Studenter som klimatambassadörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studenter som klimatambassadörer 2014-2015"

Transkript

1 Datum: (reviderad version) Diarienummer: MN / SLUTRAPPORTERING AV ÖVERENSKOMMELSE Studenter som klimatambassadörer En överenskommelse inom Västra Götalandsregionen Under ledning av Högskolan i Borås Författare: Birgitta Påhlsson Kontaktperson: Gerda Roupe, Västra Götalandsregionen

2 Innehåll Överenskommelsen sid 2 Deltagare sid 3 Arbetssätt sid 3 Resultat sid 4 Vad har vi lärt oss? sid 6 Vad har vi gjort? sid 7 Läs mer sid 9 Reflektioner sid 9 Överenskommelsen Livsstil, konsumentmakt och producentansvar är ett fokusområde i klimatstrategin för Västra Götalands-regionen, och unga människor ses som en prioriterad målgrupp i klimatstrategin och i den överenskommelse som Högskolan i Borås tagit ledarskap för. Unga människor/studenter vill kunna påverka sin vardag och har ofta ett stort samhällsengagemang som måste tas tillvara. Som student har man ofta ansvar för eget boende, matlagning och inköp. Med en begränsad ekonomi och ett intresse för miljöfrågor finns det en naturlig koppling till en klimatsmart livsstil. Att flera lärosäten i Västsverige, Borås stad och Miljöbron genom överenskommelsen samarbetat och i dialog med studenter genomfört åtgärder som involverar och påverkar unga i deras val av livsstil och konsumtion, med spridningseffekter långsiktigt, kan visa sig vara ett betydelsefullt inslag i omställningen mot en fossilfri region och en mer hållbar samhällsutveckling. Med olika kompetenser och erfarenheter kring studentsamarbete och genomförande av projekt har erfarenhetsutbytet mellan deltagarna bidragit till ökad medvetenhet och ökade kunskaper som kan användas i respektive organisations fortsatta klimatarbete, med fokus på hur studenter kan involveras. Genom överenskommelsen har nya nätverk skapats dels mellan oss deltagare i överenskommelsen, dels och mest betydelsefullt mellan studenter i nya studentnätverk såväl regionalt som nationellt, vilka bidragit/fortsatt kommer att bidra till kunskapsspridning och samarbete kring hållbarhetsfrågor brett och klimatfrågor mer specifikt. Övergripande mål Syfte och övergripande målsättning för hela överenskommelsen, dvs vad som ska nås inom 2 år, var följande: Syftet med överenskommelsen 1/ att stödja unga människors idéer och initiativ i det västsvenska utvecklingsarbetet för ett klimatsmart samhälle som en del av Västra Götalandsregionens klimatstrategi 2030 en fossiloberoende region, 2/ att studenter ska inspirera varandra till en etisk och ekologisk livsstil och 2 (9)

3 3/ att ge studenterna en merit och ett kontaktnät inför framtida arbetsliv. Studenter engageras för att inspirera andra studenter och andra aktörer, t ex inom handeln, till ett mer klimatsmart beteende/agerande. Målet med överenskommelsen 1/ att uppnå en kunskapsspridning inom området klimatsmart/hållbar livsstil bland studenter för att påverka den egna livsstilen, och indirekt andras, samt påverka ungas attityder allmänt och i förlängningen påverka handeln och producenter gällande ett mer klimatsmart utbud av produkter och tjänster. 2/ att stödja ett ökat engagemang från studenter - Studenter för en hållbar utveckling 3/ att genom samarbete/erfarenhetsutbyte mellan deltagare i överenskommelsen uppnå en mer samlad men också utbredd påverkan via studenterna. Delmål med kort beskrivning och tidplan: Gemensamma nämnaren för vårt arbete i överenskommelsen var - att vi på olika sätt ville styra upp och öka studentsamarbete/-aktiviteter, inkl. utbildningsinslag, utifrån temat för överenskommelsen, - att ha ett erfarenhetsutbyte kring det vi gör och - att avsluta projektet med någon typ av gemensam tävling/aktivitet för studenterna med koppling till en hållbar livsstil. Som stöd i detta arbete tog gruppen fram en handlingsplan/tidplan för de två åren, vilken stämts av och vid behov justerats vid de återkommande mötena. Deltagare Ledarskap för överenskommelsen: Högskolan i Borås (HB): Övriga deltagare: Borås Stad: Birgitta Påhlsson och studentkoordinatorerna Mirja Scott, Jenny Ekström och Johanna Sänd. Anastazia Kronberg, Jenni Lehto och Karin Ryberg Chalmers: Jennica Kjällstrand och Maria Djupström Göteborgs universitet (GU): Moa Persson Högskolan i Skövde: Miljöbron: Jenny Lennartsson, Noel Holmgren och Per Toräng Sandra Johansson Arbetssätt Vi har haft regelbundna nätverksträffar där vi mestadels fokuserat på erfarenhetsutbyte. Vid varje träff har respektive deltagare fått berätta om vad som gjorts, med utgångspunkt från den handlingsplan som tagits fram. Gemensamma problem har diskuterats och goda exempel och tips på bra studentaktiviteter och hjälpmedel har regelbundet tagits upp vid 3 (9)

4 mötena. Inför genomförande av den framtidsworkshop som VGR anordnade för unga, har VGR-medarbetare och forskare från GU deltagit i en nätverksträff. Även studentkoordinatorer/klimatambassadörer har deltagit i några möten för att berätta om studentaktiviteter/initiativ med fokus på hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Plats för nätverksträffarna har cirkulerat mellan deltagarorganisationerna Vid dessa tillfällen har det funnits utrymme att mer i detalj berätta om studentprojekt/-aktiviteter i den egna organisationen. Överenskommelsen avslutades hösten 2015 med en stor gemensam nätverksträff för studenter från universitets/högskolors HU-studentföreningar runt om i landet, med stor uppslutning från främst regionens lärosäten. GU och dess studentaktiva ansvarade för det praktiska genomförandet med stöd av övriga deltagare i överenskommelsen och VGR. Minnesanteckningar och länkar har skickats efter genomförda möten. Mellan nätverksträffarna har vi haft kontakt främst via e-post. Det sista gemensamma möte var i februari 2016, då gruppen sammanfattade sina erfarenheter och intryck av arbetet med överenskommelsen. Resultat Överenskommelsen har sammanfattningsvis resulterat i följande: 1/ Skapande av nya studentnätverk/-föreningar, regionalt och nationellt inom hållbar utveckling med ett fortsatt fokus på klimatfrågor som ger en långsiktig effekt. 2/ Kunskapsspridning och en påverkan på studenters livsstil i klimatsmart riktning. 3/ Skapandet av ett regionalt nätverk för erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan de deltagande organisationerna inom hållbarhetsområdet mer allmänt, klimatfrågor mer specifikt och studentengagemang/organisering. Mer konkret har samarbetet och överenskommelsen resulterat i en nätverksorganisation av klimatambassadörer vid Högskolan i Borås, med en samordningsansvarig studentkoordinator, som genom studentaktiviteter, kopplade till en klimatsmart livsstil, bidragit till en spridningseffekt bland högskolans studenter och även gymnasieelever. Den genomförda temadagen Klimatsmart livsstil för unga tema kläder lockade ca 260 besökare och drygt 500 klädbyten registrerades. I samband med detta samlades också trasiga kläder/textilier in som ett led i att stödja ett forskningsprojekt inom textilåtervinning. Klimatambassadörsorganisationen har i slutet av överenskommelsen resulterat i bildandet av studentföreningen Hållbar student med ca 30 registrerade medlemmar, varav 15 aktiva, och 170 följare på den egna facebook-sidan. Föreningen har på kort tid hunnit engagera sig såväl i klimat-/hållbarhetsarbete på högskolans campus som i samverkan med externa aktörer samt i aktiviteter för att påverka andra studenter. anställning av studentambassadörer vid Chalmers miljöenhet (liknande modell som på HB ovan) som drivit på och inspirerat till studentaktiviteter med koppling till klimatsmart livsstil och också visat på potentialen i att kommunicera 4 (9)

5 hållbarhetsfrågor på olika sätt. Att praktiskt och finansiellt stödja kreativa och engagerade studenter har bidragit till ett mer innovativt och effektivt hållbarhetsarbete i organisationen och en spridning av engagemang och kunskaper i målgruppen. I dagsläget är andra omgången studentambassadörer igång och arbetet har bl.a. lett till en facebook-grupp med ca 500 följare. utveckling och genomförande av den fristående kursen Studenter som klimatambassadörer vid Högskolan i Skövde. Arbetet med denna kurs kan sägas ha bidragit till en ökad integration och spridning av hållbarhets-/klimatrelaterade frågor bland studenterna. Ett par studenter som deltog i Student Sustainability Summit i november 2015 startade en studentorganisation som nu driver hållbarhetsfrågor på högskolan. ett ökat samarbete kring klimatrelaterade aktiviteter mellan Borås stad och högskolans klimatambassadörer/studenter, vilket bidragit till en vidgad samverkan och spridning av kunskaper inom klimatområdet. Klimatambassadörsgruppen har ansetts vara mycket värdefull ur informationssyfte, både genom att kunna sprida Borås Stads arrangemang bland studenter, men även som kunskapskanal för att kunna förstå vad som engagerar och inspirerar målgruppen. ett mer strukturerat och aktivt samarbete mellan Miljöbron och studentorganisationer vid regionens lärosäten gällande projekt och examensarbeten inom HU allmänt och inom temat för överenskommelsen mer specifikt. En effekt av arbetet är att Miljöbron i ökad utsträckning länkat samman studenter och företag/ organisationer i regionen gällande frågor som berör klimatsmart livsstil. organisering och praktiskt genomförande av Student Sustainability Summit, (se nedan) genom engagerade studenter från HU-studentföreningar vid GU, som möjliggjort eventet med stöd av deltagande organisationer i överenskommelsen och bidrag från VGR. Ett över tiden utökat antal HU-studentföreningar vid GU har också, genom olika klimatrelaterade aktiviteter, bidragit till ett ökat engagemang och en kunskapsspridning i linje med syftet för överenskommelsen. genomförande av en gemensam avslutande studentaktivitet med klimat- och hållbarhetstema, Student Sustainability Summit, som resulterat i ett nationellt studentnätverk, med aktiva studenter från universitet och högskolor runt om i Sverige och främst då från regionens lärosäten. Nätverket fortlever och vidareutvecklar ett erfarenhetsutbyte och samarbete inom hållbarhets- och klimatområdet, med en fortsatt spridningseffekt till andra studenter. Ambitionen att klimatambassadörerna vid HB lite mer direkt skulle samarbete med, och därmed också indirekt påverka, handeln, inklusive caféer/matställen, gällande ett mer klimatsmart utbud har inte varit genomförbar p.g.a tidsbrist (studierna) men också beroende på att det under en period blev ett minskat engagemang då många av studenterna avslutade sina studier. Dock kan en viss indirekt påverkan ha skett genom samarbetet med Borås stad och Miljöbron och genom ändrade attityder och köpbeteende hos engagerade studenter och den spridningseffekt som genomförda aktiviteter haft. 5 (9)

6 Vad har vi lärt oss? Lärdomar: Värdet av nätverkande, i och mellan organisationer och studentnätverk. Överenskommelsen har bidragit till ett vidgat och mer aktivt samarbete. Att samarbete över gränser skapar handling och breddar perspektiven Involvering och samarbete med engagerade studenter och studentföreningar inom klimat- och hållbarhetsområdet som en viktig positiv drivkraft för att nå framgång. Nya idéer, tips och kunskaper som erfarenhetsutbytet gett Klimatambassadörs- resp. HU-studentföreningar som betydelsefulla ingångar till samarbete med Studentkåren, samarbete med det egna (och andra) lärosäten och organisationer i det omgivande samhället samt för att få en spridning av intresset för hållbarhetsfrågor bland studenter/unga. Stöd från aktiva och engagerade aktörer/anställda/föreningar på lärosäten och i det omgivande samhället (här främst Borås stad, Miljöbron och VGR) är betydelsefullt. Hinder på vägen och det vi kan bli bättre på: Arbetet i överenskommelsen har i perioder stannat av p. g. a. vissa hinder på vägen, såsom byte av representanter i de deltagande organisationerna och byte av studentkoordinatorer vid HB. Det blev också en svacka i engagemanget i klimatambassadörsgruppen våren 2015 p.g.a. att merparten av de engagerade studenterna då avslutade sina studier, och inte heller lyckades med ambitionen att själva rekrytera nya klimatambassadörer. Det blev en lång uppförsbacke innan arbetet tog fart igen. Problemet med en svacka i studentengagemanget kunde kanske ha förutsetts med någon typ av riskanalys inledningsvis och/eller genom att ta fram en åtgärdsplan tidigare. Nu dröjde det lite innan det blev ett omtag med en ny rekryteringskampanj av klimatambassadörer, med uppbackning från HB centralt. Rekryteringen blev dock framgångsrik och ledde senare till bildandet av en mycket aktiv studentförening (Hållbar student). Med facit i hand kunde syftet med överenskommelsen varit något tydligare, även gällande uppdrag och ansvar för de studenter som engagerades (från HB:s sida). Erfarenheter från arrangemanget av Student Sustainaility Summit och nyrekryteringen av klimatambassadörer vid HB visade på betydelsen av tydlighet i uppdrag och ansvarsdelegering. Möjligen kunde det också ha varit en fördel att involvera studentkoordinatorer/-samordnare mer aktivt i nätverksträffarna. Att bättre ta till vara de möjligheter som finns för kommunikation och utbyte av information via web/hemsidor och sociala medier, såväl mellan deltagarna som gentemot VGR, är något som också kan ses som en förbättringspotential (HB:s kommentar som ansvarig för överenskommelsen) 6 (9)

7 Vad har vi gjort? Gemensamt Under överenskommelsen genomfördes sammanlagt åtta nätverksträffar/-möten mellan deltagarna med erfarenhetsutbyte samt genomgång och uppföljning av genomförda och planerade aktiviteter, i enlighet med den handlingsplan som gemensamt togs fram. Det som bland annat diskuterades i gruppen var organisering av studenter/klimatambassadörer (med HB som en modell), erbjudande till studenter att delta i klimatrelaterade utbildningar, anordnade av Borås stad, och i klimatambassadörskursen vid Högskolan i Skövde samt tips/idéer gällande studentengagemang/-aktiviteter. Som avslutande gemensam studentaktivitet inom överenskommelsen genomfördes Student Sustainability Summit i november 2015, en studentarrangerad nätverksträff för studenter och studentföreningar inom HU vid lärosäten i regionen och nationellt med fokus på klimatsmart livsstil. Högkolan i Borås (kontaktperson Birgitta Påhlsson) - Rekrytering och organisering av klimatambassadörsgruppen med ansökningar och val av arvoderad studentkoordinator. Två större rekryteringskampanjer har genomförts, en i början av överenskommelsen och en efter drygt halva tiden. Klimatambassadörerna har också besökt studentklasser i syfte att informera om överenskommelsen och gruppens arbete och för att rekrytera nya klimatambassadörer. - Klimatambassadörerna har deltagit i klimatrelaterade utbildningar/konferenser som anordnats av Borås stad respektive av HB i samverkan med regionala aktörer, t ex CSR Västsverige, samt i en av VGR anordnad workshop för unga vuxna inom Klimatstrategi fossiloberoende region. - I samarbete med textilstudenter vid HB har klimatambassadörerna anordnat och ansvarat för en temadag kring klimatsmart livsstil med fokus på kläder. Aktiviteten ingick som en del av Kretsloppsveckan, arrangerad av Borås stad. Målgruppen för aktiviteten var studenter och gymnasieelever men högskolans personal och allmänheten var också inbjudna. Eventet inkluderade klädbyte, återanvändning/återvinning av kläder/textilier, presentation av företag med hållbara affärsidéer och miniföreläsningar på temat klimatsmart mode och hållbar konsumtion. Klimatambassadörsgruppen har också genomfört en kaffemuggskampanj på HB, i samarbete med restaurangen, med syfte att minska studenternas användning av pappersmuggar till förmån för egen mugg/termos. - Klimatambassadörerna/Hållbar student har samarbetet med Borås stad kring ett flertal aktiviter i syfte att bl.a. nå en spridningseffekt. - Klimatambassadörsgruppen har i marknadsförings-/spridningssyfte tagit fram och kommunicerat information om gruppen och dess arbete via sociala medier. - Dialog/erfarenhetsutbyte mellan studentkoordinatorer vid HB och studentföreningar vid GU och Chalmers. - Samarbete mellan HB och klimatambassadörsgruppen inför dels bildandet av 7 (9)

8 studentföreningen Hållbar student, dels arbetet med att skapa ett mer klimatsmart campus vid Högskolan i Borås (bl.a. gällande restaurangens utbud av varor/mat) Borås stad (kontaktpersoner: Anastazia Kronberg, Jenni Lehto och Karin Ryberg) - Borås Stad genomför tillsammans med Borås Energi och Miljö årligen en temavecka, kretsloppsveckan, på temat miljö/klimat, med bl.a. föreläsningar och bytardagar avseende kläder och leksaker. Under hösten 2014 var klimatambassadörer från Högskolan Borås involverade, bl.a. genom att ta ansvar för en klädswop (se ovan). - Inom ramen för överenskommelsen har Borås stad anordnat klimatrelaterade introduktionsutbildningar (bl.a. inom energi) för klimatambassadörerna och även utbildat några av dem inom Fair Trade, tillsammans med flera av Borås stads anställda. - Kontinuerlig kontakt har under åren hållits mellan Borås stad (Miljöförvaltningen/ Orangeriet) och klimatambassadörerna/hållbar student på HB. Chalmers (kontaktpersoner: Jennica Kjällstrand och Maria Djupström) - Miljöenheten har lagt särskilt fokus på att strukturera upp och stärka studentsamverkan i syfte att bidra till ökat engagemang och kunskapsspridning bland studenter. Med inspiration från HB:s modell för organisering av klimatambassadörer anlitades på prov, i slutet av 2014, två studentambassadörer för en hållbar framtid i syfte att kommunicera hållbarhet i dialog med andra studenter. I dagsläget är andra omgången studentambassadörer igång. -Ett antal klimatrelaterade aktiviteter har genomförts, i samverkan med bland annat studentföreningen Chalmers Students for Sustainability (CSS), exempelvis arrangerande av cykeldagar och en klädinsamling i samarbete med Myrorna. - CSS-studenter har tillsammans med aktörer från kårrestaurangen och forskare, med stöd av ett examensarbete, drivit igenom att måltider ska klimatmärkas nu i vår. Studenterna har också varit drivande i Chalmers beslut att sälja värdepapper i företag med innehav av fossila bränslen. Göteborgs universitet/gu (kontaktperson: Moa Persson) GU och dess studentorganisationer har ansvarat för det praktiska genomförandet av Student Sustainability Summit som hölls i Göteborg den 6-8 november I övrigt har studentengagemanget kring hållbarhetsfrågor stärkts betydligt de senaste två åren med ett utökat antal studentorganisationer inom hållbar utveckling och många aktiviteter som knyter direkt an till studentmedverkan, klimat och hållbar livsstil i linje med överenskommelsens syfte. Exempel på genomförda aktiviteter är - inrättande av en klimatfond som studenter och personal kan söka projektmedel ur för klimatrelaterade projekt. - anordnande av ett flertal klimatseminarier som lyfter klimatrelaterade frågeställningar till diskussion, vilka varit välbesökta av studenter. - anordnande av cykelfixardagar och klädbytarevent. - stöd till studenter i deras arbete med att få GU:s restauranger att införa köttfria dagar. - av GU och studentorganisationer anordnade visningar av filmer som berör hållbar/klimatsmart livsstil och studentarrangerade Food Rescue Parties för att uppmärksamma matsvinnsfrågan. - föreläsningsserier med klimattema, anordnade av studentorganisationerna, t ex Är framtidens investeringar fossilfria? och What happened at the Climate Conference? 8 (9)

9 - genomförande av Climate Awareness Week inför klimatmötet i Paris 2015, i samarrangemang av studentföreningar vid GU och Chalmers, med en vecka full av aktiviteter på klimattemat. Högskolan i Skövde (kontaktpersoner: Jenny Lennartsson, Noel Holmgren och Per Toräng) - Utveckling och genomförande av den fristående kursen Studenter som klimatambassadörer på högskolan, vilken också erbjudits studenter vid övriga lärosäten att delta i. - Ett par studenter som deltog i Student Sustainability Summit i november 2015 startade därefter en studentorganisation som nu driver hållbarhetsfrågor på högskolan. - Utöver aktiviteter direkt kopplade till överenskommelsen har ett kandidatprogram med fokus på ekologi och hållbar utveckling samt en fristående kurs i hållbar utveckling utvecklats och startats under Högskolans representant i överenskommelsen har också föreläst om ekologi och hållbar utveckling för ingenjörsstudenterna på deras exjobbskurs. Miljöbron (kontaktperson: Sandra Johansson) Under perioden som överenskommelsen har pågått har Miljöbron i sin kommunikation med studenter belyst ämnet/temat som är i fokus för överenskommelsen, och ett ökat antal projekt inom klimatområdet har koordineras mellan studenter och företag/organisationer i regionen. Miljöbron har också haft ett mer aktivt samarbete med nya studentorganisationer på de olika lärosätena, bl.a. genom delaktighet i Student Sustainability Summit. Läs mer Inbjudan/rekrytering klimatambassadörerer, se bifogat Nyhet och länk till program temadag, HB: Officiell facebook-sida Hållbar student, HB: Student / Klimatambassadörskursen vid HiS: PP-presentation bifogas Inbjudan till Student Sustainability Summit, se bifogat Avslutande reflektioner Bra samarbete i gruppen med aktivt deltagande och engagemang. Uppskattat erfarenhetsutbyte och vidgat kontaktnät. Här finns en naturlig ingång för fortsatt erfarenhetsutbyte/samarbete. De nya studentnätverk/-föreningar som skapats eller utvidgats ses som det mest betydelsefulla resultatet av överenskommelsen. Studentföreningarna utgör en viktig bas för aktiviter, samarbete och kunskapsspridning inom klimatområdet. De kan bidra till en fortsatt och bestående påverkan gällande ändrade attityder och handlingar bland unga människor i linje med en klimatsmart livsstil. Något som också har lyfts fram av deltagare i överenskommelsen är betydelsen av lärosätets, och dess samverkanspartners, möjliggörande av studentengagemang och en spridningseffekt till andra som följd av detta. Genom att samverka och stödja studentprojekt/-aktiviteter praktiskt och ekonomiskt möjliggörs studentengagemang som bidrar positivt till förbättringsåtgärder och kommunikation kring klimat-/hållbarhetsområdet i organisationerna. VGR:s stöd och ekonomiska bidrag har här varit av stort värde. 9 (9)

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) Lägesrapport Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: CARPE Diarienummer: 2011-3010049 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj - juni 2012

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Avsändare: Datum: Kårstyrelsen 2013-09-09 4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Kårstyrelsen föreslår fullmäktige: att anta den konkretiserade verksamhetsplanen för verksamhetsåret

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016.

Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. dnr 1001-14 Birgitta Påhlsson Högskolegemensam handlingsplan för hållbar utveckling 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling och avser aktiviteter

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare Jönköpings län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Jönköpings län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Ägare: Finansiering: Tomelilla Kommun 37-medel Länsstyrelsen Skåne Projekttid: 140101 141231 Processledare: Johan Larsson Start Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Genomförande Organisera

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: FFA Förebyggande Friskvårds Arbete Diarienr: 2009-306217 Projektperiod (2010-01-11 2011-06-30) Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning

Läs mer

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra?

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? Wapnö Gård, Halmstad den 3 juni 2014 Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Gastronomiska Samtal Halland Processledning och dokumentation:

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: MittSkåne på kartan II Journalnummer: 2010-4457 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Sidan 1 av 5 Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Tema: Valdeltagande varför är det viktigt, varför minskar det och vad kan vi göra åt det? Med Stefan Dahlberg, forskare vid Göteborgs universitet

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar NR 1 / JUNI 2015 WWW.UNEP.ORG/10YFP WWW.SCPCLEARINGHOUSE.ORG WWW.NATURVARDSVERKET.SE/10YFP Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar Visst är det viktigt att tänka på hur vi lever, hur

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunledningen Christian Mattson Processledare 0768 684913 christian.mattson@lerum.se Kommunstyrelsen Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan Förvaltningen har uppdraget

Läs mer

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 Innehåll 1. Bakgrund och planering... 2 2. Deltagare... 3 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 4. Gävleborgs besök i Rumänien för genomförandet av en utbildningsinsats... 5 5. Reflektioner...

Läs mer

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet Beslut LiU-2013-00358 Universitetsförvaltningen 2013-02-14 2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Nordvästra Skåne Datum 2009-01-09 1 (5) Verksamhetsberättelse 2008 - Regional beredning för tillväxt och hälsa i Nordvästra Skåne Uppdrag och Organisation De regionala

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun. Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun

2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun. Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun 1 (5) 2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun Härryda kommun deltar i Energimyndighetens program Uthållig

Läs mer

Nordpols Verksamhetsberättelse VT-14

Nordpols Verksamhetsberättelse VT-14 VT-14 Nordpols Verksamhetsberättelse Nordpols styrelse har under vårterminen 2014 genomfört en rad aktiviteter och lagt stort fokus på arbetslivsanknytning men också kommunikationen mellan styrelsen och

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 Sammanställning av utvärdering och erfarenheter av en utbildningsinsats för förskolor i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 SJÄLVKÄNSLA & VÄRDEGRUND I CENTRUM Ovillkorlig kärlek Jag är älskad oavsett hur

Läs mer

Artister för miljön. Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning

Artister för miljön. Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning Artister för miljön Redovisning av interrimsstyrelsens förslag till verksamhetsbeskrivning Bakgrund Med den mängd människor vi är och kommer att bli på jorden, i kombination med det nuvarande sättet att

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01 Diarienummer: Ks2016/0054.150 Verksamhetsplan för arbetet som Fairtrade City Gäller från: 2016-05-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Fairtrade City styrgrupp Revideras

Läs mer

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29 2016-03-29 Maria Larsson Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring Jag brinner för att skapa samhällen och organisationer som bidrar till ekologisk hållbarhet och livskvalitet.

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

Bogemenskapen Sjöfarten KHR (org. nr 769616-9734)

Bogemenskapen Sjöfarten KHR (org. nr 769616-9734) 1/6 Bogemenskapen Sjöfarten KHR (org. nr 769616-9734) VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 Styrelsen för Bogemenskapen Sjöfarten KHR lämnar härmed följande berättelse för verksamhetsåret 1 januari 31december

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND Klimatstrategi Västra Götaland Hittills undertecknad av 67 aktörer Målsättning: 2030 är den västsvenska ekonomin inte längre beroende av fossil energi och

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016

BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016 BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016 Uppdaterat 2013-10-21 Detta underlag är baserat på de högskolegemensamma målen för hållbar utveckling 2014-2016 (dnr 555-13) samt institutionens verksamhetsplan

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 Fastställd av styrelsen 2013-11-12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014.

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-17 Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. Närvarande: Lotta

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

Kom igång med. GRÖNA offentliga inköp i mindre samhällen KÖP GRÖNT

Kom igång med. GRÖNA offentliga inköp i mindre samhällen KÖP GRÖNT Kom igång med GRÖNA offentliga inköp i mindre samhällen KÖP GRÖNT Gröna offentliga inköp i mindre samhällen Den offentliga sektorn är storförbrukare av varor och tjänster. Att införa gröna offentliga inköp

Läs mer

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet Miljöberättelse 2012 Organisationsnummer: 802006-4096 Postadress Box 6901, 102 39 Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Stockholm Tfn: 08-789 42 00 E-post: direkt@folkuniversitetet.se Hemsida: www.folkuniversitetet.se

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Vreta Kluster Trädgård

Vreta Kluster Trädgård Vreta Kluster Trädgård Regionalt kompetenscentrum i Östra Sverige Linnea Persson, Hushållningssällskapet Marie Lönneskog Hogstadius, LRF December 2014 Uppstart av Vreta Kluster Trädgård Under hösten 2014

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Strategisk plan 2012-2015

Strategisk plan 2012-2015 Strategisk plan 2012-2015 1 Version Datum Ändrad av Utförda ändringar 1.0 2008-05-16 Henrik Stenwall Upprättat utkast till styrelsekonferensen på Ulvön. 1.1 2008-06-21 Henrik Stenwall Ändringar utförda

Läs mer