SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret"

Transkript

1 SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret Elisabeth Thelin Förvaltningschef Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2014/0041 MBN-1 Diariekod: 101 Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2015, miljö- och byggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och byggnadsnämnden antar Nämndberedning preliminär budget 2015 samt Redovisning av utredningsuppdrag om förslag på i satsning av öppna data, enligt bilagor, och överlämnar dem till ' kommunstyrelsen som svar på remissen. Sammanfattning Miljö- och byggnadsnämnden ska på remiss lämna synpunkter på föreslagen resurstilldelning för Vidare ska nämnden här beskriva prioriterade möjliga satsningar mot de kommunövergripande målen En nyhet i årets budgetprocess är att mer utvecklade åtaganden och handlingsplaner for insatser mot målen görs under hösten i verksamhetplanen för Miljö- och byggnadsnämnden har ombetts att utreda förslag på satsning av öppna data, inom ramen för budgetberedningen. En sammanfattande redovisning av uppdraget finns i Nämndberedning preliminär budget 2015, bilaga 1 och i sin helhet i Redovisning av förslag på satsning av öppna data, bilaga 2. Nämndernas remissvar ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 30 Osabeth Thelin Förvaltningschef Bilaga 1. Nämndberedning preliminär budget 2015, miljö- och byggnadsnämnden Bilaga 2. Redovisning av förslag på satsning av öppna data Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Turebergs torg Sollentuna

2 SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 1 Nämndberedning preliminär budget 2015 Miljö- och byggnadsnämnden

3 Innehållsförteckning 1 Beredning volymer, resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag Nämndens syn på budget, plan och volymer Finns det någon tvingande förändring eller annan kommande förändring av liknande karaktär som ej tagits hänsyn till i det preliminära budgetförslaget? Vilka konsekvenser kan nämnden se av föreslagen resurstilldelning? Hur föreslår nämnden att eventuell föreslagen resursförstärkning ska användas och vilket resultat beräknar nämnden kunna åstadkomma? 3 2 Beredning målstyrning 5 3 Återredovisning av utredningsuppdrag i budgetprocessen Redovisning av förslag på satsning av öppen data 7 4 Lokalförsörjning 9 Bilagor Bilaga 2: Redovisning av förslag på satsning av öppna data Miljö- och byggnadsnämnden, Nämndberedning preliminär budget 2(9)

4 1 Beredning volymer, resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag 1.1 Nämndens syn på budget, plan och volymer 1.2 Finns det någon tvingande förändring eller annan kommande förändring av liknande karaktär som ej tagits hänsyn till i det preliminära budgetförslaget? PS I-direktivet och öppna data EU-direktivet PSI (Public Sector Information) syftar till att skapa innovation, produkter, tjänster och arbetstillfällen baserat på de enorma mängder data som finns lagrade hos statliga och kommunala myndigheter i EU-länderna, däribland Sverige. PSI-direktivets tydligaste syfte är att dessa datamängder ska vara s.k. Öppna data, vilket betyder att dessa är fritt tillgängliga att vidareutnyttja och forädla av andra aktörer, till så låg kostnad som möjligt eller ingen kostnad. PSI-direktivet tillämpas i Sverige via PSI-lagen (2010:566). Lagen omfattar bland annat avgiftssättningen för öppna data. Eftersom miljö- och byggnadsnämnden ansvarar för det huvudsakliga underhållet av den geografiska informationen i kommunen som också är en viktig information som s.k. öppna data, blir det en fråga för nämnden och kommunen att ta ställning till hur man kan tillhandahålla denna helst kostnadsfritt och ändå klara av att underhålla Sollentunas geografiska information, vilket innebär kostnader. Förändringar av PSI-lagen avseende möjligheterna att ytterligare stimulera vidareutnyttjandet av öppna data är ute på remiss (SOU 2014:10) och beslut väntas under 2014 och föreslås träda i kraft 1 juli Förändringarna är inte tvingande fr.o.m. detta datum men kommer att påverka avgiftssättningen för myndigheters uppgifter påtagligt på något års sikt. 1.3 Vilka konsekvenser kan nämnden se av föreslagen resurstilldelning? Miljö- och byggnadskontoret bedömer att satsningen med att släppa primärkartan som Öppna data inte kan genomföras med nuvarande budgetförslag för Se redovisning enligt särskilt uppdrag. Budgetförslaget kommer att innebära en betydligt mindre offensiv satsning på öppna data och med de konsekvenser det innebär. Vidare ryms ombyggnation av toalettutrymmena på plan 9 inte inom förslaget till budget Behovet av ombyggnad framhölls under resultatanalysen. 1.4 Hur föreslår nämnden att eventuell föreslagen resursförstärkning ska användas och vilket resultat beräknar nämnden kunna åstadkomma? Planerad fördelning Enligt budgetförslaget förstärks miljö- och byggnadsnämnden med 1 mkr utöver tidigare budgetram. Miljö- och byggnadsnämnden, Nämnd bered ning preliminär budget 3(9)

5 Av dessa planerar MBK fördela ca 600 tkr till utökad miljöövervakning, som innefattar partikelmätningar, kontrollmätningar av buller och vidare ökad budget för laboratorieanalyser. Vidare föreslås 300 tkr att finansiera en utökning av förvaltningens controllerstöd från och med 2015 och resterande 100 tkr fördelas till miljö- och hälsoskyddsenheten för att täcka upp för beräknat intäktsbortfall i samband med att man övertagit tillsynen enligt Tobakslagen från en annan nämnd i kommunen. Inkomstbortfallet uppstår eftersom tobakstillsynen planeras utföras av befintlig personal men inte får finansieras av tillsynsavgifter, vilket arbete med miljötillsyn far. Fordelnmq OmraciR 600 tkr Utökad rr.^ CT 300 tkr/år för kapital-, avskrivnings-, drifts- och kalibreringskostnader för investerade partikelmätare. 300 tkr Utökat controllerstöd MBK 200 tkr för bullermätningar genom konsult 100 tkr ökad budget för laboratorieanalyser. 100 tkr Kompensation för nytt tillsynsområde tobakslagen. Summa 1 mkr Resultat av förstärkningen Förstärkningen möjliggör kommunens övervakning av partikelhalter vid tre ytterligare mätstationer längs med E4 (totalt fyra mätstationer) liksom bullermätningar genom konsult. Bullermätningarna ska utföras vid olika årstider samt före och efter att åtgärden att lägga bullerreducerande asfalt har utförts av Trafikverket. Övervakningen är också grunden för att kunna utöva tillsyn inom området mot exempelvis Trafikverket. Ökad budget för provtagning och laboratorieanalyser stärker möjligheterna att bedriva tillsyn och ger kunskap om miljöstatus. Exempel på områden är analys av fisk, kemikalieinnehåll i produkter eller av att livsmedel innehåller det som står på förpackningen och inget annat. Miljö- och byggnadsnämnden, Nämndberedning preliminär budget 4(9)

6 2 Beredning målstyrning Nämnderna svarar med övergripande beskrivningar av förslag på utvecklingsinsatser kopplat till de föreslagna kommunövergripande målen. Under hösten ska nämnderna fördjupa beskrivningarna och ta fram åtaganden och handlingsplaner för insatserna. Nedan omnämns de mål där miljö- och byggnadsnämnden främst ser potentiella utvecklingsinsatser under Ansvarfull ekonomisk politik En ansvarsfull ekonomisk politik utgör grunden i Sollentuna kommun Miljö- och byggnadsnämnden får enligt budgetförslaget möjlighet att förstärka arbetet med controllerverksamhet och ekonomisk uppföljning under Nämnden kommer t.ex. att utveckla arbetet med internkontroll och intäktsprognoser. 4.2 Näringsliv och arbetsmarknad Mål 1. Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet Förbättra tillgängligheten och servicen till företagare Ett aktivt arbete pågår under 2014 med att effektivisera arbetsprocesser och att digitalisera arbetet och skapa e-tjänster. I stort kommer planerade e-tjänster att vara klara under året men delar som kan behöva hanteras under 2015 är t.ex. införande av e- signering för helt digitala ärendeprocesser. Miljö- och byggnadsnämnden utvecklar åtaganden och handlingsplaner i verksamhetsplanen om fortsatt arbete med att öka tillgänglighet och service. Från och med 2014 avser nämnden att göra information tillgänglig som s.k. öppna data, se definition under redovisning av särskilda uppdrag och i bilaga. Arbetet med öppen data gynnar företagsutveckling och innovation och miljö- och byggnadskontoret ser goda möjligheter att kunna bidra i arbetet. Se vidare exempel under målet för kommunikation Förebyggande insatser och omsorg Mål 4. Genom förebyggande självständigt liv. arbete ge förutsättning att leva ett tryggt och Miljö- och byggnadsnämnden avser bidra till målet genom att fortsätta arbetet med att inventera så kallade enkelt avhjälpta hinder för ökad tillgänglighet i offentliga miljöer för människor med funktionsnedsättningar. Nya delområden för inventering föreslås i verksamhetsplanen. 4.5 Miljö- och samhällsutveckling Mål 6. Arbeta för en god bebyggd miljö I princip syftar allt arbete som utförs inom nämndens ansvarsområde på olika sätt till målet om god miljö- och samhällsutveckling eller till god bebyggd miljö. Mål 6 är nytt Miljö- och byggnadsnämnden, Nämnd bered ning preliminär budget 5(9)

7 för kommunen och miljö- och byggnadsnämnden kan bidra genom tillsyn för såväl god luft- och vattenkvalitetet, för att tillvarata natur- och kulturvärden, minska bullerstörningar och för att eftersträva en giftfri miljö. Nämnden avser inte minst att intensifiera arbetet med kemikalietillsyn i kommunen under Kontorets personal har hög kompetens inom miljö- och byggområdet och kan nyttjas som resurser i det av miljöutskottet övergripande arbetet. 4.6 Kommunikation Mål 8. Oka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens utveckling. Miljö- och byggnadskontoret avser att från och med 2014 göra information tillgänglig som s.k. öppna data, se definition under redovisning av särskilda uppdrag. Datat är också viktigt för att öka insynen i myndigheters arbete och den kan skapa annat värde, nytta och delaktighet för andra aktörer som privatpersoner, organisationer och företag. Under 2014 är främst viss geografisk information aktuell för lansering från nämnden. Under 2015 avser nämnden arbeta för att göra även annan information tillgänglig som öppen data. Exempel på områden som bör utredas är resultat från livsmedelskontrollen, radonmätningar, data från partikel- och bullermätningar o.s.v. Miljö- och byggnadsnämnden, Nämndberedning preliminär budget 6(9)

8 3 Återredovisning av utredningsuppdrag i budgetprocessen 3.1 Redovisning av förslag på satsning av öppen data. Miljö- och byggnadsnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att särskilt utreda och redovisa förslag på satsning av öppna data, inom ramen för nämndberedningen. Redovisningen utgör underlag i det slutgiltiga prioriteringsarbetet i den kommungemensamma budgetprocessen. Redovisning av förslag på satsning av öppna data, sammanfattning. Se hela redovisningen enligt bilaga. PSI-direktivet och Öppna data EU-direktivet PSI (Public Sector Information) syftar till att skapa innovation, produkter, tjänster och arbetstillfällen baserat på de enorma mängder data som finns lagrade hos statliga och kommunala myndigheter i EU-länderna, däribland Sverige. PSI-direktivets tydligaste syfte är att dessa datamängder ska vara s.k. öppna data. Det betyder att dessa är fritt tillgängliga att vidareutnyttja och förädla av privata aktörer, till så låg kostnad som möjligt eller ingen kostnad. PSI-direktivet tillämpas i Sverige via PSI-lagen (2010:566). Förändringar av PSI-lagen avseende möjligheterna att ytterhgare stimulera vidareutnyttjandet av Öppna är ute på remiss (SOU 2014:10) och beräknas träda i kraft 1 juli Förändringarna gäller bl.a. avgifts sättningen för öppna data. Miljö- och byggnadsnämndens förslag till satsning på öppna data 2015 Miljö- och byggnadsnämndens förslag är att låta den s.k. primärkartan släppas som Öppna data. Idag produceras och förvaltas primärkartan av miljö- och byggnadskontoret för att tillgodose kommunens kartbehov i samhällsbyggnads arbetet. Primärkartan håller en mycket hög kvalitet och skulle som öppna data ges en betydligt större användning än vad som är fallet idag för denna karta/datamängd. En hög nyttjandegrad av denna ligger i Sollentunas intresse då datat betingar ett stort samhällsnyttigt värde ur ett innovationsperspektiv, men också ur ett samhällsbyggarperspektiv för aktörer som idag använder datat för t.ex. bostadsbyggande och exploatering. Med primärkartan som öppna data redan från årsskiftet 2014/2015 skulle Sollentuna positionera sig i framkant i arbetet att underlätta för innovation, kreativitet, tjänster och arbetstillfällen i samhället. Förslaget bör följas upp med samverkan och aktiviteter för näringslivet och skolor för att marknadsföra öppna datas möjligheter. Ekonomi för primärkartan som öppna data I PSI-direktivet ser man avgifter som ett hinder för innovation och kreativitet och pekar på att en avgiftssättning som speglar den totala kostnaden för produktionen av datat hämmar vidareutnyttjandet av datat. Det är till nackdel för samhället och för de aktörer Miljö- och byggnadsnämnden, Nämnd bered ning preliminär budget 7(9)

9 som vill utveckla mervärdesskapande produkter och tjänster på datat. Detta tydliggörs i PSI-lagen samt det betänkande (SOU 2014:10) som syftar till att föreslå förändringar i PSI-lagen för att ytterligare stimulera svenska myndigheter till att släppa data som öppna data, till låg eller ingen avgift. I Sollentuna förvaltas primärkartan av miljö- och byggnadskontoret och kostnaderna för arbetet belastar MBK:s budget, kostnader som täcks via intäkter från försäljning av primärkartan. Förslaget att Sollentuna släpper primärkartan från och med årsskiftet 2014/2015 som öppna data beräknas medföra ett intäktsbortfall på ca 1,5 mkr per år för miljö- och byggnadsnämnden i och med att möjligheten att ta betalt för datat då försvinner. Denna summa måste kompenseras nämnden om förslaget ska kunna genomföras. Dnr KS 2014/0175 Återredovisning Redovisning i samband med remiss preliminär budget. Miljö- och byggnadsnämnden, Nämndberedning preiiminär budget 8(9)

10 4 Lokalförsörjning Miljö- och byggnadsnämnden har ingen planerad åtgärd i förslaget till lokalförsörjning. Miljö- och byggnadsnämnden, Nämndberedning preliminär budget 9(9)

11 SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 2 fö Redovisning av förslag på satsning av öppna data Återredovisning till kornmunstyrelsen i samband med remiss preliminär budget 2015, ärende 2014/0175. Geografiska data som öppna data i Sollentuna Miljö- och byggnadsnämnden föreslår kommunstyrelsen att satsa på geografiska data (geodata) och främst primärkartan som öppna data från och med Geodata är ett samlingsbegrepp för all sorts geografisk information där man med ordet geografisk avser information som har en eller flera koordinater, t.ex. latitud/longitud, som gör art den t.ex. kan visas i en GPS för bilar. Några exempel på geodata: kartor med hög noggrannhet på centimeternivå: fastighetsgränser, byggnader, vägkanter, höjdkurvor, flygbilder m.m. och kallas vanligtvis baskarta eller primärkarta adressinformation, fastighetsdata och befolkningsdata detaljplaner produkter av analyser utförda på kartdata, t.ex. en karta som visar antalet medborgare i ålderskategorin år inom en radie av 1000 meter från ett äldreboende pappersprodukten Sollentuna besökskarta (trycktes nu senast i december 2013) parkdata samt bil-, gång- och cykelvägar underlag för beslut om skolval baserat på avstånd till skola Primärkartan Den dominerande mängden geodata i Sollentuna utgörs av primärkartan. Primärkartan används dagligen som planerings- och beslutsunderlag i kommunen och de största användargrupperna är; plan- och exploateringsavdelningen bygglovs enheten mät- och kartenhetens dagliga verksamhet o enheten stödjer kommunens interna verksamheter med produktion av geodata för olika ändamål, t.ex. kartor som visar fördelningen av antalet röstberättigade per valdistrikt i Sollentuna trafik- och fastighetskontoret» Sollentuna Energi 1

12 Hl SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 2 Arbetet med att förvalta primärkartan utförs av mät- och kartenheten på miljö- och byggnadskontoret och omfattar följande uppdateringar: löpande, baserat på underlag från enheterna bygglov, plan- och exploatering, trafikoch fastighet, Sollentuna Energi samt t.ex. byggföretag som verkar i kommunen löpande, med hjälp av avancerad mätteknisk utrustning som t.ex. GPS-mottagare löpande, baserat på flygbilder via speciell 3D-programvara årlig, uppdatering med hjälp av inköp av geografisk information som produceras externt, t.ex. olika sorters flygbilder över Sollentuna Sollentunas primärkarta utgör en betydande informationsresurs av stort värde och med hög kvalitet. Ekonomi för primärkartan Ansvaret för förvaltningen av kommunens primärkarta ligger idag på miljö- och byggnadskontoret och mät- och kartenheten. Kostnaderna för förvaltningsarbetet belastar miljö- och byggnadskontoret och mät- och kartenhetens verksamhet och täcks bl.a. av intäkter från avtal avseende tillgång till primärkartan som kommunen har med j Lantmäteriet SL Trafikverket Norrenergi Sollentuna Energi Ytterligare intäkter för att täcka kostnaderna fås genom försäljning av primärkartedata via produktionen av grundkartor. Dessa är ett underlag till detaljplaner, där kartdatakostnaden belastar den som beställt detaljplanen. Viss sporadisk löpande försäljning förekommer men är ingen större intäkt. Förvaltningen av kommunens primärkarta, som är grundläggande information för många av kommunens verksamheter, finansieras alltså i huvudsak av externa intäkter. i PSI och INSPIRE EU-direktivet PSI (Public Sector Information) syftar till att skapa innovation, produkter, tjänster och arbetstillfällen baserat på de enorma mängder data som finns lagrade hos statliga och kommunala myndigheter i EU-länderna, däribland Sverige. Sollentuna omfattas via den svenska PSI-lagen (2010:566), vilken påverkar möjligheterna för Sollentuna att ta betalt för det öppna geodatat. Enligt det förslag till förändrad PSI-lag som nu är ute på remiss nu (SOU 2014:10) föreslår man bl.a. att avgiften för datat mer än tidigare bara far spegla hanteringskostnaden för utlämnande av datat. Detta för att skapa bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av öppna data. Avgifter som täcker hela produktionskostnaden får endast tas ut i undantagsfall. Avgifter som motsvarar full kostnadstäckning går emot hela idén med PSI-direktivet då höga avgifter kommer ha en negativ påverkan på användningen av datat. Ju högre avgift desto lägre nyttjandegrad och vice versa. Samhället i stort gagnas av att datat används då det betingar ett 2

13 SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 2 stort värde för bland annat företag som utvecklar tjänster och produkter baserat på informationen. Självkostnaden för att lämna ut geodata är mycket låg i jämförelse med kostnaden för att producera geodata, speciellt primärkartan. Positiva effekter med förslaget I Sollentuna skulle primärkartan som öppna data kunna medföra ett flertal positiva följdeffekter exempelvis genom att: gynna stads- och samhällsbyggnadsprojekt i kommunen, vilka kostnadsfritt skulle få tillgång till kartinformation av hög kvalitet primärkartan som öppna data blir en kvalitetsprodukt för Sollentuna och tillgänglig för aktörer som vill utveckla tjänster och appar på kommunens geodata Sollentuna positionerar sig inom e-förvaltning och öppna data och skulle kunna arrangera egna evenemang för att stimulera nyttjande av öppna data eller deltagande i Open Stockholm Award med Sollentunas öppna geodata Stockholms stad släppte under 2014 flera geografiska datamängder som öppna data och anordnar även tävlingen Open Stockholm Award. Tävlingen syftar till att inspirera företag och medborgare att skapa tillväxt genom innovation i form av appar och andra tillämpningar baserat på information som råvara. Ett exempel på tillämpning är en app som redovisar parkeringsplatser på en karta. Stadsbyggnadskontoret i Stockholm släpper kartprodukten Tätortskarta Stockholms län som öppna data. Stadsbyggnadskontoret har, enbart för denna, en årlig kompensation på 5 miljoner kr via skattemedel. PSI och ekonomi Om kommunens primärkarta tillhandahålls som kostnadsfria öppna data enligt PSI-lagen kommer samtliga intäkter baserat på försäljning av datat helt försvinna. PSI-lagen säger dessutom att om en myndighet väljer att ta ut en kostnad ska den vara lika stor för alla aktörer, ingen aktör får missgynnas. Sollentuna kan därmed inte tillhandahålla datat som Öppna (och kostnadsfria) data mot en grupp samtidigt som man tar betalt av en annan. För att miljö- och byggnadsnämnden fr.o.m (den reviderade PSI-lagen beräknas träda i kraft 1 juli 2015) och framåt ska kunna förvalta primärkartan som Öppna och kostnadsfria data behöver nämnden kompenseras för intäktsbortfallet som öppna data medför. Intäktsbortfallet beräknas till ca 1,5 miljoner kr/år. Öppna data redan 2014 I primärkartan finns det en mindre delmängd data som varken genererar intäkter eller kostnader i någon större omfattning. Denna datamängd skulle Sollentuna kunna släppa som öppna data redan under 2014 utan att det påverkar miljö- och byggnadskontorets budget i någon större omfattning. 3

14 SOLLENTUNA KOMMUN Dessa data är: stompunkter (punkter i landskapet med hög noggrannhet beträffande läget, dessa används vid mätning om man behöver ha tillgång till en känd kontrollpunkt vid t ex GPS-mätning) höjddata (bl.a. höjdkurvor och tredimensionell data över Sollentuna) flygbilder Stompunktema genererar i storleksordningen ca kr om året i intäkter men innebär inga kostnader. Höjddatat är inköpt 2012 och genererar varken intäkter eller kostnader. Flygbilderna kostar i storleksordningen kr om året i inköpskostnader men genererar inga försäljningsintäkter. 4

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Månadsrapport april Miljö- och byggnadsnämnden

Månadsrapport april Miljö- och byggnadsnämnden Månadsrapport april 2015 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 1.1 Helårsprognos samt avvikelse mot budget... 3 1.2 er till utfall per sista april... 3 1.3 er till

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2015

Nämndberedning preliminär budget 2015 Nämndberedning preliminär budget 2015 Barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning volymer, resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Nämndens syn på budget, plan och volymer...

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplanering - nämndens återredovisning till KS 2015 Miljö- och byggnadsnämnden 1 Budget på nämndens rapporteringsnivå Kommentar Miljö- och byggnadsnämndens budgetram förstärks år 2015 med 1 800

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Kristina Brismark Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 7 Diariekod: 101 Kommunstyrelsen Budget med verksamhetsplan 2014 och ekonomisk plan 2014-2016 Förslag till beslut

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret 12 ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2012-11-08 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/45 KS.279-3 Diariekod: 279 Kommunstyrelsen Trafik- och fastighetsnämndens redovisning

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

Stockholms stad släpper geodata fritt!

Stockholms stad släpper geodata fritt! Stockholms stad släpper geodata fritt! The Capital of Scandinavia Sida 1 Stadsbyggnadskontorets uppdrag Stadsbyggnadsnämnden möjliggör en växande stad för alla stockholmare i samverkan med övriga nämnder

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster SOLLENTUNA KOMMUN Tjänste utlåta nde 2012-09-20 Maria Sterner Sidan 1 av 2 Dnr 2012/31 KS.039-2 Kommunstyrelsen Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via

Läs mer

Lynn Wärn Sidan 1 av 2. Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt följande:

Lynn Wärn Sidan 1 av 2. Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt följande: Tjänsteutlåtande 2012-09-19 Lynn Wärn Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0159 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar om skapande av en Barnmöjlighetsfond Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår

Läs mer

Sollentunamedaljen 2012

Sollentunamedaljen 2012 Tjänsteutlåtande 2012-09-04 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0189 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Sollentunamedaljen 2012 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret ^ SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 222 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Förvärv

Läs mer

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 10 9 APRIL 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Landström Huss Maria Datum 2014-04-01 Diarienummer KSN-2014-0323 Kommunstyrelsen Öppna data i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

5 Verksamhetsplan för Stadsarkivet 2017 Dnr 1.1/3557/2016

5 Verksamhetsplan för Stadsarkivet 2017 Dnr 1.1/3557/2016 Kulturnämnden 2016-12-06 Sida 22 (56) 5 Verksamhetsplan för Stadsarkivet 2017 Dnr 1.1/3557/2016 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från Stadsarkivet: 1. att godkänna Stadsarkivets förslag till

Läs mer

Yttrande över strategisk plan och budget 2014-2016

Yttrande över strategisk plan och budget 2014-2016 sid 24 (31) STADSBYGGNADSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 12 Yttrande över strategisk plan och budget 2014-2016 Dnr SBN-2013-46 Dpl 10 Stadsbyggnadsnämndens beslut 1. Strategisk plan och budget 2014-2016 för

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa

Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Utlåtande 2004:37 RI (Dnr 199-3862/2003) Justering av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens taxa Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Höjning av grundbeloppet i stadsbyggnadsnämndens

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Vård- och omsorgskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Vård- och omsorgskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Micael Svanström 2015-05-18 Sidan 1 av 1 Dnr 2015/0202 VON-1 Diariekod: 710 Vård- och omsorgsnämnden Revidering av förfrågningsunderlag i samband med kommunens övertagande

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-31 Kultur- och fritidskontoret Dnr KOF 2015-160 Christin Ericsson Lina Marcusson Kultur- och fritidsnämnden El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur 2017-11-13 KS 2016/1235 50010 Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Eva Carlsson 2012-10-11 Sidan 1 av 3 Dnr KS 2011/151-17 Kommunstyrelsen Konkurrensutsättning av kommunens arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt sociala företag inom det arbetsmarknadspolitiska området

Läs mer

Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68) yttrande till Kommunstyrelsens förvaltning

Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68) yttrande till Kommunstyrelsens förvaltning MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN 1 (6) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Miljönämnden Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av

Läs mer

Kommunledningskontoret Emma Tönnerfors Sidan 1 av 5 Planarkitekt

Kommunledningskontoret Emma Tönnerfors Sidan 1 av 5 Planarkitekt Kommunledningskontoret Emma Tönnerfors Sidan 1 av 5 Planarkitekt 08-579 216 32 Samrådsredogörelse Dnr 2014/0120 KS.203 Samrådsredogörelse Ändring genom tillägg till detaljplan nr 637 för Väsjön Mellersta,

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden 2008-12-17 84 REMISS: LSS-UTREDNINGENS SLUTBETÄNKANDE SOU 2008:77 Ärendebeskrivning LSS-utredningen har under hösten lämnat sitt slutbetänkande Möjlighet

Läs mer

Betänkandet Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation (SOU 2019:14) - remissvar

Betänkandet Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation (SOU 2019:14) - remissvar 1 (2) Handläggare Maria Sundblad Maria.Sundblad@huddinge.se Ert datum Er referens 2019-04-26 Ju2019/0128/L4 Justitiedepartementet Betänkandet Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation (SOU 2019:14)

Läs mer

2. Nämnden godkänner överenskommelse om exploatering mellan Exploateringsnämnden och Stockholms Stads Parkerings AB.

2. Nämnden godkänner överenskommelse om exploatering mellan Exploateringsnämnden och Stockholms Stads Parkerings AB. Cecilia Olsson Ytterstad Telefon: 08-508 264 37 cecilia.olsson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-08-23 Detaljplan för kvarteret Kopisten i Råcksta. Remiss. Överenskommelse om exploatering

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

Miljö- och byggnadskontorets verksamhetsplan

Miljö- och byggnadskontorets verksamhetsplan Miljö- och byggnadskontorets verksamhetsplan 2016 www.sollentuna.se Mot nya mål! I den här versionen av verksamhetsplanen vill vi tydligare beskriva vad vi på MBK ska göra under 2016 och hur det hänger

Läs mer

Ny taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2011:900) område samt mät- och kartteknisk verksamhet m.m.

Ny taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2011:900) område samt mät- och kartteknisk verksamhet m.m. Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 6 08-579 216 03 Miljö- och byggnadsnämnden Ny taxa för kommunens verksamhet inom plan- och bygglagens (2011:900) område samt mät-

Läs mer

Avrapportering av uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för öppen och fri arkivinformation

Avrapportering av uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för öppen och fri arkivinformation Datum 2017-05-15 1 (4) Avrapportering av uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för öppen och fri arkivinformation Regeringen beslutade den 23 mars 2017 att ge Riksarkivet i uppdrag att

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret 14 SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-10-31 Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 2 Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Dnr 2012/0625 KS-1 Diariekod: 801 Kommunstyrelsen Revidering

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Halina Jankowska Tjänsteutlåtande 2011-09-05 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/52 BUN.104 Barn- och ungdomsnämnden Resultatprognos inkl. delårsrapport 2011 Förslag

Läs mer

Hemställan till samtliga nämnder att genomföra en inventering av lokalbehov för 2017-2021 i enlighet med lokalförsörjningsprocessen.

Hemställan till samtliga nämnder att genomföra en inventering av lokalbehov för 2017-2021 i enlighet med lokalförsörjningsprocessen. SOLLENTUNA KOMMUN Trafik- och fastighetskontoret Daniel Eriksson Fastighetsutvecklare 08-579 216 19 Hemställan 2015-06-15 Dnr.2015/0513TFN Sollentuna kommun Hemställan till samtliga nämnder att genomföra

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Reviderade regler för bisysslor i Sollentuna kommun

Reviderade regler för bisysslor i Sollentuna kommun SOLLENTUNA KOMMUN ^ Kommunledningskontoret Mona Birgetz Tjänsteutlåtande 2013-10-07 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0596 KS-2 Diariekod: 140 Kommunstyrelsen Reviderade regler för bisysslor i Sollentuna kommun Förslag

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 1 Barn- och Utbildning 2009-10-14 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Barn- och Utbildningsnämndens arbetsutskott sammanträder onsdagen den 21 oktober 2009, kl 13.00 på Långekärrs skola. 1. Val av protokollsjusterare

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på

Beslut om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på Delegationsbeslut Miljö- och byggnadskontoret 2015-11-12 Bygglovsenheten Sidan 1 av 3 Anders Lidgren Dnr 2015.970 Beslut D 1340 DINNESEN,JONAS RUNBOVÄGEN 2 A 192 48 SOLLENTUNA Beslut om bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Förslag till beslut. Fastighetsnämnden godkänner och överlämnar fastighetskontorets tjänsteutlåtande som svar på remissen.

Förslag till beslut. Fastighetsnämnden godkänner och överlämnar fastighetskontorets tjänsteutlåtande som svar på remissen. Dnr Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Lars Mattsson 08-508 270 18 lars.mattsson@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-06-20 Allmänhetens insyn avseende kommunala angelägenheter som utförs av privata

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige SOLLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige Sammantrid^LLENTUN,., n Trafik-och fastighetsnämnden protokoll 2013-05- 0 8 Sammanträdepdatum 2013-04-24 Sidan 15 av 3 43/2013 Dnr KS 2010/33-15 Diariekod: 109 Rättelse

Läs mer

Förstärkt gemensam inköps- och upphandlingsorganisation

Förstärkt gemensam inköps- och upphandlingsorganisation Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämnden 2017-10-17 Förstärkt gemensam inköps- och

Läs mer

Förlängd period för avgiftsbefrielse för miljöbilar med boende- och nyttoparkeringstillstånd

Förlängd period för avgiftsbefrielse för miljöbilar med boende- och nyttoparkeringstillstånd Utlåtande 2008: RII (Dnr 314-603/2008) Förlängd period för avgiftsbefrielse för miljöbilar med boende- och nyttoparkeringstillstånd Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Trafik- och

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-12-17

Sammanträdesdatum 2013-12-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 16 {24) Sammanträdesdatum 2013-12-17 331 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion med förslag att möjligheten

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

Motion att införa servicegarantier till näringslivet i Kristinehamn

Motion att införa servicegarantier till näringslivet i Kristinehamn Kommunledningsförvaltningen Kerstin Gustafsson,0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-10-11 Ks/2016:176 Sida 1(5) Motion att införa servicegarantier till näringslivet

Läs mer

Inbjudan till markförsäljning för industritomt söder om Kappetorpsvägen

Inbjudan till markförsäljning för industritomt söder om Kappetorpsvägen Kommunledningskontoret Therese Fyhn Sidan 1 av 6 Öster om St Dnr 2015/0569 KS-6 Diariekod: 236 Inbjudan till markförsäljning för industritomt söder om Kappetorpsvägen Öppen budgivning Den här inbjudan

Läs mer

Stockholm världens smartaste stad

Stockholm världens smartaste stad Finansroteln PM IT-satsningar Stockholm världens smartaste stad Mål och första steg 2015-11-04 Hantverkargatan 3D Stadshuset 10535 STOCKHOLM Växel 0850829000 www.stockholm.se Sida 1 (4) Bakgrund och målbild

Läs mer

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10)

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-11 LS 1403-0354 Landstingsstyrelsen Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att

Läs mer

Användning av Edsbergs slott uppdrag

Användning av Edsbergs slott uppdrag Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Eva Carlsson Sidan 1 av 6 Kommunstyrelsen Användning av Edsbergs slott uppdrag Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 253 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Försäljning

Läs mer

Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län PM 2010:154 RIII (Dnr 319-2477/2010) Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Sida 1 (5) 2019-05-02 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-05-23 Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Förslag till beslut Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Extern kommunikationsplan för MBN/MBK 2013

Extern kommunikationsplan för MBN/MBK 2013 Miljö- och byggnadskontoret 2013-02-18 1 (11) Extern kommunikationsplan för MBN/MBK 2013 Revisionshistorik Datum Version nr Kommentar Reviderad av Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet

Läs mer

Prislistan baseras på taxan för byggnadsnämndens verksamheter som beslutades av kommunen 2014-06-16.

Prislistan baseras på taxan för byggnadsnämndens verksamheter som beslutades av kommunen 2014-06-16. 1(7) Prislista för kartor, geodata, GIS, mättjänster och mätningsteknisk service. Kontoret för samhällsbyggnad, kart- och GIS-enheten 194 80 Upplands Väsby Tel. växel 08-590 970 00 2015-05-15 Prislistan

Läs mer

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV 08.35 09.00 Förvaltningspolitiken Torkel Nyman 09.00 09.25 e-förvaltning Anders Nyström 09.25 09.30 Utvecklingen av Charlotta Eriksson resultatstyrningen

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare

Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Utredning Dnr KK14/748 Nämndansvarig tjänsteman Datum Therese Larsson 2016-10-02 Kommunfullmäktiges program för uppföljning av privata utförare Postadress Nyköpings kommun Nämndansvarig tjänsteman 611

Läs mer

Strategi för användning av geografisk information (GIS)

Strategi för användning av geografisk information (GIS) 2018-08-31 SID 1/5 Strategi för användning av geografisk information (GIS) Antagen av kommunfullmäktige 2018-08-27 110 Bakgrund Data med koppling till en geografisk angivelse (geodata) används sedan flera

Läs mer

Förslag till revidering av Reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder i Uppsala kommun

Förslag till revidering av Reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Andersson Sabina Datum 2017-08-30 Diarienummer KTN-2017-0342 Bernhardsson Sten Rev. 2017-09-13 Kulturnämnden Förslag till revidering av Reglemente för kommunstyrelsen och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413

Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-04-29 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Rekommendation att publicera datamängder som öppna data (KSL/14/0114-4) KS/2014:413 Förvaltningens

Läs mer

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 4 Diariekod: 146 Kommunstyrelsen Svar på motion väckt av Larissa Karimson (MP) om att alla offentliganstäilda i Sollentuna

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen 12 Tjänsteutlåtande Madeleine H Nordholm Systemförvaltare 2011-11-10 Sidan 1 av 1 Dnr 2011/6 VON.023 Vård- och omsorgsnämnden Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Läs mer

Vidareutnyttjande av öppen data från Stockholms stad

Vidareutnyttjande av öppen data från Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Bilaga HANDLINGSPLAN Förslag till handlingsplan från Stockholms stad Bilaga 1 2011-06-20 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Bakgrund 3 3. Vidareutnyttjande

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerare 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Kommunfullmäktige

Verksamhetsplan och budget för Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:14 Dnr. KS Verksamhetsplan och budget för Kommunfullmäktige Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning Verksamhetsplan

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

f\h SOLLENTUNA KOMMUN NiQx Kommunledningskontoret

f\h SOLLENTUNA KOMMUN NiQx Kommunledningskontoret f\h SOLLENTUNA KOMMUN NiQx Kommunledningskontoret Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2013-07-08 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0374 KS-1 Diariekod: 139 Kommunstyrelsen Finansiering Arena Rotebro Förslag till beslut

Läs mer

2013-03-19. Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527

2013-03-19. Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-03-19 84 Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

2010 -.05- ESLÖVS KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden PROTOKOLL 2010-05-19

2010 -.05- ESLÖVS KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden PROTOKOLL 2010-05-19 Vård- och omsorgsnämnden PROTOKOLL 2010-05-19 2010 -.05-23 Dnr Vo0.2010.0086 REDOVISNING AV UTREDNINGSUPPDRAG I BUDGET 2010: 8 TIMMARS HJÄLP OCH SERVICE TILL ÄLDRE UTAN BISTÅNDSPRÖVNING Förvaltningens

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 53 Dnr KS/2018:55. Motion om strategi för öppna data - svar

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 53 Dnr KS/2018:55. Motion om strategi för öppna data - svar Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (2) Sida 53 Dnr KS/2018:55 Motion om strategi för öppna data - svar Bakgrund Liberalerna har genom Tobias Josefsson lämnat in

Läs mer

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande.

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande. PM 2017:257 RII (Dnr 110-1359/2017) Lantmäteriets rapport Föreskriftsrätt om gemensamma standarder för information i grundkartor (2017:2) Boverkets rapport Digitala detaljplaner - Reglering av hur detaljplaner

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till E-delegationen (Fi 2009:01) Dir. 2010:32. Beslut vid regeringssammanträde den 25 mars 2010

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till E-delegationen (Fi 2009:01) Dir. 2010:32. Beslut vid regeringssammanträde den 25 mars 2010 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till E-delegationen (Fi 2009:01) Dir. 2010:32 Beslut vid regeringssammanträde den 25 mars 2010 Utvidgning av uppdraget E-delegationen har tidigare fått i uppdrag att bl.a.

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:65 RI (Dnr 110-160/2016) Ersättning för s.k. dold mervärdesskatt vid upphandling av luftburen ambulanssjukvård (SOU 2014:78) Översyn av ersättning för kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt

Läs mer

Datum Utvecklingsplan för de viktigaste evenemangsplatserna i Uppsala

Datum Utvecklingsplan för de viktigaste evenemangsplatserna i Uppsala KS 7 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Kajsa Datum 2012-02-14 Diarienummer KSN-2012-0364 Kommunstyrelsen Utvecklingsplan för de viktigaste evenemangsplatserna i Uppsala Förslag

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén REMISSVAR DNR: 5.1.1-2017- 0111 ERT DATUM: 2017-01- 24 ER REFERENS: N2017/00222/HL Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén Riksrevisionen

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer