1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat."

Transkript

1 Verksamhetsrapport för Skräddarbacksskolan läsåret

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat Styrning och ledning Organisation Personal Kompetens Täthet Analys av förutsättningarna Måluppfyllelse och resultat Betygsförändringar Risker... Fel! Bokmärket är inte definierat Nationella provresultat... Fel! Bokmärket är inte definierat Överensstämmelse mellan nationella prov och betyg. Fel! Bokmärket är inte definierat Analys av elevernas resultat... Fel! Bokmärket är inte definierat. 4. Socialt klimat Inkludering Personalens förväntningar på eleverna Arbetsklimat för elever och personal Analys av det sociala klimatet Förra årets förbättringsområden Analys av arbetet med förbättringsområdena... Fel! Bokmärket är inte definierat. 6. Slutsatser... Fel! Bokmärket är inte definierat Förbättringsområden för kommande läsår Förbättringsområde/namn/ Förbättringsområde/namn/ Förbättringsområde/namn/ Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. Dokument1 2 (11)

3 1. Inledning Enligt Skollagen 4 Kap. 4-6 ska varje förskola och skola systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbetet vid enheten genomförs. Denna verksamhetsrapport ska lämnas till huvudmannen senast Verksamhetsrapporten kommer att följas upp med dialoger på enhetsnivå, inom inkluderingsområdet och/eller på chefsträffar. Enheternas dokumentation kommer att utgöra underlaget till den verksamhetsrapport på huvudmannanivå som går till Barn- och bildningsnämnden i december eller januari Styrning och ledning Under läsåret 2015/2016 var ledningsgruppen reducerad på grund av sjukdom, vilket troligen hade negativ inverkan på stabiliteten i organisationen innan ny ledning var på plats. Elevernas kunskapsutveckling var sannolikt oförändrad Organisation Skolan har haft organisationsförändringar som påverkat elevernas resultat i både negativ och positiv riktning. Inför läsåret 2015/2016 slutade skolans behöriga lärare i svenska som andraspråk. Skolan lyckades inte rekrytera behörig lärare till undervisning i ämnet. Skolan lyckades inte heller tillgodose behovet av studiehandledare, vilket påverkade elevernas resultat negativt. Även specialpedagog saknades, vilket begränsade personalens möjligheter till handledning och elevernas möjligheter till specialpedagogiskt stöd. Men skolan har haft relativt hög andel behöriga lärare och fritidspedagoger om man jämför med andra skolor i kommunen. Tack vare låg personalomsättning och gott rykte lyckades vi behålla kompetensen på skolan och kunde organisera sig så att alla elever i samtliga ämnen, utom svenska som andraspråk, fick undervisning av behörig personal Personal Kompetens Skolan hade under läsåret 2015/2016 en hög andel behöriga och legitimerade lärare/förskollärare. 100 procent av alla förskoleklasslärare var behöriga och 95 procent av alla undervisande lärare i år 1-6 under läsåret var legitimerade lärare. Skolan saknade under läsåret behörig lärare i svenska som andraspråk samt i bild (dock ej i alla årskurser). 3 (11)

4 Täthet Åk 1-6 var det 7,11 lärare per 100 elever (inklusive fritidspedagoger, speciallärare, klassföreståndare och ämneslärare) Analys av förutsättningarna Budgetarbetet och budgetförberedelserna inför kalenderåret 2016 drog ut på tiden och när ramarna presenterades, visade det sig att ramarna utgick ifrån fjolårets elevstatistik, vilket påverkade skolans budgetramar negativt. Eftersom Skräddarbacksskolan utökat sitt elevantal både i grundskolan och i fritidshemmet, innebar det att skolan fick mindre pengar per elev inför kalenderåret Dessutom drogs ca 1 miljon kronor tillbaka för elever i behov av särskilt stöd, vilket påverkade skolans förutsättningar negativt. Pengar från statens lågstadiesatsning förbättrade skolans förutsättningar något, men kompenserade inte de försämringar som skolan drabbades av inför kalenderåret 2016, vilket resulterade i att skolan gick in i kalenderåret 2016 med negativa resultat redan från start. Skolledningen bedömer att Skräddarbacksskolan behöver utöka sin budgetram inför kalenderåret Detta för att kunna möta utmaningar i form av elevökningar, förbättringar i lärandemiljöerna och elever i behov av särskilt stöd. I kombination med utökad brist på behöriga lärare i landet och i kommunen, behöver kartläggningar av skolans organisation genomföras samtidigt som de budgetmässiga förutsättningarna behöver förbättras för att skolan skall kunna möta kommande utmaningar och uppfylla de krav och förväntningar som ställs i skollag och läroplan. 3. Måluppfyllelse och resultat 3.1. Betygsförändringar Meritvärdet i engelska och svenska har höjts för eleverna i åk 6 sedan läsåret 2014/2015. De förbättrade resultaten bedöms bero på ökad stabilitet i personalgruppen, där samarbetet mellan lärarna i svenska och engelska och i arbetslaget fungerade väl. Detta bedömer skolan bidrog till ett ökat resultat i engelska och svenska. Faktorer som bidragit negativt till elevernas resultat: Sjukfrånvaro hos personal: Under läsåret har skolan haft en högre andel personal som varit kort- eller långtidssjukskriven, om man jämför med läsåret Sämst närvaro var det under månaderna januari, februari och mars, då många i skolans personalgrupp drabbades av influensa. Men även under andra månader har sjukfrånvaron i personalgruppen varit anmärkningsvärd. I samband med ökad frånvaro har kommunen infört ett nytt vikarieanskaffningssystem, vilket i samband med implementeringsfasen ökade stressen för ledning och personal. 4 (11)

5 Flera av de sjukskrivna medarbetarna har haft nyckelroller/nyckelfunktioner i skolans arbete mot ökad måluppfyllelse. Rollerna/funktionerna har varit svåra att ersätta, vilket troligen påverkat elevernas resultat negativt. Inför nästa läsår behöver skolan förstärka antalet nyckelpersoner på skolan samt säkerställa att vi har rutiner som kan minska de negativa effekterna av sjukfrånvaro hos personal. Skolan behöver också fortsätta att kartlägga orsakerna till sjukskrivningarna, samt sätta in förebyggande åtgärder för att förhindra fortsatta sjukskrivningar. Trots hög sjukfrånvaro i personalgruppen har skolan haft relativt sett god tillgång till vikarier, då skolan haft en platsanställd vikarie på heltid. Detta dämpade stressnivån något under läsåret. Brist på kompetens: Skolan har under läsåret helt eller delvis saknat behörig personal inom följande områden: Undervisning i svenska som andraspråk, studiehandledning och undervisning inom fritidshemmet. Detta bedömer vi har påverkat elevernas resultat negativt. Inför nästa läsår kommer vi delvis att förbättra läget, genom delvis behörig lärare i svenska som andraspråk och inom fritidshemmet. Vi arbetar för att säkra upp kompetens även inom studiehandledning. Lärarutbildningen i Sverige har idag svårt att attrahera studenter, vilket medför att många utbildningsplatser inom lärarutbildningen står tomma. Antalet nyutexaminerade lärare motsvarar inte skolans behov av lärare och det påverkar skolans möjligheter att nyanställa. Skräddarbacksskolan har tack vare sitt goda rykte och sin låga personalomsättning lyckats relativt väl med att rekrytera utbildad personal vid nyanställning. Skolan har trots detta påverkats av det nationella läget och har vid annonseringar märkt av det minskade trycket på sökande. Riskerna för att skolan inte skall kunna rekrytera behörig personal ser ut att öka ytterligare framöver. Behoven av att attrahera behörig personal vid nyrekryteringar, liksom behoven av att behålla den kompetens som finns på skolan är stor och förväntas öka. Gemensam tid för arbetslagsplanering: En annan faktor som skolan bedömer påverkar elevernas resultat är lärarnas samarbete. Under läsåret har arbetslagstiden begränsats genom bland annat läslyftet. Detta bedömer skolan kan ha påverkat resultaten i negativ riktning. Å andra sidan har läslyftet bidragit till positiva effekter när det gäller lärarnas undervisning kopplat till språkutvecklande arbete. Under nästa läsår bedömer skolledningen att planeringstiden i arbetslag, liksom tid för pedagogiska diskussioner i arbetslaget behöver utökas. Ledningen behöver lägga ett särskilt fokus på att säkerställa tid för detta samt följa upp att medarbetarna prioriterar arbetslagtid. Tid för pedagogiska diskussioner behöver också utökas under arbetsplatsträffar, där ledningen har ett särskilt ansvar för att avsätta tid för detta. 5 (11)

6 Brister i dokumentation och uppföljning: Då skolan under läsåret saknat digital plattform för gemensam uppföljning och dokumentation har skolans systematiska arbete blivit lidande. Avsaknad av digital plattform har lett till ineffektivitet vilket bidragit negativt till skolans resultat. Under vårterminen introducerades dokumentationsplattformen Unikum, vilken skolan bedömer kommer bidra positivt till skolans resultat. Förhoppningen är att skolans arbete med uppföljning, dokumentation och insatser för elever i behov av stöd kommer att förenklas och effektiviseras. Trångboddhet: Skolans trångboddhet medför en risk för elever i behov av särskilt stöd, där stödet kräver lokala särlösningar. Skolan saknar framförallt utrymmen där elever kan få undervisning i ett mindre sammanhang. Skolan behöver inför nästa läsår se över möjligheten att öka antalet möjligheter att erbjuda elever att lära i ett mindre sammanhang, genom att effektivare nyttja lokalerna. Bristande tillsyn på grund av stor skolgårdsyta: Skolgårdens yta är stor, vilket försvårar skolans arbete för god tillsyn under raster. Skolgården består av ojämn terräng, med delar som är svåröverskådliga. Skolgårdsytan behöver ses över och eventuellt begränsas under nästa läsår. Alternativt behöver fler rastvärdar sättas in under rasterna, för att minska riskerna för kränkningar under raster, som indirekt kan bidra till elevernas förbättrade skolresultat. Brister i ansvarsfördelning: Avsaknad av nedskriven, tydlig ansvarsfördelning har bidragit till onödig osäkerhet hos personal och ineffektivitet. Inför nästa läsår behöver skolan arbeta fram en tydlig ansvarsfördelning, som skriftligen lämnas över till all personal. Brister i rutiner: Bister i skolans rutiner har identifierats. Rutiner saknas eller är inte uppdaterade. I vissa fall finns rutiner, men de efterföljs inte, som tillexempel ärendegången för elever i behov av särskilt stöd. Här behöver vi påminna varandra om att följa den ärendegången som finns upprättad på skolan. Rutiner vid nyanställning saknas, liksom rutiner vid mottagande av elev i skolans särskilda/lilla undervisningsgrupp Neptunus. Skolan behöver under nästa läsår välja ut några rutiner som är viktiga för elevernas måluppfyllelse och säkerställa att de är uppdaterade, dokumenterade och kända för all personal. Olikheter i personalens förhållningssätt: Inom en verksamhet finns alltid olikheter i förhållningssätt. Om olikheterna blir för stora kan det påverka verksamheten negativt. På en stor skola som Skräddarbacksskolan är riskerna för olikheter större, eftersom bildandet av mindre enheter inom skolan är en nödvändighet för att skapa effektivitet. För att minska riskerna för att olikheter i förhållningssätt blir för stora behöver skolledningen uppmärksamma olikheter och säkerställa tid för att diskutera gemensamma förhållningssätt under tillexempel arbetsplatsträffar och arbetslagsträffar. Ansvar för upplägg av genomförande kan förslagsvis ligga på förstelärare. 6 (11)

7 Brister i organiseringen av samarbetet mellan förskoleklass och åk 1-3: Trots skolans satsningar på läslyftet, där möjligheterna till pedagogiska diskussioner och ökat samarbete mellan förskoleklass och årskurs 1-2 gavs, finns fortfarande brister i organiseringen av samarbetet mellan förskoleklass och åk 1-3. Förskoleklassen bör, trots sin fysiska placering, som innebär ett avstånd från åk 1-3, inkluderas i högre utsträckning i pedagogiska diskussioner på skolan. Organisatoriska svårigheter finns, tex. har förskoleklasslärarna semesteranställning och arbetar på fritids, vilket försvårar samarbetet mellan förskoleklasslärarna och lärarna i åk 1-3. Skolans ledning behöver säkerställa att förskoleklassens lärare erbjuds samma fortbildning som lärarna, liksom att forum och tid finns för diskussioner mellan förskoleklasslärare och lärare i åk 1-3. Faktorer som bidragit positivt till elevernas resultat: Läslyftet: Under läsåret har alla lärare i åk F-3 samt alla lärare i praktiskt-estetiska ämnen genomgått en fortbildning i Skolverkets regi, som heter Språket lyfter. De regelbundna träffarna och obligatoriska uppgifterna som lärarna genomfört i klasserna, har bidragit till en ökad medvetenhet hos lärarna. Deras ökade medvetenhet i språkutvecklande arbetssätt, har inneburit att de vågat utmana sig själva och prova nya arbetssätt och metoder för att höja elevernas språkliga förmåga. Att skriva sig till läsning: Metoden Att skriva sig till läsning har lärarna fortsatt arbeta med under läsåret i åk 1-3, vilket gett goda resultat för elevernas språkliga medvetenhet och mognad. Eleverna har vågat uttrycka sig och kommit längre i sin språkförmåga, tack vare att de inte behövt lägga så mycket kraft och energi på att forma bokstäver för hand. Ökade resurser och nytt arbetssätt för ökad trivsel och minskad mobbing på skolan: Under vårterminen utökades resurserna för trivselhöjande åtgärder samt insatser mot mobbing och kränkande behandling. En fritidspedagog samt utökning av kuratorstjänst på skolan användes för att arbeta med trivselhöjande åtgärder i form av rastaktiviteter. De ökade resurserna användes också för att arbete med elever i grupp och enskilt för att öka deras medvetenhet och främja ett bättre klimat på skolan. Skolan ökade också bemanningen i omklädningsrummen inför och efter idrottslektioner, vilket skolan bedömer påverkade klimatet på skolan positivt. Anpassningar och särskilt stöd: Skolan erbjuder elever anpassningar inom ramen för ordinarie undervisning, samt särskilt stöd i form av undervisning enskilt eller i mindre grupp för de elever som är i behov av det. Skolan har en särskild/liten undervisningsgrupp 7 (11)

8 som skolan kallar för Neptunus. Skolans erbjudande av anpassningar och särskilt stöd, bedömer skolan har påverkat elevernas resultat i positiv riktning. Stabil personalgrupp och god stämning bland personalen: Trots en del långtidssjukskrivningar under läsåret, har skolan lyckats behålla stabiliteten och den höga trivseln i personalgruppen. Skolan har under läsåret haft en låg personalomsättning och lyckats behålla behörig personal, vilket påverkar elevernas resultat i positiv riktning. Personalen vittnar vidare om en god stämning och ett öppet klimat på skolan, vilket vi bedömer ökat förutsättningarna för goda kunskapsresultat. 4. Socialt klimat 4.1. Inkludering Skolan arbetar för en inkludering, där elever utifrån sina behov och förutsättningar får möjlighet till undervisning. Därför erbjuder vi bland annat anpassningar i olika former i klassrummet, undervisning enskilt och undervisning i liten grupp. På skolan finns den lilla undervisningsgruppen Neptunus, där en lärare och en fritidspedagog ansvarar för verksamheten. I samarbete med ansvarig klassföreståndare formas undervisningen på Neptunus, som kan vara på heltid eller deltid. Målet är att eleven skall utvecklas inom det område som eleven behöver särskilt stöd inom. Det kan vara både socialt och kunskapsmässigt Personalens förväntningar på eleverna Personalens förväntningar hänger ihop med vilket förhållningssätt personalen har. För att utveckla ett gemensamt förhållningssätt, där vi kan vara överens om några grundläggande byggstenar behöver vi lägga mer tid på att diskutera och sätta ord i handling på vilket förhållningssätt vi vill skall råda bland all personal på skolan. Generellt sett bedömer vi att personalen har ett vänligt och välkomnande bemötande, som bidrar till ett positivt klimat. Detta har också visat sig i resultatet på de enkäter vi lämnat ut inom fritidshemmets verksamhet Arbetsklimat för elever och personal Positivt: Arbetsklimatet för elever och personal bedöms som relativt god. Personal och elever uppger i utvärderingar som gjordes i slutet av vårterminen att de trivs på skolan och att de upplever att klimatet på skolan är gott. Personalen uppger i utvärderingen att det är en god stämning bland personalen, att de uppskattar ledningens lyhördhet och att skolans trivselgrupp är en viktig del i skolans arbete för trivsel och gott arbetsklimat. Personalen nämner också i sin utvärdering att det varit värdefullt med avsatt tid för utvecklingssamtal och att skolan satsat på egen fast vikarie. En annan positiv faktor som personalen lyfter i utvärderingen är den särskilda satsning på arbete mot mobbing och kränkande behandling som gjorts under 8 (11)

9 vårterminen. Satsningen har bestått av en fritidspedagog och en utökning av kuratorstjänst, vilka arbetat både främjande och åtgärdande när det gäller arbetsklimat och trivsel. De utvecklingsområden som framkommer i utvärderingarna är inomhusmiljön, där personalen lyfter fram brister i ventilation, värme och brist på lokaler. Skolan har under läsåret brottats med brister i ventilationen. Ett omfattande ventilationsarbete, där delar av ventilationen bytts ut, har dragit ut på tiden och det nya systemet har inte fungerat tillfredsställande. Bristerna i ventilationssystemet har även haft en negativ påverkan på värmen, då värmen i framförallt röd studiehall sugits ut. Trots flertalet påtryckningar från skolledningen och skolans vaktmästare har problemen med ventilation och värme upprepats, vilket påverkat arbetsklimatet negativt. Trångboddheten på skolan har också bidragit negativt på arbetsklimatet, då det varit svårt att få lokalerna att räcka till den undervisning som skolan vill bedriva Analys av det sociala klimatet Genom skolans särskilda satsning på utvecklande av värdegrund och förhållningssätt, där en fritidspedagog och skolans kurator aktivt arbetat med elever enskilt, i grupp och i helklass, har bidragit till att förbättra det sociala klimatet på skolan. Eleverna har fått redskap för att lösa konflikter och getts möjlighet att reflektera över sin egen del i grupprocesser och arbetsklimat. Tillsammans med ökat fokus på rastaktiviteter, där elever också med stöd av vuxen, fått ansvar för att genomföra rastaktiviteter, bedömer skolan att klimatet förbättrats på skolan. Skolan har även under läsåret satsat särskilt på ökad vuxennärvaro i omklädningsrummen, för ökad trygghet och minskad utsatthet bland elever. Skolan behöver hitta former för att effektivare nyttja de lokaler och ytor som finns på skolan, för att skolan skall kunna bedriva den undervisning som eleverna är i behov av. I samarbete med kommunfastigheter kan skolans lokaler genomlysas och förhoppningsvis kan vi tillsammans hitta ytor som kan samnyttjas. 5. Förra årets förbättringsområden Utveckla måluppfyllelsen i samtliga ämnen genom att öka lärarnas kompetens i språkutvecklande arbetssätt och metoder. Aktiviteter: Skolan har under läsåret satsat på att öka lärarnas kompetens i språkutvecklande arbetssätt och metoder genom den statliga satsningen Läslyftet. Lärare ifrån förskoleklass upp till åk 3, samt lärare i praktiskt-estetiska ämnen har deltagit i satsningen. 9 (11)

10 Samtliga lärare som deltog vittnar om att kompetensutvecklingen varit givande och bidragit till ökad insikt och kompetens inom språkutvecklande arbetssätt och metoder. Satsningen bedöms på både kort och lång sikt öka möjligheterna för att höja måluppfyllelsen för eleverna i de ämnen där lärare fått fortbildning. Satsningen har dock medfört att arbetslagstid minskat, vilket till viss del påverkat samarbetet negativt. Det gäller framförallt frågor kring elevernas sociala utveckling. Öka samverkan mellan förskoleklass, fritidshemmet och skolan, så att vi strävar mot samma mål. Aktiviteter: Under läsåret bestämdes att en representant från förskoleklassen alltid skulle medverka på fritidsmöten, som hölls en gång i veckan. Detta bestämdes för att öka samarbetet och samsynen mellan förskoleklass och fritidshem. Beslutet genomfördes och en representant deltog systematiskt på fritidshemsmöten, vilket bidrog till minskad frustration, ökad dialog och ökad förståelse mellan förskoleklass och fritidshem. Under läsåret satsade skolledningen även på att säkerställa schemalagd planeringstid mellan lärare och fritidspedagog, en klocktimme per vecka. Detta för att öka samarbetet mellan skola och fritids samt för att öka måluppfyllelsen för eleverna. Planeringstiden möjliggjordes genom att en fritidspedagog lämnade tidigare uppdrag för att istället undervisa i idrott i åk 1-2. Satsningen bedöms vara mycket viktig och har varit mycket uppskattad av både fritidspedagoger och lärare. Planeringstiden bedöms även öka möjligheterna till ökad måluppfyllelse i samtliga ämnen där fritidspedagog och lärare samplanerar. För att öka samverkan ytterligare behöver skolans APT (arbetsplatsträffar) utvecklas så att fler pedagogiska diskussioner mellan personal i fritidshem, förskoleklass och grundskola kan äga rum. De pedagogiska diskussionerna bedöms vara en framgångsrik väg mot ökad samsyn och ökad måluppfyllelse Förbättringsområden för kommande läsår Förbättringsområde 1: Gemensam planering Mål: Utveckla samarbetet inom arbetslagen Aktiviteter: Tidplan: 10 (11)

11 Uppföljning: Ansvarig: Förbättringsområde 2: Möten och mötesstruktur Mål Aktiviteter Tidplan Uppföljning Ansvarig Förbättringsområde 3: Gemensamma mål Mål Aktiviteter Tidplan Uppföljning Ansvarig 11 (11)

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Skräddarbacksskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Torsångs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för skolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation... Fel!

Läs mer

Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et

Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Nygårdsskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... Fel! Bokmärket är inte

Läs mer

Innehållsförteckning 2 (7) Borlänge kommun

Innehållsförteckning 2 (7) Borlänge kommun Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens fritidshem och Amsbergs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Kyrkskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Torsångs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1.

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Fritidshem Jakobsgårdskolan, grundsärskolan, läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f i %er Dnr 43-2016:7841 Botkyrka kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tullingebergsskolan i Botkyrka kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) s beslut

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 grundskola, fritidshem, grundsärskola

Verksamhetsplan 2019 grundskola, fritidshem, grundsärskola Verksamhetsplan 2019 grundskola, fritidshem, grundsärskola Insatser utgående från nämndplanen redovisas vid uppföljning av nämndplanens mål och strategier Mål Alla barn och elever har möjlighet att nå

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Domnarvets skolas fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal...

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Läsåret 2017 2018 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Kunskaper, bedömning och betyg... 4 3. Enhetens prioriteringar i kvalitetsarbetet...

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola Kvalitetsrapport Ramshyttans skola Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens skola och Amsbergs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 4 2.3.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

ein Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Lilla Alby skola belägen i Sundbybergs kommun Beslut

ein Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Lilla Alby skola belägen i Sundbybergs kommun Beslut ein Beslut Sundbybergs kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lilla Alby skola belägen i Sundbybergs kommun Box 23060; 104 35 Stockholm 2 (9) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5633 Avesta kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åvestadalskolan i Avesta kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Svenska Nått målen i ämnesprovet* Åk 3 10 7 70 % Svenska Åk

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

Kvalitetsanalys. Länghemskolan

Kvalitetsanalys. Länghemskolan Kvalitetsanalys Länghemskolan Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 8 Arbete i verksamheten... 8 Övriga mål

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11209 Thoren Framtid AB Org.nr. 556749-7051 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Thoren Framtid Kalmar i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Årbyskolan F-6 per-axel.sundberg@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Årbyskolan F-6 i Eskilstuna

Läs mer

ÅRSHJUL- SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FRÖDINGSKOLAN Från skollagen:

ÅRSHJUL- SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FRÖDINGSKOLAN Från skollagen: Från skollagen: Grundskolan skall enligt skollagen 4 kap 3-5 : 3 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera följa upp och utveckla utbildningen. 4 Sådan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2015 KVALITÉTSARBETE Stavreskolans kvalitetsarbete fokuseras runt vårt systematiska årshjul där

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

Beslut efter uppföljning för fritidshem

Beslut efter uppföljning för fritidshem Föreningen Al-Noor Al-Islamia Org.nr. 825003-2318 Beslut efter uppföljning för fritidshem efter tillsyn av Föreningen Al-Noor Al-Islamia 2 (11) Uppföljning av tillsyn av Föreningen Al-Noor Al-Islamia genomförde

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016

Kvalitetsrapport 2016 Kvalitetsrapport 2016 Barn- och utbildningsnämnden Vretaskolan Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Rudboda skola ulla.fahrman@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Rudboda skola i Lidingö kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 1 (8) Gluntens Montessoriskola Ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-5521 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gluntens Montessoriskola i Uppsala kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5817 Pajala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gårdbyskolan i Pajala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (11) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11316 Stiftelsen Liten Lär Org.nr. 817605-2770 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Uppsala Enskilda Skola i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

1. INLEDNING BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE FÖRUTSÄTTNINGAR... 4

1. INLEDNING BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens skola läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE... 4 3. FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1. Pedagogisk personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 4

1. Inledning Förutsättningar... 4 Verksamhetsrapport för Gylle skola läsåret 2015-2016 2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Förutsättningar... 4 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal... 4 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut Skolinspektionen 2015-01-26 Pysslingen Förskolor och Skolor AB Rektorn vid Alfaskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Alfaskolan i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut 2014-04-11 Ljusdals kommun Rektorn vid Gärdeåsskolan grundsärskola bodil.grahn@ljusdal.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gärdeåsskolan grundsärskola i Ljusdals kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skoiinspektionen Beslut 2014-06-26 Utbildningsservice i Västerås AB info@vins.se Rektorn vid Västerås Internationella Skola ulrika.norling@hotmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-29 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Fredrika Bremerskolan ulrika.axelsson@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad

Läs mer

Utvecklingsplan Fuxernaskolan Årskurs

Utvecklingsplan Fuxernaskolan Årskurs Utvecklingsplan Fuxernaskolan Årskurs 7-9 2017-2018 Mål och visioner: 1. Pedagogiskt ledarskap. I klassrummet är lärarens kompetens den viktigaste faktorn för elevens lärande. Utanför klassrummet är det

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskoleklass

Kvalitetsredovisning Förskoleklass Kvalitetsredovisning Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Edvinshemsskolan Område Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun 1 Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5475 Montessoriskolan i Onsala ekonomisk förening Org.nr. 769601-3361 ordforande@onsalamontessoriskola.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Onsala Montessoriskola i Kungsbacka

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Frälsegårdsskolans fritidshem 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2017/2018 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Korsberga skola F-6 Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Vi kände behov av att prata mer om matematiken

Läs mer

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Åsaka skola 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2014-01-29 Uppsala kommun Rektorn vid Nya Stordammen gabriella.ekstrom@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Nya Stordammen i Uppsala kommun Skolinspektionen,

Läs mer

rin Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Gårdstensskolan 4-9 i Göteborgs kommun Beslut Göteborgs kommun

rin Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Gårdstensskolan 4-9 i Göteborgs kommun Beslut Göteborgs kommun rin Beslut Dnr 43-2015:4684 Göteborgs kommun lena.bilen@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gårdstensskolan 4-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Gårdstensskolan

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Skolinspektionen Dnr 44-2018:9610 Tulinkisuando friskoleförening Org.nr. 802417-5567 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Tulinkisuando Friskola i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177,

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Högbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Högbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016 Protokoll förskole- och skolråd 25 april 2016 Deltagare: Ledningsnivå Alla elever ska kunna läsa efter åk 1 -utifrån Nya Språket lyfter definitionen Alla barn ska bli sitt bästa jag Ledningsnivå Alla elever

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer