliga kundförluster avser HH och Sjukresor. Övriga kortfristiga fordringar 598 tkr (719 tkr) Består bland annat av reskontraförda interimsfordringar 597 tkr (626 tkr) vilka har stämts av mot specifikation vid Samlad redovisning. Interimsfordringar övrigt 0 tkr (82 tkr) avsåg förra året förskottsbetalda kostnader enligt specifikation. Några förskottsbetalada kostnader redovisas inte i årets bokslut. Likvida medel ej koncernkonto 491 tkr (264 tkr) Består dels av förskottskassor 59 tkr (61 tkr) vilka är avstämda mot underskrivna inventeringar från respektive enhet inom HH (7 kassor) och Dammsdal (15 kassor). Vid HH har en kassa avslutats under året, 2 tkr. På kontot för kassabrist/överskott, finns 2 tkr i bokförd kostnad. Finns även kostnad för kassabrist 2 tkr på Dammsdal samt 3 tkr på kontot för övrig riskkostnad. Det ena avser en avslutad kassa med differens och det andra ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 11(14)

17 avser en stöld av kassa som också polisanmälts. Bankkonto Sjukresor 432 tkr (203tkr) har stämts av mot kontoutdrag från Sörmlands Sparbank. Kontot används för att göra utbetalningar till privatpersoner som ska ersättas för kostnader för egna resor. Kontot fylls på manuellt vid behov varför saldot kan variera under året. Tidigare år har utredning skett om bankkontot kunde föras över på den bank som landstinget i övrigt har avtal med. Sjukresor har bytt it-stöd under året och frågan kring bankbyte har, enligt ekonomichefen, diskuterats. Landstingets finanschef har gett beskedet att det är enklast och billigast att fortsätta som tidigare. Eget Kapital tkr ( tkr) Ingående balans 2013 Resultathantering Resultat 2013 Utgående balans tkr 0 tkr tkr tkr Resultathanteringen enligt fullmäktiges beslut LF 42/2013. Semesterskuld tkr (5 903 tkr) Semesterskuld tkr (5 829 tkr) och uppehållslöneskuld 76 tkr (73 tkr) fördelat på semesterskuld avseende Dammsdal tkr (3 280 tkr) och för HH tkr (2 549 tkr). Beloppen är kontrollerade mot skuldlistor ur Heroma för HH och Dammsdal. Beloppen har rimlighetsbedömts. Kompskuld exklusive PO 254 tkr (233 tkr) Kompskulden är avstämd mot listor ur Heroma. Skulden har, liksom under 2012, ökat jämfört med tidigare år och ökningen avser Dammsdal. På HH har skulden minskat. Kompskuld Dammsdal uppgår till 224 tkr mot föregående år 198 tkr, en ökning med 26 tkr, 13 %. Under 2012 ökade skulden med 48 tkr, 32 %. Kompskuld HH uppgår till 30 tkr, föregående år 35 tkr. Av specifikationerna framgår att skulden vid Dammsdal är fördelad på ca 120 personer, högsta kompskuld enligt förteckning är drygt 22 tkr (160 timmar), 5 personer har ett kompsaldo som är högre än 10 tkr. Övriga kortfristiga skulder tkr ( tkr) Leverantörsskulder tkr (8 302 tkr) Leverantörsskulderna är avstämda mot HH:s och Dammsdals andel av leverantörsreskontran på koncernnivå. Samlad redovisning har avstämningsansvar för kontot. Saldot har rimlighetsbedömts. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 12(14)

18 Övriga kortfristiga skulder tkr ( tkr) Består bland annat av följande poster; Ett avräkningskonto för ej inlösta sjukreseersättningar under 2012 och tkr (4 tkr) vilka har stämts av mot specifikation upprättad av förvaltningen. Upplupna löneskulder 313 tkr (396 tkr) stämmer överens med specifikation ur Heroma. Specifikation för Dammsdal 310 tkr och för HH 3 tkr. Upplupna sociala avgifter tkr (2 811 tkr) har stämts av mot HH:s och Dammsdals beräkningar. Procentsats 44,13 %, avseende 2014, har använts i enlighet med centrala anvisningar. Reserv för interimsskulder 483 tkr (2 586 tkr) har stämts av mot upprättade specifikationer där också fakturakopior finns. I årets bokslut finns ingen reservering för påbörjade utredningar. Faktura daterad finns bokförd i december, tkr, avseende 119 stycken neuropsykiatriska utredningar. För 4 av dessa finns kreditfaktura daterad Med samma datum finns ytterligare 1 faktura för 4 utredningar. Av fakturan framgår inte när utredning genomförts. Enligt ekonomichefen ligger fakturering av utredningar i fas vid bokslutet. I år, liksom vid 2012 års bokslut, gjorde Samlad redovisning, generellt mot samtliga förvaltningar, en kontroll av inlästa fakturor efter att reskontran stängts i bokslutet för att fånga upp eventuella upplupna kostnader. Fakturor över 50 tkr bevakades och sändes till ekonom för kontroll om den var periodiserad eller inte. Några interimsskulder fångades inte upp på detta sätt för nämndens verksamheter. Reskontraförda interimsskulder uppgår till ett belopp om tkr ( tkr) hos Dammsdal. Beloppet avser till största delen förskottserhållna intäkter för boende och undervisning. Förteckning över vilka fakturor som ingår i posten finns hos Samlad redovisning. Beloppet är avstämt mot kontospecifikationen på landstingsnivå. Intern kontroll Enligt anvisningen ska av verksamhetsberättelsen framgå hur arbetet med den interna kontrollen bedrivits, resultatet av utförda kontroller samt eventuellt vidtagna åtgärder med anledning av resultatet. Nämndens verksamhetsberättelse innehåller en tydlig avrapportering per perspektiv med resultat och åtgärder. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2013\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :00 SID 13(14)

19

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna augusti/september 2015 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning... Resultaträkning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL För kännedom; Nämnden för habilitering och hjälpmedel Landstingsdirektör Karin Welin Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Habilitering och Hjälpmedel Förvaltningschef Eva

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2009 Eva Lagbo Bergqvist Ing-Marie Englund Erika Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2010

Granskning av årsredovisning 2010 Revisionsrapport April 2011 Erika Svensson Helen Samuelsson Dahlstrand Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Revisionsfråga och metod...5 3 Granskningsresultat...6

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Primärvårdsnämndens ekonomiska utfall för 2013 är 7,3 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Underskottet ska täckas av tidigare års resultat.

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2014

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2014 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning...2 Resultaträkning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Malena Wiklund Auktoriserad revisor 19 april 2016 Granskning av årsredovisning Östra Smålands Kommunalteknikförbund Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse REVISORERNA Redogörelse för revisionen år 2004 Innehåll Sid. 1. Redogörelse för revisionen år 2004 1 1.1 Inledning 1 1.2 Granskningsinriktning 1 2. Årlig verksamhetsgranskning 1 2.1 Ekonomistyrning och

Läs mer

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 11 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Revisionsrapport 11/2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2012. Haninge kommun. Granskning av årsredovisning 2011

Revisionsrapport 11/2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2012. Haninge kommun. Granskning av årsredovisning 2011 Revisionsrapport 11/2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2012 Haninge kommun Granskning av årsredovisning 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 3 3 Syftet med granskningen...

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Andersson Revisionskonsult Carl-Magnus Stenson Cert. kommunal revisor Socialnämnden Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2014

Granskning av årsredovisning 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Sanna Hellblom-Björn Granskning av årsredovisning 2014 Samordningsförbundet Västerås Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

Delårsrapport period 03 2006 inkl styrkortsuppföljning. Resurscentrum

Delårsrapport period 03 2006 inkl styrkortsuppföljning. Resurscentrum -04-21 LiÖ -03 1 (8) Delårsrapport period 03 inkl styrkorts Resurscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning per 2013-12-31

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning per 2013-12-31 Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av bokslut och årsredovisning, se bifogad rapport. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 april 2014

Månadsuppföljning per den 30 april 2014 20 maj 2014 KS-2014/284.182 1 (9) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 april 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén Bokslutsdokument RR KF BR 2016-04-14 13:35 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1603 1503 Verksamhetens intäkter 1 0 258 Verksamhetens kostnader 2,3-7 874-8 305 Avskrivningar och nedskrivningar 4-1 -1 Verksamhetens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning 2015-12-31

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning 2015-12-31 Revisorerna i Nordanstigs kommun Nordanstigs kommun Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium 2016-03-16 Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Vid bokslut ska därmed inga gamla differenser finnas kvar, utan enbart eventuella differenser som uppstått i juni eller december ska finnas.

Vid bokslut ska därmed inga gamla differenser finnas kvar, utan enbart eventuella differenser som uppstått i juni eller december ska finnas. Utgåva nr: 1.0 Sida nr: 1(13) 1. MINIBOKSLUT... 2 1.2 TIDPUNKT FÖR AVSTÄMNING... 2 1.3 DOKUMENTATION... 3 1.3.1 Fliksystem för minibokslut... 3 1.3.2 Checklista minibokslut... 3 1.4 AVSTÄMNING... 4 1.4.1

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015 Kävlinge kommun Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Sammanfattning...2 1. Inledning...3 2. Resultatutfall 2014...3 2.1 Utfall

Läs mer

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköping kommun Granskning av årsredovisning 2008 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2008

Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2008 Kalmar kommun Maj 2008 Elisabeth Rye Andersson Caroline Liljebjörn Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte

Läs mer

a) Årets utdelningar får aldrig överstiga bolagets fria egna kapital.

a) Årets utdelningar får aldrig överstiga bolagets fria egna kapital. FRÅGA 1: 20 poäng besvaras i svarsmallen Är följande påståenden korrekta eller inkorrekta? Om ni anser att påståendet är korrekt så kryssar ni i korrekt-kolumnen i svarsmallen. Om ni anser att påståendet

Läs mer

Granskning av årsredovisning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun

Granskning av årsredovisning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun Granskning av årsredovisning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun Revisionsrapport Mars 2012 Inger Andersson Kerstin Sikander Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Metod...

Läs mer

Årsredovisning. Kinnaborg Golf AB

Årsredovisning. Kinnaborg Golf AB Årsredovisning för Kinnaborg Golf AB 556569-0160 Räkenskapsåret 2015 Kinnaborg Golf AB 1 (7) Styrelsen för Kinnaborg Golf AB får härmed avge årsredovinsing för räkenskapsåret 2014. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Delårsrapport Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 3 Ekonomisk redovisning Helårsbedömning:

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN GRANSKNINGSRAPPORT DATUM DIARIENR 2015-04-13 RE-REV15-0019 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN Sammanfattning Revisionens granskning har inte visat på några väsentliga felaktigheter enligt bokslutspromemorian

Läs mer

Anvisningar och tidplan för bokslut 2015

Anvisningar och tidplan för bokslut 2015 f9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN ALLMÄNNA UTSKOTIET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-11-11 4 (37) Au 187 Dnr KS 140/2014 Anvisningar och tidplan för bokslut 2015 Ärendebeskrivning Ekonomichef Sara

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET I JÄMTLANDS LÄN ÅR 2015 Ansvarig: Therese Norrbelius Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING På uppdrag av revisorerna i Samordningsförbundet i Jämtlands

Läs mer

Inom Barn- och ungdomshabiliteringen överstiger hjälpmedelskostnaderna ersättningen med uppskattningsvis 3 mkr.

Inom Barn- och ungdomshabiliteringen överstiger hjälpmedelskostnaderna ersättningen med uppskattningsvis 3 mkr. Till Landstingsstyrelsen Närsjukvården i centrala Östergötland Helårsbedömning 08 2005 I helårsbedömningen befaras ett underskott efter åtgärder på 30 mkr. För att hantera underskottet krävs i första hand

Läs mer

Delårsrapport januari-oktober 2007 Bildmedicinskt centrum i Östergötland

Delårsrapport januari-oktober 2007 Bildmedicinskt centrum i Östergötland Delårsrapport januari-oktober 2007 Bildmedicinskt centrum i Östergötland Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Uppföljning av verksamhet och resultat 4 MEDBORGAR-/ KUNDPERSPEKTIVET...4

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Bokslutsdokument RR KF BR Närhälsan vårdvalsverksamhet Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 2 827 724 2 546 597 Verksamhetens kostnader 2-2 753 537-2 514 775 Avskrivningar

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingets rutiner för utrangering av anläggningstillgångar - Fordon

Uppföljande granskning av landstingets rutiner för utrangering av anläggningstillgångar - Fordon Sa Uppföljande granskning av landstingets rutiner för utrangering av anläggningstillgångar - Fordon Rapport nr 05/2011 September 2011 Monika Norlin, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Brf Violen Årsredovisning 2014

Brf Violen Årsredovisning 2014 Brf Violen Årsredovisning 2014 Brf Violen Org. nr 717600-3023 RESULTATRÄKNING 4(9) INTÄKTER Nettoomsättning 2014 Not 2013 Årsavgifter 1 595 424 1 595 424 Hyresintäkter 53 231 1 648 655 1 53 141 1 648

Läs mer

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2015 Dnr 3.1.2-66/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Styrelsen för ÖGC Golf och Maskin AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01 2015-12-31.

ÅRSREDOVISNING. Styrelsen för ÖGC Golf och Maskin AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01 2015-12-31. ÖGC GOLF OCH MASKIN AB Årsredovisning Sida 1 ÅRSREDOVISNING 2015 Styrelsen för ÖGC Golf och Maskin AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01 2015-12-31. Årsredovisningen omfattar

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning

Granskning av bokslut och årsredovisning Revisionsrapport* Granskning av bokslut och årsredovisning 2007 Motala kommun April 2008 Karin Jäderbrink Stefan Knutsson Matti Leskelä *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...3

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND

LANDSTINGET SÖRMLAND Revisionen DATUM DIARIENR 2010-03-30 RE-REV10-017 REVISORERNAS REDOGÖRELSE för resultatet av revisionen 2009 i LANDSTINGET SÖRMLAND Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping Fax 0155-28 91

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 september 2013

Månadsuppföljning per den 30 september 2013 16 oktober 2013 KS-2013/254.182 1 (11) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 september 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2

FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2 RIKSPOLISSTYRELSEN 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2 FLIK 4: INKOMSTTITELREDOVISNING... 2

Läs mer

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision Sida 1(6) Delårsrapport augusti Revision 1. Sammanfattning Revisionen bedriver ett kontinuerligt granskningsarbete i syfte att kunna bedöma om regionens verksamheter har skötts på ett sådant sätt, att

Läs mer

Granskning av delårsrapport januari augusti 2006

Granskning av delårsrapport januari augusti 2006 Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport januari augusti 2006 Lomma kommun September 2006 NN NN NN *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Innehåll och information i delårsrapporten...3

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Åsa Bejvall Cecilia Fehling Granskning av delårsrapport 2013 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

MVV International Aktiebolag Org.nr 556395-5615

MVV International Aktiebolag Org.nr 556395-5615 MVV International Aktiebolag ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2009-01-01-2009-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för MVV International Aktiebolag avger härmed följande årsredovisning. Innehåll

Läs mer

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013.

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013. ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 11 4.W- j.. 3!..... renr VA S. $p Ks 65 Dnr 93/2014-042 Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013 Från

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram, Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Surahammars kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2

Läs mer

Delårsrapport. Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland

Delårsrapport. Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland Delårsrapport Jan okt 2012 Närsjukvården i östra Östergötland 2012 11 21 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 2 Ekonomisk redovisning

Läs mer

Årsredovisning Armada Stenhagen AB. Org.nr 556701-7958 Räkenskapsår 2014-01-01-2014-12-31

Årsredovisning Armada Stenhagen AB. Org.nr 556701-7958 Räkenskapsår 2014-01-01-2014-12-31 Årsredovisning Armada Stenhagen AB Org.nr Räkenskapsår 214-1-1-214-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 214-1-1-214-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Armada Stenhagen AB avger härmed

Läs mer

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2015 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2015 Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2013

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2009-01-01-2009-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

Föreningen Svenska Tecknares Servicebolag Aktiebolag. Förvaltningsberättelse

Föreningen Svenska Tecknares Servicebolag Aktiebolag. Förvaltningsberättelse Föreningen s Servicebolag Aktiebolag Org nr 556507-5487 Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i kronor. Uppgifter

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun

Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun 18 september 2008 Eva Gustafsson Innehållsförteckning 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga och metod...2

Läs mer

Granskning av årsbokslut/årsredovisning och intern kontroll av kommunens verksamhet 2015 KOMMUN REVISIONEN. www.norrkoping.

Granskning av årsbokslut/årsredovisning och intern kontroll av kommunens verksamhet 2015 KOMMUN REVISIONEN. www.norrkoping. - Granskning av årsbokslut/årsredovisning och intern kontroll av kommunens verksamhet 2015 KOMMUN REVISIONEN www.norrkoping.se NORRKÖPING REVISIONS SKRIVELSE 1(1) NORRKÖPING KOMMUNREVISIONEN 2016-04-13

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Ekonomihandbok. Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Cecilia Bruhn/CECBRU

Ekonomihandbok. Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Cecilia Bruhn/CECBRU Utgåva nr: 1 Sida nr: 1(5) 1 INLEDNING KUNDFORDRINGAR... 2 2 BETALNINGSBEVAKNING... 2 2.1 PÅMINNELSER... 2 2.2 INKASSO... 2 2.3 DRÖJSMÅLSRÄNTA... 3 3 VÄRDERING AV KUNDFORDRINGAR... 3 3.1 OSÄKRA FORDRINGAR...

Läs mer

Västerviks Kraft Elnät AB. Årsredovisning 2012

Västerviks Kraft Elnät AB. Årsredovisning 2012 Västerviks Kraft Elnät AB Årsredovisning 2012 Förvaltningsberättelse 2012 Västerviks Kraft Elnät Västerviks Kommun Förvaltnings AB, org nr 556528-1416, är moderbolag och upprättar koncernredovisningen.

Läs mer

Brf Linnégatan 41-45

Brf Linnégatan 41-45 Brf Linnégatan 41-45 ÅRSREDOVISNING 1 januari 31 december 2012 Bostadsrättsföreningen Linnégatan 41-45 796909-5228 Nyckeltal Kostnadsfördelning 2012 2011 (exklusive fönster & fasadprojekt 2012) Planerat

Läs mer

Styrelsen för Brf Johanneberg 1937 i Göteborg

Styrelsen för Brf Johanneberg 1937 i Göteborg Styrelsen för Org.nr: 757200-8899 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Resultaträkning 2014-12-31 2013-12-31 Rörelseintäkter Nettoomsättning

Läs mer

Styrelsen får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31.

Styrelsen får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. Räkenskapsåret 2010 Sida 1 (13) HSB:s BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SALÄNG I SKENE ÅRSREDOVISNING Styrelsen får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31.

Läs mer

Granskning av. Årsredovisning 2011. Samordningsförbundet Östra Södertörn. 2012-03-09 Anna Gröndahl Bert Hedberg. Certifierad kommunal revisor

Granskning av. Årsredovisning 2011. Samordningsförbundet Östra Södertörn. 2012-03-09 Anna Gröndahl Bert Hedberg. Certifierad kommunal revisor Revisionsrapportsrapport Granskning av Årsredovisning 2011 Samordningsförbundet Östra Södertörn 2012-03-09 Anna Gröndahl Bert Hedberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattning......3

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3 1. INLEDNING... 4 2. RESULTATRÄKNING... 4. 2.1 Resultatanalys... 4 2.2 Kommentarer... 6 3. BALANSRÄKNING... 7

SAMMANFATTNING... 3 1. INLEDNING... 4 2. RESULTATRÄKNING... 4. 2.1 Resultatanalys... 4 2.2 Kommentarer... 6 3. BALANSRÄKNING... 7 Revisionsrapport 10/2009 Åstorps kommun Granskning av årsbokslut 2009 Bengt Sebring, ordf Tord Sturesson, 1:e v ordf. Bengt Joehns, 2:e v ordf. Stig Andersson Nils Persson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Internbudget och uppföljningsplan

Internbudget och uppföljningsplan Protokollsbilaga A-4 Direktionens protokoll 151211, 3 Internbudget och uppföljningsplan DATUM: -12-11 AVDELNING: Avdelningen för verksamhetssupport SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Kerstin Sikander Certifierad kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2015 Växjö kommun Sophie Wigren Revisionskonsult 14 april 2016 Innehållsförteckning

Läs mer

Årsredovisning för Östra Stenfruktens IT-förening ek. för. 769619-2868. Räkenskapsåret 2014

Årsredovisning för Östra Stenfruktens IT-förening ek. för. 769619-2868. Räkenskapsåret 2014 Årsredovisning för Östra Stenfruktens IT-förening ek. för. 769619-2868 Räkenskapsåret 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Östra stenfruktens IT-förenings sjunde verksamhetsår är slut. Föreningen bildades 2008-09-09.

Läs mer

AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3

AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3 AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3 September 2014 214-09-26 AB Stockholmshem Revisionen är utformad för att vi ska kunna avge revisionsberättelse avseende årsredovisningen

Läs mer

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 september 2001. Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 september 2001. Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza TMT One AB (publ) Delårsrapport 1 januari 30 september 2001 Wihlborgs förvärvar Postfastigheter AB Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza Utvecklingen under tredje

Läs mer

HSB:s Brf Bågen. Resultaträkning 04-01 - 04-12 03-01 - 03-12. Årets resultat 3 748 887 2 397 229

HSB:s Brf Bågen. Resultaträkning 04-01 - 04-12 03-01 - 03-12. Årets resultat 3 748 887 2 397 229 Resultaträkning 04-01 - 04-12 03-01 - 03-12 Nettoomsättning Not 1 27 640 670 27 804 695 Fastighetskostnader Drift Not 2-7 811 197-8 084 746 Planerat underhåll -993 453-546 079 Fastighetsskatt -1 899 000-2

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN UTSIKTEN TORSBYFJÄRDEN Org. nr. ÅR 2015 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01-2015-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BRF FENDERN Org. nr. ÅR 2015 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01-2015-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse - resultaträkningar

Läs mer

Årsredovisning. Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE

Årsredovisning. Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE Årsredovisning för Föreningen Sveriges Energirådgivare FSE 829501-5161 Räkenskapsåret 2011 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 (7) Resultaträkning 2 (7) Balansräkning 3 (7) Tilläggsupplysningar

Läs mer

Årsredovisning Armada Centrumfastigheter AB

Årsredovisning Armada Centrumfastigheter AB 'B-,!»,* 3 ''^ Årsredovisning Armada Centrumfastigheter AB Org.nr Räkenskapsår 214-1-1-214-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 214-1-1-214-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Armada Centrumfastigheter

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Sofia Nylund Linda Yacoub Hanna Holmberg Susanna Collijn Granskning av årsredovisning 2013 Vaxholms stad Mars 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Innehållsförteckning 1

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 20 Bokslutsinformation Delår/År 2 20.1 Delårsrapport (delårsbokslut) per den 30 juni 2016.. 2 20.1.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.1.2 Periodiseringar 2 - Förutbetalda

Läs mer

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 8, 2014 Dnr 3.1.2-44/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer