Pedagogiska cafeér vårterminen 14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogiska cafeér vårterminen 14"

Transkript

1 Pedagogiska cafeér vårterminen 14 För ökad måluppfyllelse för barn och elever i Kungsbacka kommun erbjuder Specialpedagogiskt centrum följande innehåll i vårterminens 2014 års pedagogiska caféer Anmälan och avbokning: Görs via kommunens kurskatalog på Insidan OBS! Kom ihåg att avboka din plats om du anmält dig och inte kan komma. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr/plats. Friskolor som inte kommer åt kurskatalogen anmäler till annhelen.davidsson@kungsbacka.se,

2 Elevhälsa Mindfulness i skolan En föreläsning kring hur mindfulness kan hjälpa dig i din roll som personal i skolan för att hantera stress, frustration, konflikter på ett sätt som orsaker mindre lidande för dig och andra. I ett yrke där vi arbetar med andra människor så uppstår det stress, frustration och konflikter, det är oundvikligt. Tanken med den här föreläsningen är att undersöka om det är möjligt att möta det på ett sätt som inte förstärker negativa mönster, utan istället skapar positiva sådana. Enligt en undersökning av TCO var läraryrket ett av Sveriges mest stressade yrken. En annan en undersökning av Lärarförbundet och Sveriges Elevkårer visar på att mindre stressade lärare ger bättre resultat. Mindfulness har goda resultat vad gäller förmågan att hantera stress och andra utmaningar i skolans värld. Välkomna att prova på! Föreläsningen kommer att följas upp med flera workshops i vår med möjlighet att fördjupa sig i mindfulnessmetoder. Föreläsare: Pake Hall, Mindfulnesslärare inom Mindfulness Based Stress Reduction. Arbetar även i mobila teamet på SpC. Tid: Onsdag 5 februari kl Plats: Varla-Torås rummet Spc Anmälan /avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr/plats. Kaffe/the finns att köpa till självkostnadspris för den som önskar.

3 Elevhälsa Vem vill vara ihop med mig då? En föreläsning om utsatthet, framför allt våld och sexuella övergrepp med reflektion kring både offer och förövare. Särskilt fokus läggs på gruppen med utvecklingsstörning och där jag utgår från hypotesen: Att vara annorlunda kan innebära en förhöjd risk att både fara illa och göra illa. Föreläsare: Olof Risberg, psykolog och psykoterapeut, har under lång tid arbetat främst med frågor som rör våld och övergrepp inom barnpsykiatri, habilitering, ungdomsvård och de senaste 15 åren för Rädda Barnen. Olof driver nu i privat regi pojkmottagningen i Stockholm. Tid: Onsdag den 5 mars 2014, kl :30. Plats: Fullmäktigesalen Stadshuset. Anmälan i Kurskatalogen på Insidan Kostnad 150 kr per person för deltagare som inte arbetar inom F&G eller G&V. Kaffe/the finns att köpa till självkostnadspris.

4 Läs och skriv Före Bornholmsmodellen Språklekar i förskolan Genomgång, teori och praktik, hur du kan arbeta med språksamlingar för att förbereda barnen inför det fortsatta arbetet i förskoleklassen med Bornholmsmodellen Föreläsare: Stina Pettersson och Lotta Edenhammar Tid: Onsdag 26 februari kl Plats: Varla-Toråsrummet SPC Frågor kontakta: Christina Pettersson Christina.pettersson@kungsbacka.se Lotta Edenhammar Lotta.edenhammar@kungsbacka.se Anmälan och avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr/plats. Kaffe/the finns att köpa till självkostnadspris för den som önskar.

5 Matematik Barns matematiska förmågor och hur de utvecklas Föreläsningen har focus på barns särskilda förmågor i matematik. Vilka är de? Hur uttrycker de sina matematiska förmågor och hur kan dessa förmågor utvecklas i en pedagogisk praktik? Fallbeskrivningar av elever med särskilda förmågor i matematik, deras sociala situation hemma och i skolan samt upptäckt och stimulering av dem presenteras och exemplifieras. Hur kan vi genom en förändrad matematikundervisning stimulera både dessa och övriga elever i klassrummet? Workshopen i direkt anslutning till föreläsningen tar upp några exempel på detta. Föreläsare: Eva Pettersson, lektor i matematik vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH). Disputerat i matematik med didaktisk inriktning med avhandlingen Studiesituationen för elever med särskilda förmågor i matematik vid Linnéuniversitetet Arbetar idag som vicerektor med särskilda utbildningsfrågor vid BHT. Går ibland under namnet Matteeva. Tid: Måndag 7/ kl :00. Plats: Fullmäktigesalen Stadshuset.

6 Språk och kommunikation KUSK Kungsbacka Utvecklar Språk och Kommunikation. Genom att tillsammans med barnen lyssna, se och sätta ord på dagens händelser och upptäckter kan pedagogen på ett handgripligt sätt stötta barnen att utvecklas och lära för fortsatt skolgång och för livet! Hur kan vi praktiskt arbeta och leka med språkets alla delar, under hela dagen på förskolan? Teori blandas med praktik. Kursen gäller HELA arbetslag. Föreläsare: Målgrupp: Logopeder och talpedagoger på Specialpedagogiskt centrum Hela arbetslag inom förskolan Tid: 1. Måndag 17 februari, 17:00 19:30 2. Måndag 10 mars 17:00 19:30 3. Sista tillfället görs upp med respektive deltagande arbetslag och innebär besök och handledning på avdelningen. Kursansvarig: Lotta Edenhammar, logoped på Specialpedagogiskt centrum Anmälan görs till eller

7 PRAXIS Språk och kommunikation PRAXIS är ett bildmaterial som hjälper barn att stärka sin medvetenhet om specifika språkljud som kan vara svåra för dem att höra eller producera. Bilderna kan också vara ett gott stöd vid läsinlärningen för de elever som är osäkra på hur bokstäverna låter, då varje språkljud representeras av en bild. Föreläsare: Margaretha Kaufmann och Monica Lindberg, tal- och språkgruppen Målgrupp: Pedagoger på förskola och grundskola Tid: onsdag 26/3 kl Plats: Varla-Torås rummet, Specialpedagogiskt centrum, Sommarlustvägen 2 Anmälan /avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr/plats. Till pedagoger på kommunala förskolor och skolor är föreläsningen kostnadsfri. Kaffe/the och ½ fralla kan köpas för 20 kr.

8 Social thinking Språk och kommunikation Hur kan vi guida våra elever till att utveckla förståelse för socialt samspel och ge dem strategier för att interagera med andra barn och vuxna på ett mera fungerande sätt? Kom och ta del av det praktiska arbetssätt kring elever med samspelssvårigheter, däribland elever med svårigheter inom autismspektrat, som utarbetats av logoped Michelle Gracia Winner. Föreläsare: Eva-Lotta Heijde och Josefin Hansson, logopeder Spc Målgrupp: Personal inom förskola och grundskola. Tid: 4 mars kl Plats: Varla-Torås rummet, Specialpedagogiskt centrum, Sommarlustvägen 2 Anmälan /avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr/plats. Kaffe/the finns att köpa till självkostnadspris.

9 Språk och kommunikation Tecken kommunikation Kompetensutvecklande nätverk för personal som möter barn/elever med behov av tecken som stöd till talet för att utveckla kommunikation och språk. Nätverket riktar sig till pedagoger, allt från nybörjare till dig som har goda kunskaper i TSS. Gruppen träffas vid tre tillfällen. Platsen kan överlåtas inom arbetslaget. Föreläsare: Elsie Kärrengård, Stina Pettersson, specialpedagoger och Marie Rudhager, hörselpedagog på Specialpedagogiskt centrum. Målgrupp: Personal som har barn med försenad språkutveckling. Tid: Tisdag 21/1 kl 14:30 16:00 eller 16:30 18:00 Måndag 3/3 kl 14:30 16:00 eller 16:30 18:00 Måndag 31/3 kl 14:30 16:00 eller 16:30 18:00 Plats: Spc:s konferensrum, Varla-Torås, Sommarlustvägen 2. Vid frågor kontakta: Elsie Kärrengård: Stina Pettersson: Marie Rudhager: eller elsie.karrengard@kungsbacka.se eller christina.pettersson@kungsbacka.se eller marie.rudhager@kungsbacka.se Anmälan och avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr/plats. Kaffe/the finns att köpa till självkostnadspris för den som önskar.

10 IKT Beställ en Workshop Beställ en skräddarsydd Workshop/ Visning Som passar ditt arbetslag/skola, vi utgår utifrån era behov Skoldatateket vänder sig till personal inom förskola/skola som undervisar barn/elever i behov av särskilt stöd Har ditt arbetslag i förskolan eller skolan önskemål om att lära sig en viss programvara på PC eller ipad. Hör av dig till skoldatateket så ordnar vi workshop/visning i t.ex. Vital, Stava Rex, Spell Right, Lexia, Provia, In print, Symwriter, Minnesträningsprogram, E-läromedel m.m Kursledare: Personal från skoldatateket Förfrågan/Anmälan: skoldatateket@kungsbacka.se

11 IKT Läsa med talböcker Elever med läsnedsättning kan låna talböcker via biblioteket. I denna workshop får ni prova på hur man laddar ner talböcker till Amis programmet på pc och till legimus appen på ipad. Vi provar även på ibooks och ipadens talsyntes Kursledare: Personal från skoldatateket Målgrupp: Personal i skolan Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Tid: Torsdag 6 mars Anmälan/avbokning: Kurskatalogen på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

12 IKT ipad som verktyg för elever med läs- och skrivsvårigheter/yngre åren I denna workshop får du se möjligheter med Ipad ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Du får prova på användbara och aktuella appar som kan stimulera läs-och skrivinlärningen. Obs! Vi går inte igenom några grunder/inställningar av Ipad. Kursledare: Personal från skoldatateket Målgrupp: Personal i skolan som arbetar i yngre åren Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Välj något av nedanstående tillfällen!! Tid: Torsdag den 20 feb kl Torsdag den 27 mars kl Anmälan/avbokning: Kurskatalogen på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

13 IKT ipad som verktyg för elever med läs- och skrivsvårigheter/ äldre åren I denna workshop får du se möjligheter med Ipad ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Du får prova på användbara och aktuella appar som kan användas i undervisningen för elever i läs och skrivsvårigheter. Obs! Vi går inte igenom några grunder/inställningar av Ipad. Kursledare: Personal från skoldatateket Målgrupp: Personal i skolan som arbetar i äldreåren Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Välj något av nedanstående tillfällen!! Tid: Onsdag den 19 feb. kl Onsdag den 23 april kl Anmälan/avbokning: Kurskatalogen på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

14 Workshop Ipad skapande appar IKT I denna workshop skapar vi en multimedial bok. Utifrån grundapparna Pages och Keynote bygger vi vidare med fler appar. Obs! Vi går inte igenom några grunder/inställningar av Ipads, vi fokuserar enbart på appar. Har ni egen Ipad får du gärna ta med den. Kursledare: Personal från skoldatateket Målgrupp: Personal inom förskola/skola Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Tid: Onsdag den 12 feb. kl Anmälan/avbokning via kommunens Kurskatalog på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

15 Workshop SMART Notebook 11 / grunder IKT Lär dig grunderna i programvaran (Notebook 11) till Smartboard. Vi går igenom hur man kan använda olika funktioner för ett lustfyllt lärande samt visar på olika sätt att skapa samlingar/lektioner. Fokus är på delaktighet för barn i behov av särskilt stöd. Kursledare: Personal från Skoldatateket Målgrupp: Personal inom förskola/ skola Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Tid: Tisdag den 25 feb. kl Anmälan/avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) En avgift på 350 kr tas ut i de fall då avbokning inte gjorts. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

16 IKT Workshop SMART Notebook 11/ Förskola Vi vänder oss till dig som arbetar i förskolan och redan behärskar grunderna i Notebook 11. Fokus är på delaktighet för barn i behov av särskilt stöd. Utbildningen bygger på hur du kan implementera tekniken i undervisningen, inspirera till nya användningsområden samt utbyta erfarenheter med andra kursdeltagare. Kursledare: Personal från skoldatateket Målgrupp: Personal inom förskola Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Tid: Tisdag den 18 mars kl Anmälan/avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) En avgift på 350 kr tas ut i de fall då avbokning inte gjorts. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

17 IKT Workshop SMART Notebook 11/ Skola Vi vänder oss till dig som arbetar i förskolan och redan behärskar grunderna i Notebook 11. Fokus är på delaktighet för barn i behov av särskilt stöd. Utbildningen bygger på hur du kan implementera tekniken i undervisningen, inspirera till nya användningsområden samt utbyta erfarenheter med andra kursdeltagare. Kursledare: Personal från skoldatateket Målgrupp: Personal inom skola Plats: Skoldatateket, SPC, Sommarlustvägen 2 Tid: Onsdagen 9 april kl Anmälan/avbokning görs via kommunens Kurskatalog på Insidan (Friskolor anmäler till ann-helen.davidsson@kungsbacka.se) En avgift på 350 kr tas ut i de fall då avbokning inte gjorts. Kostnaden för KSS-skolor är 350 kr.

Central elevhälsa i Kalmar erbjuder

Central elevhälsa i Kalmar erbjuder Central elevhälsa i Kalmar erbjuder I den här foldern presenteras alla föreläsningar, workshops och inspirationsträffar som den centrala elevhälsan i Kalmar kommun erbjuder. Syftet med att erbjuda följande

Läs mer

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare

Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Helsingborgs Läs- och skrivutvecklare Läs- och skrivutvecklarnas uppdrag syftar till att främja tidig läs- och skrivutveckling inom Kunskapsstaden Helsingborg. Margaret Berglund Lågstadielärare, Specialpedagog/Talpedagog

Läs mer

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun KURSKATALOG HÖSTTERMINEN 2017 resurscentrum staffanstorps kommun Vi på Resurscentrum erbjuder utbildningar inom olika områden. Den här kurskatalogen innehåller ett axplock av vad vi kan erbjuda, men vi

Läs mer

pedagog.orebro.se FORTBILDNINGAR LOTSEN orebro.se/pedagogorebro

pedagog.orebro.se FORTBILDNINGAR LOTSEN orebro.se/pedagogorebro pedagog.orebro.se FORTBILDNINGAR LOTSEN 2018 2019 orebro.se/pedagogorebro 1 FÖRSKOLA TILLVERKA BILDSTÖD Hur fungerar InPrint 3 och hur kan det användas? Inbjudan vänder sig till all personal inom förskola

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Hösten 2010 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-kurs om autism 2. På Spåret fördjupad BAS-kurs 3. Föräldraträningsprogram

Läs mer

Fortbildningarna riktar sig till pedagoger inom förskola, skola samt pedagogisk omsorg.

Fortbildningarna riktar sig till pedagoger inom förskola, skola samt pedagogisk omsorg. Skolförvaltningen Pedagogcentrum Uppdaterad: December 2016 KURSUTBUD VT- 17 Information angående erbjudande av fortbildning Fortbildningarna riktar sig till pedagoger inom förskola, skola samt pedagogisk

Läs mer

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE VARBERGS KOMMUN & LIN EDUCATION PRESENTERAR: STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE 24 SEPTEMBER - ÅK F-5 PÅSKBERGSSKOLAN & PINGSTKYRKAN Välkomna till en heldag kring IT och lärande. Du får under dagen en gemensam

Läs mer

Resurs- och Lärcentrums kursutbud hösten 2013 och våren 2014

Resurs- och Lärcentrums kursutbud hösten 2013 och våren 2014 Resurs- och Lärcentrums kursutbud hösten 2013 och våren 2014 Utbildningsbroschyr, version 2.0 Resurs- och Lärcentrum Översikt RoLs kursutbud HT 2013 och VT 2014 Utbildning Kursdag/ar Sista anmälningsdag

Läs mer

tidigt upptäcka barn i riskzonen förebygga att läs- och skrivsvårigheter utvecklas underlätta för elever med läs-, -tal- och skrivsvårigheter

tidigt upptäcka barn i riskzonen förebygga att läs- och skrivsvårigheter utvecklas underlätta för elever med läs-, -tal- och skrivsvårigheter Kilbo skola 15.05.28 Åtgärder vi vidtar för att: tidigt upptäcka barn i riskzonen förebygga att läs- och skrivsvårigheter utvecklas underlätta för elever med läs-, -tal- och skrivsvårigheter Personalmöte

Läs mer

Kurskatalog. Läsåret 19/20. Central barn- och elevhälsa & Stöd och behandling. Resurscentrum

Kurskatalog. Läsåret 19/20. Central barn- och elevhälsa & Stöd och behandling. Resurscentrum Kurskatalog Läsåret 19/20 Central barn- och elevhälsa & Stöd och behandling Resurscentrum Vi på den centrala barn- och elevhälsan erbjuder utbildningar inom olika områden utifrån vårt uppdrag att arbeta

Läs mer

Handlingsplan för barn/elevers språk- läs- och skrivutveckling inom Strövelstorps rektorsområde.

Handlingsplan för barn/elevers språk- läs- och skrivutveckling inom Strövelstorps rektorsområde. Handlingsplan för barn/elevers språk- läs- och skrivutveckling inom Strövelstorps rektorsområde. Reviderad December 2013 Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm Tel: 0431-870 00 E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se

Läs mer

Talpedagogik i utveckling

Talpedagogik i utveckling Talpedagogik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 23-24 mars 2011 TALARE Stockholms universitet Institutionen för lingvistik Ulla Sundberg Falu kommun SFFL Ann-Kristin Testad Vinnare av

Läs mer

Fortbildningarna riktar sig till pedagoger inom förskola, skola samt pedagogisk omsorg.

Fortbildningarna riktar sig till pedagoger inom förskola, skola samt pedagogisk omsorg. Skolförvaltningen Pedagogcentrum Uppdaterad: 2015-12-01 Information angående fortbildningserbjudande Fortbildningarna riktar sig till pedagoger inom förskola, skola samt pedagogisk omsorg. Information

Läs mer

Resurs- och Lärcentrums kursutbud våren 2013

Resurs- och Lärcentrums kursutbud våren 2013 Resurs- och Lärcentrums kursutbud våren 2013 Utbildningsbroschyr, version 1.3 Resurs- och Lärcentrum Översikt RoLs kursutbud VT 2013 Utbildning Kursdag/ar Sista anmälningsdag Övergripande kurs i 21/1,

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Handlingsplan för kvalitetssäkring av barns/elevers språk- läs- och skrivutveckling

Handlingsplan för kvalitetssäkring av barns/elevers språk- läs- och skrivutveckling Handlingsplan för kvalitetssäkring av barns/elevers språk- läs- och skrivutveckling 1. KUSK, Kungsbacka Utvecklar Språk och Kommunikation. 2. Elevers fonologiska medvetenhet i början av årskurs 1. 3. KUL,

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

Vallhovskolan Förskoleklassens kvalitetsredovisning 2014 2015

Vallhovskolan Förskoleklassens kvalitetsredovisning 2014 2015 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) 2015-02-10 Vallhovskolan Förskoleklassens kvalitetsredovisning 2014 2015 För stöd i arbetet med kvalitetsredovisningen använd dokumentet Systematiskt

Läs mer

Nätverk 1 28 september 2018

Nätverk 1 28 september 2018 Nätverk 1 28 september 2018 Inventering/behovsanalys om språkundervisning Skolverkets kartläggningsmaterial i förskoleklass, Hitta språket Till nästa gång Sammanställning från era svar på frågorna: Vad

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

Alternativa verktyg och studieteknik

Alternativa verktyg och studieteknik Alternativa verktyg och studieteknik Åsa Öfors asa.ofors@utb.tyreso.se Tyresö Skoldatatek & Språkotek Skoldatateket startade hösten 2007. Från HT 2010 har vi även en språkoteksverksamhet Totalt 1,75 tjänster:

Läs mer

Tomaslundsskolans Läroplansplanering

Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vetlanda kommun Tomaslundsskolan 130822 Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vision: På vår skola får jag vara den jag är och växa som människa i ett gemensamt lärande 2013-14 Tomaslundsskolans vision

Läs mer

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Läsförmåga är en nyckel för inkludering både i skolan och i samhället. Att kunna läsa är elevens viktigaste redskap för att lyckas

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Åtgärdsplan Hur vi förebygger läs och skrivsvårigheter

Åtgärdsplan Hur vi förebygger läs och skrivsvårigheter Dingtuna skolor 2008 06 10 Åtgärdsplan Hur vi förebygger läs och skrivsvårigheter Mål Elever i Västerås ska i år 3 kunna läsa, skriva och räkna. I de fall som tillräckliga kunskaper inte erhållits ska

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2018

Verksamhetsområdesplan 2018 Verksamhetsområdesplan 2018 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Egna tillägg (planer, beskrivningar

Läs mer

få barn/ elever barn/elever med språk-, läsoch/eller barn/elever med svårigheter vid språk- läs- och skrivinlärning alla barn/elever

få barn/ elever barn/elever med språk-, läsoch/eller barn/elever med svårigheter vid språk- läs- och skrivinlärning alla barn/elever Nivå 4 utökat EHT få barn/ elever utredning Nivå 3 EHT barn/elever med språk-, läsoch/eller skrivsvårigheter förslag fördjupad pedagogisk kartläggning vid läs- och skrivsvårigheter Nivå 2 arbetslaget speciallärare

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Lite kort om Ljungby Invånarantal: 27 411 varav drygt hälften i Ljungby stad Yta: 2 000 kvkm Sjöar och vattendrag: 178 I Ljungby kommun finns 13 kommunala grundskolor

Läs mer

GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT

GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT Nätverk Gymnasieantagning Pedagogiskt Centrum Skola Arbetsliv Läromedel & AV Media Utställning med inspirationsmöten Gunilla Almgren Bäck Specialpedagog

Läs mer

Vision Kompetensutvecklingsplan Ro 3. Fortbildningståget Att minska den digitala klyftan Läsåret 2013-2014

Vision Kompetensutvecklingsplan Ro 3. Fortbildningståget Att minska den digitala klyftan Läsåret 2013-2014 Vision Kompetensutvecklingsplan Ro 3 Fortbildningståget Att minska den digitala klyftan Läsåret 2013-2014 Tierp den 12 augusti 2013 Vision 2013-2014 Varje elev ska kunna använda det svenska språket på

Läs mer

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Kurser Våren 2015 Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habilitering.nu

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd

Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK är ett kompletterande stöd till habiliteringens basverksamhet. Vi arbetar med information, utbildning och konsultation inom kommunikativt

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Handlingsplan. För språk-, läs- och skrivutveckling 2014-06-23

Handlingsplan. För språk-, läs- och skrivutveckling 2014-06-23 Handlingsplan För språk-, läs- och skrivutveckling 2014-06-23 Handlingsplan för språk-, läs- och skrivutveckling i Sotenäs kommun Målsättning I Sotenäs kommun ska ingen elev med språk-, läsoch skrivsvårigheter

Läs mer

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift Språkande förskoleklass en bro mellan tal & skrift 13.00-14.00: föreläsning 14.00-14.30: fika 14.30-15.15: tvärgrupper 15.15-15.30: återsamling 15.30-16.00: arbetslag Språkande förskoleklass ordverket.blogspot.se

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2017

Kvalitetsredovisning förskola 2017 Kvalitetsredovisning förskola 2017 GASELLEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 2 Sammanfattning Vi har uppnått nämndmålen,

Läs mer

DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA

DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA Lärplatta i förskola och skola? Kan den underlätta och hjälpa till med dokumentation och skapande? Om du använder dig av rätt appar och funktioner kan lärplattan bli

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner 1 (8) 2011-02-04 Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner Utvecklingsprogrammet i matematik

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Fokus Föräldrar 2015. Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar

Fokus Föräldrar 2015. Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar Fokus Föräldrar 2015 Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar Sundbybergs stad satsar på föräldrar! Nu är det återigen dags för årets föräldravecka.

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19

VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19 VFU-information i kurserna CF3S80 och CF3M80, termin 8, lärarutbildning för grundlärare F-3 1 2019-03-28 VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19 Till VFU- lärare i de två delkurserna Matematik med didaktisk

Läs mer

Vallhovskolans kvalitetsredovisning Förskoleklassen

Vallhovskolans kvalitetsredovisning Förskoleklassen Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) 2016-06-28 Vallhovskolans kvalitetsredovisning Förskoleklassen 2015 2016 För stöd i arbetet med kvalitetsredovisningen använd dokumentet Systematiskt kvalitetsarbete,

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER 1 Att kunna läsa och skriva Verksamhetsområde Utbildning genomgick år 2007 en organisationsförändring med syfte att underlätta för verksamheten

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor.

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Plats: Rodengymnasiet Tid: 15 augusti 8.00-16.30 "digital kompetens innefattar säker och kritisk användning av informationssamhällets

Läs mer

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Att nå ut till talboksläsande barn och unga Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer Kurs

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande

Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014. Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande Kvalitetsrapport läsåret 2013/2014 Förskolan Skäggetorp Centrum 30A Utveckling och lärande 2 Innehåll UTVECKLING OCH LÄRANDE... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Föräldrasamverkan och språk...

Läs mer

Verksamhetsplan elevhälsan

Verksamhetsplan elevhälsan Verksamhetsplan elevhälsan För EduLexUs AB 2012/2013 Innehåll Elevhälsan blir ett nytt begrepp i skollagen...3 Om sekretess...3 Elevhälsan inom EduLexUs...4 Så här fungerar det...5 Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2017

Kvalitetsredovisning förskola 2017 Kvalitetsredovisning förskola 2017 RÅGEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 3 Övrigt arbete inom läroplansområdet...

Läs mer

Habiliteringens utbud av aktiviteter, grupper, cirklar och föreläsningar

Habiliteringens utbud av aktiviteter, grupper, cirklar och föreläsningar Bild: Lotta Löthman Habiliteringens utbud av aktiviteter, grupper, cirklar och föreläsningar Habiliteringen Gotland vårterminen 2013 Kurskatalogen Katalogen skickas ut till alla familjer som har kontakt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2014. Medioteket

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2014. Medioteket Kompetensutveckling Förskola hösten 2014 Medioteket IKT är ett viktigt verktyg för utveckling av framtidens förskola. Det ställer krav på personalens kompetens och förskolans tekniska möjligheter. Ur Stockholms

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv KomHem-fördjupningskurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har kommunikationssvårigheter och där

Läs mer

Specialpedagogik i skolan 2014

Specialpedagogik i skolan 2014 inspiration utveckling kunskap Specialpedagogik i skolan 2014 Hur kan du stärka din roll som speciallärare/specialpedagog? Så här kan ni arbeta framgångsrikt med era elever i matematiksvårigheter Neuropsykiatriska

Läs mer

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Förskoleklass år 6 Fritidshemmet Läsåret 2013-2014 1. Kunskaps- och utvecklingsuppdrag Förskoleklass I Västerås stad ska övergången mellan förskola och skola leda

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan förskoleklass utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan förskoleklass utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2017

Verksamhetsområdesplan 2017 Verksamhetsområdesplan 2017 KULLEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Uppdrag... 4 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 4 2 Sammanfattning

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2017/18

Storvretaskolans IT-plan 2017/18 s IT-plan 2017/18 s vision Vi vill att våra elever ska bli kompetenta barn, med förutsättningar att kunna hantera all information som finns i dagens samhälle. Vi vill att de ska ha kunskap om de etiska

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Bogen, Kabyssen, Lien och Stäven förskolor, Gråbo förskole område Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens

Läs mer

Gunnel Brink Holm Logoped. Christina Wahlstedt Tal/Specialpedagog. Anita Ol-Mårs Tal/Specialpedagog

Gunnel Brink Holm Logoped. Christina Wahlstedt Tal/Specialpedagog. Anita Ol-Mårs Tal/Specialpedagog Gunnel Brink Holm Logoped Christina Wahlstedt Tal/Specialpedagog Anita Ol-Mårs Tal/Specialpedagog Vetlanda kommuns språkutvecklingsplan förskolan - gymnasiet Kugghjulen Nationellt centrum för språk-, läs-

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Hej och välkomna till årets första föräldraföreningsmöte torsdagen den 14 februari kl 18.30 på Strandskolan.

Hej och välkomna till årets första föräldraföreningsmöte torsdagen den 14 februari kl 18.30 på Strandskolan. VECKOBLAD v. 7 2013 Till elever Veckans ordspråk: Det är när man upptäcker musiken som många unga hjärtan också lär sig älska. Richard Strauss Hej! En vecka med massor av nationella prov har tagit sitt

Läs mer

Fortbildningskurser inom Dyslexi

Fortbildningskurser inom Dyslexi Fortbildningskurser inom Dyslexi Sundsgårdens folkhögskola, Helsingborg Läsåret 2014-2015 Dyslexi, appar och lärverktyg Dyslexikurs för lärare, assistenter och andra intresserade Dyslexikurs för unga vuxna

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

Handlingsplan. för Herrestorpsområdets. barn/elever i behov av särskilt stöd. med utgångspunkt från våra styrdokument

Handlingsplan. för Herrestorpsområdets. barn/elever i behov av särskilt stöd. med utgångspunkt från våra styrdokument M-nämnden Herrestorps platschefsområde Meta Mac Donald 040 425020 2009-12-10 Handlingsplan för Herrestorpsområdets barn/elever i behov av särskilt stöd med utgångspunkt från våra styrdokument Våra styrdokument:

Läs mer

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14 Värdegrund Språkprojekt Pedagogisk dokumentation IKT Treälvens förskola Arbetsplan 2013/14 Årshjul Pedagogiska året Samla kunskap Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplan för förskolan,

Läs mer

Gunnarsbo/Sandhems skolområde År F-5

Gunnarsbo/Sandhems skolområde År F-5 Gunnarsbo/Sandhems skolområde År F-5 Lokal handlingsplan Läsa och skriva Att ge stöd till en positiv läs- och skrivutveckling samt att kompensera svårigheter. Målet med denna handlingsplan är att tidigt

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Språkutveckling och Läslyft i Katrineholms kommun

Språkutveckling och Läslyft i Katrineholms kommun Språkutveckling och Läslyft i Katrineholms kommun Ett försök till helhetsgrepp för ökad måluppfyllelse i alla ämnen Annika Mindedal, språkutvecklare Läroplaner + Få syn på språket FÖRSKOLA FÖRSKOLEKLASS

Läs mer

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret inbjudan F KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret 2011 2012 Välkommen till en annorlunda seminarieserie! Fokus på specialpedagogisk forskning är ett samarbete mellan Specialpedagogiska

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg.

En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg. En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg. Bakgrund Våra akuta uppdrag har de senaste åren ökat

Läs mer

Från utvärdering till utveckling ett projekt om att leda utvecklingsprocesser i förskolan med fokus på naturvetenskap Tylösand 140926 2014-10-04 1

Från utvärdering till utveckling ett projekt om att leda utvecklingsprocesser i förskolan med fokus på naturvetenskap Tylösand 140926 2014-10-04 1 Från utvärdering till utveckling ett projekt om att leda utvecklingsprocesser i förskolan med fokus på naturvetenskap Tylösand 140926 2014-10-04 1 SKÅNE NORDVÄST Samverkan mellan 11 kommuner 2014-10-04

Läs mer

Talpedagogik i utveckling

Talpedagogik i utveckling Talpedagogik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 23-24 mars 2011 TALARE Stockholms universitet Institutionen för lingvistik Ulla Sundberg Vinnare av Tal- och Språkpriset 2010 Språkförskolan

Läs mer

Hösten 2012. Kurser och Öppen verksamhet

Hösten 2012. Kurser och Öppen verksamhet KURSER Hösten 2012 HÖSTEN Kurser och Öppen verksamhet ÖPPET HUS Under hösten har Agora Öppet hus på torsdagar från den 30 augusti. Till Öppet hus är barn, ungdomar och vuxna välkomna. Vi har öppet klockan

Läs mer

Habiliteringens utbud av aktiviteter, grupper, cirklar och föreläsningar

Habiliteringens utbud av aktiviteter, grupper, cirklar och föreläsningar Bild: Lotta Löthman Habiliteringens utbud av aktiviteter, grupper, cirklar och föreläsningar Habiliteringen Gotland höstterminen 2013 Kurskatalogen Katalogen beskriver aktiviteter, grupper, cirklar och

Läs mer

På spaning efter framgångsfaktorer

På spaning efter framgångsfaktorer På spaning efter framgångsfaktorer Anne Nilsson och Tina Hernell -11 Hur arbetar ni med språk-,, läs- l och Förskoleklass skrivutveckling? Språklekar, t ex Bornholmsmodellen Bokstavskunskap Rita, måla

Läs mer

Underlag för självvärdering

Underlag för självvärdering Underlag för självvärdering Se nedanstående rubriker och frågor som stöd när du gör din självvärdering. Det är inte vad du bör tänka/göra/säga utan det du verkligen tänker/gör/säger/avser. Skriv gärna

Läs mer

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola!

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola! Digitala verktyg Spaning Bölets förskola Vi fick i uppdrag att undersöka hur man använder olika digitala hjälpmedel på vår förskola. På vår förskola är vi fem avdelningar med två yngre avdelningar och

Läs mer

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen.

Uppdragsutbildning. Våra föreläsningar kombinerar förståelse och praktiska strategier för att underlätta vardagen. Uppdragsutbildning Provivus har en mängd olika föreläsningar och skräddarsyr gärna utifrån verksamhetens behov. Här nedan beskriver vi våra olika föreläsningar. Kolla även gärna in våra populära processutbildningar:

Läs mer

Ipad i förskola och skola

Ipad i förskola och skola 2014-11-21 15/21 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Ipad i förskola och skola BAKGRUND/ SYFTE Denna utbildningsdag vänder sig till dig som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg 1september 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg Enheten Vattmyra förskolor startade den 1 juli 2012. I enheten ingår;

Läs mer