Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt bilder från Presentationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt bilder från Presentationen"

Transkript

1 Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt bilder från Presentationen Vid årets andra provning fick vi stifta bekantskap med en oberoende buteljerare, Berry Bros. & Rudd, som har varit med i dryckesbranchen längre är de flesta. Ur deras utbud provade vi oss igenom en del intressant buteljeringar. Provningsledare var Douglas McIvor, Spirits Manager, Berry Bros & Rudd Ltd Provningen genomfördes på en fredag. Det var 89 anmälda deltagare, varav 11 gäster. En del kunde inte närvara och hade därför valt småflaskor. På plats var det i alla fall närmare 80 deltagare som fick en mycket intressant kväll. Generell information Innan provningen drog igång informerade styrelsen kortfattat deltagarna om Kommande provning nr 74 - med tema Springbank under ledning av Frank McHardy. Dalabuteljering nr 2 AWS Kryssning 29 mars. Föredrag och Provning Ordet lämnades snabbt över till Doug McIvor som inledde med en rolig historia och därefter presenterade sig själv och företaget. Han förklarade att Berry Brothers inte är en whiskytillverkare, vi äger inget destilleri men vi har en fantastisk gammalt företag som är baserat i hjärtat av London. Det var helt OK med honom om vi doftade och smakade på whiskyn i förväg då han inte ville att någon skulle bli uttråkad eller dö av whiskysvält under provningen Doug är, som han kallar sig, spritinköpare för BBR, vilket han nu varit de senaste 12 åren. Berry Brothers & Rudd - Bakgrund BBR är är ett mycket gammalt företag, grundat 1698, som ligger granne med St James s Palace. Om man pratar om den kungliga familjen så tror ni kanske att drottningen bor i Buckingham Palace. St James s Palace, som grundades av Henrik VIII, är fortfarande det administrativa centret och sätet för den kungliga familjen i UK. Firman startades just där för att det då låg så nära det kungliga palatset. På den tiden fanns det även en tunnel mellan palatset och butiken, så att deras källarmästare inte behövde bli blöt när han levererade varor till palatset. BBR började inte som vin och sprithandlare utan man började handla med kaffe. På den tiden måste man ha en skylt som visade vad man sålde för något. Det sattes därför upp en skylt som visade en kaffekvarn. Skylten i sig hängde utanför butiken i nästan 300 år när man fann att skylten hade försvunnit. Man efterlyste skylten och utfäste en belöning för återlämnandet men tyvärr var det ingen som återlämnade den, så de har nu tillverkat en kopia.

2 Doug visade bild på butikens utsida med valvbågar och fönster, och förklarade att den var rätt modern, den sattes upp 1735 och är faktiskt den äldsta butiksfasaden i London Skylten med kaffekvarnen Framsidan av butiken på St James s Street Precis bakom butiken finns det minsta allmänna torget London, Pickering Place, där den sista duellen utspelade sig. Inne i butiken finns det en våg. Den kan inte användas längre eftersom man måste sätta dit en skylt att vågen är kalibrerad och testad, och man tror att vågens trästruktur inte klarar fastsättandet av en sådan metallskylt. Att få reda på sin vikt var ett nöje som kunderna till BBR gärna utnyttjade genom att väga sig på den här vågen. BBR har sedan 1735 registrerat vikten på de kunder som vägt sig där. De har en hel del kända personer i registret och Doug förklarade att man också kan dra slutsatsen att vikten generellt minskar när en människa närmar sig slutet på sitt liv. De har också en källare som de kallar The Napoleon Cellar som namngivits efter Napoleon III som flydde Frankrike och levde i exil i UK. Napoleon III blev vän med George Berrys som brukade låta honom hyra den här källaren för sina hemliga möten. Möten där man planerade hur han skulle återta makten i Frankrike, vilket dock aldrig blev fallet. Framgången för BBR och whisky började med Napoleonkrigen och vinlusen. En gentlemans drink på den tiden var Brandy och Soda, men eftersom man var i krig med Frankrike så fick man inte tag på Brandy (Cognac) så man började leta efter alternativ, och i Skottland fanns whisky som var rätt rå och inte mycket lagrad. När man inom whiskyhandeln kom på att skapa blended whisky så blev det en succé. BBR var inte först att börja handla med whisky men man vet att firman från 1880-talet lagrade man fat med whisky i butikens källare. Doug visade oss utdrag ur en prislista från butiken, med priser, från 1911.

3 Cutty Sark En viktig händelse för BBR var när de 1923 skapade sin blend Cutty Sark. Man siktade på den amerikanska marknaden, men där hade man precis infört alkoholförbud (förbudstiden). Bröderna Berry var dock smarta nog att skeppa sin whisky till Nassau i Bahamas och gjorde ett avtal med en kapten William McCoy som seglade in i hamnen i New York på kvällen med skeppet liggande lågt i vattnet och sedan på dagen seglandes ut igen med skeppet liggande betydligt högre. Invånarna i New York ville ha en riktig whisky och de ville då ha The Real McCoy och Cutty Sark blev då känt som just The Real McCoy. [ AWS Notering: The Real McCoy är ett uttryck som närmast kan översättas med äkta vara. Uttryckets ursprung är dock omdiskuterat. ] För några år sedan sålde BBR märket Cutty Sark. I mitten på 60-talet var Cutty Sark den störst säljande blenden i USA. De större spritföretagen har sedan dess spenderat stora summor på reklam för sina märken, vilket medfört att Cutty Sarks andel har minskat sakta men säkert över åren. Man sålde Cutty Sark till Edrington och fick istället ta över märket Glenrothes. Lite fakta om whiskybranchen Doug presenterade lite siffror som kommer från Scottish Whisky Association. Man exporterar whisky till ett värde av 4.3 miljarder under 2013 (pundet står i ca ,50 SEK) Bryter man ner det blir det o 135 per sekund o 40 flaskor exporteras per sekund Man exporterar 140 miljoner lådor whisky över hela världen Omfattar anställda över hela UK Har 20 miljoner fat med whisky som lagras i Skottland Omfattar en fjärdedel av exporten av mat och dryck inom UK Man säljer mer whisky på en månad än det säljs Cognac under ett helt år Kvällens provningsledare, Doug McIvor, BBR

4 Berrys Own Selection. Filosofin bakom den egna buteljeringsserie Berrys Own Selction är att de ska vara den närmaste länken mellan vår kunder och väldens bästa producenter. Man ska bara buteljera det man själv skulle vilja dricka. Man håller sig till single cask eller små serier av fat samt buteljerar med naturlig färg och kylfiltrerar inte. Även om BBR har buteljerat whisky länge så var det först 2003 som man bestämde sig för att satsa mer på buteljeringssidan. Man gick nu från att då hantera ca 3-4 buteljeringar per år till över 50 i nuläget. Doug berättade också hur han för när han provar whisky i arbetet. Han häller upp i tre glas där ett är helt outspätt ett där han ha i lite vatten och ett där han vattnar ner whiskyn till hälften med vatten. Sedan börjar han smaka av den med hälften whisky. Det provet kan då visa på eventuella brister redan i ett tidigt skede. Om det provet inte är för träigt eller har konstig doft så går han vidare till glaset med bara lite vatten. Om allt är bra även här så går han vidare till glaset som är outspätt. Så var det då dags för provningen att dras igång. Den första i raden var en Littlemill från Prov 1 Littlemill 1988, 24 år Littlemill 1988, 52,3% Destillerad Buteljerad: 2103 Single Cask, fat nummer 32, av typen sherry hogshead. Doug tycker Littlemill är en mycket intressant whisky. Utifrån doften finner han exempelvis inslag av ananas och grapefrukt. Den är delikat med fruktighet och lite chokladtoner som ligger kvar en stund. Han visade också bild på etiketten där man ser de två kungliga vapnen som visar att BBR är kunglig hovleverantör till både drottning Elisabeth II och Prince Charles. Doug uttryckte det så att BBR har genom åren blivit goda vänner med grannarna längre ner på gatan. Styrelseordföranden inom BBR, Simon Berry, är nuvarande Master of the Royal Cellars och när han avslutar det uppdraget så får man titulera honom Sir Simon. BBR började leverera till hovet under Kung George III. Vi kliver sedan raskt in på nästa glas. Prov 2 Glencadam 1991, 20 år Glencadam 1991, 53,9% Destillerad Buteljerad: 2012 Single Cask, fat nummer 4762, av typen refill hogshead.

5 Detta är en av dessa whiskys som nästan har hållits lite hemliga eftersom de ofta bara levereras för blended whisky. På senare tid har man börjat buteljera Glencadam officiellt som single malt och de är mycket bra (superb) säger Doug. Prov 3 Benrinnes 1984, 26 år Benrinnes 1984, 56,5% Destillerad Buteljerad: 2011 Single Cask, fat nummer 2270, av typen refill butt Benrinnes använde länge en udda trippeldestillering, men han tror de nu har slutat med det under de senaste åren. För Doug är detta en whisky som håller den gamla stilen för en Speyside-whisky. Han finner här en hel del malt och en del rökighet i doften. En del av Dougs arbete är att finna whisky för att lagra, man han letar också efter redan lagrad whisky. För den whisky man köper in som råsprit har man naturligtvis kontroll över vilka fat som används redan från början. När man köper redan fyllda fat på den öppna marknaden så vet man vad det är för typ av fat men man kan ofta bara gissa hur många gånger fatet har använts tidigare, om man inet har medföljande dokument från lagerhuset som beskriver det specifika fatets historik. BBR lagrar sin whisky på ungefär 12 olika platser runt omkring i Skottland, men platserna kan variera över tiden. Ibland beställer Doug ett fatprov från ett specifikt lager och ibland tar det tid. Han fick fatprover för några veckor sedan som han beställde i April (provning hölls i Mars så det tog dem ca 11 månader att leverera). Efter de tre första glasen så tog vi en kortare paus innan provningen fortsatte. Efter pausen var det dags för det fjärde glaset, som innehöll en Caperdonich. Prov 4 Caperdonich 1992, 19 år Caperdonich 1992, 55,9% Destillerad Buteljerad: 2012 Single Cask, fat nummer , av typen refill hogshead. Doug pratade om staden Rothes och kom då in på Glenrothes, som BBR äger varumärket för, som är ett stort destilleri som under åren har uppskattats av blenders. Det andra destilleriet i Rothes är Glen Grant, och Caperdonich var ett tag känt som Glen Grant nr 2. Det fanns också en rörledning som gick över gatan mellan destillerierna. Det gjordes då också ett antal försök att avleda en del av whiskyströmmen i röret av lokalbefolkningen. Efter ett tag så bedömdes det att de var två olika destillerier så Glen Grant kunde inte längre få kalla det Glen Grant nr 2. Då döpte man det efter en källa Caperdonich Well som förr i tiden brukade förse destilleriet med vatten.

6 Besöker man destilleriet idag ser man inte mycket sa Doug och visade en bild på en grävskopa som lastade bort rester av byggnader, vilken togs för några år sedan då destilleriet revs. Doug sa att för honom är Glen Grant en mycket bra single malt, men Caperdonich var en utmärkt single malt och han tycker det är synd att man förlorade en av de bättre whisky som fanns av Speyside-karaktär. BBR har ett fåtal fat av Caperdonich kvar att buteljera men sedan är de slut. Prov 5 Bunnahabhain 1989, 23 år Bunnahabhain 1989, 46% Destillerad Buteljerad: 2013 Single Cask, fat nummer 5895, av typen refill hogshead. Doug förklarade att Bunnahabhain på senare tid har börjat göra en lite mer rökig whisky. Den här buteljeringen från 1989 är lite ovanlig eftersom man då inte lade under så mycket för single malt. Han förklarade också att han köpt på sig liter av rökig Bunnahabhain, som han inte kommer att få buteljera med namnet Bunnahabhain på etiketten. Detta kommer att bli ett ökande problem för oberoende buteljerare. BBR har funnit med i branschen länge och man har bra saker i lagret men man behöver också löpande fylla på lagret. Vad kan man då göra? BBR har exempelvis börjat med rom också för att bredda verksamheten. När de finner på riktigt bra fat numera så måste de vara mer försiktiga och se över de olika marknaderna i välden för att utröna var de kan få ut mest pengar för varan. Doug förklarade att fram till nyligen så har deras whisky varit för lågt prissatt. Han ser att marknaden nu går mot högre priser och att det kommer att fortsätta så de närmaste åren. På 1850-talet så experimenterade man med att blanda ihop några maltwhiskys. Detta var då innan Coffey uppfann kolonnpannan och tillverkningen av grainwhisky tog fart. Nästa whisky är något som uppfanns av Berry Brothers och namnet gavs ungefär Då var det en man som kom in och ville att BBR skulle skapa en blend. Man gjorde då som man brukade, grävde lite företagets historia och man fann på en speciell karaktär som hette William Hanger. Whiskyn vi ska smaka kallas Blue Hanger. Orsaken till det namnet var att William Hanger var känd för sina dyra blå kläder, och att han därför också fick smeknamnet Blue Hanger. William Hanger var en trogen kund hos Berry Brothers i slutet av 1700-talet. Han var den 3:e Lord Coleraine och ansågs vara en av de bäst klädda gentlemennen i London.

7 Prov 6 Blue Hanger, 9 th Release Blue Hanger, 45,6% Detta är en är en whisky av typen Blended Malt. Det innebär att den innehåller en blandning av enbart maltwhisky, och ingen grain. Not: AWS kommer att prova fler Blended Malt på kommande provning med det temat senare under året. Berry Brothers hade vid något tillfälle slutat med denna blend då det fann att det var svårt att hålla lagret av den whisky som skulle ingå och man samtidigt ville koncentrera sig på Cutty Sark. Doug hade en uppgift att prova igenom hela lagret när han började på BBR och han fann då på en del fat som lagrats för länge och var då hade fått för mycket trätoner. Han började då en kväll mixa ihop prover från olika fat från Glenlivet och Glen Grant vilket sedan ledde till den fösta utgåvan av Blue Hanger som innehåll bland annat 25-årig whisky. Samma med andra utgåvan. Vid den tredje hade whiskyn blivit närmare 30 år och till den fjärde var den mer eller mindre slut. Då fick man titta på whisky från andra destillerier. Filosofin är att använda den bästa man i lagret har för tillfället när man skapar Blue Hanger. Man är nu ute med den 9:e utgåvan och den 10:e står just nu på hans skrivbord. Varje utgåva är unik så man behöver inte bevaka och hemlighålla receptet. För den 9:e utgåvan så visade Doug oss vad som ingick. Det var fat med följande innehåll - Clynelish (hogshead) - Glen Elgin (hogshead) - Glen Elgin (hogshead) - Bunnahabhain (butt) - Clynelish (hogshead) - Bunnahabhain Moine (hogshead, bara halva fatet användes för att inte ge för mycket rök) - Linkwood (hogshead) [ AWS Notering: Det är ytterst ovanligt/unikt att man kan få innehållet i en blend presenterat på detta sätt! ] Doug förklarade att om vi någonsin är i London och ni vill titta förbi så har de ca whiskys i rummet på baksidan där vi är välkomna att smaka. Om man meddelar Doug i förväg så kan han kanske vara med och dricka lit med oss

8 Omröstningsresultat: Kvällens bästa whisky röstades fram genom handuppräckning. Man röstar på vilket glas som deltagarna anser kommer på 1:a, 2:a och 3:e plats. Rösterna viktas sedan så att en röst för första platsen ger 3 poäng, en andra plats ger 2 poäng och tredje ger 1 poäng. Vinnare är den whisky som får flest poäng totalt. Prov Whisky Antal 1:a Antal 2:a Antal 3:a Total poäng Prov 1 Littlemill Prov 2 Glencadam Prov 3 Benrinnes Prov 4 Caperdonich Prov 5 Bunnahabhain Prov 6 Blue Hanger 9 th release Vinnare blev Caperdonich Intressant att notera är en blended whisky, Blue Hanger, kom på tredje plats. Lotteri och avslutning Föreningen genomförde ett sedvanligt lotteri bland annat Malt Whisky Yearbook 2014 lottades ut. Clydesdale, som är den svenska importören, lottade också ut två t-shirts till två deltagare som hade ett märke angivet under sina underlägg. Det var en intressant övning att flytta undan sina glas från underlägget så att man kunde se om det fanns något märke på undersidan. Doug McIvor, som under kvällen hållit en lång och intressant provning med många inslag av både humor och intressant information från företagets långa historia, avtackades med en varm applåd och en mörksugga från Gisselbo. Källor och hänvisningar: Föredraget och presentationen Wikipedia

9 Sammanställning över provad whisky: Uppgifterna kommer från Systembolaget om inget annat anges. Benrinnes Sherry Cask SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 56,5 % Blue Hanger 9th release 1189 SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 45,6 % Bunnahabhain 1989 Peated 890 SEK (70 cl) på Viking Cinderella Finns ej på Systembolaget Alkoholhalt 46 % Caperdonich 1992, 19 år 1230 SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 55,9 % Glencadam 1991, 21 år 1199 SEK (70 cl) på Viking Cinderella Finns ej på Systembolaget Alkoholhalt 53,9 % Littlemill 1988, 24 år 1298 SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 52,3 %

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 98 2017-09-02 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens första provning efter sommaren genomfördes lördagen den andra september i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 94 2016-12-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets sista provning hölls lördagen den 3:e december i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 87 2016-02-06 OBS: Mini-Sammanfattning Text och bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 90 2016-05-21 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 93 2016-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 15:a oktober i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 84 2015-08-29 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 65 2013-02-09 Text: Arne Hellberg Direkt efter årsmötet var det dags för årets första provning. Den här gången var det Hans Sundquist, AWS, som höll i den eftersom temat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Avesta Whiskysällskaps provning nr 78 2014-11-01 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Årets sjunde provning genomfördes den första dagen av november månad i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Avesta Whiskysällskaps provning nr 43 2001-02-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Direkt efter föreningens årsmöte genomfördes årets första provning.

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 64 2012-11-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Vid årets sista provning var det året dags att träffa

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Avesta Whiskysällskaps provning nr 68 2013-06-01 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Årets sommarprovning var inte som vanligt. De tre senaste somrarna har vi haft en

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 55 2011-09-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Första provningen för hösten är nu genomförd. Det vare en provning med

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 99 2017-10-14 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens näst sista provning för året genomfördes lördagen den fjortonde oktober i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna.

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Avesta Whiskysällskaps provning nr 6 2004-10-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Årets fjärde provning hölls, precis som senast, på Grand Hotel.

Läs mer

Whiskyprovning 2010-10

Whiskyprovning 2010-10 Whiskyprovning 2010-10 10-29 Denna gång provar vi en lite annorlunda variant, de sorter vi provat (förutom en joker ) är alla ingridienser i den välbekanta blended whiskyn Famous Grouse! Macallan 15y Higland

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Avesta Whiskysällskaps provning nr 19 2006-11-16 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Föreningen hade lyckats få in en extra provning på höstkanten vilken också räknas föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning. Avesta Whiskysällskaps provning nr 03 2004-02-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 58 2012-02-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson Årets första provning följde direkt efter årsmötet. Temat för kvällen var Single Grain.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 74 2014-04-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Denna provning hölls i ett trevligt aprilväder: Vi fick nu återse Frank McHardy

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus Protokoll Beathas Vänner BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus 2015-05-19 Magnus Fagerström Magnus Fagerström har världens största privata whiskysamling av Ben Riach. Han har dock slutat att samla på

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat.

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat. Avesta Whiskysällskaps provning nr 70 2013-10-12 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med röstningsresultat och viss

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 26 2007-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens sjätte provning för året genomfördes i Masarnas lokal i Avesta. Provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB)

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB) Avesta Whiskysällskaps provning nr 77 2014-09-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB) Höstens första provning genomfördes lördagen den sjätte september i Korskrogens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 75 2014-05-10 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Presentationen Denna provning genomfördes andra lördagen i maj då våren verkade ha saktat in

Läs mer

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Avesta Whiskysällskaps provning nr 49 2010-10-05 Sammanfattning Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Årets sjunde provning hade temat Cooley Irish Whiskey. John Cashman, Global Brand Ambassador för Cooley

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 41 2009-11-21 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg De näst sista provningen för året genomfördes med temat Premium Blend för 70 deltagare, inkluderande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 38 2009-04-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som sista provning på vårsäsongens bjöds det på något speciellt. Då SWF (Svenska Whiskyförbundet)

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 79 2014-12-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från presentationen Årets sista provning ordnades, som vanligt på Korskrogens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 23 2007-04-21 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens tredje provning för året genomfördes i Masarnas lokal i Avesta. Provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 61 2012-06-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Årets sommarprovning genomfördes lördagen den 9 juni, nu för tredje året i rad.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 56 2011-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskap kunde för första gånge välkomna en representant för ett Indiskt

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE Whiskyvänner. Ännu ett år kan vi lägga bakom oss i Wernamo Whisky Vänners historia. Ett händelserikt år, med många

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 95 2017-02-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets första provning hölls lördagen den 4;e februari i Korskrogens Bygdegård. Provningen startade

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 72 2013-02-08 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Årets första provning, som höll direkt efter föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 92 2016-08-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 27:a augusti i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Whisky så

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning. Generell information

Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning. Generell information Avesta Whiskysällskaps provning nr 31 2008-05-09 Sammanfattning Föreningens sista provning för vårsäsongen genomfördes fredagen den nionde Maj. Temat för dagen var SWF och SMAD buteljeringar och provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 42 2009-12-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson och Stefan Bratt Årets sista provning var lite ovanlig då den dels var en specialprovning (lite

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 57 2011-11-24 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Årets sista provning bjöd på en rökare. Föreningen startade 2011 med provning av Islay-whiskyn Lagavulin

Läs mer

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Pröv 5 2018 Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Lite fakta om The Glenrothes Grundades 1879 vid foten av Mannoch Hills i staden Rothes i hjärtat av Speyside. Visonen om att bygga destilleriet

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Programmet för hösten är på gång och kommer att skickas ut under sommaren.

Text: Arne Hellberg. Programmet för hösten är på gång och kommer att skickas ut under sommaren. Avesta Whiskysällskaps provning nr 24 2007-05-26 Text: Arne Hellberg. Sammanfattning Som sista provning innan sommaruppehållet hade föreningen arrangerat en lite speciell provning. Provningsledare var

Läs mer

Hans Sundquist och Jimmy Lindberg

Hans Sundquist och Jimmy Lindberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 34 2008-11-22 Sammanfattning Årets sista provning gick av stapel lördagen 2008-11-22 med 85 deltagare. Provningens tema var Mackmyra och vi hade Hans Sundquist och Jimmy

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 60 2012-05-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från presentationen Den tredje provningen för året i regi av Avesta Whiskysällskap hölls på

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 16 2006-05-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens sista provning innan sommarlovet hölls i början av Maj. Eftersom antalet deltagare för

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH), Stefan Bratt (SB), Olof Noreus presentation

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH), Stefan Bratt (SB), Olof Noreus presentation Avesta Whiskysällskaps provning nr 76 2014-06-14 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH), Stefan Bratt (SB), Olof Noreus presentation En provning i juni innebär sommarprovning med

Läs mer

Mässinformation. från symposion international ab

Mässinformation. från symposion international ab Mässinformation från symposion international ab Prislista Whisky Expo Linköping 2010 Sortiment Smakprov Artikelnr Pris SB Black Bull 12 Years Old, Duncan Taylor 50% 40 kr / 2 cl 86961 579 kr Black Bull

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 40 2009-10-10 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets sjätte provning hade temat Diageo. Som det stod i inbjudan så är Diageo det företag som äger

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Stefan Bratt, samt från presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Stefan Bratt, samt från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Stefan Bratt, samt från presentationen Årets näst sista provning genomfördes på en onsdag i Avestaparken. Temat

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och spännande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 36 2009-03-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Lillan Magnusson Årets andra provning var också föreningens första superspecialprovning. Provningen hade en första

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 18 2006-10-14 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens femte provning för året genomfördes på Restaurang Kungsgatan 4 i Avesta. Temat för kvällen

Läs mer

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Pröv 2 2017 Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Whisky # 1 Namn: Invergordon - The Pearls of Scotland Ålder: 18yo Buteljerare: Gordon & Company (independent buteljering) Typ: Single

Läs mer

Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg

Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 45 2010-04-24 Sammanfattning Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg Årets tredje provning hade teman Auchentoshan

Läs mer

Whiskyprovning nr 48 Hos Leif Andersson

Whiskyprovning nr 48 Hos Leif Andersson Whiskyprovning nr 48 Hos Leif Andersson Dufftown main street Pittyvaich Provenance Autumn 12 years 46% Glendullan Blackadder Raw cask 11 years 58,7% Dufftown Provenance Winter 12 years 46% Allt-a-bhainne

Läs mer

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge.

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge. Avesta Whiskysällskaps provning nr 29 2008-03-06 Sammanfattning Föreningens andra provning för året var också föreningens första provning utan whisky. Den hölls på torsdagskvällen i Avesta Bruks Clubs

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 44 2010-03-13 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson En provning med temat gamla buteljeringar genomfördes som årets andra provning.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 51 2011-02-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Efter att föreningens årsmöte hade klarats av så genomfördes också årets

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30. Sammanfattning. Generell information. Föredrag och Provning

Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30. Sammanfattning. Generell information. Föredrag och Provning Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30 Sammanfattning Föreningens specialprovning för året genomfördes lördagen 2008-08-30 med temat Rökiga 30-åringar. Provningsledare var Johan Hofvander. Provningen

Läs mer

\ LeoC h L.O. 2,l(j{ Lt 3. Lf IL. Na m n : ---'l;"dri---"--g~~ '08. L( l/l. Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil

\ LeoC h L.O. 2,l(j{ Lt 3. Lf IL. Na m n : ---'l;dri-----g~~ '08. L( l/l. Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil Westerloose Märke: G!e~1(;o7vt-t.- I( 1..{ 57,2. 2> Märke: \ LeoC h '08 3 Lt 3 whiskyprovning Märke: ~bt~cj...{r Märke: t D 5' b O bdil ~ Z 12-. 3 '/2- y. L( l/l 3 0 0 Summa: t~ Summa: 2.. Lf ~ y Summa:

Läs mer

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017 Whiskyprovning Tärby hembygdsgård 9 april 2017 1 Whiskykvalitet, egen idé Ordinär kvalitet,

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 21 2007-02-10 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen startade provningsåret 2007 med en vertikalprovning där temat var Ardbeg. Provningsledare

Läs mer

Whiskyprovning nr 47 Hos Anders Larsson

Whiskyprovning nr 47 Hos Anders Larsson Whiskyprovning nr 47 Hos Anders Larsson Glengoyne 21 år 43% Tomatin 12 år 40% Glenmorangie 15 år 43% Glenlivet 16 år Nadurra non-chill filtered 57,6% Old pulteney Limited edition 1990 46% www.glenkimstad.com

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014-01-01 2014-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014-01-01 2014-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014-01-01 2014-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Som vanligt vill jag till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010-01-01 2010-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010-01-01 2010-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010-01-01 2010-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE Vår Ordförande Anders Sällberg har ordet: Tack alla för ett fantastiskt år 2010. Vilka provningar, trevlig gemenskap,

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 17 2006-09-02 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens första provning för höstsäsongen genomfördes på Restaurang Kungsgatan 4 i Avesta. Temat

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett fantastiskt whiskyår

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt från presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 97 2017-05-12 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt från presentationen Föreningens sista provning före sommaren genomfördes på en fredag Korskrogens

Läs mer

Nya destillerier. Vi provar 6 whisky från nya destillerier. Bertil Johansson. Per-Olov Grahn, Bertil Johansson Nya destillerier 1

Nya destillerier. Vi provar 6 whisky från nya destillerier. Bertil Johansson. Per-Olov Grahn, Bertil Johansson Nya destillerier 1 Nya destillerier Vi provar 6 whisky från nya destillerier. Provningsledare: Per-Olof Grahn Bertil Johansson Per-Olov Grahn, Bertil Johansson Nya destillerier 1 Nya destillerier urvalskriterier Vår första

Läs mer

Stockholm Beer & Whisky Festival 2011. Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Glenlivet vertikal Whisky från 6 decennier, prova till mässpris!

Stockholm Beer & Whisky Festival 2011. Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Glenlivet vertikal Whisky från 6 decennier, prova till mässpris! S O R T I M E N T S L I S T A Stockholm Beer & Whisky Festival 2011 Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Glenlivet vertikal Whisky från 6 decennier, prova till mässpris! Glenlivet 1948, 62 år 250 kr / cl Glenlivet

Läs mer

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00 CAMPBELTOWN Glen Scotia 14 Y, Cask Strength, Casks 99, 103, 104, G&M, D-04/02/92, B-12/09/06 Refill Sherry Hogshead 59,9% 75 Glen Scotia 17 Y, MacPhail's Collection G&M, D-92, B-10 43,0% 62 Glen Scotia

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Än en gång vill jag passa på att tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och händelserikt

Läs mer

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00 info@ CAMPBELTOWN Glen Scotia 14 Y, Cask Strength, Casks 99, 103, 104, G&M, D-04/02/92, B-12/09/06 Refill Sherry Hogshead 59,9% 75 Glen Scotia 17 Y, MacPhail's Collection G&M, D-92, B-10 43,0% 62 Glen

Läs mer

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003.

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. 1 Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. Den andra provningen 2003 omfattade whiskysorter från whiskyområdet Lågländerna. Provningsledare var Ingemar Giös, (IG) Telge Whisky Sällskap. IG visade

Läs mer

Org. nr Årsredovisning 2012

Org. nr Årsredovisning 2012 Org. nr 802458-0097 Årsredovisning 2012 2 (7) Det är dags att summera klubbens tredje verksamhetsår. Året inleddes med ett välbesökt årsmöte, med efterföljande provning och middag. Årsmötet gjorde kompletterande

Läs mer

Whiskyprovning nr 40 Hos Anders

Whiskyprovning nr 40 Hos Anders Whiskyprovning nr 40 Hos Anders Åh fan, var det jag som skulle välja sorter? Springbank 10 years Cardhu 12 years Glenmorangie 15 years The Macallan Fine Oak 10 years Glenlivet Archive 21 years www.glenkimstad.com

Läs mer

Örebro Öl & Whisky Festival 2011. Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Rökpaket Prova 6 rökare till mässpris!

Örebro Öl & Whisky Festival 2011. Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Rökpaket Prova 6 rökare till mässpris! S O R T I M E N T S L I S T A Örebro Öl & Whisky Festival 2011 Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Rökpaket Prova 6 rökare till mässpris! The Ileach 10 kr / cl The Peat Monster 20 kr / cl Benromach Peat Smoke 20

Läs mer

Wexiö Whisky Festival 2011

Wexiö Whisky Festival 2011 S O R T I M E N T S L I S T A Wexiö Whisky Festival 2011 www.symposion.nu S O R T I M E N T S L I S T A % Smakprov Artikelnr Pris SB Blended whisky The Grand Bark Extra Old Symposion 40 % 30 kr/2 cl -

Läs mer

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder?

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? 1 Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? Syftet med provningen var att undersöka och informera om vilken betydelse lagringstiden har för whisk(e)y. Vid provningens

Läs mer

SWF skall skapa mervärde för medlemmar i de enskilda klubbarna. Anordna ett gemensamt evenemang per år (Convention)

SWF skall skapa mervärde för medlemmar i de enskilda klubbarna. Anordna ett gemensamt evenemang per år (Convention) SWF skall skapa mervärde för medlemmar i de enskilda klubbarna Anordna ett gemensamt evenemang per år (Convention) Samarbete betr. provningsledare och då i första hand från Skottland Ge möjlighet till

Läs mer

Linköping Whisky Expo Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Strathisla-vertikal Prova till mässpris! Strathisla 25 år Strathisla 30 år Strathisla 40 år

Linköping Whisky Expo Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Strathisla-vertikal Prova till mässpris! Strathisla 25 år Strathisla 30 år Strathisla 40 år S O R T I M E N T S L I S T A Linköping Whisky Expo 2012 Exklusivt MÄSSERBJUDANDE! Strathisla-vertikal Prova till mässpris! Strathisla 25 år Strathisla 30 år Strathisla 40 år P R O VA 2 C L AV VA R J E

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan

Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 50 2010-11-13 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Årets sista provning var upplagd som en reseberättelse från föreningens resa till Skottland

Läs mer

Våren 2015. Art nr 551. Pris 379 kronor. www.symposionhot.com

Våren 2015. Art nr 551. Pris 379 kronor. www.symposionhot.com S O R T I M E N T S L I S T A Våren 2015 Art nr 551. Pris 379 kronor. www.symposionhot.com SORTIMENTSLISTA % Smakprov Artikelnr Pris SB BLENDED WHISKY Cadenhead Creations 20 Y.O. Cadenhead 46% 60 kr /

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 22 2007-03-24 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen fortsatte provningsåret 2007 med en specialprovning. Temat för dagen var Ovanliga vanliga

Läs mer

Destilleriarbetarna Neil McGarvey och Graeme Morrison med ett fat modell större (ex-sherry butt) och ett mindre av den typ som de säljer till

Destilleriarbetarna Neil McGarvey och Graeme Morrison med ett fat modell större (ex-sherry butt) och ett mindre av den typ som de säljer till Destilleriarbetarna Neil McGarvey och Graeme Morrison med ett fat modell större (ex-sherry butt) och ett mindre av den typ som de säljer till privatpersoner och whiskyklubbar. 28 allt om whisky nummer

Läs mer

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 En idé föds Tanken på en svensk whisky, gjord enligt konstens alla regler, föddes i äkta alhoholdimmor en afton när en isbelagd altan äntligen var färdigskottad

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 28 2008-02-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens första provning för året genomfördes i stora salen hos Avesta Bruks Club, Avesta. Provningsledare

Läs mer

HABOST- Whiskyresan Etapp 2

HABOST- Whiskyresan Etapp 2 Highland Park Tillverkare : Edrington / Highland Distilleries (släkt med Tamdhu, Macallan Glenrothes, Glenturret) Region: Highlands(Island) 58.6 deg North Grundades: 1798 Ögruppen Orkney utgörs av ett

Läs mer