Verksamhetsplan för Soltunets förskola 2015/2016. Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för Soltunets förskola 2015/2016. Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar."

Transkript

1 Verksamhetsplan för Soltunets förskola 2015/2016 Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar.

2 1 Inledning Vi vill skapa goda förutsättningar för barnens lärande samt ge dem god omsorg. Vi ska se barnens möjligheter och utgå från barnens förutsättningar och behov för att stödja deras utveckling. I detta arbete ser vi föräldrars delaktighet betydelsefull och givande. Barnen ska ha roligt på förskolan, få känna trygghet och utveckla en stark självkänsla genom att ha närvarande och positiva vuxna omkring sig. 2 Kommunens vision och mål 2.1 Vision för Nora kommun år 2013/2014 Nora möjligheternas kommun där historia och framtid skapas 2.2 Övergripande politiska mål och styrningar De övergripande politiska målen för Nora kommun har fastlagts i kommunfullmäktige under hösten Under våren 2013 tog kommunfullmäktige beslut om ett antal styrmått i anslutning till målen. Barn- och utbildningsnämnden har även utifrån dessa kommunövergripande mål och styrmått satt egna prioriterade mål för nämndens verksamhet. Kommunfullmäktiges övergripande mål; Nora har en socialt, kulturellt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling Nora är ett välkänt kultur- och turistmål under hela året Nora har en god livskvalitet för alla som bor och/eller verkar här Nora är en kommun med ett näringsliv och en arbetsmarknad som utvecklas Nora kommun är en attraktiv arbetsgivare

3 Barn- och utbildningsnämndens prioriterade politiska mål formulerade utifrån målen i kommunfullmäktige; Våra verksamheter driver ett aktivt miljöarbete Verksamheterna ska bedrivas ansvarsfullt och effektivt Vi har en aktiv samverkan med lokala kulturarbetare och lokal kultur. Alla barn och ungdomar trivs och känner trygghet Föräldrar och barn har goda möjligheter till inflytande Vi har en aktiv samverkan med det lokala arbetslivet, företag och offentliga arbetsplatser Vår personal utvecklas och känner stolthet, trygghet och glädje i sitt arbete Sjukfrånvaron ska minska Vi förhåller oss till resultat i Öppna jämförelser skola (SKL) Ökad jämställdhet inom verksamheterna Hög kompetens och behörighet i verksamheterna Till varje fastställt mål finns kopplat styrmått, dessa finns redovisade i bilaga 1. 3 Verksamhetens förutsättningar 3.1 Organisation, volymer (barn och elevantal) och resursfördelning Förskolor Förskola Avdelningar Antal barn Antal Pojkar/Flickor 15 Södra Haga Soltunet /15 Marstrandshagen Esstorp Lingården Framtid 3.2 Personal Fem förskollärare samt en barnskötare som tillsammans har 5.75 i tjänst. Tillagningskök där en kokerska har 0.65 i tjänst. BKT ansvarar för städ.

4 3.3 Arbetsmiljö Under vintern 2014/2015 har ljudabsorbenter satts upp i de rum som Arbetsmiljöverkets mätning gav bulleranmärkning på. Vi saknar fortfarande solskydd på vår gård. Vilket gör att möjligheten att vara i skugga är nästan obefintlig. Detta har under många år påtalats av både personal och föräldrar. Vi är nu lovade att detta ska åtgärdas under höstterminen Fjärilens avdelning har genomgått en välbehövlig renovering under sommaren Muntligt löfte fanns om att Nyckelpigans avdelning skulle renoveras under sommaren 2015, men detta blev uppskjutet på framtiden. Nytt datum är ej satt men avdelningen är i behov av renovering. Icke verksamhetsanpassade lokaler gör att många normala förskoleaktiviteter ger merarbete t:ex vattenlek, dessutom saknar avdelningarna en fungerande köksdel med möjligheter att baka tillsammans med barnen. Det regnar in på avdelningen Nyckelpigan varje gång det regnar. Tillbud på grund av detta har förekommit. Felanmälan görs vid varje tillfälle och fastighetsbolaget har nu meddelat att taket ska läggas om. 3.4 Budget kr. totalt budget utrymme 4 Föregående verksamhetsår 4.1 Slutsatser och prioriteringar utifrån föregående års verksamhetsberättelse Utifrån den årliga enkät som kommunen lämnar ut till alla föräldrar framkom det några punkter som vi bör förbättra. För att få ett större deltagande i enkäten kommer vi att fortsätta påminna våra föräldrar om vikten av att delta. Vi vill få dem att förstå att deras svar är viktiga för vår verksamhet och deras möjlighet att påverka. För att få ett större intresse för föräldramötena kommer vi att fokusera på det mål för verksamheten som föräldrarna varit med att ta fram. Med diskussioner om målen vill vi göra föräldrarna mer delaktiga i verksamheten. För att få fler föräldrar att svara på den enkät som ligger till grund för verksamhetens mål provar vi det här läsåret att skicka ut enkäten via mail (eftersom föräldrarna tycker att det är en bra informationskanal) så att de i lugn och ro kan fylla i den hemma om de vill. Vi kommer även att ge föräldrarna möjlighet att svara på vår enkät här på förskolan under den veckan. Vi ordnar en mysig hörna där de i lugn och ro kan fylla i enkäten samtidigt som de tar en fika.

5 5 Systematiskt kvalitetsarbete 5.1 Soltunets Förskolas års hjul Verksamhetsdokumentation redovisas till Stina i slutet av varje månad Vintermyskväll/Pyssel 17/12 Luciafirande 11/12 Julfirande Nallens dag 27/10 Kompetensutveckling AKK Fjärilen 2015/2016 Handledning av spec.ped o kurator 2015/2016 Planeringsdag 7/1 Verksamhetsplan 2015/2016 Klar v.43 Uppföljnings-/utvecklingssamtal Fotografering 5/10 Upprätta ny Likabehandlingsplan TRAS / Big 5 Återvändarträff 17/9 Stängt Jour Årsprocess Soltunets förskola Inskolningsperiod Kommunens Föräldraenkät Planeringsdag 9/3 TRAS / Big 5 Utvecklings- /Överföringssamtal. Påskfirande Arbetskväll/dropp-in Soltunetloppet 3/9 Föräldramöte 27/8 Inskolningsperiod Mål val vecka 34 Stängt Jour Planeringsdag 17/8 Utvärdering av likabehandlingsplanen Vårfest Förskolansdag 19/5 Utvärdering av verksamhetsåret Överlämning förskoleklass Planeringsdag 14/6 Midsommarfirande Vårt kvalitetsmål för året är utomhusmiljö som kommer att prägla vår verksamhet på många olika sätt t.ex. genom motorik/rörelse, matematik, naturvetenskap och språk mm. Förskolan har valt att fortsätta arbeta med förra årets verksamhetsmål, Kulturell mångfald, genom att låta det bli förskolans profil/inriktning. Pedagogerna på avdelningen Fjärilen ska få kompetensutveckling inom AKK. 4 pedagoger har anmält intresse för fortbildning inom TRAS. Pedagoger Verksamhet/Barn Föräldrar

6 5.2 Mål- och resultatstyrning Utifrån de i kommunfullmäktige beslutade målen och styrmåtten ska barn- och utbildningsnämnden prioritera egna mål för förvaltningens verksamhet, sk A-mål. Därutöver har förvaltningen egna prioriterade mål utifrån behovsanalys i verksamhetsberättelsen för 2013 och resultat i brukarenkäter. Det finns 3 verksamhetsspecifika B-mål fastlagda, som är mål beroende på vilken verksamhet som berörs (skola, förskola, socialtjänst osv). 1-2 C-mål är lokala mål för respektive enhetsområde, och dessa redovisas i de lokala verksamhetsplanerna. På individuell nivå sätts D-mål vid medarbetarsamtalen. Prioriterade områden för läsåret 2015/2016 A-Mål för läsåret 2015/2016 Barn- och utbildningsnämndens mål 1.1 Våra verksamheter driver ett aktivt miljöarbete Andelen verksamheter som källsorterar (%) Antalet verksamheter med Miljöcertifiering Barn- och utbildningsnämndens mål 1.2 Verksamheterna ska bedrivas ansvarsfullt och effektivt BUN avvikelse tilldelad budget (%) -1,07-0,74-2, Barn- och utbildningsnämndens mål 3.1 Alla barn och ungdomar trivs och känner trygghet Enkätindex Föräldraenkät, trygghet Enkätindex Föräldraenkät, trivsel Barn- och utbildningsnämndens mål 3.2 Våra verksamheter ger bra service och bemötande Enkätindex föräldraenkät, bemötande Enkätindex föräldraenkät, info/service Barn- och utbildningsnämndens mål 3.3 Föräldrar och barn har goda möjligheter till inflytande Enkätindex årlig föräldraenkät, inflytande Barn- och utbildningsnämndens mål 4.1 Vi har en aktiv samverkan med det lokala arbetslivet, företag och offentliga arbetsplatser Antalet kommunala praktikplatser som erbjuds inom verksamheterna ökn 3 % ökn 3 % Antalet företagsbesök för förskolan ökn 3 % ökn 3 %

7 Fullmäktigemål 5 Nora kommun är en attraktiv arbetsgivare Barn- och utbildningsnämndens mål 5.1 Vår personal utvecklas och känner stolthet, trygghet och glädje i sitt arbete Index årlig personalenkät Barn- och utbildningsnämndens mål 5.2 Sjukfrånvaron ska minska Andel sjukfrånvaro av total arbetad tid (%) 6,81 6,5 6,2 5,9 B-målen för läsåret 2015/2016 är för respektive verksamhetsområde följande; Förskola, skola och skolbarnsomsorg 1. Förbättrad föräldrasamverkan (utifrån analys av föräldraenkäterna) 2. Förbättrat systematiskt kvalitetsarbete med högre delaktighet bland föräldrar och i personalgrupp (utifrån analys av enkäter till personal och föräldrar) 3. Förbättrad information och service via hemsidor (utifrån analys av föräldraenkäterna) Soltunets arbete med B-målen under verksamhetsåret 2015/ Våra föräldrar uppskattade vårfesten vi hade våren 2015 där de bjöds in att vara delaktiga i genomförandet. Det byggdes många broar både föräldrar emellan och med oss i verksamheten. Utifrån detta vill vi fortsätta utveckla det arbetet mer. Vi planerar att ha gemensamma frivilliga arbetskvällar och kvällar för bara samvaro. Våra föräldrar är även delaktiga i valet av vårt C-mål. 2. I arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet görs personalen mer delaktig genom att vi från och med detta läsår gör verksamhetsdokumentationer/utvärderingar månadsvis. Varje avdelning gör sin verksamhetsdokumentation/utvärdering och skickar den vidare till vår förskolechef. 3. Vi kommer att använda oss flitigt av mail, månadsbrev och vår blogg även detta läsår.

8 C-målen för läsåret 2015/2016 är förskolans eget mål; Vi fångar barnens nyfikenhet samt utmanar deras intresse för förskolans utomhusmiljö genom att förbättra och utveckla den. Målet är föräldrarnas val. I en enkät med tre alternativ (föräldrasamverkan, utomhusmiljö och matematik), var det utomhusmiljö det val som de flesta föräldrar valde. Att utomhusmiljö fanns som ett alternativ grundar sig på att föräldrar har påtalat att de skulle vilja få utomhusmiljön utvecklad, att personalen har sett ett stort behov av utveckling och att barnen har framfört att de har tråkigt utomhus. Arbetslaget diskuterade under planeringsdagen hur vi kan arbeta med detta mål. Följande punkter kom vi fram till. Frivilliga arbetskvällar i form av dropp in där vi bjuder på enkel mat. Att vi tillsammans med barnen kan skapa nya lärmiljöer utomhus. För att kartlägga föräldrarnas önskemål bjöd vi in till föräldramötet där vi i grupper diskuterade möjligheter och planerade vår första arbetskväll. För att få reda på barnens intresse och funderingar frågar vi efter deras önskemål samt tittar på bilder för att få förslag. För att säkerställa att vi uppnår det uppsatta målet kommer vi att följa upp, utvärdera och utveckla enligt följande: se (lpfö-sid 14) Uppföljning: För att kunna se hur vi följer upp arbetet gör vi observationer och kartläggningar för att se hur barnen använder den nya miljön. Utvärdering: Under planeringsdagen den 14 juni. Utveckling: Utifrån utvärderingen.

Verksamhetsplan för Soltunets förskola 2014/2015. Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar.

Verksamhetsplan för Soltunets förskola 2014/2015. Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar. Verksamhetsplan för Soltunets förskola 2014/2015 Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar. 1 Inledning Vi vill skapa goda förutsättningar för barnens lärande

Läs mer

Lokal Verksamhetsplan. Läsåret Soltunets förskola. Nora kommun

Lokal Verksamhetsplan. Läsåret Soltunets förskola. Nora kommun Lokal Verksamhetsplan Läsåret 2016-2017 Soltunets förskola Nora kommun Soltunets förskola Vision: Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar. Verksamhetens

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Lekåret

Lokal verksamhetsplan Lekåret Lokal verksamhetsplan Lekåret 2015-2016 Hagbyängens förskola Förskolans vision Glädje Lärande Gemenskap Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Bankgiro Organisationsnr Nora kommun nora.kommun@nora.se

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Lejonkulan

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Lejonkulan Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Lejonkulan 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Matildelunds förskola, avdelning Lejonkulan läsåret 2015/2016 Enhet Matildelunds förskola, Lejonkulan

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Gyttorps förskola Trygghet och lek i utvecklande miljö Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet har utförts

Läs mer

Havskorallen september 2016

Havskorallen september 2016 Inledning: I vårt arbete I Grön flagg har vi under de kommande terminerna bestämt att ta ett uppehåll. Under fem år har vi arbetat med att utveckla ett miljötänk och en hållbar utveckling med hjälp av

Läs mer

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013 Verksamhetsplan Solfjäderns specialförskola 2012/2013 1 Innehåll Inriktning / Verksamhetsidé Organisation Styrdokument Normer och värden Utveckling och lärande Barn inflytande Förskola och hem Samverkan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för verksamhetsåret 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete för verksamhetsåret 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete för verksamhetsåret 014/01 Pedagogisk omsorg Nora kommun Innehåll Rubrik 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1 Lokaler 1. Personal och barn 1. Arbetsmiljö. Arbetet i pedagogisk

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2015-2016 Gyttorps förskola Trygghet och lek i utvecklande miljö Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet har utförts

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Liatorps förskola

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Liatorps förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Liatorps förskola 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan... 3 2. Årets utvecklingsområden... 4 3. Normer och värden... 4 4. Utveckling och lärande...

Läs mer

Arbetsplan för. Klippans Förskola

Arbetsplan för. Klippans Förskola Arbetsplan för Klippans Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 VERKSAMHETENS FÖRUTSÄTTNINGAR Klippans förskola är en fristående förskola med en kristen profil. Den drivs av Stiftelsen Kristen Barnomsorg i

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Soltunets förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 0 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 0 Verksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetens förutsättningar

Verksamhetens förutsättningar Bildningsförvaltningen Förskolan Soltunet Kvalitetsredovisning för förskolan Soltunet 2011 Grundfakta Förskolan Soltunet ligger i centrala Nora och består av 2 avdelningar. Förskolan tillhör rektorsområdet

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016 Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Matildelunds förskola, avdelning Vargavrån läsåret 2015/2016 Enhet Matildelunds förskola, Vargavrån

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Förskolan Trollflöjten Verksamhetsplan 2016 / 2017

Förskolan Trollflöjten Verksamhetsplan 2016 / 2017 Förskolan Trollflöjten Verksamhetsplan 2016 / 2017 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola...3 1.1. Inledning...3 1.2 Verksamhet och profil...3 1.2. Församlingsinstruktion...3 1.2.1 Arbetets inriktning...3

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Sjöhagens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

2015-05-29. Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016. Ängens förskola!

2015-05-29. Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016. Ängens förskola! 2015-05-29 Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016 Ängens förskola! Förutsättningar Förskolan Ängen: Består av två avdelningar Smörblomman med barn i åldrarna ett till

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SANDENS FÖRSKOLLA

VÄLKOMMEN TILL SANDENS FÖRSKOLLA Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILLL SANDENS FÖRSKOLA Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet för att en gång per år stämma av

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Närtuna 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet - Likabehandlingsplanen

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009 Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Detta är kvalitetsredovisning enligt Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet: 2 Arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014.

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. Orminge skolenhet 2014-03-12 Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. 1 Orminge skolenhets organisation. Orminge skolenhet består av F- 6 skola, Myrans heldagskola och Östbacka

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014(VT+HT) Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Datum: 2018-02-28 Dnr: 2018/120.600 Id: 23332 Barn- och utbildningsförvaltningen EJ Verksamhetsplan 2018-2019 Förskolorna Backsippan, Katthult och Björkkullen Datum: 2018-02-28 Dnr: 2018/120.600 Id: 23332

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Detta är skolans kvalitetsredovisning enligt Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet: 2 Arbetet med kvalitetsredovisning skall främja /.. / skolornas, förskolornas och

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Hällabrottets förskola

Hällabrottets förskola 1(7) 2016 06 15 Verksamhetsplan Hällabrottets förskola 2016/2017 2 förskolechef: Pernilla Nilsson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetsidé 4. Hällabrottets förskola års hjul (under arbete) 5.

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Syfte. Metod. [Skriv text]

Syfte. Metod. [Skriv text] 2018/2019 Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till vårdnadshavare. Den innehåller en beskrivning av verksamheten och de prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola

Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola Handläggare: Linda Markus, förskolechef Datum: 2014-11-01 Verksamhet: Förskola Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning

Läs mer

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL.  Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av:

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: Verksamhetsplan 2016 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare på deltid Förskolechef

Läs mer

Verksamhetsplan fastställd av styrelsen för Barnens hus den 28 februari (8)

Verksamhetsplan fastställd av styrelsen för Barnens hus den 28 februari (8) Verksamhetsplan fastställd av styrelsen för Barnens hus den 28 februari 2013 2(8) Barnens hus vill att förskolan Barnens hus ska bedrivas med montessoripedagogisk inriktning i enlighet med läroplanen för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013

Kvalitetsredovisning 2013 Kvalitetsredovisning 2013 Verksamhetsåret 2012/2013 Renfanans förskola Ansvarig förskolechef: Birgit Wikström 1 1. Förutsättningar Renfanans förskola Verksamhetsåret 2012/2013. Renfanans förskola ligger

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 1. Inledning Fasanens förskola är den äldsta förskolan i Skurup. Den byggdes 1971 med två avdelningar efter två år byggdes den ut till fyra

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014

Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014 Verksamhetsplan för Fjärdhundra, Lärlingens och Romberga förskolor läsåret 2013/2014 1. Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Fjärdhundra förskola är belägen i ett litet samhälle

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Kvalitetsgranskning av prioriterade mål. för läsåret 2014/2015

Kvalitetsgranskning av prioriterade mål. för läsåret 2014/2015 Kvalitetsgranskning av prioriterade mål Kvalitetsgranskning av prioriterade mål för läsåret 2014/2015 A-Målen Vår verksamhet driver ett aktivt miljöarbete: Vad gör vi: Källsorterar, återvinner, besöker

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Fliseryds förskola 1. Ekonomiska resultat /avvikelser Barnomsorg Fliseryd Intäkter -30 000-28 500 95,0% Personalkostnader 5 705 545 5 721 276 100,3% Övriga kostnader 91

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på?

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Svar; Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Svar; Fråga 3. Trygghet, trivsel och glädje ; I I ditt barn får den trygghet det behöver på förskolan ditt barn

Läs mer

LOKAL VERKSAMHETSPLAN FÖR BERGSHAMRA FÖRSKOLEENHET

LOKAL VERKSAMHETSPLAN FÖR BERGSHAMRA FÖRSKOLEENHET LOKAL VERKSAMHETSPLAN FÖR BERGSHAMRA FÖRSKOLEENHET FRÖET, RÅGEN, TAURUS OCH TELLUS FÖRSKOLOR SOLNA STAD 2013 Organisation Under första halvåret 2012 hade vi 250 platser med barn i åldern 1-5 år. Tellus

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef Målområden Vår värdegrund och allas lika värde. Förskolan arbetar för att bidra till en ekologisk och hållbar miljö. Utveckla barnens intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor,

Läs mer

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Förskolan Backsippan; Blackstad Förskola 3 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019

Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019 Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019 1 Innehållsförteckning: Inledning...3 Syfte...3 Vision och verksamhetsinriktning...4 Organisation...4 Mål, barns rättigheter / pedagogers skyldigheter...5 Föräldrasamverkan...8

Läs mer