Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE"

Transkript

1 Anteckningar NÄRVARANDE Börje Carlsson/Marie Ekberg, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Christina Sandström, Härryda Annika Fjelkner, Härryda (medverkande) Anders Thorstensson, Härryda (medverkande) Tommy Johansson, Kungsbacka Bonny Wernersson, Kungsbacka Lars Andersson, Lerum Avichai Arbiv, Lerum Björn Winblad, Mölndal Ronny Forsgren, Partille Susanne Krook, Partille Ingemar Johansson, Stenungsund Jeanette Carlsson, Stenungsund (medverkande) Margaretha Allen, GR Wictoria Kovats, GR EJ NÄRVARANDE Awas Karim, Alingsås Lena Jangvik/Viktor Tyrberg, Göteborg Laila Gordon von Hacht, Göteborg Jens Kultje, Göteborg Jessica Thompson/Torbjörn Broomé, Göteborg Martin Frejinger, Härryda Carl Egeberg, Kungälv Joakim Ryttsén, Mölndal (Campus Mölndal) Pär Holmertz, Stenungsund 1. Nytt kring introduktionsprogrammen Margaretha Allen informerade om nyheter kring IM-programmen nationellt och regionalt. Aktuell statistik presenterades. Bilderna bifogas med anteckningarna. GR har agerat så att det nya IMV-programmet kommer att ingå i det regionala samverkansavtalet som gäller från höstterminen Erfarenhetsutbyte skedde kring planering av gruppbaserade Programinriktat val IMV (som ersätter preparand och programinriktat individuellt val hösten 2019) 1 (8)

2 Härryda: Erbjuder inga sökbara IMV. Partille: Gruppbaserat IMV kommer att erbjudas men i mån av plats till andra kommuner. Platserna kommer inte att läggas in i Indra. Kommunen har ökat antalet platser. IMV kommer att erbjudas mot naturvetenskapsprogrammet. Det kan t ex gälla utlandsfödda elever. Bräckegymnasiet, Göteborg: En stor del av eleverna går på IM. Stenungsund: Kommer inte att erbjuda något gruppbaserat men individuellt i mån av plats. Allmän fråga: Hur ska elever hinna göra sig behöriga till nationella högskoleförberedande program? Kungsbacka: Inga IMV mot högskoleförberedande program. Idag finns IMPRO med 3-5 platser. Inga platser finns på El- och energiprogrammet. Mölndal: Tidigare erbjöds IMPRO. Nu blir det några platser på IMV mot VO och BF. På IMYrk kommer inga platser att vara sökbara. Fortsättningsvis även många elever på IMSPRINT. Inga IMV mot högskoleförberedande program inför hösten Katrinelundsgymnasiet, Göteborg: Idag erbjuds många IMPRO-klasser mot vård och omsorgsprogrammet. I en grupp saknar eleverna engelskan och i en annan matematiken. Ester Mosessons gymnasium, Göteborg: En IMPRO-klass som vanligt. 36 platser på IMYRK HT Lerum: Har 15 elever från IMPRO på vuxenutbildningen nu. Kommentar: I det nya gymnasiesverige är allt fler elever obehöriga. Motivationen ökar om de kommer in på programmet. Det handlar också om nyanlända som inte har tillräckliga kunskaper i svenska. Lerum kommer inte att erbjuda några IMV platser till andra. I stället reserverar man ett antal platser för internpro. Kommentar: Ska vi ge platser till obehöriga före behöriga? 2 (8)

3 Erfarenhetsutbyte kring hur yrkesintroduktion kan utformas. Annika Fjelkner, lärlingskoordinator och Anders Thorstensson, Hulebäcksgymnasiet i Härryda berättade om hur de organiserar IM yrkesintroduktion på skolan. Tidigare hette det Andra vägar ut. Yrkesintroduktion erbjuds enskild elev. Det finns också behöriga elever med synnerliga skäl. 11 elever gick ut våren Några elever kommer från Marks kommun och från Mölndal. Av dessa var 6 i arbete och 2 ej i arbete. Insatser leder till arbete. Exempel på insatser är körkort, truckkort, ADR/Logistik och annan utbildning. I Töreboda finns en lägenhet som skolan disponerar. Elever kan utbilda sig till maskinförare där. Härryda köper också viss utbildning av Lerum. Även vuxenutbildningen är involverad i utbildningsinsatserna. Idag går 14 elever yrkesintroduktion (9 pojkar och 5 flickor). Exempel på yrkesutgångar är: maskinförare, lagerarbetare, barnskötare/elevassistent, lastbilschaufför, hovslagare, hundinstruktör, bilmekaniker och anläggningsarbetare. Det är positivt att det går att genomföra IM med lärlingsliknande former från juli Varför väljer skolan lärlingsformen? Den passar bra ihop med yrkespaketen som kan omfatta allt ifrån 400 till 1500 poäng. Nya paket kan också tas fram. Det gäller bara att identifiera vad man behöver kunna. I gymnasiebetyget kan man få ta med del av kurs. Vad får företagen? kr per termin och 5000 kr för utbildad handledare. Gruppbaserad yrkesintroduktion med lärlingsliknande former finns också inom lager och logistik. Inga yrkeslärare är kopplade till IM. Tankarna går så här: ska man avsätta tid till IM när det är fullt med elever på programmen? Trots det behöver båda varandras kompetens. Skolan är beroende av att få loss yrkeslärare. Eleverna är i skolan högst två dagar per vecka. Ramen för utbildningen är att den är sökbar för alla obehöriga elever i GR. Omfattningen är 1-2 år. Eleverna ska vara på apl tre dagar i veckan. Eleverna kanske behöver extra svenska. Vuxenutbildningen genomför redan Fordon och transportutbildning med språkstöd. Ett krav är att eleven inte finns i belastningsregistret eller att det finns en spärr i körkortet. Utbildningen beräknas omfatta poäng. Utbildningen kan också ta emot elever med synnerliga skäl. Fråga: Hur agerar skolan mellan lärargrupperna? 3 (8)

4 Svar: Lärlingskoordinatorn gör det mesta utom bedömning. Det är en bra modell att renodla det som yrkesläraren ska göra. Bilderna som visades bifogas med anteckningarna. 2. Dilemma kring apl-placering och så kallade liggare på restaurang Tommy Johansson presenterade dilemmat. Det handlar om en elev som genomför sin utbildning som lärling på en restaurang. Länsstyrelsen genomförde en tillsyn av hanteringen av så kallade personalliggare. Eleven hade skrivit in sitt namn i liggaren men inte sitt personnummer. Företaget fick då en sanktion om kr. Företaget undrar nu om skolan ska betala denna. Andras erfarenheter: På bygg- och anläggningsprogrammet har eleverna Id06-kort för att branschen ska få bort svart arbetskraft. I vecka 44 informerade organisationen BYN om detta. Frågan är vem som är skadeståndsskyldig. BYN säger att det är skolan som ska betala om eleven inte har kortet. Värt att notera är att försiktighet ska råda kring personnummer i skolan. Vidare är eleverna inte på arbetsplatsen för att arbeta. Margaretha tar med frågan till det nationella Lärlingscentrumet på Skolverket. 3. Skolförlagd och lärlingsförlagd utbildning vem står för kvaliteten? Eller hur kan vi arbeta kreativt för att båda ska ha samma kvalitet och oavsett huvudman? Schemaläggning, arbetstid, kreativa uppföljningsformer, digitala hjälpmedel, samverkan mellan utbildning och arbetsliv mm. Lerum: Ett exempel från lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen presenterades. Avichai Arbiv som varit lärlingskoordinator men nu är utbildningsledare berättade hur Lerum har genomfört lärlingsutbildning för vuxna. Upplägget bygger på flexibel administration och kontinuerlig antagning. Yrkeslärarna rekryteras oftast från gymnasieskolan. Vuxenutbildningen betalar dem per timme. Det finns också exempel på pensionerade som vill tjäna några extra kronor. Det finns inga klassrum. Varje elev har ett individuellt system som bygger på vilken tidigare kunskap de har med sig. Yrkesvuxpaketen används som utgångspunkt. Elever kommer från hela Sverige och till och med från Åland när det gäller hovslagare. Nya inriktningar har tagits fram inom det regionala GR-utbudet. Exempelvis hundskötare. Sommaren 2018 togs även IM-yrkesintroduktion med i arbetet för t ex afganska elever utan personnummer. De genomför sin utbildning till 70 % på arbetsplats. I skolan kan de, under en dag i veckan, läsa till exempel språk. 4 (8)

5 Många företag vill ta emot lärlingar inom bygg, måleri, fordonsglas och barnskötare. Just nu är 15 elever i utbildning. De följs upp av yrkeslärare. Två av de nyanlända eleverna fick tillfälligt uppehållstillstånd på grund av en sammanhållen utbildning. Då kan de också beviljas fortsatt tillstånd och bli erbjudna jobb. Tanken är att koppla in språklärare inom kort. CSN:s regler är knepiga att följa i och med 18-årsgränsen. Annars kan utbildningen erbjudas till vem som helst. Kommunen köper platser och företagen fakturerar det som lärlingsbidraget ger. Eleverna följer planen inom vuxenutbildningen men är inskrivna på IM. Hur organiserar ni när ni har kontinuerlig antagning? Ett exempel från Lerum: Någon eller några elever börjar i vecka 3, studieplanen bygger på poäng per vecka. När gruppen som går hovslageri växer samlar skolan dem till två workshopar. Lärarna ersätts per timme som de arbetar. Barnskötarna går på olika nivåer. Skolan har distansstudier med telefon och dator/mail. Eleverna får besök en gång i månaden. Då är det trepartssamtal. Elof Lindälvsgymnasiet, Kungsbacka: Skolan arbetar för att lärlingsutbildningen ska vara kvalitetssäkrad genom att lärare och handledare är väl förberedda. Alla är individer och deras behov ska ringas in. Skolan kartlägger var eleverna befinner sig kunskapsmässigt via en matris. Allt hänger ihop; både skolförlagd och lärlingsförlagd utbildning. Lärlingsutbildning är ett bra komplement till skolförlagda varianter. Det ger en större valfrihet för eleverna. En viktig sak är att det ska finnas skolförlagd utbildning för att lärlingsspåret på ett program ska kunna genomföras med kvalitet. De elever som inte klarar av lärlingsformen har då också möjlighet att gå tillbaka till skolan som huvudalternativ. Proportionerna på Elof Lindälvsgymnasiet är cirka 50 lärlingar av 1000 elever i år ett. Apl startar redan i år ett för de elever som går i särskilda lärlingsklasser. Partille gymnasium, Partille: Skolan erbjuder bland annat fordon- och transportprogrammet. Tidigare fanns bara inriktningen personbilsteknik. Med lärlingsformen kan skolan nu erbjuda, inriktningar mot lackering och karosseri. Det blir dessutom fullt på utbildningarna. Eleverna är inne i skolan första året. Eleverna kan inför år två välja om de vill gå skolförlagt eller på arbetsplats. Det finns två lärare på skolan. En lärare är ute och besöker i stor omfattning. Elever kan komma tillbaka om de behöver. Av årets kull valde alla att gå vidare som lärling. En kommentar är att det finns två kategorier lärare; en som inte bara vill vara ute och besöka och en som inte vill stå i skolan och göra saker som man kan göra lika bra på en arbetsplats. Bräckegymnasiet, Göteborg: 5 (8)

6 I basen finns skolförlagd utbildning med behöriga lärare och verkstäder. Säkerhetstänket lärs ut där. Därefter görs en dimensionering av vad som ska genomföras i skola respektive på arbetsplats. Uppföljningen är kvalitativ. En yrkesverkstad har också byggts upp på skolan. Målgruppen är de elever som inte klarar av att vara på apl. Läraren arbetar halvtid i verkstaden. På det nationella programmet uppskattas att 15 % av eleverna inte klarar av att vara ute som lärling. Få elever kommer ut via ett utbildningskontrakt på IM. Lärlingsutbildning kan inte bara bygga socialt engagemang. Eleverna är i skolan det första halvåret. Krokslättsgymnasiet, Mölndal: Skolan kommer att få en ny organisation inom kort. Det kommer att bli ett bredare yrkesgymnasium med lärlingsliknande former även på IM. Idag finns vård- och omsorgsprogrammet på skolan. Cirka 40 elever går på IM individuellt alternativ. Tanken är att syv-organisationen ska undersöka vad eleverna vill göra och att de ska kunna gå igenom systemet snabbare till exempel via vux. En fråga som ställs är hur gymnasieskolan och vuxenutbildning kan samarbeta mera. Sekreteraren informerade om att GR söker medel för att starta ett projekt där IM och vux kan närma sig varandra. Katrinelundsgymnasiet, Göteborg: På skolan finns fyra skolförlagda klasser och en lärlingsklass. Nösnäsgymnasiet, Stenungsund: Eleverna är i skolan det första året på grund av ansvarsbiten. Man vill inte att något ska hända eleverna. Allmän diskussion om lärarrollen och rektorsrollen Hur ska rektorer stödja detta? Rektor bör inte tänka för traditionellt. Rektor bör ge tid till uppföljning för god kvalitet. Rektor behöver vara delaktig i att bedöma kvaliteten på de platser som används för apl/lärling. Rektor kan skapa ett bredare utbud via lärlingsformen t e x i branscher där programmet i första hand lockar elever till de bredare inriktningarna. Rektor kan främja samverkan mellan lärare och ämnen även om en lärlingsklass är blandad och består av elever som går olika program. Yrkeslärare vet vad man inte kan läras sig ute på arbetsplatserna och kan då göra paket för detta. Detta ska läggas in i en plan. Det går om skolan har volym i sin organisation. 6 (8)

7 Framtidsspaning: Kommer ersättningen för lärlingar att finnas kvar? Alla företag vill inte ta del av ersättningen. Det finns exempel på att en kommun vill ha ersättning för elever som är på apl på barn och fritidsprogrammet. Även inom vård- och omsorg kan det behövas smörjmedel för att få ut elever. 4. Erfarenhetsutbyte om metoder för skuggning på gymnasieprogram mm med anledning av krav på prao Nätverket delade med sig av exempel och metoder för att möta behovet av besök mm. Hur kan vi påverka mot otraditionella val? Exempel från Bräckegymnasiet där Santosskolan gick in i ett samverkansprojekt, vilket resulterade i att en flicka valde BA, efter att ett antal flickor fått komma på studiebesök på programmet. På EMG avsätts en vecka för besök på olika avdelningar på skolan. Katrinelundsgymnasiet har ingen avgränsad tid för besök/skuggning. Kungsbacka är inte igång med detta ännu, men är positiv till exemplet från Bräckegymnasiet. Stenungsund är igång med skuggning på traditionell utbildning under två avsatta veckor. Det erbjuds elever från Tjörn och Stenungsund. Även lärlingsplatser går det att skugga i viss mån. 5. Uppföljning av årets Gymnasiedagarna och Future skills Wictoria Kovats, GR medverkade. I år var det 100 medverkande gymnasieskolor och 12 i kö för plats. De sistnämnda har verksamhet utanför GR. 40 företag och branscher medverkade i Future skills. Totalt besökte personer mässan elevbiljetter var förbokade. Av säkerhetsskäl räknas alla deltagare numera. Den fjärde dagen med fokus på gymnasiesärskolan en vecka efter mässan besöktes av 125 personer. Utvärderingar av olika slag har genomförts. Bland annat har besökare på plats, bokade skolor, medverkande och studie- och yrkesvägledare uttalat sig. Fler elever i år 8 besökte än tidigare år. Det kom även elever från kommuner utanför GR t ex från Vänersborg, Mark och Varberg. Bra material för elever på SPRINT hade tagits fram. Vid en förträff i juni samlades medverkande företag och branscher för information från GR. Särskild paketering har gjorts för elever i år 8. Nästa år kommer det finnas paket för fler målgrupper. Det går också att hålla lektioner på plats. Föräldramöten genomfördes även i år bland annat på arabiska. Ny målgrupp var på torsdagen arbetssökande och nyanlända. Syv och språkguider fanns på plats inom fem språk. Elevcase hade tagits fram inför mässan. Speed dating med arbetslivet genomfördes också. 7 (8)

8 Framöver: År 2019 års mässa kommer att vara i andra lokaler en våning ner. Då blir det 3500 kvadratmeter mer yta. Men inte dyrare lokaler. Finansiering sker från annat håll. Man ska undersöka om det går att ha större programfokus. Det kommer att finnas anpassade paketeringar/aktiviteter för alla. Lektioner och lärarhandledning. Future skills kommer att ha med Yrkeskampen för år 8. Det blir också mera involvering av målgrupperna och närmare samverkan med arbetslivet. Även den fjärde dagen kommer att utvecklas. Inför år 2020 kommer antagligen en upphandling att göras, då det kommer att finnas alternativ till Svenska Mässan när det gäller genomförandet. Synpunkter på mässan från nätverket: Positivt Det var även i år ett bra upplägg. Grupperna var mer utspridda. Den nya entrén var bra, vilket gjorde det lugnare när eleverna kom upp i hallarna. Det kommersiella hade lite mindre omfattning och innehållet var mera seriöst. Skolorna är duktiga på att informera och har väldigt fina montrar. Det var en tydligare avgränsning mellan Gymnasiedagarna och Future skills. Negativt Scenljudet var lite jobbigt. Wictorias bilder bifogas. 6. Vårens mötestider fastslås samt övriga frågor Datum för vårens möten: Tisdag 26 februari kl Måndag 20 maj kl Arbetsutskottet för LPA-nätverket kompletteras med de nya deltagarna Bengt Bohm, Göteborg och Avichai Arbiv Lerum. Antecknat av: Margaretha Allen Sekreterare i LPA-nätverket 8 (8)

Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE:

Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE: NÄRVARANDE: Börje Carlsson, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Anita Attestål, Göteborg/Skolverket Kristina Sandström, Härryda Tommy Johansson, Sari Jehkonen, Kungälv Lars Andersson,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 15 oktober Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag 4 oktober kl. 13-16 Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 16 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 16 april kl. 13.00-16.00 Plats för mötet: GR Lokal Sjuan Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Slutantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se 1 juni: Sista dag för

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket 22 september Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 19 september, 13.00-16.00 Plats: GR, Lokal Hållö (260), Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Slutantagningen 2018 Statistik

Slutantagningen 2018 Statistik Slutantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se Ansökan stänger Ansökan öppnar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 8 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 8 december 9.00-12.00. Plats för mötet: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Ledamöter

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 14 september 2012 25 september 2012 Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 14 september 2012, kl. 13.00-16.00 Deltagare: Börje Carlsson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 10 april 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 17 april 2015, kl 13.00-16.00. Lunch från 12.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5, Ledamöter

Läs mer

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats 120208 Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats Dag: Fredag 3 februari Tid: 9.00-12.00 Deltagare: Gunhild Karlsson Göteborg, Jens Kultje Göteborg, Anna-My Zetterberg Härryda, Lars Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 25 oktober 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 12 oktober 13-16 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Preliminärantagningen 2017 Statistik

Preliminärantagningen 2017 Statistik Preliminärantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Preliminärantagningen 2018 Statistik

Preliminärantagningen 2018 Statistik Preliminärantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Ansökan stänger Ansökan öppnar Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Regionalt samråd inför 2019 Utbud och kapacitet

Regionalt samråd inför 2019 Utbud och kapacitet Regionalt samråd inför 2019 Utbud och kapacitet 1 april 2018 Kommunerna informerar varandra om planerade förändringar i utbud och platser Fristående skolor har inbjudits att lämna in uppgifter (3 har deltagit)

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning GR Utbildning 2014-06-25 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning Antagningen till gymnasieskolan är klar I dag har Göteborgsregionens utbildningsgrupp fastställt årets antagning till

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 27 mars Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 2 mars 9.00-12.00. Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 10 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 1 december, kl. 13.00-16.00 Plats: Lokal View, Gothia Towers våning 28,

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och en möjlighet

Läs mer

Anteckningar från möte i LPA-nätverket

Anteckningar från möte i LPA-nätverket ANTECKNINGAR LPA-nätverket 2013-02-21 Anteckningar från möte i LPA-nätverket Tid: Torsdag 21 februari 2013, kl 13.00-16.00 Plats: GR, Pater Noster, (Rum 219) Deltagare Bengt Bohm Göteborg Börje Carlsson

Läs mer

Preliminärantagningen 2019 Statistik

Preliminärantagningen 2019 Statistik Preliminärantagningen 2019 Statistik Gymnasieantagningen Viktiga datum 10 december: Ansökan öppnar 1 februari: Ansökan stänger 9 april: Preliminärantagningen är klar och preliminärt antagningsbesked presenteras

Läs mer

Preliminärantagningen 2016: Statistik

Preliminärantagningen 2016: Statistik Preliminärantagningen 2016: Statistik Viktiga datum 15 december: Ansökan öppnar 5 februari: Ansökan stänger 7 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger.

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger. Preliminärantagningen 2015: Statistik 2014 års siffror inom parentes 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger 9 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagning finns på www.indra2.se

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 26 februari 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 5 februari 2015, kl 13.00-16.00. Plats: Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer

Flest sökande till program oavsett behörighet

Flest sökande till program oavsett behörighet Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-06-26 Slutantagningen 2019 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på sökande elevers slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-06-27 Slutantagningen 2018 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på elevernas slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Rapport från Förskolenätverket 2014-03-20 Johan Borvén Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Den 18 oktober 2013 gav Utbildningschefsnätverket följande uppdrag

Läs mer

Pressmeddelande 2012-06-27 från GRs gymnasieantagning

Pressmeddelande 2012-06-27 från GRs gymnasieantagning GR Utbildning 2012-06-27 Pressmeddelande 2012-06-27 från GRs gymnasieantagning Informationen gäller definitivantagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionens kommuner, där GR gör antagning till 27

Läs mer

ÄNDRINGAR I UTBILDNINGSUTBUDET ANTAGNINGSÅRET 2016 EFTER PRELIMINÄRANTAGNINGEN

ÄNDRINGAR I UTBILDNINGSUTBUDET ANTAGNINGSÅRET 2016 EFTER PRELIMINÄRANTAGNINGEN Uppdaterad 2016 05 30, sida 1 DATUM KOMMUN SKOLA PROGRAM INRIKTNING KOMMENTAR ALINGSÅS 150418 Alströmergymnasiet Introduktionsprogram IM Yrkesintroduktion, Individbaserad Yrkesintroduktion mot Bygg och

Läs mer

Sökande per 7 mars till lärlingsutbildningar inom GR inför HT 2011

Sökande per 7 mars till lärlingsutbildningar inom GR inför HT 2011 Sökande per 7 mars till lärlingsutbildningar inom GR inför HT 2011 Kommun Skola Program Inriktning Org 1val b 1val ob 2val Ale Lärlingsgymnasiet i Ale Bygg & anläggning Anläggningsfordon 5 1-1 Husbyggnad

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 28 oktober Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 26 september. Möte 13.00-16.00 Plats: Lokal Femman, Anders Personsgatan 8, Ledamöter

Läs mer

Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan inom Göteborgsregionens kommunalförbund Planering inför år 1 HT 2014, Version 1

Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan inom Göteborgsregionens kommunalförbund Planering inför år 1 HT 2014, Version 1 HANDLING - matris 2013-04-10 Margaretha Allen Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011-2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund Planering inför år 1 HT 2014, Version 1 L = Sökbar

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Beroendekartor Fördelning av slutantagna till gymnasieskolan hösten 2014

Beroendekartor Fördelning av slutantagna till gymnasieskolan hösten 2014 Beroendekartor Fördelning av slutantagna till gymnasieskolan hösten 201 Jenny Sjöstrand jenny.sjostrand@grkom.se Materialet baseras på preliminärantagningen för läsåret 201/201 Materialet visar både vilka

Läs mer

Preliminär antagning 12 april till lärlingsutbildningar inom GR inför HT 2012

Preliminär antagning 12 april till lärlingsutbildningar inom GR inför HT 2012 2012-04-23 Preliminär antagning 12 april till lärlingsutbildningar inom GR inför HT 2012 Kommun Skola Program Inriktning Org 1val b 1val ob Antagna Ale Lärlingsgymnasiet i Ale Bygg & anläggning Anläggningsfordon

Läs mer

Nuläge. Aktiviteter Transnationalitet Resultat Implementering. Studiestöd/ studieteknik Coachning KBT/LEAN Flexibelt lärande Alternativ skola

Nuläge. Aktiviteter Transnationalitet Resultat Implementering. Studiestöd/ studieteknik Coachning KBT/LEAN Flexibelt lärande Alternativ skola Nuläge Aktiviteter Transnationalitet Resultat Implementering Studiestöd/ studieteknik Coachning KBT/LEAN Flexibelt lärande Alternativ skola OECD/LEED Östersjösamarbete/ Flaggskepp Ramböll European Minds

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Regionalt samråd om utbudet i gymnasieskola och gymnasiesärskola inför 2017 i GR Version 1-1 april 2016

Regionalt samråd om utbudet i gymnasieskola och gymnasiesärskola inför 2017 i GR Version 1-1 april 2016 Regionalt samråd om utbudet i gymnasieskola och gymnasiesärskola inför 2017 i GR Version 1-1 april 2016 Utbildningschefsnätverket 16-04-22 Margaretha Allen margaretha.allen@grkom.se SREGIONENS OMMUNALFÖRBUND

Läs mer

Samråd kring utbildningsutbud. Planerad fördelning av antalet program och inriktningar läsåret

Samråd kring utbildningsutbud. Planerad fördelning av antalet program och inriktningar läsåret Samråd kring utbildningsutbud Planerad fördelning av antalet program och inriktningar läsåret - Samverkansformer Elevs fria val tillgodose elevs :a-handsval Samråd UG UC GRs Nätverk Arbetsmarknad Fristående

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 24 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag den 3 maj kl. 13-16 Plats för mötet: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund, Ordförande Jenny Tydén

Läs mer

Slutintagning lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR

Slutintagning lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR Slutintagning lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR 8.9 2010 Kommun Skola Program Inriktning Org 1val b 1val ob Intagna Reserv Ale Ale gymnasium Startar inga lärlingsutbildningar Lärlingsgymnasiet

Läs mer

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 1 (8) DNR 2019/912 ÄRENDE 7 BILAGA 1 PLAN PLAN Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program Enligt skollagens 17 kap. 7 ska introduktionsprogrammen

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Innehåll... 0 Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg fredag 12 maj Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Datum: Torsdag 19 maj, kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Lokal Sexan Deltagare

Läs mer

Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011 2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund

Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011 2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011 2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund Preliminärt planerad organisation inför 2012 matris version 2-31 maj 2011. Versionen inkluderar

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018!

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! HEJ! VÅR VISION: EN DRÖMFABRIK DÄR ALLA VÄXER OCH KÄNNER FRAMTIDSLUST SNABBFAKTA OM KUNSKAPSFÖRBUNDET: Bildades 2013 av Trollhättans stad och Vänersborgs kommun

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen 090918 Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen Datum: Fredag 18 september Deltagare: Magnus Thilén, Alingsås, Törbjörn Claesson Göteborg, Carina Danielsson Härryda,

Läs mer

Ett väl underbyggt val. Att spela bollen där den ligger

Ett väl underbyggt val. Att spela bollen där den ligger Ett väl underbyggt val Att spela bollen där den ligger Ett väl underbyggt val Egenskaper, förmågor, färdigheter, intresse Alternativ/ möjligheter vidgat perspektiv Vem är jag? Vad vill jag? Ta sig till

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

Preliminärantagning lärlingsutbildningar inom GR 14 april 2011

Preliminärantagning lärlingsutbildningar inom GR 14 april 2011 Preliminärantagning lärlingsutbildningar inom GR 14 april 2011 Ale Lärlingsgymnasiet i Ale Bygg & anläggning Anläggningsfordon 5 1-1 Husbyggnad 12 2 1 2 Mark & anläggning 5 1-1 Måleri 5-2 - El & energi

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2016-09-02 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 2 september 2016, klockan 13.00-15.40 Plats: Gala 1, Sankt Jörgen Park Deltagare Tomas Berndtsson,

Läs mer

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 GN-2015/18.603 1 (3) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Läs mer

Ester Mosessons gymnasium - Gy 2 - Göteborgs Stad

Ester Mosessons gymnasium - Gy 2 - Göteborgs Stad Ester Mosessons gymnasium - Gy 2 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal

Läs mer

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018 Störst utflöde från respektive kommun Reservantagningen 0 Störst utflöde från Ale: Hvitfeldtska gymnasiet Göteborg Katrinelundsgymnasiet Göteborg Mimers hus Kungälv Ekonomi/ Bernadottegymnasiet Göteborg

Läs mer

Lärlingsutbildning 2014

Lärlingsutbildning 2014 Lärlingsutbildning 2014 Vad är lärlingsutbildning? Du kan läsa ett yrkesprogram antingen som en traditionellt skolförlagd utbildning eller som lärling. Lärlingsutbildning är därför ingen egen utbildning

Läs mer

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018 Utbildningsgruppen Kontakt:

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018 Utbildningsgruppen Kontakt: Störst utflöde från respektive kommun Reservantagningen 0 Utbildningsgruppen 000 Kontakt: margaretha.allen@goteborgsregionen.se Störst utflöde från Ale: Hvitfeldtska gymnasiet Göteborg Katrinelundsgymnasiet

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för LPA-nätverket inom GR

Minnesanteckningar från nätverksmöte för LPA-nätverket inom GR 090408 Minnesanteckningar från nätverksmöte för LPA-nätverket inom GR Datum: Tisdag 17 mars Tid: 14.00-16.00 Plats: Rum 260 GR Utbildning, Gårdavägen 2, Göteborg Anteckningar 1. Skolverkets beslut om tilldelning

Läs mer

Sökande per 19 februari till lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR inför HT 2010

Sökande per 19 februari till lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR inför HT 2010 Sökande per 19 februari till lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR inför HT 2010 Kommun Skola Program Inriktning Flickor Org 1val b 1val ob 2val 3val Ale Ale gymnasium Barn & Fritid SM Ped. o

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Ett väl underbyggt val!

Ett väl underbyggt val! Ett väl underbyggt val! Börja med... Vad är jag intresserad av? (egenskaper, förmågor) Vad är jag bra på? (styrkor) Vad verkar roligt? Vilken utbildning kan jag få bra betyg på? Alternativ/möjligheter

Läs mer

Intagna på lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR inför HT 2009 simulering nr 6 18.5

Intagna på lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR inför HT 2009 simulering nr 6 18.5 Intagna på lärlings/lärlingsliknande utbildningar inom GR inför HT 2009 simulering nr 6 18.5 Kommun Skola Program Inriktning Org Int Res Val 1 b ob Ale Ale gymnasium Lärlingsförsök inom BF LLF Startar

Läs mer

Slutantagning lärlingsutbildningar inom GR 6 september 2012

Slutantagning lärlingsutbildningar inom GR 6 september 2012 2012-12-07 Slutantagning lärlingsutbildningar inom GR 6 september 2012 Kommun Skola Program Inriktning Org 1val b Antagna Reserver Ale Lärlingsgymnasiet i Ale Bygg & anläggning Anläggningsfordon 5 - -

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 23 november 2017 Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Fredag den 8 december 2017, kl. 12.00-16.00 Plats: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Gymnasienätverket Sammansättning

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS Birger Nils Magnus Program i Trollhättan och Vänersborg EKONOMIPROGRAMMET ESTETISKA PROGRAMMET (Mu) NATURVETENSKAPSPROGRAMMET SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET TEKNIKPROGRAMMET

Läs mer

Kallelse till gymnasienämnden

Kallelse till gymnasienämnden GYMNASIENÄMNDEN KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till gymnasienämnden Tid Onsdag den 13 juni 2018, klockan 18:00 Plats A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge Ärenden Upprop och val av justerare

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-10-16 UBN-2016-2506 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Totalt antal antagna minskar med 7 mot förra året Antal antagna GR elever minskar med 24 Antal antagna från övriga landet ökar med 17

Totalt antal antagna minskar med 7 mot förra året Antal antagna GR elever minskar med 24 Antal antagna från övriga landet ökar med 17 Totalt antal antagna minskar med 7 mot förra året Antal antagna GR elever minskar med 24 Antal antagna från övriga landet ökar med 17 Antal ej antagna behöriga reserver ökar med 12 mot förra året 1 * Antagningens

Läs mer

Plan för samtliga introduktionsprogram(im)

Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Huvudmannens plan för utbildningen Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Informationen i gymnasieförordningen om vad utbildningarna

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011 2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund

Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011 2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund Utbildningar inom samverkansavtalet för gymnasieskolan 2011 2015 inom Göteborgsregionens kommunalförbund Preliminärt planerad organisation inför 2012 matris version 2 B - 31 maj 2011. Versionen inkluderar

Läs mer

En sammanställning av lärdomar och erfarenheter gällande framgångsrik organisering av språkintroduktion

En sammanställning av lärdomar och erfarenheter gällande framgångsrik organisering av språkintroduktion En sammanställning av lärdomar och erfarenheter gällande framgångsrik organisering av språkintroduktion Introduktionsprogramsgruppen Sammanställt av John Nelander, GR Utbildning 2018-02-02 Kartläggningen

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning GR Utbildning 2013-06-26 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning Antagningen till gymnasieskolan är klar I dag har Göteborgsregionens utbildningsgrupp fastställt årets antagning till

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Anteckningar. SYV-nätverket

Anteckningar. SYV-nätverket Anteckningar NÄRVARANDE Teija Kuusinen, Ale Tina Öberg, Göteborg Jonas Vilhelmsson, Göteborg + praktikant Lotta Maria Järgenstedt, Härryda Karin Samuelsson, Kungsbacka Angela Lyrhagen Eliasson, Kungsbacka

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2017-06-01 UBN-2017-1447 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 30 maj Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Tid: Måndag 15 april, 13.00-16.00 Plats: GR, Rum Pater Noster (rum 219) Ledamöter Bengt Bohm Göteborg

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Gymnasierektorsgruppen Göteborg 4 oktober 2012 24 september 2012 Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Tid: Torsdag 4 oktober 2012, kl. 13.00-16.00

Läs mer

Pressmeddelande från GRs gymnasieantagning

Pressmeddelande från GRs gymnasieantagning Uppdaterad 2011-04-14 Pressmeddelande 2011-04-14 från GRs gymnasieantagning Det är första gången vi nu tar in till den nya gymnasieskolan med den nya programstrukturen. Vi är väldigt angelägna om att eleverna

Läs mer

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03 ------------------------------------------------------------------ Grön understruken text är tillagd sedan dokumentet publicerades Röd överstruken text är borttagen sedan dokumentet publicerades -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer