Påseglingssannolikhet för Gröndalsbrons bropelare samt dimensioneringskriterier för ledverk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Påseglingssannolikhet för Gröndalsbrons bropelare samt dimensioneringskriterier för ledverk"

Transkript

1 Påseglingssannolikhet för Gröndalsbrons bropelare samt dimensioneringskriterier för ledverk

2

3 RAPPORT Titel Påseglingssannolikhet för bropelare på Gröndalsbron samt dimensioneringskriterier för ledverk Uppdragsgivare/Kontaktman KFS AnläggningsKonstruktörer AB Magnus Lindqvist Industrivägen Solna Tel Order E-post Rapport Projektledare Ulf Lindberg ulf.lindberg@sspa.se Författare Ulf Lindberg Jessica Johansson Datum SSPA Sweden AB har härmed nöjet att översända rubricerad rapport. Rapporten redovisar resultat av beräkningar och bedömningar av påseglingssannolikheter av Gröndalsbron samt simuleringsresultat för påsegling av föreslaget ledverk. SSPA Sweden AB Jim Sandkvist Avdelningschef Maritime operations Ulf Lindberg Projektledare SSPA Sweden AB POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST ORG NR BANKKONTO BANKGIRO BOX CHALMERS TVÄRGATA postmaster@sspa.se S-E-BANKEN GÖTEBORG GÖTEBORG STOCKHOLM BRANCH OFFICE: FISKARGARTAN STOCKHOLM postmaster@sspa.se WEB SITE:

4 SSPA RAPPORT Nr:

5 SAMMANFATTNING Gröndalsbrons pelare står oskyddade ute i kanterna av farleden genom Essingesundet. För att skydda bropelarna kan det bli aktuellt med ett ledverk. Syftet med föreliggande studie är att beräkna påseglingssannolikheten för bropelare samt ledverk och att presentera dimensioneringsunderlag för ledverket. Fartygstrafiken i leden under bron domineras av mindre fartyg och den största fartygsstorleken begränsas främst av Hammarbyslussens dimensioner. Högsta tillåtna fart är begränsad till 5 knop och maximalt fartygsdjupgående är 6 m. Statistik från 2006 visar i genomsnitt 11 passager per dygn, men för passager av fartyg med deplacement större än m 3 är motsvarande siffra endast 0,7 per dygn. I framtiden kan dock sjötrafiken med större fartyg komma att öka vilket beaktas vid riskbedömningen. I studien beräknas returperioder för överstigande av olika energimängder vid kollision med ledverket. Detta visar att infallsvinklarna vid kollisionerna är mycket avgörande för energinivåerna vilket därför är viktigt att beakta vid utformning av ledverket. De största möjliga energinivåerna är så pass höga att det är orimligt att dimensionera ett ledverk som håller för dessa. Det gör att ledverket bör dimensioneras för två energinivåer: en som medger påsegling utan skada på ledverket och en som medger påsegling utan skada på bropelarna men som resulterar i att ledverket skadas eller flyttas. SSPA RAPPORT Nr:

6 SSPA RAPPORT Nr:

7 INNEHÅLL SAMMANFATTNING BAKGRUND PÅSEGLINGSRISKER FÖR GRÖNDALSBRON MÅLSÄTTNING OCH SYFTE TERMINOLOGI OCH DEFINITIONER RISKBEGREPPET NÅGRA RISKTERMER OMRÅDESBESKRIVNING FARLED OCH RESTRIKTIONER FARTYGSTRAFIK SANNOLIKHET FÖR PÅSEGLING OLYCKSSCENARIER SANNOLIKHET FÖR KOLLISION SIMULERINGAR LEDVERKETS DEFORMATIONSMODELL RESULTAT AV SIMULERINGAR PÅSEGLINGSVINKLAR SAMT STATISTISK ANALYS SLUTSATSER REFERENSER BILAGA 1 SJÖTRAFIK STATISTIK FÖR BEDÖMNING AV TRAFIKFLÖDE OCH FARTYGSSTORLEKAR BILAGA 2 BERÄKNING AV PÅSEGLINGSSANNOLIKHET BILAGA 3 PÅSEGLIG LEDVERK - SIMULERINGSRESULTAT SSPA RAPPORT Nr:

8 SSPA RAPPORT Nr:

9 1 BAKGRUND 1.1 Påseglingsrisker för Gröndalsbron Essingeleden som passerar Gröndalsbron är en viktig trafikled i Stockholm. För att minska risken för trafikstörningar på grund av påsegling kan det vara önskvärt att bygga ledverk kring bropelarna på Gröndalsbron. Vägverket vill därför utreda risken för påsegling av Gröndalsbron samt kostnad för eventuellt ledverk. Gröndalsbron förbinder Stora Essingen och Gröndal i Stockholm. Farleden under bron är fartbegränsad till fem knop och trafikeras i huvudsak av fartyg som nyttjar Hammarbyslussen för passage mellan Saltsjön och Mälaren. Bropelarna står väl ut från stranden och det finns inga skyddande uppgrundningar runtom. Brospannet har en segelfri höjd på 25.2 m i mitten som minskar något ut mot pelarna. 1.2 Målsättning och syfte Målet med studien är att ge KFS och Vägverket ett objektivt underlag för bedömning och värdering av påseglingsriskerna för Gröndalsbrons bropelare samt ett underlag för dimensionering av ledverk. Denna rapport syftar till att ge en riskuppskattning för påsegling av Gröndalsbrons bropelare och storlek på de laster som uppkommer på ett ledverk vid påsegling. Dokumentationen skall även kunna användas för att kommunicera risk- och säkerhetsaspekter med berörda externa myndigheter och övriga intressenter. Genomförande och dokumentation har kvalitetssäkrats så att krav på transparens i metodval, förutsättningar och noggrannhet uppfylls. SSPA RAPPORT Nr:

10 2 TERMINOLOGI OCH DEFINITIONER 2.1 Riskbegreppet I många av samhällets planeringsfunktioner måste olika typer av risker hanteras. Vissa risker måste vi tolerera medan andra måste hanteras genom införande av riskreducerande åtgärder. Riskhantering berörs och krav på riskbedömning finns i flera olika lagrum, exempelvis i plan- och bygglagen (PBL, 1987:10), miljöbalken (1998:808), lag (2003:778) om skydd mot olyckor (2 kap 4 ), lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor (9 ) och förordning (2002:472) om åtgärder för fredstida krishantering och höjd beredskap. I de flesta fall då risker i samhället analyseras på ett strukturerat sätt utgår man från att risk är ett uttryck för en sammanvägd värdering av sannolikheten för och konsekvenserna av en oönskad händelse. En bropåsegling är en oönskad händelse som kan vara förenad med skador eller dödsfall på människor, stora materiella skador och även miljöskador. Om risken betraktas som en produkt av sannolikheten för att en påsegling inträffar och konsekvenserna av olyckan, kan ett antal olika olycksscenarier analyseras och grafiskt representeras av punkter i en riskmatris enligt figuren nedan. Diagonallinjen från övre vänstra till nedre högra hörnet representerar en risknivå och olycksscenarier som ligger på linjen kan sägas ha samma risk. Om ringen markerad med a) i matrisen representerar risken för en viss typ av olycka, exempelvis en påsegling, skulle effektiva konsekvensreducerande åtgärder, som t.ex. ett ledverk, tänkas förskjuta risken till markeringen b) så att olyckstypen därmed är förenad med lägre risk. Rent preventiva olycksförebyggande åtgärder och insatser riktade mot t.ex. manövreringsfel skulle innebära att punkten flyttas nedåt. Sannolikhet Mycket sannolik Sannolik d) hög risk Figur 6 Henriksdalshamn en, Detaljplaneområdet med förslag till kajer och Mindre Sannolik b) a) Osannolik låg risk c) Figur 1. Principfigur riskmatris Ringa Måttliga Stora Katastrofala Konsekvens SSPA RAPPORT Nr:

11 I denna studie är det främst olyckssceneriet att ett passerande fartyg avviker från korrekt passagekurs så att bropelare eller brospann påseglas och skadas. Sannolikheten för en viss oönskad händelse, exempelvis en påsegling av bropelare kan anges som en förväntad frekvens per år eller omräknas till en förväntad returperiod antal år som kan förväntas mellan olyckstillfällena. Svårighetsgraden av en olyckas konsekvenser skulle t.ex. kunna anges som antal skadade/dödsfall per olyckstillfälle. Olika typer av olyckshändelser, som vid en analys bedöms ligga på samma risknivå, definierad av en diagonal enligt figuren ovan, kan innebära att enstaka människor omkommer vid ett flertal olyckstillfällen, punkt d) medan punkt c) representerar en olyckstyp med flera dödsfall vid få enstaka olyckstillfällen. Det kan här också noteras att, även om punkterna d) och c) på lång sikt representerar lika många dödsfall per år, så finns i samhället en aversion mot olyckor med svåra konsekvenser, dvs. att det kan vara lättare att tolerera olyckor som representeras av punkt d) än av punkt c). Vid formulering av acceptanskriterier, dvs. gränsdragning mellan tolerabla och icke tolerabla risker, kan detta återspeglas av acceptanskriterier formulerade av diagonaler som i figuren ovan men med brantare lutning. För de här aktuella olycksriskerna för brokollisioner finns dock inga etablerade acceptanskriterier i Sverige. 2.2 Några risktermer Vid riskbedömningar och analyser används ett flertal ord och specialtermer med särskild betydelse. Definitionerna nedan är ett urval hämtade från SRV [1]. Risk - eller skadeförväntan avser dels sannolikheten inom viss tidsrymd för möjliga skadehändelser (eller förväntad frekvens) i samband med viss hantering, och dels konsekvenserna av dessa skadehändelser. Riskkälla - eller fara är en egenskap i ett system vilken innebär att en skadehändelse kan inträffa. Riskmatris - består av frekvens- och konsekvenskategorier. Matrisen utgör ett hjälpmedel för värdering av risk. Riskanalys - innebär en systematisk identifiering av riskkällor i ett definierat (avgränsat) system (en viss hantering), samt en uppskattning/bedömning av risken som är förknippade med dessa. Riskaversion - innebär en önskan att undvika stora olyckor, detta innebär t ex att ett större antal olyckor med mindre konsekvenser föredras framför ett fåtal olyckor med stora konsekvenser även om det totala utfallet (t ex i form av antal omkomna) är det samma i de två fallen. Riskbedömning - innebär en uppskattning av frekvens/sannolikhet för en viss skadehändelse samt graden av allvarlighet av denna skadehändelse. Riskvärdering - utgör en samlad värdering av tolerabiliteten av en risk med samtidig hänsyn tagen till riskens storlek, verksamhetens nytta och osäkerheter i riskuppskattningen. SSPA RAPPORT Nr:

12 Skadebegränsande åtgärder - är sådana åtgärder som minskar konsekvenserna av skadehändelser (störning/olycka). Dessa åtgärder kan vidtas såväl innan som efter det att en störning eller olycka skett. Skadeförebyggande åtgärder - är sådana organisatoriska, tekniska och operativa åtgärder som minskar sannolikheten för skadehändelser. Individrisk - oftast risken att omkomma i en olycka. Uttrycks vanligen som risk per år. Samhällsrisk - också kollektiv risk, inkluderar risker för alla personer som utsätts för en risk även om detta bara sker vid enstaka tillfällen. Samhällsrisk kan definieras som sambandet mellan frekvensen av en aktivitets olyckor och de konsekvenser som uppstår. Vanligtvis avses risk för omkomna under ett år. Med "samhällsrisk" avses ofta risker för allmänheten. SSPA RAPPORT Nr:

13 3 OMRÅDESBESKRIVNING 3.1 Farled och restriktioner Figur 2. Sjökortsutdrag, geografisk avgränsning och anläggningsområde Fartbegränsningar regleras i Länsstyrelsens föreskrifter om sjötrafik mm (01FS 2001:138). I det aktuella området är den högsta tillåtna hastigheten 7 knop för fartyg över 400 brutto och 12 för övriga förutom under bron där 5 knop gäller för alla fartyg och båtar. Gröndalsbron har ett spann på ca 115 m och en segelfri höjd på 25,2 m. Bropelarna står utanför tiometerskurvan vilket betyder att inget av de aktuella fartygen går på grund innan de går på bropelarna. Farleden under Gröndalsbron trafikeras i huvudsak av fartyg som går mellan Mälaren och Saltsjön via Hammarbyslussen. Den största fartygsstorleken som tillåts passera Hammarbyslussen är idag: fartygslängd 115 m, bredd 16 m, djupgående 6 m. Huvuddelen av den sjötrafik som passerar Gröndalsbron passerar även Hammarbyslussen. 3.2 Fartygstrafik Sjötrafiken förbi Gröndalsbron är väsentligen densamma som passerar hela Hammarbyleden och storleken för det passerande tonnaget begränsas främst av SSPA RAPPORT Nr:

14 Hammarbyslussens dimensioner. Denna trafik registreras vid Hammarbyslussen av Stockholms Hamn AB som svarar för drift av slussen. Essingesundet trafikeras dessutom av fartyg som går till och från Cementakajen, i Liljeholmshamnen, belägen mellan Gröndalsbron och Hammarbyslussen. Vissa av dessa är stora och passerar in och ut i Mälaren via Södertälje kanal och räknas därmed inte i passagestatistiken från Hammarbyslussen. Fartygsstorleken är av avgörande betydelse för omfattningen av konsekvenserna vid en eventuell påsegling. I fartygsstatistik som insamlas exempelvis för underlag för hamn- och farledsavgifter anges storleken vanligen av fartygets bruttodräktighet eller brutto relaterad till fartygets volym men utan enhet. För konsekvensberäkningarna är däremot fartygets massa avgörande och därför används här fartygets deplacement som, enligt Archimedes princip, motsvarar fartygets totalvikt inklusive last, bunker, besättning mm. Hammarbyslussen Statistik från Stockholms Hamn AB av passager av Hammarbyslussen [Stockholms Hamn AB, K. Lilja] från 2006 visar totalt passager med fartyg och fritidsbåtspassager. Av fartygspassagerna var med fartyg mindre än 200 brutto och med fartyg större än 200 brutto. Av figuren nedan framgår klart att mindre fartyg med deplacement i intervallet m 3 dominerar och att antalet passager av stora fartyg med deplacement över m 3 är relativt litet. Fartygstrafik Hammarbyslussen Statistik Hammarbyslussen 2006 Figur 3. Trafikstatistik Hammarbyslussen SSPA RAPPORT Nr:

15 Fartygen som går till Cementakajen via Södertälje kanals är presenterade i Tabell 1. Av dessa tre representerar Västanvik och Östanvik de största fartygen som kan gå genom Hammarbyslussen och Sunnanvik representerar det största som kan gå igenom Södertäljeslussen d.v.s. den motsvarar en s.k. Mälarmax. Leden mellan Södertäljeslussen och Gröndalsbron begränsar dock djupgåendet till 6 m vilket gör att Sunnanvik passerar Gröndalsbron med ett maximalt deplacement på 9400 m 3. Tabell 1. Trafik till och från Cementakajen via Gröndalsbron. Deplacementen är uppskattade med en blockkoefficient på ca 0,7. Antalet passager är ungefärliga siffror upgivna av Cementa. Namn M/S Västanvik M/S Östanvik M/S Sunnanvik LOA [m] BOA [m] Djupgående [m] Deplacement [m 3 ] Ca 4300 Ca 6500 Ca 9400 Antal passager [1/år] ~60 ~130 ~30 Trafiken under Gröndalsbron får representeras av tre typfartyg där det lilla typfartyget representerar fartyg mellan 400 och 1000 m 3 deplacement, det mellanstora representerar gruppen fartyg mellan m 3 och det stora representerar fartyg från ca 3000 m 3 till 6500 m 3. Sunnanvik har ett betydlig större deplacement än övriga av de stora fartygen och behandlas därför separat. Tabell 2. Fartygsdata för fartyg använda i simuleringar Typ Litet Medelstort Stort Sunnanvik LOA [m] LPP [m] BOA [m] Djupgående [m] Deplacement [m 3 ] SSPA RAPPORT Nr:

16 Fartyget Listervik (Längd 90 m och deplacement ca m 3, fraktar torrbulk/bränslepellets till Hässelbyverket) stod för 34 av passagerna och kan ses som representativt för de större fartygen som under 2006 passerat Hammarbyslussen. De av Jehanders inchartrade grusbåtarna Solskär, Rospiggen och Nordanvind, som transporterar grus mellan Mälaren och Saltsjön, svarade 2006 för 762 av passagerna och utgör med sina ca 450 m 3 deplacement en representativ grupp för de mindre fartygen. Framtida sjötrafik prognoser Hammarbyslussens trafikstatistik visar inga dramatiska förändringar genom åren och Hamnens prognoser för långsiktig framtida trafikutveckling är osäkra. Hamnens tillståndsansökan enligt Miljöbalken indikerar dock att man i framtiden kan förvänta sig en ökad trafik på Södra Hammarbyhamnen. Trafikintensiteten i Hammarbyslussen kan eventuellt även påverkas av eventuella utbyggnader och kapacitetsökningar i slussarna i Södertälje. SSPA RAPPORT Nr:

17 4 SANNOLIKHET FÖR PÅSEGLING 4.1 Olycksscenarier Påsegling kan ske av tre olika anledningar: roderfel, blackout eller mänskligt fel. Roderfel kan innebära antingen att rodret låser sig i befintligt läge eller att rodret går ut och ställer sig i godtycklig vinkel. Figur 4 visar exempel på hur detta kan se ut. Beroende på hur tidigt roderfelet uppmärksammas kan farten hinna reduceras. Eftersom fartbegränsningen är 5 knop under bron kan kollisioner på grund av roderfel antas ske i en hastighet på 5 knop eller lägre. Figur 4. Kollisionsbanor vid roderfel Vid en blackout antas propulsionen upphöra och rodret låsa sig i befintligt läge. Eftersom fartygen måste sakta ner till 5 knop strax före kan det antas att kollisionshastigheten blir 5 knop eller lägre om propulsionen upphör innan passagen. SSPA RAPPORT Nr:

18 Figur 5. Kollisionsbanor vid blackout Mänskligt fel kan ske på många olika sätt t.ex. felnavigering eller missbedömning av manöver. Kollisionsbanorna kan därför se ut på många olika sätt. Om misstaget upptäcks i sista stund kan undanmanöver ske på tre olika sätt: 1. propellern reverseras och farten reduceras 2. rodret läggs om 3. rodret läggs om och propellervarvtalet ökas för att ge kraftigare roderverkan Vid åtgärd 1 så kommer hastigheten att vara lägre än 5 knop och infallsvinkeln ökar eller minskar beroende på vilken sida kollisionen sker på samt åt vilket håll propellern roterar vid backslag. Åtgärd 2 bör ge en något mindre infallsvinkel men oförändrad fart. Vid åtgärd 3 kan en något högre kollisionshastighet väntas men på det hela taget förväntas infallshastigheten i genomsnitt ligga på 5 knop eller lägre även för mänskliga fel. Figur 6 visar hur det skulle kunna se ut om ett fartyg kommer ut för långt åt sidan i farleden och en undanmanöver påbörjas i sista stund. AIS-data skulle kunna undersökas för att ta reda på vilka hastigheter fartygen egentligen passerar med. SSPA RAPPORT Nr:

19 Figur 6. Exempel på kollisionsbanor vid mänskligt fel om undanmanöver påbörjas i strax innan kollision. 4.2 Sannolikhet för kollision Sannolikhetsberäkningarna för påsegling är uppdelade i tre olika fall: mänskligt fel, blackout samt roderfel. Beräkningarna för olyckor baserar sig på sannolikheten för respektive fel, P(fel), samt den tidsrymd under vilken felet bedöms kunna orsaka en påsegling (se bilaga 2). Olika värden på P(fel) återfinns i litteraturen. Tabellen nedan presenterar de värden som används i beräkningarna i föreliggande studie. För roderfel har två olika värden angetts i två olika källor (1, respektive 1, ) varför vi har använt ett värde mellan dessa två. Tabell 3. P(fel) för respektive fall Mänskligt fel fel per fartyg och nautisk mil [4] Black out 2, fel per fartyg och timme [6] Roderfel fel per fartyg och timme [4, 7] Den kritiska tiden beräknas utifrån antagen hastighet för fartygen samt uppskattad kritisk sträcka för respektive fall (se tabellen nedan). Fartygens hastighet har satts till 5 knop, vilket är hastighetsbegränsningen för bropassagen. Detta är beräkningsmässigt ett konservativt antagande. De kritiska sträckorna har uppskattats utifrån geografiska och geometriska förhållanden. SSPA RAPPORT Nr:

20 Tabell 4. Uppskattade kritiska sträckor för respektive fall Mänskligt fel 0,03 nautiska mil 1) Blackout Roderfel 50 meter 50 meter 1) För mänskligt fel anges P(fel) i enheten antal fel per fartyg och nautisk mil. Baserat på antagandena i Tabell 3 och Tabell 4 samt passagestatistiken, kan returperioden för påsegling av bropelare uppskattas till runt 100 år, det vill säga i genomsnitt en påsegling kan förväntas ske vart hundrade år. Ledverket löper ungefär dubbelt så stor risk att seglas på eftersom det har en större projicerad yta. Det betyder att returperioden för ledverket bedöms vara runt 50 år för påsegling med något av de fartyg som passerar Gröndalsbron. Nedan en sammanställning av fartygsflottans sammansättning och därmed också förväntad relation mellan påseglingar av olika fartygsstorlekar, Man bör ha i åtanke att sannolikhetsberäkningar är behäftade med vissa osäkerheter. Som redan exemplifierats finns det osäkerheter kring värdet på P(fel). De uppskattade kritiska sträckorna kan också variera. Det är inte ovanligt med osäkerheter på en faktor 2 vad gäller beräknade returperioder. Tabell 5. Andel av totalt antal passager och påseglingar för olika fartygsstorlekar Storlek Andel Depl 9400 m 3 0,7 % Depl m 3 6 % Depl m 3 10 % Depl m 3 26 % Depl < ca 500 m 3 57 % SSPA RAPPORT Nr:

21 5 SIMULERINGAR Simuleringarna har utförts i SSPAs programvara SEMAN som simulerar fartygs rörelser i sex frihetsgrader. Simuleringarna har använts för att studera krafter och energimängder vid kollision med ledverket vid olika infallsvinklar. Vi kollision kommer fendrarna på ledverket att ge med sig. Fendrarna antas fast inspända och fartyget antas styvt i förhållande till fendrarna. Friktionskoefficienten mellan ledverk och fartyg antas vara 0,2. Ledverket påseglas med olika infallsvinkel med de tre typfartygen (se Tabell 2). Resultaten redovisas i bilaga 3. Fendrarna medger en maximal utböjning på 1152 mm. Vid de simuleringar där utböjningen har överstigit detta värde anges inte utböjning eller kontaktkraft eftersom fendrarnas karaktär är okänd i detta område. Däremot anges energiupptagningen eftersom den är relativt oberoende av fjäderkaraktäristiken. Infallsvinklarna 15, 30, 45, 60, 75, 90 har simulerats med fartyg i tre olika storlekar vid 5 knops fart. Rörelseenergin är proportionell mot mv 2 där m är massan och v är hastigheten. Det ger att en halvering av deplacementet ger ungefär en halvering av energimängden. En ökning av hastigheten från 5 till 7 knop ger ungefär en fördubbling av energimängden. 5.1 Ledverkets deformationsmodell Preliminärt är ledverket designat enligt följande: utsidan av ledverket består av ett antal stålbalkar som är upphängda på ett antal fenderelement som i sin tur sitter på en betongkonstruktion (se Figur 7). Denna konstruktion gör att avfendringskrafterna beror av kontaktpunktens position längs ledverket. Deformationskraften P 1 blir, för en given utböjning hälften så stor som P 2. Stålbalkarna antas ha en friktionskoefficient på 0,2. SSPA RAPPORT Nr:

22 Figur 7. Principskiss för ledverk. Fenderelementens styvhetsfunktion ses i Figur 8 och motsvarar en Trelleborg SCN fenders styvhet. Simuleringarna har gjorts med tre olika maximala styvhetskrafter för att visa skillnaden mellan olika kontaktpunkter längs ledverket Fjäderkraft [kn] Deformation [m] Figur 8. Styvhetsfunktion för fenderelement som används i simuleringarna. 5.2 Resultat av simuleringar Simuleringarna har gjorts med tre olika fjäderstyvheter vilket gav olika utböjning och maximal kontaktkraft. Däremot blir energiupptagningen hos ledverket ungefär densamma. Att den inte blir exakt samma beror bl.a. på att en längre uppbromsning medger att fartyget hinner bromsas mer av friktionen mot vattnet m.m. SSPA RAPPORT Nr:

23 Figur 9 är genererad med den styvaste fendern och visar energiuptagningen vid kollisioner i olika infallsvinklar. De tre största fartygen är simulerade men det minsta är framräknat med antagandet att rörelseenergin är proportionell mot deplacementet. Det antagendet stämmer väl för en vinkelrät träff men överensstämmelsen är något sämre för flackare träffar. Den preliminära designen av ledverket medger energinivåer på 1500 knm. Det visar sig att det minsta fartyget ligger under den nivån till och med för vinkelräta påseglingar varför detta inte anses behöva simuleringar. Energiupptagning [knm] 3.5 x Deplacement 350 m 3 Deplacement 722 m 3 Deplacement 2176 m 3 Deplacement 4800 m 3 Deplacement 9400 m Infallsvinkel [ ] Figur 9. Energimängd vid påsegling i 5 knop med olika infallsvinklar SSPA RAPPORT Nr:

24 6 PÅSEGLINGSVINKLAR SAMT STATISTISK ANALYS Position [m] Figur 10. Sektionsindelning av ledverket Olika delar av ledverket kommer vara olika utsatta för påsegling. För att undersöka dessa skillnader så delas ledverket in i sektioner enligt Figur 10. Dessa segment får då längder enligt Tabell 6. Sannolikheten för påsegling av respektive sektion antas vara proportionell mot sektionens längd. Tabell 6. Längd för de olika sektionerna Sektion Längd [m] #1 58 #2 60 #3 49 #4 43 #5 43 #6 49 Figur 11 - Figur 12 visar approximativa sektorer för rimliga påseglingsvinklar för trafik som går mellan Liljeholmsviken och Essingesundet (även tabellerat i Tabell 7). I Figur 11 ses att sektion 1 är särskilt utsatt och kan lätt träffas ungefär vinkelrätt. Allmänt kan det ses att eftersom farleden är betydligt bredare på den östra sidan av bron så får den västgående trafiken större sektorer för påseglingsvinklar. SSPA RAPPORT Nr:

25 Lilla Essingen Lilla Essingen Stora Essingen Gröndalshamnen Stora Essingen Gröndalshamnen 800 Ekensbergsbryggan 800 Ekensbergsbryggan 700 Gröndal 700 Gröndal Ekensberg Ekensberg Position [m] Figur 11. Påseglingsvinklar för sektion 1, 3, 4 och Position [m] Lilla Essingen Lilla Essingen Stora Essingen 1100 Stora Essingen Gröndalshamnen Gröndalshamnen 800 Ekensbergsbryggan 800 Ekensbergsbryggan 700 Gröndal 700 Gröndal Ekensberg Ekensberg Position [m] Position [m] Figur 12. Påseglingsvinklar för sektion 2 och 5 Tabell 7. Påseglingsvinklar för sektionerna Sektion Minimal infallsvinkel Maximal infallsvinkel # #2 östgående 0 26 #2 västgående 0 37 # # #5 östgående 0 26 #5 västgående 0 38 # SSPA RAPPORT Nr:

26 Påseglingarna antas ha en lika stor sannolikhet för alla vinklar inom de i Tabell 7 givna intervallen. Detta tillsammans med sannolikheten för påsegling med respektive fartyg gör det möjligt att beräkna sannolikheten för att överstiga en viss energinivå. Genom att invertera sannolikheten fås returperioden och denna plottas mot energiupptagningen för de olika sektionerna i Figur 13. Returperioden är för respektive sektion så en returperiod för vardera på t.ex år ger en returperiod på 2000 år totalt för hela ledverket. 3.5 x 104 Sektion x 104 Sektion x 104 Sektion Energi [knm] Energi [knm] Energi [knm] Returperiod [år] Returperiod [år] Returperiod [år] 3.5 x 104 Sektion x 104 Sektion x 104 Sektion Energi [knm] Energi [knm] Energi [knm] Returperiod [år] Returperiod [år] Returperiod [år] Figur 13. Returperioder för överstigande av energinivåer. Numrerat enligt Figur 10 SSPA RAPPORT Nr:

27 7 SLUTSATSER Infallsvinklarna är mycket avgörande för energinivåerna vilket gör att sektionerna 1, 3, 4 och 6 är särskilt utsatta. Detta gör även att det kan löna sig att försöka utforma ledverket så att infallsvinklarna blir så flacka som möjligt även om det t.ex. gör att ledverket måste vara längre. De största möjliga energinivåerna är så pass höga att det är orimligt att dimensionera ett ledverk som håller för dessa. Det gör att ledverket bör dimensioneras för två energinivåer: en som medger påsegling utan skada på ledverket och en som medger påsegling utan skada på bropelarna men som resulterar i att ledverket skadas eller flyttas. SSPA RAPPORT Nr:

28 8 REFERENSER 1. Värdering av risk, Räddningsverket Handbok för riskanalys, Räddningsverket Generell kravspecifikation för riskanalyser i detaljplaner, Stockholms brandförsvar, Kristiansen Svein, Maritime Transportation Safety Management and Risk Analysis, MKB Hamnverksamhet Södra Hammarbyhamnen, Stockholms Hamn AB, Sweco Methodology for Assessing Risks to Ship Traffic from Offshore Wind Farms, SSPA Offshore-Windpark Kriegers Flak, Technische Risikoanalyse, Bericht Nr ERI , Germanische Lloyd Allision of the Liberian freighter Bright Field with the Poydras street wharf, riverwalk marketplace and New Orleans Hilton hotel in New Orleans, Louisiana Dec 14, Marine Accident Report, NTSB, Washington SSPA RAPPORT Nr:

29 BILAGA 1 SJÖTRAFIK STATISTIK FÖR BEDÖMNING AV TRAFIKFLÖDE OCH FARTYGSSTORLEKAR SSPA RAPPORT Nr:

30 SSPA RAPPORT Nr:

31 Fartygstrafik förbi Gröndalsbron Förenklad passagestatistik baserad på Hamnens registreringar vid Hammarbyslussen 2006 Under kritisk storlek < 200 brt Antal L [m] Brt Typ 2526 < 35 < 200 Östanå 1 och andra mindre pax- och turistbåtar + polis, KBV och bogserb Jehander 2 Kritisk storlek > 200 brt Lbp uppsk Uppskattad Antal passager 2006 Namn L [m] Loa Lbp Beam T Brt Deplacement Cb 0,7 Typ Antal per deplacementsintervall Deplacementsintervall 324 Solskär Grusbåtar inchartrade av Jehanders 162 Rospiggen går mellan Saltsjön och Mälaren Fartyg 276 Nordanvind " Statistik 92 Blidösund Passagerare 8 Div 230 Passagerare 15 Zebron Bunker 19 Birk tankpråm 8 SWEDISH ISLANDER Övrigt passagerarfartyg 113 GUSTAFSBERG VII Övrigt passagerarfartyg 75 RIDDARHOLMEN Övrigt passagerarfartyg 53 JUNO/Wtham/DIANA Övrigt passagerarfartyg 2 NO FEAR Övrigt passagerarfartyg Deplacement m3 8 VINDHEM Övrigt passagerarfartyg 1155 Längd m 12 Vägverket Bilfärja för passagerare 4 HARLEY - DAVIDSON I Övrigt passagerarfartyg 2 PAMELA Fartyg för transport av torr bulk 5 STOCKHOLM Övrigt passagerarfartyg 1 POLFORS Specialiserat fartyg 3 FJORDTANK Produkttankfartyg 1 CELICA Bulkfartyg 2 OOSTZEE Fartyg för transport av torr bulk 42 TEATERSKEPPET Övrigt passagerarfartyg 12 BALTICA Specialiserat fartyg 6 VINGA Övrigt torrlastfartyg 1 VALBORG Fartyg för transport av torr bulk 19 NORDERSAND Fartyg för transport av torr bulk 18 SAGA LEJON M/S Övrigt passagerarfartyg 6 TINTO Bulkfartyg 29 VIA Övrigt torrlastfartyg 4 STERNÖ Övrigt torrlastfartyg 2 LEA Övrigt torrlastfartyg 1 JAN WILLEM ALDEBARAN Bulkfartyg 283 JEHANDER Fartyg för transport av torr bulk 1 SALLY Fartyg för transport av torr bulk Deplacement m3 1 NORDCARRIER Fartyg för transport av torr bulk 456 Längd m 1 HELLEVIK Fartyg för transport av torr bulk 10 WILJA Fartyg för transport av torr bulk 2 EBRO Kemikalietankfartyg 1 VÄSTANVIK Fartyg för transport av torr bulk 2 BALTIC SAILOR Bulkfartyg 4 NORDTIMBER Fartyg för transport av torr bulk 1 MARIE CHRISTINE Övrigt torrlastfartyg 1 HEIKE LEHMANN Bulkfartyg 4 NEDGARD Fartyg för transport av torr bulk 11 LISTERLAND Fartyg för transport av torr bulk 1 GRIFTBORG Bulk- och tankfartyg (OBO) 33 LISTERVIK Fartyg för transport av torr bulk 4 HALLAREN Fartyg för transport av torr bulk 1 KAILI Fartyg för transport av torr bulk Deplacement m3 1 PRINCESS DANAE Kryssningsfartyg 77 Längd m

32 SSPA RAPPORT Nr:

33 BILAGA 2 BERÄKNING AV PÅSEGLINGSSANNOLIKHET SSPA RAPPORT Nr:

34 SSPA RAPPORT Nr:

35 Påseglingssannolihet Gröndalsbrons pelare 1 Mänskligt fel (human error, HE) begås på fartyg mot Mälaren respektive Saltsjön. 2 Misslyckad gir av fartyg mot Mälaren respektive Saltsjön pga black out. 3 Roderfel uppstår på fartyg mot Mälaren respektive Saltsjön strax innan eller vid passage av bron så att båten girar i kritisk riktning. Trafik 2006 Storlek Påseglingssannolikhet Påseglings- Påseglings- Påseglings- Passage- Fartyg Kritisk Kritisk scenario vinkel fart [kn] Sannolikhet ggr/år Returperid år fart kn L [m] P(fel) Enh sträcka Enh tid [s] 2540 < 200 brt 1 HE 5 knop 2.3E E-05 ant/(ftg nm) 0.03 nm 2 Blackout 5 knop 3.4E E-04 ant/(ftg h) m 19 3 Roderfel 5 knop 6.9E E-05 ant/(ftg h) m 19 total 6.4E Depl m3 1 HE 5 knop 1.0E E-05 ant/(ftg nm) 0.03 nm Längd m 2 Blackout 5 knop 1.6E E-04 ant/(ftg h) m 19 3 Roderfel 5 knop 3.1E E-05 ant/(ftg h) m 19 total 2.9E E Depl m3 1 HE 5 knop 4.1E E-05 ant/(ftg nm) 0.03 nm Längd m 2 Blackout 5 knop 6.2E E-04 ant/(ftg h) m 19 3 Roderfel 5 knop 1.2E E-05 ant/(ftg h) m 19 total 1.1E Depl m3 1 HE 5 knop 2.4E E-05 ant/(ftg nm) 0.03 nm Längd m 2 Blackout 5 knop 3.6E E-04 ant/(ftg h) m 19 3 Roderfel 5 knop 7.2E E-05 ant/(ftg h) m 19 total 6.7E Depl 9400 m3 1 HE 5 knop 2.7E E-05 ant/(ftg nm) 0.03 nm Längd 124 m 2 Blackout 5 knop 4.1E E-04 ant/(ftg h) m 19 3 Roderfel 5 knop 8.1E E-05 ant/(ftg h) m 19 total 7.6E TOTALT 1.1E HE, totalt 4.0E Blackout, totalt 6.0E Roderfel, totalt 1.2E TOTALT 1.1E-02 89

36 SSPA RAPPORT Nr:

37 BILAGA 3 PÅSEGLIG LEDVERK - SIMULERINGSRESULTAT Kollisionskrafter, utböjningar och energinivåer tabulerade för de olika fartygstyperna och de olika infallsvinklarna. SSPA RAPPORT Nr:

38 SSPA RAPPORT Nr:

39 Påsegling med litet typfartyg vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 722 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 1855 kn vid 72 % utböjning. vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 722 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 3645 kn vid 72 % utböjning. vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 722 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 5680 kn vid 72 % utböjning. SSPA RAPPORT Nr:

40 Påsegling med medelstort typfartyg vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 2176 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 1855 kn vid 72 % utböjning. vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 2176 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 3645 kn vid 72 % utböjning. vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 2176 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 5680 kn vid 72 % utböjning. SSPA RAPPORT Nr:

41 Påsegling med stort typfartyg vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 4800 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 1855 kn vid 72 % utböjning. vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 4800 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 3645 kn vid 72 % utböjning. vinkel Max kraft [kn] Max utböjning [m] Energi [knm] Deplacement: 4800 m 3, fart 5 knop, fjäderstyvhet 5680 kn vid 72 % utböjning. SSPA RAPPORT Nr:

Ledverk till skydd för Gröndalsbron

Ledverk till skydd för Gröndalsbron Ledverk till skydd för Gröndalsbron Förstudie och vattenverksamhet 1 Program 13.00 Inledning Välkommen Övergripande information om projektet Essingeleden- Stockholms pulsåder Gröndalsbron Konsekvenser

Läs mer

Förslag till Kontrollprogram för kollisionsrisk fartyg-vindkraftpark för vindkraftpark Skottarevet i Kattegatt utanför Falkenberg

Förslag till Kontrollprogram för kollisionsrisk fartyg-vindkraftpark för vindkraftpark Skottarevet i Kattegatt utanför Falkenberg RAPPORT Titel Förslag till Kontrollprogram för kollisionsrisk fartyg-vindkraftpark för vindkraftpark Skottarevet i Kattegatt utanför Falkenberg Rapport 2005 3757-2 Projektledare Jessica Johansson Uppdragsgivare/Kontaktman

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

Analys av AIS-data för området kring Gröndalsbron

Analys av AIS-data för området kring Gröndalsbron Analys av AIS-data för området kring Gröndalsbron Rapport till KFS AnläggningsKonstruktörer AB SSPA Sweden AB 8 april 2009 Rapport 2008 5019-1 [Type text] RAPPORT Titel Analys av AIS-data för området

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander.

Definitioner - Risk. Riskhantering. Ville Bexander. Riskhantering Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 08 588 474 13 1. 2015-03-03 Definitioner - Risk Ett mått på de skadliga konsekvenserna av en möjlig framtida händelse Osäkerhetens effekt på mål Möjligheten

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Hur arbetar konsulten?

Hur arbetar konsulten? Hur arbetar konsulten? En konsults erfarenheter från arbete med riskhantering ur ett samhällsplaneringsperspektiv Fredrik Nystedt Upplägg Varför visa riskhänsyn? Viktiga begrepp Konsultens roll Metoder

Läs mer

Varför simulera? SEAMAN Simuleringar. SSPA Sweden AB. Dimensionering med hjälp av fartygssimulering. Jim Sandkvist Senior Advisor

Varför simulera? SEAMAN Simuleringar. SSPA Sweden AB. Dimensionering med hjälp av fartygssimulering. Jim Sandkvist Senior Advisor Hamnar, byggeffektivitet och tillståndsprocesser onsdagen 5 oktober 16 Trelleborg Dimensionering med hjälp av fartygssimulering Jim Sandkvist Senior Advisor SSPA Sweden AB Varför simulera? Infrastrukturprojekt

Läs mer

Analys av fartygstrafiken i centrala delen av Kattegatt

Analys av fartygstrafiken i centrala delen av Kattegatt RAPPORT Triventus Consulting AB Box 33 311 21 Falkenberg Datum: 2011-08-31 SSPA Rapport Nr.: RE20116001-01-00-A Projektledare: Jessica Johansson Referens: Emelie Johansson emelie.johansson@triventus.com

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

RAPPORT. Arendal 2 - Förtöjningssimuleringar

RAPPORT. Arendal 2 - Förtöjningssimuleringar RAPPORT Göteborgs Hamn AB Port Development & Sustainability SE-403 38 GÖTEBORG Datum: 2011-01-11 SSPA Rapport Nr.: 2010 5621 Projektledare: Peter Ottosson Referens: Fredrik Andersson Författare: Ulf Lindberg

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Vasallen. Riskanalys av småbåtshamn och kallbadhus i Eldsund Strängnäs. Stockholm 2012-11-28

Vasallen. Riskanalys av småbåtshamn och kallbadhus i Eldsund Strängnäs. Stockholm 2012-11-28 Vasallen Riskanalys av småbåtshamn och kallbadhus i Eldsund Strängnäs Stockholm 2012-11-28 Vasallen Riskanalys av småbåtshamn och kallbadhus Datum 2012-11-28 Uppdragsnummer 61101038651 Utgåva/Status Slutlig

Läs mer

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt BVDOK 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0475 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2009-01-19 Ersätter Ersatt av BVS 1544.94006 [Ersatt av]

Läs mer

Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner.

Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner. Dnr Sida 1 (5) 2015-08-04 Handläggare Lars-Göran Jansson 08-508 261 97 Till Trafiknämnden 2015-08-20 Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i

Läs mer

SJÖFARTSVERKET Infrastru ktu r Handläggare, direkttelefon Dnr: Johan Wahlström,

SJÖFARTSVERKET Infrastru ktu r Handläggare, direkttelefon Dnr: Johan Wahlström, SJÖFARTSVERKET Infrastru ktu r Handläggare, direkttelefon 2017-06-22 : 15-01 771 Johan Wahlström, +46 104785643 PM Revidering av rapport R160921/Riskanalys Landsortsfarleden Bakgrund Södertälje Hamn AB

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen

Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen Råd och anvisningar Riskanalyser och riskvärderingar i riskhanteringsprocessen Inledning Krav på riskanalyser förekommer idag inom många olika områden och i många olika sammanhang dessutom syftar det ofta

Läs mer

VINDKRAFT TILL HAVS HINDER ELLER NAVIGATIONS HJÄLPMEDEL

VINDKRAFT TILL HAVS HINDER ELLER NAVIGATIONS HJÄLPMEDEL VINDKRAFT TILL HAVS HINDER ELLER NAVIGATIONS HJÄLPMEDEL Mats Hörström SjöV, If Frågor AGENDA Inledning Samrådsmöte Beredskap vid olyckor Utmärkning Underrättelser för sjöfarande Landskapsinformation Automatic

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

RAPPORT. Risk och säkerhet i Mälarprojektet Riskanalys för uppgradering av kanal, sluss och farled

RAPPORT. Risk och säkerhet i Mälarprojektet Riskanalys för uppgradering av kanal, sluss och farled RAPPORT Handelsbolaget Mälarledskonsortiet c/o Structor Miljöbyrån Stockholm Terminalvägen 36 171 73 Solna Referens: Jenny Lindgren, Structor Miljöbyrån Stockholm Kontrakt 12-03-09, Monica Granberg. ATR

Läs mer

RISKHANTERINGSPROCESSEN

RISKHANTERINGSPROCESSEN RISKHANTERINGSPROCESSEN - Teori om systematiskt riskhanteringsarbete hos miljöfarliga verksamheter RISKHANTERINGSPROCESSEN Mål och avgränsningar Riskanalys Riskbedömning Inventera och identifiera risker

Läs mer

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken.

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken. 1 (18) TRAFIKVERKETS FÖRESKRIFT Datum: 12..11.2010 Dnr 6154/ /040/2010 Innehåll: Normgivnings- bemyndigande Giltighetstid: Sjötrafikmärken och ljussignaler samt deras placering Sjötrafiklagen (463/1996)

Läs mer

Finnboda varv. Påsegling av grund. Beräkning av tillgänglig friktionskraft. Datum Uppdragsnummer Utgåva/Status. Ramböll Sverige AB

Finnboda varv. Påsegling av grund. Beräkning av tillgänglig friktionskraft. Datum Uppdragsnummer Utgåva/Status. Ramböll Sverige AB Påsegling av grund. Beräkning av tillgänglig friktionskraft Datum 2004-08-23 Uppdragsnummer 200599 Utgåva/Status Geoteknik, Stockholm Erik Arnér Uppdragsledare Algis Vilkenas Granskare Box 4205, Kapellgränd

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

Vad kan hända? Hur troligt är det? Hur stor blir skadan? Hur kan detta mätas? Hur hanteras osäkerheterna? Utbildning i riskanalyser Riskanalysmetoder

Vad kan hända? Hur troligt är det? Hur stor blir skadan? Hur kan detta mätas? Hur hanteras osäkerheterna? Utbildning i riskanalyser Riskanalysmetoder Utbildning i riskanalyser metoder Johan Lundin, WSP johan.lundin@wspgroup.se 2011-04-29 Riskhantering (IEC-modellen, ISO-standard) Hanteringsprocess Bestäm omfattning Identifiera risker Riskuppskattning

Läs mer

Riskanalys Bryggvägen m.m., Ekensberg Stockholm

Riskanalys Bryggvägen m.m., Ekensberg Stockholm Riskanalys Bryggvägen m.m., Ekensberg Stockholm Plansamråd, våren 2010 Stockholm Karlstad Falun Gävle Lidköping Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196 Hornsbruksgatan 28, VI 102 73 Stockholm Telefon/Fax 08-588

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

Metodbeskrivning - Riskbedömning av lyftanordningar och lyftredskap enligt AFS 2006:6

Metodbeskrivning - Riskbedömning av lyftanordningar och lyftredskap enligt AFS 2006:6 INSPECTA TEKNISK RAPPORT Metodbeskrivning - Riskbedömning av lyftanordningar och lyftredskap enligt AFS 2006:6 Rapport nr: Revision nr: 1 INSPECTA SWEDEN AB BOX 30100 104 25 STOCKHOLM TEL 08-5011 3000

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg Östertälje 1:15 Södertälje kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: Datum föregående

Läs mer

HÄNDELSER I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD 1985-2000 SAMMANSTÄLLNING

HÄNDELSER I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD 1985-2000 SAMMANSTÄLLNING HÄNDELSER I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD 1985-2000 SAMMANSTÄLLNING 2003-06-18 HÄNDELSER I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD 1985-2000 Sammanställning av till Sjöfartsinspektionen inrapporterade händelser under tidsperioden 1

Läs mer

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster

Bilaga 6. Samrådsredogörelse. Ledverk till skydd för Gröndalsbron. Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010. Yta för bild eller mönster Bilaga 6 Samrådsredogörelse Ledverk till skydd för Gröndalsbron Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 Yta för bild eller mönster Uppdragsnummer: 884141 Maj 2010 På uppdrag av Vägverket har KFS AnläggningsKonstruktörer

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål 2016-01-27 1 Uppdrag Tyréns AB har på uppdrag av TrondBygg Holding AB (markägaren till fastigheterna

Läs mer

Analys och hantering av miljörisker - tekniskt och naturvetenskapligt perspektiv

Analys och hantering av miljörisker - tekniskt och naturvetenskapligt perspektiv Analys och hantering av miljörisker - tekniskt och naturvetenskapligt perspektiv Vägverket 1998 Lars Rosén Institutionen för bygg- och miljöteknik, Chalmers SWECO VIAK AB Vad är risk? En sammanvägning

Läs mer

METODBESKRIVNING. Riskbedömning för användning av trycksatta anordningar INSPECTA. Revision nr: 1

METODBESKRIVNING. Riskbedömning för användning av trycksatta anordningar INSPECTA. Revision nr: 1 INSPECTA Riskbedömning för användning av trycksatta anordningar Revision nr: 1 INSPECTA SWEDEN AB BOX 30100 104 25 STOCKHOLM TEL 08-5011 3000 FAX 08-5011 3001 www.inspecta.com Sida 1 av 7 Tekn_Rapp_Swe_Sv_003_090101

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RISKUTREDNINGAR GÄLLANDE FARLIGA VERKSAMHETER

RIKTLINJER FÖR RISKUTREDNINGAR GÄLLANDE FARLIGA VERKSAMHETER Dnr 2012/575-MBR-191 RIKTLINJER FÖR RISKUTREDNINGAR GÄLLANDE FARLIGA VERKSAMHETER Förord Dessa riktlinjer är framtagna av Mälardalens Brand- och Räddningsförbund(MBR). Syftet är att fastställa kravnivå

Läs mer

Bullerutredning för kvarteret Kometen, Kristinehamns kommun. ÅF-Infrastructure AB Ljud och Vibrationer

Bullerutredning för kvarteret Kometen, Kristinehamns kommun. ÅF-Infrastructure AB Ljud och Vibrationer Författare Telefon +46 10 505 07 86 Mobiltelefon +46 70 682 89 98 E-mail niklas.j.carlsson@afconsult.com Datun Projektnummer Rapport -r-a Kund Kristinehamns kommun Kommunledningsförvaltningen, Planeringsavdelningen

Läs mer

Metodbeskrivning - Riskbedömning av lyftanordningar och lyftredskap enligt AFS 2006:6

Metodbeskrivning - Riskbedömning av lyftanordningar och lyftredskap enligt AFS 2006:6 INSPECTA TEKNISK RAPPORT Metodbeskrivning - Riskbedömning av lyftanordningar och lyftredskap enligt AFS 2006:6 INSPECTA SWEDEN AB BOX 30100 104 25 STOCKHOLM TEL 08-5011 3000 FAX 08-5011 3001 www.inspecta.com

Läs mer

Områdesbeskrivning. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Sida 2 (5)

Områdesbeskrivning. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Sida 2 (5) Projekt Projektnummer Kv. Nattugglan 14, Stockholm 107472 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2014-09-24 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-09-24 PM RISK - BEBYGGELSE OVANPÅ SÖDERLEDSTUNNELN Brandskyddslaget

Läs mer

OBS! Kopior papper/filer kan vara ogiltiga, senaste utgåva se Intranet.

OBS! Kopior papper/filer kan vara ogiltiga, senaste utgåva se Intranet. Utgåva: 2 Datum: 2010-09-09 Sida 1(5) Husums fabrik Riskbedömning Riskanalyser I arbetsmiljölagen anges att arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön. Lagen ger ramarna för hur ansvaret skall uppfyllas.

Läs mer

Riskhantering för anmälningspliktiga företag

Riskhantering för anmälningspliktiga företag Miljö och hälsoskyddsenhetens faktablad nr 19 Riskhantering för anmälningspliktiga företag Ert företag är skyldigt att undersöka och bedöma vilka risker för miljön som företaget kan innebära. Det förebyggande

Läs mer

transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA

transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA Energi och ruttoptimerade transportlösningar Road show om energieffektiva färjor, Stockholm 15 maj 2013 Roger Karlsson & Magnus Forsberg, SSPA Kan det vara så här? För att uppnå full potential av sjöburen

Läs mer

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar Author Fredrik Zachrisson Phone +46 10 505 47 41 Mobile + 46 (0)76-772 43 53 E-mail fredrik.zachrisson@afconsult.com Recipient Håbo Kommun Plan- och utvecklingsavdelningen Märit Olofsson Nääs 746 80 Bålsta

Läs mer

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 )

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 ) Dokumentnummer VL2018-01 Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Berörda regelverk LSO, FSO Beslutad 2018-06-20 Giltigt t.o.m. 2019-12-31 Handläggare Fredrik Nilsson Kvalitetsgranskning Robin

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

1 Inledning. 2 Yttrande

1 Inledning. 2 Yttrande PM TITEL Kommentarer till yttrande Riskanalys för östra centrum i Partille DATUM 25. februari 2013 PROJEKTNUMMER A026849 / 164361 VERSION PM001 UTARBETAD Rebecka Thorwaldsdotter GRANSKAD Göran Davidsson

Läs mer

Maritima riskanalyser för LNG

Maritima riskanalyser för LNG Maritima riskanalyser för LNG Stora Marindagen 2010 27 april 2010 Edvard Molitor, SSPA Sweden AB Innehåll Maritima riskanalyser - FSA - Riskanalysmetodik - Riskidentifiering - Beräkningsverktyg - Acceptanskriterier

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

Nya farledsavgifter 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Dnr: Thomas Ljungström,

Nya farledsavgifter 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Dnr: Thomas Ljungström, 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon 2004-09-08 Dnr: 030501-03-02446 Thomas Ljungström, 011-19 15 58 PM Nya farledsavgifter I regeringsbeslut den 19 februari 2004 gavs Sjöfartsverket i

Läs mer

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar:

Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: RISKANALYS Flera olika lagstiftningar kräver RISKANALYS för gasanläggningar: Lagen om brandfarliga och explosiva varor SFS 2010:1011 7 (MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Den som bedriver

Läs mer

17 Trigonometri. triangeln är 20 cm. Bestäm vinkeln mellan dessa sidor. Lösning: Här är det dags för areasatsen. s1 s2 sin v 2

17 Trigonometri. triangeln är 20 cm. Bestäm vinkeln mellan dessa sidor. Lösning: Här är det dags för areasatsen. s1 s2 sin v 2 17 Trigonometri Övning 17.1 En likbent triangel har arean 10 cm. De båda lika långa sidorna i triangeln är 0 cm. estäm vinkeln mellan dessa sidor. Här är det dags för areasatsen = s1 s sin v där v ligger

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/2097 Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Riskhantering Fastställd av: Säkerhetschef 2012-12-12 Rev. 2015-04-22 Innehållsförteckning 1 Allmänt om riskhantering i staten

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

Samordnad riskanalys - en grund för uppfyllande av 7. Brandfarlig vara- konferensen 2015 Johan Ingvarson

Samordnad riskanalys - en grund för uppfyllande av 7. Brandfarlig vara- konferensen 2015 Johan Ingvarson Samordnad riskanalys - en grund för uppfyllande av 7 Brandfarlig vara- konferensen 2015 Johan Ingvarson Riskanalys utmaningar i prakcken 2 LBE 7 : Cllfredsställande utredning om riskerna för olyckor och

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling KAMFS 2012:2 ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Bertil Kallner, Kammarkollegiet Trafikanalys föreskrifter om uppgifter till statistik om sjöfart

Läs mer

Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz

Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz Analys av lyftarm för Sublift Stefan Erlandsson Stefan Clementz Examensarbete på grundnivå i hållfasthetslära KTH Hållfasthetslära Handledare: Mårten Olsson Juni 2010 Sammanfattning Syftet med rapporten

Läs mer

Riskanalys i samband med ny detaljplan för Kv. Elefanten 1 m.fl., Kalmar

Riskanalys i samband med ny detaljplan för Kv. Elefanten 1 m.fl., Kalmar Preliminär handling Riskanalys i samband med ny detaljplan för Kv. Elefanten 1 m.fl., Kalmar Kalmar kommun Uppdragsgivare: Kalmar kommun Kontaktperson: Birgit Endom Uppdragsnummer: 13-072 Datum: 2014-04-15

Läs mer

Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon

Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon 1 (5) Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon Bakgrund/Syfte Med anledning av det arbete som pågår för att ta fram en vägledning för att öka säkerheten vid arbete på olycksplats i trafikmiljön så

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. Norra och södra låset. Huddinge kommun Dokument: Riskanalys Version nummer: Datum

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Södertälje kanal;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Södertälje kanal; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Södertälje kanal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 kap. 1 sjötrafikförordningen (1986:300)

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

Bullerutredning Gröndalsbrons påseglingsskydd

Bullerutredning Gröndalsbrons påseglingsskydd Bullerutredning Gröndalsbrons påseglingsskydd Bullerkartläggning av framtida pålningsarbeten för påseglingsskydd av Gröndalsbron i Stockholm. Objektnummer: 849462 2 (11) Objekt Simulering av framtida pålningsarbeten

Läs mer

Riskbedömning avseende påsegling. Sicklaön 37:46 Nacka Slutgiltig Rapport

Riskbedömning avseende påsegling. Sicklaön 37:46 Nacka Slutgiltig Rapport Riskbedömning avseende påsegling Sicklaön 37:46 Nacka Slutgiltig Rapport 2010-03-09 Upprättad av: Henrik Mistander Kontrollerad av: Daniel Sirensjö Godkänd av: Göran Nygren Riskbedömning avseende påsegling

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Tillträdeskontroll och säkerhetsbevisning

Tillträdeskontroll och säkerhetsbevisning Tillträdeskontroll och säkerhetsbevisning Möte för helikopterflygplatsernas ledningsfunktion Radisson Blu Arlandia Hotell 2014-03-19 Jörgen Andersson Disposition Förändringar Riskhantering Säkerhetsbevisningens

Läs mer

Riskbedömning avseende påsegling Kvarnholmen DP5. September

Riskbedömning avseende påsegling Kvarnholmen DP5. September September 2014 2014-09-19 C:\Users\sejf15922\Desktop\Jessica 17 sep\ 20140919.docx Kund Kvarnholmen Utveckling AB Tre Kronors väg 36 131 31 Nacka 08-642 30 00 Konsult WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Riskutredning - LNG-fartyg genom Stockholms skärgård

Riskutredning - LNG-fartyg genom Stockholms skärgård Bilaga E Riskutredning - LNG-fartyg genom Stockholms skärgård Rapport nr. 36.70.142 Datum Kund Fortum Värme Box 1825, 751 48 Uppsala www.scandpower.com Tel.: 018 69 54 18 Fax: 018 69 54 16 Rapport nr.:

Läs mer

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan Handläggare Patrik Jargenius Tel +46 10 505 36 01 Mobil +46 722 12 46 08 E-post patrik.jargenius@afconsult.com Mottagare Duvnäs Fastighets AB Magnus Birke Box 7299 103 90 STOCKHOLM Datum 2018-02-22 Projekt-ID

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun

Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun Datum Diarienummer Sida 2019-06-11 258-5955-2019 1(2) Rättsenheten Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Saltholmens

Läs mer

Instuderingsfrågor vid prov för lotsdispens inom lotsområde Stockholm

Instuderingsfrågor vid prov för lotsdispens inom lotsområde Stockholm 1 Instuderingsfrågor vid prov för lotsdispens inom lotsområde Stockholm Detta dokument innehåller frågor och svar som kommer bli prövade vid examinering för lotsdispens inom lotsområde Stockholm Du finner

Läs mer

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN RISKANALYS KV.TÖRNROSEN Risk- och bullerutredning i detaljplaneskedet UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Anders Höök Emmy Frohm Per-Håkan Sandström Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Göta kanal;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Göta kanal; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sjötrafiken på Göta kanal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 kap. 1 sjötrafikförordningen (1986:300) och

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

Risk som 2-dimensionellt begrepp

Risk som 2-dimensionellt begrepp Risk som 2-dimensionellt begrepp Sannolikheten för olycka (olycksfrekvens, likelihood) samt Konsekvensen av den inträffade olyckan Exempel: Riskreduktion Riskmatris Riskdiagram m i a kvalitativa p 2 parametrar

Läs mer

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna Anna Nylén Trafikverket/Sjöfartsverket Syfte Syftet med projektet är att förbättra sjösäkerheten och tillgängligheten i de allmänna farlederna

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband Experimentella metoder, FK3001 Datorövning: Finn ett samband 1 Inledning Den här övningen går ut på att belysa hur man kan utnyttja dimensionsanalys tillsammans med mätningar för att bestämma fysikaliska

Läs mer

Riskanalys Kvicksundsbron Risker för sjöfarten vid beläggningsarbetena, körbanedel, på Kvicksundsbron v.45-46, 2017.

Riskanalys Kvicksundsbron Risker för sjöfarten vid beläggningsarbetena, körbanedel, på Kvicksundsbron v.45-46, 2017. Riskanalys Kvicksundsbron Risker för sjöfarten vid beläggningsarbetena, körbanedel, på Kvicksundsbron v.45-46, 2017. Ver. 1.0 Datum: 2017-04-20 1/8 Innehållsförteckning Sid 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer