Arbetsuppgifter för en operativ inköpschef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsuppgifter för en operativ inköpschef"

Transkript

1 1 Arbetsuppgifter för en operativ inköpschef Det ligger på inköpschefens ansvar att skapa organisation och processer som stödjer det operativa ansvaret. Roller som ofta återkommer i en operativ inköpsorganisation är operativt inköpare, materialplanerare, leveransbevakare och inköpsassistent. Organisationen kan vara samlad eller utlokaliserad i organisationen. Nedan följer en genomgång av de processer som bör vara etablerade på ett operativt inköp. Processbeskrivningarna är i huvudsak som inriktade mot inköp av komponenter. Det ligger på läsaren att anpassa processer till övriga typfall med vägledning av den tidigare genomgången.

2 2 Process för prognosgenerering Input till en prognos process är bruttobehov per komponent och tidsperiod. Bruttoprognos per komponent Lager? Inköpsorder? Subtrahera Lager & Order Avropsavtal Val lev. Till avtals process Splitt mellan leverantörer Splitt enligt avtal Nettoprognos per lev. och komponent Ofta är tidsperioderna uppbyggda med mer detaljerade information i närtid och längre fram blir informationen mindre precis. T ex kan närmaste veckan visa behov per dag, därefter följer en period på 3 veckor med veckobehov som i sin tur följs av 5 perioder med månadsbehov. En prognos layout kan se ut på många sätt. Den bör dock innehålla: 1. Titel Prognos 2. Beställare (företagsnamn,adress och telefonnummer). 3. Referens till inköpare. 4. Prognosdatum 5. Leverantör (adress och referens). 6. Leveransadress. 7. Specifikation av vara. 8. Leveransvillkor 9. Antal per tidsenhet tex vecka. 10. Instruktion, (t ex ordererkännande inom 24h). 11. Organisation och momsregistreringsnummer. 12. Underskrift.

3 3 Process för orderläggning. Input till orderläggningsprocessen är nettobehov per komponent och behovs datum (kvalificerat inköpsförslag). Inköpsförslagets kvalitet styrs till stor del av vilken grunddata som finns tillgänglig vid framtagandet. Styrning av beställningkvantitet t ex baserat på önskad lageromsättnings- hastighet. Kan tas fram med hjälp av ABCklassificering. Finns det minsta order kvantitet, dvs.: den minsta kvantitet som kan beställas av komponenten. Finns förpackningsstorlek, dvs.: ordermultipel. Transport- och interna ledtider samt ev. säkerhetslager. Mer information rörande inköpsorderns innehåll i senare kapitel. Kvalificerat inköpsförslag. Avrops avtal Till avtal process Splitt mellan leverantör? Splitt enligt avtal Inköpsorder per lev & komponent

4 4 Process för bevakning av ordererkännande Bevakning av ordererkännande ger två stora fördelar, dels säkerställs att Sortera ut inköpsorder som inte leverantören bedömer att den kan leverera är ordererkända X timmar/dagar enligt inköpsorder (alt ordererkännande), dels efter orderdatum. får inköparen en verifikation på avtalet och en formell accept (alt oren accept = nytt anbud). Beroende på vilka krav inköparen ställer på leverantörerna angående responstid sorteras Sortera, utsorterade inte inte ordererkända order ut bland liggande i ordererkända, order per inköpsorder. leverantör och kontakta Vid mottagandet och registrering av ordererkännandet bör det noga analyseras huruvida den överensstämmer med inköpsordern. Ofta verifieras endast kvantitet och leveransdag men även pris, valuta, villkor Begär in och registrera och ev. hänvisning till ansvarsbegränsande ordererkännande. avtalsvillkor skall bevakas. Annars riskerar inköparen att ingå avtal som är vitt skilda från eventuell offert och inköpsorder. Det förekommer relativt ofta att man i en leverantörsrelation har utvecklat kommunikations processer och samarbete som möjliggör bortrationalisering av ordererkännande. Dock ligger det då i grunden ett avtal eller en väl utvecklat sedvänja. Några erfarenheter: Om du arbetar i ett MPS/MRP/ERP system där produktionsplanering använder det på inköpsordern planerade leveransdatumet är det alltid bäst att registrera ett dåligt (avseende leveranstid) ordererkännande och arbeta med att förbättra det datumet än att avvakta bättre besked som kanske aldrig kommer. Det möjliggör ett realistiskt arbete för produktionsplaneringen. Som operativ inköpare är det viktigt att kunna innehållet i ett avropsavtal och om det finns etablerat ramavtal med leverantören för på ett korrekt sätt kunna agera i leverantörsrelationen. Som operativ inköpare är det viktigt med insikt i en leverantörs produktionsprocess för att kunna avgöra vilka krav t ex angående ledtid som kan ställas. Det ligger på inköpschefen att tillse att inköparna har den insikten.

5 5 Process för orderstyrning Efter en inköpsorder är lagd kan förutsättningar och behov förändras. Det leder till att liggande inköpsorder inte ger en optimal försörjning till produktion och/eller leder till för hög kapitalbindning. Därmed måste inköpsordern förändras. Ett MPS/MRP-system kan ge fyra olika signaler för omplanering av öppna inköpsorder; Annulleringsförslag. Senarelägga leveransdatum. Tidigarelägga leveransdatum. Ändra orderlagd kvantitet. Under avsnittet om operativ inköpares arbetsuppgifter återfinns en förklaring till varför omplanering är nödvändigt och hur en omplanering går till. Generellt är det svårt att göra manuell omplanering och ett MPS/MRP-system är att rekommendera. Omplanering av order kan vara administrativt krävande varvid omplaneringsförslagen kan/bör filtreras. Annulleringsförslag och tidigareläggande av leveransdatum skall exekveras till 100 % om möjligt. Senareläggande förslagen kan rangordnas med avseende på den kapitalbindningseffekt som utvinns. Nedan följer ett exempel för att illustrera den kostandsbesparing ett senareläggande av leveransdatum kan ge: Kostnad för kapital (ränta) 10% Pris på inköpt produkt: 50 SEK/st Antal på inköps order: st Värde av inköpsorder: SEK Nuvarande leveransdatum: Nytt önskat leveransdatum: Flytt av inköpsorder: 30 dgr framåt Beräkning: *(10% *(30/365)) = 4109 SEK Bara i minskad kapitalbindning besparas ca 4100 SEK genom att hantera omplanerings förslaget. Därtill kommer besparingar genom uteblivna lagerhållningskostnader och minskad inkuransrisk. Filtreringsregler kan baseras på besparing (t ex min 1000 SEK besparing), antal dagar (t ex. min. 3 dagar) eller baserat på ABC klassificering. Det effektivaste sättet att minska behovet av omplanering är ha kortast möjliga ledtid pga. att det generellt kan sägas att osäkerheten i behovsbild (t ex prognos) ökar över tid och därmed behovet av omplanering. Korta ledtider =>ger färre antal inköpsorder =>minskad administration =>minskade kostnader.

6 6 Process för leveransbevakning Leveransbevakning kan utföras i olika grad. Dels en enklare reaktiv variant där endast redan försenade leveranser bevakas, dels en mer proaktiv och administrativt krävande variant Sortera ut inköpsorder som ej är levererade Sortera, utsorterade sena, order per leverantör och kontakta leverantör. Registrera nytt leveransdatum alt felsök internt. att utläsa samma konsekvens i en ökning av leverantörernas leveransprecision. där leveransbekräftelse begärs på leveranser som är planerade kommande 5-14 dagar. Till vänster återfinns den reaktiva varianten. Med leveransbevakning följer många positiva effekter. I och med att antalet störningar pga. sena leveranser minskar ökar förtroendet för inköp och säkerhetslager kan som en konsekvens minskas. Det går Inom området för leveransbevakning finns möjligheter att förbättra processerna i relationen genom att följa upp orsak och ursprung till varje enskild sen leverans (på engelska kallat root-cause analyses ). Då följs inte bara leveranstid upp utan även att: all dokumentation finns tillgänglig för snabb och korrekt hantering. godset är rätt förpackat och korrekt märkt. rätt antal är levererade. produkterna har rätt kvalitet. Detta är ett på kort sikt resurs krävande arbete men ger ofta gott resultat. Ambitionen är att i relationen utröna och åtgärda orsaken till att en leverans. Källan till problemet kan finnas hos köpare, transportör och säljare. Inom detta område finns stora möjligheter att rationalisera för en driven logistiker.

7 7 Exempel på process för faktura avvikelser. Fakturor från lev.reskontra till inköpare. Prisdiff.? Ja Faktura pris OK? Nej Inköpare kontaktar leverantör Begär kreditnota på överstigande belopp Nej Ja Justera WAPP Inköpare/PM beslutar om WAPP skall ändras. Nytt WAPP anges i SEK vid berörd artikel för lev.reskontra att justera. Använd WAPP ändringsmall. Meddela PM Inköpare meddelar vilka kundorder som riskerar att ha fel fakturerats. Kvantitetsdiff? =inrank skiljer från faktura Ja Kontrollera inrankning (och skeppningsdokument) mot order. Stämmer antal? Ja Begära kreditnota om vi debiterats för många Vid debitering av färre än mottaget påtala skillnad för leverantör. Nej Nej Om order kan anses slutlevererad ändra (efter OK från leverantör) beordrat antal till levererat antal. Annat fel Ja Utredning av inköpare Nej Fakturor med kommentarer om utförda åtgärder i retur till lev.reskontra i pärm en vecka efter ställd fråga.

8 8 Process för hantering av kvalitetsärenden (exempel): Kvalitetsfel på leverans identifieras av godsmottagning och en felrapport Fel leverans skrivs av kvalitetsavdelningen. från Felrapporten skall innehålla tillräckligt leverantör underlag för att leverantören skall kunna göra en initial bedömning och acceptera godset i retur. Felrapport Begär RMA nummer Retur till leverantör Inköparen förser leverantören med felrapporten och begär RMA (Return Material Authorization). RMA består av returinstruktioner inkl transport, märkning och förpackning. Dessutom begärs antingen ersättningsleverans eller kreditnota. Materialet returneras efter att RMA inkasserats från leverantör. Inköparen måste bevaka öppna kvalitetsärenden utan returleverans eller kreditnota.

9 9 Process för hantering av överskotts material. Materialbehov förändras även när godset har anlänt till det egna lagret och det är inte ovanligt att företag (av olika anledningar) har överskottsmaterial i lager. Det är naturligtvis att föredra att förhindra att överskottsmaterial uppkommer vilket dock inte alltid är genomförbart. Överskott kan bestå av material som antingen har en efterfrågan (på engelska kallat excessmaterial) eller material som inte har någon efterfrågan alls (på engelska kallat obsolete Identifiera E&O material Returnera material till leverantör Material till leverantör Annan avyttring Exces Excess eller Obsolete? Obsolete Skrota? material). Material som inte omsätts belastar lageromsättningshastigheten och ökar kapitalbindning utan att addera värde och kan vara ett allvarligt hot mot möjligheten att visa en framtida vinst. Det viktigt med en tydlig definition av excess och obsolete (E & O). Excess kan t ex vara allt material i förråd som inte kommer att förbrukas de närmaste 3 månader. Obsolete kan t ex vara allt material som helt saknar behov. Definitionen är beroende av företagets verksamhet. Genomgång och identifiering av företagets E&O bör vara en regelbunden process, kanske veckovis dock minst kvartalvis. Avyttring av material kan ske på många olika sätt beroende på bransch och produkt. Det enklaste är naturligtvis returnera materialet till leverantör. Annan avyttring kan t ex Broker, annan fabrik, kund, reservdelslager, Factory Outlet, etc.

10 10 Process för mätning av leverantör. (Hur säkerställa att all data registreras som ger ett gott underlag för leverantörs mätning?) Att objektivt mäta t.ex. en leverantörs leveransprecision är inte lika enkelt som det verkar vid första anblick. Det kräver insikt i syftet med mätningar vilket kan variera mellan organisationer. Som vid alla mätningar är det grundläggande med gemensamma processer/rutiner som möjliggör analyser över tid. Hur mäts t ex leveransprecision? Den enkla och vedertagna definitionen är; Möter verkligt leveransdatum det leveransdatum angett på inköpsorder?. Nedan följer ett exempel för att illustrera: Om verkligt leveransdatum är inom intervallet 3 till +0 dagar relativt inköpsorderns leveransdatum => Leverans OK. Antag att vi har 100 leveranser under en bestämd tidsperiod och 88 leveranser sker inom intervallet. Leveransprecision = 88/100 => 88 %. Vilka tids intervall som anses OK eller inte OK samt vilka tidsperioder som används vid mätning kan definieras enskilt. De IT-verktyg som finns tillgängliga möjliggör oftast en egen definition av dessa parameter. Ovan angavs leveransdatum på order utan vidare definition. Vilka datum finns det tillgängliga runt en inköpsorder? Nedan följer en kort diskussion. Orderdatum: Det datum inköpsordern skapas och skickas till leverantör. Önskat leveransdatum: Det leveransdatum som anges som leveransdatum på inköpsorder Ordererkänt leveransdatum: Det leveransdatum som ordererkänns av leverantör. Förändrat leveransdatum. Ofta kan MPS/MRP system registera ett förändrat inköpsdatum. Används på olika sätt beroende på hur leveransprecsionsmätning/leverantörsuppföljning går till. Verkligt leveransdatum. Det datum som godset ankomstregisteras hos köpande part. Att skilja från det leveransdatum godset ställs till köparens förfogande, t ex vid FCA i leveransvillkor. Ovan datum finns oftast tillgängliga i moderna MPS/MRP-systems databaser. Dock finns ytterligare datum som inte alltid finns tillgängliga: Nytt önskat leveransdatum (vid orderändring). Det leveransdatum som önskas efter att behovsbild förändrats. Nytt ordererkänt datum. Det datum leverantören ordererkänner efter önskad orderändring eller pga. problem att möta redan ordererkänt datum Ovan datum skall också registreras med hänsyn till transportvillkor och ledtid. Det enklaste och mest raka sättet att mäta leveransprecision är att jämföra ordererkänt leveransdatum med verkligt leveransdatum i kombination med att

11 11 genomsnittlig ledtid mäts relativt avtalad ledtid. (Jag tar gärna emot andra varianter för fortsatta publikationer). Process för mätning av en operativ inköpsavdelning. Vad bör mätas? Vad bör en operativ inköpschef mäta för att säkerställa att avdelningen fullgör sina åtagande på ett fullgott sätt? (Naturligtvis ligger det även i den operativa inköparens intresse att hålla koll på nedan.) Antal öppna inköpsförslag. Antal inte ordererkända order. Antal orderändringsförslag, flytta leveransdatum framåt/bakåt samt annulleringsförslag. Antal öppna order med leveransdatum i dåtid. Antal öppna faktura avvikelser Antal öppna kvalitetsärenden. Vad kan automatiseras av ovan punkter? <NEDAN AVSNITT UNDER UTVECKLING.> Hur ser rutiner ut i en automatiserad värld? Ange på förhand inställbara parameter. Förutom inköpskontraktet krävs följande parameter om en automatiserad orderläggning skall till: Input mål = omsättningshastighet i lager och risk villighet. Ett sätt att omvandla målbild för omsättningshastighet i lager till hur inköpsorder skall lägga (inköpsförslag skall genereras) är enligt nedan. ABC klassificering av varje kmp Componentclass A B C Order frequency Min 1 time/week 2 times/month Once a quarter Safety Stock 5 days 1 week 4 weeks A = Average 8 days of stock = 300/8 = Turnover 38 times 70% of total value B = Average 14 days of stock = 300/12 = Turnover 25 times 20% of total value C = Average 70 days of stock = 300/70 = Turnover 4 times 10% of total value =(0,7 * 38)+(0,2 * 25)+(0,1 * 4) = Turnover 32 times/year. Vid automatisering av orderläggning i ett MPS system (inköp av råmaterial och komponenter) finns vanligtvis ovan inställningsmöjligheter. Skapa förutsättningar för att en inköpare kan möta en leverantör. Författare: Fredrik Axelson

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter?

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? 1 Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? Parameter (inköpsorder som exempel) Syftet med en inköpsorder är att förmedla inköpsbehov till leverantör samt påvisa under

Läs mer

Actionlista Arbetsuppgifter för en taktisk inköpschef Kompetensmodell för inköp

Actionlista Arbetsuppgifter för en taktisk inköpschef Kompetensmodell för inköp Actionlista Arbetsuppgifter för en taktisk inköpschef Kompetensmodell för inköp 1 2 Operativt och taktiskt inköp - en lärande lärobok - Den levande läroboken om inköp. Av Nätverket för utveckling av inköpsfunktionen

Läs mer

Kurslitteratur - obligatorisk: Referenslitteratur:

Kurslitteratur - obligatorisk: Referenslitteratur: Kurslitteratur Kurslitteratur - obligatorisk: 1. Inköp och Supply Chain Management. A, Weele. Svensk utgåva (2012 - ISBN 978-91-44-07427-6) 2. Kompendium Inköp är roligt 3. Avtalsrätten - en introduktion.

Läs mer

Upphandlingsprocessen

Upphandlingsprocessen Ämnesexempel LIA 1 Nyckeltal för leverantörsuppföljning Avtalsdatabas Leveranssäkerhet mätning Inköpsprocessen Balanced Score Card och KPI er Kartläggning kvalitetsbrister Spendanalys Tydlighet i krav

Läs mer

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Utgåva: 1 Web Supply Manager Web Supply Manager (WSM) är webb-baserat och ett komplement till EDI. Med hjälp av WSM kan man skicka leveransplaner,

Läs mer

Uppdrag 6. Tag fram en RFQ för ett urval av tänkbara leverantörer (Förklara hur ni tänkt välja leverantör(er) för inköpsorder)

Uppdrag 6. Tag fram en RFQ för ett urval av tänkbara leverantörer (Förklara hur ni tänkt välja leverantör(er) för inköpsorder) Operativt inköp Uppdrag 6 Tag fram en RFQ för ett urval av tänkbara leverantörer (Förklara hur ni tänkt välja leverantör(er) för inköpsorder) Mailas till anders.eriksson@effso.se Några leverantörer har

Läs mer

Morgonbön. Välja leverantörsmarknad RFI RFQ

Morgonbön. Välja leverantörsmarknad RFI RFQ Opera&vt inköp Morgonbön Välja leverantörsmarknad RFI RFQ Agenda 1. Opera)vt inköp 2. Eget företag 3. Upphandlingsprocessen 4. RFI (Request For Informa)on) 5. RFQ (Request For Quota)on) 6. Inköpsordern

Läs mer

Operativt inköp. Svante Axelsson. Mobil:

Operativt inköp. Svante Axelsson. Mobil: Operativt inköp Svante Axelsson Mobil: 070-623 64 59 E-mail: svante.axelsson@effso.com 2 Agenda 12 januari och 9 februari grunder vad lärde vi då? Inköpsprocessen Introduktion till en inköpsorder. Operativ

Läs mer

Bilaga 7 Allmänna villkor vid avrop. Städprodukter och mjukpapper

Bilaga 7 Allmänna villkor vid avrop. Städprodukter och mjukpapper Bilaga 7 Allmänna villkor vid avrop Städprodukter och mjukpapper 16-108 Innehållsförteckning Allmänna villkor... 3 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner... 3 3 Kontrakt... 4 4 Priser... 4 5 Småorderavgift...

Läs mer

Operativt inköp. Agenda 12 januari och 9 februari Svante Axelsson. Mobil:

Operativt inköp. Agenda 12 januari och 9 februari Svante Axelsson. Mobil: Operativt inköp Svante Axelsson Mobil: 070-623 64 59 E-mail: svante.axelsson@effso.com 2 Agenda 12 januari och 9 februari grunder vad lärde vi då? Inköpsen Introduktion till en inköpsorder. Operativ inköp

Läs mer

Minikurs Effektivit inköp

Minikurs Effektivit inköp Minikurs Effektivit inköp Föreläsare: Fredrik Lindman, Monitor ERP System AB, (projektledare, konsult, utbildare) Här ger vi handfasta tips på hur du kan hantera dina inköp. Vi visar bl.a. hur inköpsstödet

Läs mer

Lekmaterial 2013. Avropsstöd. Vägledning Lekmaterial 2013 2013-05-13

Lekmaterial 2013. Avropsstöd. Vägledning Lekmaterial 2013 2013-05-13 Avropsstöd Vägledning Lekmaterial 2013 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Produktgrupp Leksaker... 3 2.2. Produktgrupp Hobbymaterial... 3 2.3. Produktgrupp Idrottsleksaker... 3 3. Avrop

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (6) Tillämpningsuppgift 1 Ht 2013 Mikrolux AB Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för enskilt bruk, dvs. mot konsumentmarknaden. Ugnarna är av ett exklusivt snitt och tillverkas

Läs mer

1 INTRODUKTION. 1.1 Krav. 1.2 Generellt. 1.3 Hjälpmedel HANDBOK FÖR DIG SOM LEVERANTÖR

1 INTRODUKTION. 1.1 Krav. 1.2 Generellt. 1.3 Hjälpmedel HANDBOK FÖR DIG SOM LEVERANTÖR 1 INTRODUKTION Nitators affärsidé handlar i korta drag om att vara en miljömedveten samarbetspartner för kunder med högt ställda krav på säkerhet, kvalitet, leveranssäkerhet och flexibilitet. 1.1 Krav

Läs mer

Beställningsmetod, (Partiformeringsmetod) = Maximalt antal Beställningspunkt Maxlager,(Beställningsgräns)

Beställningsmetod, (Partiformeringsmetod) = Maximalt antal Beställningspunkt Maxlager,(Beställningsgräns) Inköpsförslag (beställning av reservdelar) De angivna menyhänvisningarna refererar till Navigationsrutan i Navision. Denna instruktion beskriver beräkning av inköpsförslag via menypunkten Inköp - Planering

Läs mer

Yrkeskod enligt ALS 311

Yrkeskod enligt ALS 311 Med inköp menas inköp av produkter som behövs till företagets produktion. Inköp av förbrukningsmaterial och kontorsinredning hänförs till verksamhetsområde 64. Yrkeskod enligt ALS 311 Handhar leverantörsregister,

Läs mer

Yrkeskod enligt ALS 311

Yrkeskod enligt ALS 311 Med inköp menas inköp av produkter som behövs till företagets produktion. Inköp av förbrukningsmaterial och kontorsinredning hänförs till verksamhetsområde 64. Yrkeskod enligt ALS 311 Handhar leverantörsregister,

Läs mer

Lagermodeller & produktvärden

Lagermodeller & produktvärden Lagermodeller & produktvärden Tid Är Tid = Pengar? 3- Olika tidsbegrepp Ledtid (LT) Tid från behovsinitiering / orderläggning till behovsuppfyllelse / mottagande av leverans Genomloppstid (GLT) Tid för

Läs mer

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. RFI (Request For Information) 5. RFQ (Request For Quotation)

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. RFI (Request For Information) 5. RFQ (Request For Quotation) Agenda 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. RFI (Request For Information) 5. RFQ (Request For Quotation) Inköpens betydelse för verksamheten 60-85 60-80 50-70 60-80 5 12 18 3 12 Administr.

Läs mer

Lagerstyrning & Transportekonomi 2012

Lagerstyrning & Transportekonomi 2012 Administration av lagret. www.logistikprogrammet.org 3 Företaget KoS har nu etablerat ett nytt centrallager. De tidigare manuella rutinerna ska nu ersättas av ett administrativt affärssystem. Volymerna

Läs mer

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH Avrop under ramavtalets sista tid Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL POSTFÖRMEDLINGSTJÄNSTER 2013 OCH 2013-2 Avrop under ramavtalets sista tid Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 REKOMMENDATION... 3 2.1 Förlängningar av befintliga avropsavtal...

Läs mer

Dag 1. GolvSpecialisten AB

Dag 1. GolvSpecialisten AB Dag 1 GolvSpecialisten AB Företaget GolvSpecialisten AB (GSAB) bildades 1987 och har sedan dess vuxit till ett världsledande företag inom professionell slip- och polersystem för golv. Man producerar utrustning

Läs mer

Yrkeskläder och skor 2012-2. Avropsstöd 2015-01-07

Yrkeskläder och skor 2012-2. Avropsstöd 2015-01-07 Avropsstöd Yrkeskläder och skor 2012-2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Avrop på ramavtalet... 3 4. Beställning... 3 4.1. Kundkonto... 4 4.2. Kundtjänst... 4 5. Pris... 4 6. Leveransvillkor...

Läs mer

Avropsstöd. Vägledning för Hygien, papper- och plastmaterial 2013

Avropsstöd. Vägledning för Hygien, papper- och plastmaterial 2013 Avropsstöd Vägledning för Hygien, papper- och plastmaterial 2013 Innehåll 1 Innan du börjar avropa... 2 2 Inledning... 2 3 Omfattning... 2 4 Avrop på Ramavtalet... 2 5 Beställning... 2 5.1 Orderbekräftelse...

Läs mer

3. Kvalificeringskrav på leverantör

3. Kvalificeringskrav på leverantör Förfrågningsunderlag 2016-01-28 Upphandlande organisation Kungsbacka kommun Upphandling Webbaserade psykometriska tester Jennifer Johansson 16/2 Symbolförklaring: Sista anbudsdag: 2016-02-25 Texten/frågan

Läs mer

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL MÖBLER 2013

Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL MÖBLER 2013 Särskild vägledning för avrop RAMAVTAL MÖBLER 2013 AVROP GENOM FÖRNYAD KONKURRENSUTSÄTTNING UNDER RAMAVTALETS SISTA TID Sida 1 av 8 2018-04-24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 REKOMMENDATION... 3

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

Taurus Ekonomiutbildning

Taurus Ekonomiutbildning Inledning Material in/ Leverantörsfakturering Löpande gör vi beställningar av varor och tjänster hos våra leverantörer. Vi tar emot varan eller får tjänsten utförd och erhåller i samband med detta en leverantörsfaktura.

Läs mer

Lathund för ordermatchning. Version

Lathund för ordermatchning. Version Lathund för ordermatchning Version 140520 2(11) 1. Ordermatchning Ordermatchning av faktura behöver göras när fakturan avviker från order. Det finns olika tillfällen och varianter på när ordermatchning

Läs mer

Entrémattor Avropsvägledning. Vägledning Entrémattor

Entrémattor Avropsvägledning. Vägledning Entrémattor Avropsvägledning Vägledning Entrémattor 2014 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Skrapmatta... 3 2.2. Köp eller hyra av Entrématta... 4 2.3. Köp av entrématta inkl. logotyp... 4 2.4. Tvätt-

Läs mer

Speciellt viktigt vid inköpsorderregistreringen är: Under egna referenser ifylles vem som är inköpare.

Speciellt viktigt vid inköpsorderregistreringen är: Under egna referenser ifylles vem som är inköpare. Inköp Generellt 1 Registrera inköpsorder 2 Utskrift inköpsorder 5 Bekräfta inköpsorder 6 Bekräfta leveransavisering 6 Ankomstregistrering 7 Inleverans 8 Mottagningsrapport 11 Utskrift påminnelse 12 Utskrift

Läs mer

Leveransservice & totalkostnad

Leveransservice & totalkostnad Leveransservice & totalkostnad Leveransservice Logistikprestation 3-Leveransservice Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Lagertillgänglighet Information Flexibilitet / Kundanpasning Oskarsson m

Läs mer

N 1 REGLEMENTE FÖR INKÖPSDELEGERADE JÄMTE LOKALA ANVISNINGAR FÖR ANSKAFFNING AV VAROR OCH TJÄNSTER INOM KIRUNA KOMMUNS FÖRVALTNINGAR

N 1 REGLEMENTE FÖR INKÖPSDELEGERADE JÄMTE LOKALA ANVISNINGAR FÖR ANSKAFFNING AV VAROR OCH TJÄNSTER INOM KIRUNA KOMMUNS FÖRVALTNINGAR N 1 REGLEMENTE FÖR INKÖPSDELEGERADE JÄMTE LOKALA ANVISNINGAR FÖR ANSKAFFNING AV VAROR OCH TJÄNSTER INOM KIRUNA KOMMUNS FÖRVALTNINGAR Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 119 Komplettering i anvisningarna

Läs mer

RAMAVTAL Hyra av mobila toaletter med service och tillbehör

RAMAVTAL Hyra av mobila toaletter med service och tillbehör FMV-2807-14 1(6) RAMAVTAL Hyra av mobila toaletter med service och tillbehör Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarets materielverk org. nr 202100-0340 115 80 Stockholm (lokalt

Läs mer

MPS-modulen, MOQ och multipelhantering m.m. Lennart Andersson

MPS-modulen, MOQ och multipelhantering m.m. Lennart Andersson Behovsberäkning Behovsberäkningsmöjligheterna i iscala utan MPS-modulen, MOQ och multipelhantering m.m. Lennart Andersson Behovsberäkning, vad genererar behov? Kan genereras från Kundorder Kan genereras

Läs mer

Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare.

Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare. Datorsystem för maskinuthyrning Vad är WinHyra för något? Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare. WinHyra är Windows baserat datorsystem och är

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Nytt inköpssystem inom hela Lantmännenkoncernen

Nytt inköpssystem inom hela Lantmännenkoncernen Sida 1 av 6 Nytt inköpssystem inom hela Lantmännenkoncernen Obligatorisk information till leverantörer som önskar ansluta sig till Lantmännens e-handelsplattform PaL rutiner & villkor I texten nedan kommer

Läs mer

mars 2012 Kalkylering och nyckeltal vid elektroniska affärer en vägledning

mars 2012 Kalkylering och nyckeltal vid elektroniska affärer en vägledning mars 2012 Kalkylering och nyckeltal vid elektroniska affärer en vägledning FÖRORD NEA är en ideell intresseorganisation som erbjuder en neutral och oberoende mötesplats där vi verkar för att eaffärer ska

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

Ellevio AB har ett standardsystem för elektronisk hantering av inköpsordrar.

Ellevio AB har ett standardsystem för elektronisk hantering av inköpsordrar. 1 Inledning Ellevio AB har ett standardsystem för elektronisk hantering av inköpsordrar. Ellevio använder Basware system och erbjuder en Cloud lösning för leverantörer via Basware - Supplier Portal - där

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren Efter leverans

Utbildning för chefer inom SDF Våren Efter leverans Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Efter leverans Efter beställning av produkter: Leverans - Rätt plats och i rätt tid Fraktkostnad? - Generellt fraktfritt - Leveransavgifter kan finnas i vissa

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 13 Omsättningshastighet i lager I alla materialflöden binds kapital vare sig det beror på att material ligger i lager

Läs mer

Operationslego. När godset ska skickas till leverantören kan anvsändning rapporteras för att hålla reda på vad som är skickat men inte returnerat.

Operationslego. När godset ska skickas till leverantören kan anvsändning rapporteras för att hålla reda på vad som är skickat men inte returnerat. Operationslego Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att sedan

Läs mer

Beställningsmetod (Partiformeringsmetod) = Maximalt antal Beställningspunkt Maxlager (Beställningsgräns)

Beställningsmetod (Partiformeringsmetod) = Maximalt antal Beställningspunkt Maxlager (Beställningsgräns) Inköpsförslag (beställning av reservdelar) Denna instruktion beskriver beräkning av inköpsförslag via menypunkten Avdelningar Inköp Planering Inköpsförslag. Stamdata Förutsättningen för att en artikel

Läs mer

RAMAVTAL Vårdsängar 2012

RAMAVTAL Vårdsängar 2012 AVTAL 1 (7) RAMAVTAL Vårdsängar 2012 1. Parter Beställare: 641 80 Katrineholm 643 80 Vingåker Leverantör: Invacare AB Box 66 163 91 Spång Tfn 08-761 70 90 Org nr: 556050-1313 Kontaktperson avtal: Per Sandahl

Läs mer

Frågor och svar Förrådsupphandlingen 090703-1

Frågor och svar Förrådsupphandlingen 090703-1 1(5) Frågor och svar Förrådsupphandlingen 090703-1 Dat Ansv Fråga Svar 16/6 Reg Syd RH 23/6 RH / Reg Syd Siffror; De olika ingående förrådens innehåll uppdelat efter transitgods, lev, lev s art nr, volym,

Läs mer

Inköp och upphandling - process

Inköp och upphandling - process TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 0480-45 00 28 2018-05-23 KS 2018/0162 Martina Adiels Balk 0480-45 05 74 Kommunstyrelsen Inköp och upphandling - process Förslag till beslut

Läs mer

Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus

Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus Till Ekonomiansvarig Göteborg 2017-11-13 Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus Vi på Akademiska Hus vill förtydliga våra krav på fakturainnehållet som gäller från och med 1 januari

Läs mer

MINNESHJÄLP KINNARPS SYDOST (130820)

MINNESHJÄLP KINNARPS SYDOST (130820) MINNESHJÄLP KINNARPS SYDOST (130820) Genom gång av de olika tetfälten Intern tet på order (F6): Informationstet till ordersupporten, denna tet sparas på ordern i Move, men teten kommer ej ut på något kunddokument.

Läs mer

Agresso AB Tillämpning SFTI

Agresso AB Tillämpning SFTI Agresso AB Tillämpning SFTI Enligt SFTI Affärsprocess 6 Tillämpningsanvisning för Agresso SFTI Affärsprocess 6. Version 2.7 Avrop mot Ramavtal Datum: 2010-03-12 Status: Version 0.2 Senast ändrad: 2010-05-23

Läs mer

Snabbguide för mytnt-användare mytnt Quick Guide mytnt lätt, snabbt och behändigt på svenska. TNT Curve Positive orange/g

Snabbguide för mytnt-användare mytnt Quick Guide mytnt lätt, snabbt och behändigt på svenska. TNT Curve Positive orange/g Snabbguide för mytnt-användare mytnt Quick Guide mytnt lätt, snabbt och behändigt på svenska TNT Curve Positive orange/g TNT Curve Positive orange/g 2. Logga in i programmet mytnt 3. Skapa en försändelse

Läs mer

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande

AVTAL. Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande AVTAL Avseende tjänster för nykundsbearbetning och varumärkesbyggande Innehåll 1 Avtalets omfattning... 3 2 Avtalsperiod... 3 3 Avtalshandlingar... 3 4 Kontaktpersoner... 3 5 Engagerade säljare... 3 5.1

Läs mer

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game

Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game Laborationshandledning: Huvudplanering vid blandad lager- och kundorderstyrd tillverkning Master Scheduling Game 1 Introduktion Denna laboration utförs i grupper om två deltagare. Det är bra att ha med

Läs mer

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8 Vägledning Checklista Spårbarhet i flera led Sida 1 av 8 Syftet Syftet är att öka samverkan mellan myndigheterna samt bidra till en effektivare och samsynad kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera

Läs mer

Hjälp till att undvika tvister och chargebacks.

Hjälp till att undvika tvister och chargebacks. Hjälp till att undvika tvister och chargebacks. Ibland kan något gå fel med en beställning. Här är vår praktiska guide som hjälper dig att undvika tvister och chargebacks. Problem tillhör vanligtvis en

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Eskilstuna kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Eskilstuna kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Eskilstuna kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-28

Läs mer

IKS Användarmanual - Användarstöd för hantering av Svenska Bostäders inköpssystem

IKS Användarmanual - Användarstöd för hantering av Svenska Bostäders inköpssystem 2017-04-04 IKS Användarmanual - Användarstöd för hantering av Svenska Bostäders inköpssystem Innehåll 1. Om IKS... 3 2. Var hittar jag IKS?... 4 3. Startsidan... 4 4. Skapa beställning på objekt/fastighet

Läs mer

INKÖP ÄR ROLIGT. En enkel skrift om grundläggande begrepp och processer för Operativt och Taktiskt inköp

INKÖP ÄR ROLIGT. En enkel skrift om grundläggande begrepp och processer för Operativt och Taktiskt inköp INKÖP ÄR ROLIGT En enkel skrift om grundläggande begrepp och processer för Operativt och Taktiskt inköp 1 INKÖP ÄR ROLIGT Svante Axelsson i glatt samtal med professor Arjan van Weele och den brittiska

Läs mer

Bilaga 5 Administration och kontroll

Bilaga 5 Administration och kontroll Administration och kontroll Administration och kontroll 2 (7) Innehåll 1 Allmänt 3 2 Administration och kontroll 4 2.1 Medverkan 4 2.2 Kvalitetsansvarig 4 2.3 Meddelande vid planerade arbeten 5 2.4 Rapporter

Läs mer

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation)

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation) Agenda 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation) FÖRKORTNINGAR CSR EOQ IPO MPS MRO Corporate Social Responsibility

Läs mer

INDIREKTA INKÖP MED PALETTE BUYER

INDIREKTA INKÖP MED PALETTE BUYER INDIREKTA INKÖP MED PALETTE BUYER Agenda Varför ett system för indirekta inköp? Varför PaletteBuyer? Demo (inklusive nyheter). Frågor och erfarenheter. MELLAN 5-15% AV OMSÄTTNINGEN en betydande del av

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1)

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 26 Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

Utbildningsmanual websesam

Utbildningsmanual websesam DIVISION SERVICE Länsservice hjälpmedel Utbildningsmanual websesam Utbildningsmanual för förskrivare av hjälpmedel i beställarsystemet websesam 1. Beställa hjälpmedel Beställa hjälpmedel Tänk på detta

Läs mer

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: /

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: / Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll

Läs mer

Lova leveranstider; sälj och verksamhetsplanering!?

Lova leveranstider; sälj och verksamhetsplanering!? Täcktidsplanering/Taktplanering Anders Segerstedt Industriell logistik, Luleå tekniska universitet Lova leveranstider; sälj och verksamhetsplanering!? I ett företag kan det vara så att en ordermottagare

Läs mer

Sid: 1. Manual. Beställning / Orderattest / Inleverans ebuilder Inköp

Sid: 1. Manual. Beställning / Orderattest / Inleverans ebuilder Inköp Sid: 1 Manual Beställning / Orderattest / Inleverans ebuilder Inköp ebuilder AB Version 5.0 Dec 2010 Sid: 2 Inledning... 3 Orderläggning... 4 Skapa Varukorg... 4 Färdigställ Order... 6 Attestera Order...

Läs mer

Effektivitetsdimensioner En översikt

Effektivitetsdimensioner En översikt Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 01 Effektivitetsdimensioner En översikt Förräntning av investerat kapital är det överordnade målet för kommersiellt arbetande

Läs mer

Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid

Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid Föreläsare: Lars-Åke Persson, Monitor ERP System AB, (projektledare, konsult, utbildare) Under den här minikursen ska vi prata om två rätt svåra frågeställningar:

Läs mer

Att vara leverantör till AQ Plast AB i Anderstorp och Torslanda

Att vara leverantör till AQ Plast AB i Anderstorp och Torslanda 1 No 1 of 5 2017-11-24 2017-11-24 Att vara leverantör till AQ Plast AB i Anderstorp och Torslanda Introduktion AQ Plast AB är en leverantör av formsprutade plast detaljer och plåtdetaljer av hög kvalitet.

Läs mer

Repetition. Introduktion Inköps grunder Inköps plats i distributionskedjan

Repetition. Introduktion Inköps grunder Inköps plats i distributionskedjan Repetition Introduktion Inköps grunder Inköps plats i distributionskedjan 2 DAGENS AGENDA 8.30-9.15 Operativt inköp 9.30-10.15 Fortsättning 10.15-11.30 Grupparbete eget företag 11.30-12.30 Lunch 12.30-13.15

Läs mer

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött DIARIENR UE/120027 Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött Anm: Texter med blå teckenfärg kommer att fastställas i samband med upprättande av upphandlingskontraktet.

Läs mer

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se Avtal Avtalets namn: Startdatum: Mediebevakning Referensnr: 062978-2015 2015-12-22 Slutdatum: 2016-12-21 Typ av avtal: Ramavtal Förlängning: 2 st á 1 år Parter: Köpare Upph. enhet: Handläggare: Org. nr:

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

Bilaga 10 Faktureringsrutiner

Bilaga 10 Faktureringsrutiner SID 1 (7) Bilaga 10 Faktureringsrutiner Förfrågningsunderlag 1. Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem 2. Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefon 08-508 29 000. Fax 08-508 29 036.

Läs mer

DÄCKPORTAL. REKLAMATIONER OCH ÅTERKÖP ENDAST FÖR DÄCK LEVERERADE AV WYZ (Gäller ej däck som fakturerats direkt av däcktillverkarna)

DÄCKPORTAL. REKLAMATIONER OCH ÅTERKÖP ENDAST FÖR DÄCK LEVERERADE AV WYZ (Gäller ej däck som fakturerats direkt av däcktillverkarna) DÄCKPORTAL REKLAMATIONER OCH ÅTERKÖP ENDAST FÖR DÄCK LEVERERADE AV (Gäller ej däck som fakturerats direkt av däcktillverkarna) Reklamationer och återköp 1 2 3 4 5 6 Annullering av order Leveransförsening

Läs mer

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp

Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Fakturering Låt inte administrationen bli den största omkostnaden vid resor och inköp Beräkningar visar att de verkliga kostnaderna för den interna hanteringen av varje faktura är 400 700 kronor för kontroll,

Läs mer

Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus AB

Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus AB Till Ekonomiavdelningen/Kundreskontra Göteborg 2019-04-09 Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus AB Vi på Akademiska Hus vill förtydliga våra krav på fakturainnehållet som gäller från

Läs mer

TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK

TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK Institutionen för teknisk ekonomi och logistik Teknisk Logistik TENTAMEN I MTTF01LOGISTIK Tisdagen den 18 oktober 2011, kl. 14-18 Att tänka på: Slutbetyget är en sammanvägning av praktikfallbetyg, kunskapsfrågorna

Läs mer

Materialbehovsplanering med behovsnedbrytning

Materialbehovsplanering med behovsnedbrytning Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 42 Materialbehovsplanering med behovsnedbrytning Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och

Läs mer

Riksbyggens generella krav på leverantör och partner

Riksbyggens generella krav på leverantör och partner Riksbyggens generella krav på leverantör och partner För att vi på Riksbyggen ska kunna underlätta och utveckla samarbetet med våra leverantörer och partners vill vi att Ni som är eller är intresserade

Läs mer

Leverans. Innehåll. Leverans Bilaga 6 Dokumentnr N , Rev G,

Leverans. Innehåll. Leverans Bilaga 6 Dokumentnr N , Rev G, Leverans Innehåll 1 ALLMÄNT... 2 2 HANTERINGSGRÄNSSNITT... 2 3 BESTÄLLNING... 2 3.1 Hanteringsfall som beställs via NBTAB... 3 3.2 Tillvalstjänster som beställs via NBTAB... 3 3.3 Svar på beställning...

Läs mer

AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003

AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003 1 AVTAL Sid 1 (7) Avtalsnr 460301 SLLU 9/2003 Objekt SLL 460, Röntgenfilm mm Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, nedan benämnd SLL och Agfa Gevaert AB, organisationsnummer

Läs mer

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats.

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. 2013-05-14 Leveransavtal nr Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. Leverantören åtar sig att leverera på villkoren

Läs mer

Lagerstyrning i hög- och lågpresterande företag 1

Lagerstyrning i hög- och lågpresterande företag 1 Lagerstyrning i hög- och lågpresterande företag 1 Logistik och Transport, Chalmers Tek- Patrik Jonsson Stig-Arne Mattsson niska Högskola Lagerstyrning handlar principiellt om att fastställa kvantiteter

Läs mer

Agenda. Avtal (när, lagar, ogiltighet m m) Inköp material Upphandling av underentreprenader. Köplagen och avtalslagen

Agenda. Avtal (när, lagar, ogiltighet m m) Inköp material Upphandling av underentreprenader. Köplagen och avtalslagen Upphandling material och underentreprenad Agenda Avtal (när, lagar, ogiltighet m m) Inköp material Upphandling av underentreprenader Ja tack Förfrågan Offert, anbud Accept Avtal Avtal en viljeförklaring

Läs mer

Processbeskrivning Avrop

Processbeskrivning Avrop ProcIT-P-008 Processbeskrivning Avrop Lednings- och kvalitetssystem Fastställd av 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 4 2 Avropsprocessen 5 2.1 Ge råd/informera

Läs mer

Handbok Entreprenadlager Uttag, påfyllning och returhantering samt förvaltning

Handbok Entreprenadlager Uttag, påfyllning och returhantering samt förvaltning Ert datum SE-571 29 Nässjö Version 3 Telefon: 0380-727 00 Telefax: 0380-727 19 www.banverket.se Handbok Entreprenadlager Uttag, påfyllning och returhantering samt förvaltning Handläggare: Jan Lidby Tel.

Läs mer

Logistik-/ Lager- grunder

Logistik-/ Lager- grunder Logistik-/ Lager- grunder Rätt produkt Rätt tid Rätt kvalitet Lägsta pris Björk 1 Logistikens Områden Leverantörs urval Inköpsrutiner Inkommande varor Lagerbestånd Lagerskötsel Emballering Orderbehandling

Läs mer

Riktlinjer och krav för våra leverantörer

Riktlinjer och krav för våra leverantörer 1 INTRODUKTION Nitators affärsidé handlar i korta drag om att vara en miljömedveten samarbetspartner för kunder med högt ställda krav på kvalitet, leveranssäkerhet och flexibilitet. 1.1 Krav Syftet med

Läs mer

2013-08-08. Förbandsmaterial Södertälje/Nykvarn/Salem

2013-08-08. Förbandsmaterial Södertälje/Nykvarn/Salem Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2013-08-08 Upphandlande organisation Telge Inköp AB Upphandling Förbandsmaterial Södertälje/Nykvarn/Salem Ann-Christin Lindberg TI 2013-1012 Symbolförklaring: Texten

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Region Skåne landsting

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Region Skåne landsting Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Region Skåne landsting Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 11-03-31

Läs mer

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR. ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR. ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan Fastställda i oktober 2016 1. Inledning Detta dokument beskriver hur handeln på Alternativa Listan (Alternativa)

Läs mer

Utredning av logistikförändringar

Utredning av logistikförändringar Utredning av logistikförändringar 1- Varför logistik? Lagerföring Lagerhållning/Hantering Kostnader Transport Administration Övrigt Vinstmarginal Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Intäkter Räntabilitet

Läs mer

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer]

RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] RIKTLINJE 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Sjödin, Håkan, UHum TDOK 2012:201 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version cuh Jan Pettersson 2012-11-01 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11 Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan

Läs mer

Limiten för Visa och Mastercard är 15 000 kr. Limiten för Direktbank är 100 000 kr.

Limiten för Visa och Mastercard är 15 000 kr. Limiten för Direktbank är 100 000 kr. Jag har ångrat mitt köp eller beställt fel produkt, vad ska jag göra? Du har rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från det att du har mottagit varan och handlar därmed med full trygghet. Om du ångrar

Läs mer

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE

Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 1 (7) Dokument 1 till Kontrakt PROJEKTGENOMFÖRANDE Unicon 2011 Dokument 1 till Kontrakt 2011-04-20 Sid 2 (7) Innehåll: 1. PROJEKTLEDNING... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2.

Läs mer