1 Allmänt om vektorer och vektorvärda funktioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Allmänt om vektorer och vektorvärda funktioner"

Transkript

1 1 llmänt om vektorer och vektorvärda funktioner 1.1 Vektorer och skalärer Inom fysiken gör vi skillnad på skalära och vektoriella storheter. Det som kännetecknar skalära storheter är att de har både storlek och dimension. Fysikaliska storheter som beskrivs med hjälp av vektorer, dvs vektoriella storheter, har (förutom storlek 1 och dimension) dessutom riktning. Då vi önskar visualisera vektorer använder vi oss därför typiskt av pilar, med specifik längd och pekandes i viss riktning (se figuren till höger). Det är också önskvärt att på ett enkelt sätt särskilja mellan vektorer och skalärer rent notationsmässigt. v denna anledning kommer vi (i detta häfte) uteslutande skriva vektorer med pilar ovanför deras namn, - En vektor och dess invers. De två vektorerna och har samma magnitud men är motsatt riktade. t.ex. som och r. Som brukligt är används tecknet för absolutbelopp för att ange en vektors storlek. Storleken av skrivs med andra ord som. Det skall också påpekas att det finns andra vedertagna skrivsätt för vektorer, exempelvis kan vektornamn skrivas med fet stil. I fysikens värld finns otaliga exempel på där såväl vektorer som skalärer förekommer. Från den klassiska mekaniken har vi, till exempel, att en kropps hastighet v samt kraften F = m d v dt, som verkar på densamma, båda ges av vektorer2. Kroppens temperatur T och dess massa m är däremot skalärer (eller skalära storheter om man skall vara noga). 1.2 Räkneregler för vektorer Här nedan följer nu en kort samling räkneregler för vektorer. ddition: + = + (kommutativ) Grafiskt erhålls den resulterande vektorn + genom att lägga vektorerna efter varandra enligt figuren till höger. Vi noterar att vi med denna regel får samma resulterande vektor oavsett vilken inbördes ordning vi väljer, dvs vektoraddition är kommutativ. Vi noterar också att +( ) = 0, nollvektorn. + + Multiplikation med skalär: a( + ) = a + a (distributiv) 1 Vi kommer även använda de synonyma begreppen magnitud och längd på vektorn 2 Om man skall vara petig så är F och v vektoriella storheter snarare än renodlade vektorer. Detta då de även har dimension (MLT 2 för F och LT 1 för v, där M, L och T står för massa, längd och tid). Vi kommer dock fortsätta med vår slarviga beskrivning och utgå ifrån att det av sammanhanget är underförstått att vi egentligen talar om vektoriella storheter.

2 Den ursprungliga vektorn + sträcks ut ( a > 1) eller trycks ihop ( a < 1) vid multiplikation med skalären a. Dessutom ändrar vektorn sin riktning till den motsatta om skalären är negativ. Skalärprodukten: = = cos θ }{{} en skalär! (kommutativ) Vi påminner om att och är storlekarna (eller magnituderna) av vektorerna och, medan θ är den mellanliggande vinkeln (se figuren till höger). Vi noterar även att för följer direkt att θ = 0 och därmed att =. I fallet då vinkeln θ = π/2 mellan och fås att = 0. Med andra ord; skalärprodukten mellan två vinkelräta (eller ortogonala) vektorer är 0. θ Vektorprodukten (även kallad kryssprodukten): = sin θ ˆN }{{} en vektor! I ovanstående uttryck är ˆN en enhetsvektor 3, ˆN = 1, som är vinkelrät mot både och, dvs ˆN = ˆN = 0. Magnituden av den resulterande vektorn ges av arean av det parallellogram som spänns upp av och (se vänstra delen av figuren nedan). "Högerhandsregeln" rea: ner, in i planet (bort från läsaren) upp, ut ur planet (mot läsaren) Vektorprodukten är distributiv, ( + C) = + C, samt antikommutativ, = (se högra delen av figuren ovan för hur ˆN:s riktning beror på ordningen av de i kryssprodukten ingående vektorerna). Högre ordningars vektorprodukter: Eftersom kryssprodukten mellan och C resulterar i en ny vektor, C, kan vi på ett enkelt och systematiskt sätt skapa högre ordningars produkter. Det finns exempelvis två möjliga trippelprodukter: ( ) C (som resulterar i en vektor), ( ) C (som resulterar i en skalär). Den förstnämda trippelprodukten kan i sin tur användas för att skapa två möjliga fjärde ordningars produkter osv. Det skall även tilläggas (se övningsuppgift 1.7) att ( ) C = ( C) C( ). 3 För att markera att ˆN är just en enhetsvektor skriver vi en hatt istället för den vanliga pilen ovanför vektornamnet.

3 N θ C Den sistnämda truppelprodukten, ( C ), kan illustreras med hjälp av en parallellepiped (se figuren till höger). Med definitionen av skalärprodukten, ser vi att ( ) C = cos θ C, där C är arean av parallellepipedens bas och cos θ dess höjd. Med andra ord, ( ) C är parallellepipedens volym. Samma volym kan så klart beräknas med, t.ex. C som basarea. Ur figuren ses att samma värde (inklusive tecken) fås på trippelprodukten då ( ) C = ( ) C = C 1.3 Enhetsvektorer ( ). Gemensamt för enhetsvektorer är, som tidigare påpekats, att de har längden 1. Vi påminner också om att vi med en hatt (i stället för en pil ) ovanför vektornamnet signalerar att vektorn ifråga är just en enhetsvektor. En samling enhetsvektor som även är parvis ortogonala mot varandra sägs vara ortonormala. Ortonormala vektorer har således följande egenskap { 1, då i = j, î ĵ = δ ij 0, då i j, där vi infört Kroneckerdeltat, δ ij. Ett av de kanske mest kända exempel på ortonormala vektorer utgörs av de kartesiska enhetsvektorerna ˆx, ŷ och ẑ. Då 1 = ˆx ˆx = ŷ ŷ = ẑ ẑ och 0 = ˆx ŷ = ˆx ẑ = ŷ ẑ, följer att vektorerna ˆx, ŷ och ẑ måste vara ortonormala. Det skall påpekas att beteckningarna för dessa vektorer kan variera, exempelvis är ˆx, ŷ, ẑ, eller alternativt ê x, ê y, ê z, î, ĵ, ˆk, eller alternativt ê i, ê j, ê k, ˆx 1, ˆx 2, ˆx 3, eller alternativt ê 1, ê 2, ê 3, vanligt förekommande. z Vektorerna ˆx, ŷ och ẑ spänner ett tredimensionellt rum. Detta betyder att varje vektor i rummet kan skrivas (se figuren till vänster) på formen x x x x ẑ ŷ y ŷ z ẑ y = xˆx + y ŷ + z ẑ där x, y och z är komponenter av vektorn i de respektive riktningarna som ges av ˆx, ŷ och ẑ. Notera också att vi valt ˆx, ŷ och ẑ så att ett kartesiskt högersystem bildas. Eftersom det är så vanligt att uttrycka en vektor i sina kartesiska komponenter används det förkortade skrivsättet = ( x, y, z ). Observera att detta skrivsätt (med

4 parantes runt och kommatecken mellan komponenterna) är vigt uteslutande åt de kartesiska komponenterna av vektorn och används alltså inte för någon annan typ av komponenter. Som en sidokommentar kan även nämnas att, då t.ex. x = ˆx som följd av att vi anväder oss av ortonormala basvektorer, kan vi även skriva som = ( x, y, z ) = (ˆx, ŷ, ẑ ) = (ˆx, ŷ, ẑ ) }{{} Identitetsoperatorn, I I praktiken sker beräkningen av fysikaliska storheter relativt ett koordinatsystem (med motsvarande basvektorer) som väljs olika beroende på problemets natur. eräkningar med vektorer utförs alltså som regel i komponentform. Givet en vald uppsättning av kartesiska enhetsvektorer ˆx, ŷ och ẑ, skriver vi och i komponentform som = ( x, y, z ) och = ( x, y, z ). Skalär- och vektorprodukten mellan de två kan nu, exempelvis, beräknas som: = x x + y y + z z, ˆx ŷ ẑ = x y z x y z = ( y z z y, z x x z, x y y x ), där vi dragit nytta av att basvektorerna är ortonormala. Som avslutande exempel roterar vi nu de ursprungliga basvektorerna (ˆx, ŷ och ẑ) så att ett nytt system av ortonormala basvektorer ˆx, ŷ och ẑ uppstår (se röda vektorerna i figuren till öger). Noterbart är att de roterade basvektorerna spänner exakt samma rum som de ursprungliga gjorde. Vi kan med andra ord välja i vilken bas (den roterade eller den ursprungliga) som vi önskar att beskriva vektorerna och i. Om vi väljer det roterade koordinatsystemet, med basvektorerna ˆx, ŷ och ẑ, fås följande värde på skalärprodukten = x x + y y + z z = x x + y y + z z, där x = ˆx (och där övriga komponenter är förenliga med valda notation). Samband mellan olika fysikaliska storheter (såsom c = och C = ) är oberoende av vårt val av koordinatsystem. När vi byter koordinatsystem ändras självklart värdet av komponenterna (eftersom basvektorerna ändras), men de vektoriella storheterna, t.ex. C =, förblir opåverkade. 1.4 Indexräkning Vektorn kan, som tidigare diskuterats, uttryckas i sina komponenter enligt = xˆx + y ŷ + z ẑ.

5 Ett mer kompakt skrivsätt fås med indexbeteckningar = i iˆx i. v praktiska skäl, då uttyck med summor över index är så vanligt förekommande, införs många gånger ett ännu mer förkortat skrivsätt. Vi tar helt enkelt bort summatecknet och säger att summation över alla index som upprepas i samma term är underförstådd. Detta skrivsätt kallas för Einsteins summakonvention. Med Einsteins summakonvention skriver vi, t.ex., kort och gott som = iˆx i. Notera att vi kan byta namn på summationsindexet (i) utan att uttryckets värde ändras. Exempelvis är iˆx i och kˆx k exakt samma sak ( i iˆx i kan lika gärna skrivas som k kˆx k ). Det skall tilläggas att Einsteins summakonvention ej får användas i uttryck där samma index förekommer fler än två gånger i samma term, t.ex. i i C i. Däremot kan konventionen appliceras på k i C i, vilket alltså då är ett förkortat skrivsätt av k i ic i. Som ett första exempel skall vi nu, med indexbeteckning och Einsteins summationskonvention, undersöka skalärprodukten lite närmare = ( iˆx i ) ( j ˆx j ) = i j ˆx i ˆx j = i j δ ij = i i, där δ ij är Kroneckerdeltat. I uttrycken av och är det av yttersta vikt att vi använder olika index (i och j) för att särskilja de två summationerna åt. Vi ser även att termen i j δ ij som innehåller två index av både i och j alltså är en förkortning av dubbelsummationen i j i j δ ij med Einsteins summakonvention. Kroneckerdeltat, som är noll om i j, låter oss dessutom stryka ett summationsindex. Också uttryck innehållandes kryssprodukter går att förenkla med indexräkning. Vi börjar med att titta på basvektorerna ˆx, ŷ och ẑ i ett ortonormerat högersystem, som uppfyller ˆx ŷ = ŷ ˆx = ẑ, ŷ ẑ = ẑ ŷ = ˆx, ẑ ˆx = ˆx ẑ = ŷ, ˆx ˆx = ŷ ŷ = ẑ ẑ = 0. Med hjälp av Levi-Civitásymbolen ɛ ijk kan ovanstående relationer skrivas mer kompakt. Levi-Civitásymbolen definieras som +1, om ijk är en jämn permutation av 1 2 3, ɛ ijk = 1, om ijk är en udda permutation av 1 2 3, 0, för övrigt, dvs om två eller tre index är lika. Exempelvis är ɛ 123 = 1 (0 permutationer från ɛ 123, vilket är ett jämnt antal) och ɛ 213 = 1 (1 2, dvs 1 permutation från ɛ 123 vilket är ett udda antal). Vi ser att ɛ ijk byter tecken om två index (t.ex. i och j) byter plats, men är oförändrad om index permuteras cykliskt (ɛ ijk = ɛ jki = ɛ kij ). Med Levi-Civitásymbolen fås nu det förkortade skrivsättet för kryssprodukter mellan de kartesiska enhetsvektorerna till ˆx i ˆx j = ɛ ijkˆx k.

6 Vi påminner om att det i högra ledet är en summa över k. Endast en av de tre termerna kan dock som högst vara skild från noll, ty om k = i eller k = j fås att ɛ ijk = 0. Dessutom, om i = j fås ɛ ijk = 0 för samtliga k. Kryssprodukten mellan och ges på motsvarande sätt av = ( iˆx i ) ( j ˆx j ) = i j ˆx i ˆx j = ɛ ijk i j ˆx k Kom ihåg, vi summerar över i, j och k i det slutliga uttrycket (ɛ ijk i j ˆx k ). Notera att då ɛ ijk är oförändrad vid cyklisk permutation fås även att = ɛ kij ˆx k i j. En mycket användbar relation ges av ɛ ijk ɛ klm = δ il δ jm δ im δ jl, som i princip bevisas genom att traggla igenom fall för fall (kom ihåg den underförstådda summan över k). Exempel: För att visa prov på användbarheten av indexräkning kommer vi slutligen bevisa följande samband ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) C D = C D D C. Med indexräkning fås att ( ) ( ) C D = ɛ ijk j k ɛ ilm C l D m = ɛ jki j k ɛ ilm C l D m = (ɛ jki ɛ ilm ) j k C l D m = (δ jl δ km δ kl δ jm ) j k C l D m = ( j C j )( k D k ) ( j D j )( k C k ) ( ) ( ) ( ) ( ) = C D D C. 1.5 Skalärvärda funktioner och skalärfält Innan vi diskuterar vektorvärda funktioner och vektorfält, bör vi (för att tydliggöra skillnaden) säga något kort om skalärvärda funktioner och skalärfält. En skalärvärd funktion av flera variabler u, v,... skriver vi som f(u, v,...). Funktionens syfte är att för varje unik variabelkombination (inom definitionsområdet D) tilldela en skalär f(u, v,...). Som exempel visas i figuren till höger en skalärvärd funktion w = f(u, v) av två variabler (u och v). Vi antar här att f(u, v) är en kontinuerlig funktion. u w D Nivåkurva: f(u,v)=c, konstant Observera att det skapas kurvor, så kallade nivåkurvor, utmed där funktionen f(u, v) har ett konstant värde. En kontinuerlig funktion av tre variabler, f(u, v, w), har på motsvarande sätt nivåytor där funktionsvärdet är konstant. Vi kan som exempel ta f(u, v, w) = u 2 + v 2 + w 2, där vi får nivåytor i form av sfärer med olika avstånd från origo. Då en skalärvärd funktion f beror av det fysikaliska rummet, kallar vi inom fysiken f för ett fält. Fältet behöver så klart inte vara statiskt, utan kan också bero av tiden t. Temperaturfördelningen i föreläsningssalen ges exempelvis av ett skalärfält T (x, y, z, t). v

7 1.6 Vektorvärda funktioner och vektorfält En vektorvärd funktion av flera variabler x 1, x 2,... tilldelar, som namnet avslöjar, i stället en vektor f(x 1, x 2...) till varje unik variabelkombination. Vi låter D vara ett område i R n och funktionen f : D R p. Den vektorvärda funktionen f är alltså en regel som till varje punkt x = (x 1, x 2,..., x n ) i D ordnar en punkt y i R p. y = f( x) = f(x 1, x 2,..., x n ), eller skrivet i komponentform y 1 = f 1 (x 1, x 2,..., x n ), y 2 = f 2 (x 1, x 2,..., x n ),. y p = f p (x 1, x 2,..., x n ). Notera att endast för p > 1 fås en vektorvärd funktion. I fallet p = 1 erhålls istället en skalärvärd funktion. Som exempel på en vektorvärd funktion kan nämnas ortsvektorn r(t) = (x(t), y(t), z(t)) som beskriver rymdkurvan utmed vilken en rörlig partikel förflyttar sig (se figuren till höger). Partikelns position vid tiden t (relativt origo) ges alltså av r(t). t 0 t 1 z t r(t) Ett vektorfält är en vektorvärd funktion som beror av det fysikaliska rummet. Exempelvis, det statiska vektorfältet = x (x, y, z) beror av vart i det tredimensionella rummet (x, y, z) vi befinner oss. I fallet då även lever i det tredimensionella rummet, fås att (x, y, z) = ( x (x, y, z), y (x, y, z), z (x, y, z)). De kartesiska komponenterna x, y och z av förändras alltså i rummet, dvs de beror av värdet på x, y och z. Som fysikaliskt exempel på liknande vektorfält kan nämnas hastighetsfördelningen v(x, y, z) i en stationärt strömmande vätska. ndra exempel är det elektriska fältet E(x, y, z, t) och magnetfältet (x, y, z, t). 1.7 Grafisk återgivning av skalär- och vektorfält För att visa ett skalärfält Φ grafiskt kan vi återge nivåkurvorna (om Φ(x, y)) eller nivåytorna (om Φ(x, y, z)) där Φ har ett konstant värde. Ett exempel på detta är väderkartor där isobarer (nivåkurvor med konstant tryck) ritas in, se figuren på nästa sida. y

8 För att återge ett vektorfält kan vi exempelvis återge (P i ) i utvalda punkter P i i rummet. Vid varje punkt ritas alltså en tillhörande pil. Figuren nedan visar en liknande väderkarta som tidigare, fast med också vindhastigheten (som är ett vektorfält) inritat i vissa punkter. Vi kan alternativt visa vektorfältet genom att rita dess fältlinjer Γ. En fältlinje är en kurva vars tangentvektor i punkt P är parallell med (P ). Som exempel ses nedan fältlinjerna (svarta linjer) för det magnetfält som uppstår kring en Helmholtzspole. Själva anordningen syns till höger.

9 Övningsuppgifter 1.1 Rita pilar med lämpligt vald storlek och riktning för att illustrera följande vektorfunktioner i xy-planet. a) (x, y) b) (x, y) 2 c) (x, y) d) (y, 0) e) (0, x) f) (y, x)/ x 2 + y 2 g) (y, xy) h) (1, y) 1.2 Kurvan y = y(x) kallas en fältlinje till vektorfunktionen F (x, y) om F (x, y) är tangent till kurvan för alla x. a) Visa att fältlinjerna y = y(x) till en vektorfunktion F (x, y) = (F x (x, y), F y (x, y)) är lösningar till differentialekvationen dy dx = F y F x b) estäm fältlinjerna till alla funktionerna i problem 1.1. Rita några fältlinjer och jämför med figurerna i problem Skriv ner en formel för och skissa vektorfältet som: a) pekar radiellt utåt från origo och har längd 1 b) pekar radiellt utåt från origo och har längd x c) pekar radiellt inåt mot origo och har längd lika med avståndet från origo d) pekar mot punkten (1, 2, 3x) och har längd 3xy 1.4 Rita fälten = (x, y, 0) och = (y, x, 0). estäm de fältlinjer som startar i punkten (1, 1, 0). 1.5 Med hjälp av definitionerna av skalär- och kryssprodukten, visa grafiskt att de båda produkterna är distributiva, dvs att ( + C) = + C samt ( + C) = + C, då alla tre vektorer (, och C) ligger i samma plan. 1.6 Är vektorprodukten associativ, dvs är ( ) C = ( C)? Om så är fallet, bevisa det. Om inte, hitta ett motexempel. 1.7 evisa att ( ) C = ( C) C( ) genom a) att skriva ut båda sidor i komponentform. b) indexräkning. 1.8 evisa att [ ( C)] + [ ( C )] + [ C ( )] = 0. Under vilka förutsättningar gäller att ( C) = ( ) C?

Vektoranalys, FMFF01. - utökade föreläsningsanteckningar

Vektoranalys, FMFF01. - utökade föreläsningsanteckningar ektoranalys, FMFF01 - utökade föreläsningsanteckningar v p d p r=r(u,v) z N d + - (u,v) du dv v 0 y u 0 u Om materialet Dessa utökade föreläsningsanteckningar baseras på följande tre böcker: A. Ramgard,

Läs mer

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar Christian Forssén, Institutionen för fysik, Chalmers, Göteborg, Sverige Sep 14, 2018 5. Indexnotation Precis som vi har räkneregler för

Läs mer

Vektoranalys I. Anders Karlsson. Institutionen för elektro- och informationsteknik

Vektoranalys I. Anders Karlsson. Institutionen för elektro- och informationsteknik Vektoranalys I Anders Karlsson Institutionen för elektro- och informationsteknik 2 september 2015 Översikt över de tre föreläsningarna 1. Grundläggande begrepp inom vektoranalysen, nablaoperatorn samt

Läs mer

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar Christian Forssén, Institutionen för fysik, Chalmers, Göteborg, Sverige Sep 4, 2018 1. Fält och derivator Ett fält är en fysikalisk storhet

Läs mer

1 Vektorer och tensorer

1 Vektorer och tensorer Föreläsning 1. 1 Vektorer och tensorer Vi kommer att använda två olika beteckningar för vektorer. Enligt det första systemet använder vi fet stil för en vektor i typsatt text och ett vektorstreck då vi

Läs mer

October 9, Innehållsregister

October 9, Innehållsregister October 9, 017 Innehållsregister 1 Vektorer 1 1.1 Geometrisk vektor............................... 1 1. Vektor och koordinatsystem.......................... 1 1.3 Skalär produkt (dot eller inner product)...................

Läs mer

Mekanik FK2002m. Vektorer

Mekanik FK2002m. Vektorer Mekanik FK2002m Föreläsning 2 Vektorer 2013-09-02 Sara Strandberg SARA STRANDBERG P. 1 FÖRELÄSNING 2 Introduktion Förra gången pratade vi om rörelse i en dimension. När vi går till flera dimensioner behöver

Läs mer

Mer om analytisk geometri

Mer om analytisk geometri 1 Onsdag v 5 Mer om analytisk geometri Determinanter: Då man har en -matris kan man till den associera ett tal determinanten av som också skrivs Determinanter kommer att repeteras och studeras närmare

Läs mer

Begrepp:: Kort om Kryssprodukt

Begrepp:: Kort om Kryssprodukt Begrepp:: Kort om Kryssprodukt Introduktion till kryssprodukten Namnet kryssprodukt kommer av att produktsymbolen skrivs som ett kryss. Kryssprodukten av två vektorer u och v skrivs då u v. input = vektorer

Läs mer

Veckoblad 1, Linjär algebra IT, VT2010

Veckoblad 1, Linjär algebra IT, VT2010 Veckoblad, Linjär algebra IT, VT Under den första veckan ska vi gå igenom (i alla fall stora delar av) kapitel som handlar om geometriska vektorer. De viktigaste teoretiska begreppen och resultaten i kapitlet

Läs mer

1 Vektorer i koordinatsystem

1 Vektorer i koordinatsystem 1 Vektorer i koordinatsystem Ex 11 Givet ett koordinatsystem i R y a 4 b x Punkten A = (3, ) och ortsvektorn a = (3, ) och punkten B = (5, 1) och ortsvsektorn b = (5, 1) uttrycks på samma sätt, som en

Läs mer

{ 1, om i = j, e i e j = 0, om i j.

{ 1, om i = j, e i e j = 0, om i j. 34 3 SKALÄPRODUKT 3. Skaläprodukt Definition 3.. Skalärprodukten mellan två vektorer u och v definieras där θ är vinkeln mellan u och v. u v = u v cos θ, Anmärkning 3.. Andra beteckningar för skalärprodukt

Läs mer

Linjär Algebra, Föreläsning 2

Linjär Algebra, Föreläsning 2 Linjär Algebra, Föreläsning 2 Tomas Sjödin Linköpings Universitet Geometriska vektorer, rummen R n och M n 1 En (geometrisk) vektor är ett objekt som har storlek och riktning, men inte någon naturlig startpunkt.

Läs mer

AB2.1: Grundläggande begrepp av vektoranalys

AB2.1: Grundläggande begrepp av vektoranalys AB2.1: Grundläggande begrepp av vektoranalys En vektor är en storhet som dels har icke-negativ storlek dels har riktning i rummet. Två vektorer a och b är lika, a = b, om de har samma storlek och samma

Läs mer

VEKTORANALYS Kursprogram VT 2018

VEKTORANALYS Kursprogram VT 2018 VEKTORANALYS Kursprogram VT 2018 Allmänt om kursen Målsättningen med kursen är att lära ut ett antal grundläggande matematiska metoder, som under de fortsatta studierna kommer att tillämpas i flera olika

Läs mer

Föreläsning 13, SF1626 Flervariabelanalys

Föreläsning 13, SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 13, SF1626 Flervariabelanalys Haakan Hedenmalm (KTH, Stockholm) 28 november 2017 KTH Rekommenderade uppgifter: 15.1: 3, 5, 17. 15.2: 3, 5, 7, 21. Vektorfält DEFINITION Ett skalärfält Φ på ett

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Areor, vektorprodukter, volymer och determinanter

Läs mer

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar Christian Forssén, Institutionen för fysik, Chalmers, Göteborg, Sverige Sep 11, 2017 12. Tensorer Introduktion till tensorbegreppet Fysikaliska

Läs mer

Explorativ övning Vektorer

Explorativ övning Vektorer Eplorativ övning Vektorer Syftet med denna övning är att ge grundläggande kunskaper om vektorräkning och dess användning i geometrin Liksom många matematiska begrepp kommer vektorbegreppet från fysiken

Läs mer

Integraler av vektorfält Mats Persson

Integraler av vektorfält Mats Persson Föreläsning 1/8 Integraler av vektorfält Mats Persson 1 Linjeintegraler Exempel: En partikel rör sig längs en kurva r(τ) under inverkan av en kraft F(r). i vill då beräkna arbetet som kraften utövar på

Läs mer

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar hristian Forssén, Institutionen för fysik, halmers, Göteborg, verige ep 6, 217 3. Integraler Det mesta av detta material förutsätts vara

Läs mer

Lösningsskiss för tentamen Vektorfält och klassisk fysik (FFM232)

Lösningsskiss för tentamen Vektorfält och klassisk fysik (FFM232) Lösningsskiss för tentamen Vektorfält och klassisk fysik (FFM232) Tid och plats: Lösningsskiss: Tisdagen den 20 december 2016 klockan 0830-1230 i M-huset Christian Forssén Detta är enbart en skiss av den

Läs mer

1 Några elementära operationer.

1 Några elementära operationer. Föreläsning Några elementära operationer. Ett skalärfält är en reellvärd eller komplexvärd funktion Φ(x, y, z). Ett vektorfält är en vektorvärd funktion A(x, y, z). I ett kartesiskt koordinatsystem kan

Läs mer

Vektorgeometri. En vektor v kan representeras genom pilar från en fotpunkt A till en spets B.

Vektorgeometri. En vektor v kan representeras genom pilar från en fotpunkt A till en spets B. Vektorgeometri En vektor v kan representeras genom pilar från en fotpunkt A till en spets B. Två pilar AB, A B tilllhör samma vektor om de har samma riktning och samma längd. Vi skriver v = AB = B A B

Läs mer

1 Ortogonalitet. 1.1 Skalär produkt. Man kan tala om vinkel mellan vektorer.

1 Ortogonalitet. 1.1 Skalär produkt. Man kan tala om vinkel mellan vektorer. Ortogonalitet Man kan tala om vinkel mellan vektorer.. Skalär produkt Vi definierar längden (eller normen) av en vektor som ett reellt tal 0 (Se boken avsnitt.). Vi definierar skalär produkt (Inner product),

Läs mer

Analys o Linjär algebra. Lektion 7.. p.1/65

Analys o Linjär algebra. Lektion 7.. p.1/65 Analys o Lektion 7 p1/65 Har redan (i matlab bla) stött på tal-listor eller vektorer av typen etc Vad kan sådana tänkas representera/modellera? Hur kan man räkna med sådana? Skall närmast fokusera på ordnade

Läs mer

3 Parameterframställningar

3 Parameterframställningar 3 arameterframställningar Från och med nästa kapitel kommer mcket av vårt fokus ligga på olika integraluttrck med vektorvärda funktioner. Vi kommer eempelvis studera integreringen av vektorfält både längs

Läs mer

Föreläsning 2 1. Till varje punkt i rummet tilldelas en vektor. ( ) = T ( x, y, z,t) ( ) = v x

Föreläsning 2 1. Till varje punkt i rummet tilldelas en vektor. ( ) = T ( x, y, z,t) ( ) = v x Föreläsning 2 1 Matematiska grundbegrepp Fält kalärfält: Vektorfält: Till varje punkt i rummet tilldelas en skalär Exempel: Temperaturen i olika punkter i rummet, T r,t ( ) = T ( x, y, z,t) Till varje

Läs mer

Linjära avbildningar. Låt R n vara mängden av alla vektorer med n komponenter, d.v.s. x 1 x 2. x = R n = x n

Linjära avbildningar. Låt R n vara mängden av alla vektorer med n komponenter, d.v.s. x 1 x 2. x = R n = x n Linjära avbildningar Låt R n vara mängden av alla vektorer med n komponenter, d.v.s. R n = { x = x x. x n } x, x,..., x n R. Vi räknar med vektorer x, y likandant som i planet och i rymden. vektorsumma:

Läs mer

Karta över Jorden - viktigt exempel. Sfär i (x, y, z) koordinater Funktionen som beskriver detta ser ut till att vara

Karta över Jorden - viktigt exempel. Sfär i (x, y, z) koordinater Funktionen som beskriver detta ser ut till att vara Föreläsning 1 Jag hettar Thomas Kragh och detta är kursen: Flervariabelanalys 1MA016/1MA183. E-post: thomas.kragh@math.uu.se Kursplan finns i studentportalens hemsida för denna kurs. Där är två spår: Spår

Läs mer

1 Linjära ekvationssystem. 2 Vektorer

1 Linjära ekvationssystem. 2 Vektorer För. 1 1 Linjära ekvationssystem Gaußelimination - sriv om systemet för att få ett trappformat system genom att: byta ordningen mellan ekvationer eller obekanta; multiplicera en ekvation med en konstant

Läs mer

September 13, Vektorer En riktad sträcka P Q, där P Q, är en pil med foten i P och med spetsen i Q. Denna har. (i) en riktning, och

September 13, Vektorer En riktad sträcka P Q, där P Q, är en pil med foten i P och med spetsen i Q. Denna har. (i) en riktning, och Fö : September 3, 205 Vektorer En riktad sträcka P Q, där P Q, är en pil med foten i P och med spetsen i Q. Denna har i en riktning, och ii en nollskild längd betecknad P Q. Man använder riktade sträckor

Läs mer

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt MATEMATIK GU H4 LLMA6 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 24 I block 5 ingår följande avsnitt i Stewart: Kapitel 2, utom avsnitt 2.4 och 2.6; kapitel 4. Block 5, översikt Första delen av block 5

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson MATRISER MED MERA VEKTORRUM DEFINITION Ett vektorrum V är en mängd av symboler u som vi kan addera samt multiplicera med reella tal c så

Läs mer

Linjär Algebra, Föreläsning 2

Linjär Algebra, Föreläsning 2 Linjär Algebra, Föreläsning 2 Tomas Sjödin Linköpings Universitet Riktade sträckor och Geometriska vektorer En (geometrisk) vektor är ett objekt som har storlek och riktning, men inte någon naturlig startpunkt.

Läs mer

0. Introduktion, matematisk bakgrund

0. Introduktion, matematisk bakgrund 0. Introduktion, matematisk bakgrund Kai Nordlund vt. 2013. Dessa anteckningar baserar sig i mycket stor utsträckning på anteckningarna förberedda av FD Krister Henriksson till kursen ht. 2005. Vissa delar,

Läs mer

Flervariabelanalys E2, Vecka 5 Ht08

Flervariabelanalys E2, Vecka 5 Ht08 Omfattning och innehåll Flervariabelanalys E2, Vecka 5 Ht08 15.1 Vektorfält och skalärfält 15.2 Konservativa vektorfält (t.o.m. exempel 5) 15.3 Kurvintegraler 15.4 Kurvintegral av vektorfält 15.5 Ytor

Läs mer

Kroklinjiga koordinater och räkning med vektoroperatorer. Henrik Johanneson/(Mats Persson)

Kroklinjiga koordinater och räkning med vektoroperatorer. Henrik Johanneson/(Mats Persson) Föreläsning 7/9 Kroklinjiga koordinater räkning med vektoroperatorer Kroklinjiga koordinater Henrik Johanneson/Mats Persson) Allmänt behöver vi tre parametrar u, u 2, u 3 för att beskriva en godtycklig

Läs mer

TENTAMEN I VEKTORANALYS SI1146 och SI1140 Del 1, VT18

TENTAMEN I VEKTORANALYS SI1146 och SI1140 Del 1, VT18 TENTAMEN I EKTORANALY I46 och I40 Del, T8 Torsdagen 3 maj 4:00-9:00 Anteckna på varje blad: Namn, utbildningslinje, årskurs och problemnummer. Tillåtna hjälpmedel: Formelblad som delas ut. Räknedosa ej

Läs mer

Geometriska vektorer

Geometriska vektorer Föreläsning 1, Linjär algebra IT VT2008 1 Geometriska vektorer De begrepp som linjär algebra kretsar kring är vektorer och matriser Dessa svarar mot datorernas fält (`arra') av dimension ett respektive

Läs mer

Vektorer. Vektoriella storheter skiljer sig på ett fundamentalt sätt från skalära genom att de förutom storlek också har riktning.

Vektorer. Vektoriella storheter skiljer sig på ett fundamentalt sätt från skalära genom att de förutom storlek också har riktning. Vektorer. 3 / 18 Vektorer är ett mycket viktigt och användbart verktyg för att kunna beskriva sammanhang som innehåller riktade storheter, t.ex. kraft och hastighet. Vektoriella storheter skiljer sig på

Läs mer

OMTENTAMEN I VEKTORANALYS SI1146 och SI1140 Del 1, VT18

OMTENTAMEN I VEKTORANALYS SI1146 och SI1140 Del 1, VT18 OMTENTAMEN I VEKTORANALY I46 och I40 Del, VT8 Onsdagen augusti 08:00-:00 Anteckna på varje blad: Namn, utbildningslinje, årskurs och problemnummer. Tillåtna hjälpmedel: Formelblad som delas ut. Räknedosa

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Skalärprodukt Innehåll Skalärprodukt - Inledning

Läs mer

kan vi uttrycka med a, b och c. Avsnitt 2, Vektorer SA + AB = SB AB = SB SA = b a, Vi ritar först en figur av hur pyramiden måste se ut.

kan vi uttrycka med a, b och c. Avsnitt 2, Vektorer SA + AB = SB AB = SB SA = b a, Vi ritar först en figur av hur pyramiden måste se ut. vsnitt 2, Vektorer kan vi uttrycka med a, b och c. W109 är basytan (en kvadrat) i en regelbunden fyrsidig pyramid med spetsen. Låt = a, = b och = c. eräkna. Vi ritar först en figur av hur pyramiden måste

Läs mer

Linjär algebra på några minuter

Linjär algebra på några minuter Linjär algebra på några minuter Linjära ekvationssystem Ekvationssystem: { Löses på matrisform: ( ) ( ) I det här fallet finns en entydig lösning, vilket betyder att determinanten av koefficientmatrisen

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 3 Institutionen för matematik KTH VT 2018 Previously on Flervariabel 1 Analytisk geometri i R n, kap 10 1. Topologiska begrepp a. Omgivning b. Randpunkter, Inre punkter c. Öppen mängd, Sluten

Läs mer

4 Integrering av vektorfält

4 Integrering av vektorfält 4 Integrering av vektorfält 4.1 Integrering av vektorvärda funktioner Vi börjar vår undersökning av hur vektorfält integreras med att studera en styckvis kontinuerlig funktion A av flera oberoende variabler

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 15-8- EL A 1. Betrakta funktionen f som är definierad i området där x + y genom f(x, y, z) x z x + y. (a) Beräkna gradienten f(x, y, z). (1 p) (b)

Läs mer

Enhetsvektorer. Basvektorer i två dimensioner: 1 1 Basvektorer i tre dimensioner: Enhetsvektor i riktningen v: v v

Enhetsvektorer. Basvektorer i två dimensioner: 1 1 Basvektorer i tre dimensioner: Enhetsvektor i riktningen v: v v Vektoraddition u + v = u + v = [ ] u1 u 2 u 1 u 2 + u 3 + [ v1 v 2 ] = v 1 v 2 = v 3 [ u1 + v 1 u 2 + v 2 u 1 + v 1 u 2 + v 2 u 3 + v 3 ] Multiplikation med skalär α u = α [ u1 u 2 α u = α ] = u 1 u 2

Läs mer

Mekanik Föreläsning 8

Mekanik Föreläsning 8 Mekanik Föreläsning 8 CBGA02, FYGA03, FYGA07 Jens Fjelstad 2010 02 19 1 / 16 Repetition Polära koordinater (r, θ): ange punkter i R 2 m h a r: avståndet från origo (0, 0) θ: vinkeln mot positiva x axeln

Läs mer

Vi definierar addition av två vektorer och multiplikation med en reell skalär (tal) λλ enligt nedan

Vi definierar addition av två vektorer och multiplikation med en reell skalär (tal) λλ enligt nedan ORTOGONALA VEKTORER OCH ORTONORMERADE (ORTONORMALA) BASER I R n INLEDNING ( repetition om R n ) Låt RR nn vara mängden av alla reella n-tipplar (ordnade listor med n reella tal) dvs RR nn {(aa, aa,, aa

Läs mer

Cartesiska kooordinater r = xˆx + yŷ + zẑ är de vanligaste men inte nödvändigtvis. Val av koordinatsystem beror på det problem vi vill studera.

Cartesiska kooordinater r = xˆx + yŷ + zẑ är de vanligaste men inte nödvändigtvis. Val av koordinatsystem beror på det problem vi vill studera. yfte : 1 Fysikens matematiska metoder. Vecka 1 1. Vektoranalys. Definiera och analysera begrepp analysen för vektorfunktionen. 1.1 Varför vektorer : Rumskonceptet En punkt i ett normalt rum som lektionssalen

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 20 augusti 2015

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 20 augusti 2015 Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Torsdagen den 2 augusti 215 Skrivtid: 8:-1: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

KOKBOKEN 1. Håkan Strömberg KTH STH

KOKBOKEN 1. Håkan Strömberg KTH STH KOKBOKEN 1 Håkan Strömberg KTH STH Hösten 2006 Håkan Strömberg 2 KTH Syd Innehåll Olikheter.................................... 6................................. 6 Uppgift 2.................................

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 1

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 1 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel. Vi utnyttjar definitionen av skalärprodukt som ger att u v u v, där α är (minsta) vinkeln mellan u v. I vårt fall så får vi 7 =. Alltså är den sökta vinkeln

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys 1 / 28 SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 2 Hans Thunberg Institutionen för matematik, KTH VT 2018, Period 4 2 / 28 SF1626 Flervariabelanalys Dagens lektion: avsnitt 11.1 11.3 Funktioner från R till

Läs mer

Föreläsning 13 Linjär Algebra och Geometri I

Föreläsning 13 Linjär Algebra och Geometri I Föreläsning 13 Linjär Algebra och Geometri I Se slide 1: det är i rymden oftast lättast att jobba med parametrar för linjer och ekvationer för plan. Exempel: Låt l : (x, y, z) = (1 t, 3 + t, 4t), t R och

Läs mer

Lösningsförslag Inlämningsuppgift 1 elstatikens grunder

Lösningsförslag Inlämningsuppgift 1 elstatikens grunder Inst. för fysik och astronomi 017-11-08 1 Lösningsförslag Inlämningsuppgift 1 elstatikens grunder Elektromagnetism I, 5 hp, för ES och W (1FA514) höstterminen 017 (1.1) Laddningen q 1 7,0 10 6 C placeras

Läs mer

Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys. Lösningsförslag till tentamen Måndagen den 5 juni 2017 DEL A

Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys. Lösningsförslag till tentamen Måndagen den 5 juni 2017 DEL A Institutionen för matematik SF66 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen Måndagen den 5 juni 7 DEL A. En kulles höjd ges av z 6,x,y där enheten är meter på alla tre koordinataxlar. (a) I vilken

Läs mer

5 Linjär algebra. 5.1 Addition av matriser 5 LINJÄR ALGEBRA

5 Linjär algebra. 5.1 Addition av matriser 5 LINJÄR ALGEBRA 5 LINJÄR ALGEBRA 5 Linjär algebra En kul gren av matematiken som inte fått speciellt mycket utrymme i gymnasiet men som har många tillämpningsområden inom t.ex. fysik, logistik, ekonomi, samhällsplanering

Läs mer

= 0. Båda skärningsvinklarna är således π/2 (ortogonala riktningsvektorer).

= 0. Båda skärningsvinklarna är således π/2 (ortogonala riktningsvektorer). Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF163, ifferential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F1. Tentamen torsdag 19 augusti 21, 14. - 19. Inga hjälpmedel är tillåtna. Svar och

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 13 Institutionen för matematik KTH VT 2018 Administrativt 0 Anmäl er till tentan! Vektoranalys 1 Dagens program: Vektorfält Konservativa vektorfält Potentialfunktioner Bokens kapitel 15.1-15.2

Läs mer

f(x, y) = ln(x 2 + y 2 ) f(x, y, z) = (x 2 + yz, y 2 x ln x) 3. Beräkna en vektor som är tangent med skärningskurvan till de två cylindrarna

f(x, y) = ln(x 2 + y 2 ) f(x, y, z) = (x 2 + yz, y 2 x ln x) 3. Beräkna en vektor som är tangent med skärningskurvan till de två cylindrarna ATM-Matematik Mikael Forsberg 734-41 3 31 För studenter i Flervariabelanalys Flervariabelanalys mk1b 13 8 Skrivtid: 9:-14:. Hjälpmedel är formelbladen från insidan av Pärmen i Adams Calculus, dessa formler

Läs mer

Självkoll: Ser du att de två uttrycken är ekvivalenta?

Självkoll: Ser du att de två uttrycken är ekvivalenta? ANTECKNINGAR TILL RÄKNEÖVNING 1 & - LINJÄR ALGEBRA För att verkligen kunna förstå och tillämpa kvantmekaniken så måste vi veta något om den matematik som ligger till grund för formuleringen av vågfunktionen

Läs mer

1. (Dugga 1.1) (a) Bestäm v (3v 2u) om v = . (1p) and u =

1. (Dugga 1.1) (a) Bestäm v (3v 2u) om v = . (1p) and u = Kursen bedöms med betyg,, 5 eller underkänd, där 5 är högsta betyg. För godkänt betyg krävs minst poäng från uppgifterna -7. Var och en av dessa sju uppgifter kan ge maximalt poäng. För var och en av uppgifterna

Läs mer

P Q = ( 2, 1, 1), P R = (0, 1, 0) och QR = (2, 2, 1). arean = 1 2 P Q P R

P Q = ( 2, 1, 1), P R = (0, 1, 0) och QR = (2, 2, 1). arean = 1 2 P Q P R 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningar till några övningar på geometri och vektorer inför lappskrivning nummer 2 på kursen Linjär algebra II, SF1604, vt11. 1. En triangel har hörn i punkterna (1, 2,

Läs mer

TMV036 Analys och Linjär Algebra K Kf Bt, del C

TMV036 Analys och Linjär Algebra K Kf Bt, del C MATEMATIK Hjälpmedel: Inga Chalmers tekniska högskola Datum: -- kl 4 8 Tentamen Telefonvakt: Richard Lärkäng tel 3-8834 TMV36 Analys och Linjär Algebra K Kf Bt, del C Tentan rättas och bedöms anonymt Skriv

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 23-5-27 DEL A. Bestäm alla punkter på ytan z = x 2 + 4y 2 i vilka tangentplanet är parallellt med planet x + y + z =. 4 p) Lösning. Tangentplanet

Läs mer

M0043M Integralkalkyl och Linjär Algebra, H14,

M0043M Integralkalkyl och Linjär Algebra, H14, M0043M Integralkalkyl och Linjär Algebra, H14, Linjär Algebra, Föreläsning 1 Staffan Lundberg / Ove Edlund Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg / Ove Edlund M0043M H14 1/ 31 Lärare Ove Edlund Föreläsningar

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Räta linjens och planets ekvationer II Innehåll

Läs mer

Kursens olika delar. Föreläsning 0 (Självstudium): INTRODUKTION

Kursens olika delar. Föreläsning 0 (Självstudium): INTRODUKTION 1 Föreläsning 0 (Självstudium): INTRODUKTION Kursens olika delar Teorin Tentamen efter kursen och/eller KS1+KS2 Inlämningsuppgifter Lära känna kraven på redovisningar! Problemlösning Tentamen efter kursen

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 24-8-2 DEL A. Bestäm och skissera definitionsmängden till funktionen fx, y) = x 2 + y 2 + 2x 4y + + x. Är definitionsmängden kompakt? 4 p) Lösning.

Läs mer

Vektoranalys II. Anders Karlsson. Institutionen för elektro- och informationsteknik

Vektoranalys II. Anders Karlsson. Institutionen för elektro- och informationsteknik Vektoranalys II Anders Karlsson Institutionen för elektro- och informationsteknik 9 september 215 Översikt 1 Kurvor och ytor, linje- och yt-mått 2 Integraler, Kap. 1.3 Linjeintegraler Ytintegraler Volymsintegraler

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Räta linjens och planets ekvationer III Innehåll

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://w3.msi.vxu.se/users/pa/vektorgeometri/gymnasiet.html Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Vektorer i planet

Läs mer

1.15 Uppgifter UPPGIFTER 21. Uppgift 1.1 a) Visa att transformationen x i = a ikx k med. (a ik ) =

1.15 Uppgifter UPPGIFTER 21. Uppgift 1.1 a) Visa att transformationen x i = a ikx k med. (a ik ) = 1.15. UPPGIFTER 1 1.15 Uppgifter Uppgift 1.1 a) isa att transformationen x i = a ikx k med (a ik ) = 1 0 1 1 1 1 1 1 1 är en rotation. b) Bestäm komponenterna T ik om (T ik ) = 0 1 0 1 0 1 0 1 0 Uppgift

Läs mer

RÄKNEOPERATIONER MED VEKTORER LINJÄRA KOMBINATIONER AV VEKTORER ----------------------------------------------------------------- Låt u vara en vektor med tre koordinater, u = x, Vi säger att u är tredimensionell

Läs mer

Appendix A: Differentialoperatorer i olika koordinatsystem

Appendix A: Differentialoperatorer i olika koordinatsystem Appendix A: Differentialoperatorer i olika koordinatsystem [Arfken,BETA,Lahtinen] A. 1. Kurvilineära koordinatsystem Antag att i ett Cartesiskt (x, y, z) koordinatsystem med basvektorerna bx, by, bz existerar

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://homepage.lnu.se/staff/psvmsi/vektorgeometri/gymnasiet.html Fakulteten för teknik Linnéuniversitetet Areor, vektorprodukter, volymer och determinanter

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri SF1624 Algebra och geometri Föreläsning 2 David Rydh Institutionen för matematik KTH 28 augusti 2018 Detta gjorde vi igår Punkter Vektorer och skalärer, multiplikation med skalär Linjärkombinationer, spannet

Läs mer

Repetition, Matematik 2 för lärare. Ï x + 2y - 3z = 1 Ô Ì 3x - y + 2z = a Ô Á. . Beräkna ABT. Beräkna (AB) T

Repetition, Matematik 2 för lärare. Ï x + 2y - 3z = 1 Ô Ì 3x - y + 2z = a Ô Á. . Beräkna ABT. Beräkna (AB) T Repetition, Matematik 2 för lärare Ï -2x + y + 2z = 3 1. Ange för alla reella a lösningsmängden till ekvationssystemet Ì ax + 2y + z = 1. Ó x + 3y - z = 4 2. Vad är villkoret på talet a för att ekvationssystemet

Läs mer

TATA44 ösningar till tentamen 13/01/ ) Paraboloiden z = 2 x 2 y 2 skär konen z = x 2 + y 2 då x 2 + y 2 = 2 x 2 y 2. Med

TATA44 ösningar till tentamen 13/01/ ) Paraboloiden z = 2 x 2 y 2 skär konen z = x 2 + y 2 då x 2 + y 2 = 2 x 2 y 2. Med TATA44 ösningar till tentamen 1/1/211. 1. Paraboloiden z 2 x 2 y 2 skär konen z x 2 + y 2 då x 2 + y 2 2 x 2 y 2. Med ρ x 2 + y 2 då är ρ 2 + ρ 2 vilket ger ρ + 2ρ 1. åledes är ρ 1 ty ρ. Vi betecknar den

Läs mer

ORTONORMERADE BASER I PLAN (2D) OCH RUMMET (3D) ORTONORMERAT KOORDINAT SYSTEM

ORTONORMERADE BASER I PLAN (2D) OCH RUMMET (3D) ORTONORMERAT KOORDINAT SYSTEM RTNRMERADE BASER I PLAN (D) CH RUMMET (D) RTNRMERAT KRDINAT SYSTEM Vi säger att en bas i rummet e x e e z följande villkor är uppfllda: ( e x e i plan) är en ortonormerad bas om basvektorerna är parvis

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen Torsdag augusti 16, 2018 DEL A

Lösningsförslag till tentamen Torsdag augusti 16, 2018 DEL A Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Torsdag augusti 16, 2018 DEL A 1. Givet funktionen f(x, y) = ln(x 2 y 2 ). a) Bestäm definitionsmängden D för f. Rita även en bild av D. (2 p) b) Bestäm

Läs mer

Matematikuppgifter del II, FYTA11

Matematikuppgifter del II, FYTA11 Matematikuppgifter del II, FYTA11 51. Lös uppgift 10.1 i boken. 52. Lös uppgift 10.2 i boken. 53. Lös uppgift 10.3 i boken. 54. Lös uppgift 10.4 i boken. 55. Låt en kurva i rummet vara given i parametrisk

Läs mer

f(x, y) = ln(x 2 + y 2 + 1). 3. Hitta maximala arean för en rektangel inskriven i en ellips på formen x 2 a 2 + y2

f(x, y) = ln(x 2 + y 2 + 1). 3. Hitta maximala arean för en rektangel inskriven i en ellips på formen x 2 a 2 + y2 TM-Matematik Mikael Forsberg Matematik med datalogi, mfl. Flervariabelanalys mk12b Övningstenta vt213 nr1 Skrivtid: 5 timmar. Hjälpmedel är formelbladen från insidan av Pärmen i Adams Calculus, dessa formler

Läs mer

FFM232, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar

FFM232, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar FFM232, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar Christian Forssén, Institutionen för fysik, Chalmers, Göteborg, Sverige Oct 3, 2016 8. Potentialteori Konservativa fält och potentialer

Läs mer

Integraler av vektorfalt. Exempel: En partikel ror sig langs en kurva r( ) under inverkan av en kraft F(r). Vi vill

Integraler av vektorfalt. Exempel: En partikel ror sig langs en kurva r( ) under inverkan av en kraft F(r). Vi vill Forelasning 6/9 ntegraler av vektorfalt Linjeintegraler Exempel: En partikel ror sig langs en kurva r( ) under inverkan av en kraft F(r). i vill da berakna arbetet som kraften utovar pa partikeln. Mellan

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri Föreläsning 2 Institutionen för matematik KTH 2 november 2016 Skalärprodukt Dagens ämne: Skalärprodukt, kapitel 1.3-1.4 i boken Definition, skalärprodukt på två sätt Vinklar mellan vektorer Norm Plan och

Läs mer

Differentialens geometriska betydelse

Differentialens geometriska betydelse Analys 360 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Differentialens geometriska betydelse Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Differentialens geometriska betydelse 1 (9) Introduktion

Läs mer

Subtraktion. Räkneregler

Subtraktion. Räkneregler Matriser En matris är en rektangulär tabell av tal, 1 3 17 4 3 2 14 4 0 6 100 2 Om matrisen har m rader och n kolumner så säger vi att matrisen har storlek m n Index Vi indexerar elementen i matrisen genom

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 13-3-1 DEL A 1. En svängningsrörelse beskrivs av ( πx ) u(x, t) = A cos λ πft där amplituden A, våglängden λ och frekvensen f är givna konstanter.

Läs mer

Att beräkna:: Avstånd

Att beräkna:: Avstånd Att beräkna:: Avstånd Mikael Forsberg :: 27 november 205 Innehåll Punkter, linjer och plan, en sammanställning 2. Punkter i två och tre dimensioner....................... 2.2 Räta linjer i två och tre

Läs mer

z = 4 + 3t P R = (5 + 2t, 4 + 2t, 4 + 3t) (1, 1, 3) = (4 + 2t, 3 + 2t, 1 + 3t)

z = 4 + 3t P R = (5 + 2t, 4 + 2t, 4 + 3t) (1, 1, 3) = (4 + 2t, 3 + 2t, 1 + 3t) Tentamenskrivning MATA15 Algebra: delprov 2, 6hp Fredagen den 16 maj 2014 Matematikcentrum Matematik NF LÖSNINGSFÖRSLAG 1. Låt l vara linjen genom punkten (5, 4, 4) som är vinkelrät mot planet 2x+2y +3z

Läs mer

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism En civilingenjör ska kunna idealisera ett givet verkligt problem, göra en adekvat fysikalisk modell och behandla modellen med matematiska

Läs mer

1 x. SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

1 x. SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 26-3-2 DEL A. Låt D vara fyrhörningen med hörn i punkterna, ), 6, ),, 5) och 4, 5). a) Skissera fyrhörningen D och beräkna dess area. p) b) Bestäm

Läs mer

1. Vi skriver upp ekvationssystemet i matrisform och gausseliminerar tills vi når trappstegsform,

1. Vi skriver upp ekvationssystemet i matrisform och gausseliminerar tills vi når trappstegsform, Lösningsförslag, Matematik 2, E, I, M, Media och T, 2 2 8.. Vi skriver upp ekvationssystemet i matrisform och gausseliminerar tills vi når trappstegsform, 2 2 2 a 2 2 2 a 2 2-2 2 a 7 7 2 a 7 7-7 2 a +

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 213-8-22 DEL A 1. Betrakta funktionen f(x, y) ln(x 2 + xy 2 4). a) Bestäm tangentplanet till funktionsytan z f(x, y) i den punkt på ytan där x 1

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 215-3-16 DEL A 1. Låt f(x, y) = 1 x 2 y 2. (a) Skissa nivåkurvorna f(x, y) = c till f för c =, c = 1 och c = 2. (1 p) (b) Beräkna gradf(x, y) i de

Läs mer

Determinant Vi förekommer bokens avsnitt, som handlar om determinanter eftersom de kommer att användas i detta avsnitt. a 11 a 12 a 21 a 22

Determinant Vi förekommer bokens avsnitt, som handlar om determinanter eftersom de kommer att användas i detta avsnitt. a 11 a 12 a 21 a 22 Moment 5.3, 4.2.9 Viktiga exempel 5.13, 5.14, 5.15, 5.17, 4.24, 4.25, 4.26 Handräkning 5.35, 5.44a, 4.31a, 4.34 Datorräkning Determinant Vi förekommer bokens avsnitt, som handlar om determinanter eftersom

Läs mer