Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan"

Transkript

1 Avesta Whiskysällskaps provning nr Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Årets sista provning var upplagd som en reseberättelse från föreningens resa till Skottland under september Fokus låg på berättelsen om resan och att berätta och visa vad man varit med om. Det var 90 medlemmar och 13 gäster anmälda till provningen vilken därmed var fullsatt. Generell information Innan föreläsningen började informerade styrelsen kort om följande. Årsmötet AWS Provning 51, Lagavulin med Anders Gjörling Föredrag och Provning Hans Sundquist och Arne Hellberg förklarade att det nu bara var att hänga med i deras resa och glasen skulle komma att provas vart efter besöken på respektive destilleri presenterades Den här gången var det inte smak och styrka som avgjorde provningsordningen utan resan fick vara styrande. Bakgrund och förberedelser Hans och Arne berättade kort bakgrunden till resan. Efter den uppskattade resan 2008 så visade det sig att alla som var med ville göra en resa till. Man siktade in sig på hösten 2010 och temat fick bli Islay, den skotska ön som innehåller många populära destillerier, men när man var i närheten så skulle man ta en avstickare även till Campbeltown. Boendet på Islay samt transporter gjorde att man satte gränsen till 14 deltagare. När inbjudan gått ut och anmälningstiden var över hade man fått in 22 anmälningar. Efter lite trix och fix lyckades man utöka antalet till 16 deltagare. De sista sex anmälda fick tyvärr inte plats på resan. Avresedagen Söndagen av deltagarna samlades 07:30 vid Dalahästen för att i tre egna bilar resa mot Arlanda. Efter parkering på långtidsparkering och buss in till Arlanda och man mötte upp de tre sista medlemmarna. Efter incheckning och ombordstigning så var man igång. Äventyret hade börjat! Efter att ha landat i Edinburgh så fick vi åka till hyrbilsfirman och hämta ut två Mercedes Vito bussar. Uppdelningen i bilarna blev enligt samma upplägg som det bokade boendet på Islay. När allt pappersmässigt var fixat, alla väskor och resekamrater inpackade så återstod bara att ge sig av ut i vänstertrafiken. Hans och Arne var chaufförer denna dag.

2 Efter att ha stannat för ett snabbinköp av mat så fortsatte bilfärden till Auchentochan vilket var det första destilleribesöket under resan. Auchentoshan är det destilleri som ligger närmast storstaden Glasgow och har därför också väldigt många besökare. Besöket var verkligen ett vanligt standardbesök med en kort rundtur och en väl inövad guide. Här fick man smaka av två sorter, före och efter turen. Föreningen lämnade här över vår första mörksugga till guiden. Detta var en bra uppvärmning inför vad som skulle komma senare. Det handlades också lite i butiken, bland annat för att ha något att smaka på under den vidare färden. Resan fortsatte och deltagarna fick se mer av naturen och vad den kunde visa i form av kullar och dalar. Det var en natur fylld med smala vägar, kullar och dalgångar med små vattenfall och bäckar. Det fanns nu inte så mycket tid över för annat än bilfärd då en omkastning i planerna hade gjort att man skulle besöka Loch Fyne Whiskies i Inveraray redan på söndag kväll. Det gällde då att komma fram medans ägaren till butiken var kvar på plats. Humöret var dock på topp och man avnjöt en och annan busswhisky på vägen. Efter ett antal mil på slingrande vägar var vi framme. Bara att parkera vid hotellet och bege sig till butiken. Checka in kunde man göra senare, nu hade vi viktigare saker för oss.

3 16 whiskysugna svenskar fick kliva in i Richard Joynsons lilla butik och se sig omkring. Kö vid infarten / Full fart i butiken Här smakade vi av det ena och det andra vilket tillvisso ledde till att en hel del inköp gjordes. En del av det som handlades togs med på resan medan en hel del av inköpen lämnades kvar eftersom vi planenligt skulle titta förbi även på återresan. Man kan konstatera att både vi och Richard var mycket nöjda efter besöket. Efter incheckning på Argyll Hotell och en liten stunds avkoppling kunde man avsluta kvällen på restaurangen på George Hotell. En rejäl köttbit och en pint gjorde susen för nattsömnen. Måndagen Det blev dock ingen vilodag för oss utan det var en tidig start med avfärd 04:30 från Inveraray som gällde. Vi hade en färja att passa. Den som skulle ta oss till Islay. Ombord på färjan gavs beskedet att den inte skulle lägga till som planerat i Port Ellen utan istället skulle vi komma till Port Askaig (på andra sidan ön). Nu hade vi tur nog tillräckligt med tid på oss så det gjorde inget att man fick åka över hela ön för att komma till dagens första destilleri, Ardbeg.

4 Vyn från kustpiren mot lagerhuset Nu var det dags att prova kvällens första whisky medan det berättades vidare om besöket. Man bjöds på en rundtur och fick se äldre maltbingar, kvarnen, mäsk- och jäskar, pannorna och spritskåpet och där man fyller på faten. Rundturen avslutades med möjligheten att prova av de flesta sorterna i sortimentet i deras souvenirbutik. Det var mycket trevligt att kunna gå runt och titta på sortimentet med ett glas Ardbeg i ena handen. Prov 1 Ardbeg Corryvreckan Corryvreckan har fått sitt namn efter en kraftig malström i närheten av Islay. Denna whisky är baserad på whisky som lagrats på franska ekfat. Den kommer att ersätta Ardbeg Araigh Nam Beist Styrka 57,1% Efter en lunch på Old Kiln Cafe vilket är restaurangen som sitter ihop med besökscentret, uppbyggt i den gamla kölnan (därav namnet), så var det nu dags att resa vidare. Till vissas besvikelse så passerades destilleriet som närmast låg på vägen (Lagavulin). Resans första kulturstopp, efter en del sökande efter rätt avtagsväg, blev Dunnivaig Castle vilket är en gammal ruin som ligger alldeles utanför viken vid Lagavulin.

5 En skara tappra whiskyentusiaster ger sig ut i den våta blåsten för att titta på ruinen. Efter att ha beundrat utsikten över havet (och destilleriet innanför) gick färden vidare mot nästa destilleri, vilket var Laphroaig. Här började rundturen med att man visade Laphroaigs golvmältning. Deltagarna gavs chansen att prova på hur man vänder kornet för hand. Efter att några försökt med varierat resultat trädde proffsen in och visade hur det ska göras. Torveldning och en titt in i den rökfyllda kölnan stod också på programmet. Sedan gick rundturen vidare in i destilleriet där det gav möjlighet att provsmaka ur jäskaret. De som smakade sa att det inte gjorde ont. Det är som en grumlig öl (dock utan humle). Efter att ha passerat pannor och annat så återvände man till besökscentret och deltagarna fick smaka av en Laphroaig Quarter Cask.

6 Provning med Vicky Stevens AWS hade bokat in en specialprovning. Den leddes, precis som rundturen, av Laphroaigs produktionschef, Vicky Stevens. På provningen smakades bland annat Laphroaig 25 år och Cairdeas 30 år. Efter en stunds shopping var det dags att resa vidare. Åter passerades Lagavulin utan stopp. Vårt mål var nu att ta oss till huvudorten Bowmore. Där det var bokat två lägenhetshotell till 14 av oss och ett Bed & Breakfast till de resterande två av resenärerna. Tisdagen Åter var det en tidig morgon med avfärd till Port Askaig för att hinna med morgonfärjan. Dagen första etappmål var Isle of Jura. Ilse of Jura är det enda destilleriet på ön Isle of Jura och det vore ju rätt dumt att inte besöka det när man ändå är i närheten. Här fick vi dela upp oss i två grupper eftersom vi var så många. Den ena gruppen fick en rundtur medan den andra fick prova igenom sortimentet. Det provades i stort sett allt de hade att erbjuda, och nästan lite till.

7 Provningsuppställningen hos Isle of Jura Detta var ett mycket trevligt besök där deltagarna också inhandlade en del i butiken innan vi gav oss ut på den enfiliga vägen mot färjan igen. Som bilist får man lära sig att hålla koll på mötesplatserna vartefter de passeras. En blinkning med ljuset från en mötande bil betyder inte flytta på dig som man skulle kunna tro, utan kör du, jag släpper fram dig. Den lilla färjan kommer för att hämta AWS-gänget. Ett annat destilleri syns i bakgrunden. Efter att åter ha passerat det tränga sundet Sound of Islay på den lilla färjan så var det dags för nästa besök. Den här gången var det vår ordförandes favoritdestilleri, Bunnahabhain. Dags för ett smakprov. Prov 2 Bunnahabhain - Toiteach Toitech är en ung och rökig Bunnahabhain. Bunnahabhain är ju kanske mer känd som den icke-rökiga Islay-whiskyn, men de har nu en del rökigt i sortimentet också. Styrka 46% Här fick man sig en god rundtur bland pannor, jäskar och annat. Väl i lagret öppnade vår guide ett antal fat så vi fick lukta på innehållet. Smaka fick vi vänta med tills vi hade slutfört rundturen. Då var det dags för provning.

8 Doftanalys pågår Bilder från provningen Provningen blev mycket trevlig och vi fick smaka av flera välsmakliga utgåvor. Tyvärr kunde vi inte stanna så länge som vi hade velat eftersom vi skulle vidare. En nackdel av att ha ett tufft schema med tre destilleribesök på samma dag. Men vi var ändå väldigt nöjda och glada när vi rullade vidare mot nästa mål. Vi rullade en bit bort utmed väggen och tog av snart igen. Den här gången stod det Caol Ila på skylten. Läge för ett smakprov. Prov 2 Caol Ila Unpeated 8 år Caol Ila är ju mest kända för rökig single malt whisky men det är bara en liten del av deras produktion. Det mesta går till blended whisky och där används en hel del av del rökfria sorten. För ett antal år sedan började man släppa den orökta som singel malt. Den som provades var buteljerad Styrka 64,9% Rundturen var bra och vi fick en mycket trevlig guide som lotsades oss fram i anläggningen. Det mest sevärda hos Caol Ila är ju deras pannhus. Här står det kopparpannor på rad i en hög byggnad med stora panoramafönster varifrån man ser sundet och Isle of Jura på den andra sidan.

9 Pannorna hos Caol Ila Vi avslutade som vanligt turen med en provning. Caol Ila har inte så många utgåvor men vi fick möjlighet att prova de som fanns och även en specialbuteljering som de bara sålde på destilleriet. Det verkar vara något som fler och fler destillerier har börjat med. Provning i Caol Ila-butiken / Specialutgåvan only at distillery Efter sedvanligt souvenirtittande och inhandlande så var det dags för hemfärd till vår huvudbas i Bowmore. I Bowmore finns det en huvudgata gata som leder upp från piren till kyrkan. Kyrkan är lite speciell då den är rund. Ett sätt att undvika att djävulen skulle kunna gömma sig i hörnet helt enkelt.

10 Står man på piren i Bowmore och ser sig om till vänster så får man sig en vacker vy över destilleriet. Till skillnad från måndagskvällen, då vi fick lite svårt att hitta plats på restaurangerna så hade vi nu bokat bord på Lochside Inn. En mycket trevlig restaurang med god mat och framför allt, när maten var nersköljd men en god öl, en fantastisk whiskybar. Här fanns i stort sett allt från destillerierna på Islay, även sådant som normalt inte går att få tag. Här kunde vi smaka av många godsaker per centiliter. Lochside Inn Mat och bar Onsdagen På onsdagen hade vi nästan sovmorgon. Vi kunde gå upp i mer normal tid och ordna frukost. Man ska ta skeden dit man kommer så i den ena lägenhetsstugan körde man med en Full Scottish Breakfast, inkluderande ägg, prinskorv, bacon, rostat bröd och allt det där, och dessutom gjorde vi Haggis. Något som alla som reser till skottland bör prova, minst en gång Efter frukost så var det dags att packa ihop inför dagens resa. Vi skulle titta till det senaste tillskottet på Islays whiskykarta, nämligen destilleriet Kilchoman. Det ligger en bit i inlandet på andra sidan viken Loch Indaal, där Bowmore ligger på den ena sidan. Alla andra destillerier på ön ligger utmed kusten. Detta eftersom transporter sköttes sjövägen förr. Nu när vägar och färjor finns så fungerar inlandet lika bra. Kilchoman startade produktionen på hösten 2005 och var då det första destilleriet att starta på ön på 124 år.

11 Så var det dags för ett smakprov igen. Prov 4 Kilchoman Inaugural Release Inaugural Release var den första utgåvan från Kilchoman. Inaugural betyder något i stil med öppning (-sceremoni) Destillerad 2005, buteljerad 2009 (3 år), Utgåva på 9000 flaskor Styrka 46% Utgåvan är helt slutsåld Vi fick oss en rundtur av chefen själv, Anthony Wills, som visade oss runt med start på mältningsgolvet. Innan rundturen började hann vi pratas vid med de svenskar från Box Whisky (Ådalen Destilleri AB) som var där och arbetade för att få erfarenheter inför sin egen produktionsstart. Destilleriet ligger mitt i farmen och fullt med hagar runt omkring Under rundturen fick vi möjlighet att smaka av innehållet från jäskaren.

12 Efter att ha sett på pannor och allt annat och avslutat med avsmakning av senaste utgåvan av Kilchoman så fick vi tid för en rundtur i souvenirbutiken och lite mat i restaurangen. Arne passade också på att få komma ut på lagret klappa om de fat han har andelar i. Hans och Arne berättade också om förra gången de var på besök (2004 innan allt var färdigbyggt) och hur de då oavsiktligt satt sina fotspår i betongen, i det utrymme som nu är toaletterna. Mat / Fat-Arne / Toalettingången Efter detta besök så var det åter dags att dra vidare. Nu rullade vi åter till hemmabasen i Bowmore. Vi hade lite tid på oss innan vi skulle gå till nästa besök, som var destilleriet Bowmore. Givetvis hann vi njuta av en whisky innan. Då 14 av 16 deltagare bodde inom stenkast från destilleriet så det var ju ingen större ansträngning att ge sig ut på den promenaden. Till berättelsen om Bowmorebesöket var det läge att också smaka av en sådan. Prov 5 Bowmore Tempest 10 år Bowmore Tempest Styrka 55,3%

13 På Bowmore fick vi en ung energisk tjej som guide. Hon visade oss deras golvmältning. Vi fick smaka från jäskaren och kliva omkring bland pannorna och allt annat som hör till en rejäl visning. Efter en mycket trevlig rundtur fick vi gå en stund tills vi kom till.lagret! Väl i lagret fick vi själva hämta upp drycken ur två olika fat och smaka av. Eventuell påfyllning var inget problem. Man suger upp whiskyn med en valinch / Två fatprov ett sherry- och ett bourbonfat Vi hade det mycket trevligt i lagret och hade nu ingen speciell brådska att gå vidare. Att prova god whisky direkt ur fat i ett traditionellt lager med jordgolv och den doft och atmosfär med lite kyla och fuktighet som finns där är en upplevelse som sitter kvar länge. När vi till slut var nöjda med lagerbesöket, och livet i största allmänhet, så samlade vi ihop oss för en gruppbild innan vi gick tillbaka till butiken där vi hade startat rundturen. Nu var det dags för en provning. Vi fick i stort sett hela sortimentet uppställt framför oss och kunde nu sitta och prova oss igenom de sorter vi ville samtidigt om vi hade en härlig utsikt ut över viken Loch Indaal genom de stora panoramafönstren. Denna specialtur var det dyraste av alla turer vi hade bokat men nu kunde man klart säga att den var värd det.

14 Provnigen på Bowmore Efter detta besök var det läge att ta sig hem och förbereda sig för lite mat och öl på restaurangen igen innan det var dags att ladda inför nästa dags utflykter. Torsdagen Denna dag hade reseledarduon (Hans och Arne) planerat in ett kulturstopp. Återigen gav vi oss av förbi Port Ellen och följde vägen utmed kusten, så att vi åter passerade Lagavulin utan att stanna. Målet för morgonens utflykt var en kyrkoruin och Kildalton Cross, det berömda keltiska kors som finns där (noterbart är att Ardbeg givit ut en mer eller mindre orökt whisky under just namnet Kildalton). Kyrkan och korset Efter att ha tagit oss tid att studera resterna med gamla gravar och korset och njuta av lugnet och omgivningarna så var det dags att återgå till mer världsliga göromål. Vi begav oss tillbaka på den slingriga vägen där häckar och stenmurar kantade vägbanan (möten var inget man såg fram emot, vi hade mött den inte alltför smala sopbilen på vägen dit). Efter ett litet snabbstopp hos Laphroaig, där vi fick oss en stund i butiken igen, rullade vi vidare och passerade återigen Lagavulin (4:e gången nu). Den här gången åkte vi dock inte längre bort än till parkeringen. Nu var det alltså dags för ett besök hos Lagavulin. Vi hade fått besked redan när vi var på Caol Ila att vi inte kunde på en guidad tur i destilleriet eftersom de höll på med underhållsarbeten. Detta blev därför ett lite speciellt besök där vi bokat in oss på en provning i lagerhuset istället. Den som ledde detta var lagerhuschefen själv. Han hade jobbat där i 40 och fått både bild och fat i lagret.

15 Lagavulin från utsidan och insidan. Lagrets äldsta fat samt Lagavulinsmörjning av Ulfs huvud Vi fick smaka en del direkt från faten i lagret, bland annat deras äldsta fat från Vid något tillfälle gav Ulf ifrån sig en kommentar och det resulterade till slut i att han fick en personlig huvudsmörjning med Lagavulin. Under provningen fick nu Ulf frågan om det hade någon effekt men han hade inte blivit mer långhårig sedan sist. Efter avslutad lagerprovning återgick vi till kontoret och kunde på egen hand smaka av lite mer och samtidigt ta det lugnt en stund i sköna fåtöljer. När det var dags för mat så vi åkte en kort bit utmed vägen och besökte återigen Ardbeg för lunchen. Efter lite kompletterande shopping så var det sedan dags att åka vidare, förbi Bowmore, till destilleriet på andra sidan viken, nämligen Bruichladdich AWS ser sig omkring innan det är dags

16 Nu kan det vara dags för nästa provglas Prov 6 Bruichladdich Rocks Bruichladdich Rocks Styrka 46 % VI hade hoppats, men inte blivit lovade, att vi skulle få möta destillerichefen Jim McEwan. Han kom fram och presenterade sig och förklarade att det var han skulle visa oss runt. Det verkade ju mycket lovande. Han tog in oss i butiken och bjöd oss på en Gin. Det var en ny produkt de producerat i sin Lomond-panna som de kallar Ugly Betty. Jim tog oss på en rejäl tur där han visade det öppna jäskaret, pannorna och allt sådant. Höjdaren var dock när vi fick gå vidare ut i lagret. Här öppnade han dörr efter dörr till olika lagerhus och till slut fick vi klättra runt bland faten medan han bjöd på en del fatprover. Bland annat en whisky som destillerats fyra gånger (namngiven X4) vilken kunde användas som bränsle åt formelbilar. Det första lagret / Tunn-klättring Racklager och stående lager / Anders fick nyckarna för att låsa efter oss

17 Efter den rejäla turen, som givetvis avslutades med lite handlande i butiken där Jim gärna signerade våra inköp, så kunde vi efter ett tag rulla ut från destilleriet och svänga höger för att fortsätt utmed vägen till nästa lilla samhälle som är Port Charlotte. Här hade vi bokat bord för att äta middag på hotellet. Bruichladdich har planer på att starta igång destilleriet i Port Charlotte framöver. De tillverkar redan en whisky som heter just Port Charlotte. Fredagen Nu var det dags för en tidig morgon igen. Packade och klara rullade våra två bussar till Port Askaig för att ta färjan till fastlandet. Avresan från Port Askaig innebar att vi två gånger missat möjligheten att se destillerierna Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg från havssidan, vilken man gör om man åker till/från Port Ellen. Destillerierna är ju klart identifierbara tacka vare deras vita lagerhus med stora svarta bokstäver på. När vi lämnade hamnen i Kennacraig så svängde vi höger för att resa söderut till mot staden Campbeltown. Där finns en del intressant att besöka. Vi började med Destilleriet Springbank där vi fick oss en rundtur med mältningsgolv, jäskar, pannor och allt. Springbank är ett destilleri som själva hanterar hela kedjan från golvmältning till buteljering vilket är mer eller mindre unikt. De gör också olika typer av whisky som säljs under etiketterna Springbank, Longrow och Hazelburn. De lyckas också destillera dessa på olika sätt. Hazelburn destilleras tre gånger, Longrow två gånger och Springbank slutligen destilleras i en mer komplicerad process som de kallar 2,5 gång. Vår guide visar golvmältningen / Pannorna / Datorsystemet för att se om en maltbinge är tom eller full När den grundliga rundturen var klar så samlade vi ihop styrkan och gick runt hörnet, promenerade en stund på en gata som går bakom destilleriet, tog in på en gård för att stå framför destilleriet Glengyle. Det ägs av samma familj som äger Springbank. Inför det besöket var det åter dags för ett smakprov. Prov 7 Kilkerran Work in progress (2009) 5 år Kilkerran tillverkas på Glengyle Work in progress kan man översätta till arbete pågår. Just den här utgåvan var 5 år buteljerad Man kan anta att det kommer en till nästa år. Styrka 46 % Glengyle är ett litet destilleri där man har i stort sett allt i ett och samma rum, i ett plan. Konstigt nog så producerar man whisky bara ett fåtal veckor om året och för övrigt låter man det stå overksamt.

18 Inne på Glengyle / AWS fotar allt Nu var det dags för lunch och provning. Vi tog oss till Cadenhead-butiken och provningsrummet som låg en bit bortanför destilleriet. Dit fick vi gå mestadels längs den långa huvudgatan som heter just Longrow. I provningsrummet fick vi en god och värmande soppa samt en bunt engelska smörgåsar (Soup & Sandwiches) innan det var dags för en provning. Provning i butiken / Vad som provades En del stannade kvar och handlade i butiken medan några gick tillbaka till bilarna. Vid parkeringen ligger Springbanks buteljeringsanläggning som brukar vara stängd för besökare. När några AWS:are frågade snällt så var de välkomna att titta in. Det är det alltså inte alla som får möjlighet till. Sista anhalten i Campbeltown var planerat att vara destilleriet Glen Scotia. Det är ett destilleri som kan vara svårt att få besöka. Tyvärr hade det uppstått en miss då AWS trodde att folket på Springbank hade bokat in besöket, men så var inte fallet. Personalen hade hunnit gå hem så vi fick nöja oss med att de det från utsidan.

19 Det var inget vi kunde göra något åt så då var det bara att påbörja resan till Inveraray. Dags att besöka Loch Fyne Whiskies igen. Richard var ju inte på plats idag men personalen var glada att se oss. De berättade att Richard var nöjd med vårt besök i söndags. Han hade kommit till arbetet med ett leende på läpparna på måndagsmorgonen sa de, vilket var något som aldrig hänt tidigare Richards glada medarbetare Lördagen Nu var det dags för en normaltidig morgon där vi hann med en hotellfrukost i lugn och ro innan det var dags att ge sig av igen. Nu tog vi oss in till Edinburgh där vi såg på olika sevärdheter. Två av sevärdheterna Vi fick här en ledig dag att gå runt i Edinburgh. För de som ville hade AWS ordnat med en rom-provning hos Cadenhead. Av sexton deltagare ville alla sexton vara med! Vi gick ut på stan", tittade runt och drog oss sakta men säkert till adressen för provningen. Den hölls i en gammal byggnad som ursprungligen varit ett tullhus och numera vare en pub. Romprovningen var mycket lyckad och ett tänkvärt citat från vår provningsledare lyder Coca Cola med rom smakar bättre än Coca Cola utan rom Söndagen Söndagen gick åt till utcheckning, biltur till hyrbilsfirman (som fick överbliven busswhisky av oss), incheckning, flygresa och slutligen bilresa ända hem. En mycket händelserik och intensiv vecka med den skotska whiskyn i fokus var till ända.

20 Deltagarna på resan var: Anders Lundberg Arne Hellberg Göran Bylund Hans Jakobsson Hans Sundquist Jan Ahlenius Kent Ahlenius Lennart Jahr Ove Lautensack Patrik Kjersel Per Åhman Peter Nyman Pigge Sundberg Robert Carnmarker Roger Ågren Ulf Jahr Glada gossar i ett lagerhus Om själva provningen: Provningen var upplagd så att deltagarna fick smaka av whiskyn i provningsglasen vartefter att reseberättelsen kom fram till respektive destilleri. Omröstning: Denna provning hade ingen omröstning. Berättelse som var huvudtemat fick ta mer tid istället. Lotteri och avslutning Som vanligt avslutades provningen med ett lotteri där bland annat en del småsaker som inköpts under resan fanns som vinster. Efter provningen var det ett 50-tal deltagare som stannade kvar och åt. Det verkade som om alla var nöjda med provningen även om den drog ut på tiden. Källor och hänvisningar: Guider, provningsledare med flera som träffades i samband med besöken Medlemmarna som deltog i resan Föreläsningen

21 Sammanställning över provad whisky: Uppgifterna kommer från Systembolaget om inget annat anges. Ardbeg - Corryvreckan Inköpspris SEK (70 cl) Finns ej länge hos Systembolaget. Alkoholhalt 57,1% Färg Notering saknas Doft Notering saknas Smak Notering saknas Bunnahabhain - Toiteach 650 SEK (70 cl) Beställningssortimentet (nr 86520) Alkoholhalt 46 % Färg Notering saknas Doft Notering saknas Smak Notering saknas Caol Ila - Unpeated 8 år Finns ej hos Systembolaget. Finns dock en 12-årig för 679 SEK (nr 10645) Färg Notering saknas Doft Notering saknas Smak Notering saknas Inköpspris SEK (70 cl) Alkoholhalt 64,9% Kilchoman - Inaugural Release 3 år Inköpspris SEK (70 cl) Slutsåld Alkoholhalt 46 % Färg Notering saknas Doft Notering saknas Smak Notering saknas Bowmore - Tempest 10 år 599 SEK (70 cl) Ordinarie sortiment (nr 10305) Alkoholhalt 55,3 % Färg Mörk, gul färg. Doft Stor, nyanserad, rökig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av ljunghonung, halm, nötter, torkad frukt, päron och jod. Smak Nyanserad, maltig, rökig whisky med tydlig fatkaraktär, inslag päron, halm, nötter, torkad frukt, tjärpastill, choklad och jod Bruichaddich Rocks 449 SEK (70 cl) Beställningssortimentet (nr 86358) Alkoholhalt 46 % Färg Notering saknas Doft Notering saknas Smak Notering saknas Kilkerran - Work In Progress 2009 Finns ej hos Systembolaget. Finns dock tillfälligt en annan Kilkerran för 505 SEK (nr 20215) Färg Notering saknas Doft Notering saknas Smak Notering saknas Inköpspris SEK (70 cl) Alkoholhalt 46 %

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna.

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Avesta Whiskysällskaps provning nr 6 2004-10-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg samt resenärerna. Årets fjärde provning hölls, precis som senast, på Grand Hotel.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Avesta Whiskysällskaps provning nr 68 2013-06-01 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Årets sommarprovning var inte som vanligt. De tre senaste somrarna har vi haft en

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 74 2014-04-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Denna provning hölls i ett trevligt aprilväder: Vi fick nu återse Frank McHardy

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 72 2013-02-08 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg, Stefan Bratt samt från Presentationen Årets första provning, som höll direkt efter föreningens

Läs mer

SKOTTLAND 2016 12:e TILL 16:e OKTOBER

SKOTTLAND 2016 12:e TILL 16:e OKTOBER SKOTTLAND 2016 12:e TILL 16:e OKTOBER Årets höjdpunkt = att få åka till Skottland, eller... Nu är det dax att boka in sig på EWA s utflykt till whiskyns mecka Skottland. Det bär av i oktober och vi är

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund

Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Avesta Whiskysällskaps provning nr 43 2001-02-06 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Hans Sundquist, Arne Hellberg, Bengt Hägglund Direkt efter föreningens årsmöte genomfördes årets första provning.

Läs mer

Skottlands Resan 11 september 2015

Skottlands Resan 11 september 2015 1 Skottlands Resan 11 september 2015 Dag 1 Per-Anders Ahlgren (Reseledare), Benny Sjösten o Majvi A Sjösten startade Resan med tåg från Växjö till Kastrup Köpenhamn. Sedan vidare med flyg till Edinburgh

Läs mer

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Text: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 80 2015-02-07 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och rösningsresultat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander

Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Avesta Whiskysällskaps provning nr 49 2010-10-05 Sammanfattning Text: Hans Sundquist Foto: Eva Nyander Årets sjunde provning hade temat Cooley Irish Whiskey. John Cashman, Global Brand Ambassador för Cooley

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat.

Text: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 139 medlemmar och 31 gäster samt ytterligare några till gäster enbart för mat. Avesta Whiskysällskaps provning nr 70 2013-10-12 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med röstningsresultat och viss

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 64 2012-11-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Arne Hellberg, Stefan Bratt, samt bilder från presentationen Vid årets sista provning var det året dags att träffa

Läs mer

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich 31 maj 8 juni 2014 Följ med på en fantastisk whiskyresa till Skottland. I denna underbara miljö får du prova denna ädla dryck på flera av världens mest uppskattade destillerier. Vi åker över till Islay

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-01-01 2013-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och spännande

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 15 2006-03-18 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningens andra provning för året hölls lördagen 13 maj med temat Sherry och - självfallet - whisky

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 94 2016-12-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bilder: Arne Hellberg Årets sista provning hölls lördagen den 3:e december i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30. Sammanfattning. Generell information. Föredrag och Provning

Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30. Sammanfattning. Generell information. Föredrag och Provning Avesta Whiskysällskaps provning nr 32 2008-08-30 Sammanfattning Föreningens specialprovning för året genomfördes lördagen 2008-08-30 med temat Rökiga 30-åringar. Provningsledare var Johan Hofvander. Provningen

Läs mer

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Club Eriks noga utvalda upplevelser Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Karaktäristiska whiskydestillerier i vackra miljöer Följ med Club Eriks på vår välkomponerade whiskyresa

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 98 2017-09-02 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens första provning efter sommaren genomfördes lördagen den andra september i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD

Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Avesta Whiskysällskaps provning nr 19 2006-11-16 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Per Eriksson, SMAD Föreningen hade lyckats få in en extra provning på höstkanten vilken också räknas föreningens

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 5 2004-05-15 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Anita Envall och Arne Hellberg Årets tredje provning hölls i en för föreningen ny lokal. Till denna provning hade

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-01-01 2015-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Än en gång vill jag passa på att tacka alla medlemmar för ytterligare ett trevligt och händelserikt

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 4 2004-04-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes under temat Fatlagring där vi provade fyra olika sorters whisky

Läs mer

Skottland del 2. Västkusten 2009-06-21 2009-07-02

Skottland del 2. Västkusten 2009-06-21 2009-07-02 Skottland del 2 Västkusten 2009-06-21 2009-07-02 Nu lämnar vi kanalen med dess trygga vatten ut till västkustens beryktade tidvatten o strömmar. Ben Nevis i bakgrunden (Skottlands (ev. UK s?) högsta berg)

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg

Text och bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 99 2017-10-14 Text och bild: Arne Hellberg Sammanfattning Föreningens näst sista provning för året genomfördes lördagen den fjortonde oktober i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo

Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Hazelburn CV Longrow CV Springbank CV Springbank 29yo Longrow 18yo Tre aktiva destillerier i Campbeltown. Glen Scotia, Springbank samt Glengyle Whisky Capital of the World 1817 Campbeltown Distillery 1823

Läs mer

ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011

ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011 ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011 BYGGPROGRAMMET ÅK.2 STAFFANGYMNASIET Innehållsförteckning Slutrapport...3 Första dagen (Måndag)...3 Andra dagen (Tisdag)...3 Tredje dagen (Onsdag)...3 Fjärde dagen (Torsdag)...3

Läs mer

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat

Text och bild: Arne Hellberg. I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och röstningsresultat Avesta Whiskysällskaps provning nr 87 2016-02-06 OBS: Mini-Sammanfattning Text och bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information och

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 91 2016-06-11 Text och Bild: Arne Hellberg Årets sommarprovning hölls lördagen den 11:a juni i Korskrogens Bygdegård. Provningstemat var Duellen och provningsledare var

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 63 2012-09-23 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto:Lillan Magnusson, samt bilder från presentationen Detta var den andra provningen på höstsäsongen, och föreningen

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan

Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 37 2009-04-04 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Deltagarna på resan Årets tredje provning hade ett lite annorlunda upplägg eftersom temat den här gången var den

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011-01-01 2011-12-31 FÖR WERNAMO WHISKYVÄNNER STYRELSENS BERÄTTELSE Whiskyvänner. Ännu ett år kan vi lägga bakom oss i Wernamo Whisky Vänners historia. Ett händelserikt år, med många

Läs mer

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003.

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. 1 Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. Den andra provningen 2003 omfattade whiskysorter från whiskyområdet Lågländerna. Provningsledare var Ingemar Giös, (IG) Telge Whisky Sällskap. IG visade

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 61 2012-06-09 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Arne Hellberg Årets sommarprovning genomfördes lördagen den 9 juni, nu för tredje året i rad.

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

WHISKYRESA TILL SKOTTLAND Campbeltown & Arran 5 9 oktober, 2016

WHISKYRESA TILL SKOTTLAND Campbeltown & Arran 5 9 oktober, 2016 WHISKYRESA TILL SKOTTLAND Campbeltown & Arran 5 9 oktober, 2016 Whiskyresa till sydvästra Skottland, Campbeltown & ön Arran Staden Campbeltown och ön Arran i sydvästra hörnet av Skottland erbjuder några

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 55 2011-09-03 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Första provningen för hösten är nu genomförd. Det vare en provning med

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 81 2015-04-11 Text: Arne Hellberg, Foto: Arne Hellberg Årets andra provning genomfördes en lördag i april. Dagens tema var Udda OB där OB står för Originalbuteljering.

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 20 2006-11-25 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Föreningen avslutade provningsåret 2006 med en vertikalprovning på restaurang Kungsgatan 4. Temat

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor.

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg. Provningen var fullsatt med 119 deltagare varav 5 gäster. 14 medlemmar valde småflaskor. Avesta Whiskysällskaps provning nr 59 2012-03-17 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskap höll sin andra provning för året. Denna gång med temat Glenmorangie. Provningsledare

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 41 2009-11-21 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg De näst sista provningen för året genomfördes med temat Premium Blend för 70 deltagare, inkluderande

Läs mer

Avesta Whiskysällskaps provning nr

Avesta Whiskysällskaps provning nr Avesta Whiskysällskaps provning nr 65 2013-02-09 Text: Arne Hellberg Direkt efter årsmötet var det dags för årets första provning. Den här gången var det Hans Sundquist, AWS, som höll i den eftersom temat

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012-01-01 2012-12-31 för Withala Maltwhiskykultur Vår ordförande Torbjörn Hägg har ordet: Jag vill till att börja med tacka alla medlemmar för ytterligare ett fantastiskt whiskyår

Läs mer

Whisky och golfresa i speyside

Whisky och golfresa i speyside Whisky och golfresa i speyside 6-10 Maj med kända whiskyprofilen Tommy Calner Följ med på en exklusiv whiskyresa i Skottland med besök på destillerier, whiskyprovning, möjlighet till golf och tid att upptäcka

Läs mer

Whiskyresa till Islay, Skottland prel. maj 2013

Whiskyresa till Islay, Skottland prel. maj 2013 Whiskyresa till Islay, Skottland prel. maj 2013 Islay med sina 619 km2 är en av de större öarna i inre Hebriderna och tillhör Skottland. Huvudstad är Bowmore och där bor ungefär hälften av öns ca 4000

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi!

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi! JANUARI 2013 Hemma igen den 29 januari 2013 Så var jag äntligen hemma i lägenheten i Östersund igen, uttrycket "borta bra men hemma bäst" gör sig verkligen bra ibland.. Har varit lite drygt två veckor

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan

Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan Avesta Whiskysällskaps provning nr 90 2016-05-21 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Deltagarna i resan I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004 Best Kust Feskarna Havsf iskeklubb BestKust Feskarna 04 Augusti 04 Innehåll BestKust Feskarna 04, 3:e resan gick till Flakstadsvåg

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 84 2015-08-29 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010

Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010 Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010 Mitt namn är Jocum Wigerup, Dooleys Whiskysällskap & Lugnets Whiskyklubb. Tillsammans med Robert van Hal, Whisky Society Skåne, organiserar jag en resa på temat

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar

Vandra i Skottland. West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way, Milngavie Fort William, 10 nätter 1 Vandra i Skottland West Highland Way, 10 nätter Milngavie Fort William, 9 vandringsdagar West Highland Way är en klassisk vandring som startar strax

Läs mer

Kvartalsbrev nr 4 december 2011.

Kvartalsbrev nr 4 december 2011. Kvartalsbrev nr 4 december 2011. Från styrelsen. 15 november var 152 klubbar medlemmar i SWF med ett sammantaget medlemsantal på 6342. Sedan dess har Withala Maltwhiskykultur med 136 medlemmar antagits

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Söröya 2005

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Söröya 2005 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Söröya 2005 INNEHÅLL BestKust Feskarna 1:a resan upp till Söröya blev en blåsig fiskevecka med massor av fisk Söröya Nord-Noge 27/5 5/6 05 Avresa från Göteborg

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Malaga here we come. Resans första fikapaus, på Gävle Bro.

Malaga here we come. Resans första fikapaus, på Gävle Bro. Malaga here we come Onsdag 18 september Fyra förväntansfulla tjejer (läs damer) samlades redan 8.30 för att hinna med flyget från Arlanda 13.15. Det gäller att vara ute i tid! Redan i Valbo började önskemål

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar

Vandra i Skottland. Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way, Fort William Inverness, 7 nätter 1(5) Vandra i Skottland Great Glen Way, 7 nätter Fort William Inverness, 6 vandringsdagar Great Glen Way är en underbar vandring från Fort William genom

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

WHISKY GALORE Skottlandsresa 6 11 september 2003

WHISKY GALORE Skottlandsresa 6 11 september 2003 Telge Whisky Sällskap WHISKY GALORE Skottlandsresa 6 11 september 2003 I början av september reste Telge Whisky Sällskap (TSW) på sin första resa till Skottland för att undersöka mysterierna kring uisge

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Många av de 45 glada deltagarna startade med lunch på Lundsbrunns GK på lördagen den 12 april. Roger vår chaufför packade bussen och visade upp stor skicklighet

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016 Vinresa till Alsace 24 30 september 2016 Rhen, slätten, vinodlingarna och Vogeserna Alsace är som en öppen bok. Från Strasbourg till Colmar avlöser mjuka kullar, tobaksfält, fruktträdgårdar och vinodlingar

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 85 2015-10-28 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg, Bild: Arne Hellberg I väntan på en komplett sammanfattning blir klar så kommer här en minivariant med information

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Slöjdarresa till Finland, 2015

Slöjdarresa till Finland, 2015 Slöjdarresa till Finland, 2015 Första träffen, på Stundars i Finland I månadsskiftet juli augusti 2015 genomfördes den första träffen i Stundars utanför Vasa i Finland. Åtta slöjdare anmälde sitt intresse

Läs mer

Animal Farm FNL En gård fylld med liv

Animal Farm FNL En gård fylld med liv Animal Farm FNL Animal Farm FNL En gård fylld med liv Av : Fanny, Nathalie och Lole Innehållsförteckning Bakgrund 3 Affärsidé 3 Ledning/Arbetsuppgifter 4 Aktiviteter 4 Boende 5 Marknadsföring 5 Särskilda

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

BARNENS SKIDPARADIS MITT I MALÅ SAMHÄLLE

BARNENS SKIDPARADIS MITT I MALÅ SAMHÄLLE BARNENS SKIDPARADIS MITT I MALÅ SAMHÄLLE 2 MALÅ MED ALLT SÅ NÄRA! Malå ligger i Västerbottens län och i landskapet Lappland, och är omgivet av storslaget vacker natur. Mitt i Malå samhälle ligger Tjamstanberget

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship Fotoalbum Englandsresa 15--19 All England Veteran Championship Resan startade på Säve pytte-flygplats. Där intogs Staropramen & Ahlgrens bilar (som synes) Gunnel & Jeanette Gunnel Deltagare från Sverige

Läs mer

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt).

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). 23 glada Rapphönor från många delar av Sverige droppade på fredagseftermiddagen den 14/9 2012 efter

Läs mer

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00

THE Churchill Arms WELCOME. Måndag Torsdag från 16.00 Fredag från 15.00 Lördag Söndag från 14.00 info@ CAMPBELTOWN Glen Scotia 14 Y, Cask Strength, Casks 99, 103, 104, G&M, D-04/02/92, B-12/09/06 Refill Sherry Hogshead 59,9% 75 Glen Scotia 17 Y, MacPhail's Collection G&M, D-92, B-10 43,0% 62 Glen

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare

Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Avesta Whiskysällskaps provning nr 78 2014-11-01 OBS: Mini-Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: kommer senare Årets sjunde provning genomfördes den första dagen av november månad i Korskrogens Bygdegård.

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer