Sitevision för kontorsredaktörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se"

Transkript

1 Manual Version 4.5 Sida: 1 av , rev Sitevision för kontorsredaktörer Krista Sani Laine Arbetsförmedlingen Kommunikationsavdelningen

2 Sida: 2 av 15 Innehåll Allmänt om kontorssidan... 2 Publiceringsverktyg... 3 Publiceringsmiljö (produktionsmiljö)... 3 Utbildningsmiljö... 3 Onlinemanual... 4 Support... 4 Ordlista... 4 Översiktsbild redigeringsläge... 5 Översiktsbild Navigator och Innehåll... 5 Översiktsbild Redigeringsytan... 6 Översiktsbild verktygsfältet... 6 Redigera kontorets hemsida... 6 Kontaktuppgifter... 7 Publicera, uppdatera, ta bort information... 7 Skapa länkar... 8 Intern länk... 8 Extern länk... 9 Länk till ett pdf-fil... 9 Aktiviteter... 9 Länken Skapa aktivitet Publicera aktivitet på flera kontor Skapa ny aktivitet i redigeringsläget Mer information Redigera eller ändra i en publicerad aktivitet Ta bort och lägga till tillfälle Avpublicera aktivitet Återanvänd aktivitet Ta bort aktivitet Skrivregler och tips språklagen: Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

3 Sida: 3 av 15 Allmänt om kontorssidan Den här manualen är för dig som är kontorsredaktör och publicerar information och aktiviteter på kontorets sida på arbetsformedlingen.se. Texten med den röda ramen är information som kommunikationsavdelningen har publicerat på samtliga kontorssidor. Den här texten ska visas på alla sidor och du får inte ändra i den! Däremot får du som kontorsredaktör bestämma om den texten ska visas överst eller någon annanstans i textmodulen. Publiceringsverktyg Kontorssidan består av tre delar. Kontaktuppgifter till kontoret administreras centralt, se sidan 6. Lista av de närmast kommande aktiviteterna på ditt kontor. En informationsyta under Kontaktuppgifter där du kan publicera information från kontoret, exempelvis avvikande öppettider och andra aktualiteter, som kunden behöver få reda på. Sitevision heter verktyget vi använder för publicering. Du som har behörighet når Sitevision, redigeringsvyn, genom den gröna knappen, nere i webbläsarens högra hörn. Denna syns endast på de sidor som du har rättigheter till: Publiceringsmiljö (produktionsmiljö) För att publicera och uppdatera information och aktiviteter på kontorets sida, loggar du in med din signatur och ditt webblösen *. Du hittar genvägen till inloggningssidan på Start-menyn på datorn. Välj Alla program, Stödprogram och länken Redaktör arbetsförmedlingen.se: Efter inloggningen kommer du till startsidan på vår webbplats. Utbildningsmiljö Behöver du träna? Då kan du logga in i utbildningsmiljön för arbetsformedlingen.se. Du når den via samma genväg som publiceringsmiljön. Klicka på länken Inloggning till utbildningsmiljön på * Webblösen är ett personligt lösenord, som du skapar själv via Start-menyn på datorn, se instruktionen på Vis: mmedarbetare.4.61fd919f1288caeb0c html

4 Sida: 4 av 15 inloggningssidan och du får upp inloggningen till utbildning. Här har du samma behörighet som i publiceringsmiljön (produktionsmiljö). Onlinemanual En mer detaljerad manual finns att tillgå på leverantörens webbplats via redigeringsläget. På verktygsfältet hittar du ikonen med ett frågetecken. Alternativt längst ut till höger på verktygsfältet finns den gröna handen (inställningar). Klicka på den och en meny fälls ut, välj Hjälp. Support Om du behöver teknisk hjälp angående verktyget kontakta Servicedesk på Ordlista Visningsläge Visningsläge är den vy som besökarna ser när de tittar på vår webbplats (utsidan). Redigeringsläge Redigeringsläget är den vy som administratörerna och redaktörerna arbetar i. (Klickat på den gröna knappen) Webbsida/Sida Artikel Navigator Webbplatsen består av webbsidor som bygger på mallar. En mall har en innehållsyta i mitten (mittenspalt) där redaktören skriver och uppdaterar text och länkar. En kontorssida är en webbsida. Aktiviteter skapas i form av artiklar, mallen heter Aktivitet, och läggs i arkiv. Från arkivet visas aktiviteter på utsidan. Navigatorn visar navigationsträdet som används för att enkelt kunna navigera i strukturen och välja det objekt man vill ändra på. Här visas alla sidor på webbplatsen, både publicerade och opublicerade. De sidor du inte har behörighet att administrera har en nyckel. Innehållsyta I Innehåll visas vilka moduler som finns på den aktuella sidan som är markerad i navigatorn. Redigeringsyta Verktygsfält Modul Metadata I redigeringsytan som du har rätt att ändra i visas i mitten. Klicka på textmodulerna för att redigera. Högst upp över redigeringsytan finns verktygsfältet. Där visas ikoner för de verktyg du har tillgång till. Moduler används för att bygga upp en webbsida. För att lägga ut en text används en textmodul och för att lägga ut en bild används en bildmodul. I verktygsfältet finns ikoner för de moduler du har rätt att använda som kontorsredaktör. Metadata är information om en sida, vad den innehåller, och används för sökbarhet. Vissa metadatafält är obligatoriska. Du som kontorsredaktör ska inte ändra några värden i metadatat!

5 Sida: 5 av 15 Översiktsbild redigeringsläge Till vänster finns en sidolist som innehåller navigator och innehåll. Överst på mitten finns verktygsfältet med ikoner. Redigeringsytan, själva kontorssidan, finns under verktygsfältet. Översiktsbild Navigator och Innehåll I navigatorn, se bilden till vänster, ser du hela strukturen på arbetsformedlingen.se, hur vår webbplats är organiserad. På vissa sidor och mappar ser du en nyckel. Det betyder att du inte har behörighet att administrera dessa. Kontorssidorna finns i mappen Kontorssidor, där vi har delat landet i regioner och under varje region finns län och kontoren. Som redaktör kommer du åt allt under mappen Kontorssidor. I Innehåll, bilden till höger, ser du vilka moduler kontorssidan består av. I den här ytan får du inte ändra eller göra någonting i! Textmodulen Information har koppling till Platsbanks-appen. Det betyder att Information hämtas från sitevision till appen och visar vad du har publicerat på kontorssidans textmodul.

6 Sida: 6 av 15 Översiktsbild Redigeringsytan Skriv en förklarande text här! Översiktsbild verktygsfältet Från vänster till höger: 1. Ny sida 2. Spara 3. Förhandsgranska 4. Publicera 5. Återgå till visningsläge 6. Infoga textmodul 7. Infoga bildmodul (används inte av dig som kontorsredaktör) 8. Flera moduler (används inte av dig som kontorsredaktör) Redigera kontorets hemsida Kontorets sida når du enkelt och snabbt om du skriver kontorets namn utan åäö i adressfältet direkt efter arbetsformedlingen.se/, till exempel vasteras och tryck på enter. Du kan även söka fram kontorssidan från startsidans globala meny högst upp till höger på alla sidor. Välj Kontakt och i sökrutan skriver du kontorets namn eller ort. Alternativt kan du söka fram kontoret på Sök via län. Då får du upp listan med län, väljer det aktuella länet och därefter kontoret. Bra att veta: som kontorsredaktör kan du administrera samtliga kontorssidor och aktiviteter på arbetsformedlingen.se! När du väl har kommit till en kontorssida, ser du den gröna knappen längst ner till höger i webbläsaren.

7 Sida: 7 av 15 Kontaktuppgifter Innehållet i denna ruta administreras centralt, du som redaktör kan inte ändra informationen i kontaktarutan. Skicka ändringar och rättning av felaktigheter till platsinformationandring@arbetsformedlingen.se Publicera, uppdatera, ta bort information Du kan publicera aktuell information i textmodulen Information på kontorssidan. Formatering av texten väljs från Dropdown-listan enligt bilden nedan. Du kan även lägga till länkar i denna modul, läs mer om länkar på nästa sida. Huvudrubriken ska ha formatet Boxrubrik (H2) Löpande text, brödtext, ska ha formatet Brödtext Mellanrubriker formateras som Rubriknivå 3 (H3) Externa länkar formateras som Extern länk Länkar till PDF-filer formateras som Länk till PDF Du kan uppdatera och publicera information på kontorssidan på ett enkelt sätt, utan att behöva gå till redigeringsläget. Håll nere shift-tangenten och klicka på den gröna knappen längst ner till höger i webbläsaren. Textmodulen på kontorssidan och verktygsfältet aktiveras, se bilden till höger. Klicka i texten och du kan skriva in din text, ändra eller ta bort gammal text direkt i rutan. Publicera kontorssidan genom att klicka på Publiceraknappen i verktygsfältet: I nästa ruta klickar du på Publicera-knappen: Efter det kommer du direkt till visningsläget igen och du ser den uppdaterade informationen på kontorssidan. Naturligtvis kan du gå direkt till redigeringsläget genom att klicka som vanligt på den gröna knappen! Aktivera inte tidstyrd avpublicering! Gäller vid all publicering du gör på kontorssidan. Informationen du lägger in manuellt, ska du även ta bort manuellt och publicera om sidan. Om du trots allt aktiverar tidstyrd avpublicering för kontorssidan, så kommer allting att avpubliceras det datumet och klockslaget du ställer in kontorssidan och aktiviteterna! Återgå till utsidan genom att klicka på den gröna knappen i verktygsfältet ovanför navigatorn. I redigeringsläget finns den här gröna knappen alltid i verktygsfältet:

8 Sida: 8 av 15 Skapa länkar Du kan skapa olika typer av länkar i textmodulen på kontorssidan och i aktivitetens högerspalt Mer information: interna länkar inom webbplatsen, externa länkar, e-postlänkar och länkar till pdf-filer. En bra grundregel är att det ska vara möjligt att förstå vart en länk leder även om den är lyft ur sitt sammanhang. För personer som använder hjälpmedel kan det vara extra viktigt att länkarna är begripliga. Så här gör du tydliga länkar : Länka bara ord som säger något om vart länken leder. Skriv hellre Information om nätverksträffen än För information om nätverksträffen, klicka här. Skriv det viktigaste i en länk först. Inled inte länkar med Läs mer om, Gå till. Då slipper läsaren onödig information. Alla länkar går någonstans och är ofta en fördjupning. Låt inte flera länkar på samma sida med samma formulering leda till olika sidor. Ett vanligt exempel på detta är Läs mer -länkar som upprepande gånger används i listor med nyhetspuffar på en och samma sida. Om du gör det måste du förtydliga varje länk med en länkbeskrivingstext. Om sidan som länken går till har en tydlig rubrik som passar i sammanhanget, kan rubriktexten användas som länktext. Då blir det lättare för användaren att avgöra att hon hamnat rätt. Undvik att ha flera länkar med olika formuleringar som leder till samma mål. Nedan får du instruktioner hur du skapar länkar. Intern länk Du kan publicera interna länkar, som leder till sidor inom arbetsformedlingen.se Du kan länka till alla sidor på vår webbplats, även om du inte har behörighet att administrera dem. Vill du lägga till en länk till exempel till informationen Skriv in dig på arbetssökande-fliken, gör så här: 1. Markera texten eller ordet du vill länka. 2. Se till att formatet är Brödtext. 3. Klicka på ikonen Skapa länk höger om formatmenyn. Dialogrutan Skapa länk öppnas. Markera länktypen Intern sida. 4. I rutan till höger ser du navigatorn. Bläddra fram till sidan du ska länka till, tryck på + för att se innehållet, markera sidan. 5. Skriv en länkbeskrivningstext, om det behövs. 6. Klicka på OK. Nu är du klar med den interna länken. Ur Vägledning för webbutveckling, riktlinje nummer 5; Skriv tydliga länkar

9 Sida: 9 av 15 Extern länk Du kan lägga in länkar till externa webbplatser, exempelvis till en arbetsgivares hemsida. Även annonser i platsbanken formateras som externa länkar. Markera texten som ska länkas, exempelvis företagets namn Företaget AB 1. Välj formatet Extern länk 2. Klicka därefter på länkverktyget och dialogrutan Skapa länk öppnas. 3. Välj Extern sida i vänsterspalten. 4. Klistra in eller skriv in adressen till webbplatsen. 5. Skriv länkbeskrivningstext om det behövs. 6. Klicka på OK. Vill du länka till en annons i platsbanken i en aktivitets högerspalt Mer information? Sök fram annonsen i platsbanken och kopiera länken i adressfältet. Följ sedan stegen ovan, men skriv Annons i platsbanken eller liknande som du markerar och länkar till annonsen. Länk till ett pdf-fil Du kan även länka till pdf-filer, som alltid ska öppnas i nytt fönster.ur tillgänglighetssynpunkt är det viktigt att filnamnet är i klarspråk. Observera: inga länkar till word, powerpoint eller excel! Har du skapat en affisch eller informationsblad i mallverktyget och vill länka till den från kontorssidan? Eller har du en annan pdf-fil du vill länka till? Gör så här: 1. Skriv texten du ska länka och välj formatet Länk till PDF. 2. Klicka på Skapa länk i verktygsfältet och dialogrutan Skapa länk öppnas. 3. Välj Fil i vänsterspalten och du får upp filarkivet till höger. 4. Klicka på Filer på sidan ovanför Filarkiv. 5. Klicka på Lägg till fil och utforskaren öppnas. Hämta pdf-filen från din dator eller kontorets server, från den platsen där du har sparat den. Markera filen och klicka på Öppna. Filen laddas upp till Sitevision. 6. Skriv i länkbeskrivningtexten exemplevis Dokumentet öppnas i nytt fönster, bocka i Öppna i nytt fönster, klicka på OK. När du är klar med all uppdatering av informationen i textmodulen, klicka på publicera-ikonen i verktygsfältet och sedan Slutför. Aktiviteter En ny aktivitet skapas från kontorssidan där aktiviteten ska hållas. Aktiviteterna sparas i arkivmappen Aktiviteter, som finns under kontorssidan i navigatorn, se bilden till höger. När arkiv-mappen är markerad, ser du innehållet i mappen i mitten på sidan.

10 Sida: 10 av 15 Du ser hur många aktiviteter som finns i mappen, när senast mappen har ändrats och av vem. Du ser även när och av vem aktiviteterna är publicerade. Överst på sidan har du ett verktygsfält med två ikoner. Med den första från vänster kan du skapa en ny aktivitet. Den andra ikonen är för att spara sidan. Det finns två sätt att skapa ny aktivitet på: länken Skapa aktivitet i visningsläget eller ikonen Skapa ny ovan. Länken Skapa aktivitet Länken fungerar enbart från visningsläget. Länken syns även inne i administrationen, men är inte klickbar och fungerar inte. Dubbelklicka inte på länken inne i Sitevision. Råkar du göra det och får upp en ny ruta med inställningar, klicka på avbryt! För att skapa en aktivitet från visningsläget genom länken, gör så här: 1. Klicka på länken och du kommer till redigeringsläget i Sitevision. I mittenspalten ser du en tom aktivitet. 2. Dubbelklicka på den tomma aktiviteten för att öppna formuläret.

11 Sida: 11 av Skriv in information i de obligatoriska fälten, markerade med en röd asterix *. Observera att du kan ha max 10 tillfällen på en och samma aktivitet! Fältet Beskrivning av aktiviteten har en begränsning i antalet tecken/rader (50 tecken per rad, en radmatning oavsett antalet skrivna tecken minskar utrymmet). Anledningen är att aktiviteterna ska kunna visas på bra sätt även i handlingsplaner, på e-tavlor och i Platsbanksappen. 4. Plats för aktiviteten lämnar du tomt, eftersom systemet hämtar dit automatiskt länken till det arrangerande kontorets hemsida. Att länken till kontorssidan fungerar påverkar även visningen i Platsbanks-appen så att kunden kan klicka sig till kontorets sida. Vill du ange en specifik lokal på kontoret för aktiviteten, så kan du göra det i beskrivningsfältet istället. Du har möjlighet att publicera aktiviteten på flera kontorssidor, exempelvis på alla kontor i ditt län eller på vissa kontor i länet. Se på nästa sida hur du gör. 5. Klicka på Publicera om du vill publicera direkt utan att lägga till länkar eller mer information i högerspalten. Då klickar du på Spara om du vill spara aktiviteten utan att publicera. Aktiviteten publiceras direkt när du klickar på Publicera-knappen. Uppdatera navigatorn för att se aktiviteten i mittenspalten, eller klicka på den gröna knappen i verktygsfältet för att komma till visningsläget.

12 Sida: 12 av 15 Publicera aktivitet på flera kontor Du kan på ett enkelt sätt publicera aktiviteten på samtliga kontor i hela ditt län eller flera län alternativt på angränsande kontor. Publicera aktiviteten enbart på mitt kontor betyder att du publicerar aktiviteten på det egna kontorets sida. Välj kontor ger dig möjlighet att välja ett eller flera län och/eller några kontor från länet, se nedan. Valet Övriga kontor längst ner i Län innehåller Gruvnäring, alla Kultur Media samt Sjöfart. Publicera aktiviteten på samtliga kontor i hela landet betyder att aktiviteten publiceras på samtliga kontor i hela landet. Det här alternativet ska du inte använda alls! Alternativet används enbart av Kommunikationsavdelningen vid rikstäckande aktiviteter som chat och webbinarier. Välj kontor, alternativ två i listan ovan 1. Du väljer det aktuella länet från listan Län. 2. I rutan Kontor får du upp alla kontor i det aktuella länet. Välj de kontor du vill publicera aktiviteten på genom att hålla ctrl-tangenten nere och klicka på kontorsnamnen. När du har gjort dina val, klicka på Lägg till. Vill du publicera aktiviteten på samtliga kontor i hela länet, klickar på Lägg till alla utan att behöva markera dem först och kontoren förs över till Utvalda kontor. Om du vill välja bort ett eller flera kontor från utvalda listan, markerar du kontoret och klickar på. Är det flera kontor du vill markera? Håll nere ctrl-tangenten och klicka på de kontor som ska bort och därefter. Undvik att publicera aktiviten på samtliga kontor i hela länet eller flera län varje gång du skapar en aktivitet!

13 Sida: 13 av 15 Vill du ta bort alla utvalda kontor? Markera alla i rutan och klicka på. Du kan även lägga till enstaka kontor genom att skriva in kontorets namn, till exempel Järfälla, i rutan Kontorsnamn. Du får förslag på kontor när du börjar skriva i rutan: Välj det aktuella kontoret och det läggs med i rutan Utvalda kontor direkt. Skapa ny aktivitet i redigeringsläget Är du väl inne i redigeringsläget och ska skapa en ny aktivitet gör du det på följande sätt: 1. Markera arkivet Aktiviteter under kontoret 2. Klicka på Skapa ny på verktygsfältet 3. Välj mallen Aktivitet i nästa ruta, klicka på OK och en tom aktivitet visas i mittenspalten: Dubbelklicka på den tomma aktiviteten för att öppna formuläret. Skriv in den informationen som behövs. Se sidan 10 för detaljer. Mer information Du kan inte lägga in länkar i aktivitetets beskrivning. För länkar och ytterligare information om aktiviteten använder du rutan Mer information till höger om själva aktiviteten: Om det är en rekryteringsträff och arbetsgivaren har en egen webbsida och/eller en annons i Platsbanken, länka till dessa i Mer information. Publicerar du information om en mässa som aktivitet, skriv en kort sammanfattning i beskrivningsfältet. Använd mallverktyget för att skapa ett informationsblad om mässan med detaljerad information och länka till informationsbladet i Mer information. Klicka i textfältet för Mer information för att skriva in text och länkar. Följ beskrivning Skapa länkar på sidan 7! Ta inte bort texten Mer information om aktiviteten saknas om du inte använder rutan. Har du inte lagt in ytterligare information eller länkar i rutan, då visas den inte heller när kunden tittar på aktiviteten i visningsläget.

14 Sida: 14 av 15 Redigera eller ändra i en publicerad aktivitet För att ändra i en aktivitet kan du i visningsläget navigera till aktiviteten och klicka på rubriken i popupfönstret för att öppna aktiviteten som en vanlig sida. Klicka sedan på den gröna knappen längst ner till höger i webbläsaren för att komma till administrationen. Är du inne i redigeringsläget, ställ dig på mappen Aktiviteter och leta fram aktiviteten i listan på mittenytan. Klicka på den länkade rubriken för att öppna aktiviteten. Sedan gör du så här: 1. Dubbelklicka på fältet som visar aktivitetsinformationen. 2. Redigera de fälten som behöver ändras. 3. Klicka på Publicera Sidan är nu publicerad och du växlar tillbaka till visningsläget genom att klicka på den gröna knappen på verktygsfältet. Ta bort och lägga till tillfälle Om du vill ta bort ett tillfälle/datum från en aktivitet? Öppna formuläret, bläddra ner till Datum och tid och ta bort tillfället/-n genom att tömma datumfält. Det tomma fältet kommer fortfarande synas i administrationen, men eftersom det är tomt visas enbart de aktuella tillfällen på utsidan. Om maximal antal (10) tillfällen är slut, kan man ta bort ett gammalt datum och skriva in ett nytt. Datumen behöver inte vara i kronologisk ordning i formuläret. På utsidan visas aktiviteten i datumordning. Avpublicera aktivitet Om en aktivitet blir inställd och den inte längre ska visas på kontorssidan, öppna formuläret och ta du bort alla kommande tillfällen. Skriv in ett gammalt, redan passerat, datum (exempelvis föregående året) i ett av fälten och publicera om aktiviteten. För att kontrollera att aktiviteten inte visas längre, går du till visningsläget genom att klicka på den gröna knappen i verktygsfältet. Återanvänd aktivitet Om du vill återanvända en avpublicerad aktivitet, söker du fram den i redigeringsläget och klickar på den länkade rubriken. Dubbelklicka på aktivitetsinformationen och formuläret öppnas. Nu kan du ändra rubrik och skriva in ny beskrivning samt all annan information, som gäller för den nya aktiviteten. Publicera. Ta bort aktivitet Som kontorsredaktör kan du inte ta bort aktiviteter. Opublicerade, tomma och aktiviteter äldre än 365 dagar tas bort automatiskt varje söndag.

15 Sida: 15 av 15 Skrivregler och tips Generella skriv kort, intresseväckande och välkomnande vi tilltalar kunden som du och skriver i aktiv form se till att ordet du och verben kommer i början av beskrivningen/texten undvik interna ord och begrepp (exempelvis basinformation) och byråkratiska formuleringar skriv ut orden, använd inga förkortningar datum och tid, klockslag, skrivs så här: torsdagen den 22 november klockan 9-11, kom ihåg att det är Arbetsförmedlingen som arrangerar aktiviteten. Får du ett färdigt manus av arbetsgivaren, se till att skriva om och korta ner texten, så att det tydligt framgår vem som står för aktiviteten. Formatering av text i informationsrutan på kontorssidan Försök att skriva korta texter. På så sätt undviks onödig scroll/bläddring på utsidan. För huvudrubriken använder du formatet Boxrubrik (H2), för mellanrubrik Rubriknivå 3 (H3). Vanlig text formaterar du till Brödtext. Varken rubriker eller vanlig text ska skrivas med enbart stora bokstäver (versaler)! Aktiviteter Skriv en kort och tydlig rubrik för aktiviteten. Rubriken ska skrivas med stor begynnelsebokstav (versal) och resten med små bokstäver (gemener) aldrig med bara versaler! Tänk på att typ av aktivitet inte ska finnas med i rubriken. Exempelvis ska inte ordet Rekryteringsträff skrivas i rubriken. Typen exponeras automatiskt när du väljer vilken typ av aktivitet det är. Exempel på rubriker: StudentConsulting AB söker säljare Restaurangbranschen anställer personal Tänk på att aktiviteter från kontoret även visas på den elektroniska anslagstavlan, i handlingsplanen och rekryteringsträffar listas i Platsbankens app. Plats för aktiviteten, om det är ett grupprum eller annan lokalitet på Arbetsförmedlingen, skrivs i beskrivningsfältet. Fältet Plats lämnas tomt om aktiviteten hålls på Arbetsförmedlingen. Det aktuella kontorets namn och länken till kontorets hemsida hämtas automatiskt till fältet. Om aktiviteten hålls utanför kontoret, då kan du skriva platsen och adressen i fältet. Med fördel kan du söka fram platsen via kartfunktionerna på eniro.se eller google och infoga vägbeskrivningen/länken i Mer information. Om en aktivitet kräver föranmälan, skriv det i formulärets beskrivningsfält och förklara hur anmälan ska göras. Vid anmälan via e-post är det lämpligast att publicera länken i högerspaltens Mer information Ta kontakt med din regionala press- och informationsansvariga om du har frågor kring hur du ska skriva, formulera, formatera texten och så vidare. Användbar information på Vis: Kontorsredaktörernas uppdrag De lokala arbetsförmedlingarnas information på arbetsformedlingen.se Klarspråk på Arbetsförmedlingen Mycket matnyttig information! Språk och ton checklista Klarspråk med valideratext

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Manual för Anlita arkitekt

Manual för Anlita arkitekt Anlita arkitekt Här finns råd och tips för dig som söker arkitekt. Sök bland hundratals auktoriserade arkitekter i vårt register. Manual för Anlita arkitekt OKTOBER 2014 Manual för Anlita arkitekt 1 Inloggning...

Läs mer

Välja aktivitet. 3FrontOffice. Meddela att du är på exempelvis möte. Välja aktivitet. Välja aktivitet

Välja aktivitet. 3FrontOffice. Meddela att du är på exempelvis möte. Välja aktivitet. Välja aktivitet Meddela att du är på exempelvis möte När du öppnar appen 3FrontOffice visas sidan Kontakter. 1 Klicka på fliksymbolen längst ner till höger för att visa sidan Aktivitet. 1 2 3 2 Högst upp på sidan visas

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Bloggen har tre sidtyper

Bloggen har tre sidtyper Handbok för bloggare i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 12 Bloggen har tre sidtyper Blogginläggen Dina återkommande inlägg (berättelser, kåserier, personliga iakttagelser) som du skriver för din klass/grupp.

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar 2014-11-17 Lathund för redaktörer Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar Åsa Widert Schoug Saco Box 2206 103 15 Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: 08-613 48 00 Fax:

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 Innehåll 1. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress...3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till

Mer om Outlook. Extratexter till kapitel 4 Mejla. I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till B Mer om Outlook Extratexter till kapitel Mejla B 8 I avsnittet lär du dig: vad Outlook idag är och kan användas till hur Kalendern är uppbyggd och fungerar att använda funktionen Uppgifter hur du kan

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04 2007-03-28 Manual för Typo3 version 4.04 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.2 Redigera

Läs mer

Handledning för uppsatsadministratörer

Handledning för uppsatsadministratörer Handledning för uppsatsadministratörer godkänna publicering och arkivering av uppsatser/examensarbeten i DiVA Från 31 augusti 2015 arkiveras alla uppsatser och examensarbeten elektroniskt via DiVA (HIG

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons...

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons... LATHUND FÖR MALVIN INNEHÅLL 1 Registrera ny användare... 2 2 Logga In... 3 2.1 Glömt lösenord... 4 3 Annonsering... 5 3.1 Skapa annons... 5 3.2 Redigera annons... 8 3.3 Ta bort förmedlad annons... 8 3.4

Läs mer

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Infoga, redigera och ta bort bilder på bloggen En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och bildobjekt

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram.

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. Logga in och välj organisation När du sedan startar upp

Läs mer

Utskick av respondentenkät

Utskick av respondentenkät 1 Survey&Report steg för steg: Utskick av respondentenkät 2013-05-05 Ola Stjärnhagen 2 Utskick av respondentenkät 1. Efter att ha avslutat konstruktionen av respondentenkäten (anonym eller icke-anonym)

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion...3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...5

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

Patrik Calén 2014-03-24

Patrik Calén 2014-03-24 PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Kalkyl Byggplåt Kom igång manual Patrik Calén 2014-03-24 1 Innehå ll Kom igång o Skapa ett projekt 3 Nytt projekt 4 Nytt projekt från mall 5 Ritningsinläsning 6 o Objektträd

Läs mer

Guide för pdf-formulär

Guide för pdf-formulär Guide för pdf-formulär Innehållsförteckning Rätt programvara... 3 Instruktion för automatiskt formulär... 3 Steg 1 Mall till pdf-format via Word... 3 Alternativt steg 1 Mall till pdf-format via Acrobat...

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Vad är Affärskommunikation

Vad är Affärskommunikation AFFÄRSKOMMUNIKATION Vad är Affärskommunikation Affärskommunikation är den kommunikation man har på arbetsplatsen med kunder leverantörer myndigheter och andra i omvärlden. Affärskommunikationen innefattar

Läs mer

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Innehåll Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv... 1 Introduktion: startsida... 1 Vad är ett filarkiv... 2 Öppna Produktionsverktyg... 2 Lägg till

Läs mer

Flexibel meny i Studentportalen

Flexibel meny i Studentportalen Guide Flexibel meny i Studentportalen Via en flexibel meny kan lärare och administratörer skapa en menystruktur som består av menyblock och funktioner i valfri ordning. På så sätt kan menyn spegla kursens

Läs mer

Snabbguide till CtrlPrint

Snabbguide till CtrlPrint Snabbguide till CtrlPrint För Administratörer Januari 2016 Gå till innehållsförteckningen Innehåll Inloggning och lösenord 3 Logga in i CtrlPrint 4 Byta lösenord 5 Logga in som administratör 6 Administrera

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

LATHUND Att överföra information till Projektportal Investera

LATHUND Att överföra information till Projektportal Investera LATHUND Att överföra information till Projektportal Investera Version.0 av 8 Denna lathund är tänkt för leverantörer till Trafikverket, som behöver en snabbintroduktion i hur man lämnar eller överför information

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Handledning för redigering av lagsidor.

Handledning för redigering av lagsidor. Handledning för redigering av lagsidor. Hela sidan redigeras online vilket innebär att man sitter uppkopplad mot en server och utför sina kommandon. Kör igång webbläsaren och skriv in adressen: http://www.ronn.se/itw/

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09 TERSUS SKOLSYSTEM AB Ansökan Barnomsorgen 2014-12-09 Innehåll Ansökan... 4 Inställningar Adela Administration... 5 Inställningar Ansökan... 6 Ansökan uppdatera kontaktuppgifter för existerande personer...

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Medlem online innehåller en funktion där du kan göra ett utskick till de medlemmar som har en e-post registrerad i systemet. Observera att de medlemmar

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft

Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1. Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 1 Så går du kursen Bakgavellyft Manual för deltagare kursen Bakgavellyft 1010-03-31 2 Starta kursen 1. Öppna ett Internetfönster och fyll i adressen

Läs mer

Instruktion arbeta med rapportmallen

Instruktion arbeta med rapportmallen Instruktion arbeta med rapportmallen 29 oktober, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BÖRJA ANVÄNDA MALLEN 3 1.1 FYLLA I INFORMATION 3 1.2 INSTÄLLNING VISA /DÖLJ 3 1.3 INSTÄLLNING VISA TABELLSTÖDLINJER 3 2 FORMATMALLAR

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter!

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter! Manual Logga in 1. Klicka på Logga in överst på sidan 2. Fyll i lägenhetsnummer och lösenord och tryck på knappen Logga in 3. Lyckas inloggningen kommer man till lägenhetens profilsida. OBS! Kontrollera

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Manual: Administrera evenemang

Manual: Administrera evenemang IndTA Tävlingsadministrativt system på IdrottOnline Manual: Administrera evenemang Innehåll Inledning... 2 Om IndTA... 2 Logga in i IndTA... 2 Administrera evenemang... 3 Skapa nytt evenemang... 3 Första

Läs mer

Användarhandbok för e-curia

Användarhandbok för e-curia Användarhandbok för e-curia Detta är en handbok för användare av datasystemet e-curia. Här beskrivs hur inlagor, domar och beslut kan utväxlas med kanslierna vid de domstolar som tillsammans utgör Europeiska

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Mikromarc 2 Meddelandecenter

Mikromarc 2 Meddelandecenter Mikromarc 2 Meddelandecenter Version 2.6 och högre Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, september 2006 Bibliotekscentrum Sverige AB - 0470-532 530 - www.bibliotekscentrum.se Sida 1 av 59 Innehållsförteckning

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Manual Nedladdningsbara klienten NLK

Manual Nedladdningsbara klienten NLK Manual Nedladdningsbara klienten NLK www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Nedladdningsbara klienten, NLK, kan alla som har behov

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

IA-systemet. För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA

IA-systemet. För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA IA-systemet För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA Senast uppdaterad 29 september 2015 Start När du sätter upp IA-systemet för första gången är det bra om du följer lathunden steg

Läs mer

Diagram. I detta kapitel lär du dig: m Diagrammets beståndsdelar. m Att skapa både inbäddat diagram och diagramblad. m Att ändra diagramform.

Diagram. I detta kapitel lär du dig: m Diagrammets beståndsdelar. m Att skapa både inbäddat diagram och diagramblad. m Att ändra diagramform. 1 Diagram Med diagram kan du presentera information på ett effektivt sätt. Eftersom datan visas grafiskt så kan betraktaren ta till sig mycket information på en gång. Microsoft Excel har ett kraftfullt

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Rolladministration i PaletteArena 5.3

Rolladministration i PaletteArena 5.3 SLU Rolladministration i PaletteArena 5.3 Jenny Kjellström 2012-03-16 Beskriver hur man lägger upp och inaktiverar en mottagare, hur man flyttar/styr om fakturor från/till andras inkorgar samt hur man

Läs mer

Lathund Spåra ändringar

Lathund Spåra ändringar Lathund Spåra ändringar Word 2010 Av språkkonsultstudenterna Maria Burström, Karin Jonsson Sandström, Anna Tillas-Lindberg Oktober 2013 Innehåll 1. Aktivera funktionen... 3 1.1 Inställningar... 3 2. Redigera...

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör:

Microsoft Publisher. Laborationskompendium för digital behandling av publikationer. Detta exemplar tillhör: Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Microsoft Publisher Laborationskompendium för digital behandling av publikationer Detta exemplar tillhör: HT 2006 Innehållsförteckning Objekt 1 Textblock 2 Tabeller

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Manual för externa sökande

Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Aditro Recruit 9.2 Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Innehållsförteckning 1. Logga in i systemet... 1 1.1. Låst användarkonto... 2 2. Skapa ett användarkonto...

Läs mer

Användarmanual Phoniro App 3.4 för Android

Användarmanual Phoniro App 3.4 för Android Användarmanual Phoniro App 3.4 för Android Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Phoniro Care - en IT-plattform inom vård och omsorg... 5 2 Terminologi och ikoner... 6 2.1 Terminologi... 6 2.2

Läs mer

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack.

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack. Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30 Utbildning i EpiServer för Konstfack Övningsuppgifter Oktober 2010 Övningsuppgifter I mappen kursmaterial på skrivbordet i

Läs mer

Widgets i DynaMaster 5 Golf

Widgets i DynaMaster 5 Golf Widgets i DynaMaster 5 Golf En nyhet i DynaMaster 5 Golf är vårt system med widgets. Detta widgetsystem utvecklades för att göra det så flexibelt som möjligt för kunden att själv kunna bestämma hur innehållet

Läs mer