Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen"

Transkript

1 Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Årets första provning, som höll direkt efter föreningens årsmöte. Dagens tema var Caol Ila och Provningsledare var Anders Gjörling. Anders ingår därmed i en ännu exklusiv skara v provningsledare som besökt oss två gånger. Förra gången han höll en provning hos oss var årsmötesprovningen 2011 då temat var Lagavulin. Provningen blev fullsatt med sammanlagt 127 deltagare, varav 7 gäster och 11 medlemmar som valde småflaskor. Generell information Innan provningen drog igång informerade styrelsen kortfattat deltagarna om Kommande whiskyutbildning genom SWF som planeras under året. Mer information kommer. Kommande provningar I november 2014 hålls en Öl & Whiskymässa i Borlänge. Mer information kommer Lanserad dagskryssning och provning med Viking Rosella , Inbjudan inom kort. Nya rutiner kring hanteringen av småflaskor. Mer info skickas ut inom kort. SMAD har tre platser kvar till Whiskymässan i Limburg i Maj. Kontakta Arne vid intresse. Påminde om vikten att vara tydlig vid inbetalningar. Ange medlemsnummer och vad betalningen gäller. Föredrag och Provning Dagens gäst och provningsledare, Anders Gjörling, presenterade sig själv innan han började med provnigen. Han berättade att han började sin whiskybana på ett kanske ovanligt sätt, nämligen genom musik och dans. Anders var med och grundade Sveriges första säckpipeband 1967, och han är också, sedan 1976, sångare i folkmusikgruppen The Corbies. Genom ett generellt intresse för Skottland ramlade han in på whisky och började sedan 1989 hålla whiskyprovningar 1989 och det är något han nu gjort på heltid sedan En del av oss kanske känner igen Anders som skribent i tidningen Whisky & Bourbon. Ander också berättade att han nyligen blivit utsedd till Nordic Whisky Expert of the Year 2014 Anders presenterade kort programmet där han tänkt titta närmare på rökighet och sedan lite mer specifikt Islay innan vi kommer in på provningen. Vi fick veta lite om hur whiskyn troligtvis kom till Skottland (från Irland) och hur det kommer sig att skotsk whisky är rökig (västkusten) jämfört med den irländska. Rökigheten mäts i fenolhalt, ppm (part per million), där fenolhalt är ett annat ord för karbolsyra, vilket då kommer in i whiskyn genom att man torkar kornet med torvrök. Rökig whisky blev populär när blended whisky blev stort. Man ville ha maltwhisky med så mycket doft och smak som möjligt så att man kunde ha väldigt lite av den i sin blandning och istället ha mycket mer av den billigare grainwhiskyn. En annan aspekt på rökigheten är ju att den mäts endast efter att man torkat kornet, inte hur kraftig den är i flaskan. Man kan förlora 70-57% av rökigheten från det att den mäts i kornet tills whisky hamnar i flaskan. Anders pratade också om en indelning i tre typer, lätt-, medel- och stark rökighet och även en del om torven och vilka typer av torv som finns.

2 Ön Islay är den sydligaste av ögruppen Hebriderna där en fjärdedel av ön består av torvmossar, men inga skogar. Därför var just torv ett naturligt bränsle här. Man pratar om två huvudnäringar, Whisky och fåravel. När Anders undrade om inte turister var en näring att också räkna med så fick han svaret, Nea, they are just like sheep. Varför blev då whiskyn från just öarna i västra Skottland så populär? Anders menar att man på öarna kunde bli fastlåst i flera dagar så det var dåligt väder, och då hade man inget bättre att göra an att förbättra sin whisky, kanske destillera den en gång till o.s.v. Anders rekommenderar verkligen att man besöker Port Ellen Maltings på Islay om man har möjligheten. Vi fick också information om att man arbetar med att bygga ett till gårdsdestilleri på ön, som kommer att heta Gartbreck.Det kommer att ligga nära byn Bowmore, och i stort sett mittemot destilleriet Bruichladdich på andra siden viken Loch Indaal. Spännande och se om och när det blir verklighet. Nu var det dags att prata lite mer om just Caol Ila. Anders Gjörling, kvällens provningsledare Anders berättade om ett tillfälle när han var på besök vid destilleriet, och destillerichefen Billy Stitchell fick ett samtal. Anders hör hur han meddelade personen i andra änden av telefonluren att de var välkomna. Han meddelade Anders att de skulle få besök. Anders titta ut då mot vägen men Billy pekade åt ett annat håll, nämligen ut i sundet. Där dök sakta upp en atomdriven utbåt från Engelska flottan, som sjösatte en gummibåt och tre officerare kom iland och köpte ett antal lådor whisky. De sa att de skulle ge bort lådorna i present till den amerikanska flottbasen i Norfork dit de var på väg för en övning. Sedan var det dags för det första glaset. En Caol Ila unpeated, d v s orökt. Anders förklarade att det hade börjat som ett experiment Man tillverkar inte denna orökta Caol Ila så ofta eftersom det kräver en hel del arbete och tid att först bli av med rökiga rester ur produktionsapparaten innan man kan köra igång.

3 Prov 1 Caol Ila Unpeated 14 år Caol Ila, Unpeated 14 år, 59,3 % Något så ovanligt som en helt orökt Caol Ila. Den har tidigare utkommit som 8-åring, 10-åring och 12-åring, 14-årig Caol Ila lanserades första gången Lagrad på refill bourbonfat MOT: Undpeated är en utgåva som ingår i Diageos serie Special Releases och ingår alltså inte i deras standardsortiment. Frågan om det fanns sherryfat i den här ställdes och Anders förklarade att det inte finns någon specifikation över vad som ingår men han kan hålla med om att man troligtvis fått med någon sherry hogshead i den. Vi gav oss på nästa glas som var Caol Ila Moch som Anders förklarade innehåller en blandning av äldre och yngre whisky. Destillerichefen på Caol Ila, Billy Stitchell, gick i pension Det är hans efterträdare David Woods som ligger bakom Moch. Prov 2 Caol Ila Moch Cail Ila Moch, 43,0 % Moch betyder Gryning på gäliska. Moch har ingen åldersangivelse. Whiskyn kommer från utvalda fat av amerikansk ek. Man säger att detta är den första whiskyn från Caol Ila där man valt fat enbart efter smak istället för det traditionella som ålder, fattyp, styrka eller finish. Anders berättade också att man nu handplockar de fat som man vill använda till Single Malt, vilket man inte gjorde tidigare. Då tog man bara ett visst antal fat med rätt ålder och lagring från lagret. I början av 2000-talet var det väldigt ont om Lagavulin. Man hade 1983 dragit ner på produktionen vid Lagavulin så att man arbetade i tredagarsveckor under en period av sju år. Intresset för rökig whisky var stor och United DIstilleries (som senare blev Diageo) ledning fann att de inte hade lager att möta upp med. Man hade dock massvis med Caol Ila, och man lanserade då serien med 12-åring, 12-åring på fatstyrka och 18-åring. De blev jättepopulär på en gång. Då spreds det ett rykte om att man höll på att byta ut Lagavulin vilket medförde att folk snabbt började köpa på sig Lagavulin och hamstra, vilket i sin tur gjorde tillgången ännu sämre. Man var ju också van med Lagavulin som hade en peaty och fruktig ton och istället kom nu den här 12-åriga Caol Ilan som man visste var gjord på exakt samma sätt, man använde exakt samma mältningsrecept från Port Ellen maltings som för Lagavulin. Folk undrade då om de innehåller samma mängd rök, varför är Caol Ila så annorlunda? En förklaring är pannorna som ser olika ut. På Caol Ila får whiskyn mycket mer kopparkontakt.

4 Caol Ila lagrade på refill bourbon casks (ca 180 liter) medan Lagavulin lagrade väldigt mycket på hogsheads ca 250 liter). Prov 3 Caol Ila 12 år Cail Ila 12 år, 43,0 % Lagrad på refill bourbon casks Rökigheten ligger på 33 ppm Ca 5% av whiskyn har lagrats på sherryfat. Under tidigt 2000-tal var andelen i 12-åringen högre, upp emot 15%. Nästa whisky att titta närmare på är den 12 åriga som buteljeras vid fatstyrka. Det står visserligen inte att den är 12 år, för man vill inte att konsumenterna ska blanda ihop den med den vanliga 12-åringen men inofficiellt så är även denna buteljering 12 år gammal. Anders poängterade också att man inte ska stirra sig blind på fat, ålder och alkoholhalt. Det viktiga är att man själv tycker att den whisky man dricker är bra. Destilleriet, där man kan se pannorna genom stora fönster

5 Prov 4 Caol Ila Cask Strength Cail Ila Cask Strenght, 61,3 % Lagrad på refill bourbon casks Innehåller samma whisky som 12 åringen. Anders fick frågan om rökigheten igen, eftersom man uppfattar Lagavulin som rökigare. Han förklarade att man har byggt om Caol ila och att nyspriten nu är annorlunda än tidigare, så nu måste Port Ellen Maltings skilja på recepten till Lagavulin och Caol ila. Anders berättade också hur man lanserade serien Six Classic Malts, bland annat med ett paket med flaskor i mindre volym där man kunde testa sex olika sorter mot varandra. Det blev väldigt populärt. Intresset för Malt Whisky tog fart. När Anders började hålla whiskyprovningar fanns det ca 300 whiskysorter att hålla reda på. Idag ligger den siffran på någonstans mellan 3000 till 5000 om man inte räknar med de som finns utanför Skottland. Pannorna på Caol Ila. Härifrån har man en fantastisk utsikt över sundet mellan Islay och Jura. En fundering som fanns när maltwhiskyintresset ökade var om det inte fanns något sätt att kringgå problemet med att man måste vänta så och så många år innan man kan lansera nya buteljeringar så att man får ett nytt eller utökat sortiment. Kan man lite snabbare få fler sorter på hyllan? Det var då Balvenie och Glenmorangie kom på att man kan ta en färdiglagrad whisky och sedan flyttar man över den till ett fat med större påverkan, och kanske på bara sex månader så får whisky smak från de nya faten. Balvenie skapade då sin DoubleWood. De var först, men det var Glenmorangie som var snabbast med att få ut en produkt på marknaden, då de lanserade Sherry Wood, Madeira Wood och en Port Wood. [ AWS not: Se gärna AWS provning nummer 4 då föreningen provade dessa utgåvor ]

6 Då kunde ju inte Diageo vara sämre, så 1997 så skapade man serien Distillers Editon där alla sorter som ingick i Classic Malts skulle få en dubbellagring. Man beslutade exempelvis att Dalwhinnie skulle dubbellagras på Oloroso-fat, Oban på Montilla Fino, Talisker på Amoroso, Lagavulin på Perdo Ximénez, Glenkinchie på Montillado. Det blev jättepopulärt Diageo sa att det där ingår inte i deras standardsortiment utan det blir en Vintage, d v s en ny utgåva varje år. Då behöver man inte vara exakt likadan mellan utgåvorna. Senare utökade man serien Classics Malts från Six Classic Malts till Classic Malts Selection och iden ingår idag tretton single malt. Då tog man in Caol Ila in i Classic Malts-serien och självklar skulle man också ha en Caol Ila Distillers Editon. Prov 5 Caol Ila Distillers Edition Caol Ila Distillers Edition, 43 % Caol Ilas variant av Wood finish. Är lagrad 12 år på refill bourbon och slutlagrad på Moscatel fat i ca 6 månader Distillers Edition ingår i Diageos serie av Special releases. De anges med årtal (vintage) och kan variera år från år. Anders pratade lite om smaker och hur vi uppfattar det och fick frågan om den femte smaken (förutom sött, surt, salt och beskt), umami. Han förklarade att umami inte har någon relation till whisky då det inte finns något sådant i whiskyn. Han berättade också att man nu säger sig ha funnit på en sjätte smak. Den är så ny att man inte riktigt har hunnit ge den ett namn än. Man har testat smaken på råttor och funnit att de har en receptor som reagerar på det. Nästa glas att titta på var 18-råingen. Prov 6 Caol Ila 18 år Cail Ila 18 år, 43,0 % Caol Ila lanserades av Diageo ungefär när det började bli ont om Lagavulin 16 år (efter 1983) Är idag mycket svår att få tag på trots att den är mycket populär. En hel del äldre Caol Ila används till Johnnie Walker Gold (numera omdöpt till Platinum). Nu var det dags att prova kvällens sista whisky, vilken var den nya 25-åringen. Redan 2005 hade Diageo släppt en 25-årig Caol Ila i sin serie Special Releases där den utgåvan visade sig bli enormt populär. Då beslutade man sig för att inte göra om det där, utan för att få en standardbuteljering på 25 år så ska den hålla 43% precis som alla övriga i serien. Att kunna ge ut en 25-åring i standardserie visar ju att Caol Ila har lager, ganska stora lager, att ta ifrån. Caol Ila hyr lagerhus av närmaste destillerigrannen på Islay, Bunnahabhain, för att kunna lagra mer. Diageo har också ett lager, inte långt ifrån Sterling, och det sägs, vilket troligtvis är en skröna, att man kan se lagret från rymdstationen ISS.

7 Tittar man på färgen så antyder den att man har använt en hel del sherryfat i denna, där man antingen har hittat dem i lagret eller har köpt tillbaka fat som man tidigare sålt till andra tillverkare. Prov 7 Cail Ila 25 år Caol Ila 25 år, 43,0 % Detta är den första standardbuteljeringen i Diageos serie Classic Malts som är över 20 år Diageo har minskat sin användning av Caol Ila i Johnnie Walker Blue. Anders avslutade provningen och fick välförtjänta applåder för sin insats. Han var dock kvar och underhöll oss genom att spela och sjunga på härlig skotska, två sånger om whisky i väntan på lotteriet. För den insatsen erhöll Anders de mest taktfasta applåderna vi upplevt på våra provningar Vi vill rikta ett stort tack till Anders som bjöd oss på detta! Ett bildkollage från provningen. Fotograf: Stefan Bratt

8 Omröstningsresultat: Kvällens bästa whisky röstades fram genom handuppräckning. Man röstar på vilket glas som deltagarna anser kommer på 1:a, 2:a och 3:e plats. Rösterna viktas sedan så att en röst för första platsen ger 3 poäng, en andra plats ger 2 poäng och tredje ger 1 poäng. Vinnare är den whisky som får flest poäng totalt. Prov Whisky Antal 1:a Antal 2:a Antal 3:a Total poäng Prov 1 Caol Ila Unpeated 14 år Prov 2 Caol Ila Moch Prov 3 Caol Ila 12 år Prov 4 Caol Ila Cask Strength Prov 5 Caol Ila Distiller Edition Prov 6 Caol Ila 18 år Prov 7 Caol Ila 25 år Vinnare blev Cail Ila 18 år med Caol Ila 25 år precis i hasorna. Man skulle kunna säga att det blev oavgjort. Klart trea var Caol Ila Distillers Edition. Lotteri och avslutning Föreningen genomförde ett sedvanligt lotteri innehållande bland annat ett antal mjuka mössor från BOX Whisky samt en bok, Maltwhisky av Anders Gjörling. Ca 60 deltagare stannade kvar och åt av den goda maten som denna gång var lax på purjolöksbädd, kokt potatis, grönsaker och sedan en avslutning med kaffe och kaka. Källor och hänvisningar: Föredraget och Andes Gjörlings presentation Anders hemsida:

9 Sammanställning över provad whisky: Uppgifterna kommer från Systembolaget om inget annat anges. Caol Ila Unpeated 14 år 809 SEK (70 cl) Slutsåld på Systembolaget Alkoholhalt 59,3 % Caol Ila Moch 600 SEK (70 cl) Inköpspris på TWE 2013 Finns ej på Systembolaget Alkoholhalt 43 % Caol Ila 12 år 421 SEK (70 cl) Nr 377 Beställningssortiment Alkoholhalt 43 % Färg Ljus, gul färg. Doft Nyanserad, tydligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av päron, honung, örter, apelsin och halm. Smak Nyanserad, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, honung, örter, apelsin och halm. Caol Ila Cask Strenght 940 SEK (70 cl) Inköpspris på TWE 2013 Finns ej på Systembolaget Alkoholhalt 61,3 % Caol Ila Distillers Edition SEK (70 cl) Nr Tillfälliga sortimentet Alkoholhalt 43 % Färg Gyllengul färg. Doft Komplex, tydligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av aprikos, halm, torkad ananas, honung, jod och apelsin. Smak Komplex, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av aprikos, halm, torkad ananas, honung, lakrits, apelsin och tjära. Caol Ila 18 år 900 SEK (70 cl) Inköpspris på TWE 2013 Finns ej på Systembolaget Alkoholhalt 43 % Caol Ila 25 år 1499 SEK (70 cl) Slutsåld på Systembolaget Alkoholhalt 43 %

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 94 2016-12-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets sista provning hölls lördagen den 3:e december i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Avesta Whiskysällskaps provning nr 43 2001-02-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Direkt efter föreningens årsmöte genomfördes årets första provning.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Avesta Whiskysällskaps provning nr 68 2013-06-01 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Årets sommarprovning var inte som vanligt. De tre senaste somrarna har vi haft en

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 64 2012-11-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Vid årets sista provning var det året dags att träffa

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 74 2014-04-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Denna provning hölls i ett trevligt aprilväder: Vi fick nu återse Frank McHardy

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat.

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat. Avesta Whiskysällskaps provning nr 70 2013-10-12 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med röstningsresultat och viss

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 87 2016-02-06 OBS: Mini-Sammanfattning Text och bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och spännande

Läs mer

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Avesta Whiskysällskaps provning nr 49 2010-10-05 Sammanfattning Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Årets sjunde provning hade temat Cooley Irish Whiskey. John Cashman, Global Brand Ambassador för Cooley

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 51 2011-02-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Efter att föreningens årsmöte hade klarats av så genomfördes också årets

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 90 2016-05-21 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30. Sammanfattning. Generell information. Föredrag och Provning

Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30. Sammanfattning. Generell information. Föredrag och Provning Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30 Sammanfattning Föreningens specialprovning för året genomfördes lördagen 2008-08-30 med temat Rökiga 30-åringar. Provningsledare var Johan Hofvander. Provningen

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna.

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Avesta Whiskysällskaps provning nr 6 2004-10-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Årets fjärde provning hölls, precis som senast, på Grand Hotel.

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 98 2017-09-02 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens första provning efter sommaren genomfördes lördagen den andra september i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Avesta Whiskysällskaps provning nr 19 2006-11-16 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Föreningen hade lyckats få in en extra provning på höstkanten vilken också räknas föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 55 2011-09-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Första provningen för hösten är nu genomförd. Det vare en provning med

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 99 2017-10-14 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens näst sista provning för året genomfördes lördagen den fjortonde oktober i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Avesta Whiskysällskaps provning nr 78 2014-11-01 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Årets sjunde provning genomfördes den första dagen av november månad i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 61 2012-06-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Årets sommarprovning genomfördes lördagen den 9 juni, nu för tredje året i rad.

Läs mer

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003.

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. 1 Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. Den andra provningen 2003 omfattade whiskysorter från whiskyområdet Lågländerna. Provningsledare var Ingemar Giös, (IG) Telge Whisky Sällskap. IG visade

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 65 2013-02-09 Text: Arne Hellberg Direkt efter årsmötet var det dags för årets första provning. Den här gången var det Hans Sundquist, AWS, som höll i den eftersom temat

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE Whiskyvänner. Ännu ett år kan vi lägga bakom oss i Wernamo Whisky Vänners historia. Ett händelserikt år, med många

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 41 2009-11-21 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg De näst sista provningen för året genomfördes med temat Premium Blend för 70 deltagare, inkluderande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan

Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 50 2010-11-13 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Årets sista provning var upplagd som en reseberättelse från föreningens resa till Skottland

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 95 2017-02-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets första provning hölls lördagen den 4;e februari i Korskrogens Bygdegård. Provningen startade

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Än en gång vill jag passa på att tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och händelserikt

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Programmet för hösten är på gång och kommer att skickas ut under sommaren.

Text: Arne Hellberg. Programmet för hösten är på gång och kommer att skickas ut under sommaren. Avesta Whiskysällskaps provning nr 24 2007-05-26 Text: Arne Hellberg. Sammanfattning Som sista provning innan sommaruppehållet hade föreningen arrangerat en lite speciell provning. Provningsledare var

Läs mer

Bowmore - Bow moor. Snabbfakta Grundat: 1779. Land: Skottland. Region: Islay. Ägare: Morrison Bowmore (Suntory) Kapacitet: 2 000 000 liter per år

Bowmore - Bow moor. Snabbfakta Grundat: 1779. Land: Skottland. Region: Islay. Ägare: Morrison Bowmore (Suntory) Kapacitet: 2 000 000 liter per år Bowmore - Bow moor Snabbfakta Grundat: 1779 Land: Skottland Region: Islay Ägare: Morrison Bowmore (Suntory) Kapacitet: 2 000 000 liter per år Aktivt: Ja Besökscentra: Ja Grannar: Bruichladdich (4.6 km),

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 40 2009-10-10 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets sjätte provning hade temat Diageo. Som det stod i inbjudan så är Diageo det företag som äger

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall. Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning. Avesta Whiskysällskaps provning nr 03 2004-02-07 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Anita Envall Efter Avesta Whiskysällskaps tredje provning, 2004-02-07, har nu gjorts en sammanfattning.

Läs mer

Whiskyprovning 2010-10

Whiskyprovning 2010-10 Whiskyprovning 2010-10 10-29 Denna gång provar vi en lite annorlunda variant, de sorter vi provat (förutom en joker ) är alla ingridienser i den välbekanta blended whiskyn Famous Grouse! Macallan 15y Higland

Läs mer

Whiskyprovning nr 47 Hos Anders Larsson

Whiskyprovning nr 47 Hos Anders Larsson Whiskyprovning nr 47 Hos Anders Larsson Glengoyne 21 år 43% Tomatin 12 år 40% Glenmorangie 15 år 43% Glenlivet 16 år Nadurra non-chill filtered 57,6% Old pulteney Limited edition 1990 46% www.glenkimstad.com

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 38 2009-04-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som sista provning på vårsäsongens bjöds det på något speciellt. Då SWF (Svenska Whiskyförbundet)

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB)

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB) Avesta Whiskysällskaps provning nr 77 2014-09-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH) och Göran Bylund (GB) Höstens första provning genomfördes lördagen den sjätte september i Korskrogens

Läs mer

Org. nr Årsredovisning 2012

Org. nr Årsredovisning 2012 Org. nr 802458-0097 Årsredovisning 2012 2 (7) Det är dags att summera klubbens tredje verksamhetsår. Året inleddes med ett välbesökt årsmöte, med efterföljande provning och middag. Årsmötet gjorde kompletterande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 26 2007-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens sjätte provning för året genomfördes i Masarnas lokal i Avesta. Provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 56 2011-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg och Stefan Bratt Avesta Whiskysällskap kunde för första gånge välkomna en representant för ett Indiskt

Läs mer

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Tre aktiva destillerier i Campbeltown. Glen Scotia, Springbank samt Glengyle Whisky Capital of the World 1817 Campbeltown Distillery 1823

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 17 2006-09-02 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens första provning för höstsäsongen genomfördes på Restaurang Kungsgatan 4 i Avesta. Temat

Läs mer

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00 info@ CAMPBELTOWN Glen Scotia 14 Y, Cask Strength, Casks 99, 103, 104, G&M, D-04/02/92, B-12/09/06 Refill Sherry Hogshead 59,9% 75 Glen Scotia 17 Y, MacPhail's Collection G&M, D-92, B-10 43,0% 62 Glen

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

Kvartalsbrev nr 4 december 2011.

Kvartalsbrev nr 4 december 2011. Kvartalsbrev nr 4 december 2011. Från styrelsen. 15 november var 152 klubbar medlemmar i SWF med ett sammantaget medlemsantal på 6342. Sedan dess har Withala Maltwhiskykultur med 136 medlemmar antagits

Läs mer

Märke: Johnny Walker Black Label, Blended. Märke:Passport Scotch, Blended. sidan av 79

Märke: Johnny Walker Black Label, Blended. Märke:Passport Scotch, Blended. sidan av 79 1 Märke: Member, Blended Region:? Ålder: 3 år Färg: Honungsgul, ljus Lukt: söt, vanilj,tång Smak: Söt, stickande, salt, lätt rökig Eftersmak: Halvlång, stickande, sträv Poäng: 78 Pris: CA 60 kr ( inköpt

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 84 2015-08-29 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 93 2016-10-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder på flaskorna: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 15:a oktober i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat

Läs mer

Whiskyprovning nr 40 Hos Anders

Whiskyprovning nr 40 Hos Anders Whiskyprovning nr 40 Hos Anders Åh fan, var det jag som skulle välja sorter? Springbank 10 years Cardhu 12 years Glenmorangie 15 years The Macallan Fine Oak 10 years Glenlivet Archive 21 years www.glenkimstad.com

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 92 2016-08-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Provningen hölls lördagen den 27:a augusti i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Whisky så

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

En annorlunda whiskybok av Håkan Lind

En annorlunda whiskybok av Håkan Lind Fakta, beskrivningar och berättelser från Islay, den lilla skotska ön med flera av världens mest uppskattade destillerier. En annorlunda whiskybok av Håkan Lind Den här bokens hyllning till maltwhiskyn

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 18 2006-10-14 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens femte provning för året genomfördes på Restaurang Kungsgatan 4 i Avesta. Temat för kvällen

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning. Generell information

Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning. Generell information Avesta Whiskysällskaps provning nr 31 2008-05-09 Sammanfattning Föreningens sista provning för vårsäsongen genomfördes fredagen den nionde Maj. Temat för dagen var SWF och SMAD buteljeringar och provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 23 2007-04-21 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens tredje provning för året genomfördes i Masarnas lokal i Avesta. Provningsledare var

Läs mer

Hans Sundquist och Jimmy Lindberg

Hans Sundquist och Jimmy Lindberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 34 2008-11-22 Sammanfattning Årets sista provning gick av stapel lördagen 2008-11-22 med 85 deltagare. Provningens tema var Mackmyra och vi hade Hans Sundquist och Jimmy

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Avesta Whiskysällskaps provning nr 57 2011-11-24 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt Årets sista provning bjöd på en rökare. Föreningen startade 2011 med provning av Islay-whiskyn Lagavulin

Läs mer

Swedish Whisky Clubs Convention 2008

Swedish Whisky Clubs Convention 2008 Swedish Whisky Clubs Convention 2008 För sjunde året i rad arrangerades Swedish Whisky Clubs Convention i anslutning till Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka Strand, fredagen 19:e september. Arrangemanget

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH), Stefan Bratt (SB), Olof Noreus presentation

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH), Stefan Bratt (SB), Olof Noreus presentation Avesta Whiskysällskaps provning nr 76 2014-06-14 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg (AH), Stefan Bratt (SB), Olof Noreus presentation En provning i juni innebär sommarprovning med

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 21 2007-02-10 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen startade provningsåret 2007 med en vertikalprovning där temat var Ardbeg. Provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 58 2012-02-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Flaskfoto: Lillan Magnusson Årets första provning följde direkt efter årsmötet. Temat för kvällen var Single Grain.

Läs mer

SKOTTLAND 2016 12:e TILL 16:e OKTOBER

SKOTTLAND 2016 12:e TILL 16:e OKTOBER SKOTTLAND 2016 12:e TILL 16:e OKTOBER Årets höjdpunkt = att få åka till Skottland, eller... Nu är det dax att boka in sig på EWA s utflykt till whiskyns mecka Skottland. Det bär av i oktober och vi är

Läs mer

JUNE WHISKYSÄLLSKAP ÅRSBERÄTTELSE 2005. Styrelsen för June Whiskysällskap lämnar följande årsberättelse för föreningens fjärde verksamhetsår:

JUNE WHISKYSÄLLSKAP ÅRSBERÄTTELSE 2005. Styrelsen för June Whiskysällskap lämnar följande årsberättelse för föreningens fjärde verksamhetsår: JUNE WHISKYSÄLLSKAP ÅRSBERÄTTELSE 2005 Plats för årsmötet: City Hotell, V. Storgatan 25, Jkpg Datum och tid: Fredagen den 3 mars kl. 18.00 Styrelsen för June Whiskysällskap lämnar följande årsberättelse

Läs mer

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge.

Per Eriksson från SMAD informerade om kommande provningen med Jim Murray i Borlänge. Avesta Whiskysällskaps provning nr 29 2008-03-06 Sammanfattning Föreningens andra provning för året var också föreningens första provning utan whisky. Den hölls på torsdagskvällen i Avesta Bruks Clubs

Läs mer

Wernamo Whiskyvänner Regionerna 28/5-08. Föreläsare: Jan Cherek

Wernamo Whiskyvänner Regionerna 28/5-08. Föreläsare: Jan Cherek Wernamo Whiskyvänner Regionerna 28/5-08 Vatten Torv Korn Jäst Föreläsare: Jan Cherek Whiskyregioner i Skottland Ofta pratar man om att en whisky kommer från en speciell region i Skottland. Dessa är Cambeltown,

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson Avesta Whiskysällskaps provning nr 44 2010-03-13 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg, Lillan Magnusson En provning med temat gamla buteljeringar genomfördes som årets andra provning.

Läs mer

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013

Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 Club Kihlas 30-årsjubileum 27 april 2013 En idé föds Tanken på en svensk whisky, gjord enligt konstens alla regler, föddes i äkta alhoholdimmor en afton när en isbelagd altan äntligen var färdigskottad

Läs mer

Whiskyprovning nr 43 Hos Nicke och Mona 25/1-2008 18-åringar

Whiskyprovning nr 43 Hos Nicke och Mona 25/1-2008 18-åringar Whiskyprovning nr 43 Hos Nicke och Mona 25/1-2008 18-åringar Bowmore 18 år Glenfiddich Ancient Reserve 18 år Glenmorangie 18 år The Famous Grouse 18 år The Glenlivet 18 år www.glenkimstad.com Leif Andersson

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett fantastiskt whiskyår

Läs mer

Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg

Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 45 2010-04-24 Sammanfattning Text: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Hans Lilja, Arne Hellberg Årets tredje provning hade teman Auchentoshan

Läs mer

WHISKY GALORE Skottlandsresa 6 11 september 2003

WHISKY GALORE Skottlandsresa 6 11 september 2003 Telge Whisky Sällskap WHISKY GALORE Skottlandsresa 6 11 september 2003 I början av september reste Telge Whisky Sällskap (TSW) på sin första resa till Skottland för att undersöka mysterierna kring uisge

Läs mer

Whiskyresa till Islay, Skottland prel. maj 2013

Whiskyresa till Islay, Skottland prel. maj 2013 Whiskyresa till Islay, Skottland prel. maj 2013 Islay med sina 619 km2 är en av de större öarna i inre Hebriderna och tillhör Skottland. Huvudstad är Bowmore och där bor ungefär hälften av öns ca 4000

Läs mer

Nytt. Välhumlat från tre världsdelar EPIC THORNBRIDGE LAGUNITAS. Första svenska craft beer på burk SIGTUNA EAST RIVER LAGER

Nytt. Välhumlat från tre världsdelar EPIC THORNBRIDGE LAGUNITAS. Första svenska craft beer på burk SIGTUNA EAST RIVER LAGER P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MARS 2013 Nytt Välhumlat från tre världsdelar EPIC THORNBRIDGE LAGUNITAS SIGTUNA EAST RIVER LAGER Första svenska craft

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Stefan Bratt, samt från presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Stefan Bratt, samt från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Stefan Bratt, samt från presentationen Årets näst sista provning genomfördes på en onsdag i Avestaparken. Temat

Läs mer

HABOST- Whiskyresan Etapp 2

HABOST- Whiskyresan Etapp 2 Highland Park Tillverkare : Edrington / Highland Distilleries (släkt med Tamdhu, Macallan Glenrothes, Glenturret) Region: Highlands(Island) 58.6 deg North Grundades: 1798 Ögruppen Orkney utgörs av ett

Läs mer

Destilleriarbetarna Neil McGarvey och Graeme Morrison med ett fat modell större (ex-sherry butt) och ett mindre av den typ som de säljer till

Destilleriarbetarna Neil McGarvey och Graeme Morrison med ett fat modell större (ex-sherry butt) och ett mindre av den typ som de säljer till Destilleriarbetarna Neil McGarvey och Graeme Morrison med ett fat modell större (ex-sherry butt) och ett mindre av den typ som de säljer till privatpersoner och whiskyklubbar. 28 allt om whisky nummer

Läs mer

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder?

Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? 1 Whiskyprovning den 27 november 2005 Vilken betydelse har whisk(e)yns ålder? Syftet med provningen var att undersöka och informera om vilken betydelse lagringstiden har för whisk(e)y. Vid provningens

Läs mer

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80

DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 DITT FAT. DIN UPPLEVELSE. www.mackmyrareserve.se E-post: kundservice@mackmyra.se Tel: 08 556 025 80 FÖR OSS HANDLAR WHISKY OM ATT BLICKA FRAMÅT. Är du också en nytänkare? Då har vi en hel del gemensamt.

Läs mer

Islay 23 79 svag tjära. 15 43 Highlands 80201 570 79 whisky Green Malt IX 080808 Strathmill 1991 16 Speyside 40468 515 86 whisky Clynelish 1990

Islay 23 79 svag tjära. 15 43 Highlands 80201 570 79 whisky Green Malt IX 080808 Strathmill 1991 16 Speyside 40468 515 86 whisky Clynelish 1990 KARLSKOGA WHISKYPROVARE Vi är åtta initierade personer med intresse för god single-malt. Vi har under åren hunnit prova ett antal intressanta sorter. Välkommen att ta del av våra resultat! PROVADE WHISKYSORTER

Läs mer

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00 CAMPBELTOWN Glen Scotia 14 Y, Cask Strength, Casks 99, 103, 104, G&M, D-04/02/92, B-12/09/06 Refill Sherry Hogshead 59,9% 75 Glen Scotia 17 Y, MacPhail's Collection G&M, D-92, B-10 43,0% 62 Glen Scotia

Läs mer

Whiskyprovning nr 48 Hos Leif Andersson

Whiskyprovning nr 48 Hos Leif Andersson Whiskyprovning nr 48 Hos Leif Andersson Dufftown main street Pittyvaich Provenance Autumn 12 years 46% Glendullan Blackadder Raw cask 11 years 58,7% Dufftown Provenance Winter 12 years 46% Allt-a-bhainne

Läs mer

WHISKYTYPER Sammanställt av Peter Borg för HABOST och SWF 2011

WHISKYTYPER Sammanställt av Peter Borg för HABOST och SWF 2011 WHISKYTYPER Sammanställt av Peter Borg för HABOST och SWF 2011 Vi börjar vår resa i Skottland även om Irland säkerligen har ett djupare ursprung. Skottland är i praktiken whiskyns kulturvagga sett ur dagens

Läs mer

Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten.

Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten. Skottlands whiskyregioner kartan och verkligheten. År 1784 ritas en linje på en karta över Skottland, från Greenock vid Firth of Clyde i väster till stranden vid Firth of Tay i öster. I kampen mot illegala

Läs mer

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR

5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST OKTOBERFEST PORT CHARLOTTE FRÅN THE MALTMAN BESTÄLLNINGSBAR P R O D U K T I N F O R M AT I O N F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE SEPTEMBER 2015 Nytt 5 nyheter i ordinarie sortimentet GÖR NYA ÖL- OCH CHAMPAGNEFYND I HÖST Säsongsnyheter OKTOBERFEST

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010-01-01 2010-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010-01-01 2010-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010-01-01 2010-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE Vår Ordförande Anders Sällberg har ordet: Tack alla för ett fantastiskt år 2010. Vilka provningar, trevlig gemenskap,

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 48 2010-08-28 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Som första provning för höstterminen var det en Islaywhisky, som så många gånger förr, som var huvudtemat.

Läs mer

SWF skall skapa mervärde för medlemmar i de enskilda klubbarna. Anordna ett gemensamt evenemang per år (Convention)

SWF skall skapa mervärde för medlemmar i de enskilda klubbarna. Anordna ett gemensamt evenemang per år (Convention) SWF skall skapa mervärde för medlemmar i de enskilda klubbarna Anordna ett gemensamt evenemang per år (Convention) Samarbete betr. provningsledare och då i första hand från Skottland Ge möjlighet till

Läs mer

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017

Whiskyprovning. Tärby hembygdsgård 9 april 2017 Whiskyprovning Tärby hembygdsgård 9 april 2017 1 Whiskykvalitet, egen idé Ordinär kvalitet,

Läs mer