Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)"

Transkript

1 Utbildningsdepartementet Yttrande Registrator Dnr: U2016/04660/GV Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Grafiska Företagen lämnar här synpunkter på Gymnasieutredningens betänkande. Allmänna kommentarer Grafisk industri utvecklar, förpackar och distribuerar budskap för hela samhället och har länge levt med digitaliseringens möjligheter och hot. Detta ställer stora krav på kompetenta medarbetare. Samtidigt har en stor mängd gymnasieutbildningar avvecklats under senare år. Till en stor del har detta gått att härleda till att utbildningarna inte har anpassats till arbetsmarknadens krav. Samtidigt är gymnasieutbildning betydelsefull både för rekrytering av yrkesarbetare och många tjänstemannaroller. Den grafiska industrin är således beroende av att gymnasieskolan håller en god kvalitet och kan förmedla kunskaper som är viktiga för yrkesliv och framtida utveckling genom studier och arbete samt forma vuxna ansvarstagande individer. Det är därför utmanande att 35 % av eleverna inte tar gymnasieexamen Det är en god ambition att öka genomströmningen i gymnasieskolan. Vår uppfattning är att en allmän höjning av ambition och kvalitet är minst lika angelägen som särskilda insatser för de elever som riskerar att inte nå examen. Detta förstärks av att en stor del av avhoppen sker sent i utbildningen. En viktig åtgärd för att ge fler elever möjlighet att nå längre är att eleverna får tillräckligt med undervisningstid och pedagogiskt planerat lärande för att ta till sig de kunskaper och färdigheter som krävs. Vi uppfattar inte att utredningens förslag möter de utmaningar som beskrivs, men vi uppfattar det som positivt att utredningen lyfter fram att svenska gymnasielever får mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder. För många unga är möjligheten att ha flera öppna dörrar viktigt. Det är därför bra att utredningen lyfter möjligheten för elever på yrkesprogram att skaffa sig behörighet för högskolestudier. Emellertid är ett yrkeskunnande som gör eleven eftertraktad på arbetsmarknaden en förutsättning för att yrkesprogrammen över huvud taget skall utgöra ett alternativ. Att utöka de gymnasiegemensamma ämnena och att låta gymnasiearbetet bli poänglöst är att skicka fel signaler. En bättre lösning är att utöka yrkesprogrammen till 2800 poäng och låta eleven välja mellan grundläggande högskolebehörighet eller fler yrkeskurser. Som en del av industrin uppfattar Grafiska Företagen att utredningens förslag om en yrkesutgång från teknikprogrammet inte motsvarar industrins krav. Den föreslagna utbildningen går att genomföra inom dagens reglering. Vi förordar en yrkesutgång från teknikprogrammet enligt yrkesprogramsutredningens betänkande (SOU 2015:29). grafiska.se Box SE Stockholm

2 En förutsättning för kunna rusta eleverna för framtidens arbetsmarknad är ett fungerande samarbete med arbetslivet och övriga intressenter. De nationella programråden har här en avgörande roll. Vi anser att det finns ett behov av att förbättra de nationella programrådens mandat och arbetssätt. Grafiska Företagens synpunkter på de enskilda förslagen i utredningen 25.1 En gymnasieskola för alla ungdomar Grafiska Företagen tillstyrker utredningens förslag som balanserar vikten av att säkerställa att eleven slutför sina studier utan obligatorisk gymnasieskola. Att huvudmannen och rektor får ett sammanhållet ansvar för att varje elev stannar kvar i gymnasieskolan och når examensmålen innebär en tydlighet i förhållande till dagens regler Krav på vårdnadshavares medverkan och elevers engagemang och närvaro Grafiska Företagen tillstyrker utredningens förslag Planering av utbildning och undervisningstid 1. Grafiska Företagen delar utredningens resonemang om behovet av att utöka den garanterade undervisningstiden i gymnasieskolan. Vi anser emellertid att utredningens förslag är otillräckliga. Svenska gymnasieelever har i en internationell jämförelse få undervisningstimmar samtidigt som svensk arbetsmarknad ställer höga krav på produktivitet. Gymnasieutbildning beskrivs som heltid trots att elever vanligtvis endast har fyra timmar planerad undervisning per dag. Såväl lärosäten som arbetsgivare uppfattar att allt fler elever efter gymnasieexamen har brister i de kunskaper som är nödvändiga i vuxenvärlden. Utredningens egen analys pekar på att hälften av eleverna på yrkesprogrammen har en låg skolarbetsbelastning. För många elever på högskoleförberedande program påverkar den begränsade undervisningstiden både resultaten och upplevd stress. Vi ser därför ett behov av en kraftig ökning i garanterad undervisningstid och att behovet av pedagogiskt ledd tid i form av färdighetsträning, självstudier och stödundervisning utöver den garanterade undervisningstiden tydliggörs. 2. Grafiska Företagen tillstyrker utredningens förslag om ett utökat ansvar att följa upp den undervisningstid eleverna erbjudits men anser att det är minst lika viktigt att följa upp den undervisningstid eleven faktiskt deltagit i för att kunna följa upp den individuella studieplanen. 3. Grafiska Företagen tillstyrker även att sammanhållna arbetsdagar skall vara norm i schemaläggningen. Grafiska Företagen driver frågan om sammanhållna arbetsdagar genom Teknikcollege utifrån beprövad erfarenhet från framgångsrika skolor. 2(5)

3 4. Grafiska Företagen tillstyrker förslaget om en systematisk överlämning mellan grundskola och gymnasium Undervisningen och alla elevers utveckling mot målen Grafiska Företagen delar utredningens ambition om ett samlat ansvar för elevens utveckling och studiesituation. Samtidigt är vi inte helt övertygade om att regelverket skall anvisa metod för detta. Vi förordar därför att endast huvudmannens samlade ansvar för elevens utveckling och studiesituation regleras. Grafiska Företagen tillstyrker att bestämmelser om strukturerad undervisning införs även för gymnasieskolan och för kompetenssamverkan mellan stödresurser Stödåtgärden i gymnasieskolan Grafiska Företagen tillstyrker förslagen och vill särskilt lyfta fram betoningen på att helheten i utbildningen och programmens examensmål särskilt bör beaktas Enhetliga behörighetskrav till nationella program Grafiska Företagen tillstyrker förslaget om enhetliga behörighetsregler för nationella program. Dagens system med skilda behörighetsregler för yrkesprogrammen saknar praktisk funktion då få elever är behöriga endast till yrkesprogram. Reglerna tenderar snarare att missgynna yrkesprogrammens attraktivitet. En viktig utgångspunkt för utredningen är att öka andelen elever som tar examen. Utredningen visar att elever med bristande förkunskaper från grundskolan har svårare att nå examensmålen för gymnasiet. Det kan vara angeläget att följa upp behörighetskraven ytterligare i syfte att förbättra förutsättningarna för fler elever att nå en gymnasieexamen Grundläggande och särskild behörighet på yrkesprogram Grafiska Företagen tillstyrker utredningens förslag om att alla yrkesprogram skall ge grundläggande högskolebehörighet med en individuell möjlighet att ersätta delar av denna med yrkesämnen och ändå nå examen. Grafiska Företagen avstyrker däremot utredningens förslag om att högskolebehörighet skall ingå i alla yrkesprogram inom 2500 gymnasiepoäng. Grafiska Företagen förordar att de kurser som ingår i grundläggande behörighet läggs till på yrkesprogrammen så att dessa omfattar 2800 poäng och att den garanterade undervisningstiden utökas i motsvarande grad. Det har sedan 2011 funnits som en rättighet till utökat program för att läsa in högskolebehörighet. Förslaget innebär att gymnasiets yrkesprogram kan få mindre undervisning i yrkesämnen än före Grafiska Företagen tillstyrker förslaget om rätt till utökat program för att läsa ytterligare yrkeskurser eller kurser som leder till särskild behörighet. Grafiska Företagen efterlyser därutöver en översyn av innehållet i den grundläggande högskolebehörigheten, som i praktiken endast ger behörighet till en begränsad del av högskolans utbildningar och samtidigt innehåller kurser som kan utgöra hinder för vissa elever. 3(5)

4 Krav på viss APL på ekonomiprogrammets inriktning handel samt teknikprogrammets inriktning produktionsteknik Grafiska Företagen avstyrker utredningens förslag om en yrkesutgång från Teknikprogrammet med 2500 gymnasiepoäng. Grafiska Företagen stod bakom Yrkesprogramsutredningens förslag om en yrkesutgång med 2800 gymnasiepoäng och föreslår att den försöksverksamhet som föreslogs i denna utredning genomförs. Grafiska Företagen avstyrker utredningens bedömning av att samverkan med lokalt programråd inte skall krävas för studieförberedande program med yrkesutgång. Erfarenheterna från Teknikcollege där lokala styrgrupper i praktiken fungerar som programråd även för högskoleförberedande utbildningar talar för detta. Samverkan med arbetslivet och med högskolesektorn har gynnat utbildningens kvalitet och därmed eleverna Utbildningsutbudet fortlöpande förnyelse och regional samverkan Grafiska Företagen delar utredningens bedömning kring behovet av en kontinuerlig förnyelse och anpassning av gymnasieutbildningarna. De nationella programråden som inrättades i samband med Gy11 med syftet att bistå Skolverket i arbetet med att utveckla och följa upp. Däremot är vi angelägna om att påpeka behovet av att stärka de nationella programrådens roll och funktion. Grafiska Företagen ser ett behov av att förtydliga de nationella programrådens uppdrag och mandat vad gäller att utveckla gymnasieskolan. I dag uppfattar Grafiska Företagen att denna typ av frågor får hanteras i direktkontakt med det politiska systemet i form av riksdag och regering. Grafiska Företagen tillstyrker därför ett tydligt uppdrag till Skolverket att i samråd med de nationella programråden föreslå hur de delar av gymnasieskolan som styrs av lag och förordning bör förnyas. Flera av de programråd Grafiska Företagen har insyn i uppvisar brister i funktion. Underlag kopplade till instruktioner, regleringsbrev och andra uppdrag från regeringen till Skolverket presenteras i många fall först vid sittande möte, vilket försvårar förberedelse och förankring. Vidare begränsar Skolverkets regelverk organisationers möjlighet att föreslå lämpliga och representativa ledamöter. Grafiska Företagen ställer sig positiva till att programråd inrättas för de högskoleförberedande programmen. Däremot uppfattar vi att dessa är så pass inbördes olika att flera programråd bör inrättas. Programråden bör ha representation från såväl lärosäten som arbetslivet. Grafiska Företagen tillstyrker att staten bör ge stöd till regional samverkan kring utbildningsutbud. Ett föredöme i detta fall är de collegemodeller som skapats, där Teknikcollege har verkat längst. Vi vill särskilt betona vikten av att skapa effektiva strukturer med tydligt mandat där arbetslivets medverkan är viktig och kompetensförsörjning är i fokus Ett estetiskt ämne Grafiska Företagen avstyrker förslaget om att ett estetiskt ämne skall ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena i alla nationella program. Estetisk kompetens inom det grafiska området är givetvis viktig för våra medlemsföretag och vårt ställningstagande 4(5)

5 riktar sig inte mot ett estetiskt ämne som sådant. Vår uppfattning är att förslaget saknar ett tydligt syfte och koppling till elevens övriga utbildning. För många huvudmän är möjligheten att rekrytera kunniga lärare inom dessa områden begränsad, vilket skulle påverka utbildningens kvalitet samt att skillnaden mellan olika skolhuvudmän skulle öka med minskad likvärdighet som följd. Grafiska Företagen avstyrker förslaget om att gymnasiearbetet inte skall ge gymnasiepoäng. Gymnasiearbetet är en av få möjligheter att kvalitetssäkra gymnasieutbildningarna, särskilt för yrkesprogram. Gymnasiepoängen ger en tydlig styrning om vilken vikt som skall läggas på gymnasiearbetet för såväl elever som skolhuvudmän Ämnesbetyg Grafiska Företagen tillstyrker utredningens förslag om fortsatt utredning av ämnesbetyg i gymnasieskolan. Mycket talar för att ämnesbetyg ger fördelar i utbildningar med en tydlig progression i utbildningen. För Grafiska Företagen Ravindra Parasnis VD Henrik Smedmark Ansvarig kompetensförsörjning 5(5)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr:U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Utbildningsdepartementet 2017-10-31 Registrator Er referens/dnr: U2017/03537/GV 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet Promemoria 2017-09-06 Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2017-09-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/792 Kommunstyrelsen U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Yttrande

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet 2017-02-24 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Utbildningsdepartementet 2017-03-06 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-02-21 U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Läs mer

LOs yttrande över En gymnasieutbildning för alla (SOU 2016:77)

LOs yttrande över En gymnasieutbildning för alla (SOU 2016:77) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Enheten för välfärd utbildning och arbetsmarknad Thomas Hagnefur 2017-02-15 20160450 ERT DATUM ER REFERENS 2017-03-01 U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet 103 33

Läs mer

Vägledarkalendariet 23 februari Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw

Vägledarkalendariet 23 februari Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw Vägledarkalendariet 23 februari 2017 Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw Aktuellt på vägledningsområdet PRAO Branschskolor Saknad! Om elevers skolfrånvaro Frafall i videregående opplæring Förebygga

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU )

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU ) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-12-16 Handläggare Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-02 En gymnasieutbildning för alla - åtgärder

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Tjänsteutlåtande nummer: 2017-98 Utfärdat: 2017-11-08 Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Remissyttrande; Utbildningsdepartementets promemoria - Ökade möjligheter till grundläggande

Läs mer

Sammanfattning. Utredningens uppdrag

Sammanfattning. Utredningens uppdrag Sammanfattning Utredningens uppdrag Gymnasieutredningens direktiv och tilläggsdirektiv (dir. 2015:31, 2015:82 och 2015:141) är omfattande och spänner över drygt 20 olika delområden som rör gymnasieskolan.

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:243 RIV (Dnr 110-1353/2017) Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program (U/2017/03537/GV) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Remissvar. En gymnasieutbildning för alla. Sammanfattning. Inledning 251/2016. Er referens/dnr: Stockholm U2016/04660/GV

Remissvar. En gymnasieutbildning för alla. Sammanfattning. Inledning 251/2016. Er referens/dnr: Stockholm U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: 251/2016 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/04660/GV 2017-02-28 Remissvar En gymnasieutbildning för alla Sammanfattning Gymnasieskolan ska rusta eleverna

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN på en dryg timme SKL November 2017 Lars Werner UPPLÄGG och varför det ser ut som det gör Speciellt läge Främst redan beslutade ändringar Kort om mer eller mindre sannolika

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Gymnasieutredningens förslag i korthet

Gymnasieutredningens förslag i korthet 2017-02-06 Bilaga 1 (9) Gymnasieutredningens förslag i korthet 25.1 En gymnasieskola för alla ungdomar Utredningen har haft i uppdrag att överväga om gymnasieskolan ska göras obligatorisk. Forskning visar

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla, (SOU 2016:77)

Remissvar En gymnasieutbildning för alla, (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla, (SOU 2016:77) Installatörsföretagen svarar på uppdrag av Elektriska installatörsorganisationen, EIO, och

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla

Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla 2017-02-06 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/40 Utbildningsnämnden Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta förslag

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 Målsättning öka andelen ungdomar som slutför gymnasiet Förtydliga skolans ansvar för stöd och anpassningar Erbjuda gymnasieutbildningar som eleverna vill gåanpassa

Läs mer

Betänkandet 1. Målet för gymnasieskolan ska vara att alla ungdomar ska påbörja och nå målen för en gymnasieutbildning. Detta ska anges i skollagen.

Betänkandet 1. Målet för gymnasieskolan ska vara att alla ungdomar ska påbörja och nå målen för en gymnasieutbildning. Detta ska anges i skollagen. Stockholm 2017-03-01 1 Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm (u.remisssvaratregeringskansliet.se) Regeringen har remitterat betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan U2018/03629/GV Härmed

Läs mer

Betänkandet Framtidsvägen - en reformerad gymnasieskola (SOU 2008:27)

Betänkandet Framtidsvägen - en reformerad gymnasieskola (SOU 2008:27) 2008-08-27 REMISSVAR Utbildningsdepartementet FI Dnr 08-8061-001 Finansinspektionen 103 33 Stockholm P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1549 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2012-06-20 1 (5) Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Bakgrund Skolverket har tidigare föreskrivit om vilka kurser som ska ingå i gymnasieskolans

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan U2010/1388/G

Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan U2010/1388/G Utbildningsdepartementet Gymnasieenheten 103 33 STOCKHOLM 2010-05-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan

Läs mer

Drottning Blankas Gymnasieskolor AB Annika.silyerupadbgy.se Dnr :6992 Rektor Maria.nilssonadbgy.se. Beslut

Drottning Blankas Gymnasieskolor AB Annika.silyerupadbgy.se Dnr :6992 Rektor Maria.nilssonadbgy.se. Beslut rin Skolinspektionen Beslut Drottning Blankas Gymnasieskolor AB 2017-11-13 Annika.silyerupadbgy.se Dnr 400-2016:6992 Rektor Maria.nilssonadbgy.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Sammanfattning Förslaget innebär att huvudmän ska kunna ansöka

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola- ett lyft för kunskap, Prop. 2015/16: Förordning om (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande.

En stärkt yrkeshögskola- ett lyft för kunskap, Prop. 2015/16: Förordning om (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande. YH1008, v.2.0, 2016-03-18 1 (6) Diarienr: MYH 2016/4491 Ert dnr 2016/04660/GV Yttrande Myndigheten för yrkeshögskolans yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla gymnasium i Järfälla kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla gymnasium i Järfälla kommun. Skolinspektionen. Beslut Järfälla kommun info@jarfalla.se Rektor Mariella.augustssonajarfalla.se 2017-11-02 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla

Läs mer

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Regeringsbeslut II:180 2018-08-30 U2018/03629/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Didaktus Skolor AB susanne.christensonaacademedia.se Dnr :6992. Rektor piajohanssonadidaktus.se.

Beslut. Skolinspektionen. Didaktus Skolor AB susanne.christensonaacademedia.se Dnr :6992. Rektor piajohanssonadidaktus.se. Beslut Didaktus Skolor AB 2017-12-20 susanne.christensonaacademedia.se Dnr 400-2016:6992 Rektor piajohanssonadidaktus.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över betänkandet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2015:9656 Mikael Elias Gymnasium AB Org.nr. 556558-3282 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Mikael Elias Gymnasium i Göteborg belägen i Göteborgs kommun 2 (7) Tillsyn i Mikael Elias Gymnasium

Läs mer

Till gymnasieutredningen

Till gymnasieutredningen Till gymnasieutredningen Handelsrådet är en partsägd organisation med övergripande syfte att förena handelns parter i en strävan att stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Karlbergsgymnasiet 3 i Åmåls kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Karlbergsgymnasiet 3 i Åmåls kommun. Beslut Beslut Åmål Kommun kommun@amal.se 2018-02-01 Dnr 400-2016:6992 Rektor magnus.skoglund@amal.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Karlbergsgymnasiet 3 i

Läs mer

Kommittédirektiv. En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dir. 2015:31. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dir. 2015:31. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En attraktiv gymnasieutbildning för alla Dir. 2015:31 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget att föreslå en attraktiv gymnasieutbildning för alla. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Sammanfattning. Uppdraget att föreslå en attraktiv gymnasieutbildning för alla. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning och därmed

Läs mer

Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram

Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram Utbildningsdepartementet 2008-11-27 Dnr/2008/7831/G Departementspromemoria Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram - 1 - 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...2 2 Inledning...3

Läs mer

Yttrande över betänkande från Utbildningsdepartementet En gymnasieutbildning för alla

Yttrande över betänkande från Utbildningsdepartementet En gymnasieutbildning för alla Yttrande S Kommunstyrelsen Ärende 4.2 Yttrande över betänkande från Utbildningsdepartementet En gymnasieutbildning för alla Gymnasieskolan omfattas idag inte av skolplikt utan är en frivillig skolform.

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns

Läs mer

Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Charlotte Ejsing

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 REMISSVAR 1(6) Fi2016/00169/BaS fi.registrtor@regeringskansliet.se mona-lisa.franneby@regeringskansliet.se Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Beslut Yttrandet, daterat den 17 oktober 2017, antas och överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

Beslut Yttrandet, daterat den 17 oktober 2017, antas och överlämnas till kommunstyrelsen för beslut. Kommunstyrelsens utbildningsutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 51 Yttrande över remiss - Promemoria Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett

Läs mer

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning.

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning. Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: SN Dnr 240/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2015/05421/GV 2016-02-26 Remissvar Välja yrke (SOU 2015:97) Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera

Läs mer

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun.

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun. rn Skolinspektionen Beslut Huddinge Kommun huddinqe@huddinge.se 2018-01-19 Dnr 400-2016:6992 Rektor krister.thun@huddinge.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram " Beslut Dnr 44-2015:9675 Drottning Blankas Gymnasieskola AB Org.nr. 556566-8794 Ann-Marie.Viala@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Drottning Blankas

Läs mer

Förslag till förordning (2019:XX) om försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Förslag till förordning (2019:XX) om försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Förslag till förordning (2019:XX) om försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning innehåller bestämmelser om

Läs mer

Kvalitetsgranskning Sammanfattning 2014:05. Undervisning på yrkesprogram

Kvalitetsgranskning Sammanfattning 2014:05. Undervisning på yrkesprogram Kvalitetsgranskning Sammanfattning 2014:05 Undervisning på yrkesprogram Sammanfattning Skolinspektionen har granskat den skolförlagda undervisningen inom fem av gymnasieskolans yrkesprogram: barn- och

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Studiedagsprogram 29 mars

Studiedagsprogram 29 mars Studiedagsprogram 29 mars 08.30-08.45 Åtgärdsprogram 08.45-09.45 Gy 2011, Bakgrund, betyg 09.45-10.15 Fika 10.15-10.45 Hemsidan 10.45-11.45 Gy 2011 fortsättning, Programstruktur, Ämnen och ämnesplaner

Läs mer

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/04482 2017-11-17 Utbildningssektionen Karin Hedin Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium, Lund belägen i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Promemoria 2017-09-06 Utbildningsdepartementet Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2015:9659 Mikael Elias Gymnasium AB Org.nr. 556558-3282 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Mikael Elbs Gymnasium i Örnsköldsvik belägen i Örnsköldsviks kommun 2 (7) Tillsyn i Mikael Elias

Läs mer

Välkommen till hearing med

Välkommen till hearing med 22 maj 2014 Välkommen till hearing med Förhandsmaterial, obs att det är förslag under arbete! Utgångspunkter: Industrin har kompetensförsörjningsproblem: Lågt intresse för arbete inom industrin bland unga

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9693 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredrik.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Uddevalla belägen i Uddevalla

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4337 Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Org.nr. 874002-0212 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Estetiska skolan, gymnasiet belägen i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Stockholms kommun Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Bromma gymnasium beläget i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Bromma gymnasium har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Yttrande över En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande över En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Yttrande Dnr 20160130 Utbildningsdepartementet Yttrande över En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) har fått möjlighet att

Läs mer

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring - teknikprogrammet - det fjärde året - industritekniska programmet Yrkesutbildning Mycket stort fokus på yrkesutbildning - ungdomsarbetslöshet - kompetensförsörjning

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2015:9751 Klaragymnasium AB Org.nr. 556630-3938 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Klara gymnasium Karlstad belägen i Karlstads kommun Box 23069, 104 36 Stockholm 2 (8) Dnr 44-2015:9751 Tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9718 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Uppsala belägen i Uppsala kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9718 Tillsyn i IT

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Beskit Dnr 44-2015:9692 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredric.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Göteborg belägen

Läs mer

Uppdrag avseende examensmål och ämnesplaner för gymnasieskolan m.m.

Uppdrag avseende examensmål och ämnesplaner för gymnasieskolan m.m. Regeringsbeslut I:4 2009-10-01 U2009/2114/G U2009/5688/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag avseende examensmål och ämnesplaner för gymnasieskolan m.m. Regeringens beslut

Läs mer

Riksförbundet Attention

Riksförbundet Attention Stockholm den 1 mars 2017 Till Utbildningsdepartementet Regeringskansliet 103 30 Stockholm Dnr. U2016/04660/GV Riksförbundet Attentions remissvar över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder

Läs mer

Vägledarkalendariet. 25 april Per Fermvik, undervisningsråd

Vägledarkalendariet. 25 april Per Fermvik, undervisningsråd Vägledarkalendariet 25 april 2019 Per Fermvik, undervisningsråd Innehåll Presentation Skolans styrkedja Statistik kring gymnasiet. Trender, ej detaljer Förändringar i introduktionsprogrammen Läroplans-

Läs mer

Beslut för gymnasieskola. efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun

Beslut för gymnasieskola. efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun fin Skolinspektionen Beslut Aspero Friskolor AB Org.nr. 556636-3973 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram rin Beslut Dnr 44-2015:9719 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Beslut 2 (8) Dnr

Läs mer

Studiedag Vård- och omsorgscollege

Studiedag Vård- och omsorgscollege Studiedag Vård- och omsorgscollege 2017-10-30 Gymnasieutredningen (totalt 97 olika förslag) Regeringen avser att lämna proposition till riksdagen under våren 2018 Ämnesbetyg? Estetiskt uttryck införs inom

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9724 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn j T gymnasiet Västerås belägen i Västerås kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9724 Tillsyn i IT

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Org.nr. 556608-1740 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ABB Industrigymnasium Västerås belägen i Västerås kommun 2 (4) Tillsyn i ABB Industrigymnasium Västerås

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9723 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Örebro belägen i Örebro kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet Örebro har

Läs mer

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-18 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Dnr: UN 17/078 Sammanfattning av ärendet Sammanfattningsvis

Läs mer

Teknikprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Teknikprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Teknikprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet i Skolverkets

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram 2016-10-21 Dnr 44-2015:9721 IT Gymnasiet Sverige AB Org.rtr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Göteborg belägen i Göteborgs kommun 2016-10-21 2 (7) Dnr

Läs mer

Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2016:6149 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet i Skövde belägen i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet i Skövde

Läs mer