Linje 390 Tätortstrafik Vadstena

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linje 390 Tätortstrafik Vadstena"

Transkript

1 Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Beskrivning av trafiken Ansvaret för tätortstrafiken i Vadstena togs över från kommunen Under tiden som Vadstena kommun körde trafiken i egen regi var bussen avgiftsfri för resenärerna. Linje 390 körs som en ringlinje med några turer i två olika riktningar under vardagar. Linjen angör ett antal hållplatser men det är även möjligt att vinka till bussen för att få den att stanna på andra lämpliga platser utmed linjesträckningen. Linjen körs endast under vardagar. Utbud samt tidtabell och karta nedan. Riktning mot M-F Lör Sön Östenssons Vadstena 4 turer 0 turer 0 turer Vadstena station 2 turer 0 turer 0 turer

2 Ekonomi Kostnadstäckningen för linjen låg för perioden 1 okt september 2015 på ungefär 3%. 1 oktober september 2015 Linje Linjenamn Antal Biljettintäkt Trafikkostnad Nettokostnad Intäkt/ Kostnad/ Kostnadstäckningsgrad Samhällsnytta 390 Servicelinje % Resandeunderlag I Vadstena tätort bodde det personer. Resande Resandeantalet på linje 390 är mycket lågt. Drygt 9 personer reser med linjen under ett genomsnittligt vardagsdygn under hösten Resandet under januari 2016 när det har varit kallt med snö och halt väglag är bara marginellt högre, 12 i snitt per dag. Merparten av resenärerna är seniorer, det vill säga personer över 65 år. Det är i genomsnitt endast 2 personer per dag som reser på något av de övriga färdbevisen. Linje 390 Summa av Snitt Destination FrånZon Summa Ringlinje Vadstena 9.4 Resandestatistiken ovan avser veckorna Tabellen visar antal i genomsnitt på en vardag under denna sexveckorsperiod. Cirkeldiagrammet visar fördelningen mellan resenärer med olika biljettyper under dessa sex veckor. Målpunkter för linjen Målpunkter för linjen är diverse platser i Vadstena, exempelvis affärer och vårdcentral. Analys av åtgärder Politiska beslut Denna linje omfattas inte av några speciella politiska beslut som gör att den inte går att förändra. Betydelse för helheten i kollektivtrafiksystemet Linjens betydelse för det övriga kollektivtrafiksystemet är låg. Ingen annan trafik skulle påverkas i någon nämnvärd omfattning om trafiken på linje 390 förändras. Syftet med trafiken omprioritering? Linjens främsta syfte är resor av servicekaraktär inom Vadstena tätort. Anpassning av utbud utifrån gjorda prioriteringar Idag körs sex turer på linje 390 och det åker i snitt bara nio personer på dessa sex turer. En utökning av antalet turer är inte möjligt då resandeunderlaget inte verkar finnas i Vadstena för denna trafik.

3 Möjligen kan man reducera i utbudet för att få upp kostnadstäckningen något. Resandet skulle sannolikt minska något, men intäktsförlusten för detta skulle utan problem kompenseras med en betydligt större kostnadsbesparing. Omläggning av linjesträckning/anslutning till bytespunkt Linjen täcker idag in i stort sett hela Vadstena tätort och alla dess stora målpunkter. En omläggning av linjesträckningen är inte möjlig på grund av linjens främsta syfte. Servicelinjer av typen som körs i Vadstena bör ha en så god yttäckning som möjligt för att kunna erbjuda resenärerna en närhet till hållplats. En rakare linjesträckning skulle inte vara ett alternativ eftersom tiden man tjänar in på detta förlorar man i närhet till hållplats. Eftersom majoriteten av resenärerna är seniorer är närheten till hållplats viktigare än att bussen ska gå snabbt. Samordning mellan allmän och särskild kollektivtrafik Inte aktuellt för denna trafik eftersom det sannolikt inte skulle påverka resandet i någon större omfattning. Omställning helt eller delvis till anropsstyrd trafik Inte aktuellt för denna trafik. Informations-/marknadsföringinsatser för att öka resandet Resandeunderlaget är alldeles för litet för att kunna öka resandet i någon nämnvärd omfattning genom marknadsföringsåtgärder. Förslag på åtgärder Linjen läggs ner. Resandeunderlaget är helt enkelt för dåligt för att motivera en fortsättning av trafiken. Under perioden som ÖstgötaTrafiken har haft ansvar för linjen har justeringar gjorts av både linjesträckning samt införande av så kallade vinkområden mellan hållplatserna, men resandet har bara ökat marginellt. Dessa förändringar gjordes efter önskemål från både kunder och kommun, men eftersom de inte haft någon nämnvärd effekt på resandet så finns ingen annan möjlighet än att lägga ner trafiken. Effekter av föreslagna åtgärder De fåtal kunder som reser får ta sig på annat sätt till sina målpunkter. Förkastade förslag på åtgärder Omläggning av linjesträckning. Anslutning till bytespunkt. Anropsstyrd trafik.

4 Linje 507 Linköping-Ekängen(-Rystad) Beskrivning av trafiken Linje 507 körs mellan Linköping och Rystad via Ekängen. Majoriteten av turerna körs dock endast mellan Linköping och Ekängen (Roxtuna). Utbud samt tidtabell och karta nedan. Utbudet mellan Ekängen och Linköping är halvtimmestrafik morgon och eftermiddag på vardagar och timmestrafik övrig tid. Riktning mot M-F Lör Sön Ekängen/Rystad 26 turer (11 till Rystad) 19 turer (6 till Rystad) 17 turer (4 till Rystad) Linköping 26 turer (12 fr. Rystad) 18 turer (6 fr. Rystad) 17 turer (5 fr. Rystad)

5 Ekonomi Kostnadstäckningen för linjen låg för perioden 1 okt september 2015 på ungefär 18 %. 1 oktober september 2015 Linje Linjenamn Antal Biljettintäkt Trafikkostnad Nettokostnad Intäkt/ Kostnad/ Kostnadstäckningsgrad Samhällsnytta 507 Linköping-Ekängen-Rystad % Resandeunderlag Linje 507 trafikerar tätorten Ekängen och de mindre orterna Rystad och Roxtuna. Ekängen hade stycken invånare, medan Rystad och Roxtuna 2010 hade 96 respektive 67 stycken invånare. Resande På linje 507 reser knappt 550 personer under ett genomsnittligt vardagsdygn. Merparten av dessa är skolelever, knappt 60 %. Av skoleleverna är ungefär hälften grundskoleelever och hälften gymnasieelever. Alla högstadieelever i området är hänvisade till linjetrafiken. Resenärer med vuxenbiljett står för bara 20% (knappt 60 i riktning mot Linköping på vardagar) av det totala resandet vilket är relativt lågt jämfört med orter av ungefär samma storlek. 507 mot Linköping Summa av Snitt Område Summa Rystad 17.5 Ekängen Linköping 26.0 Totalsumma mot Ekängen-Rystad Summa av Snitt Område Summa Linköping Ekängen 1.4 Rystad 0.3 Totalsumma Resandestatistiken ovan avser veckorna Tabellerna visar antal i genomsnitt på en vardag under denna sexveckorsperiod. Cirkeldiagrammet visar fördelningen mellan resenärer med olika biljettyper under alla veckodagar dessa sex veckor. Målpunkter för linjen Den främsta målpunkten för linjen är centrala Linköping samt olika skolor i Linköping. En morgontur fortsätter till skolorna utmed Östgötagatan. Analys av åtgärder Politiska beslut Denna linje omfattas inte av några speciella politiska beslut som inte gör att den går att förändra. Betydelse för helheten i kollektivtrafiksystemet Linjens betydelse för det övriga kollektivtrafiksystemet är låg. Ingen annan trafik skulle påverkas i någon nämnvärd omfattning om trafiken på linje 507 läggs om. Syftet med trafiken omprioritering? Linjens främsta syfte är att upprätthålla en bra kollektivtrafik mellan Ekängen och Linköping. Eftersom trafikeringstiderna sträcker sig över hela trafikdygnet veckans alla dagar finns möjlighet att göra alla typer av resor med linjen. Även nattrafik på fredag- samt lördagnätter finns. Anpassning av utbud utifrån gjorda prioriteringar Utbudet mellan Linköping och Ekängen (Roxtuna) ligger på en rimlig nivå i dagsläget.

6 Utbudet på sträckan mellan Roxtuna och Rystad är dock alldeles för stort relativt det antal som reser till och från hållplatserna utmed denna sträcka. Endast 7% (ca 18 per vardag) av det totala antalet i riktning mot Linköping kliver på utmed denna sträcka medan 35% av den totala kilometerproduktion genereras på sträckan. Omläggning av linjesträckning/anslutning till bytespunkt Linjesträckningen mellan Linköping och Ekängen (Roxtuna) är i princip den enda möjliga eftersom det endast finns en väg mellan orterna. Resandet mellan Roxtuna och Rystad är för lågt för att motivera någon form av matning till en bytespunkt. Samordning mellan allmän och särskild kollektivtrafik Att samordna resor från området runt Rystad till Linköping är en lösning som skulle kunna bli aktuell. Det är i första hand serviceresor mitt på dagen som kan samordnas med färdtjänstresor. Möjligen skulle även upphandlad skolskjuts kunna öppnas upp för resenärer i den allmänna kollektivtrafiken. Resandet utöver grundskoleelever är så lågt att det sannolikt skulle fungera att även ett mindre antal övriga resenärer fick plats i skolskjutsen. Omställning helt eller delvis till anropsstyrd trafik Anropsstyrd närtrafik blir alternativet om linjetrafiken skulle förändras på sträckan mellan Roxtuna och Rystad. Med närtrafiken är det inte möjligt att arbets- eller studiependla. Informations-/marknadsföringinsatser för att öka resandet Ekängen är en fortsatt expanderande tätort med relativt stor befolkning. Riktad marknadsföring kan sannolikt öka resandet. Även den fortsatta utbyggnaden av orten innebär säkerligen ett ökat resande. Utmed sträckningen mellan Rystad och Roxtuna bor det dock för få personer för att någon riktad marknadsföring ska kunna öka resandet i någon större utsträckning. Förslag på åtgärder Behålla dagens utbud på linjen mellan Linköping och Roxtuna. Trafiken mellan Roxtuna och Rystad läggs ner. En kortare linjesträckning kommer medföra att kostnadstäckningen för linjen avsevärt förbättras. Närtrafik ersätter i området som blir utan linjetrafik. Effekter av föreslagna åtgärder Resenärer från landsbygden mellan Rystad och Roxtuna har ingen linjetrafik att resa med. Då även linje 509 som passerar Rystad föreslås läggas ner försvinner möjligheten att åka linjetrafik från detta område. Närmaste hållplats från Rystad finns utmed gamla E4, cirka 2,5 kilometer bort. Resenärer som vill åka från området hänvisas till anropsstyrd närtrafik. Förkastade förslag på åtgärder Omläggning av linjesträckning. Anslutning till bytespunkt. Anropsstyrd trafik.

7 Linje 509 Linghem-Östra Harg-Rystad-Tallboda-Linköping Beskrivning av trafiken Linje 509 körs mellan Linghem och Linköping via Östra Harg. Linjen körs främst skoldagar. Utbud samt tidtabell och karta nedan. Riktning mot M-F Lör Sön Linköping 2 turer varav 1 0 turer 0 turer anropsstyrd tur Linghem 2 turer 0 turer 0 turer Ekonomi Kostnadstäckningen för linjen är mycket låg och var för perioden 1 okt september %. 1 oktober september 2015 Linje Linjenamn Antal Biljettintäkt Trafikkostnad Nettokostnad Intäkt/ Kostnad/ Kostnadstäckningsgrad Samhällsnytta 509 Linghem-Östra Harg-Rystad-Tallboda-Linköping % Resandeunderlag Linje 509 trafikerar tätorten Linghem och småorten Rystad. Linghem hade och Rystad hade stycken invånare. Linjen trafikerar även Tallboda som är en del av Linköpings tätort. Dessa orter trafikeras dock även av andra linjer. Utmed den del av linjesträckningen som inte trafikeras av andra linjer är resandeunderlaget lågt. Det finns ingen ort med över 50 invånare. Resande På linje 509 reser knappt 30 personer under ett genomsnittligt vardagsdygn. Knappt 75% av dessa är skolelever varav hälften grundskoleelever. I genomsnitt är det bara två per dag med vuxenbiljett. På morgonturen i riktning mot Linköping är det drygt 12 av de totalt 18 som i

8 genomsnitt kliver på som åker från hållplatser med långt avstånd till övrig linjetrafik. Resterande kliver på linje 509 i Malmskogen eller Tallboda i omedelbar närhet till stadstrafiken. Linje 509 Summa av Snitt Destination FrånZon Summa Linghem Linköping 11.2 Ö Harg 0.3 Linghem Summa 11.5 Linköping Linghem 1.5 Ö Harg 3.1 Rystad 7.6 Linköping 5.8 Linköping Summa 18.0 Totalsumma 29.5 Resandestatistiken ovan avser veckorna Tabellen visar antal i genomsnitt på en vardag under denna sexveckorsperiod. Cirkeldiagrammet visar fördelningen mellan resenärer med olika biljettyper under alla veckodagar dessa sex veckor. Målpunkter för linjen Målpunkter för linjen ligger främst i centrala Linköping. Analys av åtgärder Politiska beslut Denna linje omfattas inte av några speciella politiska beslut som inte gör att den går att förändra. Betydelse för helheten i kollektivtrafiksystemet Linjens betydelse för det övriga kollektivtrafiksystemet är låg. Ingen annan trafik skulle påverkas i någon nämnvärd omfattning om trafiken på linje 509 läggs om. Syftet med trafiken omprioritering? Linjens främsta syfte idag är att transportera grundskole- samt gymnasieelever från landsbygden runt Östra Harg och Rystad till Linköping. Viss arbetspendling förefaller att finnas på linjen, men nivån är mycket låg. Att arbetspendla i båda riktningar med åtta timmars arbetsdag är inte möjligt. Att utöka utbudet skulle möjligen kunna öka resandet något, men resandeunderlaget är alldeles för lågt för att intäkterna från en resandeökning skulle kunna finansiera en utökad trafik. Anpassning av utbud utifrån gjorda prioriteringar Att anpassa utbudet på denna linje utifrån syftet med trafiken är mycket svårt. Eftersom skolelever utgör en så pass stor det av det totala resandet så innebär indragning av turer, vilket är den enda rimliga åtgärden, att man försvårar eller omöjliggör resandet för denna kategori. Detta skulle innebära ännu färre resenärer. Möjligen kan man ta bort en av två eftermiddagsturer, men detta skulle inte medföra att kostnadstäckningsgraden steg mer än marginellt. Omläggning av linjesträckning/anslutning till bytespunkt Då det är så pass få resenärer på linjen är det svårt att motivera någon form av matartrafik till en bytespunkt. Kostnaden för en sådan åtgärd skulle sannolikt bli nästan lika dyr som dagens trafik samt att det skulle bli krångligare att resa och därför skulle resandet troligen minska.

9 Samordning mellan allmän och särskild kollektivtrafik Att samordna resor från området runt Östra Harg och Rystad in mot Linköping är en lösning som skulle kunna bli aktuell. Det är i första hand serviceresor mitt på dagen som kan samordnas med färdtjänstresor. Möjligen skulle även upphandlad skolskjuts kunna öppnas upp för resenärer i den allmänna kollektivtrafiken. Resandet utöver grundskoleelever är så pass lågt att det sannolikt skulle fungera att även ett mindre antal övriga resenärer fick plats i skolskjutsen. Omställning helt eller delvis till anropsstyrd trafik Anropsstyrd närtrafik blir alternativet om linjetrafiken skulle försvinna från området. Med närtrafiken är det inte möjligt att arbets- eller studiependla. Informations-/marknadsföringinsatser för att öka resandet Resandeunderlaget är alldeles för litet för att kunna öka resandet i någon nämnvärd omfattning genom marknadsföringsåtgärder. Förslag på åtgärder Linje 509 läggs ner och ersätts av närtrafik med inriktning på serviceresor. Resandet är alldeles för lågt idag på linjen för att motivera linjetrafik. Möjligheten att öka resandet är liten då det är ett glesbefolkat område. Effekter av föreslagna åtgärder Resenärer i området kommer sakna linjetrafik att resa med. Då även linje 507 som passerar Rystad föreslås läggas ner på sträckan Rystad-Roxtuna försvinner möjligheten att åka linjetrafik från detta område. Resenärer som vill åka från området hänvisas till anropsstyrd närtrafik. Förkastade förslag på åtgärder Omläggning av linjesträckning. Anslutning till bytespunkt. Anropsstyrd trafik.

10 Linje 513 (Kimstad-Norsholm-)Gistad-Linghem-Tallboda-Linköping Beskrivning av trafiken Linje 513 körs mellan Kimstad och Linköping via Linghem. Linjen körs främst mellan Linköping och Gistad men vissa turer fortsätter vidare till Kimstad. Mellan Norsholm och Kimstad körs även andra linjer. I Linghem och Kimstad finns möjlighet att resa vidare med Östgötapendeln. Utbud samt tidtabell och karta nedan. Riktning mot M-F Lör Sön Linköping 12 turer 4 turer 4 turer Kimstad 12 turer 4 turer 3 turer

11 Ekonomi Kostnadstäckningen för linjen låg för perioden 1 okt september 2015 på ungefär 12 %. 1 oktober september 2015 Linje Linjenamn Antal Biljettintäkt Trafikkostnad Nettokostnad Intäkt/ Kostnad/ Kostnadstäckningsgrad Samhällsnytta 513 Kimstad-Norsholm-Gistad-Linghem-Tallboda-Linköping % Resandeunderlag Linje 513 trafikerar tre tätorter Norsholm, Kimstad och Linghem samt Tallboda som är en del av Linköpings tätort. I Norsholm och Kimstad bodde det respektive 1471 stycken invånare och Linghem hade stycken invånare. Dessa tätorter trafikeras dock även av andra linjer. Utmed den del av linjesträckningen där ingen annan linjetrafik körs är det endast tätorten Gistad som överstiger 50 invånare. Gistad hade stycken invånare. Resande På linje 513 stiger omkring 85 personer på under ett genomsnittligt vardagsdygn. De flesta resenärerna reser på skolbiljett samt ungdomsbiljett. Linje 513 Linje 513 Summa av Snitt Destination FrånZon Summa Gistad-Kimstad Linköping 25.7 Kimstad 1.1 Linghem 3.8 Norsholm 1.8 Gistad 1.1 Bjursholmen 0.6 Gistad-Kimstad Summa 34.1 Summa av Snitt Destination FrånZon Summa Linköping Linköping 24.0 Kimstad 7.9 Linghem 5.3 Norsholm 1.2 Vårdsberg 1.4 Gistad 10.8 Bjursholmen 1.6 Linköping Summa 52.2 Resandestatistiken ovan avser veckorna Tabellerna visar antal i genomsnitt på en vardag under denna sexveckorsperiod. Cirkeldiagrammet visar fördelningen mellan resenärer med olika biljettyper under alla veckodagar dessa sex veckor. Målpunkter för linjen Den främsta målpunkten för linjen är centrala Linköping, men även pendeltågsstationen i Linghem. Analys av åtgärder Politiska beslut Denna linje omfattas inte av några speciella politiska beslut som inte gör att den går att förändra. Betydelse för helheten i kollektivtrafiksystemet Linjens betydelse för det övriga kollektivtrafiksystemet är låg. Ingen annan trafik skulle påverkas i någon nämnvärd omfattning om trafiken på linje 513 läggs om. Syftet med trafiken omprioritering? Linjens främsta syfte är att transportera resenärer från Gistad till Linghems station där byte kan ske till Östgötapendeln. Den övriga delen av linjesträckningen, Linghem-Linköping samt Gistad-Kimstad, är av sekundär betydelse. Utmed dessa delsträckor är resandeunderlaget mycket lågt, förutom mellan Norsholm och Kimstad, men där finns annan linjetrafik.

12 Anpassning av utbud utifrån gjorda prioriteringar Utbudet på linjen som helhet behöver minskas för att få upp kostnadstäckningen. Mellan Gistad och Linghem ska det finnas möjlighet till arbets- samt studiependling samt i viss mån fritidsresor. Att behålla trafiken mellan Gistad och Kimstad är mer tveksamt eftersom kostnaden för trafiken är hög i förhållande till intäkterna. Omläggning av linjesträckning/anslutning till bytespunkt Fler turer körs endast mellan Gistad och Linghem för anslutning till Östgötapendeln. Samordning mellan allmän och särskild kollektivtrafik På vissa delsträckor utmed linjen kan det bli aktuellt med anropsstyrd närtrafik som kan samordnas med den särskilda kollektivtrafiken. Omställning helt eller delvis till anropsstyrd trafik Sannolikt ingen utökning av antalet anropsstyrda turer. Informations-/marknadsföringinsatser för att öka resandet Resandeunderlaget är alldeles för litet för att kunna öka resandet i någon nämnvärd omfattning genom marknadsföringsåtgärder. Förslag på åtgärder Linjen behålls, men med något kortad linjesträckning och bantat utbud. Delen Gistad-Kimstad läggs ner. Huvudfokus är på sträckan Gistad-Linghem med anslutning till Östgötapendeln. Vissa turer får även fortsättningsvis fortsätta vidare till Linköping efter Linghem eftersom bussen ändå måste köras dit. Effekter av föreslagna åtgärder Resmöjligheter kommer finnas för boende i Gistad även om antalet turer kommer minska något. Boende mellan Gistad och Norsholm förlorar linjetrafiken, men resandet är mycket lågt från dessa hållplatser. Mellan Norsholm och Kimstad finns annan busstrafik som ersätter linje 513. Förkastade förslag på åtgärder Omläggning av linjesträckning. Anslutning till bytespunkt. Anropsstyrd trafik.

13 Linje 525 Ljungsbro-Berg-Södra Hult Beskrivning av trafiken Linje 525 körs mellan Södra Hult och Ljungsbro via Berg. De flesta turerna körs endast till Berg-Vreta kloster. I Berg och Ljungsbro finns möjlighet att byta till linje 521 eller linje 522 för vidare resa mot Linköping. Utbud samt tidtabell och karta nedan. Riktning mot M-F Lör Sön Södra Hult 7 turer 2 turer 2 turer Ljungsbro 10 turer 2 turer 2 turer

14 Ekonomi Kostnadstäckningen för linjen låg för perioden 1 okt september 2015 på ungefär 8 %. 1 oktober september 2015 Linje Linjenamn Antal Biljettintäkt Trafikkostnad Nettokostnad Intäkt/ Kostnad/ Kostnadstäckningsgrad Samhällsnytta 525 Ljungsbro-Berg-Södra Hult % Resandeunderlag Resandeunderlaget för linje 525 är lågt. Av de orter utmed linjesträckningen som saknar övrig kollektivtrafik är det endast orten Roxenbaden som har över 50 invånare, 2010 bodde där 110 personer. Resande På linje 525 reser knappt 70 personer under ett genomsnittligt vardagsdygn. På helgerna är resandet mycket lågt, på lördagar i snitt 4 och på söndagar i snitt 2 totalt. Under sommaren är resandet på söndagar något högre (4 ) medan lördagar har samma resande som under hösten. Linje 525 Summa av Snitt Destination FrånZon Summa Berg Ljungsbro/Berg 5.7 S Hult 32.3 Stjärnorp 2.9 Berg Summa 40.9 Södra Hult Ljungsbro/Berg 27.4 Södra Hult Summa 27.4 Totalsumma 68.3 Resandestatistiken nedan avser veckorna Tabellen visar antal i genomsnitt på en vardag under denna sexveckorsperiod. Cirkeldiagrammet visar fördelningen mellan resenärer med olika biljettyper under alla veckodagar dessa sex veckor. En stor andel av de resande är skolelever. Målpunkter för linjen De främsta målpunkterna för linje 525 är Ljungsbro och Berg. Där finns möjlighet att byta till andra linjer och resa vidare mot Linköping. Även skolorna i dessa orter är målpunkter för grundskoleeleverna som åker med linjen. Analys av åtgärder Politiska beslut Denna linje omfattas inte av några speciella politiska beslut som gör att den inte går att förändra. Betydelse för helheten i kollektivtrafiksystemet Linjens betydelse för det övriga kollektivtrafiksystemet är låg. Ingen annan trafik skulle påverkas i någon nämnvärd omfattning om trafiken på linje 525 läggs om.

15 Syftet med trafiken omprioritering? Linjen har flera syften i dagsläget. Möjlighet finns att både arbets- samt gymnasiependla till främst Linköping. Möjlighet till fritidsresande finns också, främst på helger eftersom sista turen på vardagar avgår relativt tidigt. Det största resandet på linjen utgörs dock av grundskoleelever till skolorna i Vreta kloster samt Ljungsbro. Anpassning av utbud utifrån gjorda prioriteringar Att anpassa utbudet på denna linje utifrån syftet med trafiken är mycket svårt. Eftersom skolelever utgör en så pass stor det av det totala resandet så innebär indragning av turer, vilket är den enda rimliga åtgärden, att man försvårar eller omöjliggör resandet för denna kategori. Indragning av någon eller några turer skulle vara en möjlig utväg för att få upp kostnadstäckningen, men om turutbudet reduceras kommer med största sannolikhet även resandet att minska. Omläggning av linjesträckning/anslutning till bytespunkt Linje 525 matar redan idag till linje 521 och 522 i Berg eller Vreta kloster för de som ska resa vidare mot Linköping. Någon annan typ av matning är inte möjlig att göra från detta område. Samordning mellan allmän och särskild kollektivtrafik Att samordna resor från området till Berg och Ljungsbro är en lösning som skulle kunna bli aktuell. Det är i första hand serviceresor mitt på dagen som kan samordnas med färdtjänstresor. Möjligen skulle även upphandlad skolskjuts kunna öppnas upp för resenärer i den allmänna kollektivtrafiken. Resandet utöver grundskoleelever är så lågt att det sannolikt skulle fungera att även ett mindre antal övriga resenärer får plats i skolskjutsen. Omställning helt eller delvis till anropsstyrd trafik Anropsstyrd närtrafik blir alternativet om linjetrafiken skulle försvinna från området. Med närtrafiken är det inte möjligt att arbets- eller studiependla. Informations-/marknadsföringinsatser för att öka resandet Resandeunderlaget är alldeles för litet för att kunna öka resandet i någon nämnvärd omfattning genom marknadsföringsåtgärder. Förslag på åtgärder Linje 525 läggs ner och ersätts av närtrafik med inriktning på serviceresor. Resandet är alldeles för lågt idag på linjen för att motivera linjetrafik. Möjligheten att öka resandet är liten då det är ett glesbefolkat område. Effekter av föreslagna åtgärder Resenärer i området kommer sakna linjetrafik att resa med. Resenärer som vill åka från området hänvisas till anropsstyrd närtrafik. Förkastade förslag på åtgärder Omläggning av linjesträckning. Anslutning till bytespunkt. Anropsstyrd trafik.

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR 1(115) REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR ÖSTERGÖTLAND 2012-2020 BILAGA 2 STRÅK- OCH OMRÅDESBESKRIVNINGAR 2(115) Innehållsförteckning 1 Regionala stråk... 3 1.1 Finspång-Linköping... 3 1.2 Finspång-Norrköping...

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar.

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar. 2012-07-23 Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Från tidtabellsskiftet den 19 augusti tas shoppingbiljetten ur stadstrafikernas utbud av färdbevis. Shoppingkortet, som består

Läs mer

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013 Datum 1(1) Diarienr 2012-05-14 2012/0205 Linköpings kommun Mjölby kommun Motala kommun Kbmmur tyrsteen c sh Vadstena kommun,.. indsn Ödeshögs kommun 2012 - : Underlag från möte om trafikförändringen i

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Information och fakta per linje Kalmars nya stadstrafik

Information och fakta per linje Kalmars nya stadstrafik Information och fakta per linje Kalmars nya stadstrafik Linje 401 Länssjukhuset-Kalmar Central-Lindsdals centrum-(läckeby) måndag-torsdag mellan 05.00-24.00 fredag mellan 05.00-02.30 lördag mellan 06.00-02.30

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018

Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Sofia Malander 2017-08-09 TSN 2017-157 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning 2018 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN) fastställer

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län JLT Serviceresor - kort bakgrund 2002 - start för samordning av färdtjänst- och sjukresor

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-10 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:122 1 (4) Stadsbyggnadsnämnden Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Förslag

Läs mer

Ny trafik från 19 augusti

Ny trafik från 19 augusti Ny trafik från 19 augusti Stråktrafiken försvinner och ersätts med annan trafik Landsbygdslinjer förändras och utökas Flexen förändras både geografiskt och tidsmässigt Varför ny trafik? Utredning av trafikområde

Läs mer

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion Bilaga 1 Remissversion Linjebeskrivning Förklaring: Högtrafik är trafik vardagar mellan kl 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Lågtrafik är trafik under vardagar 09.00-15.00 samt efter kl 18.00 till trafikdygnets

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr Upphandlingsdokument Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20 D.nr 1-1550-17 Innehåll Linjebeskrivning TÅ 20 Ale 4 1.1 Generellt om linjebeskrivningar 4

Läs mer

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun

Kollektivtrafikmöte. Haparanda kommun Kollektivtrafikmöte Haparanda kommun 2014-11-26 Haparanda kommun - Trafik Linjen är främst en skollinje, den ansluter till L54 i Karungi som tar skolbarn till Haparanda. Dock måste L54 förstärkas varje

Läs mer

Nuvarande kollektivtrafik och resande i område Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa

Nuvarande kollektivtrafik och resande i område Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa Nuvarande kollektivtrafik och resande i område Gnesta,, Oxelösund och Trosa Nuvarande trafik och resande Regional kollektivtrafik Linjetrafiken i området utgörs av stadstrafik och strafik. Stadstrafik

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Jönköpings Länstrafik - JLT

Jönköpings Länstrafik - JLT Jönköpings Länstrafik - JLT JLT är en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län Landstinget är kollektivtrafikmyndighet skatteväxlat kollektivtrafiken 2012 (34öre) skatteväxlat färdtjänsthandläggning,

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-09-15 TSN 2016-145 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Läs mer

Kollektivtrafikplan Örebro kommun

Kollektivtrafikplan Örebro kommun Datum Änr. Ks xx/xxxx 2012-04-18 Till Örebro läns landsting Kollektivtrafikplan Örebro kommun 2012-2013 Kollektivtrafikplanens omfattning Kollektivtrafikplanen omfattar den regionala kollektivtrafiken

Läs mer

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017 Vi blir ännu bussigare från 14 augusti 2017 Vi vill vara ditt bästa resealternativ Den 14 augusti startar vi fler linjer, inför kortare restider och skapar tätare turer för dig som bor i Lekebergs kommun.

Läs mer

Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland

Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland Först av allt Tack för själva möjligheten att få ge synpunkter på denna plan. Den har varit både intressant och givande att läsa och den

Läs mer

Motion om utökade bussförbindelser i Mariefred

Motion om utökade bussförbindelser i Mariefred KF 22:1 KF 22:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE KF 22:3 Stabsavdelningen Handläggare Kristina Welin Tel. 0152-292 45 Kommunstyrelsen Dnr KS/2013:423-034 2015-03-19 1/2 Motion om utökade bussförbindelser i Mariefred Kommunstyrelsen

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Trafikbeställning 2019

Trafikbeställning 2019 Stadsbyggnadsnämnden 2018-05-15 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Angelina Björklund 016-710 83 91 SBN/2018:262 Stadsbyggnadsnämnden Trafikbeställning 2019 Förslag till beslut Godkänna

Läs mer

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland 1/6 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland Bakgrund och syfte Utökat

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Annika Bondesson Affärsutvecklare 0451-288605 Annika.Bondesson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-27 Dnr 1501048 1 (8) Kollektivtrafiknämnden Återinförande av minst åtta

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

Sydostkonferensen

Sydostkonferensen Sydostkonferensen 2017-09-16 Regional utveckling Verkstad Östergötland si1 Utan spaning lite mindre aning (och färre idéer)! Västtrafik Boxholm Tågdepån Universitetsledning Handelskammaren Clean TechSkärgårdstrafiken

Läs mer

Trafikbeställning 2019

Trafikbeställning 2019 TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2018:227-014 2018-05-16 1/5 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Trafikbeställning 2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. föreslå Sörmlands

Läs mer

Resanderäkning 2011. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 2011-12-07

Resanderäkning 2011. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 2011-12-07 Tågresandet till och från Arboga kommun Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 211-12-7 Innehåll 1 Inledning och syfte 5 1.1 Metod... 5 2 Pendling till och från Arboga kommun 6 2.1

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-12-09 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala utvecklingsnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2017 löper trafikavtal

Läs mer

Resanderäkning 2010. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Andersson

Resanderäkning 2010. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Andersson Tågresandet till och från Arboga kommun Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Andersson Innehåll 1 Inledning och syfte 5 1.1 Metod... 5 2 Pendling till och från Arboga kommun 6 2.1 Regional

Läs mer

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Torsås kommun

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Torsås kommun Närtrafik en flexibel kollektivtrafik för alla! Torsås kommun December 2014 Kreation.se 10-0160 De viktiga resorna gör vi tillsammans. Som länets mästare på samåkning bygger vi vår verksamhet på tanken

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

Kraft att vilja. Tillsammans är det möjligt.

Kraft att vilja. Tillsammans är det möjligt. Magnus Forsberg, Strategisk planerare kollektivtrafik Regionala kollektivtrafikmyndigheten Historia och erfarenheter Historia och erfarenheter 25 år av centralisering av linjetrafik Historia och erfarenheter

Läs mer

Björkenäs - Oxhagen - Giraffen - Stortorget - Länssjukhuset Sjöbrings väg och omvänt

Björkenäs - Oxhagen - Giraffen - Stortorget - Länssjukhuset Sjöbrings väg och omvänt 421 - - Giraffen - - och omvänt Så här kör linje 421 Dessa hållplatser trafikeras: (i båda riktningarna) N Vänskapens väg (endast i riktning Täljstenen Skogsrået (endast i riktning Berga centrum Funkabo

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer

Effektivisering av lågfrekventa linjer Effektivisering av lågfrekventa linjer 124 Hjuvik - Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas då parallell trafik finns. Effekter: Parallell trafik

Läs mer

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Oskarshamns kommun

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Oskarshamns kommun Närtrafik en flexibel kollektivtrafik för alla! Oskarshamns kommun December 2014 Kreation.se 100160 De viktiga resorna gör vi tillsammans. Som länets mästare på samåkning bygger vi vår verksamhet på tanken

Läs mer

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun 2012-10-29 Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun -bland boende i området runt Vindelälven och Tväråbäck med omnejd i Vännäs kommun Enligt uppdrag av Vännäs kommun

Läs mer

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Mattias Ahlström 2016-03-09 Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Övergripande fakta Det nya linjenätet liknar på många sätt det tidigare linjenätet, med den stora skillnaden att linje 151/152

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013

Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 Effektivisering av lågfrekventa linjer 2013 underlag för diskussion med kommuner och trafikföretag 124 Hjuvik Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Flextrafik Ovanåker. Gäller tills vidare, dock längst t o m 12 december 2015

Flextrafik Ovanåker. Gäller tills vidare, dock längst t o m 12 december 2015 Flextrafik Ovanåker Gäller tills vidare, dock längst t o m 12 december 2015 Innehållsförteckning Sida 4-5 Skolskjutslinjen Svabensverk 6-7 Flextrafik Svabensverk 8-9 Skolskjutslinjen Voxna 10-11 Flextrafik

Läs mer

ÖVERSIKT FRÅGOR OCH SVAR KRING FÖRSLAGET OM NYA BUSSTRAFIKEN

ÖVERSIKT FRÅGOR OCH SVAR KRING FÖRSLAGET OM NYA BUSSTRAFIKEN ÖVERSIKT FRÅGOR OCH SVAR KRING FÖRSLAGET OM NYA BUSSTRAFIKEN Nu finns en sammanställning över de önskemål, synpunkter, idéer och tankar som inkom i de förslagsbrevlådor vi hade på utställningarna i mars.

Läs mer

Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd och Trafikverket i samverkan

Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd och Trafikverket i samverkan Kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp samt Region Skånes kollektiv- Trafiknämnd Bakgrund till Söderåstrafiken Samverkan mellan trafikslag Vision: Mer kollektivtrafik till fler medborgare

Läs mer

4 RÖDEBY CENTRUM Giltig 280820 06 Uppdaterad 2806 :45:10 4 a.18.21.31.36.42.44.47.49 c.56 06. 06. 06.18 06.22 06.24 06.06 06.18 06.26 06. 06.13 06. 06.27 06.36 06. 06.26 06. 06.52 06.33 06.36 06.56 06.58.02.04

Läs mer

Nuvarande kollektivtrafik och resande i område Flen, Katrineholm och Vingåker

Nuvarande kollektivtrafik och resande i område Flen, Katrineholm och Vingåker Nuvarande kollektivtrafik och resande i område Flen, Katrineholm och Vingåker Nuvarande trafik och resande Regional kollektivtrafik Linjetrafiken i området utgörs av stadstrafik och strafik. Stadstrafik

Läs mer

SÅ BLIR DE NYA TIDTABELLERNA FRÅN DEN 9 DECEMBER 2018

SÅ BLIR DE NYA TIDTABELLERNA FRÅN DEN 9 DECEMBER 2018 SÅ BLIR DE NYA TIDTABELLERNA FRÅN DEN 9 DECEMBER 2018 Söndagen i den andra hela helgen i december byter hela Sverige, och stora delar av Europa tidtabeller. I år infaller denna dag den 9 december. Från

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar UTFÄRDARE AV DOKUMENTET: ANDREAS SÖRTHAGA 2017-02-14 RIKTLINJER FÖR SKYLTNING AV BUSSAR ALLMÄNT OM SKYLTNING Västtrafik har särskilda riktlinjer för dynamisk

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

Flextrafik Ovanåker. Gäller tills vidare, dock längst t o m 10 december 2016

Flextrafik Ovanåker. Gäller tills vidare, dock längst t o m 10 december 2016 Flextrafik Ovanåker Gäller tills vidare, dock längst t o m 10 december 2016 Innehållsförteckning Sida 4-5 Skolskjutslinjen Mållångsta 6-7 Flexlinjen Svabensverk 8-9 Skolskjutslinjen Voxna 10-11 Flexlinjen

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Omläggning av trafiken för linje 4,9,29,65 och 414 från fredag kväll 20 november till måndag morgon 23 november

Omläggning av trafiken för linje 4,9,29,65 och 414 från fredag kväll 20 november till måndag morgon 23 november 2015-11-18 uppdaterad 14.00 Omläggning av trafiken för linje 4,9,29,65 och 414 från fredag kväll 20 november till måndag morgon 23 november Från och med cirka klockan 19.00 fredagen den 20 november till

Läs mer

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Skoltrafik i andra län

Utredning av skoltrafik i Uppsala län. Skoltrafik i andra län Utredning av skoltrafik i Uppsala län Slutrapport Bilaga 18 Skoltrafik i andra län KTN2013-0050 Kollektivtrafikförvaltningen UL December 2013 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Dalarnas län... 3 2.1 Skolskjuts...

Läs mer

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers. Frida Blomqvist, trafikplanerare

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers. Frida Blomqvist, trafikplanerare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-04-24 1 Plats och tid Tibro kommun, sammanträdesrum Bonaren kl 14:00-16:00 Beslutande Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson,

Läs mer

Tre Bröders väg - Resecentrum - Ljungheden

Tre Bröders väg - Resecentrum - Ljungheden - Resecentrum - Så här kör linje 10 För grundmaterial: Västervik kommun 10 N Brevik Stora Trädgårdsgatan, vårdcentralen Karstorp Sjukhuset huvudentrén Arabien Skogshaga Resecentrum Dessa hållplatser trafikeras:

Läs mer

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Västerviks kommun

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Västerviks kommun Närtrafik en flexibel kollektivtrafik för alla! Västerviks kommun December 2014 Kreation.se 100160 De viktiga resorna gör vi tillsammans. Som länets mästare på samåkning bygger vi vår verksamhet på tanken

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik

Framtidens kollektivtrafik Framtidens kollektivtrafik Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland www.lio.se Ett modernt sätt att resa Kollektivtrafiken fyller flera viktiga funktioner i vårt samhälle. En bra kollektivtrafik

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Godkännande av anskaffning av nya tågfordon

Godkännande av anskaffning av nya tågfordon BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Sofia Malander Josefin Bjäresten 2017-03-23 Dnr: RS 2017-201 Regionstyrelsen Godkännande av anskaffning av nya tågfordon Bakgrund Resandeutvecklingen på Östgötapendeln

Läs mer

Stora Trädgårdsgatans Hälsocentral. Björklundsgatan, hyreshusen. Stora Trädgårdsgatan. Pensionärshemmet. Breviksskolan.

Stora Trädgårdsgatans Hälsocentral. Björklundsgatan, hyreshusen. Stora Trädgårdsgatan. Pensionärshemmet. Breviksskolan. - Resecentrum - Så här kör linje 10 För grundmaterial: Västervik kommun 10 N Bra att veta Cyklar medtages ej. Brevik Stora Trädgårdsgatan, vårdcentralen Örbäcken Karstorp Sjukhuset huvudentrén Arabien

Läs mer

Närtrafik - en flexibel kollektivtrafik för alla

Närtrafik - en flexibel kollektivtrafik för alla Kalmar Tätort Närtrafik - en flexibel kollektivtrafik för alla Du kan resa med Närtrafiken i Kalmar stadstrafik på tre olika sätt: stå vid en hållplats utmed färdvägen. vinka till dig bussen var som helst

Läs mer

Berga köpcentrum - Djurängen - Giraffen - Stortorget - Tegelviken och omvänt

Berga köpcentrum - Djurängen - Giraffen - Stortorget - Tegelviken och omvänt Så här kör linje - Djurängen - Giraffen - - och omvänt N Björkenäs Dessa hållplatser trafikeras: (i båda riktningarna) 1 För grundmaterial: Samhällsbyggnadskontoret i Kalmar kommun Djurängen Kvarnholmen

Läs mer

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Kalmar kommun

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Kalmar kommun Närtrafik en flexibel kollektivtrafik för alla! Kalmar kommun Mars 2014 Närtrafik - en flexibel kollektivtrafik för alla Närtrafi k är den del av kollektivtrafi ken där du ringer och beställer din resa.

Läs mer

Tre Bröders väg - Resecentrum - Ljungheden

Tre Bröders väg - Resecentrum - Ljungheden - Resecentrum - Så här kör linje 10 För grundmaterial: Västervik kommun 10 N Brevik Stora Trädgårdsgatan, vårdcentralen Örbäcken Karstorp Sjukhuset huvudentrén Arabien Ekdalen Skogshaga Resecentrum Dessa

Läs mer

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Sidan 1 (6) Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Söndagen den 10 december är det dags för tidtabellsskifte då görs förändringar i länets kollektivtrafik. Tidtabellsskiftet innebär en översyn

Läs mer

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Högsby kommun

Närtrafik. en flexibel kollektivtrafik för alla! Högsby kommun Närtrafik en flexibel kollektivtrafik för alla! kommun Mars 2014 Närtrafik - en flexibel kollektivtrafik för alla Närtrafi k är den del av kollektivtrafi ken där du ringer och beställer din resa. lla har

Läs mer

REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (7) Dnr

REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (7) Dnr REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (7) Dnr 03283-2018 Begäran om trafikpliktsbeslut Underlag för beredning och grund för ett långsiktigt utvecklings- och finansieringsbeslut inför upphandling år 2020. Ärende

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Ljungheden - Resecentrum - Örbäcken

Ljungheden - Resecentrum - Örbäcken Så här kör linje - Resecentrum - Örbäcken N Skogshaga Dessa hållplatser trafikeras: 1 För grundmaterial: Västervik kommun Brevik Stora Trädgårdsgatan, vårdcentralen Karstorp Örbäcken Sjukhuset huvudentrén

Läs mer

BILAGA 2.7: TRAFIKBESKRIVNING TRAFIKUPPDRAG 10:8 ÅNGE KOMMUN

BILAGA 2.7: TRAFIKBESKRIVNING TRAFIKUPPDRAG 10:8 ÅNGE KOMMUN KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 2.7: TRAFIKBESKRIVNING TRAFIKUPPDRAG 10:8 ÅNGE KOMMUN Sid 1 av 10 Datum 2014-12-01

Läs mer

Innehåll. Linje Sträckning Sida

Innehåll. Linje Sträckning Sida Innehåll Linje Sträckning Sida Baggeby 3 R 7 X ( ) 8 2 10 Övrig information Beskrivning av ersättningstrafiken 2 Trafikinformation 2 Giltighetstid 2 1 Trafikinformation Nu lägger vi om ersättningstrafiken

Läs mer

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan Enligt bifogade ansökningar om skolskjuts vid särskilda skäl, ansöker vårdnadshavare för 4 barn boende i Ytterklintfäboda

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar 1 (5) Fördjupning: Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar Budget och självfinansieringsgrad Den av region Kalmar län beslutade budgeten för uppgick år 2018 till 583 milj

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt PM 1 (5) Handläggare Anders Lennartsson Beslut om allmän trafikplikt Sammanfattning ÖstgötaTrafiken har, i sin roll som stöd till den regionala kollektivtrafikmyndigheten, genomfört trafikpliktsutredning

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Flextrafik Ovanåker. Gäller tills vidare, dock längst t o m 15 augusti 2015

Flextrafik Ovanåker. Gäller tills vidare, dock längst t o m 15 augusti 2015 Flextrafik Ovanåker Gäller tills vidare, dock längst t o m 15 augusti 2015 Innehållsförteckning Sida 4-5 Skolskjutslinjen Svabensverk 6-7 Flexlinjen Svabensverk 8-9 Skolskjutslinjen Voxna 10-11 Flexlinjen

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län

Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Bilaga 2: Linjebeskrivning Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik Västmanlands län Remissversion mars 2012 Linjebeskrivning för buss I det följande ges varje busslinje en kort beskrivning utifrån

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 96 Medborgarförslag om utökning av kollektivtrafik till och från orter utanför Falkenbergs centralort

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(7) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Så blir de nya tidtabellerna från den 10 december 2017

Så blir de nya tidtabellerna från den 10 december 2017 Så blir de nya tidtabellerna från den 10 december 2017 Här hittar du en detaljerad lista över alla förändringar som kommer att ske den 10 december 2017. Notera att p.g.a. omfattande banarbeten på järnvägen

Läs mer