GRANSKNINGSRAPPORT. Valen 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT. Valen 2014"

Transkript

1 GRANSKNINGS Valen 2014 Projektledare: Göran Holmberg För beslut i revisorskollegiet RAPP VN 2014(266725)_TMP Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING INLEDNING/BAKGRUND SYFTE, REVISIONSFRÅGA OCH AVGRÄNSNING Syfte Revisionsfråga Avgränsning REVISIONSKRITERIER GRANSKNINGSANSVARIGA OCH STYRGRUPP METOD RESULTAT AV GRANSKNINGEN Ekonomi Organisation Utbildning och instruktioner Förtidsröstning Institutionsröstning Vallokaler och röstningslokaler Valsedlar Id-kontroller och namnskyltar Uppföljning Övrigt SLUTSATS KÄLLOR RAPP VN 2014(266725)_TMP 2 (13)

3 1 Sammanfattning I enlighet med stadsrevisionens verksamhetsplan för 2014 har vi granskat val till Europaparlamentet (EP-valet) och val till riksdag, kommun och landsting (RKL-valen). Malmö valnämnd är lokal valmyndighet som planerar, samordnar och genomför val i Malmö stad. Syftet med granskningen har varit att ta ställning till om valnämnden i sitt arbete följer vallagen och de riktlinjer som Valmyndigheten har upprättat. Ett delsyfte har varit att följa upp hur det ekonomiska utfallet är i relation till nämndens budget. Resultaten i granskningsrapporten baseras dels på intervjuer med berörda personer inom valnämnden och stadskontorets ekonomiavdelning, dels på dokumentanalyser. Exempel på dokument som analyserats är Valmyndighetens handbok, valnämndens Erfarenheter från val 2010, internbudget 2014, delårsrapporter samt tjänstgöringslistor från båda valdagarna. Vår bedömning är att Malmö valnämnd följer gällande lagstiftning och Valmyndighetens anvisningar och rekommendationer. Granskningens syfte har brutits ner i ett antal frågeställningar, vilka har besvarats i rapporten. Denna visar också att valnämnden har beaktat de synpunkter som framkom i valnämndens promemoria daterad gällande Erfarenheter från val I denna promemoria har bland annat följande synpunkter beaktats: Personalens språkkunskaper, bemanningen vid förtidsröstningen och ersättningen till röstmottagarna på valdagen. Utbildning av röstmottagare och vaktmästare. Transport av förtidsröster och material i samband med förtidsröstningen. Vallokaler och tillgänglighet. Förtidsröstningslokaler och förtidsröstning. Valsedlar, packning och material samt onsdagsräkningen. Vad avser valen 2014 har valkansliet sammanställt en utvärderingsrapport som kommer att behandlas på valnämndens sammanträde i december RAPP VN 2014(266725)_TMP 3 (13)

4 2 Inledning/bakgrund 2014 har val genomförts i Sverige vid två tillfällen; till Europaparlamentet (EP-valet) och till riksdag, kommun och landsting (RKL-valen). I verksamhetsplanen för 2014 framgår att granskning ska ske av dessa val i Malmö. Kontrollmålet för granskningen är om dessa val har genomförts enligt gällande regler, lagar och riktlinjer och i övrigt på ett ändamålsenligt sätt. Malmö valnämnd är lokal valmyndighet som planerar, samordnar och genomför val i Malmö stad. Valnämnden utser röstmottagare, ordnar vallokaler, arrangerar förtidsröstning och ansvarar även för den preliminära räkningen av rösterna på valkvällen. Den centrala förvaltningsmyndigheten är Valmyndigheten, som ansvarar för att planera och samordna genomförandet av allmänna val och nationella folkomröstningar. Häri ingår bland annat framställande av röstkort och valsedlar samt att ta fram handledningar till läns-styrelser och valnämnder. Regler som gäller röstning och rösträkning vid allmänna val finns i vallagen. Där finns också vissa regler som speciellt gäller för val till Europaparlamentet. Lag (2013:1159) om ändring i vallagen (2005:837) har trätt i kraft Lagändringen innebär bland annat att tillgängligheten till vallokaler stärks genom att den möjlighet till dispens som finns för kommuner att använda förtidsröstningslokaler som inte uppfyller kraven på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning tas bort. Ändringen utgör ett led i att stärka medborgarnas grundlagsskyddade rättigheter genom att underlätta enskildas deltagande i val. 3 Syfte, revisionsfråga och avgränsning 3.1 Syfte Syftet med granskningen har varit att ta ställning till om valnämnden i sitt arbete följer vallagen och de riktlinjer som Valmyndigheten har upprättat. Ett delsyfte har varit att följa upp hur det ekonomiska utfallet är i relation till nämndens budget. 3.2 Revisionsfråga Syftet har brutits ner i följande frågeställningar, vilka revisionen har utgått ifrån: Finns det en ändamålsenlig ekonomisk styrning av verksamheten? Hur är det ekonomiska utfallet i relation till nämndens budget? Hur är valnämnden och dess verksamhet organiserad valåret 2014 och vilken planering har gjorts före valen? Finns krishanteringsplan upprättad och är den ändamålsenlig? Vilken information om valen får medborgaren från valnämnden? Hur hanteras val- och röstningslokaler och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning? Vilken översyn har gjorts då fler lokaler kommer att behövas för RAPP VN 2014(266725)_TMP 4 (13)

5 2014? Är lokalerna neutrala utan politisk och religiös anknytning? Hur hanteras valsedlar och röstkort i lokalerna? Hur hanteras id-kontroller? Hur hanteras rekrytering av röstmottagare från jämställdhetssynpunkt, ålder och etnicitet motsvarande den som finns på befolkningen i kommunen? Finns riktlinjer i frågan? Hur beaktas jämställdhetsintegrering? Vilken utbildning och vilka instruktioner har röstmottagare och kommunala bud erhållit inför valen? Hur många personer kommer att anlitas valdagarna och under förtidsröstningen? Har språkkompetens beaktats? Hur administreras transporter av material och förtidsröster? Hur administreras förtidsröstning och institutionsröstning? Vilken uppföljning har gjorts från valet 2010 och hur har resultatet av denna beaktats inför valen 2014? Vilken uppföljning kommer att ske efter valen 2014? 3.3 Avgränsning Substansgranskning av tjänstgöringslistor avseende båda valdagarna har avgränsats till hälften av antalet valdistrikt. 4 Revisionskriterier Vallagen (2005:837). Handbok från Valmyndigheten. Begäran från valnämnden om ytterligare kommunbidrag för anordnande av val till Europaparlamentet och allmänna val 2014, bihang 108 kommunfullmäktige Internbudget för 2014, valnämnden Arvoden och övriga ersättningar till valfunktionärer vid valen 2014, valnämnden X x Beaktat kriterier för jämställdhetsintegrerad revision 5 Granskningsansvariga och styrgrupp Styrgruppen ur revisorskollegiet: Sten Dahlvid, Per Lilja och Berit Söderholm. Projektledare från revisionskontoret: Göran Holmberg. Ytterligare resurser från revisionskontoret: Nina Hellström, Kaj Oldrup och Fredrik Jerntorp. Kvalitetsgranskare: George Smidlund. Sakkunnig revisor har prövat sitt oberoende med mera i enlighet med SKYREV:s rekommendation och inte funnit något hinder mot att utföra granskningen. 6 Metod Resultatet i granskningsrapporten baseras dels på intervjuer med berörda personer inom valnämnden och stadskontorets ekonomiavdelning, dels på dokumentanalyser. RAPP VN 2014(266725)_TMP 5 (13)

6 7 Resultat av granskningen 7.1 Ekonomi Kommunbidraget för 2014 uppgår till tkr. I summan ingår en begäran från valnämnden om ytterligare kommunbidrag för anordnande av val till europaparlamentet och allmänna val Tilläggsbudgeten uppgår till tkr och har beslutats i kommunfullmäktige I ärendet ingår bland annat en detaljerad budgetskrivelse från valnämnden avseende: Gemensamma kostnader för båda valen (bland annat förstärkning av valkansliet) Val till europaparlamentet o Personalkostnader (bland annat ersättning till röstmottagare) o Administration (bland annat lagring, sortering och transport av förtidsröster) Allmänna val o Personalkostnader (bland annat ersättning till röstmottagare) o Administration (bland annat lagring, sortering och transport av förtidsröster) Driftsbudget o Personalkostnader (förtroendevalda) o Övriga kostnader (administrativa tjänster och administration) Resultatet till och med oktober månad är tkr och prognosen för helår är ett visst överskott. Orsaken till det förmodade överskottet är bland annat att valnämnden fick ett högre statsbidrag för förtidsröstningen än vad som budgeterats samt att kostnaderna för PO-tillägg varit lägre än budget. 7.2 Organisation Valnämnden består av sju ledamöter och sju ersättare. Till sin hjälp har nämnden ett valkansli bemannat av tre personer som huvudsakligen arbetar på stadskontorets förvaltningsavdelning. Dessa personer är en kansliföreståndare och två nämndsekreterare. Under valåret ägnar sig kansliföreståndaren 100 procent åt valarbetet och de två nämndsekreterarna cirka procent åt valarbetet. Kansliföreståndarens lön bekostas till 100 procent av valnämnden. Nämndsekreterarnas löner bekostas procent av valnämnden; 50 procent i det mest intensiva valskedet. Valkansliet behöver dock under valår ytterligare förstärkas med valsamordnare för att klara den administrativa handläggningen. Valsamordnaren är visstidsanställd på heltid. Valkansliet har förstärkts med ytterligare en valsamordnare på heltid under perioden Valnämnden anlitar också stadskontorets kommunikationsavdelning som projektledare för förtidsröstning inom Malmö stad. Vad avser den ekonomiska redovisningen administreras denna av ekonom vid stadskontorets ekonomiavdelning. Tidigare har Malmö stad varit indelat i 176 valdistrikt och i två valkretsar. Före varje val genomförs en översyn av valdistrikten och inför valen 2014 har denna översyn lett RAPP VN 2014(266725)_TMP 6 (13)

7 fram till att ytterligare 13 valdistrikt inrättats, totalt 189 valdistrikt. Den nya valdistriktsindelningen har beslutats av kommunfullmäktige samt fastställts av Länsstyrelsen i Skåne län Valnämnden har i arbetet att bryta ner kommunfullmäktiges mål för 2014 antagit kriterier för tillsättande av valpersonal. Enligt kriterier ska valnämnden vid förordnande av röstmottagare och vid deras placering i vallokaler och röstningslokaler, generellt söka eftersträva att röstmottagarna får en spridning avseende ålder, kön (jämställdhet) och etnicitet motsvarande den som finns på befolkningen i kommunen. Valnämnden söker härutöver aktivt bidra till måluppfyllelsen vid exempelvis utformning av informationsmaterial, utbildningsinsatser och vid bemötandet av människor. I valnämndens promemoria daterad gällande Erfarenheter från val 2010 avseende personal har följande beaktats: Språkkunskaper är meriterande vid tillsättning av röstmottagare. Bemanningen på förtidsröstningen har förstärkts från 2 personer till 3 4 personer per plats. Ytterligare förstärkning vid RKL-valen. Ersättningen till röstmottagarna på valdagen har för samtliga befattningar höjts med 400 kr. EP-valet Under förtidsröstningen 7 24 maj tjänstgjorde 94 personer samt 2 personer avseende projektledning förtidsröstning. Under valdagen den 25 maj tjänstgjorde röstmottagare, 102 vaktmästare, 10 personer i mottagningsgrupp på Rådhuset, 1 person som förstärkning av valkansliet under dagen samt hela valnämnden. Nämnden hade tre förtidsröstningsställen öppna på valdagen där 12 personer tillsammans med personalansvarig för förtidsröstningen tjänstgjorde. Vid rekrytering till valdagen 25 maj gick ett första utskick till de som arbetade vid valet 2010, varvid cirka tackade nej. Därefter löpande avhopp under de sista veckorna av cirka 100 personer. RKL-valen Under förtidsröstningen 27 aug 13 sept tjänstgjorde cirka 100 personer. Under valdagen den 14 september tjänstgjorde röstmottagare, 102 vaktmästare, 12 personer i mottagningsgrupp på Rådhuset, 1 person som förstärkning av valkansliet under dagen samt hela valnämnden. Nämnden hade tre förtidsröstningsställen öppna på valdagen där 15 personer tillsammans med personalansvarig för förtidsröstningen tjänstgjorde. Vid rekrytering till valdagen 14 september gick ett första utskick till de som arbetade vid valet 2010, varvid cirka tackade nej. Därefter löpande avhopp under de sista veckorna av cirka 50 personer. Avhoppen löstes genom inkomna intresseanmälningar och omflyttningar av personer mellan valdistrikt gällande specifika befattningar. Sena avhopp dagarna innan valdagen samt under valdagen hanterades via särskild reservlista. Cirka 25 reserver kallades som infann sig på valdagen kl för att kunna skickas ut under dagen där vakanser uppstår. RAPP VN 2014(266725)_TMP 7 (13)

8 Substansgranskning av båda valdagarna Enligt vallagen ska det för varje valdistrikt utses minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare för ordföranden. Vid röstmottagningen ska minst tre av röstmottagarna vara närvarande i vallokalen. En av dessa ska vara ordföranden eller ordförandens ersättare. Valnämnden har beslutat att i Malmö tjänstgör i varje valdistrikt sex röstmottagare. Enligt valnämndens lokala instruktioner ska alltid fyra röstmottagare vara närvarande däribland ordföranden och/eller ersättaren för denne. Granskning av tjänstgöringslistor har skett med urvalet hälften av antalet valdistrikt avseende båda valdagarna. Resultatet visar att samtliga tjänstgöringslistor från granskade valdistriktet redovisar sex röstmottagare, varav en ordförande, en ersättare för ordföranden samt en längdförare. 7.3 Utbildning och instruktioner I Erfarenheter från val 2010 avseende utbildning har utbildning av röstmottagare och vaktmästare särskilt beaktats. Inför valet 25 maj har obligatorisk utbildning genomförts för samtliga röstmottagare samt vaktmästare om två timmar kvällstid. Cirka personer har utbildats under totalt 12 utbildningstillfällen. Utbildning inom förtidsröstningen genomfördes av tre representanter från två av stadskontorets avdelningar jämte en representant från Posten. Utbildning gällande valdagen genomfördes av valnämndens två nämndsekreterare. Vid utbildningen delades handledning samt lokala instruktioner ut. Inför valen 14 september har en liknande utbildningsgenomgång genomförts för cirka personer under totalt 12 utbildningstillfällen med samma utbildare. Därutöver har även genomförts en obligatorisk utbildning lördagen före valsöndagen för röstmottagare som inte kunde komma på de ordinarie utbildningstillfällena på kvällstid. 7.4 Förtidsröstning Valnämnden ordnar förtidsröstning med start 18 dagar innan valdagen på 23 (EP-valet) respektive 24 röstningsställen (RKL-valen). För anordnande av förtidsröstning utgår statsbidrag. På valdagen är 189 vallokaler öppna runt om i Malmö. Förtidsröstningen 7 24 maj samt 27 aug - 13 sept har planerats av tre representanter från stadskontorets kommunikationsavdelning i nära samverkan med valkansliet. I Erfarenheter från val 2010 avseende förtidsröstning har bland annat transporter av material och förtidsröster beaktats. Valmaterial transporteras ut av valkansliet i samarbete med post- och bud inom kommunen. Förtidsrösterna hämtas och lagras av Posten Meddelande AB med vilken Malmö stad har ett avtal avseende transporter och ett avtal avseende sortering/förvaring. Vad avser EP-valet mottogs cirka röster inklusive externa röster jämfört med 2009 då röster inklusive externa röster mot- 1 Utlandsröster samt röster tillhörande andra kommuner. RAPP VN 2014(266725)_TMP 8 (13)

9 togs. Vad avser RKL-valen mottogs röster inklusive externa röster jämfört med 2010 då röster inklusive externa röster mottogs. 7.5 Institutionsröstning Före detta anställd vid stadskontoret är timanställd som samordnare för institutionsröstningen. Häri ingår planering och administration samt kontakt med institutionerna för att lägga upp ett schema. Fyra personer har rekryterats för denna röstning. Röstningen sker vid 56 institutioner avseende framförallt vårdboenden uppdelat på ett antal timmar per plats på en bestämd dag i förväg. 754 personer röstade vid EP-valet och personer vid RKL-valen på dessa institutioner. 7.6 Vallokaler och röstningslokaler I Erfarenheter från val 2010 har vallokaler och tillgänglighet samt förtidsröstningslokaler och förtidsröstning beaktats. Översyn har gjorts tillsammans med lokalens vaktmästare samt tillgänglighetsrådgivare från stadsbyggnadskontoret. Samarbete har också skett med stadsfastigheter beträffande nödvändiga åtgärder som ramper och dylikt. En bättre och mer genomtänkt utformning av förtidsröstningslokalerna har gett ett bättre flöde och därmed lättare att hålla ordning. En tydligare avgränsning och avskärmning har också skett. Antalet valdistrikt uppgår till 189 och har utökats med 13 inför valen 2014 och flertalet av dessa har kunnat placeras in i gamla lokaler. Endast ett fåtal helt nya lokaler har behövts och då har tillgänglighetsanpassning också skett av dessa. Lokalerna är neutrala utan politisk och religiös anknytning med undantag av församlingshem då något alternativ inte gick att finna. Arbete pågår med att dessa ska kunna ersättas. Vallokalerna har varit samma vid båda valen med undantag av att Munkhätteskolan som på grund av ombyggnation vid RKL-valen fick ersättas av Estetens förskola och Stadsområdesförvaltning Söder. Vad avser förtidsröstningen gjordes vid RKL-valen tillägg av Emporia, Limhamnsbiblioteket, Glascontainern på Värnhemstorget och Rosengårdsbiblioteket. Samtidigt togs Rådhuset samt Infocenter Hyllie bort på grund av få röstande på de platserna vid EP-valet. Tältet i Limhamn ersattes av Limhamnsbiblioteket. 7.7 Valsedlar I Erfarenheter från val 2010 har valsedlar, packning och material samt onsdagsräkningen beaktats. Valsedlar har placerats i framtagna valsedelställ enligt ordning beslutad av valnämnden. En affisch som illustrerar detta har satts upp i anslutning valsedelställen. Enligt valnämndens beslut fick endast röstmottagare fylla på i ställen. Dubblettröstkort har kunnat skrivas ut i samtliga förtidsröstningslokaler. Valmyndighetens handledning avseende 2 Utlandsröster samt röster tillhörande andra kommuner. RAPP VN 2014(266725)_TMP 9 (13)

10 detta har funnits på plats. Vid EP-valet har valsedlarna endast avsett namnvalsedlar med enbart partinamn och kandidater. Vid RKL-valen fanns både partivalsedlar och namnvalsedlar. Det är de politiska partierna som själv tillhandahåller namnvalsedlar till röstnings- och vallokaler. Dessa lämnades således ut av de politiska partierna och placerades ut i valsedelställen av röstmottagarna i enlighet med valnämndens beslut. Enligt internkontrollplan för 2014 har kontroll skett av att utplacering av valsedlar vid valen 2014 följer vallagen och valnämndens beslut. Vad avser EP-valet har vid kontroll av förtidsröstningen inga avvikelser noterats. Problem har noterats med att vissa partiers valsedlar försvunnit men detta har rättats till snabbt. Vad avser RKL-valen har enbart vissa mindre avvikelser noterats, vilka har korrigerats snabbt. Vissa problem har noterats med att en del partiers valsedlar försvunnit. Vid konkreta misstankar om stöld/sabotage har respektive parti underrättats. 7.8 Id-kontroller och namnskyltar På röstkortet framgår att man måste vara beredd att visa id-handling vid röstning. Annan person kan intyga identiteten men då måste denna person visa sin id-handling. Personalen har informerats om detta vid valutbildningen, och utförandet av id-kontroller finns i handledningen som samtliga röstmottagare erhåller. Uppgifter om personer som inte kunnat styrka sin identitet på valdagen finns i valdistriktens protokoll som arkiveras hos länsstyrelsen. Samtliga röstmottagare i vallokal har brickor med angiven funktion; ordförande, vice ordförande, röstmottagare och vaktmästare. Röstmottagare vid förtidsröstningen har brickor med namn och fotografi. 7.9 Uppföljning Erfarenheterna från valen 2010 visar enligt valnämnden på att främst inom området Utbildning och instruktioner måste åtgärder göras vid kommande valtillfällen. Utvärdering av utbildningen bör ske efter genomförandet. Utvärderingen finns med som ett kontrollmoment i internkontrollplanen för 2014 och har genomförts efter RKL-valen via enkät som skickades ut i slutet av oktober. Nedan följer de områden som inte har nämnts tidigare i denna rapport gällande Erfarenheter från val 2010: Kontakter med de politiska partierna Röstkort Institutionsröstning Valdagen Mottagning på valnatten Utvärdering Erfarenheter från valnämndens ledamöter/ersättare RAPP VN 2014(266725)_TMP 10 (13)

11 Före valen 2014 hade valnämnden ett särskilt internat i november 2013 där tidigare erfarenheter gicks igenom inför de kommande valen. Den uppföljning som har gjorts efter EP-valet 2014 är möten med projektledningen för förtidsröstningen, Posten samt med tillgänglighetsrådgivare och stadsfastigheter där erfarenheter och synpunkter från EP-valet har diskuterats inför RKL-valen i september. Valnämnden har också haft ett extra sammanträde där principiella och praktiska frågor har diskuterats avseende EP-valet. Valkansliet har sammanställt en utvärderingsrapport som kommer att behandlas på valnämndens sammanträde i december Övrigt När det gäller krishantering inför EP-valet och RKL-valen har valkansliet arbetat nära stadskontorets enhet för trygghet och säkerhet som har varit behjälplig med bland annat utbildning, kontakter med Polisen och väktare samt med allmän kris- och säkerhetsvägledning. Valnämnden har inför EP-valet samt inför RKL-valen godkänt upprättad krishanteringsplan som bland annat innehåller: Kontakter med Polismyndigheten i Malmö Förvaring av valsedlar Tältberedskapslösning Utbildning av röstmottagare När det gäller information till medborgaren om EP-valet och RKL-valen har detta skett genom: Annonser i tidningar Affischer Digital information på lokal tåg Information via hemsidan Informationsbroschyrer på medborgarkontor, i röstningslokaler, i vallokaler m.m. Bioreklam Överklagande vid RKL-valen En väljare inom valdistriktet Möllevången SO har överklagat valen Anledningen härtill är att väljaren fråntagits sin rätt att rösta på grund av att dennes namn redan var ikryssat i röstlängden vid ankomsten till vallokalen. Valnämnden har till Länsstyrelsen Skåne Län yttrat sig över detta. Överklagandet kommer med all sannolikhet inte att leda till något omval då valresultatet inte påverkas. Betalning av parkeringsböter De fyra uppdragstagare som arbetade med institutionsröstningen erhöll parkeringstillstånd för bil utfärdat av gatukontoret genom valkansliets försorg. Från valnämndens protokoll bilaga 1, 69 har noterats i anmälan om delegationsbeslut att valnämnden har för uppdragstagares bekostat en parkeringsavgift om 600 kr för felaktig parkering. Uppdragstagaren har vid ifrågavarande tillfälle arbetat med institutionsröst- RAPP VN 2014(266725)_TMP 11 (13)

12 ningen och var i god tro att hans parkeringstillstånd även omfattade ifrågavarande parkeringsplats. Enligt nämndsekreteraren utgör inte detta beslut praxis för valnämnden utan är en bedömning i detta enskilda fall. Enligt ekonomihandboken under rubrik 11.5 Handkassor uttrycks under exempel på kostnader som inte får utbetalas över handkassan att parkeringsböter betalas av den anställde personligen. Dock ska särskilt noteras att parkeringsboten aldrig betalats genom valnämndens handkassa. Genom ekonomiavdelningens hjälp har istället ersättningen till uppdragstagaren rapporterats som skattepliktig förmån på en särskild blankett till HR-service. 8 Slutsats Vår bedömning är att Malmö valnämnd följer gällande lagstiftning och Valmyndighetens anvisningar och rekommendationer. Syftet med granskningen har brutits ner i ett antal frågeställningar, vilka har besvarats i rapporten. Denna visar också att valnämnden har beaktat de synpunkter som framkom i valnämndens promemoria daterad gällande Erfarenheter från val I denna promemoria har bland annat följande synpunkter beaktats: Personalens språkkunskaper, bemanningen vid förtidsröstningen och ersättningen till röstmottagarna på valdagen. Utbildning av röstmottagare och vaktmästare. Transport av förtidsröster och material i samband med förtidsröstningen. Vallokaler och tillgänglighet. Förtidsröstningslokaler och förtidsröstning. Valsedlar, packning och material samt onsdagsräkningen. Vad avser valen 2014 har valkansliet sammanställt en utvärderingsrapport som kommer att behandlas på valnämndens sammanträde i december RAPP VN 2014(266725)_TMP 12 (13)

13 9 Källor Skriftliga källor Beslutsorgan Avser SFS 2005:837 Vallagen Valmyndigheten Handbok KF, bihang 108, Begäran om ytterligare kommunbidrag Valnämnden Internbudget för 2014 Valnämnden Arvoden och övriga ersättningar Internetkällor Organisation Valnämnden (Malmö stad) Valmyndigheten Hemsida Uppgiftslämnare Organisation/enhet Valnämnden Valnämnden Valnämnden Stadskontoret/ekonomiavd. Stadskontoret/ekonomiavd. Namn Louise Lagerlund, nämndsekreterare Jan Hoffnell, nämndsekreterare Britt-Marie Johansson, kansliföreståndare Annette Rasmusson, ekonom Joakim Wendelsson, ekonom RAPP VN 2014(266725)_TMP 13 (13)

2014-01-20. Underskrifter Sekreterare 1-10 Lars Nilsson. Monica Nordvall-Hedström

2014-01-20. Underskrifter Sekreterare 1-10 Lars Nilsson. Monica Nordvall-Hedström SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (21) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Förvaltningsbyggnaden Laila Furskog, (s) ordförande Ove Haarala (v) Ingrid Josefsson (m) Jan-Erik Apelqvist (s) Gun Isaxon (skp)

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Granskning av tillförlitligheten i genomförande av val

Granskning av tillförlitligheten i genomförande av val Revisionsrapport Granskning av tillförlitligheten i genomförande av val Lunds kommun Adrian Göransson, revisionskonsult, Alf Wahlgren, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Revisionsrapport av Valnämnden

Revisionsrapport av Valnämnden REVISIONSRAPPORT 1(7) KR 2014/ 0003 Christer Lordh, revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av Valnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Nämndens ansvarsområde... 3 3 Resultat och bedömning av dokumentstudier

Läs mer

KALLELSE Valnämnd 2015-01-28. Valnämnd kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8.

KALLELSE Valnämnd 2015-01-28. Valnämnd kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. KALLELSE Valnämnd 2015-01-28 Valnämnd kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 8. Tid och plats torsdagen den 5 februari 2015 klockan 13.30 i C- salen, Växjö

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Kommittédirektiv. Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten. Dir. 2015:104. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten. Dir. 2015:104. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten Dir. 2015:104 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga och lämna förslag

Läs mer

Bemanningsstrategi inför de allmänna valen år 2018 och val till Europaparlamentet år 2019

Bemanningsstrategi inför de allmänna valen år 2018 och val till Europaparlamentet år 2019 Tjänsteskrivelse 2017-11-07 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Valnämnden Bemanningsstrategi inför de allmänna valen år 2018 och val till Europaparlamentet år 2019 Förslag till beslut 1. Valnämnden

Läs mer

Eva Lotta Elovsson, sekreterare. Hans Dahm. Sekreterare Paragrafer 1-12. Eva Lotta Elovsson. Kjell-Åke Johansson. Hans Dahm ANSLAG/BEVIS

Eva Lotta Elovsson, sekreterare. Hans Dahm. Sekreterare Paragrafer 1-12. Eva Lotta Elovsson. Kjell-Åke Johansson. Hans Dahm ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Bildhuggaren, kl 18.00-19.15 Beslutande Kjell-Åke Johansson, (KD) ordf Ingemar Ryefalk, (FP) Ove Emanuelsson, (M) Torbjörn Andersson, (FP) ersätter Mattias Johansson (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (11)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Bohusrummet klockan 18:00-20:00 ande Bengt Astin (M) Ordförande Eva Hansson (S) 1:e vice ordförande Ulla Arnholm (FP) Pertti Kooli (KD) Karin Larsson (C) Vakant (S)

Läs mer

Valnämndens policy för röstmottagning 2018

Valnämndens policy för röstmottagning 2018 BESLUTAD VN 35 Valnämndens policy för röstmottagning 2018 Servicepartner 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Berndtsson, Håkan 021-391656 hakan.berndtsson@vasteras.se VÄSTERÅS STAD Valnämndens

Läs mer

Handlingar till Valnämndens sammanträde den 18 augusti 2014

Handlingar till Valnämndens sammanträde den 18 augusti 2014 Handlingar till Valnämndens sammanträde den 18 augusti 2014 Sidan 3 av 27 Ärende 1 Sidan 4 av 27 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 27 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Vår beteckning Kristina Jansson

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Tunasalen, Vimmerby Tisdagen den 15 april2014 Kl 08.30-09.50

Tunasalen, Vimmerby Tisdagen den 15 april2014 Kl 08.30-09.50 Vimmerby kommun www. vimmerby.se SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Sammanträdesdatum 2014-04-15 Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Tunasalen, Vimmerby Tisdagen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15 13:50 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Lilian Palm (S) Stig Lindqvist (S) Lars Levahn (S) Per-Axel Siljebäck (M)

Läs mer

Bertil Stoltz Hans Nyström Ulla Nordlien Lars-Eric Hammarqvist Irene Widlund Bjurman Kenneth Tjernberg. Bevis

Bertil Stoltz Hans Nyström Ulla Nordlien Lars-Eric Hammarqvist Irene Widlund Bjurman Kenneth Tjernberg. Bevis 1 (16) Plats och tid Gamla stadshuset, sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:35 ande Ledamöter Bertil Stoltz Hans Nyström Ulla Nordlien Lars-Eric Hammarqvist Irene Widlund Bjurman Kenneth Tjernberg ordförande

Läs mer

EP OCH RKL VAL 2014 UPPFÖLJNING UTVÄRDERING. Valnämnden 21 oktober

EP OCH RKL VAL 2014 UPPFÖLJNING UTVÄRDERING. Valnämnden 21 oktober EP OCH RKL VAL 2014 UPPFÖLJNING UTVÄRDERING Valnämnden 21 oktober FÖRTIDSRÖSTNING Platser Totalt Bäckby bibliotek 3133 Irsta barn- och ungdomsbibliotek 245 Karlsgatan2 - ett hus med två museer 1035 Mälardalens

Läs mer

Josefin Frank Sekreterare. Samhällsbyggnadsnämnden

Josefin Frank Sekreterare. Samhällsbyggnadsnämnden 1 (1) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Tid: Tisdag den 19 mars 2019 kl 17,00 Plats: Olle Olsson Ordförande Kommunhuset, Hjälmaren Josefin Frank Sekreterare Föredragningslista Godkännande av dagordning Val av justerare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15 13:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande, ersättare för Laila Borger (S) som ordförande Stig Lindqvist (S) Per-Axel

Läs mer

Lokaler för röstning vallokaler, expeditioner och särskilda röstmottagningsställen

Lokaler för röstning vallokaler, expeditioner och särskilda röstmottagningsställen KAPITEL 9 Lokaler för röstning vallokaler, expeditioner och särskilda röstmottagningsställen Bestämmelser om vallokaler finns i 38 kap. 45, 48 51 kyrkoordningen samt i 11 och 12 samt 18 22 Kyrkostyrelsens

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40. Christer Påhlsson (S), vice ordförande Martin Snygg (L) Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40. Christer Påhlsson (S), vice ordförande Martin Snygg (L) Sandra Berwing, nämndsekreterare Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2019-02-18 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 16:00-16:40 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (16) Valnämnden 2010-03-19 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 19 mars 2010 kl 13.00-13.45 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Ej tjänstgörande Lars Haraldsson (KD) 45-51, 53-54

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Ej tjänstgörande Lars Haraldsson (KD) 45-51, 53-54 Plats och tid: hus, Trosa kl. 16.00-16.35 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) 45-51, 53-54 Sonja Sareyko (C) 52 Ej tjänstgörande Lars Haraldsson

Läs mer

Mål och resursplan 2018

Mål och resursplan 2018 Mål och resursplan 2018 Valnämnden Fastställd av Valnämnden 2017-11-28 Dnr: VN-2017-xxx 1 Nämndens verksamhet... 2 2 Nämndens mål inom prioriterade områden... 2 2.1 Hög säkerhet i valprocessen... 2 2.2

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:55 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Henrik Hästbacka (M) Kristina

Läs mer

Kent Östergren (S) Vivi-Ann Gustafsson (S) Helene Stranne (M) ordförande Kerstin Johansson (C), Kristina Bock Grahl (C)

Kent Östergren (S) Vivi-Ann Gustafsson (S) Helene Stranne (M) ordförande Kerstin Johansson (C), Kristina Bock Grahl (C) Plats och tid Kommunhuset, Hållö, Kungshamn den 14 augusti 2018 kl. 10.00-12.15 Beslutande Närvarande ersättare Helene Stranne (M) ordförande Kerstin Johansson (C), 40-48 Kristina Bock Grahl (C) Christina

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Valnämnden

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Valnämnden SAMMANTRÄDES Valnämnden 2019-03-01 1 Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 10.00-11.55 Beslutande Ledamöter Johan Hamnebo (KD), ordförande Anders Post (L) Sylke Sandberg (MP) Tjänstgörande

Läs mer

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-12-15 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Rum S 5054 139-157 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Valnämnden 2014-11-26 1 (9) Anders Krook (M) Anita Håkansson (C), ordförande Ingrid Årdh-Strid (S), vice ordförande Einar Holmquist (S)

Valnämnden 2014-11-26 1 (9) Anders Krook (M) Anita Håkansson (C), ordförande Ingrid Årdh-Strid (S), vice ordförande Einar Holmquist (S) Valnämnden 2014-11-26 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 26 november 2014 kl. 14.00 16.10 Beslutande Anders Krook (M) Anita Håkansson (C), ordförande Ingrid Årdh-Strid (S), vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare

Annika Höök, nämndsekreterare Louise Pettersson, utredare/utvecklare Tid och plats 25 april 2019, kl. 18:00-19:00 i Kommunhuset, A-salen, Kommunhuset, Tierp Paragrafer 13-26 Utses att justera Monica Norén ande Ledamöter Catarina deremar (C), Ordförande Jessica Tindre Falk

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Valnämnden

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Valnämnden SAMMANTRÄDES Valnämnden 2019-04-09 1 Plats och tid Klätten, Kommunhuset Öckerö, klockan 09.00-11.05 Beslutande Ledamöter Johan Hamnebo (KD), ordförande Stig Ottosson (M) Anders Post (L) Sylke Sandberg

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats 2 april 2019, kl. 17:30-19:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 9-19 Utses att justera Inger Wennberg ande Ledamöter Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-16:00

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-16:00 Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-06-11 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:00-16:00 Beslutande ledamöter: Dan Larson (M), ordförande 19-24, 26-27 Maria Arman (MP), vice ordförande,

Läs mer

Plats och tid Rum 6, kommunhuset, kl. 13:00-14:45. Kommunledningskontoret, , klockan 12:45

Plats och tid Rum 6, kommunhuset, kl. 13:00-14:45. Kommunledningskontoret, , klockan 12:45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Rum 6, kommunhuset, kl. 13:00-14:45 Utses att justera Justeringens plats och tid Ajournering Jan-Erik Apelqvist Kommunledningskontoret, 2017-01-20, klockan 12:45

Läs mer

Dnr Vln 2014/21 Slutrapport Europaparlamentsvalet 2014

Dnr Vln 2014/21 Slutrapport Europaparlamentsvalet 2014 2014-06-03 1 (10) Dnr Vln 2014/21 Slutrapport Europaparlamentsvalet 2014 Sammanfattning och slutsatser Denna rapport beskriver och analyserar arbetet kring kommunens åtaganden i samband med Europaparlamentsvalet

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 GRANSKNINGS Sociala lägenheter Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 Rapport Sociala lägenheter(209100)_tmp Postadress: Stadshuset, 205

Läs mer

Budgetunderlag Valnämnden 2019

Budgetunderlag Valnämnden 2019 underlag 2019-2022 Valnämnden 2019 Innehållsförteckning 1 Kvalitetsanalys... 3 1.1 Val... 3 2 Grunduppdrag... 5 2.1 Val... 5 3 Mål... 6 3.1 I Mark ska vi vara en kreativ kommun för att alla ska trivas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 14:00-15:10 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Monica Andersson (S) Maarit Hessling (M) Kristina Ohls (C)

Läs mer

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m)

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m) 01-10 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 15.00-18.00 Beslutande Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina

Läs mer

Protokoll. Valnämnden

Protokoll. Valnämnden Valnämnden 11-19 2 11 Utkvittering av postförsändelser...5 12 Hantering av förtidsröster...6 13 Valnämndens organisation vid institutionsröstningen...7 14 Valnämndens organisation på valdagen och vid onsdagsräkningen...8

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Plats och tid Sevederummet, fredagen den 16 mars 2018 kl 10:00-12.10 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), Ordförande Sören Sjöholm (M), 1:e vice ordförande Magnus Gustafsson

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid ANKs sammanträdesrum kl. 08:30-09:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Maria Johansson Arnström (S) (ordförande), Sonja Andersson (C) (vice ordförande),

Läs mer

2014-05-07. Underskrifter Sekreterare 25-29 Lars Nilsson. Margareta Henricsson

2014-05-07. Underskrifter Sekreterare 25-29 Lars Nilsson. Margareta Henricsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 48 (57) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden rum 3 10:00 12:00 Beslutande Laila Furskog /, ordförande (S) Tommy Krigsman (Ns) Ove Haarala (V) Ingrid Josefsson (M) Britt-Marie Sandvärn

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Valnämnden 28 augusti 2014

Valnämnden 28 augusti 2014 Valnämnden 28 augusti 2014 Ärende 1 Utvärdering av val till Europaparlamentet Tjänsteskrivelse 2014-08-13 KS 2014.0142 Handläggare: Karin Jirénius Valnämnden Underlag för utvärdering av val till Europaparlamentet

Läs mer

Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin ANSLAG/BEVIS

Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin ANSLAG/BEVIS 1 (24) Valnämnden 2014-03-31 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå måndagen den 31 mars 2014 kl 13.00-13.45 Beslutande Henry Barsk, ordförande Sture Larsson Eva Juntti Berggren Virpi Lampinen

Läs mer

Plats och tid: Skärborgarnas hus, kl. 16:00-17:30. Maria Arman (MP), vice ordförande. Helena Edenborg, kanslichef Martin Snygg (L)

Plats och tid: Skärborgarnas hus, kl. 16:00-17:30. Maria Arman (MP), vice ordförande. Helena Edenborg, kanslichef Martin Snygg (L) Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-02-27 Plats och tid: Skärborgarnas hus, kl. 16:00-17:30 ande ledamöter: Dan Larson (M), ordförande Maria Arman (MP), vice ordförande Inte tjänstgörande

Läs mer

Valnämnden

Valnämnden Valnämnden 2013-11-12 1 Plats och tid Kommunhuset, tisdag 12 november 2012, kl. 18.00 19.45 Beslutande Lars-Göran Asp (V), ordförande Kerstin Bertilsson (M), vice ordförande Viola Olofsson (S) Stellan

Läs mer

Handelshögskolan i Umeå. Studentförening. Stadga. Senast uppdaterade: 2015-09- 11

Handelshögskolan i Umeå. Studentförening. Stadga. Senast uppdaterade: 2015-09- 11 Handelshögskolan i Umeå. Studentförening Stadga Senast uppdaterade: 2015-09- 11 2 KAPITEL 1 FÖRENINGENS GRUND KAPITEL 2 MEDLEMSKAP KAPITEL 3 FÖRENINGENS ÅRSMÖTE KAPITEL 4 EXTRAINSATT ÅRSMÖTE KAPITEL 5

Läs mer

Protokoll. Valnämnden

Protokoll. Valnämnden 1 Valnämnden 2 Valnämnden Plats och tid Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Paragrafer 8-13 kl. 17:00-17:40 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Torbjörn Gustafsson (C) (ordförande)

Läs mer

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013

Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 1 Reglemente för Upplands Väsby kommuns revisorer antaget av kommunfullmäktige den 23 september 2013 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas

Läs mer

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn 21 augusti 2012 Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn Samordningsförbundet Östra Södertörn (nedan kallat förbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00-10.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), ordförande Ulla Svensson (M) Tobias Adersjö (MP) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga närvarande Ersättare Patricia

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Valnämnden Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Valnämnden Sid nr Valnämnden 2014-02-06 1 Ärendelista Sid nr Justering... 4 1 Attesträtt... 5 2 Statsbidrag för förtidsröstning... 7 3 Årsrapport... 8 4 Viktiga datum (händelser) i valen 2014... 9 5 Utbildningsplan för

Läs mer

61 Förordnande av röstmottagare i vallokal på valdagen till 2014 års allmänna. 62 Uppföljning av budget efter 2014 års val till Europaparlamentet

61 Förordnande av röstmottagare i vallokal på valdagen till 2014 års allmänna. 62 Uppföljning av budget efter 2014 års val till Europaparlamentet Valnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-20 Ärendelista 60 Förordnande av röstmottagare i röstningslokaler för förtidsröstningen inför 2014 års allmänna val 61 Förordnande av röstmottagare i vallokal på valdagen

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Valnämnden 2018-02-12 1(16) Plats och tid Valkansliet, Stationsgatan 64-12 februari 2018 kl 16:00-18:08 ande Ledamöter Christofer Lundholm (M), Ordförande Ante Hultin (S), 1:e vice ordförande Anders Eriksson

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Rapport avseende granskning av resursfördelning

Rapport avseende granskning av resursfördelning Rapport avseende granskning av resursfördelning inom kultur- och fritidsnämnden Östersunds kommun April 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 5

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Stadshuset, rum 214 kl. 17:00-18:10 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Anders Karlsson (KD) (ordförande) Margareta Eklund Jimar (C) (vice ordförande) Shahla Alamshahi (S) Staffan Holmgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-03-07 41 KS 67/18 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (6) Valnämnden 2010-06-11 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 11 juni 2010 kl 14.00-14.10 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer

1 Justering och faställande av föredragningslista 3 2 Information från förvaltningen 4 3 Val till Europaparlamentet Beslut om vallokaler,

1 Justering och faställande av föredragningslista 3 2 Information från förvaltningen 4 3 Val till Europaparlamentet Beslut om vallokaler, Protokoll 2 av 2 Innehåll 1 Justering och faställande av föredragningslista 3 2 Information från förvaltningen 4 3 Val till Europaparlamentet 2019 - Beslut om vallokaler, 5-6 röstningslokaler samt öppettider

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2018-12-07 1 (9) Plats och tid Stadshuset, KS-salen, klockan 13:00-14:00 ande Ersättare Kjell Gustafsson (S), ordförande Gunilla Carlsson (C) Jan-Erik Jeppsson (M) Kent Kärrlander (S) Bengt-Olof

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Protokoll 1 (23) Se nästa sida. Annika Nilsson, kommunsekreterare Bengt Hagberg, kommunjurist. Annika Nilsson. Hans Inge Persson (C) Sten Hamberg (-)

Protokoll 1 (23) Se nästa sida. Annika Nilsson, kommunsekreterare Bengt Hagberg, kommunjurist. Annika Nilsson. Hans Inge Persson (C) Sten Hamberg (-) Protokoll 1 (23) Plats och tid Selma, kommunhuset i Skurup, 2014-03-25, kl. 15.00 16.08 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, kommunsekreterare Bengt Hagberg, kommunjurist Justerade

Läs mer

21 augusti 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp. Frida Nyberg

21 augusti 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp. Frida Nyberg Tid och plats Paragrafer 19-27 21 augusti 2018, kl. 18:00-19.00 i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp Utses att justera ande Ledamöter Frida Nyberg Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Valnämnden Matti Koponen. Sekreterare/Valsamordnare BEVIS. Kommunstyrelseförvaltningen.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Valnämnden Matti Koponen. Sekreterare/Valsamordnare BEVIS. Kommunstyrelseförvaltningen. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.10-13.55 Beslutande Ann Svensson (S) Björn Wintler (L) Håkan Carlsson (S) Birgitta Luoto (S) Ingela Wahlstam (V) Björn Johansson

Läs mer

Valnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Valnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(14) Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, 14.00 15.30 Beslutande Ingrid Ekström (SD) Anette Hallberg (S) Pernilla Ekelund (L) Eva Olofsson (C) Wioletta Kopanska Larsson (SD) Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

VALMYNDIGHETENS MANUALER. Registrera partibeteckning

VALMYNDIGHETENS MANUALER. Registrera partibeteckning VALMYNDIGHETENS MANUALER Registrera partibeteckning Innehåll 1. Om parti och partibeteckning 2 2. Hur gör man för att få sin partibeteckning registrerad? 3 Partiet måste vara en juridisk person Påbörja

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2014-08-15 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 8.30-11.30 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Kjell Norén (S) Gun Sundberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2015-02-10

PROTOKOLL 1 (11) 2015-02-10 PROTOKOLL 1 (11) 2015-02-10 Valnämnden Plats och tid Stadshotellet, sammanträdesrum Åbyn, kl. 13.00-15.30 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson

Läs mer

Riktlinjer för genomförandet av val i Östra Göinge kommun

Riktlinjer för genomförandet av val i Östra Göinge kommun Ansvarig Valnämnden Upprättad av Andreas Sjölin Berörda verksamheter Stab, SPU, Kultur- och fritid Fastställd datum VN 2019-03-21 14 Dokumentnamn - Riktlinjer för genomförandet av val i Östra Göinge kommun

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun

Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 33 Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga informationen Ordföranden

Läs mer

Servicenämnden handlingar 2015-09-09

Servicenämnden handlingar 2015-09-09 Servicenämnden handlingar 2015-09-09 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Servicenämnden 2015-09-02 1(1) Box 153 301 05 Halmstad Tfn: 035 13 70 00 E-post: servicenamnden@halmstad.se Plats: Tylebäck Sammanträdesdatum

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Malena Wiklund Auktoriserad revisor 19 april 2016 Granskning av årsredovisning Östra Smålands Kommunalteknikförbund Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Lars-Göran Liljedahl (S), Ulf Hjalmarsson (M)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Lars-Göran Liljedahl (S), Ulf Hjalmarsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 18:53 ande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Göran Pelarhagen (L) Willy Viitala (M) Ulf Hjalmarsson

Läs mer

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val Valnämnden Sammanträdesdatum 2014-03-05 Ärendelista 18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val 20 Säkerhet i röstningslokalen

Läs mer

PROTOKOLL 1(9) Valnämnden Sammanträdesdatum: 2014-06-10. Plats och tid Hövdingasalen, Ale torg, Nödinge, kl 09:00-10:15

PROTOKOLL 1(9) Valnämnden Sammanträdesdatum: 2014-06-10. Plats och tid Hövdingasalen, Ale torg, Nödinge, kl 09:00-10:15 PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Hövdingasalen, Ale torg, Nödinge, kl 09:00-10:15 ande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Sune Rydén (KD), ordförande Kajsa Nilsson (M) Ingela Nordhall (AD) Göran

Läs mer

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål 3 Finansiering och rapportering 3 Arbetsformer 4 Organisation 4 Övergripande 2015 5 Samråd

Läs mer

Årsrapport 2018 Valnämnden

Årsrapport 2018 Valnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 2, 2019 Dnr: 3.1.2-23/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder och bolag. Stadsrevisionen

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Ingrid Andersson (S), tjänstgör för Sixten Nylin (S) Christer Persson (S) Torsdagen den 14 juni 2018, Kommunhuset, Bålsta

Ingrid Andersson (S), tjänstgör för Sixten Nylin (S) Christer Persson (S) Torsdagen den 14 juni 2018, Kommunhuset, Bålsta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Kl. 18:00 torsdagen den 14 juni 2018, Skoklosterrummet, Kommunhuset, Bålsta Bertil Brifors (M), Ordförande Robert Kohlström

Läs mer

15 maj 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp

15 maj 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp van12345 Tid och plats Paragrafer 12-19 15 maj 2018, kl. 18:00-19.00 i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp Utses att justera Helena Broman Beslutande Ledamöter Inger Wennberg (S), ordförande Monica

Läs mer

1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien).

1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien). STADGAR FÖR SVENSKA SKOLAN I WIEN ANTAGNA AV ÅRSMÖTET, 12 MAJ 2011 1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien). Föreningen har sitt

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2014-04-28 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 13.30-16.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Thomas Nordenstam (KD)

Läs mer

Val i Sverige. Så går det till!

Val i Sverige. Så går det till! Val i Sverige Så går det till! Foto på framsidan: Röstning i Sofiebergsskolan, Tyresö. Bertil Ericson/Scanpix. 2 Innehåll 1 Val och folkomröstningar 3 2 Rösträtt, röstlängd och valbarhet 4 3 Valmyndigheter

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Justerat protokoll finns på kommunledningsförvaltningen och har tillkännagivits på kommunens anslagstavla.

ANSLAGSBEVIS Justerat protokoll finns på kommunledningsförvaltningen och har tillkännagivits på kommunens anslagstavla. Protokoll 1(10) Plats och tid Kommunhuset,lokal Vilshult 13:00-14:45 Beslutande (S) Håkan Björkman (S) Britt-Marie Rosen (C) Nils Johan Johnsson (V) Anna Karlsson-Mårtensson (S) Pirjo Veteli Övriga deltagande

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

Rolf Kummu, ordförande Birgitta Törnqvist Rolf Mäkitalo Birger Wiippa Christer Töyrä. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin

Rolf Kummu, ordförande Birgitta Törnqvist Rolf Mäkitalo Birger Wiippa Christer Töyrä. Ann-Kristin Sundelin, sekreterare Ann-Kristin Sundelin 1 (24) Valnämnden 2006-02-09 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå torsdagen den 9 februari 2006 kl 09.00-10.45 ande Rolf Kummu, ordförande Birgitta Törnqvist Rolf Mäkitalo Birger Wiippa Christer

Läs mer