Reflektioner från fyra temaseminarier kring riksintressen för kulturmiljövården, våren 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reflektioner från fyra temaseminarier kring riksintressen för kulturmiljövården, våren 2013"

Transkript

1 PM Datum Dnr Avdelning Samhällsavdelningen Projekt Kulturmiljövårdens riksintressen Reflektioner från fyra temaseminarier kring riksintressen för kulturmiljövården, våren 2013 Under vårens temaseminarier i Södermanlands, Kalmar, Västerbottens respektive Västra Götalands län har vi inom projektet (Kulturmiljövårdens riksintressen) kunnat pröva och diskutera våra delresultat med sammantaget ett 80-tal företrädare för kulturmiljö- och samhällsplaneringsfunktioner vid länsstyrelser och kommuner. Vi har behandlat såväl grundläggande inriktningsfrågor som tillämpnings och utvecklingsfrågor med utgångspunkt i fältexkursioner och praktiska exempel. För projektet har seminarieserien varit ett viktigt moment som totalt sett resulterat i en fördjupad bild av de problem och möjligheter som är förenade med hanteringen av kulturmiljövårdens riksintressen. Projektets hittillsvarande slutsatser har till stora delar bekräftats av seminariedeltagarna samtidigt som en del nya frågor formulerats och det blivit tydligt att vissa delar kräver ytterligare bearbetning och analys inför det slutliga arbetet med att sammanställa och sprida en vägledning för riksintressearbetet. Några av de grundläggande frågeställningar som kräver ytterligare utredning och/eller förtydligande är följande. Urvalsfrågan behöver utvecklas och förtydligas i kommande vägledning. Det är viktigt att vägledningen ger stöd för att kunna välja och välja bort vid utpekande och översyn/revidering av riksintressen. Behovet av att förstå och få en överblick över nuvarande urval har också uttryckts och utgör en av förutsättningarna för att stödja kommande översyner/revideringar. Diskussionerna kring kännetecknande respektive avvikande har visat på betydelsen av tydliga definitioner och kriterier för urval och avgränsning. Innebörden och användningen av olika termer och begrepp bör överlag klargöras. Vad som i utskickade PM menas med kulturhistoriska sammanhang, berättelser och perspektiv måste förtydligas. Flertalet har understrukit vikten av att riksintressenas kulturhistoriska värden är upplevelsebara - vilket berättigande har riksintressena om de inte kan förstås av medborgarna? Projektet kommer att fördjupa urvalsproblematiken under hösten. Ett flertal juridiska frågor behöver klargöras inför sammanställningen av vägledningen. Några centrala frågor har gällt förhållningssätt vid avvägningar mellan motstående riksintressen, ansvarsfördelningen mellan länsstyrelse och kommun, möjligheten att ställa krav på miljökonsekvensbeskrivning och kompensationsåtgärder. Projektet arbetar tillsammans med Riksantikvarieämbetets jurister för att klarlägga de frågor som 1 (6)

2 uppkommit under seminarierna och under arbetet med vägledningen i övrigt. Ett antal frågor kan med fördel ställas till både Riksantikvarieämbetets och Länsstyrelsens jurister för att därigenom kvalitetssäkra tolkningen och skapa samsyn på frågan. Vissa frågor kan även behöva förtydligas med allmänna råd i samband med sammanställningen av vägledningen. I samarbete med Riksantikvarieämbetets jurister genomförs även en bred sammanställning av rättsfall med beröring på 3 kap 6 MB. Flertalet av seminariernas deltagare vittnade om att riksintressenas hushållningsbestämmelser i praktiken oftare kommit att användas och betraktas som skyddsinstrument än som utgångspunkter för planering och utveckling. En av orsakerna till detta uppgavs vara att kulturmiljövården saknar instrument för att skydda sammahängande kulturmiljöer. Projektet kommer under sommaren att fördjupa resonemang och exempel kring hantering av förändring inom riksintressen, bl.a. genom att sammanställa och analysera argumentationen i den enkät om påtaglig skada som besvarades av länsstyrelserna Projektets slutrapport kommer även att beröra frågan om behov av åtgärder och insatser som inte kan tillgodoses inom ramen för riksintressenas hushållningsbestämmelser eller kulturmiljövårdens övriga tillbudsstående styrmedel. Under hösten kommer projektet fokusera på sammanställningen av handboken/vägledningen. Den breda dialog som bl.a. har förts genom vårens temaseminarier utgör en viktig grund för det arbetet. Projektet kommer även fortsatt att upprätthålla en bred kontaktyta utåt, bl.a. genom medverkan på ett flertal externa möten och konferenser. Samtidigt kräver skrivarbetet inför vägledningen en tätare referensgrupp för läsning av texterna till vägledningen. Utöver fortsatta möten med dialoggruppen, bestående av länsstyrelsernas mittgrupp samt representanter för övriga länsgrupper, planerar projektet därför att formera en mindre och samtidigt bredare referensgrupp med representanter för länsstyrelsernas kulturmiljö- och planfunktioner, kommuner och länsmuseer/konsulter. Under seminarierna gjordes en kort genomgång av pågående utredningar, översyner och utvecklingsprojekt med bäring på riksintressefrågan. En skriftlig sammanställning av informationen efterfrågades av flera deltagare, denna finner ni nedan. Vi bilägger även en sammanställning av deltagarnas utvärderingsblanketter efter temaseminarierna samt en förenklad tidplan för projektet där genomförda och planerade aktiviteter framgår. Projektet vill ännu en gång tacka för fyra givande seminarier, och passa på att önska er alla en trevlig sommar. Karin Schibbye Ulf Lindberg Emy Lanemo 2 (6)

3 Bilaga 1. Sammanställning av omnämnda arbeten med bäring på riksintressefrågan Miljödepartementet utreder bestämmelserna om riksintressen och deras tillämpning. Regeringen angav i budgetpropositionen för 2013 avsikten att tillsätta en utredning med uppdrag att se över riksintressebestämmelserna. Utredningen ligger under Miljödepartementet, direktiv har ännu inte beslutats. Riksrevisionen granskar statens hantering av riksintressen som hinder för bostadsbyggande. Syftet med granskningen är att undersöka om statens hantering av riksintressen i planprocessen i onödan förhindrar eller försvårar för kommunerna att tillgodose medborgarnas behov av nya bostäder. En intern förstudie har genomförts under våren, och en granskning har därefter inletts. Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport med planerad publicering i december Läs mer: Boverket ansvarar för samordningsgruppen för riksintressen och hushållning med mark och vatten. Bengt Larsén, Enheten för strategisk planering, är ny samordnare. Boverket arbetar med en broschyr om riksintressesystemet vilken beräknas publiceras under juni Senaste möte för samordningsgruppen hölls den 11 april. Riksantikvarieämbetet ingår i samordningsgruppen genom Karin Schibbye. Naturvårdsverket ser över riksintressen för friluftsliv. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att göra en översyn av vilka områden som bedöms vara av riksintresse för friluftslivet. Uppdraget ska redovisas till Miljödepartementet senast den 30 april Riksantikvarieämbetet ingår som kontaktperson genom Ulf Lindberg. Läs mer: Sverige/Regeringsuppdrag/Friluftslivet/ Länsstyrelsen ser över nationella GIS-skikt och utvecklar webbkatalog för planeringsunderlag(wkp). Länsstyrelserna arbetar med två gemensamma projekt som berör hanteringen av information för bl.a. riksintressen. Harmoniseringsgruppen för Geodata, med projektledare Jeanette Persson LST Västra Götaland, ser över länsstyrelsernas nationella GIS-skikt, däribland GIS-skikt för riksintressen. WKP-projektet, med projektledare Susana Högberg Gonzalez LST Uppsala, utvecklar en portal med syfte att samlat tillhandahålla planeringsunderlag, såväl geodata som dokument. Riksantikvarieämbetet har kontakt med projekten genom Emy Lanemo. 3 (6)

4 Bilaga 2. Sammanfattning av deltagarnas utvärdering, Temaseminarier april 2013 Nedan ges en sammanfattande beskrivning av synpunkter och frågeställningar som framkommit genom den utvärderingsblankett som ifylldes efter respektive temaseminarie under april Utvärderingsblanketterna utgjordes dels av frågor med skriftliga svar, dels av frågor med svarsalternativ på en skala mellan 1 och 5, där 1 står för Nej, Inte alls och 5 för Ja, mycket väl. Resultaten av svarsalternativen sammanfattas i bilagd tabell. Vad uppnåddes? I utvärderingsblanketten ställdes frågorna Vilka förväntningar hade du inför seminariet? och Vad tyckte du var bra? Majoriteten förväntade sig tid för principiella diskussioner och erfarenhetsutbyte, men också vägledning och förtydliganden från Riksantikvarieämbetet vad gäller bl.a. frågor om urval, ansvarsfördelning, bedömning av påtaglig skada och riktlinjer inför länens arbeten med översyn och fördjupningar. Under frågan Vad tyckte du var bra? tryckte deltagarna på värdet i att träffas och få möjlighet att diskutera, både principfrågor och konkreta miljöer i fält. Man bedömde att seminariet hade utgjort ett bra forum för diskussioner mellan Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen och kommunen, och att sammansättningen av olika aktörer var särskilt värdefull. Det var även uppskattat att kombinera fältexkursionerna med principdiskussioner och övningar inomhus. Många deltagare underströk att de fyra PM som skickades ut i förväg var tydliga och klargörande och att de bidrog till bra diskussioner och förtydliganden av Riksantikvarieämbetets synsätt gällande riksintressesystemet. Exempel från övriga landet och mötet med deltagare från andra län var inspirerande och givande. Frågor att följa upp Blanketten bestod i övrigt av frågorna Vad kan bli bättre? och Saknade du några centrala frågor? Utöver synpunkter kring upplägg och praktisk organisation angavs ett antal frågeställningar som deltagarna saknade eller vill fördjupa: Urvalsfrågan behöver diskuteras vidare. Vad är riksintressant? Har vi ett lagom antal riksintressen? Hur hålla urvalet aktuellt? Ytterligare diskussion krävs kring begreppsapparaten i samband med värdering. Särskilt kring begreppen avvikande/representativt samt kring de pedagogiska och upplevelsemässiga aspekterna på kulturhistoriskt värde. Fler exempel på rättstillämpning rörande riksintressen, samt fler exempel på process och tankesätt vid avvägning mellan motstridande intressen. 4 (6)

5 Ytterligare diskussion kring bedömning av påtaglig skada samt bedömning av risk för kumulativ skada. Hur arbeta med betydande miljöpåverkan i relation till kulturmiljövårdens riksintressen, d.v.s. när kan krav på MKB vara aktuellt? Kommunens resp. Länsstyrelsens ansvar gällande framtagandet av kunskapsoch/eller planeringsunderlag behöver diskuteras ytterligare. Roller och ansvarfördelning mellan kommun/länsstyrelse/centralt verk behöver generellt diskuteras vidare. Ytterligare diskussion kring hur anspråket uttolkas i det kommunala planarbetet behövs. Vad inryms i översiksplanens skyldighet att redovisa hur riksintressen ska tillgodoses? Hur hantera riksintressesystemet i en planering där exploatörens initiativ ofta är styrande? Mer diskussion kring principer för avgränsning. Hur gå vidare? D.v.s. hur omsätta riktlinjer och principer i det praktiska arbetet. Sammanställning av resultat från svarsalternativ Utvärdering aprilseminarier ,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Nej, inte alls Ja Hur fungerade den praktiska org.? Bilaga 3. Övergripande tidplan för projektet Kulturmiljövårdens riksintressen Medel Medel Medel Medel Medel. Nyköping Kalmar Umeå Göteborg Total Uppfylldes dina förväntningar? Hur upplevde du exkursionsdagen? Hur upplevde du workshopdagen? Skala: 1. Inte alls Tillräckligt 5. Mycket väl 5 (6)

6 Bilaga 3. Grov tidplan 2013 för projektet Kulturmiljövårdens riksintressen Genomförda externa aktiviteter våren 2013 Uppstartsseminarium inför länsstyrelsernas arbete med kunskapsunderlag ( 9), februari 2013 Två möten med Dialoggruppen, februari och juni 2013 Medverkan Stockholms stadsbyggnadsakademi Fyra temaseminarier, april 2013 Medverkan workshop om riksintressesystemet, Boverkets samordningsgrupp, april 2013 Internt riksintresseseminarium, maj 2013 Medverkan Plan- och bostadsdagarna, maj 2013 Medverkan Nätverk för samhällsbyggnadschefer, SKL, maj 2013 Medverkan Översiktsplanering som strategiskt verktyg, SKL, juni 2013 Grov tidplan hösten 2013: Augusti: Internt seminarium i Visby tillsammans med projektet Värdering och Urval Medverkan Kulturmiljön en resurs idag och för framtiden, Norrbotten Vägledning/handbok skrivarbete/layout September: Vägledning/handbok skrivarbete/layout Möte dialoggruppen, 20 september Oktober: Remissutskick vägledning, 15 oktober Hearing ang. remissarbetet av vägledningen Ev. seminarium i samarbete med SKL Utvärderingsseminarium av länsstyrelsernas arbete med kunskapsunderlag ( 9) November: Utarbeta en plan för utbildningar 2014 Revidera vägledningen Möte dialoggruppen 29 november December: Slutrapport Internt slutseminarium Tryckfärdig version av Handboken/vägledningen Projektets gokännande och avslut 6 (6)

Riksantikvarieämbetet utvecklar. Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse

Riksantikvarieämbetet utvecklar. Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse Riksantikvarieämbetet utvecklar Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse 1 Förord Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse är utgiven av Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

Boverket och riksintressena. Otto Ryding

Boverket och riksintressena. Otto Ryding Boverket och riksintressena Otto Ryding Boverkets roll Allmän uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden Uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden enligt 4 kap. MB Verka för samordning

Läs mer

Kulturmiljövårdens riksintressen i Stockholms län

Kulturmiljövårdens riksintressen i Stockholms län Kulturmiljövårdens riksintressen i Stockholms län 2016-09-20 Riksintressen i Stockholm län I Stockholm finns 120 områden av riksintresse för kulturmiljövården De täcker mellan 14 och 17 % av länets yta.

Läs mer

Så blir riksintressena en del av kommunens vision?

Så blir riksintressena en del av kommunens vision? Så blir riksintressena en del av kommunens vision? Vad händer? Bengt Larsén, Boverket Hur blir riksintresse kulturmiljö en tillgång för kommunen? Ulf Lindberg, RAÄ Hur har Järfälla integrerat riksintressena

Läs mer

Kulturmiljövårdens riksintressen. Ulf Lindberg Riksantikvarieämbetet

Kulturmiljövårdens riksintressen. Ulf Lindberg Riksantikvarieämbetet Kulturmiljövårdens riksintressen Ulf Lindberg Riksantikvarieämbetet Projektet Kulturmiljövårdens riksintressen Övergripande syfte Förbättra förutsättningarna att tillvarata och utveckla landskapets kulturvärden

Läs mer

Riksintressesystemet. Otto Ryding

Riksintressesystemet. Otto Ryding Riksintressesystemet Otto Ryding Boverkets roll Boverket ska verka för samordning av de statliga myndigheternas arbete med underlag för tillämpningen av 3 och 4 kap. MB Myndigheterna ska efter samråd med

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Stockholm 2015-03-19 M 2014:01 dir. 2013:126 Utredare: Elisabet Falemo Huvudsekreterare: Bengt Arwidsson Utredningssekreterare: Sara Bergdahl

Läs mer

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Havsplanering är en demokratisk process som leder

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Kulturmiljöunderlag Kulturmiljö i god bebyggd miljö 181122 Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Dagordning 181122 13.00 Välkomna! 13.10 Planeringsunderlag, uppdrag och miljömål 13.20 Länsstyrelserna

Läs mer

Uppsikt över riksintressen. Riksantikvarieämbetets roll och planerade aktiviteter

Uppsikt över riksintressen. Riksantikvarieämbetets roll och planerade aktiviteter Uppsikt över riksintressen Riksantikvarieämbetets roll och planerade aktiviteter 2018 2020 R I K S A N T I K VA R I E Ä M B E T E T Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm Tel 08-5191 80 00 www.raa.se

Läs mer

Inbjudan och program

Inbjudan och program Till länsstyrelserna i Södra Östersjöns vattendistrikt och i Västerhavets vattendistrikt (m.fl.) Inbjudan och program Inom ramen för projekten Kulturmiljö och vattenförvaltning i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland, Västra Götaland,

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Varia 607. Seminarieserie om fysisk planering och förebyggande åtgärder mot naturolyckor i ett förändrat klimat

Varia 607. Seminarieserie om fysisk planering och förebyggande åtgärder mot naturolyckor i ett förändrat klimat STATENS GEOTEKNISKA INSTITUT SWEDISH GEOTECHNICAL INSTITUTE Seminarieserie om fysisk planering och förebyggande åtgärder mot naturolyckor i ett förändrat klimat Varia 607 Bengt Rydell LINKÖPING 2009 STATENS

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen Granskningshandling Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen 1973-01-29 Nordingrå församling Kramfors kommun Byggrätt för befintliga komplementbyggnader Standardförfarande Dnr Mob-2017-303 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Kalejdoskop - sätt att se på kulturarv

Kalejdoskop - sätt att se på kulturarv Page 1 of 5 Kalejdoskop - sätt att se på kulturarv Fortsättningsprojekt Startår: 2010 Slutår: 2012 RAÄ:s Dnr: 353-3911-2009 Tema: Moderna kulturarv Belopp som söks hos RAÄ 2011: 930 000 Belopp som avses

Läs mer

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212 Dnr 12.2895.212 Värnamo i framtiden PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN Godkänt av Miljö och stadsbyggnadsnämnden 2013-04-15 2 PROGRAM- INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND

Läs mer

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan.

Läs mer

Tillsynskampanjer inom strandskyddsområde

Tillsynskampanjer inom strandskyddsområde Tillsynskampanjer inom strandskyddsområde Gemensamma tillsynskampanjer Lantmäteriet, Länsstyrelsen LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Tillsynskampanj Planering Information till allmänhet Fältbesök och

Läs mer

PLANERINGSKATALOGEN.SE RELEVANT PLANERINGSUNDERLAG ENKELT & SNABBT

PLANERINGSKATALOGEN.SE RELEVANT PLANERINGSUNDERLAG ENKELT & SNABBT PLANERINGSKATALOGEN.SE RELEVANT PLANERINGSUNDERLAG ENKELT & SNABBT Moa Nord Länsstyrelsens Samhällsbyggnadsenhet PBL & MB Länsstyrelsen är skyldig att tillhandahålla och tillgängliggöra planeringsunderlag

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer

Sammanställning av Datainspektionens möten med verksamheter hösten 2018

Sammanställning av Datainspektionens möten med verksamheter hösten 2018 1(5) Datum Dnr 2018-12-18 DI-2018-16971 Sammanställning av Datainspektionens möten med verksamheter hösten 2018 Datainspektionen har under hösten 2018 genomfört en seminarieserie där inspektionens generaldirektör

Läs mer

Naturvårdsverket STOCKHOLM

Naturvårdsverket STOCKHOLM r REGERINGEN Regeringsbeslut 1 :9 2012-12-20 M2012/3437/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att göra en utvärdering och översyn av utfall och tillämpning av de nya strandskyddsreglerna

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen

Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen Granskningshandling Ändring av byggnadsplan för Bönhamn antagen 1974-10-17 Nordingrå församling Kramfors kommun Byggrätt för befintliga komplementbyggnader Standardförfarande Dnr Mob-2017-303 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Datum 2011-02-28 Dnr 301-3954-2010 Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Sammanfattning Riksantikvarieämbetets förslag i sammanfattning:

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Rapport från Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté 28/ Pernilla Nordström Länsstyrelsen

Rapport från Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté 28/ Pernilla Nordström Länsstyrelsen Rapport från Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté 28/11 2017 Pernilla Nordström Länsstyrelsen Permanentbostäder i rimliga kostnadslägen Länsstyrelsen tog fram lägesbilder 2011, 2012. Två projekt initierade:

Läs mer

Havsplanering. till glädje och nytta för alla

Havsplanering. till glädje och nytta för alla Havsplanering till glädje och nytta för alla 2012-04-02 1 Varför havsplanering? Nuläget: Miljötillståndet är inte hållbart och försämras. Anspråken ökar på att använda haven. Nya användningar och anspråk

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

Statens hantering av riksintressen

Statens hantering av riksintressen riksrevisionen granskar: medborgarna och förvaltningen Statens hantering av riksintressen de ett hinder för bostadsbyggan rir 2013:21 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska

Läs mer

Hemställan angående områden av riksintressen

Hemställan angående områden av riksintressen HEMSTÄLLAN Vårt ärendenr: 16/02332 2016-05-20 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Stadsrådsberedningen 10333 STOCKHOLM Kopia till: Miljö- och energidepartementet Näringsdepartementet

Läs mer

Välkomna till MR-forum. MR-forum den 18 maj 2015

Välkomna till MR-forum. MR-forum den 18 maj 2015 Välkomna till MR-forum MR-forum den 18 maj 2015 Mänskliga rättigheter i rollen som statsanställd Uppdrag till Uppsala universitet Uppdrag att utarbeta och genomföra ett övergripande program för kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet

Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet 2 oktober 2008, Radisson SAS Royal Viking Hotel, Stockholm Sammanfattning av gruppdiskussionerna Deltagarna delades in i fyra olika grupper. Varje

Läs mer

Sammanfattning. Utredningens uppdrag

Sammanfattning. Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande översyn av 3 kap. miljöbalken med en analys av de brister som systemet har och en bedömning av hur dessa brister kan åtgärdas

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Redovisning av uppdrag 3 i Boverkets regleringsbrev för budgetåret 2012. Uppföljning av vissa bestämmelser om hushållning med mark- och vattenområden.

Redovisning av uppdrag 3 i Boverkets regleringsbrev för budgetåret 2012. Uppföljning av vissa bestämmelser om hushållning med mark- och vattenområden. PM 1(11) Datum 2012-05-29 Diarienummer 10111-951/2012 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag 3 i Boverkets regleringsbrev för budgetåret 2012. Uppföljning av vissa

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Dnr PLA 12-07

Behovsbedömning av detaljplan Dnr PLA 12-07 Sida 1 av 5 Detaljplan, Umeå kommun Diarienummer: PLA 12-07 2013-06-11 Behovsbedömning av detaljplan Dnr PLA 12-07 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Läs mer

Kulturmiljövårdens riksintressen i Stockholms län

Kulturmiljövårdens riksintressen i Stockholms län Kulturmiljövårdens riksintressen i Stockholms län 2017-11-28 Riksintressen i Stockholm län I Stockholm finns 120 områden av riksintresse för kulturmiljövården De täcker mellan 12 och 17 % av länets yta.

Läs mer

Riksintressen. nationella värden och möjligheter

Riksintressen. nationella värden och möjligheter Riksintressen nationella värden och möjligheter Riksintressen en tillgång och resurs i arbetet för en hållbar utveckling Fysisk planering sätter spår och anger ramarna för hur samhället förändras i tid

Läs mer

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö?

Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Buller i planeringen Hur kan kommuner och länsstyrelse verka för en god bebyggd miljö? Plan-, bygg och bostadsdagar i Norrbottens län 21-22 november 2012 Karin Kallioniemi plansamordnare Länsstyrelsen

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Kommittédirektiv. Hushållning med mark och vatten områden av riksintresse. Dir. 2013:126. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013

Kommittédirektiv. Hushållning med mark och vatten områden av riksintresse. Dir. 2013:126. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Kommittédirektiv Hushållning med mark och vatten områden av riksintresse Dir. 2013:126 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Sammanfattning En särskild utredare får i uppgift att göra en

Läs mer

Vägledning för nationella myndigheters underlag, beslut och redovisning rörande anspråk på riksintressen i 3 kap. miljöbalken

Vägledning för nationella myndigheters underlag, beslut och redovisning rörande anspråk på riksintressen i 3 kap. miljöbalken Promemoria Datum 2017-02-07 3.4.1 Diarienummer 3190/2014 Till Riksintressemyndigheterna Vägledning för nationella myndigheters underlag, beslut och redovisning rörande anspråk på riksintressen i 3 kap.

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Kort om Enetjärn Natur Start 2001 Ekologkonsult > 20 medarbetare (biologer, jägm, miljövetare, disputerade)

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 2. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 3. Exempel på samordning mellan Länsstyrelserna 4. Sammanfattning

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden

Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden 2006-03-29 Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden 2004-2006 Detta har gjorts Miljösamverkan Västra Götaland har arbetat med delprojektet om vattenskyddsområden från hösten 2004 till början av 2006.

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Rapport scenarioanalys

Risk- och sårbarhetsanalys. Rapport scenarioanalys Risk- och sårbarhetsanalys Rapport scenarioanalys Scenarioanalys i verksamhet/förvaltning/funktion Arbetsmaterial Får ej citeras Scenario: Scenario: Baserat på genomförda seminarier: Ange datum Sammanställd

Läs mer

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Riksintressen Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Peter Åkerhammar Enheten för mineralinformation och gruvnäring

Läs mer

Buller och studentlägenheter

Buller och studentlägenheter MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-24 Handläggare: Magnus Lindqvist Telefon: 08-50828937 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-03-12 p 19 Skrivelse från C, M, Fp, Per

Läs mer

Kommunens hantering av riksintressen i översiktsplanen

Kommunens hantering av riksintressen i översiktsplanen Kommunens hantering av riksintressen i översiktsplanen Riksintressen Kommunen har i ÖP-processen möjlighet att göra sin egen bedömning och precisering i förhållandet till riksintresseanspråkets avgränsning

Läs mer

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rörnät och klimat 27 mars 2019 Patrik Jansson, Lars Westholm Länsstyrelsen i Västra Götalands län 49 kommuner 1,7 miljoner invånare

Läs mer

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016. Kommunstyrelsens arbetsutskottskövde kommun PROTOKOLLSUTDRAG KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.0436 Behandlat

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk Energimyndigheten Box 310 631 04 Eskilstuna Yttrande Datum 2013-02-22 Dnr 331-4220-2012 Ert datum 2012-11-27 Er dnr 2010-5138 Avdelning Samhällsavdelningen Enhet Samhällsbyggnadsenheten Remiss gällande

Läs mer

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014. Regeringsbeslut I:3 2014-01-23 M2014/210/Mm Miljödepartementet Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Uppdrag att ta fram förslag till en strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö Regeringens beslut

Läs mer

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Rektor 9 Lärare 12 Förskolechef 8 Förskollärare 5 Personal inom elevhälsa 9 Politiker 6 Skolchef 4 Övriga 3 Totalt 56 Varav: Män 13 Kvinnor 42

Läs mer

Riksintressanta kulturmiljöer Resultat av enkätundersökning. Rapport från Riksantikvarieämbetet 2007:8

Riksintressanta kulturmiljöer Resultat av enkätundersökning. Rapport från Riksantikvarieämbetet 2007:8 Riksintressanta kulturmiljöer Resultat av enkätundersökning och nya insatser Rapport från Riksantikvarieämbetet 2007:8 1 Riksantikvarieämbetet Box 5405, 114 84 Stockholm Tel. 08-5191 8000 Fax 08-5191 8083

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

Styrmedel och kompensationsåtgärder inom kulturmiljöområdet Presentation på workshop 4:e juni 2014

Styrmedel och kompensationsåtgärder inom kulturmiljöområdet Presentation på workshop 4:e juni 2014 Styrmedel och kompensationsåtgärder inom kulturmiljöområdet Presentation på workshop 4:e juni 2014 Magnus Rönn, Benjamin Danielsson-Grahn, Stig Swedberg Innehåll Bakgrund syfte Begreppet kompensation Styrmedel

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan Länsstyrelsens vägledning av dala-kommunernas tillsyn inom byggområdet enligt Plan- och bygglagen

Tillsynsvägledningsplan Länsstyrelsens vägledning av dala-kommunernas tillsyn inom byggområdet enligt Plan- och bygglagen Tillsynsvägledningsplan 2013-2015 Länsstyrelsens vägledning av dala-kommunernas tillsyn inom byggområdet enligt Plan- och bygglagen Förord Den 2 maj 2011 infördes en ny plan- och bygglag (PBL) med tillhörande

Läs mer

STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR VINDKRAFTS- UTBYGGNAD

STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR VINDKRAFTS- UTBYGGNAD STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR VINDKRAFTS- UTBYGGNAD Borlänge 16 april 2019 2019-04-17 1 Strategi för hållbar vindkraftsutbyggnad Åtgärd inom Miljömålsrådet. Drivs gemensamt av Energimyndigheten och Naturvårdsverket.

Läs mer

Strategi för biologisk mångfald

Strategi för biologisk mångfald Strategi för biologisk mångfald Johan Niss, Länsstyrelsen i Skåne johan.niss@lansstyrelsen.se, 0708-31 13 95 Strategidokument med åtgärdsplan December 2012 Regionala landskapsstrategier arbetas fram för

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Vägledning Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D20171025 Kontakta oss Information om arbetet med FGS:er hittar du på vår webbplats:

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Fortsatt utveckling under 2012

Fortsatt utveckling under 2012 Nyhetsbrev - Statens inköpscentral mars 2012 Statens inköpscentral ingår samordnade ramavtal avseende varor och tjänster som myndigheter upphandlar ofta, i stor omfattning eller som uppgår till stora värden.

Läs mer

Nationellt nätverk för dricksvatten AG Dricksvatten och planering

Nationellt nätverk för dricksvatten AG Dricksvatten och planering Nationellt nätverk för dricksvatten AG Dricksvatten och planering Uppsala 2015-01-20 M 2014:01 dir. 2013:126 Utredare: Elisabet Falemo Huvudsekreterare: Bengt Arwidsson Utredningssekreterare: Sara Bergdahl

Läs mer

Blixtlåset samordning av planeringen enligt PBL med väg- och järnvägsplanering

Blixtlåset samordning av planeringen enligt PBL med väg- och järnvägsplanering Blixtlåset samordning av planeringen enligt PBL med väg- och järnvägsplanering Magnus Jacobsson, Boverket Susann Sass-Jonsson, Länsstyrelsen i Stockholm Anki Ingelström, Trafikverket Samordnad transport-

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Rapport från Riksantikvarieämbetet. Kulturmiljövårdens riksintressen enligt 3 kap 6 MB. Vägledning REMISSVERSION

Rapport från Riksantikvarieämbetet. Kulturmiljövårdens riksintressen enligt 3 kap 6 MB. Vägledning REMISSVERSION Rapport från Riksantikvarieämbetet Kulturmiljövårdens riksintressen enligt 3 kap 6 MB Vägledning REMISSVERSION 2013-12-20 2 3 Förord Riksantikvarieämbetet har ansvar för frågor om kulturmiljön och kulturarvet.

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige.

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland,

Läs mer

Sammanställning av kursvärdering

Sammanställning av kursvärdering Sammanställning av kursvärdering Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner 15 HP, 2015 Cemus kurser har tillkommit på studentintiativ och leds av studenter. Kursutvärderingen är ett viktigt

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Länsstyrelsernas samordnings och utvecklingsuppdrag i MR: Bakgrund och nuläge

Länsstyrelsernas samordnings och utvecklingsuppdrag i MR: Bakgrund och nuläge Länsstyrelsernas samordnings och utvecklingsuppdrag i MR: Bakgrund och nuläge Uppsala universitets MR seminarium 18 maj Tobias Rahm, projektledare Uppdragets utgångspunkter Sakfrågor Utvärdering 2:a handlingsplanen

Läs mer

Bakgrund i lagändringar

Bakgrund i lagändringar Bakgrund i lagändringar Lagändringar infördes 2009/2010 syftet var bland annat att underlätta för viss byggnation i strandnära läge, men också att skärpa och tydliggöra. Det finns indikationer som tyder

Läs mer

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning 2015 Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljningsarbetet Insamling av material: enkäter till länsstyrelser (100 %) och kommuner (92

Läs mer

PROJEKTiL. Halvtidsrapport. Samlad fastighetsspecifik information

PROJEKTiL. Halvtidsrapport. Samlad fastighetsspecifik information PROJEKTiL 1(7) Halvtidsrapport Samlad fastighetsspecifik information Ett gemensamt projekt mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Kalmar län samt Skogsstyrelsen.

Läs mer

Resultat från seminarium 2

Resultat från seminarium 2 Projektet Vård och Omsorgscollege Västerbotten Resultat från seminarium 2 En sammanställning av inkomna synpunkter och förslag från BUSprojektets seminarieserie i Vilhelmina, Lycksele, Umeå och Skellefteå

Läs mer

Utvärdering, Lärardagen 16/ för grundsär- och grundskolan

Utvärdering, Lärardagen 16/ för grundsär- och grundskolan Utvärdering, Lärardagen 16/8-2017 för grundsär- och grundskolan Sammanfattning 420 svar från 1100 tillfrågade blir en svarsfrekvens på 38 %. Överlag positiva svar, speciellt när det gäller den gemensamma

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad SKL och klimatanpassningsarbetet Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och intresseorganisation för landets

Läs mer