Remiss - Regionalt trafikförsörjningsprogram för Värmlands län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss - Regionalt trafikförsörjningsprogram för Värmlands län 2014-2018"

Transkript

1 Dnr KS sid 1 (8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Remissvar Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Region Värmland Remiss - Regionalt trafikförsörjningsprogram för Värmlands län Dnr KS Dpl 05 Karlstad kommun har fått möjlighet att yttra sig avseende Kollektivtrafikmyndighetens förslag till Regionalt trafikförsörjningsprogram I det följande lämnas kommunens kommentarer. Allmänna synpunkter Trafikförsörjningsprogrammet har tagits fram i samråd med berörda parter. Programmet de nationella transportpolitiska målen som utgångspunkt. Ytterligare en förutsättning är branschens gemensamma antagna mål om en fördubbling 1 av det kollektiva resandet till år Nämnda utgångspunkter har åskådliggjorts i fyra målområden. Under respektive målområde beskrivs ett antal s.k. målvärden. Metodologiskt förefaller detta sätt att presentera programmet som bra och funktionellt. Vi anser dock att det finns anledning att noga överväga målformuleringarna i syfte att anpassa dessa till den struktur som råder i Värmland i jämförelse med andra regioner. För flera målvärden presenteras inte aktuellt nuläge eller mellanregionala jämförelser. Detta gör det svårt att på ett objektivt sätt kunna bedöma relevansen av respektive målvärde. 1. Som basår har nationellt beslutats att år 2006 ska användas. För Värmlandstrafiks del uppgick marknadsandelen 2007 till 7 procent. År 2011 hade den stigit till 12,3 procent. För att nå målet om en fördubbling till år 2020, som för Värmlandstrafiks del satts till 14 procents marknadsandel, återstår således knappt 2 procent. Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Karlstad CCC Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 Dnr KS sid 2 (8) Karlstadsregionens synpunkter Under det senaste året har samarbetet mellan kommunerna Grums, Hammarö, Kil, Forshaga och Karlstad intensifierats. En betydande del av tillväxten i länet både ekonomiskt och befolkningsmässigt sker i de fem ovan nämnda kommunerna. För att Karlstadsregionen skall kunna fungera som länets motor krävs en väl utbyggd kollektivtrafik till och från Karlstads centrum. Det är angeläget att kollektivtrafiken utformas på ett sätt som möjliggör en smidig pendling i området och till omkringliggande orter. Vidare har Karlstadsregionen ett betydande kultur- och fritidsutbud vilket, även det, bör kunna nås med kollektiva färdmedel. Förvärvsarbetande pendlare 16 år och äldre till och från Karlstads kommun efter kommun/län, år, kön (antal) och pendlingsvariabel 2010 Båda könen Utpendling Inpendling Hammarö Kil Forshaga Grums Utpendlare avser förvärvsarbetande som bor i Karlstads kommun men arbetar i annan kommun. Inpendlare avser förvärvsarbetande som bor i annan kommun men arbetar i Karlstads kommun. Som noteras i tabellen ovan reser över personer över 16 år över kommungränserna i Karlstadsregionen dagligen. Det är utan jämförelse den största pendlingsrörelsen i Värmland. Trots minskande elevkullar pekar utvecklingen på att fler elever väljer att genomföra sina gymnasiestudier i Karlstadsregionen. Därför bör utformningen av trafiken inte enbart anpassas till arbetspendling utan även till studiependling med Karlstadsregionen som mål. Pendlingsunderlaget i Karlstadregionen bör innebära en tydligare prioritering av resurser och trafik till Karlstadregionen samt att linjer med få eller inga resenärer bör avvecklas. För att korta restiderna anser vi att en tydligare prioritering både av utbyggnaden av bytespunkter som planeras men även att trafikeringen sker på ett optimalt sätt med exempelvis ett stopp vid bytespunkten och sedan är nästa stopp vid Karlstad C. Eftersom centrala Karlstad är en tydlig målpunkt bör trafikeringen utformas på ett sätt som tillgängliggör Karlstad C som start- och målpunkt för resor. Med andra ord bör genomgående trafik i Karlstad undvikas, när så är möjligt. Vidare bör trafiken utformas på ett sätt som möjliggör byten till såväl nationell som lokal trafik i centrala Karlstad.

3 Dnr KS sid 3 (8) Styv tidtabell har flera fördelar men den är också kostsam samt att det är svårt att korrigera för ändringar i anslutande trafik såsom buss, tåg och flyg. Kopplingarna till övrig trafik och andra trafikslag bör beskrivas tydligare och hur prioriteringarna ska ske. Vidare bör det i styrningen av trafiken tydligare framgå hur prioritering skall ske mellan trafik inom och utanför länet. I det sammanhanget bör det även ske en tydlig samordning med nationella aktörer avseende trafik som drivs i regional regi och de sträckor som anses vara av interregional karaktär. Huvuduppdraget för länets aktörer bör, i första hand, vara att säkerställa en trafik där det finns ett tydligt resandeunderlag. Vi saknar även strategier för uppföljning av utökad trafik. Vidare bör det tydliggöras till vilken instans vi som finansiärer vänder oss med synpunkter på genomförd eller planerad trafik. Karlstads kommuns synpunkter på förslaget Fokus på tågstrategin En stor del av Karlstads pendling sker i dagsläget med tåg. Tågresandet är i flera avseenden betydligt mer bekvämt än bussresor, vilket också troligtvis är en orsak till att ökningen av resorna med tåg har skett i större omfattning än med buss. Enligt vårt förmenande finns det en ytterligare potential i en utvecklad tågtrafik i länet. Karlstads översiktsplan 2012 har redovisat möjliga tågstopp i Skåre och Skattkärr vilket skulle kunna bidra till att ytterligare förstärka resandet med tåg. I programmet redovisas trafikutvecklingen för perioden 2010 till I tabellen framgår det att tågutvecklingen är prioriterad för orterna Arvika och Torsby, vilket kan vara befogat. Det framgår emellertid inte vilket underlag som ligger till grund för en sådan prioritering. För att uppnå intentionerna i tågstrategin känns det angeläget att tågtrafiken prioritera ytterligare, även från andra orter i tågstråken i syfte att möjliggöra pendling till och från Karlstad. Kundperspektiv i kollektivtrafiken Kollektivtrafiken är ett verktyg för att nå viktiga samhällsmål, men dessa kan endast uppnås om trafiken tillgodoser det som kunderna efterfrågar. Trafikförsörjningsprogrammet är ett strategiskt instrument för att uppnå samhällsmål på nationell, regional och lokal nivå. Det är därför naturligt att programmet inte i detalj går in på frågor som berör kundernas behov. Men det är viktigt att programmet inte går emot centrala kundintressen. Vid utformningen av de praktiska lösningarna kan kundintressena ibland uppfattas som motstridiga, men en pragmatisk syn vid val av olika lösningar kan oftast lösa till synes motstridiga önskemål. Trafikförsörjningsprogrammet bör därför stödja ett pragmatiskt arbetssätt, som utgår ifrån en utveckling som tar sin utgångspunkt i kundernas önskemål och erfarenheter från befintlig trafik samt bedömningar av marknaden och marknadens förändringar.

4 Dnr KS sid 4 (8) Har man den utgångspunkten är det inte sannolikt att man landar i ett program som uttrycker den framtida utvecklingen i form av tabeller med antal turer per linje år för år. Den typen av redovisning indikerar en uppfattning att man redan i förväg vet vad kunderna vill ha år 2018, innan man sett erfarenheterna av gjorda förändringar på vägen dit. Programmet måste vara en vägledning vid beslut om allmän trafikplikt, men måste också tillåta en utveckling som avviker ifrån tankar, som bygger på erfarenheter som under programtiden kommer att åldras och kanske bli inaktuella. Detta gäller framför allt hur trafikutvecklingen uttrycks och särskilt utbudet i form av t ex turtäthet. När det gäller framtida behov av investeringar är däremot programtiden inte längre än att det är befogat med större tydlighet. Det kan finnas skäl att lyfta fram några särskilda kundaspekter: Enkelhet och begriplighet är viktigt för att nå nya kundgrupper. Befintliga kunder efterfrågar behovsanpassning och har därför inte samma behov av enkelhet, eftersom de redan kan systemet. Enkelhet och begriplighet ska utgå från kundens perspektiv, inte leverantörens eller myndighetens. Utbud, priser och produkter vänder sig till olika målgrupper. Helheten kan tillåtas att bli ganska komplex utan att det uppfattas så av den enskilda målgruppen, som prioriterar lösningar som passar just det egna behovet. Utvecklingen ska inte drivas från behovsanpassning mot stelhet och rigida lösningar. Restider är viktiga, särskilt i förhållande till konkurrenten bilen. Men även här måste lösningarna tillåta anpassning av behov för olika kundgrupper. Det viktiga är kundens restid från dörr till dörr, inte det enskilda kollektivtrafikfordonets körtid. Här finns en stor utmaning att hitta lösningar som landar i rätt balans. Programmet får inte ses som en plan för att drastiskt minska tillgängligheten i form av närhet till stationer och hållplatser för de linjer som ska trafikeras. Likväl som erfarenheter visar att kortare restid är en framgångsfaktor, visar undersökningar hur kollektivtrafikens attraktivitet minskar ju längre avståndet är till närmaste station/hållplats. Biljettpriserna är alltid föremål för intresse hos kunderna, även om ett bra utbud ofta anses viktigare än ett lågt pris eller till och med gratis, som ibland föreslås. Prisutvecklingen måste balanseras mot betalningsviljan och utbudet måste uppfattas som attraktivt i förhållande till gällande priser. I programmet står det att självfinansieringsgraden är ett mått på hur effektiv kollektivtrafiken är ur ett ekonomiskt perspektiv. Självfinansieringsgrad är en viktig fråga att lyfta men i många stycken är det ett mycket trubbigt mått på ekonomisk effektivitet. Den kan naturligtvis indikera onödig trafik i form av tomma bussar men detta är oftast inte den vanliga förklaringen till sjunkande självfinansieringsgrad.

5 Dnr KS sid 5 (8) Nivån på självfinansieringsgrad bör dock diskuteras men då kanske framför allt utifrån politiska prioriteringar kring hur finansieringen av en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken skall genomföras. Här handlar det om avvägningen mellan hur mycket skattekollektivet i sin helhet skall stå för i förhållande till hur mycket den enskilde resenären skall stå för. I en tid med kärvare skattekraftsutveckling är vikten av ökade resandeintäkter viktig. Samtidigt finns erfarenheter från flera håll att det ofta blir svårt att upprätthålla självfinansieringsgraden när satsningar på kraftigt ökad trafik genomförs. Det bör också noteras att förklaringen till att snittet på självfinansiering i riket ligger på c:a 50 % mycket ligger i situationen i Stockholms län som är en så dominerande del av landets kollektivtrafik. Där är förhållandena med stor inflyttning, trängsel och parkeringsproblem helt annorlunda än i Värmland. Det bör dock ändå fastställas ett mål för självfinansieringsgraden vilket är en viktig faktor i den ekonomiska styrningen framåt men konsekvenserna av olika nivåer måste tydliggöras. Obehagliga överraskningar vill inga kunder ha, särskilt inte kollektivtrafikkunder, när det gäller deras dagliga resor till och från jobb och skola. Programmet bör betona denna aspekt eftersom pålitlighet är en så viktig faktor i denna verksamhet. Familjer kan fatta beslut om boende och bostadsort baserat på befintligt kollektivtrafikutbud och kan då råka i stora svårigheter om förutsättningarna plötsligt förändras. Familjer och andra kan få svårt att klara sin vardag, få ekonomiska problem om huset sjunker i värde eller om familjen måste köpa bil på grund av tidtabellsförändringar. Plötsligt höjda biljettpriser kan också skapa problem. Om kollektivtrafikens kunder för ofta råkar ut för obehagliga överraskningar blir detta ett hinder att nå nya kundgrupper. Utbudet av den offentligfinansierade trafiken över veckan och året har haft en stor dominans vardagar och under skoltid. Helger och sommartid har utbudet ofta varit mycket lågt. Den kommersiellt baserade trafiken har ofta ett betydligt jämnare utbud över veckan och över året. Att göra kollektivtrafiken användbar till annat än arbets- och skolpendling är en jämställdhetsfråga. Undersökningar visar att kvinnor väljer kollektivtrafik i större utsträckning än män även om förhållandena är lika (inkomst, hushållssituation, möjligtillgång till bil). Kvinnor använder också kollektivtrafiken på ett bredare sätt, till många olika typer av resor, medan män i större utsträckning använder den enbart till arbetsresor. Eftersom ökad jämställdhet framhålls i programmet bör det innebära att delar av behovet på helger och sommartid tillgodoses. Synpunkter på finansieringen samt grundläggande principer Kollektivtrafikmyndighetens förslag till trafikförsörjningsprogram är viktig ur flera aspekter, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Sett i ett historiskt perspektiv kan konstateras att ägarbidragen under de senaste tio åren stigit med drygt 200 procent. Ägarbidragen föreslås under aktuell planperiod öka

6 Dnr KS sid 6 (8) med ytterligare 25 till 35 procent 2 beroende på omfattning av den planerade trafikutbyggnaden. Då jämförelse- eller nuvärde saknas för flera av målvärdena är det svårt eller omöjligt att bedöma utväxlingen av den föreslagna och ökade kapitalinsatsen från ägarna. En finansieringskalkyl för målåren där kostnader, intäkter och nyckeltal presenterades hade varit värdefullt. Frågor som rör redovisning av resurseffektivitet och uppföljning/underlag bedöms därför som grundläggande för att i framtiden kunna motivera en fortsatt kraftfull utbyggnad av kollektivtrafiken i Värmland. Programmet slår fast två viktiga principer - trafikutbyggnad ska ske där det finns resandepotential det vill säga i Karlstadregionen samt - inriktningen är att utveckla Värmland till en gemensam arbetsmarknadsregion. I det följande kommenteras principerna med utgångspunkt från den föreslagna trafikförsörjningsplanen. Om skoltrafik undantas utgör förmodligen pendlingsresor den dominerande och framtida resandepotentialen. Omfattningen av arbetspendling varierar stort mellan olika delar av länet enligt den statistik från år 2009 som presenteras. Med enbart detta underlag som grund är det enligt Karlstad kommun svårt att kunna motivera den entimmestrafik 20 timmar per dygn måndag till fredag från samtliga kommunhuvudorter till Karlstad som föreslås i programmet. Presentation av befolkningsunderlag, funktionella arbetsmarknader, aktuell resandestatistik, restidskvoter et cetera är sannolikt nödvändigt för att kunna göra en riktig analys av förutsättningarna. Trafikmyndigheten har i trafikförsörjningsprogrammet avstått från möjligheten att diskutera differentierad trafik som tar hänsyn till lokala variationer och önskad restidskvot. Exempelvis skulle expresstrafik mellan valda huvudorter och vissa tider vara motiverat där omfattande pendling förekommer. Så kallad regiontrafik, där kravet istället för snabbhet är yttäckning, underhåll av funktionella lokala och/eller gränsöverskridande arbetsmarknader samt matning av stomlinjer, skulle kunna komplettera denna trafik. De bytespunkter som planeras i Karlstadregionen kommer också att korta restiderna vilket innebär att en utbyggnad av dessa bör prioriteras. Behov av tätortstrafik i större omfattning finns främst i Karlstad. Även inom Arvika och Kristinehamn bedrivs tätortstrafik. Uttryckt i antalet 2. Motsvarar mellan 90 till 125 miljoner kronor.

7 Dnr KS sid 7 (8) personkilometer är även denna trafik betydelsefull. Trafikförsörjningsprogrammet ägnar denna typ av kollektivtrafik relativt lite uppmärksamhet. Viktiga bytes- eller målpunkter, resandeströmmar och samordning med bland annat den regionala och nationella trafiken (resecentrum) är viktiga parametrar om målsättningen om ökat kollektivresande inom länet ska kunna uppnås. Måltalet för minskning av andelen fossila bränslen under planperioden förefaller rimlig med hänsyn till att användningen av alternativa bränslen i dagsläget är försumbar. Då ingen åtskillnad görs i förslaget beträffande landsvägsbussar kontra järnvägstrafik förutsätts att minskningen av andelen fossila bränslen avser bägge trafikslagen. Det långsiktiga målet bör dock vara att även kollektivtrafiken i Värmland blir fossilfri. Det underlagsmaterial som presenteras som grund för bl.a. beslut om allmän trafikplikt bör så tydligt som möjligt beskriva förutsättningarna. Inte minst är detta viktigt om den nya lagens intentioner om att underlätta för kommersiella aktörer att kunna bedriva kollektivtrafik ska kunna uppfyllas. Önskvärt vore därför att t.ex. aktuell resandestatistik eller motsvarande presenterats för de olika sträckor som idag trafikeras. Rollen som trafikorganisatör Arbetsfördelningen mellan myndigheten å ena sidan och trafikorganisatörerna Värmlandstrafik och Karlstadsbuss framgår tydligt av de avtal som ligger till grund för myndighetens verksamhet. Det är viktigt att myndigheten ser som sin roll att säkerställa att arbetsfördelningen fungerar samt om behov uppstår förtydligas. Med tanke på de nya avtalstyper som nu etableras i branschen, där operatörernas ekonomi görs beroende av resandeutvecklingen, är det viktigt med tydliga och långsiktiga spelregler. Planeringen bör inriktas på att lokala resor inom tätorten företrädesvis sker med den operatör som anlitas av Karlstadsbuss och att Värmlandstrafiks operatörer svarar för resor till och från tätorten. Ett annat område där myndigheten kan förtydliga arbetsfördelningen är prissättningen av resor inom Karlstads tätort. Denna prissättning bör förbehållas Karlstads kommunfullmäktige, oavsett om resan sker med Karlstadsbuss eller Värmlandstrafik. Motiveringen till en sådan ordning är att resorna i första hand bör ske med Karlstadsbuss och att osund priskonkurrens undviks. Föreslagna målformuleringar Det är bra att som i programförslaget välja ut ett antal målområden som anger riktningen med komplement av ett antal uppföljningstal. Under respektive målområde beskrivs ett antal så kallade målvärden.

8 Dnr KS sid 8 (8) Metodologiskt förefaller detta sätt att presentera programmet som bra och funktionellt. För flera målvärden presenteras inte aktuellt nuläge. Detta gör det svårt att på ett objektivt sätt kunna bedöma relevansen av respektive målvärde. Sammanfattande synpunkter Det råder konsensus om att en väl fungerande kollektivtrafik är viktig för regional utveckling. I det perspektivet är det angeläget att de ekonomiska villkoren är långsiktiga. Förutsättningen för att Karlstads kommun ska kunna acceptera de ökade ägarbidragen är dock att trafikmyndigheten på ett tydligt sätt kan visa på både behov och samhällsnytta. I detta ligger att för ägarna bland annat presentera den bakgrundsinformation som myndighetens analyser bygger på. En finansieringskalkyl för aktuella målår där kostnader, intäkter och viktiga nyckeltal presenterades är i sammanhanget nödvändigt. Karlstads kommun föreslår mot bakgrund av ovanstående att trafikförsörjningsprogrammet kompletteras med relevant underlagsmaterial och analyser innan beslut om de långsiktiga ekonomiska villkoren fattas. Karlstad Per-Samuel Nisser Kommunstyrelsens ordförande Anna Sandborgh Kommundirektör

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Interpellation. Kollektivtrafiken

Interpellation. Kollektivtrafiken 2008-05-26 Interpellation Kollektivtrafiken Förbindelserna mot Trollhättan/Vänersborg (och vidare mot Göteborg) kommer att försämras fr.o.m den 14 juni genom att tåget som går 05.20 tas bort. Efter det

Läs mer

Resultat av genomförda samråd

Resultat av genomförda samråd Sida 1(5) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Resultat av genomförda samråd PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress Lagergrens gata 2 Telefon 054-701

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Planerings- och uppföljningsprocess

REGION VÄRMLAND. Planerings- och uppföljningsprocess REGION VÄRMLAND Planerings- och uppföljningsprocess Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014-2018 PU RTFP Antagen av Kollektivtrafiknämnden 2013-10-31 Enheten för kollektivtrafik Datum 2013-10-31 Ärendenummer

Läs mer

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Uppdrag fortsatt utredning 2017 Utredning 2016 om framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014 2018. Remissutgåva

TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014 2018. Remissutgåva TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014 2018 REGIONALT trafikförsörjningsprogram 2014 2018 Remissutgåva t 1 u Innehåll Ordförklaringar 3 Bakgrund 4 Lagstiftningens intentioner 4 Nya möjligheter för kollektivtrafiken

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:675-014 2017-01-03 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-29245 Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 Förslag till

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik Tillväxt Regionförstoring Samhällsnytta Kollektivtrafikens roll Funktionella regioner Värmland "Tillväxt är bra, tillväxt ska vi

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014 2018

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014 2018 Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014 2018 Region Värmland t 1 u Innehåll Ordförklaringar 3 Bakgrund 4 Lagstiftningens intentioner 4 Nya möjligheter för kollektivtrafiken 4 Nationella transportpolitiska

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Remiss regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021

Remiss regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021 Planeringsavdelningen Joel Engström,0550-88549 joel.engstrom@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-01-11 Ks/2015:218 013 Trafikfrågor Sida 1(2) Remiss regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Årlig uppföljning av Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014-2018

Årlig uppföljning av Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014-2018 Enheten för kollektivtrafik RAPPORT Datum 2015-03-26 Ver 0.3 Ärendenummer RVKN2015-9 Sida 1(26) Årlig uppföljning av Regionalt trafikförsörjningsprogram 2014-2018 REGION VÄRMLAND - KOMMUNALFÖRBUND Postadress

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik 2014

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik 2014 REGION VÄRMLAND Regionala kollektivtrafikmyndighetens Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik 2014 RKM VU 2014 VTAB Beslutad av Kollektivtrafiknämnden 2013-10-31 Enheten för kollektivtrafik Datum 2013-10-31

Läs mer

Årlig rapport om kollektivtrafiken i Värmland 2014

Årlig rapport om kollektivtrafiken i Värmland 2014 Enheten för kollektivtrafik Mattias Landin, 054-701 11 02 mattias.landin@regionvarmland.se Datum 2015-11-26 Ärendenummer RVKN2015-37 Sida 1(10) Årlig rapport om kollektivtrafiken i Värmland 2014 Enligt

Läs mer

Översyn av regionalt trafikförsörjningsprogram avseende trafikutveckling

Översyn av regionalt trafikförsörjningsprogram avseende trafikutveckling Kollektivtrafiknämnden PM 1(13) 3 Bilagor Översyn av regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021 avseende trafikutveckling 2019-2021 Minst en gång varje mandatperiod ska det genomföras en större revidering

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Karlstads kommun/karlstadsbuss 2015

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Karlstads kommun/karlstadsbuss 2015 REGION VÄRMLAND Regionala kollektivtrafikmyndighetens Verksamhetsuppdrag för Karlstads kommun/karlstadsbuss 2015 RKM VU 2015 Karlstads kommun/karlstadsbuss Beslutad av Kollektivtrafiknämnden 2014-06-26

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM 2017 2021

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM 2017 2021 REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGS- PROGRAM 2017 2021 REMISSVERSION 0.5.2 REGION VÄRMLAND 2015 ENHETEN FÖR KOLLEKTIVTRAFIK 1 ORDFÖRKLARINGAR ALLMÄN TRAFIKPLIKT Beslut om allmän trafikplikt innebär att den regionala

Läs mer

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 Länsdelsmöten 2018 Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 RTFP 2017-2021 Remiss förslag trafikutveckling 2019-2021 Bakgrund, syfte, arbets- och tidsplan i stort Framtida organisering och finansiering av

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Karlstads kommun/karlstadsbuss 2014

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Karlstads kommun/karlstadsbuss 2014 REGION VÄRMLAND Regionala kollektivtrafikmyndighetens Verksamhetsuppdrag för Karlstads kommun/karlstadsbuss 2014 RKM VU 2014 Karlstads kommun/karlstadsbuss Beslutad av Kollektivtrafiknämnden 2013-10-31

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Sammanfattning Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har genomfört trafikpliktsutredning gällande skärgårdstrafik Nyköping. Slutsatsen av utredningen

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

Remissvar förslag till Trafikförsörjningsprogram 2014-2018

Remissvar förslag till Trafikförsörjningsprogram 2014-2018 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Conny Wolbe,0550-88103 conny.wolbe@kristinehamn.se Datum 2013-01-13 Ks/2012:277 013 Trafikfrågor Remissvar förslag till Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn 14 (21) Sammanträdesdatum 2011-12-20 324 Dnr 2011/300 Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 INLEDNING Skrivelse från Västmanlands

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2015-9 Dpl sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten 2015-06-29 Per-Erik Karlsson, 054-540 12 20 Per-erik.karlsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd En gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket

Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket Sidan 1 (7) Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket Kalmar länstrafik har gjort en sammanställning inklusive analys av restider med kollektivtrafik (buss och/eller tåg) och bil

Läs mer

Resanderäkning 2011. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 2011-12-07

Resanderäkning 2011. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 2011-12-07 Tågresandet till och från Arboga kommun Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 211-12-7 Innehåll 1 Inledning och syfte 5 1.1 Metod... 5 2 Pendling till och från Arboga kommun 6 2.1

Läs mer

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014 Dnr KS-2013-137 Dpl 06 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutveckling & universitet Tjänsteyttrande 2013-05-02 Rose-Marie Andersson, 054-540 12 95 rose-marie.andersson@karlstad.se

Läs mer

Positionspapper, arbete

Positionspapper, arbete POSITIONSPAPPER OCH POLICYDOKUMENT Positionspapper, arbete Uppdrag från RSS 16 mars Samråd Myndigheterna 18 april Utkast WSP Delredovisning för Kollektivtrafikutskottet 26 juni Samråd Myndigheterna 25

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 7

Kommunstyrelsen. Ärende 7 Kommunstyrelsen Ärende 7 Näringslivsenheten Stefan Johannesen, 0571-282 46 stefan.johannesen@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-11-30 Sida 1(3) Regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021 Beredning

Läs mer

Årlig uppföljning av Regionalt trafikförsörjningsprogram

Årlig uppföljning av Regionalt trafikförsörjningsprogram Kollektivtrafikstaben RAPPORT Datum 2018-03-22 Sida 1(28) Ärendenummer Dnr RVKN2018-9 Årlig uppföljning av Regionalt trafikförsörjningsprogram 2017-2021 Uppföljningen avser 2017 Region Värmland - kommunalförbund

Läs mer

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik memo04.docx 2013-06-14 Uppföljning av fördubblingsmål Bakgrund, syfte och mål Partnersamverkan för

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling

Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling KOMMUNALFÖRBUNDET Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet SAMRÅDSUNDERLAG FÖR SÖRMLANDS REGIONALA TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling Ska bytas ut mot högupplöst

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-08-06 Olle Wikberg, 054-540 1032 olle. wikberg@karlstad.se Remiss

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt PM 1 (5) Handläggare Anders Lennartsson Beslut om allmän trafikplikt Sammanfattning ÖstgötaTrafiken har, i sin roll som stöd till den regionala kollektivtrafikmyndigheten, genomfört trafikpliktsutredning

Läs mer

Sammanställning av remissvar

Sammanställning av remissvar Kollektivtrafikplan Skövde år 2025 med utblick mot 2035 Sammanställning av remissvar med kommentarer och hantering av synpunkter 2018-09-20 INNEHÅLL INLEDNING 1 1 SAMMANFATTNING AV REMISSVAREN 2 Viktigaste

Läs mer

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 96 Medborgarförslag om utökning av kollektivtrafik till och från orter utanför Falkenbergs centralort

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Svar på motion om busslinjer till Enköping

Svar på motion om busslinjer till Enköping 1 (2) 2014-05-16 DIARIENR: 2014/332 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp ink. 2014-10- l 4 Svar på motion om busslinjer till Enköping Andreas Weiborn (M) inkom den 24 februari 2014 med rubricerad motion. Motionären

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Kollektivtrafikmyndigheten i Uppsala län registrator.ktf@lul.se Stockholm 2016-03-11 Ref KTN2012-0006 Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Sveriges Bussföretag är

Läs mer

Resanderäkning 2010. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Andersson

Resanderäkning 2010. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Andersson Tågresandet till och från Arboga kommun Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Andersson Innehåll 1 Inledning och syfte 5 1.1 Metod... 5 2 Pendling till och från Arboga kommun 6 2.1 Regional

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärende 13 RS 2017-03-01 13 Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärendet I den halländska tillväxtstrategin prioriteras utvecklade former för samverkan och samplanering mellan kollektivtrafik, infrastruktur,

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik AB 2015

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik AB 2015 REGION VÄRMLAND Regionala kollektivtrafikmyndighetens Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik AB 2015 RKM VU 2015 VTAB Beslutad av Kollektivtrafiknämnden 2014-06-26 Enheten för kollektivtrafik Datum 2014-06-26

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015.

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Din resa. 2015 En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Innehåll Tidtabeller Åka buss och tåg Så köper du din resa Värmlandskortet

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48)

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48) 1(3) KOMMUNSTYRELSEN Kommunledningsstaben YTTRANDE 2016-09-26 Dnr 2016/185 Marina Tilderlindt Finansdepartementet 054-51 51 34 fi.registrator@regeringskansliet.se marina.tilderlindt@hammaro.se Fi2016/02568/K

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland 1/6 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland Bakgrund och syfte Utökat

Läs mer

Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen?

Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen? Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen? Nästan 50% av C02-utsläpp i Värmland kommer från transporter Minska transporter Effektivare transporter Förnybara drivmedel Vad finns

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad. Allmänna utskottet Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Claes

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun.

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun. Nyhetsbrev 2-216 Tema Arbetspendling över kommungränsen Ur ett kommunekonomiskt perspektiv är pendling något positivt. Tillgängligheten till fler arbetsmarknader leder till att fler kan få ett jobb. Att

Läs mer

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Bilaga Riskanalys beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Innehållsförteckning Riskanalys allmän trafikplikt Trafik 2016... 3 1. Bakgrund... 3 2. Trafik av kommersiellt intresse...

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram

Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Ekman 2012-08-06 KS 2012/0430 Klicka här för att ange text. Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss om regionalt trafikförsörjningsprogram för Kalmar

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

AVTAL OM ANSVAR FÖR DEN REGIONALA KOLLEKTIVTRAFI- KEN I VÄRMLANDS LÄN

AVTAL OM ANSVAR FÖR DEN REGIONALA KOLLEKTIVTRAFI- KEN I VÄRMLANDS LÄN AVTAL OM ANSVAR FÖR DEN REGIONALA KOLLEKTIVTRAFI- KEN I VÄRMLANDS LÄN Detta avtal ersätter hittillsvarande konsoitialavtal mellan Landstinget i Värmland och länets kommuner, nedan parterna, om den kollektiva

Läs mer

Planering. Allt fler i Umeåregionen arbetspendlar

Planering. Allt fler i Umeåregionen arbetspendlar Planering Allt fler i Umeåregionen arbetspendlar Utredningar och rapporter från Planering, nr 4, juni 2013 Innehållsförteckning sid. 1. INLEDNING 3 Bakgrund 3 Syfte 3 2. PENDLING TILL OCH FRÅN UMEÅ 4 Total

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se Dnr DSN-2014-19 Dpl sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET T IT-enhetenn 2015-01-23 (reviderad) Anna Hamr, 054-540 81 69 anna.hamr@ @karlstad.se Verksamhetsplan 2015 drifts- ochh servicenämnden Dnr DSN-2014-19

Läs mer

Interpellation 2009-03-17

Interpellation 2009-03-17 Interpellation 2009-03-17 Till Kommunalrådet i Säffle kommun Angående kommunikationer till Norge Kommunikationen med omvärlden har återigen försämrats för Säffles del. Nu är det resenärerna till och från

Läs mer

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson Kl. 10.00 Kl. 10.10 Kl.10.25 Kl. 11.15 Välkommen! Syfte med dagen! Presentation av området Samhällsbyggnad Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok Bikupor med utgångspunkt i frågeställningarna

Läs mer

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik AB 2016

REGION VÄRMLAND. Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik AB 2016 REGION VÄRMLAND Regionala kollektivtrafikmyndighetens Verksamhetsuppdrag för Värmlandstrafik AB 2016 RKM VU 2016 VTAB Beslutad av Kollektivtrafiknämnden 2015-06-25 Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-06-25

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer