Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket"

Transkript

1 LPA-nätverket 10 april 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 17 april 2015, kl Lunch från Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5, Ledamöter Staffan Sjölund, Ordförande Lars-Ove Larsson Bengt Bohm Börje Carlsson Marie Ekberg Laila Gordon von Hacht Gunhild Karlsson Jens Kultje Lasse Keybets Jessica Thompson Christina Sandström Anna-My Zetterberg Tommy Johansson Bonny Wernersson Anita Attestål Avichai Arbiv Lars Andersson Carl Nyström Marcus Jacobsson Susanne Krook Magnus Fagerström Anna Engström Margaretha Allen, Sekreterare Tjörn Alingsås Härryda Härryda Kungsbacka Kungsbacka Lilla Edet Partille Partille Stenungsund Stenungsund GR Ärendelista 1. Skolverkets insatser kring kvalitet i arbetsplatsförlagt lärande (apl) Anette Levin undervisningsråd, Skolverket medverkade. Vad är kvalitet i apl? Bilderna bifogas. Definiera vilket lärande som kan se på en arbetsplats. Definiera in detta i kurser och ämnesplaner. Planera för apl. Se vad som står om apl i styrdokumenten. Styrkedjan anger vem som har ansvar för vad. Se också webbplatsen för arbetsplatsförlagt lärande. Inspirationspaket och utvecklingspaket finns om man går in på Gymnasieskola på Skolverkets webbplas. Statsbidrag har fördelats och det kommer nya bidrag.

2 Korta diskussioner genomfördes under föredragningen. Idé från Anita Attestål, : Gör handledarutbildningen med elever, så att de vet vad deras handledare vet. Fråga: Måste man vara yrkeslärare för att gå apl-utvecklarutbildningen? Svar: Samordnare och syv kan gå liksom apl-ansvarig. Apl-utvecklare finns också mot yrkesintroduktion. Anette visade bilder och ställde frågor med snabba svar under en timme av mötet. Detta gav utrymme för diskussioner i nätverket. Metoden uppskattades mycket. 2. Uppdrag till Gymnasieutredningen Vad innehåller uppdraget och hur påverkar det GR? Margaretha Allen, GR En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning och därmed få de kunskaper som behövs såväl i arbetslivet som för fortsatta studier. Utredaren ska vidare utreda och lämna förslag som innebär att de nationella programmen i gymnasieskolan vidareutvecklas och ger en bred gemensam kunskapsbas. Utredaren ska bl a; se över bestämmelserna om stödåtgärder i gymnasieskolan, analysera och föreslå hur elevens rättighet att läsa de kurser som leder till grundläggande behörighet till högskolan kan stärkas, analysera och föreslå hur alla nationella program i gymnasieskolan kan innefatta ett estetiskt ämne, och analysera om det finns anledning att göra justeringar av det nationella utbudet av program och inriktningar i gymnasieskolan, och i så fall föreslå sådana justeringar. Utredaren ska arbeta i dialog med en parlamentariskt sammansatt referensgrupp. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni Uppdraget beskrivs närmare i bifogad fil. 3. Yrkesprogramsutredningens uppdrag (U 2014:01) och första delbetänkande Margaretha Allen informerade om att yrkesprogramsutredningen har lämnat sitt första delbetänkande. I detta föreslås dels en försöksverksamhet med en yrkesinriktning inom teknikprogrammet. Förslaget är att yrkesinriktningen ska kallas produktionsteknik med arbetsplatsförlagt lärande och ge eleverna tillräckligt yrkeskunnande för direkt inträde på arbetsmarknaden, avancerade teoretiska kunskaper och grundläggande och särskild högskolebehörighet. Yrkesinriktningen ska syfta till en högskoleförberedande examen, men innehålla ett gymnasiearbete som utformas som inom gymnasieskolans yrkesprogram. Ett statsbidrag om kr per elev och år som eleven studerar inom yrkesinriktningen (två läsår) föreslås utgå. För naturbruksprogrammet föreslår utredningen att inriktningen djur utgår och att det i stället inrättas två nya inriktningar; häst respektive sällskapsdjur. Orsaken till förslaget ligger också stora skillnader i kostnader för att genomföra utbildningen idag. Samtliga

3 inriktningar inom naturbruksprogrammet föreslås också utökas från 300 gymnasiepoäng till 600 gymnasiepoäng. Yrkesprogramsutredningen har också fått nya tilläggsdirektiv, Dir 2015:15 Syftet med ett nytt samlat uppdrag är att stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft, underlätta ungdomars övergång från skola till arbetsliv och förstärka den nationella kompetensförsörjningen. Utredaren ska bland annat -verka för att samverkan mellan gymnasial yrkesutbildning och arbetsliv, i form av yrkescollege eller liknande samverkansmodeller, kan växa fram inom branscher där sådan samverkan behövs, -analysera förutsättningarna för att förstärka rollen för de nationella råden för yrkesprogrammen i gymnasieskolan och föreslå hur den lokala samverkan mellan skola och arbetsliv kan stärkas, -undersöka om det finns intresse och förutsättningar för en försöksverksamhet i gymnasieskolan för s.k. branschlärlingar, dvs en lärlingsutbildning i gymnasieskolan med större ansvar för branscher och arbetsgivare. -utreda och föreslå hur matchningen mellan ungdomars val av gymnasial yrkesutbildning och efterfrågan på arbetsmarknaden kan förbättras Utredaren ska redovisa uppdraget senast 30 september Lokala programråd/regionala programråd/yrkescollege eller andra samverkansformer inom GR möjligheter och hinder? Laget runt Kungsbacka Elof Lindälvsgymnasiet och Aranäsgymnasiet Samtliga program har programråd lokalt 2 gånger per år. Politiker från nämnden är med i programrådet. Arbetsgivare och AF finns också med liksom elever. Programråden hanterar såväl lärling som skolförlagd utbildning på Elof Lindälvsgymnasiet och Aranäsgymnasiet. Det finns för fordonslärare samt i form av VO-College. - Lindholmens gymnasium Har lokala programråd på alla skolans program. En del programråd anordnas per inriktning. VF har regionalt programråd utifrån VVS-perspektivet tillsammans med Stenungsund, VF Fastighet träffas också regionalt IN har stora bekymmer med samverkan. Sjöfartsprogrammet samarbetar med företagen Stena och Sirius. TE rör sig fram och tillbaka i förhållande till Teknikcollege. El automation har en aktiv grupp ute på bolagen vilket fungerar. Inom installationsinriktningen är samarbetet inte så bra. Parterna har problem. Data finns i flera olika program och det finns ingen enhetlig bransch. Samordnar energiinriktningen med automation. Krockar med industrin. El går också in i industriproduktion. s gymnasium HA har ett programråd, det finns ett för varje inriktning. Ingen politiker deltar.

4 BA och EE har programråd men svårt med datorinriktning eftersom det inte finns någon bransch. Dåligt med regionala programråd. - Katrinelundsgymnasiet Finns för VO med lärlingsrådet. VO-College regionalt Stenungsund - Nösnäsgymnasiet BA fungerar bra, EE fungerar så där, lärling VVS är väl fungerande, Övriga lärlingar VO-College, Teknikcollege Alingsås - Alströmergymnasiet Finns för skolans program och politiker sitter med tillsammans med elever BA Byn för det regionala med Borås som region, Teknikcollege, VO-College Tjörn Lokalt/Regionalt Är med i VO-College genom Stenungsund - Ester Mosessons gymnasium RL Två gånger per år Bräckegymnasiet en gång per år. Elever, företag, skolledning träffar BYN en gång per termin. Anläggning finns Plåt i ett annat sammanhang. Lokalt kan bli regionalt. Härryda - Hulebäck Har programråd på EE, FT, HA och BF i liten omfattning och genom ojämlikt möte. Rektor lyfte det med huvudmannen. Näringslivets avdelning Framkant kallar numera till mötena. Politiker som är med. Moderater oftast. Kommunstyrelsens ordförande deltar. Det har blivit en organisation. Man träffas på andra ställen t ex på lunchmöten i stället. Elever är med och branschfolk. BF har fått snurr eftersom kommunen har detta. En elev på HA var ute på apl och var med på mötet. Kartläggning av vad som ska bedömas görs. En planeringsledare skriver protokoll. Detta är en del av kommunens kompetensförsörjning. Kommunals representant fick också veta om detta.

5 Tror på regionala programråd. Partille Partille gymnasium Skola-Arbetsliv ska profileras. Nysatsning sker med nya programråd. BA och EE ska ha ett varje termin. En politiker med anknytning till branschen deltar. Frukostmöte för att berätta om detta. El-branschen. Pedagogisk Kahot för bygglärarna. Ett givande och tagande. Vad är viktigast när det gäller högskoleförberedelser? 5. Regionalt lärlingsråd/lärlingscentrum Vad kan vi göra mer än vi redan gör idag? Återkoppling från mailförfrågan mm. Några intressanta förslag som skickats in: Samarbete runt kurser som t ex de som ges i Katrineholm Centralt register över platser där gränserna suddas ut Likartade avtal för att ej förvilla arbetsgivarna Beskriva skillnad mellan vanlig apl och lärling Gemensam marknadsföring av lärling Att stödja processen för att utveckla det systematiska arbetet med samverkan mellan branscher och skola, lokala programråd, bedömning och kartläggning Kunskap för att komma igång vid nystart av lärlingsutbildning Kompetenscentrum med lokal förankring Gemensamma riktlinjer APL-frågor, både för verksamhet och skolor Juridik, ersättningsfrågor, kontrakt etc. Information till fler branscher och elever, skolor och syv:ar Möjligheter för gemensamt administrativt arbete Gemensam antagning till olika inriktningar i olika kommuner Enkel statistikbearbetning Yrkeslärarpool för uppföljningsarbete Bättre samarbete med arbetsmarknad Gemensamma yrkesråd Professionell kvalitetssäkring av APL Lärlingscentrum med yrkesspecifik kompetens att tillgå för de yrken som har lärlingar (för att det inte ska fuskas med bedömningen). Olika regionala lärlingscentrum för de olika programområdena Likvärdighet på olika skolor Samarbete om platser på olika inriktningar Delge varandra goda exempel Gemensam fortbildning, det mesta som finns nu är fokus på skolförlagd utbildning 6. Övriga frågor Inbjudan, anteckningar och övrigt material från LPA-nätverkets möten återfinns på GR Utbildnings webbsida /Margaretha Allen Sekreterare

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket 22 september Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 19 september, 13.00-16.00 Plats: GR, Lokal Hållö (260), Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 25 oktober 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 12 oktober 13-16 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 26 februari 2015 Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 5 februari 2015, kl 13.00-16.00. Plats: Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats 120208 Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats Dag: Fredag 3 februari Tid: 9.00-12.00 Deltagare: Gunhild Karlsson Göteborg, Jens Kultje Göteborg, Anna-My Zetterberg Härryda, Lars Andersson

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 8 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 8 december 9.00-12.00. Plats för mötet: Hällsnäs konferens, Mölnlycke Ledamöter

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 14 september 2012 25 september 2012 Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 14 september 2012, kl. 13.00-16.00 Deltagare: Börje Carlsson

Läs mer

Anteckningar från möte i LPA-nätverket

Anteckningar från möte i LPA-nätverket ANTECKNINGAR LPA-nätverket 2013-02-21 Anteckningar från möte i LPA-nätverket Tid: Torsdag 21 februari 2013, kl 13.00-16.00 Plats: GR, Pater Noster, (Rum 219) Deltagare Bengt Bohm Göteborg Börje Carlsson

Läs mer

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Rapport från Förskolenätverket 2014-03-20 Johan Borvén Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Den 18 oktober 2013 gav Utbildningschefsnätverket följande uppdrag

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 27 mars Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 2 mars 9.00-12.00. Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 15 oktober Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag 4 oktober kl. 13-16 Plats: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket LPA-nätverket 24 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Onsdag den 3 maj kl. 13-16 Plats för mötet: Anders Personsgatan 8, Ledamöter Staffan Sjölund, Ordförande Jenny Tydén

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 30 maj Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplats-nätverket Tid: Måndag 15 april, 13.00-16.00 Plats: GR, Rum Pater Noster (rum 219) Ledamöter Bengt Bohm Göteborg

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 10 december Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Torsdag 1 december, kl. 13.00-16.00 Plats: Lokal View, Gothia Towers våning 28,

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Anteckningar från LPA-nätverket inom Göteborgsregionen

Anteckningar från LPA-nätverket inom Göteborgsregionen 120326 Anteckningar från LPA-nätverket inom Göteborgsregionen Datum: Måndag 26 mars 13-16 Deltagare: Börje Carlsson Göteborg, Christina Sandström Härryda, Bonny Wernersson Kungsbacka, Tommy Johansson Kungsbacka,

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Slutantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Preliminärantagningen 2018 Statistik

Preliminärantagningen 2018 Statistik Preliminärantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Ansökan stänger Ansökan öppnar Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

Preliminärantagningen 2017 Statistik

Preliminärantagningen 2017 Statistik Preliminärantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018 Skolverket Cecilia Hågemark, undervisningsråd Växjö 9 oktober 2018 Vad gör Skolverket? Kursplaner, ämnesplaner, ämnesområdesplaner, allmänna råd Analyser och statistik Stöd till skolutveckling Fortbildning

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger.

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger. Preliminärantagningen 2015: Statistik 2014 års siffror inom parentes 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger 9 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagning finns på www.indra2.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15. Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15. Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15 Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015 Ändring av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Slutantagningen 2018 Statistik

Slutantagningen 2018 Statistik Slutantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se Ansökan stänger Ansökan öppnar

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 16 maj Minnesanteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 16 april kl. 13.00-16.00 Plats för mötet: GR Lokal Sjuan Ledamöter Staffan Lindroos,

Läs mer

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring - teknikprogrammet - det fjärde året - industritekniska programmet Yrkesutbildning Mycket stort fokus på yrkesutbildning - ungdomsarbetslöshet - kompetensförsörjning

Läs mer

Preliminärantagningen 2016: Statistik

Preliminärantagningen 2016: Statistik Preliminärantagningen 2016: Statistik Viktiga datum 15 december: Ansökan öppnar 5 februari: Ansökan stänger 7 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Yrkesprogramsutredningen. Yrkesprogramsutredningen Expertgruppsmöte 4 mars

Yrkesprogramsutredningen. Yrkesprogramsutredningen Expertgruppsmöte 4 mars Expertgruppsmöte 4 mars Amelie von Zweigbergk Thomas Hagnefur Jan Schierbeck Elsa Engström Luca Nesi Försöksverksamhet med yrkesutgångar inom teknikprogrammet Intresset för industritekniska programmet

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket sregionens kommunalförbund LPA-nätverket 28 oktober Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Måndag 26 september. Möte 13.00-16.00 Plats: Lokal Femman, Anders Personsgatan 8, Ledamöter

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr: U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Lärlingsutbildning 2014

Lärlingsutbildning 2014 Lärlingsutbildning 2014 Vad är lärlingsutbildning? Du kan läsa ett yrkesprogram antingen som en traditionellt skolförlagd utbildning eller som lärling. Lärlingsutbildning är därför ingen egen utbildning

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och en möjlighet

Läs mer

Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats 110211 Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats Datum: Fredag 11 februari Deltagare: Rune Löfstrand Alingsås, Birgitta Eriksson Göteborg, Jens Kultje Lindholmens Tekniska Gymnasium, Tommy

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS

6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS 6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS UTVECKLING: GR Yrkesprogram, prognos 600 500 400 300 200 100 0 BF BA EL FT HA HV HT IN NB RL RX VVS VO 2017 163 326 428 245 377 214 122 133 163 163 51 82 224 2018 174 348 457

Läs mer

Naturbrukskonferensen 2016

Naturbrukskonferensen 2016 Naturbrukskonferensen 2016 Tällberg den 14 april 2016 Aktuellt från Skolverket Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Nya inriktningar inom NB? 3. Förslag på ändringar i ämnesplaner

Läs mer

Yrkesutbildning i Sverige;

Yrkesutbildning i Sverige; Yrkesutbildning i Sverige; vart är vi på väg Seminarium Köpenhamn 23 september 2009 1 Yrkesutbildning i Sverigeen tillbakablick 1846 Skråväsendet upphör, näringsfrihet införs och hantverksföreningar bildasutbildningsfrågor

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Gymnasierektorsgruppen Göteborg 4 oktober 2012 24 september 2012 Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Tid: Torsdag 4 oktober 2012, kl. 13.00-16.00

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009

Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Försöksverksamhet med Gymnasial lärlingsutbildning 2008/2009 Utbildningens syfte Gymnasial lärlingsutbildning syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Beroendekartor Fördelning av elever efter reservantagningen 2015

Beroendekartor Fördelning av elever efter reservantagningen 2015 Beroendekartor Fördelning av elever efter reservantagningen 21 Framtagning Jenny Sjöstrand jenny.sjostrand@grkom.se Analys Margaretha Allen margaretha.allen@grkom.se Materialet baseras på reservantagningen

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se 1 juni: Sista dag för

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03

Publicerad 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-12-03 ------------------------------------------------------------------ Grön understruken text är tillagd sedan dokumentet publicerades Röd överstruken text är borttagen sedan dokumentet publicerades -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE

Anteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Nytt kring introduktionsprogrammen NÄRVARANDE Anteckningar NÄRVARANDE Börje Carlsson/Marie Ekberg, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Christina Sandström, Härryda Annika Fjelkner, Härryda (medverkande) Anders Thorstensson, Härryda

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE:

Minnesanteckningar. Lärande på arbetsplatsnätverket. 1. Föregående mötes anteckningar NÄRVARANDE: NÄRVARANDE: Börje Carlsson, Göteborg Bengt Bohm, Göteborg Gunhild Karlsson, Göteborg Anita Attestål, Göteborg/Skolverket Kristina Sandström, Härryda Tommy Johansson, Sari Jehkonen, Kungälv Lars Andersson,

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplatsnätverket 101019 Anteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplatsnätverket Datum: Måndag 27 september, 9.00-12.00 Deltagare: Rune Löfstrand Alingsås, Birgitta Eriksson Göteborg, Bengt Bohm Göteborg, Hillevi

Läs mer

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats 091026 Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats Datum: Torsdag 8 oktober Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Hillevi Sjöstedt-Lindkvist, Bengt Bohm, Birgitta Eriksson Göteborg, Christer

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Vi som medverkar Skolverket: Nationella lärlingskommittén: Program 9 30 12 00 Information om och möjligheter med skolförlagd yrkesutbildning och

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen 090918 Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen Datum: Fredag 18 september Deltagare: Magnus Thilén, Alingsås, Törbjörn Claesson Göteborg, Carina Danielsson Härryda,

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i

Läs mer

Preliminärantagningen 2019 Statistik

Preliminärantagningen 2019 Statistik Preliminärantagningen 2019 Statistik Gymnasieantagningen Viktiga datum 10 december: Ansökan öppnar 1 februari: Ansökan stänger 9 april: Preliminärantagningen är klar och preliminärt antagningsbesked presenteras

Läs mer

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Revidering av riktlinjer för utbildningsråd BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 GN-2015/18.603 1 (3) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Revidering av riktlinjer för utbildningsråd

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverket 2014-10-22 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: onsdag 22 oktober 2014, kl. 08.30-12.00 Plats: GR, lokal Pater Noster (219) Deltagare Jan Elftorp,

Läs mer

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Regeringsbeslut II:180 2018-08-30 U2018/03629/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning. Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015.

Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning. Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015. Anvisning för Programråd inom sektor barn och utbildning Beslutad av barn och utbildningsnämnden 2 juni 2015, 49. Dnr BUN2015.0137 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Rådens uppgifter... 3 2.1 Representation och

Läs mer

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola Programråd Inledning I detta dokument ges information om programrådens betydelse för kvalitén i yrkesprogrammen och en aktivitetsplan samt checklista för att utveckla kvalité i det lokala programrådet.

Läs mer

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket

Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR. Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Redovisning av uppdrag om yrkesutbildning inom GR Gymnasienätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Yrkesutbildningens år Yrkes SM i Malmö 11-13 maj 2016 Euroskills2016 i Göteborg Fritidshem och förskola

Läs mer

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Utökat uppdrag till Skolverket Instruktionen: Myndigheten ska bidra till att trygga den nationella kompetensförsörjningen och underlätta ungdomars etablering

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2014-04-09 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer

Skolforum Yrkesförarutbildning!

Skolforum Yrkesförarutbildning! Skolforum Yrkesförarutbildning! Ej körkortsutbildning! Skolforum Fordons- och transportprogrammet inriktning transport Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum Ny regering Yrkesprograms

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513

Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513 GR Utbildning 060615 Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513 Deltagare: Sten Jansson Lerum, Gunilla Forsell Stenungsund, Magnus Haglund Ale, Lars Olsson Göteborg, Morgan Josefsson

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 december, kl. 08.30 14.30 Plats: Burgården, lokal Carmen Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Maria Lissmatz, Kungälv

Läs mer

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats 090922 Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats Datum: Måndag 7 september Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Gisela Nottorp, Hillevi Sjöstedt-Lindkvist, Bengt Bohm, Birgitta Eriksson

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om utveckling av gymnasieskolans teknikprogram (U 2014:01) Dir. 2014:50

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om utveckling av gymnasieskolans teknikprogram (U 2014:01) Dir. 2014:50 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om utveckling av gymnasieskolans teknikprogram (U 2014:01) Dir. 2014:50 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Utvidgning av och förlängd tid

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Utbildningsdepartementet 2017-10-31 Registrator Er referens/dnr: U2017/03537/GV 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet Promemoria 2017-09-06 Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 10 mars Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Torsdag 26 februari, 13.00-16.00 Plats: At Work i Gårda Ledamöter Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet, inriktning florist, på Praktiska Södertälje 1 (10) Innehåll Bakgrund och frågeställningar Resultat Fakta

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning GR Utbildning 2014-06-25 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning Antagningen till gymnasieskolan är klar I dag har Göteborgsregionens utbildningsgrupp fastställt årets antagning till

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

Fordons- och transportprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Fordons- och transportprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Fordons- och transportprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i

Läs mer

Anteckningar till nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Anteckningar till nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 081015 Anteckningar till nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: Onsdag 10 september Tid: 9.00-11.45 Plats: Arken konferenscenter, Oljevägen 3, Göteborg Nävarande: Stefan Heinz (tf ordförande) Mölndal,

Läs mer

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet

Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Vård- och omsorgscollegerådet Göteborg fredag 12 maj Inbjudan till Vård- och omsorgscollegerådet Datum: Torsdag 19 maj, kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Lokal Sexan Deltagare

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning kök och servering, på Björknäsgymnasiet i Bodens kommun 1 (11) Innehåll Bakgrund

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018 Utbildningsgruppen Kontakt:

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018 Utbildningsgruppen Kontakt: Störst utflöde från respektive kommun Reservantagningen 0 Utbildningsgruppen 000 Kontakt: margaretha.allen@goteborgsregionen.se Störst utflöde från Ale: Hvitfeldtska gymnasiet Göteborg Katrinelundsgymnasiet

Läs mer

NATIONELLA LÄRLINGSKOMMITTÉN Peter Holmberg Huvudsekreterare

NATIONELLA LÄRLINGSKOMMITTÉN Peter Holmberg Huvudsekreterare Gymnasial lärlingsutbildning Hur blev det? Erfarenheter från första försöksåret SOU 2009:85 Kommitténs uppdrag Följa utvecklingen inom den arbetsplatsförlagda utbildningen inom ramen för försöksverksamheten

Läs mer

I ärendets slutliga handläggning har Ulrika Lindén i Skolverkets ledningsgrupp deltagit.

I ärendets slutliga handläggning har Ulrika Lindén i Skolverkets ledningsgrupp deltagit. Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (1) Redovisning av uppdrag om att föreslå insatser i syfte att stödja utvecklingen av gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande inom yrkesutbildning

Läs mer

Aktuellt från Skolverket

Aktuellt från Skolverket Aktuellt från Skolverket Kristina Dahlberg - grundsärskolan Sylvia Lindqvist - särskild utbildning för vuxna Anna Löfström - grundsärskolan Bengt Weidow - gymnasiesärskolan Grundsärskolan Stadieindelad

Läs mer

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2017-09-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/792 Kommunstyrelsen U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Yttrande

Läs mer

Sökande som tillkommit - mellan 1 mars och preliminärantagningen

Sökande som tillkommit - mellan 1 mars och preliminärantagningen Preliminärantagningen 211 Senast redigerad: 211-4-13 Sökande som tillkommit - mellan 1 mars och preliminärantagningen 8 % Frisökare % Alla övriga sökande Total ökning av förstahandsval är 762 varav 138

Läs mer

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen

Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Ansökan Rekommenderad skola av fastighetsbranschen Gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram inriktning fastighet (FU) är en ideell organisation som finansieras av branschens arbetsmarknadsparter via

Läs mer

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018

Störst utflöde från respektive kommun. Reservantagningen 2018 Störst utflöde från respektive kommun Reservantagningen 0 Störst utflöde från Ale: Hvitfeldtska gymnasiet Göteborg Katrinelundsgymnasiet Göteborg Mimers hus Kungälv Ekonomi/ Bernadottegymnasiet Göteborg

Läs mer