Vad är kondition? Hur mäts kondition? Hur fungerar Hälsospårets metod? Hur bra stämmer värdet för mig?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är kondition? Hur mäts kondition? Hur fungerar Hälsospårets metod? Hur bra stämmer värdet för mig?"

Transkript

1 Vår metod I detta avsnitt kan du läsa om vår nya metod som baseras på fysiologiska mätningar på rullmatta, cykelergometer eller stepbräda på totalt ca 2100 individer i Dalarnas Län. Du får förhoppningsvis svar på frågor som; Vad är kondition? Hur mäts kondition? Hur fungerar Hälsospårets metod? Hur bra stämmer värdet för mig? Vi har valt att beskriva metoden enligt följande: 1. Allmän del, för dig som vill läsa en sammanfattning 2. Fördjupad del, för dig som vill veta mer med statistisk redovisning Du kan alltid kontakta oss och ställa frågor om du tycker något är oklart. Innan vi beskriver vår metod är det på sin plats med en kort bakgrund om kondition och olika testmetoder. Fördjupad del: Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga ställd i relation till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan (VO 2max ) är ett mått på hur mycket syre (O 2 ) en individ kan omsätta på maximal arbetsnivå under 2-3 min (Fig 1). Individen i föregående figur fick vid testtillfälle 2 ett VO2max värde på 2,75 L/min. När man relaterar detta värde till kroppsvikten för att få konditionsvärdet så sortomvandlar man det till ml och i detta fall vägde individen 63kg vilket ger ett konditionsvärde på 43,7 ml/kg*min (2750/63). Konditionsvärdet beskriver den mängd syre som individen kan ta upp vid maximal belastning under 2-3 min. Du kan läsa mer om kondition och dess relation till din hälsa under avsnittet Hälsa & Kondition. Kondition kan i princip mätas på två sätt; Kapacitet eller prestationstest. Kapacitetstest A) VO 2max test: Syreförbruknings & koldioxid samt lungventilation mäts på lab under strikt standardiserade former. Bland annat kalibreras mätapparaturen mot referensgaser, lufttryck, temperatur & luftfuktighet. Arbetet genomförs under 6-8 min i stegrad form på sek ramper till individens maximala trötthetsnivå på cykelergometer (Fig 2) eller som löpning på rullmatta. Fig 2: VO 2max test på cykelergometer med spirometrisk metod på en stegrad arbetseffekt under 8 min. Fig 1. Relationen mellan syreförbrukning och producerad arbetseffekt hos en individ vid två tillfällen. Detta är en dyr, svår och otillgänglig metod men korrekt utförd och i kombination med att testpersonen är i god form & orkar ta ut sig till sin maximala kapacitetsnivå är precisionen på maxvärdet mycket högt med en felmarginal på endast ±0,5-1%. Dock måste de flesta individer testa sig två gånger innan kriterier för att kunna bestämma maxvärdet uppfyllts (Fig 1).

2 B) Pulsmätning under submaximalt cykeltest, så kallat Åstrandstest eller Monarktest beroende på val av tolkningsmetod (Fig 3). Felmarginalen som beror på variationer mellan cyklar, stresspuls, kroppsvikt och ffa maximal pulsnivå med sjunkande ålder ligger på ca ±30%. Du kan läsa mer om Monarktestet här Monark pulstest. Fig 3. Submaximalt cykeltest med pulsmätning på en given arbetseffekt under 6 min. Arbetet genomförs på konstant belastning under 6 min på en submaximal trötthetsnivå. Pulsvärdet avläses i en tabell mot den arbetseffekt som producerats. Ju lägre puls desto högre VO2maxvärde erhålls (Fig 4). C) Effektmätning (watt) under ett stegrat maximalt cykeltest, så kallat Saltintest, som påminner om VO2max testet men utan apparatur som mäter syreupptagning eller lungventilation. Detta är ett lika svårt test att genomföra som VO2maxtestet för individen men enklare att tolka jämfört med pulstestet (Fig 5). Korrekt utfört har testet en hög precision och felmarginalen är endast ca ±12% men otillgängligt eftersom det måste utföras på lab. Testet är precis som VO2max testet heller inte helt ofarligt hos äldre otränade eftersom hjärtat utsätts för maximal belastning med viss risk för syrebrist i hjärtmuskeln. Fig 5. Generell relation mellan producerad maximal arbetseffekt på cykelergometer och VO2max. Fig 4. Generell relation mellan arbetspuls och VO2max vid en arbetseffekt på 150 watt för män. Testet är enkelt att genomföra men svårtolkat och delvis tillgängligt. Testpersonerna måste även här genomföra 2 tester för att minska stresspuls som utgör en hög felkälla vid första testtilfället. Tyvärr är detta en kunskap som hos många testledare valts eller glömts bort varför ca 40% av alla testade får ett för lågt värde pga stresspuls. Prestationstest A) Löphastighetsmätning under maximal insats, så kallat Coopertest. Ett svårt test för individen som måste belasta sig till maximal trötthetsnivå från första steget till sista under 1.5 eller 2 km. Dessutom är testet otillgängligt eftersom det kräver en horisontell löparbana för genomförandet.

3 Precisionen för testet är medelgod med en felmarginal på ca ±25% dock bara under förutsättning att man orkat ta i maximalt under hela löptiden. Detta är ett problem för dagens genomsnittsindivid som inte är tränad nog för att orka belasta sig till maximal nivå under så lång sträcka vilket leder till en underskattning i testresultat. B) Gånghastighetsmätning med puls under maximal insats, det så kallade UKK testet. Också ett enkelt men svårtolkat och otillgängligt test eftersom det kräver både pulsmätning och horisontell löparbana för genomförandet. Precisionen för testet är inte så god eftersom felmarginalen ligger på ca ±30%. Som metod för mätning av syreupptagningsförmåga för samtliga studier ingående i Hälsospårets metod användes en mobil spirometrisk turbinbaserad flödesmätare i kombination med en infraröd koldioxidsensor och en syrgaselektrod av modell Metamax 2B som tillverkas av Cortex GmbH, Leipzig, Tyskland. Den mobila metoden jämfördes mot två konventionella metoder stationerade på lab. Den första metoden fanns vid avd för Klinisk Fysiologi, Uppsala Universitet (Fig 6) Inget av ovanstående tester uppfyller de krav vi tycker man måste ställa för att kunna arbeta effektivt med utveckling av folkhälsan när det gäller kondition. Faktorer som; Hög tillgänglighet, utomhus på gång & cykelvägar, i parker mm där människor redan rör sig, bedriver fysisk aktivitet och där människor arbetar & bor är det viktigaste kravet. Låg kostnad, så att individen är motiverad att genomföra test ofta, helst var 6:e vecka vilket ger en regelbundenhet och rutin som är anpassad efter tillräcklig motionseffekt för de flesta individer. Enkelt genomförande, de flesta människor kan gå och mäta tiden för en utmätt sträcka som är markerad. Löptest passar endast ca 20% av befolkningen varför gångtest är att föredra. Innan man inför ett nytt test så måste man vara säker på att det nya testet fungerar tillfredställande oavsett ålder, kön, kroppskonstitution och träningsgrad. Enda sättet att fastställa detta är att med spirometrisk labutrustning mäta VO2max och sedan undersöka relationen mot olika variabler som kan påverka konditionen. Fig 6. Sambandet mellan syreupptagningsvärden uppmätta på Metamax metod och på Oxycon Pros metod. Någon systematisk skillnad mellan metoderna kunde ej påvisas vilket framgår av att mätvärdena samlas runt identitetslinjen Y=X. Den andra labmetoden fanns vid Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut (LIVI), Högskolan Dalarna (Fig 7).

4 Man testar således sig själv när man upplever en förändring som man vill få ett objektivt mått på eller som vi rekommenderar var 6:e vecka när man är aktiv för att kontrollera sin motionseffekt och konditionsnivå. Testet består beroende på motions/träningsbakgrund av antingen; 1. Gångtest som är lämpligt för ca 80% av befolkningen, 2. Löptest, som är lämpligt för ca 20% av befolkningen. Fig 7. Sambandet mellan syreupptagningsvärden uppmätta på Metamax metod och på CPX metod från Medical Graphics. Ej heller i denna studie kunde någon systematisk skillnad mellan metoderna påvisas vilket framgår av att mätvärdena samlas runt identitetslinjen Y=X. Bägge studierna visade att vår mobila metod från Cortex var tillförlitlig upp till lungventilationsflöden på 180 L/min och VO2 nivåer på 6,5 L/min vilket är fullt tillräckligt för hälsostudier. Kombinationen mellan hög grad av tillförlitlighet och mobilitet gjorde det möjligt att mäta VO2max på många olika orter vilket är nödvändigt för att få ett korrekt urval av referenspersoner. Med syfte att utveckla ett nytt test med; Hög tillgänglighet Låg kostnad Enkelt genomförande genomfördes under två års tid ett antal studier på olika platser i Dalarna och i Västmanland. Testet som kan genomföras där det finns promenad eller cykelvägar, kan med fördel läggas in som en naturlig del av motionsaktiviteten. Våra spår varierar mellan m beroende på geografiska förutsättningar. Vi prioriterar spår i första hand där människor arbetar, typ stadsparker, för att kunna användas under både arbetstid, på raster och fritid. I andra hand lägger vi spår där människor motionerar, typ elljusspår, eftersom vi då oftast erbjuder de redan frälsta testet och kanske inte så många inaktiva som vi skulle önska. De som använder gångtestet skall ta i maximalt varje steg & gå så fort de kan utan att springa. Se avsnitt om Testmetodik. De som väljer att springa testet skall inte ta i maximalt utan anpassa farten efter sin andetagsfrekvens. När man har en andetagsfrekvens på ca 35 andetag/min har man ett bra tempo som vår metod är kalibrerad mot. För en utförlig beskrivning se avsnitt om Testmetodik. Du kan få reda på ditt konditionsvärde på två sätt: Via en informationstavla som sitter vid spåret eller via websida där du anger ditt testresultat och där webben räknar ut ditt värde. Mest tillförlitligt konditionsvärde får du om du använder websidan eftersom den räknar på din exakta ålder & exakt BMI. Om du använder tavlan blir konditionsvärdet lite grövre skattat eftersom du där måste välja ålders & BMI intervall att tolka din kondition från.

5 Studier på kondition och vår nya testmetod. Ett medelstarkt samband (r = 0,76) kunde påvisas mellan gång/löphastighet och uppmätt kondition på lab hos 273 individer (Fig 8). Vid en ytterligare fördjupad analys framkom att en korrigering för kön också är nödvändig eftersom en skillnad mellan kvinnor och män vid samma gånghastighet medför en feltolkning på i genomsnitt sju konditionsenheter (Fig 10). Fig 8. Sambandet mellan kondition uppmätt på Metamax metod under maximalt cykeltest och gång respektive löptempo för 273 individer i olika åldrar och med olika kön. Sambandets styrka medförde en felmarginal på ±30% vilket är för högt för att acceptera. Skillnaden i gångtempo kunde endast till 52% förklaras av skillnad i kondition. Således finns ett flertal andra faktorer som inverkar på konditionen och som måste korrigeras för. Vid en djupare analys av sambandet framkom att en korrigering för BMI är nödvändig eftersom en skillnad i 5 BMI-enheter medför en feltolkning på i genomsnitt sex konditionsenheter (Fig 9). Fig 10. Det generella sambandet mellan kondition och gånghastighet för kvinnor respektive män i jämförelse med ett medelvärde okorrigerat för kön. Efter korrigering för BMI och kön kunde ett starkt samband (r = 0,89) påvisas mellan beräknad kondition från gångtest eller löptest på Hälsospår och uppmätt kondition på lab via Metamax spirometriska analysmetod (Fig 11). Fig 11. Sambandet mellan beräknad kondition korrigerat för ålder, kön och BMI från gångtest eller löptest på fyra Hälsospår med olika topografi och uppmätt kondition på lab under maximalt cykeltest med Metamax spirometriska metod för 273 individer. Fig 9. Det generella sambandet mellan kondition och gånghastighet vid lågt BMI på kg/m 2 och vid högt BMI på kg/m 2 i jämförelse med ett BMI på 25 kg/m 2.

6 Någon systematisk skillnad i kondition mellan metoderna förelåg ej. Ett genomsnittligt metodfel (SE) för Hälsospåret låg inom ±4,3 ml syre/kg*min (±9,9%) för 68% av individerna oavsett BMI nivå. Vid en fördjupad spridningsanalys framkom att metoden uppvisade en stark tendens till mer korrekt skattning för individer med otillräcklig fysisk aktivitetsgrad i kombination med övervikt/fetma vilket gör gångtest särskilt lämpligt för denna kategori (Fig 12 och 13). En faktor som inte går att korrigera för är skillnad i rörelseekonomi. Vissa individer kan inte gå eller springa energieffektivt utan de förbrukar avsevärt mer syre än de skulle behöva (Fig 14). Fig 14. Det generella sambandet mellan kondition och gånghastighet för en kategori individer med dålig respektive bra rörelseekonomi i jämförelse med ett okorrigerat medelvärde. Fig 12. Spridningsplot över skillnad mellan beräknad och uppmätt kondition i relation till medelkonditionen för de två metoderna hos 273 individer. Analysen visar också att Hälsospårets metod är så välkalibrerad som man kan begära eftersom individerna ligger jämnt fördelade på ömse sidor om den röda 0-linjen oavsett konditionsnivå För inaktiva med övervikt eller fetma uppvisade gångtestet en stark tendens till mer korrekt skattning jämfört med hos motionsaktiva och elitmotionärer där spridningen var avsevärt större (Fig 13). Dessa individer kräver en högre kondition jämfört med konditionen hos individer med bra rörelseekonomi för att kunna producera en given hastighet. Ett undersökningsfynd som denna slutsats baseras på är de starka samband som påvisats mellan bra rörelseekonomi och lågt VO2max respektive dålig rörelseekonomi och högt VO2max (Fig 15). Fig 13. Spridningsplot över skillnad mellan beräknad och uppmätt kondition i relation till BMI hos 273 individer. En mycket stark tendens till mer korrekt skattning för individer med BMI över 26 kg/m 2 förelåg jämfört med individer som hade ett BMI mellan kg/m 2 Fig 15. Sambandet mellan syreförbrukning vid löpning på rullmatta (löpekonomi) och maximal syreupptagningsförmåga (VO 2max) hos 16 kvinnliga och 16 manliga junior och senior elitorinterare (Foxdal 2007).

7 Sambandet visar att konditionsvärdet för denna grupp till minst 60% är beroende av rörelseekonomin och till ca 40% av träningsbakgrund i kombination med andra faktorer som arvsanlag för att utveckla högt VO 2max. Dessutom visar sambandet att kvinnliga utövare generellt sett har bättre rörelseekonomi jämfört med manliga, såväl på motionsnivå som på elitnivå. Den del av en dålig rörelseekonomi som beror på att man inte är van att gå på maximal trötthetsnivå går däremot att åtgärda. Vår metod bygger på att man alltid skall genomföra testet helst 3 ggr på en vecka för att få ett tillförlitligt värde. Erfarenheten visar att också motionsaktiva individer får ett bättre värde den sista gången de testar sig jämfört med den första. Detta utgör inget problem för individen eftersom testet kan genomföras inom ramen för redan befintlig motion och är kostnadsfritt. Slutsats: Hälsospårets metod kan efter korrigering för ålder, kön och BMI användas på såväl grupp som på individnivå för beräkning och framförallt för uppföljning av konditionsvärde. Det genomsnittliga metodfel inom ±9,9% som påvisats för 68% av populationen är acceptabelt mot bakgrund av testets mycket höga grad av tillgänglighet och jämförbarhet mellan orter som möjliggör stora studier och insatser mot ökad fysisk aktivitet på populationsnivå. Falun Peter Foxdal Upphovsman Dr.med.sc/Klin.Fysiologi

Kondition hos barn & ungdomar

Kondition hos barn & ungdomar Kondition hos barn & ungdomar Under 2000-talet har många larmrapporter publicerats som varnat för en ökad förekomst av övervikt & fetma hos barn och ungdomar. Orsaken är precis som hos vuxna ett för högt

Läs mer

Vad är kondition? Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga relaterad till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan

Vad är kondition? Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga relaterad till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan Vad är kondition? Kondition är ett populäruttryck för maximal syreupptagningsförmåga relaterad till kroppsvikten. Den maximala syreupptagningsförmågan (VO 2max ) är ett mått på hur mycket syre (O 2 ) en

Läs mer

KONDITION TRÄNINGSRAPPORT

KONDITION TRÄNINGSRAPPORT KONDITION TRÄNINGSRAPPORT Gör ett eget träningsprogram för perioden: Utgå från nedanstående punkter n Vilken är din målsättning med träningsperioden? n Planera din konditionsträning. n Tänk igenom både

Läs mer

Arbetsfysiologi/arbetsprov

Arbetsfysiologi/arbetsprov Arbetsfysiologi/arbetsprov Basal fysiologisk metodik 3 hp Biomedicinska analytiker 1 oktober 2009 Eva Jansson Mål Diskutera begränsande faktorer för olika typer av arbetsförmågor (aerob, anaerob, styrka)

Läs mer

Förändringsarbete - Fysiskt inaktiv person

Förändringsarbete - Fysiskt inaktiv person GÖTEBORGS UNIVERSITET Sahlgrenska akademien Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sjukgymnastprogrammet Förändringsarbete - Fysiskt inaktiv person Studieperson Kön: Kvinna Ålder: 54 år Längd:

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204)

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) Examinationen består av 11 frågor, flera med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt

Läs mer

Kapitel 8 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13

Kapitel 8 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13 Kapitel 8 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13 Kapitel 8 Beräkningssätt och Resultat KAPITEL 8 Beräkningssätt och Resultat Beräkningssätt Åstrand... 2 Beräkningssätt Borg... 3 Beräkningssätt Ekblom

Läs mer

Lönsam friskvård De verktyg som man använder är de välkända och vetenskapligt erkända metoderna, HPB, Hälsonyckeln eller Friskprofilen.

Lönsam friskvård De verktyg som man använder är de välkända och vetenskapligt erkända metoderna, HPB, Hälsonyckeln eller Friskprofilen. Lönsam friskvård De verktyg som man använder är de välkända och vetenskapligt erkända metoderna, HPB, Hälsonyckeln eller Friskprofilen. VO2Max = maximal syreupptagningsförmåga vilken uppnås när man inte

Läs mer

Kondition och motionsvanor hos brandmän som arbetar som rökdykare inom räddningstjänsten

Kondition och motionsvanor hos brandmän som arbetar som rökdykare inom räddningstjänsten Kondition och motionsvanor hos brandmän som arbetar som rökdykare inom räddningstjänsten En jämförelse under en 3-årsperiod (2006-2008) Författare: Bo Johansson Handledare: Per Leanderson vid Arbets- och

Läs mer

Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13

Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13 Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat Sida 1 av 13 Kapitel 6 Beräkningssätt och Resultat KAPITEL 6 Beräkningssätt och Resultat Beräkningssätt Åstrand... 2 Beräkningssätt Borg... 3 Beräkningssätt Ekblom

Läs mer

Tester. Ekblom Bak-test. Konditionsidrott PTU AB.

Tester. Ekblom Bak-test. Konditionsidrott PTU AB. Ekblom Bak-test Beskrivning av testförfarande 1. Testet är ett submaximalt cykeltest för att estimera maximal syreupptagningsförmåga. 2. Ställ in cykeln och låt klinten börja trampa på 60 rpm(60varv/min)

Läs mer

Konditionstesta reumatiker till vilken nytta? Sofia Hagel, Dr Med Vet leg sjukgymnast Reumatologiska Kliniken SUS EPI-Centrum Skåne

Konditionstesta reumatiker till vilken nytta? Sofia Hagel, Dr Med Vet leg sjukgymnast Reumatologiska Kliniken SUS EPI-Centrum Skåne Konditionstesta reumatiker till vilken nytta? Sofia Hagel, Dr Med Vet leg sjukgymnast Reumatologiska Kliniken SUS EPI-Centrum Skåne Konsekvens av att leva med reumatisk sjukdom Trötthet - fatigue Smärta

Läs mer

Åstrandtestet Bakgrund och Genomförande

Åstrandtestet Bakgrund och Genomförande Kapitel 9 Åstrandtestet Bakgrund och Genomförande Sida 1 av 12 Kapitel 9 Åstrandtestet Bakgrund och Genomförande KAPITEL 9 Åstrandtestet Bakgrund och Genomförande Bakgrund Åstrandtestet... 2 Genomförande

Läs mer

Värdera Fysisk aktivitet eller Bestämning av Aerob Fitness? Bengt Saltin CMRC

Värdera Fysisk aktivitet eller Bestämning av Aerob Fitness? Bengt Saltin CMRC Värdera Fysisk aktivitet eller Bestämning av Aerob Fitness? Bengt Saltin CMRC Varför bestämma Fitness (och ej Fysisk Aktivitet)! Argument I Objektivt bestämd aerob fitness utgör i alla prospektiva studier

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys RAPPORT FÖR INTRODUKTIONSFRÅGOR Profil 2018 Case Mätningens startdatum 28.03.2018 RESULTAT AV FRÅGORNA Jag tror att jag är tillräckligt fysiskt aktiv

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Tentamen i Idrottsfysiologi A 7.5 hp ht-09 ( )

Tentamen i Idrottsfysiologi A 7.5 hp ht-09 ( ) Tränarprogrammet Idrottsfysiologi A 7.5 hp Ansvarig lärare: Peter Marklund Tentamenskod Tentamen i Idrottsfysiologi A 7.5 hp ht-09 (2009-11-24) Tentamen består av 20 frågor, varav några med tillhörande

Läs mer

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning Trä ningslä rä Att ta ansvar för sin hälsa Människan har funnits på jorden i flera miljoner år. Denna långa tid har varit fylld av fysiskt arbete för att överleva. Jakt, vandringar, krig, jordbruk och

Läs mer

Kapitel 5 Borg RPE skalan Sida 1 av 5

Kapitel 5 Borg RPE skalan Sida 1 av 5 Kapitel 5 Borg RPE skalan Sida 1 av 5 Kapitel 5 Borg RPE skalan Upplevd ansträngning KAPITEL 5 Borg RPE-skalan Intro... 2 Instruktioner till Borg RPE skalan... 3 Central och lokal ansträngning... 5 Kapitel

Läs mer

Varför mäta träningens intensitet?

Varför mäta träningens intensitet? Varför mäta träningens intensitet? För att träningen ska genomföras med rätt intensitet krävs att alla talar samma språk om hur hårt, hårt egentligen är. De åtta zoner vi använder speglar de huvudsakliga

Läs mer

Testad för. Dags att börja testa

Testad för. Dags att börja testa träning Testad för maximalt resultat Fatmax, maximal syreupptagningsförmåga, tröskelträning, maxpuls, aeroboch anaerob kapacitet, VO2-max vi har alla hört uttrycken, men vad innebär de och vad har de för

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys 2018 Case Livsstilsanalys VAD VISAR LIVSSTILSUTVÄRDERINGEN? Puls 845ms En livsstilsutvärdering hjälper dig att hantera stress, återhämta dig bättre och träna rätt. Utvärderingen

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD

EXAMINATION KVANTITATIV METOD ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-09 (090209) Examinationen består av 8 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Frågorna 4-7 är knutna till

Läs mer

Kapitel 5 HPI Konditionstest Sida 1 av 23

Kapitel 5 HPI Konditionstest Sida 1 av 23 Kapitel 5 HPI Konditionstest Sida 1 av 23 Kapitel 5 HPI Konditionstest KAPITEL 5 HPI Konditionstest Intro Borg RPE-skalan... 2 Instruktioner till Borg RPE skalan... 3 Central och lokal ansträngning...

Läs mer

Kan motion orsaka hälsa?

Kan motion orsaka hälsa? Fysisk aktivitet skapar frisk personal Kan motion orsaka hälsa? Pia Hancke Leg. Sjukgymnast / ergonom Hälsoforum Växjö Var 4:e 5 % 1/4 > 45 1 20 % 30 % < 1/3, 1/3 800 000 100 117? 16.000.000.000 Var

Läs mer

EXAMINATION I MOMENTET ARBETSFYSIOLOGI ht-09 (091116)

EXAMINATION I MOMENTET ARBETSFYSIOLOGI ht-09 (091116) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott A, MSR ht-09 Delkurs 3, Idrottsfysiologi EXAMINATION I MOMENTET ARBETSFYSIOLOGI ht-09 (091116) Examinationen består av 12 frågor, några med tillhörande följdfrågor.

Läs mer

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Träningsdagbok Träningsdagboken har många fördelar Du kan följa din egen utveckling i träningen och vet hur du tränat tidigare. Du kan jämföra träningen med tidigare resultat och få reda på vilken träningsform

Läs mer

Vill du ha skriftligt träningsprogram väljer du till vår Tilläggstjänst - Personligt Träningsprogram 16 Veckor. Pris: 1400:-

Vill du ha skriftligt träningsprogram väljer du till vår Tilläggstjänst - Personligt Träningsprogram 16 Veckor. Pris: 1400:- 1 Vi har flera paket att välja mellan eller att fritt kombinera. Vet du inte vad du behöver eller vad du skulle få ut mest av? Kontakta oss och ge oss lite bakgrund och målsättning med din träning. Samt

Läs mer

TESTRAPPORT BungyPump of Sweden MODO SPORTS ACADEMY

TESTRAPPORT BungyPump of Sweden MODO SPORTS ACADEMY TESTRAPPORT -Gång med BungyPump träningsstavar i jämförelse med gång med odämpade stavar och gång utan stavar. Ett projekt i samarbete mellan BungyPump of Sweden och MODO SPORTS ACADEMY 1 TRÄNINGSSTAVAR

Läs mer

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet Nummer: 1 TENTAMEN Fysiologi tema träning, 4,5 hp Sjukgymnastprogrammet Ansvarig för tentamen: Eva Jansson, avd. för klinisk fysiologi, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet Nummer:

Läs mer

Genomförande Ekblom Bak-testet (1 av 2)

Genomförande Ekblom Bak-testet (1 av 2) Genomförande Ekblom Bak-testet (1 av 2) 1. Lägg in deltagares uppgifter i Plustoo och välj den högre individuellt anpassade effekten 2. Kontrollera att standardiseringskraven är uppfyllda 3. Förklara Borg

Läs mer

EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI

EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott A, MSR, ht-10 Idrottsfysiologi EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ht-10 (101122) Examinationen består av 13 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Tänk på att följdfrågorna

Läs mer

Kvantitativa metoder och datainsamling

Kvantitativa metoder och datainsamling Kvantitativa metoder och datainsamling Kurs i forskningsmetodik med fokus på patientsäkerhet 2015-09-23, Peter Garvin FoU-enheten för närsjukvården Kvantitativ och kvalitativ metodik Diskborsten, enkronan

Läs mer

EXAMINATION I MOMENTET IDROTTSFYSIOLOGI ht-09 (091001) Ta god tid på dig att läsa igenom frågorna och fundera på svaren. Du har gott om tid.

EXAMINATION I MOMENTET IDROTTSFYSIOLOGI ht-09 (091001) Ta god tid på dig att läsa igenom frågorna och fundera på svaren. Du har gott om tid. ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Inriktning Idrott och hälsa, ht-09 Delkurs 8, Idrottsfysiologi EXAMINATION I MOMENTET IDROTTSFYSIOLOGI ht-09 (091001) Examinationen består av 10 frågor, några med tillhörande

Läs mer

Träningsfysiologi. Energi. Kolhydrater. Fett MUSKELGLYKOGEN UNDER ARBETE. Korsbryggecykeln. Snabb tillgång och lätt för cellerna att använda

Träningsfysiologi. Energi. Kolhydrater. Fett MUSKELGLYKOGEN UNDER ARBETE. Korsbryggecykeln. Snabb tillgång och lätt för cellerna att använda Träningsfysiologi Korsbryggecykeln Energi Energi från födoämnen lagras i cellerna som ATP Kolhydrater, fett och protein Vilken enegikälla som används beror på tillgång och på arbetets intensitet Kolhydrater

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Styrketräning - Grundprinciper

Styrketräning - Grundprinciper Styrketräning - Grundprinciper Kort om mig Utbildning: Idrottsvetenskap Idrottsmedicin Elittränarutbildning Andra utbildningar Uppdrag inom idrotten Baskettränare Fystränare SISU Idrottsutbildarna Väst

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson För att använda pulsen som en mätare behöver du veta hur snabbt ditt hjärta kan slå maximalt, med andra ord vad du har för maxpuls. Det är viktigt att notera

Läs mer

Träningsfysiologi. Kolhydrater. Energi. Fett MUSKELGLYKOGEN UNDER ARBETE

Träningsfysiologi. Kolhydrater. Energi. Fett MUSKELGLYKOGEN UNDER ARBETE Träningsfysiologi Kolhydrater Snabb tillgång och lätt för cellerna att använda Transporteras som glukos, tas upp av lever och muskler och lagras som glykogen Glykogen från levern konverteras vid behov

Läs mer

Vad innebär konditionsträning?

Vad innebär konditionsträning? Med pulsen som coach Mikael Mattsson Vad innebär konditionsträning? Hur ska man träna sin kondition? 1 Konditionsträning: Inga nyheter 1958 Hur man skall få bättre kondition 1. Ryckträning (maximal fart

Läs mer

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205)

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod TENTAMEN KVANTITATIV METOD (205) Examinationen består av 11 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt anslutning

Läs mer

METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN. Patientenkät - Bas

METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN. Patientenkät - Bas METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN Patientenkät - Bas Namn: Personnummer: Datum: Att tänka på när du fyller i enkäten: Det finns inga svar som är rätt eller fel, det är din personliga

Läs mer

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015 Träningsplan hj Tränare Hannes Assarsson Hannes@skiruncoaching.se 072-305 02 48 den 22 oktober 2015 1. Definitioner och förkortningar Arbetsekonomi Funktionell tröskel Kostnaden i energi för att utföra

Läs mer

Analys av Teknikens Världs tester

Analys av Teknikens Världs tester Analys av Teknikens Världs tester 2017-05-04 1(5) Sammanfattning Den 6 april träffade experter från Volkswagen Teknikens Värld med anledning av de tester tidningens låtit utföra av bilar som fått en teknisk

Läs mer

Varför skall vi träna/röra på oss?

Varför skall vi träna/röra på oss? Varför skall vi träna/röra på oss? Människan har utvecklats i miljoner år och alltid varit tvungen att vara väldigt rörlig för att hålla sig vid liv. Under de senaste 100 åren har vi blivit allt mer stillasittande

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Healthperformance.se. Testmanual. Tester för skolungdom. Copyright Health Performance

Healthperformance.se. Testmanual. Tester för skolungdom. Copyright Health Performance Healthperformance.se Testmanual Tester för skolungdom Copyright Health Performance Innehåll 1 Bakgrund... 2 2 Tester... 3 3 Styrketester... 4 3.1 Push up... 4 3.2 Situpsstolen... 4 4 Explosivitet... 5

Läs mer

Träningslära Kondition. Vad påverkar prestationen? Energiprocesser. Fem fysiska faktorer som påverkar prestationen (de går mao att träna):

Träningslära Kondition. Vad påverkar prestationen? Energiprocesser. Fem fysiska faktorer som påverkar prestationen (de går mao att träna): Träningslära Kondition Vad påverkar prestationen? Fem fysiska faktorer som påverkar prestationen (de går mao att träna): Uthållighet (hur länge) Styrka (hur mkt kraft) Koordination (samspel) Snabbhet (kraft/tidsenhet)

Läs mer

Teoretiskt konditionstest

Teoretiskt konditionstest Teoretiskt konditionstest BMI Body Mass Index Vikt: 86kg Längd: 1,86m Formel: 86/1,86/1,86=24,85 (typ 25) Mitt BMI är 25 Ringa in den siffra FAB (0-10) som bäst beskriver din fysiska aktivitet de senaste

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Kondition uthållighet

Kondition uthållighet Kondition uthållighet Kondition eller uthållighet, är förmågan att arbeta hårt under lång tid med tillgång på syre. Kroppen kan tillverka energi dels med hjälp av syre (aerobt) och då talar man om förbränning,

Läs mer

9 FAKTA OM PULSTRÄNING

9 FAKTA OM PULSTRÄNING 9 FAKTA OM PULSTRÄNING 1 2 Varför pulsträning? Pulsträning hjälper dig att öka prestationen både på kortare och längre distanser. Det positiva med pulsträning är att du alltid tränar utifrån dina förutsättningar

Läs mer

ATP. Adenosin-Tri-Phosfat Utgör cellernas omedelbara bränsle Kroppens ATP-förråd: 80-100 g Dygnsbehov: ~75 % av kroppsvikten

ATP. Adenosin-Tri-Phosfat Utgör cellernas omedelbara bränsle Kroppens ATP-förråd: 80-100 g Dygnsbehov: ~75 % av kroppsvikten Konditionsträning Korsbryggecykeln ATP Adenosin-Tri-Phosfat Utgör cellernas omedelbara bränsle Kroppens ATP-förråd: 80-100 g Dygnsbehov: ~75 % av kroppsvikten Energi Energi från födoämnen lagras i cellerna

Läs mer

Omtentamen II i momentet Träningslära 2011-08-20

Omtentamen II i momentet Träningslära 2011-08-20 Tränarprogrammet Träningslära 7.5 hp Ansvarig lärare: Peter Marklund Tentamenskod Omtentamen II i momentet Träningslära 2011-08-20 Tentamen består av 14 frågor, varav några med tillhörande följdfrågor.

Läs mer

Träningssupport inför hinderlopp

Träningssupport inför hinderlopp Träningssupport inför hinderlopp Utveckla kondition och uthållighet inför hinderlopp som THOUGEST eller liknade. Ett terränglopp med olika hinder såsom TOUGHEST har blivit allt mer vanligt förekommande

Läs mer

Patientformulär. Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. Uppföljning

Patientformulär. Bättre Omhändertagande av patienter med Artros. Uppföljning Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Uppföljning Tack för att Du tar Dig tid att svara på samtliga frågor! All information Du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt och sparas

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form.

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. KONDITION STYRKA RÖRLIGHET Varför behöver du träna kondition? Kondition=

Läs mer

Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros

Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Patientformulär Bättre Omhändertagande av patienter med Artros Första besök Tack för att du tar dig tid att svara på samtliga frågor! All information du lämnar kommer att behandlas konfidentiellt och sparas

Läs mer

LMA522: Statistisk kvalitetsstyrning

LMA522: Statistisk kvalitetsstyrning Föreläsning 5 Föregående föreläsningar Acceptanskontroll: Konsten att kontrollera producerade enheter så att man kan garantera kvalitet samtidigt som kontrollen inte blir för kostsam att genomföra Dagens

Läs mer

LMA521: Statistisk kvalitetsstyrning

LMA521: Statistisk kvalitetsstyrning Föreläsning 5 Föregående föreläsningar Acceptanskontroll: Konsten att kontrollera producerade enheter så att man kan garantera kvalitet samtidigt som kontrollen inte blir för kostsam att genomföra Dagens

Läs mer

Intramuskulär koordination (koordination inom en muskel)( antalet samtidigt insatta motoriska enheter i rörelsen början)

Intramuskulär koordination (koordination inom en muskel)( antalet samtidigt insatta motoriska enheter i rörelsen början) SAMMANSTÄLLT AV KENNETH RIGGBERGER Jag har genom åren träffat många aktiva som säger att de vill bli mer explosiva i sin idrott och att de även vill bli snabbare. För mig är all idrott power = kraft x

Läs mer

2015-09-14. Utvärdering Fysprofilen Regionala tester. Fredrik Johansson Fystränare SVTF Resursperson Tennis SOK

2015-09-14. Utvärdering Fysprofilen Regionala tester. Fredrik Johansson Fystränare SVTF Resursperson Tennis SOK 2015-09-14 Utvärdering Fysprofilen Regionala tester Fredrik Johansson Fystränare SVTF Resursperson Tennis SOK Utvärdering Fysprofilen Regionala tester Inledning SvTF har sedan januari 2007 utvärderat tester

Läs mer

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA100, 15 HP. Ten1 9 HP. 19 e augusti 2015

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA100, 15 HP. Ten1 9 HP. 19 e augusti 2015 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Akademin för ekonomi, samhälle och teknik Statistik Tentamen på Statistik och kvantitativa undersökningar STA100, 15 HP Ten1 9 HP 19 e augusti 2015 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 -

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - Karlstad Stadslopp är ett arrangemang som alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Jag har under åren haft flera tuffa duster runt de 10 000 metrarna. Så det finns minst

Läs mer

Handledare: Inger Arvidsson vid instutionen för arbetsoch miljömedicin

Handledare: Inger Arvidsson vid instutionen för arbetsoch miljömedicin Livsstilskurs En utvärdering Författare: Magnus Hallström Handledare: Inger Arvidsson vid instutionen för arbetsoch miljömedicin Projektarbete 7,5 hp Företagssköterskeutbildning 2008-2009 September 2009

Läs mer

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp Löpning kvalitet Löpning kvalitet är ett pass utomhus där vi primärt tränar kondition och skapar förutsättningar för effektiv, utvecklande och rolig löpning. Inom Löpning kvalitet har vi ett brett utbud:

Läs mer

Om träningen är viktig för dig (det är den) planera in den på samma sätt som allt annat som har prioritet i livet.

Om träningen är viktig för dig (det är den) planera in den på samma sätt som allt annat som har prioritet i livet. Innehållet i denna presentation bygger främst på boken Total Heart Rate Training av Joe Friel. Går att förvärva: ISBN 9781569755624 Det innebär att denna lilla presentation är mycket ytlig jämfört med

Läs mer

c/o Nordiska Museet Rosendalsvägen 5 P.O. Box SE11593 Stockholm, Sweden

c/o Nordiska Museet Rosendalsvägen 5 P.O. Box SE11593 Stockholm, Sweden Tester och program för bättre resultat Sport Support Center utför fysiologiska tester som mäter din uthållighet och analyserar dina förutsättningar att nå bättre resultat. Vi genomför också livsstilsanalyser

Läs mer

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv.

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Fysisk aktivitet Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för att drabbas av olika välfärdssjukdomar som bland annat hjärtinfarkt,

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Undernäring är vanligt bland äldre personer inom hela vård- och omsorgssektorn. Med en åldrande befolkning kan denna problematik komma att öka under de kommande decennierna.

Läs mer

HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR

HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR _1 HANDBOK FÖR KLUBBMEDLEMMAR SUUNTO FITNESS SOLUTION Komma igång! Suunto Fitness Solution är ett nytt sätt för dig att få ut mer av träningen. Systemet registrerar dina aktiviteter, ger en bild i realtid

Läs mer

Del I: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt i provhäftet.

Del I: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt i provhäftet. Del I: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt i provhäftet. 1) a) Bestäm ekvationen för den räta linjen i figuren. (1/0/0) b) Rita i koordinatsystemet en rät linje

Läs mer

Tentamen i momentet Träningslära Vt-11 (2011-04-29)

Tentamen i momentet Träningslära Vt-11 (2011-04-29) Tränarprogrammet Träningslära 7.5 hp Ansvarig lärare: Peter Marklund Tentamenskod Tentamen i momentet Träningslära Vt-11 (2011-04-29) Tentamen består av 17 frågor, varav några med tillhörande följdfrågor.

Läs mer

Norrköping 14 juni 2012

Norrköping 14 juni 2012 Norrköping 14 juni 2012 Träning inför Lidingöloppet personliga träningstankar baserade på erfarenheter och fysiologi. Norrköping 14 juni 2012 Löpträningen Mina egna erfarenheter...och lite fysiologi Min

Läs mer

Vägen till framgång. Mika Lehtonen. Replot 12.4.2012. Oy Endurance For Life Ab Sports Testing & Power Wear

Vägen till framgång. Mika Lehtonen. Replot 12.4.2012. Oy Endurance For Life Ab Sports Testing & Power Wear Vägen till framgång Mika Lehtonen Replot 12.4.2012 Grundprinciper i fysisk träning Träningen MÅSTE vara intensitetsmässigt varierande! Träningspulsnivåerna måste kollas upp med hjälp av maxpulsen (måste

Läs mer

Kurskrav Säsongen 2017/18

Kurskrav Säsongen 2017/18 Kurskrav Säsongen 2017/18 För godkänd kurs Division 3 För att vara behörig domare på denna nivå krävs att alla tester är godkända. Kurskraven finner ni i detta kompendium. Omtester: ort och datum kommer

Läs mer

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då? KONDITION Uthållighet, förmågan att arbeta under längre tid Kroppens förmåga att ta upp och transportera syre

Läs mer

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga Fysträning för r alpina ungdomar Tom Pietilä Idrottsmedicin Umeå Universitet Kondition - Hög g aerob kapacitet Fysiska krav inom alpint - För r att orka träna - För r bra återhämtning - Bra anaerob kapacitet

Läs mer

Du är gjord för att röra på dig

Du är gjord för att röra på dig Du är gjord för att röra på dig Fysisk aktivitet och motion, vad är skillnaden? Fysisk aktivitet är ett övergripande begrepp som innefattar alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas. Vad

Läs mer

Empiri och fysisk arbetskapacitet som grund för beräkning av potentiell cykelpendling

Empiri och fysisk arbetskapacitet som grund för beräkning av potentiell cykelpendling Empiri och fysisk arbetskapacitet som grund för beräkning av potentiell cykelpendling Peter Schantz, Lina Wahlgren, Jane Salier-Eriksson & Hans Rosdahl FoU-gruppen för rörelse, hälsa och miljö GIH, Stockholm

Läs mer

Mätning av Aerob effekt / VO2 max. Träningslära 1 ht2018

Mätning av Aerob effekt / VO2 max. Träningslära 1 ht2018 Mätning av Aerob effekt / VO2 max Träningslära 1 ht2018 Innehåll Grundläggande utgångspunkter för mätning av VO2max VO 2max begreppet vs VO 2Peak, kriterier för VO 2max, testprotokoll, standardisering,

Läs mer

Ergometercykeltest visavi Steptest - Fysiologisk jämförelse mellan två skilda arbeten

Ergometercykeltest visavi Steptest - Fysiologisk jämförelse mellan två skilda arbeten Ergometercykeltest visavi Steptest - Fysiologisk jämförelse mellan två skilda arbeten Marcus Andersson Tobias Johansson GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM Examensarbete 22:2005 Lärarutbildningen:

Läs mer

Kurskrav 2016/17. Domarutbildning

Kurskrav 2016/17. Domarutbildning Kurskrav 2016/17 Domarutbildning För godkänd kurs Division 3 För att vara behörig domare på denna nivå krävs att alla tester är godkända. Kurskraven finner ni i detta kompendium. Omtester: den 25 september

Läs mer

COACHING - SAMMANFATTNING

COACHING - SAMMANFATTNING . COACHING - SAMMANFATTNING Joakim Tranquist, Mats Andersson & Kettil Nordesjö Malmö högskola, 2008 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering 1 Copyright 2007 Malmö högskola, Enheten för kompetensutveckling

Läs mer

Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa

Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa Kapitel 10 - Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa Sida 1 av 12 Kapitel 10 Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa KAPITEL 10 Bra Testvärde viktigt för både ork och hälsa Intro... 2 Hur påverkar

Läs mer

Statistikens betydelse och nytta för samhället

Statistikens betydelse och nytta för samhället Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB i Varför är SCB i Almedalen? Utveckla, framställa och sprida statlig statistik Förse våra användare med statistik som underlag för beslutsfattande, debatt

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 1: Från 5 till 10 kilometer För dig som är ny i spåret eller som har sprungit runt 5 kilometer tidigare och nu vill ta steget

Läs mer

Deltentamen II (ordinarie) Humanfysiologi och energiomsättning, 2010-03-11. Namn:...

Deltentamen II (ordinarie) Humanfysiologi och energiomsättning, 2010-03-11. Namn:... Namn:... KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för biovetenskaper och näringslära Kandidatprogrammet i nutrition och fristående kurs (NU3003), Stockholms universitet Kurs: HUMANFYSIOLOGI OCH ENERGIOMSÄTTNING

Läs mer

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG

SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Sanering av hamnbassängen i Oskarshamn SANERING AV OSKARSHAMNS HAMNBASSÄNG Beräkning av frigörelse av metaller och dioxiner i inre hamnen vid fartygsrörelser Rapport nr Oskarshamns hamn 2010:7 Oskarshamns

Läs mer

Datum 2013-01-22 Kategori Personvågar Kund GP+ Skribent Linn Björklund. Test 8 personvågar Billig våg utklassar dyra konkurrenter

Datum 2013-01-22 Kategori Personvågar Kund GP+ Skribent Linn Björklund. Test 8 personvågar Billig våg utklassar dyra konkurrenter Datum 2013-01-22 Kategori Personvågar Kund GP+ Skribent Linn Björklund Test 8 personvågar Billig våg utklassar dyra konkurrenter Det är inte bara 1 400 kronor i prisskillnad mellan vågarna i vårt test.

Läs mer

Fysiska krav. inom Ambulanssjukvården. Gäller från

Fysiska krav. inom Ambulanssjukvården. Gäller från Fysiska krav inom Ambulanssjukvården Gäller från 2014-03-01 Bakgrund Ambulanssjukvård innebär förutom medicinsk och teknisk kompetens även krav på individens fysiska prestationsförmåga. Det handlar framförallt

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys Introduktionsmöte Name AGENDA 2 01 Vår historia 02 Firstbeat Livsstilsanalys 03 Livsstilsanalysen i praktiken 04 Exempelrapporter och konditionsnivå 05 Påbörja mätningen 06 Under

Läs mer

Åldrande och fysisk. aktivitet. Anna Jansson, Med dr. Statens folkhälsoinstitut. Avdelningen för barns & äldre hälsa

Åldrande och fysisk. aktivitet. Anna Jansson, Med dr. Statens folkhälsoinstitut. Avdelningen för barns & äldre hälsa Åldrande och fysisk 1 aktivitet Anna Jansson, Med dr. Statens folkhälsoinstitut Avdelningen för barns & äldre hälsa Varför bör samhället prioritera ett hälsosamt åldrande Argument 1 Andelen äldre ökar

Läs mer

Användarmöte. Arbetsprov och lungfunktion. Fall 3 Ergospirometri vid cystisk fibros. Anette Rickenlund

Användarmöte. Arbetsprov och lungfunktion. Fall 3 Ergospirometri vid cystisk fibros. Anette Rickenlund Användarmöte Arbetsprov och lungfunktion Fall 3 Ergospirometri vid cystisk fibros Anette Rickenlund Tisdag den 13 november 2018 Ve det barn som smakar salt när man kysser deras panna, för det är förhäxat

Läs mer

LIVSSTILSANALYS TOLKNING AV RAPPORT

LIVSSTILSANALYS TOLKNING AV RAPPORT LIVSSTILSANALYS TOLKNING AV RAPPORT FÖRBEREDANDE ENKÄT Genomsnittliga svar (Firstbeat databas 2016) PERSONLIGA UPPGIFTER OCH MÄTUPPGIFTER Personliga uppgifter påverkar analysresultaten. Exakt information

Läs mer

Healthperformance.se. Testmanual. Tester för hållbart arbetsliv. Copyright Health Performance

Healthperformance.se. Testmanual. Tester för hållbart arbetsliv. Copyright Health Performance Healthperformance.se Testmanual Tester för hållbart arbetsliv Copyright Health Performance Innehåll 1 Styrketester... 2 1.1 Push up... 2 1.2 Situps på 60 sekunder... 2 2 Balans och rörlighet... 3 2.1 Sit

Läs mer

Ta steget! Den som är aktiv mer än 1 timme per dag har bättre chans att kontrollera sin vikt.

Ta steget! Den som är aktiv mer än 1 timme per dag har bättre chans att kontrollera sin vikt. Ta steget! Forskning visar att alla människor bör vara fysiskt aktiva minst 30 minuter om dagen, helst varje dag i veckan. Dessa 30 minuter kan du fördela under dagen om du vill, t.ex 3x10 minuter. Därutöver

Läs mer