Reseräkningssystem samt löne- och personaladministrativt system

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseräkningssystem samt löne- och personaladministrativt system"

Transkript

1 Dnr LiU 827/02-25 Sidan 1 av 7 Rektorskansliet Internrevision Unn Forsberg Styrelsen och rektor Reseräkningssystem samt löne- och personaladministrativt system Vi har i enlighet med fastställd revisionsplan för verksamhetsåret 2002 utfört granskning av universitetets löne- och personaladministrativa system (LA/PA-system). A. GRANSKNINGENS INRIKTNING OCH OMFATTNING Under 2001 har både ett nytt reseräkningssystem (Tur&Retur) och ett nytt löne- och personaladministrativt system (HR+) tagits i drift. Syftet med bytena av system har bl.a. varit att få en förbättrad inbyggd kontroll och mer ändamålsenliga system. Vidare har avsikten varit att förbättra de administrativa rutinerna kring systemet. I samband med systembytena har också systemdriften gått över till att skötas av universitetet istället för via driftbyrå. Avsikten med granskningen har varit att se om intentionerna med systemen infriats samt om det finns väl fungerande kontroll i och kring systemet. Granskningen har omfattat följande områden; behörighetsadministrationen generell säkerhet i systemet vad avser drift, underhåll och organisation kontroll i systemet vad avser indata, registervård och utdata kvalitet och tillförlitlighet i utdata rutiner för inrapportering och uppföljning Vid granskningen har genomgång och analys utförts av en mängd utdata från HR+ avseende hela universitetet. Analysen avser den information som fanns i systemet i september förutom semestrar som granskats utifrån de uppgifter som fanns i början av december. Utdata från Tur&Retur har inte granskats särskilt utan endast via HR+. Rekryterings- och löneförhandlingsmodulerna har inte granskats. Intervjuer har genomförts med ett antal användare ur olika kategorier (systemadministratörer, driftstekniker, lönehandläggare m.fl.). De brister som noteras i rapporten avser de förhållanden som rådde fram till slutet av oktober då den sista intervjun gjordes Linköping Besöksadress: Hus Origo, Universitetet Tel Fax Datorpost: UnnFo@Rek.LiU.SE

2 Sidan 2 av 7 B. RAPPORTFORM Våra iakttagelser avrapporteras enligt god internrevisionssed i form av en så kallad avvikelserapport, vilket innebär att endast de brister vi funnit rapporteras. Processer som fungerar tillfredsställande kommenteras inte, inte heller relationen mellan andelen välfungerande respektive bristfälliga processer. Vår rapport ger därmed inte en heltäckande bild av granskat område. C. IAKTTAGELSER I SAMBAND MED VÅR GRANSKNING C1. Införandet av systemen Införandet av de nya systemen har inte fungerat på ett bra sätt utan har kännetecknats av en grov underskattning av den tid och arbetsinsats som krävs för att installera, testa och anpassa systemen till universitetets verksamhet. Vi anser att leverantören för HR+ inte levererat en färdig produkt och att universitetet inte borde ha godkänt leveransen. Leverantörerna har inte heller skött utbildningen av universitetets personal på ett tillfredsställande sätt, vare sig avseende själva drift, systemadministration eller användning av systemen. Tester av de nya systemen har inte kunnat genomföras i nödvändig omfattning och centrala löneavdelningen har länge varit underbemannad. Personal har slutat men inte ersatts i tid, och ny personal har inte fått adekvat utbildning och instruktioner för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Implementeringsansvarig personal har samtidigt förväntats sköta löpande lönearbete, vilket lett till en orimlig arbetssituation. Vi anser att detta är en väsentlig orsak till flera av de brister vi funnit vid revisionen. Intendenter och andra som behöver kunna analysera och använda informationen i HR+ (inklusive den innehållsmässiga systemförvaltaren) fick inte utbildning i systemen förrän i maj 2002, dvs. över ett år efter att systemen tagits i bruk. C2. Rutiner och organisation Beslut som fattats av universitetsstyrelsen har inte alltid omsatts i praktiken, t.ex. har beslut avseende anställning utan lön inte implementerats. Ekonomiavdelningen utför en stor del av det avstämnings- och utredningsarbete som naturligt ligger inom personalavdelningens område utan att detta är reglerat på ett bra sätt. Dessutom är det ineffektivt eftersom ekonomipersonalen inte enkelt kan ta fram all information som behövs. Förskott på lön och reseförskott betalas ut utanför lönesystemet. Förskotten stäms inte av på ett bra sätt och regleras i rimlig tid utan stora belopp är för gamla. Hanteringen är undermålig och uppfyller inte grundläggande krav på intern kontroll.

3 Sidan 3 av 7 Rutinerna som föregår registrering i lönesystemet är undermåliga eftersom nödvändigt underlag och uppgifter inte kommer fram till lönehandläggarna i tid (ibland inte alls). Detta resulterar i merarbete och fordringar på de anställda som inte hanteras på ett bra sätt. I ekonomisystemet finns både attest och utanordning. I LA/PA-systemen finns ingen utanordningsrutin, vilket t.ex. innebär att prefekten inte utanordnar 60 % av institutionens kostnader. Det strider mot grundläggande krav på intern kontroll. Samma person kan ha flera olika befattningar, vilket skapar merarbete och ökar antalet felkällor. Ett av de krav som ställdes på ett nytt lönesystem vid upphandlingen var att semester, tjänsteresor m.fl. uppgifter skulle registreras på person och inte på befattning. Kravet är inte uppfyllt och mycket tid läggs ner på att spåra fel och flytta uppgifter mellan olika befattningar. Ansvarsfördelningen för reseräkningssystemet Tur&Retur, utbildning av resehandläggare samt att hålla sig ajour med förändringar och lagstiftning på området har länge upplevts som oklar i organisationen. Kompetens avseende reseavtal och skattelagstiftning saknas delvis på centrala löneavdelningen. Löneförhandlingarna har under flera år slutförts så sent att de retroaktiva ersättningarna körts på november- eller decemberlönen. Det är olämpligt eftersom det finns för lite tid att rätta fel innan året är slut och kontrolluppgifter ska upprättas. C3. Behörighetsadministration Alla systemadministratörer använder samma användaridentitet i PI-lön, och det finns en systemadministratörsidentitet i Tur&Retur som inte är kopplad till person. Varje person bör ha en egen användaridentitet så att man kan se vem som gjort vad i systemet. Det finns inga spärrar eller kontroller som hindrar lönehandläggarna eller systemadministratörerna att ändra sin egen lön. Alla lönehandläggare kan också registrera och ändra fasta och rörliga lönedata var som helst på universitetet. Det finns inga krav på obligatorisk utbildning innan man får behörighet, utan personer som ännu inte fått fullständig utbildning kan börja registrera i systemen. C4. Säkerhet, drift och underhåll av systemet Backup görs tillräckligt ofta, men det finns inga rutiner för att kontrollera om informationen på backupbanden verkligen går att läsa och använda. Det finns ingen katastrofplan, säkerhetspolicy, säkerhetsansvarig eller säkerhetspärm för systemen.

4 Sidan 4 av 7 Den sårbarhetsanalys av systemen som gjordes i juni 2000 har inte lett till väsentliga förbättringar utan flertalet risker som konstaterades vid analysen kvarstår oförändrade. C5. Dokumentation, policies och regelverk Det finns ingen fullständig löneartskatalog där man kan se vad lönearterna gör (är ersättningen skattepliktig, pensionsgrundande, semestergrundande etc.) och var beloppen hamnar i ekonomisystemet (vilket konto). Det finns inga fullständiga och uppdaterade manualer för HR+ eller Tur&Retur. Det finns ingen arkiveringspolicy som beskriver vilka dokument och listor som ska sparas och hur länge. Uppgiften att följa rättsutvecklingen på området och uppdatera regelverk och policies har inte genomförts på ett tillfredsställande sätt. Det finns brister i kunskaperna om förändringar som skett av de lagar som styr området. C6. Utbildning, fortbildning och informationsspridning Utbildning av nya rese- och lönehandläggare har under en längre tid varit otillräcklig. Eftersom mellan 30-50% av handläggarna börjat under 2001 eller 2002, finns en stor andel handläggare med otillräckliga kunskaper. Instruktioner om vilka uppgifter som ska registreras i systemet, vilka underlag för registrering som ska finnas, hur systemet fungerar, vilka koder och fält som ska användas samt hur kontroll av registrerade uppgifter ska göras har varit bristfälliga och ibland inkonsekventa. Rutiner för olika löne- och personalärenden är inte fullständigt beskrivna i personalhandboken eller någon annanstans. Både manuella och digitala register över samma uppgifter finns. Många prefekter, intendenter och ämnesföreträdare m.fl. personalgrupper som anställer personer förstår inte hur lönekedjan fungerar och mängder av merarbete skapas för att de inte vet vilka papper, beslut och underlag som måste finnas för att de anställda ska kunna registreras i HR+ och få korrekt lön. Många lönehandläggare får lägga in anställningar utan att ha tillräckliga uppgifter. C7. Intern kontroll av indata samt registervård Det finns inga kontroller i systemet av det som läggs in. Man kan i princip lägga in vad som helst i systemet utan att man får någon signal vid registreringstillfället om att det man lägger in är fel. Det är allvarligt eftersom registervården och kunskapen om kodernas innebörd är undermålig. Det finns också brister i kodstrukturen, där samma tjänst kan ha helt olika befattningskoder, vilket försvårar statistik och analyser.

5 Sidan 5 av 7 Den enda kontroll av indata som görs, sker vid lönelistekontrollen som genomförs av samma lönehandläggare som registrerat uppgifterna. Det strider mot grundläggande krav på intern kontroll eftersom man per definition inte kan kontrollera sig själv. Vid granskningen har vi funnit t.ex. 2000% frånvaro, anställningsdatum år 102, bokslutsenheter som inte finns, 86 respektive 0,14 sparade semesterdagar, koder som inte finns, kombinationer av koder som borde vara omöjliga, en mängd vital information som saknats samt en mängd andra avvikelser från avtal eller regler. C8. Intern kontroll och användning av utdata Vi har vid denna och tidigare revisioner konstaterat att väldigt få analyser och uppföljningar av löne- och personalinformation görs på universitetet. Detta visar sig t.ex. genom att felet i halvårsbokslutet (semesterlöneskulden var minst 13 miljoner kr för hög) inte upptäcktes av universitetet utan av RRV. Pga. bristerna i rutinerna för semesterhantering anser vi att felet sannolikt var större än 13 miljoner kr. C9. Kopplingar och överföringar mellan olika system Det finns ingen säkring av att det är samma information i reseräkningssystemet, lönesystemet, ekonomisystemet, analysverktyget QlikView, skattedeklarationen samt utbetalningsfilen till banken. Det är möjligt att ändra information i varje steg i processen så att det som faktiskt utbetalats inte är detsamma som det som är redovisat i systemen och till skattemyndigheten. Vid revisionstillfället hade differenser konstaterats mellan reseräkningssystemet och lönesystemet, mellan ekonomisystemet och lönesystemet, mellan skattedeklarationen och både lönesystem och ekonomisystem och mellan QlikView och alla de andra. Bankfilen har inte reviderats, varför vi inte vet om det finns differenser mellan den och övriga system. De filer som HR+ skickar till Statens Pensionsverk, SCB m.fl. myndigheter stäms inte av och pga. programfel i HR+ har med största sannolikhet fel information skickats iväg. C10. Beräkningar och programmeringar Under revisionen har en mängd fel i programmering och/eller inmatning av värden i programmen kunnat konstateras. Exempelvis är semesterlöneskulden felaktig, skatteavdrag sker inte alltid automatiskt på arvoden, nattraktamenten blir fel och personer som slutar avslutas inte korrekt i systemet. Det har bl.a. förekommit att lönebesked skickats ut till personer som inte längre jobbar på universitetet. De som kontaktat universitetet hade inte fått ut någon lön, men möjligheten finns att någon felaktigt fått lön men inte hört av sig.

6 Sidan 6 av 7 D. REKOMMENDATIONER Enligt systembeskrivningarna förefaller LA/PA-systemen i sig kunna uppfylla de krav universitetet ställt vid upphandlingen, och de fel vi funnit beror mer på själva processen för införandet av systemen. Det innebär att förutsatt att universitetet åtgärdar de brister som nämnts, kommer systemen sannolikt att fungera bra. Vi rekommenderar universitetet att 1. anlita kompetent personal/konsulter och testa systemen för att hitta och rätta de fel som orsakat de orimliga värden och felaktiga beräkningar som kunnat konstateras under revisionens gång 2. aktivera de kontroller som finns i systemen samt bygga till nya (t.ex. signallistor över uppgifter som behöver kontrolleras) så att det inte går att lägga in helt orimlig information i systemen 3. se över bemanningen på centrala löneavdelningen och utöka den till en nivå där arbetsbelastningen blir rimlig. Vi vill särskilt betona vikten av att sammansättningen av kompetens (systemkompetens, analytisk förmåga respektive avtals- och löne/reserutinkompetens) blir rimlig 4. se över utbildningen av nya handläggare och de utbildningsbehov som finns hos de som redan jobbar samt göra en tillräckligt stor insats för att höja lönehandläggarnas kompetens till en acceptabel nivå, både avseende registrering i systemen och avseende avtal, lagar, rutiner etc. 5. förbättra den löpande informationsspridningen, förslagsvis via bättre maillistor och minnesanteckningar från möten mm samt inrätta fungerande support till användarna i systemen 6. upprätta eller få leverantörerna att upprätta tillräcklig systemdokumentation, manualer och instruktioner om hur systemen fungerar 7. upprätta fungerande rutiner för avstämning av uppgifter till skattemyndigheten och andra myndigheter 8. säkra överföringarna av information mellan olika system och gå igenom och rätta den felaktiga informationen som finns i respektive system 9. förbättra behörighetsadministrationen för systemen så att påpekade brister avhjälps 10. klargöra avgränsningen mellan EKA och PA och tydligt reglera vem som ska göra vilka arbetsuppgifter alternativt på annat sätt kraftigt förbättra möjligheterna till ett smidigt samarbete 11. undersöka möjligheterna att ta in hanteringen av reseförskott, löneförskott och stipendier i lönesystemet via aktivering av möjligheten att göra flera utbetalningar från lönesystemet varje månad 12. förbättra och tydligt kommunicera ansvarsfördelningen för Tur&Retur såväl själva systemadministrationen som utbildningen av resehandläggare 13. förbättra säkerheten genom att upprätta katastrofplan, säkerhetspolicy samt vidta de åtgärder som föreslogs vid sårbarhetsanalysen

7 Sidan 7 av klargöra vem som har ansvar för att följa med i rättsutvecklingen och se till att kunskap om nyheter och förändringar i lagstiftning kommer ut i organisationen 15. förbättra arbetet med avstämningar och uppföljning så att väsentliga fel upptäcks innan de hunnit leda till felaktiga beslutsunderlag på universitetet eller hos andra myndigheter (SPV, RSV m.fl.) 16. utbilda intendenter och andra som anställer personer i vad som krävs för att lönekedjan ska fungera smidigt 17. formulera tydliga kompetenskrav på de personer som ska registrera i systemen samt införa obligatorisk utbildning som måste genomföras med godkänt resultat innan personen får behörighet att gå in i systemen 18. överväga om systemet att registrera uppgifter på befattning istället för på person verkligen är nödvändigt eftersom det orsakar merarbete och kostnader för att hitta och rätta fel. Vi föreslår att universitetet i vart fall registrerar semesterdagar på person. 19. överväga hur den bristande interna kontrollen, där lönehandläggarna själva registrerar, kontrollerar och i princip utanordnar löner kan förbättras 20. överväga hur rutinerna för att hantera frånvaro och närvaro ska kunna förbättras så att semesterrutiner, övertidsregistrering och tjänstledighetshantering kan hanteras på ett likvärdigt sätt över hela universitetet 21. överväga om universitetet ska fortsätta att ha både manuella och digitala register över olika uppgifter (t.ex. personalkort) eller om all information ska registreras i systemen Håkan Tegnefur Internrevisionschef Unn Forsberg Internrevisor Kopia till: Karin Hendelberg, RRV Curt Karlsson, universitetsdirektör Bilaga: Detaljerade beskrivningar av de brister vi funnit (bifogas bara till universitetsdirektören och RRV)

Kostnadsfördelning på projekt

Kostnadsfördelning på projekt Sid 1(5) Rektorskansliet Internrevision Håkan Tegnefur Styrelsen och rektor Kostnadsfördelning på projekt Vi har i enlighet med fastställd revisionsplan för verksamhetsåret 2002 utfört granskning inom

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Granskning av lönesystem

Granskning av lönesystem www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Granskning av lönesystem Vingåker kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag...

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i lönehanteringen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Erik Sellergren Amanda Elg Vårgårda kommun och Herrljunga kommun Juni 2017 Juni 2017 Innehåll

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Rapport avseende Personalskulder. December 2006

Rapport avseende Personalskulder. December 2006 Rapport avseende Personalskulder. December 2006 Innehåll Inledning...1 Risk i redovisning av personalskulder...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll rutiner...3 Substansgranskning...3 Noteringar vid

Läs mer

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011 Revisionsrapport Förstudie av personalsystemet Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Förstudie av personalsystemet 2011-10-10 Caroline Liljebjörn Stefan Wik Kalmar kommun Förstudie av personalsystemet Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter Granskning av löner Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011 Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER... 2 2 INLEDNING... 3

Läs mer

Ekonomisystemet Agresso

Ekonomisystemet Agresso Sid 1 (8) Rektorskansliet Internrevision Unn Forsberg Styrelsen och rektor Ekonomisystemet Agresso Internrevisionen har i enlighet med fastställd revisionsplan för verksamhetsåret 2004 utfört granskning

Läs mer

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal.

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson 18 mars 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013

Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013 Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013 Uppsala kommun Fredrik Hellström Nicklas Samuelsson Klara Tengstrand Innehållsförteckning 1. Sammanfande revisionell bedömning...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse STYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 30 (36) Sammanträdesdatum Paragraf Kommunstyrelsen 30 januari 2012 19 Diarienummer KS-2011/1 036.912 Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse Kommunstyrelsens

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Bakgrund Enligt kommunallagen har förtroendevalda rätt till skälig ersättning

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Sid 1 (9) G r a nskningsrapport Dnr 18REK26 2019-03-21 Nina Wennberg Revisorerna i Gävle kommun Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden 1. Sammanfattning

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse 1 september 2014 KS-2014/742.912 1 (11) HANDLÄGGARE Åsa Brunkvist Pia Nordeman 08-535 303 11 08-535 313 61 Kommunstyrelsen Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut

Läs mer

Granskning av lönehantering

Granskning av lönehantering www.pwc.se Revisionsrapport Anette Fagerholm Granskning av lönehantering Hammarö kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte, revisionsfråga och avgränsning...2

Läs mer

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017 KRONOFOGDEMYNDIGHETEN BOX 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017 Riksrevisionen har översiktligt granskat Kronofogdemyndighetens

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Granskning av Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Nyköpings och Oxelösunds kommuner 2009-10-20 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och bakgrund...1

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2014 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson GOTLANDS KOMMUN Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson 2005-08-25 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID SAMMANFATTNING...2 1. INLEDNING...3 1.1 Resultat av 2003

Läs mer

Anställnings- och avgångsrutiner

Anställnings- och avgångsrutiner Revisionsrapport Anställnings- och avgångsrutiner Malin Andersson Hans Axelsson Inledning/uppdraget Av s revisorer har vi fått i uppdrag att granska om det finns en tillräcklig kontroll av rutiner i samband

Läs mer

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter LANDSTINGET I VÄRMLAND RAPPORT Revisorerna AM/VHL 2013-02-19 Rev/12012 Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter Sammanfattning Vi har granskat om det finns tillfredsställande rutiner som säkerställer

Läs mer

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 3.2 Roller och ansvarsfördelning 3.4 Riktlinjer kring intern kontroll 4 Rimlighetsbedömning löneutbetalning Ansvarsfördelning Ansvars- och rollbeskrivningar bör finnas för väsentliga roller relaterat till

Läs mer

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Per Stomberg Teodora Heim Deloitte AB Februari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Folktandvårdens intäkter -uppföljning

Folktandvårdens intäkter -uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16014 Folktandvårdens intäkter -uppföljning Rapport 9-16 Folktandvårdens intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av

Läs mer

Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Revisionsrapport

Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Revisionsrapport Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Charlotta Fardelius Bert Hedberg Viveca Karlsson 31 maj 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669.

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669. Revisionsrapport Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-11-06 32-2008-0669 Granskning av nystartsjobb Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Arbetsförmedlingen granskat beslut,

Läs mer

Rektor. Ingrid Petersson Ordförande Inga Astorsdotter Internrevisionschef

Rektor. Ingrid Petersson Ordförande Inga Astorsdotter Internrevisionschef Dnr SLU ua 2013.1.1.2-850 Exp. den 2013-04-25 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2013-04-24 Rektor Personalkostnader Beslut Styrelsen för SLU beslutar att fastställa internrevisionens rapport Personalkostnader

Läs mer

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats Bollebygds kommun Revisorerna Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige - för kännedom Granskning av intern kontroll i löneprocessen Revisorerna i Bollebygds kommun har gett i uppdrag att genomföra en granskning

Läs mer

PM efter genomförd löpande granskning

PM efter genomförd löpande granskning PM efter genomförd löpande granskning Föreningen Furuboda Till: Från: Styrelsen Håkan Sventorp, auktoriserad revisor Räkenskapsår: 2016-01-01 2016-12-31 Datum: 1 december 2016 Innehållsförteckning 1. Revisionens

Läs mer

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 Region Skåne 2015 Gemensam Servicefunktion KC Ekonomi INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 http://www.skane.se/ Inledning Inom

Läs mer

Råd för systembeskrivning

Råd för systembeskrivning Landstingsarkivet Råd nr. 3 Sidan 1 av 6 LA 2011-4072 Version 3 Råd för systembeskrivning Varför ska systembeskrivningar upprättas? Följande text återfinns i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 4 kap.

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten 2011. 1 Sammanfattning. Försvarsmakten 107 85 Stockholm 2012-02-08 32-2011-0599.

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten 2011. 1 Sammanfattning. Försvarsmakten 107 85 Stockholm 2012-02-08 32-2011-0599. Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 Stockholm Datum Dnr 2012-02-08 32-2011-0599 Löpande granskning av Försvarsmakten 2011 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarsmakten bl.a.

Läs mer

Lokal rapportering i Primula

Lokal rapportering i Primula UFV 2013/974 Lokal rapportering i Primula Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2013-09-11 Innehållsförteckning 0 Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 2 Granskningens omfattning och

Läs mer

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten.

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten. MARIESTAD KOMMUN 2011-12-13 Revisorerna Till Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Teknisk nämnd Kulturnämnd För kännedom Kommunfullmäktige Kommunrevisorerna

Läs mer

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen

Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Entré Avstämning lön inför kontrolluppgifter före årsuppdateringen Detta dokument är en hjälp till att stämma av utbetald lön mot kontrolluppgifter och arbetsgivardeklarationen före inläsningen av årsuppdateringen

Läs mer

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Marks kommun Andreas Crusell Erik Sellergren Augusti 2015 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd.

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Rapport Granskning av försörjningsstöd. Härjedalens kommun Socialnämnden 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 Dnr SLU ua Internrevisionen 2005-02-17 12.5-342/05 Till styrelsen för SLU ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 1. Inledning Det övergripande revisionsmålet är att bidra till en förbättrad

Läs mer

Kronofogdemyndigheten

Kronofogdemyndigheten KRONOFOGDEMYNDIGHETEN Box 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Intern styrning och kontroll inom skuldsaneringens betalningsförmedling 2018 Som ett led i granskningen av årsredovisningen

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Region Gotland. Generella IT kontroller Visma och HR Plus. Detaljerade observationer och rekommendationer. Februari 2017

Region Gotland. Generella IT kontroller Visma och HR Plus. Detaljerade observationer och rekommendationer. Februari 2017 Region Gotland Generella IT kontroller Visma och HR Plus Detaljerade observationer och rekommendationer Februari 2017 Fredrik Dreimanis Jonas Leander Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningen...

Läs mer

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Läs mer

Utomlänsintäkter förstudie

Utomlänsintäkter förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/17018 Utomlänsintäkter förstudie Rapport 2-17 Utomlänsintäkter förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Granskning av löneutbetalningar

Granskning av löneutbetalningar www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Certifierad kommunal revisor Granskning av löneutbetalningar Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Riktlinjer för delegering av attesträtt

Riktlinjer för delegering av attesträtt UFV 2016/1022 Riktlinjer för delegering av attesträtt Attest- och utbetalningsregler Fastställd av rektor 2016-06-21 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Definition attest 3 2. Syfte med attest- och

Läs mer

Revisionsrapport. Intern kontroll i ekonomi- och personaladministration samt Redovisning av utlandsinsatser

Revisionsrapport. Intern kontroll i ekonomi- och personaladministration samt Redovisning av utlandsinsatser Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Datum Dnr 2009-11-23 32-2009-0559-2 Intern kontroll i ekonomi- och personaladministration samt Redovisning av utlandsinsatser Riksrevisionen har under hösten

Läs mer

Granskning av bisysslor

Granskning av bisysslor Revisionsrapport 2015-09-23 Dnr: 2014/321-1.2 Granskning av bisysslor Enligt beslutad revisionsplan för 2014 genomfördes en granskning av universitetets arbete med kompetensförsörjningsfrågor. Granskningen

Läs mer

Granskning av generella IT-kontroller för PLSsystemet

Granskning av generella IT-kontroller för PLSsystemet F Ö R S V A R E T S M A T E R I E LV E R K (F M V ) 115 88 S T O C K HO LM Försvarets materielverk (FMV) Granskning av generella IT-kontroller för PLSsystemet vid Försvarets materielverk (FMV) Som ett

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll 2017 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Risker mot målen... 3 1.1 Engagerade medarbetare med tydliga roller, förväntningar och ansvarsområden... 3 1.2 Verksamheterna ska ha effektiva

Läs mer

Du ser exakt vilka lönearter som förekommer i ditt företag (dessa kan man utforma helt efter företagets förhållanden)

Du ser exakt vilka lönearter som förekommer i ditt företag (dessa kan man utforma helt efter företagets förhållanden) Sida 1 av 6 Allmänt DPR LÖN är Sveriges mest lättarbetade löneprogram. Varför? jo för att DPR LÖN arbetar så att du förstår hur du ska fylla i lönearterna. I stället för att komma ihåg och fylla i en kod

Läs mer

Landstinget Blekinge. Revision av PA-system. Göteborg, 2010-09-23

Landstinget Blekinge. Revision av PA-system. Göteborg, 2010-09-23 Landstinget Blekinge Revision av PA-system Göteborg, 2010-09-23 Sammanfattning Bakgrund Våren 2010 fick Ernst & Young i uppdrag av Landstinget Blekinges revisorer att granska landstingets hantering av

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

INTERN KONTROLL Kontrollplan 2002

INTERN KONTROLL Kontrollplan 2002 Kontrollplan 2002 Ekonomi Interkommunala ersättningar och ersättning friskolor Leverantörsfaktura / utanordning / attest Skollagen, skolplanen, avtal, fastställda belopp Attestreglemente, gällande besluts-

Läs mer

Uppföljningsrapport IT-revision 2013

Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Revisionsrapport Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Solna Stad Raindance Fredrik Dreimanis November 2013 1 av 10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning... 5

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc Revisionsrapport Granskning av leverantörsregister Sollentuna kommun pwc 2012-11-09 Anders Petersson Anders Haglund Projektledare Uppdragsledare Namn förtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Stipendier, resebidrag och attest

Stipendier, resebidrag och attest 1(2) SLU ua 2015.1.1.2-2648 Exp.den 2015-11-04 Styrelsen BESLUT 2015-11-03 Rektor Stipendier, resebidrag och attest Styrelsen beslutar att fastställa internrevisionens rapport Stipendier, resebidrag och

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius Revisionsrapport Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi December 2009 Karin Sundelius INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...1 2. Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Punkt 20: Dnr 0086/16-39 Lägesrapport Er nst & Young AB granskning av intern kontroll 2016

Punkt 20: Dnr 0086/16-39 Lägesrapport Er nst & Young AB granskning av intern kontroll 2016 2016-12-06 Punkt 20: Dnr 0086/16-39 Lägesrapport Er nst & Young AB granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut i styrelsen att anteckna lägesrapport från Ernst & Young AB 2016 avseende granskning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning 2014 - Barn- och ungdomsnämnden

Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning 2014 - Barn- och ungdomsnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2015-01-13 DNR BUN 2015.010 ANNA ELIASSON SID 1/2 ANNA.ELIASSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice 1 Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen i Kronobergs län granskat den av länsstyrelsen

Läs mer

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se Internrevision Exemplet Linköpings Universitet Controller 2004- Certified Internal Auditor 1999 Internrevisor 1997-2004 Skatterevisor 1993-97 Externrevisor 1989-93 Sprekare, examen 1989 Roligt 1964 - nu

Läs mer

Mål och Verksamhetsplan 2014

Mål och Verksamhetsplan 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2013-11-13 Admnämnd/2013:9 012 Verksamhetsplaner/måldokume nt Mål och Verksamhetsplan

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner Katrineholms kommun Granskning av den interna kontrollen avseende

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN. Nulägesbeskrivning Integrationer till och från Palasso

POLISMYNDIGHETEN. Nulägesbeskrivning Integrationer till och från Palasso POLISMYNDIGHETEN Nulägesbeskrivning Integrationer till och från Palasso 1 (5) inom Polismyndigheten Innehåll 1 INLEDNING... 2 1.1 Bakgrund... 2 2 PALASSOS INTEGRATIONER... 2 2.1 Integration mellan Palasso

Läs mer

Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen. 451 81 Uddevalla

Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen. 451 81 Uddevalla Revisorerna Till: Uddevalla kommun Kommunstyrelsen 451 81 Uddevalla Löpande granskning 2012 Inom ramen för årets redovisningsrevision har Ernst & Young på uppdrag av kommunrevisionen genomfört en granskning

Läs mer

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Granskning av leverantörsreskontran

Granskning av leverantörsreskontran www.pwc.se Revisionsrapport Linda Yacoub Granskning av leverantörsreskontran Botkyrka kommun 2013-12-04 Linda Yacoub Projektledare Janne Nilsson Uppdragsledare Botkyrka kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

fas Följebrev ny version Datum: 2005-01-04 lön Version: 037 Sidan: 1 av 7

fas Följebrev ny version Datum: 2005-01-04 lön Version: 037 Sidan: 1 av 7 Sidan: 1 av 7 Arkiv Formulär kodtexter Pga. den nya pensionsinrapporteringen har BSF-koderna delats upp med en grupp för BSF koder avtal kommunal och en grupp för BSF koder avtal övriga. Lönerutiner Formulär

Läs mer