Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz"

Transkript

1 Analys av lyftarm för Sublift Stefan Erlandsson Stefan Clementz Examensarbete på grundnivå i hållfasthetslära KTH Hållfasthetslära Handledare: Mårten Olsson Juni 2010

2 Sammanfattning Syftet med rapporten är att utföra en hållfasthetsanalys av lyftarmskonstruktionen på Sublifts senaste projekt, en vagn som klarar upptagning av båtar på upp till 75 ton. En modell av lyftarmen skapades i Solid Edge och importerades till Ansys där den utsattes för de maximala krafter som uppstår på armarna vid användning. Resultaten visar att spänningarna i fjäder och kontaktpunkt mellan arm och gejd blir så höga att risken för omfattande plasticering och även brott är stor.

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Problemformulering... 5 Konstruktionsproblem... 5 Hållfasthetsproblem... 6 Metod... 7 Resultat... 8 Placering av rotationscentrum... 8 Lastfall Lastfall Lastfall Lastfall Lastfall Lastfall Lastfall Lastfall Sammanställning av lastfall Diskussion Slutsats... 14

4 Inledning Under åren arbetade Tullinge Teknik AB med att ta fram en produkt för att underlätta upptagning av båtar. Den första produkten som togs fram gick under namnet Slamkryparen och ses i figur 1. Produkten och ägandet av företaget Sublift har sedan Slamkryparens uppkomst genomgått många och stora förändringar. Sedan är det företaget Sublift AB som arbetar med utveckling och produktion av Sublift. Sublift AB är förlagt i Öregrund, där all produktion och utveckling sker. Under åren har det skapats ett flertal modeller för båtar upp till 12, 25, och 90 ton. Dessa vagnar är likartade men ändå med väsentliga konstruktionsskillnader. Sublift AB vill nu med hjälp av KTH ta fram en Sublift som skall klara båtar upp till 75 ton. Denna vagn skall vara av en sådan typ att den på ett smidigt sätt kan skalas upp för att kunna klara båtar upp till 150 ton och på sikt upp till 300 ton. Denna rapport kommer att inrikta sig på utveckling av den bärande armen, se Figur 2. Armen skall vara lätt att producera, det viktigaste med denna rapport är att se till att den klarar de påfrestningar som den kan tänkas utsättas för. Figur 1. Slamkryparen för båtar upp till 10 ton, en av de äldre modellerna.

5 Problemformulering I uppgiften ingår att lösa ett konstruktionsproblem och göra en hållfasthetsanalys på armarna som håller upp båten. Figur 2. Lyftarmen i originalutförande. Konstruktionsproblem Konstruktionsproblemet består av två delar. Placering av rotationscentrum för lyftarmen samt eventuell förlängning av lyftarmen i jämförelse med originalutförandet, se Figur 3. Som armen är placerad i originalutförandet kommer den att kunna röra sig från ca 0 grader till strax över 90 grader, se Figur 4. Det är önskvärt att armen kan röra sig så långt ut på utsidan av vagnen som möjligt, med så högt gradtal som möjligt. Det är dock ej nödvändigt att kunna röra armen till en större vinkel än 135 grader i belastat tillstånd. Anledningen till det är att man är beroende av att kunna vrida ut armarna när en båt skall lastas och lossas. Fördelen med att kunna få ut armarna utanför vagnen är att hela vagnen kommer in under båten. Detta leder till att det är båtens bredd som begränsar framkomligheten på land och inte vagnens bredd. Det är således önskvärt att flytta fästpunkten för armen för att få ett bättre vinkelspann. Detta görs med utgångspunkten att en båt med en undersida vinklad 22 grader inte ska slå i lyftarmen. Det är dessutom av vikt att lyftarmen kan komma in innanför ramen på vagnen för att kunna sänka ner t ex en container ända ner till marken. För att få ut armarna ännu mer är det önskvärt att förlänga lyftarmen med 200 mm.

6 Figur 3. Detaljplan för lyftarm visas. Hållfasthetsproblem Det huvudsakliga problemet ligger i att säkerställa att konstruktionen av armarna håller för de belastningar som de kommer att utsättas för. Vagnen är tänkt att klara båtar upp till 75 ton med lika fördelning på alla sex bärarmar. Det leder till att armarna skall klara en statisk belastning i vertikalled på ca 125 kn. Det är även viktigt att tänka på andra lastfall som kan skapa påfrestningar på konstruktionen som t ex hastiga inbromsningar, laterala påfrestningar som när man kör i en backe eller när båten spänns fast på ett sätt som inte är rekommenderat.

7 Metod En modell skapas i Solid Edge ST. Modellen är inte helt enligt ritningar. Cylinder, lyftarm, fjäder och armplåt är gjorda i en part vid simuleringen. Detta för att inte få oändliga spänningar i skarvarna. Istället för ämnesrör har det applicerats ett par plattjärn för att simulera att ämnesrören är fastsvetsade. Denna modell importeras till Ansys 12. Modellen utsätts för ett antal lastfall. Kraftriktning x-led y-led z-led Lastfall kn Lastfall 2 22 kn kn Lastfall 3 15,5 kn 15,5 kn -125 kn Lastfall 4-15,5 kn -15,5 kn -125 kn Lastfall 5-15,5 kn 15,5 kn -125 kn Lastfall Kn -125 kn Lastfall Kn -125 kn Lastfall 8 15,5 kn -15,5 Kn -125 kn Tabell 1. De lastfall modellen utsattes för. Lastfall 1 innebär en överbelastning på ungefär 60 % och resterande lastfall fås när släpet befinner sig i en backe åt något håll med en lutning av 10 o. Horisontell kraft vid 10 o lutning: Vinkeln på armen är densamma under alla simuleringar i Ansys 12. Detta för att spänningsfördelningen i konstruktionen endast beror av hur krafterna appliceras på cylindern. Eftersom kraften i simuleringen har applicerats i de flesta riktningar omkring denna bör alla tänkbara lastfall med vridning och böjning av armen innefattas i de valda lastfallen

8 Figur 4. Lyftarm i originalutförnade med axeldefinition samt definition av vridningsvinkel. Resultat Placering av rotationscentrum Enligt simuleringen i Solid Edge ST är det möjligt att flytta rotationscentrum. Det går att flytta rotationscentrum så mycket att hela konstruktionen blir spegelvänd. För att dessutom få möjlighet att bruka lyftarmen ännu längre ut var det fördelaktigt att förlänga både den undre och övre gejdern. Den konstruktion som tagits fram ser ut enligt Figur 5 och 6. Det finns dock en möjlighet att en båt kan slå i kanten på lyftarmen, därför görs en avrundning där. Figur 5. Bild med illustration av ett båtskrov med vinkel på 22, armvinkel 135.

9 Figur 6. Konstruktionen som den ser ut efter förändringar. Alla delar förutom Lyftarm, fjäder och gejd fick inte i något fall några nämnvärda spänningar. Dessa kommenteras i de lastfall där spänningen är hög i respektive del. Relevanta spänningar för de olika lastfallen redovisas i Appendix A. Lastfall 1 Sammanfattning De största påfrestningarna kommer att vara mellan Lyftarmen och den övre Gejden. Vissa, mycket små, delar kommer att ha spänningar över sträckgränsen, dessa delar är dock så små att det bedömt inte utgör någon risk för konstruktionen. Lastfall 2 Lyftarmen Spänningskoncentrationer finns i ett område runt kontaktpunkten med gejden där spänningar över sträckgränsen kan ses i ett ganska stort område, lokalt även spänningar större än brottgränsen. Armplåten och fjäder Även här finns ett större område, på övre sidan av fjädern, med spänningar över sträckgränsen och också små områden över brottgränsen. Här finns risk för kvarstående deformation, förmodligen inte brott.

10 Gejden Spänningen i kontaktpunkten är mycket stor men området är litet. I en del av detta område är risk för att plastisk deformation uppstår stor. Sammanfattning Spänningarna blir störst i kontakten mellan gejden och armen. Här finns även stora spänningskoncentrationer i fjädern. Dessa två områdens spänningar är väl över sträckgränsen och plasticering kommer att förmodligen att inträffa, risken för brott är stor. Lastfall 3 Armplåt och fjäder Högre upp på fjädern finns en spänningskoncentration över sträckgränsen vilket medför risk för större kvarstående deformation. Här är också ett mindre område med spänningar över brottgränsen som utgör en fara. Sammanfattning Plasticeringen i fjädern har potential att ge upphov till brott. Lastfall 4 Lyftarmen Ett ganska stort område med spänningar långt över brottgränsen finns nu i kontaktområdet vid övre gejden. Kvarstående deformation och risken för brott är stora. Fjäder Fjädern har i den övre delen ett mindre områden med stora spänningar som troligen kommer att ge upphov till plastisk deformation och även medföra risk för brott. Övre gejden Här finns ett mindre område med höga spänningar. Plasticering kommer att förekomma men i ett litet område. Sammanfattning Höga spänningskoncentrationer i övre gejdern och armens kontaktområde och vid fjädern finns i så stora områden att risken för brott är stor. Betydande deformation kommer att uppstå i dessa områden.

11 Lastfall 5 Lyftarmen Ett område vid övre armen och röret har spänningar upp mot sträckgränsen men detta är så litet att i princip ingen deformation bör ske. Ett litet område med spänningar runt sträckgränsen finns också i undre delen av röret, detta borde inte innebära någon fara. Armplåt och fjäder Övre delen av fjädern får spänningar som överstiger brottgränsen och därmed är risken för brott och plastisk deformation stor. Sammanfattning De höga spänningarna i fjädern innebär risk för brott och plastisk deformation i ett område som inte är obetydligt. Lastfall 6 Lyftarmen och cylinder Lyftarmen har fyra mindre områden med större spänningar, dessa är alla små till utbredningen. Spänningen som är i kontakten mellan cylindern och lyftarmen är så små att de inte utgör någon risk för konstruktionen. De spänningar som uppstår i kontakten mellan övre gejd och lyftarm är till magnituden över den tillåtna sträckgränsen. Dessa områden är dock så små att det troligen enbart kommer att innebära mindre plasticering som inte utgör fara för konstruktionen. Armplåten Här finns det områden med större spänningar, dessa är dock under sträckgränsen om kommer inte att utgöra någon risk. Övre gejden Här kommer det med största sannolikhet att ske plastisering, dessa områden är dock så små och uppkommer pga av den skarpa kanten att det med största sannolikhet ej kommer att utgöra någon fara för konstruktionen i praktiken. Sammanfattning Det finns vissa mindre områden med spänningar över sträckgränsen, speciellt på lyftarmen Dessa områden är dock så små att det ej kommer att kommer att utgöra någon fara för konstruktionen.

12 Lastfall 7 Sammanfattning Pga av det moment som kraften i y-led ger upphov till kommer kontaktkraften mellan lyftarmen och övre gejden endast att uppgå till ett maximum av ca 115 MPa. De största spänningarna kommer att uppkomma i cylinders nedre del. Dessa spänningars storlek är strax under sträckgränsen. Lastfall 8 Lyftarmen I kontakten mellan övre gejd och lyftarm uppstår ett områden med betydande plasticering och risk för brott. Detta område är relativt konstruktionen litet men ej tillräckräckligt litet för att kunna försummas. Armplåt och fjäder I kontakten mellan armplåt och fjäder uppstår ett större område med spänningar över brottgränsen. Övre gejdern Här finns också ett område med höga spänningar över brottgränsen men området är litet och kvarvarande deformation kommer inte att ugöra en risk för hållfastheten på konstruktionen. Sammanfattning Risken för brott är stor vid fjädern och i armen vid kontaktpunkten med övre gejden. Plasticering kommer att inträffa. Ett mycket litet område i nedre delen av cylindern har också spänningar över sträckgränsen. Detta medför dock väldigt liten fara. Sammanställning av lastfall Alla förutom två lastfall ger upphov till spänningar i fjädern som är större än brottgränsen, ett par av dessa ger spänningar dubbelt så stora som brottgränsen. Spänningar i armen i de områden som har kontakt med övre gejden blir också ofta större än brottgränsen. Detta medför en stor risk för omfattande kvarstående deformation och risken för brott är väldigt hög.

13 Diskussion Det kan konstateras att om strukturen ska klara av lutningar hos underlaget upp mot 10 grader kommer det i de flesta fall uppstå spänningar väl över brottgränsen i framför allt fjädern men även i kontaktpunkten mellan gejdern och armen, och det finns då möjlighet att konstruktionen fallerar. I övriga strukturer finns ingen anledning att tro att brott ska uppstå någonstans. För att vara säker på att strukturen ska hålla bör förstärkning av fjädern göras. Även kontaktpunkten mellan arm och övre gejd bör förstärkas. Den verkliga lutningen vagnen kommer att utsättas för är 1 på 12, det kan dock ske att vagnen kommer att användas i ramper med lutningen 1 på 10 vilket motsvarar 5,7 grader. Bärremmarna som håller upp båten kommer dessutom att spännas upp för att belastningen på lyftarmen skall vara så vertikal som möjlig. Dessutom kommer friktionen mellan båt och bärrem göra att kraften i praktiken kommer att bli mer vertikal än i teorin. Tar vi hänsyn till detta kommer vi att få ett helt annat resultat. I lastfallen som använts har hänsyn endast tagits till statisk överbelastning och hur krafterna ändras beroende på markens lutning. Anledningen till detta är att de hastigheter vagnen färdas med är så låga att eventuella hastighetsändringar blir små. Vid lastat tillstånd har vagnen en hastighet av ca 3 km/h. Inte heller då vagnen lutar är det relevant att tänka på dessa eftersom det redan konstaterats att statiska belastningar i dessa fall kan vara tillräckliga för att bryta av armarna. Lasterna antogs också vara jämnt fördelade så att alla armar hade samma belastning. Detta gäller troligen inte och då lasten blir ojämn kommer krafterna på vissa armar bli större än de uppskattningar som gjordes och armarna kommer då alltså inte att hålla. Rapporten tar inte hänsyn till materialutmattning eftersom att antalet lastcykler kommer att vara relativt få.

14 Slutsats En spegelvändning av konstruktionen är att föredra eftersom att användningen blir bättre och det går att konstatera att ett båtskrov slår i lyftarmen ungefär samtidigt som den slår i klammern på bottenplåten. Efter att ha studerat spänningsfördelningarna vid de olika lastfallen kan man konstatera att de farliga spänningarna uppstod vid applicering av sidokrafter som ger en vridning eller moment som armen ska ta upp. Dessa spänningar var i vissa fall väl över brottgränsen och de uppträder framför allt i fjädern men med vissa lastfall också i armen vid kontaktytan med gejdern. Här behövs förstärkning av konstruktionen för vagnen ska hålla för önskad belastning.

15 Appendix A - Lastfall Figurerna A1-A18 åskådliggör resultatet för lastfall 1 tom 8 enligt Tabell 1. Last fall 1 Figur A1. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A2. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

16 Lastfall 2 Figur A3. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A4. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

17 Lastfall 3 Figur A5. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A6. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

18 Lastfall 4 Figur A7. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A8. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

19 Lastfall 5 Figur A9.. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A10. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

20 Lastfall 6 Figur A11.. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A12. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

21 Lastfall 7 Figur A13. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A14. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

22 Lastfall 8 Figur A15. Effektivspänningar enligt von Mises visas för spänningar över 200 MPa. Figur A16. Effektivspänningar enligt von Mises, alla spänningar.

Material, form och kraft, F11

Material, form och kraft, F11 Material, form och kraft, F11 Repetition Dimensionering Hållfasthet, Deformation/Styvhet Effektivspänning (tex von Mises) Spröda/Sega (kan omfördela spänning) Stabilitet instabilitet Pelarknäckning Vippning

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag 2015-06-04, kl. 8.00-13.00 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts

Läs mer

Hållfasthetslära Lektion 2. Hookes lag Materialdata - Dragprov

Hållfasthetslära Lektion 2. Hookes lag Materialdata - Dragprov Hållfasthetslära Lektion 2 Hookes lag Materialdata - Dragprov Dagens lektion Mål med dagens lektion Sammanfattning av förra lektionen Vad har vi lärt oss hittills? Hookes lag Hur förhåller sig normalspänning

Läs mer

Material, form och kraft, F9

Material, form och kraft, F9 Material, form och kraft, F9 Repetition Skivor, membran, plattor, skal Dimensionering Hållfasthet Styvhet/Deformationer Skivor Skiva: Strukturelement som är tunt i förhållande till utsträckningen i planet

Läs mer

Livens inverkan på styvheten

Livens inverkan på styvheten Livens inverkan på styvheten Sidan 1 av 9 Golv förstärkta med liv är tänkta att användas så att belastningen ligger i samma riktning som liven. Då ger liven en avsevärd förstyvning jämfört med en sandwich

Läs mer

Dragprov, en demonstration

Dragprov, en demonstration Dragprov, en demonstration Stål Grundämnet järn är huvudbeståndsdelen i stål. I normalt konstruktionsstål, som är det vi ska arbeta med, är kolhalten högst 0,20-0,25 %. En av anledningarna är att stålet

Läs mer

Viktoptimering av ram för SSF-koncept. Daniel Granquist Olof Karlsson

Viktoptimering av ram för SSF-koncept. Daniel Granquist Olof Karlsson Viktoptimering av ram för SSF-koncept Daniel Granquist Olof Karlsson MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Mars 2009 Sammanfattning Denna rapport

Läs mer

P R O B L E M

P R O B L E M Tekniska Högskolan i Linköping, IEI /Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära - Dimensioneringmetoder, TMHL09, 2008-08-14 kl 8-12 P R O B L E M med L Ö S N I N G A R Del 1 - (Teoridel utan hjälpmedel)

Läs mer

Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept. Emil Larsson

Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept. Emil Larsson Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept Emil Larsson MF2011 Systems engineering Skolan för industriell teknik och management Mars 2009 Sammanfattning Efter i tabell

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Konstruktion och hållfasthetsanalys av ram samt utkast till dumpermodul Olof Karlsson Daniel Granquist MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren

Läs mer

Hållfasthetslära. Böjning och vridning av provstav. Laboration 2. Utförs av:

Hållfasthetslära. Böjning och vridning av provstav. Laboration 2. Utförs av: Hållfasthetslära Böjning och vridning av provstav Laboration 2 Utförs av: Habre Henrik Bergman Martin Book Mauritz Edlund Muzammil Kamaly William Sjöström Uppsala 2015 10 08 Innehållsförteckning 0. Förord

Läs mer

Lösningsförslag, Inlämningsuppgift 2, PPU203 VT16.

Lösningsförslag, Inlämningsuppgift 2, PPU203 VT16. Lösningsförslag, Inlämningsuppgift 2, PPU203 VT16. Deluppgift 1: En segelbåt med vinden rakt i ryggen har hissat spinnakern. Anta att segelbåtens mast är ledad i botten, spinnakern drar masttoppen snett

Läs mer

2.2 Tvådimensionella jämviktsproblem Ledningar

2.2 Tvådimensionella jämviktsproblem Ledningar 2.2 Tvådimensionella jämviktsproblem Ledningar 2.2 Sfären påverkas av tre krafter. Enligt resonemanget om trekraftsystem i kapitel 2.2(a) måste krafternas verkningslinjer då skära varandra i en punkt,

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Balkteori Deformationer och spänningar

Belastningsanalys, 5 poäng Balkteori Deformationer och spänningar Spänningar orsakade av deformationer i balkar En från början helt rak balk antar en bågform under böjande belastning. Vi studerar bilderna nedan: För deformationerna gäller att horisontella linjer blir

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Fredag 27:e Maj 10:15 15:00 Föreläsning 19 Repetition PPU203 Hållfasthetslära Fredagens repetition Sammanfattning av kursens viktigare moment Vi går igenom

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola, LTH

Lunds Tekniska Högskola, LTH Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK2 2017-08-21 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den

Läs mer

K-uppgifter Strukturmekanik/Materialmekanik

K-uppgifter Strukturmekanik/Materialmekanik K-uppgifter Strukturmekanik/Materialmekanik K 1 Bestäm resultanten till de båda krafterna. Ange storlek och vinkel i förhållande till x-axeln. y 4N 7N x K 2 Bestäm kraftens komposanter längs x- och y-axeln.

Läs mer

Hållfasthetsberäkningar på fixtur Finite Element Analysis of a Wall Carrier

Hållfasthetsberäkningar på fixtur Finite Element Analysis of a Wall Carrier Hållfasthetsberäkningar på fixtur Finite Element Analysis of a Wall Carrier Examensarbete för högskoleingenjörsexamen inom Maskiningenjörsprogrammet Jonas Norlin Institutionen för Material- och tillverkningsteknik

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Tvärkontraktion Temp. inverkan Statiskt obestämd belastning

Belastningsanalys, 5 poäng Tvärkontraktion Temp. inverkan Statiskt obestämd belastning Tvärkontraktion När en kropp belastas med en axiell last i en riktning förändras längden inte bara i den lastens riktning Det sker en samtidig kontraktion (sammandragning) i riktningar tvärs dragriktningen.

Läs mer

Återblick på föreläsning 22, du skall kunna

Återblick på föreläsning 22, du skall kunna Återblick på föreläsning 22, du skall kunna beskriva det principiella utseendet för en elastiskplastisk materialmodell beskriva von Mises och Trescas flytvillkor beräkna von Mises och Trescas effektivspänningar

Läs mer

Analys av belastning på räckesinfästning på tvärspänd platta

Analys av belastning på räckesinfästning på tvärspänd platta Analys av belastning på räckesinfästning på tvärspänd platta Slutrapport Mats Ekevad, Luleå Tekniska Universitet 2014-05-28 Förord Rapporten beskriver resultatet av beräkningar på räckesinfästningar på

Läs mer

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl Bygg och Miljöteknolo gi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 26 maj 2009 kl. 8.00 13.00 Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamlingar Räknedosa OBS! I vissa uppgifter kan

Läs mer

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR I2 MHA 051. 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) Lärare: Anders Ekberg, tel 772 3480

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR I2 MHA 051. 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) Lärare: Anders Ekberg, tel 772 3480 2002-04-04:anek TENTAMEN I HÅFASTHETSÄRA FÖR I2 MHA 051 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) ärare: Anders Ekberg, tel 772 3480 Maximal poäng är 15. För godkänt krävs 6 poäng. AMÄNT Hjälpmedel 1. äroböcker

Läs mer

Upp gifter. 1. På ett bord står en temugg. Rita ut de krafter som verkar på muggen och namnge dessa.

Upp gifter. 1. På ett bord står en temugg. Rita ut de krafter som verkar på muggen och namnge dessa. 1. På ett bord står en temugg. Rita ut de krafter som verkar på muggen och namnge dessa. 2. En såpbubbla dalar genom luften med den konstanta hastigheten 1,1 cm/s. Vilken kraft känner den av från luften

Läs mer

En kort introduktion till. FEM-analys

En kort introduktion till. FEM-analys En kort introduktion till FEM-analys Kompendiet är framtaget som stöd till en laboration i kursen PPU203, Hållfasthetslära, och är en steg-för-steg-guide till grundläggande statisk FEM-analys. Som FEM-verktyg

Läs mer

Eurokoder för kranbanor och maskiner Bernt Johansson, LTU

Eurokoder för kranbanor och maskiner Bernt Johansson, LTU Eurokoder för kranbanor och maskiner Bernt Johansson, LTU Bakgrund Kranbanor och maskiner är vanligen förekommande i industribyggnader. Det gemensamma för dessa är att de ger upphov till dynamiska laster,

Läs mer

Effekten av 5kg TNT. Make your world a safer place

Effekten av 5kg TNT. Make your world a safer place Effekten av 5kg TNT OPCW Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons Nobels fredspris 2013 Bild från svt Nobelstudion del 3 2013-12-08 Låda i position att föras in i laddkammare 1 Låda i

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Töjning Materialegenskaper - Hookes lag

Belastningsanalys, 5 poäng Töjning Materialegenskaper - Hookes lag Töjning - Strain Töjning har med en kropps deformation att göra. Genom ett materials elasticitet ändras dess dimensioner när det belastas En lång kropp förlängs mer än en kort kropp om tvärsnitt och belastning

Läs mer

FEM-modellering och analys av en elastisk komponent

FEM-modellering och analys av en elastisk komponent FEM-modellering och analys av en elastisk komponent - Laboration 2 MF102X/MF103X/MF104X/MF111X/MF112X/MF114X/MF1025 VT 2012 Ulf Sellgren KTH Maskinkonstruktion Skolan för Industriell teknik och management

Läs mer

Tentamen i Mekanik II

Tentamen i Mekanik II Institutionen för fysik och astronomi F1Q1W2 Tentamen i Mekanik II 30 maj 2016 Hjälpmedel: Mathematics Handbook, Physics Handbook och miniräknare. Maximalt 5 poäng per uppgift. För betyg 3 krävs godkänd

Läs mer

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik Karlstads universitet 1(7) Träkonstruktion BYGB21 5 hp Tentamen Tid Lördag 28 november 2015 kl 9.00-14.00 Plats Universitetets skrivsal Ansvarig Kenny Pettersson, tel 0738 16 16 91 Hjälpmedel Miniräknare

Läs mer

Grundläggande maskinteknik II 7,5 högskolepoäng

Grundläggande maskinteknik II 7,5 högskolepoäng Grundläggande maskinteknik II 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN 2 Ladokkod: TH081A Tentamen ges för: KENEP 15h TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-01-15 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Bifogat formelsamling,

Läs mer

Tillbakablick: Övning 1.2. Fordonsdynamik med reglering. Stillastående bil. Sidkrafter: Frågeställning 1. R r. R g

Tillbakablick: Övning 1.2. Fordonsdynamik med reglering. Stillastående bil. Sidkrafter: Frågeställning 1. R r. R g Tillbakablick: Övning 1. Fordonsdynamik med reglering I c-uppgiften lutar vägen 0.5 grader och räknar man ut krafterna som verkar på bilen när bilen står still så ser det ut så här: Jan Åslund jaasl@isy.liu.se

Läs mer

Laboration 2 Mekanik baskurs

Laboration 2 Mekanik baskurs Laboration 2 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Friktionskraft är en förutsättning för att våra liv ska fungera på ett mindre omständigt sätt. Om friktionskraften

Läs mer

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO Översikt Kursintroduktion Kursens syfte och mål Kursprogram Upprop Inledande föreläsning Föreläsning: Kapitel 1. Introduktion till statik Kapitel 2. Att räkna med krafter

Läs mer

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO Innehåll Material Spänning, töjning, styvhet Dragning, tryck, skjuvning, böjning Stång, balk styvhet och bärförmåga Knäckning Exempel: Spänning i en stång x F A Töjning Normaltöjning

Läs mer

PPU408 HT15. Beräkningar stål. Lars Bark MdH/IDT

PPU408 HT15. Beräkningar stål. Lars Bark MdH/IDT Beräkningar stål 1 Balk skall optimeras map vikt (dvs göras så lätt som möjligt) En i aluminium, en i höghållfast stål Mått: - Längd 180 mm - Tvärsnittets yttermått Höjd: 18 mm Bredd: 12 mm Lastfall: -

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK

Tentamen i Hållfasthetslära AK Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK1 2017-04-18 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den

Läs mer

Finnboda varv. Påsegling av grund. Beräkning av tillgänglig friktionskraft. Datum Uppdragsnummer Utgåva/Status. Ramböll Sverige AB

Finnboda varv. Påsegling av grund. Beräkning av tillgänglig friktionskraft. Datum Uppdragsnummer Utgåva/Status. Ramböll Sverige AB Påsegling av grund. Beräkning av tillgänglig friktionskraft Datum 2004-08-23 Uppdragsnummer 200599 Utgåva/Status Geoteknik, Stockholm Erik Arnér Uppdragsledare Algis Vilkenas Granskare Box 4205, Kapellgränd

Läs mer

Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon

Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon 1 (5) Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon Bakgrund/Syfte Med anledning av det arbete som pågår för att ta fram en vägledning för att öka säkerheten vid arbete på olycksplats i trafikmiljön så

Läs mer

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA AUGUSTI 2014

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA AUGUSTI 2014 Institutionen för tillämpad mekanik, halmers tekniska högskola TETME I HÅFSTHETSÄR F MH 81 1 UGUSTI 14 Tid och plats: 14. 18. i M huset. ärare besöker salen ca 15. samt 16.45 Hjälpmedel: ösningar 1. ärobok

Läs mer

Skjuvning och skjuvspänning τ

Skjuvning och skjuvspänning τ 2014-12-02 Skjuvning och skjuvspänning τ Innehållsförteckning: Skjuvspänning Jämförelsespänning Limförband Nitförband Lödförband Svetsförband Skjuvning vid tillverkning Bilagor: Kälsvets, beräkning av

Läs mer

PPU408 HT16. Stål, utmattning. Lars Bark MdH/IDT

PPU408 HT16. Stål, utmattning. Lars Bark MdH/IDT PPU408 HT16 Stål, utmattning 1 De flesta haverier som sker i lastbärande konstruktioner orsakas av utmattning. Detta beror bl.a. på att: - hållfastheten vid upprepade belastningar, speciellt vid hög anvisningsverkan

Läs mer

Angående skjuvbuckling

Angående skjuvbuckling Sidan 1 av 6 Angående skjuvbuckling Man kan misstänka att liven i en sandwich med invändiga balkar kan haverera genom skjuvbuckling. Att skjuvbuckling kan uppstå kan man förklara med att en skjuvlast kan

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006

Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006 KTH - HÅFASTHETSÄRA Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006 Resultat anslås senast den 8 januari 2007 kl. 13 på institutionens anslagstavla,

Läs mer

Rapport LUTFD2/TFHF-3089/1-16/(2013) Föreläsningsexempel i Teknisk mekanik

Rapport LUTFD2/TFHF-3089/1-16/(2013) Föreläsningsexempel i Teknisk mekanik Rapport LUTFD2/TFHF-3089/1-16/(2013) Föreläsningsexempel i Teknisk mekanik Håkan Hallberg vd. för Hållfasthetslära Lunds Universitet December 2013 Exempel 1 Två krafter,f 1 och F 2, verkar enligt figuren.

Läs mer

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik. Carina Rehnström

Karlstads universitet 1(7) Byggteknik. Carina Rehnström Karlstads universitet 1(7) Träkonstruktion BYGB21 5 hp Tentamen Tid Tisdag 14 juni 2016 kl 8.15-13.15 Plats Ansvarig Hjälpmedel Universitetets skrivsal Kenny Pettersson Carina Rehnström Miniräknare Johannesson

Läs mer

Lösning: B/a = 2,5 och r/a = 0,1 ger (enl diagram) K t = 2,8 (ca), vilket ger σ max = 2,8 (100/92) 100 = 304 MPa. a B. K t 3,2 3,0 2,8 2,6 2,5 2,25

Lösning: B/a = 2,5 och r/a = 0,1 ger (enl diagram) K t = 2,8 (ca), vilket ger σ max = 2,8 (100/92) 100 = 304 MPa. a B. K t 3,2 3,0 2,8 2,6 2,5 2,25 Tekniska Högskolan i Linköping, IEI /Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära - Enkla bärverk TMHL0, 009-03-13 kl LÖSNINGAR DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) 1. Du har en plattstav som utsätts för en

Läs mer

1. Ett material har dragprovkurva enligt figuren.

1. Ett material har dragprovkurva enligt figuren. 1. Ett material har dragprovkurva enligt figuren. a) Vad kallas ett sådant materialuppträdande? b) Rita i figuren in vad som händer vid avlastning till spänning = 0 från det markerade tillståndet ( 1,

Läs mer

Hållfasthetslära Sammanfattning

Hållfasthetslära Sammanfattning 2004-12-09 Enaxlig drag/tryck & skjuvning Anders Ekberg Hållfasthetslära Sammanfattning Anders Ekberg Ekvationsnummer hänvisar till Hans Lundh, Grundläggande Hållfasthetslära, Stockholm, 2000 Denna sammanfattning

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik FME602

Kursprogram Strukturmekanik FME602 Kursprogram Strukturmekanik FME602 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Uppgifter till KRAFTER

Uppgifter till KRAFTER Uppgifter till KRAFTER Peter Gustavsson Per-Erik Austrell 1 Innehåll 1 Introduktion till statiken... 3 A-uppgifter...3 2 Krafter... 5 A-uppgifter...5 B-uppgifter...5 3 Moment... 7 A-uppgifter...7 B-uppgifter...9

Läs mer

Tillbakablick: Övning 1.2. Fordonsdynamik med reglering. Stillastående bil. Sidkrafter: Frågeställning 1. R r. R g

Tillbakablick: Övning 1.2. Fordonsdynamik med reglering. Stillastående bil. Sidkrafter: Frågeställning 1. R r. R g Tillbakablick: Övning 1.2 Fordonsdynamik med reglering I c-uppgiften lutar vägen 0.5 grader och räknar man ut krafterna som verkar på bilen när bilen står still så ser det ut så här: Jan Åslund jaasl@isy.liu.se

Läs mer

Åtdragningsmoment - en hel vetenskap...

Åtdragningsmoment - en hel vetenskap... Åtdragningsmoment - en hel vetenskap... 1 Är vi på rätt väg Idag finns det uppskattningsvis 10 000 tillverkare av fästelement runt om i världen. De tillverkar ca 500 000 olika typer av fästelement till

Läs mer

4 Alternativa lösningar. 4.1 Kända koncept. 4.1.1 Mast. Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp.

4 Alternativa lösningar. 4.1 Kända koncept. 4.1.1 Mast. Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp. 4 Alternativa lösningar 4.1 Kända koncept 4.1.1 Mast Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp. Saxlift Detta lyftkoncept är ganska enkelt och fungerar som så att hydraulcylindern

Läs mer

Krafter och moment. mm F G (1.1)

Krafter och moment. mm F G (1.1) 1 Krafter och moment 1.1 Inledning örståelsen för hur olika typer av krafter påverkar strukturer i vår omgivning är grundläggande för ingenjörsvetenskapen inom byggnadskonsten. Gravitationskraften är en

Läs mer

Projekt : Samverkan upplagstryck-5 mm spikningsplåt

Projekt : Samverkan upplagstryck-5 mm spikningsplåt Projekt 241831: Samverkan upplagstryck-5 mm spikningsplåt Beräkningsrapport: Olinjär finit elementberäkning av testrigg för limträknutpunkt Mats Ekevad LTU Träteknik 2013-04-05 Sammanfattning Testriggen

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

UTMIS nätverksmöte i Örebro Tack x 3 för inbjudan att hålla föredrag!

UTMIS nätverksmöte i Örebro Tack x 3 för inbjudan att hålla föredrag! UTMIS nätverksmöte i Örebro Tack x 3 för inbjudan att hålla föredrag! Mårten Olsson KTH Hållfasthetslära mart@hallf.kth.se Kort om forskningsområden vid KTH Hållfasthetslära Brottmekanik och utmattning

Läs mer

(kommer inte till tentasalen men kan nås på tel )

(kommer inte till tentasalen men kan nås på tel ) Karlstads universitet 1(7) Träkonstruktion BYGB21 5 hp Tentamen Tid Tisdag 13 januari 2015 kl 14.00-19.00 Plats Ansvarig Hjälpmedel Universitetets skrivsal Carina Rehnström (kommer inte till tentasalen

Läs mer

SKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAP

SKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAP EXAMENSARBETE INOM TEKNIK, GRUNDNIVÅ, 15 HP STOCKHOLM, SVERIGE 2018 Mekaniskt säcklyft TOBIAS JONSSON ISAK KLANG KTH SKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAP Abstract This technical report evaluates the solid mechanics

Läs mer

Material föreläsning 4. HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson

Material föreläsning 4. HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Material föreläsning 4 HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Tisdag 29:e November 10:15 15:00 PPU105 Material Förmiddagens agenda Allmän info Bortom elasticitet: plasticitet och seghet ch 6 Paus Hållfasthetsbegränsad

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till strukturmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Introduktion till Biomekanik, Dynamik - kinetik VT 2006

Introduktion till Biomekanik, Dynamik - kinetik VT 2006 Kinetik Kinematiken: beskrivning av translationsrörelse och rotationsrörelse Kinetik: Till rörelsen kopplas även krafter och moment liksom massor och masströghetsmoment. Kinetiken är ganska komplicerad,

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK

Tentamen i Hållfasthetslära AK Avdelningen för Hållfasthetslära unds Tekniska Högskola, TH Tentamen i Hållfasthetslära AK1 2017-03-13 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den visas

Läs mer

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg.

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg. Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.00 Lätta karossmoduler TR08-007 Datum Referens Revision 2008-10-27 Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering Rolf Lundström Open Skillnaden mellan

Läs mer

VI STÖDJER DITT BYGGE

VI STÖDJER DITT BYGGE ALU-UP Stämp och stämptornssystem i aluminium Användningsriktlinjer Oktober 2018 VI STÖDJER DITT BYGGE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Allmänt 3 Produktbeskrivning 4 Stycklista 5-8 Belastningstabeller

Läs mer

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal.

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Väggfäste Universal och Mätarm S Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Innehållsförteckning Produktinformation... 2 Väggfäste

Läs mer

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 1 Syfte Att ta fram ett användbart beräkningsverktyg/modell

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR SPIRALTRAPPA MODELL EUROSTAIR

MONTERINGSANVISNING FÖR SPIRALTRAPPA MODELL EUROSTAIR Plan GD 25x2 / 33x50 Planräcke Mått enligt ritning Centrumrör En eller i flera sektioner Planstolpe Industri / Barnsäker Trappstolpe Industri / Barnsäker Anslutningsstolpe för plan Steg Bredd: 600-1300

Läs mer

Uppgifter till KRAFTER. Peter Gustavsson Per-Erik Austrell

Uppgifter till KRAFTER. Peter Gustavsson Per-Erik Austrell Uppgifter till KRAFTER Peter Gustavsson Per-Erik Austrell 1 Innehåll 1 Introduktion till statiken... 3 A-uppgifter... 3 2 Krafter... 5 A-uppgifter... 5 B-uppgifter... 5 3 Moment... 7 A-uppgifter... 7 B-uppgifter...

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK

Tentamen i Hållfasthetslära AK Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK1 2017-08-17 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den

Läs mer

LÖSNING

LÖSNING .01 (Del I, teori; 1 p.) 1. En fast inspänd balk med kontinuerlig massfördelning enligt figuren utför fria svängningar. Visa med enkla skisser hur 1a och 2a egensvängningsmoderna frihetsgraderna ser ut..02

Läs mer

Repetition. Newtons första lag. En partikel förblir i vila eller likformig rörelse om ingen kraft verkar på den (om summan av alla krafter=0)

Repetition. Newtons första lag. En partikel förblir i vila eller likformig rörelse om ingen kraft verkar på den (om summan av alla krafter=0) Repetition Newtons första lag En partikel förblir i vila eller likformig rörelse om ingen kraft verkar på den (om summan av alla krafter=0) v Om ett föremål är i vila eller likformig rörelse är summan

Läs mer

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt.

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt. Statik Huvuddelen av alla takstolsberäkningar utförs idag med hjälp av ett beräkningsprogram, just anpassade för takstolsdimensionering. Att ha ett av dessa program i sin dator, innebär inte att användaren

Läs mer

Laboration 1 Mekanik baskurs

Laboration 1 Mekanik baskurs Laboration 1 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Gravitationen är en självklarhet i vår vardag, de är den som håller oss kvar på jorden. Gravitationen

Läs mer

(Eftersom kraften p. g. a. jordens gravitation är lite jämfört med inbromsningskraften kan du försumma gravitationen i din beräkning).

(Eftersom kraften p. g. a. jordens gravitation är lite jämfört med inbromsningskraften kan du försumma gravitationen i din beräkning). STOCHOLMS UNIVERSITET FYSIKUM Tentamensskrivning i Mekanik FyU01 och FyU03 Måndag 3 oktober 2005 kl. 9-15 Införda beteckningar skall definieras och uppställda ekvationer motiveras, detta gäller även när

Läs mer

K-uppgifter. K 12 En träregel med tvärsnittsmåtten 45 mm 70 mm är belastad med en normalkraft. i regeln och illustrera spänningen i en figur.

K-uppgifter. K 12 En träregel med tvärsnittsmåtten 45 mm 70 mm är belastad med en normalkraft. i regeln och illustrera spänningen i en figur. K-uppgifter K 12 En träregel med tvärsnittsmåtten 45 mm 70 mm är belastad med en normalkraft på 28 kn som angriper i tvärsnittets tngdpunkt. Bestäm normalspänningen i regeln och illustrera spänningen i

Läs mer

Hållfasthetslära. HT1 7,5 hp halvfart Janne Carlsson

Hållfasthetslära. HT1 7,5 hp halvfart Janne Carlsson Hållfasthetslära HT1 7,5 hp halvfart Janne Carlsson tisdag 11 september 8:15 10:00 Föreläsning 3 PPU203 Hållfasthetslära Förmiddagens agenda Fortsättning av föreläsning 2 Paus Föreläsning 3: Kapitel 4,

Läs mer

9.2 Kinetik Allmän plan rörelse Ledningar

9.2 Kinetik Allmän plan rörelse Ledningar 9.2 Kinetik Allmän plan rörelse Ledningar 9.43 b) Villkor för att linan inte skall glida ges av ekv (4.1.6). 9.45 Ställ upp grundekvationerna, ekv (9.2.1) + (9.2.4), för trådrullen. I momentekvationen,

Läs mer

Lösningsskisser till Tentamen 0i Hållfasthetslära 1 för 0 Z2 (TME017), = @ verkar 8 (enbart) skjuvspänningen xy =1.5MPa. med, i detta fall,

Lösningsskisser till Tentamen 0i Hållfasthetslära 1 för 0 Z2 (TME017), = @ verkar 8 (enbart) skjuvspänningen xy =1.5MPa. med, i detta fall, Huvudspänningar oc uvudspänningsriktningar n från: Huvudtöjningar oc uvudtöjningsriktningar n från: (S I)n = 0 ) det(s I) =0 ösningsskisser till där S är spänningsmatrisen Tentamen 0i Hållfastetslära för

Läs mer

I figuren nedan visas en ritning över stommen till ett bostadshus. Stommen ska bestå av

I figuren nedan visas en ritning över stommen till ett bostadshus. Stommen ska bestå av Uppgift 2 I figuren nedan visas en ritning över stommen till ett bostadshus. Stommen ska bestå av fackverkstakstol i trä, centrumavstånd mellan takstolarna 1200 mm, lutning 4. träreglar i väggarna, centrumavstånd

Läs mer

MS-250M. Elektriskt ställdon för styrning/reglering av spjäll, ledskenor och ventiler

MS-250M. Elektriskt ställdon för styrning/reglering av spjäll, ledskenor och ventiler Elektriskt ställdon för styrning/reglering av spjäll, ledskenor och ventiler Mimablad : Mi-166se/060404 MS-250M Innehåll Sida Tekniska data ställdon 2 Tekniska data potentiometer 3 Dimensioner ställdon

Läs mer

Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment

Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment G1. Ett föremål med massan 1 kg lyfts upp till en nivå 1,3 m ovanför golvet. Bestäm föremålets lägesenergi om golvets nivå motsvarar nollnivån. G10. En kropp,

Läs mer

MEKANIK II 1FA102. VIK detta blad om bladen med dina lösningar. Se till så att tentamensvakterna INTE häftar samman lösningsbladen.

MEKANIK II 1FA102. VIK detta blad om bladen med dina lösningar. Se till så att tentamensvakterna INTE häftar samman lösningsbladen. UPPSALA UNIVERSITET Inst för fysik och astronomi Allan Hallgren TENTAMEN 08-08 -29 MEKANIK II 1FA102 SKRIVTID: 5 timmar, kl 8.00-13.00 Hjälpmedel: Nordling-Österman: Physics Handbook Råde-Westergren: Mathematics

Läs mer

Biomekanik Belastningsanalys

Biomekanik Belastningsanalys Biomekanik Belastningsanalys Skillnad? Biomekanik Belastningsanalys Yttre krafter och moment Hastigheter och accelerationer Inre spänningar, töjningar och deformationer (Dynamiska påkänningar) I de delar

Läs mer

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19 Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 1 Först lite information om hur en batchkokare fungerar Vid satsvis kokning (batchkokning) fylls kokaren med flis, vitlut och svartlut. Kokvätskan

Läs mer

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO

VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO VSMA01 - Mekanik ERIK SERRANO Repetition Krafter Representation, komposanter Friläggning och jämvikt Friktion Element och upplag stång, lina, balk Spänning och töjning Böjning Knäckning Newtons lagar Lag

Läs mer

Kapitel 4 Arbete, energi och effekt

Kapitel 4 Arbete, energi och effekt Arbete När en kraft F verkar på ett föremål och föremålet flyttar sig sträckan s i kraftens riktning säger vi att kraften utför ett arbete på föremålet. W = F s Enheten blir W = F s = Nm = J (joule) (enheten

Läs mer

VIP- möte 2015 Branschsamverkan I Grunden

VIP- möte 2015 Branschsamverkan I Grunden VIP- möte 2015 Branschsamverkan I Grunden Inverkan av dynamisk trafiklast på stabilitet och sättningar i lös jord Wilhelm Rankka Projektets mål Projektets mål är att identifiera vilka konsekvenser ökande

Läs mer

Skotarkran - Verifiering för utvalda delar av kranen

Skotarkran - Verifiering för utvalda delar av kranen Skotarkran - Verifiering för utvalda delar av kranen Magnus Björkman Victor Vallejo MF2011 - Sytemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren VT 2009 Sammanfattning

Läs mer

Material. VT1 1,5 p Janne Färm

Material. VT1 1,5 p Janne Färm Material VT1 1,5 p Janne Färm Torsdag 29:a Januari 10:15 12:00 Föreläsning M2 KPP045 Material-delen Förmiddagens agenda Materials mekaniska egenskaper del 1: Kapitel 6 Paus Provning Materials mekaniska

Läs mer

EAGLE RULLSTÄLLNING SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN SE-333 93 SKEPPSHULT SWEDEN TEL. 0371-362 90 TELEFAX 0371-360 95

EAGLE RULLSTÄLLNING SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN SE-333 93 SKEPPSHULT SWEDEN TEL. 0371-362 90 TELEFAX 0371-360 95 EAGLE RULLSTÄLLNNG SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN SE-333 93 SKEPPSHULT SWEDEN TEL. 0371-362 90 TELEFAX 0371-360 95 1 S TEKNSKA DATA EAGLE rullställning Max plattformshöjd 4,7 m Uppfyller europeisk

Läs mer

TENTAMEN i Hållfasthetslära; grundkurs, TMMI kl 08-12

TENTAMEN i Hållfasthetslära; grundkurs, TMMI kl 08-12 Linköpings Universitet Hållfasthetslära, IK TENTAMEN i Hållfasthetslära; grundkurs, TMMI17 2001-08-17 kl 08-12 Kursen given lp 4, lå 2000/01 Examinator, ankn (013-28) 1116 Tentamen Tentamen består av två

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

Biomekanik, 5 poäng Jämviktslära

Biomekanik, 5 poäng Jämviktslära Jämvikt Vid jämvikt (ekvilibrium) är en kropp i vila eller i rätlinjig rörelse med konstant hastighet. Jämvikt kräver att: Alla verkande krafter tar ut varandra, Σ F = 0 (translationsjämvikt) Alla verkande

Läs mer

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006

Introduktion till Biomekanik - Statik VT 2006 Pass 4 Jämvikt, fortsättning Vid jämvikt (ekvilibrium) är en kropp i vila eller i rätlinjig rörelse med konstant hastighet. Statisk jämvikt (vila) Dynamisk jämvikt (rörelse i konstant hastighet) (ge ex)

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping, IKP Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära; grk, TMMI17, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel)

Tekniska Högskolan i Linköping, IKP Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära; grk, TMMI17, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) Tekniska Högskolan i inköping, IK DE 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) NAMN... 1. Vilken typ av ekvation är detta: ε = d u(x) d x Ange vad de ingående storheterna betyder, inklusive deras dimension i SI-enheter.

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC-FÖNSTER

MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC-FÖNSTER MONTERINGSANVISNINGAR FÖR PVC-FÖNSTER Anvisningarna i monteringsanvisningen garanterar en hög kvalitet, men enbart i de fall där byggnaden används för avsett ändamål och att en normal rumstemperatur upprätthålls

Läs mer