Skolvägsprojektet år 2017 i norra Viggbyholm och Hägernäs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolvägsprojektet år 2017 i norra Viggbyholm och Hägernäs"

Transkript

1 BILAGA 1 PROMEMORIA Dnr 2016/ SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTORET Teknik- och stadsmiljöavdelningen Trafikenheten Karin Aronsson Skolvägsprojektet år 2017 i norra Viggbyholm och Hägernäs Elev på väg till Futuraskolan Bergtorp vid Viggbyholmsvägen i januari 2017.

2 2(48) Sammanfattning Inom skolvägsprojektet har vi under vintern 2016/2017 tittat närmare på skolvägarna till Viggbyskolan, Futuraskolan Bergtorp och Hägernässkolan. Dessa skolor ligger i norra Viggbyholm och Hägernäs. Det är totalt 1112 elever som går på dessa skolor och eleverna har fått möjlighet att delta i en enkätundersökning om skolvägar. Det var 83 procent av eleverna som deltog. Eleverna fick svara på frågor om hur de reser till skolan, vilka vägar de använder på sin väg till och från skolan samt beskriva platser som de upplever som trafikfarliga. Andelen elever som går eller cyklar till/från skolan var hög för de tre skolorna. Det var 43 procent av eleverna som valde det färdsättet på vintern. Futuraskolan Bergtorp har ett kollektivtrafiknära läge vilket är attraktivt för ungdomarna som reser dit. Hägernässkolan har en relativt liten andel bilskjutsande till skolan. Viggbyskolan har däremot en hög andel elever som skjutsas och den uppgår stundtals till hälften av elevantalet. Viggbyskolans elever upplever låg trafiksäkerhet när de passerar vägarna utanför skolan och andra trafikerade vägar på sin väg till skolan. Järnvägen och dess korsningspunkter är även ett orosmoment. Att korsa Sjöflygvägen, Radarvägen och parkeringen vid gång- och cykelbron över motorvägen är riskfyllt för skolbarnen i Hägernäs. Föräldrar och andra vuxna bryter mot trafikregler t ex stannar de inte för barn som vill korsa gatan vid övergångsställe. De vuxna kör även på bussgatan. Allt detta noteras av barnen och det leder till lågt förtroende för vuxnas trafikbeteende. En osäker skolväg leder till att elever skjutsas till skolan. Radarvägens övergångsställen föreslås byggas om. Mittrefug anläggs i det första övergångsstället efter Termikvägen. Två övergångsställen som ligger närmast skolan smalnas av ytterligare. Övergångsstället på Pilotvägen vid Radarvägen föreslås få ett öra i avvikande gatumaterial för att öka bilisterna uppmärksamhet för att det är ett övergångsställe där. Vid parkeringsytan vid gångbron över motorvägen föreslås en upphöjd gångväg anläggas för att förhindra att fordon backar på barn. Två övergångsställen på Sjöflygvägen föreslås åtgärdas i senare skede. Viggbyholmsvägen utanför skolorna måste anpassas efter skolbarnens villkor. Det innebär att platser där skoleleverna ska gå på eller korsa gatan görs säkrare, att bilströmmar som korsar gångstråk undviks i högre grad än idag, att mängden bilar på gatorna minskar betydligt, att bilar som idag kör på bussgatan väljer en annan väg och antalet avsläpp av elever utanför skolorna minskar. Hur det föreslås genomföras, och andra åtgärder i stadsdelen, kommer att redovisas på MDT utskottets sammanträde i juni. Platser för förstärkt belysning vid övergångsställe kommer även att presenteras vid det tillfället.

3 3(48) Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 5 Syfte... 5 Utredningsmetod och genomförande... 5 Enkäten och skolorna... 5 Metod... 9 Resultat av enkäten... 9 Färdsätt till och från skolan... 9 Elevernas skolvägar Beskrivning av trafikproblemen Parkering och angöring vid skolorna Beräkning av behov av antal platser Parkering vid Viggbyskolan Parkering vid Futuraskolan Bergtorp Parkering vid Hägernässkolan Olycksstatistik från STRADA Uppmätta trafikmängder och hastigheter på kringliggande vägar Förslag på åtgärder för att höja trafiksäkerheten utmed skolvägarna På gång i kommunen Översiktlig beskrivning av föreslagna åtgärder Detaljerad beskrivning av föreslagna åtgärder Referenser... 48

4 4(48)

5 5(48) Bakgrund Projektet startade år 1989 och har sedan dess genomförts varje år i kommunen. Projektet innebär att skolbarn får beskriva platser utmed sin skolväg som upplevs som trafikfarliga. Flera skolor studeras varje år och projektet roterar stadsdelsvis. Den insamlade informationen om skolvägar och problem används även i andra projekt i kommunen; utbyggnad av bostadsområden och nya stadsdelar, utbyggnad av Roslagsbanans dubbelspår, omledning av trafik vid byggnationer etc. Syfte Målsättningen för projektet är säkra skolvägar, som är en förutsättning för att barnen ska kunna cykla och gå på ett tryggt sätt, vilket också är av stor betydelse för hälsan och deras utveckling. Det är viktigt är att trafiksäkerhetsarbetet leder till att antalet olyckor och skadegraden minskar. Utredningsmetod och genomförande Enkäten och skolorna Fakta om trafiksäkerheten vid skolorna och skolvägarna har samlats in genom en enkät och observationer i fält vid morgnar och eftermiddagar. Skolelevernas beskrivning av skolvägar och gator i sin närmiljö är ett bra underlag för att identifiera trafiksäkerhetsproblem samt ger underlag för beslut om relevanta åtgärder. Trafikenheten har vintertid studerat hur avlämningen av barnen vid skolorna fungerar. Därtill har övriga frekvent använda skolvägar i området studerats under tider då skolbarnen är på väg till och från skolan. Möten med fastighetsavdelningen om situationen vid skolorna har hållits. Fastighetsavdelningen ansvarar för drift av skoltomter för kommunala skolor och för vissa friskolor. För att samla in underlaget för projektet valdes att eleverna fyller i enkäten på dator. Förutsättning för den valda metoden är tillgång till dator samt inloggning för skoleleverna på webbplatsen. Fördelarna med webbenkäten är att den är kostnadseffektiv, ett stort antal elever kan täckas och alla fakta fångas upp och dokumenteras. Insamlade data sammanställs i karta och tabeller på ett snyggt och enkelt sätt av företaget som gör webbenkäten. Enkäten var anonym och innehöll tre moment: 1) Hur kommer du till skolan, 2) vilken/vilka är din skolväg/vägar, 3) markera de farliga platserna utmed din skolväg och beskriv varför de är farliga. Tidsåtgång för att fylla i enkäten varierar mellan minuter beroende hur eleven hittar igen sin skolväg på kartan och hur många problem hon eller han vill rapportera. Det som yngre elever bör förbereda hemma är: var bor jag, vilken är min skolväg och var är det farligt.

6 6(48) År 2016 genomfördes skolvägsprojektet i Täby centrum och för de skolor i Viggbyholm och Hägernäs som ligger söder om E18 Norrtäljevägen. En av dessa skolor var den kommunala skolan Drakskeppsskolan. Rektor där har även ansvar för Viggbyskolan som ingår i årets projekt. Det finns två friskolor i årets projekt och det är fastighetsavdelningen på Täby kommun som ansvarar för byggnaderna och skoltomterna. Webbenkät sändes ut under hösten år Anledningen till att enkäten gjordes under hösten var för att inte störa skolans behov av tid för att utföra de nationella proven under våren. En annan anledning var att kunna påbörja ombyggnationer i slutet av våren. Det är totalt 1112 elever som går på skolorna, se tabell 1 nedan. Läget av skolorna visas i figur 1. Fotografi av skolorna visas i bild 1. De årskurser som finns på skolorna är förskoleklass och årskurs 1 till 9. Förskoleklass är det samma som 6-årsverksamhet och innebär att barnet har undervisning halva dagen och lek resten av dagen. Svarsfrekvensen från de skolor som deltog var 83 procent vilket bedöms vara ett gott resultat. Tidigare års enkäter hade en svarsfrekvens på 62 procent. Skola och skolform Läge Årskurs Antal Svarselever frekvens Viggbyskolan kommunal Järnvägsallén 2 förskoleklass och åk % Futuraskolan Bergtorp fristående Viggbyholmsvägen 59 åk En grupp av elever deltog 67 % Hägernässkolan fristående Pilotvägen 1 förskoleklass och åk % Summa % Tabell nr 1. Fakta över deltagande skolor och svarsfrekvens på enkäten. Kommunens utbildningsenhet har regelbunden kontakt med rektorerna på de kommunala skolorna. De har kommunicerat nödvändigheten av att delta i projektet. Rektorerna bör planera för enkätens ifyllande i läsårsplanen. Enkäten ska inte pågå samtidigt som de nationella proven eller skolinspektion. De nationella proven hålls mellan sport- och påsklovet.

7 7(48) Deltagandet i studien varit gott och eleverna fyllde i enkäterna under skoltid Lärare och fritidspersonal bistod de yngre barnen med att fylla in enkäten. Trafikenheten medverkade även vid några tillfällen med att bistå elever att fylla i enkäten. Svarstiden för enkäten var 7 veckor och pågick från slutet av oktober till andra veckan i december. Futuraskolan Bergtorps ledning valde att låta skolans 48 elevrådsrepresentanter kallas till att svara på enkäten och på så sätt representera skolans samtliga eleverna. Av de kallade deltog 32 elever vilket motsvarar 67 procent. Utbildningsenheten och trafikenheten har utövat starka påtryckningar på skolan att delta med fler elever. Bergtorpsskolans ledning hänvisar till att de deltar i flera andra enkätundersökningar och att de har muntliga nationella prov parallellt med skolvägsenkäten. Futuraskolan Bergtorp Viggbyskolan Hägernässkola Figur 1. Karta över norra Viggbyholm och Hägernäs. Svarta prickar visar skolorna. Att ha en säker skolväg är en självklar rättighet som exempelvis följer FN:s konvention om barns rättigheter. För att skapa det behövs input från barnen om hur de upplever sin skolväg. Samhällsutvecklingskontoret arbete syftar till att skapa trafiksäkra miljöer och att föräldrar som färdas till skolan ska beredas möjlighet att ha ett gott trafikbeteende. Det sker områdesvis för tre till fem skolor per år.

8 8(48) Viggbyskolan Futuraskolan Bergtorp Hägernässkolan Bild 1. Fotografier av de tre skolorna. Källa: Google maps foton från juni år 2011.

9 9(48) Metod Entergate AB har ansvarat för distribution och sammanställning av den elektroniska enkäten i samarbete med trafikenheten. Som komplement till elevernas rapport om farliga platser utmed skolvägen har trafikenheten gjort flertal besök i fält. Dessutom har trafikenheten stämt av problemanalysen med skolornas rektorer och kontaktpersoner i skolornas föräldraråd. Ytterligare samordning har gjorts på flera nivåer. Samordning har skett med fastighetsavdelningens utbyggnadsplaner för skolorna, cykelplanen samt trafikproblem rapporterade i kommunens hastighetsdialog. Därtill har eventuell tidigareläggning av ny asfaltsbeläggning och renovering av gator övervägts. Tillgänglighetsanpassning av övergångsställen och busshållplatser samt behov av förstärkt belysning har samordnats över projektgränserna. Samordning med pågående och kommande stadsbyggandsprojekt har utförts. Årliga trafikmätningar beskriver fordonshastigheterna och fordonsmängder på gatunätet. Förutom det, har flera års inträffade trafikolyckor studerats. Dessa källor vägs samman med enkätsvaren för att få en heltäckande bild av trafikfarorna utmed skolvägarna. Peab AB är entreprenören som ansvarar för ombyggnationerna i projektet. Under svarsperioden för enkäten var det barmark i slutet av oktober och stora snöfall i november. Det största snöfallet ägde rum den 9 november. I december var det kvarvarande snö och is på marken. Snöperioden i Täby varade till mitten av februari månad år Fotografier i rapporten har tagits av Karin Aronsson om inte annat anges. Resultat av enkäten Färdsätt till och från skolan Val av färdsätt till skolan är en indikation på hur trygg skolvägen är. Om det finns delar av skolvägen som har låg trafiksäkerhet kan det bli ett orosmoment för föräldrar. Förhållanden som avsaknad av gångbana, säkra övergångsställen eller höga fordonshastigheter kan avgöra valet av färdsätt eller vid vilken ålder som barnet får gå själv. Kritiska situationer som kan uppkomma i samspel mellan bilister och skolelever kan förebyggas med hjälp av effektiva trafiksäkerhetsåtgärder. Enkätundersökningen visar att under vinterperioden (figur nr 3) är färdsätten till skolan fördelade enligt följande: 38 procent av resorna sker alltid till fots eller på cykel. Nio procent av eleverna alternerar mellan att åka bil eller gå/cykla. Det är 21 procent som alltid åker bil till skolan. 19 procent åker buss eller tåg till skolan

10 10(48) och 12 procent alternerar mellan kollektivtrafik eller gång/cykel. Andra kombinationer av resor eller andra färdmedel representeras av kategorin annat. De uppgick till 1 procent. Tidigare år har andel per färdsätt beräknats rakt av efter elevernas svar. Eftersom svarsfrekvensen varierar för de tre skolorna har årets svar Färdsätt till skolan på vintern 40% 38% 35% 30% 25% 20% 21% 19% 15% 10% 9% 12% 5% 1% 0% går/cyklar alltid Bil eller går/cyklar Bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 3. Skolelevernas färdsätt till skolor i norra Viggbyholm och Hägernäs. Gäller vintertid. räknats upp proportionellt så att de motsvarar Viggbyskolans 306 elever, Hägernässkolans 156 elever och Futuraskolan Bergtorps 650 elever. En stor andel elever går eller cyklar alltid till skolan, 38 procent, och det liknar tidigare års andel. Det gäller även andel elever som alltid åker bil till skolan. Jämfört med förra årets projekt i södra Viggbyholm och Hägernässtrand vad mängden elever som antingen åker bil eller går/cyklar lägre. Den siffran var 9 procent i år jämfört med 22 procent förra året. Utmärkande för årets skolor är att en stor andel av eleverna kan åka tåg eller buss till skolan. De uppgår till en femtedel av valda färdsätt till/från skolan. Förra året var det Waldorfskolan och Byängsskolan som hade kollektivtrafiknära lägen och attraherade t ex elever från Vaxholm och Österskär. Friskolan Hägernäs och högstadieskolan/friskolan Futuraskolan Bergtorp har samma goda läge som för

11 11(48) elever som bor utmed tåglinjen och motorvägsbusslinjer. En ny företeelse i år är Ullna har haft inflyttning av familjer och den stadsdelen har bussförbindelse till Viggbyholm och Hägernäs. Färdsätt hem från skolan på vintern visas i figur 4. Från skolan går eller cyklar eleverna hem i något större grad än till skolan. 40 procent av resorna sker alltid till fots eller på cykel. Det är 18 procent som alltid åker bil hem från skolan. 21 procent åker buss eller tåg hem från skolan och 12 procent alternerar mellan kollektivtrafik eller gång/cykel. Andelen som åker med kollektivtrafik är större än vad som rapporterades förra året för södra Viggbyholm och Hägernäs strand. 40% 40% 35% 30% Färdsätt hem från skolan på vintern 25% 20% 18% 21% 15% 10% 8% 12% 5% 1% 0% går/cyklar alltid Bil eller går/cyklar Bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 4. Skolelevernas färdsätt hem från skolor i norra Viggbyholm och Hägernäs, vintertid. Siffrorna för färd till skola vintertid är dimensionerande för val av åtgärd och behov av bilplatser. Vinterperioden är mörk, har skymmande snöhögar och störst andel bilar vid skolorna. Vid studier i fält noterades att ett mindre antal bilar hade dåligt skrapade fönster. Barn observeras inte alltid under dessa förhållanden. Förutom trafiksäkerhetsaspekterna är bidragande omständigheter för valet av färdmedel: elevernas trafikvana, ålder, ansvarsfrågan lämning/hämtning, om eleven går eller cyklar i sällskap med syskon eller äldre elev, väder etc. Föräldrar

12 12(48) är idag ansvariga för att barnet anländer till skolan. Många skolor har som praxis att vuxen ska följa med in i skolan för lämning/hämtning från det att eleven går i förskoleklass, årskurs 1 och 2. Ankomst och hemgång prickas av på listor. Efter skoldagens slut går de flesta yngre barnen på fritidsverksamhet och den ordnas av skolan. Den verksamheten har tillsynsansvar för barnet. Förälder anger till verksamheten vem som får hämta barnet, om barnet får gå hem med syskon eller gå hem själv. Det moderna samhället inklusive familjesituation, skolval och säkerhetstänkande etc. har lett till denna modell som skiljer sig från hur det var förr. Varför väljer föräldrar att skjutsa sina barn till skolan? Det är namnet på en undersökning utförd av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) år Utredningen visar att vad som i första hand motiverar föräldrar, är vad som är mest praktiskt för familjen. Det är praktiskt därför att förälderns arbetsresa passerar skolan samt att efter skolan ska barnen snabbt hämtas och transporteras till fritidsaktiviteter. I andra hand är motiveringen att skolvägen inte är säker. SKL refererar även till en studie av svenska medelklassföräldrar av Forsberg, där författaren skriver att svenska föräldrar är barncentrerade. Föräldraskapet domineras dels av önskan att vara en engagerad förälder, dels på en brist på tid att hinna med allt. För att klara arbetets och vardagens krav använder föräldrar olika strategier som delegering, växelvis omsorg och samtidiga uppgifter. Föräldrar idealiserar tid med barnet, men värdesätter inte tiden för barnet (t ex fysisk omsorg) på samma sätt. Detta framkom även i studien som utfördes i Gribbylund år 2006, i samarbete med dåvarande Vägverket, att tiden som man skjutsar är tid med barnet, och det är tid som värdesätts av föräldern. Tid och färdsätt för hämtning styrs av barnets fritidsaktiviteter. I Stockholms län bygger många aktiviteter på att föräldrar skjutsar och, om de önskar, deltar som exempelvis hjälptränare. Figur 5 och 6 visar färdsätt till och från skolan när det inte är vinter. Under den perioden får många fler elever möjlighet att gå eller cykla till skolan; 53 procent av resorna sker alltid till fots eller på cykel. Det är en ökning med 13 procent jämfört med vinterperioden. Bilåkandet och kollektivtrafikresandet minskar i motsvarande grad.

13 13(48) Färdsätt till skolan när det inte är vinter 60% 53% 50% 40% 30% 20% 10% 11% 11% 12% 9% 4% 0% går/cyklar alltid Bil eller går/cyklar Bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 5. Skolelevernas färdsätt till skolor i norra Viggbyholm och Hägernäs, när det inte är vinter. Färdsätt hem från skolan när det inte är vinter 60% 53% 50% 40% 30% 20% 10% 10% 9% 15% 9% 4% 0% går/cyklar alltid Bil eller går/cyklar Bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 6. Skolelevernas färdsätt hem från skolor i norra Viggbyholm och Hägernäs, när det inte är vinter.

14 14(48) Färdsätt till skolan under vintern uppritat per skola Färdsätten till skolorna skiljer sig åt, se diagrammen nedan som visar resa till skolor på vintern. Färdsätten till Viggbyskolan på vintern kan generaliseras till att hälften av eleverna går eller cyklar till skolan. Resten åker bil till skolan. Mindre än 5 procent av eleverna åker med buss eller tåg till skolan. När det inte är vinter går eller cyklar fler barn till skolan, över 60 procent, vilket framgår av materialet som inhämtats men som inte redovisas. Andelen skjutsade barn minskar då till en fjärdedel. Det goda kollektivtrafikläget borde gynna att de yngre barnen blir följda till fots till skolan och förälder åker vidare till jobbet med kollektivtrafik såsom görs av Byängsskolans barn i förra årets undersökning med 11 procents bilåkning alltid. Siffrorna för Viggbyskolans barn kan tolkas som att det är en stor andel föräldrar som åker bil till skolan och sedan vidare till jobbet. 40 procent av eleverna på Futuraskolan Bergtorp går eller cyklar till skolan. Den andelen ökar till 50 procent när det inte är vinter. En tredjedel åker kollektivt till skolan på vintern. De som alltid åkte bil till skolan var 13 procent på vintern. Den andelen sjunker till 6 procent när det inte är vinter till förmån för gång och cykling. Hälften av eleverna som går på Hägernässkolan går eller cyklar dit. Det är en hög andel och den kan förklaras av att övervägande del av eleverna bor i höghusen på nära gångavstånd kring skolan. Det liknar förra årets studie där Byängsskolans hade mycket låg andel elever som skjutsades dit med bil. Hägernässkolan har ett gott kollektivtrafikläge som nyttjas bland annat av långväga elever som bor utmed tåglinjen i Österskärs kommun. Dock finns det elever som bor utspritt i stadsdelarna Viggbyholm och Hägernäs och för dem är bilskjuts det mest troliga färdsättet till skolan. När det inte är vinter går eller cyklar dessa barn till skolan, det framgår av materialet som inhämtats men som inte redovisas. Skillnaden jämfört med Byängsskolan var att där kan många föräldrar åka kollektivt till jobbet efter att de hade lämnat barnet på skolan. En annan skillnad är att Byängsskolan även har högstadieelever. Något tillspetsat kan följande slutsats dras av materialet: Viggbyskolans föräldrar är mycket måna om att deras barn ska komma torra och säkra till skolan när det är vinter och tvekar inte att skjutsa till skolan den tiden på året. Gatumiljön och trafikmängderna är komplext för låg- och mellanstadiebarn och det är säkrast att man följer sitt barn till skolan. Futuraskolan Bergtorp är lätt att resa till själv och föräldrar behöver inte skjutsa annat än om familjen bor i periferin av ett villaområde som har ett glest utbud av kollektivtrafik. Hägernäsbarnens föräldrar har gjort ett bra val av bosätta sig i höghusen på Radarvägen och kan därmed låta sina barn gå själva till skolan genom parken. Bor man längre bort kan bilskjuts bli aktuellt om föräldern åker bil till jobbet. Tåg till Hägernässkolan är ett enkelt val om man bor utmed Roslagsbanan.

15 15(48) 36% 34% 20% 3% 2% 5% går/cyklar alltid bil eller går/cyklar bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 7. Färdsätt till Viggbyskolan, vintertid. 38% 28% 13% 19% 3% 0% går/cyklar alltid bil eller går/cyklar bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 8. Färdsätt till Futuraskolan Bergtorp, vintertid. 46% 26% 14% 11% 3% 1% går/cyklar alltid bil eller går/cyklar bil alltid buss eller tåg buss/tåg eller går/cyklar annat Figur 9. Färdsätt till Hägernässkolan, vintertid.

16 16(48) Elevernas skolvägar Eleverna har i enkäten fått rita in sina skolvägar till och från skolan. Att ha kännedom om vilka vägar eleverna har valt är en viktig grundsten för att förstå vilka hinder de möter dagligen. Förbättrad säkerhet och mer gång- och cykelvägar ökar barnens möjlighet att färdas till fots eller på cykel till skolan. Det är även en viktig kunskap att använda i andra projekt som pågår i kommunen. Exempelvis dubbelspårsutbyggnaden för Roslagsbanan innebär att gångpassager byggs om eller tas bort. Hur ska passagerna placeras för att tillgodose barnens behov? Insamlat material är även mycket betydelsefullt att använda vid utbyggnaden av nya stadsdelar i kommunen. Materialet ger indikation på hur nyinflyttade kommer att välja skolvägar, och hur de färdas till skolan. Figurerna nedan visar en översikt av rörelsemönster på vägarna och tåglinjerna. Ett streck representerar en elev av dem som besvarat enkäten. Bilden visar att eleverna inte bara bor i Viggbyholm och Hägernäs. De reser även från områden utanför kommunen särskilt till friskolorna med inriktad pedagogik. Figur 10. Elevernas färdvägar till och från skolorna. De raka strecken är färdvägar där endast start och målpunkter har angetts eller felmarkering vid inmatningen i enkäten.

17 17(48) Figur 11. Elevernas färdvägar till och från Futuraskolan Bergtorp. Översikt. För Futuraskolan Bergtorp har det valts att visa skolvägarna på en översiktlig karta. De skolvägar som markerats på Marknadsvägen, Bergtorpsvägen, Viggbyholmsvägen, Södervägen, Flyghamnsvägen samt tåglinjer används av långväga elever. Strecken som börjar inne i bostadsområdena är resor som görs till fots, på cykel, på moped, buss eller med bil. Figur 12. Detalj av kommunkarta.

18 18(48) Figur 13. Elevernas färdvägar till och från Viggbyskolan, närområdet. Figur 14. Elevernas färdvägar till och från Hägernässkolan, närområdet. För skolvägarna till Viggbyskolan och Hägernässkolan har valts att visa figurer som är inzoomade på stadsdelarna. Viggbyskolan har över 300 elever. Åker de eleverna bil till skolan sker färden främst på Bergtorpsvägen, Gamla vägen, Södervägen och Flyghamnsvägen (se de tjockare röda flödena). Röda streck som börjar inne på bostadsgator visar skolvägar för eleverna som framför allt går eller cyklar till skolan. Materialet visar att Viggbyskolans elever bor i närområdet,

19 19(48) Gribbylund och Täby centrum. Några få bor i Näsbypark eller Ensta (det framgår av en översiktsbild som finns men som valts att inte ta med i rapporten). Bil- eller bussåkande elever som åker till Hägernässkolan gör det främst via E18 och Termikvägen. Bilåkande elever släpps av nere på Hägernäsvägen, på Radarvägen eller Pilotvägen och förälder följer med barnet in till skolan. Många barn går eller cyklar till skolan och de har ritat in de mer slingrande strecken i figuren. Figuren nedan är en zonanalys av vilka platser/vägar i området som används mest av skoleleverna. Kartan beskriver antal skolelever som använder vägarna i området på sin väg till och från skolan. Vägarna är angivna i rött, gult eller grönt. Rött betyder att fem elever eller fler använder vägen. Gulfärgade vägar används av 3 till 5 elever. Grönfärgade vägar används av 1 till 2 elever. Eleverna på de tre skolorna använder det närliggande vägnätet. Finns det ett lokalt gång- och cykelvägnät så används det av de elever som går eller cyklar till skolan. Det framgår av föregående figurer att elever som bor i Gribbylund går via Gribbylunds allé, genom avspärrningen för biltrafik och vidare till Viggbyholmsvägen. Zonanalysen nedan visar att eleverna använder gatorna i Gribbylund, Viggbyholm och Hägernäs för skolresa. Tåglinjer och motorväg är också ett frekvent använda. Figur 15. Kartläggning av vilka skolvägar som används mest, den s.k. zonanalys. Röd färg visar de mest frekvent använda vägarna.

20 20(48) Beskrivning av trafikproblemen Problemplatser och antal rapporterade problem närmast de tre skolorna visas i figuren nedan. Ca 230 rapporter syns i figuren som omfattar Viggbyholm och Hägernäs. De rapporterade problemen finns främst på Bergtorpsvägen, på lokalgatorna i norra Viggbyholm och på vägarna norr och söder om Hägernässkolan. I de besvarade enkäterna gjordes 266 stycken rapporter om trafikproblem eller brister i gatumiljön. Ett tjugotal rapporter gjordes av platser i Ensta, 5 stycken i Näsbypark och ett tiotal i Rydbo, Svinninge eller Österåker. I de 266 stycken rapporterna i 425 ifyllda enkäter och det kan tolkas som att två tredjedelar av eleverna upplever problem utmed sin skolväg. Men det beror på hur många rapporteringar varje enskild elev gjorde. I förra årets studie var siffran mycket lägre; ca 180 stycken. Det kan tolkas som att en tredjedel av eleverna upplevde att det fanns trafikfaror utmed sin skolväg. En förklaring till skillnaden kan vara att i förra årets studie bodde en stor del elever nära Byängsskolan och gick dit genom parken. Årets skolor, framförallt Viggbyskolan, ligger i stadsdelar där eleverna måste korsa eller gå utmed trafikerade vägar för att komma till skolan. Figur 16. Karta med problemplatser vid skolorna i årets projekt. Den första siffran i rutan är ett löpnummer. Siffran efter kolon anger antal rapporterade problem. Detalj över Viggbyholm och Hägernäs.

21 21(48) Fem barn skriver i enkäterna att de nästan blivit påkörda när de gick till skolan den senaste månaden. Det var vid korsningen Värtavägen vid Flyghamnsvägen samt på Radarvägen, Pilotvägen och Sjöflygsvägen. Det beskrivs närmare på kommande sidor. Vilka typer av trafikproblem rapporterar eleverna om? Det fanns flera huvudkategorier att välja bland i enkäten. Figur 17 visar dem, dess andel och även att det fanns skillnad mellan vad eleverna på de olika skolorna rapporterade om. Höga hastigheter är ett störande inslag för eleverna i Hägernäs vilket en fjärdedel av eleverna uttryckte. Det är en något högre andel än vad Viggbyskolans elever rapporterade i enkäten. De uttryckte istället att mycket trafik var en orsak till osäker skolväg. Farliga korsningar störde skolvägen för eleverna på deras väg till Hägernässkolan. Bilförare som inte stannar för att släppa fram gående vid övergångsställe förekommer i bägge stadsdelarna. I norra Viggbyholm finns vissa parkeringsproblem vid skolan samt häckar som ger dålig sikt eller litet utrymme på gångbanan. 30% 25% 20% Futuraskolan Bergtorp och Viggbyskolan Hägernässkolan 15% 10% 5% 0% Figur 17. Kategorier och andel av rapporterade problem i stadsdelarna Viggbyholm och Hägernäs. Som komplement till elevernas rapporter gör kommunen besök i fält mm, se beskrivning i kapitlet om utförandemetod.

22 22(48) Var finns de rapporterade trafikproblemen i norra Viggbyholm? Figur 18 visar läget av dem. Inringat med rött är platser som flera elever har rapporterat ha låg trafiksäkerhet. De är: o o o o o o rondellen vid Stora Marknadsvägen, Bergtorpsvägen och Viggbyholmsvägen (7 st.), i och vid korsningar över spåren (17 plus 2 st.), Värtavägen (37 st.), Viggbyholmsvägen och Järnvägsallén vid Viggbyskolan (9 st.) andra platser vid Viggbyskolan (5-9 st.) Flyghamnsvägen (fler än 5 st.) På följande sidor beskrivs vad barnen har rapporterat om platserna. Figur 18. Karta med problemplatser vid Viggbyskolan och Futuraskolan Bergtorp. Den första siffran i rutan är ett löpnummer. Siffran efter kolon anger antal rapporterade problem.

23 23(48) Rondellen vid Stora Marknadsvägen, Bergtorpsvägen och Viggbyholmsvägen Det är mycket trafik i rondellen så det blir köer för bilar och gående. I och vid korsningar över spåren Det är mycket trafik i korsningen Södervägen och Viggbyholmsvägen. Bilar kör fort och stannar inte för att släppa fram gående på övergångsställen vid korsningen och även mer västerut vid förskolan. När bommarna är nedfällda blir det köbildning som försvårar överblicken för gående som vill korsa gatan. Några gående går över spåren trots att signalen blinkar. Det är läskigt att korsa spåren skriver ett barn. Bild 2. Södervägen vid Viggbyholmsvägen. Vid gångpassage över tågspåren på Viggbyholmtation är det lång väntan innan bommarna går upp igen (P17). Sikten är dålig vid passagen över järnvägen i Virauddsparken och det saknas bommar (P3). Bild 3. Gångpassage över spåren vid Viggbyholm station.

24 24(48) Värtavägen Norra delen av Värtavägen vid tvärgata Järnvägsallén: höga fordonshastigheter, mycket trafik och bilar stannar inte vid övergångsställe samt det ligger snövallar på den yta som finns för fotgängare att gå på (P16). Vid tvärgata Gättisvägen: målade streck på övergångsstället syns inte och bilar stannar inte, höga fordonshastigheter, mycket trafik och man måste gå i diket på södra sidan och en buske är i vägen (P31). Samma problem finns vid tvärgata Slättisvägen (P15). Södra delen av Värtavägen vid tvärgata Björnvägen: Bilar kör fort förbi övergångsställe, stannar inte för gående och sikten är skymd av vegetation (P5). Värtavägen vid Flyghamnsvägen: Bilar stannar inte och två av eleverna rapporterade att de nästan har blivit påkörda. Dålig sikt. (P10). Bild 4. Värtavägen vid Flyghamnsvägen Bild 5. Värtavägen, dålig sikt vid ett av övergångsställena. Viggbyholmsvägen och Järnvägsallén vid Viggbyskolan En säker gångväg genom parkeringsplatsen vid Futuraskolan Bergtorp efterfrågas i enkäten. Vägsträckan söder om korsningen med spåren upplevs som farlig. Gångvägen förbi Futuraskolan Bergtorp är smal och rymmer inte alla som går där. Gatan är trafikerad och särskilt runt klockan 8 till 8.20 är bilisterna fokuserade på att släppa av sina barn i tid till skolstart, och har lite framförhållning

25 25(48) till vad fotgängarna gör. Föräldrar som släppt av ungdomar vid entrén till Futuraskolan på busshållplatsen har därefter tre möjliga vägar ut varav en är otillåten. Antingen gör de en U-sväng vid busshållplatsen och sveper över gräsytan där några barn går, kör ut via Järnvägsallén eller fortsätter till Flyghamnsvägen på bussgatan. Hur föräldrar fortsätter sin färd efter att de släppt av ungdom framför entrén till Futuraskolan har studerats vid fältarbete den 14 mars. Förhållanden var: U-sväng och rakt fram körning till Flyghamsvägen via bussgatan var likvärdigt och dominerade vägvalet. Att köra ut via Järnvägsallén var inte lika vanligt som de två andra vägvalen. Det fanns även några bilister som körde in på skoltomten, släppte av passagerare, vände och körde tillbaka norrut. Bild 6. Viggbyholmsvägen söder om Södervägen, framför stora parkeringen. Bild 7. Märken efter U-svängar på Viggbyholmsvägen mitt emot entrén till Futuraskolan Bergtorp. På Viggbyholmsvägen utanför Viggbyskolan rapporterar många elever att är det rörigt med många bilar. De barn som går till skolan måste gå förbi flödet av bilar som parkerat på personalparkeringen. En del bilister står med två hjul på gångbanan som finns vid entrén till skolan. Det finns bilar som stannar och stoppar flödet av bilar som ska släppa av utanför entrén och bilar som kör in/ut till personalparkeringen. Det är tillåtet för föräldrar att parkera på personalparkeringen när de ska lämna sina barn på skolan. Ett barn skrev i enkäten jag brukar

26 26(48) vara lite rädd ibland att gå nära skolans parkering (vid Järnvägsallén) för det är mycket bilar och man trycks in. Bild 8. Utanför Viggbyskolan vid Järnvägsallén och Viggbyholmsvägen. Barnen rapporterar att bilar kör på bussgatan fastän det är förbjudet det ser vi från skolan. Skolans entrétrappa finns mitt på bussgatan och det är olämpligt att det är hög trafikintensitet där. Gångbanan längs bussgatan är smal och den upplevs som för smal av barnen när de går till sina skol aktiviteter eller utflykter. En hypotes är att föräldrar kommer till skolan via det lokala vägnätet och vill därefter snabbt ut på det övergripande vägnätet. Bussgatan är en länk för att komma dit. Eller tvärtom att de kommer från Flyghamnsvägen och kör via bussgatan till skolan. Hypotesen har bekräftats av fältarbete. Den 14 mars körde ca 40 personbilar på bussgatan på morgonen mellan kl Det var ca tjugo bilar som kom söderifrån. Det var bilister som släppte av elever vid övergångsstället vid Viggbyskolan eller i vägkant mittemot Futuraskolan. Ett fåtal var skolpersonal som körde in och parkerade på skolan. Några bilister körde till Bergtorpsparkeringen. Ett mindre antal fordon som körde på bussgatan var servicefordon eller transporter. Norrifrån noterades bilister som till hälften av antalet bedöms vara boende i stadsdelen norra Viggbyholm. Resten var föräldrar som släppte av elever vid Futuraskolan Bergtorp. Se tidigare avsnitt sid 25. I framtiden när överfarten över spåren över Viggbyholmsvägen stängs ändras resmönstren till skolan. Inhämtade uppritade skolvägar från eleverna ger indikation på behov av en ny avlämningsplats som nås från det övergripande vägnätet, Flyghamnsvägen. Bild 9. Varje dag kör bilar på bussgatan och t o m kör om buss vid hållplats.

27 27(48) Andra platser vid Viggbyskolan Skolans personal kan även parkera bakom skolan och de kommer dit via Viggbygränd. Tyvärr parkerar även föräldrar där utmed staketet och blockerar platsen. De backar och vänder och utgör en stor fara för cyklister som cyklar på väg till Futuraskolan. Tillbud har inträffat. Personalparkeringen angränsar till Gästisvägen men är åtskild av bommar. Det är en mörk plats. På Gästisvägen parkerar föräldrar sina bilar i vägrenen. Se även avsnittet om parkering och angöring vid skolorna. Flyghamnsvägen Mycket trafik, vägen har en farlig kurva och bilarna stannar inte vid övergångsställen (P18). Driftproblem: - Det är klotter på speglarna i gång- och cykeltunneln så man kan inte se ankommande cyklar i tunneln under spåren, nära Södervägen nr 16 (P7). Åtgärdades i mars. - Träd skymmer sikten när man ska korsa spåren, passagen över järnvägen i Virauddsparken (P3). Åtgärdades av SL i mars. - Svanvägen har is på körbana som gör att fordon kan sladda och köra på gående (P4). Otryggt. Anmält till driftsenheten. - Svanvägen, i böjen söder om Laura Grubbs väg finns vegetation som växer ut på yta som barn går på (P41). Anmält till driftsenheten. - Gästisvägen: målade streck på övergångsstället syns inte. Anmält till driftsenheten. - Värtavägen vid tvärgata Järnvägsallén, snövallar så man inte kan gå på ett säkert sätt (P16). Anmält till driftsenheten. - Värtavägen vid tvärgata Gästisvägen: man måste gå i diket och där växer en buske (P31). Se avsnitt om åtgärder. - Värtavägen vid tvärgata Björnvägen skymmande häck vid övergångsstället (P5). Anmält till driftsenheten. Brev sänds till fastighetsägare. - Viggbygränd är mörk, mer lampor efterfrågas (P32). Anmält till fastighetsavdelningen.

28 28(48) - Karlsholmsvägen: häck växer ut på gångbanan, trångt att gå där (P12). Anmält till driftsenheten. Var finns de rapporterade trafikproblemen i Hägernäs? Figur 20 visar det. Inringat med rött är platser som flera elever har rapporterat om låg trafiksäkerhet. De är: o att korsa Radarvägen och Pilotvägen (fler än 20 st.) o vid gångbron över motorvägen (11 st.) o att korsa Sjöflygsvägen (10 st.) o vissa platser utmed Oxelvägen (2-4 st.) o osäkert med passerande tåg vid Hägernäs station (3) Beskrivning av vad som barnen rapporterat vid dessa platser ges i nästa stycket. Figur 20. Digitaliserad karta med problemplatser vid Hägernässkolan. Den första siffran i rutan är ett löpnummer. Siffran efter kolon anger antal rapporterade problem.

29 29(48) Tre barn skriver att de blev nästan påkörda när de gick till skolan den senaste månaden. Ett av barnen blev snuddad av bilen. Platserna var Radarvägen på övergångsstället vid affärscentrumet, övergångsstället vid korsningen Pilotvägen samt Radarvägen och Sjöflygvägen vid övergångsställe mellan rondell Flyghamnsvägen och Waldorfskolan (gamla brandstationen). Stressade föräldrar eller andra bilister ser inte barnen på övergångsställena. De barn som rapporterat om att det är problem att korsa Radarvägen och Pilotvägen skriver bl. a. att vid övergångsställen bilar stannar inte för mig, bilarna kör fort och jag vågar inte gå över, bilarna bara susar förbi utan att stanna för mig. Men när en vuxen är med stannar de för att inte ska få skäll, det finns en skylt som blinkar orange och så visar den Du kör för fort. Den säger ofta till att många kör fort. Bild 11. På Radarvägen tar bilisterna plats och släpper inte fram barnen när de ska korsa vid övergångsställen. Är en vuxen med stannar de, skriver barnen. Bild 12. Pilotvägen nära Radarvägen. Problemfyllt övergångsställe.

30 30(48) Vid gångbron över motorvägen skriver barnen att bron är läskig att korsa för det låter mycket från bilarna och det gör ont i öronen. När det är kväll ser man dåligt. Och då brukar man halka på isen. Lamporna hjälper inte mycket, det är trångt på bron när jag går där med mormor och om det kommer en cykel och kör där ; när det är bilar på parkeringsplatsen (efter bron, den tillhör bostadsrättsföreningarna) är det läskigt. Ibland åker de nära, vissa bilar kör rakt över och stannar inte när man kommer (på P-platsen). Bild 13. GC-bron över motorvägen börjar/slutar i en P-plats på Radarvägen 22. Att korsa Sjöflygsvägens övergångsställen ger upphov till låg trafiksäkerhet för skoleleverna. Bilar är fokuserade på rondellen vid Flyghamnsvägen och som ett barn påpekar typ 2 av 10 stannar för att släppa fram barnen som vill korsa på övergångsstället öster om rondellen. De barn som vill korsa vid det signalreglerade övergångsstället mitt emellan rondell och Waldorfskolan (gamla brandstationen) ser många bilar som ignorerar rött ljus och dessutom kör fort på sträckan. Övergångstället som leder till amc Donalds är inte heller säkert. Ett barn skriver att när det är kväll och trafikljuset är rött då brukar bilar ändå köra över vägen och jag är orolig att det ska hända något där. Norra delen av Sjöflygvägen är svår att korsa för skolbarn som kommer från gångvägen som är förlängningen av Pontongränd. Ett barn skriver det är ett övergångsställe och vissa kör väldigt fort och de kör typ 60 km/tim. De ska till sitt jobb i ett kontor.

31 31(48) Bild 14. Övergångsställe på norra delen av Sjöflygvägen vid gångväg som kommer från Pontongränd. Vissa platser utmed Oxelvägen och Vårvägen upplevs ha sämre trafiksäkerhet. Barn som får gå själva till skolan bor i villorna kring Björnberget. De går på lokalgatorna och några av gatorna har fartgupp. Gatorna är smala och saknar gångbanor och barnen får kliva ut i vägrenen om bilar kör förbi. Femvägskorsnigen med Oxelvägen, Sommarvägen m.fl. upplevs som en farlig korsning för barnen känner att bilisterna inte tar hänsyn till dem, ser dem inte och barnen får stiga åt sidan vid passage. Därtill har en tomt en hög häck som skymmer sikten mot Oxelvägen. Bild 15. Femvägskorsning med skymmande häck vid Oxelvägen.

32 32(48) Det är osäkert med passerande tåg vid Hägernäs station. Det finns varken bommar eller signaler vid gångpassagen över spåren vid Hägernäs stationen. Bild 16. Gångpassage vid Hägernäs station. Driftproblem: - Ishalka på gång- och cykelbron över motorvägen. Det var mörkt vid tillfället för enkäten. Belysningssituationen är åtgärdad - det finns belysning i räcket och den lyser numera (den var tillfälligt ur funktion). - Snöhalka gångvägar bakom Waldorfskolan (gamla brandstationen). Anmält till driftsenheten. - Snö- och ishalka på gångväg och stentrappa mellan Hägernäsvägen och Pilotvägen. Anmält till driftsenheten. - Dålig snöröjning på busshållplatsen på Värtavägen söder om bro över motorvägen. Anmält till driftsenheten. - Skymmande tujahäck vid korsningen av Oxelvägen, Sommarvägen, Slånbärsvägen och Vintervägen. Brev kommer att gå ut till fastighetsägare. - Mycket snö som är i vägen i korsningen av Oxelvägen, Sommarvägen, Slånbärsvägen och Vintervägen. Anmält till driftsenheten.

33 33(48) Parkering och angöring vid skolorna Beräkning av behov av antal platser Diagrammen över färdsätt till skolor på vintern kan användas för att uppskatta behovet av antal bilplatser vid en skola. Situationen på vintern är dimensionerande för val av åtgärd och behov av bilplatser vid skolan. Vinterperioden är mörk, har skymmande snöhögar, har upplagd snö utmed vägkanten som minskar utrymmet att gå på, samt är den period som har störst andel bilar vid skolorna. En annan metod att uppskatta behov av bilplatser är upprepade fältbesök vintertid vid skolornas start. Antal angörande bilar noteras vid minuterna före och efter skoldagens början. Behovet av bilplatser vid lågstadie- och mellanstadieskolor kan beräknas genom att ta andelen elever som åker bil alltid och hälften av andelen bil eller går/cyklar. Multiplicera det med antal elever på skolan. En bilplats omsätts erfarenhetsmässigt ca 3 gånger under morgonen om det är fråga om yngre elever (inte högstadium). En bilplats där en äldre elev släpps av omsätts ca 6 gånger under morgonen. Talen för omsättning av P-plats har samlats in kontinuerligt i skolvägsprojektet för Täby kommun. Parkering vid Viggbyskolan Beräknat behov av bilplatser kring Viggbyskolan är (0,34 + 0,5 gånger 0,20) gånger ca 306 yngre elever delat med en omsättning av 3 bilar/plats ger ett behov av cirka 45 bilplatser. Det finns sex områden/gator att parkera eller stanna vid, se foto Bild 17. Föräldrar kan parkera i Järnvägsalléns parkeringsplatser.

34 34(48) Bild 18. Foto av föräldrar som stannar och släpper av barn på Järnvägsallén utanför personalparkeringen till Viggbyskolan. Bild 19. Personalparkeringen på Järnvägsallén får användas av föräldrar på morgonen. Bild 20. Föräldrar som parkerar på Gästisvägen bakom Viggbyskolan.

35 35(48) Bild 21. Personalparkeringen som ligger bakom skolan (infart från Viggbygränd) används av några föräldrar för att släppa av barn. Bild 22. Anvisad plats för skoltaxibilar Viggbyskolan, infart från Viggbygränd.

36 36(48) Parkering vid Futuraskolan Bergtorp Till Futuraskolan Bergtorp skjutsas ca 90 elever med bil. De släpps snabbt av och behovet av bilplats beräknas till ca 15 st. Foton visar att föräldrar som skjutsar sina ungdomar gärna vill släppa av dem utanför entrén på Viggbyholmsvägen, vid busshållplatsen. Därefter uppstår ett dilemma för föräldrar; hinner jag göra en U-sväng eller ska jag fortsätta och köra ut via bussgatan? Inget av alternativen främjar god trafiksäkerhet för barnen som är på väg till Viggbyskolan. Bild 23. Plats där skjutsade elever släpps av, framför entrén till Futuraskolan. Bild 24. Avsläpp av skjutsade elever på parkering vid Futuraskolan Bergtorp.

37 37(48) Bild 25. Parkeringsytan vid Bergtorpsskolan som ska serva personal, avsläpp skjutsade elever och boende. Tyvärr ett ställe där skrotbilar också lämnas. Bild 26. Televerket vid Flyghamnsvägen är en plats där skjutsade elever släpps av. Källa: Google maps.

38 38(48) Parkering vid Hägernässkolan Beräknat behov av bilplatser kring Hägernässkolan (0,26 + 0,5 gånger 0,14) gånger 156 elever delat med en omsättning av 3 bilar/plats = cirka 18 bilplatser. Foton och intervjuer med barnen visar att föräldrar vanligtvis finner parkeringsplats vid skolan. Om det är fullt i P-rutorna på kantstensparkeringen på Radarvägen finns luckor vid parkeringsförbudszon för brandgata. Det kan även bli avsläpp framför övergångsställe och det skymmer barnen som korsar gatan. Vissa föräldrar stannar bilen i rundeln Pilotvägen och det skapar problem för busstrafiken. Personalen vid skolan har problem att nyttja personalparkeringen då det står kvar nattparkerande boende på morgonen. Personalen får då söka plats bland 24-timmars P-platserna och parkera där. Det leder i sin tur till att boende som kommer hem på eftermiddagen inte hittar ledig bilplats. Bild 27. Gatan och 24-timmars parkering vid entrén till Hägernässkolan. Bild 28. Bussen behöver utrymme för rundkörning vid entrén till Hägernässkolan.

39 39(48) Bild 29. Platser som personalen på Hägernässkolan är hänvisade till men som delvis uppehålls av boende. Bild 30. Bilist som parkerat sin bil framför övergångsstället på Radarvägen.

40 40(48) Olycksstatistik från STRADA Fem års olycksstatistik ha studerats för området. Statistiken är från Transportstyrelsens olycksdatabas STRADA (Swedish Traffic Accident Data Acquisition) och den innehåller både polis- och sjukhusrapporterade trafikolyckor. Singelolyckor fotgängare, cykel och moped är inte medtaget i redovisningen i figurerna nedan. Det eftersom den olyckstypen handlar om halkolyckor eller att föraren har tappat kontrollen över sin cykel/moped. Mellan den 1 februari år 2011 till den 1 februari 2017 inträffade ett begränsat antal trafikolyckor i norra Viggbyholm och Hägernäs. Se figur 20 och 22. Två av olyckorna inträffade på eller vid tågspåret. November 2015 halkade en kvinna när hon korsade passagen vid Hägernäs station och blev påkörd av tåg som ankom till stationen, skadeföljden var svår personskada. I augusti 2014 blev en cyklist påkörd av en bil som kom från Karlsholmsvägen. Cyklisten var på väg över spåret vid Gamla vägen och blev lindrigt skadad av kollisionen. Figur 20. Trafikolyckor i norra Viggbyholm och Hägernäs. Blå rutor visar trafikolyckor rapporterade av polisen. Röda rutor är olyckor rapporterade av sjukhus. Figur 21. Detalj av trafikolyckor i norra Viggbyholm och Hägernäs.

41 41(48) Figur 22. Detalj av trafikolyckor vid Viggbyskolan och Futuraskolan Bergtorp. Om man studerar vad som skett kring Viggbyskolan och Futuraskolan Bergtorp visar figuren ovan 11 olyckor där oskyddade trafikanter drabbats. Olyckor att notera, förutom olyckorna vid järnvägen, är följande. På Viggbyholmsvägen utanför Futuraskolan entré blev en elev som stigit av bussen påkörd av en personbil i juni På cykelbanan på Flyghamnsvägen blev en cyklist påkörd av bil som svängde in till Viggbygränd (röd ruta och C). På Värtavägen blev en mopedist påkörd av en bil som kom från tvärgata Gästisvägen. Längre ned på Värtavägen kom en cyklist ut från Björnvägen och kolliderade med bil. De uppräknade olyckorna hade lindrig skada som skadeutfall. Vid Viggbygärdet (blå ruta och C) blev en cyklist svårt skadad när hen cyklade ut från området till Södervägen och en bilist upptäckte inte det i tid pga. skymd sikt av vegetation. Andra olyckor som inte kan tolkas som återkommande eller alarmerande är följande: Viggbyholmsvägen norr om spåret röd ruta text G4 var en olycka med två cyklande barn som fastnad i varandras styre och vält omkull. Liknande olycka inträffade på Gästisvägen röd ruta G4. Södervägen röd ruta text G3 var det en gående person som blev påkörd av cyklist på gångbana. Rödblå ruta text F vid Viggbygärdet var en gående som blev påbackad av ambulans i låg fart. Röd ruta med text F på Soldatvägen var en parkerad bil som startade och en fotgängare blev lindrigt skadad. Slutsatsen av STRADA-materialet är att Det förekommer kollisioner med oskyddade trafikanter och bil på gatorna i närheten av Viggbyskolan och Futuraskolan Bergtorp. Kollisionerna sker på bilvägar eller på korsande cykelväg. Orsak till olyckorna kan tolkas som att bilister inte tagit hänsyn till att det finns skolbarn i området och andra oskyddade trafikanter.

42 42(48) Uppmätta trafikmängder och hastigheter på kringliggande vägar Trafikenheten mäter kontinuerligt mängd av fordon och dess hastigheter på vägar och gator i kommunen. Trafikenheten väljer mätsnitten och det styrs av behov av information men även önskemål från dialog med medborgare, den så kallade hastighetsdialogen. Uppmätta trafikmängder (dygnstrafik) och fordonshastigheter på vägarna kring skolorna i norra Viggbyholm och Hägernäs listas i tabell nedan. Mätningar är från de senaste fem åren. Trafikmängder har avrundade till närmaste hundratal. 85-percentilen är lika med det värde som 85 procent av förarna inte överstiger. De resterande 15 procenten av förarna kör fortare än värdet. Väg Trafikmängd (fordon/dygn) medelhast. (km/tim) 85-percentilen (km/tim) Kommentar Bergtorpsvägen ,0 60,5 70-väg, mätplats norr om Stora Marknadsvägen Järnvägsallén ,6 31,3 Värtav. vid Gästisv ,1 33,5 Viggbyholmsvägen Under 30 under 30 vägkuddar har byggts Södervägen mätning finns ej Flyghamnsv. vid Värtav ,0 48,4 50-väg Flyghamnsv. vid racket ,1 51,8 50-väg, mätplats vid rackethallen Gästisvägen ,8 30,2 Radarvägen ,4 35,0 hög hastighet Radarvägen ,1 32,6 Hägernäsvägen ,3 45,0 50-väg, stor trafikmängd Sjöflygvägen mätning finns ej Flygkårsvägen ,0 Mätningen är från 2013 Flygstigen ,6 Bussgata. Som framgår av tabellen är Bergtorpsvägen och Flyghamnsvägen hårt trafikerade vägar med trafikmängder över 4800 fordon per dygn. Värtavägen har ca 1600 fordon per dygn och det är ett trafikflöde som är obekvämt för skolbarn att passera. Men det stora antalet hastighetsdämpande åtgärder och den smala vägbredden gör att hastigheterna hålls nere. Utanför Futuraskolan Bergtorp och Viggbyskolan färdas 800 fordon per dygn och bilisternas fokus är splittrat vilket gör att gatorna är otrygga för Viggbyskolans elever. Lokalgatorna inne i bostadsområdena har små trafikmängder.

43 43(48) Förslag på åtgärder för att höja trafiksäkerheten utmed skolvägarna På gång i kommunen I och med planeringen och byggande av ny simhall kommer förhoppningsvis förbättringar i trafikvägnätet att göras där. Köbildningen i rondellen vid Stora Marknadsvägen, Bergtorpsvägen och Viggbyholmsvägen kommer att minska om en gångtunnel byggs. Den ersätter övergångsstället över Bergtorpsvägen som har trafiksignal som idag medför köbildning i rondellen. Gångtunneln är under utredning och resultatet klarläggs under En svårighet som bilisterna från Viggbyholmsvägen upplever när de vill köra in i rondellen är att uppströms fordon på Bergtopsvägen håller hög hastighet in i rondellen och inga luckor uppstår. Åtgärder för att komma till bukt med det behöver studeras vidare. SLL rustar upp Roslagsbanan med dubbelspår och förbättrade övergångar eller broar vid stationerna i området. Bilpassagen, och gångbanor i den, över spåren i Viggbyholm planeras att tas bort det närmaste året. Det blir istället vanligt spårområde. Befintlig asfalt för bilväg vid passagepunkten av spåret ersätts med gräs. Stängsel mot spårområde förlängs. Säkerheten vid tågstationerna åtgärdas i två steg. Brister i gånggrindar Hägernäs station och skymmande vegetation vid gångpassagen vid Virauddsparken har anmälts och åtgärdats av Trafikförvaltningen SLL. Säkerheten vid passage av spåren vid Viggbyholm station kommer att förbättras genom att den södra gångpassagen i stationsområdet byggs om till en chikanlösning, dvs. att det man får passera ett spår i taget när gångbommar är uppfällda. Gångvägen förskjuts i sidled inför nästa spårpassage som också har gångbommar. Man kan även passera chikanpassagen med cykel. Den befintliga bilpassagen, som även den har gångbanor, kommer att stängas. Gående och cyklister får passera tågspåret vid stationen eller i gångtunneln vid Södervägen. Den tidigare föreslagna gångtunneln vid Virauddsparken ingår inte längre i den pågående etapputbyggnaden av dubbelspår utmed Österskärslinjen. Brister i säkerhet vid passage av Hägernäs station kommer att byggas bort när stationen byggs om med gång- och cykelbro över spåren. Bron får även trappa och hiss till perrongen.

44 44(48) Översiktlig beskrivning av föreslagna åtgärder Åtgärderna som föreslås fokuserar på att förbättra situationen för de yngre barnen som rör sig i gatumiljön på sin väg till eller från skolan. För årets projekt är det främst Viggbyholmsvägen och Radarvägen som föreslås byggas om. En ökad trafiksäkerhet utmed skolvägarna kommer att leda till ökad andel elever som får eller vågar gå/cykla till skolan. Det i sig minskar trafiken kring skolorna och leder till ökad trafiksäkerhet. En återkommande observation i skolvägsprojektet är att föräldrarna är måna om sina barns skoldag och deras skolväg. De föräldrar som kör barn till skolan med bil vill släppa av barnet nära entrén till skolan eller på en säker gångväg som är i anslutning till skolentrén. Bilisterna tar för sig av tillgänglig gatumark, och ytor intill den, för att nå sina mål utan att alltid tänka på konsekvenser för andra trafikanter. Genom att bygga gatumiljöer vid skolorna som är tydliga kan mönster brytas. Nedan följer en genomgång av föreslagna åtgärder för årets projekt. Tillgänglighetsanpassning görs vid ombyggnad av de föreslagna objekten i skolvägsprojektet. Hägersnässkolan Radarvägens övergångsställen föreslås byggas om. Mittrefug anläggs i det första övergångsstället efter Termikvägen. De två övergångsställen närmast skolan smalnas av ytterligare. Vid övergångsstället på Pilotvägen vid Radarvägen föreslås få ett öra i avvikande material för att öka bilisterna uppmärksamhet att det är ett övergångsställe där. Sliten målning av övergångsställen åtgärdas. Vid parkeringsytan vid gångbron över motorvägen föreslås en upphöjd gångväg anläggas för att minska risken att bilister backar på barn. Ett övergångsställe på Sjöflygvägen vid Pontongränds gångväg föreslås få tydligare vägmärken och trafikmätning ska göras för att undersöka hastigheterna vid platsen för eventuell åtgärd. Nya belysningsarmaturer är planerade kommande år på flera lokalgator i stadsdelen. Det innebär att färgåtergivningen och ljusstyrkan kommer bli markant mycket bättre på Värtavägen och Oxelvägen. Det innebär också att bilister kommer att tydligare se gående som vill korsa vid övergångsställen eller går utmed gatorna. Norra Viggbyholm Viggbyholmsvägen utanför skolorna måste anpassas efter skolbarnens villkor. Det innebär att platser där skoleleverna ska gå på eller korsa gatan görs säkrare, att bilströmmar som korsar gångstråk undviks i högre grad än idag, att mängden bilar på gatorna minskar betydligt, att bilar som idag kör på bussgatan väljer

45 45(48) annan väg och antalet avsläpp av elever utanför skolorna minskar. Hur det föreslås genomföras kommer att redovisas på MDT utskotts sammanträde i juni. Förstärkt belysning vid övergångsställe studeras och föreslås för följande platser. - Värtavägen övergångsställe vid Flyghamnsvägen - Södervägen (nr 10A) övergångsställe vid gångtunnel som går under järnvägsspåren, - Södervägen övergångsställe vid Viggbyholm station - Viggbyholmsvägen övergångsställe vid Järnvägsallén nära Viggbyskolan Nya belysningsarmaturer är planerade kommande år på Oxelvägen och det kommer att öka synbarheten att se skolelever i gatuområdet. Skoltomten för Viggbyskolan kommer markant att ändras de närmaste åren; ventilationssystemet byggs om och vita villan behålls en tid som en byggnad för evakuering. Nya huskroppar utreds och planeras för den södra delen av skoltomten. Hissar saknas i den gamla skoldelen och nytt läge för det studeras. Ny lastkaj och infart skissas på av fastighetsavdelningen. När bilpassagen över Viggbyholm station stängs får eleverna som bor norr om spåren korsa spåren till fots eller på cykel. Det kan göras vid själva tågstationen eller i gångtunneln på Södervägen. För de bilresor till skola som ändå kvarstår blir en angöring från Flyghamnsvägen mycket intressant för föräldrar som därefter vill köra vidare på det övergripande vägnätet. Se bilder på nästa sida. Figur 23. Gång- och cykelströmmar norrifrån till skolorna på morgonen.

46 46(48) Figur 24. Trafikströmmar till skolorna på morgonen är ritade med svart färg. Blå strömmar på bussgatan är trafik alstrad av övriga boende, lastbilar och busstrafik. Figur 25. Trafikströmmar till skolorna på morgonen med bilpassagen över Roslagsbanan stäng. De är ritade med svart färg. Blå strömmar på bussgatan är trafik alstrad av övriga boende, lastbilar och busstrafik.

Utvärdering av åtgärder vid Viggbyskolan utförda i skolvägsprojektet år 2017

Utvärdering av åtgärder vid Viggbyskolan utförda i skolvägsprojektet år 2017 Utvärdering av åtgärder vid Viggbyskolan utförda i skolvägsprojektet år 2017 Foto Karin Aronsson av Ida Holmgren Entergate AB Innehåll 1. Inledning... 3 Syfte... 3 Enkäten... 3 Urval... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Skolvägsprojektet år 2018 i Enhagen och norra Täby kyrkby

Skolvägsprojektet år 2018 i Enhagen och norra Täby kyrkby SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTORET Teknik- och stadsmiljöavdelningen Trafikenheten Karin Aronsson Skolvägsprojektet år 2018 i Enhagen och norra Täby kyrkby 2(35) Sammanfattning Skolvägsprojektet har under vintern

Läs mer

Skolvägsprojektet år 2019 för Brinkskolan i Vallabrink

Skolvägsprojektet år 2019 för Brinkskolan i Vallabrink Promemoria 1(28), rev 2019-05-21 SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTOR SAM Teknik- och stadsmiljöavdelningen Trafikenheten Karin Aronsson Skolvägsprojektet år 2019 för Brinkskolan i Vallabrink Promemoria 2(28) Sammanfattning

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Rapport Valboskolan - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet & Miljö Dalslandskommunernas kommunalförbund Bakgrund Färgelanda

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS KONCEPT 2018-05-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE OCH MÅL...3 2 NULÄGE... 4 2.1 OMRÅDESBESKRIVNING...4 2.2 UPPTAGNINGSOMRÅDE...5 2.3 BESKRIVNING AV HÄMTNING

Läs mer

Trygg i trafiken. Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015

Trygg i trafiken. Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015 Trygg i trafiken Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015 Tr ygg i tra fiken? V i vi ll ve ta va d d u so m b o r i N o rr vi k tr a fi k m il jö e n ty c k e r o m n i d it t o m rå d e. 2/8 Innehåll

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien.

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Bilaga 2. Analys från konflikt- och observationsstudierna Trafiksäkerhet Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Olycksstatistik Trafiksäkerhetshöjande

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Skolvägsprojektet år 2016 i Täby centrum samt Viggbyholm och Hägernäs söder om motorväg E18

Skolvägsprojektet år 2016 i Täby centrum samt Viggbyholm och Hägernäs söder om motorväg E18 BILAGA 1 PROMEMORIA 2016-04-05 Dnr 2015/325-30 STADSBYGGNADSKONTORET Gatu- och parkavdelningen Gatuenheten Karin Aronsson Skolvägsprojektet år 2016 i Täby centrum samt Viggbyholm och Hägernäs söder om

Läs mer

Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta

Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-04-13 Dnr 50/2010.30 Gatu- och parkenheten Birgitta Ejderfelt Trafiksäkerhetsutskottet Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta Sammanfattning

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem 1 Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem Transportforum 2010-01-13 Lennart Adolfsson Fotgängarnas föreningen FOT har som uppgift att påvisa problem och risker som drabbar fotgängare sprida

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S).

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S). Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från

Läs mer

Analys av trafikmiljöer

Analys av trafikmiljöer Analys av trafikmiljöer - En studie av elevers skolvägar med observationer av färdmedelsval och trafikmiljön i anslutning till skolor Våren 2010 Dokumentinformation Titel: Författare: Beställare: Analys

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Sida1. Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun

Sida1.   Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun www.hassleholm.se Sida1 Tekniska förvaltningen Trafikolyckor 2014 Hässleholms kommun Förord Tekniska förvaltningen i Hässleholms kommun skall årligen ta fram en rapport med sammanställning av aktuella

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Trafiksäkerhet för barn och unga

Trafiksäkerhet för barn och unga Trafiksäkerhet för barn och unga Skadade i Luleå 2003-2006 Tekniska förvaltningen, Luleå Kommun Gata & Trafik 2008 Hanna Ahnlund Inledning Det finns en oro bland föräldrar över a släppa ut sina barn i

Läs mer

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg!

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Projektet En lättare framtid arbetar nu med att se över barnens resvanor och skolvägar inom Norrtälje kommun. För att detta arbete ska bli så bra som möjligt

Läs mer

Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011

Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011 Stadsbyggnadsnämnden Datum 2011-12-04 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Ann Gustafsson, 016 710 76 82 Enkätsammanställning Hällby skola 2009 2011 1. Sammanfattning Hällby skola har varit med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan 20xx-xx-xx Skolvägsplan för Malsta skolan Innehåll 1. Fakta om skolan 3 2. Vi som tagit fram planen 3 3. Resvanor 3 4, Skolvägen 4 5. Trafikmiljön vid skolan 4 6. Mål 5 7. Övergripande syfte 5 8. Insatser

Läs mer

...för fotgängare, cyklister och bilister. Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare...

...för fotgängare, cyklister och bilister. Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare... Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare......för fotgängare, cyklister och bilister. Hornsgatan är ett av Stockholms viktigaste trafikstråk. Den är också en livlig stadsgata med många butiker,

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

bra, roliga, säkra platser/områden i Eslöv

bra, roliga, säkra platser/områden i Eslöv bra, roliga, säkra platser/områden i Eslöv [48] [49] Trygghet och säkerhet är grundläggande behov hos barn (och vuxna också för den delen). När det gäller fysisk planering handlar trygghet främst om att

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2014-01-21 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2013 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn med skolskjuts.

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN. Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte

DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN. Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte 2016-01-21 Kontaktpersoner Jonas Frejd, Projektledare, Danderyd kommun Martin Wernersson, Planarkitekt, Danderyd kommun

Läs mer

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa 28.6.2018 Bakgrund och svar Enkäten genomfördes på finska och svenska som en del av projektet Trafiksäkerhetsaktör i Lovisa. Enkäten förverkligades som

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Trafikutredning Götetorp

Trafikutredning Götetorp Hammarö Kommun Malmö 2018 04-03 Datum 2018-04-03 Uppdragsnummer 1320032742 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare André Kingstedt Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Skolvägar och hållbar utveckling. -Västra skolan

Skolvägar och hållbar utveckling. -Västra skolan Skolvägar och hållbar utveckling -Västra skolan Läsåret 2013/2014 1. Beskrivning av skolan Vår skola heter Västra skolan och ligger i Hudiksvalls kommun. Skolan är centralt belägen på stadens västra sida,

Läs mer

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Trafikenkät vt 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 415 enkäter sammanställdes(av 950 elever totalt) Ganska jämt fördelat i ålder, men flest i åk

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter PM Trafikutredning Snurrom verksamheter Bakgrund och syfte Planering pågår för nya verksamheter i anslutning till Norra vägen och E22 i norra delen av staden. Trafikutredningen ska undersöka hur området

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 2015-11-30 TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 Trafikinvestering från 2015, ny beläggning och belysning på gång- och cykelbana utmed Henrik Palmes allé. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida FÖRORD 2 1. TRAFIKINVESTERINGAR

Läs mer

Förstudie Trafiksäkerhetshöjande åtgärder genom Älvkarleby

Förstudie Trafiksäkerhetshöjande åtgärder genom Älvkarleby VMN 10 863 Förstudie Trafiksäkerhetshöjande åtgärder genom Älvkarleby Samrådshandling mars 2003 Medverkande Projektledare: Konsult: Uppdrag: Tommy Danielsson Vägverket Konsult Uppsala Elisabeth Lloyd Hans

Läs mer

Enkät om resvanor till skola och fritidsaktivitet i Lomma kommun

Enkät om resvanor till skola och fritidsaktivitet i Lomma kommun 1 PM 2017:43 Jonna Milton Karin Neergaard 2017-06-19 Enkät om resvanor till skola och fritidsaktivitet i Lomma kommun Våren 2017 Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 00 info@trivector.se

Läs mer

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Uppföljning trafiknätsanalys Hastighetssäkrade gång- och cykelpassager och 30-zoner Uppföljning av hastigheter i 30-zoner mätningen visade 40 km/tim trafikarbete

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Tätortsupprustning Pajala

Tätortsupprustning Pajala SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tätortsupprustning Pajala Pajala, Norrbottens län projektnummer 881028 Yta för bild eller mönster Trafikverket Postadress: Bo 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL UPPFÖLJNADE TRYGGHETSVANDRING I FLODA (8)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL UPPFÖLJNADE TRYGGHETSVANDRING I FLODA (8) ÅTGÄRDSPROTOKOLL UPPFÖLJNADE TRYGGHETSVANDRING I FLODA 100831 1(8) Stationen Klotter Klottersanering Banverket Västttrafik/Vägenhete Utfört April 2010 Arbetas för en kontinuerlig lösning på problemet.

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC

TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC RAPPORT TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC RAPPORT 2016-12-16 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-000522, 2016-12-16 UPPDRAG 272040, Kretsloppsparken Brillinge ÅVC Titel på rapport: Trafikalstring

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

Att cykla i Stockholms innerstad. Redovisning av undersökning. 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner redovisningen

Att cykla i Stockholms innerstad. Redovisning av undersökning. 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner redovisningen GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-11-02 Handläggare: Krister Isaksson Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 262 25 krister.isaksson@gfk.stockholm.se Dnr 02-322-3505:3 2004-10-11

Läs mer

Hanna Ahnlund Gata & Trafik, 2008

Hanna Ahnlund Gata & Trafik, 2008 Hanna Ahnlund Gata & Trafik, 2008 Inledning Fotgängare är den trafikantgrupp som är mest utsatt för skador, hela 38 procent av alla som skadats i trafiken under åren 2003 2006 var fotgängare. Tidigare

Läs mer

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan Enligt bifogade ansökningar om skolskjuts vid särskilda skäl, ansöker vårdnadshavare för 4 barn boende i Ytterklintfäboda

Läs mer

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER Denna studie syftar till att undersöka hur andra trafikanter än bilister uppfattar trafikmiljön och trafiksäkerhetsfrågor. Därför vill vi att

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station Bakgrund I samband med den politiska behandlingen av ny detaljplan för Sickla Köpkvarter, projekt nummer 9145, har frågor om den övergripande trafikstrukturen ställts. Möjligheten till framtida nya tillfarter

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

P M I n v e n t e r i n g

P M I n v e n t e r i n g STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M I n v e n t e r i n g A n p a s s n i n g a v e n k e l r i k t a d e g a t o r f ö r d u b b

Läs mer

Trafikutredning Gubbängsfältet

Trafikutredning Gubbängsfältet Trafikutredning Gubbängsfältet 2013-12-05 Magnus Lind WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10190219 2 (14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Problemformulering... 4 2.1 Alternativa matningar till området...

Läs mer

Funktionskrav på Fabrikörvägen i samband med detaljplan hus 15

Funktionskrav på Fabrikörvägen i samband med detaljplan hus 15 PM TRAFIK HUS 15 2014-06-03, Uppdaterat 2014-09-25 Dp Hus 15, Nacka strand Trafik Fabrikörvägen Hus 15 ligger på norra sidan av Fabrikörvägen i Nacka strand. Huset skall omvandlas till 222 lägenheter samt

Läs mer

Trafikutredning Svanvik, Tjörns kommun I samband med program för Svanvik

Trafikutredning Svanvik, Tjörns kommun I samband med program för Svanvik Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Karin Löfgren Konsult: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare/utredare/författare Maria Young Granskare Stefan Krii Uppdragsnr: 104

Läs mer

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN FRÅGOR OM FARTKOLLAREN Din bil förses med en fartkollare som informerar Dig om Du överskrider hastighetsgränsen på vissa sträckor. Besvara nedanstående frågor om hur Du tror att det kommer att fungerar

Läs mer