Handelsutredning - Kristianstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handelsutredning - Kristianstad 2010-10-15"

Transkript

1 Handelsutredning - Kristianstad

2

3 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING Södra infarten Mer Dagligvaruhandel vid Maxi-rondellen Volymhandeln med sällanköpsvaror Shopping vid Södra infarten Shopping vid Hammarshus UPPDRAGET Uppdrag Definitioner MARKNADSOMRÅDE OCH BEFOLKNING Marknadsområde Folkmängd och befolkningsprognoser TOTAL KONSUMTIONSUTVECKLING MARKNADSANALYS Stadskärnans tillgänglighet Allmänt om tillgänglighet till stadskärnan Kritiska avstånd utformning av stadskärnan och god tillgänglighet för alla trafikslag Östra centrum, planering och tillgänglighet DV-marknaden Södra infarten Systembolaget Mer Dagligvaruhandel vid Maxi-rondellen Volymhandeln med sällanköpsvaror Shopping vid Södra infarten Shopping vid Hammarshus UPPDRAGSGRUPP... 19

4

5 1. SAMMANFATTNING 1.1. Södra infarten Två stora dagligvarubutiker (DV) med en säljyta för DV på ca kvm kan tillsammans sälja för ca 450 Mkr. Detta är en stor etablering för en marknad av Kristianstads storlek. Dock tar det oftast ett par tre år för de nya butikerna att nå denna försäljning. Vi bedömer att butikerna det första hela året kan nå upp mot 350 Mkr, och att ca 275 Mkr av detta tas inom Kristianstads kommun. Den genomsnittliga påverkan på DV-handeln i kommunen skulle då bli drygt 10 %. För dagligvaror gäller regeln lika slår mot lika vilket innebär at nya stora butiker tar mer av sin försäljning från liknande enheter. Stora butiker kan dock lättare fånga upp marknadstillväxten och ta igen förlorad marknad. NIRAS bedömer att närbutiker som redan idag till stor del är kompletteringsbutiker, t.ex. butiker i Degeberga, Fjälkinge och Arkelstorp, redan har utsatts för konkurrens från stormarknader och påverkas mindre, uppskattningsvis 5 %. Generellt kan sägas att en liten butik med ordnad och bra ekonomi oftast klarar en omsättningsminskning på ca 5 % med vissa anpassningar. Viktigt för hur det går för dessa mindre butiker är befolkningsutvecklingen på närmarknaden. De större butikerna tappar i snitt drygt 10 % trots normala försvarsåtgärder. Vi kan nog räkna med att de stora butikerna sätter in all kraft på att försvara sig. Detta kan som nämnts i sin tur leda till att det tar några år för de nya butikerna att nå ovan nämnda försäljning, och att trycket ökar på butikerna utanför kommunen. Konkurrensen mellan de stora butikerna i Kristianstad kommer att bli hård men de kommer främst att konkurrera med varandra. Exempelvis Ica Maxi, Willys samt ICA Kvantum i Kristianstad och Åhus är tillräckligt stora butiker för att kunna försvara sig. DV-butiken i nuvarande Domus är bra och bör klara den nya konkurrensen bra, särskilt om tillgängligheten är god, dvs max m gångavstånd till parkering, samt trygg trafikmiljö för gående och cyklande. Ett Systembolag vid den Södra infarten skulle grovt skattat leda till en minskad försäljning av mat och shopping i centrum på Mkr per år. Det är viktigt att systembutiken i centrum försvarar sin position som huvudbutik i handelsregionen. Kommunen bör vara försiktig med att uppmuntra en extern systembutik. Dock måste i så fall den centrala butiken ha kapacitet och parkering för att ta emot alla kunder Mer Dagligvaruhandel vid Maxi-rondellen NIRAS här även fått i uppdrag att bedöma en etablering av kvm DV mittemot nuvarande Ica Maxi. NIRAS bedömer det inte sannolikt att detta sker i närtid om drygt kvm DV etableras vid 5 (19)

6 Södra infarten. Om det ändå skulle ske ökar påverkan på stora butiker från drygt 10 % till ca 15 %. Minst en av de stora butikerna vid infarten och Maxirondellen (det skulle då bli fyra stora butiker) skulle få svårt att klara sig, i alla fall som en stor aktör Volymhandeln med sällanköpsvaror NIRAS skall även bedöma vilka alternativ med s k volymhandel som inte skadar city. Här avses stora butiker med heminredning, gör det själv-butiker, hemelektronik mm. Den totala volymhandeln bedöms växa med ca Mkr per år i Kristianstad. En snabb översikt över möjliga volymhandelsbranscher: Blomsterlandet eller Plantagen finns ännu inte i Kristianstad, och skulle kunna vara ett alternativ. Blomsterlandet skulle kanske behöva kvm och plantagen ung. dubbelt så mycket Byggvaror är ett annat alternativ. K-Rauta t ex skulle troligen kunna få plats på tomten. Varken trädgårds- eller bygghandel skadar stadskärnan. Det som påverkar stadskärnan mest är handel med kläder och skor. En enstaka skobutik påverkar inte så mycket det är först om det blir flera butiker inom mode som konkurrensen blir allvarlig. Slutsatsen är att det inte går att svara på hur stor volymhandel som kan etableras vid Södra infarten utan att skada centrum, det beror på vilken bransch som kommer. Antag att vi vet att det är en bygghandel som skall etableras. Då kan den vara kvm eller mer utan att störa city. Likadant är det med en trädgårdshandel på säg 4000 till kvm. Sådana etableringar skulle sålunda påverka Härlöv i begränsad utsträckning och city nästan inte alls. Om kommunen inte vet vilken handel som kan etableras vid sidan av dagligvaruhandel, apotek och snabbmat är ett alternativ att bara bevilja ett par tusen kvm för kompletterande handel för att minimera risken city skadas Shopping vid Södra infarten Om shopping senare skall etableras i Hammarshus är det mindre lämpligt att etablera shopping vid Södra infarten. Marknaden räcker inte till för två externa shoppingcentra plus city. Den minsta av de tre kommer få mycket svårt att klara sig långsiktigt. 6 (19)

7 1.5. Shopping vid Hammarshus Ett shoppingcenter vid Hammarshus skulle kunna få ca kvm stormarknad och kvm shopping BYA. För shopping bedöms kvm BYA kunna bli ca kvm uthyrbar yta. Antag att ett shoppingcenter vid Hammarshus kan ha sitt första hela år någon gång år Tillväxten inom shopping i Kristianstad och i riket har varit högre sedan 2006 än vad vi vågade tro då. Påverkan på shoppinghandeln i stadskärnan skulle bli upp mot 15 %, vilket också är lägre än i bedömningen Bedömningen förutsätter att stadskärnan har god biltillgänglighet, annars kan förlusten bli större, se nedan. En shoppingetablering vid Hammarshus skulle vara beroende av en stor dagligvaruenhet. Om två stora DV-butiker etableras vid Södra infarten kan det ta tid innan det finns marknad för ytterligare en stor DV-enhet i Kristianstad, mer än fem år. Slutsatsen kan vara att det kan ta lång tid innan det finns marknad för ett stort shoppingcenter med ytterligare en stor DV-butik. Om ändå detta centrum med shopping och dagligvaror etableras i Hammarshus inom några år, bedömer NIRAS att det troligaste är att en stor DV-enhet flyttar från Södra infarten eller den sk ICArondellen till Hammarhus. Om ingen butik flyttar är det troligt att en de stora butikerna inom detta område slås ut eller omprofileras till en mindre butik. 7 (19)

8 2. UPPDRAGET 2.1. Uppdrag NIRAS (f.d. Nordplan) har fått i uppdrag av Kristianstads kommun att utreda konsekvenserna för etablerad handel av en eventuell utbyggd handel vid Södra infarten till Kristianstad (strax söder om Ica Maxi). Utredningen skall också vara en uppdatering av Nordplans utredning från år Det alternativ som skall utredas är: 1. Två dagligvaruenheter (DV) på ca kvm resp ca kvm. 2. Drygt kvm för övrig handel. I sammanhanget kan nämnas att volymhandel fortsätter att etableras i Härlöv. Nu planeras etablering av Media Markt och Jula. Kommunen räknar i nuläget inte med att det kommer att etableras någon stor dagligvarubutik (t ex en stormarknad) i Härlöv. Om några år kan det etableras ett shoppingcenter, externt eller halvexternt, i Kristianstad. Ett ofta utpekat läge är Hammar. NIRAS skall uppdatera den bedömning som vi gjorde 2006, bland annat om effekter av en sådan etablering på cityhandeln. Vi ska även lämna allmänna synpunkter på tillgängligheten till city med olika trafikslag, till exempel framkomligheten i gatunätet och hastighetsbegränsningar Definitioner Detaljhandeln har i denna utredning indelats i två huvudkategorier: DV Dagligvaror som innefattar mat, blommor, kemtekniska artiklar m.m. Av dagligvaror är ungefär 70 % livsmedel enligt livsmedelsstadgan. SV Sällanköpsvaror är övriga egentliga detaljhandelsvaror, som indelats i två huvudgrupper: 1. Volymhandel med sällanköpsvaror (vitvaror, möbler, TV, byggvaror m.m.) 2. Shopping (kläder, skor, ur, guld m.m.) Till egentlig detaljhandel räknas inte verksamheter som bilförsäljning, bensinstationer, system och apotek. Årsomsättning: försäljning per år inkl moms i 2008/09 års priser. 8 (19)

9 3. MARKNADSOMRÅDE OCH BEFOLKNING 3.1. Marknadsområde NIRAS bedömer att % av den nya DV-försäljningen tas inom Kristianstad kommun. För SV bedömer vi att en lägre andel än så tas inom kommunen, det beror också på vad som etableras. Karta 1: Kristianstad med omland. 9 (19)

10 3.2. Folkmängd och befolkningsprognoser Kristianstads befolkningsökning har varit något högre än rikets men svagare än länets under åren Figur 1: Årlig befolkningsförändring i procent för Kristianstads kommun, Skåne län och hela Sverige. Kommunen räknar med att befolkningen växer med ca 0,68 % per år vilket är något mer än den prognostiserade befolkningstillväxten för hela Sverige. År 2025 beräknas kommunens befolkning uppgå till invånare. Figur 2: Befolkningsprognos för Kristianstads kommun. Källa: Kristianstads kommun. 10 (19)

11 Figur 3: In- och utpendling från Kristianstad år Källa: Kristianstads kommun. I tabellen ovan framgår att arbetspendlingen är störst mellan Hässleholm och Kristianstad. Den största nettoutpendlingen går till Malmö, och den största nettoinpendlingen kommer från Östra Göinge. 4. TOTAL KONSUMTIONSUTVECKLING År 2008 var DV-omsättningen i kommunen enligt Handeln i Sverige ca Mkr. För SV var den ca Mkr. KPG 1 bedömer konsumtionstillväxten år till 3,6 % per capita och år för sällanköpsvaror där kläder väger tungt. NIRAS föreslår en försiktigare bedömning på 2,5 % per capita och år fram till För dagligvaror bedömer KPG tillväxten till 1,6 % per capita och år fram till 2020 vilket NIRAS anser vara rimligt och väljer att använda. Detta tillsammans med befolkningsökningen ger en årlig tillväxt på 2,3 % vilket motsvarar ca 50 Mkr för DV och 3,2 % motsvarande 85 Mkr för SV. Med ett ökat inflöde av handel till Kristianstad kan vi räkna med ca 55 Mkr för DV och ca 100 Mkr per år för SV. 1 KPG står för Konsumtionsprognosgruppen, som består av ledande svenska konsulter, bl a NIRAS och handelsföretag. Gruppens prognoser baseras bl a på nationalräkenskaperna. 11 (19)

12 5. MARKNADSANALYS 5.1. Stadskärnans tillgänglighet ALLMÄNT OM TILLGÄNGLIGHET TILL STADSKÄRNAN För att få kunskap om dagens tillgänglighet, och hur man ska göra förbättringar av tillgängligheten i stadskärnan, ger en resvaneundersökning ett bra underlag. Detta är särskilt viktigt då en stad står inför utveckling av stadskärnan, utbyggnad av extern handel eller något annat som påverkar stadskärnan. En tumregel för en medelstor stadskärna likt Kristianstad är att minst 50 % av besöken görs med annat färdmedel än med bil. En nyligen utförd undersökning 2 i Växjö visar att så mycket som 35 % använder cykel som färdmedel för sitt besök till centrum som. Totalt använde 65 % av handelbesökarna till stadskärnan i Växjö andra färdmedel än bilen. NIRAS har utfört en rad liknande undersökningar och besöksintervjuer. Vid en kundundersökning 3 i Huddinge Centrum, som har en karaktär av stadskärna, visade det sig att ca 30 % gjorde sitt besök till centrum som gång- eller cykelresenär. Kollektivtrafikandelen till Huddinge C var så mycket som 40 %. Tilläggas ska att Huddinge C ligger i ett väldigt bra kollektivtrafikläge med både pendeltågsstation och bussterminal. Klart är att en modern stadskärna behöver god tillgänglighet för alla vanligt förekommande färdmedel. En trygg, trevlig och tillgänglig miljö för gående, cyklande och kollektivresande blir ett krav samtidigt som tillgänglig bilparkering är viktigt. Vid planering av en modern stadskärna är det nödvändigt att man arbetar med gågator och stråk för cyklister samt bra cykelparkering i absolut närhet till butiker. Det skapar inte bara förutsättningar för fler att cykla eller gå till stadskärnan. En bilfri miljö i butiksstråken skapar även en trivsam miljö med plats för uteserveringar mm. Ju bättre planerad miljö för alla trafikslag, desto större är chansen att fler använder alternativ till bilen. Arbetet med god tillgänglighet för alla bör dock inte ske på alltför stor bekostnad av tillgängligheten för besökande med bil. Det som då kan inträffa är att de som vanligtvis tar bilen till centrum söker sig till andra städer eller till externa anläggningar. Detta kan i sin tur öka trafikarbetet i hela regionen och därmed öka miljöbelastningen totalt sätt. NIRAS bedömer att en viktig kvalitet för en trygg och säker miljö för alla som vistas i stadsmiljön är att hastighetsbegränsningen i centrum generellt är 30 km/h och att gaturummet utformas på ett 2 Konsumentundersökning- Cyklisternas betydelse for handeln i Vaxjö centrum, AB Handelns utredningsinstitut, september Besökarintervju Huddinge Centrum, NIRAS (fd Nordplan), maj (19)

13 sådant sätt att det känns naturligt att hålla hastighetsgränsen. På så sätt minskas buller från biltrafiken och trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter ökas. Genom en sänkning från 50 km/h till 30 km/h blir körtiden inom centrum obetydligt längre KRITISKA AVSTÅND Gångavståndet från bilparkering till butik/restaurang bör inte vara längre än 2-3 minuter, vilket motsvarar max ca 200 m 4. Om gångavståndet från p-plats till närmsta butik i det sammanhållna centrum är under 150 m kan parkeringen betraktas som nyttig parkering för butikerna i centrum. Är stadsmiljön trevlig kan uppemot 200 m accepteras. Max avstånd för bussresenärer till närmsta butik i centrum eller ett butikskluster är ca 150 m UTFORMNING AV STADSKÄRNAN OCH GOD TILLGÄNGLIGHET FÖR ALLA TRAFIKSLAG Vanligt förekommande är de olika trafikslagen utrycker bristande respekt för varandra. Ett grundproblem är bilister generellt tycker att cyklister inte visar hänsyn mot andra trafikslag samtidigt som cyklister upplever det otryggt med parkerade bilar (risk för dörruppslag) och svängande bilar (särskilt vid högersväng). Viktigt är att synliggöra cyklisten i trafikmiljön inte minst vid vanliga korsningar och vid cirkulationsplatser. Ett exempel där cyklister synliggörs är arbetet med s.k. cykelboxar vid signalkorsning. Cyklister placeras längst fram i korsningen framför övrig trafik. Det är en kvalitet att ha bilfria stråk i stadskärnan t.ex. att anlägga gågator. Vid planering av gågator är det dock viktigt att klargöra cykelns roll på gågatan. Gående kan uppleva otrygghet på gågator som även fungerar som cykelstråk. Cykelstölder eller skadegörelser av cyklar är vanligt förekommande. Bra cykelparkering är mycket viktigt. Arbeta gärna med upplyst cykelparkering med tak och möjligheter att låsa fast ramen. Cykelbanor och cykelvägar kan behöva förbättras och byggas ut. Viktigast i stadskärnan är dock ofta att göra traditionella gator mer cykelvänliga ÖSTRA CENTRUM, PLANERING OCH TILLGÄNGLIGHET Kristianstads läge i en region med många invånare som inte bor i stadskärnan gör att god biltillgänglighet ett viktigt konkurrensmedel gentemot andra städers handel och köpcentra utanför tätorten. När nu handeln i Kristianstads stadskärna byggs ut är det viktigt att tillgängligheten dvs. 4 Parkering som en intäktsgenerator för en stadskärnas kommersiella verksamheter. KTH 1996 L Lagerén. 13 (19)

14 kapaciteten anpassas efter det. Detta blir särskilt viktigt om/när stadskärnan i Kristianstad får konkurrens av ett externt shoppingcentrum. Förutsatt att vi dag har balans i antalet p-platser idag, bör då varje p-plats som tas bort ersättas. Vidare är det viktigt att de olika delarna av centrum har närhet till tillräckligt antal bilplatser, annars riskerar centrum att tippa dvs. tyngdpunkten kan förskjutas och någon del tappa i attraktivitet. Ett nytt Östra centrum måste således få tillräcklig egen parkering under butikernas öppettider, ca p-platser per kvm butiksyta. Det finns oftast goda möjligheter att arbeta med samnyttjande av parkering i stadskärnan, t ex att identifiera olika verksamheters maxtidpunkt som infaller vid olika tider på dygnet. Detta är några nedslag och exempel. Utredningen kan fördjupas på detta område DV-marknaden Figur 4: Dagligvaruindexutveckling i Kristianstad och omgivande kommuner. Kristianstads dagligvaruindex är högre än grannkommunernas vilket understryker att kommunen är stark i sin region. Kristianstad har dock tappat något under perioden (2009 års siffror kommer i månadsskiftet september/oktober 2010). NIRAS räknar med att det första hela öppningsåret är 2013 och med en årlig tillväxt för DV på 2,3 % och för SV 3,2 % (i fasta priser). DV väntas då år 2013 omsätta drygt Mkr och SV Mkr. Tillväxten år 2008 till och med 2013 bedöms således till drygt 250 Mkr för DV och 500 Mkr för SV. 14 (19)

15 SÖDRA INFARTEN Två stora DV-butiker på kvm respektive kvm bedöms ha en säljyta för DV på ca kvm och tillsammans kunna sälja för Mkr. Vi räknar med 450 Mkr. Detta är en stor etablering för en marknad av Kristianstads storlek. Dock tar det oftast ett par tre år för de nya butikerna att nå denna försäljning. Vi bedömer att butikerna det första hela året kan nå upp mot 350 Mkr, och att ca 275 Mkr av detta tas inom Kristianstads kommun. Den genomsnittliga påverkan på DV-handeln i kommunen skulle då bli drygt 10 %. För dagligvaror gäller regeln lika slår mot lika vilket innebär at nya stora butiker tar mer av sin försäljning från liknande enheter. Stora butiker kan dock lättare fånga upp marknadstillväxten och ta igen förlorad marknad. De små butikerna har mindre resurser att försvara sig. Därmed blir det svårare för de små enheterna att på sikt kunna ta igen omsättningsminskningar. För mindre enheter krävs därmed andra åtgärder. Det kan t.ex. vara att profilera sig eller på annat sätt göra sig mer attraktiv för kunden. Östra Centrum Maxirondellen Hammarshus Södra infarten Figur 5: Karta över centrala Kristianstad utvecklingsområden för handel. Källa: Kristianstads kommun. NIRAS bedömer att närbutiker som redan idag till stor del är kompletteringsbutiker, t.ex. butiker i Degeberga, Fjälkinge och Arkelstorp, redan har utsatts för konkurrens från stormarknader och 15 (19)

16 påverkas mindre, uppskattningsvis 5 %. För att bedöma vilka nedläggningsrisker detta kan innebära skulle NIRAS behöva se varje butiks ekonomi. Generellt kan dock sägas att en liten butik med ordnad och bra ekonomi oftast klarar en omsättningsminskning på ca 5 % med vissa anpassningar. En förlust på 10 % kräver i regel neddragningar på personal mm, men flertalet butiker klarar också en sådan omställning. Viktigt för hur det går för dessa mindre butiker är befolkningsutvecklingen på närmarknaden. De större butikerna tappar i snitt drygt 10 % trots normala försvarsåtgärder. Vi kan nog räkna med att de stora butikerna sätter in all kraft på att försvara sig. Detta kan som nämnts i sin tur leda till att det tar några år för de nya butikerna att nå ovan nämnda försäljning, och att trycket ökar på butikerna utanför kommunen. Konkurrensen mellan de stora butikerna i Kristianstad kommer att bli hård men de kommer främst att konkurrera med varandra. Den stora butiken i Åhus (ICA) riskerar att tappa upp mot 10 %. Ett tapp på 10 % motsvarar ca 4 års tillväxt. Exempelvis Ica Maxi, Willys samt ICA Kvantum i Kristianstad och Åhus är tillräckligt stora butiker för att kunna försvara sig. DV-butiken i nuvaenade Domus är bra och bör klara den nya konkurrensen bra, särsklit om tillgänglighetn är god, dvs max m gångavstånd till parkering, samt trygg trafikmiljö för gående och cyklande. En tumregel är att kunder inte åker bil mer än 15 eller som mest 20 min för att handla dagligvaror om inte resan samordnas med ett annat ärende. Enstaka butiker utanför Kristianstads kommun kan tappa upp mot 10 %, men de flesta påverkas inte så mycket. Butikerna i Östra Göinge riskerar störst långskig påverkan, främst därför att befolkningsunderlaget minskar och arbetsutpendlingen är stor. De nya etableringarna är alltså inte huvudanledningentill detta. Stora dagligvaruenheter, i t.ex. Bromölla, Hässleholm, Hörby och Osby kan tappa ca 5 % och i något enstaka fall upp mot 10 % SYSTEMBOLAGET Ett Systembolag vid den Södra infarten skulle grovt skattat leda till en minskad försäljning av mat och shopping i centrum på Mkr per år. Det är viktigt att systembutiken i centrum försvarar sin position som huvudbutik i handelsregionen. Kommunen bör vara försiktig med att uppmuntra en extern systembutik. Dock måste i så fall den centrala butiken ha kapacitet och parkering för att ta emot alla kunder. Jfr avsnittet om stadskärnans tillgänglighet MER DAGLIGVARUHANDEL VID MAXI-RONDELLEN NIRAS här även fått i uppdrag att bedöma en etablering av kvm DV vid Shell-macken mittemot nuvarande Ica Maxi. NIRAS bedömer det inte sannolikt att detta sker i närtid om drygt kvm DV etableras vid Södra infarten. Om det ändå skulle ske ökar påverkan på stora butiker från drygt 16 (19)

17 10 % till ca 15 %. Minst en av de stora butikerna vid infarten och Maxirondellen (det skulle då bli fyra stora butiker) skulle få svårt att klara sig, i alla fall som en stor aktör Volymhandeln med sällanköpsvaror NIRAS skall även bedöma vilka alternativ med s k volymhandel som inte skadar city. Här avses stora butiker med heminredning, gör det själv-butiker, hemelektronik mm. Den totala volymhandeln bedöms växa med ca Mkr per år i Kristianstad. En snabb översikt över möjliga volymhandelsbranscher: Sport är tveksamt. Stadium har en butik och Intersport två. Elektronik är också tveksamt om nu MediaMarkt är på väg in i Härlöv. Jula är också på väg in i Härlöv. Möbelkedjorna är väl företrädda (utom IKEA). EM-möbler finns inte i Kristianstad men i Vinslöv. Vitvaror finns också (Hemma finns inte i tätorten men i Åhus). Blomsterlandet eller Plantagen finns ännu inte i Kristianstad, och skulle kunna vara ett alternativ. Blomsterlandet skulle kanske behöva kvm och plantagen ung. dubbelt så mycket Byggvaror är ett annat alternativ. K-Rauta t ex skulle troligen kunna få plats på tomten. Varken trädgårds- eller bygghandel skadar stadskärnan. Det som påverkar stadskärnan mest är handel med kläder och skor. En enstaka skobutik påverkar inte så mycket det är först om det blir flera butiker inom mode som konkurrensen blir allvarlig. Slutsatsen är att det inte går att svara på hur stor volymhandel som kan etableras vid Södra infarten utan att skada centrum, det beror på vilken bransch som kommer. Antag att vi vet att det är en bygghandel som skall etableras. Då kan den vara kvm eller mer utan att störa city. Likadant är det med en trädgårdshandel på säg 4000 till kvm. Sådana etableringar skulle sålunda påverka Härlöv i begränsad utsträckning och city nästan inte alls. Om kommunen inte vet vilken handel som kan etableras vid sidan av dagligvaruhandel, apotek och snabbmat är ett alternativ att bara bevilja ett par tusen kvm för kompletterande handel för att minimera risken city skadas Shopping vid Södra infarten Om shopping senare skall etableras i Hammarshus är det mindre lämpligt att etablera shopping vid Södra infarten. Marknaden räcker inte till för två externa shoppingcentra plus city. Den minsta av de tre kommer få mycket svårt att klara sig långsiktigt. Storlek är en avgörande fördel för shopping, kunden vill ha många butiker att välja på. 17 (19)

18 5.5. Shopping vid Hammarshus Vid resecentrum i den östra delen av Kristianstad planeras ny shoppingyta. Idag finns ca kvm handelsyta för shopping, och i framtiden kommer det att finnas ca kvm. Försäljningen i centrum bör då efter några år kunna öka med Mkr. En utbyggnad av handelsytorna vid resecentrum skulle således stärka handeln i stadskärnan. Ett shoppingcenter vid Hammarshus skulle kunna få ca kvm stormarknad och kvm shopping BYA. För shopping bedöms kvm BYA kunna bli ca kvm uthyrbar yta. Shoppingförsäljningen bedöms kunna bli ca 300 Mkr vilket är lägre än det NIRAS beräknade i handelsrapporten från Antag att ett shoppingcenter vid Hammarshus kan ha sitt första hela år någon gång efter 2015, kanske Tillväxten inom shopping i Kristianstad och i riket har varit högre sedan 2006 än vad vi vågade tro då. Påverkan på shoppinghandeln i stadskärnan skulle bli upp mot 15 %, vilket är lägre än i bedömningen Bedömningen är grov, då vi inte vet vilken tillväxt vi får fram till år Bedömningen om en påverkan upp mot 15 % förutsätter att stadskärnan har god biltillgänglighet, annars kan förlusten bli större, se ovan. Det är inte säkert att ett shoppingcenter i Hammarshus blir lönsamt. Även denna bedömning är mycket osäker, det beror på hur bra det nya centret blir och vilka butiker man kan locka till sig. Det beror också på tillväxten i efterfrågan åren framöver. En shoppingetablering vid Hammarshus skulle vara beroende av en stor dagligvaruenhet. Om två stora DV-butiker etableras vid Södra infarten kan det ta tid innan det finns marknad för ytterligare en stor DV-enhet i Kristianstad, mer än fem år. Slutsatsen kan vara att det kan ta lång tid innan det finns marknad för ett stort shoppingcenter med ytterligare en stor DV-butik. Om ändå detta centrum med shopping och dagligvaror etableras i Hammarshus inom några år, bedömer NIRAS att det troligaste är att en stor DV-enhet flyttar från Södra infarten eller den sk ICArondellen till Hammarhus. Om ingen flyttar är det troligt att en de stora butikerna inom detta område slås ut eller omprofileras till en mindre butik. 18 (19)

19 6. UPPDRAGSGRUPP Hör gärna av er om ni har frågor eller funderingar avseende rapporten och dess innehåll. NIRAS Sweden AB Analys & Utveckling Box Stockholm Thomas Hellström (Uppdragsansvarig) Charlotte Rudling (Konsult) Johan Ericsson (Konsult, trafik) (19)

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 Hammarshus Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE BEDÖMNING... 5 1.1. Hammarshus köpcentrum... 5 1.2. Påverkan - dagligvaruhandel... 5 1.2.1.

Läs mer

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31

Handelskonsekvensutredning. Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 Handelskonsekvensutredning Dagligvaror - Mariehem 2014-03-31 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 5 UPPDRAGSBESKRIVNING... 7 DEFINITIONER... 8 MARKNAD OCH EFTERFRÅGAN... 8 Kommunen... 8 Närområdet... 8 KONKURRENS...

Läs mer

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN Dagligvaruutredning- Umeå Ersboda UMEÅ KOMMUN 24 MAJ 2019 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Umeås befolkningsutveckling 4 3 Dagligvaruhandelns utveckling 7 4 Dagligvaruhandeln i Umeå 8 4.1 Dagligvaruhandeln i närområdet

Läs mer

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ

KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ 1 december 2015 KONSEKVENSANALYS - COOP I UMEÅ PROJEKT Utarbetat av TH Granskat av JS Godkänt av NIRAS Sweden AB 556541-2532 T: +46 0850384400 D: +46 8 503 844 75 Besöksadress: Fleminggatan F: +460850384492

Läs mer

Sundbybergs stadskärna

Sundbybergs stadskärna Sundbybergs stadskärna Uppdatering av handelsutredning Lisa Lagerén och Janne Sandahl 4 mars 2014 Bakgrund och arbetsgrupp Nordplan (framförallt genom Lisa Lagerén, Janne Sandahl och Johan Ericsson) gjorde

Läs mer

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING Svalövs kommun 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING PROJEKT Svalövs kommun Utarbetat av TH Granskat av AH NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan 14 Boxadress: Box 70375 107 24 Stockholm, Sverige Org

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02 Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-06-02 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 1.1.1. Marknadsområde för handel mm... 6 1.2. Efterfrågeutveckling år 2012-2020... 7

Läs mer

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Förutsättningar Vi utreder ett huvudscenario: Nästan all handel restauranger och service koncentreras till Ursviks Torg. En eller ett par serveringar

Läs mer

Melleruds kommun. Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01

Melleruds kommun. Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01 Melleruds kommun Handelsutredning och konsekvensanalys av effekterna av planerat köpcentrum i Västerråda 2011-11-01 Ann-Marie Johansson och Jan V Bergqvist Rapportinnehåll Uppdrag, syfte Planerat köpcentrum,

Läs mer

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26

Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 Saltsjöbaden centrum 2013-08-26 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING... 5 2. UPPDRAG... 5 3. KIABS ARGUMENTATION... 6 4. AXFOODS SYN... 7 5. ICAS SYN... 7 6. NIRAS BEDÖMNING... 8 6.1. Efterfrågan växer... 8 6.2.

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Handelsstrategi Kristianstads kommun. Bromma 2006-03-10. www.nordplanab.se

Handelsstrategi Kristianstads kommun. Bromma 2006-03-10. www.nordplanab.se Handelsstrategi Kristianstads kommun Bromma www.nordplanab.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 1 Effekter på befintlig handel "över natten" av Coop Forum och Bergendalhs:... 1 Effekter på befintlig

Läs mer

Handelspolicy för Eslövs kommun

Handelspolicy för Eslövs kommun Handelspolicy för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-09-28 Innehållsförteckning Handelspolicy för Eslövs kommun 3 Inriktningsmål Policy för handel Syfte 5 Bakgrund 5 Kommunens utveckling Handelns

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-04-17 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 2. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 7 3. UPPTAGNINGSOMRÅDE ÅR 2014, 2020 OCH 2025... 8 3.1.

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 2(8) Bakgrund Kommunstyrelsen gav 2005-05-25 97 stadsarkitekt- och mark- och exploateringskontoren i uppdrag att ta

Läs mer

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN Skövde Handelsutredning Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN 22 MARS 2018 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Sammanfattning 4 2.1 Jämförelse av läge III och IV för en storbutik 4 2.2 Jämförelse av lägena idag för

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014. Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2014 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro har återtagit sin position som handelsstad som lockar

Läs mer

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI)

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Konsekvensanalys Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord AB Handelns utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Östersunds kommun,

Läs mer

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne

DETALJHANDELN I SKÖVDE HUI Research. Next Skövde Destinationsutveckling AB. Oktober Rickard Johansson Sophie Nilsonne DETALJHANDELN I SKÖVDE 2015 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB Oktober 2016 Rickard Johansson Sophie Nilsonne FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Next Skövde genomfört en analys av handelns

Läs mer

Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022. Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12

Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022. Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12 Handelsbalansen i Skåne och västra Blekinge år 2011, 2017 och 2022 Komplement till utredning om Hammarshus 2012-08-29 2013-07-12 INNEHÅLL 1. UPPDRAG... 4 1. Handelsbalansen beskriv nuläge.... 4 2. Handelsbalansen

Läs mer

Handeln i Skövde fram till år

Handeln i Skövde fram till år Handeln i Skövde fram till år 2030 2018-01-11 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 5 2 UPPDRAG, DEFINITIONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 6 2.1 Uppdrag...6 2.2 Definitioner och förutsättningar...6 2.3 Ej

Läs mer

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT EN UPPGRADERING AV LEKSAND HANDELSUTREDNING, DAT OKTOBER 2008 2012-06-13 INNEHÅLL 1. Bakgrund 2. Leksands handel idag 3. Leksands handel i framtiden 4. Regionens handel i framtiden,

Läs mer

Svensk Handel. en investering för ditt företag

Svensk Handel. en investering för ditt företag Svensk Handel en investering för ditt företag Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel stärker handelns företag och skapar bättre förutsättningar

Läs mer

Fördjupad konsekvensutredning-

Fördjupad konsekvensutredning- AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Fördjupad konsekvensutredning- Effekter för befintlig handel vid en ökad sällanköpsvaruhandel i Stora Bernstorp ΙΙ Januari 2010 Uppdragsgivare: Burlövs kommun 1 Förord AB

Läs mer

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 Tuna Park Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 1 Sammanfattning 1 1.1 Bilplatsbehov 1 1.2 Nyalstrad biltrafik, totalt 1 1.3 Fördelning på

Läs mer

Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun. Nordplan AB 2007-11-02

Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun. Nordplan AB 2007-11-02 Handelsutredning Eriksberg Karlstads kommun Nordplan AB 2007-11-02 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 6 UPPDRAG...6 METOD...6 ARBETSGRUPP...6 DEFINITIONER...6

Läs mer

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum AB Handelns Utredningsinstitut September 2010 Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum Förord AB Handelns Utredningsinstitut, HUI, har på uppdrag av Växjö kommun Tekniska

Läs mer

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH PRESENTATION PRESENTATION Handelsanalys: Framtidens Handelsanalys stadskärna Tibroi HUI HUI Research på uppdrag av på Tibro uppdrag kommun av Gällivare 14 december kommun 2016 12 april 2016 Per Andersson

Läs mer

AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT. Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN

AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT. Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Sveriges största handelsområde KARTLÄGGNING AV KUNGENS KURVA SKÄRHOLMEN Förord Idag är Kungens kurva ett av de mest expansiva handelsområdena i regionen. Kungens kurva har

Läs mer

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN

Barkarby staden. Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna. Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN Barkarby staden Bilaga 1 till PM kommersiella lokaler i bottenvåningarna Beräkning av underlag och etappvis utbyggnad JÄRFÄLLA KOMMUN 2018-03-18 UPPDATERAD 2018-11-30 Innehåll 1 Marknadsområden för handel

Läs mer

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Platsen vid sjöarna där vägarna möts Växjös ursprungliga betydelse. Där vägar

Läs mer

Förord 1 2 3

Förord 1 2 3 Förord 1 2 3 Sammanfattning Innehållsförteckning 1 Inledning... 7 1.1 Bakgrund... 7 1.2 Syfte... 7 1.3 Mål... 8 1.4 Definition av begrepp... 9 1.5 Läge... 10 1.6 Definition av områden... 11 1.7 Antaganden...

Läs mer

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter.

FASTIGHETENS LÄGE. Det finns dock möjlighet för besökare att även parkera på torget i Mönsterås. Mönsterås centrum nås från väg E22 via fyra infarter. MÖNSTERÅS FAKTA Byggår: 1983 Fastighetsägare: Folksam (KPA) Försäljningsyta: 1.230 kvm Närliggande butiker: Apoteksgruppen, Puls & Träning Parkeringsplatser: ca 35 st FASTIGHETENS LÄGE Trafikmängder i

Läs mer

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken

Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Analys av detaljhandelns utveckling i Skövdes tre största handelsområden: City, Norrmalm och Stallsiken Innehåll... 1 Bakgrund... 3 Inledning... 4 Sällanköpsvaruhandeln... 5 Dagligvaruhandeln... 7 Skövde

Läs mer

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning Söderköpings kommun 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte

Läs mer

Nydala Karlslund Norresand Centrum Maxi Söder Centrum Målaregården Brogård Handelsområden utbredning 1 Handelsverksamhet i centrum. Källa: Centrumplanen 2013 Restaurang 16 3 040 60 Nyckeltal över antal

Läs mer

Rapport 14 december 2016

Rapport 14 december 2016 Norrköpings kommun Rapport 14 december 2016 INGELSTA - HANDELSUTREDNING 2016 n PROJEKT Norrköpings kommun Utarbetat av Shler Moulodi Granskat av Thomas Hellström NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan

Läs mer

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Välkomna till inspirationsseminarium och workshop för Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium och Workshop för Eslövs stadskärna

Läs mer

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1 KUNGENS KURVA Diagonalen 1 Kungens Kurva Kungens Kurva är inte bara ett av Sveriges snabbast växande handelsområden, det är även den största handelsplatsen i hela Skandinavien. I området finns totalt 230

Läs mer

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser

Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Mätbar stad 2017 Kartläggning av handel och service på Örebros största handelsplatser Förord 2 Årets kartläggning visar att 2016 var något av ett mellanår för Örebro utifrån ett handelsperspektiv, men

Läs mer

Nya Älta Torg en handelsanalys. Juni 2016

Nya Älta Torg en handelsanalys. Juni 2016 en handelsanalys Juni 2016 PROJEKT Utarbetad av TH Granskad av JW NIRAS Sweden AB Org nr.556175-6197 T: +46 0850384400 D: +46 8 503 844 75 Besöksadress: Fleminggatan F: +46 0850384492 M: +46 70 726 03

Läs mer

Handeln i Falkenberg. Utvecklingen till år 2018 2012 02 20

Handeln i Falkenberg. Utvecklingen till år 2018 2012 02 20 Handeln i Falkenberg Utvecklingen till år 2018 2012 02 20 INNEHÅLL 1. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 5 1.1. Uppdraget...5 1.2. Definitioner...6 2. DETALJHANDELN I FALKENBERG ÅR 2009/2010... 7 2.1. Detaljhandeln

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014

Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014 Detaljhandeln i Eskilstuna 2013-2014 HUI Research September-Oktober 2015 Rickard Johansson Anna Mocsáry Sammanfattning Bakgrund Handeln i Eskilstuna kommun genomgår utveckling, både vad gäller den befintliga

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel Turism Samhällsekonomi Forskning Fristående doperbolag

Läs mer

CITYKLIMATET MALMÖ GÖRAN HÖCKERT 2013-10-23

CITYKLIMATET MALMÖ GÖRAN HÖCKERT 2013-10-23 CITYKLIMATET MALMÖ GÖRAN HÖCKERT 2013-10-23 CITYKLIMATET SYFTE Beskriver hur det går för cityhandeln i förhållande till handeln på orten Stadskärnenivå istället för kommunnivå Årlig undersökning CITYKLIMATET

Läs mer

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 HUI Research Sep-Okt 2014 Anna Mocsáry Henrik Vestin 2010 David Naylor FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND. 3. Verksamhetsuppgifter. 4. Detaljhandelns utveckling. 6. Framtidens butik/handelsplats

HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND. 3. Verksamhetsuppgifter. 4. Detaljhandelns utveckling. 6. Framtidens butik/handelsplats HANDELSUTREDNING - VÄSTRA GÖTALAND BILAGOR 1. Definitioner 2. Befolkningsuppgifter 3. Verksamhetsuppgifter 4. Detaljhandelns utveckling 5. Framtidens konsument 6. Framtidens butik/handelsplats 7. Handelsetableringslagstiftning

Läs mer

2014-01-17. Program PM

2014-01-17. Program PM 2014-01-17 Program PM Denna PM har upprättats för att förtydliga sambandet mellan olika utvecklingssatsningar inom Ulricehamns kommun och ingå som en del i underlaget till detaljplaner. Ulricehamn ligger

Läs mer

PM ang handelsutredningar i Kristianstad och effekter av en utbyggd handel 2014-04-02

PM ang handelsutredningar i Kristianstad och effekter av en utbyggd handel 2014-04-02 PM ang handelsutredningar i Kristianstad och effekter av en utbyggd handel 2014-04-02 FÖRORD Kristianstad är av tradition den centrala handelsstaden i nordöstra Skåne. För att bejaka en positiv stadsutveckling

Läs mer

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP.

1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 LOKALEN LEDIG LOKAL. Planlösning butik En del. Planlösning butik Två delar UTHYRBAR AREA. 1 234 / 617 m 2 TYP. LOKALEN LEDIG LOKAL Planlösning butik En del Planlösning butik Två delar 1 234 m 2 617 m 2 617 m 2 UTHYRBAR AREA TYP NÄRLIGGANDE BUTIKER TILLTRÄDE 1 234 / 617 m 2 Handel ÖoB, Sova, Rusta, Mediamarkt m.fl

Läs mer

Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg

Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg Rapport september 2013 Uppdragsgivare: Göteborgs stad, Trafikkontoret Handel och trängselskatt första kvartalet 2013 Mätning av handeln före och efter införandet av trängselskatt i Göteborg Förord HUI

Läs mer

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD

CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD CITYKLIMATET 2014-09-04 FASTIGHETSÄGARNA SYD SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor. SVAR PÅ: Stadskärnornas ekonomiska utveckling jämförd med

Läs mer

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges PARKERINGSTAL FÖR CYKEL BOSTÄDER Verksamhet Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges Flerbostadshus 20 25 1,8 2,3/bostad Särskilda boendeformer Äldreboende 5 10 cpl/1000 kvm BTA 0,3 cpl/boende

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson

HUI Research DETALJHANDELN I SKÖVDE November Next Skövde Destinationsutveckling AB. Anna Mocsáry Rickard Johansson DETALJHANDELN I SKÖVDE 2014 HUI Research Next Skövde Destinationsutveckling AB November 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson Sammanfattning Bakgrund Handeln i Skövde kommun har genomgått och genomgår alltjämt

Läs mer

Handeln i Katrineholm. Perspektiv mot år 2020 2013-11-08

Handeln i Katrineholm. Perspektiv mot år 2020 2013-11-08 Handeln i Katrineholm Perspektiv mot år 2020 2013-11-08 INNEHÅLL 1. UPPDRAG... 6 2. SAMMANFATTNING... 8 2.1. Katrineholms handel idag... 8 2.2. Väntad efterfrågetillväxt inom kommunen år 2013-2020...

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

KUNGSFORS KÖPCENTRUM KUNGSFORS KÖPCENTRUM. Presentation

KUNGSFORS KÖPCENTRUM KUNGSFORS KÖPCENTRUM. Presentation KUNGSFORS KÖPCENTRUM 2008-03-18 KUNGSFORS KÖPCENTRUM Kungsfors Center Etablerad destination SKENE JÄRN RV 156 Göteborg Hyssna KUNGSFORS IDAG Horred NYA KUNGSFORS Kungsfors är en vida etablerad och känd

Läs mer

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Davidsson 2017-02-17 KS 2017/0050 0480-450 061 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss Förslag till

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

sta d sd el scen tru m K i sta Od d e

sta d sd el scen tru m K i sta Od d e F ra m ti d a sta d sd el scen tru m K i sta Od d e Marknadsutredning 2016-03 - 23 Thomas Hellström U p pdrag NI RAS har av Skanska fått i uppdrag att bedöma framtida stadsliv med handel, restauranger

Läs mer

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 HANDELSPOLICY FALKENBERGS KOMMUN 1 1. ÖVERGRIPANDE MÅL & UTGÅNGSPUNKTER Handelns lokalisering har betydelse för såväl markåtgång

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Ett nytt sätt att shoppa i kristianstad

Ett nytt sätt att shoppa i kristianstad Ett nytt sätt att shoppa i kristianstad ett spännande tillskott till handeln i Kristianstad KRISTIANSTAD HAR ALLTID VARIT KÄNT FÖR BRA OCH SPÄNNANDE SHOPPING. Historiskt sett har vi attra- herat många

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta

Konsekvensanalys Storvreta AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Januari 2010 Konsekvensanalys Storvreta en fördjupad analys av tänkbara konsekvenser för handeln i Storvreta vid en utökad handel i Fullerö(Fullerö Park). Fredrik Kolterjahn,

Läs mer

Handelsutredning Midgården, Ängelholm

Handelsutredning Midgården, Ängelholm 1 (14) Handelsutredning Midgården, Ängelholm Olle Anderberg Katarina Majer Olof Friberg Tyréns AB 2 (14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och förutsättningar... 3 3 Metod... 3 4 Läge, tillgänglighet

Läs mer

Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall. Marknadspotential och konsekvensanalys

Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall. Marknadspotential och konsekvensanalys Handelsutredning Västra hamnen i Hudiksvall Marknadspotential och konsekvensanalys 27 februari 2015 Bakgrund 2 I samband med Hudiksvall kommuns arbete med FÖP för Västra hamnen, önskar staden bedöma förutsättningarna

Läs mer

PM, Handel vid Nettovägen en jämförelse kring trafikalstring för handel och logistikcentral

PM, Handel vid Nettovägen en jämförelse kring trafikalstring för handel och logistikcentral Datum 2012-03-15 Grontmij, Väg och trafik Johan Ericsson PM, Handel vid Nettovägen en jämförelse kring trafikalstring för handel och logistikcentral Inledning och bakgrund Denna PM beskriver trafikalstring

Läs mer

BILAGA 2: Enkät med frekvensfördelning

BILAGA 2: Enkät med frekvensfördelning BILAGA 2: Enkät med frekvensfördelning FRÅGOR OM DIG OCH DITT HUSHÅLL 1. Är Du 57,3% Kvinna 42,8% Man 2. Hur gammal är Du? _40,11_år k: 39,61 år m: 40,76 år 3. Har Du körkort? 90,1% Ja 9,9% Nej 4. Har

Läs mer

Handelskonsekvensanalys

Handelskonsekvensanalys Handelskonsekvensanalys Älta Centrum maj 2010 Innehåll Bakgrund Metod Dagens Älta C och Tyresö C Trafikflöde Konkurrens i marknadsområdet Delmarknadernas täckningsgrader Konsumtionsflöde i Älta Trender

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Handelsanalys Mjölby kommun

Handelsanalys Mjölby kommun AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT December 2009 Handelsanalys Mjölby kommun Bilaga: Konsumentundersökning Ulf Rämme Henrik Vestin 2. Konsumentundersökning Bakgrund I undersökningen ställdes frågor om konsumenternas

Läs mer

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7. [Skriv text]

StatistikInfo. Detaljhandeln i Västerås år Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7. [Skriv text] StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Servicepartner 2015:7 Detaljhandeln i Västerås år 2013 [Skriv text] Servicepartner, Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR

Läs mer

Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19. Analys & Strategi 1

Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19. Analys & Strategi 1 Handelskonsekvensanalys för Landskrona - ny handel i kvarteret Bromsregulatorn 2011-05-19 Analys & Strategi 1 Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering 1(8) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikstruktur och parkering Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Kvalitetsgranskning Anna Stjärnkvist/Anna-Karin Ekström 010-452

Läs mer

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 1 2 Handelspolicy för Svedala tätort Svedala är kommunen där man lever ett gott liv. Vi har ett bra läge i Öresundsregionen med

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikalstring och vägtrafikbuller

Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikalstring och vägtrafikbuller 1(5) Utredning Detaljplan Infart Kristianstad Trafikalstring och vägtrafikbuller Uppdragsnummer: 226043 Uppdragsansvarig: Johan Bergström Handläggare Anna-Karin Ekström 010-452 22 14 2(5) 1 Förutsättningar

Läs mer

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR PÅ:

Läs mer

Handelsutredning Upplands-Bro. Rapport 10 januari 2008

Handelsutredning Upplands-Bro. Rapport 10 januari 2008 Sammanfattning: förslag till detaljhandelspolicy Kommunala utgångspunkter både i kommun- Kommunen skall undanröja hinder för handelns utveckling centrum och mindre centrum. Kommunen skall skapa förutsättningar

Läs mer

Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014. HUI Research. Oktober 2015. Rickard Johansson Anna Mocsáry

Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014. HUI Research. Oktober 2015. Rickard Johansson Anna Mocsáry Purple Flag Eskilstuna Innerstad 2014 HUI Research Oktober 2015 Rickard Johansson Anna Mocsáry FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys av handelns

Läs mer

GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se

GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se GALLERIA BOULEVARD. KRISTIANSTADS NYA MÖTESPLATS. www.kristianstadnyagalleria.se DET NYA NAVET I CENTRALA KRISTIANSTAD. Med den nya gallerian kommer centrala Kristianstad att utvecklas och staden får ett

Läs mer

Länsstyrelsen Jämtlands län Samhällsplanering och boende Kaj Wejander 063 146234

Länsstyrelsen Jämtlands län Samhällsplanering och boende Kaj Wejander 063 146234 Kaj Wejander 063 146234 BESLUT Datum 2001-10-08 203-6961-01 Delgivningskvitto Dnr (anges vid skriftväxling) Krokoms kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 835 80 Krokom Prövning av kommunfullmäktige i Krokoms

Läs mer

Handelskonsekvensutredning Tuna Park

Handelskonsekvensutredning Tuna Park Handelskonsekvensutredning Tuna Park WSP Analys & Strategi 27 maj 2010 1 Kund Eskilstuna kommun Konsult WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax: +46 8

Läs mer

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015

DETALJHANDELN I ÖREBRO Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 DETALJHANDELN I ÖREBRO 2015 Nyckeltal för Örebros fyra största handelsplatser November 2015 FÖRORD Årets kartläggning visar ännu en gång att Örebro fortsätter att stärka sin position som en av landets

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

Ljusdal Workshop 23 januari 2017

Ljusdal Workshop 23 januari 2017 Ljusdal Workshop 23 januari 2017 Janne Sandahl Lisa Lagerén Detta bildspel visades och diskuterades på workshop den 23 januari 2017. Bildspelet har efter workshopen kompletterats med synpunkter som framkom

Läs mer

HANDELSUTREDNING ÖREBRO

HANDELSUTREDNING ÖREBRO HANDELSUTREDNING ÖREBRO Trafikanalys av fyra etableringslägen i Örebro Februari 2008 INLEDNING Bakgrund och syfte Ett nytt handelsområde planeras i Örebro. Kommunen har fått flera förfrågningar för etablering

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Höör. Handelsutredning Juli 2010

Höör. Handelsutredning Juli 2010 Höör Handelsutredning Juli 2010 NIRAS INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 6 1.1 Höör och dess detaljhandel idag...6 1.2 Konkurrens till detaljhandeln i Höör...7 1. 3 Förändringar i infrastruktur i Höör...7 1.4

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Kalmar Centrum Marknadsanalys 08.05.05

Kalmar Centrum Marknadsanalys 08.05.05 Kalmar Centrum Marknadsanalys 08.05.05 Syfte Syftet med uppdraget är att bedöma Kalmar centrums marknadspotential och ta fram en omsättningsprognos samt dimensionera ytbehov för detaljhandel och kommersiell

Läs mer

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef Datum Handelspolicy Antagen av Kommunfullmäktige/2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-06-16, 112 Dokumentägare: Chef Tillväxtavdelning/klf Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik Dokumentansvarig:

Läs mer

Detaljhandeln i Munkedals Kommun

Detaljhandeln i Munkedals Kommun 2014-03-19 Detaljhandeln i Munkedals Kommun Rapport Oktober 2014 Per Andersson Karin Olsson 1 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Handeln i omlandet 2.1 Handeln i omlandet 3. Analys av Munkedals kommun

Läs mer

Handeln i Sverige Göteborg 5 september

Handeln i Sverige Göteborg 5 september Handeln i Sverige 2018 Göteborg 5 september Om Handelsrådet Bidrar till att stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare Partsgemensam stiftelse med fem ägare En av

Läs mer