Verksamhetsrapport för Tjärnaskolan läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsrapport för Tjärnaskolan läsåret"

Transkript

1 Verksamhetsrapport för Tjärnaskolan läsåret

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Förutsättningar Styrning och ledning Organisation Personal Kompetens Täthet Analys av förutsättningarna Måluppfyllelse och resultat Betygsförändringar Risker Nationella provresultat Överensstämmelse mellan nationella prov och betyg Analys av elevernas resultat Socialt klimat Inkludering Personalens förväntningar på eleverna Arbetsklimat för elever och personal Analys av det sociala klimatet Förra årets förbättringsområden Analys av arbetet med förbättringsområdena Slutsatser Förbättringsområden för kommande läsår Förbättringsområde/namn/ Förbättringsområde/namn/ Förbättringsområde/namn/ Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. Dokument1 2 (12)

3 1. Inledning Enligt Skollagen 4 Kap. 4-6 ska varje förskola och skola systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbetet vid enheten genomförs. Denna verksamhetsrapport ska lämnas till huvudmannen senast Verksamhetsrapporten kommer att följas upp med dialoger på enhetsnivå, inom inkluderingsområdet och/eller på chefsträffar. Enheternas dokumentation kommer att utgöra underlaget till den verksamhetsrapport på huvudmannanivå som går till Barn- och bildningsnämnden i december eller januari. 2. Förutsättningar 2.1. Styrning och ledning Vid vårterminens start flyttades biträdande rektor till annan skola. Ingen biträdande rektor fanns under rekryteringsperioden januari till mars, vilket medförde förseningar av flera av skolans organisatoriska och administrativa frågor Organisation På grund av att det inte finns lärare eller andra pedagoger att rekrytera, har skolan tvingats decimera det specialpedagogiska teamet, så väl som skolans team för lärare i svenska som andraspråk. Dessa har istället fått ta mentorskap i klasser. Av samma orsak har det blivit rörigt då lärare gått på föräldraledighet, utan att vikarier funnits att tillgå. Även timvikarier har varit en brist, varför ordinarie lärare tvingats täcka i flera klasser. Under året har många nya elever tagits emot. I april tog skolan dessutom emot 12 nyanlända elever från mottagningsenheten. En grupp för dessa tillskapades från april till juni. Det medförde ytterligare omorganisation av skolans lärarkår. Skolan har tre heltidsanställda modersmålslärare i somaliska, arabiska och kurmanji. I övriga språk kommer personal från modersmålsenheten och undervisar berörda elever. Studiehandledning i somaliska, arabiska och dari har funnits. Skolans nya skoladministratör gick på föräldraledighet vid årsskiftet. En ny vikarie tillsattes. En heltidsanställd kurator tillsattes i oktober. 3 (12)

4 Skolans bibliotek har flyttats till högstadieskolan intill. Biblioteket bemannas dagligen av en gemensam bibliotekarie. En heltidsanställd IT-pedagogtjänst har tillskapats. Skolans team i svenska som andraspråk har fortsatt fortbilda övrig personal i språkstärkande arbetssätt. Strukturerad kollegahandledning har tillämpats bland den pedagogiska personalen Personal Kompetens 82 procent av skolans lärarkår är behörig. Övriga är under utbildning, eller har ännu ej fått sin legitimation, förutom två modersmålslärare som saknar formell lärarbehörighet. Legitimerade lärare finns i skolans alla ämnen, utom vissa språk, samt hemoch konsumentkunskap, vilket köps från en intilliggande högstadieskola. Rekryteringsläget försvåras allt mer för varje år. Skolan har nu heltidsanställd kurator, specialpedagog och handledare. Två skolsköterskor bemannar skolsköterskeexpeditionen fyra dagar per vecka. Tillgång till skolpsykolog och skolläkare har funnits under året. Sedan april har skolan tre nyanlända lärare på praktik Täthet I snitt har skolan haft c:a 14 elever per lärare under året Analys av förutsättningarna Trots en allt mer komprimerad arbetsbörda för skolans personal, finns arbetsglädje och samsyn inför skolans uppdrag. Personalen har alltjämt elevernas behov i fokus. Strävan är att all undervisning anpassas till eleverna. Trots arbetsbördan arbetar alla intensivt för att skapa en inkluderande skola. Utan fler utbildade lärare, kommer skolans svårigheter successivt att öka. 3. Måluppfyllelse och resultat 3.1. Betygsförändringar Det har skett en positiv trend gällande måluppfyllelsen inom samtliga ämnen under läsåret. En ökad förståelse för de olika förmågorna kan skönjas. Trots det är detta ett utvecklingsområde. IT-användningen har utvecklats och blivit en naturlig del av undervisningen. 4 (12)

5 Det ämnesövergripande arbetet tycks ge eleverna ett bättre studieresultat. Svenska och svenska som andraspråk är det ämne där en positiv utveckling syns tydligast. Fler elever visar en ökad kunskapsutveckling. Matematik är det ämne som generellt sett behöver utvecklas. En arbetsgrupp har tillsatts under våren för att analysera vissa elevgruppers resultat, i syfte att utveckla skolans arbetssätt. De elever som inte är godkända är till övervägande del pojkar, men framför allt är det de nyanlända eleverna. De som har gått hela skolgången i Sverige har bättre uppfyllelse, samt de med svenska som modersmål. Där finns ingen skillnad mellan pojkar och flickor Risker I årskurs 6 är det personbundet vilka elever som inte klarat målen. Inget ämne sticker ut Nationella provresultat Jämfört med förra årets nationella prov i årskurs 3, är det främst matematiken som förändrats. Det gäller svårigheter med subtraktionsalgoritmer, samt att tolka textuppgifter, vilket kan bero på språkförbistringar. I svenska och matematik har resultatet förändrats i årskurs 6 jämfört med förra årets sexor. Det är fler som inte är godkända i år. De som är godkända ligger inte på lika höga betygssteg som förra årets sexor. I engelska har fler elever nått högre resultat i år än förra årets sexor Överensstämmelse mellan nationella prov och betyg I stort sett stämmer resultat och betyg överens, men det finns viss skillnad som beror på att elever visat prov på förmågor vid andra tillfällen än de nationella proven Analys av elevernas resultat En samlad bild är att kön inte är en huvudorsak till skillnader i måluppfyllelsen. Det handlar mer om bakgrund, modersmål m.m. Elevens förmåga att lyssna och ta till sig feedback står i nära samband med en god kunskapsutveckling. Tydliga syften och mål vad gäller kunskapskraven, samt systematiskt arbete med feedback på uppgifter är framgångsfaktorer i samtliga klassrum på skolan. Studiehandledning i somaliska och arabiska, samt i förekommande fall dari, har givit goda resultat. Höga förväntningar på eleverna har utvecklat deras förmåga att reflektera över sitt eget lärande. Lärarna har metodiskt använt öppna frågor som ger möjligheter att så långt som möjligt visa upp sina förmågor. 5 (12)

6 Undervisning utifrån ämnesbehörighet ger positiva effekter för såväl elever som lärare. Kvaliteten på undervisningen förbättras då läraren har fokus på färre ämnen och genomför samma lektionsinnehåll i flera grupper. Att skriva sig till läsning i årskurs 1 har gett positivt resultat. Även genrepedagogik och språkstärkande arbetssätt bidrar till förbättrade resultat. Vi ser eventuella tendenser på att de elever som ingår i matematikprojektet löser matematiska problem av högre kvalitet än elever på två referensskolor. Fortsatt analys kommer att genomföras i projektet. Regelbunden uppföljning av måluppfyllelse får lärarna att hålla fokus på reflektioner av sin egen undervisning. Kollegahandledning, där man ger och får handledning minst 1 gång per termin, har bidragit till att vidareutveckla pedagogernas didaktiska förmåga och ledarskap. Screening av samtliga elever i matematik, läsförståelse och läsflyt bidrar till kontroll av elevernas utveckling. Startblock med startuppgifter har bidragit till positiva resultat bland skolans äldre elever. Intentionen att möjliggöra att vara fler vuxna i klassrummen har gett större möjligheter till flexibilitet för att möta elevernas behov. En ökad metakognitiv medvetenhet hos eleverna har kunnat skönjas, samt en större tilltro till sina egna kunskaper och resonemang. Då ämnesövergripande arbetsformer utvecklas, ökar elevernas förståelse och kunskap. När eleverna vet vad de förväntas prestera inom varje kunskapsområde ökar förståelse och även motivation. Systematiskt arbete och medvetna åtgärder ger bättre måluppfyllelse. Färre raster har gett längre och mer sammanhållna lektionspass, samt färre konflikter. Fritidspersonal som ingår i den pedagogiska verksamheten även under skoltid bidrar till fler vuxna i klassrummen och ger olika kompetens och en mer varierad undervisning, för att kunna tillgodose elevers olikheter. Andra faktorer som spelat in är studiestöd på modersmålet, IT, samt elevernas förkunskaper. På grund av lokalbrist har möjligheterna till att vara i mindre grupper begränsats. Vid de tillfällen det har varit möjligt har det gett positiva resultat. 6 (12)

7 Ett starkt grupptryck inom flera av skolans klasser har för några elever, framför allt pojkar, varit en negativ faktor som påverkat studieresultaten. Alla skolans pedagoger har genomfört läslyftet under året, vilket ytterligare bidragit till att vidareutveckla den didaktiska förmågan. Motivation hos eleverna är avgörande, vilket kräver engagerade pedagoger och välplanerade lektioner. Även studiestöd har varit en lyftande faktor. Gemensam planering i teamen har lett ökad flexibilitet och alla i teamet har varit delaktig i planeringen. Detta har också utvecklat den didaktiska förmågan. Sambedömning av nationella prov och annat, har bidragit till att lärare utvecklat sin bedömarförmåga. Det ger en mer likvärdig och rättssäker bedömning. Personalen har bedrivit kontinuerlig skolutveckling till exempel genom bokcirklar och pedagogiska diskussioner. Flytten av skolbiblioteket har varit negativt, vilket har upplevts att tillgängligheten av böcker har försämrats. Boklådelån till klasserna behöver organiseras. De faktorer som arbetslagen bedömer ha tyngst påverkan på elevernas resultat är lärarnas förväntningar på eleverna, samt samspelet mellan lärare och elev. 4. Socialt klimat Skolans sociala klimat har förbättrats något genom färre raster samt att rastaktiviteterna har ökat. Ett väl fungerande trygghetsteam med snabba utredningar och insatser har ytterligare förbättrat detta. En heltidsanställd kurator som kunnat stödja lärarna i det sociala arbetet har också främjat det sociala klimatet. Vad som inte förändrats till det bättre är elevernas språkbruk Inkludering En inkluderade lärmiljö bedrivs på skolan genom bland annat anpassningar, kompensatoriska hjälpmedel, studiehandledare, inläsningstjänst, olika pedagogiska verktyg, placeringar, olika material, genremodellen, språkstärkande arbetssätt och strukturerad undervisning som exempelvis startblock. Samplanering mellan olika pedagoger som ska ingå i undervisningen bidrar till ett inkluderande förhållningssätt på skolan. 7 (12)

8 Personalen fortbildas kontinuerligt i inkludering bland annat genom bokcirklar och didaktiska diskussioner Personalens förväntningar på eleverna Personalen har höga förväntningar på eleverna och visar på en tro på elevernas förmåga att lyckas. Det visar de genom att gå igenom ämnes- och lektionsmål, diskussioner utifrån läroplan och vilka förväntningar som ställs på eleverna och att det är möjligt att nå dit, samt vilka förmågor som arbetas med. Lärarna arbetar även med modelltexter, pedagogiska planering och gemensamma utvärderingar tillsammans med eleverna. Elevers styrkor behov och utveckling diskuteras kontinuerligt, i syfte att utveckla planeringar som når skolframgång hos eleverna Arbetsklimat för elever och personal Skolans elever är positiva och förväntansfulla. De flesta elever arbetar väl i undervisningssituationer, men vid friare former, till exempel raster och förflyttningar, hamnar vissa i konflikter. Skolan har många elever i behov av anpassningar av olika slag, vilket innebär extra arbete för personalen Analys av det sociala klimatet Skolan har framgångsrikt under flera år arbetat med att stärka den inre organisationen bland annat genom att öka lärarnas kunskaps- och medvetandenivå för att kunna möta alltfler utåtagerande elever. Nästa steg behöver bli bättre samarbetsformer med föräldrar. Personalbyten påverkar teamens gruppdynamik. Tjärnaskolan ligger i ett område med hög in- och utflyttning vilket påverkar stabiliteten i elevgrupperna. Dokumentationen av värdegrundsarbetet med eleverna behöver förbättras för att detta arbete ska kunna utvecklas. Personalens elevbemötande behöver vidareutvecklas och bli mer konsekventa vad det gäller att upprätthålla regler, men också genom att lyfta positiva exempel. Skolan behöver arbeta mer ämnesövergripande samt skapa förutsättningar för kopplingar till övriga samhället. 5. Förra årets förbättringsområden Förra årets förbättringsområden var: Vidareutveckla lärarnas didaktiska förmåga Det gjordes genom bland annat gemensam planering i team och arbetslag, fortsatt arbete med språkstärkande arbete i samtliga ämnen, fortsatt inkluderingsarbete, arbetslagens arbete med att lyfta goda exempel för att tillse att teoretiska kunskaper omsätts i praktik, fortsatt kollegahandledning utifrån gemensamma frågeställningar, bokcirkel Vilse i skolan av Ross Green (2011), modellektioner av skolans förstelärare, arbete med olika modeller för lärande och samspel, utvecklande av formativa arbetssätt, matematikprojekt riktat mot eleverna i åk 1 och 2, läslyftet för samtlig lärarpersonal. 8 (12)

9 Vidareutveckla lärarnas bedömningsförmåga Det gjordes genom arbete med de av skolverket framtagna kartläggningsverktygen, men också utvecklande av egna, föreläsning om bedömning, försök att vidareutveckla arbetet runt mångfalden i klassrummet, vidareutveckling av den gemensamma pedagogiska bedömningen vid nationella proven, tätare kontroll av elevernas måluppfyllelse, utvecklat screeningarbetet i klasserna, utvecklat stadieövergångar, samt arbetat med att koncentrera arbetet i klassrummen till fokus på lärande och inte vad man gör Analys av arbetet med förbättringsområdena Framgångarna med årets förbättringsområden berodde delvis på positiv förväntning från skolledningen, men också en vilja hos personalen att vilja bli bättre. Synbara resultat av arbetet ger i ännu högre grad personal som är engagerad, duktig och driven. Kollegahandledningen är ett framgångsrikt arbetssätt att lyfta lärarnas didaktiska förmåga. Lärande sker både i att ge och att få handledning. Man lär av varandra. Ett försök har gjorts att involvera Maserskolans lärare i detta Läslyftet, tillsammans med skolans språkstärkande arbetssätt har stärkt den didaktiska förmågan i huset. Ytterligare en positiv effekt har varit att modersmålslärare och studiehandledare har deltagit. Matematikprojektet har givit många diskussioner om så väl matematikdidaktik som bedömning och därmed ytterligare stärkt lärares didaktik- och bedömningsförmåga. Trots att inkluderingsprojektet har upphört har skolan valt att fortsätta arbetet med detta. För att lyckas har två lärare utsetts till frågan som fokusområde, vilket bidragit till att diskussionen levandehålls och olika insatser görs för att kunna inkludera eleverna. Sambedömning vid nationella prov och övrig bedömning har bidragit till en mer samsyn kring bedömning. Bedömningen blir också mer rättssäker. Kartläggning, liksom tätare kontroll av måluppfyllelse ger ökad bedömningsträning. Motgångarna har bland annat varit tidsbrist och schemastrul. När personal är borta spricker planering och dessutom saknas ibland vikarie, vilket ibland har lett till snabba men ogenomtänkta beslut som inte kommuniceras med övriga i tillräcklig grad. Brist på behöriga pedagoger gör att den kompetens som byggts upp riskerar att falla, då lärarkåren utarmas och mycket tid går åt till basala diskussioner. 9 (12)

10 Läslyftet byggde på veckovisa träffar. Lärarnas planeringstid gick till stor del åt till detta, vilket medförde att har ämneslärarna inte fick tid för diskussioner runt planering, bedömning och utveckling av ämnet, vilket de önskat. En svårighet har varit att få in formativ bedömning i vardagen och att få till en dokumentation kring denna. Lärarkåren behöver bli bättre på att utveckla frågor som ger möjlighet att bedöma såväl förmågor som kunskapskrav. Ökad kunskap om kraven i Lgr11, både uppåt och nedåt i årskurserna behöver också utvecklas. 6. Slutsatser Har man positiva och höga förväntningar ger det ett positivt resultat hos eleverna. Tydliga mål bidrar till ökad måluppfyllelse. Planeringar som bidrar till att skapa tillräckligt med bedömningsunderlag, behöver bli mer planerade och strukturerade. I arbetet med att nå alla elever behövs mer samarbete runt tematiskt arbete. De genomförda föräldrakvällarna omkring olika ämnesteman har varit lyckade. Positiva föräldrar har diskuterat lärande och jämfört undervisning på olika håll i världen. Året har åter igen visat vikten av gemensamma regler och förhållningssätt gentemot eleverna. Ska vi lyckas uppnå våra visioner måste denna struktur hållas av alla. Personalen behöver bli bättre på att organisera sig när det finns fler pedagoger i klassrummet. Skolan behöver fortsätta utveckla ett fungerande tvålärarsystem. Rastaktiviteter bidrar till färre konflikter. Skolans språkstärkande arbetssätt gynnar elevernas skolframgångar. Detta kommer att fortsätta samt vidareutvecklas genom utbildningar och didaktiska diskussioner. Skolans inkluderande förhållningssätt behöver inte bara bibehållas, utan också utvecklas. Lärare som ingår i det specialpedagogiska teamet och svenska som andraspråksteamet, samt förstelärare är centrala för att skolutveckling ska bibehållas och utvecklas då dessa bidrar med lärande processer i vardagsarbetet. Lärarkåren önskar fortsätta arbeta med samma förbättringsområden även kommande läsår då dessa betraktas som centrala för att öka elevernas måluppfyllelse. 10 (12)

11 6.1. Förbättringsområden för kommande läsår Förbättringsområde: Didaktik Mål: Ökad didaktisk kunskap i syfte att öka elevernas måluppfyllelse. Aktiviteter: Fortsätta synliggöra goda exempel. Bokcirkel: Hellre små steg än stora kliv.(ahlén 2015) Efter höstlovet ht 16. Språkstärkande arbetssätt. Diskussionsstöd i boken Stärk språket, stärk lärandet.(gibbons 2013, 3:e upplagan) Repetera läslyftsaktiviteter som lyfts i arbetslagen. Ämnesövergripande diskussioner i arbetslagen. Synliggöra skolans arbete mer tydligt för föräldrar genom fortsatta temakvällar. Infoga i de pedagogiska planeringarna vilka språkliga krav ämnesområdet ställer, innan det framgår vilka begrepp som ska lyftas extra. Sammanställa det didaktiska arbetet i slutet av varje termin. Tidplan: läsåret Uppföljning: i slutet av varje termin. Ansvarig: Skolledning, förstelärare, arbetslagsledare, samt samtliga lärare Förbättringsområde: Bedömning Mål: Att förbättra bedömningsförmågan i syfte att kunna göra mer rättssäkra bedömningar. Aktiviteter: I ännu högre grad informera eleverna om vad som bedöms. Arbetslagsdiskussioner omkring summativ- och formativ bedömning. Hjälpas åt i team/arbetslag att göra bedömningar inför skriftliga omdömen. Bedöma vissa elevarbeten tillsammans i arbetslagen. Utveckla samrättandet av nationella prov. Visa olika dokumentationssätt. Diskussioner om vilka bedömningsunderlag F-klass bör göra inför överlämning till årskurs 1. Tidplan: läsåret Uppföljning: i slutet av varje termin. Ansvarig: Skolledning, förstelärare, arbetslagsledare, samt samtliga lärare. Jobba i grupp 11 (12)

12 Förbättringsområde: Ledarskap i klassrummet Mål: Skapa studiero i klasserna, (vilket inte nödvändigtvis betyder att det ska vara tyst i klassrummet). Högaktuellt Aktiviteter: Fortsätta arbetet med kollegahandledning minst en gång per termin. Utifrån Hatties studie lyfta vad vi gör rätt/fel och vad vi eventuellt inte gör. Titta på skolinspektionens Webbinarier. Arbetslaget organiserar ett schema som möjliggör för varje lärare att få studera kollegor för att synliggöra olika sorters ledarskap. Skapa samsyn kring begreppet studiero. Lyfta goda exempel i arbetslagen. Sammanställning varje termin av vad som bidrar till studiero, samt vad som görs bra och vad som behöver utvecklas. Tidplan: läsåret Uppföljning: i slutet av varje termin. Ansvarig: Skolledning, förstelärare, arbetslagsledare, samt samtliga lärare. 12 (12)

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för skolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation... Fel!

Läs mer

Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et

Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Torsångs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

Innehållsförteckning 2 (7) Borlänge kommun

Innehållsförteckning 2 (7) Borlänge kommun Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens fritidshem och Amsbergs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Nygårdsskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... Fel! Bokmärket är inte

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Fritidshem Jakobsgårdskolan, grundsärskolan, läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Skräddarbacksskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 4

1. Inledning Förutsättningar... 4 Verksamhetsrapport för Gylle skola läsåret 2015-2016 2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Förutsättningar... 4 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal... 4 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens skola och Amsbergs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 4 2.3.

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaklackskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1.

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Jakobsgårdskolan, grundsärskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

1. INLEDNING BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE FÖRUTSÄTTNINGAR... 4

1. INLEDNING BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens skola läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE... 4 3. FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1. Pedagogisk personal...

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Torsångs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1.

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar Kompetens Analys av förutsättningarna... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar Kompetens Analys av förutsättningarna... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Tjärnaängskolan/Solängskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.3.1. Kompetens... 3 2.4. Analys av förutsättningarna... Fel! Bokmärket

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Kyrkskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2017/2018 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018.

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. Enhet Varför sjunker resultaten över tid? Vilka åtgärder kommer respektive skola år 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Angelstad Astradskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Flens Kristna Skola AB info@flenskristna.se daniel.steeen@flenskristnaskola.se Flens Kristna Skola AB Org. nr 818501-0470 Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn av Flens Kristna

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Skräddarbacksskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation...

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10888 Härnösands kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i grundskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Årbyskolan F-6 per-axel.sundberg@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Årbyskolan F-6 i Eskilstuna

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lextorpsskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lextorpsskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lextorpsskolan F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Nyanlända elevers lärande

Nyanlända elevers lärande Nyanlända elevers lärande Mälardalens högskola 12 november Luisella Galina Hammar Nyanlända elevers skolresultat Under de senaste två åren har andelen nyanlända elever som uppnår behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan 1. Framgångsfaktorer för en ökad måluppfyllelse för nyanlända elever Forskning på området pekar på ett antal centrala framgångsfaktorer i undervisningen

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete - med fokus på språk-, läs- och skrivutveckling Göteborg den 24 september 2013 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Allmänna råd Skolverkets allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Kvalitetsrapport. Stadsskogsskolan

Kvalitetsrapport. Stadsskogsskolan Kvalitetsrapport Stadsskogsskolan Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 6 3.

Läs mer

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016 Åtagandeplan Sorgenfriskolan Läsår 2015/20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Beskrivning av skolan... 3 3 Sammanfattning: Skolans lägesbedömning... 3 4 Skolans utvecklingsområden/ åtaganden för läsåret...

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 belägen i Älvdalens kommun 2(12) Uppföljning av tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 genomförde tillsyn

Läs mer

Den goda organisationen

Den goda organisationen Den goda organisationen - Om nyanlända elevers mottagande i skolan Peter Ekborg, biträdande generaldirektör, Skolinspektionen Skolan ett område där barnkonventionen redan är stark Nyinvandrade barn - migrationsläget

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 grundskola, fritidshem, grundsärskola

Verksamhetsplan 2019 grundskola, fritidshem, grundsärskola Verksamhetsplan 2019 grundskola, fritidshem, grundsärskola Insatser utgående från nämndplanen redovisas vid uppföljning av nämndplanens mål och strategier Mål Alla barn och elever har möjlighet att nå

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 6 3. Enhetens

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Grundskola 1-6 Läsåret 2013/2014 Hedeskoga skola Ansvarig rektor:jim Priest Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan Jelena Vasic lärare IK Mats Fahlgren lärare IK Kajsa Andersson rektor Agnetha Ehrenholm bitr rektor Organisation av nyanlända elever på

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Verksamhetsplan. Sundby skola. Skola: Läsåret 2016/2017

Verksamhetsplan. Sundby skola. Skola: Läsåret 2016/2017 ! Läsåret 2016/2017 Skola: Sundby skola 1 Innehållsförteckning Nulägesanalys... 3... 3 Aktuella utvecklingsområden... 4 Handlingsplan... 5 Vilka åtgärder planeras för att utveckla era målområden?... 5

Läs mer

rin Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Gårdstensskolan 4-9 i Göteborgs kommun Beslut Göteborgs kommun

rin Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Gårdstensskolan 4-9 i Göteborgs kommun Beslut Göteborgs kommun rin Beslut Dnr 43-2015:4684 Göteborgs kommun lena.bilen@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gårdstensskolan 4-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Gårdstensskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter Studiehandledning Utmaningar och möjligheter Roza Risteska förstelärare Elham Shakhtour förstelärare Rahmatulah Sarwari pedagogisk uppdrag Studiehandledning Digitala verktyg: bl.a. Google Classroom, ITL

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan

Kvalitetsdokument 2012, Grundskola. Re 337 Kevingeskolan Kvalitetsdokument 2012, Grundskola Re 337 Kevingeskolan Innehållsförteckning 1 Resultatrapportering och analys... 3 1.1 Resultat på nationella prov...3 1.2 Antalet elever som når kunskapsmålen i åk 6...4

Läs mer

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun.

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Varje barn ha rätt till utbildning. Undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Grundskolan 4-6 Sjötofta Innehåll 1 Anvisningar 3 2 Resultat 4 2.1 Kunskaper Utbildningsresultat... 4 2.1.1 Har i nuläget förväntade kunskaper för kunskapskravet

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Tillsammans når vi toppen!

Tillsammans når vi toppen! Dnr 2016/33 Id 19978 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillsammans når vi toppen! Årsredovisning 2015 Skolområde Öst Skolområde ÖST bedriver, på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden, pedagogiska verksamheter

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nacka kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stavsborgsskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Uppföljning efter tillsyn i Stavsborgsskolan genomförde tillsyn av Nacka

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar Kompetens Analys av förutsättningarna Måluppfyllelse och resultat...

1. Inledning Förutsättningar Kompetens Analys av förutsättningarna Måluppfyllelse och resultat... Verksamhetsrapport för Tjärnaängskolan/Solängskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.3.1. Kompetens... 3 2.4. Analys av förutsättningarna... 3 3. Måluppfyllelse

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Guldkroksskolan 7-9 Läsåret 2014/2015 2(7) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Utifrån arbetet mot diskriminering och kränkande

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

3eslu HO. förskolleklass och gru ridskola

3eslu HO. förskolleklass och gru ridskola (I Skolinspektionen Mönsterås kommun kommun@monsteras.se 3eslu HO Il förskolleklass och gru ridskola efter tillsyn i Krungårdsskolan F-6 i Mönsterås kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Kunskap, utveckling och lärande Ankarsrums skola

Kunskap, utveckling och lärande Ankarsrums skola 2015-09-13 Kunskap, utveckling och lärande Ankarsrums skola Beskrivning av resultat Hur blev det? Hur ser resultaten ut på din skola, enkäter, måluppfyllelse, nationella prov övrigt? Bedömning av elevens

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Skolverkets allmänna råd med kommentarer om Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete Målgrupper Riktar sig till huvudmän, rektorer och förskolechefer.

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4702 Göteborgs kommun norrahisingengnorrahisingen.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kärraskolan F-3 i Göteborgs kommun 2(12) Tillsyn i Kärraskolan F-3 har

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Kunskap/Bedömning och Betyg KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola Kvalitetsrapport Ramshyttans skola Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Rudboda skola ulla.fahrman@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Rudboda skola i Lidingö kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15 Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Förskoleklass Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Lillsjöskolan ligger i Östra Odensala och ingår i Odensala skolområde.

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

Huvudman nya.laroverketaniv.se Dnr :11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se. Beslut

Huvudman nya.laroverketaniv.se Dnr :11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se. Beslut j" Nekor Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-02-21 nya.laroverketaniv.se Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 17/18 ca 390 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Göteborgs kommun ostragoteborg@ostra.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sandeklevsskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sandeklevsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 18/19 ca 420 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer