Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet"

Transkript

1 PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan i MMR. Dokumentet bygger vidare på och ersätter tidigare dokument. MMR utgörs av generaldirektörer för 17 nationella myndigheter och länsstyrelserna, företrädda av Uppsalas landshövding Göran Enander, som också är rådets ordförande. Uppdraget innebär att årligen ta fram en gemensam lista med samverkansåtgärder som bidrar till miljömålen. Därtill har MMR möjlighet att lämna förslag till regeringen. Samtliga länsstyrelser har i uppdrag att bistå MMR. Kontaktpersoner från varje myndighet bistår MMR. Länsstyrelsernas kontaktpersoner, och tillika beredningsgrupp för länsstyrelsernas medverkan, utgörs av Ylva Aller, kontaktlänsråd miljömål, Per Hallerstig, ordförande i Miljönätverket och RUS 1 och Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS. Länsstyrelsernas medverkan i samverkansåtgärder förankras med berörda länsrådsgrupper och chefsnätverk. Medverkan innebär att länsstyrelserna utser en kontaktperson för respektive åtgärd, vars medverkan också förankras hos den länsstyrelse där personen har sin tjänst. Arbetet inom MMR kommuniceras löpande till alla länsstyrelser och olika länsstyrelsegemensamma fora. Viktigare handlingar anslås på: 2. Bakgrund Regeringen beslutade om att inrätta MMR i december 2014 med syftet att MMR ska verka för att kostnadseffektivt öka takten i arbetet med att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Generaldirektörer för 16 nationella myndigheter och länsstyrelserna, företrädda av Hallands landshövding, utsågs att utgöra MMR. Beslutet gällde till oktober Samtidigt fick ingående myndigheter, inkl. samtliga länsstyrelser, ett uppdrag att bistå MMR. Den 7 juni 2018 beslutade regeringen (M2018/01711/S) att MMR förlängs och slutredovisar sitt arbete den 6 maj Vidare att Uppsalas landshövding Göran Enander blir ordförande och länsstyrelsernas representant samt att Upphandlingsmyndigheten tillkommer. Ett förnyat uppdrag att bistå MMR lämnades (M2018/01715/S). 1 Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet, länsstyrelsegemensamt samverkansorgan.

2 PROCESSBESKRIVNING 2(7) Uppdraget från 2018 innebär, liksom tidigare, att årligen ta fram en gemensam lista med samverkansåtgärder inom ramen för befintliga resurser och verksamhetsområden. Därtill har MMR, liksom tidigare, möjlighet att till regeringen överlämna förslag på strategiskt viktiga åtgärder för miljöarbetet som ligger utanför myndigheternas mandat eller förslag på eventuella frågor som behöver utredas. Det tidigare uppdraget att ta fram myndighetsegna åtgärdslistor utgår. I uppdraget att bistå MMR framgår att experter från varje myndighet ska finnas i ett nätverk. Dessa har funnits sedan tidigare och benämns kontaktpersoner till MMR. I åtgärderna ingår drivande och medverkande myndigheter. Länsstyrelserna har hittills enbart varit medverkande. De flesta åtgärder som funnits hittills har varit fleråriga. Varje års åtgärdslista har därför bestått av dels nya och dels pågående. Ingående myndigheter i MMR är: Boverket Folkhälsomyndigheten Havs- och vattenmyndigheten Kemikalieinspektionen Konsumentverket Länsstyrelserna Livsmedelsverket Naturvårdsverket Riksantikvarieämbetet Skogsstyrelsen Statens energimyndighet Statens jordbruksverk Strålsäkerhetsmyndigheten Sveriges geologiska undersökning Tillväxtverket Trafikverket Transportstyrelsen Upphandlingsmyndigheten 3. Organisation roller och delaktiga Länsstyrelsernas representant och beredning i MMR Länsstyrelsernas representant: Göran Enander, landshövding i Uppsala län. Länsstyrelsernas kontaktpersoner och tillika beredningsgrupp för Lst medverkan benämns fortsättningsvis beredningsgruppen: Ylva Aller, länsråd Lst Västernorrland, kontaktlänsråd miljömål, länsrådsgrupp 6 för miljö. Per Hallerstig, chef naturavdelningen Lst Jönköping, ordförande i Miljönätverket och RUS. Magnus Eriksson, Lst Dalarna, verksamhetsledare RUS (placerad i Stockholm och Dalarna). Har löpande avstämningar och identifierar vad som behöver göras och verkställer. Kontaktlänsråd miljömål stämmer löpande av med Lst rep. i MMR.

3 PROCESSBESKRIVNING 3(7) Länsledningarna Landshövdingemötet respektive länsrådsmötet informeras återkommande, minst en gång per år, om arbetet med MMR och vid behov inhämtas synpunkter därifrån. Dessa ges också möjlighet att komma med förslag till samverkanåtgärder. Länsrådsgrupp 6 för miljö (G6) är främsta länsrådsgrupp (med olika kontaktlänsråd) där arbetet med MMR förankras. Ordförande Susanna Löfgren, länsråd Jämtlands län. Övriga länsrådsgrupper (G1, G2, G3, G45, G7 med olika kontaktlänsråd) där förankras arbetet med MMR om dessa berörs. Länsstyrelsernas chefsnätverk Samtliga chefsnätverk ges årligen, genom kontakt med respektive nätverks ordförande, möjlighet att komma med förslag till samverkanåtgärder. Berörda chefsnätverk har också en roll vid genomförande av åtgärder och resultatspridning. Miljönätverket är främsta chefsnätverk där arbetet med MMR förankras. Dess fyra strategiska chefsgrupper involveras i förankringen (miljöskydd, natur, vatten och miljömål). MMR tas återkommande upp i Miljönätverkets styrgrupp och även vid träffar med hela Miljönätverket. Samtliga länsstyrelser Samtliga länsstyrelser informeras löpande om arbetet med MMR och ges möjlighet att komma med förslag till samverkanåtgärder. Miljömålssamordnare och deras chefer samt chefer ingående i Miljönätverket ses som särskilda viktiga förmedlare av arbetet och dess resultat på resp. länsstyrelse. Enskilda länsstyrelser bistår med länsstyrelsegemensamma kontaktpersoner för olika åtgärder.

4 PROCESSBESKRIVNING 4(7) Länsstyrelsernas kontaktpersoner för åtgärder i MMR För varje åtgärd där länsstyrelserna medverkar eller är drivande utses en kontaktperson. Det är närmast berört chefsnätverk som föreslår personen och kontaktlänsråd miljömål som beslutar, men detta måste också vara förankrat på länsstyrelsen där personen arbetar. Den länsstyrelsen finansierar medverkan genom kontaktpersonens tid. Fler personer än kontaktpersoner kan utses som övriga medverkande, om en åtgärd berör flera länsstyrelseverksamheter kan det vara lämpligt. Även referensgrupper kan utses efter samråd med berört chefsnätverk. Samma förankring gäller för de övriga personerna som för kontaktpersonerna. RUS styrgrupp och arbetsgrupp RUS (Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet) är länsstyrelsernas samverkansorgan för regionalt miljömålsarbete. I RUS styrgrupp ingår företrädare för fem chefsnätverk: Miljönätverket, Forum för Hållbart samhällsbyggande, Kulturmiljöforum, Nätverket för Hållbar tillväxt (NHT21) och Landsbygdsnätverket (LD21). Dessutom externa parter, däribland Sverige Kommuner och Landsting (SKL) som adjungerad, samt kontaktlänsråd miljömål. RUS styrgrupp används för att underlätta förankringen av det tvärsektoriella arbetet med MMR gentemot chefsnätverken och övriga medverkande myndigheter samt nyttjas även som dialogforum för att inhämta synpunkter utifrån regionala och lokala behov. RUS arbetsgrupp, som består av länsstyrelseanställda, kan vid behov utses som kontaktpersoner/medverkande i åtgärder. Även andra länsstyrelseägda samverkansorgan med egen finansiering kan nyttjas om det förankras med dessa. 4. Arbetsuppgifter och ansvar Medverkan i MMR och nätverket med kontaktpersoner Arbetet i såväl MMR som nätverket med kontaktpersoner leds av MMR ordförande. Till hjälp har han ett kansli, placerat på Naturvårdsverket. Huvuduppgiften för MMR är att ta fram den årliga listan med samverkansåtgärder och om det är aktuellt förslag till regeringen, men arbetet berör även andra frågor. Frågor om spridning av resultat behöver fokuseras mer. MMR har ett begränsat antal möten per år. Vid behov adjungerar länsstyrelsernas representant i MMR kontaktlänsråd miljömål till möten i MMR. Beredning inför och verkställande av beslut i MMR sker med hjälp av kansliet och kontaktpersonerna. I allmänhet bearbetar kansliet uppdragen från MMR och dess ordförande, som sedan förmedlas på kontaktgruppens möten och via mejl. Dagordningen till MMR möten anger i övrigt vad som bör förberedas. De nationella myndigheterna har en kontaktperson per myndighet, medan länsstyrelserna har tre kontaktpersoner. Minst en av länsstyrelsernas kontaktpersoner ska delta vid mötena i nätverket för kontaktpersoner, om möjligt två personer.

5 PROCESSBESKRIVNING 5(7) Framtagande av den årliga listan med samverkansåtgärder Beredningsgruppen, tillika länsstyrelsernas kontaktpersoner till MMR, i samråd med länsstyrelsernas representant i MMR, ser till att berörda parter inom länsstyrelserna får möjlighet att inkomma med förslag på samverkansåtgärder och förmedlar dessa till MMR beredningsprocess. När förslag identifierats i MMR ser beredningsgruppen till att dessa förankras med berörda parter. Beslut om länsstyrelsernas medverkan i samverkansåtgärder fattas av länsstyrelsernas representant i MMR efter samråd med beredningsgruppen som i sin tur samråder med chefsnätverken. Beslutet redovisas i samband med att MMR beslutar om åtgärdslistan. Detta beslut diarieförs vid Länsstyrelsen Uppsala. Chefsnätverken lämnar via förfrågan från beredningsgruppen förslag på kontaktpersoner och i förekommande fall övriga medverkande och referensgrupper för de olika åtgärderna till beredningsgruppen. Länsrådsrepresentanten bland kontaktpersonerna fattar beslut om dessa representanter. Diarieförs vid Lst Västernorrland. I de fall frågor uppstår om vad länsstyrelsernas medverkan innebär, bidrar beredningsgruppen till att få svar på detta genom dialog med kontaktpersoner på de andra myndigheterna. Beredningsgruppen informerar berörda parter om vilka samverkansåtgärder som beslutats och vilka länsstyrelserna medverkar i. Ett dokument med åtgärder och länsstyrelsemedverkande sammanställs. Beredningsgruppen informerar nationellt drivansvariga myndigheter om vilka länsstyrelsepersoner som utsetts. Det är önskvärt om processen med att ta fram samverkansåtgärder kan synkroniseras med länsstyrelsernas verksamhetsplanering. Detta är något som länsstyrelserna dock själva inte råder över. Genomförande och uppföljning av samverkansåtgärder Länsstyrelsernas kontaktpersoner för de olika åtgärderna är nyckelpersoner vid genomförandet. De representerar samtliga länsstyrelser och bör så långt det är möjligt och rimligt se till hela länsstyrelsernas verksamhet, inriktning och intressen. Ofta handlar arbetet om medverkan i nationell arbetsgrupp, men det kan avse annat. De ska löpande stämma av viktigare frågor med företrädare för närmast berört chefsnätverk. Det gäller i synnerhet innan en slutlig rapport utarbetas. Vidare bör de involvera övriga utsedda länsstyrelsepersoner och referensgrupper om sådana finns. I uppgiften ingår slutligen att återrapportera till länsstyrelsernas årsredovisning, genom Lst Uppsalas ÅR. Beredningsgruppen underlättar genomförandet för de olika åtgärdernas kontaktpersoner när så behövs, exempelvis genom dialog med kontaktpersoner vid de andra nationella myndigheterna. De inhämtar årligen återrapportering från kon-

6 PROCESSBESKRIVNING 6(7) taktpersonerna och förmedlar denna till Länsstyrelsen Uppsalas ÅR, efter instruktioner därifrån. Länsstyrelsernas representant i MMR godkänner återrapporteringen och beredningsgruppen informerar berörda parter om denna. Samverkansåtgärder resulterar ofta i en slutrapport. Om länsstyrelserna deltagit i en åtgärd där sådan tas fram är utgångspunkten att länsstyrelserna ska stå bakom. Kontaktperson för berörd åtgärd ska när det blir aktuellt att förankra en slutrapport kontakta länsstyrelsernas beredningsgrupp, som då ansvarar för förankring med berört chefsnätverk och länsrådsgrupp samt godkännande av länsstyrelsernas representant i MMR. Beslut om godkännande av slutrapporter diarieförs vid Länsstyrelsen Uppsala. Generell information om arbetet med MMR och resultatspridning Beredningsgruppen ser till att viktigare länsstyrelsehandlingar i arbetet med MMR anslås på länsstyrelsernas hemsida för detta arbete: Vidare ansvarar de för att minst två informationsbrev årligen tas fram. De tar också fram en årlig kommunikationsplan. Ansvaret för att det som produceras i MMR kommuniceras, sprids och används är gemensamt. Enskilda länsstyrelser har en viktig roll, liksom chefsnätverken. Beredningsgruppen, i samråd med länsstyrelsernas representant i MMR, har ett övergripande ansvar för resultatspridning inom länsstyrelserna, men även till andra lokala och regionala aktörer av betydelse. Detta kan bl.a. ske genom olika befintliga mötesfora, inte minst de årliga miljömålsdagarna. Slutrapporter och även andra handlingar av intresse anslås på länsstyrelsernas hemsida för arbetet mede MMR.

7 PROCESSBESKRIVNING 7(7) 5. Årscykeln för arbetet med MMR Beredningsgruppen, i samråd med länsstyrelsernas representant i MMR, tar varje år ta fram en tidsplan, som relaterar till MMR tidplan. Huvudsakliga tidpunkter för olika delar i arbetet framgår av figuren.

Inrättande av Miljömålsråd och förordnande av rådets ledamöter

Inrättande av Miljömålsråd och förordnande av rådets ledamöter Regeringsbeslut I:16 2014-12-18 M2015/213/Mm Miljödepartementet Adressater: Se bilagan Inrättande av Miljömålsråd och förordnande av rådets ledamöter 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen inrättar ett

Läs mer

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS Fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och förankrad med kontaktlänsråd för miljömålen i länsrådsgrupp 6 för miljö. Ersätter motsvarande dokument från 2011-01-12. Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Läs mer

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017 1 (5) Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet Regeringen fattade i december 2014 (M2015/213/Mm) beslut om att inrätta ett Miljömålsråd för att stärka berörda myndigheters roll i genomförandet

Läs mer

Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet

Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet 2017-03-15 Information Informationsbrev nr 3 Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet Bästa kolleger. Sedan 2015 ingår Länsstyrelserna i Regeringens Miljömålsråd och representeras där av landshövding

Läs mer

Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet

Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet Informationsbrev nr 2 Länsstyrelsernas medverkan i Miljömålsrådet Bästa kolleger. Sedan 2015 ingår Länsstyrelserna i Regeringens Miljömålsråd. Ett första informationsbrev om länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2018

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2018 1 (7) Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2018 Regeringen fattade i december 2014 (M2015/213/Mm) beslut om att inrätta ett Miljömålsråd för att stärka berörda myndigheters roll i genomförandet

Läs mer

Verksamhetsplan Sammanfattning av verksamhetsplanen. Uppföljning, utvärdering, miljöinformationsförsörjning

Verksamhetsplan Sammanfattning av verksamhetsplanen. Uppföljning, utvärdering, miljöinformationsförsörjning Verksamhetsplan 2018 Dnr 501-6488-2017 (Länsstyrelsen Dalarna) Slutligt fastställd av RUS styrgrupp 2018-01-31 och godkänd i länsrådsgrupp 6 för miljö genom kontaktlänsråd för miljömålen. Dialog har även

Läs mer

Verksamhetsplan Sammanfattning av verksamhetsplanen

Verksamhetsplan Sammanfattning av verksamhetsplanen Verksamhetsplan 2017 Slutligt fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och godkänd i länsrådsgrupp 6 för miljö genom kontaktlänsråd för miljömålen Veronica Lauritzsen. Verksamhetsplanen biläggs ansökan till

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål.

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Titel: Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö-miljömål Beställare: RUS Länsstyrelserna

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Regeringen. Av strategierna ska framgå: vilka ansvarsområden och operativa frågor inom myndigheten som berörs. Regeringsbeslut 1:10

Regeringen. Av strategierna ska framgå: vilka ansvarsområden och operativa frågor inom myndigheten som berörs. Regeringsbeslut 1:10 Regeringen Regeringsbeslut 1:10 2017-06-22 Ku2017/01563/KL Kulturdepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag till Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Miljömålsdagarna maj På gång i RUS Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna.

Miljömålsdagarna maj På gång i RUS Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna. Miljömålsdagarna maj 2011 På gång i RUS 2011 Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna www.rus.lst.se RUS roll och uppgifter Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet Länsstyrelsegemensamma

Läs mer

Verksamhetsplan Uppföljning, utvärdering, miljöinformationsförsörjning

Verksamhetsplan Uppföljning, utvärdering, miljöinformationsförsörjning Verksamhetsplan 2015 Slutligt fastställd av RUS styrgrupp 2015-01-29 och behandlad i länsrådsgrupp 6 för miljö genom Robert Andrén. Verksamhetsplanen biläggs ansökan till Naturvårdsverket för RUS verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Sammanfattning av verksamhetsplanen: Uppföljning, utvärdering, miljöinformationsförsörjning

Verksamhetsplan Sammanfattning av verksamhetsplanen: Uppföljning, utvärdering, miljöinformationsförsörjning Verksamhetsplan 2016 Slutligt fastställd av RUS styrgrupp (behandlad vid möte 2016-02-02 och slutligt fastställd per capsulam) och behandlad i länsrådsgrupp 6 för miljö genom Veronica Lauritzsen. Verksamhetsplanen

Läs mer

Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista

Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 4.2.2.a H15-00127 Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Helena Bergström Senior utredare Kemikalieinspektionens förslag till Miljömålsrådets gemensamma åtgärdslista 2017-2019 Kemikalieinspektionens

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Miljömål och indikatorer

Miljömål och indikatorer Miljömål och indikatorer SKL:s Miljöchefsnätverk 2016-12-02 Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS Samhällets mål för hållbar utveckling Boverket har identifierat 100 mer övergripande samhällsmål! Vad

Läs mer

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete - Systematisk uppföljning - Mål för miljödimensionen av hållbar utveckling - Ett gemensamt arbete miljömål.se LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION 5 a Länsstyrelsen

Läs mer

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 2018-06-04 1(6) Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 1. Övergripande Syfte Den årliga uppföljningen av miljömålen på nationell nivå syftar till att förse regering och riksdag med underlag

Läs mer

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-05-14 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

RUS roll, uppgifter och arbetsformer

RUS roll, uppgifter och arbetsformer Fastställt av RUS styrgrupp 2011-01-12 RUS roll, uppgifter och arbetsformer Sammanfattning RUS står för Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet. RUS svarar för länsstyrelsegemensamma uppgifter

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014. Regeringsbeslut I:3 2014-01-23 M2014/210/Mm Miljödepartementet Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Uppdrag att ta fram förslag till en strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö Regeringens beslut

Läs mer

Klimatanpassning Sverige 2017

Klimatanpassning Sverige 2017 Klimatanpassning Sverige 2017 #klimatanpassning2017 Seminarium 2C: Så tar myndigheternas planer arbetet till nästa nivå (och hur vi samarbetar över sektorsgränser) Kerstin Grönman, Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet LEKS nätverksträff 26 mars 2014 Per-Erik Sandberg Miljönätverket Länsstyrelsens roll Länsstyrelseinstruktion Energi- och klimatpropositionen 2009 Regleringsbrev

Läs mer

Miljömålen regionalt och RUS.

Miljömålen regionalt och RUS. Miljömålen regionalt och RUS www.rus.lst.se Miljömålsproppen 2009/10:155 5.2 Regionala miljömål och regionalt miljöarbete Regeringens bedömning: Regionala miljömål beslutas av regionalt miljömåls-ansvariga

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning Uppdrag -01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5)

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5) Regeringsbeslut I:6 2011-10-13 U2011/5668/IS Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Regeringens beslut

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (9) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

RUS. Anteckningar från arbetsgruppens möte 13 oktober 2017

RUS. Anteckningar från arbetsgruppens möte 13 oktober 2017 RUS. Anteckningar från arbetsgruppens möte 13 oktober 2017 Skype-möte Närvarande: Anna-Lena Lövkvist Andersen (första timmen) Carl-Johan (Calle) Sanglert Marie Vallin Magnus Eriksson (anteckningar) Monika

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Deltagare tvärsektoriellt möte om miljömålen 21 oktober 2015, efter organisation och uppdrag

Deltagare tvärsektoriellt möte om miljömålen 21 oktober 2015, efter organisation och uppdrag Deltagare tvärsektoriellt möte om miljömålen 21 oktober 2015, efter organisation och uppdrag Namn Organisation Uppdrag resp. län och gemensamma nätverk (med reservation för att allt inte är helt rätt formulerat)

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun Europeiska landskapskonventionen Leif Gren, handläggare, Riksantikvarieämbetet i t t Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken Uppdrag 2019-01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Projektplan för Behovsutredning del 2, godkänd av styrgruppen

Projektplan för Behovsutredning del 2, godkänd av styrgruppen Projektplan för Behovsutredning del 2, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

BOVERKET L..D_n_r_,

BOVERKET L..D_n_r_, eregeringen Regeringsbeslut 1:10 2017-06-22 Ku201/'101563/KL Kulturdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Ink, BOVERKET 2017-07- 03 L..D_n_r_, J Uppdrag till Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten,

Läs mer

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 19 september 2018

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 19 september 2018 RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 19 september 2018 Skype-möte kl. 9-12. Närvarande: Per Hallerstig, ordförande, Länsstyrelsen Jönköping, miljönätverket Jeanette Schlaucher, Länsstyrelsen Skåne,

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Datavärdsträff 2-3 dec Johan Westman Naturvårdsverket

Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering. Datavärdsträff 2-3 dec Johan Westman Naturvårdsverket Myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering Datavärdsträff 2-3 dec Johan Westman Naturvårdsverket Syfte Informera om arbetet Få synpunkter på innehållet 2014-12-08 2 gemensam strategi för miljödatahantering

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i Norra sjukvårdsregionen

Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i Norra sjukvårdsregionen Uppdragsbeskrivning Arbetsgrupp för vård på distans (VpD) i [Skriv här] Uppdragsbeskrivning Dnr 056/15 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 3 2. MÅL

Läs mer

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige

Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Datum 2011-02-28 Dnr 301-3954-2010 Återrapportering av regeringsuppdraget angående den europeiska landskapskonventionens tillämpning i Sverige Sammanfattning Riksantikvarieämbetets förslag i sammanfattning:

Läs mer

Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet?

Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet? MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet? Parul Sharma, ordförande Agenda 2030-delegationen Agenda 2030 delegationen Parul Sharma Arbetet i Sverige Regeringens ambition

Läs mer

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden!

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden! Plattform för hållbar stadsutveckling Samarbete för ett bättre liv i staden! Hur bygger man en hållbar stad? Ett recept på hur en hållbar stad kan byggas finns inte! Hållbar stadsutveckling är inget tillstånd

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Vägledning med rekommendationer för länsstyrelsernas arbete med regionala miljömål och åtgärdsprogram för miljömålen

Vägledning med rekommendationer för länsstyrelsernas arbete med regionala miljömål och åtgärdsprogram för miljömålen Vägledning med rekommendationer för länsstyrelsernas arbete med regionala miljömål och åtgärdsprogram för miljömålen Dokumentet har utarbetats under en längre tid i dialog med länsstyrelsernas miljömålssamordnare

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523. Länsstyrelserna

2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523. Länsstyrelserna Koncept Regeringsbeslut xx Finansdepartementet Hans Timan hans.timan@finance.ministry.se 08-4052026 2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523 Länsstyrelserna Ändring av regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2017 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2017 2018 och uppföljning av 2016 års aktiviteter Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) YTTRANDE Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Datum: 2015-10-10 Vårt diarienummer: 2015-1755 Ert diarienummer: M2015/1539/S Betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Sammanfattning

Läs mer

Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS Johan Lindberg Matts-Åke Belin

Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS Johan Lindberg Matts-Åke Belin TMALL 0141 Presentation v 1.0 Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS 2017-01-17 Johan Lindberg Matts-Åke Belin Leda övergripande samverkan i trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08

Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08 Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08 Uppdrag Bakgrund Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och

Läs mer

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna 8 Regeringen Regerings beslut 2017-12-07 N2017/07501/KSR 12 Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna Regeringens beslut

Läs mer

Regeringsuppdraget att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala handlingsplaner för att integrera och stärka klimat och

Regeringsuppdraget att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala handlingsplaner för att integrera och stärka klimat och Regeringsuppdraget att stödja aktörer med regionalt utvecklingsansvar i arbetet med regionala handlingsplaner för att integrera och stärka klimat och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet:

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Förtydligande underlag till uppdraget om att genomföra en förstudie om utvecklingssatsning för att stärka arbetet med jämställdhetsintegrering i länen

Förtydligande underlag till uppdraget om att genomföra en förstudie om utvecklingssatsning för att stärka arbetet med jämställdhetsintegrering i länen MISSIV Datum -03-11 Dnr 800-3267-2012 1(1) Utbildningsdepartementet, elektroniskt via registrator@education.ministry.se Förtydligande underlag till uppdraget om att genomföra en förstudie om utvecklingssatsning

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Delrapport från Riksantikvarieämbetet

Delrapport från Riksantikvarieämbetet Uppdrag att stödja tio myndigheters utarbetande av vägledande strategier för kulturmiljöfrågor Delrapport från Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm Tel 08-5191 80 00 www.raa.se

Läs mer

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING Webbinarium 2018-09-20 Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-08 1 Välkommen till webbinarium där förvaltningsgruppen presenterar

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl.

Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl. Bilaga 3 till regeringsbeslut I 12 den 18 december 2017, dnr N2017/07676/FF, m.fl. Pågående uppdrag 1 Hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft i företag. Uppdrag Lämnat Redovisas senast/ avslutas 1.1

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn

Projektplan för Stärkt grön tillsyn uppdaterad 2016-08-25 Projektplan för Stärkt grön tillsyn Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

KRISHANTERINGSORGANISATION

KRISHANTERINGSORGANISATION Godkänd av: Rose-Marie Frebran Utfärdad: 2009-10-05 1(10) Länsstyrelsen i Örebro län: KRISHANTERINGSORGANISATION Länsstyrelsen i Örebro län stödjer, samverkar med och samordnar berörda aktörer vid fredstida

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Projekt för framtagande av underlag inför överenskommelse om struktur och ekonomiska åtaganden för ett laboratorienätverk

Projekt för framtagande av underlag inför överenskommelse om struktur och ekonomiska åtaganden för ett laboratorienätverk Projekt för framtagande av underlag inför överenskommelse om struktur och ekonomiska åtaganden för ett laboratorienätverk Förord Laboratorieverksamhet av betydelse för smittskydd och mikrobiologi utvecklas

Läs mer

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 2 februari 2016

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 2 februari 2016 RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 2 februari 2016 Plats: Naturvårdsverket i Stockholm samt online. Deltagare: På plats: Märet Engström, Länsstyrelsen Värmland, Miljönätverket, ordf. RUS Anna Otmalm

Läs mer

Årlig uppföljning av nationella miljökvalitetsmål, generationsmålet och etappmålen 2019

Årlig uppföljning av nationella miljökvalitetsmål, generationsmålet och etappmålen 2019 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y ANVISNINGAR OCH SKRIVMALL 2018-10-31 Nr NV-07769-18 Årlig uppföljning av nationella miljökvalitetsmål, generationsmålet och etappmålen 2019

Läs mer

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 4 maj 2017

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 4 maj 2017 RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 4 maj 2017 Plats: Naturvårdsverket i Stockholm, kl. 10-16 Deltagare: Per Hallerstig, ordförande, Länsstyrelsen Jönköping, miljönätverket Jeanette Schlaucher, Länsstyrelsen

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

Arbetsordning för Mälardalsrådet

Arbetsordning för Mälardalsrådet Förslag 161109 Arbetsordning för Mälardalsrådet Godkänd av Mälardalsrådets styrelse (DATUM) 1. Inledning Arbetsordning för Mälardalsrådet utgår från Mälardalsrådets stadgar, version antagen av rådsmötet

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 1 (8) FÖRSLAG Datum 2018-01-10 Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 Partsgemensamt forums uppdrag I propositionen (2009/10:55) om en politik för det civila samhället finns följande direktiv om Partsgemensamt

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer