Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015"

Transkript

1 Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Gyttorps förskola Trygghet och lek i utvecklande miljö Nora kommun

2 Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet har utförts av arbetslaget vid Gyttorps förskola. Underlag för granskningsmetoderna har varit Nora kommuns årliga föräldraenkät, förskolans personalenkät och reflektion och diskussion i arbetslaget. Två av pedagogerna har ansvarat för sammanställningen och den skriftliga dokumentationen som sedan har analyserats gemensamt i arbetslaget tillsammans med förskolechef. Förskolechefen ansvarar för de övergripande uppgifterna och sammanställningen. Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning I årets kvalitetsarbete utvärderar vi de förvaltningsövergripande verksamhetsmålen, A-mål och de verksamhetsspecifika B-målen. I granskningarna använder vi oss av föräldraenkät, personalenkät och reflektion och diskussion i arbetslaget. I det områdesspecifika C-målet ligger focus på bemötande. I Nora kommuns föräldraenkät 2013 kunde vi se att de flesta föräldrarna tyckte att de fick ett bra bemötande men vårt mål är att alla barn och föräldrar ska tycka att de blir mottagna på ett bra sätt. Verksamhetens förutsättningar Gyttorps förskola består av tre avdelningar, Stubinen, Dynamiten och Patronen. Avdelningarna har fått sitt namn efter den stora industrin i samhället som förr tillverkade sprängämnen. Under verksamhetsåret har 4 förskollärare och 5 barnskötare varit anställda vid förskolan. Grundbemanningen ligger på 9,0 tjänst men två av vikariaten har inte varit besatta fullt ut pga barnens vistelsetid genererar en lägre personalbemanning. Inför nästa verksamhetsår har vi behörig personal, 6 förskollärare och 3 barnskötare som alla har tjänstegrad på 100%. Förskolan har ett tillagningskök med egen kokerska. Lokalerna städas varannan dag och toaletterna dagligen. Under våren 2015 påbörjades en omfattande rust av förskolans lokaler. Förskolechefen har även ansvar för Dalkarlsbergs förskola/fritidshem, Hagbyängens förskola och Södra Haga förskola. Arbetet i förskolan Gyttorps förskola har som mål att göra miljön lugn och harmonisk och vi arbetar med avslappning, massage som ger barnen bekräftelse och närhet. Vi uppmuntrar barnen att hjälpa varandra och visa omsorg om varandra för att utveckla den empatiska förmågan. Avdelningarna samarbetar på olika sätt för att barnen ska bli trygga i hela huset. Periodvis vid några förmiddagar i veckan är förskolans verksamhet indelad i åldersindelade grupper. Vi har nära till skogen och stallet som är populära utflyktsmål. Gyttorpskolans idrottshall används varje vecka under vinterhalvåret. Vi arbetar efter Överenskommelse gällande arbete med läs- och skrivinlärning i Nora kommun med kontroll, kartläggning och tidiga insatser enligt fastställd arbetsgång.

3 Kartläggningen startar redan i förskolan med observationer av samspel, kommunikation, språkförståelse, ordförråd och uttal enligt materialet TRAS. Pedagogerna tittar på de barn som är 2 resp 4 år gamla och arbetslaget och specialpedagog riktar ev stödinsatser i verksamheten. Arbetslaget har under verksamhetsåret utbildat sig i materialet Före Bornholmsmodellen som är språklekar i förskolan. I samtal, berättelser och språklekar upptäcker barnen språkets fantastiska möjligheter att ta oss bortom här och nu. Övrig kompetensutveckling har varit nätverkande och fortbildning tillsammans med kostorganisationen kring Bra mat i förskolan och remissförslag till det kommande kostpolitiska programmet som ska tas i kommunen. Under våren anordnades ett uppskattat Förskolekonvent i Lindesberg där pedagoger från norra länsdelen deltog. Arbetet med likabehandling På vår förskola anser vi att alla människor är lika mycket värda, oavsett kultur och bakgrund. Vi anser att vi alla är en tillgång till gruppen. Arbetslaget visar intresse för varje barns religion, etnisk tillhörighet och vi försöker att arbeta utefter ett medvetet förhållningssätt för att motverka traditionella könsmönster. Vi anpassar förskolans verksamhet och utrustning, både inne och ute, så alla barn kan välkomnas, oavsett eventuella funktionshinder. Denna anpassning görs när behovet uppkommer. För att inget barn ska känna sig utsatt för kränkande behandling finns vi vuxna alltid i deras närhet. Närheten gäller såväl inne som ute. Vi utvärderar hur detta fungerar i verksamheten vid första arbetslagsmötet på vår och höst. Vid de nyinskolade barnens uppföljningssamtal samtalar vi om likabehandlingsplanen. Förskolechef och pedagogerna gör en genomgång på fredagsinformationen av de kränkande behandlingar som är nedskrivna och beslutar om åtgärder. Trygghetsteamet där förskolechefen deltar träffas 1 gång/termin. Teamet går då igenom den dokumentation som har inkommit. Likabehandlingsplanen utvärderas årligen och efter kartläggningen upprättas en ny. Samarbete Under året har förskolan samarbetar med fritidshemmet när det är fritidshemsbarn med syskon på förskolan som har behov av tillsyn efter att fritidshemmet har stängt på kvällen. Vi har daglig kontakt med föräldrarna vid lämning och hämtning. Föräldrarna bjuds in till utvecklingssamtal och föräldramöten minst en gång per år. Förskolechef och Elevhälsans specialpedagog träffas varje månad i ett möte, Förskole team (FT). Förskole teamets uppgift är att arbeta förebyggande och med tidiga insatser för att främja barns lärande, positiva utveckling och hälsa. Avdelningspersonalen har konsultation av specialpedagog vid minst två tillfällen/termin och förskolechefen deltar när möjlighet finns.

4 Vi tar emot elever under deras praktikperiod från gymnasieskolan i Lindesberg, Karlsängsskolan och Gyttorpskolan. En handlingsplan för övergångar från förskola/pedagogisk omsorg till förskoleklass och fritidshem började användas under våren med syfte att underlätta barnens övergång. Målet är att förskola/skola skall förbereda barn, föräldrar och personal inför starten i förskoleklass och fritidshem. Utvecklingsmål A och B-målens granskningsmetoder har varit reflektion och analys i arbetslaget av Nora kommuns årliga föräldraenkät. År 2015 inlämnades 22 svar mot 16 år Nora kommuns årliga personalenkät har ännu inte genomförts. A-mål Förvaltningsövergripande verksamhetsmål med styrmått A-mål. Våra verksamheter driver ett aktivt miljöarbete. Vi källsorterar det vi kan och barnen är med och sorterar kompost och brännbart. Under våren har vi även deltagit i Skräpplockardagen med en grupp barn då vi plockade skräp i naturen som vi sedan sorterade i förskolans kärl. Gyttorps förskola har kärl för kompost, glas, plast, kartong och brännbart. A-mål. Alla barn och ungdomar trivs och känner trygghet. Styrmått; Trygghetsindex ska öka till minst 87 %. Årets enkät resultat visar att 100 % tycker att det stämmer helt eller stämmer ganska bra. Föregående år var siffran 94 %. Styrmått; Trivselindex för föräldrar i en enkät ska öka till minst 75 %. År 2014 upplevde 93 % att mitt barn trivs på förskolan och årets siffra var 100 %. A-mål. Våra verksamheter ger bra service och bemötande. På frågan om vår verksamhet ger bra bemötande är resultatet på föräldraenkäten 100 %. År 2014 var siffran 94 %. Slås resultaten från alla frågor under rubrikerna bemötande och information och service samman blir totala resultatet 92 % för 2015 års enkät. A-mål. Föräldrar och barn har goda möjligheter till inflytande. Föräldrainflytande ska öka till minst 75 %. Årets föräldraenkät visar att 87 % anser att det stämmer helt eller ganska bra. Föregående år var resultatet 77 %. A-mål. Vi har en aktiv samverkan med det lokala arbetslivet, företag och offentliga arbetsplatser. Vi gör allt vi kan, tar emot allt som erbjuds och tackar sällan eller aldrig nej. Dock har vi på enheten svårt att komma ut till företagen. Under våren hade vi tex besök av en teater. B-mål Verksamhetsspecifika B-mål Förbättrad föräldrasamverkan. Årets föräldraenkät visar att 100 % av våra föräldrar tycker att det stämmer helt och stämmer ganska bra att personalen tar ansvar för en bra föräldrasamverkan. Föregående års siffra var 94 %. I föräldraenkäten finns ett kommentarsfält där föräldrarna med egna ord kan skriva in vad som är bra eller vad som kan förbättras. Kommentarerna ger oss i förskolan en större förståelse av svarsresultaten.

5 B-mål Förbättrat systematiskt kvalitetsarbete med högre delaktighet bland föräldrar och i personalgrupp. Föräldraenkäten visar att 91 % tycker att personalen informerar om kvalitetsarbetet. Föregående år var siffran 80 %. Vi har utgått ifrån föregående års föräldraenkät när vi bestämde årets C-mål. B-mål Förbättrad information och service via hemsidor. Föräldraenkäten visar att 91 % av vårdnadshavarna tycker det stämmer helt eller ganska bra att aktuell och bra information om vad som händer på förskolan ges via epost/brev/hemsida/infotavlor på enheten. År 2014 var siffran 7 %. Till nästa verksamhetsår startar vi upp en e-postlista till föräldrarna där vi skickar ut info. På sikt kanske vi startar upp en blogg. C-mål Områdesspecifika Förskolans utvecklingsmål: Pedagogerna ger ett bra bemötande Bakgrund Vi anser att vårt bemötande är mycket viktigt. Både första kontakten vid inskolningen och i vardagen när barnen lämnas och hämtas. Koppling till läroplanen Under rubriken 2.4 Förskola och hem har vi hämtat följande punkter som vi som pedagoger har ansvar för: Att varje barn tillsammans med sina föräldrar får en god introduktion i förskolan, Utvecklinssamtalets innehåll, utformning och genomförande, Visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer. På förskolan arbetar vi utifrån vår plan mot diskriminering och kränkande behandling bl.a. med att främja goda relationer. Frågeställning Ger pedagogerna ett bra bemötande? Granskning och metod Bakgrunden till att vi valt att arbeta med vårt bemötande är den föräldraenkät som gjordes centralt under hösten Där kunde vi se att de flesta föräldrar tycker att de får ett bra bemötande. Vårt mål är dock att alla barn och föräldrar ska tycka att de blir mottagna på ett bra sätt. En personalenkät angående inskolningssamtal, uppföljningssamtal och utvecklingssamtal kommer att göras. Utifrån resultatet på dessa kommer vi att utveckla våra inskolnings- och samtalsrutiner.

6 Under hösten kommer vi att granska och omarbeta barnens intervjufrågor och strukturen i utvecklingssamtalen. Detta för att få föräldrarna mer delaktiga i samtalen. Vi kommer vid ett tillfälle att ha pedagogiska diskussioner utifrån frågeställningen Hur gör du för att ge ett gott bemötande? De pedagoger som inte har gått ICDP-utbildningen kommer att gå den under våren. Den utbildningen handlar om anknytning, förhållningssätt och bemötande. För att öka pedagogernas kunskap om flerspråkighet kommer alla att läsa Skolverkets bok Flera språk i förskolan. Därefter kommer vi att gemensamt diskutera tankar och frågor som väckts hos pedagogerna. Detta för att på ett bättre sätt kunna möta familjer med annat modersmål än svenska. Resultat Resultatet av föräldraenkäten våren 2015 visar att vi har nått vårt mål. Alla pedagoger har gått ICDP-utbildningen som handlar om anknytning, förhållningssätt och bemötande. Vi har omarbetat våra dokument angående samtal med vårdnadshavare. Ett resultat av de nya dokumenten är att vi ställt frågor och fått svar angående vårt bemötande. Vi har under hösten haft pedagogiska diskussioner utifrån frågeställningen Hur gör du för att ge ett gott bemötande? På dessa diskussioner pratade vi om vikten av att bemöta andra som vi själva vill bli bemötta. Vi ska stötta vårdnadshavarna på ett professionellt sätt och vara barnens språkrör. Pedagogerna ska på ett medvetet sätt också stötta varandra i sitt bemötande mot alla som vistas på vår förskola. Vi pratade också om vikten av att på något sätt informera om vad vi har gjort under dagen. Vi har läst och diskuterat boken Flera språk i förskolan. Analys Av tidsbrist har vi valt att inte göra om de barnintervjufrågor som vi har sedan tidigare. Vi anser att dessa frågor inte påverkar vårt bemötande lika mycket som våra andra dokument. ICDP-utbildningen upplevde vi som väldigt positiv. Den har gett oss många tankar angående vårt förhållningssätt och bemötande. Vi har fått bekräftat hur oerhört viktigt vårt arbete är och hur viktiga vi pedagoger är som förebilder för barnen. Efter våra pedagogiska diskussioner är vi mer medvetna om vårt bemötande. Eftersom vi pedagoger är olika i vår personlighet blir också vårt bemötande olika. Vi tror att detta kan vara en tillgång för såväl arbetslaget som vårdnadshavare och barn. Vi menar att de som kan bedöma hur vårt bemötande upplevs är vårdnadshavarna och barnen. Under de samtal vi haft under våren ser vi att samtliga vårdnadshavarna varit mycket nöjda. Många har uttryckt att de upplever att vi tar oss tid att lyssna på dem vid lämning och hämtning. De känner sig trygga. Det har däremot kommit fram att man som

7 vårdnadshavare ibland inte blivit informerad om vem som arbetar på respektive avdelning när ordinarie pedagog varit frånvarande. Då har några vårdnadshavare uttryckt missnöje med bemötandet. Lärdomar och åtgärder för utveckling Vi ser vikten av att hålla en öppen och levande dialog. Det är också viktigt att vi ger vårdnadshavarna tid för enskilda samtal när behovet finns. Inte bara vid de inplanerade utvecklingssamtalen. Det är viktigt med pedagogiska diskussioner och utbildning då vi som pedagoger får tillfälle att tillsammans diskutera dessa viktiga frågor. Vi måste bli bättre på att informera vikarierna om vikten av att presentera sig när de möter vårdnadshavare och barn. Detta för att även vikarierna ska ge ett bra bemötande. I samråd med vikarierna kommer vi till hösten att sätta upp bild och namn på den som arbetar på respektive avdelning. Bedömning och måluppfyllelse Vår bedömning är att vi nått vårt mål. Framtida utvecklingsområden Vi forsätter med pedagogiska diskussioner om förhållningssätt och bemötande i vår profession. Vi kommer att se över barnintervjufrågorna för att se om vi ska använda dem i fortsättningen. Om vi väljer att behålla frågorna kommer vi att omarbeta dessa. I och med att vi uppnått vårt mål väljer vi att nästa lekår granska ett annat utvecklingsområde.

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2015-2016 Gyttorps förskola Trygghet och lek i utvecklande miljö Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet har utförts

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2016-2017 Gyttorps förskola Trygghet och lek i utvecklande miljö Nora kommun 1 Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet har

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Dalkarlsbergs förskola och fritidshem Bygdens centrum för gemenskap, lek lärande och utveckling Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2014-2015 Hagbyängens förskola Förskolans vision Glädje Lärande Gemenskap Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2015-2016 Dalkarlsbergs förskola och fritidshem Bygdens centrum för gemenskap, lek lärande och utveckling Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Lekåret

Lokal verksamhetsplan Lekåret Lokal verksamhetsplan Lekåret 2015-2016 Hagbyängens förskola Förskolans vision Glädje Lärande Gemenskap Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Bankgiro Organisationsnr Nora kommun nora.kommun@nora.se

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2015-2016 Hagbyängens förskola Förskolans vision Glädje Lärande Gemenskap Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Gyttorps förskolas Trygghetsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gyttorps förskolas Trygghetsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gyttorps förskolas Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskola Ansvariga för planen. Trygghetsteamet; Ann-Kristin Andersson,

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret

Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret Systematiskt Kvalitetsarbete för Lekåret 2015-2016 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet har

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder Parkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Vad gäller för dig som förälder? 2. Vår definition av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björna förskola 2012/2013 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Förskoleverksamhet, Ekorren barn 1-3 år & Räven

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal Verksamhetsplan

Lokal Verksamhetsplan Lokal Verksamhetsplan Läsåret 2016-2017 Järntorgets Förskola Nora kommun 1 Järntorgets förskola Verksamhetens förutsättningar Järntorgets förskola ligger centralt i Nora i anslutning till Järntorgsskolan.

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Kompassen Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Kompassen Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Kompassen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-2016 2015-10-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor HANDLINGSPLAN Föräldrasamverkan För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande... 3 2. Lpfö- 98/10:s RIKTLINJER...

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvariga för planen: Förskolechef har ansvar för upprättande

Läs mer

Hasselbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hasselbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasselbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Verksamhetsform: Förskola Vår vision: Vi vill att alla känner trygghet och vågar vara sig själva, och får chansen att utvecklas

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Vår vision På Kryssets

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning Bakgrund Likabehandlingsplanens främsta syfte är att klargöra hur vi ska främja och förebygga likabehandling samt motverka trakasserier och annan kränkande behandling oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Bakgrund Diskrimineringslagen och skollagen förbjuder diskriminering och kränkande behandling och ställer krav

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Humlans Förskola Natt & Dag Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Gyttorps fritidshem Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kryssets Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kryssets Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kryssets förskolas likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling -2015-2016 Kryssets Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Lärkeskolans fritidshem Nora kommun 1 Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 3 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan

Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Ansvariga för arbetet Förskolechef, pedagoger och alla

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lilltorpet 2014/2015 På Lilltorpet arbetar vi aktivt med; Att varje barn ska känna trygghet och vistas i en trygg miljö Ett empatiskt

Läs mer

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Likabehandlingsplan för Mellegårdens förskola hösten 2016

Likabehandlingsplan för Mellegårdens förskola hösten 2016 Likabehandlingsplan för Mellegårdens förskola hösten 2016 Bakgrund Likabehandlingsplanens främsta syfte är att klargöra hur vi ska främja och förebygga likabehandling samt motverka trakasserier och annan

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 4, läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 4, läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 4, läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan för Blåklockans förskola.

Arbetsplan för Blåklockans förskola. Arbetsplan för Blåklockans förskola. Vision för förskolor och skolor i Oxelösunds kommun. Oxelösund ska bli känd som en av Sveriges bästa förskole-och skolkommuner. Blåklockans förskola ligger i ett villa

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Björke förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björke förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björke förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Verksamhetsform: Förskola Vår vision: Vi vill att alla känner trygghet och vågar vara sig själva, och får chansen att utvecklas

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 1. Inledning Fasanens förskola är den äldsta förskolan i Skurup. Den byggdes 1971 med två avdelningar efter två år byggdes den ut till fyra

Läs mer

SÄTERS KOMMUN

SÄTERS KOMMUN Likabehandlingsplan Förskolan Storhaga Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Rutiner och förhållningssätt hur

Läs mer

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan NORRGÅRDENS FÖRSKOLA upprättad Januari 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015.

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 2014-10-01 Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola

Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola Vår vision: Förskolan Mötesplatsen för lärande och glädje! Innehållsförteckning 1. Inledning 2.

Läs mer

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Rånäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rånäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rånäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Förskolan Konvaljen Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 1 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehåll 1.Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar för att upptäcka,

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Förskolan Björken 2017 Vision På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. På förskolan Björken är alla trygga samt möts och behandlas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Regnbågen Gul Plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN Förskoleverksamhet ANSVARIGA FÖR PLANEN Kirsten

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer