Användarföreningens Proffsdagar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användarföreningens Proffsdagar"

Transkript

1 Användarföreningens Proffsdagar Stockholm maj 2012 Logica All rights reserved

2

3 Skövde kommun drygt invånare Investeringsvolym i kommunen samt de övriga 8 bolag vi hanterar i Raindance: 2009: ca 440 Mkr 2010: ca 190 Mkr 2011: ca 360 Mkr Antalet investeringstransaktioner i kommunen har de senaste åren legat mellan per år, varav ca 1000 avser inventarier.

4 När Skövde i januari 2010 bytte affärssystem till Raindance gick vi från ett anläggningsregister i Aditro som erbjöd avancerade kopplingsmöjligheter mot redovisningen till en mindre utvecklad hantering av anläggningar i Raindance. Skövdes uppsättning av anläggningsredovisningen idag bygger på anpassningar av Raindance grundfunktionalitet, både vad gäller inläsning i AR samt utdata från AR.

5 För att lösa redovisningen av Räkenskapssammandraget (RS) till SCB bokför Skövde alla investeringar via resultaträkningen. Avslut av investeringsredovisningen görs mot särskilda dummys för projekt, slag och verksamhet.

6 Större investeringar i fastigheter, gator mm görs i en projektnummerserie som börjar på 7. Gemensamt för dessa är att vi som sambandskontroll har en tvingande angivelse av objekt. Förhållandet mellan 7-projekt och anläggningarna i AR ges utav både projektet och objektet och förhållandet dem emellan är inte 1:1, ett projekt kan gå mot flera objekt och tvärtom. Vi är sedan tidigare vana att bokföringsunderlag i form av leverantörs- och kundfakturor samt bokföringsorders alla kan knytas till en inventarieanskaffning och därmed ligga till grund för att skapa en anläggning i AR Detta gör att grundfunktionaliteten i RD där man kan välja en valfri koddel att koppla till en anläggning ej täcker våra behov.

7 Kommunens investeringar i inventarier görs i en projektnummerserie som börjar på 6. Vi är sedan tidigare vana att bokföringsunderlag i form av leverantörs- och kundfakturor samt bokföringsorders alla kunde knytas till en inventarieanskaffning och därmed ligga till grund för att skapa en anläggning i AR. Detta gör att grundfunktionaliteten i RD där enbart leverantörsfakturor genererar preliminära anläggningar ej täcker våra behov.

8 1) Ett kopplingsregister, ARKOPP, är uppsatt i EK:PVH där en kombination av projekt och objekt kopplas till en huvudanläggning i AR. Här anges också anläggnings- & avskrivningstyp, anläggningsid och eventuellt framtida startdatum Nyanskaffningar genererar en ny delanläggning (löpnummer) på huvudanläggnings ID t.

9 2) Ett script i RG:ÖFI, ARFAST, producerar en definitiv anläggning som motsvarar summan av alla bokföringstransaktioner i aktuell period för varje kombination av 7-projekt som kopplats i ARKOPP. Från den definitiva anläggningen i AR finns sedan full spårbarhet ned på transaktionsnivå i HB (alla typer av transaktioner). Scriptet lagrar även transaktionerna i ytterligare ett pris- och värderegister, HISREG, för att förhindra att något läses in dubbelt.

10 3) Ett historikregister, HISREG, är uppsatt i EK:PVH där den unika kombinationen för transaktionen av verifikationsdatum, -nr och rad samt belopp flaggas som överförd till AR när detta skett.

11 4) Som hjälp för att se att alla investeringar som bokförts i resultatet aktiverats mot balansen har vi en rapport byggd i Frågor & Analys. På samma ställe finns även AR Kontrollrapport, som visar kombinationer av projekt/objekt som ligger i redovisningen och som saknar koppling i kopplingsregistret och därmed ej kommer föras över förrän de kopplats.

12 Arbetsgång,projektnummer Gruppbostaden Larven : Som steg ett kontrolleras att det finns bokförda investeringar för aktuell period att föra över till AR (rapport Frågor & Analys).

13 Arbetsgång,projektnummer Gruppbostaden Larven : Nästa steg är vår kontrollrapport i Frågor & Analys. Här visas alla transaktioner för de kombinationer av projekt/objekt som ej är kopplade i vårt värderegister ARKOPP i RK:PVH. Kopplingar som ej redan finns i vårt kopplingsregister i EK:PVH läggs upp.

14 Arbetsgång,projektnummer Gruppbostaden Larven : Därefter körs överföringsrapporten ARFAST i RG:ÖFI, denna skapar i detta fallet underposter på den definitiva anläggningen

15 Arbetsgång,projektnummer Gruppbostaden Larven : Anläggningen ligger nu i AR som definitiv anläggning, med full spårbarhet till huvudbokens transaktioner.

16 Ett script i RG:ÖFI, ARINVE, producerar en preliminär anläggning i AR:POR av bokföringstransaktioner på projektnummer 6xxxxx som har annat ursprung än leverantör (t.ex. internfaktura & bokf.order). Se exemplet nedan med en internfaktura

17 Efter det att scriptet ARINVE körts ligger även de inlästa posterna som preliminära anläggningar. Utifrån dessa skapas sedan definitiva anläggningar med Raindance normala funktionalitet.

18 Efter det att scriptet ARINVE körts ligger även internfakturan som en preliminär anläggning och hanteras på vanligt sätt för att skapa en definitiv anläggning i AR:

19 Ett tredje script, ARBIDR, som skall hantera inläsningen av investeringsbidrag (bokfört i klass 3) för att lägga dem mot särskild anläggningstyp håller på att testas. Detta är för att korrigera vår automatisering via ARFAST som tidigare har läst in klass 3-8 och säkerställa att redovisningskraven om särredovisning av investeringsbidrag följs.

20 Genom att bygga vår projektuppföljningsmodell i Raindance har vi fått en informationscentral för de uppgifter som krävs för hanteringen av anläggningarna i AR t.ex: -aktiveringstidpunkt -kontering av kapitalkostnader -ekonomisk livslängd Dessa finns smidigt tillgängliga och hålls uppdaterade av projektansvarig. I framtiden skulle eventuellt en mer automatiserad koppling mellan AR och PM kunna införas. Vi valde vid införandet av projektmodulen att ej göra en sådan lösning eftersom vi hade så mycket anpassningar av AR-modulen.

21 Projektledaren lägger in uppgifter, både som stöd för det egna minnet och som information till andra intressenter

22 Raindance har inte en särskild statushantering för budgeterade och prognostiserade anläggningar i AR. Simulering av ränta och avskrivning kan därför inte ske i denna modul för sådana poster. Vi har löst detta genom att i Budget- & Prognosmodulen (B&P) bygga bilder som ger oss en möjlighet att simulera kostnader för framtida investeringar till våra budgets och prognoser.

23 Enkelt beskrivet består simuleringen av hämtning från tre källor: 1) Befintlig anläggningsstock i AR => Denna simuleras med ordinarie funktionalitet i AR, sparas ned i ett pris- och värderegister och hämtas upp i B&P.

24 2) Planerade inventarieanskaffningar => Uppgifter om dessa matas in per nämnd av ansvarig ekonom i bild byggd i B&P och beräknas.

25 3) Planerade investeringar i gator, hus & vägar => Alla uppgifter som behövs läses med automatik ut från projektmodulen och beräknas i B&P. Både löpande investeringar och större projekt med framtida startdatum hanteras.

26 Sammantaget ger oss de tre källornas uppgifter en heltäckande bild av hur den aktuella driftsbudgeten/prognosen kommer att belastas med kapitalkostnader. Siffran inkluderas i övriga bilder/rapporter i B&P samt definitivsätts över till huvudboken tillsammans med resten av budgeten/ prognosen.

27 En rapport från AR som visar IB/ årets förändringar / UB, per anläggning är vi inte ensamma om att sakna. Skövde har i avvaktan på att detta kommer som standard fått en sådan lista byggd i Frågor & Analys för att tillgodose revisorernas önskemål.

28 Våra anpassningar av inläsningen i AR har nu varit i drift i ca 2 år. Investeringsbidragsdelen är under införande. Projektmodulen har varit i drift i ca 1 år. Kapitalkostnadssimuleringen är använd i en budgetomgång samt två prognosomgångar. Nästa projekt blir att hantera periodisering av anslutningsavgifter för VA i AR.

29 Frågor?

30 Skövde kommun: Camilla Axelsson, processutvecklare, konsult och service Jenny Andersson, ekonom, konsult och service

Raindance-guide: Anläggningsregistrering

Raindance-guide: Anläggningsregistrering Raindance-guide: Anläggningsregistrering 1 Innehåll Anläggningsredovisning... 2 Kriterier för överföring till preliminärt anläggningsregister... 2 Överföring till definitivt anläggningsregister... 2 Anläggningstyper...

Läs mer

Raindance-guide: Anläggningsregistrering

Raindance-guide: Anläggningsregistrering Raindance-guide: Anläggningsregistrering 1 Innehåll Anläggningsredovisning... 2 Kriterier för överföring till preliminärt anläggningsregister... 2 Överföring till definitivt anläggningsregister... 2 Anläggningstyper...

Läs mer

Aveny. Anläggningredovisning

Aveny. Anläggningredovisning h j ä l p e r t i l l at t h å l l a o r d n i n g p å a n l ä g g n i n g s t i l l g å n g a r o c h i n v e n ta r i e r Aveny Anläggningredovisning Aveny Anläggningsredovisning Med Aveny Anläggningsredovisning

Läs mer

Manual för hantering av anläggningstillgångar och stöldbegärlig utrustning i Raindance

Manual för hantering av anläggningstillgångar och stöldbegärlig utrustning i Raindance 1(26) Manual för hantering av anläggningstillgångar och stöldbegärlig utrustning i Raindance Uppdaterad 2017-09-11 2(26) Innehåll 1. Skapa nya anläggningar... 3 1.1 Registrera ny anläggning/stöldbegärlig...

Läs mer

Innehållsförteckning 1

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 20 Bokslutsinformation Delår/År 2 20.1 Delårsrapport (delårsbokslut) per den 30 juni 2015.. 2 20.1.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.1.2 Periodiseringar 2 - Förutbetalda

Läs mer

Kom igång med Integrerad Anläggningsredovisning i ekonomisystemet

Kom igång med Integrerad Anläggningsredovisning i ekonomisystemet Kom igång med Integrerad Anläggningsredovisning i ekonomisystemet Företagsinställningar Du börjar med att ställa in hur du övergripande vill arbeta med programmet i menyn Arkiv - Företagsinställningar

Läs mer

2013-10-09. Rutinbeskrivning anläggningsredovisning AT Agresso

2013-10-09. Rutinbeskrivning anläggningsredovisning AT Agresso Rutinbeskrivning anläggningsredovisning AT Agresso Innehållsförteckning 1. AKTIVERA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR... 3 1.1 AKTIVERING AV ANLÄGGNINGAR FRÅN FAKTUROR.... 3 1.2 KONTROLLERA ANLÄGGNINGEN I RUTINEN

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport 4/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni-oktober 2014

www.pwc.se Revisionsrapport 4/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni-oktober 2014 www.pwc.se Revisionsrapport 4/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni-oktober 2014 Revisionsrapport Sofia Nylund Sandra Feiff Hanna Holmberg Granskning av intern kontroll i system och rutiner för

Läs mer

Kvalitetssäkra lönekonteringen i PersonecP med UDP:n

Kvalitetssäkra lönekonteringen i PersonecP med UDP:n Kvalitetssäkra lönekonteringen i PersonecP med UDP:n Karin Helmrich karin.helmrich@orebro.se 019-21 17 24 Örebro kommun 137 120 invånare 11 000 anställda Årets resultat:108 Miljoner kronor Omsättning:

Läs mer

Raindance - Anläggningsredovisning

Raindance - Anläggningsredovisning Översikt...2 Allmänt...2 Indata/flöden - Anläggningsredovisning...2 Menyer...3 Huvudmeny Anläggningsregister...3 Anläggningstyp...4 Planmässig avskrivningstyp...6 Hantering av Preliminära Anläggningsobjekt...8

Läs mer

Memo vid årsskifte. Gäller Pyramid Business Studio från version 3.39A (25 november 2014)

Memo vid årsskifte. Gäller Pyramid Business Studio från version 3.39A (25 november 2014) Memo vid årsskifte Gäller Pyramid Business Studio från version 3.39A (25 november 2014) Memo vid årsskifte ger dig en sammanställning över de delar av arbetet i Pyramid som inför och efter årsskiftet kräver

Läs mer

Raindance. Nyheter/förändringar byte från version 2015 Vår till 2015 Höst

Raindance. Nyheter/förändringar byte från version 2015 Vår till 2015 Höst Raindance Nyheter/förändringar byte från version 2015 Vår till 2015 Höst Fastställd av enhetschef Edrun Eriksson efter föredragning av systemansvarig Maud Tellström Innehållsförteckning Version 2015 Höst

Läs mer

Projektredovisning. Innehåll: 1. Grunddata för projekt. 2. Projektregistret. 3. Rapportera intäkter, kostnader och tidsåtgång

Projektredovisning. Innehåll: 1. Grunddata för projekt. 2. Projektregistret. 3. Rapportera intäkter, kostnader och tidsåtgång Projektredovisning Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB 6 oktober 2009 Antal sidor: 5

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB 6 oktober 2009 Antal sidor: 5 Granskning av delårsbokslut 2009-08-31 KPMG Bohlins AB 6 oktober 2009 Antal sidor: 5 2011 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. Innehåll

Läs mer

Checklista vid årsavslut. - Pyramid 4. Checklista vid årsavslut. Pyramid Business Studio

Checklista vid årsavslut. - Pyramid 4. Checklista vid årsavslut. Pyramid Business Studio Checklista vid årsavslut - Pyramid 4 Pyramid Business Studio 2017-11-29 Checklista vid årsavslut Checklista vid årsavslut ger dig en sammanställning över de rutiner i Pyramid som bör kontrolleras och uppdateras

Läs mer

Raindance ANVÄNDARHANDBOK

Raindance ANVÄNDARHANDBOK Raindance ANVÄNDARHANDBOK ANLÄGGNINGSREDOVISNING Innehållsförteckning Anläggningsredovisning Anläggningsredovisning... 1 1 Inledning... 1 1.1 Anläggningsregistrets syfte... 1 1.2 Anläggningsregistrets

Läs mer

Rutinbeskrivning anläggningsredovisning AT Agresso Uppdaterad 2014-11-18

Rutinbeskrivning anläggningsredovisning AT Agresso Uppdaterad 2014-11-18 Rutinbeskrivning anläggningsredovisning AT Agresso Uppdaterad 2014-11-18 Innehållsförteckning 1. AKTIVERA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR... 3 1.1 AKTIVERING AV ANLÄGGNINGAR FRÅN FAKTUROR.... 3 1.1.2 TILLÄGG TILL

Läs mer

Kom igång med Integrerad Anläggningsredovisning i ekonomisystemet

Kom igång med Integrerad Anläggningsredovisning i ekonomisystemet Kom igång med Integrerad Anläggningsredovisning i ekonomisystemet Företagsinställningar Du börjar med att ställa in hur du övergripande vill arbeta med programmet under Arkiv - Företagsinställningar -

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 162/2016 INVESTERINGSPOLICY Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13, 52. Uppdateras före 2020-12-31 1/6 Policy för investeringsutgifter

Läs mer

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig?

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? 1 2015-10-22 Anställda vid Lunds universitet Projekt Ny ekonomi 2016 Agneta Sjöfors, projektledare Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? Bättre ekonomiadministrativt stöd till forskningsprojekt Nytt sätt

Läs mer

Välkommen. Ekonomienhetens information. 25 och 27 nov 2014. Annica Eriksson och Elenor Qvarnström

Välkommen. Ekonomienhetens information. 25 och 27 nov 2014. Annica Eriksson och Elenor Qvarnström Välkommen Ekonomienhetens information 25 och 27 nov 2014 Annica Eriksson och Elenor Qvarnström Innehåll Riksrevisionen Representation/konferens Bokslutsinfo Referenskoder lev-, kundfakturor Riksrevisionens

Läs mer

Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning

Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-05-14 1 Agenda Varför lägga

Läs mer

Handbok. Inventarier

Handbok. Inventarier Handbok Inventarier Innehållsförteckning 1. Allmänt...3 2. Kom igång...3 2.1. Baskonton för inventarier...3 2.2. Verifikatserie för inventarier...4 2.3. Inställningar för inventarier...5 2.4. Inventariekategorier...5

Läs mer

Aktivering av anläggningstillgångar Author: johanna.persson@umea.se

Aktivering av anläggningstillgångar Author: johanna.persson@umea.se Aktivering av anläggningstillgångar Author: johanna.persson@umea.se 1. Kontrollera vilka projekt som konterats på interimskontot 4999. 2. Ta fram de investeringsprojekt som definitivkonterats. (D v s saknar

Läs mer

Utbildning NY EKONOMI ht 2015 STARTSKOTTET

Utbildning NY EKONOMI ht 2015 STARTSKOTTET Utbildning NY EKONOMI ht 2015 STARTSKOTTET Vi som håller i dagens utbildningspass: Agneta Sjöfors, projektledare Elisabeth Pupp, biträdande projektledare Helena Jönsson, biträdande projektledare Utbildningen

Läs mer

Ny anläggning/inventarie

Ny anläggning/inventarie Registrera anläggning sid 1 (8) Ny anläggning/inventarie För att kunna skapa en anläggning måste registrering först ske i EFH (efter belastningsattest kommer transaktionerna till huvudboken) eller registrering

Läs mer

Utbildning budget Block 2 BPA Administrera höst Budget Eva Wessén

Utbildning budget Block 2 BPA Administrera höst Budget Eva Wessén Utbildning budget Block 2 BPA Administrera 2018-höst Budget Eva Wessén 2018-10-17 2 Agenda Block 1 Introduktion Generella funktioner Registrera/spara/lagring Avstämning/uppföljning Block 2 Introduktion

Läs mer

VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga!

VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga! VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga! Bensträckare ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD Lyckas vi ge svar på nedanstående

Läs mer

Rapporter i Agresso. 1. Utdata

Rapporter i Agresso. 1. Utdata Rapporter i Agresso 1. Utdata I Agresso finns stora möjligheter för användaren att bygga egen unik utdata. Som stöd finns ändå ett antal färdiga rapporter. Rapporterna finns samlade under fem flikar i

Läs mer

Projektmodulen Administratörsdag Kristoffer Nilsson, Reden, UF

Projektmodulen Administratörsdag Kristoffer Nilsson, Reden, UF Projektmodulen Administratörsdag 2018-05-25 Kristoffer Nilsson, Reden, UF 2 Agenda Vad är projektmodulen Fält i projektmodulen Aktivitets- och projekttyper Periodisering Projektgrupp och huvudprojekt Påminnelser

Läs mer

Inledning Detta dokument behandlar anvisningar för det ekonomiska bokslutet för att säkerställa ett rättvisande ekonomiskt resultat.

Inledning Detta dokument behandlar anvisningar för det ekonomiska bokslutet för att säkerställa ett rättvisande ekonomiskt resultat. Datum 2016-12-07 Kommunstyrelseförvaltningen Anvisning Bokslut Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2016-512 Ekonomiavdelningen 2016-12-07 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Läs mer

Balansräkning inkl jämförelse

Balansräkning inkl jämförelse Anläggningstillgångar 10,344,065,059.07 640,233,872.23 10,984,298,931.30 6.2% Anläggningstillgångar ökar 640.2 mnkr 11 Mark, byggnader och tekniska anläggningar 10,268,203,017.23 665,441,968.33 10,933,644,985.56

Läs mer

Checklista vid årsavslut

Checklista vid årsavslut Checklista vid årsavslut Gäller Pyramid Business Studio från version 3.42A (28 oktober 2016) Checklista vid årsavslut ger dig en sammanställning över de rutiner i Pyramid som bör kontrolleras och uppdateras

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Grästorps kommun Styrdokument 19 2012-06-14 INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-14, 40 Innehållsförteckning Allmänt om investeringar... 3 Anskaffningsvärde... 3

Läs mer

Ny generation applikation Användarföreningens proffsdagar 2012-05-24. Helena Sörensen helena.sorensen@logica.com

Ny generation applikation Användarföreningens proffsdagar 2012-05-24. Helena Sörensen helena.sorensen@logica.com Ny generation applikation Användarföreningens proffsdagar 2012-05-24 Helena Sörensen helena.sorensen@logica.com Områden KRP Workflow LFP2 Logica 2011. All rights reserved Kundreskontraportal 2012 Vår Pilotdrift

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB Antal sidor: 5

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB Antal sidor: 5 ABCD Olofströms kommun Granskning av delårsbokslut 2010-08-31 KPMG Bohlins AB 2010-10-21 Antal sidor: 5 2011 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights

Läs mer

Budgetavräkning - Stadsdelsförvaltning Period: Förvaltning: FG Kr

Budgetavräkning - Stadsdelsförvaltning Period: Förvaltning: FG Kr Budgetavräkning - Stadsdelsförvaltning Period: 201401-201408 Förvaltning: FG Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 0.00 0.00 0.00 Avskrivningar 0.00 0.00 0.00

Läs mer

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Revisionsrapport September 2011 Anita Andersson Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Ny ekonomisk redovisning av exploateringsprojekt Fastighetskontoret

Ny ekonomisk redovisning av exploateringsprojekt Fastighetskontoret Ny ekonomisk redovisning av exploateringsprojekt Fastighetskontoret 90 medarbetare Fastighetsförvaltning och exploatering Intäkter 2011, drygt 1 miljard kr Peter Olmårs,chef mark-och exploatering, fastighetskontoret,

Läs mer

Komponentavskrivning i Malmö stad

Komponentavskrivning i Malmö stad Komponentavskrivning i Malmö stad 2015-10-01 Elisabeth Eklund Agenda Upplägg i Malmö stad Tidplaner och aktiviteter Komponenter Gränsdragning drift investering Befintliga anläggningstillgångar AR och ekonomisystem

Läs mer

Bilaga B Översiktlig processkarta för ekonomiadministration av Mittskåne Vattens ekonomiska transaktioner

Bilaga B Översiktlig processkarta för ekonomiadministration av Mittskåne Vattens ekonomiska transaktioner Bilaga B Översiktlig processkarta för ekonomiadministration av Mittskåne Vattens ekonomiska transaktioner Författad av Mattias Haraldsson, Ekonomihögskolan i Lund. Allmänt om processkartan Processkartan

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201501-201514 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 18 095 683 000,00

Läs mer

Välkommen till ekonomidagen 2014!

Välkommen till ekonomidagen 2014! Välkommen till ekonomidagen 2014! Ekonomidagen 19/11 2014 Presentation av ekonomiavdelningen Bokslutsinformation Kaffepaus Rutiner kring projekthantering Hur väljer vi våra lösenord? Fakturaadress Stockholms

Läs mer

Detta remissvar ersätter tidigare översänt svar.

Detta remissvar ersätter tidigare översänt svar. Remissvar om "Bokförings nämndens vägledning om bokjföring" Synpunkt på skrivning på sid 15 av remissförslag Detta remissvar ersätter tidigare översänt svar. Svaret koncentrerar sig på en mening på sid

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport av investeringsverksamheten Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor

www.pwc.se Revisionsrapport av investeringsverksamheten Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Den ekonomiska redovisningen av investeringsverksamheten Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201701-201708 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 18 989 900 000,00

Läs mer

Så här fungerar avskrivningarna i anläggningsredovisningen

Så här fungerar avskrivningarna i anläggningsredovisningen Så här fungerar avskrivningarna i anläggningsredovisningen Bra att veta om Hogia Anläggningsredovisning. Programmet arbetar med månadsvis planmässig avskrivning. (ej på dagnivå) Avskrivning sker med utgångspunkt

Läs mer

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Mälardalens högskola Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Fredagen den 4 november 2016 kl. 14:30 18:30 Del 1 Kontaktperson för Del 1 är Yvonne Mattsson. Tentamensvakten har telefonnummer. Telefontid

Läs mer

E t t E k o n o m i s y s t E m s p E c i E l lt a n pa s s at f ö r s v E n s k a k yrka n s v E r ksam het

E t t E k o n o m i s y s t E m s p E c i E l lt a n pa s s at f ö r s v E n s k a k yrka n s v E r ksam het E t t e k o n o m i s y s t e m s p e c i e l lt a n p a s s at för Svenska kyrkans verksamhet Aveny Ekonomi Aveny Ekonomi Med Aveny Ekonomi erbjuder Eniac Data det optimala verktyget för effektiv redovisning

Läs mer

Budget workshop höst Eva Wessén

Budget workshop höst Eva Wessén Budget workshop 2018-höst Eva Wessén 2018-10-22 2 Agenda Kort repetition Nyheter Investeringar Avstämning OH FAQ 2018-10-22 3 Syfte och mål Syftet: Ett forum för att stödja aktiva användare i Raindance

Läs mer

Exempel på att införa komponentredovisning på ett gammalt avloppsreningsverk

Exempel på att införa komponentredovisning på ett gammalt avloppsreningsverk Exempel på att införa komponentredovisning på ett gammalt avloppsreningsverk Generellt tillvägagångssätt vid införande Följande punkter sammanfattar hur några huvudmän i Sverige arbetat när de infört komponentavskrivningar.

Läs mer

LATHUND ÅRSBOKSLUT VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson

LATHUND ÅRSBOKSLUT VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson LATHUND ÅRSBOKSLUT VERSION 2018-12-14 Redaktör: Gabriele Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Anläggningar... 2 Anslagsmedel... 2 Avstämning annan myndighet... 2 Bokföringsorder... 2 Depositioner... 3 Bokslutskalendern

Läs mer

Kurskatalog Raindance Våren 2017

Kurskatalog Raindance Våren 2017 Kurskatalog Raindance Våren 2017 RAINDANCE UTBILDNING 2017 VÅR Här presenteras höstens öppna utbildningar för Raindance. De öppna utbildningarna ger förutom ökade kunskaper kring CGI:s affärssystem Raindance,

Läs mer

Informationsmöte , och Raindance Budget. Edrun Eriksson

Informationsmöte , och Raindance Budget. Edrun Eriksson Informationsmöte 171106, 171107 och 171114 Raindance 2018 - Budget Edrun Eriksson edrun.eriksson@uadm.uu.se Inledning Claes Nilsson Claes.nilsson@uadm.uu.se Agenda: Inledning EASY-projektet Tidplan Raindance

Läs mer

24SevenOffice Systemdokumentation. Uppdaterad 2012-03-28

24SevenOffice Systemdokumentation. Uppdaterad 2012-03-28 24SevenOffice Systemdokumentation Uppdaterad 2012-03-28 Systemdokumentation Redovisningsplan Baskontoplanen med anvisningar används, standardversion följs. Kunden kan anpassa kontoplanen efter önskemål

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: FG Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: FG Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 200901-200908 Förvaltning: FG Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 130 400 000,00 70

Läs mer

Revisions-PM Motala Kommun

Revisions-PM Motala Kommun Revisions-PM Rutiner för hantering och kontroll av anläggningstillgångar Motala Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson 3 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2

Läs mer

Momshantering Vitec Hyra

Momshantering Vitec Hyra INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Momshantering Vitec Hyra Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR:

Läs mer

Må nådsskifte. Innehåll SEPTEMBER 2014

Må nådsskifte. Innehåll SEPTEMBER 2014 SEPTEMBER 2014 Må nådsskifte Innehåll Bokför klart allt i månaden... 2 Avstämning... 3 Kundfodringar... 3 ROT-fordran kund... 3 ROT-fordran Skatteverket... 4 Leverantörsskulder... 5 Avstämning reskontror...

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar)

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Bilaga 5 Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201101-201108 Förvaltning: CF Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 1 960 100

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll i system och rutiner för materiella anläggningstillgångar

Revisionsrapport Intern kontroll i system och rutiner för materiella anläggningstillgångar www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll i system och rutiner för materiella anläggningstillgångar Rebecca Lindström Cert. Kommunal revisor Örkelljunga kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Raindance-guide: Utrangering

Raindance-guide: Utrangering Raindance-guide: Utrangering 1 Innehåll Utrangering... 2 När ska en anläggning utrangeras?... 2 Hur hanteras restvärde (kvarstående bokfört värde) vid utrangering/försäljning... 3 Utrangeringstyper i Raindance...

Läs mer

Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014.

Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014. Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014. Timrå kommun April 2015 Marianne Harr Godkänd revisor Certifierad kommunal revisor Jenny Eklund Auktoriserad revisor Emma Andersson Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Uppföljning och avstämning av konto 25995

Uppföljning och avstämning av konto 25995 När intäkter utan koppling till någon faktura (s.k. kassaproformor) inkommer till universitet bokför ekonomienheten beloppet på institutionens interimskonto 25995. I de fall det saknas tydlig referens

Läs mer

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter:

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter: Februari 2019 Periodens händelser Väsentliga händelser och aktiviteter: Mittskåne Vattens har från 1 februari 2019 förändrat organisationen för att effektivare och enklare kunna bedriva utredningar och

Läs mer

Region Skåne. Inköps- och attestrutinen. Insert Picture. November 2005. 2005 Deloitte All rights reserved.

Region Skåne. Inköps- och attestrutinen. Insert Picture. November 2005. 2005 Deloitte All rights reserved. Region Skåne s- och attestrutinen Insert Picture November 00 00 Deloitte All rights reserved. Kostnader Beskrivning av inköpsrutin Huvudbok Processing Accounts Payable Utbetalning Kassa bank Kostnader

Läs mer

Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar

Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar KPMG Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund, risk och väsentlighet 1 3. Syfte 2 3.1 Avgränsning

Läs mer

Anläggningsredovisning

Anläggningsredovisning Revisionsrapport Anläggningsredovisning Stefan Fredriksson Cert. kommunal revisor Hammarö kommuns revisorer Anläggningsredovisning Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 1 2.1

Läs mer

Visma.net AutoPay. Elektroniska betalningar har aldrig varit enklare

Visma.net AutoPay. Elektroniska betalningar har aldrig varit enklare Visma.net AutoPay Elektroniska betalningar har aldrig varit enklare Innehåll Vad är Visma.net AutoPay?... 3 Hur fungerar Visma.net AutoPay?... 3 Fördelar... 3 Hur är det att jobba med Visma.net AutoPay?...

Läs mer

Kvartal , anvisningar och kontrollpunkter

Kvartal , anvisningar och kontrollpunkter 2018-09-18 1(11) Kvartal 3 2018, anvisningar och kontrollpunkter Förutsättningar Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna) samt uppbokning

Läs mer

Ny anläggning/inventarie

Ny anläggning/inventarie Registrera anläggning sid 1 (9) Ny anläggning/inventarie För att kunna skapa en anläggning måste registrering först ske i EFH (efter belastningsattest kommer transaktionerna till huvudboken) eller registrering

Läs mer

RapportRapport nr 1 oktober 2014

RapportRapport nr 1 oktober 2014 RapportRapport nr 1 oktober 2014 Maxrader i Browserfrågor Export till Excel med summaformler Ny mall för fråga verifikation och zoom till verifikationer Tips på fråga för att hitta förvaltningsinterna

Läs mer

Information om kodsträng

Information om kodsträng Information om kodsträng 2015-2014-10-15 Organisation Resurser Verksamhet Kst Konto Verks Fakt Proj Objekt Di Mpart BELOPP OBLIGATORISKA Koddel Anger Kst KOSTNADSSTÄLLE Nämnd, förvaltning, avdelning etc

Läs mer

Granskning av intern kontroll i anläggningsredovisningen

Granskning av intern kontroll i anläggningsredovisningen www.pwc.se Revisionsrapport Karin Kärnekull Wallqvist Richard Vahul Granskning av intern kontroll i anläggningsredovisningen Ekerö kommun Ekerö kommun Granskning av intern kontroll i anläggningsredovisningen

Läs mer

Raindance. Nyheter/förändringar byte från version 2017 Höst Vår till 2018 Höst

Raindance. Nyheter/förändringar byte från version 2017 Höst Vår till 2018 Höst Raindance Nyheter/förändringar byte från version 2017 Höst Vår till 2018 Höst Fastställd av enhetschef Edrun Eriksson efter föredragning av systemansvarig Maud Tellström Innehållsförteckning Version 2018

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Budgetavräkning - Sluten redovisningsenhet Period: Förvaltning: 115 Kr

Budgetavräkning - Sluten redovisningsenhet Period: Förvaltning: 115 Kr Budgetavräkning - Sluten redovisningsenhet Period: 201601-201613 Förvaltning: 115 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Verksamhetens intäkter (-) Verksamhetens kostnader Verksamhetens

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och

Läs mer

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter 2018-04-18 1(12) Tertial 1 2018, anvisningar och kontrollpunkter Förutsättningar Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna) samt uppbokning

Läs mer

Internfakturering 14 MARS 2014

Internfakturering 14 MARS 2014 Internfakturering 14 MARS 2014 Utbildningens syfte Syftet med kursen är att på ett korrekt sätt kunna hantera internfakturor i Orfi. Utbildningens innehåll Teori Internfaktura Intern försäljning Externt

Läs mer

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr

Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: Förvaltning: 117 Kr Budgetavräkning - Fackförvaltning (med och utan investeringar) Period: 201701-201713 Förvaltning: 117 Kr Nämndens budget Nämndens utfall Avvikelse inkl budgetjust. Drift och underhåll 19 626 200 000,00

Läs mer

Borås Energi och Miljö AB

Borås Energi och Miljö AB Delår januari augusti 2018 Borås Energi och Miljö AB:s har ett brett utbud av tjänster för Borås Stads innevånare. Fjärrvärme, fjärrkyla, VA samt avfall och återvinningstjänster. Efter de första åtta månadernas

Läs mer

Anvisning av investeringsbudget - Missiv

Anvisning av investeringsbudget - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:353 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (2) Kommunstyrelsen Anvisning av investeringsbudget - Missiv Förslag till beslut Förslag

Läs mer

AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3

AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3 AB Stockholmshem Lägesrapportering, intern kontroll, delårsbokslut och K3 September 2014 214-09-26 AB Stockholmshem Revisionen är utformad för att vi ska kunna avge revisionsberättelse avseende årsredovisningen

Läs mer

Kiruna kommun. Revisionsrapport. Granskning av anläggningsredovisning. www.pwc.se. Anna Carlénius Revisionskonsult

Kiruna kommun. Revisionsrapport. Granskning av anläggningsredovisning. www.pwc.se. Anna Carlénius Revisionskonsult www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Granskning av anläggningsredovisning Kiruna kommun PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Uppföljning och avstämning av konto 25995

Uppföljning och avstämning av konto 25995 När intäkter utan koppling till någon faktura (s.k. kassaproformor) inkommer till universitet bokför ekonomienheten beloppet på institutionens interimskonto 25995. I de fall det saknas tydlig referens

Läs mer

LATHUND BOKSLUT 2015 VERSION 2015-10-15. Redaktör: Gabriele Nilsson

LATHUND BOKSLUT 2015 VERSION 2015-10-15. Redaktör: Gabriele Nilsson LATHUND BOKSLUT 2015 VERSION 2015-10-15 Redaktör: Gabriele Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Anläggningar... 2 Anslagsmedel... 2 Avstämning annan myndighet... 2 Bokföringsorder... 2 Depositioner... 3 Ekonomikalendern...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2015

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2015 Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2015 Dag Datum Händelse Kontroll/Åtgärder/Att göra Rapport/ hjälpmedel Kontrollera kvarvarande periodiseringsposter från helårsbokslutet. To 28 maj Nätverksträff/Bokslutsinformation

Läs mer

LATHUND BOKSLUT 2016 VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson

LATHUND BOKSLUT 2016 VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson LATHUND BOKSLUT 2016 VERSION 2016-10-25 Redaktör: Gabriele Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Anläggningar... 2 Anslagsmedel... 2 Avstämning annan myndighet... 2 Bokföringsorder... 2 Depositioner... 3 Ekonomikalendern...

Läs mer

Revisionsrapport. Lunds kommun. Granskning av anläggningsregister. Bengt-Åke Hägg Fredrik Anderberg

Revisionsrapport. Lunds kommun. Granskning av anläggningsregister. Bengt-Åke Hägg Fredrik Anderberg Revisionsrapport Granskning av anläggningsregister Lunds kommun Bengt-Åke Hägg Fredrik Anderberg Granskning av anläggningsregister Innehåll Sammanfattning 1 1 Inledning 2 1.1 Revisionsfråga 2 1.2 Metod

Läs mer

Finans Scala Bruk 2010. Maria Åhrberg

Finans Scala Bruk 2010. Maria Åhrberg Finans Scala Bruk 2010 Maria Åhrberg SIE4 Bokföring-Redovisning / Övrigt / Specialrutiner / Exportera transaktioner Välj Bokföringsdatum från och med till och med Välj exporttyp 1, Exportera i SIE 4 format

Läs mer

Checklista för särredovisning inom VA-branschen

Checklista för särredovisning inom VA-branschen Checklista för särredovisning inom VA-branschen Denna checklista är upprättad av Mattias Haraldsson vid Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund på uppdrag av Svenskt Vatten. Senast uppdaterad

Läs mer

Anvisningar för redovisning av investeringar

Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisningar för redovisning av investeringar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisning, instruktion 2016-06-01 Kommunchef Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) 2017-12-11 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Rekrytering av VA-ingenjör är avslutad. Ny person

Läs mer

Ny anläggning/inventarie

Ny anläggning/inventarie Lathund Anläggningar, ny sid 1 (9) Ny anläggning/inventarie För att kunna skapa en anläggning måste registrering först ske i EFH (efter belastningsattest kommer transaktionerna till huvudboken) eller registrering

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun

Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun 18 september 2008 Eva Gustafsson Innehållsförteckning 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga och metod...2

Läs mer

Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019

Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019 Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019 Förutsättningar Beloppsgränser Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna). Uppbokning av ej

Läs mer

Mölndals Stad. Granskning av rutiner och processer för kontroll och redovisning av materiella anläggningstillgångar

Mölndals Stad. Granskning av rutiner och processer för kontroll och redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2014 Mölndals Stad Granskning av rutiner och processer för kontroll och redovisning av materiella anläggningstillgångar Innehåll 1. Sammanfattning...2

Läs mer