Verksamhetsplan Våren 2013 Gillbostubbens Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Våren 2013 Gillbostubbens Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsplan Våren 2013 Gillbostubbens Förskola 0(14)

2 :a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet inom Frilufts Förskolor innehåller såväl övergripande och gemensamma mål som förskolespecifika. Övergripande och gemensamt för alla Frilufts Förskolor är att Förskolan skall vara Trygg, Rolig och Lärorik! Vår strävan är att ge barnen många och rika tillfällen - planerade och spontana - till lek, aktivitet och inlärning i olika miljöer med naturen och uteverksamheten som bas. Vår metod är att arbeta med utomhus- och naturpedagogik och därigenom utgöra ett komplement till barnens övriga tid och liv. Frilufts Förskolors utomhus- och naturpedagogik Med Veda & Barke i Naturen (kortfattad beskrivning) Veda och Barke är med barnen under alla år på Frilufts Förskolor och följer barnen i de olika grupperna Upptäckare (1-3 år), Utforskare (3-4 år) och Äventyrare (4 5 år, oftast det sista året på förskolan). Året om går barnen till skogen och/ eller vistas ute i naturen. Vintertid är det skidskola- Veda & Barke på skidor, och skridskoskola- Veda & Barke på skridskor för de äldre barnen. Äventyrarna har alltid den verksamheten och de äldsta Utforskarna enligt vår öva-, pröva-, läraplan. Vi uppmuntrar alla barn som vill och har skidor att åka i närmiljön när snön finns. Pulkaåkning är en populär aktivitet för alla grupper. Frilufts Förskolor har en gemensam grön tråd och öva-, pröva-, läraplan för alla Upptäckare, Utforskare och Äventyrare. Vi eftersträvar att kontinuerligt äta och laga mat på utflyktsplatsen eller gården. I huvudsak sker vilan ute och de barn som sover, sover i våra vindskydd på förskolans gård och/ eller på utflyktsplatsen. Äventyrarna har Hitta Vilse (Civilförsvaret) under såväl den varma som kalla årstiden. Verksamheten varierar med barnets ålder och mognad samt förskolans geografiska förutsättningar. 1(14)

3 2(2) Övrigt vi anser är viktigt med vår verksamhet Barnen skaffar sig erfarenheter av sin omgivning genom egna sinnesupplevelser. Genom att lukta, känna, lyssna, titta och jämföra bildar sig barnen uppfattning och får nya begrepp om olika föremål, tid, händelser med mera. Upplevelserna leder till resonemang kring olika företeelser och stimulerar till fortsatta undersökningar och upptäckter. Upptäckterna leder till nyfikenhet, samtal och frågor om Hur och Varför, olikheter och likheter blir naturliga. Vi lär oss matematiska begrepp genom att jämföra, sortera, mäta, och räkna. Språket tränar vi genom dagliga samtal och med lek, drama, sång, sagor samt ramsor. I skogen, på gården och ängen finns obegränsade tillfällen att träna motoriken -att gå, klättra, springa, balansera, åla, krypa, hoppa, sparka boll blir självklarheter. När vi samlar småkryp och växter, knyter rep, sorterar och packar i och ur ryggsäck tränar vi förutom finmotorik även koordination, koncentration och uthållighet. Med naturen som inspirationskälla utforskar vi färg och form, hur olika material ser ut och känns, vad man kan använda dem till och så vidare. Att göra vattenfärg av blåbär, måla på snö, stenar och pinnar är roligt, spännande och inspirerande inlärningstillfällen. I leken bearbetar barnen händelser och upplevelser, skapar erfarenheter av kommunikation, turtagning med mera. Leken är grunden för att träna social kompetens! Avslutningsvis Vår inriktning månar om barnens välmående och hälsa och vi lägger därmed stor vikt vid att under trevliga former servera barnen bra och näringsriktig mat enligt Livsmedelverkets riktlinjer gällande mat för barn i förskolan. 2(14)

4 Verksamhetsplan våren 2013 Frilufts Förskolor Gillbostubben Rotebro, Sollentuna Gillbostubben består av de fyra hemvisterna: Alen, Lönnen, Björken och Eken. Förskolan är uppbyggd med kök och personalutrymmen i mitten av huset och med två hemvister åt vardera hållet. De yngre barnens hemvister som ligger närmast Gillboskolan kallas Alen och Lönnen. På Lilla gården öppnar och stänger vi alltid verksamheten så att de yngsta inte behöver byta miljö under dagarna och vi är på en gård anpassad för yngre barn. På gården finns sandlådor, en kiosk att leka med samt en klätterställning och gungor. Gården har även bord med plats för grupperna att äta sin lunch och mellanmål. Under vintern är det engagerade föräldrar i området som spolar en stor isbana på Gillboskolans fotbollsplan. Isen nyttjas flitigt till skridskoskola med barnen. Stora gården ligger på sidan mot Holmbodavägen och öppnar från ca kl 8.00 och stängs igen vid kl , fredagar Denna gård innehåller utmaningar som sandlådor, pilkojor och gungor med en härlig slänt från huset som ofta lockar till rörelse. Vintertid är det en uppskattad pulkbacke. Bord finns till de äldre barnen att äta lunch eller mellanmål. Där finns även en lekstuga som ger rikliga tillfällen till rollekar. Grillplatsen och vårt tipi tält lockar till mycket lek och många härliga stunder ute. De äldre barnen finns på hemvisterna Björken och Eken. Mellan de två gårdarna har vi en asfalterad gård där vi kan cykla och spela innebandy lite avskilt. De barn som sover ligger i vårt vindskydd som finns på denna gård. I köket arbetar Eva (kokerska) och Gunilla (köksbiträde). De lagar mat enligt livsmedelsverkets riktlinjer. Förskolans tider 7.00 Vi öppnar ute på Lilla gården. Enkel frukost serveras fram till kl Vintertid öppnar vi inne på Lönnen Vi tar alltid emot våra barn ute. Barnen ska vara klädda för att klara av dagens planerade aktiviteter. Vinterns kallaste dagar kommer vi att vara inne till kl Öppnar vi även de äldre barnens sida Stora gården Samling med respektive grupp och presentation av dagen, sånger och frukt. Det är viktigt för barngruppen att alla är lämnade och klara klockan 9.00 så att vi kan starta verksamheten. Kommer ni senare kan pedagogerna ha svårt att möta er då de är upptagna i verksamheten Lunch för barnen och därefter vila i vindskyddet för de yngre och de äldre vilar ute Mellanmål Alla barn som är kvar samlas på Lilla gården. Fredagar kl Fruktstund Gillbostubben stänger för dagen. Fredagar stänger vi För att kunna planera dagen med mat och bemanning är vi i behov av sjukanmälan/ledighets anmälan sker före kl Meddela även förskolan 3(14)

5 innan återgång från sjukfrånvaro om möjligt dagen före återkomsten. Hör vi inget så räknar vi med att ni är fortsatt sjuka. Meddela alltid förskolan om någon annan skall hämta ert barn på förskolan. Om vi är osäkra ringer vi alltid till er. Förskolans gemensamma mål som vi kommer arbeta extra mycket med under denna termin: Normer och värden: o Pedagogerna skall arbeta aktivt för att alla barn skall vara trygga i verksamheten. Rutiner i verksamheten skall vara lika alla dagar för att skapa trygghet för barnen. Alla arbetar för att skapa en empatisk och fungerande barngrupp. När barnen är trygga kan vi ha roligt och lära oss. o Vi som pedagoger skall vara positiva, engagerade, inspirerande och intresserade medupptäckare. o Vi arbetar genom materialen Start (1 3 år) och StegVis (4 6 år). Läs. Det gemensamma med dessa material är att de skall verka för att barnen skall lära sig uttrycka känslor och att det är rätt att känna på olika sätt. Läs gärna mer på: o Vi har tydliga gränser hur vi ska uppträda mot varandra för att få ett trevligt umgängesklimat. Utveckling och lärande: o Barns språkutveckling: Förskolan skall sträva efter att varje barn: utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, (Lpfö-98:10 sid. 10) utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa, (Lpfö-98:10 sid. 10) o Kunskapsutveckling i matematik: Förskolan skall sträva efter att varje barn: utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring (Lpfö-98:10 sid. 10) utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp, (Lpfö-98:10 sid. 10) o Kunskapsutveckling i naturvetenskap: Intresse för naturvetenskap skall väckas med naturvetenskapliga fenomen under lekfulla former. o Barns inflytande: Förskolan skall sträva efter att varje barn: utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, (Lpfö-98:10 sid. 12) 4(14)

6 utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö, (Lpfö-98:10 sid. 12) Vi har valt att fokusera extra just nu på vissa mål. Arbetet sker utifrån hela Läroplanen, Frilufts Förskolors Gröna tråd och vår Öva-, Pröva-, Läraplan. Grön Flagg mål för verksamheten inom området närmiljö: Vår förstarapport är godkänd och vi hissade Grön flagg på Drop-Ut den 27 september. Arbetet med att ta fram en ny handlingsplan är påbörjat. De nya målen kommer att presenteras under våren. Vi skall utveckla arbetet med Veda & Barke: Vi skall arbeta för att utveckla arbetssätt och metoder att jobba vidare tillsammans med Veda & Barke. Utvecklingsområden på Gillbostubben läsåret , hämtat ur Kvalitetsrapporten till Sollentuna kommun Utveckling och lärande Kunskapsutveckling i Naturvetenskap: Område: Naturvetenskap i vardagen. Bakgrund: Området skall fortsätta att utvecklas under lekfulla former för att skapa ytterligare tillfällen för reflektion tillsammans med barnen. Barns inflytande: Område: Vi behöver följa upp hur vi erbjuder barnen inflytande i vardagen. Bakgrund: Barnen i verksamheten påverkar dagligen de val vi gör tillsammans i verksamheten. Vi behöver synliggöra detta för oss pedagoger, barn och föräldrar. Under detta arbete kommer vi att få många tillfällen till reflektion och lärdomar för att utveckla arbetet vidare. Område: Vi skall utveckla vår pedagogiska dokumentation. Bakgrund: Utifrån de förändringar som skett i och med införandet av Lpfö-98:10 behöver vårt arbetssätt utvecklas. Vi har arbetat med utvecklingssamtalen och deras struktur och upplägg på utvecklingsdagen i oktober Under våren 2013 fortsätter med utvecklingen av verksamheten. Vi skall arbeta med att utveckla processerna i verksamheten för att få pedagogiskdokumentation att bli en motor för vårt systematiska kvalitetsarbete. Hemvisten Eken, Eva, Johan och Teresas Äventyrare: Johan förskollärare 100 %, gruppansvarig Eva förskollärare 100 % Teresa barnskötare 82,5 % Anna resurs i barngruppen 65 % 24 barn 9 flickor och 11 pojkar födda 2007, 4 flickor födda Alla kommer att vara Äventyrare även om det blir två år för några av barnen. 5(14)

7 Mål för gruppen våren 2013: Utifrån barnens intresse vill vi under våren arbeta med: Grön flagg och med barnen ta fram den nya handlingsplanen. Bokstäver och ordlekar. Allemansrätten Hitta Vilse Experiment och upplevelser, utgå från matematik och naturvetenskap. Bli medvetna om hur vi använder våra kroppar i skogen, på skidor och skridskor likväl som i lekar och andra aktiviteter. Utforskande av olika kretslopp i naturen via kretsloppsburkar (slutet kärl), håva och meta i sjön, samt att plantera spillning från hare och rådjur. Närmiljön runt där vi bor Vinter Vår måndag Tisdag onsdag Torsdag fredag Rytmik- och Skid- och eller Skid- och eller Skid- och eller rörelsetema skridskoskola skridskoskola skridskoskola på gården. Närmiljö Symboler och bokstäver Teater skapande Matsäck Äventyrarskogen Lagar mat Äventyrarskogen Lagar mat Rytmik- och rörelsetema på gården. Hemvisten Björken, Agneta och Victorias Utforskare Agneta förskollärare 87,5 %, gruppansvarig Victoria idrottslärare 87,5 % Vakant barnskötare 87,5 % - Susanne vikarie under rekrytering Natalie resurs i barngruppen 60 % 21 barn 4 flickor och 7 pojkar födda 2008, 4 flickor och 6 pojkar födda Mål för gruppen våren 2013: Få en empatisk barngrupp med materialet StegVis och gruppstärkande övningar. Arbeta med kroppens olika sinnen På samlingarna: visa olika naturvetenskapliga experiment, språk- och matematiklekar. Grön flagg: kompostplanka, kretslopp. Vinter Vår måndag Tisdag onsdag Torsdag fredag Rytmik- och Skid- och eller Skid- och eller Skid- och eller rörelsetema skridskoskola skridskoskola skridskoskola på gården. Fröjaskulle Matematik Matsäck Äter i skogen Fröjaskulle Naturvetenskap /teknik Äter i skogen Fröjaskulle Språk Lagar mat Rytmik- och rörelsetema på gården. 6(14)

8 Lönnen, Anette, Daniella och Nicklas Utforskare och Upptäckare: Anette förskollärare 100 %, gruppansvarig Nicklas barnskötare 100 % Daniella barnskötare 80 % 18 barn, 1 flicka och 7 pojkar födda 2009, 7 pojkar och 3 flickor födda 2010 Mål för gruppen våren 2013: Stärka gruppsamhörigheten bland annat genom arbete med Start materialet. Vi ska träna på att ta oss till och från vår skogsplats. Undersöka olika matematiska begrepp. Utveckla barnens språk med hjälp av sånger, ramsor och sagor. måndag Tisdag onsdag Torsdag fredag Miniröris och/eller sångsamling med Alen. Lillskogen Matsäck Lillskogen Lillskogen eller arbete med Grön flagg. Miniröris och/eller sångsamling med Alen. Alen, Denise, Elisabeth och Sylvas Upptäckare: Elisabeth förskollärare 100 %, Gruppansvarig Sylva barnskötare 100 % Denise barnskötare 75 % 14 barn 10 flickor och 4 pojkar födda En flicka börjar i gruppen i mars. Mål för gruppen våren 2013: Att få en trygg och harmonisk barngrupp tillsammans med ett tryggt arbetslag. Att två dagar i veckan gå till skogen ängen. Att tillsammans med Veda & Barke arbeta med temat jaget och årstiderna. Att arbeta med Start för att utveckla barnens sociala och emotionella färdigheter/kompetenser. måndag Tisdag onsdag Torsdag fredag Miniröris och/eller sångsamling med Lönnen. Skogsbacken bakom förskolan Matsäck Skogsbacken bakom förskolan Grön flagg tema och skapande. Gå till återvinningsstationen Miniröris och/eller sångsamling med Lönnen. Barnens ansvarsområden Två barn hjälper till att duka och presentera maten under en vecka i skogen och på förskolan. (Utforskare och Äventyrare) Dela ut frukt till barnen i samlingen 7(14)

9 Födelsedagar: Barnens födelsedagar firas i respektive grupp. Vi sjunger för barnet och uppmärksammar dem under dagen. Inbjudningar till eventuella kalas önskar vi att ni ger direkt hem till respektive familj. Kontaktuppgifter till kamraterna hämtas via inloggningen på vår hemsida. Utvecklingssamtal för barnen: Alla barn på Gillbostubben har haft utvecklingssamtal med sin ansvarspedagog under november och december. De barn som började på förskolan under hösten kommer att ha sina samtal under januari och februari. Ny inskolade barn kommer att erbjudas inskolningssamtal ungefär en månad efter att inskolningen är avslutad. Bifogad med kallelsen till utvecklingssamtalet kommer vi ni att få underlaget för barnets individuella utvecklingsplan. Detta för att ni ska kunna förbereda er tillsammans med ert barn inför samtalet på förskolan. Uppföljning av samtalen erbjuds till April/Maj Barnen som slutar och börjar i skolan kommer att ha avslutningssamtal i maj. Kundundersökning som genomförs av Sollentuna kommun gick ut till föräldrarna under vecka 4 och kommer åter till verksamheten i april. Samverkansgruppen består av föräldrarepresentanter, gruppansvariga och förskolechefen. Föräldrarepresentanter från föräldramötet hösten Alen: Lönnen: Björken: Eken: Sarah Dejert mamma till Polly Anneli Fröberg mamma till Tuva Jimmy Holmström pappa till Elvira Jenny Lindberg mamma till Alva Sofia Näsström mamma till Neo Rosalee Hansen mamma till Laura Jenny Tallskog mamma till Edith Anna Pott mamma till Beate Viktiga datum på förskolan: 7/2 Veda & Barke-loppet på förskolan start /2 1/3 Sportlov Barnen som går 25 timmar/vecka är lediga 27/3 Påsklunch på förskolan 2/4-5/4 Påsklov Barnen som går 25 timmar/vecka är lediga 16/4 Drop-Ut och Fixarkväll på förskolan från Först fika tillsammans innan vi jobbar med att fräscha upp gården efter vintern. 6/5 Möte med Föräldrasamverkansgruppen kl /5 Sommarfest med teater av Äventyrarna från /6 Sistadagen innan sommaren för barnen som går 25 timmar/vecka 19/6 Midsommarfirande och Midsommarlunch 8(14)

10 Kontakt information: Gillbostubben telefon: Frilufts Förskolors kontor i Hässelby: (De kan nå oss om vi inte svarar på förskolan telefon) Förskolechef Henrik Sundblom arbetar växlande på Stormyren i Täby och på Gillbostubben. Kontaktas på telefon: eller via E-post: henrik@friluftsforskolor.se Har ni funderingar eller frågor om något som rör vår förskola så vill jag höra av er. Vi ser fram emot en spännande och utmanande vår tillsammans Pedagogerna på Gillbostubben 9(14)

11 :l 1(2) Kläd- och utrustningstips För att vi ska kunna vara ute så mycket som möjligt, krävs en bra och genomtänkt utrustning för våra utomhusaktiviteter. När det är kallt: Underställ närmast kroppen, av funktionsmaterial eller ull är att föredra. Finns att köpa i sportaffärer. Lite dyrare alternativ är ullfrotté. Nästa lager kan med fördel vara ett fleeceunderställ. Sist en overall i bävernylon eller annat slitstarkt vattenavvisande material, i rätt storlek och utan huva. Extra viktigt är att ni som har overaller som ej får vara i torkskåp ser till att det finns ett extra ombyte på förskolan. Alla bör tänka på att ha ett extra ombyte. Overallen ska ha hällor/ gummiband längst ner. Även strumpor av ull eller annat funktionsmaterial är att föredra, eftersom bomull leder kyla och väta. Alltså EJ bomull närmast foten utan en ullstrumpa, som sedan kan förstärkas med en raggsocka. Varma kängor med högt skaft på fötterna. Ett par tunna vantar innanför täckvantarna. Galonvantar, tunna, ska alltid finnas på förskolan, gärna med foder eller med en tunn vante inuti. Tänk på att jeans är väldigt osmidigt och kallt att ha under overallen. Mjuka kläder är bäst. Strumpbyxor är opraktiskt, blir foten blöt måste man byta allting. När det är slaskigt/regnigt: Regnkläder som EJ är för små (skall rymma en overall under) och som har hela hängslen och gummiband under foten. Vi vill inte att barnen har huvor på regnjackan. Det är svårt att se/ höra för barnen och det kan finnas stryprisk om huvan fastnar i något. Välj istället en sydväst. Är det slaskigt är det ju oftast lite varmare ute och istället för en tjock overall kan man ha underställ, fleece och en tunnare overall/ vindbyxa. Tänk lager på lager! Gummistövlar, höga, med kraftigt mönster undertill och med plats för både sula och socka. När det är sommar: Vid soligt väder rekommenderar vi att föräldrar smörjer in sina barn med solskyddsfaktor på morgonen samt att barnen har kepsar/ solhattar. När vi går till skogen eller annan plats i naturen skall barnen alltid ha byxor med långa ben, och stövlar eller heltäckande skor (ej sandaler eller Foppatofflor). Alla barn är olika, en del är varma av sig medan en del lätt fryser, man får pröva sig fram lite. I vindskyddet till vilan behöver barnen byxa och tröja i fleece, raggsockor, tunn mössa och vantar. Ryggsäcks-tips Bra att tänka på inför våra utflykter då barnen har med sig ryggsäck hemifrån. Tänk på att barnet har en rymlig ryggsäck (inte för liten och inte för stor), den skall rymma en liten termos/ flaska, en matlåda med bestick och en kåsa/ drickmugg. forts. 10(14)

12 3:l 2(2) Annat som ska finnas i ryggsäcken är ett sittunderlag och ett ombyte kläder i en plastpåse. t ex underkläder, strumpor, mjukisbyxor/ tights. Sedan styr naturligtvis årstiden (vantar, t-shirt o.dyl.). Märk alla tillhörigheter tydligt! På ryggsäcken är det viktigt att det finns ett bröstspänne framtill. Finns det inget kan man med fördel ta en vanthållare med clips i varsin ände. Ryggsäcken bör vara av vattenavstötande material och med en dragkedja som går hela vägen uppifrån och ner, så att man ser allt innehåll när ryggsäcken är öppen. Sätt gärna en nyckelring eller dylikt på dragkedjan så blir det lättare för barnet att öppna ryggsäcken själv. Hjälmar Utdrag från NTF Konsument ang. lekhjälm; Skillnad mellan småbarnshjälm och lekhjälm. Småbarnshjälmen är i första hand avsedd för cykelåkning eller när man skjutsar barnet på cykel, men även för andra aktiviteter då barnen leker. Hjälmen är uppbyggd av frigolit och fördelar därför de krafter som kan uppstå om barnet slår i huvudet över ett större område. Samtidigt är frigoliten en förbrukningsvara. Har den varit utsatt för en mycket kraftig smäll så ska man kassera hjälmen. De lekhjälmar som Jofa har är avsedda för idrottsaktiviteter för små barn och uppbyggda på ett helt annat sätt. De ska tåla upprepade slag och stötar men är inte lämpliga vid cykelåkning. Småbarnshjälmarna kan man mycket väl använda till små barn när de åker pulka eller skridskor under förutsättning att de inte kommer upp i så höga hastigheter. Frilufts Förskolor rekommenderar Jofas Lekhjälm med grönt säkerhetsspänne. Hjälmen skall vara CE-märkt. Observera att ingen utlåning av hjälmar sker på våra förskolor, då varje förälder skall vara säker på att sitt barn har rätt och godkänd hjälm. Flytvästar Vid alla aktiviteter vid vattnet eller på isen skall barnen ha godkända flytvästar i rätt storlek. Skidor och skridskor För de barn som deltar i dessa aktiviteter är det viktigt med väl fungerande utrustning i rätt storlek. Skidbindningen måste passa med barnets känga eller stövel och vara inställd av er föräldrar. Se gärna över ert barns kläder och utrustning lite då och då. MÄRK kläder och utrustning för att undvika onödiga förväxlingar, det underlättar för oss alla. Fråga gärna oss pedagoger vad som verkar fungera för just ert barn i klädväg och utrustning. Vi hjälper gärna till! Vi ser fram emot många härliga upplevelser tillsammans med barnen i Naturen! Frilufts Förskolors Pedagoger 11(14)

13 :g GRÖN TRÅD Frilufts Förskolors ledord TRYGGT, ROLIGT och LÄRORIKT är alltid avgörande vid pedagogernas bedömning av säkerhet, väder och vind. Upptäckare Utforskare Äventyrare Kommentar tar emot barnen ute senast 8.00 morgonsamling på gården utflykt till skogen utflykt till annan plats i naturen utflykt till bäck, sjö, kärr etc. medhavd egen matsäck (f.m.) äta lunch i skogen laga lunch på utflyktsplatsen lunch på gården el. närmiljön vila och sagostund på utfl.pl. sova / vila på gården mellanmål på utfl.pl. mellanmål på gården el. närmil Veda & Barke på skridskor (skola) Veda & Barke på skidor (skola) Hitta Vilse alltid alltid alltid alla dagar alla dagar alla dagar aktivitet avgör omfattningen 1 g/v. 1 g/v. 1 g/v. anpassat pass för året om året om året om respektive grupp 2 ggr/v. 2 ggr/v. 2 ggr/v. alla barn lämnar gården 3 ggr/v. enl. öva-, pröva-, enl. öva-, pröva-, året om läraplan läraplan 1 g/v. 1 g/v. 1 g/v. en dag för alla barn (=maxnivå) 1 g/v. vårtermin 2 g/v. 2 g/v. * de gamla barnen ht. vid 2 tillfäl. * äter vidare 1 g/v. 1 g/v. alltid alltid alltid efter lunch efter lunch efter lunch i skogen/ utflyktsplatsen alltid alltid alltid där möjlighet finns valfritt valfritt valfritt alltid alltid alltid enl. öva-, pröva-, läraplan enl. öva-, pröva-, läraplan enl. öva-, pröva-, läraplan enl. öva-, pröva-, läraplan året om 12(14)

14 :f Öva-, pröva-, och läraplan - (med anknytning till gröna tråden) Frilufts Förskolors alla barn skall tillsammans med Veda & Barke med sina olika grupper få öva, pröva, och lära. Där Upptäckarna börjar tar Utforskarna och Äventyrarna vid. Pedagogerna tillför nya lekar och övningar så att varje barn skall få möjlighet att på ett lustfyllt sätt träna och öva och därmed erövra nya kompetenser. Upptäckare Utforskare Äventyrare egen planering börja träna att gå gå till utfl.pl lära vägen till utfl.pl. till utfl.pl. igenkänningstecken börja träna att hantera ryggsäck klara och ansvara för hantera ryggsäck upp och nerpackning börja träna börja sortera med känna till och använda alla sinnen hjälp av sinnena alla sinnen kroppsuppfattning tyngd, kraft motorik Uterumsuppfattning veta och förstå enkel kartbild gränserna på utfl.pl (skattkarta) använda vindskydd bygga trefot/ koja djur och växtrike mer om djur och mer om djur och växtväxtrike rike, söka i böcker börja odla/ plantera få förståelse mer om odla/ plantera sköta, skörda börja källsortera få förståelse för mer om kretslopp kretslopp allemansrätt mer om allemansrätt toalettrullskikare lupp lupp, experimentera eld, vatten, rep, tälja, såga, bygga 13(14)

Verksamhetsplan HT 2015 Lantgårdens förskola

Verksamhetsplan HT 2015 Lantgårdens förskola Verksamhetsplan HT 2015 Lantgårdens förskola 0 15 08 12 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan Våren 2013 Stormyrens Förskola

Verksamhetsplan Våren 2013 Stormyrens Förskola Verksamhetsplan Våren 2013 Stormyrens Förskola 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2013

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2013 Verksamhetsplan för Broby Förskola HT 2013 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga barn är färdigklädda

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2013 Lantgårdens Förskola

Verksamhetsplan VT 2013 Lantgårdens Förskola Verksamhetsplan VT 2013 Lantgårdens Förskola 0 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Övergripande Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, reviderad 10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan HT 2013 Lantgårdens Förskola

Verksamhetsplan HT 2013 Lantgårdens Förskola Verksamhetsplan HT 2013 Lantgårdens Förskola 0 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Övergripande Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, reviderad 10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2013. Lundens Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2013. Lundens Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Lundens Förskola 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2015. Äventyret

Verksamhetsplan VT 2015. Äventyret Verksamhetsplan VT 2015 Äventyret 1 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan. Höstterminen 2015. Lundens Förskola

Verksamhetsplan. Höstterminen 2015. Lundens Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Lundens Förskola 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2013 Silverskogens förskola

Verksamhetsplan VT 2013 Silverskogens förskola Verksamhetsplan VT 2013 Silverskogens förskola 0(12) Verksamhetsplan Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, reviderad 10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan HT 2015. Äventyret

Verksamhetsplan HT 2015. Äventyret Verksamhetsplan HT 2015 Äventyret Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet

Läs mer

Våren 2013 Lundens Förskola

Våren 2013 Lundens Förskola Verksamhetsplan Våren 2013 Lundens Förskola 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2013

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2013 Verksamhetsplan för Broby Förskola VT 2013 1:a Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2016 Lantgårdens förskola

Verksamhetsplan VT 2016 Lantgårdens förskola Verksamhetsplan VT 2016 Lantgårdens förskola 0 160101 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2015

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2015 Verksamhetsplan för Broby Förskola HT 2015 1 Verksamhetsplan För Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Riddersborgs Förskola 1 Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2014

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2014 Verksamhetsplan för Broby Förskola VT 2014 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 (onsdagar 7.10) Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2014

Verksamhetsplan för. Broby Förskola HT 2014 Verksamhetsplan för Broby Förskola HT 2014 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 (onsdagar 7.10) Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Sundsborgs Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Sundsborgs Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Sundsborgs Förskola 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Stormyrens Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Stormyrens Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Stormyrens Förskola 0(15) 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan. Höst terminen Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan. Höst terminen Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Höst terminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Lundens Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Lundens Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Lundens Förskola 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2015. Silverskogens Förskola

Verksamhetsplan VT 2015. Silverskogens Förskola Verksamhetsplan VT 2015 Silverskogens Förskola 1 Verksamhetsplan Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, reviderad 10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren 2015 Frilufts Förskolor Sundsborg

Verksamhetsplan. Våren 2015 Frilufts Förskolor Sundsborg Verksamhetsplan Våren 2015 Frilufts Förskolor Sundsborg 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola Verksamhetsplan Våren 2015 Dungens Förskola 0 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Bullerbyns Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Bullerbyns Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2013 Bullerbyns Förskola 0(15) 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan VT Äventyret

Verksamhetsplan VT Äventyret Verksamhetsplan VT 2016 Äventyret Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Stormyrens Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Stormyrens Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2015 Stormyrens Förskola 0(16) 15 01 22 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Våren Dungens Förskola Verksamhetsplan Våren 2013 Dungens Förskola 0 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98;10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan. Hösten 2014. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Hösten 2014. Dungens Förskola Verksamhetsplan Hösten 2014 Dungens Förskola 0 1:a Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98;10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan. vårterminen Lundens Förskola

Verksamhetsplan. vårterminen Lundens Förskola Verksamhetsplan vårterminen 2014 Lundens Förskola 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen Stormyrens Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen Stormyrens Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2014 Stormyrens Förskola 0(17) 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan HT Äventyret

Verksamhetsplan HT Äventyret Verksamhetsplan HT 2016 Äventyret Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan. Vår verksamhet

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2016 Bullerbyns Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2016 Bullerbyns Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2016 Bullerbyns Förskola 1 1:a Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98/16 Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Bullerbyns Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Bullerbyns Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2015 Bullerbyns Förskola 0(15) 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98/10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren Gläntans Förskola

Verksamhetsplan. Våren Gläntans Förskola Verksamhetsplan Våren 2013 Gläntans Förskola 0 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen 2016 Frilufts Förskolor Sundsborg

Verksamhetsplan. Vårterminen 2016 Frilufts Förskolor Sundsborg Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Frilufts Förskolor Sundsborg 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan Våren Gläntans Förskola

Verksamhetsplan Våren Gläntans Förskola Verksamhetsplan Våren 2016 Gläntans Förskola 0 16 01 28 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Dungens Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Dungens Förskola 0 16 01 28 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 VÄLKOMMEN TILL JORDEN TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 ADRESS: Storgatan 46 267 76 Ekeby JORDENS UTEFÖRSKOLA HEMSIDA: www.bjuv.se/jorden JORDENS GRUNDIDÉ Att uppleva och utforska

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

ÄLVENS GROVPLANERING OCH MÅL vt Personalen har sin planering. Barnen har utelek tillsammans med avd. Forsen.

ÄLVENS GROVPLANERING OCH MÅL vt Personalen har sin planering. Barnen har utelek tillsammans med avd. Forsen. ÄLVENS GROVPLANERING OCH MÅL vt 2016 På Älven har vi tillgång till olika former av material och föremål som gör det möjligt för barnen att utforska och undersöka fenomen och företeelser i omgivningen och

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Bullerbyns Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Bullerbyns Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Bullerbyns Förskola 0(16) 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98/10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan VT 2015. Gillbostubbens Förskola

Verksamhetsplan VT 2015. Gillbostubbens Förskola Verksamhetsplan VT 2015 Gillbostubbens Förskola 1 Verksamhetsplan Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, reviderad 10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen Gläntans Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen Gläntans Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2016 Gläntans Förskola 0 16 09 01 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:16, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2015

Verksamhetsplan för. Broby Förskola VT 2015 Verksamhetsplan för Broby Förskola VT 2015 1 Öppettider och mattider på förskolan Broby öppnar kl 07.00 Vi möter barnen på vår gård och hälsar varje barn välkommen. Det är viktigt att samtliga barn är

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan HT 2015. Silverskogens Förskola

Verksamhetsplan HT 2015. Silverskogens Förskola Verksamhetsplan HT 2015 Silverskogens Förskola 1 Silverskogens förskola HT 2015 Silverskogen är en förskola som ligger i Tegelhagen. Förskolan ligger i en vinkel och har tre avdelningar, Upptäckare, Utforskare

Läs mer

NOLBYKULLENS FÖRSKOLA

NOLBYKULLENS FÖRSKOLA ARBETSPLAN NOLBYKULLENS FÖRSKOLA Inledning Vi är alla olika individer och genom att jobba med hälsa rörelse, språk och genus som de tre största byggstenarna kan vi ge barnen en bra grund att stå på. I

Läs mer

Verksamhetsberättelse Grönbackens förskola vt-14

Verksamhetsberättelse Grönbackens förskola vt-14 Verksamhetsberättelse Grönbackens förskola vt-14 Under året har vi haft barnens språkliga utveckling i fokus. Det har tagit sig olika uttryck utifrån barnens intressen och ålder. De äldre barnen har jobbat

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Verksamhetsportfolio Kinnarps förskola Läsår 2011/2012 Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Matematik Dessa prioriterade mål från läroplanen arbetar Kinnarps förskola med under

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Verksamhetsplan. Hösten Gläntans Förskola

Verksamhetsplan. Hösten Gläntans Förskola Verksamhetsplan Hösten 2013 Gläntans Förskola 0 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

Välkommen till vår förskola Grimsta

Välkommen till vår förskola Grimsta Välkommen till vår förskola Grimsta Kontaktuppgifter: Blå: 072-967 87 30 Gul: 072-967 87 24 Mail till förskolan: grimsta.bla@norlandia.com Address: Grimstagatan 27 162 56 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK. Verksamhetsplan Lövskatans förskola

FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK. Verksamhetsplan Lövskatans förskola FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK Verksamhetsplan Lövskatans förskola 2014-2015 Innehåll: Profil och Vision Koppling till styrdokument Koppling till värdegrunden Äventyrpedagogiken integrerad i verksamheten Verksamhetsplanen

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer