Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)"

Transkript

1 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros Dnr: RUN Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande i hela landet. Hösten 2008 började 35 procent av landets nybörjarelever ett yrkesprogram. Hösten 2014 hade andelen nybörjarelever minskat till 26 procent. Som ett led av de vikande söksiffrorna till yrkesprogrammen tillsattes yrkesprogramsutredningen, med uppdrag att lämna förslag som stärker den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft, underlättar ungdomars övergång från skola till arbetsliv och förstärker den nationella kompetensförsörjningen. Region Östergötland har beretts möjlighet att lämna synpunkter på slutbetänkandet. Ärende Utredningen har ringat in sju områden för att stärka och göra yrkesutbildningen mer attraktiva: Bättre förutsättningar för medvetna studie- och yrkesval Välja otraditionellt Nationella och lokala programråd Yrkescollege och andra samverkansmodeller Branschskolor för vissa små yrkesområden Regional samverkan om yrkesvux Fler behöriga till yrkeshögskolan Utredningen föreslår olika insatser för att stärka kunskaperna om arbetslivet inför gymnasievalet så som förtydligande av grundskolans styrdokument och att alla elever i grundskolan och i specialskolan ska ges en möjlighet att genomföra två veckors praktisk arbetslivsorientering, PRAO. Utredningen föreslår också en försöksverksamhet med branschskolor för vissa små yrkesområden. Vidare föreslås insatser för att förtydliga och förstärka de nationella programrådens roll samt att ett nationellt råd för yrkesutbildning inrättas. Därutöver lämnar utredningen förslag om utökad regional samverkan inom yrkesvux samt förändring i förslag om behörighetsgivande s.k. förutbildningar till yrkeshögskoleutbildningar. Sammantaget innebär utredningens förslag att Skolverket, Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket får utökat ansvar/uppgifter. Förslaget om regional samverkan inom yrkesvux berör konkret Region Östergötland eftersom statsbidraget för yrkesinriktad vuxenutbildning villkoras med att kommunerna planerar utbildningen i samråd med den regionalt utvecklingsansvarige aktören. Region Östergötland ser positivt på utredningens förslag i stort och konstaterar att förslagen ligger väl i linje med det konkreta utvecklingsarbete som pågår bl.a. inom kompetensplattform Östergötland.

2

3 YTTRANDE 2015:97 1/3 Ledningsstaben Lejla Gros Dnr: RUN Utbildningsdepartementet Stockholm Yttrande över Slutbetänkandet av Yrkesprogramberedningen: Välja Yrke (SOU 2015:97) Inledning Region Östergötland har beretts möjlighet att lämna synpunkter på slutbetänkandet av Yrkesprogramsutredningen, SOU 2015:97. Sammanfattning Region Östergötland ser positivt på utredningens förslag i stort och konstaterar att förslagen ligger väl i linje med det konkreta utvecklingsarbete som pågår bl.a. inom kompetensplattform Östergötland. Region Östergötland står inför mycket stora kompetensbehov när det gäller framför allt hälso och sjukvårdsyrken, industritekniska yrken och byggyrken. Genom ett ökat regionalt samarbete mellan arbetsgivare, branschorganisationer och utbildningsanordnare kan innehållet i yrkesutbildningarna tydligare anpassas efter de kompetensbehov som ställs inom olika yrken. Synpunkter på utredningen Bättre förutsättningar för medvetna studie- och yrkesval kapitel 3 Region Östergötland ser positivt på en starkare styrning för att stärka kunskapsområdet skolaarbetsliv i grundskolan och att förtydliga grundskolans läroplan och kursplaner när det gäller kunskaper om arbetslivet. Det behovs en tydligare styrning så att alla elever får kunskaper om arbetslivet, att det kommer på schemat. Region Östergötland stödjer även utredningens förslag om att säkerställa att alla elever får möjlighet att genomföra prao. Att använda yrkesprogrammen som en del av denna prao är bra, men det bör inte helt ersätta tid på skarpa arbetsplatser. Inom till exempel byggindustrin kan en yrkesprogramsförlagd del av prao göra att eleverna kan få pröva på ett praktiskt yrke utan att utsättas för säkerhetsmässiga risker på en byggarbetsplats, vilket inte minst Arbetsmiljöverkets föreskrifter för minderåriga påtalar. Men om PRAO förläggs till gymnasieskolans yrkesprogram bör yrkesverksamma representanter från utbildningens yrkesområden bjudas in, eller att studiebesök görs på arbetsplatser, för att PRAO-eleven ska kunna ta del av och ställa frågor om hur den konkreta yrkesmiljön är och om hur yrket är i praktiken. (kunskaper, betydelsen av utbildning, etc.). Det är inte alltid säkert att skolor och lärare har den kunskapen och den förmågan att förmedla intryck och upplevelser som ett besök i verkligheten kan förmedla. Just mötet med yrkesverksamma inom olika områden och från olika arbetsplatser är något som ungdomar saknar när de berättar om sin vånda inför gymnasievalet. Det är viktigt att förstärka de inslagen i att stärka eleverna inför sitt gymnasieval.

4 Region Östergötland anser att förslaget om att tillsätta en särskilt utredning avseende studieoch yrkesvägledningen i grundskolan borde omfatta även gymnasieskolans och vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledning. Välja otraditionellt kapitel 4 Region Östergötland ser positivt på utredningens förslag att ge skolverket uppdrag att arbeta med värdegrundsarbete samt att skolinspektionen ska granska kvaliteten i värdegrundarbetet. Även samverkan med det arbetsliv som tar emot eleverna för det arbetsplatsförlagda lärandet behöver uppmärksammas. Nationella och lokala programråd kapitel 5 Region Östergötland ställer sig positivt till samtliga förslag gällande nationella och lokala programråd. Region Östergötland anser dock att det bör inrättas ett nationellt kompetensförsörjningsråd för kompetensförsörjningsarbetet i stort. Syftet med rådet skulle vara att samråda kring strategiska kompetensförsörjningsåtgärder som är relevanta för den långsiktiga nationella kompetensförsörjningen. Rådet kan även utgöra ett rådgivande organ till regeringen. I ett uppstartsarbete bör rådet ringa in vilka områden som är gemensamma mellan politikområdena för att skapa en samsyn kring var det finns behov av en mer samordnad styrning av regionala aktörer, kommuner och nationella aktörer i syfte att åstadkomma en väl fungerande kompetensförsörjning i Sverige. Tillväxtverket skulle kunna uppdras att ha en samordnande roll för rådet. Yrkescollege och andra samverkansmodeller kapitel 6 Region Östergötland ser positivt på utredningens förslag att branschorganisationer ska kunna ansöka om statsbidrag. De regionala erfarenheterna av college är stora, men det är viktigt att lyfta fram att den regionala och lokala nivån är beroende av att arbetsmarkandens parter och branschorganisationerna på nationellnivå tar initiativ och bjuder in till uppbyggnad av nya samverkansformer t.ex. nya collegebildningar. Region Östergötland ser även positivt på utredningens förslag om att regionala stödfunktioner bör utvecklas. Att införa en regional infrastruktur kan bidra till att främja informationen och kontakterna mellan de lokala och nationella branschföreträdarna. Region Östergötland arbetar inom ramen för kompetensplattformen med regionala branscharenor så som Branschforum Industri och teknik, Branschråd Vård och omsorg, Branschforum bygg, Branschforum logistik samt Branschforum el och energi. Dessa forum arbetar med behovsinventering och utvecklingsfrågor kopplat till utbildning och kompetensutveckling ur ett branschperspektiv. Med hjälp av den regionala nivån skulle erfarenheter och brister i utbildningen kunna samlas in och rapporteras till de nationella programråden.

5 Branschskolor för vissa små yrkesområden kapitel 7 Region Östergötland ser positivt på utredningens förslag men vill dock lyfta fram att fem år kan vara för kort tid eftersom det är stora utvecklingskostnader i samband med uppstart och utveckling av skolor. Många av dessa skolor har inte bara bristande sökintresse utan även är dyra att driva. Regional samverkan om yrkesvux kapitel 8 Region Östergötland är positiv till utredningens båda förslag. Vi stödjer ett stärkt regionalt kompetensförsörjningsperspektiv i dimensioneringen och planeringen av yrkesvux. Att utbildningsutbudet inom yrkesvux speglar den regionala arbetesmarknadens behov kan bidra till bättre matchning på arbetsmarknaden. Utan regionala behovsanalyser riskerar yrkesinriktad vuxenutbildning med mer kostsamma utbildningsplatser att trängas undan av mindre kostsamma med behov av många utbildade. Region Östergötland anser att det är viktigt att regionalt utvecklingsansvariga aktörer får en tydligare roll. Viktigt att nyttja befintliga uppdrag att samordna utbildningsplanering och framtagande av analyser t.ex. inom kompetensplattformsarbetet. Det finns idag goda förutsättningar att utveckla arbetsformer för samråd i samverkan med kommunerna, Arbetsförmedlingen, arbetsgivare, organisationer och andra intressenter. Fler behöriga till yrkeshögskolan - kapitel 9 Region Östergötland stödjer utredningens förslag att det skapas bättre förutsättningar för att fler i efterhand ska ha möjlighet att kunna ta del av en yrkeshögskoleutbildning men vill dock påpeka: Förutbildningarna bör utformas så att det dels blir möjligt för personer som har en högskoleförberedande gymnasieutbildning att inhämta kompletterande förkunskaper inom ett yrkesområde, dels så att personer som har en yrkesinriktad gymnasieutbildning kan komplettera även t.ex. relevanta förkunskaper i matematik för att klara en eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning. För att skapa ett långsiktigt hållbart system för yrkesutbildningar krävs det en fungerande samverkan mellan yrkeshögskoleutbildningarna och den kommunala vuxenutbildningen. Den kommunala vuxenutbildningen måste vara dimensionerad och ha förutsättningar att erbjuda möjligheter för alla som vill att i vuxen ålder kunna skola om sig till en yrkesutbildning. Anita Jernberger Regionutvecklingsnämndens Ordförande Andreas Capilla Regionutvecklingsdirektör

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning.

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning. Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: SN Dnr 240/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2015/05421/GV 2016-02-26 Remissvar Välja yrke (SOU 2015:97) Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97)

Yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Remissvar (U2015/05421/GV) 2016-02-26 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Om Byggnadsindustrins

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans yttrande över betänkandet SOU 2015:97 Välja yrke

Myndigheten för yrkeshögskolans yttrande över betänkandet SOU 2015:97 Välja yrke 1 (6) Dnr: MYH 2015/4448 Er referens: U2015/05421/GV Remissvar/Yttrande Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Myndigheten för yrkeshögskolans yttrande över betänkandet SOU 2015:97 Välja yrke Inledning

Läs mer

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? 'maf. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? 'maf. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV HANDIKAPP FöRBUNDEN? 'maf Sundbyberg 2016-02-23 Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Välja Yrke (SOU 2015:97) Handikappförbunden Handikappförbunden

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

LOs yttrande över SOU 2015:97, Välja yrke

LOs yttrande över SOU 2015:97, Välja yrke HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetsmarknad Thomas Hagnefur 2016-02-29 20150488 ERT DATUM ER REFERENS 2015-11-30 U2015/05421/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm LOs

Läs mer

Välja yrke. Slutbetänkande av Yrkesprogramsutredningen. Stockholm 2015 SOU 2015:97

Välja yrke. Slutbetänkande av Yrkesprogramsutredningen. Stockholm 2015 SOU 2015:97 Välja yrke Slutbetänkande av Yrkesprogramsutredningen Stockholm 2015 SOU 2015:97 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice, 106 47 Stockholm

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College!

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! Välkommen till Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa startar Planering för utvecklingsarbetet Under september genomförs tre dialogmöten norra, mellersta

Läs mer

Välja Yrke (SOU 2015:97) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 29 februari 2016

Välja Yrke (SOU 2015:97) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 29 februari 2016 PM 2016:40 RIII+IV (Dnr 110-1930/2015) Välja Yrke (SOU 2015:97) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 29 februari 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Remissyttrande - Välja yrke (SOU 2015:97), U2015/05421/GV

Remissyttrande - Välja yrke (SOU 2015:97), U2015/05421/GV TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-06 LS-LED15-1699-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Monica Holstad Sandberg (KD) Monika Gideskog(M) Jerker Karlsson(M) Tommy Ählström (M) Alexander Höglund(L) Magnus Berge(C)

Monica Holstad Sandberg (KD) Monika Gideskog(M) Jerker Karlsson(M) Tommy Ählström (M) Alexander Höglund(L) Magnus Berge(C) 1 Sammanträdesplats Arbetets museum, Norrköping Sammanträdets öppnande 14 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 15 Ledamöter Anita Jernberger (FP) ordförande Per

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15. Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15. Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) Dir. 2015:15 Beslut vid regeringssammanträde den 12 februari 2015 Ändring av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Remissvar En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (SOU 2015:41)

Remissvar En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (SOU 2015:41) BESLUTSUNDERLAG 1/1 Annika Eriksson 2015-10-21 RUN 2015:291 Regionutvecklingsnämnden Remissvar En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (SOU 2015:41) Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

t'nill@0-q_/a..:.cl ffl LJUSNARSBERGS WKOMMUN --~,.,,...,...,... ~~~,.,,,..., 1\111<. 2am -01- r 7 't1 s 1 1 1,,_,lu' 11 '1'( jl''!

t'nill@0-q_/a..:.cl ffl LJUSNARSBERGS WKOMMUN --~,.,,...,...,... ~~~,.,,,..., 1\111<. 2am -01- r 7 't1 s 1 1 1,,_,lu' 11 '1'( jl''! ffl LJUSNARSBERGS WKOMMUN 2016-01-05.::,-.-..,r... $ \...... -........ ~....._..... I J 't1 s 1 1 1,,_,lu' 11 '1'( jl''! \'nq'1 1'( 11 lll -n (t \), \.' -:)',,') f.,...!. \ 1t --~,.,,...,......,... ~~~,.,,,...,

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet Välja yrke (SOU 2015:97)

Remiss från Utbildningsdepartementet Välja yrke (SOU 2015:97) SIGNERAD 2016-01-19 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (3) Datum 2016-01-19 Vår referens Sara Shamekhi Utredningssekreterare Sara.Shamekhi@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Remissyttrande avseende En andra och en annan chans - ett komvux i tiden

Remissyttrande avseende En andra och en annan chans - ett komvux i tiden 2018-11-27 Dnr LS2018-0539 HR- och kommunikationsavdelningen Lena Lundström Tfn 018-617 40 33 E-post lena.lundstrom@regionuppsala.se Utbildningsdepartementet Remissyttrande avseende En andra och en annan

Läs mer

Remissvar gällande Yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke, SOU 2015:97 (dnr U2015/05421/GV)

Remissvar gällande Yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke, SOU 2015:97 (dnr U2015/05421/GV) REMISSVAR Dnr 2016-00010 Utbildningsdepartementet Göteborg 25 februari 2016 103 33 Stockholm Remissvar gällande Yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke, SOU 2015:97 (dnr U2015/05421/GV) Göteborgsregionens

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Svar på Komvuxutredningens slutbetänkande SOU 2018:71

Svar på Komvuxutredningens slutbetänkande SOU 2018:71 1 (1) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Er beteckning Utbildning och arbetsmarknad, Eva Sund 2018-10-08 Dnr: 18RS6785 Regeringskansliet - Utbildningsdepartementet Svar på Komvuxutredningens slutbetänkande

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1 Kompetensförsörjningsdagarna 25 april 2017 Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Utbildningsdepartementet 1 Livslångt lärande och stärkt kompetensförsörjning Möjliggöra vuxnas lärande

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

LOs yttrande över betänkandet En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71)

LOs yttrande över betänkandet En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) ENHET Enheten för Välfärd, Utbildning och Arbetsmarknadspolitik HANDLÄGGARE Mattias Samuelsson DATUM 2018-12-03 ERT DATUM 2018-12-12 DIARIENUMMER 20180270 ER REFERENS U2018/03652/GV Utbildningsdepartementet

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden Vård och Omsorgscollege 2016-12-15 Europeiska Socialfonden 2014-2020 Kontakt: Mats Andersson mats.andersson@esf.se www.esf.se Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad

Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad UT BILDNINGSP OLIT IK 2015 Foto: Lars Forsstedt Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad Yrkesutbildning för bättre matchning på svensk arbetsmarknad Sverige behöver en bättre matchning

Läs mer

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Anders Jolby Ärendenr BUN 2015/675 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 24 mars 2016 Barn- och utbildningsnämnden Kompetensförsörjning för att få sökande till

Läs mer

Riktade insatser för att öka andelen UF- företagare på yrkesprogram

Riktade insatser för att öka andelen UF- företagare på yrkesprogram BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-09-13 Dnr: RUN 2016-266 Regionutvecklingsnämnden Riktade insatser för att öka andelen UF- företagare på yrkesprogram Bakgrund Ung Företagsamhet har sedan

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle Kommunstyrelsen Datum 2019-05-29 Diarienummer 0504/19 Utbildningsdepartementet s yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle ser positivt på utredningens förslag och

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna; SFS 2010:2016 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

U2015/05780/GV. Utbildningsdepartementet Stockholm

U2015/05780/GV. Utbildningsdepartementet Stockholm HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetsmarknad Thomas Hagnefur 2016 03 14 20160005 ERT DATUM ER REFERENS 2015 12 10 U2015/05780/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm LOs

Läs mer

38/2019. Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle

38/2019. Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: 38/2019 Er referens/dnr: U2019/00243/S 2019-05-13 Remissvar Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att

Läs mer

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden.

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden. JIL Region Stockholm 1(5) Regionstyrelsen Remiss: Framtidsval-karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) lämnar utifrån sitt ansvar för regional utveckling ett yttrande enligt delegation över

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Kommittédirektiv. Planering och dimensionering av gymnasial utbildning. Dir. 2018:17. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018.

Kommittédirektiv. Planering och dimensionering av gymnasial utbildning. Dir. 2018:17. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018. Kommittédirektiv Planering och dimensionering av gymnasial utbildning Dir. 2018:17 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018. Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur utbildning inom gymnasieskolan,

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

RAPPORT 427 2015. Samlad redovisning och analys inom yrkesutbildningsområdet

RAPPORT 427 2015. Samlad redovisning och analys inom yrkesutbildningsområdet RAPPORT 427 2015 Samlad redovisning och analys inom yrkesutbildningsområdet ISSN: 1103-2421 ISRN: SKOLV-R-427-SE Omslagsfoto: Maria Annas/TT Bildbyrå Grafisk formgivning: AB Typoform Skolverket, Stockholm

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Regeringsbeslut II:180 2018-08-30 U2018/03629/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet

Läs mer

Statsbidrag Regionalt Yrkesvux

Statsbidrag Regionalt Yrkesvux Statsbidrag Regionalt Yrkesvux SFS 2016:937 mats.soderberg@skl.se Statsbidrag utgår för, Orienteringskurser Kurser i ämnena svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik eller samhällskunskap inom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 314 kl. 17:00-19:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Annika Bjerrhede (MP), ordförande Johanna Rantsi (M), vice ordförande

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Regional samverkan Regional styrka

Regional samverkan Regional styrka Regional samverkan Regional styrka GR fakta 13 medlemmar 860 000 innevånare Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Förordning (2997:1349) om försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Redovisning av uppdrag om insatser med anledning av

Redovisning av uppdrag om insatser med anledning av Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (9) Redovisning av uppdrag om insatser med anledning av den nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 PROGRAMRÅDSGUIDEN ett hjälpmedel till dig i programrådet när du, och vi gemensamt, ska bevaka våra intressen i elteknikbranschen Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 Som ledamot i våra programråd

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna

Ansökan om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Ansökan om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Observera att Skolverket endast tar emot ansökningar om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna via webben. Detta dokument är endast för er

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden

EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden Europeiska Socialfonden (ESF) ett verktyg för att skapa fler och bättre jobb i Europa Ca 13 miljarder sek under åren 2014-2020 till lokala, regionala

Läs mer

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Regional samverkan kring samverkan skola och arbetsliv Gymnasiekonferens, SKL Johanna Redelius Teamledare, Göteborgsregionen Göteborgsregionen (GR) består av 13

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

Erfarenhetsträff regionalt kompetensförsörjningsarbete

Erfarenhetsträff regionalt kompetensförsörjningsarbete Erfarenhetsträff regionalt kompetensförsörjningsarbete Fokusområde Regionalt Yrkesvux Erfa-möte 2018-10-11 Pernilla Isaksson & Lisa Crona Region Halland Inventera arbetsgivares kompetensbehov Samverkansavtal

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning; SFS 2016:937 Utkom från trycket den 8 november 2016 utfärdad den 27 oktober 2016. Regeringen föreskriver

Läs mer

Välja yrke (SOU 2015:97)

Välja yrke (SOU 2015:97) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Välja yrke (SOU 2015:97) Riksförbundet FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

Läs mer

Yrkesutbildning nu och i framtiden

Yrkesutbildning nu och i framtiden Yrkesutbildning nu och i framtiden Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-7559-152-0 Beställningsnummer:

Läs mer

Svar på remiss SOU 2019:4

Svar på remiss SOU 2019:4 Datum 190417 TJÄNSTESKRIVELSE Beteckning BUN Svar på remiss SOU 2019:4 Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle Remissvar 2019-04-17 Dnr U2019/00243/S Klippans kommun 26480 Klippan Remissvar

Läs mer

Dagens program. 13:00 Validering

Dagens program. 13:00 Validering Dagens program 10:00 Välkomna! - Zenita Cider, VO-College kansli - Aisha Amin, VO-College Stockholm Senaste nytt från VO-College - Zenita Cider och Carin Bergström Aktuellt från Skolverket - Eva Ekstedt

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre

Läs mer

Yrkesutbildning i Sverige;

Yrkesutbildning i Sverige; Yrkesutbildning i Sverige; vart är vi på väg Seminarium Köpenhamn 23 september 2009 1 Yrkesutbildning i Sverigeen tillbakablick 1846 Skråväsendet upphör, näringsfrihet införs och hantverksföreningar bildasutbildningsfrågor

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

STRATEGI FÖR FRAMTIDENS YRKESUTBILDNING

STRATEGI FÖR FRAMTIDENS YRKESUTBILDNING STRATEGI FÖR FRAMTIDENS YRKESUTBILDNING INVESTERA I YRKESUTBILDNING OCH BÄTTRE MATCHNING PÅ ARBETSMARKNADEN Yrkesutbildningarnas betydelse för Sveriges framtid kan inte överskattas. Samtidigt som 400 000

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen Lägesbeskrivning Elin Landell Kanslichef Vad är validering? en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur

Läs mer

Hur kommer den nya gymnasieskolan, Gy 2011, påverka utbildningar på yrkeshögskolan?

Hur kommer den nya gymnasieskolan, Gy 2011, påverka utbildningar på yrkeshögskolan? Hur kommer den nya gymnasieskolan, Gy 2011, påverka utbildningar på yrkeshögskolan? Vad kan det fjärde året på gymnasieskolans teknikprogram få för betydelsen för yrkeshögskolan? Yrkeshögskolan och Gy

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan U2018/03629/GV Härmed

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71)

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) Länk till slutbetänkandet av Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Sammanfattning Förslaget innebär att huvudmän ska kunna ansöka

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Utökat uppdrag till Skolverket Instruktionen: Myndigheten ska bidra till att trygga den nationella kompetensförsörjningen och underlätta ungdomars etablering

Läs mer