Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland"

Transkript

1 1/6 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland Bakgrund och syfte Utökat uppdrag Godegårds Bygderåd har till Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, TSN, inkommit med en skrivelse angående tågstopp i Godegård. I skrivelsen framför bygderådet argument för inrättande av tågstopp och vill att Region Östergötland ställer sig bakom ett prov med tågstopp i Godegård. Med anledning av bygderådets skrivelse har ÖstgötaTrafiken, i egenskap av tjänstemannastöd till TSN, fått i uppdrag att utarbeta förslag till hur Region Östergötland skall förhålla sig till önskemålet från Godegårds Bygderåd. I inledningen av arbetet har ett behov av ett mer generellt ställningstagande identifierats. Regionens utredningsuppdrag har därför utökats till att även omfatta förslag till generellt ställningstagande avseende inrättande av och trafikering av ytterligare tågstationer i Östergötland. Då förutsättningarna för, och konsekvenserna av, trafikering av ytterligare stationer skiljer sig åt beroende på var i trafiksystemet aktuell station är belägen föreslås Regionens ställningstagande delas upp i följande delar: Trafikering av ytterligare station inom Östgötapendelns nuvarande trafikeringsområde Trafikering av ytterligare station som kräver utvidgning av Östgötapendelns trafikeringsområde Trafikering av station med tågtrafik som bedrivs av annan huvudman än Region Östergötland. Ärendets fortsatta hantering Föreliggande dokument avses ligga till grund för den information i ärendet som kommer att lämnas på trafik- och samhällsplaneringsnämndens möte den 3 december Ärendet avses sedan komma upp som beslutsärende på nämndens möte den 28 januari 2016.

2 2/6 Dagens tågtrafik i Östergötland Den tågtrafik som berör tätorter och småorter inom Östergötland körs idag dels av trafikföretag som bedriver trafiken på uppdrag av samhället i form av regional kollektivtrafikmyndighet och dels av trafikföretag som bedriver trafiken på kommersiella villkor. Östgötapendeln Region Östergötland är huvudman för det regionala pendeltågssystemet Östgötapendeln som trafikerar sträckorna Norrköping Tranås på Södra stambanan samt Mjölby Motala på Godsspåret genom Bergslagen. På Södra stambanan trafikeras förutom ändstationerna även Kimstad, Linghem, Linköping, Vikingstad, Mantorp, Mjölby och Boxholm. På sträckan Mjölby Motala trafikeras även den mellanliggande stationen i Skänninge. Befolkningsunderlaget i de tätorter som Östgötapendeln trafikerar visar på stora skillnader, allt från Kimstad med drygt invånare, till Linköping med över invånare. Att antalet invånare varierar, och därmed även resandeunderlaget, återspeglar sig även i det faktiska resandet som även det uppvisar stora skillnader. SJ På Södra stambanan kör det statliga bolaget SJ en omfattande kommersiell tågtrafik. Trafiken utgörs dels av tåg som i första hand är avsedda att tillgodose efterfrågan på interregionala resor och som därför går genom hela Östergötland men även tåg av mer storregional karaktär med start/slut inom länet. SJ:s olika trafikkoncept har även olikheter beträffande uppehållsbilden men de stationer som trafikeras är endast Norrköping, Linköping och Mjölby. Snälltåget Transdev, tidigare Veolia, kör på kommersiella villkor en begränsad tågtrafik, Snälltåget, genom länet med uppehåll i Norrköping och Linköping. Tåg i Bergslagen På Godsspåret genom Bergslagen kör Tågkompaniet tågtrafik på uppdrag av Tåg i Bergslagen. På sträckan Hallsberg Mjölby trafikeras inom Östergötland stationerna i Motala, Skänninge och Mjölby. Kustpilen På den enkelspåriga och oelektrifierade järnvägen Linköping Kalmar kör Transdev, med Kalmar Länstrafik som huvudman, interregional tågtrafik. Inom Östergötland trafikeras förutom Linköping, även Tannefors, Rimforsa och Kisa. Transdev kör även tågtrafik på sträckan Linköping Västervik med Kalmar Länstrafik som uppdragsgivare. Inom Östergötland trafikeras, förutom Linköping, även Åtvidaberg och Falerum.

3 3/6 Generella ställningstaganden Trafikering av ytterligare station inom Östgötapendelns nuvarande trafikeringsområde Förslag till ställningstagande: Fram till dess att ytterligare spårkapacitet som kompletterar Södra stambanans nuvarande kapacitet erhålls, skall Östgötapendeln inte trafikera ytterligare stationer än de som trafikeras idag. Identifierade motiv/underlag för ställningstagandet: Ställningstagandet ingår som en del i TSN beslut den 23 september 2015 avseende Strategisk inriktning för Östergötlands engagemang i tågtrafik. Uppehåll för resandeutbyte vid en ytterligare station beräknas för Östgötapendeln innebära att tidtabellstiden behöver förlängas med cirka två minuter. En sådan ökning av restiden bedöms innebära att antalet kunder som inte har den aktuella stationen som start- eller slutpunkt för sin resa minskar. Uppehåll vid nya stationer skall av detta skäl endast planeras in där de nya uppehållen dels beräknas o ge ett nettotillskott av resande, dvs. den nya stationen ska ge ett tillskott av resande som är större än den minskning av antalet genomresande som den förlängda restiden resulterar i, samt o inte innebära att samhällsnyttan med Östgötapendeln minskar. Baserat på för Östgötapendeln tidigare använda kriterier avseende vilket resandeunderlag som krävs för trafikering av nya stationer bedöms förutsättningar för ny station inom Östgötapendelns nuvarande trafikeringsområde endast finnas i Malmslätt. Region Östergötland avser dock att under våren 2016 genomföra en fördjupad utredning avseende vilka kriterier som skall vara uppfyllda för att Regionen skall vara beredda att inrätta nya stationsuppehåll för Östgötapendeln. Baserat på diskussioner med Trafikverket, bland annat inför ibruktagandet av den nya stationen i Kimstad, bedöms tillstånd till ytterligare stationsuppehåll på Södra stambanan inte kunna erhållas innan spårkapaciteten utökats. Orsaken härtill är att den förlängning av Östgötapendelns tidtabellstid som ytterligare uppehåll innebär, medför att den tidtabellsmässiga korridor som finns mellan pendeltågsavgångarna minskar. Därmed minskas även de tidtabellsmässiga förutsättningarna för annan tågtrafik på aktuell järnvägssträcka. För att mildra dessa effekter tillskapades erforderlig tidtabellstid för uppehållet i Kimstad till viss del genom en minskning av uppehållstiden vid övriga stationer. Något ytterligare sådant utrymme bedöms inte finnas i Östgötapendelns nuvarande tidtabell.

4 4/6 Trafikering av ytterligare station som kräver utvidgning av Östgötapendelns trafikeringsområde Förslag till ställningstagande: Fram till dess att ytterligare spårkapacitet som kompletterar Södra stambanans nuvarande kapacitet erhålls, skall Östgötapendelns trafikeringsområde behållas med nuvarande omfattning. Identifierade motiv/underlag för ställningstagandet: Region Östergötland har som en del i TSN beslut den 23 september 2015 avseende Strategisk inriktning för Östergötlands engagemang i tågtrafik beslutat att Östgötapendelns tidtabell skall utformas utifrån modellen taktfast med jämna tidsintervall och att utbudet minst skall motsvara dagens upplägg. En utvidgning av Östgötapendelns trafikeringsområde ger med dessa förutsättningar liknande påverkan på de tidtabellsmässiga förutsättningarna för annan tågtrafik som vad förlängd tidtabellstid inom befintligt trafikeringsområde innebär. Baserat på diskussioner som tidigare förts med Trafikverket, bedöms förlängning av trafikerad sträcka på Södra stambanan med bibehållande av beslutade principer för tidtabellsupplägg inte kunna erhållas innan spårkapaciteten utökats. De längre trafikeringssträckor som en utvidgning av Östgötapendelns trafikeringsområde innebär, bedöms ge en negativ inverkan på möjligheterna att behålla kvaliteten i Östgötapendeln. Försämringar av kvaliteten bedöms utifrån Östgötapendelns roll som stommen i det östgötska kollektivtrafiksystemet strida mot målen i det regionala trafikförsörjningsprogrammet. En utvidgning av Östgötapendelns trafikeringsområde innebär även att kostnaderna för trafiken ökar. Realiserbara utvidgningar bedöms ge en negativ påverkan på Östgötapendelns ekonomi då intäkterna inte bedöms kunna ökas i motsvarande grad.

5 5/6 Trafikering av station med tågtrafik som bedrivs av annan huvudman än Region Östergötland Förslag till ställningstagande: I enlighet med kollektivtrafiklagen äger annan huvudman för tågtrafik som bedrivs inom Östergötland rätt att i samråd med Trafikverket själv bestämma över frågor som tidtabell och vid vilka stationer tågen skall göra uppehåll. Region Östergötland avser inte ta någon aktivt del i sådan huvudmans trafikplanering såtillvida ett sådant engagemang inte bedöms kunna medverka till uppfyllandet av trafikförsörjningsprogrammets mål avseende tillgänglighet till Stockholmsområdet. Identifierade motiv/underlag för ställningstagandet: Med utgångspunkt i det regionala trafikförsörjningsprogrammet har TSN i beslut om allmän trafikplikt och sedan i sin trafik- och verksamhetsbeställning till ÖstgötaTrafiken definierat det kollektivtrafiksystem som anses nödvändigt för att uppfylla trafikförsörjningsprogrammets mål avseende den regionala kollektivtrafiken. De orter i länet som har en järnväg genom orten utan att någon tågtrafik för den skull stannar i orten bedöms i de allra flesta fall inte ha den storlek som erfordras för att det ska vara motiverat att lösa invånarnas resbehov med hjälp av tågtrafik. De orter som bedöms ha det befolkningsunderlag som skulle kunna motivera tågtrafik är Malmslätt, Sturefors och Åby. Från samtliga orter bedöms dock det interregionala resandet vara begränsat. För Malmslätt, som idag trafikeras som en del i Linköpings stadstrafik, kan det när tillräcklig spårkapacitet finns, bli aktuellt att utreda förutsättningarna för en pendeltågsstation. En sådan station skulle i första hand ha en funktion som omstigningsstation för byte mellan tåg och buss för resor till Linköpings södra och västra delar. Det lokala resandet från Malmslätt bedöms även med en pendeltågstation på orten ske med hjälp av buss inom ramen för Linköpings stadstrafik. För Åby, och i en framtid även Sturefors, kommer möjligheten att införliva orterna i Norrköpings respektive Linköpings stadstrafik att utredas. När det gäller Åby kommer sådan utredning att ingå som en del i Regionens arbete med nytt kollektivtrafiknät inom ramen för projektet Framtidens resor i Norrköping.

6 6/6 Särskilt ställningstagande avseende ny station i Godegård Under utredning.

November 2012. Komplettering av Trafikplan 2017 med beskrivning om antagande av trafik i övriga trafiksystem

November 2012. Komplettering av Trafikplan 2017 med beskrivning om antagande av trafik i övriga trafiksystem PM November 2012 Komplettering av Trafikplan 2017 med beskrivning om antagande av trafik i övriga trafiksystem Bakgrund och syfte Detta PM ska ses som komplettering till den beskrivning av trafiksystemet

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-09-15 TSN 2016-145 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Läs mer

Norrköping - Motala / Norrköping - Tranås

Norrköping - Motala / Norrköping - Tranås Dessa hållplatser trafikeras: Norrköping Kimstad Linghem Linköping Vikingstad Mantorp Mjölby Skänninge Motala Boxholm Tranås Tranås Boxholm Motala Skänninge Mjölby Mantorp Vikingstad Linköping Linghem

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Sofia Malander 2017-08-09 TSN 2017-157 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN) fastställer

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR 1(115) REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR 2(115) Innehållsförteckning 1 Regionala stråk... 3 1.1 Finspång-Linköping... 3 1.2 Finspång-Norrköping...

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende trafiksystemet Kustpilen mellan Landstinget i Östergötland och Landstinget i Kalmar län

SAMARBETSAVTAL avseende trafiksystemet Kustpilen mellan Landstinget i Östergötland och Landstinget i Kalmar län 1(6) SAMARBETSAVTAL avseende trafiksystemet Kustpilen mellan Landstinget i Östergötland och Landstinget i Kalmar län Samarbetsavtal 2(6) 1 Avtalsparter Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt PM 1 (5) Handläggare Anders Lennartsson Beslut om allmän trafikplikt Sammanfattning ÖstgötaTrafiken har, i sin roll som stöd till den regionala kollektivtrafikmyndigheten, genomfört trafikpliktsutredning

Läs mer

Godkännande av anskaffning av nya tågfordon

Godkännande av anskaffning av nya tågfordon BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Sofia Malander Josefin Bjäresten 2017-03-23 Dnr: RS 2017-201 Regionstyrelsen Godkännande av anskaffning av nya tågfordon Bakgrund Resandeutvecklingen på Östgötapendeln

Läs mer

orange Postnummer Postort Kommun Antal RUT-avdrag Summa (kr) Befolkning över 20 år Andel i procent

orange Postnummer Postort Kommun Antal RUT-avdrag Summa (kr) Befolkning över 20 år Andel i procent Sveriges Radio har beställt uppgifter från SCB om så kallade RUT-avdrag i samtliga postnummerområden i Östergötlands län. Här ser du dem sorterat efter andel per invånare över 20 år där de med högst andel

Läs mer

Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer för kollektivtrafik

Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer för kollektivtrafik Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-06-29 KS/2017:208 TvåHandläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsen Svar på remiss från Region Östergötland angående riktlinjer

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för kommunala tillköp

Riktlinjer för kommunala tillköp Riktlinjer för kommunala tillköp 1 Inledning Enligt 2 kapitlet 1b i lagen (SFS 2010:1065) om kollektivtrafik får en kommun göra tillköp av regional kollektivtrafik om den tillköpta trafiken är av bättre

Läs mer

Not: Postnummerområden med en mindre befolkning än 5 invånare har tagits bort ur listan.

Not: Postnummerområden med en mindre befolkning än 5 invånare har tagits bort ur listan. Sveriges Radio har beställt uppgifter från SCB om så kallade ROT-avdrag i samtliga postnummerområden i Östergötlands län. Här ser du dem sorterat efter andel per invånare över 20 år, där de med högst andel

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik

Framtidens kollektivtrafik Framtidens kollektivtrafik Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland www.lio.se Ett modernt sätt att resa Kollektivtrafiken fyller flera viktiga funktioner i vårt samhälle. En bra kollektivtrafik

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Ostlänken/Götalandsbanan. Höghastighetsbana med blandad persontrafik

Ostlänken/Götalandsbanan. Höghastighetsbana med blandad persontrafik Ostlänken/Götalandsbanan Höghastighetsbana med blandad persontrafik Ostlänken Planeringsprocess med funktionen i fokus Marknad Trafik Infrastruktur Var i processen dimensioneras kapaciteten? Götalandsbanans

Läs mer

Yttrande över Tågutvecklingsplan Östergötland 2040

Yttrande över Tågutvecklingsplan Östergötland 2040 Kalmar länstrafik TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-02 Referens 180829 Sida 1 (2) Regionstyrelsen Yttrande över Förslag till beslut Regionstyrelsen antar redovisat yttrande som sitt svar över remissen. Yttrandet

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

TÅGUTVECKLINGSPLAN ÖSTERGÖTLAND 2040

TÅGUTVECKLINGSPLAN ÖSTERGÖTLAND 2040 PM 2018-09-27 TÅGUTVECKLINGSPLAN ÖSTERGÖTLAND 2040 FÖRSLAG TILL INRIKTNING FÖR ÖSTERGÖTLANDS TÅGTRAFIK SWECO VERSION 1.0 (SLUTVERSION) 2018-09-27 DOKUMENTINFORMATION Titel: Tågutvecklingsplan Östergötland

Läs mer

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Trafikverket 21 november 2016 Mårten Levin Vd MÄLAB marten.levin@malab.se 070-7861463 Varför regionaltågstrafik? Befolkningsutveckling i Eskilstuna kommun 105

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Utveckling av den regionala tågtrafiken

Utveckling av den regionala tågtrafiken Rapport maj 2012 Utveckling av den regionala tågtrafiken Beskrivning av och behov samt möjligt trafikutbud i ett storregionalt stomnät i tidshorisonten efter Citybanans öppnande Denna rapport utgör en

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2030 Samrådsversion

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2030 Samrådsversion 1 Förord Förord skrivs under samrådsperioden. 2 Innehåll SAMMANFATTNING 5 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH RAMVERK 6 KOLLEKTIVTRAFIKLAGEN... 6 HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING I ÖSTERGÖTLAND... 7 BEGREPPSFÖRKLARING... 8

Läs mer

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog BESLUTSUNDERLAG Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Trafik- och samhällsplaneringsnämden Remissvar förslag till Funktionellt prioriterat vägnät Region Östergötland har, har i egenskap av länsplaneupprättare,

Läs mer

Linköping c-kärna exkl A-läge Bostad. Linköping A-läge butiker Bostad. Linköping B-läge butiker Bostad. Linköping C-läge butiker Bostad

Linköping c-kärna exkl A-läge Bostad. Linköping A-läge butiker Bostad. Linköping B-läge butiker Bostad. Linköping C-läge butiker Bostad Sida: 1 ( 7 ) 0501 0580007 Linköping c-kärna exkl A-läge 0580200 Linköping A-läge butiker 0580201 Linköping B-läge butiker 0580202 Linköping C-läge butiker 0581300 Norrköping A-läge city 0501 0580200 Linköping

Läs mer

Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland

Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lina Thurfjell 2018-05-28 TSN 2018-77 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Ny prismodell för kollektivtrafiken i Östergötland Om prismodellen Dagens prismodell (idag

Läs mer

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING Götalandsbanan - En närmare framtid Marknad -Trafikering - Resandeflöden 07 10 09 Anders Lundberg Idéstudiens trafikavsnitt är inte en spårutredning Marknadsanalys Konkurrensanalys Definition av mål för

Läs mer

ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog

ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog 2 2014-05-13 Stråken Låg standard på Stångådalsbanan Tjustbanan Behoven längs stråken är lågt prioriterade av Trafikverket Sträckningen

Läs mer

2 Förutsättningar marknad och trafik

2 Förutsättningar marknad och trafik 2 F Ö RU T S ÄT T N I N G A R M A R K N A D O CH T R A FIK 2 Förutsättningar marknad och trafik Ostlänkens trafikering på sträckan Norrköping Linköping definieras utifrån den marknad som finns för nationella

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 För tiden 2016-01-01-2016-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2017-12-07 Diarienummer:

Läs mer

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Riksdagen 11 februari 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB www.ostlanken.se Vilka är bolaget? Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping,

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013 Datum 1(1) Diarienr 2012-05-14 2012/0205 Linköpings kommun Mjölby kommun Motala kommun Kbmmur tyrsteen c sh Vadstena kommun,.. indsn Ödeshögs kommun 2012 - : Underlag från möte om trafikförändringen i

Läs mer

Statistikinfo 2014:04

Statistikinfo 2014:04 Statistikinfo 214:4 Inpendlingen till Linköpings tätort har ökat med 3 personer på sju år Mer än 28 2 förvärvsarbetande pendlade till Linköpings tätort 212, vilket innebär att 45 procent av dem som arbetar

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan, Västkustbanan, Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen Tågplan 2014 Ärendenummer:TRV 2013/10852 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl. 09:

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl. 09: 1 Sammanträdesplats öppnande Linköping, Sessionssalen 95 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 96 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt Nordström (MP)

Läs mer

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Samt i bilaga 1 förslag till etappvis utbyggnad av infrastruktur och tågtrafik (1 mars 2016) Datum 2015-10-14 Diarienummer KTN 69-2015

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik 2017 Samråd inför upphandling (SIU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SIU-processen Detta Samråd inför Upphandling (SIU)

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland ->2030

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland ->2030 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-10-26 Dnr: RS 2016-756 Regionstyrelsen Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland ->2030 Bakgrund Region Östergötland är sedan 1 januari

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Beskrivning av trafiken Ansvaret för tätortstrafiken i Vadstena togs över från kommunen 2013. Under tiden som Vadstena kommun körde trafiken i egen regi var bussen avgiftsfri

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

2.3 Den regionala tågtrafiken utgör ryggraden i detta transportsystem. Dess särskilda bidrag till transportsystemet är att

2.3 Den regionala tågtrafiken utgör ryggraden i detta transportsystem. Dess särskilda bidrag till transportsystemet är att UTKAST/MÄLAB AVSIKTSFÖRKLARING AVSEENDE UTVECKLING AV DEN REGIONALA TÅGTRAFIKEN I ÖSTRA SVERIGE 1 Parter 1.1 XXX Stockholms läns landsting 1.2 Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1.3 XXX

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR 36 kapitel 6 KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR TILL STÖD FÖR VIDGAD REGIONAL ARBETS- OCH BOSTADSMARKNAD OCH LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING Snabbare och säkrare resor och transporter i regionen och

Läs mer

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577)

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands län Linköping 10581967 2013-07-12 560 000 3 SOLEL Östergötlands

Läs mer

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad Malmö-Stockholm En effektiv etapputbyggnad Maj 2017 Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 2016/17:21, kap. 6.3.3 Regeringen Utbyggnaden kommer att ske etappvis

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

VÄSTTÅGSUTREDNINGEN. Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare?

VÄSTTÅGSUTREDNINGEN. Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare? VÄSTTÅGSUTREDNINGEN Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare? Västtågsutredningen - regionfullmäktiges uppdrag till KTN Komplettera Målbild Tåg 2035 för att uppnå pågatågseffekten

Läs mer

Ostlänken, en del av det framtida persontrafiknätet över 200 km/h. Linköping-Norrköping, 4:e storstadsregionen

Ostlänken, en del av det framtida persontrafiknätet över 200 km/h. Linköping-Norrköping, 4:e storstadsregionen Södra Sverige blir mindre i Vision 2030 Ostlänken, en del av det framtida persontrafiknätet över 200 km/h Del av Götalandsbanan Gbg-Jönköping-Sthlm Del av TEN-sträckan Sthlm-Köpenhamn Sammanbinder Östergötland-Södermanland-

Läs mer

Statistikinfo 2017:03

Statistikinfo 2017:03 Statistikinfo 217:3 Över 3 pendlar till Linköpings tätort Mer än 3 6 förvärvsarbetande pendlade till Linköpings tätort 215, vilket innebär att 48 procent av dem som arbetar i tätorten pendlar dit Mellan

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 86-110 Tid: 2018-05-08, kl 09:00-14:15 Plats: Regionens hus, sal A 93 Allmän trafikplikt inför regionbussupphandling i Jönköpings län Diarienummer: RJL 2018/540 Beslut

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030 Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030 Fastställd av Regionfullmäktige 2016-11-23 www.regionostergotland.se SAMMANFATTNING 1 2 SAMMANFATTNING Förord Region Östergötland har rollen att

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Yttrande över remiss: Kollektivtrafik för Västmanland, trafikplan 2030

Yttrande över remiss: Kollektivtrafik för Västmanland, trafikplan 2030 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Carlén Göran Davidsson Per Klintström Helena Datum 2016-11-07 Diarienummer KSN-2016-2018 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Kollektivtrafik för Västmanland, trafikplan

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland -> 2030

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland -> 2030 Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland -> 2030 www.regionostergotland.se Beslutad av regionfullmäktige 2016-11-23 Dnr: TSN 2015-268, RS 2016-756 Region Östergötland, 581 91 Linköping Telefon:

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Östergötlands län. Datum: / 18. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Östergötlands län. Datum: / 18. Sida: n 1 / 18 0501 Bostad 0580007 Linköpings centrum ytterområde 0580200 Linköpings centrum, A-läge butiker 0580201 Linköpings centrum, B-läge butiker 0580202 Linköpings centrum, C-läge butiker 0581300 Norrköping

Läs mer

Kollektivtrafiken i Örebro län

Kollektivtrafiken i Örebro län Kollektivtrafiken i Örebro län är ett centralt verktyg i arbetet med att skapa goda möjligheter till vardagasresande, funktionell regionförstoring och omställning till ett hållbart transportsystem. Region

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Synpunkter på delrapport från Sverigeförhandlingen Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3

Synpunkter på delrapport från Sverigeförhandlingen Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3 Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Er beteckning N2016/00179/TIF n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delrapport från Sverigeförhandlingen Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett BESLUTSUNDERLAG 1/2 2018-04-24 TSN 2018-65 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar sommarlovsbiljett Bakgrund Riksdagen fattade den 12 december 2017 beslut om att

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2015 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Östergötlands ståndpunkter rörande utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Östergötlands ståndpunkter rörande utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige 1(4) Östergötlands ståndpunkter rörande utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige Bakgrund Östergötlands utgångspunkter Länen i Mälardalen (Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland och

Läs mer

R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än och 201 7

R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än och 201 7 Kollektivtrafik - och Infrastrukturavdelningen Västra Götalandsregionen 2018-12 - 17 R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än 201 6 och 201 7 Dnr KTN

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Richard Widén 2012-08-16 LiÖ 2012-2975 Landstingsstyrelsen Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige Bakgrund Länen i Mälardalen

Läs mer

Ärende 5.4 Trafik- och verksamhetsbeställning för år 2016 (TSN )

Ärende 5.4 Trafik- och verksamhetsbeställning för år 2016 (TSN ) Trafik- och samhällsplaneringsnämnden 2015-08-20 Yrkande/reservation Ärende 5.4 Trafik- och verksamhetsbeställning för år 2016 (TSN 2015-149) Vänsterpartiet i Östergötland har tidigare ställt sig kritisk

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556 Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG 2016 Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556 Artikel 7 ur EU:s kollektivtrafikförordning 1370/2007. Varje behörig myndighet ska

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Skutan, 2016-01-27, 08:15:00-12:00. Nr Ärende Handläggare Föredragande och ca tid 1 Information.

Plats och tid: Sammanträdesrum Skutan, 2016-01-27, 08:15:00-12:00. Nr Ärende Handläggare Föredragande och ca tid 1 Information. KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida 1 (2) Plats och tid: Sammanträdesrum Skutan, 2016-01-27, 08:15:00-12:00 Upprop Val av protokollsjusterare Nr Ärende Handläggare Föredragande och ca tid 1 Information Eva Köpberg

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 Beslutsversion 1(36) ) REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 Beslutsversion 2(36) ) Förord I din hand håller du det första regionala trafikförsörjningsprogrammet (RTP) för Östergötland.

Läs mer

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189 Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG 2017 Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189 Artikel 7 ur EU:s kollektivtrafikförordning 1370/2007. Varje behörig myndighet ska

Läs mer

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting

Yttrande över remiss - Trafikutredning avseende pendeloch regionaltåg, Trafikförvaltningen, Stockholms Läns Landsting Tjänsteutlåtande Trafikplanerare 2015-08-11 Harry Bertilsson 08-59097653 Dnr: harry.bertilsson@upplandsvasby.se KS/2015:274 Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting Yttrande över remiss - Trafikutredning

Läs mer

Mellankommunal samverkan i LA Linköping

Mellankommunal samverkan i LA Linköping Mellankommunal samverkan i LA Linköping Bakgrund Östergötlands län är en region bestående av 13 kommuner och ett landsting. Regionen har flera funktionella samband. Regionen som helhet utgör en så kallad

Läs mer

Trafikering uppdrag 61

Trafikering uppdrag 61 UNDERLAGSRAPPORT Trafikering uppdrag 61 Trafikering höghastighet med etapputbyggnad och färdigt system Underlag till Sverigeförhandlingen 2017-08-31 TMALL 0004 Rapport generell v 1.0 Dokumenttitel: Trafikering

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket

Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket Sidan 1 (7) Restider med kollektivtrafik till kommunhuvudorter i Linnéstråket Kalmar länstrafik har gjort en sammanställning inklusive analys av restider med kollektivtrafik (buss och/eller tåg) och bil

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen

SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen SVERIGEFÖRHANDLINGEN Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2 2 BAKGRUND... 4 3 TIDIGARE REDOVISAT OM UTBYGGNADSSTRATEGIN... 4 4 UTBYGGNADSORDNING... 6 4.1

Läs mer

Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson

Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson Järnväg hur svårt kan det vara? Järnväg hur svårt kan det vara? Tidskriften Kupé Nr 01/02 2015 Vad är det som är så svårt? Trafik Avreglerad tågtrafik RKM

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00 oktober 2015 Ny stambana - 2:28-2:00 STOCKHOLM NYKÖPING/SKAVSTA GÖTEBORG LANDVETTER BORÅS LINKÖPING NORRKÖPING JÖNKÖPING VÄXJÖ ÄLMHULT HÄSSLEHOLM LUND MALMÖ KÖPENHAMN/CPH KASTRUP läs mer om vårt förslag

Läs mer

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt Göran Svärd Transportkapacitet Ökad kapacitet leder 2ll punktligare, säkrare och snabbare transporter 2ll lägre kostnad Minskad kapacitet

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer