Budget för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folktandvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget 2010. för. Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folktandvården"

Transkript

1

2 Budget 2010 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Folktandvården 1. Verksamhetens uppdrag Vår värdegrund är en viktig plattform att stå på för en kunskapsintensiv och serviceinriktad verksamhet. För oss i Folktandvården är det en viktig förutsättning för att skapa trovärdighet och framgång. Vår väg är förebyggande tandvård - att vi arbetar tillsammans och har ett professionellt förhållningssätt. För oss är mångfald en tillgång och sund ekonomi är självklart för oss. Vi satsar ordentligt och tar ansvar för miljön Vår vision att vara det självklara valet för kunden är ledstjärnan. Det innebär en fortsatt kraftfull kundfokusering där vi alla arbetar offensivt med olika marknadsinsatser för att vi ska kunna nå de många sörmlänningarna. Det når vi bl a genom ett öppet ledarskap, delaktighet, omtänksamhet och ett professionellt förhållningssätt. Målet är att vi ska ha fler kunder under det närmaste året t o m Det fordras kraftfulla insatser, både på kostnads- och på intäktssidan, bl a i form av rationaliseringar och effektiviseringar motsvarande c:a 10 Mkr för att vi skall klara kraven för Tandvårdsmarknaden i Sverige är avreglerad och alltfler nya aktörer etablerar sig. Den senaste i raden är Distriktstandläkarna AB i Stockholm. Då är det viktigt att vi syns och upplevs som en attraktiv vårdgivare. Vi är väl rustade och har bra förutsättningar med kompetenta och duktiga medarbetare. Vår verksamhet kan ses som en framgångsrik folkhälsoorganisation. Hälsofrämjande insatser och förebyggande tandvård är vår väg. Vi vill utveckla vårt arbete med att se helheten mellan människa miljö hälsa och integrera miljötänkandet i vårt dagliga arbete. För oss innebär det att vi tar ett ordentligt samhällsansvar. Basuppdraget till länets befolkning medborgarperspektivet - regleras i vår särskilda överenskommelse med tandvårdsenheten i Vårduppdrag 2010, se särskild bilaga 1. Vi har precis i dagarna fått tilldelningsbeslut av landstingets upphandlingsenhet avseende Uppsökande tandvård för äldre och funktionshindrade. Av totalt 11 områden som upphandlats i länet har landstinget valt att fortsätta med företaget Oral Care AB, Stockholm, som vårdgivare i 8 områden. Folktandvården Sörmland har tilldelats 3 områden, Oxelösund, Gnesta och Strängnäs.

3 2. Organisation Folktandvården är en platt organisation med endast två beslutsnivåer. Verksamheten består av allmäntandvård och specialisttandvård och leds av en tandvårdschef. Varje klinik leds av en klinikchef. Samtliga kliniker har ett resultatkrav som inte enbart omfattar ekonomi. Resultatkraven ställs utifrån samtliga fem perspektiv dvs kund-, ekonomi-, förnyelse-, personal- och miljöperspektiven. Tandläkare, tandsköterska och tandhygienist bildar team. Vid 22 av våra 25 mottagningar finns fler än ett team. Av Folktandvårdens ca 435 anställda arbetar 75 % inom allmäntandvård, 20 % inom specialisttandvård och 5 % med administration. Ungefär 25 % av Folktandvårdens anställda har ett annat ursprungsland än Sverige (25 nationaliteter). Tillsammans behärskar vi 29 olika språk. Det är till stor fördel för våra kunder, men också för oss själva genom att det berikar och ökar dynamiken på våra arbetsplatser, fördomar suddas ut och ger nya kunskaper och insikter. 3. Förändringar under planperioden År 1999 avreglerades tandvården i Sverige. Fri etablering (exempelvis kan en tandläkare starta privat tandvård utan särskilt tillstånd) och fri prissättning infördes. Sedan år 2002 kan också barnen i Sörmland välja mellan att gå till Folktandvården eller till den privata tandvården. Därmed blev tandvårdsmarknaden helt konkurrensutsatt och ett fritt vårdval gäller sedan dess. Riksdag och regering beslutade om en ny tandvårdsreform fr o m 1 juli Ett genomgående tema i de båda tandvårdsreformerna har varit att skapa konkurrens mellan offentlig (Folktandvård) och privat tandvård. Därför ska fri prissättning, fri etablering och konkurrensneutralitet gälla inom hela tandvårdsområdet. Folktandvården är, och kommer i allt större utsträckning att bli, en av flera leverantörer av tandvård till landstinget och måste därmed agera på en marknad där kunden/patienten har möjlighet att gå till den vårdgivare som han/hon tycker bäst om. Denna möjlighet för sörmlänningen att fritt få välja vårdgivare skiljer sig mot vad som gäller för stora delar av den övriga offentliga verksamheten och ställer därmed också många gånger andra krav på FtvS och hur vi agerar i en kund/patientsituation. Folktandvårdens positiva utveckling under de senaste åren är ett resultat av metodiskt och konsekvent verksamhetsutveckling som pågått under lång tid. Det har också efter hand blivit alltmer tydligt att behovet ökat av att se över hur Landstingets styrning och ledning av Folktandvården, som är en utpräglad marknadsorganisation, ska utformas. Därför har landstingsdirektören ett uppdrag att göra en omfattande genomlysning av förutsättningarna att ev göra Folktandvården till ett landstingskommunalt bolag. Verksamhetens nya arbetssätt och förhållningssätt ställer allt större krav på en smidig och effektiv organisation med snabba beslutsvägar. Tydligheten i beslutstagandet ökar och det finns all anledning att söka nya driftformer som stödjer verksamhetens utveckling.

4 Några av de mest centrala och viktigaste frågorna och som är helt avgörande hur vi kommer att utvecklas i framtiden är hur vi klarar att ta emot ett nytillskott av kunder, personalförsörjningen, kompetensutvecklingen, lönebildningen och olika belöningsformer. Med andra ord, hur klarar vi att vara en attraktiv arbetsgivare som motiverar och engagerar de medarbetare som arbetar i vår verksamhet och som gör att vi uppfattas som en attraktiv vårdgivare? När det gäller ekonomin står vi inför tunga investeringar de närmaste 3-4 åren bl a digital röntgen och fortsatt utveckling av FtvS produktionssystem Effica. Vi behöver också kontinuerligt investera i modern utrustning på våra behandlingsrum och även se över våra väntrum. Tandhälsan är idag i allt väsentligt på en så hög nivå att ytterligare stora ambitionshöjningar är orealistiska. Marginalkostnaderna för att uppnå än högre vårdmål blir så stora att det inte är ekonomiskt försvarbart. Det kommer under de närmaste åren att bli tillräckligt krävande att kunna behålla de hälsomål som vi nu ligger på. Vi kommer att satsa på att förbättra hos dem som har den allra sämsta tandhälsan och det innebär att det är ett prioriterat område men satsningen måste föregås av noggranna analyser. 4. Kundperspektiv Strategiskt mål: Mål 1 Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Mål 2 Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Mål 3 Landstingets verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Våra framgångsfaktorer för att klara de kortsiktiga målen är att vi lyckas med effektivisering och rationalisering av verksamheten,både på kostnads- som intäktssidan på motsvarande ca 10 Mkr. Målen är bland annat en hög tillgänglighet, ett personligt bemötande, en för kunden upplevd hög kvalitet och bred kompetens. Styrtal: Ett antal kortsiktiga mål kommer att följas upp. Bl a att alla nya kunder erbjuds besök inom 3 månader. En uppföljning av revisionstider överstigande 3 månader genomförs. Vi kommer även att följa upp antalet nya kunder. Vi följer kontinuerligt våra marknadsandelar för barn och ungdomar (3-19 år) unga-vuxna (20-29 år) samt vuxna (30 år-).

5 Måltal: Målet är nya kunder under % nöjda kunder 5. Förnyelseperspektiv Strategiskt mål: Mål 1 Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Mål 2 Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Styrtal: EPI mått på utvalda åldersgrupper t ex antal fyllda ytor och antal fyllda ytor i snitt Bokad vårdtid/total tid för TDL, HYG Bokad vårdtid TDL, HYG, TSK för barn/färdigt barn TDL intäkt vårdtid vuxna Undersökta barn och vuxna Antal färdiga barn och vuxna Antal frisktandvårdsavtal Den stora utmaningen under det närmaste året är att åstadkomma en nödvändig offensiv satsning för att nå alltfler sörmlänningar och samtidigt effektivisera och rationalisera verksamheten genom att sänka kostnadsmassan och öka intäkterna i storleksordningen ca 10 Mkr. Folktandvården i Sörmland bedrivs i en sammanhållen länsgemensam organisation med en eller flera allmänkliniker i länets samtliga kommuner samt specialistverksamhet, bl a på sjukhusen i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Vi erbjuder hela vårdkedjan från allmäntandvård till specialisttandvård och vi arbetar tillsammans. Vi är övertygade om att ett teambaserat arbetssätt är det bästa för både kunden och oss anställda. Det minskar vår sårbarhet, ökar kvaliteten, säkrar processerna och skapar arbetsglädje. Förändringsarbete Vårt förändringsarbete utgår från tesen utveckling genom ständiga förbättringar och med noggrann förankring till alla oss som arbetar i Folktandvården. Vi fortsätter den inslagna vägen med att lära oss mer om våra kunder och där igenom att utveckla vårt interna samarbete. Förankring av vår vision det självklara valet och vår värdegrund har pågått under hela Samtliga medarbetare har deltagit på 2-dagars utbildningar och åtgärdsplaner genomförs för närvarande. Arbetet fortsätter 2010.

6 Hjälpmedel verktyg till våra chefer är under produktion. Vår grafiska profil är under lupp och under 2010 kommer en aktuell grafisk profil att implementeras. Som ett led i att utveckla det interna samarbetet kommer viktiga processer att ses över och utvecklas. Vi kommer också att se över och aktualisera viktiga kvalitetskriterier för verksamheten. Det gäller hela verksamheten. Hemsidan. Målet är att erbjuda våra kunder och andra intresserade en intressant hemsida med stor trafik. Sedan 1 november 2009 erbjuder samtliga kliniker bokningsförfrågan via vår hemsida. Några utvalda kliniker (piloter) kan även erbjuda sista minuten tider på hemsidan. Under 2010 kommer fler kliniker att anslutas till detta. Stort fokus kommer att läggas på delaktighet och inflytande. Ökad delaktighet och ett ännu större engagemang från alla oss som arbetar är målet. Detta tryggar att Folktandvården Sörmland även i fortsättningen är en stabil, lönsam och hälsosam verksamhet. Stor delaktighet grundar sig också på tydligt ansvar kopplat till befogenheter. Detta kommer också att lyftas under Hälsofrämjande insatser Våra framgångsfaktorer för att klara de kortsiktiga målen är bland annat att hålla våra patienter friska i munnen. Vi prioriterar förebyggande tandvård och ser oss själva som en viktig del i ett stort folkhälsoarbete. Hela Vårduppdraget (se särskild bilaga) består av en mängd olika hälsofrämjande insatser, alltifrån vårt samarbete med barnhälsovård, förskola och skola till vårt särskilda ansvar för vuxentandvård, exempelvis särskilt vårdkrävande, såsom äldre, sjuka och vuxna med olika funktionshinder Vi har också ett sistahandsansvar att alla innevånare i länet erbjuds tandvård i akuta situationer. Vi fortsätter hela tiden utvecklingen av vårt Frisktandvårdskoncept och vår arbetsorganisation. Frisktandvårdsavtal inkluderar numera också ett erbjudande om rökavvänjning Vi börjar med vår klinik på Ö. Kyrkogatan i Nyköping där vår personal har extra utbildning i ämnesområdet. Lyckas vi intressera ett antal sörmlänningar att sluta röka innebär det naturligtvis en stor hälsoekonomisk vinst både för den enskilde och samhället. Vår avsikt är att efterhand lägga ut detta erbjudande på samtliga kliniker i länet. Vi erbjuder även kunder/patienter som ännu inte tecknat frisktandvårdsavtal denna möjlighet till rökavvänjning. Det är också viktigt med omvärldsbevakning (utan spaning - ingen aning) och att vi fortsätter att vara en aktiv aktör i utvecklingen inom tandvårdsområdet. Frisktandvård För att uppnå de högt ställda kraven kommer vi fortsätta satsningen på Frisktandvård. En Frisktandvård för alla, där vi fr o m 1 januari 2009 gick in i en modifierad nationell modell som Folktandvårdsorganisationerna själva byggt upp tillsammans och som bl a innebär att den enskilde kunden kan ta med sig sitt avtal var hon än flyttar i landet.

7 Information Den fortsatta satsningen på att rekrytera fler nya kunder ställer höga krav på en stimulerande och effektiv extern information. Vi fortsätter med olika kampanjupplägg samtidigt som vi kommer att ser över vår grafiska profil för att synas ännu tydligare på marknaden. De offensiva satsningarna ställer också krav på en effektiv intern information. Vår ambition är att arbeta nära medarbetarna och då är Insidan ett viktigt verktyg. Produktion Hur många undersökningar som utförs under Mål för antal nya Frisktandvårdsavtal: Nya avtal enligt den nationella modellen åringar. Detta mål baseras på produktionsmålet för undersökningar på vuxna och nya vuxna patienter. En uppskattning får göras. 19-åringar. Detta mål sätts med de erfarenheter som finns sedan tidigare. Mål nya patienter, hur många nya patienter (vuxna och barn) som kliniken tar emot och undersöker under Uppföljningen av specialisttandvården och sjukhustandvården fortsätter vi att utveckla tillsammans med berörda chefer inför Vi kommer under 2010 att ha regelbundna uppföljningar av Vårduppdraget. Det gör vi tillsammans med landstingets tandvårdsenhet. IT Under året kommer vi att påbörja breddinförande av digital röntgen i hela vår organisation. Det är en av de största investeringarna som vi gör. Den är nödvändig, både ur effektiviseringssynpunkt men också ur miljösynpunkt då hanteringen av miljöfarliga kemikalier avsevärt kan reduceras. Kallelse av revisionspatienter: Vi kommer även under 2010 att ha fortsatt fokus på hur väl vi ligger till med våra kallelser av revisionspatienter. Detta kommer att följas upp med jämna mellanrum under året med hjälp av måluppfyllelse och produktionsstatistik. Kvalitetsarbete: Allt vårt kvalitetsarbete ska vara värdeskapande för kunden. Avvikelser rapporteras i vårt avvikelsehanteringssystem (Synergi). Ett arbete som sker kontinuerligt.

8 6. Personalperspektiv Strategiska mål: Mål 1 Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare Mål 2 Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Mål 3 Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Inget av våra uppsatta mål med att behålla och rekrytera nya kunder kommer att bli verklighet om inte våra medarbetare är delaktiga och känner entusiasm för uppgiften. Attraktiv arbetsgivare är mer än ett ord hos oss. Vi vet att den familjära andan är något att vårda med hjärta och varm hand. Vi kommer att fortsätta med att utveckla den attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatsen och med tonvikt på personalförsörjning, kompetensutveckling, god arbetsmiljö och arbetet med förebyggande friskvård. För att göra ännu större succé hos våra kunder kommer vi fortsätta arbetet med att fokusera på det interna samarbetet mellan alla våra yrkeskategorier. Målet är att uppnå en ännu bättre arbetsdag genom att hjälpas åt. Styrtal: Andelen kliniker som har verksamhetsspecifika kompetensplaner. Andelen chefer som deltagit i av landstinget fastställt ledarutvecklingsprogram eller motsvarande. Andelen kvinnliga chefer jämfört med andelen kvinnor bland personalen. Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Andelen kliniker som under året haft hälsofrämjande aktiviteter utifrån de prioriterade områden som är definierade i policyn för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten och som varit aktivt delaktiga i arbetet med. Verksamhetsplaneringen. Alla nyrekryteringar ska genomföras enligt plan och rutiner. Alla nya medarbetare ska introduceras enligt introduktionsguiden. Alla medarbetare ska ha minst ett medarbetarsamtal per år. Följa upp kompetensutvecklingen. Måltal: 98 % nöjda medarbetare och ökad anställningsbarhet. Kompetenspaketet. Hos oss ska branschens mest eftertraktade utvecklingsprogram finnas.

9 7. Miljöperspektiv Strategiska mål: Mål 1 Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Mål 2 Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Mål 3 Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Styrtal: Antal personal som har grundläggande miljöutbildning. Antal km för resor i tjänsten med behovsbil, hyrbil samt egen bil. Förbrukning av lustgas. Antal produkter med miljöskadliga kemikalier. Totala mängden kvicksilveravfall. Antal video- och telefonmöten. Måltal: Antal km för resor i tjänsten med behovsbil, hyrbil, samt egen bil ska minska med 5 %. 80 % av medarbetarna ska ha gått grundläggande miljöutbildning. Antal video- och telefonmöten ska vara minst 25 st. Antalet miljöskadliga kemikalier ska minska med 4 %. Att vara rädd om vår miljö angår oss alla. En debattfråga i samhället som nu mera utvecklas till en överlevnadsfråga. Folktandvårdens mål är att integrera miljötänkandet i det dagliga arbetet. Därför kommer vi att arbeta med bl a följande: Upprätta och införa verksamhetsanpassade rutiner och instruktioner för Folktandvården samt följa de övergripande miljöledningsrutinerna. Arbeta med de miljömål och aktiviteter som är relevanta för Folktandvården utifrån miljöprogrammet med tillhörande handlingsprogram. 8. Ekonomiperspektiv Strategiska mål: Mål 1 Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar.

10 Mål 2 Landstinget bedriver ett kontinuerligt och systematiskt utvecklings- och prioriteringsarbete. Styrtal: Avvikelse mot budgeterat resultat. Genomsnittlig förändring av EK de senaste tre åren Arbetad tid Genomsnittlig lönekostnad/anställd Vinstmarginal Räntstabilitet Soliditet Investeringsbudget (lokaler, utrustning) Ekonomisk planering (prognoser) Resultatuppföljning per klinik Måltal: Ekonomiskt resultat utifrån verksamhetens behov och enligt ägarnas krav: 1 % vinstmarginal 6,5 % räntabilitet 30 % soliditet Våra framgångsfaktorer för att klara de taktiska målen är bl a att vi ska överträffa det budgeterade resultatet. För oss är det viktigt att ha ett affärsmässigt förhållningssätt i alla led. Det innebär att använda rätt resurser i rätt tid och på rätt plats. Målet är inte enbart en balanserad ekonomi dvs att intäkterna är minst lika stora som våra kostnader. Målet är att vi ska redovisa ett positivt resultat för att vi ska kunna finansiera investeringar, kompetensutveckling och säkerställa en bra personalförsörjning och hygglig löneutveckling. Till det ska läggas ett allmänt besparingskrav på 1 %. Sammantaget innebär det att vi måste rationalisera och effektivisera verksamheten med motsvarande c:a 10 Mkr för att vi skall klara kraven. Investeringarna under de närmaste åren ligger på nivån 8,5 Mkr förutsatt att införandet av digital röntgen kommer igång under De ekonomiska förutsättningarna under planperioden sammanfattas nedan. Komplett resultat- och balansräkning redovisas i bilaga Resultatkrav, tkr Styrtal Vinstmarginal (%) 1,0 1,0 Avkastning på eget kapital (%) 6,5 6,5 Soliditet (%) 30,0 30,0 Investeringsram, utrustning, tkr Max checkkredit, tkr

11 9. Intern kontroll Folktandvården Sörmlands interna kontrollplan beslutades i Hälso- och sjukvårdsnämnden i februari Planen är utarbetad utifrån de fyra perspektiven som fanns då men med det tillägget att vi kompletterat med miljöperspektivet. Kund/patient, Förnyelse, Personal, Miljö och Ekonomi. Avsikten är att använda samma mått i uppföljningen för Kund/ Patient Förnyelse Trygga säkerheten för kunderna/patienterna Säkerställa tillgängligheten för kunderna/patienterna Anpassad beläggningsgrad För TDL Kontrollmål Har anmälda Lex Maria ärenden lett till åtgärder Kontrollmoment Uppföljning av anmälda Lex Maria ärenden under året Kontrollmål Mäta hur lång väntetiden är till klinikerna Kontrollmoment Löpande följa väntetider till klinikerna samt tillgängligheten på telefon Kontrollmål Mäta den bokade vårdtiden/total tid för TDL Metod och sammanställnin g av resultat X antal anmälda Lex Maria ärenden granskas och rapporteras i samband med årsbokslut Löpande följa utvecklingen av väntetider samt tillgängligheten på telefon Resultaten redovisas i samband med tertialrapporteringarna Löpande följa utvecklingen av den bokade vårdtiden Utförande enhet Perspektiv Internkontrollens syfte Kontrollmål/kontrollmoment Vårdutvecklingsavd. (VUA) VUA VUA Rapport till TVC TVC TVC Säkerställa produktionen för barntandvård Antal undersökta barn i förhållande till mål Löpande följa utvecklingen VUA TVC Säkerställa produktionen av vuxentandvård Antal undersökta vuxna i förhållande till mål Löpande följa utvecklingen VUA TVC Personal Säkerställa frisktandvården som en huvudinriktning Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Antal nytecknade avtal, antal avtal totalt i förhållande till mål Kontrollmål Har alla kliniker gjort kontroller mot arbetsmiljöchecklistan och planerat för ev. åtgärder Löpande följa utvecklingen Ett tillfälle under året. Resultatet sammanställs Åtgärder per VUA Personalavd TVC TVC

12 Miljö Ekonomi Säkerställa ett effektivt miljöarbete Skydda politiker och anställda mot oberättigade misstankar Säkra en rättvisande redovisning Kontrollmoment Uppföljning av mottagna arbetsmiljöchecklistor Kontrollmål Antal anställda som har gått miljöutbildning Antal km i tjänsten ska minska Kontrollmål Har kontraattest skett när beslutsattestanten varit jävig Kontrollmoment Kontroll av leverantörsfakturor bokförda på konto 7070 Representation 6830 Hotell och logi Beloppsgräns över kr har kontraattest om inte det ligger ett avtal bakom Kontrollmål Har periodisering skett Kontrollmoment Kontroll av periodisering avseende - externa intäkter - köpta tjänster - personalkostnader klinik och antalet åtgärder som genomförts Löpande följa antalet utbildade Uppföljning en gång per år X verifikationer från berörda konton och ansvarsområd en granskas i samband med tertial 1 samt årsbokslutet Resultatet sammanställs i antal identifierade fall av jäv antal av dessa som har fullgod kontraattest Posterna kontrolleras i samband med tertial 1 samt årsbokslutet med avseende på om periodisering skett på rättvisande sätt. Miljösamordnare Samlad redovisning Samlad redovisning TVC TVC TVC Följa LT policy för resor i tjänsten Kontroll att resor och boende bokas rätt Följa riktlinjer för utlandsresor Fylla i körjournalen rätt Utveckling av distansmöten Resultatet sammanställs per delområde i rätt periodiserat inte rätt periodiserat Löpande följa utvecklingen Personalavd

13 10. Rapportplan Landstingsstyrelsen ska redovisa det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet per mars, augusti och december. Nämnden ska bistå med uppgifter i enlighet med landstingsstyrelsens instruktioner. Nämnden ska i delårsrapporten kommentera utfallet i förhållande till budget och relevant lagstiftning. Särskilt ska de mål man inte anser sig kunna nå under verksamhetsåret respektive vilka åtgärder man avse att vidta, redovisas. Om prognosen för en nämnd visar på negativ budgetavvikelse, ska nämnden ange vilka åtgärder man vidtagit och vilken effekt dessa gett, samt vilka åtgärder man avser att vidta. Övriga månader, med undantag av januari och juni, ska en ekonomisk resultatrapport avges. FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND Sverre Berglund Tandvårdschef Sven-Olof Andersson Ekonomichef Bilagor: Bilaga 1 Vårduppdrag Bilaga 2 Målbilaga Bilaga 3 Resultaträkning/Balansräkning

14 VÅRDUPPDRAG 2010 Folktandvården Sörmland Allmänt...2 Barn- och ungdomstandvård...3 Allmäntandvård - individuell del... 3 Allmäntandvård - områdesansvar... 3 Specialisttandvård - tandreglering... 5 Specialisttandvård - pedodonti... 5 Specialisttandvård - övrig specialisttandvård... 6 Vuxentandvård...6 Särskilt ansvar... 6 Specialist- och sjukhustandvård klinisk verksamhet... 7 Specialist- och sjukhustandvård konsultationsverksamhet och allmän kompetens... 8 Specialist- och sjukhustandvård personalförsörjning... 8 Tandvård för asylsökande...9 Utbildning...9 Politisk verksamhet...10 Narkostandvård...10 Ersättningar...11 Uppföljning

15 Allmänt Uppdragsdokumentet beskriver Folktandvården Sörmlands åtagande riktat till den sörmländska befolkningen samt reglerar den ersättning som landstinget betalar för åtagandet. Folktandvårdens vuxentandvård, såväl allmäntandvård som specialisttandvård till enskild patient, finansieras genom patientavgifter och ersättning från Försäkringskassan enligt det statliga tandvårdsstödets regler. Ersättning enligt detta uppdrag omfattar således inte tandvård till enskilda vuxenpatienter med undantag för nedan specificerade åtaganden. Anbudsupphandlad verksamhet regleras i särskild ordning och omfattas inte av detta uppdrag. Tandvårdsverksamhetens inriktning och övergripande mål ska ha sin utgångspunkt i tandvårdslagen och i beslut fattade av Landstinget Sörmland. Folktandvården Sörmland ska vara en självklar resurs som landstinget kan vända sig till för de tandvårdsuppgifter som landstinget har ett lagstadgat ansvar för. Folkhälsoperspektivet ska vara vägledande när verksamheten planeras. Medarbetarna i tandvården ska se till medborgarnas/patienters hela livssituation och bidra, inte bara med tandhälsoråd, utan tillsammans med andra aktörer påverka livsstil, kostvanor, tobaksbruk m.m. i största möjliga utsträckning. De förebyggande åtgärderna ska särskilt inriktas på de befolkningsgrupper som uppvisar de största tandhälsoproblemen. Folktandvården Sörmland åtar sig att hålla en hög tillgänglighet, såväl tidsmässigt som geografiskt samt att vården bedrivs i handikappanpassade lokaler. Den geografiska tillgängligheten ska bibehållas om inget annat överenskommes. Vid eventuella förändringar i den geografiska tillgängligheten ska underlag för förändringen redovisas och diskuteras med Tandvårdsenheten. Samtliga patienter har möjlighet att välja klinik och behandlare inom Folktandvården Sörmland så långt det är möjligt. De uppgifter som landstinget och dess folktandvård ansvarar för beskrivs i tandvårdslagen. Lagen ger landstinget särskilt ansvar för vissa grupper och situationer. Följande övergripande prioriteringsordning gäller vid resursbegränsningar inom Folktandvården Sörmland: Akuttandvård Tandvård för barn och ungdomar Behandling inom landstingets tandvårdsstöd Tandvård för vuxna med särskilda behov 2

16 Tandvård för övriga vuxna Folktandvården ska ansvara för att resurser fördelas över länet i enlighet med prioriteringsordningen. Målsättningen är att befolkningen ska ha lika tillgänglighet över hela länet. Den del av tandvården som utgör ett led i en medicinsk utredning/behandling omfattas av vårdgarantin. Även tandvårdsinsatser som kräver sjukhusens resurser, eller samverkan med medicinska specialiteter, omfattas av vårdgarantin. Barn- och ungdomstandvård Allmäntandvård - individuell del Folktandvården Sörmlands åtagande omfattar fullständig allmäntandvård för i länet mantalsskrivna barn och ungdomar i åldersgruppen 3-19 år som aktivt eller passivt valt folktandvården för sin allmäntandvård. Tandvården för dessa ska bedrivas i enlighet med Landstinget Sörmlands anvisningar för barn- och ungdomstandvård. I anvisningarna framgår även Landstinget Sörmlands mål för barn- och ungdomstandvården i länet. Allmäntandvård - områdesansvar Behandlingsansvar för barn 0-2 år Folktandvården Sörmland har behandlingsansvaret för samtliga barn i åldrarna 0-2 år som är folkbokförda i länet. Detta innebär främst att vid behov behandla de barn där vårdbehov upptäcks vid 1- och 2-årskontroller. Folktandvården ska även svara för nödvändig akuttandvård för barn t o m 2 år. Sistahandsansvar Sistahandsansvaret utgör ett åtagande i form av att finnas tillhands för de barn- och ungdomar vars målsmän inte aktivt valt tandläkare eller där individen på något sätt faller eller riskerar att falla mellan olika tandvårdsaktörer. Folktandvården kan inte avvisa barn och ungdomar som söker vård. I Landstinget Sörmlands anvisningar för barn- och ungdomstandvård finns ytterligare information om vad sistahandsansvaret innebär. Erfarenhet visar att det bland dem som inte gör ett aktivt val, finns individer där det krävs särskilda resurser för att dessa ska komma till tandvårdsbehandling. Det är även vanligare med stora vårdbehov, att man uteblir från behandling m m. Ersättningen avser de ökande kostnader som sistahandsansvaret medför. 3

17 Ersättningen ska även täcka tandvårdskostnader för barn och ungdomar med skyddad identitet eller motsvarande fall där normala ersättningsrutiner inte kan tillämpas. Lör-, sön- och helgdagar organiseras jourmottagning i någon av länets kommuner under minst 2 timmar. Barn och ungdomar som är folkbokförda i andra landsting ska ges akut vård och räkning skickas till patientens hemlandsting. Ersättning för annan behandling av barn och ungdomar som är folkbokförda utom länet får överenskommas med hemlandstinget. I fråga om ersättning för barn och ungdomar som inte är folkbokförda i Sverige gäller särskilda regler. Hälsofrämjande och förebyggande verksamhet Folktandvården ska eftersträva samverkan med barnhälsovård, förskola, skola samt andra institutioner och organisationer som arbetar med barn och ungdomar. Samverkan ska ske kring hälsobeteende, attityder, tandvårdskunskap och betydelsen av egenvård. Ett viktigt syfte är att medverka till att skapa hälsosamma levnadsmiljöer för barn och ungdomar. Insatserna ska skapa förutsättningar för vårdnadshavare och individer att göra medvetna hälsoval baserat på kunskaper om tandsjukdomarna och de möjligheter individen själv har att förebygga dessa. Inte bara föräldrar, barn och elever ska ges dessa kunskaper utan också personal inom respektive verksamhet. Avsikten är förutom att uppnå en god munhälsa, att även medverka tobakspreventivt och i arbetet kring goda kostvanor. Folktandvården ska bedriva tandhälsofrämjande insatser till barn/föräldrar och personal, framför allt inom barnhälsovården, i förskolor och skolor. Närmare beskrivning finns i Landstinget Sörmlands anvisningar för barnoch ungdomstandvård. Målet är att minst 90 % av barnen/ungdomarna i de aktuella åldersgrupperna ska nås. När det gäller 1-åringsverksamheten är målet minst 95 % ska erbjudas munhälsokontroll. Aktiviteter riktade mot länets förskolor ska erbjudas. Strukturen för aktiviteterna läggs upp efter samråd med kommunernas barn och ungdomsförvaltningar. Målgruppen är förutom personal och barn även föräldrar. Folktandvården ska erbjuda generell fluorbehandling, genom t ex fluorsköljning, i länets högstadieskolor. Under förutsättning att det går att etablera en funktionell kontakt med kommunerna och att intresse finns för att samarbeta runt detta kommer fluorsköljning att erbjudas även i gymnasiet. Efter det att fluorsköljningarna har kommit igång i högstadiet och utvärderats kommer extra fluorbehandling erbjudas till skolor i de områden i länet som har konstaterat sämre tandhälsa. 4

18 Även andra hälsofrämjande insatser i gymnasier och områden med sämre tandhälsa kan även bli aktuellt som komplement/alternativ. Laboratorieprovtagning och analys av fluorhalten i vatten ska göras, företrädesvis från brunnar i landsorten. Detta sker i syfte att identifiera för spädbarn skadliga fluorhalter. Specialisttandvård - tandreglering Tandreglering av barn och ungdomar ska ske i den omfattning som f n utgör praxis i landet. Denna praxis innebär att ca 25 % av årskullarna i relevanta åldersgrupper ska erhålla tandreglering. Folktandvården i Sörmland använder en indexeringsmodell (IOTN) för att på individnivå kunna välja ut de ungdomar som ska erbjudas kostnadsfri tandreglering. Nivån på det IOTN-index som krävs för att få tandreglering ska vara lika i samtliga länsdelar. Ersättningen avser även konsultationer, strategisk utbildning, auskultationsverksamhet samt utvärdering av behandlingsresultat. Specialisttandvård - pedodonti Specialisttandläkare i pedodonti ska efter remiss omhänderta barn och ungdomar vars vård kräver specialistkompetens. Detta gäller de fall där ett särskilt odontologiskt omhändertagande behövs på grund av kronisk eller akut sjukdom, funktionshinder, utvecklingsdefekter eller andra speciella omständigheter. I uppdraget ingår att vid behov samverka med hälso- och sjukvården rörande barns och ungdomars tandhälsa. Narkostandvård ingår när detta är indicerat. Väntetiden för behandling ska anpassas efter vårdbehovet, men ska normalt inte överstiga tre månader. Akuta situationer ska tas om hand så fort situationen kräver. Behandlingsmöjligheter ska finnas tillgängliga minst i Eskilstuna och Nyköping. Prioriteringar och redovisning av antal behandlade patienter ska göras enligt den prioriteringslista som finns i Landstinget Sörmlands anvisningar för barntandvård. Konsultationer, auskultationsverksamhet och strategiska utbildningsinsatser till allmäntandvård och sjukvård ingår i uppdraget. Ett viktigt syfte är att öka möjligheterna för att barn och ungdomar med speciella behandlingsbehov i ökad omfattning skall kunna tas om hand inom allmäntandvården. Vidare ingår att delta i uppföljning och utveckling av barn- och ungdomstandvården. 5

19 Specialisttandvård - övrig specialisttandvård Övriga specialiteter ska efter remiss ta emot barn och ungdomar för undersökning och eventuell behandling när allmäntandvårdens erfarenhet och kompetens inte räcker till. Vårdgivarna har rätt till fri konsultation och remissrätt till samtliga specialistkliniker inom länet. Respektive specialist avgör om patienten är ett specialistfall. Om så bedöms vara fallet, behandlas patienten inom folktandvårdens specialisttandvård utan kostnad för vårdgivaren. Väntetiden för behandling ska anpassas efter vårdbehovet men ska normalt inte överstiga tre månader. I ersättningen ingår dessutom kostnaderna för omfattande protetik (implantat) vid t ex omfattande aplasier, trauma eller grava tandutvecklingsstörningar. Ersättningen ska även täcka de behandlingar som utförs inom allmäntandvården, såväl folktandvård som privattandvård, förutsatt att de blivit godkända på s k KORP-rond. Särskilda rutiner gäller för barn och ungdomar som behöver omfattande protetik (främst implantatbehandling), se Landstinget Sörmlands anvisningar. Vuxentandvård Särskilt ansvar Vuxentandvård ska ur befolkningssynpunkt bedrivas i den omfattning som landstinget anser lämpligt med hänsyn till att det blir så jämn täckningsgrad över länet som möjligt inkluderat privata etableringar. Alla vuxna som söker Folktandvården för regelbunden tandvård ska erbjudas undersökning och behandlingsförslag. Samtliga patienter har möjlighet att välja klinik och behandlare inom Folktandvården Sörmland så långt det är möjligt. Folktandvården Sörmland har ett särskilt ansvar att, förutom sjukhustandvård, tillhandahålla tandvård till särskilt vårdkrävande, såsom vissa äldre, sjuka och psykiskt handikappade. Inom ramen för detta åtagande ska också patienter med blodsmitta omhändertas. Dessutom har Folktandvården Sörmland ett särskilt ansvar för de personer som av t ex sociala skäl har svårigheter att få sitt tandvårdsbehov tillgodosett via det traditionella utbudet av tandvårdsaktörer. Om vården kräver särskild kunskap, utrustning eller särskilda lokaler ska dessa krav kunna tillgodoses. Patienter som omfattas av det särskilda tandvårdsstödet och som valt Folktandvården Sörmland som vårdgivare ska erbjudas tandvård. Innehåll och 6

20 rutiner som gäller det särskilda tandvårdsstödet är reglerat i särskilda anvisningar. Folktandvården Sörmland har ett sistahandsansvar för att alla invånare i länet erhåller tandvård i akuta situationer i de fall ordinarie vårdgivare inte finns till hands alternativt saknas helt. Akuttandvård ska normalt finnas tillgänglig i samtliga länets kommuner och är begränsad till att gälla vardagar utom lördagar Lör-, sön- och helgdagar organiseras jourmottagning i någon av länets kommuner under minst 2 timmar. Folktandvården Sörmland svarar för att tolk är närvarande i samband med egen patientbehandling av icke svensktalande vuxenpatient som så önskar. Kraven enligt ovan avseende sistahandsansvar och tillgänglighet för alla är förenat med ökande kostnader. Ersättning lämnas därför för att kompensera för folktandvårdens större andel av betalningssvaga patienter och patienter som kräver mertid. Ersättningen avser även kostnader som är förenade med tillgängligheten för akuttandvård, kommunikation med myndigheter, tolkinsatser etc. Specialist- och sjukhustandvård klinisk verksamhet Specialist- och sjukhustandvården ska utgöra en spetskompetens som utifrån patientens behov tar vid när allmäntandvårdens kompetens är otillräcklig. Den kliniska verksamheten innebär att man efter remiss tar emot patienter för specialisttandvård och att man i allmänhet inte ska ha revisionspatienter. Alla patienter som bedöms vara specialistfall ska erbjudas undersökning, behandlingsförslag samt erforderlig tandvård. Samliga etablerade odontologiska specialiteter ska finnas tillgängliga för länets befolkning. Specialisttandvården ska bedrivas med Eskilstuna som bas. Sjukhustandvård ska finnas tillgänglig vid länets samtliga tre sjukhus. Målet för väntetiderna till behandling för remitterade patienter kan variera mellan specialiteterna, men bör som regel inte överstiga sex månader. Akuta problem ska omhändertas så snart som situationen och omständigheterna kräver. Folktandvården Sörmland ska organisera käkkirurgisk beredskap som ska finnas tillgänglig dygnet runt. På vardagskvällar samt lör-, sön- och helgdagar bedrivs verksamheten som bakjour för sjukvården och allmäntandläkarjouren. Under denna tid är uppgiften främst att kunna omhänderta käkskador samt omfattande tandskador. Specialisttandvård för vuxna ska i huvudsak finansieras genom avgiftsfinansiering, vilket innebär att den av landstingsfullmäktige fastställda prislistan ska tillämpas. Undantag gäller dock oralkirurgisk behandling som kräver sjukhusets resurser där vården ska vara finansierad av landstinget och patienten ska betala enligt hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. 7

21 Även sjukhustandvård för vuxna ska i huvudsak finansieras genom avgifter. Det innebär att den av landstingsfullmäktige fastställda prislistan för allmäntandvård ska tillämpas. För att möjliggöra tillämpning av den ordinarie prislistan, men samtidigt möjliggöra kostnadstäckning, lämnar landstinget särskild ersättning som avser sjukhustandvårdens patientgrupper. Folktandvården Sörmland erhåller särskild ersättning för att täcka kostnaderna för narkostandvård. Specialist- och sjukhustandvård konsultationsverksamhet och allmän kompetens Samtliga etablerade specialiteter ska finnas tillgängliga för konsultationer för allmäntandvård och sjukvård. Tillgängligheten avser såväl privat tandvård som folktandvård samt hälso- och sjukvård inom länet. Med konsultationer avses telefonförfrågningar och konsultationsremisser som rör enskilda patienters vård och där patienten inte är remitterad för besök hos specialisttandvården. Konsultationsremisser ska som regel besvaras inom en månad. Varje specialitet ska även kunna erbjuda allmäntandvården konsultationsverksamhet på hemmakliniken. Sjukhus- och specialisttandvården ska också vara ett resurs- och kompetenscentrum för allmänna odontologiska frågeställningar. Detta kan t ex innebära information på hemsidor, deltagande i informationsmöten, seminarier, terapikonferenser etc. Utbildningsinsatser ska kunna erbjudas till såväl folktandvården som privattandvården. Utbildning, konsultationer etc. ska bedrivas med mål att kvalitetssäkra vården, att fler patienter ska kunna tas om hand inom allmäntandvården samt vid behov förändra praxis och införa nya och effektivare behandlingsmetoder. Landstingets ersättning avser tillgången till specialisttandvårdens konsultationer och allmänna kompetens. Ersättningen för konsultationstid där patient är närvarande samt utbildningsinsatser i form av t ex kurser, regleras direkt med vårdgivaren. Uppföljning ska göras genom att redovisa omfattningen av konsultationsverksamheten samt övriga utbildnings- och informationsinsatser. Specialist- och sjukhustandvård personalförsörjning Landstinget Sörmland deltar i SKL:s gemensamma finansieringsmodell för specialistutbildning. Kostnaderna för Landstinget Sörmland beräknas för 2010 till drygt 1,3 mkr. 8

22 Det av landstingen gemensamt finansierade systemet täcker dock inte hela behovet av specialistutbildning. För att säkerställa att länsinnevånarna får möjlighet till specialisttandvård, lämnar landstinget ersättning till Folktandvården Sörmland för strategiska rekryteringsinsatser samt för utbildning av specialister. Folktandvården Sörmland ska medverka till att allmäntandläkare utbildar sig till specialisttandläkare genom behovsanpassad s.k. uppdragsbildning. Delar av specialistutbildningen kan i vissa fall ske i Sörmland. Vilken uppdragsutbildning av specialister som behövs för att täcka behoven bestäms i samråd mellan Folktandvården Sörmland och Tandvårdsenheten. Under 2010 utgår ersättning för en uppdragsutbildning i ortodonti. En uppdragsutbildning i endodonti genomförs i samarbete med Folktandvården i Örebro län. För att säkerställa framtida personalförsörjning ska en ökad samverkan med andra landsting ske. Tandvård för asylsökande Folktandvården Sörmland har uppdraget att tillhandahålla tandvård för de asylsökande som befinner sig inom länet. Innehållet i vårdåtagandet finns beskrivet i Socialstyrelsens Allmänna råd 1995:4. Tandvården ska, med undantag för långvariga tandregleringsinsatser, ges enligt samma principer som för de barn och ungdomar som är bosatta i länet. Samtliga barn 3-18 år, tillhörande flyktingförläggningar ska, baserat på tillhandahållet underlag, kallas för undersökning. För vuxna ersätts normalt endast akutbehandling. Det innebär behandling av akuta, infektiösa tillstånd i tänderna och deras omgivning, svåra smärttillstånd samt traumatiska tandskador som kräver omedelbart omhändertagande. Utbildning Dagens tandläkarutbildning är, jämfört med tidigare, mer inriktad på teoretisk utbildning och forskningskompetens än praktiskt patientarbete och behandlingsmoment. Detta innebär i praktiken att dessa moment initialt kräver omfattande handledning. I detta sammanhang spelar Folktandvården en viktig roll. I och med att en stor andel av de nyutexaminerade tandläkarnas första yrkesår sker inom Folktandvården, uppkommer där merkostnader vid introduktion och handledning som inte privattandvården har i motsvarande utsträckning. 9

23 Ersättningen baseras på att minst fem nyutexaminerade tandläkare introduceras i Landstinget Sörmland under Folktandvården ska redovisa hur ersättningen har använts och beskriva hur introduktion och utbildning genomförts. Interna åtaganden Folktandvården Sörmland svarar för insatser utöver ovanstående åtagande som i jämförelse med privata tandvårdsaktörer är specifika för Folktandvården. Ersättningen avser resursinsatser förknippade med Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträden, såsom ärendehantering, administration etc. Vidare avser ersättningen kostnader förenade med deltagande i utredningar samt handläggning av och/eller bistånd i övrig ärendehantering såsom remissyttranden och motionssvar. Narkostandvård Tandvård under narkos ska ges till barn och ungdomar som är i behov av sådan samt vuxna som har sådana fysiska, psykiska, medicinska och/eller sociala handikapp att de är i behov av narkostandvård. 10

24 Ersättningar Ansvarsersättning för allmäntandvård utgår för år 2010 med ett enhetligt belopp per barn och ungdom 3-19 år på kronor. Utbetalning av ansvarsersättning för allmäntandvård utgår med en tolftedel av årsbeloppet baserat på det antal barn som Folktandvården Sörmland har ansvar för vid respektive månadsavräkning. Vid dessa avräkningar beaktas resultatet av inkomna vårdrapporter. Den månatliga ansvarsersättningen stoppas tillfälligt för de barn och ungdomar där Folktandvården Sörmland inte levererat vårdrapport i anslutning till tidigare angivet revisionsdatum. För övrig barntandvård, allmäntandvård för vuxna, specialist- och sjukhustandvård samt interna åtaganden är ersättningen 64,2 mkr för Ersättning utbetalas månatligen med en tolftedel av årsbeloppet. Ersättningen för ortodonti inkluderar visningar/konsultationer, behandlingar, utbildningar/information allmäntandvård, forskning och utveckling. Tandvård för asylsökande faktureras Ekonomienheten löpande enligt Folktandvården Sörmlands prislista. Ersättning för landstingets tandvårdsstöd för vuxna, tandvård till asylsökande samt övriga tjänster, utbetalas i efterhand efter faktiskt utförd prestation. För landstingets tandvårdsstöd skapas debiteringsunderlaget elektroniskt och överförs via fil till Tandvårdsenheten. Uppföljning Rapportering ska ske enligt särskild rapportplan. Fastställda mått för epidemiologi inom barn- och ungdomstandvården rapporteras månadsvis i elektronisk form. Rapportering ska vara Tandvårdsenheten tillhanda senast den 20:e i månaden efter den period rapporteringen avser. Vid oklarheter, avvikelser etc., har Tandvårdsenheten rätt att begära komplettering av uppgifter. Tandvårdsenheten får ta del av den information som behövs för att följa upp de åtaganden som finns i uppdraget. 11

25 Diarienr. HN-HOS Nämnd/förvaltning Folktandvården Sörmland Konsekvensbeskrivning för FtvS av Landstingets vision, perspektiv, strategiska mål och styrtal Vision: Folktandvården Sörmland ska vara det självklara valet. Värdegrund: Vår väg är förebyggande tandvård, Vi arbetar tillsammans, Vi har ett professionellt förhållningssätt, Mångfald en tillgång för oss, Sund ekonomi är självklart hos oss och vi tar ansvar för miljön /

26 Diarienr. HN-HOS Perspektiv/Mål Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Medborgare/Kundperspektivet Mål 1. Medborgarna får tjänster Hög tillänglighet Alla nya kunder erbjuds 98 % nöjda Kundenkät Utveckla av god kvalitet, känner sig Personligt bemötande besök inom 3 månader kunder. Kundregister externa delaktiga och blir respektfullt Upplevd kvalitet Uppföljning av Öka antalet Invånareregister hemsidan bemötta. Bred kompetens revisionstider över 3 kunder med 3 kampanjer för Mål 2. Landstingets Fritt vårdval samt ett månader under året. att rekrytera sista handsansvar Uppföljning av (netto) kunder verksamheter arbetar för att reklamationer/avvikelser. Anstränga oss uppnå jämlikhet i hälsa för länets (patientklagomål) för att hitta invånare. Antal nya kunder mervärden för Mål 3. Landstingets Antal avslutade kunder kunden. verksamheter bedriver ett aktivt Marknadsandelar Barn, Utveckla Tele Q arbete i syfte att vara ett öppet Unga Vuxna och Vuxna så att det blir ett landsting för alla oavsett kön, hjälpmedel i könsöverskridande identitet eller kontakterna uttryck, etnisk tillhörighet med kunden. Vi ska profilera oss och synas på samma sätt i hela länet. Uppföljning av kundenkäten Utarbeta kundchecklista Utveckla Kommunikation via Webb, E- post och SMS

27 Diarienr. HN-HOS Perspektiv/Mål Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Märmetod Aktivitet Personal Mål 1. Landstinget är en attraktiv arbetsgivare Utvecklande ledarskap. God arbetsmiljö. 98 % nöjda medarbetare och Personalenkät med kompetenta och Kompetensutveckling ökad engagerade medarbetare. för att utveckla anställningsbarhet. Mål 2. Landstingets medarbetare och Kompetenspaketet. verksamhet och för att Hos oss ska personal upplever en god stödja vision och mål. branschens mest arbetsmiljö som bidrar Driva förebyggande eftertraktade till personlig utveckling, friskvård. utvecklingsprogram delaktighet och Kompetenssäkring med finnas arbetsglädje god framförhållning. Mål 3. Landstingets personal deltar aktivt i Professionell handledning utveckling en av verksamheten och ser sin roll i helheten Andelen verksamheter som har verksamhetsspecifika kompetensplaner Andelen chefer som deltagit i av landstinget fastställt ledarutv.program eller motsvarande Andel kvinnliga chefer jmf m andelen kvinnor bland personalen Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid Andelen verksamheter som under året haft hälsofrämjande aktiviteter utifrån de prioriterade områden som är definierade i policyn för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten Alla nyrekryteringar ska genomföras enl Arbeta vidare med visionen att vi ska vara det självklara valet för både kund och medarbetare. Utveckla nya verktyg för personalrekrytering. Tillföra fler möjligheter för kompetensutveckling, gäller samtliga yrkesgrupper. Starta interna nätverk för medarbetare Utöka antalet friskvårdsinsatser Arbeta för att synsättet HR dominerar personalarbetet Genomföra medarbetarenkät Utarbeta policy o rutiner för jämställdhetsarbetet Kvalitetssäkra processer inom personalområdet

28 plan o rutiner Alla nya medarbetare ska introduceras enl Introduktionsguiden Alla medarbetare ska ha minst ett medarbetarsamtal per år Följa upp kompetensutveckling Diarienr. HN-HOS09-381

29 Diarienr. HN-HOS Perspektiv/Mål Inriktning/åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Aktivitet Förnyelse Mål 1. Landstinget Hålla patienter friska i EPI mått på Effektiv verksamhet, Material ur Genomföra bedriver, genom tydlig munnen utvalda behålla tandhälsan effica vårduppdraget dvs vår ledning och styrning, ett Förebyggande åldersgrupper t ex utifrån fastställda överenskommelse med kontinuerligt och vårdinriktning antal fyllda ytor parameterar. tandvårdsenheten. systematiskt Riskbedömning av alla och antal fyllda Införa digital röntgen Införa digital röntgen i patienter ytor i snitt i hela länet. Klart hela verksamheten. kvalitetsarbete med Utveckla Bokadvårdtid/total Införa verksamhets effektivitet, kvalitet, Frisktandvårdskonceptet tid för TDL, HYG anpassade långsiktighet och Utveckla Bokad vårdtid miljöledningsrutiner tillgänglighet som ledord. arbetsorganisationen TDL,HYG,TSK för Genomföra en Mål 2. Landstinget utgör Omvärldsbevakning, barn/färdigt barn Frisktandvårdsenkät en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt införa nya metoder, avveckla gamla metoder Nationellt samarbete TDL intäkt vårdtid vuxna Undersökta barn hos våra medarbetare Följa upp och utveckla undersökningspass och och socialt långsiktigt med Folktandvårdsorg. och vuxna mottagningspass hållbar. samt hälso/sjukvårdsorg Antal färdiga barn Utarbeta rutiner som och vuxna följer hela kedjan av Antal frisktandvårdsavtal våra kundkontakter/relationer Öka användningen av RITA systemet Rökavvänjning ingår i Frisktandvårdsavtalet Ö.Kyrkogatan

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

VÅRDUPPDRAG 2007. Folktandvården Sörmland VÅRDUPPDRAG 2007...1. Allmänt...2

VÅRDUPPDRAG 2007. Folktandvården Sörmland VÅRDUPPDRAG 2007...1. Allmänt...2 VÅRDUPPDRAG 2007 Folktandvården Sörmland VÅRDUPPDRAG 2007...1 Allmänt...2 Barn- och ungdomstandvård...3 Allmäntandvård - individuell del... 3 Allmäntandvård - områdesansvar... 3 Specialisttandvård - tandreglering...

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Bilaga 1. 1. Uppdraget

Bilaga 1. 1. Uppdraget Bilaga 1 1. Uppdraget Bolaget ska enligt ägardirektivet bedriva allmän och specialiserad tandvård, för barn och vuxna i Skåne. Den del av verksamheten som faller under sjukvårdshuvudmannens tandvårdsansvar

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 2005-11-09 ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 REVIDERING 2006 Folktandvården ÖVERENSKOMMELSE FÖR ÅR 2005-2007 OM TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA LÄN 1 VÅRDÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

REGELVERK Fritt tandläkarval barn och ungdom. Version: 1. Ansvarig: Beställarenheten, Anne-Marie Jaarnek

REGELVERK Fritt tandläkarval barn och ungdom. Version: 1. Ansvarig: Beställarenheten, Anne-Marie Jaarnek Version: 1 Ansvarig: Beställarenheten, Anne-Marie Jaarnek 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 OMFATTNING... 3 3 TEKNISK FÖRMÅGA OCH KAPACITET... 3 4 ÅTAGANDE... 3 4.1 Epidemiologisk uppföljning...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING. Barn- och ungdomstandvård Region Halland 2013

UPPDRAGSBESKRIVNING. Barn- och ungdomstandvård Region Halland 2013 UPPDRAGSBESKRIVNING Barn- och ungdomstandvård Region Halland 2013 1 Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Grundprinciper... 3 1.2 Författningar... 3 1.3 Uppdragets omfattning... 3 2 Övergripande mål... 3 2.1 Tillgänglighet...

Läs mer

Översikt tandvård för barnoch ungdomar

Översikt tandvård för barnoch ungdomar Översikt tandvård för barnoch ungdomar Allmänt Barn och ungdomar 3-19 år som är folkbokförda i Blekinge kan välja vårdgivare för den allmäntandvård som erbjuds av Landstinget Blekinge. Den avgiftsfria

Läs mer

Delårsbokslut efter augusti 2014. T2 2014 HSN 2 oktober 2014

Delårsbokslut efter augusti 2014. T2 2014 HSN 2 oktober 2014 Delårsbokslut efter augusti 2014 T2 2014 HSN 2 oktober 2014 Resultatet uppgår till 76 675 tkr, vilket avviker mot budget med +3 507 tkr Sammanfattning av andra tertialet 2014 Resultatet beror till stor

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2015-03-01 Av Annette Andersson/ Mona Andersson Marie-Christine Martinsson Verksamhetschef Ägare Innehåll:

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2011 2013 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

BUDGETUNDERLAG 2011 2013 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Analysgruppen 2010-03-17 HN-HOS10-108 BUDGETUNDERLAG 2011 2013 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Bakgrund En ny planerings- och uppföljningsprocess fastställdes av

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Etisk kod och hållbarhetspolicy

Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 (6) Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 Syfte 2 2 Ansvar 2 3 Övergripande mål 2 3.1 Miljömål... 4 4 Strategi för att nå målen 4 4.1 Generella principer... 4 4.2 Strategi affärsetik... 4 4.3 Strategi miljö...

Läs mer

Avtal om vårdåtagande avseende barn- och ungdomstandvård

Avtal om vårdåtagande avseende barn- och ungdomstandvård DATUM DIARIENR 2002-02-22 LKD01409 Avtal om vårdåtagande avseende barn- och ungdomstandvård i Sörmland Landstingsfullmäktige har beslutat att valfrihet ska råda inom barn- och ungdomstandvården. Detta

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Lokalt påverkansarbete

Lokalt påverkansarbete Lokalt påverkansarbete Bakgrund Privattandläkarnas påverkansarbete syftar till att verka för goda villkor för den privata tandvården. Privattandläkarnas styrka är att vi har stor kunskap om hur det är

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS)

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) 2016-05-25 Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) Fysioterapeuterna har tagit del av utredningens analys och förslag med stort intresse. Vi bedömer att

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning. Dir. 2011:25. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning. Dir. 2011:25. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning Dir. 2011:25 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur patientens

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:9 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:11 av Håkan Jörnehed (v) om att landstingets anställda skall få utökade möjligheter till fysisk aktivitet och att personalen skall

Läs mer

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet Med den här lathunden vill din fackliga organisation informera om

Läs mer

GENOMFÖRANDEPLAN för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folktandvården

GENOMFÖRANDEPLAN för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folktandvården Genomförandeplan 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden GENOMFÖRANDEPLAN 2008 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Folktandvården Kundperspektiv För att behålla de patientgrupper vi redan har men också för att få

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Innehåll Förord... 4 Förklaring av dokument... 5 Vision... 6 Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Din hälso- och sjukvård i Sörmland... 9 Vårdköer... 9 Vårdlotsar... 9 Patientsäkerhet...

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning

Handlingsplan för kompetensförsörjning 1(7) Handlingsplan för kompetensförsörjning Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning krävs för att kunna

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Mångfaldspolicy. Regionfullmäktige 2009-05-28

REGION VÄRMLAND. Mångfaldspolicy. Regionfullmäktige 2009-05-28 REGION VÄRMLAND Mångfaldspolicy Regionfullmäktige 2009-05-28 MÅNGFALDSPOLICY 1. BAKGRUND Egna organisationen Omvärlden 2. NULÄGESBESKRIVNING Kända data Upplevt nuläge Framtid 3. SYFTE/VISION 4. FRAMGÅNGSFAKTORER

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd KF, 2016-04-25, 53 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2016-04-25-- 2019-12-31 Plan Riktlinje Reviderad Tjänsteföreskrift

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan 2015-04-08 Verksamhetsplan för ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-1 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 ARBETSMARKNADSKONTORET 2 (21)

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Polisaspiranter vid Polismyndigheten i Kalmar län har sin anställning vid Personalenheten.

Polisaspiranter vid Polismyndigheten i Kalmar län har sin anställning vid Personalenheten. POLISASPIRANTPOLICY DATUM: 2005-09-11 DIARIENR: A-761-4849/05 PERSONALENHETEN Policy beträffande polisaspiranter (Syfte, mål och innehåll enligt nationell plan samt lokala tillägg med inspiration från

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3 ÅRSREDOVISNING INTERNKONTROLL 2009 SID 1 (11) 2010-01-21 ÅRSREDOVISNING INTERNKONTROLL 2009 Bakgrund I nämndens interna kontrollsystem och internkontrollplan beskrivs

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå BESLUTSUNDERLAG 1(4) Landstingsstyrelsen Handlingsplan för medarbetarnas delaktighet Systematiskt arbete för ökad delaktighet Utifrån uppdraget som gavs i landstingsstyrelsens verksamhetsplan för år 2012

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Bilaga Ersättning 2016

Bilaga Ersättning 2016 Diarienr1 (15) Bilaga Ersättning 2016 Utgångspunkten för ersättningen är att det ska råda balans mellan uppdrag och ersättning. Eventuella förändringar av ersättning eller andra förhållanden i uppdraget

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården

Hälsa i bokslut. Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Hälsa i bokslut Indikatorer för en hälsoorientering i styrning, ledning och uppföljning av hälso- och sjukvården Ingvor Bjugård Sveriges Kommuner och Landsting Ulvhäll 26 maj 2005 Jämlik hälsa Levnadsvanor

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Sörmland växer. Faktiskt kanske snabbast i Sverige om man ser. Att välja framåt

Sörmland växer. Faktiskt kanske snabbast i Sverige om man ser. Att välja framåt FRAMTID Sörmland Att välja framåt Sörmland växer. Faktiskt kanske snabbast i Sverige om man ser till nyproduktionen på fastighetsmarknaden. Här bor man i lite lugnare kvarter med nära till böljande fält,

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427

Landstingsplan 2015 2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Landstingsplan 2015 2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2014-06-16-17, 59 Dnr LD14/01427 Innehåll Vår vision...3 Ekonomi...4 Personal...5 Hälso- och sjukvård...6 Hjälpmedel...8 Tandvård...9 Miljö...10

Läs mer

SVT:s policy för mångfald och likabehandling

SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT är till för alla. SVT värnar principen om alla människors lika värde. SVT värnar om mångfald i programutbudet grundat på publikens olika behov, intressen,

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL ORSA KOMMUNS VÄRDEGRUND I vår kommun värnar vi de mänskliga rättigheterna och barns och ungdomars speciella rättigheter. Det innebär att alla i kommunen bemöter andra med öppenhet,

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998 PLUS + Styrning med kvalitetsplan Verksamhet: HEMTJÄNST Omvärldsanalys Egenanalys Behovsanalys Restriktioner Vision Långa mål Version 1.7 9 juni 1998 Antagen av socialnämnden 16 juni 1998 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01

Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01 2011-06-30 FÖRSLAG 1 (2) Förändrad organisation för folktandvården vid tandläkarhögskolan i Umeå fr o m 2011-10-01 1. Bakgrund Västerbottens läns landstings verksamhet, folktandvården vid tandläkarhögskolan,

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar

Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar 1/11 Avtal avseende allmäntandvård för barn och ungdomar nehållsförteckning AVTALSPARTER Uppdragsgivare: Landstinget i Kalmar Län Strömgatan 13 391 26 KALMAR Org nr: 232100-0073 Hemsida: www.ltkalmar.se

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak

SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak SPUR-inspektion BEDÖMNING Inspektörer: Mia Törnqvist Lena Spak Inspektionsdatum: 120223-24 Landsting Sjukhus Landstinget i Västmanland BUP Västmanland STRUKTUR A. Verksamheten (3 p) Den barn- och ungdomspsykiatriska

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Bilaga Ersättning 2015

Bilaga Ersättning 2015 Diarienr1 (15) Bilaga Ersättning 2015 Utgångspunkten för ersättningen är att det ska råda balans mellan uppdrag och ersättning. Eventuella förändringar av ersättning eller andra förhållanden i uppdraget

Läs mer

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883

Stockholms läns landsting SKRIVELSE 2 Landstingsrådsberedningen 2009-10-21 LS 0910-0883 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till mål och budget för Stockholms läns landsting år 2010 och planåren 2011-2012 samt investeringsbudget för år 2010 med inriktningsnivåer för planåren 2011-2014

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer