Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket"

Transkript

1 sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 28 oktober Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 26 september. Möte Plats: Lokal Femman, Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund, Ordförande (förhindrad) Jenny Tydén Bengt Bohm Hillevi Sjöstedt Lindkvist Börje Carlsson Marie Ekberg Laila Gordon von Hacht Gunhild Karlsson Jens Kultje Jessica Thompson Christina Sandström Martin Frejinger Michael Hernius Tommy Johansson Bonny Wernersson Ragnar Hartelius (ersättare Anwar Sulemanji) Avichai Arbiv Lars Andersson (tf ordförande) Carl Nyström Susanne Krook Ronny Forsgren Anna Engström Magnus Fagerström Margaretha Allen, Sekreterare Anita Attestål Medverkande Emma Theiland-Nilsson Medverkande (del av möte) Tjörn Alingsås Kungsbacka Kungsbacka Kungälv Lerum Lerum Lilla Edet Partille Partille Stenungsund Stenungsund Ärendelista 1. Val av tf ordförande Lars Andersson utsågs till tf ordförande under dagens möte. Föregående mötes anteckningar Temaförslag inför hösten 2016 från vårens möte: Trepartssamtal Kartläggningsarbetet Handledarrollen

2 sregionens kommunalförbund Beslut: Inför nästa möte förbereder nätverksdeltagarna sig för diskussioner om kartläggningsarbetet i samband med apl. Vad kan man lära sig på en arbetsplats? Hur görs detta arbete på respektive skola? Arbetsutskottet tar fram ett underlag som kan skickas ut i god tid inför nästa möte. Varje skola förbereder genom att ta reda på hur det görs på hemmaplan. Vi byter idéer och erfarenheter vid nästa möte 1 december. 2. Återkoppling gällande utbildningskontrakt och ev. revidering av innehåll har låtit en jurist granska det underlag som arbetsgruppen tog fram gällande avtal om apl i våras. Christina S redovisade underlaget från Hulebäcksgymnasiet. Exemplet skickas ut med juristens kommentarer samt med skrivningen i tidigare avtal. OBS s arbetsmaterial. Utifrån Skollagen krävs inget särskilt avtal vid apl. Däremot ska det finnas kontrakt när det gäller lärlingsutbildning bland annat för att få ta del av statsbidrag och för elevens CSN-bidrag. Lindholmens gymnasium har erfarenheter av hur Arbetsmiljöverket ser på apl. Ett underlag för kontrakt har tagits fram med jurist i. Det kan användas som övergripande dokument om skolan har ett långsiktigt avtal med en arbetsgivare om att säkerställa ett antal platser. Därefter kan man avropa per elev med dokument som inte är lika krävande. Partille arbetar på liknande sätt med avrop. Ytterligare en rekommendation är att ta med en skrivning om likabehandling i eventuella avtal. Bifoga gärna också skolans likabehandlingsplan. De dokument som nu delas mellan kommunerna är exempel på hur skolor och kommuners avtal kan se ut. De utgör ingen gemensam -mall. Varje kommun kan behöva skriva in särskilda förhållanden t ex kring försäkringsvillkor. 3. Regionalt samråd Reservantagningen Hur gick det för yrkesprogrammen? Statistik skickas ut efter att siffrorna redovisats i Utbildningschefsnätverket och i Utbildningsgruppen. I det regionala verktyget Qlik view med koppling till Indra kan någon med licens i varje kommun hämta ut siffrorna. Statistik kring antalet antagna lärlingar till år 1 Margaretha A redovisade statistik kring antalet antagna lärlingar inom. Siffrorna gäller det antal elever som väljer en lärlingsform direkt från grundskolan. Katrinelundsgymnasiet vittnar om mycket höga antagningspoäng hos lärlingarna på vård- och omsorgprogrammet. Söktrycket är högt. Även i Stenungsund är det högt söktryck på lärlingsutbildningen inom vård och omsorg. Kommuner och fristående skolor med flest antagna lärlingar i är, Kungsbacka och Stenungsund. Flera kommuner är nu på väg in i lärlingsformen. Se bifogade bilder.

3 sregionens kommunalförbund 4. Euro skills och Yrkesutbildningens år Vad är på gång i kommunerna? Laget runt. Partille Grundskolan kommer att vara med. Kommunen kikar på vilka mer som ska vara med. Uppföljningsbesök på gymnasiet kommer att erbjudas efteråt. Byggklasserna kommer bland annat att vara med vid tävlingarna. Katrinelundsgymnasiet, En lärare jobbar med montern där tävlingsmomentet kring vård och omsorg kommer att vara. Nu jagar man elever som ska vara med på olika sätt. De kan hjälpa till med att dela ut infoblad, säkerställa mellan tävlingsmomenten och finnas till hands. Problemet är att en årskull går ut på apl samtidigt. Besök kommer att ske från Danmark i samband med tävlingarna. Kungsbacka En lärare ska vara med och bedöma. Elever i år 1 på yrkesprogrammen ska dit. För grundskolan finns inga uppgifter om hur många som kommer att besöka, men Kungsbacka har anmälda elever utifrån att de har fått den förberedande handledningen. Har ingen bild över kommunens beslut. Christina går med egna elever. Kungälv Åker med egna elever. Kanske år 8 och 9?? Lindholmens gymnasium, Tre lärare från VF, IN och EE är med och riggar maskiner. De arbetar med uppdraget på 20 % avsatt tid i samverkan med branscherna. Elever på Språkintroduktion kan vara en bra målgrupp att gå till tävlingarna med. Teknikcollege har fått frågan att vara med i montrarna. Bräckegymnasiet, Skolan har sju lärare som ska jobba med tävlingarna. Elever tävlar också. Domare kommer från Bräcke inom sektorerna anläggning, snickeri, måleri mm. Skolan är rejält insyltad. Ester Mosessons gymnasium Restaurangutbildningen kommer att vara med. Lerum Barn och fritidsprogrammet kommer att vara utställare, Byggprogrammet och grundskolan kommer att besöka tävlingarna. s nätverk kommer att förlägga sina möten på mässan i anslutning till Euro skills. Sekreteraren meddelar att det finns intresse för besök på en skola från Etaten i Oslo (jfr med en utbildningsförvaltning i Sverige) och Utdanningsdirectoratet i Norge (jfr med Skolverket i Sverige). Emma Theiland-Nilsson, informerar om material och lärarhandledning inför bland annat Euro skills Materialet, som har tagits fram av på uppdrag av Skolverket, riktar sig mot årskurs 9 men även mot vuxenutbildningen. Materialet ska kunna användas vid andra tillfällen som vid yrkesinformation på skolan och med studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Det är en ganska lång process som har föregått framtagningen. Workshopar har gett underlag. Kullaviksskolan har också prövat materialet. En del har anpassats för nyanlända elever.

4 sregionens kommunalförbund Fyra olika undervisningsteman ingår. Mina drömmar och mål, Vad innebär yrket? Jag och studierna, Jag i arbetslivet. Olika övningar kan göras innan, under och efter aktiviteten och de har en tydlig koppling till läroplanen. Underlaget bifogas. Tommy J berättade om Road trip i Kungsbacka I två veckor har man besökt 10 grundskolor med information om yrkesutbildning. Intresset för besök var stort redan innan sommaren. Ett stort tält och en långtradare används. En person från varje yrkesprogram samt två elever per program medverkar. Över 1000 elever har nåtts av besöket. Det har varit väldigt givande. Utrustningen står på skolgården mellan 9 och 13. En person hämtar eleverna i klassrummet. Elever från gymnasieprogrammen tar hand om eleverna och tar dem runt mellan stationerna. Ett schema krävs för att få ordning på detta. För fem år sedan spånande man om detta upplägg. Ansökningssiffrorna dalade vilket oroade. Fordonsprogrammet hade precis fått en ny lastbil och detta ledde till Road trip. Kan man se direkta resultat av insatsen och görs någon utvärdering? Söktrycket ökar men man kan inte bevisa att det är Road trip som ligger bakom. Väldigt många har dock varit med under Road trippen när de börjar. Mottot är: Syns vi inte så finns vi inte. Kungsbacka har också besök för grundskoleelever på skolan under en dag. Ordförande konstaterade att detta är ett gott exempel på hur man kan göra. 5. Lärande på arbetsplats i Norden Margaretha Allen presenterade innehållet i en ny tematisk rapport. I rapporten beskrivs hur lärande på arbetsplats organiseras i de nordiska länderna. Rapporten har tagits fram av Skolverket i ett projekt finansierat av Nordiska Ministerrådet. En deltagare från LPA-nätverket har ingått i projektet. Rapporten finns på Skolverkets webbplats och i publikationsdatabasen. Sökord: Lärande på arbetsplats i Norden Diskussionspass Grupp 1 Skolledare Skolledarens strategiska roll för apl Erfarenhetsutbyte mellan skolledarna i nätverket om att organisera för arbetsplatslärande Några reflektioner: Olika strategier används. Det är viktigt att få till kvalitativa diskussioner om apl. En fördel kan vara att vara med som rektor ibland. Grupp 2 Lärare/apl-samordnare Erfarenhetsutbyte mellan lärarna i nätverket om bedömning av lärande på arbetsplats Några reflektioner: Påtalades vikten av att kartlägga vad ett företag eller en organisation gör så att det är tydligt vad en elev kan få göra där och vad som bör gås igenom på skolan. Trepartssamtalet är ett bra sätt för att komma fram till en bedömning. Matriser är överskattade. Att dokumentera i loggbok är viktigare. Aplarbetet ska bedrivas i form av en dialog mellan skola och arbetsplats där skolan ansvarar.

5 sregionens kommunalförbund 6. Rapport från två ESF-projekt med bäring på yrkesutbildning och lärande på arbetsplats (Fokus vård och omsorg och College Väst) A. Vad tycker unga och utlandsfödda om arbete i vård och omsorg? Vad lär vi oss om det när vi informerar om vård- och omsorgsprogrammet? Margaretha A berättade om en förstudie som har skett inom ESF-projektet Fokus vård och omsorg. Projektägare har varit Föreningen Vård- och omsorgscollege och sex VO-Collegeregioner har varit delaktiga. Rapporten finns på s webb under Vård- och omsorgscollege. B. Aktiviteter inom College Väst för att stärka apl, handledare, bedömning/validering, språkutveckling och värdegrundsfrågor Anita Attestål arbetar på som delprojektledare i det regionala ESF-projektet College Väst tillsammans med Margaretha A. Projektet omfattar tre olika sektorer i arbetslivet. Vård- och omsorg, Teknikcollege och Gröna näringar. Inom VO- Collegedelen kommer bland annat lärande på arbetsplats, handledarutbildning, validering och språkombudsrollen att omfattas. Projektet pågår till första delen av Bilderna bifogas. 7. Skolverkets regionala lärlingssamordnare Kerstin Littke som arbetar på uppdrag av Skolverket presenterade sitt arbete. Uppdraget är att stödja skolor och huvudmän lokalt i arbetet kring lärlingsutbildning. Detta gör Lärlingscentrum Sprider kunskap och främjar intresse för gymnasial lärlingsutbildning. Skapar mötesplatser riktade till olika målgrupper för att stärka och utveckla lärlingsutbildning. Ger vägledning och konsultation, både till de som redan arbetar med lärlingsutbildning och de som ännu inte startat. Möjliggör nätverksbyggande för de som arbetar med lärlingsutbildning. Stöttar vissa enskilda initiativ och utvecklingsprojekt inom skola-arbetsliv Uppdraget till Skolverket gavs år Lotta Naglisch utsågs till föreståndare för lärlingscentrum. Björn Wärnberg från Uddevalla ingår också i Lärlingscentrum. Stöd ges ute i landet via ytterligare fem personer. De arbetar med följande geografiska indelning: Norrland, Uppsala-Gävleborg-Dalarna-Värmland, Stockholm, Västra Götalandsregionen- Småland-Halland samt Blekinge-Skåne. Arbetet inleddes med en kartläggning av antalet lärlingar per program på uppdrag av regeringen. Eftersom sregionen har kommit långt i sitt arbete är Kerstin inte så ofta i denna region, men det förekommer. Inom pågår dock ett särskilt försök med att få till avtal på arbetsmarknaden för de lärlingar som ska anställas på IN-programmet. Initiativtagare till diskussionerna var Carl Bennet och Olof Persson, två västsvensk företagsledare samt Västsvenska handelskammaren. Skolorna sregionens Tekniska Gymnasium och SKFs industrigymnasium är med i arbetet. Tankar finns om att gå vidare inom Vård och omsorgssektorn. Det finns en del vita fläckar på kartan när det gäller lärlingsutbildningens utbredning. T ex i Skaraborg, Småland, och i Halland förekommer lärlingsutbildningen lite ojämt.

6 sregionens kommunalförbund Kerstin L kan då stimulera samverkan mellan skola och arbetsliv genom att främja, ge stöd och råd till huvudmän, branschorganisationer, arbetsgivare. Arbete pågår t ex i Kalmarsunds gymnasieförbund där ett lärlingscentrum etableras. I Skaraborg har lärlingsutbildningen inte varit så vanligt förekommande i t ex Skövde, Lidköping, Skara, Mariestad och Falköping. Alldeles nyss ordnades också en nationell konferens om apl för yrkeslärare och lärare i gymnasiegemensamma ämnen. Intresset var stort för att vara ute i arbetslivet lite mera än idag. Arbetssättet förändrar lärarrollen. Skolverket erbjuder också apl-utvecklare som kan bidra till att fördjupa arbetet på skola genom att bland annat ordna work shops. En annan del i Kerstins arbete är att ta kontakt med företagskluster inom verkstadsindustrin för att matcha dem mot skolor som är intresserade att bedriva lärlingsutbildning. Skolverket har genomfört en undersökning på 34 skolor. Syftet var att ta reda på om lärlingsutbildning leder till arbete. 94 % av dem som avslutat sin utbildning är i arbete eller studerar. 70 % arbetar inom målbranschen, 63 % har tillsvidareanställning. En ny studie görs hösten Kerstin flaggar för en nationell lärlingskonferens som kommer att genomföras den 30 november i samband med Euro skillstävlingarna i. Bland annat kommer Martin Lackéus från Chalmers tekniska högskola att medverka om entreprenörskap, värdeskapande och inlärning. Framgångsfaktorer för lärlingsutbildning ett dokument framtaget av Kerstin L Dokumentet bifogas. Inbjudan, anteckningar och övrigt material från LPA-nätverkets möten återfinns på Utbildnings webbsida Vid anteckningarna /Margaretha Allen Sekreterare

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 25 oktober 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 12 oktober 13-16 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket 22 september Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 19 september, 13.00-16.00 Plats: GR, Lokal Hållö (260), Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 26 februari 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 5 februari 2015, kl 13.00-16.00. Plats: Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 10 april 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 17 april 2015, kl 13.00-16.00. Lunch från 12.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5, Ledamöter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 8 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 8 december 9.00-12.00. Plats för mötet: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Ledamöter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 27 mars Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 2 mars 9.00-12.00. Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 10 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 1 december, kl. 13.00-16.00 Plats: Lokal View, Gothia Towers våning 28,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 24 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag den 3 maj kl. 13-16 Plats för mötet: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund, Ordförande Jenny Tydén

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 15 oktober Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag 4 oktober kl. 13-16 Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats 120208 Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats Dag: Fredag 3 februari Tid: 9.00-12.00 Deltagare: Gunhild Karlsson Göteborg, Jens Kultje Göteborg, Anna-My Zetterberg Härryda, Lars Andersson

Läs mer

Anteckningar från möte i LPA-nätverket

Anteckningar från möte i LPA-nätverket ANTECKNINGAR LPA-nätverket 2013-02-21 Anteckningar från möte i LPA-nätverket Tid: Torsdag 21 februari 2013, kl 13.00-16.00 Plats: GR, Pater Noster, (Rum 219) Deltagare Bengt Bohm Göteborg Börje Carlsson

Läs mer

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Rapport från Förskolenätverket 2014-03-20 Johan Borvén Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Den 18 oktober 2013 gav Utbildningschefsnätverket följande uppdrag

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 16 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 16 april kl. 13.00-16.00 Plats för mötet: GR Lokal Sjuan Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 14 september 2012 25 september 2012 Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 14 september 2012, kl. 13.00-16.00 Deltagare: Börje Carlsson

Läs mer

Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE

Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE Anteckningar NÄRVARANDE Börje Carlsson/Marie Ekberg, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Christina Sandström, Härryda Annika Fjelkner, Härryda (medverkande) Anders Thorstensson, Härryda

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg fredag 12 maj Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Datum: Torsdag 19 maj, kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Lokal Sexan Deltagare

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 30 maj Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Tid: Måndag 15 april, 13.00-16.00 Plats: GR, Rum Pater Noster (rum 219) Ledamöter Bengt Bohm Göteborg

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE:

Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE: NÄRVARANDE: Börje Carlsson, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Anita Attestål, Göteborg/Skolverket Kristina Sandström, Härryda Tommy Johansson, Sari Jehkonen, Kungälv Lars Andersson,

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket 1 juli Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Måndag 8 juni 8.30-11.30 Plats: Konferensanläggningen At work, Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof Petersson, Ordförande

Läs mer

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege.

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. College Väst College Väst Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Tillsammans med Region Halland ska även ett delprojekt genomföras

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum

Skolverkets lärlingscentrum Skolverkets lärlingscentrum Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och stöd Konferenser och mötesplatser Gy 2011 En

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Anteckningar från LPA-nätverket inom Göteborgsregionen

Anteckningar från LPA-nätverket inom Göteborgsregionen 120326 Anteckningar från LPA-nätverket inom Göteborgsregionen Datum: Måndag 26 mars 13-16 Deltagare: Börje Carlsson Göteborg, Christina Sandström Härryda, Bonny Wernersson Kungsbacka, Tommy Johansson Kungsbacka,

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Rapport om Gymnasienätverkets verksamhet september maj 2017

Rapport om Gymnasienätverkets verksamhet september maj 2017 Rapport om Gymnasienätverkets verksamhet september 2015- maj 2017 Syfte/Uppdrag Nätverkens representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att: - initiera

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats 110211 Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats Datum: Fredag 11 februari Deltagare: Rune Löfstrand Alingsås, Birgitta Eriksson Göteborg, Jens Kultje Lindholmens Tekniska Gymnasium, Tommy

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2016-09-02 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 2 september 2016, klockan 13.00-15.40 Plats: Gala 1, Sankt Jörgen Park Deltagare Tomas Berndtsson,

Läs mer

Anteckningar till nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Anteckningar till nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 081015 Anteckningar till nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: Onsdag 10 september Tid: 9.00-11.45 Plats: Arken konferenscenter, Oljevägen 3, Göteborg Nävarande: Stefan Heinz (tf ordförande) Mölndal,

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för LPA-nätverket inom GR

Minnesanteckningar från nätverksmöte för LPA-nätverket inom GR 090408 Minnesanteckningar från nätverksmöte för LPA-nätverket inom GR Datum: Tisdag 17 mars Tid: 14.00-16.00 Plats: Rum 260 GR Utbildning, Gårdavägen 2, Göteborg Anteckningar 1. Skolverkets beslut om tilldelning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 23 november 2017 Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Fredag den 8 december 2017, kl. 12.00-16.00 Plats: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Gymnasienätverket Sammansättning

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Vuxenutbildningsnätverket Göteborg 20161019 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: Onsdag 19 oktober, 2016, 08.30-11.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal 95:an Ledamöter Staffan

Läs mer

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet Goda exempel från Luleå Artur Nilsson, lärlingselev i årskurs 3 berättar Lärlingar i hela Sverige 9 398 lärlingar (hösten 2016) varav 877 studerar inom VO-programmet

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum

Skolverkets lärlingscentrum Skolverkets lärlingscentrum Gymnasiala lärlingsanställningar Ett steg till i utvecklingen av gymnasial lärlingsutbildning Lärlingssystemet gör att man snabbt kommer in på arbetsmarknaden samtidigt som

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverket 2014-10-22 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: onsdag 22 oktober 2014, kl. 08.30-12.00 Plats: GR, lokal Pater Noster (219) Deltagare Jan Elftorp,

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot elever i arbetsplatsförlagt lärande. 5 regionala

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte kring Lärande på arbetsplats LPA

Anteckningar från nätverksmöte kring Lärande på arbetsplats LPA 081125 Anteckningar från nätverksmöte kring Lärande på arbetsplats LPA Datum: 081024 Deltagare: Arbiv Avichai Lerum, Gunnar Gisslow Lerum, Björn Johansson Lerum, Kerstin Lundh Kungsbacka, Bonny Wernersson

Läs mer

Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet i GR

Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet i GR ANTECKNINGAR Vård- och omsorgscollege 2015-12-15 Anteckningar från möte i Vård- och omsorgscollegerådet i GR Tid: Fredag 11 december 2015, kl 13.00-16.00 Plats: GR Deltagare: Arbetsliv: Ann-Sofie Borg

Läs mer

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03 ------------------------------------------------------------------ Grön understruken text är tillagd sedan dokumentet publicerades Röd överstruken text är borttagen sedan dokumentet publicerades -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513

Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513 GR Utbildning 060615 Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513 Deltagare: Sten Jansson Lerum, Gunilla Forsell Stenungsund, Magnus Haglund Ale, Lars Olsson Göteborg, Morgan Josefsson

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt!

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt! I medlemmarnas tjänst sedan 1661 1 ur Handelskammarens stadgar har till ändamål att med särskild hänsyn till sitt verksamhetsområde främja näringslivet och företräda dess intressen i förhållande till det

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Gymnasierektorsgruppen Göteborg 4 oktober 2012 24 september 2012 Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Tid: Torsdag 4 oktober 2012, kl. 13.00-16.00

Läs mer

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Yrkesutbildningens år Yrkes SM i Malmö 11-13 maj 2016 Euroskills2016 i Göteborg Fritidshem och förskola

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Lotta Naglitsch, Föreståndare Björn Wärnberg, Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Lotta Naglitsch, Föreståndare Björn Wärnberg, Nationell lärlingssamordnare Sklverkets lärlingscentrum Ltta Naglitsch, Föreståndare Björn Wärnberg, Natinell lärlingssamrdnare Lärlingscentrum ska: stimulera anrdnandet av gymnasial lärlingsutbildning främja ungdmars intresse för

Läs mer

Intresseanmälan avseende Teknikcollege

Intresseanmälan avseende Teknikcollege Till Industrikommittén 2007-05-11 Intresseanmälan avseende Teknikcollege sregionen är en näringsgeografiskt sammanhängande region med en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Därför är det nödvändigt att

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats 091026 Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats Datum: Torsdag 8 oktober Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Hillevi Sjöstedt-Lindkvist, Bengt Bohm, Birgitta Eriksson Göteborg, Christer

Läs mer

Beroendekartor Fördelning av elever efter reservantagningen 2015

Beroendekartor Fördelning av elever efter reservantagningen 2015 Beroendekartor Fördelning av elever efter reservantagningen 21 Framtagning Jenny Sjöstrand jenny.sjostrand@grkom.se Analys Margaretha Allen margaretha.allen@grkom.se Materialet baseras på reservantagningen

Läs mer

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt!

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt! I medlemmarnas tjänst sedan 1661 1 ur Handelskammarens stadgar har till ändamål att med särskild hänsyn till sitt verksamhetsområde främja näringslivet och företräda dess intressen i förhållande till det

Läs mer

Svensk Gymnasielärling

Svensk Gymnasielärling Med full fart på lärlingssidan behöver vi inte prata om enkla jobb. Carl Bennet Industriman med lärlingslön - en möjlighet för alla. Och den ljusnande framtid är vår. De bekanta orden har flertalet generationer

Läs mer

Allmänna råd I de allmänna råden från skolverket står delas Studie och yrkesvägledningen in i snäv och vid bemärkelse:

Allmänna råd I de allmänna råden från skolverket står delas Studie och yrkesvägledningen in i snäv och vid bemärkelse: 2016-03-22 UPPDRAGSBESKRIVNING för nätverket SKSYV, Skaraborgs nätverk för Studie- och Yrkesvägledning Bakgrund Elevens studieval- och yrkesval har stor betydelse för hur dennes framtid kommer att utvecklas.

Läs mer

Uppnådda mål

Uppnådda mål Uppnådda mål 2013-2017 Formen för det regionala GRVO-Collegerådet Projektet Rekas med koppling till Kompetensplattformen Samverkansavtal för gymnasieskolan fram till 2017 Tre nya lokala college bedriver

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats Datum: fredag 13 juni, kl. 09.00-12.00 Deltagare: Sten Jansson ordf Lerum, Lars Olsson UBF/Göteborg, Stefan Heinz Mölndal, Gunilla Forssell Stenungsund,

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 11 juni 2008, kl 09.00-12.30 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 219 Deltagare Kerstin Littke, Utbildningschefsgruppen, ordförande Inga-Lena Lindenau, Ale Jan

Läs mer

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot College Väst Klicka här för att ändra sidfot Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Klicka här för att ändra sidfot Vad är College College a r en samverkansform mellan kommun, utbildningsanordnare och

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2015-02-20 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 20 februari 2015, klockan 08.30-12.00 Plats: GR, Pater Noster Deltagare Annika Sjöberg, Lerum (för

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum

Skolverkets lärlingscentrum Skolverkets lärlingscentrum Hur går det? 21 nya huvudmän 16 lärlingar på gymnasiesär 48 Anställda lärlingar Piloter i Göteborg och Västerbotten Antal lärlingar sedan 2008 12000 10000 8000 6000 Antal lärlingar

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2017-08-25 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag den 25 augusti 2017, kl 13.00-14.40 Plats: Stenugnsbaden, Stenungsund Deltagare Anette Liedström-Hjorth,

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige

Vård- och omsorgscollege Sverige Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner 41 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Struktur för Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege Nationella rådet

Läs mer

Lärlingsutbildning 2014

Lärlingsutbildning 2014 Lärlingsutbildning 2014 Vad är lärlingsutbildning? Du kan läsa ett yrkesprogram antingen som en traditionellt skolförlagd utbildning eller som lärling. Lärlingsutbildning är därför ingen egen utbildning

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion

Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion Kvalitetssäkring av lärandet i yrkesintroduktion Elin Landell Jonas Olofsson Helena Asp Peter Holmberg Annika Jervgren Uppdraget (Fi 2013:D) Kartlägga och analysera former av lärande på arbetsplatser arbetsgivarnas

Läs mer

College Väst. Teknikcollege. Halland

College Väst. Teknikcollege. Halland College Väst Teknikcollege Vård- och omsorgscollege Livsmedel och gröna näringar GR Halland College Väst film Vad är college? College - kompetensförsörjning Koncept som ägs av arbetslivet Kvalitetssäkrade

Läs mer

Preliminärantagningen 2018 Statistik

Preliminärantagningen 2018 Statistik Preliminärantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Ansökan stänger Ansökan öppnar Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Tid: Fredag 16 april, 2010, kl 8.30-12.00 Plats: GR, Rum 255 Deltagare Jan Magnusson, Öckerö, Ordförande Margaretha Wåhlin, Ale Peter Johansson,

Läs mer

Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från styrgruppsmötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 29/1 Plats: GTC Närvarande: Gunilla Forssell,Nösnäsgymnasiet Jens Kultje - Lindholmen Susanne Samuelsson, Ericsson

Läs mer

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring - teknikprogrammet - det fjärde året - industritekniska programmet Yrkesutbildning Mycket stort fokus på yrkesutbildning - ungdomsarbetslöshet - kompetensförsörjning

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

1 Ordförande öppnar mötet och önskar alla välkomna

1 Ordförande öppnar mötet och önskar alla välkomna V Å R D - O C H O M S O R G S C O L L E G E 2014-05- 12 PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG MÅNDAGEN DEN 12 MAJ 2014 Närvarande Frånvarande Anita Andersson Hagsgård, Falköping

Läs mer

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats 090922 Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats Datum: Måndag 7 september Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Gisela Nottorp, Hillevi Sjöstedt-Lindkvist, Bengt Bohm, Birgitta Eriksson

Läs mer

Gymnasieregionen efter reservantagningen. Regionalt samråd Utbildningschefsnätverket

Gymnasieregionen efter reservantagningen. Regionalt samråd Utbildningschefsnätverket Gymnasieregionen efter reservantagningen Regionalt samråd Utbildningschefsnätverket 1102 Beroendekartor Materialet baseras på reservantagningen för läsåret 201/201 Materialet visar både vilka kommuner

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum

Skolverkets lärlingscentrum Skolverkets lärlingscentrum Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och stöd Konferenser och mötesplatser Initierar

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplatsnätverket 101019 Anteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplatsnätverket Datum: Måndag 27 september, 9.00-12.00 Deltagare: Rune Löfstrand Alingsås, Birgitta Eriksson Göteborg, Bengt Bohm Göteborg, Hillevi

Läs mer

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014 MISSIV ÄRENDE 1 Till Förslag till stider för 2014 föreslås enas om att s möten 2014 äger rum enligt följande: Fredag 21 februari Fredag 11 april Fredag 16 maj Fredag 13 juni Torsdag 4 september, em Fredag

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Slutantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Program 13.15 Apl i styrdokumenten 14.00 Gruppdiskussion och

Läs mer

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger.

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger. Preliminärantagningen 2015: Statistik 2014 års siffror inom parentes 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger 9 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagning finns på www.indra2.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

Minnesanteckningar från Vård- och omsorgscollegerådet

Minnesanteckningar från Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg torsdag 11 januari Minnesanteckningar från Vård- och omsorgscollegerådet Datum: Torsdag 18 januari kl. 8.30-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg, Lokal

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 10 mars Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Torsdag 26 februari, 13.00-16.00 Plats: At Work i Gårda Ledamöter Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof

Läs mer

Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR. Utbildningschefsnätverket

Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR. Utbildningschefsnätverket Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR Utbildningschefsnätverket 2017-12-01 Vad har vi gjort, vad gör vi? Skolk & goda exempel GR Drop Outs Studie-

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 30 juni Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag 25 maj, kl. 13.00-16.00 Plats: GR Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverket 2015-01-14 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: onsdag 14 januari 2015, kl. 08.30-11.45 Plats: GR, lokal Pater Noster Deltagare Martin Nordström,

Läs mer