Arbetsplan för Hemsjö kyrkskola F-6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan för Hemsjö kyrkskola F-6"

Transkript

1 Arbetsplan för Hemsjö kyrkskola F-6 Läsåret 2017/2018

2 Hemsjö enhets vision: Hemsjö skola och fritidshems målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet ger dem lust att lära.

3 Så här arbetar vi på Hemsjö kyrkskola för att eleverna ska nå sina mål när det gäller Normer och värden Vi arbetar med etiska samtal och ett systemiskt förhållningssätt i vardagen. Genom samtal arbetar vi med att öka elevernas förståelse för sina egna känslor och tankar och att kunna uttrycka dessa för sig själv och för andra. För att skapa trygga grupper där alla accepterar varandra som vi är, arbetar vi detta läsår med basgrupper som ett koncept på hela skolan, både under lektionstid och vissa raster. Alla ska vara en tillgång i en grupp. På arbetslagens planeringar går vi igenom de incidentrapporter som lämnats in och ser vilka åtgärder som behöver vidtas. Vi eftersträvar en god dialog med föräldrarna kring barnens trivsel på skolan. T ex under utvecklingssamtalen, enhetsråd, spontana samtal. Vi kartlägger barns känsla av samhörighet, arbetsro och ansvar en gång per termin i Unikum och i vår trivselenkät. Resultatet har vi en dialog om på utvecklingssamtalet med varje elev. Tillsammans med eleverna utvecklar vi regler för arbetet och samvaron i gruppen. Vi har en Plan mot diskriminering och kränkande behandling som vi uppdaterar varje läsår. Eleverna vistas utomhus på rasterna. Vi har alltid minst tre rastpedagoger ute varje lunchrast. Rastpedagogerna erbjuder aktiviteter och får en god kännedom om klimatet bland eleverna. Alla arbetslag erbjuds kontinuerlig handledning av elevhälsan. Så här kvalitetssäkrar vi processen Vi följer upp årets GR- enkät och jämför med förra årets GR- enkät. Vi diskuterar resultaten från GR- enkäten på en konferens och beslutar vad vi ska arbeta med särskilt under kommande läsår.

4 Vad rektorn ser och uppmärksammar under sina rundor lyfts på konferenser och vid medarbetarsamtalet. Kontinuerligt följs trivseln upp bland eleverna på lärarkonferenserna. Vi har också en trivselenkät som delas ut en gång per termin. Den följs upp både på skol-, klass- och individnivå. Utifrån svaren vi får sätter vi upp nya mål i plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rastpedagogerna delger, på arbetslagsplaneringarna, hur rasterna fungerar, vad som är positivt, vad som ska fortsätta prioriteras och vilka utmaningar de ser behöver arbetas mer med i elevgrupperna.

5 Kunskaper, utveckling och lärande Så här arbetar vi I början av varje termin tittar vi gemensamt på en sammanställning av skolans skriftliga omdömen. Med dem som utgångspunkt analyserar vi och drar slutsatser om undervisningen och fortsatta åtgärder på grupp och individnivå för hög måluppfyllelse. I slutet av vårterminen har vi dessutom resultaten från nationella proven till vår hjälp. Vi har framåtsyftande utvecklingssamtal i början av varje termin då elever, föräldrar och pedagoger kommer överens om vilka mål eleven ska arbeta mot under terminen. Eleverna kartläggs på lågstadiet genom skolverkets kartläggningsmaterial och bedömningsstöd i ämne Svenska och Matematik 1 gång per termin. Mellanstadiet genomför diagnoser i olika ämnen för att få en bra kartläggning av vad eleverna kan och vad som behöver utvecklas. Innan arbetsområdets början: En del pedagogiska planeringar görs tillsammans i arbetslagen för att progressionen ska kvalitetssäkras och bli tydlig. Pedagogiska planeringar görs inför flera arbetsområden. Läraren beskriver vilka mål eleven ska arbeta mot och hur undervisningen kommer att genomföras. Läraren beskriver också vad hon/han kommer att bedöma och hur eleven kan visa sitt kunnande. I ämnet Svenska arbetar vi med genrepedagogik enligt cirkelmodellen. Cirkelmodellen är en vägledande undervisning för att öka elevernas lärande. Modelltexter finns i pärm. Under arbetsområdets gång: Eleverna får kontinuerlig respons på sina arbeten för att kunna utvecklas vidare. Vi tränar eleverna att se sitt eget och andras lärande genom självbedömning och kamratrespons.

6 Under arbetets gång får eleverna möjlighet att visa sitt kunnande på olika sätt. Det är viktigt att läxor som ges befäster redan befintliga kunskaper och att de anpassas efter individuella behov. Läxor ska inte vara ny-inlärning. Efter arbetsområdets slut: Gör vi bedömningar med hjälp av skolverkets obligatoriska bedömningsstöd i Ma och SV i åk 1-3 och utifrån kursplanernas kunskapskrav. Skriftligt omdöme lämnas successivt under hela läsåret vid avslutat arbetsområde. I samband med betygssättning för elever i åk 6 hålls ett betygssamtal med varje enskild elev. Så här kvalitetssäkrar vi processen Utvecklingssamtal före samtalet utvärderar eleverna sina mål och hur långt de kommit i sin kunskapsutveckling. Under samtalet diskuterar eleverföräldrar och pedagoger tillsammans hur eleven ska utvecklas vidare. Kartläggning- Pedagogisk planering Under och efter avslutat arbetsområde får eleverna respons på hur väl de uppfyllt målen. Dessutom sammanställs resultaten i de skriftliga omdömena i Unikum. Kunskapsutveckling Vi kartlägger elevernas kunskaper genom skolverkets bedömningsmatriser. Utifrån resultatet på denna kartläggning blir det tydligt var eleven befinner sig och hur eleven ska utvecklas vidare. Analys - Efter sammanställning av de skriftliga omdömena i december och maj diskuterar vi och fastställer vad vi behöver fortsätta göra eller utveckla för att öka måluppfyllelsen i de olika ämnena. Arbetet följs upp kontinuerligt under t ex konferenstid. Metakognition Vi arbetar med formativ bedömning t ex genom att eleverna får utvärdera sina egna arbeten eller genom kamratrespons.

7 Barns och elevers ansvar och inflytande Så här arbetar vi Barnen sätter upp individuella mål att arbeta mot tillsammans med sin lärare. Vi lär barnen att utvärdera sina insatser och arbeten tex. genom självvärdering, kamratrespons och lärarens respons. Genom den pedagogiska planeringen synliggör vi målen för barnens arbete, vad vi kommer att arbeta med, vilka förmågor vi kommer att bedöma. Vi har klassråd, elevråd, matråd, etiska samtal och utvecklingssamtal som eleverna successivt håller i själva. Vi arbetar efter våra gemensamma regler vilket innebär att eleverna lär sig att ta ansvar, hålla ordning på sig själva, skolans lokaler och material för att så småningom bli självständiga. Så här kvalitetssäkrar vi processen Vi använder Unikum kring elevens individuella utvecklingsplan. I Unikum använder vi de frågor som finns där kring barns ansvar och inflytande inför utvecklingssamtalen och dokumenterar överenskommelser och hur vi ska arbeta med dessa. Vi gör planeringar till varje arbetsområde och visar eleverna vilka målen är och vilka förmågor vi kommer att arbeta med och bedöma. I vissa fall publicerar läraren planeringen på Unikum så att den alltid är tillgänglig för elever och föräldrar. Vi har kontinuerligt klassråd, elevråd och matråd. Protokoll förs och följs upp. Vid varje läsårsstart går klasserna/elevrådet igenom skolans policydokument kring våra gemensamma regler. Vi genomför en trivselenkät en gång/termin som specialpedagogen sammanställer. Där har eleven en möjlighet att uttrycka hur hen trivs i skolan och vad som behöver förbättras. Vi lyfter det som fungerar bra och vi diskuterar ev. problem både på individ-, klass- och skolnivå.

8 Lust att lära Så här arbetar vi Vi använder oss medvetet av varierande arbetsformer i skolan: utomhus, inomhus, it, böcker, bygga, rita, skissa, enskilt, liten grupp, stor grupp, basgrupp, åldersblandat ibland och homogent ibland. Planeringarna ska alltid utgå från och följa elevens förförståelse. Personalen tar också tillvara elevens frågor och spinner vidare på dem. Vi vill ge eleverna en utmaning / problem som känns relevant för dem och att det gärna ska finnas en mottagare. Eleverna ska ges kontinuerlig feedback under arbetets gång och efter avslutat arbete. Det kan vara av läraren eller av kamrat. Arbetet i skolan ska stimulera elevernas fantasi och skapande och målet är att väcka deras inre drivkraft och motivation. Så här kvalitetssäkrar vi processen Genom GR-enkäten får skolan ett sammantaget svar på hur eleverna upplever sina möjligheter att påverka skolarbetet. Genom enkäten Jag och skolan på Unikum kan skolan se varje elevs syn på sina möjligheter att påverka arbetet. Samma gäller för elevernas syn på hur de trivs i skolan. Att kvalitetssäkra arbetsmetoderna är svårare. Vi kan utvärdera att de genomförs men inte vilken kvalité de bidrar till i undervisningen. Frånvaro registreras och följs upp av först klasslärare och sedan vid behov av skolsköterska.

9 Arbete med barn i behov av särskilt stöd Så här arbetar vi Arbetsgång: Om det inom ramen för undervisningen eller genom resultatet på ett nationellt prov, genom uppgifter från lärare, övrig skolpersonal, elev eller elevs vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att det kan befaras att elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås- gäller även andra svårigheter som eleven uppvisar i skolsituationen - ska 1. eleven skyndsamt ges stöd i form av extra anpassning. Stöd i form av extra anpassning behöver inte fattas formellt beslut om och ska dokumenteras i den individuella utvecklingsplanen. Är dessa insatser inte tillräckliga ska 2. detta anmälas till rektor. Rektor öppnar ärende i Pro ReNata. Elevhälsoteamet aktiveras. Blanketten Anmälan om elevs stödbehov enligt skollagen 3 kap 8 ska fyllas i och lämnas till rektor/delegat. Vårdnadshavaren ska informeras om anmälan. När rektor fått information om att en elev kan vara i behov av särskilt stöd är det rektors ansvar att tillse att en utredning (mall i ProReNata) genomförs skyndsamt. Utredningen syftar till att ge tillräckligt underlag för att förstå varför eleven har svårigheter och vilka stödinsatser som behöver sättas in. Beslut om att ge särskilt stöd eller ej ska beslutas av rektor och dokumenteras i ett Åtgärdsprogram (mall i ProReNata). Åtgärdsprogrammet gäller vid den skolenhet där det har beslutats och kan föras över till ny skola inom förvaltningen om eleven byter skolenhet eller placeras i särskild undervisningsgrupp. Skolan kan alltid utarbeta ett åtgärdsprogram även om man inte är överens om detta med vårdnadshavarna. Åtgärdsprogrammet behöver inte undertecknas. Dock ska det signeras av rektor i ProRenata. Beslutet ska delges berörda. Om det vid utvärdering av åtgärdsprogrammet visar sig att åtgärderna behöver förändras eller om de behöver pågå under längre tid utarbetas ett nytt åtgärdsprogram. Det behöver då inte göras något formellt avslut av det tidigare programmet när ett nytt åtgärdsprogram utarbetas. Beslut om åtgärdsprogram är ett delegationsbeslut och ska anmälas till Barn- och ungdomsnämnden. Rektor kan i sin tur delegera beslutet utom i de fall det omfattar anpassad studiegång, särskild undervisning i grupp (SU-grupp) eller enskilt. Beslut att upprätta alt inte upprätta samt innehåll i ett åtgärdsprogram kan överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd. Elev som fyllt 16 år har möjlighet att själv överklaga beslutet.

10 Övriga åtgärder av betydelse kring eleven ska alltid dokumenteras i elevhälsosystemet ProReNata. Hemskolans ansvar vid placering i särskild undervisningsgrupp internt alt externt ingår i Barn och ungdomsförvaltningens riktlinjer för särskilda undervisningsgrupper. Även modersmålsstöd kan ses som ett stöd för att elever med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Är dock inte att betrakta som särskilt stöd enligt Skolväsendets överklagandenämnd. Elevers rätt till modersmålsundervisning regleras i skollagen,10 kap 7. Sekretss Dokumentation i individuell utvecklingsplan och åtgärdsprogram ska utformas på så sätt att handlingarna blir en allmän/offentlig handling, det vill säga att allmänheten har rätt att ta del av dessa handlingar. Åtgärdsprogrammet utgör ett beslut och faller därför utanför det sekretessreglerade området. De utredningar och annan dokumentation som ligger till grund för åtgärdsprogrammet ska menprövas enl Offentlighets-/ och sekretesslagens bestämmelser. Så här kvalitetssäkrar vi processen Vid varje läsårs start gås ärendegången för barn i behov av särskilt stöd igenom. Detta för att säkra att alla pedagoger på skolan vet hur de ska gå tillväga när de misstänker att en elev kommer att behöva extra stöttning för att uppnå kunskapsmålen. Vid utvärderandet av åtgärdsprogram ska de åtgärder som genomförts för att eleven ska nå kunskapsmålen utvärderas. Har de gett önskat resultat eller bör andra åtgärder prövas? På gruppnivå i svenska screenar vi, sedan läsåret , eleverna från vårterminen i förskoleklass till höstterminen i trean för att hitta de elever som tidigt i sin kunskapsutveckling behöver extra stöttning. Materialet som används nu är framtaget av Skolverket På gruppnivå i matematik screenar vi, sedan läsåret , eleverna från höstterminen i ettan för att hitta de elever som tidigt i sin kunskapsutveckling behöver extra stöttning. Materialet som används är framtaget av Skolverket. Resultaten från de nationella ämnesproven i trean och sexan är en vidare screening för att säkerställa vad varje enskild elev behöver utvecklas i och

11 vad som bör förändras och förbättras i skolans undervisning på gruppnivå i de olika ämnena. Vid skolans utvärdering av Gr-enkäten framkommer det om eleverna tycker att de får tillräckligt med stöd. Vid de individuella utvecklingssamtalen och vid utvärderingar av åtgärdsprogram får skolan veta hur den enskilda eleven och dess vårdnadshavare upplever sitt stöd i skolan.

12 Samverkan Så här arbetar vi Alla klasser använder sig av veckobrev eller loggböcker med information från klassen/skolan som skickas hem till vårdnadshavare kontinuerligt. I början på varje termin erbjuds förälder och elev/barn ett framåtsyftande utvecklingssamtal då tid finns att prata om elevens mål för den aktuella terminen men också om elevens trivsel i skolan. På Unikum finns elevens skriftliga omdömen och individuella utvecklingsplan. Där kan också föräldrar se pedagogiska planeringar. En gång per läsår inbjuds alla föräldrar till ett föräldramöte. Det är viktigt att det blir föräldrarnas möte, att vi tänker på att skapa delaktighet och tillfällen för inflytande. På enheten, skola/fritids/förskola finns ett enhetsråd bestående av valda föräldrarepresentanter från alla grupper/klasser. I enhetsrådet ingår också personalrepresentanter och rektor. Vi träffas ca: 1-2 ggr per termin och diskuterar aktuella ämnen-frågor från föräldrar och verksamhet. Gemensamma trivselarrangemang för skola/fritids är firande av lucia, skolavslutningar, Café Eken, skoljogg, Hemsjömästerskap, vårpromenad och basaren. Så här kvalitetssäkrar vi processen Skolan har en kvalitetsårscykel där de återkommande samverkansaktiviteterna är schemalagda. Detta för att underlätta planeringen i tid och att inget ska glömmas av. Genom GR-enkäten får skolan kunskap om huruvida föräldrarna anser att de har tydlig och tillräcklig information från skolan. Vid de individuella utvecklingssamtalen som sker en gång per termin får klasslärarna möjlighet att ta till sig synpunkter från varje enskilds elevs vårdnadshavare.

13 Kvalitetssystem - förklaringar I början av läsåret revideras respektive upprättas verksamhetens Arbetsplan Beskriver verksamheten på ett övergripande sätt. Här beskrivs hur förskolan/skolan/fritidshemmet arbetar för att uppfylla läroplanens mål, hur arbetet följs upp, vilket läsårets utvecklingsarbete är, hur samverkan med andra sker mm I slutet av läsåret sammanställs en Nulägesanalys Är till för att ge en helhetsbild, ett nuläge av verksamheten och ligger till grund för beslut som ska fattas om vad verksamheten behöver utveckla under kommande läsår. Det som förskolan/skolan/fritidshemmet bedömer är det mest angelägna att arbeta med kommande läsår. Nulägesanalysen är en sammanställning över vad som framkommit under året från Rundan rektors/förskolechefens veckovisa besök i verksamheten som belyser: 1. Lärandemiljö, 2. Kunskapssyn, 3. Bedömning och dokumentation, 4. Ansvar och inflytande Utvecklingsområden Förskolans/skolans/fritidshemmets inre utvecklingsarbete under läsåret Kunskapsuppföljning Skolan: Redogörelse för hur man lyckats med Kunskapsmålen, Särskilt stöd, Närvaro. Förskolan: Redogörelse för hur man arbetat med Särskilt stöd GR-enkä t årlig enkät till alla föräldrar med barn i förskola, åk 2, åk 5 och åk 8, samt alla elever i åk 2, åk 5 och åk 8 Plan mot diskriminering och kränkande behandling arbetet mot kränkande behandling Övrigt som förskolan/fritidshemmet/skolan bedömer ger en bild av nuläget i verksamheten, t.ex. om man haft ett ALP-besök under läsåret

14 Årshjul över vårt kvalitetsarbete Augusti Analysera resultaten av skriftliga omdömen, betyg. Ta beslut om fortsatta åtgärder för utveckling. Planera läsårets konferensschema Besluta om kvalitetsredovisningen Revidera arbetsplanen Besluta om nya effektmål September Revidera Plan mot kränkande behandling tillsammans med eleverna. Läggs därefter ut på Unikum. Trivselenkät genomförs. Utvecklingssamtal Föräldramöten: ta upp resultaten av GR-enkäten Enhetsråd Oktober ev. resterande utvecklingssamtal Medarbetarsamtal/uppdragsdialog för personalen Resultatet av trivselenkäten gås igenom på en konferens. November Resultatet av trivselenkäten gås igenom på en konferens. Avstämning av delmål 1 Enhetsråd Januari Utvecklingssamtalen påbörjas Enhetsråd Stämma av mot målen i Planen mot diskriminering och kränkande behandling Februari Trivselenkäten delas ut. Utvecklingssamtalen fortsätter Avstämning delmål 2 Mars Resultaten från trivselenkäten gås igenom på en konferens. GR-enkät/egen enkät Föräldramöten Samrättning av NP April Enhetsråd Samrättning av NP December Betygsdiskussioner i arbetslaget åk 6 Samtal med alla i åk 6 om terminens betyg Maj Utvärdera effektmålen och målen i Planen mot diskriminering och kränkande behandling. Betygsdiskussion i arbetslaget åk 6 Samtal med alla elever i åk 6 om terminens betyg Skriftliga omdömen Juni Sammanställa skolans och klassens resultat, analys och slutsats i kvalitetsredovisningen Identifiera utvecklingsområden

15 Utvärdera gemensamma aktiviteter ex. vårpromenaden och basar. Skriftliga omdömen/betyg

Arbetsplan Hemsjö fritidshem

Arbetsplan Hemsjö fritidshem 171030 Arbetsplan Hemsjö fritidshem Läsåret 2017/2018 Vår enhets och Förvaltningens vision. Lust att Lära. Hemsjö enhets vision: Hemsjö skola och fritidshems målsättning är att visionen ska genomsyra alla

Läs mer

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 130403 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60

Läs mer

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015 20140921 Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014 131029 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 november Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 140929 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015 130403 Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Vi skapar delaktighet som präglas av

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012

Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012 Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se LUST

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare.

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Rektorsgruppen i Sundbybergs stad 1 Inledning och bakgrund Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017 160920 Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla kunskaper, lärande och utveckling genom att skapa samsyn i

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla elevernas kunskaper och lärande genom en variation av

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Elever i behov av särskilt stöd har enligt styrdokumenten rättighet att få det stöd de behöver för sin skolgång och utveckling. I Lgr-11 kan vi läsa Läraren ska i samarbetet särskilt uppmärksamma elever

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola 150102 Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd, och samverka för att göra skolan till

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Kvalitetssystem - förklaringar

Kvalitetssystem - förklaringar 150603 Arbetsplan Avdelning Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret 2018-2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att uppnå

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Skolinspektionen 2012-10-10 Ulricehamns kommun komrmon@ulricehaita-i.se Rektorn vid Gällstads skola, Marbäcks skola, Tvärreds skola och Vegby skola maria.persson@ulricehamn,se Beslut för grundskola

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet att

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2017-2018 Prästbols skola Innehåll Kunskap och kompetens...3 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag.3 Vision för grundskolan i Sunne kommun.3 Vad som ska

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Elevansvarig pedagog Klasslärare, mentor Arbetslag Spec. ped Skollagen 3kap, 3 Info till rektor B E S L U T S P R O T O K O L L ej ÅP REKTOR Utredning Skollagen,

Läs mer

Fredrika Bremerskolan Lokal elevhälsoplan Läsåret

Fredrika Bremerskolan Lokal elevhälsoplan Läsåret Fredrika Bremerskolan Lokal elevhälsoplan Läsåret 2016-2017 Uppdaterad 160824 Att främja hälsa är att lära eleverna livet just som det är" Lars H Gustafsson, 2009 Bakgrund Elevhälsa är en verksamhet i

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem September 2017 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar sid. 3 2. Verksamhetsidé sid. 3 3. Enhetens årsklocka sid. 4 4. Utvecklingsarbete sid. 5

Läs mer

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 160915 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Att utveckla vårt tematiska arbetssätt med fokus på

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

Arbetsplan. Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan. Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017 2016-09-05 Arbetsplan Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017 Nolhagaskolan, Nolhaga allé, 441 55 Alingsås Telefon exp: 0322-61 64 33 Fax: 0322-103 05 Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

IUP skriftliga omdömen årskurs Sid 1

IUP skriftliga omdömen årskurs Sid 1 IUP skriftliga omdömen årskurs 1-6 020502 Sid 1 Sid 2 Lokal pedagogisk planering Ska utföras av lärare, gärna i arbetslag eller ämneslag ex. på parallellplaneringarna. Ska ligga som grund för den enskilde

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd.

Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. september 2016 Styrdokument Denna handlingsplan har sin utgångspunkt i vad som sägs om extra anpassningar samt åtgärdsprogram

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer