Kvalitetsrapport Grsär

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport 2014. Grsär"

Transkript

1 Kvalitetsrapport 2014

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Det systematiska kvalitetsarbetet... 3 Prioriterade utvecklingsområden... 4 Resultat, måluppfyllelse och analys... 4 Satsningar Sammanfattande analys Prioriterade utvecklingsområden Bilagor Bilaga 1: sammanfattning betyg, Kvalitetsrapport (25)

3 Inledning Luleå Kommuns grundsärskolor består av 4 enheter med 2 rektorer som ansvarar för verksamheten. Louise Larsson ansvarar för Ormbergsskolan, Östra skolan och Residensskolan. Christina Öjemar- Sandahl ansvarar för Tunaskolans grundsärskola. Personal samverkan till viss del mellan varandra i olika frågor, ex matematikstrategin, kunskap och bedömning samt fritidshemmens verksamhet där personal träffas och utbyter tankar och erfarenheter mellan varandra. Vid dessa tillfällen deltar också Ungdomsfritids personal. Ormbergssskolan har under läsåret haft 14 elever mottagna i verksamheten fördelade på 4 grupper, alla elever har läst enligt grundsärskolans kursplan inriktning träningsskolan. Östra skolan har under läsåret haft 4 elever mottagna i verksamheten, alla elever har läst enligt grundsärskolans kursplan. Residensskolan har under läsåret haft 18 elever mottagna i verksamheten fördelade på 3 grupper, 1 grupp har läst enligt grundsärskolans kursplan inriktning träningsskola och övriga grupper har varit blandgrupper där elever har bedömts från både grundsärskolans kursplan samt inriktning träningsskolan. Tunaskolan har under läsåret haft 22 elever fördelade på 4 grupper. på Tunaskolan har 4 elever haft en omvänd integrering, dvs använder sig av särskolans lärmiljö men läser enligt grundskolans kursplan. Övriga elever läser enligt grundsärskolans kursplan samt inriktning träningsskolan. Tunaskolan är en skola som tar emot elever med diagnoser inom autismspektrat. Rektorerna bedömer att vi har god tillgång till personal som har god kompetens för sitt uppdrag. Vi har utbildade undervisande pedagoger och under året har också 2 pedagoger påbörjat Lärarlyftet för att få lärarbehörighet för undervisning i särskolan. I särskolan finns förutom undervisande pedagoger även förskollärare, fritidspedagoger och elevassistenter anställda. Särskolan har också en en studie och yrkesvägledare som är kopplad till alla elever i särskolan (grundsärskola och gymnasiesärskola) Behörighetesregler har förändrats så sent som under våren och flera av våra pedagoger har fått behörighet för undervisning i särskolan utifrån lång erfarenhet av arbete i särskolan. Förutsättningar Det systematiska kvalitetsarbetet Kvalitetsarbetet omfattar såväl målen för verksamhetens genomförande som målen för elevens lärande och utveckling, arbete med normer och värden och inflytande som återfinns i Skollag och läroplan för grundsärskolan. Kvalitetsarbetet omfattar också de särskilda satsningarna Kunskap och bedömning, Matematikstrategin samt Luleå kommuns verksamhetsplan, VEP. Processen Strukturer och rutiner har upparbetats, rektor följer kontinuerligt upp utvecklingsområden som är uppsatta på respektive enhet samt förvaltningens övergripande satsningar, kunskap och bedömning och matematik i särskolan. Uppföljningar och utvärderingar av våra gemensamma satsningar sker kontinuerligt genom att, Kvalitetsrapport (25)

4 representanter från samtliga verksamheter möts under ett antal tillfällen under läsåret. Detta för att lära av varandra kollegial samverkan. Personal från grundsärskolan och gymnasiesärskolan möts vid dessa tillfällen. Uppföljningar sker enligt centrala förvaltningens årshjul och underlag samlas in från verksamheten och diskuteras i våra kollegiala samverkansgrupper samt fackliga samverkansgrupper. Rektor följer upp arbetet vid personalkonferenser, arbetslagsmöten, pedagogmöten kontinuerligt under läsåret. Elever och föräldrar är delaktiga genom medverkan vid upprättandet av IUP samt utvärdering av denna. Synpunkter på vår verksamhets kvalitet fångas upp genom möte med föräldraföreningar. Elever är delaktiga genom vårt arbete där vi har fungerande elevråd. Synpunkter på verksamheten fångas också upp genom regelbundna möten med personlig assistansbolag vars personal arbetar som personlig assistent i vår verksamhet- de arbetar med enskilda elever som har beviljats personlig assistans. Metoden Det systematiska kvalitetsarbetet kopplas till de naturliga avstämningstillfällena gällande Delårsrapport 1 och 2 samt Bokslut. Det innebär att vi under läsåret har följande underlag: Kvalitetsrapport lå 12/13 som underlag för arbetet under lå 13/14. Delårsrapport 1 och delårsrapport Kvalitetsrapport från samtliga arbetslag juni Uppföljning och utvärdering av de särskilda satsningarna, seminarietillfällen kunskap och bedömning. Individuell studieplan, betyg, åtgärdsprogram, utvecklingssamtal samt minnesanteckningar från olika personalmöten. Elevrådsmöten ca 1 ggr/månad protokollförda. Enkät- elevernas syn på skolan. Prioriterade utvecklingsområden Resultat, måluppfyllelse och analys Kunskapsresultat Matematik - kunskapsresultat Nationella prov årskurs 9 Enkätresultat Områden: Kunskaper Samtliga elever når uppsatta mål utifrån utbildningsmål och kravnivå. När det gäller betyg vt 14 i åk 6-9 finns samtliga betygssteg. se bifogad fil av betyg är svåra att göra en ordentlig genomlysning av utifrån ex antal och kön då underlaget, Kvalitetsrapport (25)

5 är för litet och elevernas integritet ej kan garanteras. Det är likadant om vi skulle göra analys enbart för åk 6 och 9 där elevantalet totalt är mindre än 5. I den totala sammanställningen kan vi däremot se att vårterminsbetygen är något högre än höstterminens betyg. I ämnet engelska har eleverna högre betyg generellt än i övriga ämnen där betyget D/E är mer vanligt förekommande. Betyget A förekommer enbart i idrott och hälsa och bild. Fler elever uppnår något högre måluppfyllelse i Matematik i förhållande till Svenska. Matematik är ett av de ämnen som har varit i fokus under några läsår och vi kan se effekter av detta.i övriga ämnen kan vi inte se någon större märkbar skillnad. I inriktning träningsskolan bedöms eleven efter sina förutsättningar och måluppfyllelsen utifrån detta bedöms hög. Personalen i grundsärskolans inriktning träningsskolan följer elevens utveckling noggrant och utifrån det ges eleverna större utmaningar. Det är viktigt att eleverna har möjlighet att möta elever som läser enligt grundsärskolans kursplan för att på så sätt öka utmaningar. De elever som läser enligt grundsärskolans kursplan ska också ges möjligheter att möta elever från grundskolan i olika lärandesituationer. Utifrån skolverkets sammanställning i riket över andel elever i inriktning träningsskolan ser vi att vi i Luleå Kommun har en högre andel elever i inriktning träningsskola än riket i övrigt samtidigt som vi har färre elever mottagna i särskolan än riket i övrigt. Rektorer i grundsärskolan bör genomlysa varför fördelningen elever i respektive inriktning ser ut som den gör. Alla elever i grundsärskolan är behörig till gymnasiesärskolan Beskrivning Alla elever blir behöriga till gymnasiesärskolan och antagning sker till det sökta programmet inom gymnasiesärskolan. Alla elever har antagits till valt program. Pedagogisk bedömning, säkerställa för elever i åk 9 att de Alla pedagoger har skrivit en pedagogisk bedöming inför val till gymnasiesärskolan. Bedömningen ligger som grund till valet av program. Underlaget visar att fler elever kan ha möjlighet att läsa någon kurs från nationellt program på gysär. Period 2 Eleverna har fått det förstahandsval som de har önskat och process pågår för att se och förstå vilka kurser som eleverna kan läsa från nationella programmens utbud. I samband med upprättandet av individuella studieplanen tillsammans med vårdnadshavare kommer detta att följas upp. Elevernas kunskaper i matematik förbättras genom att matematikundervisningen utvecklas, Kvalitetsrapport (25)

6 Målkriterier, målet är uppfyllt när: Alla skolor använder sig av formativ bedömning, varierad undervisning och ett kollegialt lärande så att måluppfyllelsen förbättras. Anledning till prioritering Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom bidra till det nationella målet att öka måluppfyllelsen i matematik. Målbilden 2015 är att lärare,rektorer, förskolechefer, verksamhetschefer, skolchef och politiker gemensamt bidragit till att elevernas matematikkunskaper förbättrats genom att utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet utveckla undervisningen ( Luleå kommuns matematikstrategi) Beskrivning Luleå kommun har arbetet fram en matematikstrategi för som omfattar samtliga skolformer. I matematikstrategin har styrning och ledning, formativ bedömning, varierad undervisning och ett kollegialt lärande prioriterats och ska följas upp. Framgångsfaktorer Styrning och ledning, formativ bedömning, kollegialt lärande och varierad undervisning är de fyra prioriterade fokusområdena i matematikstrategin. Andra viktiga framgångsfaktorer är; en gemensam förståelse av uppdraget, en god kommunikation och information mellan de olika nivåerna, en stor delaktighet och inflytande för samtliga berörda, dokumentation av processen samt kontinuerliga avstämningar och utvärderingar. När det gäller matematikstrategin så arbetar respektive enhet med de mål som är uppsatta för respektive enhet. Politiken har inte satt upp några särskilda mål för särskolan vilket inte känns bra för vår verksamhet. Särskolan behöver också synliggöras i de strategier och mål som politiken beslutar om. Alla skolor arbetar med att utveckla matematikundervisningen genom en varierad undervisning, en formativ bedömning och ett kollegialt lärande. Arbete pågår på respektive enhet. Möjligheter att mötasi en kollegial samverkan i ett större kollektiv (hela särskolan) har ej genomförts under vt 2014 däremot under ht 2013.Matematik är ett utvecklingsområde i hela särskolan och finns på agendan vid rektors möten med lärarlag/arbetslag Nya handlingsplaner upprättas under ht Eleverna utvecklar ett entreprenöriellt förhållningssätt som främjar entreprenörskap Målkriterier, målet är uppfyllt när: Målet är uppfyllt när: *elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende uppmuntras *eleverna får möjlighet att pröva egna idéer och lösa problem. *eleverna får möjlighet att ta initiativ och, Kvalitetsrapport (25)

7 ansvar *eleverna utvecklar sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra Anledning till prioritering Genom det långsiktiga arbetet med LGR 11 så har betydelsen av det entreprenöriella förhållningssättet ökat. Elevernas inflytande och delaktighet, vikten av meningsskapande, lärande i ett sammanhang, den formativa bedömningen, en varierad undervisning och ett ämnesövergripande arbetssätt prioriteras av rektorena som viktiga utvecklingsområden. En fördjupad förståelse av ett entreprenöriellt lärande och entreprenöriellt förhållningssätt behöver skapas bland pedagogerna. Arbetet är påbörjat bland rektorerna men behöver nu fortsätta bland pedagogerna för att få genomslagskraft i klassrummet bland eleverna. (KR 2013) Beskrivning Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. (LGR 11) Framgångsfaktorer Att skapa en gemensam förståelse för uppdraget och det entreprenöriella förhållningssättet är en avgörande framgångsfaktor för att detta ska bli något som hela skolan prioriterar och arbetar med. Personal har deltagit i kompetensutvecklingsdagar under ht 13 som har lett till fler "entreprenöriella samtal" i verksamheten. I arbetslagens utvärdering av verksamheten har arbetssättet lyfts fram men det är ett område som kan och bör genomlysas än mer. Entrerenöriellt lärande är en grundplåt i grundsärskolan. Ett entreprenöriellt förhållningssätt/arbetssätt är till viss del rådande i våra verksamheter. Elevens egna ideer och tankar står i fokus och vi har lyckats i våra mål genom att eleven vågar prova egna ideer, reflekterar över det den gjort och känner sig stolt över det egna skapandet och skapandet tillsammans med andra. Alla skolor arbetar med att skapa en gemensam förståelse för ett entreprenöriellt förhållningssätt. Personal har deltagit i kompetensutvecklingsdagar under ht-13. Ett ämnesövergripande arbetssätt är det vanligast förekommande i särskolan. Vid vårterminens utvärdering av verksamheten har arbetsättet lyfts fram men det är ett område som kan och bör genomlysas än mer i grundsärskolan. Områden: Normer och Värden Att elever och personal ska trivas, lärmiljön utformas utifrån varje elevs behov. Vi har hög personaltäthet i verksamheten. I verksamheterna är personalens förhållningssätt a och o. Personalen i verksamheten måste ha en grundinställning att allt är möjligt och inget är omöjligt. Elevernas komptens ska tas tillvara och personalen utgår från eleven. I några grupper har vi fler män i verksamheten för att eleverna har stora, Kvalitetsrapport (25)

8 behov i ex omklädning, att spegla sig till en vuxen man osv. Våra elevgrupper är små men inte statiska. Elever som har behov av att finnas i en annan mer utmanande miljö en stund under dagen bereds möjlighet till detta. Den inre klassrumsmiljön utformas utifrån elevernas behov. Exempelvis att eleverna ska kunna jobba i lugn och ro genom skärmar osv. Vid konflikter använder sig flera grupper regelbundet av sociala berättelser- andra samtalar mer om händelser när konflikten lagt sig och möjlighet ges. Det kan ibland vara att taxin är sen på morgonen som utlöser en dålig dag för eleven. Då måste personalen hantera detta och sätta kravnivån utifrån dagsform. Rektor är välinformerad om det som händer i verksamheten, genom telefonsamtal med personal och regelbundna fysiska möten så rektor känner sig väl uppdaterad i verksamheten även om rektor inte är på enheten dagligen. Frågorna som uppkommer samtalar vi sedan om. Handledning förekommer och ibland kan också personalförstärkning vara en lösning. Eleven bär själv inte ansvar för den uppkomna situationen personal och rektor måste hela tiden vara beredd på förändringar i verksamheten. Att personal känner glädje tillsammans med eleverna och tillsammans med varandra är en framgångsfaktor. Förutsättnigarna är att personalen i arbetslaget kan arbeta som en grupp där man kan ge varandra både ris och ros för att förändra för en elev.tillit till varandra måste vara hög. Kreativa positiva samtal i personalgruppen leder till framgång för elevens lärande. Att eleven möter många vuxna som har en positiv inställning till elevens lärande är också en viktig framgångsfaktor. Andelen elever som inte röker, inte druckit alkohol, aldrig använt narkotika ska öka med minst 2% Målkriterier, målet är uppfyllt när: Målet är uppfyllt när andelen elever som inte röker, inte druckit alkohol, aldrig använt narkotika har ökat med minst 2%. Anledning till prioritering I Luleå kommuns drogpolitiska program står att alla barn och ungdomar ska ha en uppväxt fri från tobak, alkohol och andra droger. För att nå dit har ett inriktningsmål tagits fram, att andelen tobaks-, alkohol-, och narkotikafria ska öka och att debutåldern för tobak och alkohol ska höjas. Beskrivning Alla elever har rätt till en tobaksfri skoltid men också ett gott skolklimat med goda relationer till kamrater och till lärare. Eleverna har också rätt till en undervisning där frågor som rör tobak, alkohol, narkotika och dopning integreras i olika ämnen för att eleverna ska ges en mer sammansatt bild av dessa områden. (Skolverket) Det råder ett ömsesidigt samband mellan skolprestationer och psykisk hälsa. God hälsa leder till ökat välbefinnande och därmed bättre förutsättningar för lärande. Därtill visar forskning också att lärande i sig, att gå ut skolan med godkända betyg, leder till minskad ohälsa, kriminalitet och utanförskap. Det är alltså ur många aspekter av största vikt att elevers hälsa och välbefinnande främjas och att de får hjälp under skoltiden att hantera sin vardag. (Skolbarns hälsa och levnadsvanor), Kvalitetsrapport (25)

9 Framgångsfaktorer För skolan är informationen från hälsosamtalet ett viktigt underlag för att utveckla elevhälsan och genomföra olika riktade insatser när så behövs, för politiker och andra makthavare på kommun och länsnivå ger hälsosamtalets sammanställningar en unik möjlighet att följa utvecklingen av hälsa och levnadsvanor hos barn och ungdomar i hela länet.. (Skolbarns hälsa och levnadsvanor) Det är få elever som kan svara i de enkäter som skickas ut från centralt håll och därför är det svårt att generellt göra åtgärder. Det är ett ämnesområde som ständigt är under lupp. Personalen har en vikitg roll. I grundsärskolan ska ett fungerande elevhälsoteam på respektive enhet byggas upp och ska på det sättet kunna vara stödjande till personalen i livsstilsfrågor. Detta arbete startar under ht Elevhälsoteam är under uppbyggnad i samtliga verksamheter i grundsärskolan från ht Alla skolor omhändertar Hälsosamtalens och Drogvaneundersökningens resultat, identifierar utvecklingsområden och vidtar nödvändiga åtgärder Elevhälsan har samtal där de går att genomföra. Att skapa elevhälsoteam är ett utvecklingsområde. På Tunaskolan och Residensskolan har detta arbete påbörjats. Alla elever möter skolsköterskan både vid behov men även för vaccinationer. Inom särskolan är det vanligt att v- havare och skola har mer kontakt med Barn -ungdomshabilitering vid Sunderby sjukhus kontinuerligt. Detta gäller både medicinsk rådgivning liksom psykolisk/pedagogisk handledning utifrån enskilt barns behov. Flera elever i särskolan har beviljad personlig assistans och där är också personalen involverad i gemensamma möten som berör den enskilde elevens mående. I grundsärskolan ser vi inte någon skillnad i antal i pojkars och flickors psykiska ohälsa. I särskolan har vi fler pojkar än flickor men vi har fler elever som har beteendeavvikelser i förhållande till tidigare. Elevhälsoteam är under uppbyggnad och är ett utvecklingsområde att jobba vidare med i en förändrad organisation. "Skolan ska ansvara för att varje elev får kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan,miljön och samhället" Frågorna är ständigt aktuella i grundsärskolan. Personalen för kontinuerliga samtal kring värdegrund (även om inte ordet värdegrund används utan samtalen sker utifrån verkliga händelser). Demokratiska värderingar är något som vi i handling arbetar med. Genom regelbundna samtal och praktiskt handling finns detta med i undervisningen. Personal/andra elever fungerar som förebilder. Någon grupp arbetar mycket med drama och genom att dramatisera olika situationer kan det också vara lättare för eleverna att förstå. Arbetet i elevhälsoteam ska utvecklas under hösten för att vara förebyggande och hälsofrämjande för att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. Elevhälsoteamen behöver arbeta förebyggande med särskilda åtgärder utifrån identifierade behov, arbeta främjande för skapa en god lärandemiljö med mer generella insatser., Kvalitetsrapport (25)

10 "Alla skolor arbetar hälsofrämjande genom samverkan med andra" Eleverna gör många studiebesök. I ex åk 7-9 besöker man ungdomsmottagning och personal därifrån kan också besöka skolan.samverkan sker också med ungdomsfritids och externa kontakter som ex habilitering, personlig assistans, korttidsboende osv utifrån att elevens totala dag ska fungera så bra som möjligt. Likabehandlingsarbetet utvecklas och förstärks genom att det främjande och förebyggande arbetet prioriteras. Målkriterier, målet är uppfyllt när: Målet är uppfyllt när det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet dokumenteras i en plan mot diskriminering och kränkande behandling/likabehandlingsplan som uppfyller förordningarnas krav. Anledning till prioritering För att fortsätta och utveckla en gemensam förståelse och ett inkluderande förhållningssätt så krävs fortsatta utbildningsinsatser och ett större helhetsgrepp så att all personal blir delaktig i arbetet. Kompetens och resurser krävs för att ge de bästa förutsättningarna för inkludering i en lärmiljö som kan möta alla elever och deras behov. Likabehandlingsarbetet behöver fortsättningsvis ha ett större fokus på att arbeta främjande och förebyggande och lärmiljöer skapas som gör att alla elever trivs, känner sig trygga, har ett stort inflytande och upplever skolarbetet som meningsfullt. En fördjupad analys av resultatskillnaderna mellan flickor och pojkars kunskapsresultat behöver genomföras. Vidare behöver enkätresultaten av Elevers upplevelser av skolan samt Hälsosamtalen analyseras ytterligare för att öka förståelsen av skillnaderna mellan flickor och pojkar upplevelser gällande psykosocial hälsa. (KR 2013) Beskrivning Det främjande arbetet syftar till att förankra respekten för alla människors lika värde och ska bidra till en skolmiljö där alla barn och elever känner sig trygga och utvecklas. Det förebyggande arbetet handlar om att avvärja risker för trakasserier och kränkningar. Skolan ska ha rutiner för hur akuta situationer ska hanteras och lösas när barn eller elever utsatts för trakasserier eller kränkande behandling. Som stöd för arbetet med likabehandling, och mot diskriminering och kränkningar, ska verksamheten utarbeta en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen kan ses som en dokumentation av det främjande, förbyggande och åtgärdande arbetet och är det systematiska kvalitetsarbetet inom området. (Skolverket) Framgångsfaktorer, Kvalitetsrapport (25)

11 I planen ska det finnas mål för de främjande och förebyggande insatserna som bygger på analys av kartläggningar och utvärderingar av tidigare års arbete. Där ska finnas en beskrivning av vilket arbete som planeras och vilka rutiner som gäller. Planen ska beskriva hur barn och elever medverkar i det främjande och förebyggande arbetet. Planen ska vara känd hos alla i verksamheten och hos barns och elevers vårdnadshavare. (Skolverket) Frågorna är ständigt aktuella i grundsärskolan. Personalen för kontinuerliga samtal kring värdegrund (även om inte ordet värdegrund används utan samtalen sker utifrån verkliga händelser). Demokratiska värderingar är något som vi i handling arbetar med. Genom regelbundna samtal och praktiskt handling finns detta med i undervisningen. Personal/andra elever fungerar som förebild.. Alla skolor arbetar främjande och förebyggande utifrån skolans Likabehandlingsplan så att alla elever kan känna sig trygga. Arbetet pågår. Elevenkät är genomförd men svarsfrekvensen blir låg eftersom vi har få elever i respektive årskurs där elevenkäten genomförs. Arbetet kan se lite olika ut beroende på verksamhet. I någon verksamhet pågår ett mycket aktivt arbete där flera elever kan vara utåtagerande, ha svårt att förstå hur mitt sätt att vara påverkar andra (en elev kan ex reagera starkt på att ngn annan använder språket på ett speciellt sätt) detta måste personalen jobba med och vara steget före i att vara lyhörd, vägleda, skriva sociala berättelser osv. Grupperna har förändrats och nya konstellationer skapas, att jobba med normer och värden blir därför viktigt. Elever med beteendeavvikelser finns i några grupper och där måste man säkerställa personalmässigt att det fungerar både för den enskilde eleven likväl som för övriga elever på skolenheten. Områden: Barns/elevers ansvar och inflytande Genom klassråd/elevrådet för de elever som kan delta och ge uttryck för sin mening följer jag som rektor upp inflytandefrågor. Vårdnadshavare har en viktig roll i vår verksamhet och företräder ibland elevernas synpunkter. Eleverna påverkar hur man tar sig an ett ämnesområde. Utgångspunkten för pedagogerna är att eleverna kan och är kompetenta att vilja lära sig. Pedagogens roll är att vara skicklig i att svara upp till detta.alltså att utgå från elevens intresse och önskemål och sätta in detta i ett kunskapande. Personalen lyssnar på elevernas önskemål, att observera för att förstå är en viktig del personalens förhållningssätt och utifrån detta så är pedagogens skicklighet att få in kunskapsmålen i lärandet. Genom många samtal med pedagogerna följer rektor upp att vi når målen som vi har satt upp. Elevernas inflytande över det egna lärande ökar med hjälp av den formativa bedömningen Målkriterier, målet är uppfyllt när: Målet är uppfyllt när * eleverna har ett reellt inflytande över de pedagogiska planeringarna * lärarna använder sig av formativ bedömning i samtliga ämnen, Kvalitetsrapport (25)

12 Anledning till prioritering Det formella elevinflytandet via klassråd och elevråd behöver förstärkas ytterligare så att elevernas demokratiska kompetens utvecklas ytterligare. Angeläget är att elevråden arbetar med frågor och områden som berör dem reellt och som de känner sig engagerade i. För att eleverna ska uppleva meningsfullhet, engagemang och lust att lära så måste inflytandet över det egna lärandet förstärkas. Eleverna måste bli mer delaktiga i planeringen av arbetet, formativ bedömning måste tillämpas och undervisningen måste varieras. (KR 2013) Beskrivning De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen och formerna för elevernas inflytande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Eleverna ska alltid ha möjlighet att ta initiativ till frågor som ska behandlas inom ramen för deras inflytande över utbildningen. (LGR 11) En formativ bedömningsprocess kännetecknas av att målet för undervisningen tydliggörs, att information söks om var eleven befinner sig i förhållande till målet och att återkoppling ges som talar om hur eleven ska komma vidare mot målet. Forskning har visat att formativ bedömning ökar elevernas lärande. (Skolverket) Framgångsfaktorer De särskilda satsningarna kring elevinflytande behöver fortsätta för att öka kunskaperna hos alla vuxna och skapa en gemensam förståelse av elevinflytande hos alla berörda. Det är avgörande för ett hållbart arbete att rektor deltar och att inte bara elevrådsstödjarna blir involverade i arbetet. (KR 2013) Alla elever har en egen pedagogisk planering och är delaktiga vid genomförandet utifrån förmåga. Det är svårt att göra planeringar i verksamheten på gruppnivå. Dels går eleverna i en grupp i olika årskurser, elevernas behov ser olika ut och därmed blir uttrycken olika. Samtal förs tillsammans med v- havare om hur eleven når målen och där så är möjligt har eleven inflytande över sitt lärande och den utvärdering som görs. Den pedagogiska planeringen fortsätter att utvecklas så att även elever med stora funktionsnedsättningar kan förstå och vara med och påverka lärandet. För många elever med utvecklingsstörning är bedömning svårt. Elever med utvecklingsstörning har svårt att se både framåt och bakåt i en process. Många frågor handlar om "här och nu". Många elever saknar en egen drivkraft att vilja lära sig nytt. Personalens arbete med kunskaper som kan vara bra i ett livsperspektiv är a och o för elevens utveckling, Personalens förhållnignssätt och lyhördhet för den enskilda eleven är oerhört viktig. Eleverna deltar i de pedagogiska planeringarna och alla lärare använder sig av formativ bedömningen., Kvalitetsrapport (25)

13 Alla elever har egen pedagogisk planering och är delaktiga utifrån förmåga. Den pedagogsika planeringen fortsätter att utvecklas så att ävrn elever med stora funktionsnedsättningar kan förstå och vara med och påverka sitt lärande. Områden: Förskola/skola och hem Mentor/arbetslag möter regelbundet elev/vårdnadshavare i samtal kring b la elevernas kunskapsutveckling och sociala utveckling. Personal har mentorssamtal med eleverna där så är möjligt. En kontaktbok eller liknande förs mellan skola och hem. Hur ofta detta sker är utifrån elevernas behov. Medborgarnas nöjdhet med skolan i Luleå ska öka jämfört med föregående år I samband med skolinspektionens enkät inför inspektion i grundsärskolan så visade det sig att de vårdnadshavare som svarat visade en hög grad av nöjdhet. Någon v-havare svarade att skolan ej är avgiftsfri och det är åtgärdat. Ingen v-havare ska idag behöva uppleva att skolan kostar. Utvecklingssamtal genomförs för att utveckla samverkan med vårdnadshavare. Eleven är efter sina förutsättningar delaktiga i genomförandet. På vissa enheter finns också ett föräldraråd gemensamt med grundskolan. Utvecklingssamtalet genomförs 2 ggr/läsår i samtliga verksamheter.eleverna upplever att det är roligt att berätta och visa vad de jobbar med i skolan. Personalen förbereder eleven så att de kan berätta om vad de gör. Det är ofta "görandet" som beskrivs där så är möjligt. Att ha ett reflekterande och framåtsyftande tänkande är svårare beroende på att eleven har en kognitiv funktionsnedsättning. Områden: Bedömning och betyg Samtliga elever når uppsatta mål utifrån utbildningsmål och kravnivå. När det gäller betyg vt 14 i åk 6-9 finns samtliga betygssteg. se bifogad fil av betyg med genomlysning utifrån kön är svår att göra då underlaget är för litet och elevernas integritet ej kan garanteras. Det är likadant om vi skulle göra analys enbart åk 6 och 9 då elevantalet är mindre än 5. I den totala sammanställningen kan vi däremot se att vårterminsbetygen är något högre än motsvarande betyg under höstterminen. I ämnet engelska har eleverna något högre betyg generellt än i övriga ämnen. Betyget D/E är mer vanligt förekommande i samtliga ämnen förutom då i engelska. Betyget A förekommer enbart i idrott och hälsa och bild. Fler elever uppnår något högre måluppfyllelse i, Kvalitetsrapport (25)

14 Matematik i förhållande till Svenska. Matematik är ett av de ämnen som har varit i fokus under några läsår och vi kan se effekter av detta.i övriga ämnen kan vi inte se någon större märkbar skillnad. I inriktning träningsskolan bedöms eleven efter sina förutsättningar och måluppfyllelsen utifrån denna bedömning är att eleverna når målen. Några elever bedöms utifrån fördjupade kunskaper och andra bedöms utifrån grundläggande kunskaper. Områden: Förskolechefen/Rektors ansvar Elever och personal ska trivas, lärmiljön utformas utifrån varje elevs behov. Vi har hög personaltäthet i verksamheten beroende på vilken verksamhet det är frågan om. Generellt kan man säga att det är fler vuxna i verksamheter där elever med mer omfattande behov går men vi har även elever i andra verksamheter som har beteendeavvikelser som kräver mer personal och kräver personal med rätt kompetens att möta personer med utmanande beteenden. I alla våra verksamheter är personalens förhållningssätt a och o. Personalen i verksamheten måste ha en inställning att allt är möjligt och inget är omöjligt.det är framförallt viktigt i miljöer där eleverna har ett utåtagerande beteende. I dessa miljöer är personalens förhållningssätt och kompetens i att möta barn och ungdomar med avvikande beteende av särskild stor betydelse. Att utgå från vad vi i skolan kan förändra för att möta elevens behov är särskilt framträdande i dessa grupper. Elevernas kompetens tas tillvara och personalen utgår från eleven. I några grupper har vi fler män i verksamheten för att eleverna har stora behov i ex omklädning, att spegla sig till en vuxen man osv. Våra elevgrupper är generellt små men inte statiska. Elever som har behov av att finnas i en annan mer utmanande miljö en stund under dagen bereds möjlighet till detta. Den inre klassrumsmiljön utformas utifrån elevernas behov. Exempelvis att eleverna ska kunna jobba i lugn och ro genom skärmar osv. Vid konflikter använder sig flera grupper regelbundet av sociala berättelser- andra samtalar mer om händelser när konflikten lagt sig och möjlighet ges. Det kan ibland vara att taxin är sen på morgonen som utlöser en dålig dag för eleven. Då måste personalen hantera detta och sätta kravnivån utifrån dagsform. Rektor är välinformerad om det som händer i verksamheten, genom telefonsamtal med personal och regelbundna fysiska möten känner sig rektor väl uppdaterad i verksamheten även om rektor inte är på enheten dagligen. Frågorna som uppkommer samtalar vi sedan om. Handledning förekommer och ibland kan också personalförstärkning vara en lösning. Eleven bär själv inte ansvar för den uppkomna situationen personal och rektor måste hela tiden vara beredd på förändringar i verksamheten. Att personal känner glädje tillsammans med eleverna och tillsammans med varandra är en framgångsfaktor. Att personal kan arbeta som en grupp där man kan ge varandra både ris och ros för att förändra för en elev. Kreativa positiva samtal i personalgruppen leder till framgång för elevens lärande. Att eleven möter många vuxna som har en positiv inställning till elevens lärande är också viktig. Köptroheten mot kommunens ramavtal ska vara 100%, Kvalitetsrapport (25)

15 I särskolan har vi en väl fungerande ekonomisstruktur i arbetslagen. på varje enhet finns både en inköpssamordnare och attestansvarig. Vår handläggare i särskolan har också en viktig roll i detta arbete genom att samtala kring inköpsrutiner så att alla håller sig till de avtal som kommunen har. Återkommande information om anbudsförfarande och riktlinjer gällande inköp. Regelbundna avstämningar/utvärderingar för att säkerställa kvaliteten Attestanter och inköpssamordnare finns på varje enhet. Köptroheten är hög och de gånger det inte har handlats från rätt ställe kommenterar handläggare eller rektor detta för verksamheten. Ett nära samarbete på skolan mellan inköpare/attestant gör att det blir få felaktiga köp. Vi fortsätter enligt ovanstående under kalenderåret 2014 med ansvarig inköpare och attesstant på respektive enhet. Det har under första delen av kalenderåret fungerat mycket bra och kontakter har regelbundet förts mellan attestanter och framförallt vår handläggare i särskolan. Genomgång med nya inköpsansvariga på en enhet görs av handläggaren i särskolan. Attestanter i verksamheten vet eller kan ta reda på vilka ramavtal som gäller Enhetens mål/strategier: Attestanter ska finnas på varje enhet Attestanter finns i samtliga verksamheter i särskolan samt 1 inköpare på respektive enhet. På vissa enheter finns 1 attestant/arbetslag och på andra enheter är det en person som ansvarar för hela enhetens budget förutom fritidshemmets budget som har en särskild attestant som ansvarar för den budgeten. Antalet attestanter i särskolan behöver ses över för att minska antalet samt arbetsbelastnigen i enskilda arbetslag. Attestant finns Enligt budgetuppföljningen så har verksamheten driftsbudget i balans. Budgeten följs upp regelbundet både på enhets nivå och verksamhetsnivå. Särskolan står inför en omorganisation som just har startat. hur detta kommer att påverka budgeten är svårt att säga idag men en kostnad för omorganisationen kommer vet vi kommer att uppstå. Verksamhetens ansvar för driftsbudgeten är i balans. Enhetens mål/strategier: Inköpsansvarig ska finnas på varje enhet Inköpsansvarig finns, Kvalitetsrapport (25)

16 Inköpsansvarig i samråd med kollegor och handläggare/rektor pratar om vikten av att följa avtal och kommenterar när det inte följs upp. Nya former för kollegial samverkan utvecklas genom de långsiktiga satsningarna på kompetensutveckling som prioriteras Genom långsiktiga satsningar på kompetensutveckling utifrån prioriterade utvecklingsområden utvecklas nya former av kollegial samverkan. Samtlig undervisande personal har deltagit i KoB insats som har varit övergripande för förvaltningen och särskild riktad satsning för grundsärskolan. Arbetet fortsätter på den egna enheten mellan grupperna. I viss mån kan man också styra till samverkan mellan olika enheter. Möjlighet att påverka schemaläggning utifrån verksamhetens behov Personalen lägger schema utifrån elevernas behov. Schemat är dock inte så enkelt att föra in i de övergripande system som finns särskilt gäller detta inriktning träningsskolan och där vi har grupper där eleverna följer olika kursplaner. Schemat kan inte läggas in i Edwise - annat än som ett fiktivt schema med start och sluttider generellt. Schemat i grundsärskolan inriktning träningsskolan läggs allt i stort sett på individuell nivå. Alla rektorer har en budget i balans Budgeten visar på ett litet minusresultat i DÅR 2 men det är under kontroll och orsaken till underskottet är känt. Rektorerna följer sin ekonomi via budget och prognos, DÅR 1, DÅR 2, bokslut Prognos mars 2014 visar på ett visst underskott som är redovisat i BoP., Kvalitetsrapport (25)

17 Kontinuerlig budgetuppföljning och nogrann analys Sker enligt förvaltningenes rutiner Enhetens mål/strategier: Varje enhet följer upp sin driftsbudget Varje enhet får kontinuerliga månatliga utdrag som attestant går igenom. Månadsvis uppföljning av driftsbudget Respektive enhet förväntas att ha en driftsbudget i balans enligt BoP. Enhetens mål/strategier: Hela budgeten följs upp av respektive chef och analyseras av tf chef för särskolan Uppfölning enligt i årshjul i BoP Följs upp enligt riktlinjer. Elevernas lärande och förbättras utvecklas genom ett ämnesövergripande arbetssätt Målkriterier, målet är uppfyllt när: Målet är uppfyllt när alla lärare med olika ämneskompetenser arbetar tillsammans med gemensamma teman varje termin. Anledning till prioritering En fördjupad förståelse av hur ett ämnesövergripande arbetssätt kan leda till en ökad måluppfyllelse behöver skapas bland pedagogerna. Arbetet är påbörjat bland rektorerna men behöver nu fortsätta bland pedagogerna för att få genomslagskraft i klassrummet bland eleverna. Beskrivning Samverkan mellan olika ämnen har utvecklats genom att det ämnesövergripande arbetet har ökat. Lärarna jobbar oftare tillsammans, inte bara i ämneslag utan också i arbetslag då flera lärare med olika, Kvalitetsrapport (25)

18 ämneskompetenser deltar. (KR 2013) Framgångsfaktorer Ett ämnesövergripande arbetssätt kräver att skolorna får möjlighet att skapa en organisation som stödjer arbetet så att alla har möjlighet att delta.. Ett förbättringsområde utifrån tidigare analys är att få igång en kontinuerlig samverkan med "inköpta" lärartjänster och våra egna pedagoger i grundsärskolan. Vi behöver ha samsyn vad gäller kunskap och bedömning för våra elever. Lärare med olika ämneskompetenser arbetar tillsammans med gemensamma teman varje termin. I grundsärskolan är grupperna små, eleverna har inte så många undervisande pedagoger förutom mentor som undervisar i de flesta ämnen (dock ej på grundsärskolan) där inköpta tjänster förekommer i praktisk estetiska ämnen och idrott och hälsa. Gemensamma projekt förekommer som skapar sammanhang och mening. Ett område med utvecklingsmöjligheter. De "inköpta lärartjänsterna" som underrvisar i grundsärskolan skall inbjudas till träff för att samtala om betyg och bedömning i grundsärskolan.likadant gäller för modersmålslärare som undervisar på grundsärskolan. Plan finns för detta Alla elever har tillgång till en god digital lärmiljö som säkerställer likvärdiga förutsättningar och en likvärdig utbildning Beskrivning. I samband med kvalitetsutvärdering vet vi idag att vi har fått de ekonomiska resurserna för att kunna erbjuda eleverna i åk 7-9 en god digital lärmiljö utifån enskild elevs behov. Alla skolor utvecklar sina digitala lärmiljöer i enlighet med Luleå kommuns IT-strategi. Utifrån kommunens gemensamma IT-satsning en- en datorer för elever på högstadiet och gymnasiet förutsätts att även särskolan får ta del av ekonomiska resurser för att kunna möjliggöra en upprustning och anpassning i särskolan av de digitala verktyg som finns och som måste anpassas utifrån elevers behov. Det kan visa sig att läsplattor är det verktyg som bäst tillgodoser behoven för några elever medan andra kan ha fasta/bärbara datorer som de kan arbeta vid - det räcker med att vi har en modern och snabb datauppkoppling för elevernas använding. I dagsläget har vi en omodern och långsam datapark på vissa enheter. 2 pedagoger i grundsärskolan har deltagit i Learnyfy utbildning men bedömer inte att särskolans pedagoger/elever kommer att ha så stor nytta av detta i den direkta undervisningen. Den digitala lärmiljön i grundsärskolan åk 7-9 är ej säkerställd. Behovet att modernisera dataparken, utifrån särskolans särskilda behov, är stort.särskolans elever behöver, en utifrån sina behov, en bra och framförallt tidsenlig datautrustning för att vi ska få en likvärdighet mellan skolformerna., Kvalitetsrapport (25)

19 Ta tillvara varje enskild elevs unika förutsättningar Arbetssättet i grundsärskolan utgår från enskild elevs unika förutsättningar och undervisningen utgår från detta. Enhetens mål/strategier: Alla skolor skall på ett positivt sätt samverka med interna/externa intressenter runt enskilda elever Regelbundna uppföljningar sker tillsammans med habiliteringen- detta sker på vårdnadshavares inrådan. Möte med ex personlig assistans bolag 1 gr/läsår Skall genomföras under hösten. Kontinuerliga möten mellan skola och personlig assistent i skolverksamhet utifrån behov Kontinuerliga möten mellan arbetslag/mentor och pers ass sker på individnivå.detta sker i de verksamheter som har pers ass involverad. Vistelsemiljön för alla barn och unga ska vara tillgänglig och stimulera till kreativitet och skapande. Beskrivning Tillgänglighet i skolan och förskolan handlar om att ta bort fysiska hinder och att ha tillgängliga lokaler och det handlar lika mycket om pedagogisk tillgänglighet. Verksamma i skolan måste ha kunskap om alternativa verktyg, anpassade läromedel och hjälpmedel. Det handlar om att se alternativ för att stärka elevers delaktighet och ha respekt för individen, i stället för att acceptera hinder som utestänger. Och det handlar om social tillgänglighet så att det går att delta i alla aktiviteter. Lärmiljöerna utvecklas och anpassas så att varje skola kan möta varje enskild elevs behov Särskolan försöker att möta alla eleverna utifrån deras behov. Anpassnigar sker i verksamheten och ibland får skolan ta till otraditionella metoder för att nå alla elever. Verksamheten bygger till stor del på pedagogers förmåga att anpassa och möta elever med vitt skilda behov. Handledning till personal förekommer utifrån uppkomna behov., Kvalitetsrapport (25)

20 Det systematiska arbetsmiljöarbetet utvecklas och förbättras så att medarbetarnas upplevelser av stress minskar Upplevelsen av stress är hög i många verksamheter då bristen på vikarier är stor. Personalens arbetsbelastning ökar. Se över arbetsbelastningen och kartlägg hur arbetstiden används. Arbetsbelastningen har under året varit hög på grund av att tillgången till vikarier är mycket liten. Detta kan på sikt leda till ohälsa bland personalen. Vikarieutmaningen fortsätter. Flera av de vikarier som under året har funnits i verksamheten har erbjudits andra tjänster. Hur detta kommer att påverka verksamheten vet vi idag inte. Tillgång till vikarier som kan och vill arbeta i särskolan Introduktion sker kontinuerligt men snabbt slukas personalen upp av längre vikariat. Friskvårdssatsningar för enskild eller enhet Arbete sker enligt särskild kommunicerad plan på respektive enhet. En gemensam friskvårdssatsning/termin Planeras och genomförs på respektive enhet/gemensamt för särskolan. Planering enligt handlingsplan medarbetarenkäten i respektive verksamhet. Handlingsplan våld- och hot skall vara väl känd i verksamheten Rektorer och arbetsmiljösamordnare kommer att utarbeta en enkät som samtlig personal kommer att få besvara. Enkäten kommer att anpassas efter särskolans behov. Utifrån resultatet kommer, Kvalitetsrapport (25)

21 handlingsplanen att omarbetas/revideras Enhetens mål/strategier: Personal ska vara öppen och lyhörd för förändringar Genomgång handlingsplan våld och hot vid höstterminsstart Planen behöver revideras för att kännas helt ok att använda sig av. Vid handledning har planen använts vad gäller när man ska anmäla en händelse eller inte anmäla. Planen ska revideras och förtydligas utifrån de behov som finns i verksamheten. Dokumentation av händelser i verksamheten Rapportering av händelser sker och åtgärder sätts in men det är svårt för personalen att rapportera varje liten händelse som inträffar. I vissa verksamheter sker detta dagligen och det ställer stora krav på personalen att kunna samtala med varandra och med rektor för att se hur och vad som kan åtgärdas för att det inte ska upprepas. Anpassningar görs under perioder när eleven mår dåligt och det händer fler incidenter. Personalsituationen (brist på vikarier) kan ibland vara en bidragande orsak till händelsen..det är viktigt att personal kan avlösa varandra när vi har utåtagerande elever i verksamheten. Luleå kommuns värdegrund - engagemang, ansvar, kompetens - lyfts regelbundet på varje skola Luleå kommuns värdegrund lyfts regelbundet i samtalen på skolan, i vardagen men också under under medarbetarsamtalen Samtal förs enskilt, tillsammans i arbetslagen. Detta är ett ständigt pågående arbete i medarbetarsamtalen lyfts det upp, i arbetslagen när naturliga samtal förs. medarbetarenkäten. Information av god kvalitet tillhandahålls elever och föräldrar via modern teknik. Alla skolor utvecklar användandet av modern teknik via tex skolans hemsida, edwise, 1:1, internet och sociala medier Edwise utvecklas och personalen skriver nu dokument och följer upp kunskapsresultat. V-havare är dock inte "påkopplade". Schemaläggning i novaschem har vi arbetat med under året och stora svårigheter finns i hur vi ska koppla kursgrupper/personal/elever ihop med varandra. Det är flera årskurser i varje grupp, det är flera kursplaner som läses i samma grupp osv. Allt måste kopplas ihop rätt i Procapita. Arbetet fortskrider nu i samband med höstterminsstart och ambitionen är att samtliga vårdnadshavare ska kunna koppla in sig i systemet., Kvalitetsrapport (25)

22 Områden: Övergång och samverkan När eleven tas emot i grundsärskolan- oavsett årskurs- så sker övergången i samråd med avlämnande förskola/skola och vårdnadshavare. Mentor hälsar ofta på eleven i den invanda miljön innan planering för inskolning sker. Övergången till gymnasiesärskolan sker systematiskt. Samtal mellan elev/v havare och studieyrkesvägledare sker från ht åk 9, vid behov sker flera samtal. Eleverna gör skolpraktik i olika omfattning beroende på vilka behov eleven har. Avlämnande mentor skriver en pedagogisk bedömning som lämnas till rektor för gysär som sedan vidarebefodrar det till berörd mentor i gysär. Även en muntlig överlämning sker. Kvalitetssäkring av skolpraktiken görs av Syv samt på höstterminen görs en utvärdering av övergångsprocessen, om något behöver förbättras/förändras. Områden: Skolan och omvärlden Alla skolor/ungdomsfritids arbetar med att utveckla kontakter med kultur och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika lärandet. Om vi ser skola/fritids/ungdomsfritids som en helhet så berikas eleven i olika kulturella och idrottsliga sammanhang efter skoltid. Alla skolor ska tillse att forum finns där samverkan med närsamhällets aktörer sker och utvecklas och där barn och elever är medskapande. Målkriterier, målet är uppfyllt när: Målet är uppfyllt när * forum finns för samverkan med samhället utanför * eleverna har ett reellt inflytande över sånt som har betydelse för dem Anledning till prioritering Påbörja genomförandet av programmen i kommunövergripande samverkan - KS styrkort 2014 Programmen i Vision 2050 ger vägledning om kommunens inriktning fram till år Här finns centrala utvecklingsområden och strategiområden att verka inom. Kommunstyrelsen har uppmanat alla nämnder att sätta mål inom vissa strategiområden som ligger nära barn och utbildningsnämndens verksamhet. Alla ungas medskapande är ett av de prioriterade områdena. (KS styrkort) Beskrivning Det finns tydliga samband mellan delaktighet, inflytande, Kvalitetsrapport (25)

23 och hälsa. Detta gäller såväl barn och unga som vuxna. Därför behöver det byggas en kultur där människors vilja att vara delaktiga och engagerade tas till vara. Varierade former av dialog, delaktighet och inflytande så att alla blir hörda. Exempel på vad Luleå kommun ska arbeta för fram till år 2020: Barnperspektivet ska beaktas i allt beslutsfattande inom samtliga kommunala verksamheter. Införa ett Ungdomsråd i kommunens stadsdelar och samlande byar med ambitionen att på sikt skapa ett ungdomsfullmäktige i kommunen. Bygga upp ett långsiktigt demokratiarbete med ungas delaktighet genom återkommande elevrådsutbildningar för vuxna, barn och unga. (Vision Program A) Alla skolor arbetar med att utveckla kontakter med kultur- och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö. Om vi ser skola/fritids/ungdomsfritds som en helhet så berikas eleven i olika kulturella, idrottsliga sammanhang efter skoltid. Besök på olika "institutioner" sker i skolan, besök på arbetsplatser förekommer där så är möjligt. Hur tillgängligt är vårt samhälle för elever med utvecklingsstörning, vilka valmöjligheter har vår målgrupp elever i realiteten, både vad gäller arbete, boende och fritid. Hur mycket begränsas elevernas liv och begränsas till vad v-havare orkar och förmår sig att genomföra. När får de bli vuxna och bestämma själva? Detta är frågor som vi i personalen funderar över. Satsningar Matematikstrategin Sammanfattande analys Läroplansområde Områden Kunskaper Senaste analys Samtliga elever når uppsatta mål utifrån utbildningsmål och kravnivå. När det gäller betyg vt 14 i åk 6-9 finns samtliga betygssteg. se bifogad fil av betyg är svåra att göra en ordentlig genomlysning av utifrån ex antal och kön då underlaget är för litet och elevernas integritet ej kan garanteras. Det är likadant om vi skulle göra analys enbart för åk 6 och 9 där elevantalet totalt är mindre än 5. I den totala sammanställningen kan vi däremot se att vårterminsbetygen är något högre än höstterminens betyg. I ämnet engelska har eleverna högre betyg generellt än i övriga ämnen där betyget D/E är mer vanligt förekommande. Betyget A förekommer enbart i idrott och hälsa och bild. Fler elever uppnår något högre måluppfyllelse i Matematik i förhållande till Svenska. Matematik är ett av de ämnen som har varit i fokus under några läsår och vi kan se effekter av detta.i övriga ämnen kan vi inte se någon större märkbar skillnad. I inriktning träningsskolan bedöms eleven efter sina förutsättningar och måluppfyllelsen utifrån detta bedöms hög. Personalen i grundsärskolans inriktning träningsskolan följer elevens utveckling noggrant och utifrån det ges eleverna större utmaningar. Det är viktigt att eleverna har möjlighet att möta elever som läser enligt grundsärskolans kursplan för att på så sätt öka utmaningar. De elever som läser enligt grundsärskolans kursplan ska också ges möjligheter att möta elever från grundskolan i olika lärandesituationer. Utifrån skolverkets sammanställning i riket över andel elever i inriktning träningsskolan ser vi att vi i Luleå Kommun har en högre andel elever i inriktning träningsskola än riket i övrigt samtidigt som vi har färre elever mottagna i särskolan än riket i övrigt. Rektorer i grundsärskolan bör genomlysa varför fördelningen elever i respektive inriktning ser ut som den gör. Normer och Värden, Kvalitetsrapport (25)

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Onsdag 14 november 2012 Ansvarig för internkontrollen Jan Gayen 1 Innehåll Bakgrund... 2 Fakta om Samrealskolan åk

Läs mer

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Dnr: KS 2014/590 Revideras varje år Innehåll Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun...

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014

Kvalitetsrapport 2014 Kvalitetsrapport 2014 Läsåret 2013/2014 Årskurs 7 9 1 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Organisation... 4 3 Förutsättningar... 5 4 Ett systematiskt kvalitetsarbete... 7 5 Prioriterade utvecklingsområden,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Saxdalens förskola Ansvarig förskolechef under året Carola Michaelsdotter, skriven av Ulrika N Eriksson Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Åk 3 Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Nått målen i ämnesprovet* Svenska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun 1(5) BILDNINGSNÄMNDEN 2012-06-12 Dnr Maria Kjällström, Förvaltningschef 054-515104 maria.kjallstrom@hammaro.se Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Skolplan 2008-2010 Trelleborgs kommun

Skolplan 2008-2010 Trelleborgs kommun Skolplan 2008-2010 Trelleborgs kommun Skolplanen har antagits av kommunfullmäktige 2008-02-25 på förslag av skolnämnden 2007-12-11. Utgiven av: Skolförvaltningen i Trelleborg Foto: Ingrid Wall, Susanne

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-02-28 Ikasus AB susarme.siden@frosunda.se Rektorn vid Ikasus friskola birgitta.krantz@frosunda.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Ikasus friskola i Vallentuna

Läs mer

Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-2016 Biträdande förskolechef Jessica Svensson jessica.svensson@horby.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Odelsbergsskolan Inlämnad av: Brittmari Marberger Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

Elevhälsoplan för Tuna skola

Elevhälsoplan för Tuna skola Elevhälsoplan för Tuna skola 2014-08-04 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Arbetsgrupper... 3 Elevhälsoplanens grund... 4 Syftet med elevhälsoplanen... 4 Ansvar för elevhälsoarbetet... 4 Mål med elevhälsoarbetet...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Skogsängsskolan läsår 14/15

VERKSAMHETSPLAN Skogsängsskolan läsår 14/15 Barn- och utbildningsnämndens mål KUNSKAPER Andel elever med högsta betyget A och B ska öka. Andelen elever med betyget A och B på enheten ska vara högre vt 2015 jämfört med vt 2014 2015 ska minst 85%

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Beslut Sveaskolan AB Ringugnsgatan 1 216 16 Limhamn 2009-08-28 1 (4) Dnr 44-2009:569 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ^ Skolinspektionen Huvudmannen för internationella Engelska Skolan i Nacka inf o@engelska.se Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Nacka donald.christian@engelska.se för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2014-05-26 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde INNEHÅLL: o Lagtexter o Tuna skolområde en beskrivning o Vision o Främjande arbete

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN 1. Artediskolan. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14

NORDMALINGS KOMMUN 1. Artediskolan. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 NORDMALINGS KOMMUN 1 Artediskolan Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 NORDMALINGS KOMMUN 2 Innehåll Inledning sid 2 Förutsättningar sid 2 Elevernas arbetsmiljö sid 3 Elevernas lärande och skolans studieresultat

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik Utvecklingsplan Utifrån Bildningsstaden Borås är det fastslaget att nedanstående utvecklingsområden ska prioriteras i utvecklingsarbetet och alla nivåer i styrning och ledning behöver förhålla sig till

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/14

Verksamhetsplan 2013/14 BARN OCH UTBILDNING 2013-09-23 Verksamhetsplan 2013/14 Sundsvalls kommunala grundskolor Högom skola Anna-Carin Olsson 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012. Årskurs 7-9

Kvalitetsredovisning 2012. Årskurs 7-9 Kvalitetsredovisning 2012 Årskurs 7-9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Identifierade utvecklingsområden KR 2011... 5 3 Ett systematiskt kvalitetsarbete... 6 3.1 Skollagen och de nya allmänna råden...

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 1 Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Matteusskolan Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Svar till Skolinspektionen från Fjärdhundraskolan. Dnr: 43-2010:5179. Rektor Mats Holm Telefon 0171-62 68 21 mats.holm@fjardhundra.enkoping.

Svar till Skolinspektionen från Fjärdhundraskolan. Dnr: 43-2010:5179. Rektor Mats Holm Telefon 0171-62 68 21 mats.holm@fjardhundra.enkoping. Dnr: 43-2010:5179 Rektor Mats Holm Telefon 0171-62 68 21 mats.holm@fjardhundra.enkoping.se Svar till Skolinspektionen från Fjärdhundraskolan Foto BananaStock 2 (9) Skola: Fjärdhundraskolan Dnr: 43-2010:5179

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

Matematikstrategi 2012-2015

Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Avsiktsförklaring Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom

Läs mer

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi ska förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av kränkande handlingar bland elever och personal

Läs mer

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Sverigefinska skolan i Stockholm. Fakta och begrepp om diskriminering och kränkande behandling

Sverigefinska skolan i Stockholm. Fakta och begrepp om diskriminering och kränkande behandling 1 Sverigefinska skolan i Stockholm Plan mot diskriminering och kränkande behandling för läsåret 2015-2016 Skollagen (2010:800) 6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling. (bilaga) Skollagen (2010:800) 6

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan 2013 Inledning Sandbäcksskolan är en F-9 skola med ca 450elever.Verksamheten omfattar förskoleklass, grundskola, fritidshem och fritidsklubb. Det finns

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan Året 2014/15 Sophiaskolan (rev 150119) Sid 2 (11) Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Syfte och begrepp. 3 Syftet med diskrimineringslagen

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2014/2015 Stråningstorpsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Skolans syfte och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Postadress: Nobelgymnasiet, 651 84 Karlstad Besöksadress: Nokiagatan 20. Webb: karlstad.se/nobelgymnasiet Tel: 054-540 15 00 E-post: nobelgymnasiet@karlstad.se 1

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

Hjorteds förskola; Kattbjörnen

Hjorteds förskola; Kattbjörnen Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Hjorteds förskola; Kattbjörnen Förskola 1 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Ansvarig rektor Namn Inger Fält Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006

Kvalitetsredovisning 2005/2006 2006-09-30 Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Sala tätort Rektor Kerstin Öberg 0224-55437 Beskrivning av verksamheten per 15 oktober 2005 Familje- Kommunen daghem i Sala tätort Barn 1-3 år 41 54 Barn

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Skola Fjällsjöskolan fskk åk 6 Ort Backe Ansvarig rektor Susanne Sjödin Kontaktinformation Dan Forsberg, 0624-512029 1. Vår skola I Fjällsjöskolan fskk- åk 6 går 50 barn.

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Elevhälsans arbete Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 2015-11-03 Dnr 43-2015:4701 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Berg ums skola F-3 i Göteborgs kommun 201 5-1 1-03 Tillsyn i Bergums skola

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi vill att alla elever efter sin skoltid vid Sotenässkolan skall känna till sina starka sidor och vara stolta över dem. Detta blir

Läs mer

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 , Olika fast lika unika Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 Innehållsförteckning 1 Inledning. 1.1 Alla barn och elever har rätt att

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2009/10 1. Inledning Förskoleklassens kvalitetsredovisning har sammanställts av rektor. Underlag för sammanställningen är arbetslagets utvärdering

Läs mer

Lokal verksamhetsplan lå 13/14 Ärla skola

Lokal verksamhetsplan lå 13/14 Ärla skola Lokal verksamhetsplan lå 13/14 Ärla skola Lokalt åtagande Flickors stress Vårterminen -13 svarade flickorna i åk 5 på Ärla skola att 10% av dem upplevde stress pga skolarbetet dagligen. Kommunens medelvärde

Läs mer