SOL:s arbetsgrupper

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOL:s arbetsgrupper 2012-10-10"

Transkript

1 SOL:s arbetsgrupper Denna skrift innehåller först och främst instruktioner för uppgifter som SOL:s arbetsgrupper har hand om, nämligen klubbvärdskap och soppkvällsvärdskap. På slutet finns också en beskrivning av hur det här med arbetsgrupper är tänkt att fungera samt några kommentarer om syftet med både arbetsgrupperna och uppgifterna. Förutom de två uppgifterna ovan finns det ytterligare en uppgift för grupperna och det är storstädning av lokalen. Instruktionen för detta finns i ett separat dokument. Alla instruktioner finns i pappersform i klubblokalen (vid pentryt eller städskåpet bredvid pentryt) samt i elektronisk form på hemsidan under fliken SOL Info och sedan Arbetsgrupper. 1(6)

2 2(6) Klubbvärdskap, d.v.s......ta hand om tisdagsfikat och göra veckostädningen Båda uppgifterna ska göras och det är därför viktigt att den eller de som tilldelas uppgifterna är införstådda med det. Det rekommenderas att mer än en person från gruppen hjälps åt vid varje klubbvärdstillfälle för att det inte ska bli så mycket att göra per person. Instruktion för fikat följer nedan och för veckostädningen två sidor framåt. Instruktion för tisdagsfika Viktiga saker att tänka på: Se till att ha tillgång till nyckel till lokalen. Kom till lokalen vid 17:45. Ta reda på i förväg vad som behöver handlas. Det går vanligtvis åt mycket saft och relativt lite smörgåsar. Köp saft utan artificiella sötningsmedel (kan finnas allergiker och det kan behövas lite energitillskott direkt efter träningen) Skicka vidare information till nästa arbetsgrupp om vilken mat som finns kvar och ungefär hur mycket som gick åt. OBS! Om du inte har varit med om tisdagsfika tidigare eller känner dig osäker på hur det går till, ring till Kajsa Segerman ( ) några dagar i förväg så kan hon berätta mer. Det kan hända att Kajsa kan komma till lokalen och handleda. Nyckel: Se till att fikaansvarig har en nyckel till lokalen eller att någon med nyckel ändå finns i lokalen under tiden. Förutom att man måste komma in i lokalen måste man också kunna låsa när man går. Om det behövs, kontakta Kajsa ( ) för att få veta vilka som har nycklar. Kajsa har också nyckel att låna ut. Ta reda på vad som behöver handlas: Kolla om föregående arbetsgrupp har lämnat över information om vad som är kvar i matväg sedan förra tisdagen, i så fall troligen till den som är kontaktperson i er grupp. Om inte, kolla med Kajsa ( ) några dagar i förväg vad som finns i kylen/frysen och vad som behöver handlas. Standardtisdagsfika består av: Kaffe. Står i en burk i kylen. Åtgången varierar, men brygg en halv till en kanna till att börja med. Filter finns i skåp över diskbänken. Te. Tepåsar finns i skåp över diskbänken. Mjölk till kaffe/te (Köp gärna mjölk med extra lång hållbarhet.) Saft och vatten Smörgås: o Mjukt bröd (färdigskivat) o Smörgåsmargarin o Ost och annat pålägg o Paprika, gurka etc. att ha på smörgåsen o Morotsbitar och/eller fruktbitar Fortsättning på nästa sida

3 3(6) Följande gäller: Saft och morotsbitar är gratis. Ungdomar (upp till och med det år man fyller 16 år) får två smörgåsar gratis om de duschar efter träningen. Annars finns prislista i pentryt. Växelkassa finns i en burk i kylen. Det går ofta åt mycket saft. Blanda till flera kannor i förväg och var beredd på att snabbt blanda till mer. Det går troligen åt relativt lite smörgåsar. Ställ fram bröd, pålägg, plastmuggar, kaffemuggar etc. på arbetsbänken vid pentryt så att var och en kan göra sig smörgås och förse sig med dryck. Bra om det är färdigt att servera strax efter 18:30. De yngsta kan komma tillbaka tidigt beroende på vilka övningar de har. Man kan behöva hjälpa de yngre ungdomarna med att hälla upp saften. Specialtisdagsfika : Klubben välkomnar andra initiativ än standardvarianten av tisdagsfika t ex i samband med kanelbullens dag, advent, fettisdagen, våffeldagen och helt egna idéer: Kolla med ungdomsledarna samt på SOL:s hemsida att det datum ni har tänkt passar med tanke på övrig planering, så att det t ex inte är så att många eller alla ungdomar befinner sig på annan ort vid just detta tillfälle. När det gäller specialfika kan ofta klubben sponsra istället för att deltagarna ska betala (precis som vid soppkvällar). Tag kontakt med Rekryterings- och Trivselkommittén i förväg och kolla om det finns budget för detta. (Astrid eller Klas ) Kanske ska det också läggas ut info i nyhetsbrev och på hemsidan så att inte folk missar att något extra är på gång. Kolla med ungdomsledarna eller R&Tkommittén hur man gör om ni inte vet. När alla har fått det de vill ha: Diska, torka och ställ in åtminstone det som inte får plats i diskhyllan. Torka rent i pentryt samt på alla bord som använts (både på övervåning och nedervåning). Ställ bord och stolar på rätt platser. Ta hand om överbliven mat. Beroende på hållbarhet läggs det in i kyl eller frys. Viktigt! Skriv upp vad som finns kvar som kan användas nästa tisdag och skicka vidare informationen per mail till kontaktpersonen i nästa grupp. Se lista på hemsidan under SOL Info/Arbetsgrupper. Skicka också med info om ungefär hur mycket som gick åt under er fikaservering. Ersättning för utlägg: Klistra, tejpa eller häfta fast kvittot/kvittona på ett A4-papper. Skriv anledning till utgiften, d v s i detta fall tisdagsfika samt datum. Skriv namn på den som ska ha pengarna, mailadress samt bankkonto. Lägg pappret i det postfack i lokalen som det står kassör på. Skicka eventuellt ett mail till kassören och tala om att det finns ett kvitto att ta hand om Till sist: Släck lampor och bastuaggregat i bastuarna. (Strömbrytare i förrådet i damernas omklädningsrum.) Se till att lokalen blir låst (två lås med samma nyckel).

4 Instruktion för veckostädning Viktiga saker att tänka på: Veckostädningen kan göras på tisdagskvällen efter träning och fika eller vid annat tillfälle senare i veckan. Det tar en stund att göra städningen. Räkna med över en timme för en effektiv person. Se till att ha tillgång till nyckel till lokalen. (Se instruktion för tisdagsfika.) Städuppgifter: 1. Spola rent golven i duschrummen. Gör rent golvbrunnssilarna. 2. Sopa samtliga golv på övervåningen. Viktigt att sopa också under mattorna vid entrén och i damernas omklädningsrum. 3. Våttorka golvet vid entrén. 4. Jämna veckor: Våttorka golvet i stora rummet på övervåningen. 5. Udda veckor: Våttorka golven i omklädningsrummen. 6. Plocka bort kvarglömda kläder i omklädningsrummen. Lägg i överblivetskåpet i damernas omklädningsrum. 7. Töm papperskorgarna vid pentryt. Sopor kastas i containern som står utanför nedanför trappan. 8. Städa båda toaletterna (bredvid pentryt och vid damernas duschrum). Städmaterial: Sopborstar i stora rummet. Svabb och hinkar i herrarnas duschrum. Rengöringsmedel i garderob/städskåp i stora rummet. Till sist: Släck lampor och bastuaggregat i bastuarna. (Strömbrytare i förrådet i damernas omklädningsrum.) Se till att lokalen blir låst (två lås med samma nyckel). 4(6)

5 Soppkvällsvärdskap, d.v.s......ta hand om soppservering och göra veckostädningen Det rekommenderas att minst 3-4 personer från gruppen hjälps åt med detta. Viktiga saker att tänka på: Se till att ha tillgång till nyckel till lokalen. Ta reda på i förväg vad som behöver handlas. Se till att börja värma soppa i tid eftersom det tar tid att koka upp på de spisplattor vi har till förfogande. Kom till lokalen senast 17:45. Skicka vidare information om vilken mat som finns kvar till nästa arbetsgrupp. Nyckel: Se instruktionen för tisdagsfika. Ta reda på vad som behöver handlas: Se instruktionen för tisdagsfika. Förutom soppa ska det serveras samma saker som vid tisdagsfika. Kolla med den/de som är programansvarig(a) för soppkvällen hur många portioner soppa och smörgås ni ska vara redo att servera. Se till att det finns vegetarisk soppa. Följande gäller: Klubben bjuder både medlemmar och föräldrar till yngre medlemmar, d v s man behöver inte tänka på att ta betalt. Kolla med den/de som är programansvarig(a) vilken tid det ska vara klart att servera. Det tar c:a en timme att koka upp 8 liter vatten i den stora grytan. Det går att korta tiden genom att använda vattenkokaren. Spisplattorna finns uppe på skåpen inne i damernas omklädningsrum. OBS! Kan behövas mer än en person för att ta ner på ett säkert sätt. Grytorna finns under diskbänken. När alla har fått det de vill ha: Se instruktionen för tisdagsfika. Ersättning för utlägg: Se instruktionen för tisdagsfika. (Skriv att det gäller soppkväll.) Till sist: Släck lampor och bastuaggregat i bastuarna. (Strömbrytare i förrådet i damernas omklädningsrum.) Se till att lokalen blir låst (två lås med samma nyckel). 5(6)

6 Allmänt om arbetsgrupperna Syftet med arbetsgrupperna? Dela på uppgifter som alldeles för få är intresserade av att utföra. Ett system där nya medlemmar slussas in i både gemenskap och arbete på ett relativt enkelt och tydligt sätt. Vilka ska ingå i en arbetsgrupp? Alla medlemmar som fyllt 18 år. Föräldrar till minderåriga medlemmar. Samt ungdomar fr o m det år de fyller 16 år men handledda av vuxen, företrädesvis förälder. Hur blir man med i en arbetsgrupp? Alla som fyllt 18 år läggs in i en arbetsgrupp så fort de blir medlemmar. Föräldrar till nybörjare läggs in i en arbetsgrupp efter c:a 1 år. Hur stor arbetsmängd blir det? Totalt är det 12 grupper. Grupperna turas om att ta hand om klubbvärdskap, soppkvällsvärdskap och storstädning. Arbetsmängden per grupp kommer att vara ungefär så här: o Tre till fyra klubbvärdskap per år, d v s tisdagsfika och veckostädning. o En soppkväll vartannat år o En storstädning vartannat år OBS! Tre grupper kommer att kallas till varje storstädning och så många som möjligt från gruppen behövs vid sådana tillfällen. Rekryterings- och trivselkommittén kommer att hålla reda på att fördelningen av uppdrag mellan grupperna blir rättvis och lägger in nya medlemmar. Det är viktigt att gruppen tar ansvar för de tillfällen man tilldelas. Det är inte meningen att någon utanför gruppen ska behöva kolla om det verkligen kommer någon och fixar fika en viss tisdag eller städning en viss vecka utan om någon får förhinder är det meningen att gruppen täcker upp för det. Det kan alltså vara bra att fler än en person tar hand om ett visst tillfälle eller att man har någon som är reserv och kan hoppa in om någon annan får förhinder. Men ni bestämmer själva hur ni vill fördela uppgifterna i gruppen, huvudsaken är att det funkar d v s att alla uppgifter blir gjorda. Syftet med själva uppgifterna då... Tisdagsfika? Det är bra att äta något direkt efter träning. Med en smörgås i magen kanske det inte blir lika bråttom att åka hem och fixa middag. Ett bra tillfälle till social samvaro. Soppkväll? Ännu mer av punkterna ovan. Samt ett tillfälle att få och ge klubbinformation och att diskutera klubbangelägenheter på ett mer direkt sätt än via de elektroniska kanalerna. Veckostädning? Resultatet främjar trivsel och hälsa Lokalen behöver vårdas Storstädning? En mer fullständig städning än veckostädningarna behöver göras ibland. 6(6)

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Hur man startar en förening i Sverok

Hur man startar en förening i Sverok Hur man startar en förening i Sverok En kortfattad guide till hur man startar en förening i Sverok komplett med blanketter redo att skicka in. Guiden innehåller även information om vilken typ av stöd man

Läs mer

Ledarhandbok för Summer Camp. Information, tips och idéer

Ledarhandbok för Summer Camp. Information, tips och idéer Ledarhandbok för Summer Camp Information, tips och idéer 1 Innehåll Basfakta om Summer Camp... 4 1. Förberedelser... 4 Delegations träffar... 4 Precamp... 5 Biljetter och visum... 5 Fonder... 5 Praktiska

Läs mer

Min Ekonomi tips hur man kan förbereda sig

Min Ekonomi tips hur man kan förbereda sig Min Ekonomi tips hur man kan förbereda sig Programmet Min Ekonomi är utvecklat av Trollreda resurscenter och Handitek AB. Har du frågor kontakta oss via e-post info@trollreda.se 1 Varför? Genom att göra

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Våga Vara Egen entreprenörskap på riktigt

Våga Vara Egen entreprenörskap på riktigt INFOBANK Våga Vara Egen entreprenörskap på riktigt Grattis till beslutet att ställa ut på Uppsala läns häftigaste mötesplats Våga Vara Egen 2015. Mässan är en av höjdpunkterna på läsåret för många UF-företagare

Läs mer

INFOBANK Våga Vara Egen 2014 regional mässa i UF-företagande

INFOBANK Våga Vara Egen 2014 regional mässa i UF-företagande INFOBANK Våga Vara Egen 2014 regional mässa i UF-företagande Grattis till beslutet att ställa ut på Uppsala läns häftigaste mötesplats Våga Vara Egen 2014. Mässan är en av höjdpunkterna på läsåret för

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer Senast uppdaterad: 2015-01- 21 Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm Tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Välkommen till Sture!

Välkommen till Sture! Välkommen till Sture! En föräldrakooperativ förskola i Örby Föräldrakooperativet Sture Lästringevägen 16, 125 42 ÄLVSJÖ Tfn: 08-749 50 65 Org.nr: 716421-1687 e-post: info@sturedagis.nu www.sturedagis.nu

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Datum Tisdag 21 oktober, klockan 14.00

Datum Tisdag 21 oktober, klockan 14.00 MÖTE Plats AIK s styrelserum, Evenemangsgatan 31 Datum Tisdag 21 oktober, klockan 14.00 Granskningsgruppen Jonas Galotta (JG) Peter Andersson (PA) Vassillios Vassiliadis (VV) AIK s tjänstemän Thomas Johansson

Läs mer

Kungälvs kommun alla brukare 2009 EAS = Ej angivet svar per fråga Mv = medelvärdet beräknat på en skala från 1-5 där 5 är Instämmer helt

Kungälvs kommun alla brukare 2009 EAS = Ej angivet svar per fråga Mv = medelvärdet beräknat på en skala från 1-5 där 5 är Instämmer helt Kungälvs kommun alla brukare 2009 EAS = Ej angivet svar per fråga Mv = medelvärdet beräknat på en skala från 1-5 där 5 är Instämmer helt 1. Jag upplever att hemtjänstpersonalen är bra på att utföra den

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg!

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! MANUALEN Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! Denna manual innehåller instruktioner om hur man använder SkolmatSveriges verktyg för dig som behöver hjälp eller vill lära dig mer. På vår hemsida finns

Läs mer

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag.

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Möten som engagerar ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. E-post: bestall@st.org. Fax:

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer