Uppföljning av Internkontrollplan andra halvåret 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av Internkontrollplan andra halvåret 2018"

Transkript

1

2 Uppföljning av Internkontrollplan andra halvåret 2018

3 Intern kontrollplan 2018 för Kommunförbundet Skåne Internkontrollplanen för 2018 ska enligt beslut i styrelsen följas upp vid två tillfällen under 2018 i form av en granskningsrapport över samtliga granskade kontrollmoment. Den första granskningsrapporten som avser första halvåret 2018 behandlades av styrelsen vid sammanträdet och den andra granskningsrapporten som avser andra halvåret 2018 ska behandlas av styrelsen vid sammanträdet i februari Den andra granskningsrapporten som avser andra halvåret 2018 är nu genomförd. Utöver de 16 granskningsmoment som styrelsen tagit beslut om att följa upp under 2018 har granskning dessutom gjorts för att kontrollera att interna direktupphandlingar genomförs i enlighet med framtagna riktlinjer. Detta efter påpekande från revisionen. Denna granskning finns som nr 17 i underlaget. Resultatet av granskningen för andra halvåret framgår av tabellen nedan: Kommunförbundet Skåne 2(12)

4 Uppföljning av internkontrollplan - 2:a halvåret ) Upphandlingsprocessen Granskning av om det under andra halvåret 2018 förekommit att kommunerna varit avtalslösa kopplat till de av Kommunförbundet Skåne genomförda upphandlingarna. Granskningen visade att det inte funnits några kommuner som varit avtalslösa kopplat till de av kommunförbundet Skåne genomförda upphandlingarna under granskningsperioden. Från föregående granskningsperiod: Genomförd telefoniupphandling har efter beslut i Kammarrätten fått göras göra om. Upphandlingen är påbörjad. Kommuner och bolag har fn direktupphandlat tjänsten, vilket också är överprövat. Beslut i Kammarrätten att direktupphandlade avtal ej får kvarstå, har gjort att kommunerna behöver teckna nya avtal. Sedan tidigare gäller att Kommunförbundet Skåne har påbörjat en tidigareläggning av de upphandlingar som genomförs tillsammans med kommunerna för att så långt som möjligt kunna hantera utdragna överprövningar utan att kommunerna blir avtalslösa. 2) Upphandlingsprocessen Granskning av prisförändringar i ny upphandling som avslutats under Två upphandlingar har avslutats under granskningsperioden som berör kommunerna, post och pension.

5 första halvåret 2018 i förhållande till föregående upphandling. Postupphandlingen visar på en höjning av priserna ifh till föregående avtalsperiod med ca 20%. Detta var förväntat tfa minskad konkurrens och minskade volymer. Priserna för postadministration har gått ner med ca 70% medan priserna gällande försäkringslösning för pensioner är oförändrade. 3) Projektansökningar Granska underlag inför projektansökningar, bla att ekonomiska kalkyler finns framtagna och att inga negativa ekonomiska avvikelser finns. Ett antal projektansökningar skedde i augusti avseende projekt inom energikontoret. Granskningen av dessa visade inte på någon felaktighet vad gäller ekonomiska kalkyler eller ekonomiska avvikelser. Riktlinjer som beskriver ansökningsförfarandets olika steg och funktioner upprättades under hösten och godkändes av ledningsgruppen i november. Inga projekt har sökts efter att riktlinjerna antagits. Dock har ett tidigare beviljat projekt Elbilslandet, efter beslut hos Energimyndigheten i augusti, blivit beviljat ca 400 tkr mindre för den treåriga projektperioden än vad som ansöktes. För att projektet ändå ska kunna genomföras medfinansierar därför huvuddelen av de minskade projektintäkterna under 2018 och Kommunförbundet Skåne 4(12)

6 4) Placeringspolicy Granskning av att placeringspolicyn följs. I granskningen har jämförelse gjorts mellan aktuella placeringar enligt likviditetsrapport med det egna kapitalet på balansräkningen. Inga avvikelser har kunnat konstateras. 5) Personalsystemet Granska att semesterdagar finns registrerade i personalsystemet utifrån gällande rutin. I granskningen har jämförelse gjorts mellan registrerade semesterdagar i personalsystemet och framtagen rapport i AGDA som visar registrerad, beviljad och obehandlad semester. Obehandlad semester har stämts av med chef/medarbetare. Granskningen uppvisar brister i registrering av semesterdagar i AGDA. Om inte chef godkänner inlagd semester i systemet innan det datum som semestern äger rum försvinner de registrerade dagarna ur systemet för medarbetarna. Finns dock lagrat i rapport som kan tas fram vid granskning. Om dagarna försvinner åligger det medarbetarna att efter månadens slut kontrollera att alla uttagna semesterdagar finns registrerade. Annars ska dessa läggas in på nytt för godkännande av närmsta chef. Här har granskningen visat på brister och att dessa registreringar inte gjorts fullt ut under granskningsperioden. Åtgärder: Berörda har i efterhand lagt in uttagen semester som godkänts av närmsta chef. Förändrad rutin för cheferna att mer kontinuerligt logga in i personalsystemet och godkänna semester. Ytterligare Kommunförbundet Skåne 5(12)

7 information på arbetsplatsträffar om gällande rutiner under våren Översyn om förändringar kan ske av personalsystemet för att underlätta hanteringen. 6) Personalsystemet Granska att sjukfrånvaro/vab registreras i systemet utifrån gällande rutin. I granskningen har jämförelse gjorts mellan registrerad frånvaro i personalsystemet och rapporterad frånvaro till ekonomiavdelningen. Vid granskningen upptäcktes ingen felaktighet i det som fanns registrerat i personalsystemet. Kommunförbundet Skåne 6(12)

8 7) Delegationsordningen Granskning att delegationsordningen följs vad gäller tecknande av avtal. Inga avvikelser har kunnat konstateras. Stickprovsgranskning genom att i Kommunförbundet Skånes avtalsregister ta ut de tre senast inlämnade nytecknade avtalen 2018 och se om dessa skrivits under av behörig chef. 8) Personalsystemet Granska att utbetald lön motsvarar godkänd lön. Inga avvikelser har kunnat konstateras. Stickprovsgranskning genom jämförelse mellan lönespecifikation, anställningsavtal och lönerevisionsunderlag. 9) Nyckelpersoner inom projekt Genomgång av om projektledare eller motsvarande avslutat sin tjänst innan projektets utgång. Respektive avdelningschef rapporterar om det förekommit att nyckelpersoner avslutat sin anställning innan projekttidens utgång samt vilka åtgärder detta i så fall föranlett. Granskningen visade att en processledare slutade sin tjänst innan projektet slutförts. Extraresurser sattes in för att avsluta projektet. Inga negativa konsekvenser uppstod till följd av detta. Kommunförbundet Skåne 7(12)

9 10) Projektfinansiärer Granska om det förekommit att medfinansiärer till projekt drar sig ur projektavtal innan projekttidens utgång samt vilka åtgärder detta i så fall föranlett. 11) Projektpartners Granska om partners till Kommunförbundet Skåne i pågående projekt utför de aktiviteter och de ekonomiska resultat som är överenskommet enligt plan/avtal. Genomgång av gällande rutin för respektive projektbeslut för att kontrollera att projektpartners utför uppdrag enligt projektplan. Granskningen visade att ingen medfinansiär dragit sig ur projektavtal under granskningsperioden. Granskningen visade att vissa partners i något enstaka projekt inte utfört uppdrag/timmar som överenskommits innan projektstart. Tack vare att andra partners levererat fler timmar har den totala budgeten för projektet kunnat hållas. En rutin finns nu framtagen som innebär att det vid alla nya projekt skrivs särskilda avtal mellan Kommunförbundet Skåne och deltagande kommuner om ansvar för medfinansiering och ekonomisk kompensation om medfinansieringen minskar som påverkar budgetutfallet för projektet. Kommunförbundet Skåne 8(12)

10 12) IT-miljön: IT-system inom Kommunförbundet Skåne 13) IT-miljön: Säkerhet kring sparad dokumentation Granska hur funktionen av befintliga IT-system upprätthålls. Dokumentation av de tillfällen då IT-system havererat samt analys av orsak samt beskrivning av åtgärder. Granska att synkronisering sker samt att backup genomförs när dokument sparas enligt framtagen rutin. Via enkät till medarbetarna säkerställa att full funktion är etablerad på samtligas datorer. Granskningen visar att inga allvarliga störningar av IT-systemen har inträffat sedan uppföljning av första halvåret. Dock kvarstår problem med utskriftstjänsten för Mac-användare kopplat till den störning som uppstod i början av 2018 tfa byte av skrivare i kombination med uppdaterad klientdriftmiljö. Detta problem har tillfälligt lösts med separata skrivare för Mac-användarna. Granskningen visade att av de medarbetare som svarade på enkäten (94%) så använder 94% Pc och resterande Mac-datorer. Enkäten visar att 94% av användarna redovisar fullt fungerande synkronisering/ back up. Åtgärder: De 6% som saknar full funktionalitet uppmanas att kontakta IT-support för att få detta åtgärdat. Det finns en teknisk brist i synkroniseringstjänsten, som innebär att det inte går att centralt kontrollera att synkronisering/backup körs som förväntat. Intill dess att en sådan funktionalitet finns (Microsoft) är det nödvändigt att fortsätta Kommunförbundet Skåne 9(12)

11 denna granskning för att säkerställa fullgod funktionalitet. 14) Arkiv/avtalshantering Granskning av att upprättad arkiverings- och avtalsrutin följs. 15) Rekrytering av personal Granskning av att befintlig rekryteringsrutin följs. Granskning av att samtliga nyanställningar som genomförts under våren har gjorts enligt rutin. Ett digitalt diarium som ersätter tidigare arbetssätt för diarie- och arkivhantering upprättades i december. I samband med detta har nya arkiveringsrutiner tagits fram och beslutats i ledningsgruppen. Genomförd granskning av det digitala diariet visar inte på några avvikelser för de fåtal ärenden som blivit registrerade sedan rutinen och det digitala diariet infördes. Genomförd granskning visar att rutinen efterföljts vid rekryteringen. Dock finns avvikelse vad gäller återkoppling till samtliga sökande tfa att mejlsystemet i dagsläget inte kan hantera försändelser på det sätt som beskrivs i rutinen. Åtgärder: Mejlsystemet behöver ses över så att det kan fungera fullt ut som verktyg för återkoppling till sökanden av tjänster på Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne 10(12)

12 16) Mötesbokning Granskning av att gällande rutiner för bokning av möteslokaler efterlevs samt att upphandlade kurs- /konferensanläggningar används vid bokning av externa lokaler. Stickprovsgranskning av inlämnade mötesbeställningar för kontroll att rutin efterlevs samt utdrag ur ekonomisystemet för kontroll av att externa bokningar skett enligt gällande kurs- och konferensavtal. Genomförd granskning gällande rutiner för bokning visade att gällande rutiner följs i de flesta fall. Fortfarande använder en del som bokar möten en gammal mall. Av de som bokat möten på annan plats än vån 4 finns det i de flesta fall en korrekt anledning till detta tex att det är fullbokat på vån 4. En del gör bokningar på egen hand vilket enligt huvudregeln inte är enligt rutinerna. Åtgärder: Påminnelse till medarbetarna om vilken mall som ska användas samt information om att alla mötesbokningar ska gå genom HR/Kurs- och konferens. En sammanställning av information kommer i början av 2019 att läggas upp på intranätet i tillsammans med rätt beställningsmall. Granskning av att upphandlade kurs- /konferensanläggningar används vid bokning av externa lokaler visade inte på någon avvikelse. Kommunförbundet Skåne 11(12)

13 17) Upphandlingsprocessen Granskning av att interna direktupphandlingar genomförs i enlighet med framtagna riktlinjer Stickprovsgranskning genom utdrag ur ekonomisystemet av leverantörer där höga utbetalningar gjorts för kontroll av att upphandlingar gjort enligt riktlinjerna. Genomförd granskning visar ingen avvikelse. Fortsatt utbildning/information kommer att ges bl.a. på APT under 2019 för att påminna om vikten av att följa beslutade riktlinjer om upphandling. Kommunförbundet Skåne 12(12)

En granskningsrapport har upprättats gällande första halvåret 2018.

En granskningsrapport har upprättats gällande första halvåret 2018. Datum Beteckning 2018-09-04 18-9-16 Styrelsen Uppföljning av Internkontrollplan första halvåret 2018 Kommunförbundet Skånes styrelse antog Internkontrollplan 2018 vid sammanträdet 2018-02-16. Interkontrollplanen

Läs mer

Uppföljning av Internkontrollplan första halvåret 2019

Uppföljning av Internkontrollplan första halvåret 2019 Datum Beteckning 2019-08-29 KCO 19-097 Förslag till beslut Styrelsen Uppföljning av Internkontrollplan första halvåret 2019 Förslag till beslut Presidiet föreslår styrelsen besluta att godkänna uppföljningen

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 Internkontrollplan 2019 Syftet med intern kontroll Det primära syftet med intern kontroll är att säkerställa att de av Styrelsen beslutade målen och uppdragen för Kommunförbundet Skåne uppfylls, vilket

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Anställnings- och avgångsrutiner

Anställnings- och avgångsrutiner Revisionsrapport Anställnings- och avgångsrutiner Malin Andersson Hans Axelsson Inledning/uppdraget Av s revisorer har vi fått i uppdrag att granska om det finns en tillräcklig kontroll av rutiner i samband

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Kommunförbundet Skåne

Kommunförbundet Skåne Kommunförbundet Skåne Höstrevision 2018-11-06 Lars Starck och Linn Höglund Riskbedömning och fokusområde (Vilka är riskerna revisionsmässig bedömning) Väsentlighet Högre Investering finansiella Intern

Läs mer

Utförd intern- och egenkontroll 2014

Utförd intern- och egenkontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-02-11 SN 2013/0666.11.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Utförd intern- och egenkontroll 2014 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljning av Intern kontroll 2010.

Uppföljning av Intern kontroll 2010. BILAGA 7 2011-01-05 Johan Nilsson Staben 08-508 270 15 Uppföljning av Intern kontroll 2010. Bakgrund Fastighetsnämnden antog vid sitt sammanträde den 15 december 2009, i samband med verksamhetsplanen för

Läs mer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 19 juni 2019 8 Paragraf KS-2019/1023.912 Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer Kommunstyrelsens

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011 Revisionsrapport Förstudie av personalsystemet Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Förstudie av personalsystemet 2011-10-10 Caroline Liljebjörn Stefan Wik Kalmar kommun Förstudie av personalsystemet Innehållsförteckning

Läs mer

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 Region Skåne 2015 Gemensam Servicefunktion KC Ekonomi INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 http://www.skane.se/ Inledning Inom

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Rapport Burlövs kommun Antal sidor 7 Innehållsförteckning 1. Inledning/bakgrund 2 1.1 Syfte 2 1.2 Revisionskriterier 2 1.3 Ansvariga 3 1.4 Metod

Läs mer

Rapport avseende Personalskulder. December 2006

Rapport avseende Personalskulder. December 2006 Rapport avseende Personalskulder. December 2006 Innehåll Inledning...1 Risk i redovisning av personalskulder...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll rutiner...3 Substansgranskning...3 Noteringar vid

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Redovisning av 2015 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region

Redovisning av 2015 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region Tjänsteutlåtande Styrelsen för Stockholm Business Region 2016-03-10 Ärende nr. 8 Dnr. 1.3.1-17/2016 2015-02-15 Handläggare: Mattias Rindberg Tel: 08-508 285 90 E-post: mattias.rindberg@stockholm.se Redovisning

Läs mer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Caroline Liljebjörn Malin Kronmar Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer 9 oktober 2015 Innehåll 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Internkontrollplan 2016

Internkontrollplan 2016 Landstingsdirektörens stab Ekonienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-11-05 Landstingsstyrelsen Sida 1(2) Referens Diarienummer 150708 Internkontrollplan 2016 Förslag till beslut Landstingsstyrelsen godkänner

Läs mer

Styrdokument. Förmedling till bostadskön INTERNKONTROLLPLAN 2017

Styrdokument. Förmedling till bostadskön INTERNKONTROLLPLAN 2017 Styrdokument INTERNKONTROLLPLAN 2017 Bolaget granskas av externa auktoriserade revisorer samt av stadens lekmannarevision. Dessa två typer av revision kompletteras med ett system för intern kontroll inom

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18 Blekingesjukhuset Internkontroll 2014 Marie Edvardsson 2014-11-18 Rapport uppföljning av 2014 års interna kontrollplaner Utanordning av lön. Kontrollmoment att rätt person belastar rätt ansvar och period.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden:

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden: SIGNERAD 2014-08-27 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef Tjänsteskrivelse gert-ove.gren@malmo.se Delrapport om internkontrollarbetet för år 2014

Läs mer

Norbergs kommunhus, klockan :40. Marino Wallsten (S) Karolina Berglund, ekonomichef Jan Abrahamsson, IT-strateg, 19

Norbergs kommunhus, klockan :40. Marino Wallsten (S) Karolina Berglund, ekonomichef Jan Abrahamsson, IT-strateg, 19 Sammanträdesprotokoll 2017-11-23 1 (10) Plats och tid Norbergs kommunhus, klockan 10.30-11:40 Beslutande Marino Wallsten (S) Johanna Odö (S) Övriga deltagande Karolina Berglund, ekonomichef Jan Abrahamsson,

Läs mer

Rapport Dnr: BN2016/6 1 (6) 2016-11-22 Byggnadsnämnden Rapport intern kontroll 2016 Beslutsförslag Byggnadsnämnden beslutar: Att godkänna av förvaltningen upprättad skrivelse, daterad 2016-11-22, avseende

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019 DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen 2018-10-11, 25 INTERNKONTROLL 2019 Rutinbeskrivning Kontrollmoment Metod Frekvens Kontroll ansvarig Administration Resultat av granskning Mottagare

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Ola Holstein Risk Manager Granskning av lönehanteringen Borgholms kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning 2014 - Barn- och ungdomsnämnden

Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning 2014 - Barn- och ungdomsnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2015-01-13 DNR BUN 2015.010 ANNA ELIASSON SID 1/2 ANNA.ELIASSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

Internkontrollrapport Bildningsnämnden 2016

Internkontrollrapport Bildningsnämnden 2016 Bildningsnämndens handling 2-2017 Internkontrollrapport Bildningsnämnden 2016 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1 Definition av intern kontroll... 2 2.2 Framtagande

Läs mer

Tjänsteskrivelse Rutinförteckning, Intern kontroll, Socialnämnden

Tjänsteskrivelse Rutinförteckning, Intern kontroll, Socialnämnden VA L LENTUNA KOMMUN T JÄNSTESKRIVELSE S O CIALFÖRVALTNING 2 0 1 4-05-21 D N R SN 2 014.0 58 A GNETA SANDSTRÖM SID 1/2 C O NTROLLER A GNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE S O CIALNÄMNDE N Tjänsteskrivelse Rutinförteckning,

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Nämnden beslutade att särskilt fokusera på följande processer/rutiner/system: Förvaltningen har sammanställt en rapport över detta arbete.

Nämnden beslutade att särskilt fokusera på följande processer/rutiner/system: Förvaltningen har sammanställt en rapport över detta arbete. Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 3 Datum: 2012-02-03 Ärende: Sammanfattning: Rapport över internt kontrollarbete 2011 Fritidsnämnden beslutade 2011-02-16

Läs mer

Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun avtalsefterlevnad

Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun avtalsefterlevnad 1 (5) Datum 2017-02-23 Diarienummer KS 2017-5 Handläggare Camilla Petersson Direkttelefon 0380-51 80 10 E-postadress Camilla.petersson@nassjo.se Kommunstyrelsen Svar på granskningsrapport om Nässjö kommun

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor

Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor Elisabet Håkansson Januari 2006 Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 2 2. Syfte/metod sidan 2 3. Rutin elektronisk hantering

Läs mer

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

Granskning av oegentligheter och riskbranscher svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av oegentligheter och riskbranscher svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 januari 2019 12 Paragraf KS-2018/2100.912 Granskning av oegentligheter och riskbranscher svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Barbro Rinander Datum 2016-11-24 Diarienummer GSN-2015-2632 Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Uppföljning. Granskning av upphandlingsverksamheten

Uppföljning. Granskning av upphandlingsverksamheten Revisionsrapport Uppföljning Granskning av upphandlingsverksamheten Lars Edgren Bakgrund Kommunal sektor inom PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av revisorerna i Oxelösunds kommun att granska kommunens

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad KS 399/14 Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad 2.3.1 Hantera kompetensförsörjning Antagen av Kommunstyrelsen 26:e november år 2014 Gäller från och med 2015-01-01 Verksamhetsområde

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

DNR: KS2017/761/01. Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/ (2)

DNR: KS2017/761/01. Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/ (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum -11-20 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner års återrapport

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

Intern kontroll 2010 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2010 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2010 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Datum 2011-03- 29 Henrik Bergh 1. Uppdrag och genomförande... 3 2. Sammanfattning... 3 3. granskning... 4 4. Nämndernas

Läs mer

Granskning av inköp och upphandlingar

Granskning av inköp och upphandlingar Granskning av inköp och upphandlingar Ekerö kommun Lotta Ricklander Januari 2012 2012-01-18 Lotta Ricklander Projektledare Anders Hägg Uppdragsansvarig Innehållsförteckning Inköp och upphandling Sammanfattning

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2015-02-02 Admnämnd/2015:2 047 Intern kontroll Riskanalys och intern kontrollplan

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område.

Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen hemställer om att kommunstyrelsen lämnar

Läs mer

Internkontrollredovisning 2013

Internkontrollredovisning 2013 INTERNKONTROLLREDOVISNING Service- och tekniknämndens handling nr 2/2014 Internkontrollredovisning Service- och tekniknämnden Uppföljning internkontroll (Service- och tekniknämnden) SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Sid 1 (9) G r a nskningsrapport Dnr 18REK26 2019-03-21 Nina Wennberg Revisorerna i Gävle kommun Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden 1. Sammanfattning

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Bilaga 8 Sida 1 (5) 2017-01-23 Tina Lindberg 08-508 26 735 tina.lindberg@stockholm.se Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Sida 2 (5) Inledning Fastighetsnämnden fastställde

Läs mer

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 3.2 Roller och ansvarsfördelning 3.4 Riktlinjer kring intern kontroll 4 Rimlighetsbedömning löneutbetalning Ansvarsfördelning Ansvars- och rollbeskrivningar bör finnas för väsentliga roller relaterat till

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

BESLUT OM GODKÄNNANDE AV KLASSIFICERINGSSTRUKTUR. Beslutets omfattning STOCKHOLMS STADSARKIV. Revisionskontoret

BESLUT OM GODKÄNNANDE AV KLASSIFICERINGSSTRUKTUR. Beslutets omfattning STOCKHOLMS STADSARKIV. Revisionskontoret STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN DNR 9.4-16296/12 SID 1 (5) 2012-10-09 BESLUT OM GODKÄNNANDE AV KLASSIFICERINGSSTRUKTUR Revisionskontoret Beslutets omfattning Enligt Arkivregler för

Läs mer

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad MÖLNDALS STAD 1(5) Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad Syftet med detta dokument är att ge kommunens projektansvariga vägledning i hur man hanterar dokumentation i ett projekt. Det är

Läs mer

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2014-03-31 Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning Syftet

Läs mer

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2014 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse STYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 30 (36) Sammanträdesdatum Paragraf Kommunstyrelsen 30 januari 2012 19 Diarienummer KS-2011/1 036.912 Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse Kommunstyrelsens

Läs mer

Internkontrollplan för 2014

Internkontrollplan för 2014 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Sbn 2013-3 Förvaltningsadministration Agneta Bergquist Samhällsbyggnadsnämnden Internkontrollplan för 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT Förslaget internkontrollplan

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Internkontrollplan Miljönämnden

Internkontrollplan Miljönämnden Internkontrollplan 2019 Innehållsförteckning Inledning... 3 Åtgärder... 4 ar... 5 Nämndens granskningar... 5 Risk för att inte hinna med beslutad tillsynsplan... 5 Delegationsordning följs ej vid attest

Läs mer

Årsrapport Habilitering & Hälsa Diarienummer REV

Årsrapport Habilitering & Hälsa Diarienummer REV Årsrapport Habilitering & Hälsa 2016 Diarienummer REV 2017-00034 Behandlad av revisorskollegiet den 15 mars 2017 1 Årets granskning av Habilitering & Hälsa 1. Inriktning I den årliga revisionen prövas

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Bilaga 6.12 2018-08-30 1(4) Diarienummer: 0249/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018

Internkontrollrapport Socialnämnden 2018 s handling nr 3/2019 Internkontrollrapport 2018 Dnr: SOCN/2014:95-759 Antagen av socialnämnden 2019-02-20, 33 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition

Läs mer

Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningens internkontrollplan 2018 Dnr KS18/

Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningens internkontrollplan 2018 Dnr KS18/ 2018-08-31 Katinka Madsen Ekonomichef 08-124 57 181 katinka.madsen@ekero.se Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningens internkontrollplan 2018 Dnr KS18/151-010 Sammanfattning I enlighet med KFS 01:7

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Fastighetsnämnden Handläggare Lena Lien Telefon: 08-508 270 00 Dnr: FSK2019/61 Sid 1 (13) 2019-01-28 Till Fastighetsnämnden Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2018 för Fastighetsnämnden Sid 2

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av projektredovisning

Revisionsrapport Granskning av projektredovisning Revisionsrapport Granskning av projektredovisning Anna Hilmarsson, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Kristianstads kommun Januari 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av inköpsrutiner och ramavtal. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av inköpsrutiner och ramavtal. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av inköpsrutiner och ramavtal Krokoms kommun December 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 8

Läs mer

Uppföljning av förskolenämndens internkontrollplan i samband med bokslut 2011

Uppföljning av förskolenämndens internkontrollplan i samband med bokslut 2011 2012-02-08 1 (5) Förskolenämnden Uppföljning av förskolenämndens internkontrollplan i samband med bokslut 2011 Beslutsunderlag Barn- och utbildningsförvaltningens rapport den 8 februari 2012. Barn- och

Läs mer

Uppföljning intern kontrollplan 2015

Uppföljning intern kontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-02-04 KFN 2015/0077 50661 Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontrollplan 2015 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Granskning av lönesystem

Granskning av lönesystem www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Granskning av lönesystem Vingåker kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag...

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan per april 2019

Uppföljning av internkontrollplan per april 2019 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bexelius Annila Eriksson Michael (Avdelningschef) Widh Towa Datum 2019-05-02 Diarienummer GSN-2019-0123 Gatu- och samhällsmiljönämnden Uppföljning av internkontrollplan

Läs mer

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration INTERN KONTROLLPLAN 2015 FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration 1. Redovisning Kontroll av

Läs mer

Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnderna årligen anta en plan för den interna kontrollen.

Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnderna årligen anta en plan för den interna kontrollen. Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnderna årligen anta en plan för den interna kontrollen. Kommunfullmäktige beslutade 2016-12-20 om Reglemente för intern kontroll i Malmö stad att

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen.

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen. N v HARRYDA KCII"II"IUN Kommunens revisorer 2017-03-06 Kommunstyrelsen LOPANDE GRANSKNING AV TNTERN KONTROLL I REDOVISNTNGSRUTTNER Kommunens revisorer beslutade den 6 mars 2017 att överlämna rapporten

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2019-01-11 1 (2) Kommunledningskontoret Ledningsstaben Ingrid Bergman 016-710 52 72 KSKF/2018:348 Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Internkontrollplan

Läs mer

Plan för intern kontroll 2015

Plan för intern kontroll 2015 2 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare B Rinander Datum 2015-03-25 Diarienummer GSN-2015-0516 Gatu- och samhällsmiljönämnden Plan för intern kontroll 2015 Förslag till beslut Gatu- och samhällsmiljönämnden

Läs mer

Intern kontroll 2018, kommunstyrelsens samlade bedömning

Intern kontroll 2018, kommunstyrelsens samlade bedömning Rapport 2019-03-31 1 (8) Intern kontroll 2018, kommunstyrelsens samlade bedömning Enligt reglementet för intern kontroll ska kommunstyrelsen årligen upprätta en rapport över kommunens samlade resultat

Läs mer

Torshälla stads nämnds internkontrollplan 2019

Torshälla stads nämnds internkontrollplan 2019 Stadsbyggnadsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen 1 (2) Torshälla stads nämnd Torshälla stads nämnds internkontrollplan 2019 Förslag till beslut Torshälla stads nämnd godkänner föreslagen internkontrollplan

Läs mer

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta 6. Finns resonemang kring hur direkta, indirekta och/eller overheadkostnader ska beräknas? 7. Finns krav på att ekonom ska vara involverad vid framtagande av kalkyl/budget? Nej, inte mer än att samtliga

Läs mer

Ekonomiadministration i EU-projekt

Ekonomiadministration i EU-projekt Beslut Rektor 2011-03-28 MDH 1.2-172/11 Handläggare Ekonomiadministration i EU-projekt Beslut Rektor beslutar att högskoleförvaltningen ska ansvara för all ekonomiadministration i högskolans samtliga EU-finansierade

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2016

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2016 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2016-02-08 Admnämnd/2016:1 047 Intern kontroll Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2016

Läs mer

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 2015-11-16 1 (5) BILAGA 2 ÄLN 2015/219-041 Äldrenämnden Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt

Läs mer

Revisionsrapport Avtalshantering Haparanda Stad Linda Marklund April 2014

Revisionsrapport Avtalshantering Haparanda Stad Linda Marklund April 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Avtalshantering Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga... 2 2.3. Metod

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Fredrik Anderberg, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer