Sammanställning av Utveckling regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av Utveckling regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning"

Transkript

1 Sammanställning av Utveckling regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning Hösten 2016 Bakgrund Regionala VO-College har en stor utvecklingspotential då det gäller samarbetet mellan skola och arbetsliv kring yrkesutbildningar. I nuläget har regionerna kommit olika långt i sin utveckling, bland annat beroende på hur länge den certifierade samverkan funnits. Den formaliserade samverkansformen som är grunden i VO-College fungerar bra med gemensamt åtagandet att höja kvaliteten på utbildningarna. Det finns bra strukturer och former för handledarutbildning och validering, där arbetsgivare och utbildningsanordnare delar ansvaret. Ett forum för samverkan kring utbildnings-/personal-/ och kompetensförsörjningsfrågor är etablerat i regionerna. Idag finns en gemensam handledarutbildning i tre steg som även innehåller Skolverkets webbaserade handledarutbildning i steg 1 och 2. Handledarutbildningens 3:e steg som är en utbildning för handledare som handleder handledare. Varje kommun kan inte erbjuda en sådan utbildning utan här behövs samordning. Språkomudsutbildare finns i tio regioner och fler är på gång. Dessa ska kunna nyttjas av flera lokala college i en region. Att organisera och samordna arbetet samt att lösa finansieringen för utbildningen kan vara ett ansvar för regionala VO-College. Ett annat utvecklingsområde som kan samordnas är ökad samverkan mellan utbildningsanordnare för att bredda utbudet av utbildningar och programfördjupningskurser inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Regionala VO-College kan erbjuda stöd till arbetsgivare inför införandet av YA, trainee och andra satsningar. Vidare kan samarbetet med Arbetsförmedlingen i arbetsmarknadsutbildningar inom vård och omsorg stärkas och samarbetet inom ramen för regionala kompetensförsörjningsstrategier/ kompetensplattformar kan utvecklas. För att åstadkomma detta behövs en underifrån driven process, där regionala VO-College involveras. Föreningen kan stimulera och stödja denna process och har beviljats statsbidrag från Skolverket för att arbeta med detta under 2016.

2 Genomförande av utvecklingssatsningen Under september genomfördes tre dialogmöten (heldagar) med regionala samordnare och styrgruppsordförande (eller någon annan representant från den regionala styrgruppen) med syfte att tillsammans identifiera områden, där regionala VO-College skulle kunna ha en stödjande funktion i utvecklingen av samarbetet mellan skola och arbetsliv. Syftet med dialogseminarierna var att fånga upp tankar och idéer om hur regionala VO-College kan utveckla sina stödjande funktioner i yrkesutbildningen inom vård och omsorg. Dokumentation från dialogmötena sammanställs och analyseras för att utgöra underlag i den fortsatta processen. Tre regionala dialogdagar För att identifiera vad som görs i dag diskuterades det inom vilka områden det bedrivs utveckling av samarbetet mellan skola och arbetsliv i dag samt vilka funktioner som stödjer samarbetet i regionen. Därefter fortsatte dialogen med frågan om vad som behövs för att samarbetet mellan skola och arbetsliv ska kunna vidareutvecklas. På vilket sätt regionala VO-College fungerar som stödjande funktion av utvecklingen av samarbetet diskuterades också, samt om regionala VO-College skulle kunna bidra mer i den utvecklingen och vad som skulle behövas/ krävas i så fall. Sedan 2015 genomförs en årlig verksamhetsuppföljning inom VO-College, bestående av en verksamhetsberättelse och en självskattning. Avslutningsvis diskuterades om resultatet av verksamhetsuppföljningen i utvecklingen av stödjande funktion av samarbetet mellan skola och arbetsliv. En sammanfattande presentation av det som kom fram vid de tre dialogdagarna i september, kommer att göras på internatet i oktober. Bland det som görs i dag gällande samverkan mellan skola och arbetsliv finns: Handledarutbildning, språkombudsutbildning, nätverk, regionala arbetsgrupper Bland det som diskuterades utifrån områden där regionala VO-College skulle kunna bidra mer fanns: Samma områden som ovan, men även validering, kompetensutveckling för lärare, gemensam kompetensutveckling för medarbetare Under septemberdialogerna presenterade Zenita Cider ett förslag på utveckling av kriteriet som handlar om det regionala perspektivet, se presentationen från septemberdialogerna. Aktiviteter i oktober Ett internat genomfördes oktober för regionala processledare och ordförande, då resultatet från de regionala dialogmötena processades vidare, allt i syfte att se hur regionala VO-College kan stärka sin stödjande funktion. Dag 1 Internatet inleddes med en sammanfattande presentation av det som kom fram vid de tre dialogdagarna i september. Den sammanfattande presentationen finns med i den presentation som visades. Förutom det som beskrivits i texten ovan gällande dialogdagarna i september, kan följande övergripande sammanfattning göras: För att arbetet ska fungera behövs ett internt arbete med regionala styrgrupper

3 Rätt funktioner/ledamöter med mandat, för att ta beslut, förankra och kunna ingå rätt nätverk. Konkreta exempel på vad som kan göras (mer av) på regional nivå: Språkombud Handledaruppdraget Validering Därefter fortsatte internatet med engagerade diskussioner utifrån de frågeställningar som följer nedan. En kort beskrivning över diskussionerna finns med nedan. En sammanfattande presentation av det som kom fram vid internatet, kommer att göras på mötet för samordnare den 15 december. Dialogpass 1 VO-College i den regionala stödstrukturen för samverkan mellan skola och arbetsliv Kort sammanfattning Vad kan VO-College bidra med? Vilket mervärde kan vi få, vilken nytta kan vi ha av att finnas med? Hur kan VO-College stärka rollen i stödstrukturen? Det VO-College kan bidra med är exempelvis: Kunskap och kompetensinput till olika nätverk och möjliggöra att komplexa frågor lyfts på en regional nivå. VO-College kan även bidra med strukturen som ger möjlighet att skapa kanaler med inoch utflöde av information. Genom att finnas med bidrar det till att skapa en brygga mellan olika nivåer, lokal, regional, nationell, där regionala college är noden mellan. När det gäller vilket mervärde och vilken nytta det kan vara att finnas med nämns bland annat att vi blir starka tillsammans möjliggöra att våra röster blir hörda. Det kan handla om att driva utvecklingsarbete gemensamt och integrerat i regionen. Det går att dra nytta av andra branscher och arbeta med kompetensöverföring. Dessutom finns möjlighet till strategisk påverkan i det egna geografiska området. Att finnas med kan även bidra till att både ta del av och bidra till analys av kompetensförsörjningsbehovet, som en viktig del i det regionala kompetensförsörjningsarbetet Hur kan VO-College stärka rollen i stödstrukturen? Bland det som lyftes i diskussionen nämns: Genom att peka på goda resultat från collegesamverkan, kan VO-College stärka rollen i stödstrukturen. Viktigt att tydliggöra hur stödstrukturen ser ut så man vet vad man kan efterfråga. Det är viktigt att varje region finner sina strategiska forum och använda dessa kanaler för att agera. Det vill säga, arbetet måste utgå från regionala och lokala förutsättningar. Att hålla i det som redan görs nämndes också som väldigt viktig.

4 Dialogpass 2 VO-College och stödsystemet för lärande på arbetsplatser Vad behöver göras för att stärka samarbetet mellan skola och arbetsliv? Fokus på de dubbelriktade pilarna i figuren. Vilka tre saker skulle ni vilja/kunna sätta igång med direkt? Arbete Stödsystem för lärande Utbildnin Kort sammanfattning av diskussionen Innan diskussionerna inleddes, delades dokumentet Arbetsplatslärande enligt VO-College ett försök till beskrivning ut. Dokumentet är en del i delrapporten om Arbetsplatslärande i Fokus vård och omsorg. Reflektioner kring dokumentet var bland annat: En definition av vad arbetsplatslärande är, behöver göras för att veta vad vi pratar om. En lärande arbetsplats är mer än det här (som dokumentet beskriver). Vi har olika begrepp som kan stå för olika saker, arbetslärande, lärande arbetsplatser, arbetsplatsförlagt lärande. Andra synpunkter som lyftes var: Arbetsklimat som stimulerar lärande är viktigt men hur tar vi tillvara på kompetens? Verksamhetsutveckling och innovation hänger också ihop med arbetsplatslärande. Det är viktigt att använda de nationella styrdokument som finns. Chefer och rektorer är viktig för att ge legitimitet och status till arbetsplatslärande. Strukturen för Språkombuds utbildning är bra och kan ge en grund för arbetsplatslärande. Avslutningsvis kan det konstateras att arbetet med definition av arbetsplatslärande inom VO-College behöver fortsätta.

5 Dialogpass 3 Valbara dialogområden utifrån resultatet av de regionala seminarierna Fyra områden/stationer: 1. Stärka samverkansstrukturens interna arbete 2. Validering 3. Språkutvecklande arbetsplatser 4. Handledarfunktionen Två övergripande frågor: 1. Vad behöver göras? 2. Hur kan regionala VO-College stärka detta? Sammanfattning Samtliga områden/ stationer valdes, vilket tyder på att samtliga är angelägna att diskutera vidare. Diskussionerna i de olika områdena var engagerade och dialogen kom olika långt. Att det är områden som både behöver diskuteras vidare utifrån de två övergripande frågeställningarna och att det är områden där regionala VO-College kan ha en stödjande funktion, bekräftades av diskussionerna. Dag 2 Den andra dagen inleddes med att David Lundgren Skolverket, presenterade det pågående ESFprojektet Regionalt Yrkesvux. Se Davids bilder. Presentationen ska ses som en del i omvärldsbevakningen och projektet är förstås mer känt i de regioner som ingår i projektet Regionalt Yrkesvux. Två dagar efter internatet kom följande pressmeddelande från regeringen. Därefter presenterades Yrkesutbildningssatsning i socialfonden senaste nytt om kommande nationella utlysning. Utifrån presentationen följde en diskussion om de möjligheter som kan finnas i och med den här kommande utlysningen. Utlysningen kommer förhoppningsvis att öppnas i december och så fort det finns mer information så kommer det att presenteras. Det är i dagsläget för tidigt att ta ställning till vad en sådan utlysning skulle kunna ge för möjligheter, men det som presenterades här mottogs positivt. Under septemberdialogerna presenterade Zenita Cider ett förslag på utveckling av kriteriet som handlar om det regionala perspektivet, se presentationen från septemberdialogerna. Det låg till grund för det sista dialogpasset under internatet. De kriterier som ligger till grund för certifiering har funnits med sedan VO-College startade Det kan vara dags att se över samtliga kriterier och därför kan det fjärde kriteriet vara lämpligt att diskutera i det här sammanhanget. Utifrån förslaget från septemberdialogerna, diskuterades frågorna nedan:

6 Dialogpass 4 Utveckling av kriteriet 4 Vilka effekter vill vi se? Vilka områden behöver omfattas? Regionalt perspektiv med regionala stödstrukturer och stödfunktioner Diskussionen ska ses som en inledande diskussion som behöver fortsätta på olika sätt. Kort sammanfattning Några grupper diskuterade utifrån effekter och andra utifrån vilka områden som behöver omfattas. Ett axplock ur diskussionerna kring effekter följer här: Rätt mandat och representation i styrgrupper ger effekt och genomslag i verksamheterna leder till mer välfungerande kompetensförsörjning. Ett regionalt perspektiv och samlad arena på lika villkor bidrar till resurseffektivitet. Ett axplock ur diskussionerna kring områden följer här: Funktioner som APL samordnare för hela landsting/ kommuner Regionala arbetsgrupper och nätverk och arbeta med omvärldsbevakning (smartare, enklare, kostnadseffektivare), Driva ESF projekt Metodbank, marknadsföring Återkoppling och dialog med politiken Vara del av kompetensplattformen Sammanfattning av dagarna Diskussionerna under internatet har varit både engagerade och konstruktiva och många olika frågor har varit på agendan. Det finns dock några utkristalliserade utvecklingsområden, som fanns med redan under dialogdagarna i september men har blivit allt tydligare under internatet. Det är, utifrån att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv inom yrkesutbildning, följande områden som utkristalliserat sig tydligast: Validering Handledarrollen Språkombud Stärka det interna arbetet Något som lyftes redan under dialogdagarna var behovet av att stärka det interna arbetet. Det behovet har bekräftats under internatet. Vad det betyder för respektive regionalt college ser förstås olika ut och det är viktigt att utgå från regionala och lokala förutsättningar. Att utbyta erfarenheter och dela med sig av goda idéer kan vara ett sätt att få inspiration till det egna regionala arbetet. Kopplingen till andra regionala stödstrukturer Kopplingen till andra regionala stödstrukturer är också en fråga som har lyfts under internatet. För vissa regionala college är det en självklarhet att finnas med, mycket beroende på organisatorisk tillhörighet. För andra regionala college är det ett utvecklingsområde. Det är viktigt att tydliggöra hur stödstrukturen ser ut så man vet vad man kan efterfråga. Se bild. En viktig aspekt att ha med i det fortsatta arbetet är att hålla i det som redan görs, något som lyftes vid flera tillfällen under internatet. Även om det här är en utvecklingssatsning är det lika viktigt att hålla i det goda arbete som pågår

7 Hur går vi vidare? Internatet avslutades med att en liten ändring gällande novembers arbete gjordes. I stället för att november ägnas åt att regionala samordnare stämmer av slutsatser/förslag från internatet med styrgrupper i alla lokala college så ägnas november åt att regionala samordnare funderar/diskuterar de utvecklingsområdena som utkristalliserats under utvecklingssatsningen under september och oktober regionalt. Den 15 december tas diskussionen vidare med målsättning att få fram ett underlag som kan ta utvecklingsarbetet framåt. Aktiviteter i november Resultatet av dialogen under internatet gör att november månad ägnas åt att regionala samordnare funderar/diskuterar de utvecklingsområdena som utkristalliserats regionalt. Det görs på det sätt som är möjligt i respektive region. Det kan handla om en dialog med regional ordförande och/ eller den regionala styrgruppen. Det kan även handla om en dialog med projektledare för regionala kompetensplattformar i de regioner där VO-College har en koppling till det strategiska arbetet. De bilder som användes vid internatet kan fungera som underlag för den regionala dialogen. Syftet med den regionala diskussionen är att få fler perspektiv och synpunkter på de utvecklingsområden som utkristalliserat sig under internatet och förslag på vilket/ vilka områden som är viktigast i respektive region att arbeta vidare med. Aktiviteter i december Den 15 december genomfördes ett möte med samtliga regionala samordnare för återkoppling efter funderingar och eventuella regionala diskussioner. Syftet med mötet var att få en gemensam bild av hur de utkristalliserade utvecklingsområdena gällande den regionala stödfunktionen i VO-College har mottagits så här långt, samt att skapa engagemang och delaktighet inför ett eventuellt kommande utvecklingsarbete. Höstens arbete har lagt en grund för utveckling av hur regionala VO-College kan ha en stödjande funktion i utvecklingen av samarbetet mellan skola och arbetsliv. Utvecklingsarbetet startade hösten 2016 och kommer att fortsätta på det sätt som är möjligt. Dagen inleddes med en sammanfattande presentation av det som kom fram vid dialogdagarna i september och under internatet. Den sammanfattande presentationen finns med i den presentation som visades. Sammanfattning av utvecklingssatsningen Syftet var att identifiera områden där regionala VO-College har eller kan ha en stödjande funktion i utvecklingen av samarbetet mellan skola och arbetsliv. Bilden av att det ser väldigt olika ut när det gäller hur långt det arbetet har kommit i regionerna gällande det, har stärkts under utvecklingsarbetet. En viktig aspekt som blivit tydlig under hösten är att det är viktigt att utveckla den regionala nivån, men lika viktigt är att hålla i det som redan görs. För vissa regioner kan kopplingen till regionala kompetensplattformar och övrigt regionalt kompetensförsörjningsarbete behöva stärkas. Det kan i alla fall delvis bero på var och hur VO-College är organiserat i de regionerna. Den mini enkät som

8 gjordes vid internatet (och som skickats ut tidigare) visade att den organisatoriska tillhörigheten skiljer sig åt. Den enkäten kommer att kompletteras med ytterligare frågor som skickas ut efter jul. Det finns några huvudinriktningar som visar på behov av fortsatt utveckling (inte allt för alla): Internt arbete med regionala styrgrupper, konkreta exempel på vad som kan göras (mer av) på regionala nivå, är exempelvis samverkan kring språkombudsutbildning. Det pågår utbildning till språkombudsutbildare, hur används utbildarkompetensen i regionerna? Handledaruppdraget och validering är exempel på andra områden som skulle kunna utvecklas mer regionalt. Höstens utvecklingssatsning har pekat ut några vägar framåt och det kan finnas möjlighet till viss finansiering för arbetet i form av statsbidrag från Skolverket Ansökan om 2017 öppnat för statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning. Dessutom nationell ESF utlysning om yrkesutbildning som ger möjlighet att söka nationella medel för metodutveckling. Där kan vissa resultat från Fokus vård och omsorg säkerligen tas vidare (bryta könsbundna utbildnings- och yrkesval) samt pärlbands projekt utifrån College väst projekten som handlar om att utveckla college koncepten, som pågår. Uppdraget kring Kompetensplattformarna senaste nytt Carl Johan Klint, Näringsdepartementet medverkade och berättade om uppdraget kring kompetensplattformarna. Se Carls bilder. Laget runt Efter internatet skickades ett dokument med tre frågor ut till regionala samordnare. Frågorna besvarades och skickades in, som en del i den totala sammanställningen av utvecklingssatsningen. Dessutom fungerade dokumentet som underlag för den presentation som gjordes under mötet genom laget runt. Nedan följer ett axplock (från olika regioner) av det som redovisades under mötet. Egen reflektion efter septemberdialogerna och internatet utifrån tanken att stärka det regionala arbetet utifrån respektive regions förutsättningar Bra dagar som tydliggjorde likheter och olikheter. Intressanta dialoger och möten. Det känns som ett viktigt utvecklingsområde att stärka och utveckla den regionala funktionen. Ser samtidigt risker med ivern att arbeta parallellt på många fronter på regional nivå. Prioriteringar krävs för att det ska kunna bli kvalitet i arbetet. En absolut grundförutsättning är att styr- och arbetsgrupper är sammansatta på rätt sätt för att kunna driva frågor framåt. Detta kändes som en viktig poäng för oss att ta med oss hem efter internatet. Känns också mycket relevant att arbeta vidare med samarbete och information till andra relevanta nätverk i vårt län, vilket idag fungerar relativt bra men givetvis kan utvecklas. En reflektion är att den Nationella basen är och förblir en viktig aktör för att stärka en regional verksamhet. Tyngd och dignitet i svåra frågor hanteras lättare med en god nationell förankring.

9 Bra dagar. Att resultatet att fortsätta att arbeta med framförallt är de frågor som vi redan fokuserar och som är gemensamma för VO-College i ett nationellt perspektiv. Ex. Validering, handledning, språkfrågan. Bra med dialogform, ett bra kollegialt lärande. Det som är viktigt är att hitta egna strategier i regionen och ha utgångspunkter utifrån där varje region är i processen. De tre delarna som utkristalliserades under september mötet kan vår region stå upp för: Handledarrollen, validering, språkombud Reflektion från eventuell diskussion i regionen efter internatet utifrån tanken att stärka det regionala arbetet utifrån respektive regions förutsättningar Vård- och omsorgscollege i vår region är förhållandevis nytt. Vi arbetar nu med våra regionala mål och detta innebär ju att vi stärker det regionala arbetet. Diskussion har förts i den regionala styrgruppen efter internatet. Gruppen ser behov av och vinster med att vidareutveckla det regionala arbetet och den regionala funktionen. De områden som lyftes under internatet ses som prioriterade men det finns också behov av att stärka och utveckla samarbete på regional nivå kring fler övergripande områden, inte minst vad gäller karriärvägar, marknadsföring och att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Vår reflektion är att vi, med start under 2017, ska försöka identifiera vård- och omsorgsfrågor som nu diskuteras i andra forum och lyfta in dem i Vård- och omsorgscollege. VO-College styrgruppsledamöter möts ofta i andra sammanhang för att diskutera närliggande vård- och omsorgsfrågor. Om dessa frågor i stället lyfts in under VO-College paraply hoppas vi att hitta incitament som gör VO- College styrgruppsmötena mer intressanta och viktiga att komma till. En spin off effekt är att antalet möten bör minska under året. Undersöka om och hur en fördjupad samverkan med kompetensplattformen kan ge framgång och acceptans för vård och omsorgsutveckling i vår region. Vårt VO-C är redan idag en naturlig samverkanspart i kompetensplattformen. Vårt uppdrag är att verka som ett branschråd och även bidra och ta del av nätverk och andra aktiviteter där vi kan påverka. Den fördjupade samverkan handlar om att sätta extra fokus på vård- och omsorg som ett område i behov av kompetens och kompetensförsörjning. Nya frågor som har dykt upp utifrån tanken att stärka det regionala arbetet utifrån respektive regions förutsättningar Vad är nästa steg i utvecklingen av regionala VO-College? Vikten av erfarenhetsutbyte mellan lokala VO-College inom ett regionalt college. Vi i VO-College Örebro län är mycket starka regionalt, behöver framförallt stärka upp det mellan-lokala och även det lokala.

10 Verksamhetsplan, gymnasieutredningen och regionala Yrkesvux För att sätta höstens utvecklingssatsning i ett sammanhang fortsatte dagen med att Zenita Cider presenterade kommande års verksamhetsplan. Zenita presenterade även delar av gymnasieutredningens förslag, viktiga datum framöver, samt senaste nytt om regionalt Yrkesvux. Dialog om olika utvecklingsområden Därefter diskuterades olika utvecklingsområden i grupper. Det fanns tre områden att välja på och två av dem valdes. Det område som den här dagen inte valdes var samverkan kring det interna arbetet fokus på strategiska frågor (se nedan). Syftet med diskussionen var att fortsätta dialogen kring att organisera för utveckling regionalt, en diskussion som behöver fortsätta på det sätt som är möjligt framöver. Frågeställningarna kan komma att ligga till grund för kommande ansökan om statsbidrag från Skolverket för att för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning Frågeområden vid dagens diskussioner: SAMVERKAN KRING REGIONALT STÖD FÖR SPRÅKUTVECKLING Hur kan den regionala nivån/ regionala styrgruppen organisera/ verka för att de utbildade språkombudsutbildarnas kompetens kommer regionen till del? SAMVERKAN KRING DET INTERNA ARBETET FOKUS PÅ STRATEGISKA FRÅGOR Stärka samverkansstrukturens interna arbete fokus på styrgrupper. Vikten av att ha rätt funktioner i de regionala styrgrupperna har funnits med under höstens dialoger. Det är en fråga om ägarskap och styrning för att driva arbetet i VO-College vidare utifrån regionala förutsättningar. SAMVERKAN PÅ DEN REGIONALA ARENAN VO-COLLEGE SOM STRATEGISK AKTÖR Stärka samverkansstrukturens interna arbete fokus på övrigt arbete med kompetensförsörjning i regionen. Senaste nytt om ESF utlysning om yrkesutbildning -Mats Andersson svenska ESF-rådet Utlysningen som öppnade 5 december och stänger 23 mars, ger möjligheter till fortsatt utveckling av bland annat flera av de områden som diskuterats under höstens utvecklingsresa. Resultatet av det förberedande ESF- projektet Fokus vård och omsorg kan också fungera som underlag för kommande ansökan. Styrelsen för föreningen VO-College är positiva till att en ansökan görs och nu kommer arbetet med att formulera en ansökan ta fart. Det kommer med all sannolikhet handla om att avgränsa ansökan till de mest strategiska utvecklingsområdena. Se Mats bilder. Hur går vi vidare Kansliet kommer fortsätta analysera allt material från höstens utvecklingssatsning och använda resultatet i både ansökan om nya statsbidrag från Skolverket, den nationella ESF- ansökan om yrkesutbildning och i utvecklingsarbetet i stort i VO-College. Konkret är nästa steg att: Söka nya statsbidrag för fortsatt utveckling Det vill säga omsätta ord till regional handling/ verkstad. Ansökan kommer förstås utgå från resultatet av den här utvecklingssatsningen och troligtvis innehålla möjlighet till vägval (olika områden att utveckla). Ansökan ska vara inlämnad 16 januari. ESF ansökan senast 23 mars, dialogen fortsätter på olika sätt. Dialog om branschkrav norra regionerna 18 januari, utifrån resultatet av det mötet kommer fortsatt dialog med övriga regioner att planeras.

11 Vad händer i regionerna under våren - utifrån tanken att stärka det regionala arbetet utifrån respektive regions förutsättningar? Avslutande reflektion Höstens utvecklingsresa har visat på flera olika utvecklingsområden på den regionala nivån. Den har även visat hur mycket positivt och bra som görs i regionerna och vilket engagemang som finns i organisationen. Vi har en fantastisk arena att bygga vidare på. Något som många tagit upp är vikten av att ha vissa nationella riktlinjer och dokument att förhålla sig till, som exempelvis den nationella handledarutbildningen och riktlinjer för validering. Det handlar sedan om att arbeta med dessa utifrån respektive regions förutsättningar. Min övertygelse är att utveckling behöver utgå från principen gräv där du står men utifrån tanken att slippa uppfinna hjulet flera gånger. Därför ser jag att höstens utvecklingsresa har lagt en grund för ett fortsatt utveckling, erfarenhetsutbyte och lärande. Arbetet i VO-College utgår från lokala och regionala förutsättningar och med kriterierna som gemensam bas. Under hösten har frågan om utveckling av kriterie fyra, som handlar om den regionala nivån, diskuterats. Utifrån tanken om att fortsätta utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning under 2017 ser jag utvecklingen av kriteriet som en naturlig del som kommer att fortsätta framöver. Det ska bli spännande att fortsätta utvecklingsresan, på det sätt som är möjligt Carin Bergström Utvecklingsledare VO-College kansli

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College!

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! Välkommen till Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa fortsätter Planering för utvecklingsarbetet Under september genomfördes tre dialogmöten norra,

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College!

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! Välkommen till Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa startar Planering för utvecklingsarbetet Under september genomförs tre dialogmöten norra, mellersta

Läs mer

Vad är Vård- och omsorgscollege idag?

Vad är Vård- och omsorgscollege idag? Vad är Vård- och omsorgscollege idag? 22 regionala college 82 lokala VO-College 176 kommuner 20 landsting/region 114 gymnasieskolor Nationellt likvärdigt innehåll i YH- utbildningar VO-College arbetar

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Kommande möten Regionala ordförande och samordnare 19 april Diskussion

Läs mer

EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden

EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden EUROPEISKA SOCIALFONDEN Vi förändrar arbetsmarknaden Europeiska Socialfonden (ESF) ett verktyg för att skapa fler och bättre jobb i Europa Ca 13 miljarder sek under åren 2014-2020 till lokala, regionala

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning 2017-09-01 2019-02-28 Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Uppnådda mål

Uppnådda mål Uppnådda mål 2013-2017 Formen för det regionala GRVO-Collegerådet Projektet Rekas med koppling till Kompetensplattformen Samverkansavtal för gymnasieskolan fram till 2017 Tre nya lokala college bedriver

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Backspegel.. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Dagens program. 13:00 Validering

Dagens program. 13:00 Validering Dagens program 10:00 Välkomna! - Zenita Cider, VO-College kansli - Aisha Amin, VO-College Stockholm Senaste nytt från VO-College - Zenita Cider och Carin Bergström Aktuellt från Skolverket - Eva Ekstedt

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet

2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2018 2 (12) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Backspegel.. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur?

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen 2015-2019 Uppdrag: Följa, stödja och driva på en samordnad utveckling av validering Valideringsdelegationen

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Vård- och omsorgscollege och regional kompetensförsörjning

Vård- och omsorgscollege och regional kompetensförsörjning Vård- och omsorgscollege och regional kompetensförsörjning Delrapport VO-College kansli Anders Axelsson 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Tillvägagångssätt/metod... 3 Resultat... 4 Analys...

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

Så här ska vi arbeta. Lunch: Fika (ca) Arbetspass 1. Vilka funktioner ska regionalt VO-College ha i relation till lokala?

Så här ska vi arbeta. Lunch: Fika (ca) Arbetspass 1. Vilka funktioner ska regionalt VO-College ha i relation till lokala? Så här ska vi arbeta Lunch: 12-13 Fika 14.40 (ca) Arbetspass 1 Vilka funktioner ska regionalt VO-College ha i relation till lokala? Arbetspass 2 Vilka aktivitetsområden har lokala VO-College lyft fram?

Läs mer

Erfarenheter från Örebro län

Erfarenheter från Örebro län Erfarenheter från Örebro län Innehåll i kommande timme Övergripande tankar om tiden sedan första certifieringen Regionala mål, aktiviteter och effekter Vad har vi gjort och vad är på gång Framgångsfaktorer/Viktiga

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Språk och kommunikation Olga Orrit Mer information finns på: www.vo-college.se/esf

Läs mer

April Regional ansökan

April Regional ansökan April 2019 Regional ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det regionala och lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Delar i projektet som tillsammans

Läs mer

Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Underlag till ESF- ansökan 2017-03-29 Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Om utlysningen Utlysningen i denna satsning

Läs mer

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg!

- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! - Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg! Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Sveriges

Läs mer

Välkomna till en dag kring karriärvägar!

Välkomna till en dag kring karriärvägar! Välkomna till en dag kring karriärvägar! Program under dagen Vad är Vård- och omsorgscollege och vad är karriärvägar egentligen? Tankar om yrkeslivet och karriärmöjligheter inom vård och omsorg Fika Hur

Läs mer

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen

Regionala dialoger. inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Regionala dialoger inför Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen Det finns behov och en efterfrågan av medarbetare med eftergymnasial

Läs mer

Fokus vård och omsorg 17 mars 2016

Fokus vård och omsorg 17 mars 2016 Fokus vård och omsorg 17 mars 2016 Kort backspegel och nulägesbeskrivning Arbetsplatslärande Lunch Handledaruppdraget Jämställdhet och Attitydundersökningar x 2 inklusive eftermiddagskaffe Avstamp mot

Läs mer

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege.

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. College Väst College Väst Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Tillsammans med Region Halland ska även ett delprojekt genomföras

Läs mer

Tydliggöra handledaruppdraget inom VO-College

Tydliggöra handledaruppdraget inom VO-College Tydliggöra handledaruppdraget inom VO-College Vård- och omsorgscollege Skåne, Kronoberg och Södra Norrland Gunilla Karup Catarina Lindahl-Petäjä Ingrid Säterberg 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Bakgrund...

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län 160930 Förväntningar på dagen, samt avbockning Beslut om ekonomisk prioritering för 2017, efter ekonomisk redovisning av Peter Löfsäter, Region

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

Vård- och omsorgscollege i Halland

Vård- och omsorgscollege i Halland En snabbguide inför uppstarten av Vård- och omsorgscollege i Halland en modern samverkansform mellan arbetsliv och utbildningar inom vård och omsorg Baserad på underlag från Vård-och omsorgscollege Västmanland

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Sara Norén 2018-12-06 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Torsdag den 6 december

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Uppdraget Föreningen skapar förutsättningar för hållbara

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

College Väst. Teknikcollege. Halland

College Väst. Teknikcollege. Halland College Väst Teknikcollege Vård- och omsorgscollege Livsmedel och gröna näringar GR Halland College Väst film Vad är college? College - kompetensförsörjning Koncept som ägs av arbetslivet Kvalitetssäkrade

Läs mer

Arbetsplatslärande i VO-College

Arbetsplatslärande i VO-College Arbetsplatslärande i VO-College En lärande kultur och en lärande struktur på arbetsplatser där alla lär Föreningen Vård- och omsorgscollege Postadress: E-post: Telefon: Hemsida: Besöksadress: 118 82 Stockholm

Läs mer

Kompetensrådsträff 2011-03-17

Kompetensrådsträff 2011-03-17 Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Kompetensrådsträff 2011-03-17 Inledning Det nationella kompetensrådet träffades för tredje gången dagen efter den nationella konferensen om Möjligheter,

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO Ett nationellt ESF-projekt i utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Fokus Yrkesutbildning VO Ett nationellt ESF-projekt i utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Fokus Yrkesutbildning VO Ett nationellt ESF-projekt i utlysningen Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Om utlysningen Utlysningen i denna satsning hämtar bäring från Yrkesprogramsutredningen

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2018-02-08 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den 2/2 kl. 13.00-16.00

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper

Bakgrund: risk för personalbrist i branschen. Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Åldrande befolkning Stora pensionsavgångar Krav på mer kvalificerade kunskaper Syfte: Med samlade krafter arbeta för en god kompetensförsörjning inom vård och

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Vård och Omsorgscollege Uppsala län Gemensam plattform för att säkra kompetensbehovet inom Vård och Omsorg Samverkan ger bättre framtidsplanering I Uppsala län har vi tydliga och gemensamma

Läs mer

Vård och Omsorgscollege Styrgruppsmöte den

Vård och Omsorgscollege Styrgruppsmöte den Vård och Omsorgscollege Styrgruppsmöte den 2017.11.20 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/dedrommer-om-en-framtid-inom-varden 2. Föregående protokoll Avser formella kommentarer på protokollet för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå

Verksamhetsberättelse 2017, Vård-och omsorgscollege i Luleå VO-College, Luleå Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse, Vård-och omsorgscollege i Luleå Inledning Verksamheten under första halvåret kännetecknas av ett intensivt arbete med åter kvalificera lokala

Läs mer

Samverkansavtal

Samverkansavtal Bilaga 1 Samverkansavtal 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Bakgrund Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform mellan arbetsgivare och utbildningsanordnare inom vård- och omsorgskedjan

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Fokus vård och omsorg kompletterat med mål 2015-12-14 Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Fokusområden i utlysningen och ESF-rådets förväntningar

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Rapport juni Kompetensarena Stockholm Vi utvecklar och etablerar en dialog- och samverkansmodell för en stärkt regional kompetensförsörjning

Rapport juni Kompetensarena Stockholm Vi utvecklar och etablerar en dialog- och samverkansmodell för en stärkt regional kompetensförsörjning Kompetensarena Stockholm Vi utvecklar och etablerar en dialog- och samverkansmodell för en stärkt regional kompetensförsörjning Sammanfattning Denna månadsrapport avser främst att uppdatera projektets

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

WORKSHOP REGIONAL STYRGRUPP VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE UPPLAND 2013-09-24

WORKSHOP REGIONAL STYRGRUPP VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE UPPLAND 2013-09-24 WORKSHOP REGIONAL STYRGRUPP VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE UPPLAND 2013-09-24 Närvarande: Monica Jonsson, Ulrika Norman, Fredrik Andersson, Louise Öhman, Irene Hansson, Christina Hanson, Kristoffer Hoflund,

Läs mer

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014

Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Anteckningar från nätverksträff för regionala samordnare den 3 april 2014 Närvarande: Se deltagarförteckning Presentation och uppföljning Zenita Cider hälsade alla välkomna och vi gick laget runt för att

Läs mer

Nyhetsbrev, Vård- och omsorgscollege i Kalmar län

Nyhetsbrev, Vård- och omsorgscollege i Kalmar län Nyhetsbrev, Vård- och omsorgscollege i Kalmar län Kalmar län har startat en process som syftar till att inrätta ett Vård- och omsorgscollege i regionen. Nedan beskrivs vad ett Vård- och omsorgscollege

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september

Processen Kartläggning Dialog, april juni Kommunchefer, 20 maj RUS kompetensplattformar RUS kompetensplattformar Loka internat 2-3 september Processen Kartläggning av aktörer/etablerade samverkansformer/branscher/utbildningsanordnare Dialog, april juni Dialogmötena i syfte att diskutera vilka behov och frågor nuvarande plattformar tar hand

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf I denna utlysning läggs extra

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Sekreterare: Linnéa Haraldsson (lista kommer framöver upprättas för sekreterarskapet)

Sekreterare: Linnéa Haraldsson (lista kommer framöver upprättas för sekreterarskapet) Ordförande: Carina Nygren Edlund Justerare: Robin Stenberg Sekreterare: Linnéa Haraldsson (lista kommer framöver upprättas för sekreterarskapet) Föregående protokoll godkänns Dagordning godkänns 1. Projekt

Läs mer

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot College Väst Klicka här för att ändra sidfot Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Klicka här för att ändra sidfot Vad är College College a r en samverkansform mellan kommun, utbildningsanordnare och

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND

FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Strategisk kompetensförsörjning i Fyrbodal 2019-2020 Kompetensplattformsarbetet 2009-2020 2020 2009 Regeringsuppdrag Start 2014 VG2020 Genomförandeplan 2019 Arbetskraftsbrist

Läs mer

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege

Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Kvalitetskriterium för ansökan om certifiering av ett lokalt Vård- och omsorgscollege Övergripande En kontaktperson för styrgruppen ska anges: Namn Adress Postadress Fakturaadress, E-postadress Telefon

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli, 2011-06-20

Minnesanteckningar Regionalt kompetenskansli, 2011-06-20 Anette Granberg 2011-06-20 1(5) Närvarande Stefan Ask - Arbetsförmedlingen Anders Bro Örebro läns landsting Lena Nyquist Handelskammaren Mälardalen YHM Henrik Arenvang - Masugnen, Lindesberg kommun Sören

Läs mer

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2018-06-11 Plats: Odengatan 1, Lessebo Närvarande: Paul Johanneson, Ordförande, Region Kronoberg Anette Cronholm,

Läs mer

Attraktivitet. Metodutveckling. Catarina Lindahl-Petäjä

Attraktivitet. Metodutveckling. Catarina Lindahl-Petäjä Attraktivitet Metodutveckling Catarina Lindahl-Petäjä Öka yrkesutbildningens attraktionskraft Utmaning Attraktionskraften till både yrkesutbildning och arbete inom vård och omsorg behöver öka. Branschens

Läs mer

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen?

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Högbodagarna 25 oktober 2018 Marianne Andrén Kompetensstrateg, Region Gävleborg Avd. Arbetsmarknad och kompetens Definition

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden Vård och Omsorgscollege 2016-12-15 Europeiska Socialfonden 2014-2020 Kontakt: Mats Andersson mats.andersson@esf.se www.esf.se Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg

Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2016-11-07 Plats: Växjö Fria gymnasium, Växjö Närvarande: Anna-Karin Åkesson, Lessebo kommun (ordf.) Helene Tapper,

Läs mer

Projekt: Fokus vård och omsorg

Projekt: Fokus vård och omsorg Projekt: Fokus vård och omsorg ESF - Programområde 1 kompetensförsörjning 1.1 Stärka ställningen på arbetsmarknaden för i huvudsak sysselsatta kvinnor och män, men även för personer som står långt från

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer