Lokalförsörjningsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokalförsörjningsplan"

Transkript

1 Dnr: 2018/ Lokalförsörjningsplan Gäller från:

2 Innehållsförteckning 1. Inledning och bakgrund 3 2. Nuläge Hyresvärdar Internhyra Lokaleffektiviseringar 4 3. Lokalförändringar Kalmar Växjö Areaförändring 7 4. Lokalkostnader Lokalkostnadernas utveckling Ränteutveckling 8 5. Energianvänding och miljö Energianvändning Energieffektivisering Miljöklassning 9 Bilagor Tabell 6 Lokalförsörjningsplan

3 1. Inledning och bakgrund Universitet och högskolor ska enligt regeringsbeslut redovisa sin lokalförsörjning för de kommande tre åren. Lokalförsörjningsplanen ska innehålla en lokalplanering som har fastställts av lärosätets styrelse där såväl slutna som förväntade hyresavtal inkluderas. Statliga universitet och högskolor ska kommentera vilka förutsättningar som utgör grunden för den framtida planeringen av lokalförsörjningen. Av denna ska exempelvis framgå om lärosätet avser att till regeringen inkomma med särskild framställan om att teckna hyresavtal med lång löptid. Lokalförsörjningsplanen är avsedd att vara utgångspunkt för universitetets planerade lokalförändring i ett längre perspektiv och ska utgöra bas för långsiktiga budgetprognoser. Den är inte bindande vad gäller förslag till förändringar utan bindningar uppkommer först genom hyresavtal med fastighetsägare. Som utgångspunkt för Linnéuniversitets strävan att skapa bra och konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer finns dokumentet En attraktiv kunskapsmiljö - Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet, Dnr 2011/64. Även framtagna koncept gällande informella och formella lärmiljöer samt koncept gällande arbetsplatslösningar är utarbetade och används som underlag vid om-, till- och nybyggnation. 2. Nuläge Linnéuniversitetet befinner sig i en period av stora förändringar när det gäller inhyrda lokaler. Den huvudsakliga anledningen är förstås det omfattande projektet på Universitetskajen men även i Växjö har två nya hus tagits i bruk. Den totala arean varierar i takt med att nya lokaler tillkommer och andra lämnas, med överlappande flyttperioder där både befintliga och nya lokaler disponeras. Detta gör att den totalt förhyrda ytan varierar mellan ca kvadratmeter som lägst och ca kvadratmeter som mest. Fördelningen, mellan Växjö och Kalmar varierar under perioden med andelarna 60/40 inledningsvis, 50/50 tillfälligtvis, för att i slutet av perioden stabiliseras på 62/38. Förändringen beror på minskningen av arean i Kalmar när lokaliseringen förtätas och förläggs till Universitetskajen. En utförligare redovisning över areaförändringen under planperioden ges i slutet av detta avsnitt. En mindre del, ca m 2, hyrs ut i andra hand till Linnéstudenterna, VUGI, RISE (fd Glafo) och externa näringsidkare (restauranger, caféer). 2.1 Hyresvärdar Vid ingången av 2018 hade Linnéuniversitetet fyra större hyresvärdar och ett stort antal hyresavtal. Hyresavtalen med Videum svarar för ca 59 % av den förhyrda ytan, KIFAB 20 %, LW Fastigheter 10 %, AEVS Eldaren 6 % medan resterande 5 3 (10)

4 % fördelas på ett antal hyresvärdar/avtal med små areor. Fram till 2020 kommer även sammansättningen av hyresvärdar och deras relativa storlek att förändras. 2.2 Internhyra Internhyresmodell enligt SUHF tillämpas. Den ger möjlighet för fakulteterna att säga upp uthyrningsbara lokaler internt till lokal- och serviceavdelningen och en dialog förs kontinuerligt gällande behov och eventuella uppsägningar. Lokaler som sägs upp kan användas till annan verksamhet t ex annan fakultet eller, allmänna bokningsbara lokaler alternativt kan uppsägning övervägas. 2.3 Lokaleffektiviseringar Avstämning sker mot nyckeltal vid beräkning av lokalbehov för planerade nya lokaler i Kalmar. Statistik följs upp kontinuerligt för bokningar i allmänna lokaler för att jämföra behovet och tillgång till bokningsbara lokaler. 3. Lokalförändringar 3.1 Kalmar Under 2018 har inflyttning skett av hela etapp 1 enligt nedan vilket betyder att en stor del av verksamheten fanns på Universitetskajen när vårterminen 2019 startade. Detta innebär att ca 70 % av verksamheten nu finns på plats på Universitetskajen. Etapp 2 beräknas vara klar till sommaren 2019 och etapp 3 till årsskiftet 2020/2021. Intea Eldaren AB är sedan november 2018 hyresvärd för de två hyresavtal som avser östra delen av Universitetskajen (hus Vita, Culmen och Stella). Intea Fastigheter AB är en långsiktig aktiv ägare av samhällsfastigheter och social infrastruktur. Viktiga intressenter i Intea är bl a Svenska Handelsbankens 4 (10)

5 Pensionsstiftelse, Volvo Pensionsstiftelse, SAAB Pensionsstiftelse och Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti. Hyresvärd för den västra delen (hus Forma, Magna och Radix) är sedan tidigare Kalmar Eldaren AB med intressenterna P&E Persson AB, Länsförsäkringar Kalmar, Lundbergs forskningsstiftelse samt Postens pensionsstiftelse. 5 (10)

6 Under 2018 har bland annat följande hänt inom projektet: Inflyttning etapp 1 Projektering etapp 2 och 3 Ekonomiska uppföljningar sker löpande och redovisas för ledning och universitetsstyrelse Löpande riskbedömningar Upphandlingar av exempelvis lös inredning, datakablage, lås och säkerhet pågår/har genomförts Flyttplanering etapp 2 och 3 gällande inflyttning etapp 2 har konkretiserats 3.2 Växjö Den nya byggnaden för polisutbildningen, hus O med tillhörande mark och miljö stod färdig. Byggnaden är ca kvadratmeter och har byggts ihop med hus P. Polisen lämnade därmed lokaler i hus M. Bioenergi har flyttat från N till polisens gamla lokaler i M. Den nya byggnaden Epic stod färdig. Byggnaden är ca kvadratmeter. Linnéuniversitetets andel av hyreskostnad och lokalutnyttjande utgör 25 procent. Epic är en kunskaps och samverkansnod för näringslivet, Linnéuniversitetet och gymnasieskolan. Det har byggts en förbindelsegång mellan det nya Epic och befintliga hus M. I samband med detta gjordes ett mötesrum i hus M om till tre kontor och ett teamkontor. Maskinteknik lämnade sina lokaler i labbhallen hus M och flyttade till Epic. Den planerade ombyggnaden av cafélokalen i hus M genomfördes inte eftersom inkomna anbud väsentligt översteg det budgeterade beloppet. Eventuellt genomförs en ny upphandling när läget på byggmarknaden bedöms mer gynnsamt. I slutet av 2018 påbörjades en ombyggnad i hus D. Lediga lokaler byggs om till allmän lärosal. 6 (10)

7 Gradängsalarna C1202 (Newton), D1136A (Vidéum) och G (Tegnér) har renoverats. Nya ytskikt samt ny inredning. C1202 (Newton) har byggts om till videokonferenssal. Lokalen kan nu användas för distansundervisning. Ombyggnation i hus G, plan 2. FSV har byggt kontor, flexkontor och samtalsrum. Hus L är uppfört med tillfälligt bygglov, byggnaden är inte heller ändamålsenlig eller i ett skick som gör det lämpligt att behålla den på sikt. En plan kommer att upprättas för att ersätta dessa lokaler och samtidigt tillgodose vissa behov av samlokalisering. I början av 2019 startar ett arbete för att tillsammans med Växjö kommun, Videum m fl, ta fram ett visionsdokument för universitetsstaden Växjö samt en campusplan för campusområdet på Teleborg. Campusplanen innebär inga konkreta förslag till nya lokaler utan ska fungera som vägledning för framtida beslut om ny- och tillbyggnader och andra beslut som påverkar den fysiska strukturen på campus. 3.3 Areaförändring I Växjö har hus O och Epic tillkommit under Hus O som ska tillgodose den utökade polisutbildningen och omfattar ca m 2. När det gäller Epic är Linnéuniversitetet hyresgäst i andra hand tillsammans med Växjö kommun och den ekonomiska föreningen Teknikens hus. Linnéuniversitetets andel är 25 procent av den totala arean om ca m 2 vilket motsvarar ca 500 m 2. På Universitetskajen i Kalmar har hus Vita, Radix och Magna tagits i besittning under hösten 2018, inflyttningen i denna etapp (1a och 1b) avslutas under januari Detta innebär att Linnéuniversitetet har haft dubbla lokaler under en kortare period då flyttning från och återställning av tidigare lokaler samt inflyttning i de nya lokalerna har genomförts. Detta fenomen kommer att upprepas i samband med etapp 2 (sommaren 2019) och etapp 3 (hösten 2020). Beroende på dessa överlappningar kommer den förhyrda arean att variera fram till våren 2021 då den stabiliseras på ca m 2. Förändringarna under framgår av nedanstående tabell. Tillsammans med tidigare uppsägningar som inte framgår av tabellen, minskar den förhyrda arean med knappt 10 procent när Universitetskajen är färdigställd och tidigare lokaler har lämnats. 7 (10)

8 Tabell 1. Areaförändring Växjö Kalmar LNU totalt Tillkommer Avgår Bestånd Tillkommer Avgår Bestånd Tillkommer Avgår Bestånd Lokalkostnader 4.2 Lokalkostnadernas utveckling Budgeterade lokalkostnader, specificerade på hyresobjektsnivå för 2018, är underlag för beslut om förvaltningens budget och hyresbas Utvecklingen av hela universitetets lokalkostnader under planeringsperioden sammanfattas i budgettabell 6, bilaga 1. Den totala lokalkostnaden uppgår för verksamhetsåret 2018 till 219,4 mnkr och beräknas öka till 287,9 mnkr till slutet av planeringsperioden. Den genomsnittliga hyresnivån 2018 är kr/m 2. Lokalkostnadens andel av universitetets totala kostnader uppgår för 2018 till 11,5 procent och beräknas 2022 vara 14,0 procent. Utvecklingen av lokalkostnadens andel under planeringsperioden framgår av tabellen nedan År Lokalkostnadens andel av totala kostnader ,5 % ,6 % ,0 % ,1 % ,0 % 4.3 Ränteutveckling Cirka 60 procent av befintliga hyresavtal (Videum) är så kallade självkostnadsavtal vilket innebär att Linnéuniversitetet står för faktiska kostnader som uppstår i förvaltningen hos hyresvärden vilket regleras i övergripande ramavtal. En stor andel av hyran i dessa avtal är kapitaldelen som baseras på faktiskt upptagna lån hos hyresvärden och hyran är därmed ränteberoende. Räntan har varit låg i ett antal år, ett rimligt antagande är att räntan kommer att stiga vilket medför att hyreskostnaderna stiger. De aktuella hyresavtalen tecknas i främst fyraårsintervall med relativt jämn spridning mellan andelen avtal som tecknas om årligen under fyraårsperioden. Detta ger en utjämning så att effekterna av en räntehöjning sprids över flera år. 8 (10)

9 5. Energianvänding och miljö 5.1 Energianvändning Sammanställningen av uppgifter över 2018 års energiförbrukning är preliminära. Den nedåtgående trenden har brutits, förbrukningen av värme och kyla har ökat i absoluta tal. En trolig förklaring är att universitetet har nya lokaler parallellt med att de gamla lokalerna fortfarande hyrs. Dessa variationer i area innebär också att beräkningen av den graddagsjusterade förbrukningen i förhållande till arean, är komplicerad för att bli jämförbar med tidigare år. Redovisningen av energiförbrukningen per kvadratmeter måste därför anst. 5.2 Energieffektivisering Under 2018 har ett antal åtgärder i energibesparande syfte genomförts i Växjö: Utbyte av luftbehandlingsaggregatet för restaurang Kristina. Utbyte till LED belysning i hus M korridor och galleria Utbyte till LED belysning i hus E plan 2 och högdel plan 3 (plan 3 med dagsljusreglering) Utbyte till LED belysning i hus F plan 1-3 korridor/allmänutrymme 5.2 Miljöklassning De nyuppförda byggnader som togs i bruk under 2018 är byggda för att uppfylla följande miljöklassning: Epic, Miljöbyggnad Silver, Hus O, Miljöbyggnad Guld, Vita, Miljöbyggnad Guld, 9 (10)

10 Radix, Miljöbyggnad Guld. 6. Regeringsmedgivande till hyresavtal med lång löptid Enligt förordningen (1993:528) om statliga myndigheters lokalförsörjning skall universitet inhämta regeringens medgivande om hyresavtalens löptid är längre än tio år. Linnéuniversitetet har ansökt och beviljats 20-årigt hyresavtal för etapp 1 på den östra delen i Kalmar. Det är för närvarande inte aktuellt att ansöka om medgivande för att teckna hyresavtal längre löptid än tio år. 10 (10)

När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö.

När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö. Datum: 2017-02-16 Beslutat av: Styrelsen Dnr: 2017/765-1.1 Lokalförsörjningsplan 2018 2020 1. Inledning och bakgrund Universitet och högskolor ska enligt regeringsbeslut redovisa sin lokalförsörjning för

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN Fastighetsavdelningen Per Sundqvist FÖRSLAG TILL BESLUT 1 / 6 2010 0415 dnr C2 4573/09 Styrelsen LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2011-2013 1. Förord med förslag till beslut. Lokalförsörjningsplanen är avsedd att

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 2008-11-12 BESLUT Dnr LiU-2008/03932 Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2008-2013 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Underlag I ärendet finns förslag till beslut och lokalförsörjningsplan (MDH /13).

Underlag I ärendet finns förslag till beslut och lokalförsörjningsplan (MDH /13). PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 90 Lokalförsörjningsplan 2013-2016 Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa lokalförsörjningsplan 2013-2016. Ärendets behandling Ärendet föredras

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011

Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011 2006-11-28 BESLUT Dnr LiU 1152/06-70 Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2006-2011 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Regler för bokning av allmänna lokaler samt gallerior/entréer

Regler för bokning av allmänna lokaler samt gallerior/entréer Dnr: 2017/46-2.4.1 Regeldokument Regler för bokning av allmänna lokaler samt gallerior/entréer Beslutat av Per Brolin Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Per Brolin Beslutsdatum: 2017-01-05 Dnr: 2017/46-2.4.1

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017 Fastighetsenheten Per Sundqvist FÖRSLAG TILL BESLUT 1 / 6 2014 04 10 Dnr V 2014/353 Styrelsen LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017 1. Förord med förslag till beslut Lokalförsörjningsplanen är avsedd att vara

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen Möte nr 1:2014 MDH /14

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen Möte nr 1:2014 MDH /14 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2014-02-17 Möte nr 1:2014 MDH 1.1-92/14 12 Lokalförsörjningsplan 2014-2017 Beslut Högskolestyrelsen beslutar - att fastställa lokalförsörjningsplan 2014-2017 enligt

Läs mer

Regler för internhyra

Regler för internhyra Dnr: 2018/2519-1.1.1 Regeldokument Regler för internhyra Beslutat av Rektor Gäller från 2018-09-17 Ersätter Regler för internhyra med Dnr: 2016/4725-1.1 Regler för internhyra Modell Modellen bygger på

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Inledning I lokalförsörjningsplanen fastställer högskolestyrelsen årligen högskolans övergripande strategi för lokalplaneringen. Planen är avsedd

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2019-02-27 Sida 1 (5) Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr 05166-2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen fattar följande beslut: 1. Fastighetsinvesteringar

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

Nya lokaler och ombyggnad för SFI Västerort och Jobbtorg Kista filial Tensta - Genomförandebeslut

Nya lokaler och ombyggnad för SFI Västerort och Jobbtorg Kista filial Tensta - Genomförandebeslut Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaden Sida 1 (7) 2015-05-28 Handläggare Namn: Martin Thor Telefon: 08-508 355 25 Till Arbetsmarknadsnämnden den 9 jun 2015 Ärende 10 Nya lokaler och ombyggnad för SFI

Läs mer

:: Datum: :: Författare: Lina Jandér

:: Datum: :: Författare: Lina Jandér :: 203-02-07 :: 203-02-07 2 () Bakgrund... 3 2 Scenarioanalys... 3 2. Alternativa scenarier... 3 2.2 Nuläge... 4 2.3 Scenario 3.... 4 2.4 Scenario 3.2... 5 2.5 Scenario 4... 6 2.6 Scenariokalkyl... 8 2.6.

Läs mer

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet.

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet. Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-10-07 AU 10:10 Dnr. KS 2015/ Policy för fastigheter inom skola och förskola Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet

Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet BESLUT 1 BY 2010/28 Rektor Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet Bakgrund Universitetets system för lokalupplåtelser och internhyror har varit i bruk i ca fjorton år. Besluten

Läs mer

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-08 Handläggare Martin Thor Telefon: 08-508 35 524 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 september 2016 Ärende 11 Inhyrning av nya

Läs mer

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Datum 2011-03-29 Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Förslag till beslut i kommunfullmäktige 1. Det fortsatta plan- och utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar omfattar

Läs mer

Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen

Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 2015-03-20 KS 2015/0102 50126 Kommunfullmäktige Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-09-24 GN-2014/383.250 1 (5) HANDLÄGGARE Lundin, Tina Tina.Lundin@huddinge.se Gymnasienämnden Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för

Läs mer

Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 januari 2019 13 Paragraf Diarienummer KS-2018/2398.912 Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM Datum: 217-5-9 Dnr: H 216/162 Mottagare: Fakultetsstyrelsen Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag Bakgrund En av Naturvetenskapliga fakultetens lokaliseringar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALFÖRSÖRJNING INOM VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

RIKTLINJER FÖR LOKALFÖRSÖRJNING INOM VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN 1 2006-01-27 D:nr Fast 231-2006 RIKTLINJER FÖR LOKALFÖRSÖRJNING INOM VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN För styrning av lokalförsörjning inom Västra Götalandsregionen gäller följande riktlinjer. na omfattar ekonomisk

Läs mer

Datum Sid 1 (3) Beslut Rektor. Inriktningsbeslut lokaler Bakgrund

Datum Sid 1 (3) Beslut Rektor. Inriktningsbeslut lokaler Bakgrund Sid 1 (3) Inriktningsbeslut lokaler 2019-2023: FS 2.3.1-2102-17 Inriktningsbeslut lokaler 2019 2023 Bakgrund I det ständig pågående behovsanalysarbetet har 5 större lokalbehov identifierats för de närmaste

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 1425/03-70

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 1425/03-70 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen 2003-11-03 LiU 1425/03-70 Lokalförsörjningsplan för perioden 2003-2008 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2003-2008

Läs mer

Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping

Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Häll Johansson 2007-03-13 Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping Bakgrund Vårdcentralen Bagaregatan,

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB

Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-04-09 KS 2013/0318 0480-450100 Kommunfullmäktige Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl REGISTER 1(1) Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 16.50 Plats: Gullmarssalen, Kommunhuset Forum Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl. 17.15 Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Åsa Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 16:30 17:05 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Martin Edberg Ulf Hedin Rose-Marie

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua 2008-06-17 10-2113/08 Internrevisionen Bilaga till internrevisionens beslut Dnr SLU ua 10-2113/08 Lokalförsörjning 2 Sammanfattning SLU står inför den största

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024

Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 3 november 2014 AN-2014/429.319 1 (8) HANDLÄGGARE Per Claug Tel 08-535 378 22 per.claug@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan 2015-2024

Läs mer

Framtida tilläggs- ombyggnads- och nyinvesteringar (Stavsborgsskolan)

Framtida tilläggs- ombyggnads- och nyinvesteringar (Stavsborgsskolan) Framtida tilläggs- ombyggnads- och nyinvesteringar (Stavsborgsskolan) till hyresavtal nr xxx ( Hyresavtalet ) mellan Hemsö Cullberg Holding AB, org. nr. 556932-8080 ( Hyresvärden ) och Nacka kommun, org.

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik 2 (7) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 2 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Genomförande...

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (6) 2019-03-14 Handläggare Yvonne Ekman Telefon: 076-12 48 009 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 5 Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

STATISTIK OM STHLM. BOSTÄDER: Hyror 2009. S 2010:14 2010-12-23 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB

STATISTIK OM STHLM. BOSTÄDER: Hyror 2009. S 2010:14 2010-12-23 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB STATISTIK OM STHLM BOSTÄDER: Hyror 2009 S 2010:14 2010-12-23 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB FÖRORD Denna rapport redovisar hyror i Stockholm år 2009.

Läs mer

Offentliga Fastigheter Holding I AB

Offentliga Fastigheter Holding I AB o b l i g o i n v e s t m e n t m a n a g e m e n t Offentliga Fastigheter Holding I AB Kvartalsrapport juni 2015 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Beräknat värde per aktie och utdelningar 4 Kursutveckling

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för inhyrning och hyressättning av lokaler m.m. inom Sollentuna kommunkoncern Antagna av fullmäktige 2018-09-20 100, Dnr 2018/0023 KS Innehållsförteckning 1. Syfte... 2 2. Vilka lokaler som omfattas...

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023

Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023 2013-11-14 AN-2013/569.182 1 (10) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan 2014 2023 Förslag till beslut Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Projekt Campusutvecklingsplan. - Status vecka 20/21

Projekt Campusutvecklingsplan. - Status vecka 20/21 Projekt Campusutvecklingsplan - Status vecka 20/21 Nuläge Projektorganisationen har sammanställt och sorterat bland alla idéer som kommit in från workshops och webbformulär. Projektledningen utreder nu

Läs mer

Policy för lokalförsörjning och interna hyror

Policy för lokalförsörjning och interna hyror Policy för lokalförsörjning och interna hyror Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 319.2017 Beslutande: Kommunfullmäktige Senast reviderat: 2018-02-26 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Amiralsgatan 17. Malmö 245 kvm

Amiralsgatan 17. Malmö 245 kvm Amiralsgatan 17 Malmö 245 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning

Riktlinjer för lokalförsörjning Riktlinjer för lokalförsörjning Tyresö kommun Uppdragsrapport Utgåva/Giltig fr o m: 2/2015-04-10 Ersätter: Uppdr nr: Projekt: Riktlinjer för lokalförsörjning Utställd av: ------------------------------------------------

Läs mer

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan.

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-04-15 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-05-19 Inriktningsbeslut

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-11 HN-HOS09-213 61 Vårdcentralen City, ombyggnad för folktandvården, hyreshöjning Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Reviderat genomförandebeslut för underhållsarbeten m.m. inom Kv Mjödet 2, Tallkrogen

Reviderat genomförandebeslut för underhållsarbeten m.m. inom Kv Mjödet 2, Tallkrogen Handläggare Jenny Rammo Tel 08-737 22 19 Styrelseärende 2014-03-04 Ärende nr 3 Dnr 2014/0444-3.2.4 Sid 1(5) Reviderat genomförandebeslut för underhållsarbeten m.m. inom Kv Mjödet 2, Tallkrogen Förslag

Läs mer

48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157

48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-08-30 LS-LED16-1248-2 48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar

Läs mer

Nyinhyrning och omflyttning för arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter

Nyinhyrning och omflyttning för arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-06-02 Handläggare Martin Thor Telefon: 08-508 35 525 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 9 Nyinhyrning och omflyttning

Läs mer

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Bakgrund återremiss 1. En kalkyl samt en tidsplan på ett renoverat kvarter Ansgarius som kontor. Detta då det är nödvändigt för att kunna ta ställning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN

Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN 2017.036 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2017-10-05 55 Återrapportering av ungdomsverksamheten (FN 2017.036) Beslut

Läs mer

avseende marktilldelning för bostadsbebyggelse inom Kvarter 4 i kommande detaljplan för Barkarbystaden I, Järfälla kommun, nedan kallad Detaljplanen.

avseende marktilldelning för bostadsbebyggelse inom Kvarter 4 i kommande detaljplan för Barkarbystaden I, Järfälla kommun, nedan kallad Detaljplanen. 1 Mellan Järfälla kommun, genom dess kommunstyrelse, org nr 212000-0043, nedan kallad Kommunen, och Brabo Stockholm AB, org nr 556610-1696, nedan kallad Bolaget, har träffats följande RAMAVTAL avseende

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande möjligheter kring KIFAB i Kalmar AB:s fastighetsbestånd i samband med Linnéuniversitetets flytt

Inriktningsbeslut gällande möjligheter kring KIFAB i Kalmar AB:s fastighetsbestånd i samband med Linnéuniversitetets flytt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2015-12-11 KS 2015/1103 50028 Kommunfullmäktige Inriktningsbeslut gällande möjligheter kring KIFA i Kalmar A:s fastighetsbestånd i samband

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Förslag att utforma program för nybyggnation vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Förslag att utforma program för nybyggnation vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge + TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-04-01 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 1(6) LS 0804-0345 Landstingsstyrelsens Strategiska utskott Förslag utforma program för nybyggnation vid Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Lokalförsörjningsstrategi Melleruds kommuns strategi för lokalförsörjning utgår från att kommunens lokaler ska svara upp mot behoven som finns i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-03 KS 2018/0016 Kommunfullmäktige Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att servicenämnden

Läs mer

Flytt av förvaltningskontor till Farsta Centrum - genomförandeärende

Flytt av förvaltningskontor till Farsta Centrum - genomförandeärende ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR UTBILDNING OCH ADMINISTRATION ÄN DNR 40402-433/2013 SOF SID 1 (7) 2013-10-02 SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN Handläggare: Patrik Simonsson Telefon: 08-508

Läs mer

STHLM STATISTIK OM. Hyror 2007 och 2008 BOSTÄDER: S 2009: Marianne Jacobsson

STHLM STATISTIK OM. Hyror 2007 och 2008 BOSTÄDER: S 2009: Marianne Jacobsson STATISTIK OM STHLM BOSTÄDER: Hyror 2007 och 2008 S 2009:10 2008-12-17 Marianne Jacobsson 08-508 35 064 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB FÖRORD Denna rapport redovisar hyror i Stockholm

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan)

Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan) 2012-10-04 1 (5) Äldrenämnden Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan) Beslutsunderlag Äldreförvaltningens skrivelse den 4 oktober 2012. Hyresavtal för ytor som avser lägenheter.

Läs mer

Inrättande av lärandecenter och mötesplats i nytt folkbibliotek i Hässelby gård

Inrättande av lärandecenter och mötesplats i nytt folkbibliotek i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare SDF: Hans Peters Telefon: 08-508 04 016 Handläggare Kulturförvaltningen: Elisabeth Aldstedt Telefon: 08-508 31 113 TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015 jobbar med förvaltning, drift, underhålls- och investeringsprojekt för fastigheter inom skola, vård/omsorg samt fritid. Verksamheten omfattas numera

Läs mer

Kulturskolelokal vid Brommaplan. Inriktningsbeslut

Kulturskolelokal vid Brommaplan. Inriktningsbeslut Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Dnr 1.1/4906/2012 Sida 1 (5) 2013-09-04 Handläggare Bengt Staf Telefon: 08-508 318 13 Till Kulturnämnden 2013-09-24 Nr 18 Kulturskolelokal vid Brommaplan.

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282

18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (42) 2016-03-21 Kf 18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282 Västerviks kommun har idag 462 platser i särskilt

Läs mer

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter.

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter. Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 Rapport Kommunfastigheter.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården.

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården. Socialkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Leif Spjuth, 08 581 69 508 2013-02-25 Dnr 2009-7055 1 Socialnämnden Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser

Läs mer

f ör i n tern h yra i n om Vä stra G öta l a n d sregi on en s l oka l er

f ör i n tern h yra i n om Vä stra G öta l a n d sregi on en s l oka l er Beslutad av: Regionstyrelsen, 2018-02 - 20 Diarienummer: RS - 2017-05098 Giltighet: från 201 8-02 - 2 0 till 20 2 3-02 - 19 Riktlinje f ör i n tern h yra i n om Vä stra G öta l a n d sregi on en s l oka

Läs mer

Inhyrningsmedgivande för lokaler på Hornsgatan 124

Inhyrningsmedgivande för lokaler på Hornsgatan 124 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 2.6.3-4774/2017 Sida 1 (5) 2017-07-17 Handläggare Linn Lundmark Telefon: 076-123 36 80 Till Utbildningsnämnden 2017-08-24

Läs mer

Fastighetsnyckeltal 2017 LANDSTING OCH REGIONER FOU FONDEN FÖR LANDSTINGS OCH REGIONERS FASTIGHETSFRÅGOR

Fastighetsnyckeltal 2017 LANDSTING OCH REGIONER FOU FONDEN FÖR LANDSTINGS OCH REGIONERS FASTIGHETSFRÅGOR Fastighetsnyckeltal 2017 LANDSTING OCH REGIONER FOU FONDEN FÖR LANDSTINGS OCH REGIONERS FASTIGHETSFRÅGOR Förord Varje år samlar landstingen och regionerna in nyckeltal för fastighetsområdet. Insamlingen

Läs mer

Förslag till lokalförsörjningsplan 2016-2025

Förslag till lokalförsörjningsplan 2016-2025 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-11-01 AN-2015/391.111 1 (10) HANDLÄGGARE Elisabet Bern Öberg 08-535 378 70 Elisabet.Bern-Oberg@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till lokalförsörjningsplan

Läs mer

Lokalförsörjning äldrenämnden

Lokalförsörjning äldrenämnden Lokalsamordnare Jobbar med att utforma, leda och utveckla den sektorsövergripande lokalförsörjningen, det vill säga all verksamhet under omsorgsnämnden och äldrenämnden. Lokalsamordnaren har det övergripande

Läs mer

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-11-14 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08 50833426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Genomförandebeslut

Läs mer

Genomförandeärende om verksamhetsanpassning i Lilla Adolf Fredriks skola samt hyreshöjning

Genomförandeärende om verksamhetsanpassning i Lilla Adolf Fredriks skola samt hyreshöjning Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-01-09 Handläggare Thomas Björk/Josefin Ohlson Telefon: 076-12 33 847 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Genomförandeärende

Läs mer

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2018-03-08 Dnr KS 2017-1040 Kommunstyrelsen Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

ABCDE. Beställare V ÅRD OCH OMSORG F ARSTA STADSDELSFÖRVALTNING S TOCKHOLMS STAD. Gruppbostäderna Ekliden och Strandvillan. Farsta stadsdelsnämnd

ABCDE. Beställare V ÅRD OCH OMSORG F ARSTA STADSDELSFÖRVALTNING S TOCKHOLMS STAD. Gruppbostäderna Ekliden och Strandvillan. Farsta stadsdelsnämnd Beställare V ÅRD OCH OMSORG F ARSTA STADSDELSFÖRVALTNING S TOCKHOLMS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-04-28 Handläggare: Iris Birath Tfn: 08-508 18 153 Farsta stadsdelsnämnd Gruppbostäderna Ekliden

Läs mer

RIKTLINJER FINANSIERINGSFORMER OCH DEFINITIONER

RIKTLINJER FINANSIERINGSFORMER OCH DEFINITIONER Lotta Selander och Anneli Morberg RIKTLINJER FINANSIERINGSFORMER OCH DEFINITIONER Finansiär av lokalprojektet Projektledarkostnad finansiering via Skede Annan finansiering * Definition Gemensam anslagsfinansiering

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Ersättning av lokalkostnader till fristående huvudmän

Ersättning av lokalkostnader till fristående huvudmän Ersättning av lokalkostnader till fristående huvudmän Ekonomiska konsekvenser och riktlinjer och förslag till ersättning Christina Söderberg 4 september 2018 2018-09-04 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING...

Läs mer

~ SALA Bilaga KS 2013/160/4

~ SALA Bilaga KS 2013/160/4 ~ SALA Bilaga KS 2013/160/4 KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN l (2) 2013-06~04 SAlAKOMMUN Kommunstvrelsens!örvalming l nit Missiv Samarbetsavtal för planering av sjukhusområdet i Sala Diskussioner om utveckling av

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

43. Kallelse Godkännes med extrapunkter (behandlas tillsammans med andra punkter): -Uppsägningstider av lokaler inom VVH -Uppsägning av kontorsrum

43. Kallelse Godkännes med extrapunkter (behandlas tillsammans med andra punkter): -Uppsägningstider av lokaler inom VVH -Uppsägning av kontorsrum 1(5) Närvarande: Björn Carlqvist (Vårdalinstitutet) Colm Doyle (chef för bibliotek och IKT Med fak) Viveka Ekström (sekr) Sofia Glimvall (studentkåren) Lars Hansson (gruppchef HVS) Inger Hallström (prefekt

Läs mer

Lokalförsörjningsplaner

Lokalförsörjningsplaner Lokalförsörjningsplaner Svenska kyrkans Ingenjörsförening Fastighetsdagar i Örebro den 21-22 november 2018 Christine Löfvenberg och Sven-Erik Nylander, kyrkokansliet christine.lofvenberg@svenskakyrkan.se

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

STATLIGA MYNDIGHETERS LOKALER UTVECKLING AV LOKALHYROR OCH AREOR

STATLIGA MYNDIGHETERS LOKALER UTVECKLING AV LOKALHYROR OCH AREOR STATLIGA MYNDIGHETERS LOKALER UTVECKLING AV LOKALHYROR OCH AREOR 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Statliga myndigheters lokaler utveckling av lokalhyror och areor...3 Inledning...3 Den samlade bilden...3 Hyreskostnadsutveckling

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer