Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar lokalerna med aktivitetshuset Slottet som har eftermiddags- och kvällsverksamhet. I huset finns också Vilans fritidsgård och Odals resursskola. Öppna förskolan har under året haft i genomsnitt till 27 besökare/dag. Under höstterminen låg genomsnittet på 29 besökare/dag och under våren 26 besökare/dag. Totalt sett har vi haft 3709 besök under året. Mest besökt är babycaféet med allt från besökare. Även de dagar vi har haft rytmikgrupper har antalet besökare varit högt. Precis som tidigare år är det flest besökare mitt på terminerna och vissa dagar har vi varit uppemot besökare. Verksamheten bedrivs i samma lokaler som Aktivitetshuset Slottet. Lokalerna är ändamålsenliga med en del mindre rum som passar för olika aktiviteter. Tack vara många rum och stora ytor så fungerar verksamheten bra de dagar vi är många. Våra öppettider under läsåret har varit samma som tidigare d.v.s. måndagar 8,30 12,00 och tisdag-torsdag 8,30-13,00. Öppna förskolan riktar sig först och främst till föräldrar som har barn i åldern 0-6 år, men äldre syskon är också välkomna. Vi har därför aktiviteter och material som passar för olika åldrar. Öppna förskolan har 50 % förskollärartjänst. Vi har även viss tid avsatt enbart för föräldrar såsom olika fortbildningar kvällstid och vår återkommande julpysselkväll.

2 2. Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Jag har dagliga samtal med besökarna. Föräldrar och barn kommer med löpande synpunkter och önskemål som jag använder mig av när jag utformar verksamheten. Föräldrarna har också lämnat synpunkter genom att besvara en utvärdering. (Se separat utvärdering) Jag sprider information om öppna förskolan i en folder som finns på barnavårdscentralen som jag samarbetar med. Till nyblivna föräldrar i närområdet brukade jag tidigare skicka ut en speciell inbjudan till vårt babycafé, men eftersom vi alltid är så många så har inte behovet och möjligheten funnits. Information om öppna förskolan kan man också läsa via vår hemsida och via kommunens hemsida. Vi har även sedan något år tillbaka en sluten facebooksida. Våra besökare kan ta del av kvalitetsredovisningen då den hänger tillgänglig i våra lokaler och finns på hemsidan. 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella perioden Jag kommer att fortsätta bedriva verksamheten som tidigare. Jag kommer att fortsätta med utvärdering till föräldrarna och att planera delar av verksamheten tillsammans med dem. Efter den utvärdering som är gjord är måluppfyllelsen under läsåret mycket god. Vi kommer att arbeta i samma anda och efter samma mål som tidigare. Vårt samarbete med BVC har inte genomförts under vårterminen. Detta beror enbart på en hög arbetsbelastning och tidsbrist från BVC sida. Målsättningen är att detta skall återupptas under nästa läsår.

3 4. Arbetet i verksamheten utifrån prioriterade mål Mål: Vi strävar efter en verksamhet som kan vara en social träffpunkt där barn och vuxna i alla åldrar kan mötas. Alla ska kunna känna en gemenskap oavsett bakgrund där de förgyller och utvecklar en del av sin vardag. Vi vill erbjuda utvecklande aktiviteter för både barn och vuxna t.ex. sångsamling, babyrytmik, utfärder, vuxenaktiviteter, skapande aktiviteter etc. Bakgrund Att föräldrar och barn ska få möjlighet att träffa andra vuxna och barn som de kan knyta kontakter med. Speciellt de som är nyinflyttade i området. Processen Vi har inrett våra lokaler så ändamålsenligt som möjligt. Det finns möjlighet för mammor att sitta i lugn och ro när de ammar men också möjligheten till lek och skapande aktiviteter. Vi målar, pysslar, sjunger, leker tillsammans. Hos oss finns något för alla åldrar. Aktiviteterna i lekrum, pysselrum, dockvrå och rörelserummet ger många möjligheter till socialt samspel. Vår fikastund är fortsatt uppskattad och när tillfälle ges utökar vi utbudet och då gärna ekologiskt. Vi har även: Fester som t.ex. jul- och sommarfest, utfärder 3 gånger/år och föreläsningar. Vi får besök av föräldragrupper och genomför tematräffar i samarbete med BVC. Tillsammans åker vi till lekland, kulturhus, museum, badhus mm. Varje höst ordnas även fotografering med skolfotograf. Varje termin hålls utbildningar i aktivt föräldraskap.

4 Utvärderingsmetod Samtal med föräldrar och barn om verksamheten. Enkät till föräldrarna. Jag utvärderar efter hand och dokumenterar för min egen del så att vissa förändringar kan göras. Resultat På Vilans öppna förskola bidrar så väl barn som vuxna med våra gemensamma förutsättningar och erfarenheter när vi strävar mot våra mål. Det är viktigt att förstå betydelsen av att man är en del i ett socialt sammanhang. Alla är lika värdefulla oavsett kön och bakgrund. På Öppna förskolan umgås man, knyter nya kontakter samt lär sig visa hänsyn till varandra. Det finns alltid någon att prata med för att dela erfarenheter, glädje och sorg. Många nyblivna föräldrar har besökt baby-caféet under läsåret och vårt besöksantal fortsätter att vara högt. Speciellt i mitten av terminerna då vi kan vara uppemot 50-60st/tillfälle. Behovet att få träffa andra nyblivna föräldrar är stort och därav har de inskrivna rytmikgrupperna fortsatt att vara populära och uppskattade. Vi har haft föräldragrupper från BVC på besök under höstterminen och BVC-sköterskan har även besökt oss vid separata tillfällen. Föräldrarna har haft möjlighet att väga sina barn och få rådgivning av sköterskan. Detta läsår genomfördes inga tematräffar. Detta pga tidsbrist från BVC sida. Vi besökte Randiz lekland 2 ggr/termin. På höstlovet åkte vi buss till Balsberget där vi gick ett spökspår i skogen och avslutade med fika tillsammans. Under våren genomförde vi traditionsenligt vårt påskspår på Balsberget och åkte till Barnens gård i Karlskrona som avslutning på terminen.

5 Sagotanten som arbetar i vårt skolområde lånades in vid två olika tillfällen vilket var mycket uppskattat av alla vuxna och barn. Under höstterminen besökte vi Bromölla badhus.(under ordinarie stängning) Detta ordnades av en besökare som arbetar där och detta uppskattades av många. Det blev en stor uppslutning denna dag. Vi hade fotografering en förmiddag under hösten. Detta läsår har vi återinfört vår gympasamling på tisdagar och detta har varit uppskattat. Under senare delen av våren provade vi på lite av de nya rytmiksånger/lekar som jag utbildat mig i och detta var mycket uppskattat av barnen. Kvällsaktiviteter för vuxna utan barn genomfördes vid tre olika tillfällen. Dels vår återkommande Hjärt- och lungräddningsutbildning som genomfördes en gång på hösten och en gång på våren. Förutom dessa hade vi vår årliga julpysselkväll då föräldrarna får utlopp för sin kreativitet och äter en bit mat tillsammans. Kompetensutveckling under läsåret har bestått av de gemensamma uppstartsdagarna i skolområdet och under våren vidareutbildade jag mig i rytmik för 3-5 åringen. Värdera Jag tycker att vi har en bra måluppfyllelse. Målen är i hög grad uppnådda. Alla föräldrar har sagt att de blir trevligt bemötta och att de trivs med miljön hos oss, vilket våra höga besökssiffror också visar. Även i föräldraenkäten syns det att föräldrarna trivs och är nöjda.

6 Analysera Föräldrar sprider information om verksamheten och tar med vänner som har barn. En del hittar oss via hemsidan där vi också skriver in aktuella aktiviteter och öppettider! Det är bra tycker föräldrarna så att de kan hålla sig uppdaterade om vad som händer om de inte varit hos oss på ett tag. Vår slutna grupp på facebook under namnet Vilans öppna förskola fortsätter att vara mycket omtyckt. Fler och fler ansluter sig och vid dags dato uppgår antalet medlemmar till 279. Gruppen används för att skapa evenemang som föräldrarna kan anmäla sig till. Det har visat sig att denna grupp är ett bra sätt att nå föräldrarna på och enligt utvärderingen föredrar de flesta facebook istället för hemsidan. Evenemangskalendern underlättar både deras och min situation. Här får jag också bekräftelse på att aktiviteterna är uppskattade. Assistenten i vårt skolområde som ansvarar för placerade barn på förskolorna skickar ut inbjudan till öppna förskolan när föräldrarna ställer sig i kö. Många får kanske vänta länge på en plats och passar därav på att besöka oss under denna tiden. Jag lämnar också våra foldrar till BVC för att sprida information om öppna förskolan. Tack vare dessa åtgärder så fortsätter vi att ha ett högt besöksantal. Jag uppdaterar vår enkät som vi delar ut till föräldrarna varje termin. Jag har både skattningsfrågor och öppna frågor för att kunna få en så bra bild som möjligt av vad besökarna önskar och tycker. En separat sammanställning av den utvärderingen finns att läsa på öppna förskolan och hemsidan. Barn och föräldrar trivs hos oss. De tycker att de får ett trevligt bemötande och att vi har bra lokaler. Många upplever det som avkopplande att komma till öppna förskolan och umgås. Sångsamling, babyrytmik och fikastunden är uppskattade liksom våra utflykter till Balsberget, Barnens gård och vår påskutfärd. Möjligheten till fotografering uppskattas av många och sedan några år tillbaka så har vi en väldigt duktig och trevlig fotograf. Även denna gång fungerade det utmärkt och alla var nöjda.

7 Sångpåsarna är fortfarande populära men eftersom det största antalet barn är små, under 2 år så används de inte lika regelbundet. Ibland har de stora barnen stannat kvar efter samlingen så att vi har kunnat använda påsarna. Tid till förberedelse och efterarbete är viktigt då personalen behöver vara närvarande och tillgänglig för besökarna under öppettiden. Besökarnas behov varierar, en del föräldrar behöver mycket stöd i sin föräldraroll och har många frågor om uppfostran, regler och normer, inskolning i förskola etc. Det krävs att personalen är insatt i sådana frågor och kan vägleda vidare till olika informationskällor och instanser. 5. Uppföljning av likabehandlingsplanen Vi har tillsammans med Slättängens förskola en likabehandlingsplan. Planen är ett stöd i vårt arbete utifrån ett gemensamt dokument i de prioriterade värdegrundfrågorna. Vi strävar efter att dessa diskuteras regelbundet på förskolan. Planen finns tillgänglig på öppna förskolan och på vår hemsida. 6. Åtgärder för utveckling och förbättring Verksamheten kommer att fortsätta bedrivas som tidigare. Efter en hel del diskussioner med föräldrarna och enligt enkäten så är alla föräldrar nöjda med verksamheten som den bedrivs idag. Vi har ett gott rykte och mycket besökare. Jag kommer dock att utveckla rytmiken genom att använda mig av det nya materialet för 3-5 åringen integrerat i den vanliga samlingen. Även i fortsättningen kommer jag att byta ut sång mot rörelse lite oftare för att barnen ska få mer utlopp för sin motorik. Planerna på att besöka en liten bondgård tillsammans med föräldrar och barn har vi fortfarande och hoppas att vi kan lösa under nästa läsår. Målsättningen är att vårt samarbete med BVC kommer att återupptas. Kristianstad Anette Sjöland Förskollärare och kursutbildare i Aktivt föräldraskap

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Vilans öppna förskola

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Vilans öppna förskola Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Vilans öppna förskola Rektors namn: Roger Persson Telefonnummer: 044-13 54 23 E-postadress: rogerpersson2@kristianstadse 1 Innehållsförteckning 1 Presentation av öppna

Läs mer

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013 Verksamhetsplan Solfjäderns specialförskola 2012/2013 1 Innehåll Inriktning / Verksamhetsidé Organisation Styrdokument Normer och värden Utveckling och lärande Barn inflytande Förskola och hem Samverkan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Kvalitetsredovisning år 2013/2014

Kvalitetsredovisning år 2013/2014 1 (8) Kvalitetsredovisning år 2013/2014 Kvalitetsredovisningen är en viktig del i förskolans kvalitetsarbete. Redovisningen visar hur långt vi har kommit i vår strävan mot målen och hur vi arbetar med

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Humlans Förskola Natt & Dag Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Öppna förskolan Gläntan

Öppna förskolan Gläntan REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Öppna förskolan Gläntan Anette Tinnsten Rektor 2010-08-10 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. 9. Redovisning

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Brukarundersökning 2011 Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund och metod... 3 Resultat... 3 Förslag på förbättringar... 5 Diskussion... 6 Uppdatera innehållslistan

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SÖRGÅRDENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bergsätters plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Nya mål 2016/2017 Förskolan Smeden Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola stockholm.se

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola stockholm.se Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola 2017 stockholm.se En brukarenkät genomfördes på Älvsjö öppna förskola under mars/april 2017. 49 föräldrar svarade på enkäten. I undersökningen har föräldrar fått

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Med utgångspunkt i målen för verksamheten utgår dagbarnvårdaren i sitt arbete från såväl det enskilda barnet som barngruppens behov.

Med utgångspunkt i målen för verksamheten utgår dagbarnvårdaren i sitt arbete från såväl det enskilda barnet som barngruppens behov. Förutsättningar Familjedaghemmet Familjedaghemmet är en del av förskoleverksamheten/skolbarnsomsorgen med egna förutsättningar, en egen organisation och en egen pedagogisk inriktning. Verksamheten utmärks

Läs mer

Myran. Teamplan Ht 2009- Vt 2010. Amila Palalija, Lena Thorin och Susanne Rådberg 2009-11-18

Myran. Teamplan Ht 2009- Vt 2010. Amila Palalija, Lena Thorin och Susanne Rådberg 2009-11-18 Myran Teamplan Ht 2009- Vt 2010 Amila Palalija, Lena Thorin och Susanne Rådberg 2009-11-18 Teamplan Myran Inledning: Vi är en småbarnsavdelning med 15 barn 1 3 år. Vi är 3 heltidsanställda pedagoger, som

Läs mer

Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17 VERKSAMHETSPLAN 2016/17 1. Förskolans värdegrund och uppdrag är en förskola i kyrkans regi. Vi arbetar efter kyrkans värdegrund och efter läroplanen. Kärlek är grund och mål för kristen tro. Bibeln är

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Regnbågen Röd. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Regnbågen Röd. Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Regnbågen Röd Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

1. Enhetens verksamhets idé

1. Enhetens verksamhets idé 1. Enhetens verksamhets idé Daghemmet Arken är ett heldagsdaghem på kristen grund. Vår uppgift är att stödja föräldrarna i deras uppfostrande roll. Daghemmet vill erbjuda en positiv och trygg miljö för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Förskolan Råsten (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg User:

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Kontakt: Bäckalyckans förskola Boet Bäck Ödeshög Styrelseordförande Eleonor Jacobsson

Kontakt: Bäckalyckans förskola Boet Bäck Ödeshög Styrelseordförande Eleonor Jacobsson Välkommen till Schema (cirka tider) 6.30 Öppning 8.00 Frukost 9.00 Vi delar barnen i grupper - lek, projekt, aktivitet, samling, fruktstund 10.30 Utevistelse 11.30 Middag Myrorna 11.40 Elefanterna Vila

Läs mer

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 stockholm.se/alvsjo En brukarenkät genomfördes på Älvsjö öppna förskola under maj 2018. 31 föräldrar svarade på enkäten. 2018-07-02 I undersökningen har

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning

Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) 2017-04-12 Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning 2016-2017 1. Organisation - Under höstterminen 2016 och vårterminen 2017 har Sandbacka förskola

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Planens

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh RAPPORT 2012-06-11 BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh Rapport från tillsynsbesök Faktauppgifter Mätdatum:2011-10-15 Heltidstjänster I barngrupp: 4,75 Tjänster med högskoleutb: 3,0 (60%) Antal barn:

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008

Kvalitetsredovisning 2008 Kvalitetsredovisning 2008 Hälsa/utepedagogik: - bygga upp och stärka immunförsvaret - träna grovmotoriken - förebygga fetma - alla ska ha möjlighet att vara ute - möjlighet att utveckla kreativitet och

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Arbetsplan för Tornets förskola

Arbetsplan för Tornets förskola Utbildningsförvaltningen Tornets förskola Arbetsplan för Tornets förskola Fotograf: Felix Gerlach samt Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder, Malmö 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Grundfakta...3 2. Årets

Läs mer

Normer & värden. www.karlskoga.se

Normer & värden. www.karlskoga.se Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Familjedaghem Mumintrollen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE NORMER

Läs mer

Sjunnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjunnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjunnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Liatorps förskola

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Liatorps förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Liatorps förskola 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan... 3 2. Årets utvecklingsområden... 4 3. Normer och värden... 4 4. Utveckling och lärande...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun Kvalitetsredovisning Lagga Förskola Knivsta Kommun 2010/2011 Grundfakta... 3 Ekonomi... 3 Lokaler... 3 Material... 3 Ledning... 3 Genomförande för att ta fram kvalitetsredovisningen... 3 Underlag och rutiner

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

VÅR VERKSAMHET PÅ FÖRSKOLAN BONK REVIDERAD 2015 01 28

VÅR VERKSAMHET PÅ FÖRSKOLAN BONK REVIDERAD 2015 01 28 VÅR VERKSAMHET PÅ FÖRSKOLAN BONK REVIDERAD 2015 01 28 VÅR VERKSAMHET OCH VÅRT UPPDRAG Vår verksamhet drivs av en ideell förening. Föreningens ändamål är att med personliga insatser av (om än inte uteslutande)

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Barn & Unga. Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar. www.svenskakyrkan.se/lerum. Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling

Barn & Unga. Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar. www.svenskakyrkan.se/lerum. Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling Barn & Unga Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Kyrkans förskola För information om Kyrkans förskola se

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Föräldraenkät förskolan i Kiruna kommun PROCENT

Föräldraenkät förskolan i Kiruna kommun PROCENT Föräldraenkät förskolan i Kiruna kommun 2016 - PROCENT 3. Jag upplever att det alltid finns utrymmen på förskolan där det är lugn och ro. 10 9 8 7 6 4 3 2 1 8.5% 31.4% 29.7% 22.9% 7.6% 4. Jag upplever

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

Tingdals Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdals Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Tingdalsskolan Rektorsområde 6 2015-06-23(11) Tingdals Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2(11) Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING LILLELUNDAS FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG 2010-2011 Elisabeth AnderssonHult Rektor ENHET Lillelundas förskola samt pedagogisk omsorg TIDSPERIOD 2010-2011 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Kvalitetssäkring av Fritidshemmet i Söderbärke för läsåret 2012/2013

Kvalitetssäkring av Fritidshemmet i Söderbärke för läsåret 2012/2013 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens Södra Utbildningsområde Kvalitetssäkring av Fritidshemmet i Söderbärke för läsåret 2012/2013 Postadress 777 81 SMEDJEBACKEN Telefon

Läs mer

Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola. Den 1 april 2006 antogs en lag om diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever,

Läs mer

2015-05-29. Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016. Ängens förskola!

2015-05-29. Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016. Ängens förskola! 2015-05-29 Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Ängens förskola 2015-2016 Ängens förskola! Förutsättningar Förskolan Ängen: Består av två avdelningar Smörblomman med barn i åldrarna ett till

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan för Tornets förskola

Arbetsplan för Tornets förskola Utbildningsförvaltningen Tornets förskola Arbetsplan för Tornets förskola Fotograf: Felix Gerlach samt Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder, Malmö 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Grundfakta...3 2. Årets

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår Benjamins förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår Benjamins förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2015-2016 Benjamins förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Leila Tahvanainen Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har ordet

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VISION På förskolan Garhyttan tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling. Vi arbetar för att alla,

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum Barn & Familj Våren 2013 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Man kommer och

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FAMILJEDAGHEMMEN EKSJÖ

ARBETSPLAN FÖR FAMILJEDAGHEMMEN EKSJÖ ARBETSPLAN FÖR FAMILJEDAGHEMMEN I EKSJÖ Reviderad i juni 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 1 Prioriterade mål 1 Dagbarnvårdarnas värdegrund 2 Likabehandling 3 Inskolning 3 Föräldrasamverkan

Läs mer

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015.

2014-10-01. Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 2014-10-01 Kvalitetsarbete för förskolan Regnbågen period 1 (juli-sept), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan för att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan för att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Trygghetsplan Likabehandlingsplan för att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Rostastugans förskola Läsår 2016/2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Visioner för barn i Örebro

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Tångens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer