Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE:"

Transkript

1 NÄRVARANDE: Börje Carlsson, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Anita Attestål, Göteborg/Skolverket Kristina Sandström, Härryda Tommy Johansson, Sari Jehkonen, Kungälv Lars Andersson, Lerum Avichai Arbiv, Lerum Susanne?, Lerum Ronny Forsgren, Partille Ingemar Johansson, Stenungsund Christoffer Rigdahl, Öckerö Margaretha Allen, GR Del av mötet: Sabina Svahn, GR Lena Sjöstrand, GR EJ NÄRVARANDE: Awas Karim, Alingsås Marie Ekberg, Göteborg Lena Jangvik/Viktor Tyrberg, Göteborg Laila Gordon von Hacht, Göteborg Jens Kultje, Göteborg Jessica Thompson/Torbjörn Broomé, Göteborg Martin Frejinger, Härryda Bonny Wernersson, Carl Egeberg, Kungälv Joakim Ryttsén, Mölndal (Campus Mölndal) Björn Winblad, Mölndal Susanne Krook, Partille Pär Holmertz, Stenungsund Minnesanteckningar 1. Föregående mötes anteckningar Anteckningarna lades till handlingarna. Återrapportering från föregående möte kring elev som saknades i personalliggaren på restaurang. 1 (11)

2 Tips: -Var noga med att eleverna antecknar även personnummer i personalliggaren. I annat fall kan det bli böter. -Skolverkets lärlingscentrum hänvisar till Skatteverkets information på webben angående vem som ska skrivas in i personalliggare. -Småföretagarnas föreningen kan vara en väg att driva frågan om vem som är ersättningsskyldig. 2. Erfarenhetsutbyte om samverkan mellan gymnasieskolans yrkesutbildning på nationella program, IM och vuxenutbildningen Lars Andersson Lerum introducerade och därefter delades erfarenheter laget runt. Exempel på hinder och möjligheter, språkstöd, individuella studieplaner över skolformerna och prioritering av elever som blir behöriga under året i förhållande till elever som redan var behöriga men inte antogs mm. Söktrycket ökar och då måste vi i fundera på om vi ska vika platser för obehöriga elever framöver. Lars visade ett exempel på hur Lerums gymnasium organiserar sig i förhållande till IM, där obehöriga elever går. Det har funnits vissa brister i kartläggningen av elevernas kapacitet att klara programmen. En nyinrättad lärartjänst är på gång i form av en samordnare som ska jobba över gränserna mellan IM och yrkesprogrammen. Samordnaren kopplas till IM:s rektor. Den har ansvar för kartläggningen av eleverna och kontakt med yrkesprogrammen för att se vilka möjligheter det finns att helt eller delvis komma ut på programmen. Hur gör man för att få delar av yrkesprogrammet? Är det olika svar för de olika programmen t ex HA och EE? Även vuxenutbildningen är med. En del elever är över 20 år och kanske inte passar bäst på ungdomsgymnasiet. Detta tips kom från ett möte som SKL ordnade om att riva bort gränserna mellan gymnasiet och vuxenutbildningen. Skolformerna kan fakturera varandra. Lerum erbjuder den flexibla verksamheten inom vuxenutbildningens lärlingsutbildning. En del elever behöver förberedelser. En del klarar inte upplägget. En del behöver mera språkutbildning. Vux kommer att rekrytera en språklärare med yrkessvenska (lite som modellen). Tanken är att se arbetslivet som en språngbräda in. Hur kan vi hjälpa arbetsgivarna med att arbeta tillsammans med skolan? Även gymnasieskolan kommer att få det lättare att slussa över. Ungefär 15 elever har kommit över till vuxenutbildningen sedan hösten Härryda Fordon och transportprogrammet har språkstöd inne i skolan. Det har fungerat bra. IM ska försöka koppla ihop sig med programmet. 2 (11)

3 Öckerö Har inga obehöriga elever på programmen. Försök att integrera IM och program har gjorts tidigare, men det har inte lyckats. Elever på IM vill inte bli sjömän. Det mesta av IM köps av Göteborg. Språkstöd finns inte i kommunen. Stenungsund På Bygg och anläggning och Fordon och transport finns IM-elever. På BA får de gå med och sedan får de hoppa in när de är mogna. Partille Tre elever går i lärlingsliknande former inom IM. Ett 20-tal elever går Fordon och Transportprogrammet och en del är inte behöriga. Även Bygg och anläggning ska utveckla detta. Även vuxna ska kunna gå som lärling. Har inte kommit så långt med detta. En del handlar om förutsättningarna. Alla lärlingar är behöriga. Göteborg Hvitfeldtska Har IA mot handel, men de går inte med det skolförlagda programmet. Språklärarna är med ute på apl. Katrinelund Har på det skolförlagda Vård och omsorgsprogrammet ett antal obehöriga elever som är inplacerade på programmet. Bräcke Ett tjugotal går integrerat och kompletterar med matematik t ex. De går in när de blir klara. Ester Mosesson Har en programnära klass som går in när de blir behöriga. Det finns också 30 elever som går yrkespaket och som då blir lärlingar år 2. De koder som ska användas för IM finns på följande länk: utbildning/administrera-utbildning/koder-for-studievagar-yrkespaket-och- sprak#h-studievagskoder 3. Ungdomarnas val till gymnasieskolan (februari) Sabina Svahn, GR Det är fler sökande i år (190 behöriga). Grundskolekullarna ökar framöver. 306 fler elever i år. Äldresökande från IM eller som söker om minskar med 106 elever. De som kom som nyanlända minskar. Vi har en ny kommunal skola i Mölndal 3 (11)

4 (Franklins gymnasieskola). Planen var att det skulle bli fler fristående platser, men Waldorf och Folkuniversitetet har beslutat att inte starta hösten Det finns 360 fler platser i förhållande till förra året, vilket är en liten minskning. 220 fler finns på kommunala och 140 fler på fristående skolor. Ungefär samma nivå när det gäller söktrycket 72 % (70 %). För fristående skolor är det 71 % (föregående år 76 %). Minskningen till fristående har inte skett på många år så detta är ett trendbrott elever sökte totalt grundskoleelever från GR. Äldresökande var 688. Fördelningen är 83 % till högskoleförberedande program och 17 % till yrkesprogram. Det gäller behöriga sökande utifrån deras förstahandsval. En grupp med obehöriga elever kommer att bli behöriga under våren. 38 % går i hemkommun (+250), 20 % i annan kommun (+20) och 42 % fristående skola (-107). Från förra antagningsåret har det börjat kännas att det blir färre tillgängliga platser platser finns på högskoleförberedande program platser finns på yrkesprogram. Flest sökande till yrkesprogrammen finns till EE, HA, BA, FT, HA. Ökar mest i år gör BF med 34 sökande, RL, FT, Sjöfart. Behörigheten är viktig. Flest behöriga finns på HU, NA, TE, EK och SA Flest obehöriga på VO, FT, BF, BA och HT. Ungefär 30 % blir behöriga till programmet under våren. Förra året blev det lite tight i organisationerna. IMV 10 platser finns på IMV mot högskoleförberedande för grupp. 348 platser finns på IMV mot yrkesprogram för grupp. Individuella platser finns också. IMV finns på t ex: BF 37, BA 36, EE 26, FT 33, HA 37, HV 35 Förra året var det 427 gruppbaserade platser mot IMYRK I år 491 platser mot yrkesprogrammen med några få mot högskoleförberedande program i summan. 348 är gruppbaserade och 143 är enskilda. 4 (11)

5 Den största avvikelsen är att IMPREP inte finns kvar. Det var 367 platser förra året och antalet placerade var 261. IMYrkesintroduktion mot nationella program för grupp. Flest på VO 122, IN 74, HV 42, RL 38 Reserver fanns på BA, HA med flera program förra året. Totalt finns behöriga sökande, 638 grundskoleelever som ej sökt, 300 externa sökande, obehöriga nationella program. Bilderna bifogas med anteckningarna. 4. Insatser från Skolverket Skolverkets uppdrag inom apl 2019 Anita Attestål. Apl-utvecklare, Skolverket Utbudet har breddats något. Översyn av yrkesutgångarna är på gång och ska vara klar våren Det kommer inte att finnas krav på att alla skolor ska ha alla yrkesutgångar. Remiss har skett kring HA-programmet och en inriktning på EK. Revidering av ämnesplanerna ska ske De ämnesplaner som ingår i denna första omgång är engelska, fordonsämnen, handels- och administrationsämnen, matematik, moderna språk och vård- och omsorgsämnen. Angående ämnesbetyg ska ett betänkande för gymnasieskolan lämnas senast 30 november Vuxenutbildningsutredningen har föreslagit en förenkling av betygsstegen för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och i svenska för invandrare samt för särskild utbildning för vuxna. Den webbaserade handledarutbildningen flyttas till en annan plattform den 27 mars personer är registrerade i det nuvarande systemet. Det kommer ett mail till alla om förändringen. Konferenser 21 mars Apl-utveckling för rektorer i Stockholm 2-3 april Att starta lärlingsutbildning Helsingborg Det finns fortfarande möjlighet att anlita en apl-utvecklare. Nyheter är t ex trepartssamtal och ämnesintegration. 5 (11)

6 Regional handledarutbildare är för den här regionen Filippa Blom Apl-utvecklarutbildning mot yrkeslärare kommer att ges via Universitet hösten Annat handlar om Stärka studie- och yrkesvägledning i undervisningen-hela skolans ansvar Lärlingscentrum fortsätter sitt stödjande och utvecklande arbete. Stöd ges också till kommunerna när det gäller det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) Här finns ett fint kartläggningsmaterial som kan användas även för andra ändamål. Statsbidragskalendern 2019 innehåller aktuella statsbidrag som kan sökas. Bilderna bifogas med anteckningarna. 5. Information inför 2019 års Gymnasiemässa och Future Skills Lena Sjöstrand, GR Det kommer att vara nya lokaler i år. Hur kan vi då skruva och tänka nytt? Mässan vänder sig till dem som ska göra studie- och yrkesval och dem som arbetar med kompetensförsörjning. En idé är att ta med sig elever från gymnasieprogrammen. Det kan vara bra att visa vilka olika yrkesinriktningar som finns inför valet till år 2. Hur kan vi jobba med mötesplatserna tillsammans? Hallskissen visades. Det blir samma entré men nu en stor fyrkantig lokal på bottenplan. Future skills kommer att ligga först. Yrkesprogramseleverna kan gå bara dit om de inte vill gå in på gymnasiemässan. Årskurs åttaelever kan gå in där och fundera vad de vill bli. De olika delarna kommer att delas upp med färger. Ett 40-talet branscher vill delta. Nu är det totalt 3000 kvadratmeter större yta. Innan, under och efter mässan. 26 april bjuds alla skolor och branscher in för att se lokalerna. En form av speeddating för syv kommer att genomföras i september. Fokus 2019 Nya lokaler Kvalitativa besök genom lärarhandledning och klassrum Nytt entrékoncept incheckning Yrkeskampen för år 8 Målgruppsanpassade paketeringar/aktiviteter Fokus på elever i riskzonen och nyanlända Arbetssökande vuxna Informationsmöten för föräldrar 6 (11)

7 Kanske behövs mera information om IM-programmen? Kanske mera info om de program som är regionalt sökbara? Information om Yrkespaket kommer att ges. Teknikcollege kommer att ha ett omfattande inslag. VO, besöksnäringen, handeln och e-handeln är andra exempel på branscher som medverkar. Tips: Den 13 mars har vuxgruppen möte med Ulrika Krabbe på GR. Då borde det finnas möjlighet att komma med förslag från dem om hur övergången till vuxenutbildning kan illustreras. Den 15 mars kl öppnar anmälan. Det kommer att ske digitalt och alla montrar kommer att finnas tillgängliga. Det kan bli lite av en huggsexa, men 140 platser kommer att finnas mot 100 platser förra året. Priset blir det samma som förra året. Det enda som tillkommer är matta på betonggolvet. Nästa år måste det göras en upphandling eftersom det finns nya mässor. Det finns en positivism och vi ska vara stolta över detta. Utbildningscheferna är intresserade av att fokusera på riskgrupperna. Hur får vi de arbetslösa att bli arbetssökande? Bilderna bifogas med anteckningarna. 6. IM med lärlingsliknande former Hur ser utvecklingsarbetet ut i kommunerna när det gäller lärlingsliknande former på IM? Finns det undanträngningseffekter när det gäller lärling på program och inom vuxenutbildningen? Finns det exempel på hur IM med lärlingsliknande former kvalitetssäkras? Laget runt. Partille I två år har skolan erbjudit lärlingsutbildning. Nu vill fler vara med och ordna detta. Inom Bygg och anläggning är eleverna nästan lärlingar redan och med bara lite mera apl når de över 50 % av utbildningen. Det kan finnas olika synsätt bland lärare och rektorer när det gäller lärlingsformen. Fordonsutbildningen tjänar mycket på att vara ute för då får eleverna tillgång till mycket nyare utrustning. Skolan skulle annars behöva göra miljoninvesteringar. Vi måste göra uppföljningar så att de får med sig alla delar. Läraren besöker därför eleverna varje vecka. Det finns andra skolor där man bara skickar ut eleverna och besöker i slutet. Studievägen innebär ett år inne för eleverna och sedan är de ute. Lärarna känner till företagen och vet vad de kan erbjuda. Eleverna är inne i skolan måndag och tisdag och sedan ute på företag. Företagens lärmiljöer kan vara en kvalitetsfaktor. Den första lärlingsutbildningen var mera lös i kanten även om man kunde välja att använda de nationella kurserna i stället. Hur upplever arbetslivet detta? De första lärlingarna har varit ute i kanske 10 år. Arbetsgivarna är mycket positiva. 7 (11)

8 Eleverna är inne och gör de kurser som de inte kan få ute. Lärlingsutbildningen har skolförlagda delar också och kan ge de kompetenser som man inte kan få ute. Eleverna går in när tvåorna gör en viss kurs. Härryda Skolan har inga lärlingar, men det ska komma lärlingar på IMY. De 15 veckorna apl innehåller också mycket kartläggning. Bräcke Tillgång till verkstäder och behöriga lärare är väldigt viktigt. Förberedelse görs med apl under första året. Lerum Problemet med en del yrkeslärare är att de har gått som lärling. En del har då kritik mot lärlingsutbildningen. Har yrket ändrat sig? Nej. Det är viktigt att ha tillgång till verkstäder. Arbetsplatserna vill gärna ha vuxna lärlingar. Alla elever har inte kompetensen att vara lärlingar. Yrkeslärarna var mycket emot lärlingsutbildning i början. Vi lät dem därefter ta teoriundervisningen för dessa elever. Det har vänt deras syn på lärlingsutbildningen. Hvitfeldtska En del yrken har lärlingsutbildning efter skoldelen. Kan det bli en sammanblandning? Det är dumt att det är samma begrepp. Bräcke Vi talar om likvärdig bedömning. Det är olika mellan olika företag. Eller så ska vi ha en likvärdig bedömning med skolan i basen? Lerum A Modellerna som finns i Europa låg kanske till grund för den svenska lärlingsutbildningen. Där är det företagen som söker lärlingar. Det finns en rädsla i det svenska skolväsendet. Vi tror på den skolförlagda och har haft resurser tillräckligt. Men skolan behövs även för den socialisering som barn behöver. Det handlar inte bara om att göra dem anställningsbara. Lerum L Kan man se att de som läser som lärlingar klarar övriga ämnen bättre eller sämre? 8 (11)

9 Kungälv En risk är att vi glömmer att ge lärlingseleverna vissa delar av undervisningen t ex sex och samlevnad. Stenungsund 60 års utbildningssystem har förändrats väldigt mycket. En utrustning är gammal efter två år. De som skor hästar har kanske inte ändrats så mycket. Uppföljningen är jätteviktig. Att byta företag snabbt är en process. Ett år inne kanske inte är en så dum modell. Då känner företag sig trygga att ta emot dessa elever. Det ska fungera. Kungälv Det kan vara en ledarskapsfråga om man får göra uppföljningar. Sari har 38 elever på IM som hon är ute hos kontinuerligt. Det är viktigt att arbetsgivarna nu kan se skillnad på lärlingselever och elever som går IM som lärlingsliknande form. Även grundskoleeleverna som ska ut på prao kommer att ta en del platser. Det finns en risk att arbetsplatser kanske drar öronen åt sig. IM-programmet ligger helt separat borta från resterande gymnasieprogram. 7. Försteläraruppdraget Exempel på förstelärarstrategier. Laget runt med exempel från olika skolor. Bräcke Utvecklingsuppdrag formuleras och därefter utses förstelärare. Just nu är det ämnesintegration i fokus. Det finns 3 yrkeslärare och 3 allmänlärare som är förstelärare. Nu kommer det att bli fler som kan få uppdraget. Skolorna har olika strategier för vem som kan vara förstelärare. Härryda Nätverksdeltagaren är förstelärare. Först var det inga specificerade uppdrag men sedan blev det riktning mot apl-utveckling respektive estetisk verksamhet. Uppdraget är att vara sammankallande för de olika yrkesprogrammen. Rektorn är med men delegerar vissa delar. Partille Nätverksdeltagaren har också fått ett uppdrag efter att ha blivit utsedd till förstelärare. Uppdraget var att starta lärlingsutbildning. Kollegor kan vara kritiska mot att lärlingsutbildningen ökar, vilket kan bero på att man är rädd om sin tjänst. Göteborg, Ester Mosessons Försteläraren har också uppdraget att arbeta med detta. 9 (11)

10 Kungälv vill gärna ha Härrydas beskrivning. Hon kan i gengäld bistå med uppgifter kring ämnesintegration. Öckerö Skolan har börjat prata om att eventuellt starta lärlingsutbildning. Vilka fallgropar finns? Vad är det som är bättre med lärling än skolförlagt? Öckerö skickar ut ettorna i 8 veckor ensamma på ett fartyg. Det blir en del avhopp då. Några svar: -Det är en gradskillnad mot apl som kan ha olika omfattning. -Positivt är att de går in i vuxenvärlden tidigare och växer som människor när de är ute i arbetslivet. Fortsätt diskussionen under nästa möte. 8. På gång -Skolinspektionens inspektioner. Erfarenhetsutbyte om tidigare granskningar. Göteborg, Katrinelundsgymnasiet Skolan har haft en så kallad regelbunden kvalitetsgranskning som omfattade betyg och bedömning, rektors ledarskap och trygghet och studiero samt undervisningens kvalitet. Inspektörerna intervjuar och besöker lektioner. Skolan hade en riktad granskning mot lärling förra gången. De intervjuade lärarna, eleverna och gick igenom bedömningsmatriserna. De ville också besöka fyra elever på arbetsplatser. Skolan fick uppge adresserna men fick inte följa med ut. De kontrollerade vilka kursmoment som förlades ute och att och hur de följdes upp. Kontaktpärm finns. I den saknades skolans likabehandlingsplan. Det var vad man kritiserade. Kungälvs Mimers hus Skolan ska få besök. Göteborg, Hvitfeldtska kommer också att få besök men det är den allmänna granskningen. Annat på gång Stockholms universitet kommer hit. De ska göra en studie av hur elever lär sig och var de lär sig bäst. Forskaren följer elever på FT och två lärlingselever. Denna studie görs på uppdrag av Skolverket. Enni Paul gör rapporten. Frågor till nästa möte: 10 (11)

11 -Lärling kontra skolförlagd. Hur säkerställer vi detta? Yrkesprov? -Rektorsrollen när det gäller att styra upp t ex lärlingsutbildning. Vem ska kontrollera att detta blir gjort? -Arbetsmiljöverket talar om vilka riskbedömningar som ska göras. -Vilka delar ska finnas i en lärlingspärm? Checklista för vad som ska finnas med. -Lärlingsnätverket Väst Vad händer där? -Hur många är involverade i GLA? Anteckningar Margaretha Allen (sekreterare) 11 (11)

Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE

Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE Anteckningar NÄRVARANDE Börje Carlsson/Marie Ekberg, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Christina Sandström, Härryda Annika Fjelkner, Härryda (medverkande) Anders Thorstensson, Härryda

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 16 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 16 april kl. 13.00-16.00 Plats för mötet: GR Lokal Sjuan Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 15 oktober Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag 4 oktober kl. 13-16 Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 10 april 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 17 april 2015, kl 13.00-16.00. Lunch från 12.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5, Ledamöter

Läs mer

Preliminärantagningen 2016: Statistik

Preliminärantagningen 2016: Statistik Preliminärantagningen 2016: Statistik Viktiga datum 15 december: Ansökan öppnar 5 februari: Ansökan stänger 7 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 14 september 2012 25 september 2012 Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 14 september 2012, kl. 13.00-16.00 Deltagare: Börje Carlsson

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 25 oktober 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 12 oktober 13-16 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Slutantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Anteckningar från möte i LPA-nätverket

Anteckningar från möte i LPA-nätverket ANTECKNINGAR LPA-nätverket 2013-02-21 Anteckningar från möte i LPA-nätverket Tid: Torsdag 21 februari 2013, kl 13.00-16.00 Plats: GR, Pater Noster, (Rum 219) Deltagare Bengt Bohm Göteborg Börje Carlsson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 8 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 8 december 9.00-12.00. Plats för mötet: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Ledamöter

Läs mer

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats 120208 Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats Dag: Fredag 3 februari Tid: 9.00-12.00 Deltagare: Gunhild Karlsson Göteborg, Jens Kultje Göteborg, Anna-My Zetterberg Härryda, Lars Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket 22 september Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 19 september, 13.00-16.00 Plats: GR, Lokal Hållö (260), Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Preliminärantagningen 2017 Statistik

Preliminärantagningen 2017 Statistik Preliminärantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger.

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger. Preliminärantagningen 2015: Statistik 2014 års siffror inom parentes 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger 9 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagning finns på www.indra2.se

Läs mer

Preliminärantagningen 2018 Statistik

Preliminärantagningen 2018 Statistik Preliminärantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Ansökan stänger Ansökan öppnar Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se 1 juni: Sista dag för

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 26 februari 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 5 februari 2015, kl 13.00-16.00. Plats: Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Slutantagningen 2018 Statistik

Slutantagningen 2018 Statistik Slutantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se Ansökan stänger Ansökan öppnar

Läs mer

Flest sökande till program oavsett behörighet

Flest sökande till program oavsett behörighet Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-06-26 Slutantagningen 2019 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på sökande elevers slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Gymnasieskolan oförändrad andel elever väljer fristående skolor Det totala antalet elever i gymnasieskolan fortsätter att

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 27 mars Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 2 mars 9.00-12.00. Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2016

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2016 Välkommen till information inför gymnasievalet 2016 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Rapport från Förskolenätverket 2014-03-20 Johan Borvén Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Den 18 oktober 2013 gav Utbildningschefsnätverket följande uppdrag

Läs mer

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-06-27 Slutantagningen 2018 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på elevernas slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Yrkesutbildningens år Yrkes SM i Malmö 11-13 maj 2016 Euroskills2016 i Göteborg Fritidshem och förskola

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 24 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag den 3 maj kl. 13-16 Plats för mötet: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund, Ordförande Jenny Tydén

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Innehåll... 0 Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017 Välkommen till information inför gymnasievalet 2017 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan Det finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 28 oktober Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 26 september. Möte 13.00-16.00 Plats: Lokal Femman, Anders Personsgatan 8, Ledamöter

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018 Välkommen till information inför gymnasievalet 2018 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 10 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 1 december, kl. 13.00-16.00 Plats: Lokal View, Gothia Towers våning 28,

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 30 maj Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Tid: Måndag 15 april, 13.00-16.00 Plats: GR, Rum Pater Noster (rum 219) Ledamöter Bengt Bohm Göteborg

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Preliminärantagningen 2019 Statistik

Preliminärantagningen 2019 Statistik Preliminärantagningen 2019 Statistik Gymnasieantagningen Viktiga datum 10 december: Ansökan öppnar 1 februari: Ansökan stänger 9 april: Preliminärantagningen är klar och preliminärt antagningsbesked presenteras

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen 090918 Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen Datum: Fredag 18 september Deltagare: Magnus Thilén, Alingsås, Törbjörn Claesson Göteborg, Carina Danielsson Härryda,

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 23 november 2017 Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Fredag den 8 december 2017, kl. 12.00-16.00 Plats: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Gymnasienätverket Sammansättning

Läs mer

Ett väl underbyggt val. Att spela bollen där den ligger

Ett väl underbyggt val. Att spela bollen där den ligger Ett väl underbyggt val Att spela bollen där den ligger Ett väl underbyggt val Egenskaper, förmågor, färdigheter, intresse Alternativ/ möjligheter vidgat perspektiv Vem är jag? Vad vill jag? Ta sig till

Läs mer

6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS

6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS 6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS UTVECKLING: GR Yrkesprogram, prognos 600 500 400 300 200 100 0 BF BA EL FT HA HV HT IN NB RL RX VVS VO 2017 163 326 428 245 377 214 122 133 163 163 51 82 224 2018 174 348 457

Läs mer

Preliminärantagningen 2018

Preliminärantagningen 2018 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-04-12 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Preliminärantagningen 2019

Preliminärantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-04-09 Preliminärantagningen 2019 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning GR Utbildning 2014-06-25 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning Antagningen till gymnasieskolan är klar I dag har Göteborgsregionens utbildningsgrupp fastställt årets antagning till

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Behöriga sökande per plats

Behöriga sökande per plats Behöriga sökande per plats 29-213 1,9 Kommunala skolor Fristående skolor Totalt Sökande per plats,8,7,6,5,4,73,73,73,71,66,69,69,66,64,65,63,64,65,6,58,3,2,1 29 21 211 212 213 Behöriga elevers förstahandsval

Läs mer

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg fredag 12 maj Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Datum: Torsdag 19 maj, kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Lokal Sexan Deltagare

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 10 mars Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Torsdag 26 februari, 13.00-16.00 Plats: At Work i Gårda Ledamöter Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2015-02-20 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 20 februari 2015, klockan 08.30-12.00 Plats: GR, Pater Noster Deltagare Annika Sjöberg, Lerum (för

Läs mer

Preliminärantagningen 2016

Preliminärantagningen 2016 Preliminärantagningen 2016 (Parentes visar uppgift från preliminärantagningen 2015) 160407 Preliminärantagningen 2016 Sökande till nationellaprogram Totalt 10 396 (10 167) Grundskoleelever 9 397 Externa

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet, inriktning florist, på Praktiska Södertälje 1 (10) Innehåll Bakgrund och frågeställningar Resultat Fakta

Läs mer

Elever i gymnasieskolan läsåret 2018/19

Elever i gymnasieskolan läsåret 2018/19 1 (19) Elever i gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisar statistik över elever som är registrerade i gymnasieskolan läsåret 2018/19. Uppgifterna samlas in via Centrala Studiestödsnämnden

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Gymnasieinformation läsåret 14/15 Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen

Gymnasieinformation läsåret 14/15 Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen Gymnasieinformation läsåret 14/15 Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen Hur mycket vill du satsa? Studera efter gymnasiet Studera på annan ort Program med mycket teori

Läs mer

PM - Nationella prov i gymnasieskolan våren 2018

PM - Nationella prov i gymnasieskolan våren 2018 PM - Nationella prov i gymnasieskolan våren 2018 Diarienummer: 5.1.1 2018:01623 Skolverket Rapport 1 (11) Sammanfattning Det är sedan den första januari 2018 endast obligatoriskt att genomföra nationella

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Vi som medverkar Skolverket: Nationella lärlingskommittén: Program 9 30 12 00 Information om och möjligheter med skolförlagd yrkesutbildning och

Läs mer

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå

Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet. Goda exempel. från Luleå Lärlingsutbildning i Vård och omsorgsprogrammet Goda exempel från Luleå Artur Nilsson, lärlingselev i årskurs 3 berättar Lärlingar i hela Sverige 9 398 lärlingar (hösten 2016) varav 877 studerar inom VO-programmet

Läs mer

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 GN-2015/18.603 1 (3) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Läs mer

Preliminärantagningen 2017

Preliminärantagningen 2017 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2017-04-06 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla?

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Kvalitetsgranskning Sammanfattning 2014:05. Undervisning på yrkesprogram

Kvalitetsgranskning Sammanfattning 2014:05. Undervisning på yrkesprogram Kvalitetsgranskning Sammanfattning 2014:05 Undervisning på yrkesprogram Sammanfattning Skolinspektionen har granskat den skolförlagda undervisningen inom fem av gymnasieskolans yrkesprogram: barn- och

Läs mer

Alexandra Huldén, Studie- och yrkesvägledare (SYV) alexandra.hulden@uddevalla.se 0522-697202

Alexandra Huldén, Studie- och yrkesvägledare (SYV) alexandra.hulden@uddevalla.se 0522-697202 Alexandra Huldén, Studie- och yrkesvägledare (SYV) alexandra.hulden@uddevalla.se 0522-697202 SYV arbetet på skolan hösten 2012: Gymnasieinformation och workshop 2 lektionstimmar åk.9 v.42-45 Föräldramöte

Läs mer

Gemensam gymnasieregion 2.0. Samt Håbo kommun och Stockholms läns landsting (Berga)

Gemensam gymnasieregion 2.0. Samt Håbo kommun och Stockholms läns landsting (Berga) Gemensam gymnasieregion 2.0 Samt Håbo kommun och Stockholms läns landsting (Berga) Dagens syfte Öka kunskapen om de regionala förutsättningarna och utmaningarna för vår gemensamma gymnasieregion. Två perspektiv:

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2016-09-02 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 2 september 2016, klockan 13.00-15.40 Plats: Gala 1, Sankt Jörgen Park Deltagare Tomas Berndtsson,

Läs mer

Välkomna till information om gymnasievalet

Välkomna till information om gymnasievalet SIDAN 1 Välkomna till information om gymnasievalet Måna Barsch Studie- och yrkesvägledare 508 15 613 eller 076-12 15 613 mana.barsch@stockholm.se Program för informationen Ny gymnasieskola HT 2011 Yrkesprogram

Läs mer

1. Beroendekartor. Margaretha Allen 151019

1. Beroendekartor. Margaretha Allen 151019 Kommentarer på programnivå kopplat till reservantagningen 2015 med utgångspunkt i beroendekartor, söktrycksbilder och analys av programmens utveckling 2011-2015 Margaretha Allen 151019 1. Beroendekartor

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Gymnasierektorsgruppen Göteborg 4 oktober 2012 24 september 2012 Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Tid: Torsdag 4 oktober 2012, kl. 13.00-16.00

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

Naturbrukskonferensen 2016

Naturbrukskonferensen 2016 Naturbrukskonferensen 2016 Tällberg den 14 april 2016 Aktuellt från Skolverket Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Nya inriktningar inom NB? 3. Förslag på ändringar i ämnesplaner

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverket 2014-10-22 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: onsdag 22 oktober 2014, kl. 08.30-12.00 Plats: GR, lokal Pater Noster (219) Deltagare Jan Elftorp,

Läs mer

Behöriga sökande per plats

Behöriga sökande per plats Behöriga sökande per plats 28-212 1 Kommunala skolor Fristående skolor Totalt,9 Sökande per plats,8,7,6,5,4,72,72,72,73,73,73,71,66,69,66,64,65,63,64,6,3,2,1 28 29 21 211 212 Behöriga elevers förstahandsval

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

INFORMATION DEN 3 februari 2005.

INFORMATION DEN 3 februari 2005. 2005-02-16 INFORMATION DEN 3 februari 2005. www.indranet.nu Kommuner. Utbildningsgruppen är ansvarig myndighet för intagningen till 13 kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum,

Läs mer

Regionalt samråd om utbudet i gymnasieskola och gymnasiesärskola inför 2017 i GR Version 1-1 april 2016

Regionalt samråd om utbudet i gymnasieskola och gymnasiesärskola inför 2017 i GR Version 1-1 april 2016 Regionalt samråd om utbudet i gymnasieskola och gymnasiesärskola inför 2017 i GR Version 1-1 april 2016 Utbildningschefsnätverket 16-04-22 Margaretha Allen margaretha.allen@grkom.se SREGIONENS OMMUNALFÖRBUND

Läs mer