LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN"

Transkript

1 Fastighetsavdelningen Per Sundqvist FÖRSLAG TILL BESLUT 1 / dnr C2 4573/09 Styrelsen LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN Förord med förslag till beslut. Lokalförsörjningsplanen är avsedd att vara utgångspunkt för universitetets planerade lokalförändring i ett längre perspektiv och ska utgöra bas för långsiktiga budgetprognoser. Den är inte bindande vad gäller förslag till förändringar utan bindningar uppkommer först genom hyresavtal med fastighetsägare. Universitetsstyrelsen prövar behovet av förhyrning genom att ge bemyndigande till rektor att teckna hyresavtal. Förslag till beslut: Universitetsstyrelsen föreslås godkänna lokalförsörjningsplanen som underlag för universitetets lokalplanering Lokalförsörjningsplan Bakgrund och förutsättningar Universitet och högskolor ska enligt regeringsbeslut redovisa sin lokalförsörjning för de kommande tre åren. Lokalförsörjningsplanen ska innehålla en lokalplanering som har fastställts av lärosätets styrelse där såväl slutna som förväntade hyresavtal inkluderas. Statliga universitet och högskolor ska kommentera vilka förutsättningar som utgör grunden för den framtida planeringen av lokalförsörjningen. Av denna ska exempelvis framgå om lärosätet avser att till regeringen inkomma med särskild framställan om att teckna hyresavtal med lång löptid. Nuläge Effektivisering och modernisering av universitetets lokaler är en ständigt pågående process med målsättningen att skapa bra och konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer. Fakulteterna arbetar tillsammans med gemensamma förvaltningens fastighetsavdelning för att genomföra lokaleffektiviseringar och reducera hyreskostnaderna. Fastighetsavdelningen Karl Gustavsgatan 12 B, Box 100, SE Göteborg , (fax)

2 2 / 6 För att ge fakulteterna incitament att minska sina lokalkostnader under pågående avtalstid kan uthyrningsbara lokaler sägas upp internt till den av fastighetsavdelningen administrerade lokalpoolen. Lokalerna bjuds sedan ut på öppna marknaden. Intäkterna från denna andrahandsuthyrning uppgår till nästan 17 mkr. Mellan åren 2009 och 2010 minskade den totala kostnaden för tomma lokaler från nästan 10 mkr till drygt 5 mkr. Lokalpoolens kostnader fördelas solidariskt mellan fakulteterna. Lokalkostnadens andel av universitetets totala omsättning har de senaste åren haft en sjunkande trend och minskat från 13,8 % år 2005 till 12,9 % år Lokalkostnaden för GU inklusive kostnaden för lokalpool och fastighetsadministration har under 2009 minskat med drygt 26 mkr eller ca 4,5 % och är inför 2010 budgeterade till 590 mkr. En del av förklaringen till universitetets minskade hyror de senaste åren är det låga ränteläget men merparten beror på fakulteternas arbete med att effektivisera lokalytorna och därmed minska sina hyreskostnader. Universitet har idag nästan 130 olika hyresavtal med drygt 30 olika hyresvärdar, där den största är statliga Akademiska Hus (ca 57 % av ytan), följt av kommunala Higabgruppen (ca 20%) och Chalmers (ca 7%). Lokalförändringar Pågående lokalförändringar Utbildningsvetenskapliga fakulteten har under året påbörjat nybyggnad av lokaler för idrottshögskolan inne på Katrinelundskolans gård längs Evenemangsstråket. Centret invigs i början av Den tillfälliga förhyrningen av Exercishuset på Heden lämnas samtidigt. På Handelshögskolans gård byggs lokaler som ska innehålla doktorandarbetsplatser. Inflyttning sker under augusti Samtidigt lämnas lokaler på Södra Allégatan. Planerade lokalförändringar Under sommaren 2010 kommer en ombyggnad av entrén till samhällsvetenskapliga fakulteten vid Sprängkullsgatan 19 att påbörjas. Projektet som benämns Huvudentré Haga beräknas vara klart senast i början av En ombyggnad eller en eventuell nybyggnad av Biomedicinska biblioteket på Medicinarberget planeras för att kunna skapa ett modernt fungerande bibliotek och även klara kraven på god tillgänglighet och en bra arbetsmiljö. I slutet av planperioden planeras en ny byggnad i anslutning till Humanisten. Andra äldre fastigheter nära Renströmsparken och vid Chalmers Vasa kommer då att kunna lämnas. Förutom bättre anpassade lokaler innebär en ny byggnad även stora samordningsvinster för fakulteten. Fastighetsavdelningen undersöker tillsammans med kommunen möjligheten att få bygga ett nytt gemensamt studentservice- och förvaltningshus i centrala staden och få möjlighet att samla merparten av den gemensamma förvaltningen, som idag sitter på fem olika adresser, under samma tak.

3 3 / 6 Studenternas hus ägs av universitetet men lider sedan länge av eftersatt underhåll och ombyggnadsbehov. Universitetet har därför för avsikt att sälja det och därefter hyra tillbaka för att kunna åtgärda problemen. Begäran om att få sälja är skickad till regeringen. Lokaler och lokalförändringar i detalj Lokalförsörjningsplanen baseras till stora delar på Göteborgs universitets femåriga lokalplan. Den tas årligen fram av fastighetsavdelningen i samverkan med fakulteterna, studentföreträdare, UB och gemensamma förvaltningen. Lokalplanen redovisar planerade lokalförändringar, projekttidsplaner och förteckningar över samtliga hyresobjekt med adresser, areor och hyrestider. Areaförändring Under planeringsperioden sker inga större förändringar i lokalbeståndet. Mellan åren 2010 och 2013 beräknas det netto tillkomma ca kvm, där de större förändringarna beror på Idrottshögskolan och den planerade tillbyggnaden på Humanisten, men där samtidigt stora ytor avflyttas. Lokalkostnader Lokalkostnadernas utveckling Budgeterade lokalkostnader på fastighetsavdelningen, och specificerade på hyresobjektsnivå för år 2010, är fastställda i beslutet om anslagsfördelning och kostnadsdebiteringar (styrelsen ). Lokalkostnaderna för hela universitetet för planeringsperioden är sedan sammanfattade i en total lokalkostnad i budgettabell 8 (se bilaga) som är fastställd i styrelsen (dnr B1 5731/09). Den totala lokalkostnaden uppgår år 2010 till ca 590 mkr och beräknas öka med 21 mkr under planeringsperioden. Pågående projekt under år 2010 där de större Nya Forsken, Handelshögskolan, Campus Haga entré och Idrottshögskolan ger helårseffekter först under år 2011 och därmed en sammanlagd hyresökning på 14 mkr. År 2012 höjs hyran med ca 2 mkr och under år 2013 innebär ett tillbyggt Humanisten en nettohyresökning på i storleksordningen 5 mkr. Lokalkostnadens andel av universitetets totala kostnader bedöms under planeringsperioden ligga relativt stilla på ca 12 %. Hyresmarknaden Hyresutvecklingen under de närmaste åren präglas av en stor osäkerhet men kommer enligt bedömare sannolikt att innebära att hyresnivåerna sjunker på kort sikt i framförallt storstäderna på grund av en svag efterfrågan. Vakanserna bedöms öka även i attraktiva lägen och kan komma att bli långvariga i äldre fastighetsbestånd.

4 4 / 6 KPI-utveckling Efter många års prisstegring bröts trenden under 2009 då oktoberindex (som styr indexerade hyreskontrakt) föll något. För 2010 har prognosen baserats på ett inflationsantagande på 1 %. Inflationstakten bedöms därefter öka och detta påverkar framledes många av hyreskontrakten som är indexerade (ca 83 % av hyreskostnaden). Ränteutveckling En del (ca 17 %) av hyresavtalen är så kallade självkostnadsavtal, (t ex Pedagogen) vilket innebär att vi står för de faktiska kostnader som uppstår i förvaltningen hos hyresvärden. En stor andel av hyran i dessa avtal är kapitaldelen som baseras på faktiskt upptagna lån hos hyresvärden och hyran är därmed ränteberoende. I det extremt låga ränteläge som nu råder har stora delar av lånen under 2009 bundits på längre tid, varför dessa avtal inte påverkas i närtid i någon högre utsträckning av en höjd ränta. Energikostnader Universitetet arbetar aktiv med att försöka minska myndighetens energiförbrukning. Skälen är både ekonomiska och miljömässiga. Det kan röra sig om små insatser såsom användning av lågenergilampor till stora resurskrävande insatser såsom ingrepp i fastigheters uppvärmnings- och ventilationssystem. I arbetet deltar även de stora hyresvärdarna. Detta har lett till att universitetets energianvändning har minskat år från år. Under 2009 startades ett energisparprojekt av fastighetsavdelningen och miljöenheten för att påverka personalens och studenternas energivanor. Hot och möjligheter Möjligheter finns, med sjunkande hyresnivåer, att omförhandla hyreskontrakt som löper ut den närmaste tiden. Hot finns på lite längre sikt med de ränteberoende hyreskontrakten, men mildras de närmaste åren genom att en stor del nu är räntesäkrade. Regeringsmedgivande till hyreskontrakt med lång löptid Enligt förordningen (1993:528) om statliga myndigheters lokalförsörjning ska universitet inhämta regeringens medgivande om hyresavtalens löptid är längre än 10 år. Större lokalinvesteringar som är hyresgästanpassade innebär ofta hyresavtal med långa löptider för att kunna erhålla en rimlig hyresnivå. Under planeringsperioden kräver Humanistens utbyggnad sannolikt ett hyreskontrakt som har en längre löptid än 10 år, och därmed ett regeringsmedgivande.

5 5 / 6 BILAGA Tabell 8 Lokalförsörjning Redovisning av lokaler Utfall Prognos Beräkning Beräkning Beräkning enligt nollalternativet (mnkr) Area, kvm LOA utifrån lokalförsörjningsplan - föregående års utgång ökning under året minskning under året vid årets utgång (A) Förbättringsutgifter på annans fastighet nyinvesteringar avskrivningar Total årshyra enligt hyresavtal, utifrån lokalförsörjningsplan (B) Genomsnittlig hyra (kr/m2loa) Lokalkostnader (C) Genomsnittlig lokalkostnad (kr/m2 LOA) Lokalkostnadens andel av verksamhetens totala kostnader 6-12,9% -11,8% -11,8% -11,8% -11,9% 1 En redovisning skall lämnas av det totala utgående beloppet enligt balansräkningens balanspost. Vidare efterfrågas två specifika särredovisningar; nyinvesteringar och avskrivningar. 2 Inklusive avtalade ersättningar vid avflyttning före viss tidpunkt, då sådan beräknas ske, samt eventuella återställningskostnader vid avflyttning 3 Beräknas B/A. 4 Enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag dvs samma summa som posten lokalkostnader under verksamhetens kostnader, enligt det totala budgetunderlaget. Kostnader som ingår redovisas i not. 5 Beräknas C/A. 6 Beräknas utifrån nollförslaget Not till lokalkostnader (C) Hyra inkl el, värme o vatten Övriga lokalkostnader Summa

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017 Fastighetsenheten Per Sundqvist FÖRSLAG TILL BESLUT 1 / 6 2014 04 10 Dnr V 2014/353 Styrelsen LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017 1. Förord med förslag till beslut Lokalförsörjningsplanen är avsedd att vara

Läs mer

När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö.

När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö. Datum: 2017-02-16 Beslutat av: Styrelsen Dnr: 2017/765-1.1 Lokalförsörjningsplan 2018 2020 1. Inledning och bakgrund Universitet och högskolor ska enligt regeringsbeslut redovisa sin lokalförsörjning för

Läs mer

GOTEBORGS UNIVERSITET 4-2016

GOTEBORGS UNIVERSITET 4-2016 GOTEBORGS UNIVERSITET Fastighetsenheten Per Sundqvist FORSLAG Tl LL BESLUT Datum 2013 04 10 Dnr V 20 13/346 1 I 5 Styrelsen LOKALFORSORJNINGSPLAN 4-2016 1. Forord med forslag till beslut. LokaltOrsoJjningsplanen

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Dnr: 2018/289-1.1.1 Lokalförsörjningsplan 2020-2022 Gäller från: 2018-02-15 Innehållsförteckning 1. Inledning och bakgrund 3 2. Nuläge 3 2.1 Hyresvärdar 3 2.2 Internhyra 4 2.3 Lokaleffektiviseringar 4

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 2008-11-12 BESLUT Dnr LiU-2008/03932 Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2008-2013 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor FÖRSLAG l / l 2011-02-07 Dnr B l 5600/1 Universitetsstyre Isen Fastställande av budgetunderlag för Göteborgs universitet 2012-2014 Universitet och högskolor uppdras årligen att avge budgetunderlag

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Underlag I ärendet finns förslag till beslut och lokalförsörjningsplan (MDH /13).

Underlag I ärendet finns förslag till beslut och lokalförsörjningsplan (MDH /13). PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 90 Lokalförsörjningsplan 2013-2016 Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa lokalförsörjningsplan 2013-2016. Ärendets behandling Ärendet föredras

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Inledning I lokalförsörjningsplanen fastställer högskolestyrelsen årligen högskolans övergripande strategi för lokalplaneringen. Planen är avsedd

Läs mer

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 2017-08-09 DNR LIU-2017-01829 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag senast

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet Delårsrapport 2015 Linköpings universitet 2015-08-10 DNR LIU-2015-00873 BESLUT 1(7) Delårsrapport för räkenskapsåret 2015 per den 30 juni 2015 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011

Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011 2006-11-28 BESLUT Dnr LiU 1152/06-70 Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2006-2011 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

BUDGETUNDERLAG FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

BUDGETUNDERLAG FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Dnr 353/15/2011 2011-02-17 BUDGETUNDERLAG 2012-2014 FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Enligt direktiven till budgetunderlaget har lärosätena möjlighet att föra fram förslag på förändringar av anslagen för forskning

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2014-08-11 BESLUT Dnr LiU-2014-01028 1(5) Delårsrapport för räkenskapsåret 2014 per den 30 juni 2014 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt

Läs mer

Innehåll budgetunderlag 2016 2018

Innehåll budgetunderlag 2016 2018 Fortifikationsverket 2015-02-16 Sida 1 (6) Innehåll budgetunderlag 2016 2018 1. Inledning... 2 2. Förslag till finansiering för åren 2016--2018... 3 3. Kredit på räntekonto i Riksgälden... 4 4. Lån i Riksgälden...

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 1425/03-70

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 1425/03-70 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen 2003-11-03 LiU 1425/03-70 Lokalförsörjningsplan för perioden 2003-2008 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2003-2008

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua 2008-06-17 10-2113/08 Internrevisionen Bilaga till internrevisionens beslut Dnr SLU ua 10-2113/08 Lokalförsörjning 2 Sammanfattning SLU står inför den största

Läs mer

Ledningskansliet Dnr SLU ua /10 Styrelsen för SLU

Ledningskansliet Dnr SLU ua /10 Styrelsen för SLU Ledningskansliet 2010-04-21 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2010 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

Delårsrapport Januari september 2008

Delårsrapport Januari september 2008 Delårsrapport Januari september 2008 Hyresintäkterna ökade med 10 % till 2 341 (2 124) Mkr. Kontrakterad årshyra ökade till 3 660 Mkr och översteg redovisad årshyra 3 091 Mkr med 18 %. Vakansgraden minskade

Läs mer

Den 1 december bytte Vasakronan AB namn till Vasakronan Fastigheter AB.

Den 1 december bytte Vasakronan AB namn till Vasakronan Fastigheter AB. Vasakronan Fastigheter AB Bokslutsrapport Januari december 2008 Vasakronan Fastigheter AB är ett helägt dotterbolag till Vasakronan AB (tidigare AP Fastigheter). AP Fastigheter valde i samband med förvärvet

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2007-01-22 Fastighetsavdelningen Ingemar Thorén

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2007-01-22 Fastighetsavdelningen Ingemar Thorén GÖTEBORGS UNIVERSITET 2007-01-22 Fastighetsavdelningen Ingemar Thorén REGLER FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALHANTERING ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER För universitetet är lokaler en strategisk resurs. Därför

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1(5) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-12 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-04-17 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1 2012 SLU redovisar efter första kvartalet 2012 ett underskott på -72

Läs mer

Lokalkostnader vid universitet och högskolor

Lokalkostnader vid universitet och högskolor Sveriges universitets- REK 2014:1 och högskoleförbund 2015-10-26 REV nr 2 Dnr 14/069 Lokalkostnader vid universitet och högskolor Bakgrund SUHF:s expertgrupp för fastighetsfrågor och Högskolornas forum

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-08 Handläggare Martin Thor Telefon: 08-508 35 524 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 september 2016 Ärende 11 Inhyrning av nya

Läs mer

Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler

Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler Serviceförvaltningen Ledningen Sida 1 (5) [Datum] Handläggare Christer Edfeldt Telefon: 08 508 11815 Till Servicenämnden 2017-01-31 Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler Förvaltningens

Läs mer

Delårsrapport Linköpings universitet

Delårsrapport Linköpings universitet Delårsrapport 2016 Linköpings universitet 2016-08-09 DNR LIU-2016-01014 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2016 per den 30 juni 2016 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1 2014-07-22 Dnr STYR 2014/621 Sektionen Ekonomi Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2008-12-16 LS-LED08-707 161 Förslag till Överenskommelse angående framtida lokalutnyttjande och hyresavtal i Gnesta vårdcentral Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen Möte nr 1:2014 MDH /14

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen Möte nr 1:2014 MDH /14 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2014-02-17 Möte nr 1:2014 MDH 1.1-92/14 12 Lokalförsörjningsplan 2014-2017 Beslut Högskolestyrelsen beslutar - att fastställa lokalförsörjningsplan 2014-2017 enligt

Läs mer

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015 PM Datum: -06-22 Dnr: E 2014/257 Mottagare: Rektor Handläggare: Heléne Gustafsson Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för Universitetets anslagsfördelning och interna fördelning av grundutbildningsuppdraget

Läs mer

Investeringsbeslut Heden 24:12

Investeringsbeslut Heden 24:12 STYRELSEHANDLING nr 12 Investeringsbeslut Heden 24:12 Beslut Denna handling kan innehålla sekretessbelagd information. Den kan lämnas ut på begäran efter sekretessprövning. Begäran om investeringsram om-

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-09-24 GN-2014/383.250 1 (5) HANDLÄGGARE Lundin, Tina Tina.Lundin@huddinge.se Gymnasienämnden Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för

Läs mer

Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet

Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet BESLUT 1 BY 2010/28 Rektor Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet Bakgrund Universitetets system för lokalupplåtelser och internhyror har varit i bruk i ca fjorton år. Besluten

Läs mer

Inhyrningsmedgivande för lokaler på Hornsgatan 124

Inhyrningsmedgivande för lokaler på Hornsgatan 124 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 2.6.3-4774/2017 Sida 1 (5) 2017-07-17 Handläggare Linn Lundmark Telefon: 076-123 36 80 Till Utbildningsnämnden 2017-08-24

Läs mer

Akelius Fastigheter AB. Bokslutsrapport januari till mars 2010

Akelius Fastigheter AB. Bokslutsrapport januari till mars 2010 Akelius Fastigheter AB Bokslutsrapport januari till mars 2010 Akelius Fastigheter AB (publ) Org nr 556156-0383 Bokslutsrapport januari till mars 2010 Hyresintäkter uppgick till 618 Mkr (734) Vinster från

Läs mer

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM Revisionsrapport Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-03-31 32-2007-0787 Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning 2007 Riksrevisionen har granskat Naturhistoriska riksmuseets

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2017

Totalbudget för Lunds universitet 2017 FÖRSLAG 2017-02-03 Dnr V 2016/1457 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2017 Budgeterat resultat för 2017 är ett överskott på 4 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 30 mnkr och ett

Läs mer

Avtal om tillägg till hyreskontrakt med hyresjusteringsklausul för fastighet Mölledalsskolan 1

Avtal om tillägg till hyreskontrakt med hyresjusteringsklausul för fastighet Mölledalsskolan 1 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-08-10 Vår referens Bo Ingvarsson Enhetschef Bo.Ingvarsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Avtal om tillägg till hyreskontrakt med hyresjusteringsklausul

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Stöd till verksamheten - lokalförsörjning Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild process

Läs mer

Regler avseende nyttjande av Göteborgs universitets (GU) lokaler för fester och arrangemang. Publiceringsdatum Juni Beslutsdatum

Regler avseende nyttjande av Göteborgs universitets (GU) lokaler för fester och arrangemang. Publiceringsdatum Juni Beslutsdatum Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 08-05-23 dnr A 13 35 / 07 031-786 58 98 = Regler avseende nyttjande av Göteborgs universitets (GU) lokaler för fester och arrangemang Publiceringsdatum Juni

Läs mer

HUMLEGÅRDEN FASTIGHETER AB DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 1999

HUMLEGÅRDEN FASTIGHETER AB DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 1999 HUMLEGÅRDEN FASTIGHETER AB DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 1999 PERIODEN I SAMMANDRAG Fortsatt stark hyresmarknad för kommersiella lokaler i Stockholm. Periodens hyresintäkter ökade till 72,9 miljoner kronor

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2014

Delårsrapport för januari juni 2014 Stockholm, 2014-08-15 Delårsrapport för januari juni 2014 Ekonomiskt resultat och prognos 2013 uppvisade KTH ett betydligt lägre resultat än de fem föregående årens stora positiva resultat, kapitalförändringen

Läs mer

Kvartalsrapport juli 2008 - mars 2009

Kvartalsrapport juli 2008 - mars 2009 Akelius Fastigheter AB Kvartalsrapport juli 2008 - mars 2009 Akelius Fastigheter AB (publ) Org nr 556156-0383 Hyresintäkter ökade till 2 118 Mkr (1 692) Vinster från fastighetsförsäljningar 121 Mkr (571)

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

Delårsrapport 30 juni 2014

Delårsrapport 30 juni 2014 DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3063 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera Styrelsen 2014-08-13 Regeringen Landsbygdsdepartementet Delårsrapport 30 juni 2014 Ekonomiskt utfall SLU redovisar ett underskott

Läs mer

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017 Delårsrapport för januari juni 2017 Innehåll Ekonomiskt resultat och prognos... 2 Intäkter... 3 Kostnader... 4 Vissa balansposter och ev. ansvarsförbindelser... 4 Upplupna bidragsintäkter... 4 Oförbrukade

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut I:24 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Slopade ersättningsnivåer riskerar, tillsammans med de höga lokalkostnaderna i Stockholmsområdet, att slå särskilt hårt mot KTH.

Slopade ersättningsnivåer riskerar, tillsammans med de höga lokalkostnaderna i Stockholmsområdet, att slå särskilt hårt mot KTH. Utbildningarnas förutsättningar Ersättning för teknisk högskoleutbildning Ersättningsnivån för tekniska högskoleutbildningar har höjts marginellt samtidigt som kraven på en modern och relevant utbildningsinfrastruktur

Läs mer

BUDGETUNDERLAG PERIODEN FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

BUDGETUNDERLAG PERIODEN FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Beslut, Dnr 162/15/2009 Högskolestyrelsen 2009-02-19 BUDGETUNDERLAG PERIODEN 2010-2012 FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA I enlighet med regeringsbeslut 2008-12-11 som ersätter 9 kap. förordningen (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet

Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 71 Dnr PS 2012-0048 Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-03 KS 2018/0016 Kommunfullmäktige Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att servicenämnden

Läs mer

BESLUT. myndighetskapital.

BESLUT. myndighetskapital. BESLUT 2013-02-15 1(5) Dnr EK 2012/63 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2013 Budgeterat underskott 2013 uppgår till 304 miljoner kronor fördelat på ett underskott inom utbildningen på 142 miljoner

Läs mer

Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg

Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Koncept Regeringsbeslut Kulturdepartementet Sofia Granqvist sofia.granqvist@regeringskansliet.se 08-4052253 Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM Datum: 217-5-9 Dnr: H 216/162 Mottagare: Fakultetsstyrelsen Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag Bakgrund En av Naturvetenskapliga fakultetens lokaliseringar

Läs mer

Så upphandlades forskningsanläggningen MAX IV. Lunds universitet / Inköp och upphandling/ Maria Björkqvist/ 2012-05-03

Så upphandlades forskningsanläggningen MAX IV. Lunds universitet / Inköp och upphandling/ Maria Björkqvist/ 2012-05-03 Så upphandlades forskningsanläggningen MAX IV MAX IV Världsledande synkrotronljusanläggning 1 Miljard (investeringskostnad) Lokalarea ca 33 300 kvm Det enda som är säkert, är att byggnadens utformning

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2011

Delårsrapport för januari - juni 2011 2011-08-15 Dnr V-2011-0002 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2011 Sammanfattning KTH har ett gott ekonomiskt resultat. Den förväntade resultatnedgången jämfört med föregående år är en effekt av

Läs mer

Policy för lokalförsörjning och interna hyror

Policy för lokalförsörjning och interna hyror Policy för lokalförsörjning och interna hyror Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 319.2017 Beslutande: Kommunfullmäktige Senast reviderat: 2018-02-26 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Genomförandeärende om verksamhetsanpassning i Lilla Adolf Fredriks skola samt hyreshöjning

Genomförandeärende om verksamhetsanpassning i Lilla Adolf Fredriks skola samt hyreshöjning Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-01-09 Handläggare Thomas Björk/Josefin Ohlson Telefon: 076-12 33 847 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Genomförandeärende

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Ledningskansliet 2009-10-28 Dnr SLU ua Controllerenheten 14-502/09 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Prognosen för 2009 efter tredje kvartalet visar ett underskott på

Läs mer

STATISTIK OM STHLM. BOSTÄDER: Hyror 2009. S 2010:14 2010-12-23 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB

STATISTIK OM STHLM. BOSTÄDER: Hyror 2009. S 2010:14 2010-12-23 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB STATISTIK OM STHLM BOSTÄDER: Hyror 2009 S 2010:14 2010-12-23 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB FÖRORD Denna rapport redovisar hyror i Stockholm år 2009.

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2016

Delårsrapport för januari juni 2016 Delårsrapport för januari juni 2016 Ekonomiskt resultat och prognos I samband med delårsrapporten 2016 uppvisar KTH ett resultat på -46,8 mnkr, samma period 2015 var resultatet -25,6 mnkr. I budgetunderlaget

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/ 1 2017-10-24 Dnr V 2017/1504 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-09-30 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Naturvetenskapliga fakulteten Utfall 2017 Budget

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Ledningskansliet 2011-04-27 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-04-05 62 KS 144/17 Godkännande av lokal- respektive blockhyresavtal för gruppbostad i Kikås Beslut Arbetsutskottets förslag till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-04-05 61 KS 143/17 Godkännande av lokal- respektive blockhyresavtal för gruppbostad i Lackarebäck Beslut Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (6) 2019-03-14 Handläggare Yvonne Ekman Telefon: 076-12 48 009 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 5 Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-15 IDN 2017-03-28 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Månadsrapport

Läs mer

Beslutsdatum 2008-06-09 reviderade 2011-12-07

Beslutsdatum 2008-06-09 reviderade 2011-12-07 Fastighetsavdelningen SÄKERHETSREGLER Leif Bouvin 11-10-16 dnr V 2011 / 482 031-786 58 98 Regler avseende nyttjande av Göteborgs universitets (GU) lokaler för fester och arrangemang Publiceringsdatum December

Läs mer

Långsiktig budgetering med nyckeltal Luleå tekniska universitet

Långsiktig budgetering med nyckeltal Luleå tekniska universitet Långsiktig budgetering med nyckeltal Luleå tekniska universitet 24 april 2017 Catrine Lindfors, Controller Elin Andersson, Ekonom Luleå tekniska universitet Grundat 1971, 5:e tekniska Omsättning 1,6 miljarder

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12 Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, :12 Datum: -06-22 Tid: 15.00-16.00 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken Närvarande Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Övriga: Rektor Pam Fredman

Läs mer

Hyresavtal för andrahandsuthyrning

Hyresavtal för andrahandsuthyrning Hyresavtal för andrahandsuthyrning Bostadsrättshavare (hyresvärden) Adress Bäverbäcksgränd Postnummer 124 62 Bandhagen Kontaktperson Telefon Adress Postnummer Adress Postnummer Hyresobjekt och hyra Adress

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2016

Totalbudget för Lunds universitet 2016 BESLUT 1(6) 2016-02-12 Dnr V 2015/1531 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2016 Budgeterat resultat för 2016 är ett underskott på 23 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 63 miljoner

Läs mer

Avtal som regleras av Hyreslagen (12 kap. Jordabalken)

Avtal som regleras av Hyreslagen (12 kap. Jordabalken) 1. Upplysningar Detta avtal regleras av hyreslagen (12 kap JB) och gäller hyresrätt eller rum i hyresrätt. Detta avtal skall även gälla för bostadsrätt, ägarlägenhetsfastighet, lägenhet i ett en- eller

Läs mer

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial 3 2018 Innehållsförteckning 1 Verksamhetens uppdrag... 3 2 Hänt i verksamheten 2018... 4 3 Ekonomiskt resultat... 6 4 Investeringar... 7 Fastighetsområdet, Årsbokslut

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2013

Delårsrapport för januari juni 2013 Stockholm, 2013-08-15 Delårsrapport för januari juni 2013 Ekonomiskt resultat och prognos De senaste åren har KTH uppvisat stora positiva resultat. Detta har varit en följd av att intäkter, bland annat

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 26 Kulturdepartementet 2012-12-13 Ku2012/1309/KA Ku2012/1898/RFS (delvis) Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 GÖTEBORG Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer

Läs mer

Akelius Fastigheter AB. Kvartalsrapport juli 2008 - sept 2009

Akelius Fastigheter AB. Kvartalsrapport juli 2008 - sept 2009 Akelius Fastigheter AB Kvartalsrapport juli 2008 - sept 2009 Akelius Fastigheter AB (publ) Org nr 556156-0383 Kvartalsrapport juli 2008 sept 2009 Hyresintäkter ökade till 3 554 Mkr (3 000) Vinster från

Läs mer

Bilagor Karta över Wegas föreslagna framtida placering Kalkyl nya lokaler Wegas Carlforsska Inhyrning av lokaler för Wegas i kvarteret Rosenhill

Bilagor Karta över Wegas föreslagna framtida placering Kalkyl nya lokaler Wegas Carlforsska Inhyrning av lokaler för Wegas i kvarteret Rosenhill TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-03-14 Dnr: 2016/204-UAN-291 Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till Fastighetskontoret Rektor Carlforsska

Läs mer

Analys av årsredovisningen 2014

Analys av årsredovisningen 2014 Analys av årsredovisningen 2014 Antal helårsstudenter Antalet helårsstudenter (exkl. uppdragsutbildning och beställd utbildning) fortsatte enligt plan att minska år 2014. Minskningen var marginell jämfört

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-10-25 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 SLU redovisar ett överskott på 36 mnkr och prognosen för 2010 är ett överskott på 44 mnkr,

Läs mer

Bilaga 1 Uppföljning till departementet xls Inledning

Bilaga 1 Uppföljning till departementet xls Inledning Inledning Tabellerna är i tusental kronor Jämförelse görs mot den reviderade internbudget som generaldirektören beslutade den 26 oktober 2009. Det gör att budgeten har uppdaterats på flikarna Trend kpost,

Läs mer

Långsiktig budgetering med nyckeltal vid Luleå tekniska universitet

Långsiktig budgetering med nyckeltal vid Luleå tekniska universitet Långsiktig budgetering med nyckeltal vid Luleå tekniska universitet 10 oktober 2016 Rose-Marie Kero, Ekonomichef Catrine Lindfors, Controller Luleå tekniska universitet Grundat 1971, 5:e tekniska Omsättning

Läs mer

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-11-07 Handläggare Maria Nilsson Telefon: 08-508 33 932 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Inhyrningsmedgivande i fastigheten

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

Bakgrund. Fakulteten har tagit fram en konceptkatalog som innehåller ett preliminärt lokalprogram.

Bakgrund. Fakulteten har tagit fram en konceptkatalog som innehåller ett preliminärt lokalprogram. Forum Medicum Bakgrund Medicinska fakultetens behov av att större delen av sin verksamhet i Lund till ett fysiskt sammanhållet hälsovetenskapligt och biomedicinskt kunskapscentrum, Forum Medicum. Fakulteten

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 30 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Revisionsrapport Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Alf Wahlgren, uppdragsledare Bengt-Åke Hägg, projektledare Fredrik Anderberg, projektmedarbetare Klippans kommun Innehållsförteckning

Läs mer