Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning)"

Transkript

1 Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) 1 poäng Putsa sköthästens träns och martingal/inspänning Ta en svamp i sadelkammaren och fukta den och ta på lite sadeltvål. Putsa tränset och torka sedan av med en handduk som finns i sadelkammaren. Du behöver krama ur svampen o ta lite nytt vatten/sadeltvål med jämna mellanrum. Kom ihåg att även putsa de delar på tygeln som är av läder. Putsa även martingal / inpänningstygel om din sköthäst har det. Kolla gärna att senskydden är rena, borsta bort grus mm Putsa sköthästens sadel Ta en svamp i sadelkammaren och fukta den och ta på sadeltvål. Putsa sadeln och torka sedan av med en handduk som finns i sadelkammaren. Du behöver krama ur svampen o ta lite nytt vatten/sadeltvål med jämna mellanrum. Kom ihåg att lyfta på sadelkåpan och putsa under också. Putsa även av sadelgjordsstropparna. 2 poäng 4 poäng Fylla på saltstenar (för C-skötare) Fyll på saltstenar i alla boxer och spiltor vid behov. Saltstenar finns i foderladan. Ta med en skottkärra så du slipper bära. Skölj av eventuellt smutsiga saltstenar. Fylla på mineraler (för C-skötare) Fyll på mineraler i alla boxar och spiltor vid behov. Mineraler finns i foderladan i en säck, ser ut som sand/pulver. Ta med skottkärra så du slipper bära.

2 Om mineralerna har packats hårt, försök att gröpa ut med en hovkrats och släng de gamla mineralerna. Ha i ca 1-2 dl/mineralkrubba. Putsa/borsta alla benskydd Putsa det hårda på alla benskydd med svamp och vatten, torka med en handduk. Borsta av resåren på benskydden med en rotborste. Svampar och handdukar finns i sadelkammaren. Putsa ponnyernas martingalar Putsa noga lädret med en fuktig svamp och lädertvål, torka sedan av med en handduk. Svampar, lädertvål och handdukar finns i sadelkammaren. Putsa storhästarnas martingalar och inspänningar Putsa noga lädret med en fuktig svamp och lädertvål, torka sedan av med en handduk. Svampar, lädertvål och handdukar finns i sadelkammaren. Kratta + sopa hela stallet-noga Kratta hela stallet noga, även mittendelen vid vattenkranen och redskapen. När du krattar, försök att inte få med för mycket spån utan endast halm, hösilagespill mm. Sopa hela stallet noga, framför boxarna, inte bara framför boxdörren, utanför stallkontoret sadelkammaren och även träkanten. Sopa in i spilta/box.

3 Sopa foderladan Kör en skottkärra från elevatorn till foderladan. Ta sedan en sopkvast och sopa ihop all hö och halm i högar. Ta en grep och skyffla upp högarna i skottkärran och sopa ut det överblivna dammet ut genom dörren. Töm sedan skottkärran i elevatorn och ställ tillbaka den bredvid elevatorn. Alla andra redskap finns i foderladan Sopa mellandel, organisera stöd och bommar Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna. Skjut undan stöden och sopa ytan där stöden ska stå. Ställ sedan tillbaka stöden i ordning. Sopa resten av ytan i hinderboden sopa in i ridhuset. Lägg i ordning bommarna i färgordning. Detta kan endast göras när ingen rider i ridhuset. Torka av alla boxfronter/foderkort Ta en svamp och en hink som finns vid vattnet. Ta sedan svampen blöt den i hinken och torka sedan av boxdörrarna och foderkorten. Putsa dressyrsadlar Du skall putsa de två sadlarna du fått tilldelat. Ta ner en sadel och häng den på en sadelhängare. Putsa hela sadeln utom sätet med sadeltvål och svamp. Torka rent med torr handduk. Häng tillbaka sadeln på rätt plats. Putsa gärna dressyrsadelgjordar om du har tid.

4 Putsa lädersadelgjordar Vissa hästar har lädersadelgjordar, dessa skall putsas. Ta loss sadelgjorden från sadeln. Putsa den med svamp och putstvål. Torka av med torr handduk. Sätt tillbaka sadelgjorden på rätt sadel och rätt sida. 6 poäng Fylla på saltstenar och mineraler (för A-B-skötare) Fyll på mineraler och saltstenar i alla boxer och spiltor vid behov. Saltstenar och mineraler finns i foderladan. Ta med skottkärra så du slipper bära. Om mineralerna har packats hårt, försök att gröpa ut med en hovkrats och släng de gamla mineralerna. Ha i ca 1-2 dl/mineralkrubba. Städa matrum Torka av bordet med fuktig trasa (och rengöringsmedel). Torka av stolar, fåtölj och soffa. Dammsug golvet + matta. Snygga till i soffan. Plocka i ordning så allt ser städat ut. Byt soppåse. Torka ur mikrovågsugnarna. Moppa golvet vid behov, vrid ur moppen så det inte blir för blött när du moppar.

5 Putsa reservsadelkammaren, städa Sopa golvet. Vik täcken, sortera efter storlek, lägg snyggt på rätt hylla. Sortera schabrak efter storlek, lägg i snygga högar på rätt hylla. Sortera nosgrimmor, grimmor, tyglar etc. häng på rätt krok. Kolla så att piggborstar, rotborstar etc. ligger i rätt lådor. Putsa en eller två krokar/vecka. Se till att inte putsa samma krok varje vecka. Städa fikarum Torka av borden + kaffebordet med fuktig trasa (och rengöringsmedel). Häng upp stolarna. Sopa golvet (även under bord och stolar). Byt soppåse. Moppa golvet, vrid ur moppen ordentligt så det inte blir för blött. Torka rent vattenkoppar + krubbor Ta en hink med lite vatten i + en svamp Börja med att torka rent vattenkoppen. Torka därefter rent krubban. Töm hinken/byt vatten allteftersom. Kratta stallplan/mocka Kratta ihop halm/hö som finns ute på stallplanen. Ta en grep och en skottkärra och plocka upp bajs ute på stallplanen där man sitter upp vid lektion. Plocka även upp de högar du krattat ihop. Töm sedan skottkärran i elevatorn!

6 Sopa lådrummet Hämta en mjuk/bred sopborste i städskrubben och sopa golven i lådrummet. Sopa ihop till högar och sopa sedan upp det och släng i papperskorgen. Om papperskorgen är full, knyt ihop och släng i soptunnorna vid lillabanan. Hämta en ny plastpåse från städskrubben. 8 poäng 10 poäng Sopa utrymmen, organisera sadelkammaren, putssaker Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna. Sopa i garderoben, sadelkammaren, skospiltan samt utanför stallkontoret Sopa ihop till högar och sopa sedan upp det och släng i soptunnan Se till så att allt hänger på sin plats i sadelkammaren Se till att det finns putssaker och att allt ligger fint (om det ej finns säg till en instruktör) Kolla/organisera alla ryktpåsar: Se till att det finns en rotborste, hovkrats, piggborste samt en ryktborste i varje påse. Hästarna har sina egna nummer på påsarna samt på de olika borstarna så det ska finnas en uppsättning till varje häst, se till att borstarna har samma nummer som påsen. Ta bort eventuellt skräp eller bortglömda saker ur påsen. Om det fattas något i en påse men ingen extra finns i stallet fråga då en ridlärare eller stallvärdinna om hjälp att hämta en ny från reservsadelkammaren.

7 12 poäng Att leda på lektion: Innan lektionen: Att leda på lektion är både roligt och givande men det är även viktigt att du vet vad du gör och hur du ska göra när du leder på lektion. Kom en stund innan lektionen du ska leda på för att hjälpa barnen i gruppen med att borsta och sadla hästarna. Det är även viktigt för dig som ledare att lära känna de barn du ska leda, bara en sådan enkel sak att du lär dig namnen på barnen i gruppen kommer göra det lättare för dig att hjälpa till samt kommer barnen att känna sig trygga med dig. Kom ihåg att låta barnen testa själva och att du inte gör allt grovjobb. Under lektionen Hjälp ridläraren att ex. ta fram koner eller bommar Leda häst under lektion - se till att du inte prata med barnen samtidigt som ridläraren och ge gärna små hjälpande ord om hur man håller tyglarna eller trampar ner hälarna lite extra. Stå på en bra plats i ridhuset när du inte leder, ex. i ett hörn som en "mänsklig kon". Håll INTE på med mobilen under lektionen. Efter lektionen Hjälp barnen att ta av sadel och träns, samt kratsa hovarna och borsta. Att leda på barnridning: Se till att vara i stallet senast Fråga stallvärdinnan vilka hästar som ska gå på dagens barnridning. Borsta, sadla, tränsa hästarna före Ha bra skor på fötterna. Håll avstånd till hästen framför. Se till att barnet som rider sitter bra/säkert i sadeln.

8 Göra-igen-uppgifter (max 1 uppgift/dag) 2 poäng Borsta ben Kolla efter en häst med leriga/smutsiga ben. Ta en rotborste och borsta bort allt det smutsiga på hästens ben. Borsta försiktigt så inte hästen tycker att det är kittligt/obehagligt. Använd gärna fingrarna för att pilla bort lerklumpar i hovskägg mm. Göra rent bett Ta ett träns och gå till vattenkranen. Sätt på vattnet och skölj av och skrubba bort allt smuts med hjälp av borsten Du kan också ta en hink och fylla med lite vatten och sen doppa bettet i hinken samtidigt som du med en svamp/borste skrubbar bort all smuts Mocka rutor Hämta en skottkärra och en grep + kratta. Gå till en ruta och mocka ur allt bajs, lägg det i skottkärran. Töm sedan skottkärran i elevatorn. Lägg tillbaka skottkärran och grepen. Spola ben (äldre elever): Fråga en ridlärare om en lämplig häst att spola av benen på. Gå till spolspiltan och kolla om den är ledig. Kolla om någon kompis kan hjälpa dig då det är bäst om ni är två personer. Ta den hästen du ska spola av benen på och gå med den till spolspiltan.

9 Spänn fast hästen och sätt på ljummet vatten. Spola sedan av alla ben och stäng sedan av vattnet. Gå tillbaka med hästen till boxen/spiltan. Gå sedan tillbaka till spolspiltan och fixa i ordning efter dig, t.ex sopa bort allt vatten. 4 poäng Sopa och kratta stallgången Ta en kratta och kratta bort all halm från stallgången. När du är klar med att kratta tar du en sopkvast och sopar in all halm och spån i spiltan eller boxen. Kratta och sopa noggrant. Krattor och sopkvastar finns vid ingången mittemot stallkontoret. Sopa handikappramp, handikappläktare och trappor Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna. Sopa handikappläktaren, handikapprampen samt trappan upp till cafeterian. Sopa ihop all damm i högar och ta en skyffel och sopa upp dammet och släng det i papperskorgen. Alla redskap finns i stödskrubben bredvid toaletterna. Detta kan endast göras när ingen rider i ridhuset. Sopa väggar entrén Väggarna vid entrén ska sopas Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna.

10 Sopa lilla läktaren + byta påsar Den lilla läktaren ska sopas och även trappan som går ner vid domartornet, soppåsar ska också bytas om dem är fulla. Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna. Soppåsar(svarta) finns i städskrubben vi toaletterna. (Kan endast göras när ingen rider!) 6 poäng Sopa stora läktaren + byta påsar Den stora läktaren ska sopas och även trappan som går ner och ut, soppåsarna ska också bytas om dem är fulla. Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna. Soppåsar (svarta) finns i städskrubben vi toaletterna. (Kan endast göras när ingen rider!) Sopa sargen + plocka ridspön Sargen i ridhuset ska sopas också väggarna över sargen och spön ska plockas från kanten av sargen och hängas i stallet. Ta en mjuk/bred sopborste som finns i städskrubben vid toaletterna. (Kan endast göras när ingen rider!) Kratsa hovar, 10 hästar Kratsa alla 4 hovar på 10 stycken hästar. Hovarna ska kratsas några så inga stenar eller smuts finns kvar i dem. Hovkratsar finns i påsarna utanför hästarnas boxar/spiltor Torka av alla ytterdörrar Ta hjälp av en hink med vatten och rengöringsmedel ifrån städskrubben.

11 Använd en trasa och torka av alla ytterdörrar både in och utvändigt noga. 8 poäng Plocka skräp Ta med dig en svart sovsäck som finns inne i städskrubben. Gå sedan ett varv runt stallet och upp mot bussen och plocka upp det som inte ska ligga på marken. Det finns även plasthandskar i städskrubben. 12 poäng Sopa båda läktarna och trapporna Att sopa läktaren är en uppgift man gör när det inte är någon som rider i ridhuset. Ta en mjuk/bred sopborste i städskrubben. När det sedan blivit en hög av smuts finns det skyfflar i städskrubben. Häll högen i en sopkorg.

Hur man går in till hästen på rätt sätt

Hur man går in till hästen på rätt sätt VITA HÄSTEN Hur man går in till hästen på rätt sätt När du ska gå in till din häst i boxen eller spiltan så måste du alltid tala om för hästen att du kommer. Annars kan den bli överraskad och i värsta

Läs mer

Välkomna till Enskede Ridskola & Enskede Ridsällskap

Välkomna till Enskede Ridskola & Enskede Ridsällskap Välkomna till Enskede Ridskola & Enskede Ridsällskap Vem gör vad? Enskede Ridskola Hästar Ridinstruktörer Stallpersonal Anläggning & utrustning Allt som krävs för att erbjuda och genomföra ridlektioner

Läs mer

Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015

Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015 Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015 Personlig skyddsutrustning och klädsel Personlig skyddsutrustning bärs vid respektive aktivitet Körning Hjälm, handskar, körglasögon Grövre skor som

Läs mer

SCHEMA STALLVÄRDINNOR

SCHEMA STALLVÄRDINNOR SCHEMA STALLVÄRDINNOR Allmänt: Om du får förhinder och inte kan vara stallvärdinna på din dag, kontakta i första hand en annan stallvärdinna så att ni kan byta dag med varandra. Om du inte hittar någon,

Läs mer

Avtal och regler. För besökande av anläggningen

Avtal och regler. För besökande av anläggningen Avtal och regler För besökande av anläggningen AVTAL Mellan undertecknade parter har denna dag träffats avtal av nyttjande av anläggningen enligt följande: ANLÄGGNINGSVÄRD: Qvarnhem Countrylife & Quarters

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 011-660 95 www.aby-ridskola.se VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 1 (6) Välkommen till Stallgängsutbildningen Stallgänget För att underlätta för er som

Läs mer

Plugghäfte Barnmärken

Plugghäfte Barnmärken Plugghäfte Barnmärken Förberedande häfte inför märkestagning av märkena Vita Hästen Guld Hästen Vita Hästen Gula Hästen Brons Hästen Silver Hästen Guld Hästen Barnmärken Innehåll Sida Översikt och krav

Läs mer

LILLA HÄSTKUNSKAPSHÄFTET FINLANDS RYTTARFÖRBUND RF

LILLA HÄSTKUNSKAPSHÄFTET FINLANDS RYTTARFÖRBUND RF LILLA HÄSTKUNSKAPSHÄFTET FINLANDS RYTTARFÖRBUND RF DETTA HÄSTKUNSKAPSHÄFTE TILLHÖR STALLET Hästarna bor i ett stall. Varje häst har sin egen box i stallet. På dagarna vistas hästarna också utomhus i rasthagar.

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare

Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare Kvalitetssäkring/ arbetsbeskrivning för lokalvårdare Innehåll Golvrengöring... 4... 4 Dammtorkning och rengöring av inredning... 5... 5 Viktigt att tänka på... 5 Dammtorkning och rengöring av inredning...

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Gör så här när Du öppnar kiosken!

Gör så här när Du öppnar kiosken! Gör så här när Du öppnar kiosken! Nyckel till kiosken har hämtats på Kansliet enligt överenskommelse, 550 445 64. Lås upp alla 4 hänglåsen. Samma nyckel till alla hänglås. Skjut undan stora luckan på framsidan

Läs mer

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III Ryttarmärke III Innehåll Sida Krav Ryttarmärke III (Rött) 2 Tränsens olika delar 3 Olika typer av Nosgrimmor 4 Sadelns olika delar 5 Hästens olika kroppsdelar,

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som i ett hushåll

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

- Checklista för Gula huset -

- Checklista för Gula huset - - Checklista för Gula huset - Gula huset ligger intill Wartagården och används av gästande lag vid matcher på de angränsande Sälöfjordplanerna. När du har ansvar för Gula huset ska du vara på plats och

Läs mer

Arbetsbeskrivning iordningställande

Arbetsbeskrivning iordningställande Arbetsbeskrivning iordningställande Personalen: Onsdag senast kl 10 Helena, Jocke, Anna Köra ut staket till paddocken Hjälpa till o bygga Ta ut hus till paddocken Fredag Hissa flaggor Jocke Ta fram podier

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall)

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

Vikblöjor. Vika för en nyfödd

Vikblöjor. Vika för en nyfödd De flesta vana tygblöjeanvändare har hittat sina egna trix för att få allt att fungera optimalt (har de inte det har de oftast gett upp tygblöjor efter ett tag). Tyvärr är det inte så vanligt att man delar

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

Tack för ditt val. Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från

Tack för ditt val. Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från Skötselråd Tack för ditt val Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya sittmöbel från OFFECCT. Den är formgiven för din livsstil och tillverkad av de allra bästa materialen. Våra möbler tål att

Läs mer

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts.

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. DEN MYSTISKA TÄRNINGEN Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. Rekvisita: Liten och stor behållare med lock samt en tärning. 1. Be en åskådare att välja ett nummer på tärningen

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Arbetsbeskrivning över Arbetsgrupperna i BRF Rosendal Större 25

Arbetsbeskrivning över Arbetsgrupperna i BRF Rosendal Större 25 Arbetsbeskrivning över Arbetsgrupperna i BRF Rosendal Större 25 Tvättstugsgruppen Ansvarar för att all utrustning i tvättstugan fungerar. Kontaktar ordförande om någon utrustning är trasig eller bör bytas

Läs mer

SRG:s policy för HÄSTHÅLLNING

SRG:s policy för HÄSTHÅLLNING SRG:s policy för HÄSTHÅLLNING Policy gällande hästhållning är viktigt ur flera aspekter. Policyn syftar till att sätta hästens välbefinnande i centrum och lösa arbetsuppgifterna på ett sätt som är säkert

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

VÄLKOMNA TILL TICKVÄGEN 1A PÅ GUBBMYREN I SÄLEN

VÄLKOMNA TILL TICKVÄGEN 1A PÅ GUBBMYREN I SÄLEN VÄLKOMNA TILL TICKVÄGEN 1A PÅ GUBBMYREN I SÄLEN Vi hoppas att Ni skall få en skön och givande vistelse i Sälen. Vi har nedan sammanställt viktig information och vill gärna att Ni noggrant läser igenom

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder! Barn mår bra av att veta En del barn har en hand som fungerar bra och en hand som är svårare att använda. Då kan man behöva träna den hand som är lite svårare att använda. Det finns en träningsmetod som

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

05 SE. Grundbehandling. och skötsel. Vägledning

05 SE. Grundbehandling. och skötsel. Vägledning 05 SE Vägledning Grundbehandling och skötsel Grundbehandling och skötsel av Dinesen golv Februari 2011 Dinesen Douglas och Dinesen Ek Sida 3 Innehåll Val av behandlingsmetod av Dinesen golv Slipning 5

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

ALGOT Förvaring för hela hemmet

ALGOT Förvaring för hela hemmet Bygg hela vägen upp till taket för att utnyttja varenda kvadratcentimeter, utan att använda så mycket golvyta. Välj metallhyllplan vid förvaring av tunga saker. Metallhyllplan med måtten 80x38 tål belastning

Läs mer

SERVICE OCH STÄDANVISNINGAR

SERVICE OCH STÄDANVISNINGAR Sida 1 (12) 2014-xx-xx SERVICE OCH STÄDANVISNINGAR Allmänt Städning och underhåll på en idrottsanläggning är mycket viktigt. Den varma fuktiga miljön gör att mikroorganismer och bakterier trivs. För att

Läs mer

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 1 Innehållsförteckning Vilket skötbord ska man välja?... 3 Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 Fasta skötbord Budget... 6 Fast... 7 Björk... 8 Mäta... 9 Eldrivna höj- och sänkbara skötbord

Läs mer

Checklista för familjen

Checklista för familjen Checklista för familjen Hur fördelas vardagens sysslor och ansvarsområden i er familj? Att ha en jämn arbetsfördelning kring barn och hem ökar chansen för att alla i familjen ska känna sig nöjda, liksom

Läs mer

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. a utan nätanslutning Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. Blötläggning är A och O Akta starkt

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

Städmoment som inte görs av städorganisationen i det ordinarie städarbetet.

Städmoment som inte görs av städorganisationen i det ordinarie städarbetet. Sida: 1/6 Städning är i mycket stor omfattning till för att behålla en god, trivsam & hygienisk arbetsmiljö för personal och besökare, samtidigt som den också skall bidra till att vårda lokalerna och inredning

Läs mer

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom Innehåll Reservdelslista Illustrationer Instruktioner Garanti Bästa kund! Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom är en prisbelönt barnstol som kan användas mycket

Läs mer

An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen

An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen 2009-04-17 An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen 1. Börja med dig själv! Idén: börja med sig själv för att spara på energiförbrukningen. Få alla på skolan att: A. Släcka ljuset när du går ut

Läs mer

Er anmälan är bindande och ändringar kan enbart göras fram till den 7 februari.

Er anmälan är bindande och ändringar kan enbart göras fram till den 7 februari. Mässan A-Ö AVANMÄLAN Er anmälan är bindande och ändringar kan enbart göras fram till den 7 februari. Skulle företag avanmäla sig efter 7 februari debiteras UF-företaget för mässavgiften (450kr/elev). Endast

Läs mer

Arbetsterapiprogram för personer med KOL från Medicinkliniken, Oskarshamn

Arbetsterapiprogram för personer med KOL från Medicinkliniken, Oskarshamn Arbetsterapiprogram för personer med KOL från Medicinkliniken, Oskarshamn Senast uppdaterad: 2011-04-21 http://slmf.nyttodata.net/kol/niva-3/arbetsterapiprogram-for-personer-med-kol-fran-medicinkliniken-orsk

Läs mer

FLYTTA UT. Viktig information till dig som ska

FLYTTA UT. Viktig information till dig som ska Viktig information till dig som ska FLYTTA UT Vi vill göra det lättare för dig att komma ihåg viktiga saker inför din avflyttning. Här har vi sammanställt några saker som du bör tänka på. ATT TÄNKA PÅ

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Se till att vara noggrann när du räknar, det kommer att löna sig i slutet. Fungera

Läs mer

SÄNGBORD. Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren

SÄNGBORD. Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren SÄNGBORD Sara Yxhage Pedram Nayeri Sara Miric-Smojver Amanda Blomqvist Victor Bergh Alvergren FUNKIS Smidigare förvaring och funktion Tipprisken är löst genom att ett stöd skjuts ut samtidigt som brickstället

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut

Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker. Information från sjukgymnast/fysioterapeut Lite om gånghjälpmedel, balans och fallrisker Information från sjukgymnast/fysioterapeut Att tänka på när Du går med rollator Gå så nära rollatorn som möjligt, håll ryggen rak. Om det går fäll upp sittbrädan

Läs mer

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar Arbetsråd inomhus, konsument Hur gör man? Måla tak och väggar Så målar du tak och väggar 1. 4. 7. 11. 12. 5. 13. 8. 2. 9. 14. 3. 10. Har du bestämt dig för att måla om? Kul! Oavsett om du ska måla taket,

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA I lilla stallet bor: A-ponny: Bonnie B-ponny: Lady, Kryddan, Ranja, Millan C-ponny: Samba, Skipper, Muscot D-ponny: Flora, Miss Häst: Jagaar Alla

Läs mer

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw Tack för att du har köpt denna Pioneer-produkt. Läs igenom bruksanvisningen så att du lär dig hantera den här modellen på ett säkert och korrekt sätt. Spara och förvara bruksanvisningen så att du lätt

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Hur föds svenska fullblod upp?

Hur föds svenska fullblod upp? Hur föds svenska fullblod upp? Ett fördjupningsarbete av Caroline Söderberg och Gabriella Carlsson, Steg 3 2011 1 Inledning Alla uppfödare vill föda upp hållbara, snabba och framgångsrika hästar. Alla

Läs mer

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar:

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Sida 1 av 6 Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Bryt isen Oväntad information Äta kolasnören Det stora trasslet Kom ihåg- leken Samarbeta Dvärg, jätte, trollkarl Amazonas

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola

Vad är viktigt i en bra skola Vad är viktigt i en bra skola Trivsel: Att alla är snälla Att barn lyssnar på vuxna Barn och vuxna ska vara snälla och lyssna på varandra Att barn får leka Bra miljö och stor bra skolgård Att ingen klottrar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van eller inredda skåpbil www.jaghyrminhusbil.com Världen är precis som en bok, den som inte har rest har bara läst första sidan..com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

Brokett- och svampmålning Arbetsråd för Sober Natur Täckfärg, Kashmir Täckfärg, Tålig Täckfärg, Tät Täckfärg och Brokett Dekorfärg

Brokett- och svampmålning Arbetsråd för Sober Natur Täckfärg, Kashmir Täckfärg, Tålig Täckfärg, Tät Täckfärg och Brokett Dekorfärg Brokett- och svampmålning Arbetsråd för Sober Natur Täckfärg, Kashmir Täckfärg, Tålig Täckfärg, Tät Täckfärg och Brokett Dekorfärg Svampmålning. Svampmålning är en gammaldags målningsteknik som användes

Läs mer

Klädslar Skötselråd och återvinning

Klädslar Skötselråd och återvinning 1 Klädslar Skötselråd och återvinning Vi har tagit väl hand om möbeln tills att den lämnar vår fabrik. Nu är det din tur att ta över och se till så att den får ett långt och hållbart liv. Här följer olika

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

Vad får man göra i sin lägenhet?

Vad får man göra i sin lägenhet? Vad får man göra i sin lägenhet? Enligt hyreslagen får man som hyresgäst göra mindre förbättringsarbeten i sin lägenhet. Det innebär att man till exempel får: måla och tapetsera sätta upp kakel ovanför

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Måla Tak. Alcro Sober Takfärg.

Måla Tak. Alcro Sober Takfärg. Måla Tak Alcro Sober Takfärg. Med högtäckande Alcro Sober Takfärg räcker det oftast med en strykning. Alcro Sober Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak inomhus. Vid normalt

Läs mer

Träna Hemma Urostomi 88

Träna Hemma Urostomi 88 Träna Hemma Urostomi 88 Hej Innehåll Träna Hemma är ett praktiskt stöd och hjälpmedel så att du kan träna på att sätta på och byta stomibandage innan operation. Kontaktinformation din stomiterapeut...2

Läs mer

Modell ZB06-25A LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA.

Modell ZB06-25A LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA. Modell ZB06-25A V I K T I G S Ä K E R H E T S I N F O R M A T I O N LÄS BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMMSUGAREN. FÅR ENDAST ANVÄNDAS I ENLIGHET MED ANVISNINGARNA. INNEHÅLL VIKTIGA

Läs mer

Instruktioner Café Mossen 2015

Instruktioner Café Mossen 2015 Instruktioner Café Mossen 2015 Vårt mål är att upprätthålla en god service och en trevlig attityd gentemot våra kunder. Öppettider Måndag 17.00 21.00 Tisdag 17.00 21.00 Onsdag 17.00 tills andra halvlek

Läs mer

75059 Stort sorteringsset

75059 Stort sorteringsset 75059 Stort sorteringsset Aktivitetsguide Detta set innehåller: 632 st sorteringsföremål 3 st snurror 6 st sorteringsskålar 1 st sorteringsbricka i plast 1 st siffertärning Detta sorteringsset har tagits

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING 1 Version/datum 2007-01-15 SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING AV FUNCTION Tack för att du valde AV Function som din förvaringsmöbel för din audio- och videoutrustning. Den tillverkas i Litauen av skickliga

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 4 2014. God Ju l. oc h ett. Got t n ytt År! TACK, ALLA GODA GRANNAR! Bäst och sämst i hyresgästundersökningen

INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 4 2014. God Ju l. oc h ett. Got t n ytt År! TACK, ALLA GODA GRANNAR! Bäst och sämst i hyresgästundersökningen INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 4 2014 God Ju l oc h ett Got t n ytt År! TACK, ALLA GODA GRANNAR! Bäst och sämst i hyresgästundersökningen Har du tänkt på att det ofta finns någon granne i din närhet som

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer