När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö."

Transkript

1 Datum: Beslutat av: Styrelsen Dnr: 2017/ Lokalförsörjningsplan Inledning och bakgrund Universitet och högskolor ska enligt regeringsbeslut redovisa sin lokalförsörjning för de kommande tre åren. Lokalförsörjningsplanen ska innehålla en lokalplanering som har fastställts av lärosätets styrelse där såväl slutna som förväntade hyresavtal inkluderas. Statliga universitet och högskolor ska kommentera vilka förutsättningar som utgör grunden för den framtida planeringen av lokalförsörjningen. Av denna ska exempelvis framgå om lärosätet avser att till regeringen inkomma med särskild framställan om att teckna hyresavtal med lång löptid. Lokalförsörjningsplanen är avsedd att vara utgångspunkt för universitetets planerade lokalförändring i ett längre perspektiv och ska utgöra bas för långsiktiga budgetprognoser. Den är inte bindande vad gäller förslag till förändringar utan bindningar uppkommer först genom hyresavtal med fastighetsägare. 2. Nuläge Som utgångspunkt för Linnéuniversitets strävan att skapa bra och konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer finns dokumentet En attraktiv kunskapsmiljö - Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet, Dnr 2011/64. Även framtagna koncept gällande informella och formella lärmiljöer samt koncept gällande arbetsplatslösningar är utarbetade och används som underlag vid om-, till- och nybyggnation. I Kalmar fortlöper projektet Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar. De avslutande delarna av detaljprojekteringen slutförs under våren Resning av stommen inleddes under hösten 2016, byggnadsarbetena kommer att pågå till När det gäller studentbostadsbehovet är betydande nyproduduktion pågående eller planerad i både Kalmar och Växjö. 2.1 Hyresavtal Lnu har idag främst 4 större hyresvärdar. Videum AB (Växjö) är den största med ca 59 % av ytan medan Kifab (Kalmar) har ca 12 %, LW Fastigheter AB (Kalmar) har ca 9 % och AEVS Eldaren AB (Kalmar) har ca 9 %. Kalmar kommun samt övriga mindre hyresvärdar i Kalmar är hyresvärdar för resterande ca 12 %. Totala hyreskostnaden 2016 är ca 159,2 miljoner kr. Förhyrd yta totalt är ca m2 för lokaler. En mindre andel av förhyrda lokaler hyrs ut till externa aktörer. 2.2 Internhyra Internhyresmodell enligt SUHF tillämpas. Den ger möjlighet för fakulteterna att säga upp uthyrningsbara lokaler internt till lokal- och serviceavdelningen och dialog förs kontinuerligt gällande behov och eventuella uppsägningar. Lokaler som sägs upp kan sedan användas till annan verksamhet t ex annan fakultet, allmänna bokningsbara lokaler eller annan verksamhet alternativt kan uppsägning övervägas. 1 (6)

2 2.3 Lokaleffektiviseringar Avstämning sker mot nyckeltal vid beräkning av lokalbehov för planerade nya lokaler i Kalmar. Statistik följs upp kontinuerligt för bokningar i allmänna lokaler så att rätt antal bokningsbara lokaler finns utifrån behovet. 3. Lokalförändringar 3.1 Pågående och nyligen färdigställda lokalförändringar Mindre projekt i samband med omflyttningar och ändrade verksamheter pågår kontinuerligt. Växjö Utredning och ombyggnad av lokaler för universitets förvaltning har under 2016 lett till ett mer aktivitetsbaserat arbetssätt och ändring av ytanvändningen. Ytterligare arbete med arbetssätten och den påverkan den får på lokalutformingen planeras. Externa Relationer kommer att lämna hus M för att ge plats åt FTK:s expansion med anledning av bl a civilingenjörsutbildningen. Detta medför i sin tur en kedjereaktion där även HR (fd Personalavdelningen), Studenthälsan och NLU kommer att flytta. Till följd av detta kommer ombyggnader/lokalanpassningar att genomföras under våren 2017 i den nordöstra delen och i Studerandeavdelningens lokaler i hus H (G19) samt i i hus J. Tillskapande av ytterligare lokalytor kommer att tas under fortsatt övervägande eftersom verksamhetens expansion medför ett visst användande av icke ändamålsenliga lokaler. Kommunikationsavdelningen flyttade under hösten 2016 till ombyggda lokaler, utformade för aktivitetsbaserade arbetssätt, i hus R. En modernisering av studiemiljön i universitetsbibliotekets lokaler planeras till Ändringen ska stödja olika studiesätt med varierande utformning av miljöer. Under 2017 kommer även lokaler för musik- och bildverksamheten i Växjö att byggas om för att tillskapa bättre övnings- och undervisningsmiljöer inom främst musikproduktion. En utredning gällande hantering av tentamensskrivningar och effektivare lokalutnyttjande för dessa kommer att genomföras under Ombyggnation och effektivisering av Glafos ytor pågår och beräknas vara färdiga i februari Nya lokaler för psykologutbildningens mottagning har färdigställts i hus J under Kalmar Lokaler om ca 300 m 2 för Sjöfartshögskolans Rescue Training Center har färdigställts under Programmet för inrednings- och butikskommunikation (PIB) har flyttats från hus Alpha i Växjö till Kalmar Nyckel i Kalmar. 2 (6)

3 3.2 Större planerade lokalförändringar Kalmar Projektet Det stadsintegrerade universitetet löper vidare. Lokaler för sjöfartshögskolan samt vissa delar av naturvetenskaplig verksamhet finns redan idag på Universitetskajen, ca m m2 av dessa kommer att behållas medan m2 finns i en äldre och ej ändamålsenlig byggnad som kommer att rivas. Projektet är indelat i flera etapper för att dels möjliggöra olika uttryck i olika byggnader och dels för att etappindelning ska överensstämma med hur befintliga hyresavtal kan fasas ut. Flexibilitet inom området uppnås genom att man på ett flertal våningsplan kan röra sig mellan de olika byggnaderna. Befintliga byggnader finns på västra delen av området och Eldaren Fastighets AB är hyresvärd. På den östra delen av området är Smebab Titan AB upphandlad hyresvärd. Linnéuniversitets styrelse tog beslut om att byggnation kan ske och att hyresavtal kan tecknas efter redovisning av hyreskostnader mm som sammanställts efter utvärdering av inkomna anbud tecknades avtal med hyresvärdarna. I september 2015 beviljade regeringen att 20-årigt hyresavtal kunde tecknas för västra delen. Utgångspunkten vid upphandling av hyresvärd för östra delen har varit att 10-årigt hyresavtal men option finns gällande 20-årigt hyresavtal för en etapp med omfattande andel lablokaler. 3 (6)

4 Under 2016 har bland annat följande hänt inom projektet: Byggstart/första spadtag 27 januari Detaljprojektering En riskbedömning inklusive åtgärdsplan redovisades på universitetsstyrelsens sammanträde den 16 april Översiktlig tidsplanering in- och utflyttning Planering uppsägning av befintliga hyresavtal Yttre miljö har planerats tillsammans med övriga aktörer Namngivning på gårdar och byggnader har beslutats Statens konstråd har tillsammans med samrådsgrupp utsett konstnär som skall göra skissförslag gällande utvändig byggnadsanknuten konst Växjö Växjö kommunfullmäktige har ställt sig bakom ett byggandet Epic (Teknikens Hus) som kommer att uppföras av Videum öster om hus H (G19) och norr om hus M. Primär hyresgäst blir en ekonomisk förening där Linnéuniversitetet är en av medlemmarna med en beräknad andel om % av hyreskostnaden. Byggnaden beräknas vara färdigställd till terminsstart En ny byggnad (hus O) för polisutbildningens utökade behov kommer att uppföras i anslutning till hus P. Byggnaden omfattar ca m 2 och beräknas vara klar januari Areaförändring Lokaliseringsprojektet i Kalmar innebär ju en succesiv minskning av lokalarean efter Sista etappen beräknas vara färdigställd sommaren I Växjö tillkommer under 2018 ytor i hus O och Epic enligt ovan, se även bilaga 1. 4 (6)

5 4. Lokalkostnader 4.1 Lokalkostnadernas utveckling Budgeterade lokalkostnader, specificerade på hyresobjektsnivå för år 2016, är underlag för beslut om förvaltningens budget och hyresbas Lokalkostnaderna för hela universitetet för planeringsperioden är sedan sammanfattade i en total lokalkostnad i budgettabell 6, bilaga 1. Beräkningssättet gällande vad som ingår i lokalkostnader skiljer sig från tidigare år och den största konsekvensen för Linnéuniversitetet är att lokalvårdskostnader även i egen regi skall ingå. Detta innebär att lokalkostnadsandelen ökar jämfört med tidigare beräkningssätt. För jämförelse med tidigare redovisade beräkningar redovisas nedan lokalkostnadsandelen enligt både nuvarande och tidigare beräkningssätt. År Tidigare beräkningssätt Nuvarande beräkningssätt ,9 % 13,2 % ,0 % 11,1 % ,7 % 12,0 % ,1 % 14,4 % ,2 % 14,6 % Den totala lokalkostnaden enligt nytt beräkningssätt uppgår år 2017 till ca 204,6 mkr och beräknas öka med 66,2 mkr under planeringsperioden. Den genomsnittliga hyresnivån år 2017 är kr/m 2 LOA. Lokalkostnadens andel av universitetets totala kostnader uppgår år 2017 till 11,1 % och beräknas år 2020 till 14,6 %. 4.2 Ränteutveckling Ca 59 % av befintliga hyreskontrakt (kostnaden) är så kallade självkostnadsavtal vilket innebär att vi står för de faktiska kostnaderna som uppstår i förvaltningen hos hyresvärden vilket regleras i övergripande ramavtal. En stor andel av hyran i dessa avtal är kapitaldelen som baseras på faktiskt upptagna lån hos hyresvärden och hyran är därmed ränteberoende. Avtal tecknas i främst fyraårsintervall med relativt jämn spridning mellan andelen avtal som tecknas om årligen under fyraårsperioden. I nuläget är räntan låg på de flesta avtal och en höjning av räntan påverkar efterhand hyreskostnaden. 4.3 Energikostnader Universitetet arbetar aktivt med att försöka minska sin energiförbrukning. Ett flertal byggnader främst i Växjö är relativt nybyggda och krav har i projekteringsskedet ställts på energiförbrukningen. För nybyggnation i Kalmar ställs i princip krav som medför att passivhusstandard skall uppfyllas. I Växjö har ventilationen till hörsalarna Linné och Tegnér samt kontorslokaler i plan 0 hus H (G19) byggts om vilket förväntas ge betydande energibesparingar. Byte och tilläggsisolering av fasad samt byte av fönster i östra delen av hus H (G19) genomförs december 2016 mars Solcellsanläggning till hus H (G19) projekteras och kommer att driftsättas under Anläggningen beräknas ge drygt kwh per år. 5 (6)

6 4.4 Hot och möjligheter Hot finns på lite längre sikt med universitetets ränteberoende hyreskontrakt, men avtalen är idag bundna i flera ränteportföljer med olika löptider för att sprida riskerna. Lokaliseringsprojektet i Kalmar medför att lokalytorna i Kalmar beräknas minska med knappt 15 %. Gällande hyreskostnader finns i beslutet en viss marginal för tillkommande kostnader. Uppföljning och avstämning kommer att ske kontinuerligt. 5. Regeringsmedgivande till hyreskontrakt med lång löptid Enligt förordningen (1993:528) om statliga myndigheters lokalförsörjning skall universitet inhämta regeringens medgivande om hyresavtalens löptid är längre än 10 år. Större lokalinvesteringar som är hyresgästanpassade innebär att hyresavtal med långa löptider kan vara lämpliga för att kunna erhålla en rimlig hyresnivå. Linneuniversitetet har ansökt och beviljats 20-årigt hyresavtal för etapp 1 på den östra delen i Kalmar. Eventuellt kommer en kompletterande ansökan att ske när resultatet av Ekonomistyrningsverkets utredning i frågan föreligger. Bilaga: Tabell 6 Lokalförsörjning 6 (6)

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Dnr: 2018/289-1.1.1 Lokalförsörjningsplan 2020-2022 Gäller från: 2018-02-15 Innehållsförteckning 1. Inledning och bakgrund 3 2. Nuläge 3 2.1 Hyresvärdar 3 2.2 Internhyra 4 2.3 Lokaleffektiviseringar 4

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN Fastighetsavdelningen Per Sundqvist FÖRSLAG TILL BESLUT 1 / 6 2010 0415 dnr C2 4573/09 Styrelsen LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2011-2013 1. Förord med förslag till beslut. Lokalförsörjningsplanen är avsedd att

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017 Fastighetsenheten Per Sundqvist FÖRSLAG TILL BESLUT 1 / 6 2014 04 10 Dnr V 2014/353 Styrelsen LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 2017 1. Förord med förslag till beslut Lokalförsörjningsplanen är avsedd att vara

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 2008-11-12 BESLUT Dnr LiU-2008/03932 Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2008-2013 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011

Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011 2006-11-28 BESLUT Dnr LiU 1152/06-70 Lokalförsörjningsplan för perioden 2006-2011 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2006-2011 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB

Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-04-09 KS 2013/0318 0480-450100 Kommunfullmäktige Ansökan om borgen för lån till Industriparken i Kalmar AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Investeringsbeslut Heden 24:12

Investeringsbeslut Heden 24:12 STYRELSEHANDLING nr 12 Investeringsbeslut Heden 24:12 Beslut Denna handling kan innehålla sekretessbelagd information. Den kan lämnas ut på begäran efter sekretessprövning. Begäran om investeringsram om-

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet.

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet. Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-10-07 AU 10:10 Dnr. KS 2015/ Policy för fastigheter inom skola och förskola Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-03 KS 2018/0016 Kommunfullmäktige Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att servicenämnden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALFÖRSÖRJNING INOM VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

RIKTLINJER FÖR LOKALFÖRSÖRJNING INOM VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN 1 2006-01-27 D:nr Fast 231-2006 RIKTLINJER FÖR LOKALFÖRSÖRJNING INOM VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN För styrning av lokalförsörjning inom Västra Götalandsregionen gäller följande riktlinjer. na omfattar ekonomisk

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet

Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet BESLUT 1 BY 2010/28 Rektor Föreskrift avseende intern upplåtelse av lokal inom universitetet Bakgrund Universitetets system för lokalupplåtelser och internhyror har varit i bruk i ca fjorton år. Besluten

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Inledning I lokalförsörjningsplanen fastställer högskolestyrelsen årligen högskolans övergripande strategi för lokalplaneringen. Planen är avsedd

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282

18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (42) 2016-03-21 Kf 18. Utökning av antalet platser på Lindögården för särskilt boende hyresavtal Dnr 2016/45-282 Västerviks kommun har idag 462 platser i särskilt

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM Datum: 217-5-9 Dnr: H 216/162 Mottagare: Fakultetsstyrelsen Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag Bakgrund En av Naturvetenskapliga fakultetens lokaliseringar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 16:30 17:05 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Martin Edberg Ulf Hedin Rose-Marie

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för inhyrning och hyressättning av lokaler m.m. inom Sollentuna kommunkoncern Antagna av fullmäktige 2018-09-20 100, Dnr 2018/0023 KS Innehållsförteckning 1. Syfte... 2 2. Vilka lokaler som omfattas...

Läs mer

Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning

Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning 1(5) Mörbyberget 1, Fribergaskolan etapp 3-6, Slutredovisning Ärendet Fastighetsnämnden har efter beslut 2016-12-08 72 lämnat en slutredovisning av Fribergaskolans ombyggnation av etapp 3-6. Denna visar

Läs mer

GOTEBORGS UNIVERSITET 4-2016

GOTEBORGS UNIVERSITET 4-2016 GOTEBORGS UNIVERSITET Fastighetsenheten Per Sundqvist FORSLAG Tl LL BESLUT Datum 2013 04 10 Dnr V 20 13/346 1 I 5 Styrelsen LOKALFORSORJNINGSPLAN 4-2016 1. Forord med forslag till beslut. LokaltOrsoJjningsplanen

Läs mer

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2019-02-27 Sida 1 (5) Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr 05166-2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen fattar följande beslut: 1. Fastighetsinvesteringar

Läs mer

Lokalförsörjning äldrenämnden

Lokalförsörjning äldrenämnden Lokalsamordnare Jobbar med att utforma, leda och utveckla den sektorsövergripande lokalförsörjningen, det vill säga all verksamhet under omsorgsnämnden och äldrenämnden. Lokalsamordnaren har det övergripande

Läs mer

Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 januari 2019 13 Paragraf Diarienummer KS-2018/2398.912 Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge

Läs mer

Äldre- och omsorgsnämndens begäran om utökad ram för ökade hyreskostnader för ett ombyggt Vallgården 3

Äldre- och omsorgsnämndens begäran om utökad ram för ökade hyreskostnader för ett ombyggt Vallgården 3 Stadskontoret 1(6) Datum 2006-10-27 Handläggare Thore Johansson Controller Er referens Vår referens Kommunstyrelsen Äldre- och omsorgsnämndens begäran om utökad ram för ökade hyreskostnader för ett ombyggt

Läs mer

Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping

Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Häll Johansson 2007-03-13 Vårdcentralen Bagaregatan, Primärvården Nyköping Barn och ungdomspsykiatriska kliniken Nyköping Bakgrund Vårdcentralen Bagaregatan,

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Landstingsservice. Bygg- och förvaltarenheten. Landstingsfullmäktige. Landstinget i Kalmar län. Bygg- och förvaltarenheten

TJÄNSTESKRIVELSE. Landstingsservice. Bygg- och förvaltarenheten. Landstingsfullmäktige. Landstinget i Kalmar län. Bygg- och förvaltarenheten Landstingsservice Bygg- och förvaltarenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2017-08-07 Diarienummer 170025 Landstingsfullmäktige Utredningsuppdrag 17/16 Flera av länets ambulansstationer har inte ändamålsenliga

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården.

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården. Socialkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Leif Spjuth, 08 581 69 508 2013-02-25 Dnr 2009-7055 1 Socialnämnden Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser

Läs mer

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Datum 2011-03-29 Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Förslag till beslut i kommunfullmäktige 1. Det fortsatta plan- och utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar omfattar

Läs mer

Reviderat genomförandebeslut för underhållsarbeten m.m. inom Kv Mjödet 2, Tallkrogen

Reviderat genomförandebeslut för underhållsarbeten m.m. inom Kv Mjödet 2, Tallkrogen Handläggare Jenny Rammo Tel 08-737 22 19 Styrelseärende 2014-03-04 Ärende nr 3 Dnr 2014/0444-3.2.4 Sid 1(5) Reviderat genomförandebeslut för underhållsarbeten m.m. inom Kv Mjödet 2, Tallkrogen Förslag

Läs mer

48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157

48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-08-30 LS-LED16-1248-2 48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar

Läs mer

Underlag I ärendet finns förslag till beslut och lokalförsörjningsplan (MDH /13).

Underlag I ärendet finns förslag till beslut och lokalförsörjningsplan (MDH /13). PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 90 Lokalförsörjningsplan 2013-2016 Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa lokalförsörjningsplan 2013-2016. Ärendets behandling Ärendet föredras

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua 2008-06-17 10-2113/08 Internrevisionen Bilaga till internrevisionens beslut Dnr SLU ua 10-2113/08 Lokalförsörjning 2 Sammanfattning SLU står inför den största

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Hyressättning vid Föreningarnas Hus

Tjänsteskrivelse. Hyressättning vid Föreningarnas Hus SIGNERAD 2015-09-07 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-09-18 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Hyressättning vid Föreningarnas Hus FRI-2015-1859

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Kramfors kommun. BAS-förvaltningens hyresavtal Revisionsrapport. Offentlig sektor - kommuner och landsting KPMG AB 13 november 2013 Antal sidor: 9

Kramfors kommun. BAS-förvaltningens hyresavtal Revisionsrapport. Offentlig sektor - kommuner och landsting KPMG AB 13 november 2013 Antal sidor: 9 ABCD Kramfors kommun BAS-förvaltningens hyresavtal Revisionsrapport Offentlig sektor - kommuner och landsting KPMG AB 13 november 2013 Antal sidor: 9 Rapport BAS-förvaltningens hyresavtal 20131113.docx

Läs mer

Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen

Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 2015-03-20 KS 2015/0102 50126 Kommunfullmäktige Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar. ett modernt universitet i staden

Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar. ett modernt universitet i staden Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar ett modernt universitet i staden Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö Kalmar 14 000 studenter Universitetet mitt i staden Växjö 20 000 studenter Universitetscampus

Läs mer

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Vår handläggare Birgitta Larsson / Lars-Olof Allard Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 Sammanfattning föreslår att den nya gymnasieskolan

Läs mer

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress.

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Rutiner för inköp Som ett led i vår strävan att effektivisera vår fakturahantering vill vi uppmärksamma dig på vikten av att använda rätt uppgifter vid inköp. Därför uppmanar vi dig att alltid uppge referenskod

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Regler för bokning av allmänna lokaler samt gallerior/entréer

Regler för bokning av allmänna lokaler samt gallerior/entréer Dnr: 2017/46-2.4.1 Regeldokument Regler för bokning av allmänna lokaler samt gallerior/entréer Beslutat av Per Brolin Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Per Brolin Beslutsdatum: 2017-01-05 Dnr: 2017/46-2.4.1

Läs mer

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (6) 2019-03-14 Handläggare Yvonne Ekman Telefon: 076-12 48 009 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 5 Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen

Läs mer

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-08 Handläggare Martin Thor Telefon: 08-508 35 524 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 september 2016 Ärende 11 Inhyrning av nya

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004 Socialnämnden 11 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 11 januari 2005 kl 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen Möte nr 1:2014 MDH /14

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen Möte nr 1:2014 MDH /14 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2014-02-17 Möte nr 1:2014 MDH 1.1-92/14 12 Lokalförsörjningsplan 2014-2017 Beslut Högskolestyrelsen beslutar - att fastställa lokalförsörjningsplan 2014-2017 enligt

Läs mer

Offentliga Fastigheter Holding I AB

Offentliga Fastigheter Holding I AB o b l i g o i n v e s t m e n t m a n a g e m e n t Offentliga Fastigheter Holding I AB Kvartalsrapport juni 2015 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Beräknat värde per aktie och utdelningar 4 Kursutveckling

Läs mer

Datum Sid 1 (3) Beslut Rektor. Inriktningsbeslut lokaler Bakgrund

Datum Sid 1 (3) Beslut Rektor. Inriktningsbeslut lokaler Bakgrund Sid 1 (3) Inriktningsbeslut lokaler 2019-2023: FS 2.3.1-2102-17 Inriktningsbeslut lokaler 2019 2023 Bakgrund I det ständig pågående behovsanalysarbetet har 5 större lokalbehov identifierats för de närmaste

Läs mer

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning:

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning: 2003-09-29 30 Ärende 25 Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211 Ärendebeskrivning: Regionfullmäktige beslöt 2003-06-18 19, 51, bland annat att medge upphandling av extern finansiering

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-09-24 GN-2014/383.250 1 (5) HANDLÄGGARE Lundin, Tina Tina.Lundin@huddinge.se Gymnasienämnden Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Stöd till verksamheten - lokalförsörjning Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild process

Läs mer

Om- och nybyggnation av stallar i Målserum, Västervik, och Heda, Gamleby Dnr 2018/

Om- och nybyggnation av stallar i Målserum, Västervik, och Heda, Gamleby Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 13 (31) 2018-05-07 Ks 185 Om- och nybyggnation av stallar i Målserum, Västervik, och Heda, Gamleby Dnr 2018/163-828 Ett underlag till nya stallbyggnader på de kommunala

Läs mer

UTKAST!! Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25. Varbergs kommun, nedan kallad kommunen Varberg

UTKAST!! Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25. Varbergs kommun, nedan kallad kommunen Varberg Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25 Parter Varbergs kommun, nedan kallad kommunen 212000-1249 432 80 Varberg AB, nedan kallad exploatören 1. Bakgrund, syfte och omfattning Avtalet

Läs mer

Genomförandebeslut ombyggnad av Lugnets skola, Hus A i kv. Innanhavet 2, Södermalm

Genomförandebeslut ombyggnad av Lugnets skola, Hus A i kv. Innanhavet 2, Södermalm Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-12-04 Ärende 9.2 DNR: 2018-00609 2018-10-16 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Genomförandebeslut

Läs mer

Löpande granskning av Umeå universitet 2012

Löpande granskning av Umeå universitet 2012 1 Löpande granskning av Umeå universitet 2012 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Umeå universitet 2012 bl.a. gjort en granskning av universitetets anläggningstillgångar och kostnader

Läs mer

Regler för internhyra

Regler för internhyra Dnr: 2018/2519-1.1.1 Regeldokument Regler för internhyra Beslutat av Rektor Gäller från 2018-09-17 Ersätter Regler för internhyra med Dnr: 2016/4725-1.1 Regler för internhyra Modell Modellen bygger på

Läs mer

Stöd för ökat byggande, renovering och energieffektivisering

Stöd för ökat byggande, renovering och energieffektivisering Stöd för ökat byggande, renovering och energieffektivisering Stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer Stödet trädde i kraft den 15 november. 2017 finns 300 miljoner kr att fördela.

Läs mer

Lokalbehov för Landstingets IT-verksamhet mm - Vårdaren 8, Rosenlund

Lokalbehov för Landstingets IT-verksamhet mm - Vårdaren 8, Rosenlund MISSIV 2012-03-09 LJ2012/322 Landstingets kansli Kansliavdelning Siw Kullberg Landstingsstyrelsen Lokalbehov för Landstingets IT-verksamhet mm - Vårdaren 8, Rosenlund Bakgrund Landstingets kansli, IT-centrum

Läs mer

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88)

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-03-14 5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar om nybyggnation av Falkbergskolan. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Program för mål och uppföljning av privata utförare

Program för mål och uppföljning av privata utförare Styrande dokument Senast ändrad 2015-09-15 Program för mål och uppföljning av privata utförare Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Utvecklingsenheten Dokumentnamn Program för mål och uppföljning

Läs mer

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-08-16 112 KS 295/17 Godkännande av hyresavtal avseende förskolelokaler i Krokslätt, fastigheten Kängurun 21 Beslut Arbetsutskottets

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (L) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (L) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 08.30 10.20 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande

Läs mer

Tommy Västerteg Roger Lundstedt beslutande: 32-34 FP S. Bernt Spetz, ordförande Göran Andersson S Ann-Christine Asp

Tommy Västerteg Roger Lundstedt beslutande: 32-34 FP S. Bernt Spetz, ordförande Göran Andersson S Ann-Christine Asp Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Plats och tid Mötesrum hos Marks Bostads AB, klockan 16.00 18.20 Beslutande M Ann Iberius-Orrvik kl. 16.30-18.20, beslutande: 35-43 C C Tommy Västerteg Roger Lundstedt beslutande:

Läs mer

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar

Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-01-30 3 Preliminärt hyresavtal för förskola inom Bara backar Dnr 2017-000022 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna preliminärt hyresavtal,

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 1425/03-70

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen LiU 1425/03-70 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsstyrelsen 2003-11-03 LiU 1425/03-70 Lokalförsörjningsplan för perioden 2003-2008 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2003-2008

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende

Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Berg Sällemark Tfn: 508 09 032 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-05-10 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Verksamhetsanpassning av skollokaler

Läs mer

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl REGISTER 1(1) Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 16.50 Plats: Gullmarssalen, Kommunhuset Forum Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl. 17.15 Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Åsa Karlsson

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Internhyra Östersunds kommun

Internhyra Östersunds kommun Internhyra Östersunds kommun Revisionsrapport 2007-10-22 Håkan Westberg Innehållsförteckning...2 Innehållsförteckning...3 1. Uppdrag...2 2 Bakgrund... 2 3Införande av internhyra 1992... 2 3.1Syfte... 2

Läs mer

RIKTLINJER FINANSIERINGSFORMER OCH DEFINITIONER

RIKTLINJER FINANSIERINGSFORMER OCH DEFINITIONER Lotta Selander och Anneli Morberg RIKTLINJER FINANSIERINGSFORMER OCH DEFINITIONER Finansiär av lokalprojektet Projektledarkostnad finansiering via Skede Annan finansiering * Definition Gemensam anslagsfinansiering

Läs mer

Lokalplaneringsprocess i Ale kommun

Lokalplaneringsprocess i Ale kommun Lokalplaneringsprocess i Ale kommun Förslag 2016-03-08 1 Innehåll Vision... 3 Roller och ansvar inom lokalplanering... 3 Lokalplaneringsprocess 1 Lokalplaneringsprocess i Ale kommun 3 Vision 3 Roller och

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Program för mål och uppföljning av privata utförare

Program för mål och uppföljning av privata utförare Program för mål och uppföljning av privata utförare Dokumenttyp Dokumentansvarig Utvecklingsenheten Dokumentnamn Program för mål och uppföljning av privata utförare Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

169/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157

169/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-09-20 LS-LED16-1248-3 169/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Diarienummer:

Läs mer

Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan)

Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan) 2012-10-04 1 (5) Äldrenämnden Hyresavtal äldreboende kvarteret Banken (Esplanaden/Vasagatan) Beslutsunderlag Äldreförvaltningens skrivelse den 4 oktober 2012. Hyresavtal för ytor som avser lägenheter.

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

Till Farsta stadsdelsnämnd. Ny gruppbostad i Sköndals Centrum, kv Vetebrödet Genomförandeärende

Till Farsta stadsdelsnämnd. Ny gruppbostad i Sköndals Centrum, kv Vetebrödet Genomförandeärende Farsta Stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid. 1/5 Kansliet 2006-03-07 /G Ferdman Tel: 508 18 161 E-post: gunnar.ferdman@farsta.stockholm.se Dnr 303-173/2006 SDN 2006-03-23 Till Farsta stadsdelsnämnd

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Teknik- och fritidsutskottet 2015-12-17 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30-11.30 Beslutande Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Övriga deltagare Sören

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer