Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från presentationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från presentationen"

Transkript

1 Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från presentationen Årets sista provning ordnades, som vanligt på Korskrogens Bygdegård, och temat för kvällen var denna gång igen whisky. Temat var istället en dryck som heter Armagnac. Provningsledare var Philippe Layus-Coustet från Armagnac de MONTAL. Provningen hade 81 deltagare varav 12 gäster. 16 medlemmar valde småflaskor. Generell information Innan provningen startades så gav styrelsen kortfattad information om, Att denna provning inte innehåller någon planerad paus då Philippe har ett tåg att passa. Föredrag och Provning Hans lämnade över ordet till kvällens provningsledare Philippe Layus-Coustet, Directeur - General Manager, för Armagnac de MONTAL. Philippe börjad med att säga God afton. Jag är glad att vara här ikväll på svenska, vilket han läste från en liten fusklapp. Därmed var provningen igång och han övergick sedan till engelska. Oavsett språk så fanns där en tydlig fransk brytning: Det var ju lite omväxling för oss som allt som oftast får höra engelska språket med ett skotskt uttal. Philippe Layus-Coustet Armagnac de MONTAL Han tackade oss för att vi kommit hit och tänkte lyssna på honom istället för att göra något annat på en lördag eftermiddag. Han frågade hur många av oss som brukar dricka armagnac, och det var bara en som räckte upp handen. Det visade sig också att endast att ett fåtal (två) hade varit i Frankrike och besökt Armagnac. Philippe förklarade att idag ska vi håll till i provinsen Gascogne där man tillverkar armagnac. Han berättade också att just nu medan har står här och pratar så producerar man på destilleriet årets årgång (2014).

2 Den här kartan visar var man hittar området Armagnac. Philippe gav en kort bakgrund till Armagnac och berättade att man började destillera vin och användes det som hjälp för matsmältningen, och att man då använde ordet digestif. En kardinal från Gascogne skrev 1310 en bok när han var i Rom som hette Armagnacs 40 dygder (The 40 virtues of Armagnac) på latin. Han rekommenderade att man öppnade upp drycken genom att värma den i handen en stund. Armagnac måste ligga 18 månader på fat innan den får kallas Armagnac. Prov 1 Armagnac de Montal VSOP Armagnac de Montal VSOP, 40% Det finns Armagnac som betecknas VS eller trestjärnig, vilken man ofta har i kaffet, i maten eller flambera med enligt Philippe. Nästa steg är VSOP som är lagrad mellan fyra och fem år. VSOP kan mycket väl avnjutas i samband med en måltid. Gascogne är känt för att producera Armagnac, men också för gåslever. Många dricker vitt vin med gåslevern, men Philippe tycker att det söta i vinet förtar en del av smaken från gåslevern och rekommenderar istället Armagnac. Han förklarade att man också har osten Roquefort som han anser är en av de bästa ostarna i Frankrike. Det finns en förening, ungefär som ni som träffas och smakar av dryck som idag, där medlemmarna träffas och tar med sig olika Roquefort-ostar och olika armagnac och smakar och jämför olika kombinationer. Philippe återkom flera gånger under provningen med referenser till mat i olika sammanhang. Nu var det dags att börja värma upp nästa glas.

3 Prov 2 Armagnac de Montal Hors d Age Armagnac de Montal Hors d Age, 40% En Hors d Age är idag lagrad i minst 10 år. De MONTAL s Hors d Age är minst 12 år. En XO, för Armagnac och Cognac, är generellt minst 6 år gammal, och är då oftast yngre än en Hors d Age, De MONTALs XO är dock minst 15 år och blandad med 25 år gammal Armagnac. Philippe pratade en del om vintage och olika regler som gäller för armagnac och rapportering till myndigheterna av vad man har i lager och vad man producerar och liknande. Han återvände sedan till vad vi smakade och berättade att han gärna avnjuter sin Hors d Age med en chokladkaka, med lite bitter choklad. I armagnac så kan man också hitta smak av choklad och apelsin. Hemma har de en specialitet med konserverade apelsiner i choklad, storlek som ett finger, vilket han inte tror går att hitta här. Kombinationen av att smaka det och dricka armagnac Hors d Age tycker han fungerar mycket väl. Han tycker att ungefär klockan 11, lite före lunch är den bästa tiden att smaka av armagnac yrkesmässigt, medan han privat gärna dricker den till eller efter middagen. Han upplever också drycken olika beroende på om han dricker från samma flaska på morgonen eller på eftermiddagen. Produkten är densamma, det är jag som förändras förklarade han. Nu var det dag satt gå vidare och då ville han att vi nu skulle smaka glas nummer fyra förre glas nummer tre. Två bilder av provningsledaren i arbete (SB)

4 Prov 4 Armagnac de Montal 1983 Armagnac de Montal 1983, 40% En vintage är minst 10 år för en Armagnac men för egen del tycker Philippe att den ska vara minst 20 år. Bakgrund Vi fick veta att drycken Armagnac funnits längre än Cognac, men är mindre känd. Philippe tror att det har att göra med logistik. I Armagnac finns ingen stor flod och man ligger inte heller vid kusten. Så för att transportera och exportera Armagnac var det svårare än från andra områden så de stora handelshusen fokuserade på Cognac som låg bättre till. Även nu är det inte så enkelt att ta sig till Gascogne då man inte har några större vägar, se går mellan större områden och orter utanför Gascogne, som mer ses som ett lantligt område. I hans mening så är det området och klimatet som formar människorna som bor där, som i sin tur formar det de producerar, såsom Armagnac eller whisky. Historik och tradition är viktigt för det man producerar. Det var nog romarna som i området började med att producera vin, senare kom araberna och erövrade området, grovt sett fram till gränsen mot Cognac, och med dem kom destilleringspannorna och att använda träfat för lagring. Allt detta är bakgrunden till Armagnac. Tre områden Philippe visade oss de tre olika områdena i Armagnac, Bas-Armagnac, Armagnac Tenareze och Haut Armagnac. Nu ville han också berätta lite om Terroir, d v s jorden och klimatet i området.

5 Haut betyder High d v s högre då det området ligger lite högre än de andra två. Där har man färre vingårdar och producerar inte heller så mycket Armagnac. Där består jorden mycket av kalksten. I Tenareze är det mer lerjord viket ger en mer blommig smak. Bas betyder low d v s låg, och är då ett lägre om område än de övriga. Väldigt länge sedan var det havsbotten I Bas-Armagnac. Sandjorden där ger en fruktig smak. Klimatmässigt är det rätt varmt över hela Armagnac, men Bas-Armagnac har en högre luftfuktighet kommande från havet i väster. Bas-Arnmagnac får också en tredjedel mer regn än övriga områden. Efter att vi fått lite information om olika druvor så var det nu dags att prova glas nummer 3. Han valde att vi skulle prova den efter 1983 eftersom den är äldre. Prov 3 Armagnac de Montal Reserve Personelle Armagnac de Montal Reserve Personelle, 40% Detta är en blend som är 25 år gammal innehållandes en del äldre armagnac, där den äldsta är från Tillverkning Vi fick veta att det är för varmt på dagarna för att skörda druvorna. I oktober hade de 35 grader i skuggan De skull förlora mellan till 20-35% av aromen och jäsningen skulle kunna börja på egen hand i de behållare man samlar upp druvorna i. Därför skördar man nu ofta på natten istället och lagrar dem sedan i kylda tankar. Man använder en pneumatisk press för att kunna reglera trycket när man pressar druvorna. Därmed kan man skilja ut druvjuicen efter olika kvalitéer beroende på hur hårt man pressar. För jäsningen använder man endast naturlig jäst, som i sin tur också bidrar till smaken. Jäsningen sker i en kontrollerad låg temperatur för att den ska gå långsamt och då också ger mycket smaker och aromer. Nu tog vi en kortare rast innan vi gick vidare med resterande glas. Efter pausen fortsatte vi direkt till nästa glas. Armagnacen i glasen visade upp en mycket vacker färg (SB) Dofter som smaker blir djupare och komplexare med äldre Armagnac. Exempelvis är det inte så uppleverar man inte så mycket färska apelsiner längre utan mer som lagrade/torkade. Vi fick en del tips om vad man kunde hitta i doften från vårt prov från 1973, såsom läder, ek-toner, och liknande.

6 Prov 5 Armagnac de Montal 1973 Armagnac de Montal 1973, 40% Destillering En annan skillnad mellan Cognac och Armagnac är destilleringen. Man kan inte rakt av säga att Cognac destillerar två gånger och Armagnac destillerar en gång. I nuläget så är det endast 5% av produktionen av Armagnac som dubbeldestilleras medan 95% destilleras en gång i pannor efter en design som patenterades 1818 av en man från Gascogne. Pannorna har inte heller den runda formen som man har i Cognac. WINE - WINE RESIDUE VAPORS - ARMAGNAC Cooling column Heating column Pannor av typen The Alembic Armagnacais still [ AWS Not: man kan jämföra denna typ av pannor med kolonndestillering av whisky på ett graindestilleri ]. Man slutade dubbeldestillera Armagnac de MONTAL De slutade värma pannorna med ved 1973 då det drog sin gasledningar till staden. Då övergick man till att värma dem med gas istället. På destilleriet har an en byst av D Artagnan, som är en världsberömd fransman från Gascogne som fanns i verkligheten och gjordes berömd genom novellen De tre musketörerna av Alexander Dumas. De tre pannorna man har är döpta till Athos, Porthos och Aramis.

7 D Artagnan och han vänner, pannorna. Från pannorna tar man ut sprit som ligger mellan 52% och 72% alkohol. Under 51% eller över 73% så får man inte kalla det Armagnac enligt lagen. Man kör en kontinuerlig destillering från ca mitten av november till ca slutet av januari. När de ska ha en yngre Armagnac destillerar de till ca 65-66% medan en som ska lagras längre destilleras till ca 55 60% för att bättre få med smakerna som man vill ska finnas kvar efter en längre tids lagring. Nästa glas att prova var en Armagnac från Prov 6 Armagnac de Montal 1963 Armagnac de Montal 1963, 40% Philippe fick frågan om årlig produktion och svarade att de grovt räknat producerar flaskor på 70 cl med 40% alkoholstyrka per år. Han ville också påpeka att en Armagnac är rätt så prisvärd om man tänker på lagringstiden. Han såg exempelvis en Glenfiddich 1973 på flygplatsen i Los Angeles med en prislapp på $6000. Man är välkommen att besöka destilleriet. Man behöver dock boka i förväg. Lagring De tappar mellan 2 4% av innehållet i faten varje år, vilket gör att priset också sakta stiger för det som är kvar i faten. De äldsta faten de har i lagret är från De har också mer 1893 och 1904 i lager än de har De har inte alla år kvar i lagren, även nyare årgångar som 1967 och 1968 är helt slut. När det gällerlagring använder man sig av fat med fransk ek från den lokala skogen i Monlezun, från skogar i Cognac eller ek från Vosges nära den tyska gränsen i nordöstra Frankrike. Detta bidrar till den speciella smaken menar han. Faten man använder är då på ungefär 400 liter. Där lagras spriten mellan 6 och 12 månader innan den sedan flyttas till mer använda fat. Att flytta innehållet från ett fat till ett äldre och därmed mindre aktivt fat kan förekomma flera gånger under lagringstiden. Philippe pratar om att flytta från vita fat till, gula, orange, bruna och svarta fat. De svarta faten avge ringa tanniner längre men tillåter oxidation att ske i faten.

8 Alkoholhalt 98% av den Armagnac och Cognac som produceras säljs med alkoholstyrkan 40%. Det är möjligt att ha en produkt som håller fatstyrka, men Philippe menar att det är enklast för dem i hanteringen av tull och skatter att hålla sig till 40%. Det är också så att konsumenterna kan ha svårt att acceptera att man får fällningar i drycken om man leverera den vid fatstyrka. [ AWS Not: Precis som för whisky som inte kyl-filtreras ] Nu var det dags att smaka av glaset från För Armagnac från 1960 och äldre så betalar man inte bara för kvalitet utan också för att man får något som är mer sällsynt. Prov 7 Armagnac de Montal 1953 Armagnac de Montal 1953, 40% Vi fick nu veta att Armagnac från 1960 och framåt lagras i träfat medan äldre årgångar lagras vidare i stora glasbehållare. Årgångarna 1893, 1904 och 1929 är nu under 40% alkoholstyrka, och är därmed inte längre Armagnac enligt reglerna. Här har man dock gjort så att man har rapporterat vad man har kvar till tre olika institutioner som de som kontrollerar vad som är Armagnac, tullen, och de som kontrollerar vad man trycker på etiketterna, som alla kom och inspekterade produkterna och noterade hur mycket som fanns av dessa årgångar och vilken alkoholstyrka de har och de gav därefter tillstånd att man fick sälja detta. Så det finns tillfällen när en Armagnac kan vara under 40%. Efter att vi fått lite mer information om vad trakten har att erbjuda och lite om slottet på gården var det dags för glaset från Prov 8 Armagnac de Montal 1932 Armagnac de Montal 1932, 40% Philippe spelade nu upp lite musik i bakgrunden och visade lite filmer från området kring medan vi fick tid att värma upp och smaka på innehållet. Han bad oss komma och hälsa på i Gascogne och önskade oss en god kväll. Han hade nu en kvart kvar för frågor. Efter frågorna tackades han med en varm applåd och en mörksugga innan han måste åka för att hinna med sin transport. Det hade erbjudits möjligheten att smaka en Armagnac de Montal från 1912 för en extra kostnad. De som hade anmälts sig för den kunde nu avnjuta ytterligare en Armagnac innan kvällen var slut.

9 Här följer två bilder från en solig bygdegårdsvägg en stund innan provningen. Armagnac de MONTAL 1983, Hors d Age, V.S.O.P och Reserve Personelle (AH) Armagnac de MONTAL 1973, 1963, 1953, 1932, 1912 (AH)

10 Omröstningsresultat: Kvällens bästa whisky röstades fram genom handuppräckning. Man röstar på vilket glas som deltagarna anser kommer på 1:a, 2:a och 3:e plats. Rösterna viktas sedan så att en röst för första platsen ger 3 poäng, en andra plats ger 2 poäng och tredje ger 1 poäng. Vinnare är den whisky som får flest poäng totalt. Prov Whisky Antal 1:a Antal 2:a Antal 3:a Total poäng Prov 1 Armagnac de Montal VSOP Prov 2 Armagnac de Montal Hors d Age Prov 3 Armagnac de Montal Reserve Personelle Prov 4 Armagnac de Montal Prov 5 Armagnac de Montal Prov 6 Armagnac de Montal Prov 7 Armagnac de Montal Prov 8 Armagnac de Montal Kvällens vinnare blev därmed Armagnac de Montal 1963 tillsammans med Armagnac de Montal På tredje plats landade Armagnac de Montal Lotteri och avslutning Lotteriet innehäll denna gång bland annat Malt Whisky Yearbook Kvällens mat var en mycket god och mättande jultallrik med efterföljande kaffe och chokladbit. Källor och hänvisningar: Föredraget och presentationen

11 Sammanställning över provad whisky: Uppgifterna kommer från Systembolaget om inget annat anges. Armagnac de Montal VSOP 569 SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal Hors d Age 675 SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal Réserve Personelle 1399 SEK (70 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal SEK (70 cl) Viking Cinderella 2013 Slutsåld på både Systembolaget och Viking Cinderella Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal SEK (70 cl) Viking Cinderella 2013 Slutsåld på både Systembolaget och Viking Cinderella Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal SEK (70 cl) Viking Cinderella 2013 Slutsåld på både Systembolaget och Viking Cinderella Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal SEK (70 cl) Viking Cinderella 2013 Slutsåld på både Systembolaget och Viking Cinderella Alkoholhalt 40 % Armagnac de Montal SEK (20 cl) Nr Beställningssortimentet Alkoholhalt 40 %

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Avesta Whiskysällskaps provning nr 78 2014-11-01 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Årets sjunde provning genomfördes den första dagen av november månad i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 98 2017-09-02 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens första provning efter sommaren genomfördes lördagen den andra september i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac AVEC malt60 AVEC? Provning Daniel Bouju cognac Boulard calvados de Montal armagnac Två uppgifter Cognac Cognac - historik Bönderna i Charantes tillverkade surt och dåligt vin Holländska sjömän drack vinet

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 94 2016-12-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets sista provning hölls lördagen den 3:e december i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 90 2016-05-21 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 87 2016-02-06 OBS: Mini-Sammanfattning Text och bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 84 2015-08-29 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Avesta Whiskysällskaps provning nr 68 2013-06-01 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Årets sommarprovning var inte som vanligt. De tre senaste somrarna har vi haft en

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna.

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Avesta Whiskysällskaps provning nr 6 2004-10-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Årets fjärde provning hölls, precis som senast, på Grand Hotel.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat.

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat. Avesta Whiskysällskaps provning nr 70 2013-10-12 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med röstningsresultat och viss

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 55 2011-09-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Första provningen för hösten är nu genomförd. Det vare en provning med

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 95 2017-02-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets första provning hölls lördagen den 4;e februari i Korskrogens Bygdegård. Provningen startade

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 99 2017-10-14 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens näst sista provning för året genomfördes lördagen den fjortonde oktober i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 64 2012-11-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Vid årets sista provning var det året dags att träffa

Läs mer

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge.

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge. Avesta Whiskysällskaps provning nr 29 2008-03-06 Sammanfattning Föreningens andra provning för året var också föreningens första provning utan whisky. Den hölls på torsdagskvällen i Avesta Bruks Clubs

Läs mer

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR PALACE PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VINPROVNING Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för att förstå

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 93 2016-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 15:a oktober i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 38 2009-04-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som sista provning på vårsäsongens bjöds det på något speciellt. Då SWF (Svenska Whiskyförbundet)

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB)

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB) Avesta Whiskysällskaps provning nr 77 2014-09-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB) Höstens första provning genomfördes lördagen den sjätte september i Korskrogens

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Avesta Whiskysällskaps provning nr 49 2010-10-05 Sammanfattning Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Årets sjunde provning hade temat Cooley Irish Whiskey. John Cashman, Global Brand Ambassador för Cooley

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 74 2014-04-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Denna provning hölls i ett trevligt aprilväder: Vi fick nu återse Frank McHardy

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 56 2011-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskap kunde för första gånge välkomna en representant för ett Indiskt

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 92 2016-08-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 27:a augusti i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Whisky så

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Avesta Whiskysällskaps provning nr 19 2006-11-16 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Föreningen hade lyckats få in en extra provning på höstkanten vilken också räknas föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning. Avesta Whiskysällskaps provning nr 03 2004-02-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Läs mer

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017

EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 EN SMAK AV DET SÖTA KURSDELTAGARE STEG 1 HÖSTEN 2017 SEX MER ELLER MINDRE SÖTA VINER MED TILLTUGG VIT PORT RÖD PORT SAUTERNES MOSCATO VIN SANTO TOKAJI DE VINER VI KOMMER PROVA IKVÄLL ÄR: VIT PORT PORTAL

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 65 2013-02-09 Text: Arne Hellberg Direkt efter årsmötet var det dags för årets första provning. Den här gången var det Hans Sundquist, AWS, som höll i den eftersom temat

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 58 2012-02-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson Årets första provning följde direkt efter årsmötet. Temat för kvällen var Single Grain.

Läs mer

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland Estate

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Bäste kund, Vi har härmed nöjet att presentera de av våra viner som f n finns i sortimentet. Katalogen förändras allteftersom nya produkter tillkommer och slutsålda utgår.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 51 2011-02-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Efter att föreningens årsmöte hade klarats av så genomfördes också årets

Läs mer

Konjak II. Munskänkarna 2011-02- 05

Konjak II. Munskänkarna 2011-02- 05 Konjak II Munskänkarna 2011-02- 05 Historia Cognac sydvästra Frankrike, Gironde Tidig export av vin, blaskigt och volym Problem med volym och hållbarhet - destillering 1500- talet destillering 2 gånger

Läs mer

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Pröv 5 2018 Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Lite fakta om The Glenrothes Grundades 1879 vid foten av Mannoch Hills i staden Rothes i hjärtat av Speyside. Visonen om att bygga destilleriet

Läs mer

LA COLLINA DEL CILIEGI

LA COLLINA DEL CILIEGI PRODUCENT V5560 Produktionsår IL BRUT S/A GARGANEGA CHARDONNAY STÅLTANK / FLASKA Restsötma 5,8 GRAM/LITER Även om producenten kanske är mest känd för sina röda viner så producerar de även en del vita och

Läs mer

Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg

Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 45 2010-04-24 Sammanfattning Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg Årets tredje provning hade teman Auchentoshan

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 61 2012-06-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Årets sommarprovning genomfördes lördagen den 9 juni, nu för tredje året i rad.

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

ett svenskt whiskydestilleri

ett svenskt whiskydestilleri ett svenskt whiskydestilleri vår passion för whisky Välkommen att besöka ett svenskt whiskydestilleri. Vi brinner för det vi gör och vi tror att det märks. Hängivna traditionen, ödmjuka inför hantverket

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Avesta Whiskysällskaps provning nr 43 2001-02-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Direkt efter föreningens årsmöte genomfördes årets första provning.

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 72 2013-02-08 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Årets första provning, som höll direkt efter föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt bilder från Presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt bilder från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 73 2014-03-14 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg samt bilder från Presentationen Vid årets andra provning fick vi stifta bekantskap med en oberoende

Läs mer

VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja. En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007

VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja. En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007 VINKLUBBEN VADÅ BORDÅ? Rioja En spansk klassiker HÅKANSDAL 76 12 MAJ 2007 Spaniens vindistrikt País Vasco Navarra La Rioja Aragonien Galicien Kastillien- La Mancha Kastillien- León Madrid Valencia Katalonien

Läs mer

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor:

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor: Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrike är känt som ett väldigt bra vitvinsland. Vi tänker oftast på utmärkta viner av druvorna Grüner Veltliner och Riesling. Men i Österrike finns det

Läs mer

Whiskyprovning 2010-10

Whiskyprovning 2010-10 Whiskyprovning 2010-10 10-29 Denna gång provar vi en lite annorlunda variant, de sorter vi provat (förutom en joker ) är alla ingridienser i den välbekanta blended whiskyn Famous Grouse! Macallan 15y Higland

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike)

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike) 1 Château Cru Cantemerle 2010 (90417) Bordeaux Supérieur % Merlot, % Cabernet Sauvignon och % Cabernet Franc 2 Château Fourcas Hosten 2008 (95585) Listrac 59% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet

Läs mer

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus

BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus Protokoll Beathas Vänner BenRiach Provning Läkarsällskapets Hus 2015-05-19 Magnus Fagerström Magnus Fagerström har världens största privata whiskysamling av Ben Riach. Han har dock slutat att samla på

Läs mer

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2015 / 2016 DOMAINE D ESCAPAT WWW.ESCAPAT.COM Viner säsongen 2015 / 2016 Innehåll För aktuella priser gå in på vår webbshop www.escapat.com alla priser är ink svensk moms alkoholskatt. Vita Viner Le Capitaine Chardonnay

Läs mer

Försäljning via skolklasser och föreningar

Försäljning via skolklasser och föreningar Försäljning via skolklasser och föreningar Goda smaker från Italien Hög kvalitet till rimliga priser Det italienska köket är ett av världens främsta och kännetecknas av sin enkelhet och betoning på färska

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Det här vinet ska funka till den varma kryddgoda kalopsen och till den saftiga biffen med den hem slagna bean. Kolla mina recept!

PRESSMEDDELANDE. Det här vinet ska funka till den varma kryddgoda kalopsen och till den saftiga biffen med den hem slagna bean. Kolla mina recept! PER MORBERG LANSERAR SITT FÖRSTA EGNA VIN, EN CABERNET SAUVIGNON FRÅN CHILE. Nu så! Här kommer mitt eget vin. Ett rött bordsvin som inte ska skämmas för sig. För en hundring ska alla kunna få ett riktigt

Läs mer

Gastronomikväll mjöd och mölska

Gastronomikväll mjöd och mölska Gastronomikväll mjöd och mölska Med hjälp av våra sinnen prova 12 (!) drycker sex mjöd och sex mölska. Finns inga rätt och fel var och en av oss har eget referensbibliotek. Hela poängen är att se vilka

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Lektion 2, tisdag 4 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 2, tisdag 4 februari, Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 2, tisdag 4 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Hur man hälsar Hej! Hejsan! Tjenare! Tjena! Tja! God dag! God morgon! God middag! God afton! God natt! Hur man hälsar Hej!

Läs mer

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka OECHSLEVIKTEN vikten, även kallad mätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på vikten! Att brygga vin utan en vikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma

Läs mer

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 60 2012-05-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från presentationen Den tredje provningen för året i regi av Avesta Whiskysällskap hölls på

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 57 2011-11-24 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Årets sista provning bjöd på en rökare. Föreningen startade 2011 med provning av Islay-whiskyn Lagavulin

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo

Vinprovning. Röda viner från Portugal. 17.11.2010 AstraZeneca Seniorerna Mölndal. 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 1 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2009 (nr 2568) Tejo 2 Periquita 2007 (nr 2574) Península de Setúbal 3 Meia Pipa 2007 (nr 2564) Terras do Sado 4 Casa Santos Lima Syrah 2008 (nr 6298) Lisboa

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

1/1 40,00 Syrah, Grenache

1/1 40,00 Syrah, Grenache Kleine Zalze Cellar Selection Merlot 2016, Sydafrika (Husets) Merlot Ett medelfylligt vin med smak av röda och mörka bär med inslag av kryddor. Ett friskt och fruktigt vin med en rund avslutning. Rekommenderas

Läs mer

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 En idé föds Tanken på en svensk whisky, gjord enligt konstens alla regler, föddes i äkta alhoholdimmor en afton när en isbelagd altan äntligen var färdigskottad

Läs mer

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2014 / 2015

DOMAINE D ESCAPAT W W W. E S C A P A T. C O M Viner säsongen 2014 / 2015 DOMAINE D ESCAPAT WWW.ESCAPAT.COM Viner säsongen 2014 / 2015 Prislista Priserna kan variera, för aktuella priser gå in på vår webbshop www.escapat.com alla priser är ink svensk moms alkoholskatt. Vita

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL WÄRDSHUSET

VÄLKOMMEN TILL WÄRDSHUSET VÄLKOMMEN TILL WÄRDSHUSET I Bredaryd finns det tre kyrkor och ett bryggeri, i det senare puttrar en gudagåva till dryck SPÄNNANDE & PERSONLIGT Vi tror att du precis som vi gillar att överraskas. Och överraskningar

Läs mer

Romprovning. Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap

Romprovning. Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap Romprovning Kaj Lindqvist Wasa Whisky Sällskap 2019-05-03 Glas nummer 1 Angostura Cask No.1 3rd Edition Ursprung: Trinidad och Tobago Råvara: 100% Sockerrörsmelass Alkoholhalt 40%, 70 cl Nr 40472 Pris

Läs mer

I kvarnarna kallas han kvarngubben.

I kvarnarna kallas han kvarngubben. I kvarnarna kallas han kvarngubben. En vresig typ som varken uppskattar lättja eller för hårt arbete. Provar mjölnaren att mala på natten håller kvarngubben fast kvarnhjulet för honom. Kvarngubben kan

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 23 2007-04-21 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens tredje provning för året genomfördes i Masarnas lokal i Avesta. Provningsledare var

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace - Guidad Rundresa Upptäck charmiga bergbyar, pittoreska vinbergar

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

VINVANDRINGEN Ovansiljan

VINVANDRINGEN Ovansiljan VINVANDRINGEN 2016 Årets vinvandring bjöd på ett perfekt väder! Vi var totalt 64 anmälda, så kön med vandrare ringlade sig som en orm längs stigarna. Sollerön visade sig på sitt bästa humör med grönskande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Programmet för hösten är på gång och kommer att skickas ut under sommaren.

Text: Arne Hellberg. Programmet för hösten är på gång och kommer att skickas ut under sommaren. Avesta Whiskysällskaps provning nr 24 2007-05-26 Text: Arne Hellberg. Sammanfattning Som sista provning innan sommaruppehållet hade föreningen arrangerat en lite speciell provning. Provningsledare var

Läs mer

Föreläsning alkoholfritt

Föreläsning alkoholfritt Föreläsning alkoholfritt Erik Skinnari 190412. Inledning Ny rapport om äldre och alkohol: https://iogt.se/wp-content/uploads/rapport-alkohol-och-%c3%a4ldre-1.pdf Ta ett glas vin om dagen för hjärtats skull!

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 44 2010-03-13 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson En provning med temat gamla buteljeringar genomfördes som årets andra provning.

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke

Pröv Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Pröv 2 2017 Fyra nyanser av brunt (grått) Prövledare Matilda och Micke Whisky # 1 Namn: Invergordon - The Pearls of Scotland Ålder: 18yo Buteljerare: Gordon & Company (independent buteljering) Typ: Single

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Amaroneviner från Bertani

Amaroneviner från Bertani Amaroneviner från Bertani Pålördagen 8/10 2011 var det åter dags för vår Grand Cru-grupp att bjuda påen superspecialprovning. Tillsammans var vi 92 st förväntansfulla personer som träffades påkök Nyström

Läs mer