Internat med regionala samordnare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internat med regionala samordnare"

Transkript

1 Minnesanteckningar Internat med regionala samordnare september 2018 i Stockholm på Quality Hotel Globe. Deltagare: Elisabeth Adriansson Sandberg, Aisha Amin, Leif Andersson, Monica Andersson, Carin Bergström, Emma Brusling, Zenita Cider, Ann-Cathrin Gilbertsson, Ann Gripenlöf, Gunilla Kajrup- Aspeborg, Caroline Lennemar, Catarina Lindahl-Petäjä, Lena Lundqvist, Annelie Malmberg, Nuria Melé Aldenbäck, Mattias Nordqvist, Olga Orrit, Jan Persson, Astrid Skoglund, Charlotte Stigh-Brüsin, Kerstin Sjösvärd, Ingrid Säterberg, Christina Wennerdal, Mimmi Winnberg. Vid anteckningarna: Mimmi Winnberg Tisdag 25/9 Introduktion Carin Bergström öppnar nätverksträffen med att gå igenom dagens program och annat praktiskt. I anmälningsformuläret till dagens träff, fanns möjlighet att ta upp frågor som man ville diskutera nu eller framöver. Dessa frågor har antingen fått svar direkt via någon på kansliet eller kommer på något sätt att finnas med under dessa dagar. Därefter hålls en runda utifrån Vad är det roligaste/bästa som är på gång i ditt college just nu? Bland annat nämns planeringen inför VO-Collegeveckan, med olika aktiviteter, flera med koppling till värdsteknologi I Västernorrland pågår ett projekt med steg 3 handledare. Under gymnasiedagarna den 9 och 11 oktober i Göteborg kommer VO-College Göteborgs-regionen finnas representerat tillsammans med lokala VO-College. Fokus ligger på att marknadsföra både utbildning och yrke. Norrbotten har ett projekt som rör marknadsföring för att locka fler till vård- och omsorgsutbildningen, bland annat planerar de att göra en film. I Gävleborg, håller på att återcertifieras ode har ett stort engagemang i regionen. Där arbetas det aktivt med valideringsfråga, och senare i höst kommer en valideringskonferens att anordnas i Gävle. Det kan återigen konstateras att det händer väldigt mycket i VO-College.

2 Info från kansliet Zenita Cider Zenita Cider är VO-College VD. Zenita ger information från kansliet. Zenita belyser det arbete som gjorts under de tio år konceptet funnits. En målsättning är att täcka hela landet i framtiden. Ett strategiskt och långsiktigt arbete kommer att påbörjas inom VO-College med sikte på de kommande fem åren. Därefter lyfts gemensamt metodmaterial för validering, och de olika inblandade aktörerna med bland annat arbetsgrupp av vårdlärare och Validering Väst, samt en referensgrupp bestående av regionala samordnare nämns. VO-College har ansökt om främjandemedel via Arbetsförmedlingen (Af) för detta, och inväntar besked. VO-College medverkar i flera nationella ESF-projekt. Bland annat i Myndigheten för Yrkeshögskolans ESF-projekt BOSS för att validera våra riktlinjer så att de stämmer överens med Myndighetens standard, samt för att standardisera och nivåplacera vårdbiträden i nivå 3 inom Sveriges referensram för kvalifikationer (SEQF). VO-College medverkar också i det ESF-projekt som WorldSkill Sweden (WSS) bedriver, Yrkesutbildning ett smart val, där vi tillsammans med Catarina har tagit fram en VR-film som beskriver undersköterskejobbet på olika platser. Tanken är att vi ska fortsätta vara en del av WSS, ESF-projekt och ta fram ett koncept för skoltävlingar och prova-på-aktiviteter under exempelvis mässor och upplevelseverkstäder. Myndigheten för yrkeshögskolan har fått ett regeringsuppdrag att underlätta arbetet med nationellt likvärdiga YH-utbildningar inom välfärdssektorn och de kommer att påbörja arbetet inom vård och omsorg. Den 27 september lämnar VO-College in sitt remissvar för nationellt likvärdigt innehåll i utbildning till stödpedagog (ansökan om nationellt likvärdigt innehåll i utbildningen till stödpedagog lämnades in av VO-College i mars 2017). Ordföranderollen (ÖMS) Nätverket Östra Mellansverige (ÖMS) består av Stockholm (Aisa Amin), Sörmland (Monica Andersson), Uppland (Elisabeth Adriansson Sandberg) och Västmanland (Emma Brusling). Örebro län är också en av deltagarna i ÖMS, men saknar regional samordnare i dagsläget. ÖMS tar upp ordföranderollen i den regionala styrgruppen. Hen har en viktig funktion i sin roll och utifrån det strategiska arbetet i regionen. ÖMS lyfter att de anser att det är viktigt att det finns ett tydligt uppdrag för den regionala styrgruppens ordförande. Sedan ställs också frågan om vem som ska vara ordförande, alltså hur rekryterar man den bäst lämpade till rollen? Ytterligare en fråga ÖMS vill lyfta är behov av en lathund för ordförandeskapet. ÖMS vill med den här punkten diskutera frågan om ordföranderollen tillsammans med övriga regionala samordnare och en dialog i grupper följer. ÖMS kommer att sammanställa resultatet av gruppdialogerna. Sammanfattningsvis kan sägas att alla ser ordföranderollen som viktig men ser däremot inte behov av någon lathund för uppdraget.

3 Utveckling av språkombudskonceptet Kerstin Sjösvärd Kerstin Sjösvärd är projektledare för Utveckling av språkombudskonceptet på VO-College kansli. Språkombudskonceptet ägs av VO-College sedan januari i år. Det händer och har hänt mycket sedan starten. Idag finns omkring 1000 språkombud i Sverige. Kerstins upplevelse är att attityden till språk har förändrats över tid. Tidigare i år publicerades en artikel i Kommunalarbetaren som drev frågan: varför ska undersköterskor vara språklärare? Kerstin meddelar att Kommunalarbetaren kommer följa upp artikeln då bland annat ett flertal språkombud hörde av sig. Språkombudskonceptet idag måste utvecklas och breddas, då det inte bara innefattar språkombud inom äldreomsorgen. Projektet genomförs inom ramen för SKL:s projekt Vägar till jobb som ska fånga upp nyanlända som talar annat språk än svenska, så att de bemöts på verksamheter på bästa sätt. SKL:s ska lansera en sida med koppling till ämnet lite senare i höst, där de utvecklandet språkombudskonceptet ska ingå. I språkombudsutbildningen har inga större förändringar skett då behovet ser ut som tidigare, men exempel från andra vård- och omsorgsverksamheter än äldreomsorgen kan behövas. Idag finansieras SKL-projektet av främjandemedel från Arbetsförmedlingen. Språkombudskonceptet utvecklades initialt på initiativ av arbetsgivare i Stockholm. Idag har vi ett annat läge, nämligen då fler människor måste rekryteras till vård och omsorg. Det är en annorlunda målgrupp med olika förutsättningar i olika delar av landet. För detta har möten hållits med olika regioner liksom workshops där man arbetar med språkombud, samt pilotutbildningar ibland annat Stockholms läns landsting. Nytt material också tas fram, utbildningen ska vidareutvecklas, göras mer sammanhållen samt uppdateras. Bland annat kommer ett kompendium samt en handbok för arbetsplatser, som är nyfikna på hur man kan jobba med språkutveckling och inte bara språkombud, att tas fram. Även filmer håller på att produceras, däribland en reklamfilm och en film som ska visa projektets gång. Mer marknadsföringsmaterial tillverkas också. Två utvärderingar görs inom ramen för projektet. Aina Bigestans (Nationell Centrum för svenska som andraspråk) följer upp och utvärderar språkombud och Anders Johrén (Nyckeltalsinstitutet) tar fram ett ekonomiskt diskussionsunderlag för språkombud. Underlaget ska behandla olika effekter av språkombud på arbetsplatser, olika tänkbara scenarier, tänkbara ekonomiska effekter, för arbetsgivare och samhälle, både kortsiktiga och långsiktiga effekter. I oktober kommer en workshop att äga rum och det kommer en rapport i december.

4 Arbetsplatslärande Carin Bergström huvudprojektledare i Fokus Yrkesutbildning VO Carin Bergström går igenom hur långt arbetet med det som i ESF- ansökan beskrivs som: Att ett förslag till gemensam definition av begreppet arbetsplatslärande inom VO-College samverkansstruktur ska vara framtaget. Definitionen av arbetsplatslärande är känd och har börjat tillämpas inom strukturen. Under arbetets gång har beskrivningen ändrats något till att i stället handla om att just en beskrivning av begreppet arbetsplatslärande inom VO-College behövs. Arbetsplatslärande hänger ihop med alla delprojekt i Fokus Yrkesutbildning VO, alltså handledning, attraktion till yrket, och språk och kommunikationskompetens. En dialog om hur VO-College nationellt, regionalt och lokalt skulle kunna stödja utvecklingen av arbetsplatslärande avslutade punkten. Länk till pp Läs anteckningarna i deras helhet i bilagan Presentationer om ESF-delprojekten.

5 Språk och kommunikationskompetens Olga Orrit Olga Orrit är delprojektledare i Fokus Yrkesutbildning VO och Utveckling av Språkombudskonceptet Det pågående arbetet inom ESF-delprojektet om Språk och kommunikationskompetens presenteras. Bland annat ska två pilotworkshops äga rum i Örebro respektive Stockholm, där det även kommer att pilotas en utbildning för chefer. I Skåne och Gävleborg ska man introducera språkmodulen i handledarutbildningen via piloter; och för språkombudsutbildare kommer närmast en nätverksträff att hållas i Stockholm strax innan jubileumskonferensen. Därefter följde en övning som handlade om språkombud och regionala styrgrupper. Handledning Gunilla Kajrup-Aspeborg Gunilla Kajrup-Aspeborg är delprojektledare i Fokus Yrkesutbildning VO och regional samordnare för VO-College Skåne Gunilla beskriver det arbete som pågår i delprojektet, bland annat den nya språkmodulen och en film (som YA delegationen tagit fram) om inkludering samt processfrågor som Gunilla tagit fram. Processfrågorna stäms av med olika funktioner bland annat steg 3 handledare i Skåne. Utöver de två modulerna kommer en övergripande översyn att göras av steg 1 2 för att bland annat sålla bort numera irrelevanta länkar och information. De som vill vara remissinstans ska vända sig till Gunilla, det handlar om att lämna synpunkter på just det övergripande. Gunilla berättade även om arbetet med förslag till utbildarutbildning för steg 3 utbildare, ett dialogcafé om peer- learning, det kan du läsa mer om i anteckningarna i deras helhet i bilagan Presentationer om ESF-delprojekten.

6 Onsdag 26/9 Attraktion till yrket Yrkesambassadörer Catarina Lindahl-Petäjä Catarina Lindahl-Petäjä är delprojektledare i Fokus Yrkesutbildning VO och regional samordnare för VO-College Kronoberg I presentationen om ESF-delprojektet Attraktion till yrket läggs fokus på Yrkesambassadörer, där man lyfter branschens ansvar att visa yrket för alla. Därefter går delprojektledaren in på de fem olika modulerna i Yrkesambassadörsutbildningen, alla moduler har jämställdhet och mångfald som en röd tråd. En presentation som följdes av dialog med stort engagemang och intresse för frågan. Läs anteckningarna i deras helhet i bilagan Presentationer om ESF-delprojekten.

7 Omvärldsanalys och dialog kring YH-utbildning inom vård och omsorg och socialt arbete Lisa Östbring Lisa Östbring är omvärldsanalytiker vid Myndigheten för Yrkeshögskolan. Framtill 2021 finns många beviljade utbildningar i Hälsa och sjukvård- och socialt arbete i stort. Se Lisas presentation i dokumentbanken: Idag finns ett minskat antal ansökningar om att bedriva utbildningar inom många områden, exempelvis inom hälsa och sjukvård samt socialt arbete. YH- myndigheten funderar på orsakerna till detta och vill gärna ha dialog med branschen. Möjliga orsaker är bland annat att det kan vara svårt med LIA-platser. Även om det var färre ansökningar 2017 än 2016 var det fler platser beviljade hade färre ansökningar och platser än 2017 och 2016, vilket exempelvis skulle kunna bero på att man redan har fått utbildningar beviljade. De regionala samordnarna uppmanas att fundera på vad det kan bero på.

8 Lägesbeskrivning: Begäran om föreskrift för nationellt likvärdigt innehåll i YH inom ÄO Ingrid Säterberg och Lena Lundqvist Ingrid Säterberg (Västernorrland) och Lena Lundqvist (Västerbotten) tillhör arbetsgruppen för likvärdigt innehåll i YH-utbildningen inom äldreomsorgen. Gruppen består också av Carin Bergström, Carina Rodhe och Ingrid von Sydow. Ingrid och Lena presenterade arbetsgruppens arbete så här långt. VO-College har ett uppdrag av styrelsen att arbeta med frågan. Se presentationen här Arbetsgruppen arbete baseras på svar från enkäter (2017) om behov och efterfrågan av kompetens inom äldreomsorgen på eftergymnasial nivå, samt på resultatet av de regionala dialogerna på samma tema. Efter presentationen följde en kort dialog där det visade sig att Ann-Cathrin Gilbertsson vikarierande regional samordnare, i GR, har mycket erfarenhet av arbete med YH- utbildningar och kan tänka sig att förstärka arbetsgruppen på det sätt som är möjligt med sin kompetens. Ett välkommet tillskott.

9 Verksamhetsuppföljning lärandedialog Carin Bergström Det nationella resultatet av 2017 års regionala verksamhetsuppföljning i två delar (verksamhetsberättelse och självskattning) skickades ut till regionerna tidigare i år och presenterades kort vid nätverksträffen i april. Förhoppningen är att verksamhetsuppföljningen ska användas som underlag för fortsatt utvecklingsarbete i regionerna samtidigt som VO-College nationellt har nytta av resultatet på olika sätt. Bland annat presenteras och diskuteras resultatet med VO-College nationella råd och med styrelsen. Frågan om på vilket sätt regionerna har eller kommer att ha nytta av verksamhetsuppföljningen ställdes och som svar gavs framför allt att nyttan finns vid återcertifiering. Inför nätverksträffen har kansliet valt ut tre områden att diskutera i en lärande dialog, dvs lära av och med varandra ( en form av arbetsplatslärande). Den första frågan handlade om att diskutera en fråga som inte finns med i verksamhetsuppföljningen, men som flera regioner ändå har tagit upp i sina uppföljningar, nämligen är alla kommuner med? Detta diskuterades och svaren återkopplades via en minienkät som regionala samordnare fick under mötet: Samverkan med privata utförare och framgångsfaktorer Samverkan med privata utförare finns med i självskattningen och här berättade Emma hur det fungerar i Västmanland (som är en av de regioner som svarat bra eller mycket bra på frågan). Bland annat tar Emma upp att det fungerar väl; det är uttalat att alla ska ingå i VO-College. Både stora och små aktörer finns med, men de små är extra sköra vid personalbyte. Därefter hålls en diskussion kring möjligheten att få till en (ännu?) bättre samverkan med privata utförare vad kan göras i respektive region? Samverkan med universitet och högskola

10 I diskussionen om verksamhetsuppföljningens fråga om samverkan med universitet och högskola berättar bland annat Astrid från Gävleborg om hur det ser ut i sin region, där samverkan sker med Högskolan i Gävle. Där sker samarbete bland annat kring möjliga examensarbeten i ämnen som VO- College vill ha belysta, exempelvis hälsoprojekt. Universitet får i sin tur input från arbetslivet. I Stockholm har ett högskoleråd precis bildats, och alltså ett ytterligare steg från den avsiktsförklaring som finns. Undersköterskeexamen Eva Ekstedt Salzmann från Skolverket Eva Ekstedt Salzmann är verksam på gymnasieenheten på Skolverket. Förslag på en undersköterskeexamen från Skolverket presenteras inför gruppen med regionala samordnare. Skolverkets uppdrag är att föreslå förordningsändring till undersköterskeexamen som förs in i gymnasieförordningen och förordningen för vuxenutbildningen, föreslå ändringar i examensmålen och ny programstruktur. Remissen till förslaget är frivillig, men mycket synpunkter välkomnas. De officiella remissinstanserna är slumpmässigt utvalda, men remissen har skickats ut till fler aktörer. Läs mer om förslaget på Skolverkets hemsida. Vissa ämnen ändras, andra ämnen flyttas ur programfördjupningen till obligatoriska programgemensamma ämnen. Även förslag kring innehållet i vårdbiträdeutbildningen presenteras. De regionala samordnarna uppmanas att fundera över hur mycket av det som är bra med dagens programstruktur försvinner när vi går tillbaka till det gamla? Samt: Är de föreslagna kurserna relevanta i vårdbiträdedelen? Vad är vårdbiträdets uppdrag? Inspelet på innehållet kan tas med till arbetet med ämnesplanerna. Avslutning av dagarna

11 Stort engagemang har präglat dagarna och mycket har hunnits med. Nästa nätverksträff är den 22 november, inbjudan kommer. Innan dess arrangerar region Gävleborg en nationell valideringskonferens

Internat med regionala samordnare

Internat med regionala samordnare Bilaga. Minnesanteckningar ESF-delprojektens presentationer Internat med regionala samordnare 25 26 september 2018 i Stockholm på Quality Hotel Globe. Deltagare: Elisabeth Adriansson Sandberg, Aisha Amin,

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden

EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden Europeiska Socialfonden (ESF) ett verktyg för att skapa fler och bättre jobb i Europa Ca 13 miljarder sek under åren 2014-2020 till lokala, regionala

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Dagens program. 13:00 Validering

Dagens program. 13:00 Validering Dagens program 10:00 Välkomna! - Zenita Cider, VO-College kansli - Aisha Amin, VO-College Stockholm Senaste nytt från VO-College - Zenita Cider och Carin Bergström Aktuellt från Skolverket - Eva Ekstedt

Läs mer

Vad är Vård- och omsorgscollege idag?

Vad är Vård- och omsorgscollege idag? Vad är Vård- och omsorgscollege idag? 22 regionala college 82 lokala VO-College 176 kommuner 20 landsting/region 114 gymnasieskolor Nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildningar VO-College arbetar

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning 2017-09-01 2019-02-28 Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus

Läs mer

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Regionala dialoger inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Det finns behov och en efterfrågan av medarbetare med eftergymnasial

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf I denna utlysning läggs extra

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Närvarande: Se deltagarförteckning Presentation och uppföljning Zenita Cider hälsade alla välkomna och vi gick laget runt för att

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Sara Norén 2018-12-06 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Torsdag den 6 december

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Delar i projektet som tillsammans

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Minnesanteckningar Nätverksträff med regionala samordnare 7-8/10 2015

Minnesanteckningar Nätverksträff med regionala samordnare 7-8/10 2015 Minnesanteckningar Nätverksträff med regionala samordnare 7-8/10 2015 Onsdag 7/10 Välkommen! Presentationsrunda av alla deltagare. YH-myndigheten Se bifogad fil nr 1. Yrkeshögskolan är eftergymnasial utbildning

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet

2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2018 2 (12) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Välkommen. Till en dag med fokus på Från resultat till effekter i VO-College

Välkommen. Till en dag med fokus på Från resultat till effekter i VO-College Välkommen Till en dag med fokus på Från resultat till effekter i VO-College Metodstöd och verktyg i Fokus Yrkesutbildnings verktygslåda Kommer att finnas på www.vo-college.se Genus jämställdhet och den

Läs mer

Sekreterare: Linnéa Haraldsson (lista kommer framöver upprättas för sekreterarskapet)

Sekreterare: Linnéa Haraldsson (lista kommer framöver upprättas för sekreterarskapet) Ordförande: Carina Nygren Edlund Justerare: Robin Stenberg Sekreterare: Linnéa Haraldsson (lista kommer framöver upprättas för sekreterarskapet) Föregående protokoll godkänns Dagordning godkänns 1. Projekt

Läs mer

Minnesanteckningar Nätversträff för regionala samordnare den 10 februari 2015

Minnesanteckningar Nätversträff för regionala samordnare den 10 februari 2015 Minnesanteckningar Nätversträff för regionala samordnare den 10 februari 2015 Närvarande: Margareta Allen, Aisha Amin, Monica Andersson, Ingrid Backfjärd, Anneli Backman, Emma Brusling, Linda Carlsson,

Läs mer

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills

GRUND-US Ingrid Persson bordläggs till hösten. VO-C i nya Region Uppsala. - bordläggs till hösten. Se bilaga Minnesanteckningar Worldskills Onsdag den 30/5 2017 Närvarande: Satu Molander, Anders Bergström, Mariana Helmefors, Sara Friman, Anna Palm, Caroline Persson, Elisabeth Adriansson Sandberg, Camilla Svanqvist, Karina Bodin Föregående

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Backspegel.. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj

Läs mer

Attraktion. Delprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Attraktion. Delprojekt i den nationella utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Attraktion Delprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Attraktion för VO Metodutveckling som stärker branschens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå VO-College, Luleå Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse, Vård-och omsorgscollege i Luleå Inledning Verksamheten under första halvåret kännetecknas av ett intensivt arbete med åter kvalificera lokala

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

l. Fastställande av dagordning och utse justerare Dagordningen fastställs och justerare för dagens protokoll är Susanne Örkenrud.

l. Fastställande av dagordning och utse justerare Dagordningen fastställs och justerare för dagens protokoll är Susanne Örkenrud. Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2016-09-19 Plats: Teknikum, Växjö Närvarande: Anna-Karin Åkesson, ordförande, Lessebo kommun Helene Tapper, Tingsryd

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2016-11-07 Plats: Växjö Fria gymnasium, Växjö Närvarande: Anna-Karin Åkesson, Lessebo kommun (ordf.) Helene Tapper,

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Backspegel.. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj

Läs mer

Minnesanteckningar Regional Styrgrupp

Minnesanteckningar Regional Styrgrupp Minnesanteckningar Regional Styrgrupp 16-11-22 Närvarande: Namn Organisation Representerar Caroline Eklöf Fagerlund Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen Annette Källström Tierps kommun Utbildare Helena

Läs mer

Protokoll regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Protokoll regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Sara Norén 2019-04-01 Protokoll Protokoll regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Måndag den 1

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Vägar till jobb - Språkombud. Kerstin Sjösvärd VO-college Projektledare,

Vägar till jobb - Språkombud. Kerstin Sjösvärd VO-college Projektledare, Vägar till jobb - Språkombud Kerstin Sjösvärd VO-college Projektledare, Kerstin.sjosvard@vo-college.se Konceptet Språkombud VO-college äger konceptet sedan 2018. I konceptet ingår: Språkombudsutbildning

Läs mer

Attraktivitet. Metodutveckling. Catarina Lindahl-Petäjä

Attraktivitet. Metodutveckling. Catarina Lindahl-Petäjä Attraktivitet Metodutveckling Catarina Lindahl-Petäjä Öka yrkesutbildningens attraktionskraft Utmaning Attraktionskraften till både yrkesutbildning och arbete inom vård och omsorg behöver öka. Branschens

Läs mer

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege.

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. College Väst College Väst Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Tillsammans med Region Halland ska även ett delprojekt genomföras

Läs mer

Enkät gällande nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildning till Stödpedagog. Augusti 2016

Enkät gällande nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildning till Stödpedagog. Augusti 2016 Enkät gällande nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildning till Stödpedagog Augusti 2016 Totalt har 134 svar inkommit, från 106 kommuner och 3 företag. Kan du som arbetsgivare ställa dig bakom förslaget

Läs mer

Planeringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län VÄLKOMNA!

Planeringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län VÄLKOMNA! Planeringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län 2017-11-20 VÄLKOMNA! Dagens program 08.30 Ordförandeskapet 2018-2020 09.30 Fika 10.00 Återblick på 2017, uppföljning av 2016 års sdag 10.40

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

Vård och Omsorgscollege Styrgruppsmöte den

Vård och Omsorgscollege Styrgruppsmöte den Vård och Omsorgscollege Styrgruppsmöte den 2017.11.20 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/dedrommer-om-en-framtid-inom-varden 2. Föregående protokoll Avser formella kommentarer på protokollet för

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

Pp inför VO-College regionala styrgruppsmöte

Pp inför VO-College regionala styrgruppsmöte Pp inför VO-College regionala styrgruppsmöte 170524 16.4 Omvärldsspaning från VO-College nationellt (Linda) Se dokumentation från Nätverksträff med regionala ordföranden och samordnare 170427 här Avsiktsförklaring

Läs mer

Utbildning och yrket undersköterska. - Bakgrund - Utredningen om reglering av yrket undersköterska - Socialstyrelsens uppdrag - Skolverkets uppdrag

Utbildning och yrket undersköterska. - Bakgrund - Utredningen om reglering av yrket undersköterska - Socialstyrelsens uppdrag - Skolverkets uppdrag Utbildning och yrket undersköterska. - Bakgrund - Utredningen om reglering av yrket undersköterska - Socialstyrelsens uppdrag - Skolverkets uppdrag Bakgrund - När är en person anställningsbar som undersköterska,

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Kommande möten Regionala ordförande och samordnare 19 april Diskussion

Läs mer

Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege. Anne Sandstedt & Zenita Cider

Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege. Anne Sandstedt & Zenita Cider Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege Anne Sandstedt & Zenita Cider Förslag på nya riktlinjer validering Bakgrund Önskemål om tydligare riktlinjer Arbetsgrupp Catarina Lindahl-Petäjä,

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2018-06-11 Plats: Odengatan 1, Lessebo Närvarande: Paul Johanneson, Ordförande, Region Kronoberg Anette Cronholm,

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Språk och kommunikation Olga Orrit Mer information finns på: www.vo-college.se/esf

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Uppdraget Föreningen skapar förutsättningar för hållbara

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Syfte: Med samlade krafter arbeta för en god kompetensförsörjning inom vård och

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Välkomna till en dag kring karriärvägar!

Välkomna till en dag kring karriärvägar! Välkomna till en dag kring karriärvägar! Program under dagen Vad är Vård- och omsorgscollege och vad är karriärvägar egentligen? Tankar om yrkeslivet och karriärmöjligheter inom vård och omsorg Fika Hur

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

Välkommen! Dagens program:

Välkommen! Dagens program: Välkommen! Dagens program: 09.30 10.00 Kaffe 10.00 12.00 Presentationsrunda, Vad är Vård och omsorgscollege? Utmaningarna i kompetensförsörjning inom vård och omsorg. Vad kan Vård och omsorgscollege bidra

Läs mer

Fokus vård och omsorg 17 mars 2016

Fokus vård och omsorg 17 mars 2016 Fokus vård och omsorg 17 mars 2016 Kort backspegel och nulägesbeskrivning Arbetsplatslärande Lunch Handledaruppdraget Jämställdhet och Attitydundersökningar x 2 inklusive eftermiddagskaffe Avstamp mot

Läs mer

Uppnådda mål

Uppnådda mål Uppnådda mål 2013-2017 Formen för det regionala GRVO-Collegerådet Projektet Rekas med koppling till Kompetensplattformen Samverkansavtal för gymnasieskolan fram till 2017 Tre nya lokala college bedriver

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2018-02-08 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den 2/2 kl. 13.00-16.00

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Projekt: Fokus vård och omsorg

Projekt: Fokus vård och omsorg Projekt: Fokus vård och omsorg ESF - Programområde 1 kompetensförsörjning 1.1 Stärka ställningen på arbetsmarknaden för i huvudsak sysselsatta kvinnor och män, men även för personer som står långt från

Läs mer

Sammanställning av Utveckling regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning

Sammanställning av Utveckling regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning Sammanställning av Utveckling regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning Hösten 2016 Bakgrund Regionala VO-College har en stor utvecklingspotential då det gäller samarbetet

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2017-12-11 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den 8/12 kl.

Läs mer

Höglandsförbundet Eksjö, lokal Majoren

Höglandsförbundet Eksjö, lokal Majoren 2017-11-14 Mötesanteckningar till regionalt styrgruppsmöte för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2017-11-13 kl. 08.30-10.30 Plats Kallade Höglandsförbundet Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson, arbetsgivare

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

College Väst. Teknikcollege. Halland

College Väst. Teknikcollege. Halland College Väst Teknikcollege Vård- och omsorgscollege Livsmedel och gröna näringar GR Halland College Väst film Vad är college? College - kompetensförsörjning Koncept som ägs av arbetslivet Kvalitetssäkrade

Läs mer

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg!

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! - Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Sveriges

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST

VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE. Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - MUST VÅRD OCH OMSORGSCOLLEGE Mark Ulricehamn Svenljunga Tranemo - Varför ska vi vara med i VOC? För att skapa attraktiva och moderna verksamheter med hög kvalité. Vad innebär det? Certifierad samverkan mellan

Läs mer

Protokoll regional styrgrupp VOC

Protokoll regional styrgrupp VOC Protokoll regional styrgrupp VOC Dag: 2018-10-0 Deltagande Caroline Lennemar Thoms Ros Sandra Peters Britt Johansson Christina Högberg Inger Levin Terese Larsson Rune Svanström Anna-Lena Skatt Frida Eliasson

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO Ett nationellt ESF-projekt i utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Fokus Yrkesutbildning VO Ett nationellt ESF-projekt i utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Fokus Yrkesutbildning VO Ett nationellt ESF-projekt i utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Om utlysningen Utlysningen i denna satsning hämtar bäring från Yrkesprogramsutredningen

Läs mer

Protokoll regional styrgrupp 21 maj

Protokoll regional styrgrupp 21 maj Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Sara Norén 2019-05-21 Protokoll Protokoll regional styrgrupp 21 maj Tid: Tisdag den 21 maj kl 13:30-16:00

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2014-04-15 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, LSPU 2/2014 Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 15 april 2014, kl. 09.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Språk en väg till integration, arbete och god omsorg. Almedalen Tisdagen den 5 juli 2016 Kerstin Sjösvärd

Språk en väg till integration, arbete och god omsorg. Almedalen Tisdagen den 5 juli 2016 Kerstin Sjösvärd Språk en väg till integration, arbete och god omsorg Almedalen Tisdagen den 5 juli 2016 Kerstin Sjösvärd Vad betyder ett bra språk? Bra svenska? Annat språk? För vem eller vilka är det bra? Hur utvecklas

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College!

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! Välkommen till Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa startar Planering för utvecklingsarbetet Under september genomförs tre dialogmöten norra, mellersta

Läs mer

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren 2017-12-13 Mötesanteckningar till regionalt styrgruppsmöte för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2017-12-12 kl. 09.00-11.00 Plats Kallade Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson,

Läs mer

Mötesanteckningar, regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Höglandet. Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren

Mötesanteckningar, regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Höglandet. Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren 2016-12-13 Mötesanteckningar, regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2016-12-13 kl. 09.00-10.30 Plats Kallade Delges Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson,

Läs mer

Minnesanteckningar regional styrgrupp Vård- och omsorgscollege Västmanland

Minnesanteckningar regional styrgrupp Vård- och omsorgscollege Västmanland Minnesanteckningar regional styrgrupp Vård- och omsorgscollege Västmanland Fredag den 22 april -2016, kl. 09.00-11.30 Närvarande Anna Porsaeus, Eva Saaw, Anna Björk, Susanne Olsson, ecilia Östlund, Nina

Läs mer

Praktik och yrkeskompetensbedömning för nyanlända vid verksamheter inom vård och omsorg. En förstudie från Vård- och omsorgscollege Skåne

Praktik och yrkeskompetensbedömning för nyanlända vid verksamheter inom vård och omsorg. En förstudie från Vård- och omsorgscollege Skåne Praktik och yrkeskompetensbedömning för nyanlända vid verksamheter inom vård och omsorg En förstudie från Vård- och omsorgscollege Skåne Bakgrund Förstudien utgår från ett behov av att utveckla strukturer

Läs mer

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationella Kompetensrådet NKR bildades 2010 och på initiativ

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 Ett pärlband av projekt Olika kompetensutvecklingssatsningar de senaste c:a tio åren: Kompetensstegen Olika typer av grundutbildningar

Läs mer

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren

Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Mötesanteckningar till regionalt styrgruppsmöte för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2018-02-20 kl. 09.00-11.00 Plats Kallade Höglandets kommunalförbund Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson, arbetsgivare

Läs mer

Höglandsförbundet Eksjö, lokal Majoren

Höglandsförbundet Eksjö, lokal Majoren 2017-11-14 Mötesanteckningar från regionalt styrgruppsmöte för Vård- och omsorgscollege Höglandet Tid 2017-11-13 kl. 08.30-10.30 Plats Kallade Höglandsförbundet Eksjö, lokal Majoren Helena Martinson, arbetsgivare

Läs mer

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län 160930 Förväntningar på dagen, samt avbockning Beslut om ekonomisk prioritering för 2017, efter ekonomisk redovisning av Peter Löfsäter, Region

Läs mer

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING BEVISAR KOMPETENS Validering är en process för strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Resultatet av valideringen bevisar yrkespersoners

Läs mer

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN Enligt beslut i Regional styrgrupp för Vård-och omsorgscollege

Läs mer

Protokoll regional styrgrupp VOC

Protokoll regional styrgrupp VOC Protokoll regional styrgrupp VOC 2017-01-27 Dag: 2016-12-06 Tid och Plats: 13.30-16.00 sal Vänern och Vättern, Portalen, Gothia Science Park i Skövde. Närvarande: Christina Bring, Inger Levin, Ulf Cavalli-Björkman,

Läs mer

Förvaltningsberättelse 2017

Förvaltningsberättelse 2017 Förvaltningsberättelse 2017 1 Förvaltningsberättelse 2017 Föreningen Vård- och omsorgscollege Föreningens uppdrag Föreningens uppdrag enligt verksamhetsplan för 2017 var att Skapa förutsättningar för hållbara

Läs mer

Minnesanteckningar för möte i regional arbetsgrupp Validering i VO- College Gävleborg

Minnesanteckningar för möte i regional arbetsgrupp Validering i VO- College Gävleborg Minnesanteckningar för möte i regional arbetsgrupp Validering i VO- College Gävleborg Tid och plats: Öjegården, Järvsö 22/11 2017 kl 10-16 Närvarande: Lisa Åbom Palm (vuxenutbildningen Ljusdal), Ann-Sofi

Läs mer

PROTOKOLL Regionalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Örebro län

PROTOKOLL Regionalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, 2016-09-06 Protokoll Linda Carlsson PROTOKOLL 160902 Regionalt styrgruppsmöte Vård- och omsorgscollege Örebro

Läs mer

Minnesanteckningar. Kompetensrådsmöte med deltagare i NKR

Minnesanteckningar. Kompetensrådsmöte med deltagare i NKR Minnesanteckningar Kompetensrådsmöte med deltagare i NKR 2015-10-21 Tillbakablick Se bifogad presentation nr 1. Nationella kompetensrådet Bildades 2010 inom projekt CARPE. Redan på det första mötet 2010

Läs mer