Ett kök med hjärna och hjärta.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.klimatsmartmat.net Ett kök med hjärna och hjärta."

Transkript

1 Ett kök med hjärna och hjärta.

2 Små förändringar som gör skillnad Klimatsmarta tips att tänka på I restaurangköket lagas mat till många personer varje dag och det finns all anledning att se över vilka förändringar man kan göra för att bidra till en bättre miljö. Vi vill ge dig inspiration och tips till dig som restaurangägare så att du kan bli mer klimatsmart. Kockarna brukar tycka att det är en rolig utmaning att tänka nytt och gästerna blir nyfikna. Små förändringar kan göra en stor skillnad både i kassan och i hjärtat. Laga efter säsong Klimatsmart vecka Salladsbuffén Råvaror som åker långa sträckor eller odlas i växthus påverkar klimatet negativt. Det bästa man kan göra är att laga mat på de råvaror som finns tillgängliga i när området. Dessutom har råvaror som inte åkt så lång väg och är färska för säsongen mycket bättre kvalitet! Välj till exempel bort ris som färdas långt och vars plantager avger metangas och välj istället säsongsodlad potatis eller durumvete som odlas nära. Att anpassa menyn så att den blir klimatsmart kan vara en rolig utmaning och utveckling för köket, det kan göra att ni sparar pengar, det kan locka nya medvetna gäster och det är en god gärning för miljön. Prova med att erbjuda ett klimatsmart alternativ på lunchen under en vecka. Kanske det blir något ni fortsätter med eller ett tänk som ni tar med er i den dagliga rutinen. Gästerna äter gärna mycket av en fin salladsbuffé. Men risken är att de blir för mätta, inte orkar äta upp sin mat och restaurangen får slänga mycket. Även sallad som stått framme hela dagen men inte gått åt åker i soporna. Det blir mycket svinn som både kostar pengar och sliter på miljön. Räkna efter hur mycket sallad ni slänger. Det är kanske dags att införa en salladstallrik i stället och lägga pengarna på annat! Bra för ekonomin Lagom stora portioner Klimatsmarta råvaror Klimatkalkylator Det är inte bara miljön man sparar på genom att laga klimatsmart. Det är en insats som även syns på ekonomin. Till exempel kan man spara upp till 15 % bara genom att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt protein. Fler tips får du om du läser artiklarna i denna broschyr om restaurangerna Trivas och Salt & Brygga. Vi äter för mycket och det ökar CO2-utsläppen*. En normalstor lunchportion bör inte överstiga 400 g, vilket räcker för att få den energi du behöver. Om gästerna blir lagom mätta minskar också svinnet och du bidrar ytterligare till en bättre miljö. Olika råvaror är olika snälla mot miljön. Nötkött bidrar till tio gånger större utsläpp av CO2 än grönsaker. Kan du minska på köttråvaran och öka antalet kolhydrater och grönsaker på tallriken bidrar du till miljön. Kött från lamm och fågel är betydligt mer klimatsmarta. Läs mer om olika råvarors CO2-utsläpp på Räkna ut hur mycket olika råvaror påverkar CO2-utsläppet. Här får du snabbt en överblick över hur du kan komponera olika rätter och på olika sätt minska miljöpåverkan. Du hittar den på *Utsläppen av koldioxid.

3 Man får upp ögonen för andra produkter. De provade klimatsmarta lunchalternativ Restaurang Trivas på råå Trivas bestämde sig för att erbjuda sina gäster ett klimatsmart lunchalternativ under en vecka. Kockarna fick upp ögonen för nya råvaror, blev inspirerade och restaurangen hade många intresserade gäster. Nu vill de fortsätta. På fiskeläget Råå ligger Trivas, en restaurang och spahotell beläget i ett anrikt gatuhus, ett stenkast från havet. Hit kommer gäster varje lunch. Köksmästaren Joakim Abrahamsson började sin karriär för längesedan i en fiskdelikatess där han tog hand om svinn som gjordes till färdiga rätter och såldes över disk. Han tycker det är viktigt, både för kockar och konsumenter, att tänka på hur matlagningen påverkar klimatet. Joakim bestämde sig därför för att prova att servera ett klimatsmart lunchalternativ på Trivas under en vecka. Han och hans tre heltidsanställda kockar fick hjälp av Peter Brunkestam, Unilevers köksmästare, med klimatsmart rådgivning. Peter kom hit veckan innan med receptförslag och råvaror. Vi pratade ihop oss i köket och fick en del tips på hur man kan vara miljömedveten i sitt restaurangkök. På Trivas lagas redan säsongsbetonat och de försöker använda svenskt kött i så stor utsträckning det går. Men under den klimatsmarta veckan gjorde de ytterligare förändringar. Vi valde bort kött från djur som får gå länge, som nöt. Istället använder vi snabbväxande kött, som fågel, i mat lagningen. När vi gjorde köttfärslimpa blandade vi ut färsen med 20 % durumvete, på så sätt förbrukade vi 20 % mindre kött. Att använda durumvete i stället för ris, det var nytt för oss. För att spara på energin i köket serverades kalla såser till de klimatsmarta rätterna under veckan och de provade även brynt lökfond från Unilever. En produkt som innebär mindre belastning på miljön vid produktionen än om restaurangen själv skulle brynt löken. Idag finns många bra alternativ och framför allt är de företag som erbjuder den här typen av produkter bättre på att ta hand om energin och laga klimatsmart än vi är i restaurangköken. Joakim Abrahamsson är köksmästare på Trivas.

4 Klimatsmart vecka Rolig utmaning för kockarna Öppnar upp för nya produkter Gör gästerna nyfikna Känns bra i hjärtat Trivas serverar ett klimatsmart recept från Unilever. De provade även brynt lökfond från Unilever. En produkt som belastar miljön mindre än om restaurangen själv skulle brynt löken. Många kommer till Trivas för äggakakan. Den är redan klimatsmart. Trivas fick blandade reaktioner från gästerna. Några stamgäster kände inte igen sig medan många yngre var nyfikna och tyckte det var en bra idé. Ett klimatsmart kök kan locka nya medvetna gäster men det behöver inte för den saken innebära en förändring av restaurangens nisch. Jag tror på att sakta jobba in det så att vi gör det på vårt sätt. Förr använde vi mycket oxe, men nu kanske vi kommer att använda mer fågel och lamm. Man får upp ögonen för andra produkter. Alla i personalen har tyckt det var roligt att jobba med de klimatsmarta alternativen eftersom det fått dem att tänka nytt, och alla nya saker är roliga, menar Joakim. Därför kommer Trivas att fortsätta erbjuda ett klimatsmart alternativ någon gång i veckan och framför allt är det något som de kommer bli mer medvetna om i den dagliga matlagningen. Det här är något för oss kockar. Det gör att vi får tänka lite mer. Det är inte svårare att laga klimatsmart, man ska bara ha vetskapen om var man får tag på råvarorna. Alla steg man tar räknas, tillsammans gör det skillnad. Paradrätten, äggakakan, den är kvar på menyn. Gjort på ägg och fläsk är den redan ett bra klimatsmart alternativ.

5 Från svinn till lyx Salt & Brygga i Malmö Salt & Brygga upptäckte att flera tusen kronor i månaden gick rakt ner i soporna. Boven i dramat var salladsbuffén. De bestämde sig för att införa en salladstallrik i stället. Något som inte bara hade effekt på ekonomin och miljön, stämningen i restaurangen blev också en helt annan. Det slängs mycket mat på landets restauranger. Det stora svinnet innebär inte bara förlorade pengar, det bidrar också till utsläpp av växthusgaser. Joel Lindqvist är köksmästare på Salt & Brygga, en restaurang som tagit ställning för miljön. Skinnet på stolarna är ekologiskt, vinerna är ekologiska och de lagar enbart mat utifrån de råvaror de får tag på för dagen. Krogen har blivit utnämnd till årets ekokrog av White Guide. Joel tyckte att det stora svinnet av sallad rimmade dåligt med deras profil och ville göra något åt det. göra en väl avvägd tallrik som gör gästen lagom mätt så att de inte slänger något av sin mat. Vi har hittat en gyllene medelväg med variation på salladstallriken så att gästerna bli lagom mätta gram är lagom beroende på om vi har soppa till eller inte. Genom att göra salladstallrikar kan man jobba med det som är billigt för dagen, till exempel fynda jordärtskockor och göra chips. Gästerna får något som är estetiskt mycket vackrare och de tycker att det är lyxigt. Vi samlade all mat som slängdes och vägde det. När vi räknade på det kom vi fram till att vi slängde % av salladen varje dag. Då bestämde vi oss för att prova med en salladstallrik. Nu slänger vi istället två assietter om dagen och råvarukostnaden för lunchen har sjunkit med 4-5 %. Salt & Brygga införde salladstallriken för ett år sedan och provar sig fram. De ser vad som går åt utifrån sina inköp och utvecklar hela tiden tallriken efter gästernas tycke och smak. Nu är tallriken snarare en förrättstallrik som ibland även består av en soppa. Innehållet varierar beroende på vilka ekologiska råvaror som finns tillgängligt. Målet är att Att inte behöva slänga mat är inte bara bättre ekonomiskt och klimatsmart, det känns även bättre för köket. Förr blev gästerna mätta fort eftersom de ätit så mycket sallad och därför inte orkade äta upp sin mat. Vi fick in många tallrikar med ouppäten mat vilket inte är så roligt. Salladstallriken har även gjort köket mer flexibelt och det är lättare att beräkna åtgång. Om det är dåligt väder och de kan förvänta sig färre gäster gör de bara färre salladstallrikar. Förr dukades buffén ut som vanligt och mycket av den sallad som blev över fick slängas vid dagens slut. Joel Lindqvist är köksmästare på Salt & Brygga. Gästerna tycker att salladstallriken är lyxigare

6 Salladstallriken Mindre svinn än salladsbuffé Lagom storlek är g Lättare att beräkna Lyxigare för gästen Lugnare i matsalen råvarukostnaden för lunchen har sjunkit med 4-5 % Salladstallriken skapade ett lugn. Sitter längre säljer mer När Salt & Brygga gick från salladsbuffé till tallrik fick de fler positiva effekter än de hade räknat med. När gästerna slutade springa i restaurangen förändrades atmosfären, något som i sin tur bidrog till extra inkomster. de kan bli mer miljömedvetna. I källaren står biogastankar dit avfall mals ner och större köttben och fibrer lägger de i speciella plastpåsar som lämnas i en lucka på sopbilen och blir till bränsle, som i sin tur driver sopbilarna. Något som Joel säger att de är relativt ensamma om, även om det inte kräver någon ansträngning och blir inte dyrare. Vi har hittat en gyllene medelväg med variation på salladstallriken så att gästerna bli lagom mätta Det första vi märkte var att det blev ett helt annat lugn i restaurangen på lunchen. Gästerna tycker det är mysigt och sitter kvar längre. Det har gjort att vi säljer mer kaffe och dessert än tidigare extra kaffekoppar per dag är ändå mycket pengar på ett år. Joel menar att folk blir mer och mer medvetna och Salt & Brygga attraherar en kundkrets som är intresserad. De förväntar sig att personalen ska kunna svara på frågor om var fisken är fångad, i vilken hamn den är uppdragen och även ur vilken båt. Vi vet allt om våra råvaror, säger Joel, och det är roligt att jobba så. Varje morgon går vi igenom menyn, var råvarorna kommer ifrån så att vi kan svara på frågor. Att gå från salladsbord till tallrik är helt i linje med restaurangens klimatsmarta filosofi och de tänker ständigt på hur Ekologi och ekonomi går ihop. Räknar man på det är det inte så konstigt. Förr slängde vi upp till tre soppåsar om dagen, nu slänger vi bara en och vi har bara en avfallstunna på restaurangen. Det är väldigt smidigt. Joel menar att begreppet klimatsmart handlar om kunskap och att det gäller att prova sig fram. För den som vill gå från salladsbuffé till salladstallrik tipsar Joel; Var inte rädd för att testa, man får mer kontroll när man vet hur mycket folk äter och det är roligare för köket att få in tomma tallrikar. Det finns alltid något att slänga men genom att se över sitt svinn kan man vända det från förlust till vinst. Både för miljön och för restaurangen. Det handlar bara om att ändra på restaurangens rutiner och gästens vanor.

7 Vill du veta mer? Med Your Menu vill vi dela med oss av information om hur man kan göra för att skapa den mest tilltalande/spännande/intressanta menyn. Vi vill hjälpa till med att göra era nuvarande menyer sundare och ge er nya, lönsamma idéer utan att kompromissa med vare sig smak eller intryck i största allmänhet. Andra ämnen som kan dyka upp är råd om näringslära, matallergier med mera. Servicekök & Produktfrågor

Klimatanpassa din matlagning

Klimatanpassa din matlagning Klimatanpassa din matlagning Varje tallrik räknas. Att klimatanpassa ditt kök är kanske den bästa miljöinsats du kan göra. Och det fina är att det varken är svårt eller omständligt. Med vårt initiativ

Läs mer

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior Årets klimatkök 2018 Bli Sveriges mest hållbara skolkök! Det är både roligt och engagerande att arbeta tillsammans med hållbarhet. Låt dig inspireras av våra smarta verktyg som passar både små och stora

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Naturskyddsföreningens kampanj för att minska matens miljöpåverkan.

Naturskyddsföreningens kampanj för att minska matens miljöpåverkan. Naturskyddsföreningens kampanj för att minska matens miljöpåverkan. Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker två gånger i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Bra måltider i skolan

Bra måltider i skolan Bra måltider i skolan Skolmaten i Kungsbacka kommun LÄR DIG MER OM SKOLMATEN I KUNGSBACKA KOMMUN kungsbacka.se/skolmaten Inledning Vad innehåller skolmaten i Kungsbacka kommun och hur planerar vi skolmenyn?

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Minskat matsvinn. Hållbara måltider i Örebro län 2015.03.30 Elsa Fries

Minskat matsvinn. Hållbara måltider i Örebro län 2015.03.30 Elsa Fries Minskat matsvinn Hållbara måltider i Örebro län 2015.03.30 Elsa Fries Min resa Hemma i köket HR 2005 Ekocafét Kock, fiskeboda Kostvetarprogrammet, Uppsala Universitet Uppsala Nya Tidning Elsas hälsa Dyraremat,nu!

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Resultatet av genuint hantverk och stor passion för hållbara, hälossamma produkter.

Resultatet av genuint hantverk och stor passion för hållbara, hälossamma produkter. FYRA SKÅNSKA GRYN Resultatet av genuint hantverk och stor passion för hållbara, hälossamma produkter. HÄLSA SÅ GOTT Den gröna hälsotrenden växer sig hela tiden starkare och allt fler gäster vill ha en

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN LÄRARHANDLEDNING Ämne: Biologi, Kemi, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får undersöka samband mellan vad vi äter och påverkan på klimatet. Eleverna

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Västerås stads Restaurangenhet. så här jobbar vi med skolmat inom Västerås stad

Västerås stads Restaurangenhet. så här jobbar vi med skolmat inom Västerås stad Västerås stads Restaurangenhet så här jobbar vi med skolmat inom Västerås stad Maten lagas ute på skolorna Restaurangenhetens uppgift är att bidra till högre måluppfyllelse genom att servera vällagad och

Läs mer

kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%)

kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%) kost vård 1. Smakar maten bra? Besvarad av: 206 (98%) Ej besvarad av: 4 (2%) 1 Ja 185 (90%) 2 Nej 21 (10%) Besvarad av: 24 (11%) Ej besvarad av: 186 (89%) "Fisken torr ibland" "Ibland mindre bra" "Tycker

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar

your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar your KITCHEN Minska ditt matsvinn och spara pengar Varför ska du väga ditt matsvinn? När det kommer till matsvinn tänker de flesta på själva avfallshanteringen. I själva verket finns det ett flertal faktorer

Läs mer

Restaurang Stekoteket Målgrupp att kommunicera med: Lunchgäster Ton: Personlig, lättsam med lite humor

Restaurang Stekoteket Målgrupp att kommunicera med: Lunchgäster Ton: Personlig, lättsam med lite humor Övningsuppgift v.43 - Copyrighting för sociala medier och webb Restaurang Stekoteket Målgrupp att kommunicera med: Lunchgäster Ton: Personlig, lättsam med lite humor Facebookstatusar: 1. Hos oss på Stekoteket

Läs mer

Recept på framgång! -SAMMANFATTNING AV UTVÄRDERING, FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET

Recept på framgång! -SAMMANFATTNING AV UTVÄRDERING, FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET Recept på framgång! -SAMMANFATTNING AV UTVÄRDERING, FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET Sarah Lönnström Nutritioniststudent Stockholms Universitet/Karolinska Institutet 1 Hållbara måltider i Örebro län Disposition

Läs mer

SMARTARE MAT. Ät en potatis så kan du andas under vattenytan! Är det smart mat? Hur smart kan mat bli?

SMARTARE MAT. Ät en potatis så kan du andas under vattenytan! Är det smart mat? Hur smart kan mat bli? Vad menas med det? Är det funktionell mat? Tjejmjölk i rosa förpackning med extra folsyra som underlättar om man vill bli gravid. Är det smart? GMO? Genetiskt Modifierad Organism Ris med mer A-vitamin?

Läs mer

Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 14. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 14. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning! Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk 500 gram kycklingfärs/hönsfärs 500 gram fryst laxfilé förp mörad rostbiff Potatis/ris/pasta förp pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan

Läs mer

Matglädje. för både elever och seniorer

Matglädje. för både elever och seniorer Matglädje för både elever och seniorer Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, augusti 2010 1 Matglädje i skola och omsorg! Måltiden har en central betydelse i våra liv. Näringsrik mat som smakar bra ger

Läs mer

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger Inspirationsguide för restauranger I samarbete med Hållbara Restauranger Världens största klimatmanifestation! Under Earth Hour samlas vi och agerar tillsammans i en uppmaning till makthavarna att ta krafttag

Läs mer

4 Uppföljning från föregående möte angående matsalen, representant från matsalen är inbjuden.

4 Uppföljning från föregående möte angående matsalen, representant från matsalen är inbjuden. Elevråd 2014-10-08 Dagordning 1 Mötets öppnande 2 Val av justerare Sanna och Agnes 3 Godkännande av dagordning 4 Uppföljning från föregående möte angående matsalen, representant från matsalen är inbjuden.

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Inget klydd. Bröderna Vollmer gräver där de står

Inget klydd. Bröderna Vollmer gräver där de står på menyn Inget klydd Bröderna Vollmer gräver där de står Text: Niclas Kindvall m Foto: Stefan Larsson Med en total satsning på lokala råvaror och ett hängivet sökande efter de rena smakerna har Vollmers

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

Klimatsmart i köket - Minska svinnet

Klimatsmart i köket - Minska svinnet Klimatsmart mat i Malmö Välkommen hit Klimatsmart i köket - Minska svinnet Vem är du? Vad heter du, vad jobbar du med och vad har du för favoriträtt? Vad ska vi göra idag? SPANING. Vad händer i världen

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Kost & restaurang seniorenkät 2015

Kost & restaurang seniorenkät 2015 Jag är A kvinna 113 46,3% B man 126 51,6% C vill inte uppge 5 2,0% Respondenter 244 Vilken restaurang äter du på? A Björngården 21 8,6% B Karl-Johangårdarna 37 15,2% C Leopold 28 11,5% D Porfyren 39 16,0%

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

MED ADRENALINET SOM BRÄNSLE

MED ADRENALINET SOM BRÄNSLE MED ADRENALINET SOM BRÄNSLE Text: HENRIK FRANCKE Foto: LENNART WEIBULL Två små symboler i en liten röd guidebok kan göra mycket. Strålkastarljuset hamnade på köksmästare Emma Bengtsson över en natt när

Läs mer

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven Trerätters år 9 Förankring i kursplanen Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att planera och tillaga måltider och att genomföra uppgifter som förekommer i ett hem. använda metoder, livsmedel och

Läs mer

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN 2018 -Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Välkommen till Future Kitchen Du får erfarenhet av hur det är att

Läs mer

Är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat.

Är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Hej! Vem är jag Är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Hemma lagar vi ofta mat tillsammans. Min 4 åriga dotter gillar att stå i köket

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 49 a Kalkonpasta med senap och timjan b Kycklinglår i ugn med lök, paprika

Läs mer

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 9 a Ostwurst med potatismos och fänkål b Kyckling i currysås och sockerärtor

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 49 a Krämig pasta med paprika och kotlettbacon b Ugnsstekt lax med romsås c Kebabstrimlor med vitlöksfil och ris ica.se/matkasse a3dagar

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 Salsicciagryta med tomat och persilja

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 Salsicciagryta med tomat och persilja bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 a Salsicciagryta med tomat och persilja Gott till: Kolsyrat smaksatt vatten alternativt rött vin b Vin- och äppelbräserad kyckling Gott till: Vitt

Läs mer

familj Kycklingfärssås med persilja Sojakyckling med gurka Champinjonburgare med guacamole

familj Kycklingfärssås med persilja Sojakyckling med gurka Champinjonburgare med guacamole a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 41 a Kycklingfärssås med persilja b Sojakyckling med gurka c Champinjonburgare

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16 Bi Bim Bap med räkor A Bi Bim Bap med räkor Bi Bim Bap är en koreansk specialitet där flera olika sorters grönsaker läggs ovanpå nykokt ris i en djup skål. Den här gången har vi valt att toppa rätten med

Läs mer

Flervalsmodellen. 1 mars 2017

Flervalsmodellen. 1 mars 2017 Flervalsmodellen 1 mars 2017 Vilka är här? Bollebygds kommun Tjörns Måltids AB Härryda kommun Kungälvs kommun Göteborgs Stad Centrum Göteborgs Stad Östra Bengtsfors kommun Åmåls kommun Uddevalla kommun

Läs mer

Världen har blivit varmare

Världen har blivit varmare Klimatsmart mat Hur vi genom vårt matval kan bidra till att minska effekterna av klimatförändringarna - Samtidigt som vi äter bra för oss Världen har blivit varmare Vad har hänt? Människans utsläpp av

Läs mer

Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd, ett unikt kostprogram och personlig rådgivning.

Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd, ett unikt kostprogram och personlig rådgivning. Studiehandledning Energibalans är ett Internetbaserat kursmaterial där man får lära sig att äta på ett sätt som ger viktkontroll, hälsa och välbefinnande. Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd,

Läs mer

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se Vi vill bjuda dig på lunch Det bästa sättet att förklara för dig hur vi tänker och arbetar är att träffa dig under en lunch på några av våra restauranger. Då får du smaka, dofta och uppleva våra värderingar

Läs mer

DEN HÅLLBARA MÅLTIDEN Mat, klimat och ekologi ger ekonomi i köket. EkoMatCentrum Eva Fröman

DEN HÅLLBARA MÅLTIDEN Mat, klimat och ekologi ger ekonomi i köket. EkoMatCentrum Eva Fröman DEN HÅLLBARA MÅLTIDEN Mat, klimat och ekologi ger ekonomi i köket EkoMatCentrum Eva Fröman EkoMatCentrum Mimi Dekker Eva Fröman Ekomatsligan & Lilla Ekomatsligan Föreläsningar och kurser om mat, klimat

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Måltidskvalitét. Värdskap och bemötande - mer än det som finns på tallriken.

Måltidskvalitét. Värdskap och bemötande - mer än det som finns på tallriken. Måltidskvalitét. Värdskap och bemötande - mer än det som finns på tallriken. Välkomna! 09:00 Presentationer och start av dagen Gäst-och måltidskvalitet i offentlig verksamhet, vad är det? Definitioner

Läs mer

Pasta med rökt lax och salladsärter. vecka 40

Pasta med rökt lax och salladsärter. vecka 40 Pasta med rökt lax och salladsärter vecka 40 familj Pasta med rökt lax och salladsärter cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2503 kj/ 599 kcal. Protein 27,1 g. Fett 28,6 g. Kolhydrater 55,3

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 12 Kebabspett i tomatsås med yoghurt

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 12 Kebabspett i tomatsås med yoghurt bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 12 a Kebabspett i tomatsås med yoghurt Gott till: stilla neutralt eller smaksatt vatten, öl med eller utan alkohol b Varmrökt lax med curryrostat blomkålsris

Läs mer

NY INSPIRATION I KÖKET

NY INSPIRATION I KÖKET NY INSPIRATION I KÖKET UFS PROVKÖK Anmäl dig nu! Två provkök, tre erfarna kockar, obegränsade möjligheter. I våra moderna provkök i Solna och Köpenhamn erbjuder vi inspiration för dig som arbetar professionellt

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 49 a Krämig pasta med paprika och kotlettbacon b Kycklingkorv med stuvade makaroner c Ugnsstekt lax med romsås d Järpar med fetayoghurt

Läs mer

Kvalitetsmätning av de äldres mat

Kvalitetsmätning av de äldres mat Kvalitetsmätning av de äldres mat Äldreboenden och Lunchboxen Antagen av: KSSU den [Klicka här och skriv datum] Gemensam administration Utredningsenheten Christer Friberg Kjell-Åke Arvidsson 2005-11-15

Läs mer

DAGBOK FÖR MATSVINN SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU FYLLER I DAGBOKEN

DAGBOK FÖR MATSVINN SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU FYLLER I DAGBOKEN DAGBOK FÖR MATSVINN Varje dag slängs stora mängder mat, anledningarna är nästan lika många som tillfällen det slängs. För att få bättre koll på vad som slängs i ditt hem har vi skapat den här lilla dagboken

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD MÅLTIDSPLANERING Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD och alla säsongens grönsaker Måltiden var lagad för en Demi-vegetarian (-kött och mjölkprodukter) som rörde sig mycket och behövde få

Läs mer

Måltidsservice seniorenkät 2017

Måltidsservice seniorenkät 2017 Jag är A kvinna 105 49,8% B man 106 50,2% C annat 0 0,0% Vilken restaurang äter du på? A Björngården 29 13,7% B Leopold 24 11,3% C Porfyren 24 11,3% D Ramund 25 11,8% E Senioren 78 36,8% F Årstagården

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 2 a Färssås med pesto och oliver b Ugnsstekta kycklingben med coleslaw c Stekt lax med pepparrotskräm ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer

Läs mer

Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök

Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök Matens miljöpåverkan bra att veta för dig som arbetar i offentliga kök Katarina Nilsson, Jordbruk och Livsmedel RISE Göteborg 13 februari 2018 1 FNs Globala hållbarhetsmål Var ger din matkonsumtion upphov

Läs mer

Recept. Ingredienser v.18. Hej! Bra att ha hemma v.18. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.18. Hej! Bra att ha hemma v.18. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.8 Kött/fisk Ca 500 gram blandfärs Ca 600 gram laxfilé pkt rökt skinka Recept 2 Potatis/ris/pasta mm kg potatis 2, Grönsaker 2 gula lökar vitlök bit ingefära lime 2 paprikor 450 gram morötter

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

10 mattrender under 2017

10 mattrender under 2017 16 feb 2017 10 mattrender under 2017 Skribent: Vin & Matguiden Har du koll på årets största trender? 1. Ta vara på maten Intresset att välja mat som har mindre miljöpåverkan är något som har ökat under

Läs mer

Pasta pollognese. vecka 51

Pasta pollognese. vecka 51 Pasta pollognese vecka 51 familj Pasta pollognese cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2044 kj/ 488 kcal. Protein 39,3 g. Fett 6,4 g. Kolhydrater 63,6 g. Ingredienser: 1 gul lök 1 vitlöksklyfta

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram hönsbröstfilé sous vide kg kycklingklubbor Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan med vår gästkock Ulrika Brydling. Jag hoppas

Läs mer

Medborgarförslag om maten i Sala kommun

Medborgarförslag om maten i Sala kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTVRtcSEJir 24 (39) Sammanträdesdatum 2013-05-13 135 Medborgarförslag om maten i Sala kommun Dnr 2012/406 INLEDNING Medborgarförslag från Sarah Svensson. Förslagsställaren tar

Läs mer

En finansiering från Naturskyddsföreningen är möjligtack vare försäljning av Bra miljöval el

En finansiering från Naturskyddsföreningen är möjligtack vare försäljning av Bra miljöval el I Prova att byta ut riset mot svenskt ris, dvs matvete, matkorn, matdinkel, mathavre och korngryn. En finansiering från Naturskyddsföreningen är möjligtack vare försäljning av Bra miljöval el Författarna

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös Enkla råd är svåra att ge Matproduktion genom tiderna Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 8, Konsum8onens klimatpåverkan 1 Växthuseffekten De

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 1. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 1. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram spättafilé 500 gram nötfärs Ca 400 gram frysta räkor Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Hej! Välkomna till 06 med Tastelines Matkasse. Hoppas

Läs mer

Mat & klimat. Louise Dahl Miljöförvaltningen

Mat & klimat. Louise Dahl Miljöförvaltningen Mat & klimat Louise Dahl Miljöförvaltningen Klimatsmart mat en trestegsraket Steg 1: Klimat och mat (idag) för kökspersonal, chefer, pedagoger Steg 2: Näringslära och klimatsmart menyplanering (kökspersonal)

Läs mer

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se

Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- ljusdal.se Förbättra er måltidsmiljö -en tävling för vård- och omsorgsboenden i Ljusdals kommun- Maria Almström Svensson

Läs mer

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33 Varmrökt lax med ljummen potatissallad vecka 33 inspiration Varmrökt lax med ljummen potatissallad Potatissalladen får smak av saften och skalet från citron och pepparrot. Det syrliga möter det riviga

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 45 a Gul färsgryta med rostad lök b Vitlöksstekt kyckling med krämig rotselleri c Pasta med lammkorv och timjan ica.se/matkasse a3dagar

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Fish and chips Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Fish and chips Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Fish and chips c Broccolisoppa

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind NÄRINGSLÄRA www.almirall.com Solutions with you in mind ALLMÄNNA RÅD Det har inte vetenskapligt visats att en särskild diet hjälper vid MS, inte heller att några dieter är effektiva på lång sikt. Nuvarande

Läs mer

Tips för bästa långkoket

Tips för bästa långkoket 26 jan 2017 Tips för bästa långkoket Skribent: Vin & Matguiden Vi har samlat lite enkla tips för att du ska lyckas med ett bra långkok och en riktigt god vintergryta. 1. Om du har tid så bryn ingredienser

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 43 a Tandooristekt kyckling med tzatziki b Persiljestekt fläskytterfilé med rostade rotfrukter c Vego tacopaj ica.se/matkasse a3dagar 4

Läs mer

Mat, dryck & kreativitet i fokus

Mat, dryck & kreativitet i fokus Mat, dryck & kreativitet i fokus KONFERENSMENY 2015 1 Välkommen till ett medvetet restaurangföretag: VÅRT FOKUS PÅ EKOLOGISK VÄLLAGAD MAT ÄR RIKTLINJE I ALL VÅR MATLAGNING Vi på Mässrestauranger vill servera

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

En vecka till start av det nya skolmåltidsavtalet den 1 november

En vecka till start av det nya skolmåltidsavtalet den 1 november Stockholm 2011-10-18 Informationsbrev Sodexo En vecka till start av det nya skolmåltidsavtalet den 1 november Hej, jag som skriver till er heter Thomas Andersson och arbetar som Distriktschef i Sodexo.

Läs mer

Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan år 2050

Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan år 2050 Växthusgasutsläpp och livsmedel 1 Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan år 5 Karin Hjerpe, Jordbruksverket Fredrik Hedenus, Chalmers ton CO -eq per person och år 8 6 Offentlig konsumtion Shoppa

Läs mer

Sammandrag av rapport till KF Konsument augusti/september 2005

Sammandrag av rapport till KF Konsument augusti/september 2005 25-9-23 Bilaga 1 Sammandrag av rapport till KF Konsument augusti/september 25 SKOP, Skandinavisk Opinion AB, gör regelbundna undersökningar bland personer i åldern 18-84 år bosatta i hela riket. Mellan

Läs mer

VI SOM INTE BANTAR. En guide till ett friskare liv. En bok av Åsa & Rolf Norberg

VI SOM INTE BANTAR. En guide till ett friskare liv. En bok av Åsa & Rolf Norberg VI SOM INTE BANTAR En guide till ett friskare liv En bok av Åsa & Rolf Norberg Vi som inte bantar Copyright 2012, Åsa och Rolf Norberg Ansvarig utgivare: iteecoach AB Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-2230-1

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Matens klimatpåverkan

Matens klimatpåverkan Matens klimatpåverkan Den här restaurangen har valt att beräkna och visa upp växthusgasutsläppen från maten de serverar, så gäster som är klimatintresserade kan ta hänsyn till utsläppen när de väljer vad

Läs mer