Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS Miljö- och byggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS Miljö- och byggnadsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 2015 Miljö- och byggnadsnämnden

2 1 Budget på nämndens rapporteringsnivå Kommentar Miljö- och byggnadsnämndens budgetram förstärks år 2015 med tkr. I detta innefattas tillkommande kostnader för driftkostander gällande miljöövervakning och utökad controllerverksamhet samt ny tjänst vid bygglovsenheten. Budgeten har justerats för respektive verksamhet inom miljö- och byggnadsnämnden utifrån kända behov och ändrade förhållanden. Därför minskas budgetramen från och med år 2015 med de öronmärkta medlen om tkr gällande projekt för e-tjänster år 2014 samt avvecklingen av interndebitering för administrativa tjänster om 168 tkr. Internbudgeten ger även en återersättning av en tjänst vid mät- och kartenheten. Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 2(10)

3 2 Mått och handlingsplaner till nämndens åtaganden till mål Fokusområden: 2.1 Näringsliv och arbetsmarknad Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet Nämndens åtaganden: Miljö- och byggnadskontoret ska senast 2018 ha länets bästa Nöjd-Kund-Index för vår myndighetsservice inom områdena bygglov, miljö- och hälsoskydd samt livsmedel. Satsningen innebär ett fortsatt långsiktigt arbete med att förbättra information, handläggningstider, tillgänglighet, rättsäkerhet, kompetens och bemötande inom de aktuella tillsynsområdena. De nämnda aspekterna undersöks hos de företag som varit föremål för myndighetsutövning och resultatet vägs samman i ett totalt index för kundnöjdhet som kan jämföras mellan kommuner. Stockholm Business Alliance mätning görs 2014, 2016 och 2018 i alla deltagande kommuner i länet. Sollentuna kommer att genomföra mätningen av NKI varje år. Under 2015 utvecklas Kontaktcenters roll inom nämndens verksamhetsområde genom projektet En väg in. Nämnden bidrar också i det kommungemensamma arbetet med Tillståndsguiden. Arbetet fortsätter med att stötta förvaltningens medarbetare i att utveckla ett konsultativt förhållningssätt i myndighetsarbetet. Förhållningssättet underlättar kommunikationen och ökar värdet i våra tjänster för företagare. Handlingsplaner Utveckla forum för företagsfrågor till miljö- och byggnadskontoret kopplat till det kommunövergripande projektet "En väg in". Näringslivets kontakter med kommunen ska förenklas och underlättas ytterligare under Kontaktcenter ska få en större roll i att hjälpa företagen få rätt information och komma i kontakt med rätt del av kommunen. Arbetet påbörjas under 2015 och miljö-och byggnadskontoret behöver skapa rutiner i förhållande till funktionen, inom nämndens myndighetsområden. Genomföra utbildning/coaching för ett konsultativt förhållningssätt i myndighetsutövningen. Arbetet fortsätter med att stötta förvaltningens medarbetare i att utveckla ett konsultativt förhållningssätt i myndighetsarbetet. Förhållningssättet underlättar kommunikationen och ökar värdet i våra tjänster för företagare. Bidra i det kommunövergripande arbetet med utredning av "Tillståndsguiden". De företag som behöver någon form av tillstånd kopplat till sin verksamhet ska få en samlad ingång kring all tillståndshantering i kommunen. En kommunövergripande förstudie kring samlad tillståndshantering, en s.k. tillståndsguide på webben, ska vara klar i början av Därefter inleds arbetet med att ta fram Sollentunas Tillståndsguide. Arbetet beräknas behöva hålla på även Miljö- och byggnadskontorets handlingsplan syftar till att bidra i arbetet med att skapa och nå ut med relevant information i ett sammanhang med övriga myndighetsfunktioner som företag möter. Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 3(10)

4 2.1.2 Fler i arbete Fokusområden: 2.2 Utbildning Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög kvalitet Fokusområden: 2.3 Förebyggande insatser och omsorg Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv Nämndens åtaganden: Fortsatt inventering av enkelt avhjälpta hinder i Sollentuna centrum inklusive pendeltågsstationsmiljöerna. Inventering ska göras av publika ytor i Sollentuna centrum med avseende på enkelt avhjälpta hinder för ökad tillgänglighet. Inventeringen ska leda till att respektive fastighetsägare uppmanas att vidta åtgärder för att avhjälpa hindren. Uppdraget redovisas i en rapport som sedan ligger till grund för vidare tillsynsåtgärder. Handlingsplaner Inventering i Sollentuna centrum Arbeta för en individuellt anpassad omsorg av hög kvalitet Fokusområden: 2.4 Miljö och samhällsutveckling Arbeta för en god bebyggd miljö Nämndens åtaganden: Följa upp effekter av Trafikverket utförd åtgärd av bullerreducerande asfalt på E4:an. Miljö- och byggnadskontoret utför, genom konsulter, mätningar av partikelhalter och bullernivåer under året för att följa upp effekterna av Trafikverkets åtgärder på E4. Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 4(10)

5 Handlingsplaner Genomföra buller- och partikelmätningar under Resultaten rapporteras löpande till nämnden under Minska utsläppen av växthusgaser Fokusområden: 2.5 Kommunikation Öka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens utveckling Nämndens åtaganden: Fastställa och följa upp kommunikationsplan för miljö- och byggnadsnämnden Det är viktigt att informera och kommunicera om miljö- och byggnadsnämndens verksamhet, dels ur ett allmänintresse utifrån nämndens ansvarsområden, dels för att belysa nämndens myndighetsroll. Andra viktiga aspekter är att öka allmänhetens förtroende för dessa verksamheter och för kommunen i stort, men även för att effektivisera verksamheternas arbete. Genom att upprätta en kommunikationsplan för hela året beskrivs varför, vad och hur MBN ska kommunicera med externa intressenter, samt att planerade aktiviteter för förbättringar av kommunikationen redovisas. Handlingsplaner Ta fram en kommunikationsplan samt konkretisera nämndens uppgifter med extern miljökommunikation och tydliggöra nämndens informationsansvar kontra miljöutskottets informationsansvar. Nämndens åtaganden: Göra information tillgängligt som "öppna data". Genom att tillgängliggöra information som "öppna data" kan intressenter använda detta för att t.ex. skapa tjänster i både samhällsnyttiga och kommersiella syften. Under 2015 publiceras en första informationsmängd från något av nämndens verksamhetsområden. Handlingsplaner Information som t.ex. viss geografisk information och miljöinformation (flygbilder, stomnätspunkter, radondata m.m.) görs tillgänglig för utlämning i lämpliga format. Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 5(10)

6 Nämndens åtaganden: Miljö- och byggnadskontoret ska senast 2019 nå utmärkelsen för bästa hemsidan, Web Service Award, i kategorin samhällsinformation inom myndighetsområdena bygglov och miljö- och hälsoskydd. Web Service Award är en tävling som fokuserar på användarvänlighet, information och kontaktmöjligheter, snarare än design. Besökarna rankar de webbplatser de besöker. Vårt syfte med denna satsning är att underlätta för företag och privatpersoner i kontakt med myndigheten att hitta information, kontakta oss och göra det lätt att göra rätt inom myndighetsområdena bygglov och miljö- och hälsoskydd samt livsmedel. Webben är navet för information och service. Under 2015 publiceras en första informationsmängd från något av nämndens verksamhetsområden. Mått Data tillgängligt: Utfall 2013 Utfall 2014 Typ av målvärde målvärde Målvärde 2015 Web Service Award, kategori Information och service Handlingsplaner Ta fram förstudie och handlingsplaner för Handlingsplanen kommer att utformas efter inledande webbundersökningar under våren Konkreta förbättringsåtgärder för hemsidan kan påbörjas under hösten Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 6(10)

7 3 E-förvaltningsplan 3.1 Personal/löneadministrativa processer och system 3.2 Ekonomiadministrativa processer och system Strategi/planering Under 2015 fortsätter införandet av nytt ekonomisystem. En budget- och prognosmodul kommer att implementeras. 3.3 Dokument- och ärendehantering - processer och system 3.4 E-förvaltningsplan 2015 Strategi/planering Ny plattform för kartdata Med den nya IT-plattformen för lagring, visning och ajourföring av kommunens kartdata, vilken införs under hösten 2014, blir det möjligt att infoga en för invånarna interaktiv karta i kommunens e-tjänster. Syftet med en interaktiv karta (som t ex Google Maps) är att underlätta för användaren att utföra ärenden i kommunens e- tjänsteplattform utan att behöva ha kunskap om fastighetsbeteckningar, adresser och liknande information. Information som är av stor nytta för kommunen i många ärenden men som en användare av en e-tjänst inte nödvändigtvis känner till i användningsögonblicket. Kartan som del i kommunens e-tjänsteplattform är ett steg mot målet att göra vardagen enklare för privatpersoner och företag. Med kartan som bas i en e-tjänst kan kommunen utveckla tjänster för felanmälan och rapportering av skadegörelse, trasiga gatlyktor m.m.; tjänster för att anmäla bergvärmeanläggning, söka bygglov, beställa husutstakning m.m. och detta utan att behöva veta exakt vad en fastighet heter eller den exakta adressen osv. Kartan kommer att kunna användas i kommunens alla e-tjänster där en koppling till kartan är intressant. Genomförandet av tjänsterna svarar respektive förvaltning för. Den externa webbkartan beräknas bli driftsatt första kvartalet 2015, vilket också styr när kartkopplingen till e-tjänsteplattformen kan sättas i drift. It -enhetens stöd behövs för arbetet. Integration mellan e-tjänster och CASTOR En integration mellan e-tjänsteplattformen och bygglovsenhetens handläggarsystem CASTOR utvecklas under 2014/2015 och en första version som endast innebär en envägskommunikation från e-tjänsteplattformen till CASTOR (ingen kommunikation tillbaka till sökanden) kommer driftsättas under hösten Nästa version med dubbelriktad kommunikation där CASTOR kommunicerar med invånarna via Mina sidor kommer driftsättas under Förstudie om digital bygglovshandläggning. En förstudie av möjligheterna till digital hantering av ett ärende från början till slut Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 7(10)

8 inklusive digital stämpling kommer påbörjas under hösten Ambitionen är att bygglovsenheten ska kunna börja handlägga helt digitalt under En helt digital hantering innebär att all handläggning sker utan papper. Digitalisering av äldre arkiv för anmälningar av installation av värmepumpsanläggning Miljö- och hälsoskyddsenheten vill fr.o.m att digitalisera äldre bergvärmebeslut så att den informationen blir tillgänglig digitalt både för invånare och för tjänstemän som handlägger bergvärmeärenden. Digitala beslut underlättar för framtida integration med kommunens e-arkiv och information blir därmed tillgänglig på ett helt annat sätt än den är idag. Digitaliseringen effektiviserar handläggningen som idag kräver många sökningar i källararkiven. Förstudie om större uppgradering av ECOS Miljö- och hälsoskyddsenhetens IT-stöd för den dagliga verksamheten, ECOS, kommer enligt leverantören Tekis att släppas i en ny modern version ECOS 2. Miljö- och hälsoskyddsenheten kommer därför behöva planera för införande av detta system under hösten 2015 och förväntad driftstart första halvåret Införandet kommer kräva resurser av både miljö- och hälsoskyddsenheten och IT-enheten i form av ekonomiska och personella resurser. För närvarande saknas en detaljerad plan över införandet då leverantören inte lämnat några exakta datum än för releaser m.m. för ECOS 2. Detaljer kan förväntas tidigast under hösten 2015, dock kan en del städarbete av nuvarande ECOS-version påbörjas för att underlätta övergången till ECOS 2 när det väl är på plats. Övergången till ECOS 2 är egentligen en uppgradering av befintligt system, men med ett modernt ECOS kommer möjligheterna till att arbeta digitalt ur ett e-förvaltningsperspektiv att öka. Öppna data Syftet med att tillhandahålla öppna data är att gynna och underlätta för innovation och delaktighet utifrån kommunens stora informationsmängder. Miljö- och byggnadskontoret avser tillhandahålla öppna data så snart det finns tekniska förutsättningar att göra så. Vilka datamängder som ska släppas som öppna data är inte givet i dagsläget då detta är en fråga på övergripande kommunledningsnivå. Varje enhet inom kontoret måste dessutom själv gå igenom det egna datat och besluta vilka som kan släppas som öppna data. Öppna data som redan under 2015 kan bli aktuella är: - vissa geografiska data - vissa miljödata - vissa bygglovsdata För att kontoret ska kunna tillhandahålla öppna data krävs en inventering av kontorets datamängder samt beslut om vilka som ska betraktas som sådana. 3.5 Långsiktig e-förvaltningsplan Strategi/planering E-arkiv med integrationer Samtliga enheter på miljö- och byggnadskontoret avser leverera arkiverade handlingar till kommunens e-arkiv när kommunledningskontoret driftsatt detta under Syftet med detta är att uppnå högre kvalitet och effektivitet i verksamheten samt kunna erbjuda Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 8(10)

9 invånarna en enklare vardag då arkiverade handlingar blir lättare att få tillgång till. För att ett IT-system ska kunna leverera handlingar till kommunens e-arkiv krävs att systemet anpassas för e-arkivering. Det innebär kostnader för anpassning av de ITsystem som ska kommunicera med kommunens e-arkiv. Kostnaden för dylika anpassningar är i dagsläget mycket svåra att uppskatta men en preliminär gissning ligger någonstans mellan kr och kr. Kostnaden gäller per IT-system som ska anslutas till e-arkivet, i miljö- och byggnadskontorets fall ECOS och CASTOR. I budgeten för 2016 behöver höjd tas för dessa aktiviteter utifrån en noggrannare kostnadsuppskattning. E-tjänst för Nybyggnadskarta online Ambitioner finns på sikt att tillhandahålla en digital baskarta inklusive planbestämmelser, en "Nybyggnadskarta online". Denna e-tjänst kräver att kommunens detaljplaner först har digitaliserats så att bestämmelseinformationen kan användas interaktivt i kartan. Ett annat exempel är e-tjänsten Kan jag bygga mitt hus?, med syftet är endast att ge sökanden en preliminär uppfattning om vad man kan bygga enligt rådande bestämmelser på en viss fastighet. Tjänsten bygger på en interaktiv karta på vilken sökanden kan testa olika husstorlekar och placeringar, och beroende på husets storlek och/eller placering blir kartan grön eller röd. Bägge nämnda förslag till e-tjänster syftar till att underlätta för invånare som vill bygga i kommunen samt för de egna verksamheterna då material som blir underlag till bygglov kommer hålla en högre kvalitet. En utökad e-tjänst för anmälan om installation av värmepumpsanläggning. Den på sikt önskade utökade e-tjänsten för bergvärmeanläggning prövar installation av bergvärmeanläggning enligt samma automatiserade princip som Stockholms stad använder, t.ex: - är marken fri för borrning - borrhålets placering i förhållande till andra installationer - borrhålets vinkel - borrhålets djup Syftet med e-tjänsten är att förenkla för privatpersoner och företag som vill borra för bergvärme i Sollentuna, tjänsten bidrar dessutom till högre kvalitet och effektivitet i verksamheten då det material som handläggaren arbetar med kommer vara komplett och hålla hög kvalitet. Integration av e-tjänster från ECOS till "Mina sidor" En integration av miljö- och hälsoskyddsenhetens e-tjänster mot handläggarsystemet ECOS samt koppling mot Mina sidor planeras under 2016 i samband med att ECOS 2 driftsatts. Öppna data Syftet med att tillhandahålla kommunens geografiska data (kartdata) som öppna data är att underlätta och inspirera till innovationsarbete i form av app-produktion m.m. Öppna geografiska data innebär större delaktighet för invånarna då man lätt kan få tag i Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 9(10)

10 information om den egna fastigheten, för att nämna ett konkret exempel. Miljö- och byggnadskontoret har som ambition att släppa i princip allt kommunens geografiska data som öppna data, men eftersom det är kommungemensamt samt genererar intäkter till miljö- och byggnadskontoret krävs det en justering av anslaget innan det geografiska datat kan släppas fritt. Öppna geografiska data är tidigast aktuellt 2016 då budgetarbetet för 2016 styr förutsättningarna för detta. Intäkter som förloras är ca 1,5 mkr och motsvarar kostnader för arbetet med att upprätthålla kartan. Miljö- och byggnadsnämnden, Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 10(10)

Månadsrapport april Miljö- och byggnadsnämnden

Månadsrapport april Miljö- och byggnadsnämnden Månadsrapport april 2015 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 1.1 Helårsprognos samt avvikelse mot budget... 3 1.2 er till utfall per sista april... 3 1.3 er till

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Miljö- och byggnadskontorets verksamhetsplan

Miljö- och byggnadskontorets verksamhetsplan Miljö- och byggnadskontorets verksamhetsplan 2016 www.sollentuna.se Mot nya mål! I den här versionen av verksamhetsplanen vill vi tydligare beskriva vad vi på MBK ska göra under 2016 och hur det hänger

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGNADSKONTORETS VERKSAMHETSPLAN Inklusive tillsynsplan, kontrollplan och kommunikationsplan. Maria Pålsson

MILJÖ- OCH BYGGNADSKONTORETS VERKSAMHETSPLAN Inklusive tillsynsplan, kontrollplan och kommunikationsplan. Maria Pålsson MILJÖ- OCH BYGGNADSKONTORETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Inklusive tillsynsplan, kontrollplan och kommunikationsplan Maria Pålsson Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Omvärldsanalys och utvecklingstankar

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Insikt för en bättre samverkan med näringslivet Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Sex myndighetshetsområden mäts - Brandtillsyn - Bygglov - Markupplåtelse - Miljö- och Hälsoskydd

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret Elisabeth Thelin Förvaltningschef +46 08-57921485 Tjänsteutlåtande 2014-04-07 Sidan 1 av 1 Dnr 2014/0041 MBN-1 Diariekod: 101 Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning

Läs mer

Bra på bygglov. En intervjustudie 3

Bra på bygglov. En intervjustudie 3 Bra på bygglov En intervjustudie 3 kommuner som lyckats kombinera en hög byggnadstakt, effektiv bygglovshantering samt bra service till företagare/privatpersoner som söker bygglov Örebro Mölndal Gällivare

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Verksamhetsplan för nämnd 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan för nämnd 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan för nämnd 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Handlingsplaner till nämndens åtaganden... 3 1.1 Ansvarsfull ekonomisk politik... 3 1.2 Utbildning... 5 1.3 Omsorg... 5

Läs mer

ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015

ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015 ÖPPNA JÄMFÖRELSER Företagsklimat 2015 EN SERVICEMÄTNING AV KOMMUNERNAS MYNDIGHETSUTÖVNING Dagordning 09:30-09:40 Välkommen! Joakim Feldt, SKL 09:40-10:00 Resultat från ÖJ Företagsklimat, Jan Torége, SKL

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

Strategi för e-service

Strategi för e-service Strategi för e-service Dokumenttyp: Strategi Dokumentansvarig: IT-funktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-24 DNR: KS-2015/00790 Strategi för e-service i Umeå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Näringslivsstrategi HANDLINGSPLAN FÖR NÄRINGSLIVSUTVECKLING

Näringslivsstrategi HANDLINGSPLAN FÖR NÄRINGSLIVSUTVECKLING HANDLINGSSPLAN FÖR NÄRINGSLIVSUTVECKLING Projekt Författare Version Dnr Förvaltning/avdelning Godkänd av beställare Senast ändrad 7 maj Sida 1 (5) Täbys projektmodell Bakgrund Denna handlingsplan näringslivsutveckling

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Insikt 2013 Laholms kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Laholms kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Laholms kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Vet vi vad företagen tycker om vår kommun? - Ja, delvis (via Svenskt Näringslivs LFKs undersökning, Utmaningen,

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

ANSÖKAN OM FINANSIERING AV E-TJÄNSTER

ANSÖKAN OM FINANSIERING AV E-TJÄNSTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-03-18\dagordning\tjänsteutlåtande\7 Ansökan om finansiering av e-tjänster.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr2007-007442-112

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting På väg mot digitala detaljplaner Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner Arbetsgivar-

Läs mer

Företagen gav 2017 fortsatt högt betyg på kommunens myndighetsutövning och service

Företagen gav 2017 fortsatt högt betyg på kommunens myndighetsutövning och service Fortsatt ökat betyg. Fortsatt högre än rikssnittet. Företagen gav 2017 fortsatt högt betyg på kommunens myndighetsutövning och service Tf näringslivschef Torleif Fallsdalen Verksamhetscontroller Mikael

Läs mer

Insikt 2015 Nybro kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Nybro kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Nybro kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Nybro kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 64. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68.

Läs mer

E-arkiv i Ale kommun E-arkiv Ale kommun. Ale - Lätt att leva

E-arkiv i Ale kommun E-arkiv Ale kommun. Ale - Lätt att leva E-arkiv i Ale kommun Det var en gång Våren 2008: Bristande rutiner i hanteringen av bygglovshandlingar ledde till ett nämnduppdrag om digital hantering av bygglovshandlingar En arbetsgrupp innehållande

Läs mer

Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag

Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag Servicemätning av Region Gotlands myndighetsutövande gentemot företag Undersökningen är genomförd av Markör i samarbete med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting Snabbfakta om undersökningen Baseras på

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster SOLLENTUNA KOMMUN Tjänste utlåta nde 2012-09-20 Maria Sterner Sidan 1 av 2 Dnr 2012/31 KS.039-2 Kommunstyrelsen Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via

Läs mer

Gällivare, Mölndal och Örebro bra på bygglov

Gällivare, Mölndal och Örebro bra på bygglov Gällivare, Mölndal och Örebro bra på bygglov En intervjustudie med tre kommuner som lyckats kombinera en hög byggnadstakt, effektiv bygglovshantering samt bra service till företagare/privatpersoner som

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Företagsklimat 2015 Sölvesborgs kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Företagsklimat 2015 Sölvesborgs kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Företagsklimat 2015 Sölvesborgs kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Sölvesborgs kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 66. Medelvärdet för samtliga deltagande

Läs mer

Verksamhetsstöd och services verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsens verksamhet

Verksamhetsstöd och services verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsens verksamhet Bilaga till kommunstyrelsens internbudget [Dubbelklicka här för att infoga en bild] Verksamhetsstöd och services verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsens verksamhet 2 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll

Läs mer

Åtgärder och aktiviteter

Åtgärder och aktiviteter Åtgärder och aktiviteter 2017-01-24 1 2017-01-24 2 Samhällsdebatten om digitalisering och i-förvaltning 2017-01-24 3 2017-01-24 4 Skattning av baserad på enkätsvar 2017-01-24 5 Verkan Ställer krav på styrning

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR UTVECKLING AV E- TJÄNSTER

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR UTVECKLING AV E- TJÄNSTER SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-03-12\dagordning\tjänsteutlåtande\7.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 2008-013248-112 SID 1 (6) 2009-02-17 Verksamhetsstöd

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 10 9 APRIL 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Landström Huss Maria Datum 2014-04-01 Diarienummer KSN-2014-0323 Kommunstyrelsen Öppna data i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

HELSINGBORG KONTAKTCENTER

HELSINGBORG KONTAKTCENTER STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN K O N T A K T C E N T E R SID 1(5) HELSINGBORG KONTAKTCENTER OCH AKTIVITETSPLAN 2013 Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 helsingborg@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

VGR IT verksamhetsplan 2018

VGR IT verksamhetsplan 2018 VGR IT verksamhetsplan 2018 Vision Västra Götaland det goda livet Gemensam vision för utvecklingen i Västra Götaland. Har tagits fram i samarbete med bland andra kommunerna i Västra Götaland, näringslivets

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Resultat Öppna Jämförelser 2018

Resultat Öppna Jämförelser 2018 Resultat Öppna Jämförelser 2018 Trelleborg Svedala Vellinge Sammantaget placerar sig Trelleborg på ett godkänt resultat liksom grannkommunerna NKI för Servering med ett index på 62 drar ner Trelleborgs

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster. kommunal verksamhetsutveckling

Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster. kommunal verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster Agenda 18/12 9.30-9.40 9.40-10.00 10.00-10.50 Bensträckare 11.00-12.00 Lunch 13.00-13.40 13.40-14.00 14.00-14.15 14.15-15.15 Kaffe 15.15-15.30

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Konsumenter av livsmedel Privatpersoner i flerbostadshus

Konsumenter av livsmedel Privatpersoner i flerbostadshus Bilaga 3 Uppföljning av e-tjänster i tertialrapport 1 2014 Syftet med uppföljningen är att få en bild av hur de digitala tjänsterna bidrar till att öka verksamhetens förmåga att arbeta effektivare. Sammanställningen

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Kärnverksamhet Demokrati Kommun att bo och leva i Näringslivsutveckling Ekonomi

Kärnverksamhet Demokrati Kommun att bo och leva i Näringslivsutveckling Ekonomi Kärnverksamhet Demokrati Kommun att bo och leva i Näringslivsutveckling Ekonomi All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Medborgarna ska uppleva att de har goda möjligheter att påverka

Läs mer

Företagsklimat. Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016

Företagsklimat. Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016 Företagsklimat Svenskt näringslivs ranking (enkät 2017) & SKL:s Insikt 2016 Meny 1. Om mätningarna Ø Metod och skillnader 2. Svenskt näringslivs enkät (underlag ranking) 3. SKL:s Insikt Om mätningarna

Läs mer

BYGGNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011

BYGGNÄMNDEN BUDGET 2008 MED PLAN FÖR 2009-2011 261 BYGGNÄMNDEN BUDGET MED PLAN FÖR - Inledning/Sammanfattning Tids- och arbetsmässigt har detaljplanearbetet tidigare varit den klart tyngsta delen för byggnämndens politiker. Överföringen av ansvaret

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Digitala möten för myndigheter och högskolor Formpipe Software AB

Digitala möten för myndigheter och högskolor Formpipe Software AB Digitala möten för myndigheter och högskolor Formpipe Software AB 2016-10-07 Joakim Edlundh och Erik Lindgren Vad menar vi med digitala möten? Planerade, tillgängliga möten Planerade på kort sikt Planerade

Läs mer

Extern kommunikationsplan för MBN/MBK 2013

Extern kommunikationsplan för MBN/MBK 2013 Miljö- och byggnadskontoret 2013-02-18 1 (11) Extern kommunikationsplan för MBN/MBK 2013 Revisionshistorik Datum Version nr Kommentar Reviderad av Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet

Läs mer

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 2015-12-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE B 2015-002156 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar informationen

Läs mer

3) Kommunstyrelsen beslutar att Ekerö Direkt ska lokaliseras i kommunhuset.

3) Kommunstyrelsen beslutar att Ekerö Direkt ska lokaliseras i kommunhuset. 2013-09-30 Daniel Lindqvist Kommunsekreterare 08 560 39 194 daniel.lindqvist@ekero.se Kommunstyrelsen Kontaktcenter Ekerö kommun Dnr KS13/134-001 Förslag till beslut 1) Kommunstyrelsen ger kommundirektören

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Insikt 2013 Kinda kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2013 Kinda kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2013 Kinda kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Kinda kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 66. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 67.

Läs mer

BESLUTSSTÖD i Hudiksvalls kommun

BESLUTSSTÖD i Hudiksvalls kommun BESLUTSSTÖD i Hudiksvalls kommun PROCESSER SOM FINNS I BESLUTSSTÖDET STRATEGISK PLANERING I beslutsstödet kan kommunens styrmodell med vision och långsiktiga mål formuleras och kommuniceras. Detta ger

Läs mer

Verksamhetsplan för nämnd 2014. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Verksamhetsplan för nämnd 2014. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsplan för nämnd 2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Innehållsförteckning 1 Mått och handlingsplaner till nämndens åtaganden... 3 1.1 Ansvarsfull ekonomisk politik... 3 1.2 Utbildning...

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-02-09 Dnr KS 157/2009-01 Leif Eriksson Kommunstyrelsen 2010-03-08 Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi Sammanfattning KPMG har av Täby kommuns revisorer fått i uppdrag

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

STRATEGISK PLAN OCH BUDGET

STRATEGISK PLAN OCH BUDGET STRATEGISK PLAN OCH BUDGET 2016-2018 KOMMUNSTYRELSEN VERKSAMHETER EXKLUSIVE INTERN SERVICE Strategisk plan och budget 2016-2018 Kommunstyrelsen exklusive Intern Service Ordförande: Kjell Hedvall (S) Uppdrag

Läs mer

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e 1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-10-19 Sidan 19 av 31 2011 "11" 0 2 125/2011 Dnr 2011/394 KS.033-1 DIARIENR It-policy för Sollentuna kommun I ärendet föreligger tjänsteutlåtande

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Riktlinjer för service och tillgänglighet

Riktlinjer för service och tillgänglighet Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret 2015-09-15 KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 KSKF/2015:451 Riktlinjer för service och tillgänglighet Inledning Eskilstuna kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 april 2019 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 55-60 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

Verksamhetsplan. Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan Dnr 2016/0075

Verksamhetsplan. Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan Dnr 2016/0075 Verksamhetsplan 2017-02-09 Bygg- och miljökontorets verksamhetsplan 2017 Dnr 2016/0075 2 (5) INLEDNING Verksamhetsplanen är förvaltningens svar på byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdrag till bygg- och

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Insikt 2015 Valdemarsviks kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015 Valdemarsviks kommun. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 Valdemarsviks kommun En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Valdemarsviks kommuns NöjdKundIndex (NKI) är 69. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan om tillstånd att installera värmepump

Ansökan om tillstånd att installera värmepump MBF_25. Tillståndvärmepump 2018-04-06 Sida 1 / 3 Ansökan om tillstånd att installera värmepump Enligt paragraf 17 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) och paragraf 7 i

Läs mer

ABCD. Förstudie av servicecentrets uppdrag och funktion. Kumla kommuns revisorer. Antal sidor:7

ABCD. Förstudie av servicecentrets uppdrag och funktion. Kumla kommuns revisorer. Antal sidor:7 s revisorer och funktion Antal sidor:7 Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Metod 2 6. Inrättande av servicecenter 3 6.1 Motiv, uppdrag 3 6.2 Riskanalys 4 7. Sammanfattande

Läs mer

Handlingsplan för förbättrat företagsklimat - Insikt

Handlingsplan för förbättrat företagsklimat - Insikt Handlingsplan för förbättrat företagsklimat - Insikt Förord Insikt förbättrat företagsklimat är ett samarbetsprojekt mellan näringslivsenhet och våra fem myndighetsområden bygglov, markupplåtelse, serveringstillstånd,

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Insikt 2015. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag

Insikt 2015. En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Insikt 2015 En servicemätning av kommunens myndighetsutövande gentemot företag Sammanfattning Laholms kommuns Nöjd-Kund-Index (NKI) är 72. Medelvärdet för samtliga deltagande kommuner är 68. Jämfört med

Läs mer