Kondition hos barn & ungdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kondition hos barn & ungdomar"

Transkript

1 Kondition hos barn & ungdomar Under 2000-talet har många larmrapporter publicerats som varnat för en ökad förekomst av övervikt & fetma hos barn och ungdomar. Orsaken är precis som hos vuxna ett för högt energiintag i relation till fysisk aktivitetsgrad. Det är dock delvis okänt vilken inverkan den ökade överviktsgraden har på barns och ungdomars kondition. Hos vuxna har övervikt och fetma en kraftig inverkan genom att konditionen sänks i paritet med graden av övervikt vilket, utöver övervikten i sig, medför en ytterligare risk för framtida ohälsa. Vid en sammanställning av aktuell forskning uppvisade 9-11 åriga flickor i medeltal en beräknad kondition på 40,5 ml syre/kg*min (Fig 1). Fig 2. Medelvärden i kondition för 1244 pojkar i 9-11 års ålder från sex olika studier. Fig 1. Beräknat medelvärde i kondition för 1305 flickor i 9-11 års ålder från sex olika studier. Motsvarande värde för pojkar i samma åldersintervall var avsevärt högre, 47,7 ml syre/kg*min beroende på en bedömd högre fysisk aktivitetsnivå (Fig 2). Problemet med dessa studier är dels att konditionen inte är relaterad till kroppsindex (BMI) och inte relaterad till en standardiserad bedömning av fysisk aktivitet vilket medför att det inte går att avgöra om, eller hur stor del av, en låg kondition är beroende av övervikt eller otillräcklig fysisk aktivitet. Alldeles nyligen, i Januari 2011, publicerades en svensk studie som klart visar på hur konditionen sjunkit hos 16 åringar under 20 år över tid från 1987 till 2007 (Fig 3). Fig 3. Konditionsförändring mellan åren 1987 och 2007 hos 529 pojkar och 494 flickor. Hälsofrämjande nivå enligt Foxdal markeras med grön streckad linje. Ekbloms studie visar på en förfärande snabb sänkningstakt i kondition vilket klart ökar risken för framtida hälsoproblem som vuxen om inte konditionen snabbt höjs till en hälsofrämjande nivå. Ekbloms studie var också relaterad till BMI och eftersom ingen grupp var överviktig så är resultatet i huvudsak hos en majoritet av ungdomarna beroende på otillräcklig fysisk aktivitet.

2 Hur kan vi då bestämma vilka konditionsnivåer som är hälsobefrämjande för olika åldrar? En teoretisk modell som utarbetats är en ålderstrappa - Foxtrappan (Foxdal 2010) som visar vilken kondition som krävs vid olika åldrar för att vara hälsofrämjande fram till 20 års ålder (Fig 4). Fig 6. Test av hjärtfrekvens på stepbräda med viktväst för beräkning av kondition (Foxdal 2006). Fig 4. Krav på konditionsutveckling (Foxtrappan) hos barn och ungdomar mellan år med hälsofrämjande syfte fom 20 år. Med syfte att testa konditionen och undersöka relationen till fysisk aktivitet och BMI samt idrottsutövning har totalt 1291 barn och ungdomar mellan år i sju av Dalarnas femton kommuner konditionstestats via cykeltest eller via steptest. Kondition i relation till ålder och BMI De underviktiga och normalviktiga flickorna uppvisade, oavsett ålder, i medeltal en god och acceptabel kondition som var tillräcklig ur hälsofrämjande synvinkel (Fig 5). Däremot uppvisade överviktiga och feta flickor, oavsett ålder, en för låg respektive mycket för låg kondition i jämförelse med den hälsofrämjande nivån (Fig 5). Skrämmande är också att var fjärde flicka i 13 års ålder hade en kondition som i genomsnitt motsvarar den som är bra hos en 70 årig dam. Fig 5. Cykeltest till maximal trötthetsnivå med spirometrisk mätning av lungventilation och syrgasförbrukning för mätning av kondition (Foxdal 2006). Fig 7. Kondition i relation till ålder för 638 flickor mellan 10 och 14 år i 30 skolor i sju kommuner i Dalarna.

3 De feta flickornas kondition låg dessutom, oavsett ålder, under riskvärdet 35 ml syre/kg*min för vuxna vilket kraftigt ökar risken för framtida ohälsa som vuxen i form av åldersdiabetes och hjärt/kärlsjukdom. Dessutom uppvisade de 13-åriga flickorna en lägre eller oförändrad kondition jämfört med de 10 och 11-åriga flickorna vilket är illavarslande eftersom konditionen normalt utvecklas med stigande ålder om man utför tillräcklig fysisk aktivitet som barn. Konditionsnivåerna ligger i nivå med tidigare publicerade data varför man kan anse dom tillförlitliga. Pojkarna uppvisade, till motsats mot flickorna, en högre kondition med stigande ålder. Även de överviktiga eller feta pojkarna uppvisade högre eller bibehållen kondition till skillnad från flickorna (Fig 8). Precis som hos flickorna uppvisade överviktiga och feta pojkar en för låg respektive mycket för låg kondition vilket ökar risken för framtida ohälsa som vuxna i dessa grupper. Hänsyn har tagits till dessa skillnader i tolkningen då en högre gränsnivå för pojkar satts med 2 ml syre/kg*min jämfört med för flickor. Hur mycket måste då barn aktivera sig fysiskt för att ha en kondition som är hälsofrämjande? Med syfte att kunna kvantifiera fysisk aktivitet och träning på fritiden så utvecklades ett nytt index som möjliggör jämförelser av olika typer av aktivitet, aktivitetslängd och trötthetsnivå vid olika åldrar och kön. Ett mycket starkt samband mellan gruppmedelvärden för kondition och fysindex kunde påvisas för både flickor och pojkar (Fig 9 och 10). Sambanden visar klart att det krävs ett fysindex på minst 40 aktivitetspoäng/vecka oavsett ålder eller kön för att uppnå en kondition som är hälsofrämjande. Fig 9. Medelvärden för kondition i relation till fysisk aktivitetspoäng hos flickor beräknad via Fox Fysindex Fig 8. Kondition i relation till ålder för 651 pojkar mellan 10 och 13 år i 30 skolor i sju kommuner i Dalarna. Kondition, fysisk aktivitet och träning Skillnaden i kondition mellan flickor och pojkar kan till viss del förklaras av biologiska skillnader. Pojkar och män har av naturen högre kondition beroende på större andel muskelmassa av kroppsvikten och större blodvolym vilket leder till högre syreupptagningsförmåga oavsett träningsvanor. Fyrtio poäng kan uppnås på flera olika sätt. Vid aktivitet/träning under 30 min/tillfälle krävs minst 4 ggr/vecka på en trötthetsnivå av något ansträngande till ansträngande. Om man väljer en längre aktivitetstid på 50 min så räcker 3 ggr/vecka på en lägre trötthetsnivå av moderat till något ansträngande nivå. Om man väljer en låg trötthetsnivå så uppnår man inte 40 poäng/vecka såvida man inte aktiverar sig 5-7 ggr/vecka under minst 60 min.

4 Högst kondition hos 10-åriga flickor uppvisade flickor som bedrev traditionella konditionsidrotter som: längdskidåkning, skidskytte, orientering, cykling, simning och friidrott i form av löpning. Vad som var oväntat var den stora skillnad i kondition mellan bollsporter och konditionsidrotter. Resultaten visar också överraskande nog att det inte är val av aktivitet som är viktigast utan val av intensitet för att uppnå god kondition. I genomsnitt uppvisade de flickor som bedrivit idrott på ett fysindex över 40 poäng/vecka en högre kondition med 7,3 ml syre/kg*min jämfört med de flickor som bedrivit lika omfattande träning men på en lägre intensitet som medför en fysindexpoäng under 40/vecka. Fig 10. Medelvärden för kondition i relation till fysisk aktivitetspoäng hos pojkar beräknad via Fox Fysindex Orsaken till detta är att indexet är utformat för att spegla den senaste hälsoforskningens rön hos vuxna, att en medelhög till hög träningsintensitet medför en mer uttalad minskad risk för hjärt/kärlsjukdom jämfört med en låg intensitet. Ett liknande resultat förelåg också för 11-åriga flickor oavsett val av aktivitet eller idrott. Till skillnad mot de 10-åriga flickorna hade de 11-åriga flickor som bedrev bollsporter och konditionsidrott på en fysindexnivå under 40 poäng/vecka en lägre kondition än den som krävs för hälsofrämjande nivå (Fig12). Vad gäller fysisk aktivitet och träning framkom att konditionen var avsevärt högre hos flickor som bedrivit sin aktivitet på ett fysindex över 40 poäng/vecka (Fig 11). Fig 12. Medelvärden för kondition hos 11 åriga flickor med olika fysindexpoäng vid olika aktiviteter och idrotter. Röd streckad linje anger hälsofrämjande Fig 11. Medelvärden för kondition hos 10 åriga flickor med olika fysindexpoäng vid olika aktiviteter och idrotter. Röd streckad linje anger hälsofrämjande Denna skillnad kunde inte påvisas hos 13-åriga flickor eftersom det var för få utövare i de olika grupperna vilket omöjliggjorde en statistisk utvärdering utom i gruppen blandad aktivitet (Fig 13). I denna grupp förelåg dock en likartad skillnad i kondition som i de yngre åldrarna.

5 Dock uppvisade de flickor som bedrivit sin aktivitet på högre fysindexnivå än 40 poäng/vecka en högre kondition än den som krävs för hälsofrämjande nivå (Fig 13). Till skillnad mot de 10-åriga flickorna uppvisade de 10-åriga pojkar som bedrev bollsporter och konditionsidrott på en fysindexnivå under 40 poäng/vecka en lägre kondition än den som krävs för hälsofrämjande nivå (Fig14). Skillnaden är dock inte större än att den kan förklaras av urvalsfaktorer. En likvärdig skillnad i kondition kunde också ses hos 11 åriga pojkar både vad gäller kondition och fysindexpoäng samt för låg kondition hos de som sysslade med bollsporter och blandad aktivitet på för låg fysindexpoäng (Fig 15). Fig 13. Medelvärden för kondition hos 13 åriga flickor med olika fysindexpoäng vid olika aktiviteter och idrotter. Röd streckad linje anger hälsofrämjande Hos 10-åriga pojkar kunde en likvärdig skillnad i kondition med ett fysindex över respektive under 40 poäng/vecka påvisas som hos de jämnåriga flickorna (Fig 14). Fig 15. Medelvärden för kondition hos 11 åriga pojkar med olika fysindexpoäng vid olika aktiviteter och idrotter. Röd streckad linje anger hälsofrämjande Hos 13-åriga pojkar går ej att dra slutsatser eftersom det var för få utövare i de olika grupperna vilket omöjliggjorde en statistisk utvärdering utom i gruppen blandad aktivitet (Fig 16). I denna grupp förelåg en likartad skillnad i kondition som i de yngre åldrarna. Fig 14. Medelvärden för kondition hos 10 åriga pojkar med olika fysindexpoäng vid olika aktiviteter och idrotter. Röd streckad linje anger hälsofrämjande Dock uppvisade de pojkar som bedrivit sin aktivitet på högre fysindexnivå än 40 poäng/vecka en högre kondition än den som krävs för hälsofrämjande nivå (Fig 16).

6 På nivå 5 (ansträngande) uppvisade flickorna en högre kondition på i medeltal 48,2 ml syre/kg*min vilket dock inte krävs för en hälsofrämjande nivå. På nivå 3 (moderat trötthet) uppvisade flickorna en för låg konditionsnivå på 42,4 ml syre/kg*min vilket ej är tillräckligt hälsofrämjande för alla åldrar. Således krävs en trötthetsnivå på 4 (något ansträngande) som medförde en kondition på i medeltal 46,3 ml syre/kg*min vilket är hälsofrämjande oavsett ålder. Fig 16. Medelvärden för kondition hos 13 åriga pojkar med olika fysindexpoäng vid olika aktiviteter och idrotter. Röd streckad linje anger hälsofrämjande Ett näst intill identiskt samband förelåg hos pojkarna som hos flickorna men att pojkarna i medeltal tränade på en högre RPE nivå av 4,1 enheter (Fig 18). Även här visar sambandet att en RPE nivå på lägst 4 krävs för att uppnå en god kondition som är hälsofrämjande oavsett ålder (Fig 18). En vidare analys av upplevd trötthetsgrad (RPE, CR-10 skalan) under aktivitet visade på ett medelstarkt samband mot konditionsnivå på gruppnivå samt att flickor i medeltal tränade på en RPE nivå av 3,3 enheter (Fig 17). Fig 18. Medelvärden för kondition vid olika upplevd trötthetsgrad (RPE) hos pojkar i olika åldrar. Fig 17. Medelvärden för kondition vid olika upplevd trötthetsgrad (RPE) hos flickor i olika åldrar. Sambandet visar att en RPE nivå på lägst 4 (något ansträngande) krävs för att uppnå en god kondition på i medeltal 46,5 ml syre/kg*min oavsett ålder. Kan man inte då sänka trötthetsgraden från 4 till 3 och lägga in ett extra träningspass i veckan istället och ändå uppnå hälsofrämjande kondition? Det kan ju vara enklare att motivera vissa ungdomar till träning om det inte krävs så hög trötthetsnivå under aktiviteten. Resultatet tyder på att det generellt sett inte går att ersätta en sänkt intensitet med fler träningspass om man redan tränar 3 pass/vecka (Fig 19 och fig 20).

7 Om man däremot tränar 2-3 pass/vecka skulle det kanske kunna fungera eftersom sambandskurvan inte planat ut (Fig 19). Däremot skulle det kunna vara möjligt att ersätta en sänkt intensitet med längre träningstid under förutsättning att man inte redan tränar 50 min/pass (Fig 21 och fig 22). Fig 19. Medelvärden för kondition vid ökat antal träningspass/vecka hos flickor i olika åldrar. Hos pojkar förelåg ett liknande resultat som hos flickor med en skillnad, att 13-åriga pojkar uppvisade en möjlig additiv effekt av flera års träning jämfört med de yngre pojkarna vilket resulterat i en avsevärt högre kondition. Att denna effekt inte kunde ses hos flickor kan bero på att flickorna inte tränade på lika hög RPE nivå som pojkarna. Fig 21. Medelvärden för kondition vid ökad träningstid/pass hos flickor i olika åldrar. Flickorna uppvisade en rejäl konditionsökning med ökad träningstid upp till 50 min/pass. Därefter skedde ingen ytterligare konditionsökning vilket talar emot att ersätta intensitet med ökad tid om man som flicka redan tränar 50 min/pass. För pojkarna däremot fortsatte en konditionsökning med ökad träningstid vilket återigen kan bero på en additiv effekt av en högre träningsintensitet jämfört med flickorna som tränade på en lägre intensitet (Fig 22). Fig 20. Medelvärden för kondition vid ökat antal träningspass/vecka hos pojkar i olika åldrar.

8 5. En optimal tränings/aktivitetsvecka består av konditionsidrott 3-4 dagar a min på en ansträngningsnivå av i huvudsak RPE 4 (något ansträngande) till 5 (ansträngande) under kortvariga intervallbetonade toppbelastningar. Om bollsport bedrivs måste den huvudsakliga träningstiden bestå av löpning med eller utan boll på RPE nivå 4-5 för att god kondition skall kunna utvecklas. 6. BMI har stor inverkan på kondition hos barn och vid en bedömning ur hälsosynpunkt måste konditionsvärdet BMI relateras. Fig 22. Medelvärden för kondition vid ökad träningstid/pass hos pojkar i olika åldrar. De viktigaste fynden i studien är följande: 1. I medeltal hade hela 54% av flickorna mellan år och 47% av pojkarna för låg kondition för en hälsofrämjande nivå. 2. Relaterat till ålder hade 10-åriga flickor och pojkar i medeltal en god kondition ur hälsosynpunkt, men med ökad ålder får flickor en allt lägre kondition till skillnad mot pojkar som ökar sin kondition med stigande ålder. Överviktiga och gravt överviktiga barn uppvisade oavsett kön och ålder en kondition som är i nivå med konditionsaktiva åringar. 3. Övervikt och fetma bidrog till en sänkt kondition hos ca 27% av flickorna och till ca 29% hos pojkarna. Resterande andel med låg kondition förklaras av för låg fysisk aktivitet på fritiden. 4. Kondition är träningsbar redan från 10-års ålder och intensiteten har mycket stor betydelse för vilken kondition som utvecklas. Vid bedömning av fysisk aktivitet måste intensitet tillmätas stor betydelse vid bedömningar om tillräcklig aktivitet ur hälsosynpunkt genomförs. Slutsats och kommentarer: Flickor i Dalarnas Län uppvisar, i motsats till pojkar, en sjunkande kondition mellan år som innebär att ca 70% av flickorna riskerar att träda in i vuxenlivet med för låg kondition ur hälsosynpunkt. Motsvarande siffra för pojkarna var ca 40%. Skillnaden kan förklaras av att flickor inte anstränger sig lika hårt som pojkar när de tränar eller motionerar. Det är en alldeles för hög andel barn som inte har den kondition de behöver för att träda in i vuxenlivet med bra förutsättningar för en god hälsa. Det enda som kan uppväga dessa barns låga kondition är goda arvsanlag och en hälsosam livsstil som vuxna. Mot bakgrund av att vuxnas livsstil idag ur fysisk aktivitetssynpunkt endast uppfylls av högst 20% så är tyvärr prognosen för dessa barns framtida hälsa hos framförallt flickor mycket dyster. Falun Peter Foxdal Upphovsman Dr.med.sc/Klin.Fysiologi

Vad är kondition? Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga relaterad till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan

Vad är kondition? Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga relaterad till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan Vad är kondition? Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga relaterad till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan (VO 2max ) är ett mått på hur mycket syre (O 2 ) en

Läs mer

Vad är kondition? Hur mäts kondition? Hur fungerar Hälsospårets metod? Hur bra stämmer värdet för mig?

Vad är kondition? Hur mäts kondition? Hur fungerar Hälsospårets metod? Hur bra stämmer värdet för mig? Vår metod I detta avsnitt kan du läsa om vår nya metod som baseras på fysiologiska mätningar på rullmatta, cykelergometer eller stepbräda på totalt ca 2100 individer i Dalarnas Län. Du får förhoppningsvis

Läs mer

SMÄRTTILLSTÅND FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet. Långvariga. Borgskalan. Förslag på aktiviteter

SMÄRTTILLSTÅND FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet. Långvariga. Borgskalan. Förslag på aktiviteter Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet Borg-RPE-skalan Din upplevda ansträngning 6 Ingen ansträngning alls 7 Extremt lätt 8 9 Mycket lätt 10 11 Lätt 12 13 Något ansträngande 14 15 Ansträngande 16 17 Mycket

Läs mer

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar Luleåbornas hälsa Fakta, trender, utmaningar Inledning Den här foldern beskriver de viktigaste resultaten från två stora hälsoenkäter där många luleåbor deltagit. Hälsa på lika villkor? är en nationell

Läs mer

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet Borg-RPE-skalan Din upplevda ansträngning 6 Ingen ansträngning alls 7 Extremt lätt 8 9 Mycket lätt 10 11 Lätt 12 13 Något ansträngande 14 15 Ansträngande 16 17 Mycket

Läs mer

Kan motion orsaka hälsa?

Kan motion orsaka hälsa? Fysisk aktivitet skapar frisk personal Kan motion orsaka hälsa? Pia Hancke Leg. Sjukgymnast / ergonom Hälsoforum Växjö Var 4:e 5 % 1/4 > 45 1 20 % 30 % < 1/3, 1/3 800 000 100 117? 16.000.000.000 Var

Läs mer

Teoretiskt konditionstest

Teoretiskt konditionstest Teoretiskt konditionstest BMI Body Mass Index Vikt: 86kg Längd: 1,86m Formel: 86/1,86/1,86=24,85 (typ 25) Mitt BMI är 25 Ringa in den siffra FAB (0-10) som bäst beskriver din fysiska aktivitet de senaste

Läs mer

Kost och Fysisk Aktivitet

Kost och Fysisk Aktivitet 7 APRIL 21 Kost och Fysisk Aktivitet Frukost Frukosten räknas som den viktigaste måltiden eftersom den har betydelse för hur mycket man orkar prestera under dagen. På nationell nivå minskar andelen som

Läs mer

Motivation till hälsa

Motivation till hälsa Motivation till hälsa En kurs om hur man ska förändra och förbättra sin livsstil och behålla den livet ut. Resultat från hälsoenkät 9 Anita Engström Livsstilspedagog www.kiruna.fhsk.se MOTIVATION TILL

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Kapitel 5 Borg RPE skalan Sida 1 av 5

Kapitel 5 Borg RPE skalan Sida 1 av 5 Kapitel 5 Borg RPE skalan Sida 1 av 5 Kapitel 5 Borg RPE skalan Upplevd ansträngning KAPITEL 5 Borg RPE-skalan Intro... 2 Instruktioner till Borg RPE skalan... 3 Central och lokal ansträngning... 5 Kapitel

Läs mer

KONDITION TRÄNINGSRAPPORT

KONDITION TRÄNINGSRAPPORT KONDITION TRÄNINGSRAPPORT Gör ett eget träningsprogram för perioden: Utgå från nedanstående punkter n Vilken är din målsättning med träningsperioden? n Planera din konditionsträning. n Tänk igenom både

Läs mer

HYPERTONI FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet. Borgskalan. Förslag på aktiviteter

HYPERTONI FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet. Borgskalan. Förslag på aktiviteter Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet Borg-RPE-skalan Din upplevda ansträngning 6 Ingen ansträngning alls 7 Extremt lätt 8 9 Mycket lätt 10 11 Lätt 12 13 Något ansträngande 14 15 Ansträngande 16 17 Mycket

Läs mer

Konditionstesta reumatiker till vilken nytta? Sofia Hagel, Dr Med Vet leg sjukgymnast Reumatologiska Kliniken SUS EPI-Centrum Skåne

Konditionstesta reumatiker till vilken nytta? Sofia Hagel, Dr Med Vet leg sjukgymnast Reumatologiska Kliniken SUS EPI-Centrum Skåne Konditionstesta reumatiker till vilken nytta? Sofia Hagel, Dr Med Vet leg sjukgymnast Reumatologiska Kliniken SUS EPI-Centrum Skåne Konsekvens av att leva med reumatisk sjukdom Trötthet - fatigue Smärta

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

A3: Ungas livsvillkor & hälsa och betydelsen av fysisk aktivitet för inlärning

A3: Ungas livsvillkor & hälsa och betydelsen av fysisk aktivitet för inlärning A3: Ungas livsvillkor & hälsa och betydelsen av fysisk aktivitet för inlärning Medverkande: Yun Chen Anna Orwallius Stina Törner Delseminarieledare: Annika Nilsson-Green Lisa Manhof En högprioriterad fråga

Läs mer

Hur livsstilen påverkar våra barn. Annelie Melander, Leg Läkare

Hur livsstilen påverkar våra barn. Annelie Melander, Leg Läkare Hur livsstilen påverkar våra barn Annelie Melander, Leg Läkare Statistik Under de senaste 25 åren har andelen barn med övervikt och fetma ökat 2-3 gånger i de flesta länder i Europa. Sverige följer trenden

Läs mer

SMÄRTA. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer. som kan vara bra att börja med

SMÄRTA. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer. som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

LIVSSTILSANALYS TOLKNING AV RAPPORT

LIVSSTILSANALYS TOLKNING AV RAPPORT LIVSSTILSANALYS TOLKNING AV RAPPORT FÖRBEREDANDE ENKÄT Genomsnittliga svar (Firstbeat databas 2016) PERSONLIGA UPPGIFTER OCH MÄTUPPGIFTER Personliga uppgifter påverkar analysresultaten. Exakt information

Läs mer

Övervikt och fetma. Tina Henningson, BHV-öl Skaraborg Mars 2011

Övervikt och fetma. Tina Henningson, BHV-öl Skaraborg Mars 2011 Övervikt och fetma Tina Henningson, BHV-öl Skaraborg Mars 2011 Övervikt & Fetma ÖVERVIKT En riskfaktor för fetma Prevention Kost Motion Levnadsvanor FETMA En sjukdom E66.0 Behandling Beteendeförändring

Läs mer

Patientformulär. Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. Uppföljning

Patientformulär. Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. Uppföljning Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Uppföljning Tack för att Du tar Dig tid att svara på samtliga frågor! All information Du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt och sparas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningarna

Hälso- och sjukvårdsberedningarna Hälso- och sjukvårdsberedningarna Syd, nord, öst och mitt Beredningarna består av fritidspolitiker från hela länet. Alla partier i landstingsfullmäktige är representerade (utom SD). Politikerna samlar

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

Trender inom barn- och ungdomsidrotten Lars-Magnus Engström. NIH 7 mars 2007. L-M Engström

Trender inom barn- och ungdomsidrotten Lars-Magnus Engström. NIH 7 mars 2007. L-M Engström Trender inom barn- och ungdomsidrotten Lars-Magnus Engström NIH 7 mars 2007 Uppföljningsstudie I Över 2000 elever i åk 3, 6 & 9 år 2001 samt samma elever tre år senare 2004 48 slumpmässigt utvalda skolor

Läs mer

HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR

HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR _1 HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR SUUNTO FITNESS SOLUTION Komma igång! Suunto Fitness Solution är ett nytt sätt för dig att få ut mer av träningen. Systemet registrerar dina aktiviteter, ger en bild i realtid

Läs mer

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning 1 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 3 2. METOD... 3 3. RESULTAT... 3 3.1 TRÄNINGSTID... 4 3.2 MOTIV TILL TRÄNING... 6 3.3 VAL AV TRÄNINGSPASS...

Läs mer

Rapport. Hälsan i Luleå. Statistik från befolkningsundersökningar

Rapport. Hälsan i Luleå. Statistik från befolkningsundersökningar Rapport Hälsan i Luleå Statistik från befolkningsundersökningar 2014 1 Sammanfattning Folkhälsan i Luleå har en positiv utveckling inom de flesta indikatorer som finns i Öppna jämförelser folkhälsa 2014.

Läs mer

Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13

Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13 Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13 Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat KAPITEL 6 Beräkningssätt och Resultat Beräkningssätt Åstrand... 2 Beräkningssätt Borg... 3 Beräkningssätt Ekblom

Läs mer

% Totalt (kg) Fetma >30.0 9 6-8 0.3

% Totalt (kg) Fetma >30.0 9 6-8 0.3 EN EPIDEMI AV ÖVERVIKT I Sverige och resten av världen sprider sig en epidemi av övervikt med en lång rad negativa hälsoeffekter på kort och lång sikt. Denna epidemi förklaras av livsstilsförändring i

Läs mer

Övervikt och fetma iso-bmi i Jönköpings län

Övervikt och fetma iso-bmi i Jönköpings län Övervikt och fetma iso-bmi 4 -åringar samt Elever årsklasser; F-klass, år 4, år 7 alt.8 samt gymn. år 1 Läsåren 24/25, 25/26, 26/27 samt 27/28 Definition av Body Mass Index - BMI BMI beräknas som vikten

Läs mer

Ren Idrott. Barn och ungdomar om doping 110608 Mätning 2011

Ren Idrott. Barn och ungdomar om doping 110608 Mätning 2011 Ren Idrott Barn och ungdomar om doping 110608 Mätning 2011 Om undersökningen Föreliggande undersökning har genomförts under perioden 10 till 22 maj 2011 i form av digitala enkäter distribuerade via e-post.

Läs mer

Testa din hälsa! -En interaktiv föreläsning om träning och stillasittande

Testa din hälsa! -En interaktiv föreläsning om träning och stillasittande Testa din hälsa! -En interaktiv föreläsning om träning och stillasittande Jonas Johansson Idrottsfysiolog Medicine doktor i Folkhälsa Projektkoordinator KRAFT Andreas Hult Medicine doktor i Idrottsmedicin

Läs mer

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet Nummer: 1 TENTAMEN Fysiologi tema träning, 4,5 hp Sjukgymnastprogrammet Ansvarig för tentamen: Eva Jansson, avd. för klinisk fysiologi, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet Nummer:

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys VAD VISAR LIVSSTILSUTVÄRDERINGEN? Puls 845ms En livsstilsutvärdering hjälper dig att hantera stress, återhämta dig bättre och träna rätt. Utvärderingen

Läs mer

Konsumentföreningen Väst. Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du?

Konsumentföreningen Väst. Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du? Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du? Camilla Holm, leg sjukgymnast, leg dietist 2006-1 Motionstyper -2 Från grottmänniska till kontoret Vår kropp är genetisk samma som på stenåldern, dvs.

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 2007/2008

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 2007/2008 Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 7/8 Annika Nordstrand Sekretariatet 971 89 www.nll.se Innehåll sidan Inledning 4 Sammanfattning Bästa möjliga hälsa En god utbildning 7

Läs mer

Barn och ungdomar om doping 090529

Barn och ungdomar om doping 090529 Barn och ungdomar om doping 090529 Om undersökningen Undersökningen genomfördes under maj 2009 i form av en digital enkät. Enkäten distribuerades via datainsamlingsföretaget Cint. I undersökningen deltog

Läs mer

Ren Idrott. Barn och ungdomar om doping 130605 Mätning 2013

Ren Idrott. Barn och ungdomar om doping 130605 Mätning 2013 Ren Idrott Barn och ungdomar om doping 130605 Mätning 2013 Om undersökningen Föreliggande undersökning har genomförts under perioden 15 till 28 maj 2013 i form av digitala enkäter distribuerade via e-post.

Läs mer

Högt blodtryck. Ordination motion. Vägen till bättre hälsa

Högt blodtryck. Ordination motion. Vägen till bättre hälsa Högt blodtryck Ordination motion Vägen till bättre hälsa Till dig som har högt blodtryck Högt blodtryck är i dag den största riskfaktorn för sjukdomar i hjärta och blodkärl, till exempel stroke och hjärtinfarkt.

Läs mer

Barns fysiska aktivitet och hälsa

Barns fysiska aktivitet och hälsa "Den som inte avsätter tid för fysisk aktivitet, måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom" Barns fysiska aktivitet och hälsa Edward Stanley (1826-1893) HK, 5 sp våren 2009 Anki Stenkull Aura Hominiderna,

Läs mer

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Träningsdagbok Träningsdagboken har många fördelar Du kan följa din egen utveckling i träningen och vet hur du tränat tidigare. Du kan jämföra träningen med tidigare resultat och få reda på vilken träningsform

Läs mer

Junior. Inledning. Repair and Rehabilitation vid Sahlgrenska Akademien, Göteborgs universitet

Junior. Inledning. Repair and Rehabilitation vid Sahlgrenska Akademien, Göteborgs universitet 2015 Junior Inledning Människor är gjorda för att röra på sig och dåligt anpassade till stillasittande eller ensidigt belastande liv. Positiva erfarenheter av fysisk aktivitet under uppväxtåren har stor

Läs mer

Skador vanligt på Sveriges Riksidrottsgymnasier

Skador vanligt på Sveriges Riksidrottsgymnasier Skador vanligt på Sveriges Riksidrottsgymnasier Skadeförekomsten hos unga idrottare på Sveriges Riksidrottgymnasier (RIG) har kartlagts under två års tid. Studiens resultat visar att många av ungdomarna

Läs mer

Ekerö kommun först att mäta aktivitet med IPAQ!

Ekerö kommun först att mäta aktivitet med IPAQ! Ekerö kommun först att mäta aktivitet med IPAQ! Till huvuduppgifterna i hälsoarbetet idag hör att främja en fysiskt aktiv livsstil. Resurserna är begränsade, varför det är viktigt att lägga de knappa medel

Läs mer

7 APRIL Fysisk Hälsa. Övervikt och fetma

7 APRIL Fysisk Hälsa. Övervikt och fetma 7 APRIL 1 Fysisk Hälsa Övervikt och fetma Liksom föregående läsår är andelen överviktiga eller feta pojkar genomgående högre bland pojkar än flickor, utom i förskoleklass (Figur 2). Medan andelen minskar

Läs mer

Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa

Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa Kapitel 10 - Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa Sida 1 av 12 Kapitel 10 Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa KAPITEL 10 Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa Intro... 2 Hur påverkar

Läs mer

Bästa konditionsträningen på 30 min

Bästa konditionsträningen på 30 min Bästa konditionsträningen på 30 min - Örjan Ekblom -Forskare vid Åstrandlaboratoriet, GIH -Arbetar främst med studier kring hälsoeffekter av fysisk aktivitet och kondition. -Även intresserad av prestationsutveckling,

Läs mer

Förändringsarbete - Fysiskt inaktiv person

Förändringsarbete - Fysiskt inaktiv person GÖTEBORGS UNIVERSITET Sahlgrenska akademien Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sjukgymnastprogrammet Förändringsarbete - Fysiskt inaktiv person Studieperson Kön: Kvinna Ålder: 54 år Längd:

Läs mer

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Förbättra prestationsförmågan Det finns flera delar som bidrar till konditionen, uthållighetsförmågan.

Läs mer

Gränsvärdena för BMI ska ses som riktmärken och gäller för vuxna personer med normal muskelmassa.

Gränsvärdena för BMI ska ses som riktmärken och gäller för vuxna personer med normal muskelmassa. Pressmeddelande 2010-09-03 Fem av tio anställda i Stockholms län är överviktiga 54 procent av de anställda i Stockholms län är överviktiga, med ett BMI på över 25. Och hela 14 procent har ett så högt BMI

Läs mer

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde BMI Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om BMI redovisas andelen som har övervikt (BMI 25 30), andelen som har fetma (BMI 30 och över) samt andelen som har övervikt eller

Läs mer

Tester. Ekblom Bak-test. Konditionsidrott PTU AB.

Tester. Ekblom Bak-test. Konditionsidrott PTU AB. Ekblom Bak-test Beskrivning av testförfarande 1. Testet är ett submaximalt cykeltest för att estimera maximal syreupptagningsförmåga. 2. Ställ in cykeln och låt klinten börja trampa på 60 rpm(60varv/min)

Läs mer

Enkätundersökning i samarbete med MSN

Enkätundersökning i samarbete med MSN Riksförbundet BRIS Enkätundersökning i samarbete med MSN I samarbete med MSN genomförde BRIS under våren 2007 en webbaserad enkät bland 14-17- åringar. Syftet var att skaffa ett bredare underlag än det

Läs mer

Patientformulär. Uppföljning 3 månader. Tack för din medverkan! Bättre Omhändertagande av patienter med Artros

Patientformulär. Uppföljning 3 månader. Tack för din medverkan! Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Uppföljning 3 månader Tack för att du tar dig tid att svara på samtliga frågor! All information du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt

Läs mer

Fysiska skillnader hos barn och ungdomar

Fysiska skillnader hos barn och ungdomar Fysiska skillnader hos barn och ungdomar För att kunna vara en bra lärare i idrott och hälsa så är det viktigt att vara väl medveten om elevernas fysiska utveckling så att man utefter det kan dra kopplingar

Läs mer

förstå din hunds viktkontroll

förstå din hunds viktkontroll förstå din hunds viktkontroll varför är viktkontroll så viktigt? En stor andel människor är nu överviktiga eller feta - och antalet fortsätter att stiga. Samtidigt blir också våra hundar mer överviktiga

Läs mer

Resultat Länet. Svarsfrekvens* % Länet 85

Resultat Länet. Svarsfrekvens* % Länet 85 Resultat 2014 Länet Svarsfrekvens* % Länet 85 * Här ingår även inkomna tomma enkäter samt helt eller delvis oseriösa vilket för hela länet utgörs av 2,8 respektive 3,5 procent. Undersökningen genomfördes

Läs mer

Hälsa en uppgift för alla på skolan Vad betyder social bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet för hälsa och skolprestationer?

Hälsa en uppgift för alla på skolan Vad betyder social bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet för hälsa och skolprestationer? Hälsa en uppgift för alla på skolan Vad betyder social bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet för hälsa och skolprestationer? Håkan Larsson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH Smak för motion Fysisk

Läs mer

Hälsan i Sala kommun 2014

Hälsan i Sala kommun 2014 Bilaga RS 2014/247/1 l (7) 20 14-11-14 INFORMATION KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Perskog Kommunstyrelsen Ink. 2014-12- O B Hälsan i kommun 2014 Kompetenscentrum för Hälsa drivs av Landstinget med uppdrag

Läs mer

Hälsa VAD ÄR DET? Tema Hälsa 25 och 26 maj 2013 EVA FLYGARE WALLÉN

Hälsa VAD ÄR DET? Tema Hälsa 25 och 26 maj 2013 EVA FLYGARE WALLÉN Hälsa VAD ÄR DET? Att hälsa Att ha en god hälsa Att vara frisk Att sova bra Att trivas med livet Att ha ett arbete Att ha tillräckligt med pengar Att ha vänner Att ha en bästa vän Att känna sig behövd

Läs mer

Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros

Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Första besök Tack för att du tar dig tid att svara på samtliga frågor! All information du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt och sparas

Läs mer

Fysisk träning under adjuvant behandling

Fysisk träning under adjuvant behandling Fysisk träning under adjuvant behandling Ingrid Demmelmaier Fil dr, leg fysioterapeut Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Uppsala universitet Forskningsprojektet PhysCan Genomförs i Uppsala,

Läs mer

Alkoholkonsumtion bland flickor i Kalmar 2004

Alkoholkonsumtion bland flickor i Kalmar 2004 Alkoholkonsumtion bland flickor i Kalmar 2004 Källa: TEMO-undersökning 2003 och 2004 Andel flickor i åk 2 på gymnasiet som blir eller inte blir bjudna på alkohol av sina föräldrar i Kalmar och i de 11

Läs mer

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut.

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut. Konditionsträning Träna regelbundet! Kondition är en färskvara. Det finns inga genvägar till en starkare eller uthålligare kropp. Träna aldrig när du är kraftigt förkyld, har feber eller infektion i kroppen.

Läs mer

Kol-patienter Träning

Kol-patienter Träning Vad som sjukgymnast göra med Vård vid astma, allergi, KOL & övriga lungsjukdomar Delkurs 2 Kol-patienter Träning KOL - behandling 1) Rökstopp 2) Rehabilitering (team) 3) Medicinsk behandling 39% av kol-pat

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys Introduktionsmöte Name AGENDA 2 01 Vår historia 02 Firstbeat Livsstilsanalys 03 Livsstilsanalysen i praktiken 04 Exempelrapporter och konditionsnivå 05 Påbörja mätningen 06 Under

Läs mer

Fysisk aktivitet och träning vid övervikt och fetma, vilka effekter nås?

Fysisk aktivitet och träning vid övervikt och fetma, vilka effekter nås? Fysisk aktivitet och träning vid övervikt och fetma, vilka effekter nås? Anita Wisén Forskargruppen sjukgymnastik Institutionen för hälsa, vård och samhälle Vad är fysisk aktivitet och träning? Intensitet

Läs mer

Liv & hälsa ung Liv & hälsa ung 2011

Liv & hälsa ung Liv & hälsa ung 2011 Liv & hälsa ung 2011 Knivsta kommun Liv & hälsa ung 2011 Knivsta kommun 2011-07-18 Liv & hälsa ung 2011 Knivsta kommun Syfte Syftet med Liv och Hälsa ung är att kartlägga hälsa, levnadsvanor och livsvillkor

Läs mer

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv. Licenskurs,

Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv. Licenskurs, Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv Licenskurs, 2017-11-17 Kontinuerlig prestationsutveckling? Överträning Optimal träning Underträning Två ytterligheter 1. Hur mycket belastning

Läs mer

Förslag till Handlingsprogram övervikt och fetma 2009-2013 i Stockholms läns landsting

Förslag till Handlingsprogram övervikt och fetma 2009-2013 i Stockholms läns landsting Förslag till Handlingsprogram övervikt och fetma 2009-2013 i Stockholms läns landsting Lena Svantesson savdelningen Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Stockholms läns landsting lena.svantesson@sll.se

Läs mer

Psykisk besvär och BMI

Psykisk besvär och BMI Psykisk besvär och BMI - om eventuella samband hos ungdomar på gymnasiet Författare: Håkan Karlsson, Gotahälsan, Jerikodalsgatan 8, 595 30 Mjölby 0142-299890 Hakan.karlsson@gotahalsan.se Handledare: Martin

Läs mer

Nutidens komplexa fysiska rörelsemönster vad har hänt och vad kan vi göra?

Nutidens komplexa fysiska rörelsemönster vad har hänt och vad kan vi göra? Nutidens komplexa fysiska rörelsemönster vad har hänt och vad kan vi göra? Seminarium om Kroppshets och Övervikt 12 Februari 2019 Elin Ekblom Bak, Lektor, Gymnastik- och idrottshögskolan Vårt samhälle

Läs mer

Norra Sveriges MONICAundersökning

Norra Sveriges MONICAundersökning Personnummer:_ Namn: MONICA-nummer: Norra Sveriges MONICAundersökning En kampanj mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes 2009 FRÅGEFORMULÄR DEL 2 + 2009 Sida - 1 + Frågor rörande LIVSKVALITET OCH SOCIALT STÖD

Läs mer

Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89

Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89 Varför tappar vi talanger i Svensk hockey En talangstudie av TV Puckare födda 85 89 2010 04 21 Ulf Hall Sammanfattning Syfte och frågeställningar Studiens övergripande syfte var att undersöka spelare som

Läs mer

Södertörns nyckeltal för år 2011

Södertörns nyckeltal för år 2011 Södertörns nyckeltal för år 211 KULTUR OCH FRITID FÖR ALLA MEN DET SER OLIKA UT ANALYSRAPPORT KULTUR OCH FRITID I KOMMUNERNA PÅ SÖDERTÖRN Innehåll sida Inledning 2 Sammanfattning 2 Befolkning 3 Kvalitet

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD

EXAMINATION KVANTITATIV METOD ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-09 (090209) Examinationen består av 8 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Frågorna 4-7 är knutna till

Läs mer

Rökning har inte minskat sedan 2008. Totalt är det 11 procent av de vuxna, äldre än 16 4 år i länet som röker dagligen, se figuren.

Rökning har inte minskat sedan 2008. Totalt är det 11 procent av de vuxna, äldre än 16 4 år i länet som röker dagligen, se figuren. Levnadsvanor Levnadsvanor kan i olika hög grad ha betydelse för folkhälsan. Ett känt faktum är att fysisk aktivitet har positiva effekter på hälsan medan många sjukdomar orsakas eller förvärras av tobaksrökning.

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion Hälsa, kondition och muskelstyrka - En introduktion Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM

19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM 19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM INNEHÅLL 1. Låt hjärtat styra din träning!... 3 2. Träna där det passar dig bäst... 4 3. Gränser för pulszon... 6 4. Det perfekta träningspasset...

Läs mer

HÄLSOSAMTALET I SKOLAN. Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 2012/2013. Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander

HÄLSOSAMTALET I SKOLAN. Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 2012/2013. Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander HÄLSOSAMTALET I SKOLAN Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 212/213 Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander procent Hälsoläget i grundskolan i Kramfors läsåret 212-213 Skolsköterskan

Läs mer

23 Allmänhetens attityder till KFM

23 Allmänhetens attityder till KFM 23 Allmänhetens attityder till KFM 23.1 Inledning Tabell 228. Påstående: Totalt sett: I Sverige har vi ett väl fungerande system för indrivning av obetalda skulder, procent. 1996 1998 2001 2002 Instämmer

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys RAPPORT FÖR INTRODUKTIONSFRÅGOR Profil 2018 Case Mätningens startdatum 28.03.2018 RESULTAT AV FRÅGORNA Jag tror att jag är tillräckligt fysiskt aktiv

Läs mer

Barndiabetes. skillnader i HbA1c och body mass index (BMI) mellan flickor och pojkar i Västra Götaland

Barndiabetes. skillnader i HbA1c och body mass index (BMI) mellan flickor och pojkar i Västra Götaland Barndiabetes skillnader i HbA1c och body mass index (BMI) mellan flickor och pojkar i Västra Götaland oktober 2012 Diabetes är den näst vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar i Sverige

Läs mer

Validering av Socialstyrelsens screeningfrågor om fysisk aktivitet

Validering av Socialstyrelsens screeningfrågor om fysisk aktivitet Validering av Socialstyrelsens screeningfrågor om fysisk aktivitet Lena Kallings Med dr, lektor fysisk aktivitet och hälsa Studien utförd av Forskargruppen för fysisk aktivitet och hälsa, GIH : Gustav

Läs mer

Planera din konditionsträning

Planera din konditionsträning Planera din konditionsträning Idrott och hälsa 1 Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: 1. Förmåga att planera och genomföra fysiska aktiviteter

Läs mer

Tranås kommun Medarbetarundersökning 2015

Tranås kommun Medarbetarundersökning 2015 Tranås kommun Medarbetarundersökning 2015 Genomförd av CMA Research AB April 2015 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen, syfte och metod 2 Fakta om undersökningen, svarsfrekvens 3 Stöd för tolkning

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning.

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning. Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-13 IDN 2015-12-15 Handläggare Magnus Åkesson Telefon: 08-508 27 638 Till Idrottsnämnden Ung livsstil - lägesredovisning av andel fysiskt aktiva

Läs mer

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet?

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? 29 Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? Ålder Kvinnor och män skjuter allt längre på barnafödandet. Kvinnor och män födda 1945 var 23,9 respektive 26,6 år när de fick sitt första barn. Sedan dess

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204)

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) Examinationen består av 11 frågor, flera med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt

Läs mer

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 November 2008 2 Innehåll Sammanfattning... 4 1 Inledning... 5 2 Metod... 5 3 Redovisning av resultat... 5 4 Resultat... 6 4.1 Svarsfrekvens... 6 4.2

Läs mer

Hälsoutvecklingsprojekt

Hälsoutvecklingsprojekt Hälsoutvecklingsprojekt Euro Accident Health & Care Insurance AB Euro Accident är ett försäkringsföretag med fokus på hälsa. Företagets affärsidé är att hjälpa företag, organisationer och individer att

Läs mer

Träning som en del av vardagen. Ulrika Einarsson Sjukgymnastikkliniken Karolinska Universitetssjukhuset

Träning som en del av vardagen. Ulrika Einarsson Sjukgymnastikkliniken Karolinska Universitetssjukhuset Träning som en del av vardagen Ulrika Einarsson Sjukgymnastikkliniken Karolinska Universitetssjukhuset 25 min senare Rekommendationer finns om träning/fysisk aktivitet för personer med MS Rekommendationer

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Barn och ungdomar om doping. Undersökning

Barn och ungdomar om doping. Undersökning Barn och ungdomar om doping Undersökning De svarande 977 intervjuer med 15 25-åringar. 203 intervjuer med 12 14-åringar. Totalt 1 170 intervjuer vilket ger stor statistisk tillförlitlighet. Om undersökningen

Läs mer

Träningsmyter Niklas Psilander Doktorand KI/GIH Fystränare

Träningsmyter Niklas Psilander Doktorand KI/GIH Fystränare Träningsmyter Niklas Psilander Doktorand KI/GIH Fystränare - Niklas Psilander - 39 år - Bor i Täby - Familj: Maria, Gustav, Erik och David - Forskare på GIH samt fystränare inom både styrka och kondition

Läs mer

Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen

Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen Epidemiologi Hälften av svenskarna är överviktiga 14% är obesa Vanligare hos män än kvinnor Vanligare i glesbygd Vanligare vid låg utbildning och låg

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Patientformulär. Första besök. Tack för din medverkan! Bättre Omhändertagande av patienter med Artros

Patientformulär. Första besök. Tack för din medverkan! Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Första besök Tack för att du tar dig tid att svara på samtliga frågor! All information du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt och sparas

Läs mer

80 % av astmatikerna hade aldrig fått råd om hur de skulle träna

80 % av astmatikerna hade aldrig fått råd om hur de skulle träna Vid intervjuer av 2000 astmapatienter noterades att reaktionen på fysisk ansträngning var den faktor som de flesta personer med astma uppfattade som det mest besvärande i sjukdomen 80 % av astmatikerna

Läs mer